Ny associationsrätt för försäkringsföretag (SOU 2006:55)

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Ny associationsrätt för försäkringsföretag (SOU 2006:55)"

Transkript

1 AD / Sundsvall (7) Tfn: Fax: bolagsverket@bolagsverket.se Finansdepartementet Finansmarknadsavdelningen Stockholm Ny associationsrätt för försäkringsföretag (SOU 2006:55) Inledning Bolagsverket ställer sig positivt till förslagen i betänkandet och den lagstiftningsteknik som valts, d.v.s. att den allmänna associationslagstiftningen utgör grunden för försäkringsföretagen och de särregler som är motiverade tas in i den nya försäkringsrörelselagen (FRL06). Bolagsverket ser även positivt på förslaget att försäkringsföreningar skall registreras hos verket. Bolagsverket har begränsat sitt yttrande till att i huvudsak avse de delar av betänkandet Ny associationsrätt för försäkringsföretag (SOU 2006:55), nedan kallad betänkandet, som berör verkets roll som registreringsmyndighet. Bolagsverkets synpunkter 9.4 Bildande av aktiebolag och bolagsordning Omregistrering av aktiebolag till försäkringsaktiebolag Utredningen har föreslagit att ett redan befintligt aktiebolag skall kunna omregistreras till ett försäkringsaktiebolag på motsvarande sätt som på bankområdet. Bolagsverket ställer sig positivt till förslaget men vill dock framföra vissa synpunkter. Enligt 2 kap. 3 förordningen (2004:329) om bank- och finansieringsrörelse skall Finansinspektionen underrätta Bolagsverket när ett aktiebolag som är registrerat i aktiebolagsregistret har beviljats tillstånd att driva bankrörelse. Bolagsverket skall vid sådan underrättelse föra över uppgifterna i aktiebolagsregistret till bankregistret. Försäkringsaktiebolag är underkastade särskilda bestämmelser avseende bland annat verksamhets art och firmans utformning. Uppgifterna i aktiebolagsregistret kan därför inte utan vidare överföras till försäkringsregistret utan att bolaget först ändrar sin bolagsordning. Även andra särkrav t.ex. vad gäller antalet styrelseledamöter och revisor måste vara uppfyllda innan omregistrering kan ske.

2 2 (7) Ett beslut om att ändra bolagsordningen skall enligt 3 kap. 5 aktiebolagslagen genast anmälas för registrering. Bestämmelsen om att omregistrering skall ske på underrättelse från Finansinspektionen kan tolkas så att ett avsteg görs från bolagets egna anmälningsplikt. Bolagsverket föreslår därför att bolaget självt skall anmäla beslutet om tillstånd att driva försäkringsrörelse och övriga ändringar som föranleds av de krav som ställs enligt försäkringsrörelselagen. Om en sådan ordning införs i FRL06 bör det av bestämmelsen framgå att anmälan om registrering av tillstånd skall göras senast sex månader från tillståndsbeslutet. Förordningen till FRL06 bör närmare reglera anmälans innehåll och vilka handlingar som skall bifogas. Nämnda ordning stämmer bättre överens med de regler som gäller vid nybildning av försäkringsaktiebolag, där anmälningsskyldigheten åvilar bolaget. Nytt organisationsnummer i samband med omregistrering? När en juridisk person bildas eller när det annars finns anledning att införa organisationen i myndighetens register skall organisationsnummer tilldelas av den myndighet som registrerar den juridiska personen. Bestämmelser om organisationsnummer finns i lagen (1974:174) om identitetsbeteckning för juridiska personer m.fl.. Skatteverket tilldelar Bolagsverket olika nummerserier för bl.a. aktiebolag, försäkringsaktiebolag och bankaktiebolag. Av lagförslaget framgår att ett befintligt aktiebolag kan få tillstånd att driva försäkringsrörelse och därmed registreras i försäkringsregistret som ett försäkringsaktiebolag. En fråga som därvid uppkommer är om ett aktiebolag som förs in i försäkringsregistret kan behålla sitt organisationsnummer eller om det skall byta till den nummerserie som gäller för försäkringsbolag. Eftersom det framstår som oklart vad som gäller i frågan om organisationsnummer anser Bolagsverket att denna fråga bör klargöras Fusion och delning Registrering av tillstånd Enligt 11 kap. 22 sista stycket FRL06 skall Bolagsverket efter underrättelse från Finansinspektionen registrera beslutet om tillstånd att verkställa fusion av helägt dotterbolag. Motsvarande bestämmelse om registrering saknas för fusion genom absorption och kombination. Verket förslår därför att sådan registreringsskyldighet även införs i 11 kap. 18 FRL06. Tiden för anmälan Enligt 11 kap. 22 FRL06 skall ansökan om tillstånd att verkställa fusionsplanen göras tidigast en och senast två månader efter det att fusionsplanen blivit gällande hos moderbolaget. I promemorian Ju2006/2936/L1 Några aktiebolagsrättsliga frågor har föreslagits att anmälan om tillstånd till att verkställa fusionsplanen skall ges in inom en månad efter det att fusionsplanen blivit gällande hos moderbolaget och, om fusionsplanen har registrerats inom två år från det att uppgift om att planen har registrerats har kungjorts. Bolagsverket föreslår att de nämnda tidsgränserna även bör införas för fusion av helägt dotterbolag enligt 11 kap. 22 FRL06.

