Kallelse till årsmöte med Knutby Kulturförening (KUF)

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kallelse till årsmöte med Knutby Kulturförening (KUF)"

Transkript

1 Kallelse till årsmöte med Knutby Kulturförening (KUF) Härmed kallas du i egenskap av medlem i KUF till ordinarie årsmöte i Knutbygården torsdagen den 26 februari kl 19:00. Förutom sedvanliga årsmötesförhandlingar utlovas fika. Välkomna! Dagordning 1. Mötets öppnande 2. Val av ordförande, sekreterare och två protokolljusterare för mötet. 3. Mötets stadgeenliga utlysande 4. Behandling av verksamhetsberättelse, balans- och resultaträkning och revisionsberättelse. 5. Beslut om ansvarsfrihet 6. Fastställande av verksamhetsplan och budget. 7. Fastställande av medlemsavgift för Beslut om antal ledamöter i styrelsen 9. Val av ordförande på ett år 10. Val av kassör 11. Val av styrelseledamöter på ett år 12. Val av två revisorer på ett år 13. Beslut om arvode kassör 14. Val av valberedning 15. Övriga frågor 16. Avslutning Knutby Kulturförening Postadress: Kontakt: Org. Nr: c/o Tomas Lindh Tfn Ellstavägen 12B e-post: Postgiro: Knutby

2 Verksamhetsberättelse 2008 Här kommer Knutby Kulturförenings femte verksamhetsberättelse. Vid årets slut hade föreningen 408 medlemmar inskrivna i matrikeln. Styrelsen har bestått av: Ordförande Kassör Sekreterare Övriga ledamöter Iréne Nygren Tomas Lindh Anna Larsson Miqe Erikzén Margaretha Niska Erdenborg Carl-Erik Falkman Fredrika von Sydow Revisorer har varit Torsten Winge och Jan Olofsson. Styrelsen har haft 6 protokollförda sammanträden under året. Under året har erhållits ett bidrag på 21000:- kronor från Uppsala kommuns kulturnämnd. Vi har även fått indirekt bidrag i form av en konsert som kulturnämnden har betalt alla kostnader för (Uppsala Kammarsolister med Irma Schultz som reciterade Schubertiana). Övriga intäkter har bestått av medlemsavgifter, inträden, medarrangörsbidrag av Studieförbundet Vuxenskolan, sponsring av ICA samt försäljning. Styrelsen har fortsatt att fungera som programgrupp. Föreningens ekonomi är stabil, se ekonomisk rapport. Föreningen har under året genomfört 17 evenemang. Dessa är: AFRIKANSK DANS 12 januari Mitt i vintern kom vuxna och barn till Knutbygården för att prova på afrikansk dans under ett par timmar på lördagseftermiddagen. Lärare för dagen var Babacar "Jack" Camara med 25 års erfarenhet som trum- och danslärare i Senegal. Under uppvärmningen kom vi igång ordentligt - svetten lackade, tröjor åkte av och fönster öppnades. Afrikansk dans innebär verkligen rörelse för hela kroppen och skratten var många när armar och ben inte riktigt ville hänga med i Jacks koreografi. De mindre barnen tyckte ibland att stegen var lite för svåra, men då kunde man busa i Sid 1(8)

3 kapprummet, äta russin eller kila ut till Bokbussen istället. Vi andra kämpade på tills vi hade lärt oss hela dansen - inklusive höftrullningarna! Sista stunden ägnades helt åt barnen med ringdans och enkla rörelser som passade även de minsta - mycket uppskattat av de barn som var kvar! Känslan efter dagen är att afrikansk dans och afrogympa verkligen är en rolig form av träning. Medarr: Uppsala Kulturnämnd, Studieförbundet Vuxenskolan i Almunge-Knutby JULGRANSPLUNDRING 13 januari Till årets julgransplundring i Knutbygården kom drygt 85 personer. Lena och Lasse ledde som vanligt dansen kring granen men på scenen detta år var det ovanligt trångt. Dragspel,bas och gitarr och så hela åtta personer från Knutby slagverksensemble spelandes djembe, darbouka och tamburin. Efter den traditionsenliga långdansen fylldes golvet i stora salen av grodor, musikanter, gummor, kråkor och andra favoriter innan det var dags för paus. Energiförrådet hos både stora och små fylldes på med goda kakor och bullar, barnen provade lyckan i fiskdammen medan föräldrarna fick hålla sig till lotteriet och lyckohjulet. TRUM-WORKSHOP 23 februari Simon kom med sina röda congas, olika rytminstrument och ett strålande humör och drog igång med rytmövningar för kroppen. Vi gick i en 6-takt samtidigt som händerna klappade osv. Det var en svår övning men kändes jättehäftig att göra när den väl satt. Sen blev det afrikanska rytmer för hela slanten. Vi trummande med händer, pinnar, på golvet och på en klocka, vi dansade krigsdans och parningsdans. På slutet hann vi med en sång från yoruba-stammen samtidigt som vi dansade den. Medarr: Uppsala kulturnämnd, Studieförbundet Vuxenskolan i Almunge-Knutby KUF ÅRSMÖTE 27 februari Årsmötet hölls som vanligt i februari med förhandlingar och fika. Vi fick två nya styrelsemedlemmar med nya intressen, bl a litteratur rock n roll och kräldjur. Sid 2(8)

4 ROCK-PUB 5 april Kvällen bjöd på rock i alla möjliga former, alltifrån lite softare rockballader till tung hårdrock. Från 60-talet fram till nutid. Bandet Y.B.T.U.N.K rockade så det stod härliga till och fick dra några låtar en gång till (bara för att vi inte fick nog). Bandet spelade bl.a låtar av Thin lizzy, ACDC, Whitesnake, Darkness och Deep Purple. TANGO-CAFÉ 12 april En fantastisk kväll i Tangons tecken. Att anordna en tangokväll i Knutby kändes som en något vågad idé. Kommer det några? Kommer musiken som Tango Corazon spelar att passa? Kommer nån att våga dansa till den? Idén kom upp som ett infall under en danskurs en kväll i höstas, en rolig idé men går den att genomföra? Nu vet vi. Det kom mer folk än vi vågat hoppas, musiken var helt fantastisk och det blev fullt på dansgolvet! Kort sagt vi lyckades över förväntan, Jättekul! Medarr: Uppsala Kulturnämnd, Studieförbundet Vuxenskolan i Almunge-Knutby SPELMANSSTÄMMA 18 maj Gustafsson/Marin är en het konstellation på folkmusikhimlen just nu. De gästade Spelmansstämman i Knutby och visade upp ett enastående följsamt och andlöst vackert samspel i den annars kyliga och regntunga vädret - vi hade +5 grader och regn! Men Mia och Mikael lät sig inte avskräckas under sitt framträdande utan höjde tempot på flera av sina låtar. Två spelmän med anknytning till bygden uppträdde. Det var Roland Winge och Thomas Brandt. Roland spelade med sin grupp Hemulernas gatumusikanter och Thomas Brandt i gruppen Motvals där Thomas spelade med kända musikerna Roland Keijser, Mats Andersson och Jayant Bäckström. De bjöd på folkmusik på blåsinstrument. Gruppen Motvals var också kärnan i Skäringby Överraskningsorkester där ett 35-tal musiker deltog. Gruppen Endes gjorde också ett uppskattat uppträdande med sina tre nyckelharpor. På slutet av dagen uppträdde också den legendariske nyckelharpspelmannen Nisse Nordström från Upplands Väsby och bördig från Bladåker. Nisse är kanske den nu levande viktigaste traditionsbäraren av den lokale spelmannen Gustav i Gropens låtskatt. Gammelgårdens hus erbjuder många möjligheter till buskspel inomhus och även så den Sid 3(8)

5 här gången. Det dryga hundratal spelmän och publik som trotsade vädret fick uppleva kanske den bästa stämman hittills när det gäller den musikaliska nivån på scenframträdandena. Spelmännen ville ge något extra den här dagen. Medarr: Svenska Kyrkan, Studieförbundet Vuxenskolan i Almunge-Knutby, Uppsala Kulturnämnd, Knutby-Faringe-bladåkers hembygdsförbund FAMILJEDAG MED NATURTEMA 24 maj Det blev ett barncafé förlagt utomhus. Lillevi Pousette berättade om Vilse - hur man ska göra om man går vilse när man är barn. Lillevi läste Vilsesagan, alla övade på att krama träd och gick en liten tipsrunda med naturfrågor. Det blev bullar och muffins under bar himmel samtidigt som barnen jobbade med vilse-bilder. Sen kom bokbussen och familjerna lånade böcker. Flera idéer dök upp om vad man kan göra för och med barn i kulturföreningens regi. INSEKTSLIVET I KNUTBYSKOGARNA 31 maj Den varma och soliga lörden den 31 maj hade vuxna och barn tagit sig till Pansaruddens parkeringsplats för att tillsammans med den riksbekante entomologen och författaren Bengt Ehnström få se spåren av insekter, höra om ett antal sällsynta arter som finns i Knutbyområdet samt även få se några av dem från Bengts samlingar. Vi behövde inte gå många steg förrän det första stoppet kom. Bengt såg spåren av insekter i vad som ter sig som en grön spenat för oss andra. Det blev därför många stopp längs den gamla körvägen tills vi nådde den äldre granskogen som på grund av sin långa kontinuitet härbärgar bl.a. den sällsynta svartoxen. Lyckat och en fantastiskt fin dag. SPÅNARCAFÈ 23 augusti Spånarcafé för barnfamiljer som träffades för att fika, pyssla, leka och spåna fram idéer till framtida kulturarrangemang för barn. Härligt se med vilken energi barnen tar sig an det pysselmaterial som finns att tillgå på dessa barnaktiviteter - frenetiskt klippande och målande, både barn och föräldrar. Att stereon kom med denna gång utnytttjades av de mest danssugna, med Alice i spetsen. Roligt att våra barncaféer blivit så uppskattade och välbesökta - omkring trettio barn och föräldrar kom denna eftermiddag. Många barn har varit med tidigare men också flera nya kom och alla lekte och hade roligt tillsammans. Bokbussen kom förstås och många böcker lånades. Som alltid jättetrevlig personal på Bokbussen. Sid 4(8)