3 3 (7) Sakkunnig I promemoria Ju2006/2936/L1 Några aktiebolagsrättsliga frågor har föreslagits att aktieägare i ett överlåtande bolag skall kunna begära att det inhämtas yttrande från två oberoende sakkunniga angående det föreslagna fusionsvederlaget. De sakkunniga skall enligt förslaget utses av Bolagsverket. Om bestämmelsen införs i aktiebolagslagen blir den även tillämplig för försäkringsaktiebolag. Bolagsverket vill i detta sammanhang påpeka att om det ställs några särskilda kvalifikationskrav på de sakkunniga i fusion med försäkringsaktiebolag, bör det övervägas om sakkunniga istället skall utses av Finansinspektionen eller i övrigt särskilt regleras. 9.14, och Likvidation och upplösning Tvångslikvidation Bolagsverket är positivt till förslaget att verket skall få möjlighet att i vissa fall besluta om tvångslikvidation av försäkringsföretag. Likvidatorer i frivillig likvidation I försäkringsaktiebolag, ömsesidiga försäkringsbolag och understödsföreningar är det idag företaget självt som utser likvidatorer vid frivillig likvidation. Lagförslaget innebär att denna möjlighet försvinner och att bestämmelser i aktiebolagslagen och lagen om ekonomiska föreningar om hur likvidator utses ska tillämpas. Bolagsverket ställer sig positivt till den föreslagna ändringen, som innebär att verket utser likvidator vid frivillig likvidation. Upplösning utan likvidation Enligt 11 kap. 18 lagen om ekonomiska föreningar kan en förening upplösas genom ett gallringsförfarande. Regeln kommer enligt förslaget att bli tillämplig på ömsesidiga försäkringsbolag och försäkringsföreningar. Ett försäkringsföretag kan således genom ett enkelt förfarande komma att upplösas utan att försäkringstagarnas rättigheter särskilt beaktas. Bolagsverket menar att det kan finnas en risk att avförandet av ett försäkringsföretag ur försäkringsregistret innebär en del inte obetydliga praktiska och juridiska olägenheter för den enskilde försäkringstagaren. Det framstår som oklart vad som gäller för den försäkringstagare som t.ex. har en livförsäkring där ersättning skall utgå först efter lång tid. Bolagsverket anser därför att det bör övervägas om den aktuella regeln utan vidare skall vara tillämplig på försäkringsföretag. Kanske behövs ytterligare åtgärder i samband med gallringen, t.ex. att Bolagsverket inhämtar yttrande från Finansinspektionen.

4 4 (7) 9.16 Registrering Bolagsverket tillstyrker att beteckningen försäkringsregistret behålls Bildandet av ett ömsesidigt försäkringsbolag Fel vid tecknande av försäkring Bolagsverket tillstyrker förslaget att anmälan om fel vid tecknande av försäkring skall göras till Bolagsverket. Uppgift i bolagsordningen om tecknade försäkringar vid bildande? Enligt 12 kap. 10 FRL06 skall stiftarna bestämma att ett visst antal försäkringar till minst ett visst sammanlagt belopp skall vara tecknade innan bolaget får anses bildat. På s. 318 ff i betänkandet anges att bolagsordningen för ett ömsesidigt försäkringsbolag skall innehålla nämnda uppgifter. Av 12 kap. 11 FRL06 följer vilka ytterligare uppgifter bolagsordningen skall innehålla utöver vad som sägs i 2 kap. 2 lagen om ekonomiska föreningar. Det framgår dock inte av 12 kap. 11 FRL06 att antal och sammanlagda belopp av försäkringar skall anges i bolagsordningen Bolagsstämma 12 kap. 27 FRL06 Enligt bestämmelsen får endast en delägare eller dennes ställföreträdare utse en fullmäktig. Ett ömsesidigt försäkringsbolag kan tillämpa ett representativt system med särskilda fullmäktige som beslutar på bolagsstämman istället för delägarna. Såvitt Bolagsverket förstår finns det dock inte något krav på att varje delägare skall ha rätt att utse en egen fullmäktig. Som bestämmelsen nu är formulerad kan den tolkas så att varje delägare har rätt att utse en fullmäktig var. Om avsikten med bestämmelsen är att endast delägarna får utse fullmäktige, föreslår verket att regeln får följande formulering: I ett ömsesidigt försäkringsbolag får fullmäktige endast utses av delägare eller dennes ställföreträdare Revision och särskild granskning Registrering av revisorer Enligt 8 kap. 18 lagen om ekonomiska föreningar (ikraft fr.o.m. den 1 januari 2007) skall revisor under vissa förutsättningar anmälas för registrering. Den aktuella bestämmelsen tar endast sikte på vissa större föreningar eller om länsstyrelsen utsett revisor. Eftersom ömsesidiga försäkringsbolag, oavsett storlek, alltid är skyldiga att anlita kvalificerad revisor kan det dock finnas fall där den aktuella bestämmelsen om registreringsplikt inte är tillämplig. Bolagsverket föreslår därför att särbestämmelse om registreringsplikt tas in i 12 kap. FRL06, alternativt att 8 kap. 18 lagen om ekonomiska föreningar ändras på så vis att regi-

5 5 (7) streringsplikt föreskrivs även i de fall där föreningen är skyldig att utse kvalificerad revisor enligt annan lag. Om särbestämmelse om registrering införs i 12 kap. FRL06 bör följdändring också göras i 13 kap. beträffande försäkringsföreningar och Firma Bifirma I 14 kap. 1 tredje stycket lagen om ekonomiska föreningar anges att uttrycken ekonomisk förening eller förkortning därav inte får tas in i bifirma. Bolagsverket anser att det bör klargöras om begreppen försäkring och ömsesidig får tas in i bifirma för ett ömsesidigt försäkringsbolag. Om bifirma inte får innehålla dessa ord, anser verket att frågan bör regleras i 12 kap. 54 FRL06. Motsvarande gäller för försäkringsföreningar beträffande orden försäkring och förening. Om bifirma inte får innehålla dessa ord bör frågan regleras i 13 kap. 6 FRL Understödsförening eller försäkringsförening? Bolagsverket tillstyrker förslaget att understödsförening fortsättningsvis skall benämnas försäkringsförening. Bolagsverket vill dock framhålla att ett ömsesidigt försäkringsbolag under vissa förutsättningar kan utelämna ordet ömsesidigt i sin firma. Såvitt verket förstår finns heller inget förbud för ett ömsesidigt försäkringsbolag att använda ordet förening i firman. Ett fåtal sådana firmor finns idag registrerade. Förslaget kan innebära att det för allmänheten ibland kan vara svårt att avgöra om företaget är ett ömsesidigt försäkringsbolag eller en försäkringsförening. Bolagsverket kan dock inte se att detta skulle utgöra något större problem Registrering och tillstånd Bolagsverket ser positivt på förslaget att verket tar över registeransvaret för försäkringsföreningarna. Det ligger helt i linje med verkets ambition att tillhandahålla ett komplett näringslivsregister Registrering m.m. Bolagsverket tillstyrker förslaget att försäkringsföreningar registreras i samma register som försäkringsaktiebolag och ömsesidiga försäkringsbolag Generella undantag eller dispensförfarande? Enligt 1 kap FRL06 kan ett försäkringsföretag få dispens från kraven i lagen. Dispensen kan t.ex. innebära att företaget inte är skyldigt att utse verkställande direktör.