6 VÄXTBYTARDAG Lördag 30 augusti Vi hade tur med vädret. Sol och moln om vartannat men stadigt ca grader. Precis lagom när man ska byta växter. Vi höll till på Källingby gård där Hortonom Elisabeth Dec-Carlborg hade på sig sin fantastiska hortonom-hatt och svarade på många trädgårdsfrågor som kom under dagen. Här byttes och såldes växter som folk hade för mycket av hemma i sina trädgårdar och massor tips bytte ägare. Trädgårdsfrågor diskuterades i olika hörn, så blir det lätt när trädgårdsentusiaster träffas. Harriet stod för serveringen, kaffe, thé eller juice med goda kakor till. Förhoppningsvis kan det bli en tradition framöver, en mötesplats för områdets alla trädgårdsintresserade att träffas,byta växter och olika tips. Medarr: Studieförbundet Vuxenskola i Almunge-Knutby TRUMTRÄFF 31 augusti Söndag började med regn...lite trist eftersom det hade varit väldigt roligt att spela utomhus men en fd gympasal är inte heller fy skam. Den här gången hade vi extra djembetrummor hemma så vi körde afrikanska rytmer, både 4-takt och 6-takt. Vilket sväng det blev alltså! Det låter så bra och det är så härligt att trumma stressen ur kroppen eller bara få till det så hela gruppen låter bra. SALSA WORKSHOP 13 september Samma dag som Kulturnatten startade vi med Salsa på dan. Simon Monserrat med fru Birgitta ledde dansen. Det var mycket att hålla reda på men när man väl fick det att funka så var tillfredsställelsen desto större. Danslärarna gick igenom grundstegen som salsan bygger på, några piruetter samt lite work out i salsatakt för att lösgöra axlar, höfter m.m. Det gick åt mycket dricka! Medarr: Studieförbundet Vuxenskolan i Almunge-Knutby Sid 5(8)

7 UPPSALA KAMMARSOLISTER & IRMA SCHULTZ KELLER 26 oktober Den här söndagen började lite oroligt, skulle vintertids-omställningen ställa till det för musiker och publik? Men inte alls, allt flöt på bra ända från början. Uppsala Kammarsolister äntrade scenen tillsammans med Irma Schultz Keller som reciterade dikten SCHUBERTIANA, skriven av Tomas Tranströmer. Dikten, mjukt och finstämt framförd, bildade fond till kvällens underbara konsert. Tonerna flödade genom kyrkorummet och stråkinstrument kom till sin rätt i just detta rum. Vi fick lyssna på musik komponerad av Steve Reich och Franz Schubert, stundtals böljande, stundtals med mycket stark energi som gick under huden. Medarr: Musik i Uppland och Svenska Kyrkan HALLOWEENFEST 15 november Halloweenfest för mindre barn, en repris från förra årets lyckade maskeradcafé med samma tema. Drygt femtio personer varav mer än trettio barn - rekord för barnaktivitet, näst efter julgransplundringen. Barnen kom mer eller mindre läskigt utklädda, dansade, lekte, pysslade och fikade medan alla föräldrar hann umgås och faktiskt måla en del de med... På pysselbordet fanns bl a en låda med små trolldegsfigurer att måla - fladdermöss, spöken, dödskallar och andra kusligheter. Varenda en gick åt! GÖMDA SKATTER I KNUTBY 22 november Kl 07 vräkte snön ner. Det hade redan kommit 1 dm, det var otroligt vackert - men skulle det komma någon och titta på våran utställning? Knutbygården förändrades under några morgontimmar. Kl 10 var skärmarna på plats och alla alster utlagda på 8 bord och ingen av alla vi som jobbade sa något högt men nog tänkte vi "är det möjligt att få upp allt till 12?" Men tro det eller ej, var utställningen färdig med helt otroliga handarbeten i alla möjliga tekniker. Där fanns stickat, virkat, broderat, quiltat, knypplat, tovat, påtat, vävt mm mm. En duk vävd av en av traktens fantastiska väverskor hade mönstret KNUTBYDRÄLL som är vävt på 16 skaft. Mönstret ska ha hittats i klockstapeln i Knutby för länge sedan. Det var gammalt som mötte nytt. Bl a tovning, påtning och quiltning visade vad man kan göra idag av materialet. Runt om pågick prova-på tekniker. Det blev en sån där mysig stämning man kan få när man är inne i något arbete samtidigt som det småsnackas lite. I Stick-kaféet bjöds på kaffe och goda kakor på broderade och vävda dukar med riktigt porslin och kandelabrar som förgyllde Sid 6(8)

8 upplevelsen. Publiken kom under hela eftermiddagen trots snön och njöt av allt vackert som gjorts från 1800-talet och framåt. Medarr: Studieförbundet Vuxenskolan i Almunge-Knutby ROCK-PUB II 29 november Dags för årets andra rockpub. Återigen samlades Kufare från när och fjärran för att lyssna, se och uppleva rock när den är som bäst, totalt var vi nästan 70 personer i Knutbygården. Denna gång gästades pubben av Märstabandet Weddïn Cräsherz och vilket tunggung. Bandat radade upp klassiker från bl.a Deep purple, Whitesnake, Judas Priest, Bon Jovi, AD/DC, Guns 'n'roses m.fl. Som en lite extra piff på pubben, så hade vi besök av Almunges egen rappare Micke, som intog scenen och dominerade en hel låt själv! Även denna gång blev det några nya medlemmar som vi välkomnar lite extra. KUF har fem verksamhetsår bakom sig och när vi startade hade vi som plan att i första steget genomföra regelbundna arrangemang (c:a ett per månad) under två år, för att efter det utvärdera verksamheten. Vi har haft många arrangemang i år, 17 stycken. Det är många program det med tanke på att styrelsen även fungerar som programgrupp. Det som har lyft upp årets verksamhet är att det verkar ha lossnat under hösten när det gäller publik. Barnaktiviteterna har gått mycket bra och det kom ganska många personer till handarbetsutställningen TROTS de enorma snömängderna som vräkte ner. Vi har bred täckning i styrelsen vad gäller olika kulturella intressen och alla får plats. Nya idéer kommer och vi har fortfarande en massa vi vill genomföra här i byn. Fortfarande kräver varje program budget, planering, marknadsföring, målgrupp och själva genomförandet. Det behövs alltid folk till varje program men även där har det börjat lossna. Det går lättare att få med folk att jobba på programmen nu vilket är roligt! Ibland händer oförutsedda händelser och då går vi in och täcker för varann. Styrelsen har, med hjälp av tidigare styrelsemedlemmar och enskilda engagerade medlemmar fortsatt att satsa på det som vi tycker är roligt att arbeta med. Våran förening bygger i mångt och mycket på lusten att göra program som vi vill se i Knutby. Så vi fortsätter att genomföra program som vi hoppas ska tilltala fler som bor här. Sid 7(8)

9 Vi håller på med en KUF-tidning som ska sammanfatta de fem år som gått och även ge en inblick i våra planer inför framtiden. Tidningen ska ges ut till alla med postadress Knutby samt skickas till våra medlemmar med annan postadress. Där finns många foton från våra genomförda aktiviteter under åren. Tack vare ett bidrag på 5000:- från Uppsala Kulturnämnd (ingår i den totala summan på första sidan) kan vi trycka och få iväg den till alla hushåll i Knutby. Vi är glada över fortsatt väl fungerande samarbete med Uppsala Kulturnämnd, Musik i Uppland, Knutby-Faringe-Bladåkers hembygdsförbund, Svenska kyrkan och Studieförbundet Vuxenskolan. Vi hoppas vi kan fortsätta samarbeta på samma smidiga sätt som hittills. Alla medlemmar är naturligtvis fortsatt välkomna att komma med initiativ till aktiviteter inom föreningen. Den medlem som har en idé och är villig att jobba har mycket goda möjligheter att kunna genomföra sina idéer. Dessutom är vi rutinerade nu så vi kan lära ut enklaste vägarna till nya arrangemang. Vi är mycket glada för vår informationstavla på gaveln till ICA-knuten (tack Kenneth och Tomas för eran sponsring). Jämte denna är vår andra kontinuerliga infokanal webbsidan, som har eget domännamn: Webbsidan sköts fortfarande förtjänstfullt av Janne Olofsson. Övrig marknadsföring sköts beroende på typ av evenemang och tidpunkt. Det kan vara info till P4 Uppland, TV 4 Uppland, ABC, dagstidningar m fl. Vi har annonserat i UNT, Sigtunabygden och Lokalsvepet. Inför varje evenemang försöker vi få upp affischer i bygden och någon gång delar vi ut flygblad i brevlådorna. Informationstavlan sköts gemensamt av styrelsen. Iréne Nygren - ordf Anna Larsson - sekr Fredrika von Sydow Tomas Lindh - kassör Margaretha Niska Erdenborg Miqe Erikzén Carl-Erik Falkman Sid 8(8)

10 BOKSLUT FÖR KUF ÅR 2008 Behållning vid årets början Kontant i kassan 3 442,00 Postgiro , ,45 kr Skulder 0,00 Inkomster Inträde Kredit ,00 Försäljning Kredit ,00 Bidrag Kredit ,00 Räntor Kredit 0,00 Medlemsintäkter Kredit 8 950,00 Övriga intäkter Kredit 0, ,00 kr Utgifter Varuinköp Debet ,50 Adm/Kontor Debet 4 425,50 Reklam Marknad Debet 4 331,00 Hyreskostnader Debet 5 874,00 Gager Debet ,00 Övriga kostnader Debet 1 750,00 Räntor Debet 0, ,00 kr Förändring (Överskott) 2 846,00 kr 2 846,00 kr Behållning vid årets slut Kontant i kassan 9 891,00 Postgiro , ,45 kr Skulder - kr Fordringar - kr Ort datum år Namnförtydligande Kassör

11 Budget 2008 Inkomster Budget Ack Utfall Diff Utgifter Bidrag ,00 kr ,00 kr 6 294,00 Inträde ,00 kr ,00 kr 1 535,00 Försäljning ,00 kr ,00 kr 7 079,00 Medlemsavgifter 7 000,00 kr 8 950,00 kr 1 950,00 Övrigt 500,00 kr - kr -500,00 Totalt: ,00 kr ,00 kr ,00 Varuinköp ,00 kr ,50 kr ,50 Adm/kontor 4 000,00 kr 4 425,50 kr -425,50 Reklam/marknad 5 000,00 kr 4 331,00 kr 669,00 Hyror 2 000,00 kr 5 874,00 kr ,00 Gager ,00 kr ,00 kr ,00 Övrigt 2 500,00 kr 1 750,00 kr 750,00 Totalt: ,00 kr ,00 kr ,00 Årets resultat: 0,00 kr 2 846,00 kr 2 846,00