6 6 (7) Företaget behöver då givetvis inte heller anmäla någon verkställande direktör för registrering. För att undvika att Bolagsverket i onödan förelägger ett företag att komma in med uppgifter för vilka dispens meddelats, anser verket att Finansinspektionen skall vara skyldig att underrätta Bolagsverket när ett företag fått dispens från förhållande som skall anmälas för registrering. 13 Ikraftträdande- och övergångsbestämmelser Enligt 39 i förslaget till lag om införande av försäkringsrörelselagen får stämman redan före FRL06:s ikraftträdande besluta om anpassning av bolagsordningen eller stadgarna till den nya lagen. En liknande bestämmelse fanns vid införande av den nya aktiebolagslagen. Enligt Bolagsverkets erfarenhet utnyttjades möjligheten mycket sparsamt. Ett system där bolagen kan besluta om anpassning och registrering av bolagsordningen innan lagens ikraftträdande ställer till en hel del hanteringsproblem för Bolagsverket. Exempelvis kan en anpassad bolagsordning komma att ändras i andra avseenden innan den nya lagen träder ikraft. Det uppstår då risk för oklarheter angående vilken lydelse bolagsordningen skall ha när den nya lagen träder ikraft. Bolagsverket föreslår därför att någon registrering av en anpassad bolagsordning inte skall ske innan lagens ikraftträdande. Detta mot bakgrund av att behovet torde vara mycket begränsat Statsfinansiella konsekvenser Bolagsverket tillstyrker förslaget att registerhållningen avseende försäkringsföreningarna skall finansieras genom registreringsavgifter enligt principen om full kostnadstäckning. Övrigt 2 kap. 17 FRL06 Bolagsverket anser att rubriken bör ändras till Ansökan före registrering, eftersom bestämmelsen även omfattar andra associationsformer än aktiebolag. 14 kap. FRL06 Kapitelrubriken är Tillsyn. Enligt Bolagsverket borde rubriken istället vara Registrering och tillsyn eftersom kapitlet även innehåller regler om registreringsmyndigheten.

7 7 (7) Detta yttrande har beslutats av t.f. generaldirektören Roland Höglund. I den slutliga handläggningen har deltagit chefsjuristen Per Nordström och avdelningsjuristen Jörgen Schéle. Föredragande var bolagsjuristen Eva Josefsson och juristen Sven Dahl. Roland Höglund Eva Josefsson Sven Dahl

En ny försäkringsrörelselag (Ds 2009:55)

En ny försäkringsrörelselag (Ds 2009:55) AD 41-1681/2009 YTTRANDE 851 81 Sundsvall 2010-02-01 1 (9) Tfn: 060-18 40 00 Fax: 060-12 98 40 bolagsverket@bolagsverket.se www.bolagsverket.se Finansdepartementet Finansmarknadsavdelningen 103 33 Stockholm

Läs mer

Angående promemorian Gränsöverskridande fusioner för finansiella företag, Fi2009/1252

Angående promemorian Gränsöverskridande fusioner för finansiella företag, Fi2009/1252 YTTRANDE AD 41-216/2009 851 81 Sundsvall 2009-03-03 1 (5) Tfn: 060-18 40 00 Fax: 060-12 98 40 bolagsverket@bolagsverket.se www.bolagsverket.se Finansdepartementet Finansmarknadsavdelningen 103 33 Stockholm

Läs mer

Betänkande En ny lag om värdepappersmarknaden (SOU 2006:50 samt SOU 2006:74)

Betänkande En ny lag om värdepappersmarknaden (SOU 2006:50 samt SOU 2006:74) AD. 41-549/2006 851 81 Sundsvall 2006-08-11 1 (5) Tel: 060-18 40 00 Fax: 060-12 98 40 bolagsverket@bolagsverket.se bolagsverket.se Finansdepartementet Finansmarknadsavdelningen 103 33 Stockholm Betänkande

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i försäkringsrörelseförordningen (2011:257) Utfärdad den 31 maj 2018 Publicerad den 15 juni 2018 Regeringen föreskriver att 3 kap. 2 5, 14, 16, 23 och 27,

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i försäkringsrörelselagen (2010:2043); utfärdad den 30 maj 2013. SFS 2013:456 Utkom från trycket den 12 juni 2013 Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga

Läs mer

Angående promemoria Elektronisk ingivning för vissa finansiella företag m.m. (Fi2007/4540) Inledning. Sammanfattning YTTRANDE AD /2007

Angående promemoria Elektronisk ingivning för vissa finansiella företag m.m. (Fi2007/4540) Inledning. Sammanfattning YTTRANDE AD /2007 YTTRANDE AD 41-574/2007 851 81 Sundsvall 2007-08-28 1 (7) Tel: 060-18 40 00 Fax: 060-12 98 40 bolagsverket@bolagsverket.se bolagsverket.se Finansdepartementet Finansmarknadsavdelningen 103 33 Stockholm

Läs mer

banker i kris (SOU 2014:52)

banker i kris (SOU 2014:52) Bolagsverket har valt att begränsa sitt yttrande till att i huvudsak avse de delar av kommitténs förslag som berör verkets roll som registre- YTTRANDE 851 81 Sundsvall 2014-10-28 0771-670 670 www.bolagsverket.se

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i försäkringsrörelselagen (2010:2043) Utfärdad den 31 maj 2018 Publicerad den 8 juni 2018 Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om försäkringsrörelselagen

Läs mer

Rörelsereglering för försäkring och tjänstepension Del 1+2 SOU 2011:68

Rörelsereglering för försäkring och tjänstepension Del 1+2 SOU 2011:68 YTTRANDE AD 1587/2011 851 81 Sundsvall 2012-01-24 1 (12) Tfn: 0771-670 670 Fax: 060-12 98 40 bolagsverket@bolagsverket.se www.bolagsverket.se Finansdepartementet Finansmarknadsavdelningen 103 33 Stockholm

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (2004:297) om bank- och finansieringsrörelse; SFS 2013:455 Utkom från trycket den 12 juni 2013 utfärdad den 30 maj 2013. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i förordningen (2004:329) om bankoch finansieringsrörelse; SFS 2007:1468 Utkom från trycket den 9 januari 2008 utfärdad den 20 december 2007. Regeringen

Läs mer

Regeringens proposition 2012/13:166

Regeringens proposition 2012/13:166 Regeringens proposition 2012/13:166 Handläggningen av vissa associationsrättsliga ärenden Prop. 2012/13:166 Regeringen överlämnar denna proposition till riksdagen. Stockholm den 23 maj 2013 Fredrik Reinfeldt

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om införande av försäkringsrörelselagen (2010:2043); Utkom från trycket den 18 januari 2011 utfärdad den 22 december 2010. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs följande.