12

13 Preliminär verksamhetsplan 2009 Vår: Söndag 10 januari Traditionell julgransplundring med fiskdamm, tomte och fika samt något ovanligare musikinstrument, servering. Torsdag 5 februari Mig äger ingen - föredrag av författare ÅSA LINDERBORG Åsa Linderborg, historiker och kulturjournalist, berättar om sin självbiografiska bok "Mig äger ingen". Boken handlar om Åsas pappa, härdarmästare vid ASEA i Västerås. Föräldrarna skiljdes när Åsa var fyra år och hon växte upp hos sin pappa. "Mig äger ingen" var nominerad till Augustpriset Vi vänder oss till alla litteraturintresserade oavsett ålder. Servering Medarr: Svenska Kyrkan, Studieförbundet Vuxenskolan, Uppsala Kulturnämnd Torsdag 26 februari Årsmöte i Knutbygården. Lördag 7 mars NYBÖRJARPOLSKA samt POLSKEDANSKVÄLL Vi lär oss grundstegen i vanlig rundpolska. En dans man dansar parvis medurs i en cirkel längs väggarna i danslokalen. Dansen har en promenaddel och en snurr-del. Gammeldans är på väg tillbaka och vi vill naturligtvis vara med och lära oss den här dansen. Därför har vi preliminärt engagerat en dansinstruktör Andreas Berchtold och Nyckleharpsspelare Sonia Sahlström och Håkan att instruera själva dansen. Målgrupp är alla dans- och musikintresserade i vuxen ålder. Servering. Ta med en kompis, släkting, partner och kom och dansa. Medarr: Studieförbundet Vuxenskolan, Uppsala Kulturnämnd Söndag 17 maj Spelmansstämma i Gammelgården. Favorit i repris. Buskspel, många artister från när och fjärran, försäljning. Medarr: Studieförbundet vuxenskolan, Uppsala Kulturnämnd, Hembygdsförbundet samt Svenska Kyrkan. BARNAKTIVITETER KOMMER - både vår och höst men är ej klara ännu. Knutby Kulturförening Postadress: Kontakt: Org. Nr: c/o Tomas Lindh Tfn xxxxxx-xxxx Tallhöjden e-post: Postgiro: Knutby xxxxxx-x 1

14 Höst: Oktober Stor ÅTERBRUKS-utställning och work-shop med Uppsala stadsteaters kostymateljé. Kom och gör nytt av gammalt och se på vad andra gjort av gammalt i ny tappning. Servering och förhoppningsvis många samarbetspartners. November Önskemål om att ha konsert med Musik i Uppland, inget klart ännu. November Pub Fler program befinner sig på idéstadiet. Vad har DU för idéer? Vad vill du ska hända i Knutby under året som har kulturanknytning? Du kan komma med förslag och få hjälp med genomförandet. Knutby Kulturförening Postadress: Kontakt: Org. Nr: c/o Tomas Lindh Tfn xxxxxx-xxxx Tallhöjden e-post: Postgiro: Knutby xxxxxx-x 2

15 Budget 2009 Inkomster Utgifter Bidrag Inträde Försäljning Medlemsavgifter Övrigt Totalt: Varuinköp Adm/kontor Reklam/marknad Hyror Gager Övrigt Totalt: Årets resultat: Budget ,00 kr ,00 kr ,00 kr 8 000,00 kr 500,00 kr ,00 kr 8 000,00 kr 4 000,00 kr 6 500,00 kr 2 000,00 kr ,00 kr 2 000,00 kr ,00 kr 0,00 kr

16 Stadgar för Knutby Kulturförening (KUF). Antagna Föreningens namn Föreningens namn är Knutby Kulturförening (KUF). 2 Föreningens syfte Föreningens syfte är att anordna regelbundna kulturevenemang samt stimulera till kulturaktiviteter i Knutby med omnejd. 3 Medlemskap Var och en som respekterar föreningens målsättning äger rätt att bli medlem. 4 Medlemsavgift Årsmötet fastställer årligen medlemsavgiften. 5 Beslutande organ A. Föreningens högsta beslutande organ är årsmötet. Ordinarie årsmöte hålls årligen före februari månads utgång. B. Årsmötet kungöres senast en månad före sammanträdet. Eventuella motioner skall vara styrelsen tillhanda senast en månad före årsmötet. C. Vid årsmötet äger samtliga närvarande medlemmar rösträtt. D. Vid årsmötet skall följande ärenden behandlas; 1. Mötets stadgeenliga utlysande 2. Val av ordförande, sekreterare och två protokolljusterare för mötet. 3. Behandling av verksamhetsberättelse, balans- och resultaträkning och revisionsberättelse. 4. Beslut om ansvarsfrihet 5. Fastställande av verksamhetsplan och budget 6. Fastställande av medlemsavgift 7. Val av ordförande på ett år 8. Val av tre styrelseledamöter på ett år 9. Val av två revisorer på ett år 10. Behandling av motioner och styrelsens förslag 11. Val av valberedning 6 Styrelsen Förvaltningen handhas av en styrelse bestående av ordförande och minst tre ordinarie ledamöter. I övrigt konstituerar styrelsen sig själva. Styrelsen är beslutsmässig vid minst 3 närvarande ledamöter. 7 Extra årsmöte Styrelsen äger rätt att inkalla extra årsmöte när styrelsens majoritet anser det påkallat eller om 2/3 av medlemmarna så begär. Kallelse, med angivande av tid, plats och motiv för extra årsmöte, skall utskickas till medlemmarna senast en månad före det extra årsmötet. 8 Stadgeändring Förändring av dessa stadgar kan endast ske vid årsmöte. Förslag härom insändes minst 6 veckor före årsmötet till styrelsen som avger utlåtande. För förslagets antagande fordras 2/3 majoritet av avgivna röster. 9 Räkenskap och förvaltning Föreningens firma är Knutby Kulturförening. Firmatecknare utses av styrelsen. Föreningens verksamhets- och räkenskapsår omfattar tiden 1 januari t.o.m. 31 december

17 10 Upplösning Upplösning av föreningen kan endast ske vid årsmöte. Förslag härom insändes minst 6 veckor före årsmötet. Styrelsen avger utlåtande. För förslagets antagande krävs 2/3 majoritet av avgivna röster. Vid upplösning tillfaller föreningens tillgångar något av årsmötet utsett kulturfrämjande ändamål. 11 Beslut Beslut fattas med enkel majoritet med undantag för 8 och 9. Vid lika röstetal har ordförande utslagsröst utom vid personval då lottdragning avgör

FÖRENINGSPÄRMEN. Er guide till arbetet i föreningen

FÖRENINGSPÄRMEN. Er guide till arbetet i föreningen FÖRENSPÄRMEN Er guide till arbetet i föreningen Förord Det ni håller i är Vi Ungas föreningspärm. Föreningspärmen är skriven för att finnas som ett stöd och som en uppslagsbok till Vi Unga-föreningen.

Läs mer

Att bilda en förening

Att bilda en förening 2005 Att bilda en förening För att bilda en förening måste det finnas ett antal personer (minst tre) som har ett intresse och vill utöva en verksamhet tillsammans. En ideell förening är bildad när den

Läs mer

FÖRENINGSPÄRMEN. Er guide till arbetet i föreningen

FÖRENINGSPÄRMEN. Er guide till arbetet i föreningen FÖRENSPÄRMEN Er guide till arbetet i föreningen Förord Det ni håller i är Vi Ungas föreningspärm. Föreningspärmen är skriven för att finnas som ett stöd och som en uppslagsbok till er Vi Unga-förening.

Läs mer

Växa. ansvar. i tro och. Styrelsearbete i lokalavdelning

Växa. ansvar. i tro och. Styrelsearbete i lokalavdelning Växa i tro och ansvar Styrelsearbete i lokalavdelning Förord Svenska Kyrkans Unga är en demokratisk rörelse av barn och ungdomar i Svenska Kyrkan Så börjar Svenska Kyrkans Ungas syftesparagraf. Demokrati

Läs mer

Svenska Kyrkans Unga i Täby

Svenska Kyrkans Unga i Täby ÅRSMÖTE 2014 Svenska Kyrkans Unga i Täby 8 februari Karlberg Årsmöteshandlingarnas innehåll s. 3 Schema och praktisk information s. 4 Stadgar för Svenska Kyrkans Unga i Täby s. 6 Sammanträdesordning s.

Läs mer

KONFERENS- HANDLEDNING

KONFERENS- HANDLEDNING KONFERENS- HANDLEDNING SAU 2015 årskonferens 15 SAMTAL 1 Välkommen till SAUs ombudsmöte 2015 Hej Vänner! Nu kör vi, dags för årskonferens på Gullbrannagården tillsammans med SAM. Det kommer bli en konferens

Läs mer

Bilda förening? - värt att tänka på version 6.02

Bilda förening? - värt att tänka på version 6.02 KULTUR- OCH FRITIDSFÖRVALTNINGEN Kultur och Föreningsstöd Karlstad 2011-08-09 Anders Ek, 054-540 24 38; 0702-39 58 40 anders.ek@karlstad.se Anders/KuN7förci/bildafören2011 Till dig som funderar på att

Läs mer

FÖRENINGAR. - grunderna i hur ideella föreningar fungerar MARITA ISAKSSON

FÖRENINGAR. - grunderna i hur ideella föreningar fungerar MARITA ISAKSSON FÖRENINGAR - grunderna i hur ideella föreningar fungerar MARITA ISAKSSON Får kopieras om källan anges. Marita Isaksson 2009 INNEHÅLL FÖRENING VAD ÄR EN FÖRENING? s. 1 Ideell förening Ekonomisk förening

Läs mer

Pysslingen Årgång 25 Nr 2 2005

Pysslingen Årgång 25 Nr 2 2005 Pysslingen Årgång 25 Nr 2 2005 Ordföranden har ordet Midsommar är en tid fylld av mystik. Plocka de sju rätta blommorna, lägg dem under huvudkudden och du får träffa din tillkommande i drömmen det är bara