Läs mer

En hållbar, transparent och konkurrenskraftig fondmarknad, SOU 2016:45

En hållbar, transparent och konkurrenskraftig fondmarknad, SOU 2016:45 Yttrande 851 81 Sundsvall 2016-11-01 0771-670 670 www.bolagsverket.se Ärendenummer AD 1369/2016 1 (10) Finansdepartementet Finansmarknadsavdelningen 103 33 Stockholm En hållbar, transparent och konkurrenskraftig

Läs mer

Rubrik: Lag (2004:575) om europabolag

Rubrik: Lag (2004:575) om europabolag Rubrik: Lag (2004:575) om europabolag Observera att det kan förekomma fel i författningstexterna. Bilagor till författningarna saknas. Kontrollera därför alltid texten mot den tryckta versionen. - SFS

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (2004:297) om bank- och finansieringsrörelse Publicerad den 8 juni 2018 Utfärdad den 31 maj 2018 Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om lagen

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i aktiebolagsförordningen (1975:1387); Utkom från trycket den 24 november 1998 utfärdad den 5 november 1998. Regeringen föreskriver i fråga om aktiebolagsförordningen

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i aktiebolagsförordningen (2005:559); SFS 2006:503 Utkom från trycket den 14 juni 2006 utfärdad den 1 juni 2006. Regeringen föreskriver 1 i fråga om aktiebolagsförordningen

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (2004:297) om bank- och finansieringsrörelse; SFS 2009:711 Utkom från trycket den 30 juni 2009 utfärdad den 17 juni 2009. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs

Läs mer

Yttrande över SOU 2012:84 Näringsförbud tillsyn och effektivitet

Yttrande över SOU 2012:84 Näringsförbud tillsyn och effektivitet YTTRANDE Diarienr AD 138/2013 851 81 Sundsvall 2013-04-16 1 (5) Tfn: 060-18 40 00 Fax: 060-12 98 40 bolagsverket@bolagsverket.se www.bolagsverket.se Näringsdepartementet Enheten för marknad och konkurrens

Läs mer

Regeringens proposition 1999/2000:131

Regeringens proposition 1999/2000:131 Regeringens proposition 1999/2000:131 Överföring av registeransvaret för banker och försäkringsbolag från Finansinspektionen till Patent- och registreringsverket Prop. 1999/2000:131 Regeringen överlämnar

Läs mer

Regeringens proposition 2012/13:95

Regeringens proposition 2012/13:95 Regeringens proposition 2012/13:95 Ändrad beslutskompetens i vissa ärenden på bank- och försäkringsområdena Prop. 2012/13:95 Regeringen överlämnar denna proposition till riksdagen. Stockholm den 7 mars

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i aktiebolagsförordningen (2005:559); SFS 2014:545 Utkom från trycket den 25 juni 2014 utfärdad den 12 juni 2014. Regeringen föreskriver att 1 kap. 6, 14

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om europabolag; SFS 2004:575 Utkom från trycket den 18 juni 2004 utfärdad den 10 juni 2004. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs följande. Inledande bestämmelser Tillämpningsområde

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i aktiebolagslagen (2005:551); SFS 2008:12 Utkom från trycket den 22 januari 2008 utfärdad den 10 januari 2008. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i aktiebolagslagen (2005:551) Utfärdad den 15 november 2018 Publicerad den 20 november 2018 Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs att 1 kap. 1, 3 kap. 1 och 11,

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i försäkringsrörelselagen (1982:713); Utkom från trycket den 30 juni 2009 utfärdad den 17 juni 2009. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs 2 i fråga om försäkringsrörelselagen

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i försäkringsrörelselagen (2010:2043); SFS 2016:121 Utkom från trycket den 1 mars 2016 utfärdad den 18 februari 2016. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i försäkringsrörelseförordningen (1982:790); SFS 1999:690 Utkom från trycket den 6 juli 1999 utfärdad den 10 juni 1999. Regeringen föreskriver i fråga om

Läs mer

En förenklad revisorsgranskning vid fusion av aktiebolag m.m.

En förenklad revisorsgranskning vid fusion av aktiebolag m.m. Lagrådsremiss En förenklad revisorsgranskning vid fusion av aktiebolag m.m. Regeringen överlämnar denna remiss till Lagrådet. Stockholm den 18 september 2008 Beatrice Ask Jacob Aspegren (Justitiedepartementet)

Läs mer

AABF=Bifirma hävd AAF=Firma hävd AAHF=annans ansökan om administrativ hävning av firma AAPF=Parallellfirma hävd ACK=Ackordsförhandling inledd

AABF=Bifirma hävd AAF=Firma hävd AAHF=annans ansökan om administrativ hävning av firma AAPF=Parallellfirma hävd ACK=Ackordsförhandling inledd AABF=Bifirma hävd AAF=Firma hävd AAHF=annans ansökan om administrativ hävning av firma AAPF=Parallellfirma hävd ACK=Ackordsförhandling inledd ACKUHÄ=Ackordsförhandling upphävd ACKUHÖ=Ackordsförhandling

Läs mer

Angående promemorian Gränsöverskridande fusioner (Ds 2006:22)

Angående promemorian Gränsöverskridande fusioner (Ds 2006:22) YTTRANDE AD 41-294/2007 851 81 Sundsvall 2007-05-03 1 (10) Tfn: 060-18 40 00 Fax: 060-12 98 40 bolagsverket@bolagsverket.se www.bolagsverket.se Justitiedepartementet Enheten för fastighetsrätt och associationsrätt

Läs mer

Regeringens proposition 2008/09:180

Regeringens proposition 2008/09:180 Regeringens proposition 2008/09:180 Gränsöverskridande fusioner för finansiella företag, m.m. Prop. 2008/09:180 Regeringen överlämnar denna proposition till riksdagen. Stockholm den 23 april 2009 Fredrik

Läs mer

Remissvar angående förslaget till allmänt råd om årsredovisning för mindre aktiebolag (K2)

Remissvar angående förslaget till allmänt råd om årsredovisning för mindre aktiebolag (K2) YTTRANDE AD 41-230/2007 851 81 Sundsvall 2007-05-11 1 (6) Tfn: 060-18 40 00 Fax: 060-12 98 40 bolagsverket@bolagsverket.se www.bolagsverket.se Bokföringsnämnden Box 6751 113 85 Stockholm Remissvar angående

Läs mer

Gränsöverskridande fusioner för finansiella företag, m.m.