Läs mer

Klubbledare. En praktisk kurs för Hundungdomar som vill lära sig hur klubben fungerar

Klubbledare. En praktisk kurs för Hundungdomar som vill lära sig hur klubben fungerar Klubbledare En praktisk kurs för Hundungdomar som vill lära sig hur klubben fungerar Till kursledaren I arbetet med att skapa en klubbledarutbildning (styrelsefunktionärskurs) kom vi till slutsatsen att

Läs mer

SYSKONBANDET. Medlemstidning för Kristna synskadades förening Syskonbandet. Calle

SYSKONBANDET. Medlemstidning för Kristna synskadades förening Syskonbandet. Calle Nr 1, 2015 Årgång 107 SYSKONBANDET Medlemstidning för Kristna synskadades förening Syskonbandet Calle Kait Gun Anki Madeleine Jenny Dags att välja styrelsekandidater Boktips Syskon emellan Hälsningar från

Läs mer

Välkomna. Midsommar På Högelycke. Vi klär Midsommarstången kl. 10.00 Midsommarafton Tag med blommor Kaffe, saft och bullar serveras.

Välkomna. Midsommar På Högelycke. Vi klär Midsommarstången kl. 10.00 Midsommarafton Tag med blommor Kaffe, saft och bullar serveras. EN TIDNING FRÅN HOLSLJUNGA BYALAG Midsommar På Högelycke Vi klär Midsommarstången kl. 10.00 Midsommarafton Tag med blommor Kaffe, saft och bullar serveras. Kl 14.00 blir det Midsommarfirande traditionsenligt

Läs mer

DISTRIKTSSTYRELSEGUIDEN

DISTRIKTSSTYRELSEGUIDEN November December Januari * Ordförandekonferens * Föreningsårsmöten * Bokslut & revision Februari * Föreningsårsmöten * Medlemsrapportering klar 28 februari * Planeringskonferens * Bokslut & revision *

Läs mer

NR 2. 2008. VIKINGARNAS SEGEL SÄLLSKAP 210:e PUBLIKATION. 52:a ÅRGÅNGEN. FOTO: Anytec Marine AB. Alternativ metod till kranlyft & slip

NR 2. 2008. VIKINGARNAS SEGEL SÄLLSKAP 210:e PUBLIKATION. 52:a ÅRGÅNGEN. FOTO: Anytec Marine AB. Alternativ metod till kranlyft & slip NR 2. 2008. VIKINGARNAS SEGEL SÄLLSKAP 210:e PUBLIKATION. 52:a ÅRGÅNGEN FOTO: Anytec Marine AB Alternativ metod till kranlyft & slip Seglar-Vikingen Ansvarig utgivare: Bengt Janson, ordförande Villagatan

Läs mer

Fältbiologernas organisation..3 Historien bakom...5 Hur får man en klubb att fungera?. 7

Fältbiologernas organisation..3 Historien bakom...5 Hur får man en klubb att fungera?. 7 Innehållsförteckning Välkommen till din guide i klubbgalaxen.. 1 Vilka är Fältbiologerna? 2 Fältbiologernas organisation..3 Historien bakom..........5 Hur får man en klubb att fungera?. 7 Att skapa god

Läs mer

IM som MEDLEMSORGANISATION. Inspiration för att bilda lokalförening!

IM som MEDLEMSORGANISATION. Inspiration för att bilda lokalförening! IM som MEDLEMSORGANISATION Inspiration för att bilda lokalförening! Introduktion Den här lathundens syfte är att ge vägledning och inspiration till hur och varför en IM-grupp kan bilda lokalförening. Tillsammans

Läs mer

Fokus Framtid. Projektrapport

Fokus Framtid. Projektrapport Fokus Framtid Projektrapport år 2 För första gången har vi haft praktikanter som gör att fler kan hjälpa fler och gett bidrag som skapar möjligheter att genomföra radiodrömmar. Att sända radio första gången

Läs mer

December är kommen och det är tid för återblickar på året som gått.

December är kommen och det är tid för återblickar på året som gått. Rettvisan Julnumret 2013 Rapport från Maastricht ALICE dagbok från Ridläger 2013 Till MINNE av REBECCA Rapport från MÄTTINGE Musik och kommunikation ASSISTANS Kalendarium 2014 Ordförande har ordet December

Läs mer

INNEHÅLL. DISTRIKTET Distriktens funktioner...22. FÖRBUNDET Vision, mål och handlingsplan...25 Stadgar för Sveriges Konstföreningar...

INNEHÅLL. DISTRIKTET Distriktens funktioner...22. FÖRBUNDET Vision, mål och handlingsplan...25 Stadgar för Sveriges Konstföreningar... I konst finns inget som är givet INNEHÅLL INLEDNING: Med glädje och lust... 4 Bejaka lusten!...5 PARAPLYET: Konstföreningar Distrikt Förbund... 6 Kurser, seminarier, konstresor och mycket mer...7 KONSTFÖRENINGAR

Läs mer

Hamboringen. Föreningsaktuellt nr 1 2015. Det är fart på stuffakursen, där man varvar mellan kultis/ gille, bugg och foxtrot.