Gränsöverskridande fusioner för finansiella företag, m.m. Lagrådsremiss Gränsöverskridande fusioner för finansiella företag, m.m. Regeringen överlämnar denna remiss till Lagrådet. Stockholm den 26 mars 2009 Mats Odell Mats Walberg (Finansdepartementet) Lagrådsremissens

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2007-03-06. Några aktiebolagsrättsliga frågor. 2. lag om ändring i aktiebolagslagen (2005:551).

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2007-03-06. Några aktiebolagsrättsliga frågor. 2. lag om ändring i aktiebolagslagen (2005:551). 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2007-03-06 Närvarande: f.d. justitierådet Lars K Beckman, justitierådet Leif Thorsson och regeringsrådet Lars Wennerström. Några aktiebolagsrättsliga frågor

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i förordningen (2001:911) om avgifter för prövning av ärenden hos Finansinspektionen; SFS 2010:1438 Utkom från trycket den 7 december 2010 utfärdad den

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i aktiebolagslagen (2005:551); SFS 2014:539 Utkom från trycket den 25 juni 2014 utfärdad den 12 juni 2014. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om aktiebolagslagen

Läs mer

Nyregistrering 867. Ömsesidigt försäkringsbolag 1 (7)

Nyregistrering 867. Ömsesidigt försäkringsbolag 1 (7) 851 81 Sundsvall 0771-670 670 www.bolagsverket.se Nyregistrering 867 Ömsesidigt försäkringsbolag 1 (7) Skicka till: Bolagsverket 851 81 Sundsvall 1. Kontaktperson i detta ärende Kom ihåg att fylla i e-postadress

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i förordningen (1987:978) om ekonomiska föreningar; SFS 2008:104 Utkom från trycket den 18 mars 2008 utfärdad den 6 mars 2008. Regeringen föreskriver i

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om införande av lagen (2004:297) om bank- och finansieringsrörelse; SFS 2004:298 Utkom från trycket den 2 juni 2004 utfärdad den 19 maj 2004. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs

Läs mer

Promemorian Ersättning till ledande befattningshavare i näringslivet (dnr Ju2005/39/L1)

Promemorian Ersättning till ledande befattningshavare i näringslivet (dnr Ju2005/39/L1) Vårt ärendenummer 41-17/2005 851 81 Sundsvall 2005-02-16 1 (5) Tel: 060-18 40 00 Fax: 060-12 98 40 bolagsverket@bolagsverket.se bolagsverket.se Regeringskansliet Justitiedepartementet Enheten för fastighetsrätt

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde En ny lag om ekonomiska föreningar

Utdrag ur protokoll vid sammanträde En ny lag om ekonomiska föreningar 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2018-01-31 Närvarande: F.d. justitieråden Leif Thorsson och Lennart Hamberg samt justitierådet Erik Nymansson En ny lag om ekonomiska föreningar Enligt en

Läs mer

Några frågor om revision

Några frågor om revision Promemoria Justitiedepartementet 2003-06-25 Ju2001/220/L1, Ju2003/629/L1, Ju2003/3072/L1 Enheten för fastighetsrätt och associationsrätt Några frågor om revision Innehållsförteckning 1 Sammanfattning 1

Läs mer

Revisorer Revisorssuppleanter Revisionsbolag Huvudansvarig revisor. Föreningens e-postadress

Revisorer Revisorssuppleanter Revisionsbolag Huvudansvarig revisor. Föreningens e-postadress 851 81 Sundsvall Tfn: 060-18 40 00 Fax: 060-12 98 40 bolagsverket@bolagsverket.se www.bolagsverket.se Ändringsanmälan Ekonomisk förening, bostadsrättsförening, sambruksförening och kooperativ hyresrättsförening

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i förordningen (2004:329) om bankoch finansieringsrörelse; SFS 2006:917 Utkom från trycket den 26 juni 2006 utfärdad den 14 juni 2006. Regeringen föreskriver

Läs mer

Nyregistrering 867. Ömsesidigt försäkringsbolag 1 (7)

Nyregistrering 867. Ömsesidigt försäkringsbolag 1 (7) 851 81 Sundsvall 0771-670 670 www.bolagsverket.se Nyregistrering 867 Ömsesidigt försäkringsbolag 1 (7) Fyll i blanketten på din dator eller texta tydligt. Underteckna blanketten och skicka in den i original.

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i aktiebolagslagen (2005:551); SFS 2011:1046 Utkom från trycket den 18 oktober 2011 utfärdad den 6 oktober 2011. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs 2 i fråga

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i aktiebolagslagen (2005:551); SFS 2005:812 Utkom från trycket den 2 december 2005 utfärdad den 24 november 2005. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga

Läs mer

E-postadress Telefonnummer dagtid Ev. depositionskontonr (tre siffror)

E-postadress Telefonnummer dagtid Ev. depositionskontonr (tre siffror) 851 81 Sundsvall 0771-670 670 www.bolagsverket.se Nyregistrering 864 Bankaktiebolag 1 (7) Fyll i blanketten på din dator eller texta tydligt. Underteckna blanketten och skicka in den i original. Skicka

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2010-06-08. Granskning av interna modeller för att beräkna riskkänsligt kapitalkrav för försäkringsföretag

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2010-06-08. Granskning av interna modeller för att beräkna riskkänsligt kapitalkrav för försäkringsföretag 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2010-06-08 Närvarande: F.d. regeringsrådet Rune Lavin, regeringsrådet Carina Stävberg och justitierådet Ella Nyström. Granskning av interna modeller för att

Läs mer

E-postadress Telefonnummer dagtid Depositionskontonr (tre siffror)

E-postadress Telefonnummer dagtid Depositionskontonr (tre siffror) 851 81 Sundsvall Tfn: 060-18 40 00 Fax: 060-12 98 40 bolagsverket@bolagsverket.se www.bolagsverket.se Ändringsanmälan 914 Ekonomisk förening, bostadsrättsförening, sambruksförening och kooperativ hyresrättsförening

Läs mer

2009-12-10 Ju2003/3545/L1. Remissinstanser:

2009-12-10 Ju2003/3545/L1. Remissinstanser: Remiss 2009-12-10 Ju2003/3545/L1 Justitiedepartementet Enheten för fastighetsrätt och associationsrätt Patrik Skogh Telefon 08-405 40 97 E-post patrik.skogh@justice.ministry.se E-postadress m.m. i vissa

Läs mer

Nyregistrering genom delning 842

Nyregistrering genom delning 842 851 81 Sundsvall 0771-670 670 www.bolagsverket.se Nyregistrering genom delning 842 Aktiebolag 1 (7) Fyll i blanketten på din dator eller texta tydligt. Underteckna blanketten och skicka in den i original.

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i bostadsrättslagen (1991:614) Utfärdad den 31 maj 2018 Publicerad den 8 juni 2018 Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om bostadsrättslagen (1991:614)

Läs mer

Enklare beslutsfattande i ekonomiska föreningar

Enklare beslutsfattande i ekonomiska föreningar Enklare beslutsfattande i ekonomiska föreningar Delbetänkande av Förenings lags utredningen Stockholm 2009 STATENS OFFENTLIGA UTREDNINGAR SOU 2009:37 Innehåll Förkortningar 13 Sammanfattning 15 Författningsförslag

Läs mer

Rubrik: - Handelsregisterförordning (1974:188)

Rubrik: - Handelsregisterförordning (1974:188) Rubrik: - Handelsregisterförordning (197:188) Databas: SFST Observera att det kan förekomma fel i författningstexterna. Bilagor till författningarna saknas. Kontrollera därför alltid texten mot den tryckta

Läs mer

1. Advokatsamfundets allmänna synpunkter på förslaget till ny försäkringsrörelselag

1. Advokatsamfundets allmänna synpunkter på förslaget till ny försäkringsrörelselag R-2009/2270 Stockholm den 4 februari 2010 Till Finansdepartementet Fi2009/7173 Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 10 november 2009 beretts tillfälle att avge yttrande över departementspromemorian

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i aktiebolagslagen (1975:1385); SFS 2000:32 Utkom från trycket den 22 februari 2000 utfärdad den 10 februari 2000. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (2004:297) om bank- och finansieringsrörelse; SFS 2005:932 Utkom från trycket den 9 december 2005 utfärdad den 1 december 2005. Enligt riksdagens beslut

Läs mer

Lag om europaandelslag

Lag om europaandelslag Liite 4 Lagförslag Lag om europaandelslag I enlighet med riksdagens beslut föreskrivs: 1 Tillämpliga bestämmelser och tillämpningsområde På ett europaandelslag tillämpas rådets förordning (EG) nr 1435/2003

Läs mer

Försäkringsaktiebolag

Försäkringsaktiebolag Försäkringsaktiebolag Lektion 12 - Försäkringsaktiebolag Grundläggande försäkringsrörelserätt 20-21 oktober 2015 Föreläsare: Per Johan Eckerberg pje@vinge.se Disposition 1. Övergripande skillnader GFRL/FRL

Läs mer

Nyregistrering 970. Försäkringsförening 1 (7)

Nyregistrering 970. Försäkringsförening 1 (7) 851 81 Sundsvall 0771-670 670 www.bolagsverket.se Nyregistrering 970 Försäkringsförening 1 (7) Fyll i blanketten på din dator eller texta tydligt. Underteckna blanketten och skicka in den i original. Skicka

Läs mer

Nyregistrering genom delning 842

Nyregistrering genom delning 842 851 81 Sundsvall 0771-670 670 www.bolagsverket.se Nyregistrering genom delning 842 Aktiebolag 1 (7) Skicka till: Bolagsverket 851 81 Sundsvall 1. Kontaktperson i detta ärende Kom ihåg att fylla i e-postadress

Läs mer

ANMÄLAN M M FÖRSLAG TILL DAGORDNING. 1. Stämmans öppnande. 2. Val av ordförande vid stämman. 3. Upprättande och godkännande av röstlängd

ANMÄLAN M M FÖRSLAG TILL DAGORDNING. 1. Stämmans öppnande. 2. Val av ordförande vid stämman. 3. Upprättande och godkännande av röstlängd Aktieägarna i Poolia AB (publ) kallas härmed till extra bolagsstämma torsdagen den 26 juli 2018 klockan 15.00 i bolagets lokaler på Kungsgatan 57A i Stockholm, plan 5 ANMÄLAN M M Aktieägare som vill delta

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (2018:672) om ekonomiska föreningar Utfärdad den 15 november 2018 Publicerad den 20 november 2018 Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs att 1 kap. 1, 3

Läs mer

STYRDOKUMENT 1. Bolagsordning. Beslutad av ordinarie bolagsstämma den 13 april 2011 och godkänd av Finansinspektionen den 29 juni 2011

STYRDOKUMENT 1. Bolagsordning. Beslutad av ordinarie bolagsstämma den 13 april 2011 och godkänd av Finansinspektionen den 29 juni 2011 STYRDOKUMENT 1 Bolagsordning Beslutad av ordinarie bolagsstämma den 13 april 2011 och godkänd av Finansinspektionen den 29 juni 2011 1 (5) Bolagsordning för Länsförsäkringar Jönköping 1 Bolaget, vars firma

Läs mer

FUSION AKTIEBOLAG genom absorption

FUSION AKTIEBOLAG genom absorption Datum FUSION AKTIEBOLAG genom absorption Beställningen skickas med post, e-post eller fax till Information s. 4-5. Box 127 Jag vill att Heinestams kontaktar mig när ni har fått beställningen. 901 04 UMEÅ

Läs mer

Nyregistrering 904. Ekonomisk förening, bostadsrättsförening, sambruksförening och kooperativ hyresrättsförening

Nyregistrering 904. Ekonomisk förening, bostadsrättsförening, sambruksförening och kooperativ hyresrättsförening Nyregistrering 904 851 81 Sundsvall Tfn: 0771-670 670 Fax: 060-12 98 40 bolagsverket@bolagsverket.se www.bolagsverket.se Ekonomisk förening, bostadsrättsförening, sambruksförening och kooperativ hyresrättsförening

Läs mer

Instruktion till valberedningen till styrelse- och revisorsval Livförsäkringsbolaget Skandia, ömsesidigt

Instruktion till valberedningen till styrelse- och revisorsval Livförsäkringsbolaget Skandia, ömsesidigt Instruktion till valberedningen till styrelse- och revisorsval Livförsäkringsbolaget Skandia, ömsesidigt [Förslag att antas av bolagsstämman den 15 maj 2018] 1 1. Om lämplighetsprövning i Skandia Livförsäkringsbolaget