Hamboringen. Föreningsaktuellt nr 1 2015. Det är fart på stuffakursen, där man varvar mellan kultis/ gille, bugg och foxtrot. Hamboringen Föreningsaktuellt nr 1 2015 Det är fart på stuffakursen, där man varvar mellan kultis/ gille, bugg och foxtrot. FÖRENINGSAKTUELLT Tidning för medlemmar i Dansföreningen Hamboringen Ansvarig

Läs mer

Årsredovisning. Skolor: Hagagymnasiet/Haraldsbogymnasiet. Årsredovisning Teatermakarna Dalarna UF. Handledare: Annelie Westergren

Årsredovisning. Skolor: Hagagymnasiet/Haraldsbogymnasiet. Årsredovisning Teatermakarna Dalarna UF. Handledare: Annelie Westergren Årsredovisning Årsredovisning Teatermakarna Dalarna UF Räkenskapsår 2012-09-01 2013-05-15 Registreringsnummer: W016508 Kommun: Borlänge/Falun UF-region: Dalarna Skolor: Hagagymnasiet/Haraldsbogymnasiet

Läs mer

Mieninfo. Theas kontakt: 0459-851 46 thekla.johansson@hotmail.se. Jan kommer att koncentrera sig mer på webbsidan. webbsida: www.miengruppen.

Mieninfo. Theas kontakt: 0459-851 46 thekla.johansson@hotmail.se. Jan kommer att koncentrera sig mer på webbsidan. webbsida: www.miengruppen. Mieninfo Nr 2 / 2013 juni, juli & augusti. Red: Jan Sikkema 0459-851 30 / Eivor Lindstrand 0459-851 22 Thea Johansson 0459-851 46 / Björn Jäderås 0459-851 43 e-post: info@bjk.g.se Adress: Hakefors 3, 362

Läs mer

Arrangöra! - Om engagemang, arrangemang och hur du lyckas som arrangör.

Arrangöra! - Om engagemang, arrangemang och hur du lyckas som arrangör. Arrangöra! - Om engagemang, arrangemang och hur du lyckas som arrangör. Redaktör: Pernilla Alexandersson. Referensgrupp: Herman Geijer, Sara Bergsmark och Charlotta Nordblom Nellgård. Illustration och

Läs mer

Rapport - Dagbok. Boliviaprojektet. Uppföljningsresa 11 26 oktober 2014. Åke Söderman. ABF Gävleborg

Rapport - Dagbok. Boliviaprojektet. Uppföljningsresa 11 26 oktober 2014. Åke Söderman. ABF Gävleborg 1 Rapport - Dagbok Boliviaprojektet Uppföljningsresa 11 26 oktober 2014 Åke Söderman. ABF Gävleborg 2 Inledning Så var det dags för den sista uppföljningsresan under Boliviaprojektets 19 genomförda år.

Läs mer

Kullabladet 2/2012. Medlemstidning för Backstugans Vänner, Upphärad Vår, sommar och höst

Kullabladet 2/2012. Medlemstidning för Backstugans Vänner, Upphärad Vår, sommar och höst Kullabladet 2/2012 Medlemstidning för Backstugans Vänner, Upphärad Vår, sommar och höst Familjen Nordström utanför Smedstorp i augusti 1907 eller 1908 Övre raden: Evald, Ingrid och Selma. Undre raden:

Läs mer

Kassören rapporterar

Kassören rapporterar En föreningstidning i samarbete mellan Bunkeflostrands villaförening och LB07. Nr 2 December 2010 Fastighetsmarknaden Sidan 4 Kassören rapporterar Sidan 7 El-avtalet klart! Sidan 11 Ansvariga utgivare:

Läs mer

Verksamhetsberättelse för Brottsofferjouren Östra Östergötland. Verksamhetsåret 2008

Verksamhetsberättelse för Brottsofferjouren Östra Östergötland. Verksamhetsåret 2008 Verksamhetsberättelse för Brottsofferjouren Östra Östergötland Verksamhetsåret 2008 Brottsofferjouren Östra Östergötland är en lokal förening ansluten till Brottsofferjourernas Riksförbund och som verkar

Läs mer

Innehåller årsmöteshandlingar

Innehåller årsmöteshandlingar DHR Nollåttan ägs av DHR Stockholmsavdelningen Årgång 39 Nr 2 2010 Innehåller årsmöteshandlingar Årsmötet är både viktigt och givande att delta i. Boka in 27 mars, Hotell Anglais, Humlegårdsgatan 23 Utan

Läs mer

nr 1 2011 Jubileum Kallelse Gäddishistoria Inbjudan Motioner

nr 1 2011 Jubileum Kallelse Gäddishistoria Inbjudan Motioner nr 1 2011 Jubileum Kallelse Gäddishistoria Inbjudan Motioner http://www.gaddviken.se Sista manusdag för Gäddviket nr 2 2011 är 27 februari 2011 skickas till linnea@bessalis.net Ordförande har ordet. Midvinternattens

Läs mer

Häromkvällen blev jag uppringd

Häromkvällen blev jag uppringd 1 Kassören har ordet Häromkvällen blev jag uppringd av en person från min hemtrakt och gjorde mig påmind om en intressant företeelse som jag glömt. Hon frågade om jag kände till något som hänt på granngården

Läs mer