Läs mer

E-postadress Telefonnummer dagtid Ev. depositionskontonr (tre siffror)

E-postadress Telefonnummer dagtid Ev. depositionskontonr (tre siffror) 851 81 Sundsvall 0771-670 670 www.bolagsverket.se Nyregistrering 865 Försäkringsaktiebolag 1 (7) Skicka till: Bolagsverket 851 81 Sundsvall 1. Kontaktperson i detta ärende Kom ihåg att fylla i e-postadress

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i bankrörelselagen (1987:617); SFS 1999:222 Utkom från trycket den 4 maj 1999 utfärdad den 15 april 1999. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om bankrörelselagen

Läs mer

Regeringens proposition 2005/06:150

Regeringens proposition 2005/06:150 Regeringens proposition 2005/06:150 Europakooperativ Prop. 2005/06:150 Regeringen överlämnar denna proposition till riksdagen. Harpsund den 16 mars 2006 Göran Persson Thomas Bodström (Justitiedepartementet)

Läs mer

E-postadress Telefonnummer dagtid Ev. depositionskontonr (tre siffror)

E-postadress Telefonnummer dagtid Ev. depositionskontonr (tre siffror) 851 81 Sundsvall 0771-670 670 www.bolagsverket.se Nyregistrering 816 Aktiebolag 1 (7) Skicka till: Bolagsverket 851 81 Sundsvall 1. Kontaktperson i detta ärende Kom ihåg att fylla i e-postadress och telefonnummer

Läs mer

KALLELSE TILL EXTRA BOLAGSSTÄMMA I COELI PRIVATE EQUITY AB (publ)

KALLELSE TILL EXTRA BOLAGSSTÄMMA I COELI PRIVATE EQUITY AB (publ) KALLELSE TILL EXTRA BOLAGSSTÄMMA I COELI PRIVATE EQUITY (publ) Aktieägarna i Equity (publ), 559168-1019 ( Bolaget ), kallas härmed till extra bolagsstämma onsdagen den 30 januari 2019 kl. 15.30 i Bolagets

Läs mer

Uppdrag att överväga vissa frågor om fusion och delning samt om ökning av aktiekapitalet i aktiemarknadsbolag

Uppdrag att överväga vissa frågor om fusion och delning samt om ökning av aktiekapitalet i aktiemarknadsbolag Promemoria 2010 04 19 Ju 2009/8495/L1 Justitiedepartementet Enheten för fastighetsrätt och associationsrätt Uppdrag att överväga vissa frågor om fusion och delning samt om ökning av aktiekapitalet i aktiemarknadsbolag

Läs mer

Datum. Annan bolagsordningsändring. Revisorerna Revisorssuppleanterna Revisionsbolaget Huvudansvariga revisorn Lekmannarevisorerna

Datum. Annan bolagsordningsändring. Revisorerna Revisorssuppleanterna Revisionsbolaget Huvudansvariga revisorn Lekmannarevisorerna Ändringsanmälan Aktiebolag 817 s. 1(4) 851 81 Sundsvall Tel kundservice: 060-18 40 40 Tel växel: 060-18 40 00 Fax: 060-12 98 40 bolagsverket@bolagsverket.se bolagsverket.se Datum Anmälan ska skickas in

Läs mer

Lagrådsremiss. Enklare fusion av aktiebolag. Lagrådsremissens huvudsakliga innehåll. Regeringen överlämnar denna remiss till Lagrådet.

Lagrådsremiss. Enklare fusion av aktiebolag. Lagrådsremissens huvudsakliga innehåll. Regeringen överlämnar denna remiss till Lagrådet. Lagrådsremiss Enklare fusion av aktiebolag Regeringen överlämnar denna remiss till Lagrådet. Stockholm den 5 maj 2011 Birgitta Ohlsson Jacob Aspegren (Justitiedepartementet) Lagrådsremissens huvudsakliga

Läs mer

AKTIEBOLAG ÄR EN BOLAGSFORM SOM KAN VARA LÄMPLIG NÄR DET GÄLLER ATT BEDRIVA NÄRINGSVERKSAMHET. CHRISTER NILSSON

AKTIEBOLAG ÄR EN BOLAGSFORM SOM KAN VARA LÄMPLIG NÄR DET GÄLLER ATT BEDRIVA NÄRINGSVERKSAMHET. CHRISTER NILSSON AKTIEBOLAG ÄR EN BOLAGSFORM SOM KAN VARA LÄMPLIG NÄR DET GÄLLER ATT BEDRIVA NÄRINGSVERKSAMHET. Av CHRISTER NILSSON Aktiebolag är en bolagsform som kan vara ett lämpligt val för den näringsverksamhet som

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde Domstolarnas handläggning av ärenden

Utdrag ur protokoll vid sammanträde Domstolarnas handläggning av ärenden LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2011-04-14 Närvarande: F.d. justitierådet Bo Svensson, f.d. regeringsrådet Leif Lindstam och justitierådet Ann-Christine Lindeblad. Domstolarnas handläggning

Läs mer

Kommunstyrelsen Landstingsstyrelsen Kommunala företag Revisorerna Kommunjurist Revision i kommunala företag

Kommunstyrelsen Landstingsstyrelsen Kommunala företag Revisorerna Kommunjurist Revision i kommunala företag Cirkulärnr: 10:65 Diarienr: 10/5380 Handläggare: Avdelning: Sektion/Enhet: Datum: 2010-10-29 Mottagare: Rubrik: Per Henningsson Avdelningen för ekonomi och styrning, Avdelningen för juridik Kommunstyrelsen

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i årsredovisningslagen (1995:1554); SFS 2006:487 Utkom från trycket den 14 juni 2006 utfärdad den 1 juni 2006. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om

Läs mer

E-postadress Telefonnummer dagtid Depositionskontonr (tre siffror) Nytt företagsnamn Säte Ny redovisningsvaluta

E-postadress Telefonnummer dagtid Depositionskontonr (tre siffror) Nytt företagsnamn Säte Ny redovisningsvaluta 851 81 Sundsvall Tfn: 060-18 40 00 Fax: 060-12 98 40 bolagsverket@bolagsverket.se www.bolagsverket.se Ändringsanmälan 817 Aktiebolag 1(7) Fyll i blanketten via din dator eller texta tydligt. Underteckna

Läs mer

R 4453/1998 1998-10-14. Till Statsrådet och chefen för Finansdepartementet

R 4453/1998 1998-10-14. Till Statsrådet och chefen för Finansdepartementet R 4453/1998 1998-10-14 Till Statsrådet och chefen för Finansdepartementet Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 13 juli 1998 beretts tillfälle att avge yttrande över promemorian Reformerade försäkringsrörelseregler,

Läs mer

Den nya aktiebolagslagen

Den nya aktiebolagslagen Den nya aktiebolagslagen A 246154 FAR FÖRLAG 9 AKTIEBOLAGSLAG 5 Aktiebolagslag (2005:551) 1 kap. Inledande bestämmelser 10 Lagens innehåll 10 Privata och publika aktiebolag 11 Aktieägarnas betalningsansvar

Läs mer

Föreningens postadress Föreningens e-postadress Företrädares postadress Revisors postadress Företrädare och revisor

Föreningens postadress Föreningens e-postadress Företrädares postadress Revisors postadress Företrädare och revisor 851 81 Sundsvall Tfn: 060-18 40 00 Fax: 060-12 98 40 bolagsverket@bolagsverket.se www.bolagsverket.se Ändringsanmälan 914 Ekonomisk förening, bostadsrättsförening, sambruksförening och kooperativ hyresrättsförening

Läs mer

Omläggning av räkenskapsår

Omläggning av räkenskapsår Omläggning av räkenskapsår Denna broschyr innehåller en redogörelse för reglerna om omläggning av räkenskapsår. Broschyren beskriver även det praktiska förfarandet med dispensansökan hos Skatteverket och

Läs mer

Finansinspektionens författningssamling

Finansinspektionens författningssamling Finansinspektionens författningssamling Utgivare: Gent Jansson, Finansinspektionen, P.O. Box 6750, SE-113 85 Stockholm, Tel +46 8 787 80 00, Fax +46 8 24 13 35. Prenumerera via e-post på www.fi.se. ISSN

Läs mer

E-postadress Telefonnummer dagtid Ev. depositionskontonr (tre siffror)

E-postadress Telefonnummer dagtid Ev. depositionskontonr (tre siffror) Ändringsanmälan 892 851 81 Sundsvall 0771-670 670 www.bolagsverket.se Ömsesidigt försäkringsbolag 1 (7) Fyll i blanketten på din dator eller texta tydligt. Underteckna blanketten och skicka in den i original.

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2010-06-22. En ny försäkringsrörelselag

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2010-06-22. En ny försäkringsrörelselag 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2010-06-22 Närvarande: F.d. justitierådet Bo Svensson, regeringsrådet Eskil Nord och justitierådet Ann-Christine Lindeblad. En ny försäkringsrörelselag Enligt

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (1987:667) om ekonomiska föreningar; SFS 2003:865 Utkom från trycket den 2 december 2003 utfärdad den 20 november 2003. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs

Läs mer

Remiss: Nya rekommendationer om revisionsberättelsens utformning m.m.

Remiss: Nya rekommendationer om revisionsberättelsens utformning m.m. YTTRANDE AD 1297/2016 851 81 Sundsvall 2016-07-14 1 (5) Tfn: 0771 670 670 bolagsverket@bolagsverket.se www.bolagsverket.se FAR Box 6417 113 82 Stockholm Remiss: Nya rekommendationer om revisionsberättelsens

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i försäkringsrörelseförordningen (1982:790); SFS 2007:1469 Utkom från trycket den 9 januari 2008 utfärdad den 20 december 2007. Regeringen föreskriver i

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Aktiebolagsförordning; utfärdad den 16 juni 2005. SFS 2005:559 Utkom från trycket den 5 juli 2005 Regeringen föreskriver följande. 1 kap. Anmälan för registrering m.m. Registreringsmyndighet

Läs mer

Slutbetänkande av Föreningslagsutredningen: En ny lag om ekonomiska föreningar (SOU 2010:90) Ert dnr Ju2010/9441/L1

Slutbetänkande av Föreningslagsutredningen: En ny lag om ekonomiska föreningar (SOU 2010:90) Ert dnr Ju2010/9441/L1 YTTRANDE 2011-09-06 Dnr 2011-128 Justitiedepartementet 103 33 STOCKHOLM Slutbetänkande av Föreningslagsutredningen: En ny lag om ekonomiska föreningar (SOU 2010:90) Ert dnr Ju2010/9441/L1 Inledning Revisorsnämnden

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om bank- och finansieringsrörelse; SFS 2004:329 Utkom från trycket den 2 juni 2004 utfärdad den 19 maj 2004. Regeringen föreskriver följande. 1 kap. Inledande bestämmelser

Läs mer

E-postadress Telefonnummer dagtid Ev. depositionskontonr (tre siffror)

E-postadress Telefonnummer dagtid Ev. depositionskontonr (tre siffror) Ändringsanmälan 817 851 81 Sundsvall 0771-670 670 www.bolagsverket.se Aktiebolag 1 (8) Fyll i blanketten på din dator eller texta tydligt. Underteckna blanketten och skicka in den i original. Skicka till:

Läs mer

Förenklingar i aktiebolagslagen m.m. Slutbetänkande av utredningen om ett enklare aktiebolag (SOU 2009:34) (Ert dnr Ju2009/3395/L1)

Förenklingar i aktiebolagslagen m.m. Slutbetänkande av utredningen om ett enklare aktiebolag (SOU 2009:34) (Ert dnr Ju2009/3395/L1) YTTRANDE 2009-09-25 Dnr 2009-730 Justitiedepartementet Enheten för fastighetsrätt och associationsrätt 103 33 Stockholm Förenklingar i aktiebolagslagen m.m. Slutbetänkande av utredningen om ett enklare

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i förordningen (1995:665) om revisorer; SFS 2016:1344 Utkom från trycket den 30 december 2016 utfärdad den 20 december 2016. Regeringen föreskriver 1 att

Läs mer

E-postadress Telefonnummer dagtid Ev. depositionskontonr (tre siffror)

E-postadress Telefonnummer dagtid Ev. depositionskontonr (tre siffror) Ändringsanmälan 817 851 81 Sundsvall 0771-670 670 www.bolagsverket.se Aktiebolag 1 (8) Skicka till: Bolagsverket 851 81 Sundsvall 1. Organisationsnummer Företagsnamn 2. Kontaktperson i detta ärende Kom

Läs mer