Kustvattenråd Halland och Båstad - Anteckningar m.m. från uppstartskonferens , Strandbaden Falkenberg

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kustvattenråd Halland och Båstad - Anteckningar m.m. från uppstartskonferens , Strandbaden Falkenberg"

Transkript

1 Kustvattenråd Halland och Båstad - Anteckningar m.m. från uppstartskonferens , Strandbaden Falkenberg Dagen inleddes med speeddejt på olika teman som Dramalogen höll i. De spelade även upp scenen Färgaffären. Deltagarlistan finns att ladda ner från hemsidan: Presentationer Ann Fröström från Kommunimera hälsade alla välkomna och presenterade därefter dagens fyra föredragshållare. Ann höll även i panelsamtalet som följde efter presentationerna. Presentationerna finns att ladda ner via hemsidan: Björn Sjöberg, Havs- och vattenmyndigheten Björn gick igenom havs- och vattenpolitiken, från miljökvalitetsmålen, Blå tillväxt integrerad havspolitik, Östersjöstrategin (som även omfattar Kattegatt) där det finns möjlig finansiering samt hur de olika regleringarna och intressena möts vid kusten och ser därmed behov av ett kustvattenråd. Björn Lagerdahl, Vattenmyndigheten för Västerhavet Björn beskrev vad ett vattenråd kan vara och vad det kan arbeta med; lokalt/regionalt forum som verkar för bättre vattenmiljöer. Han visade vilka vattenråd som finns för Västerhavet och exempel på aktiviteter. Bo Gustafsson, Länsstyrelsen Hallands län Bo redogjorde för olika typer av bottnar och organismer inom kustområdet, mätresultatet från kustvattenkontrollen 2013, fiskbestånden och om nya arter. Ylva Engwall, Havs- och vattenmyndigheten Ylva arbetar utifrån havsmiljöförordningen och redogjorde för hur denna förhåller sig till vattenförvaltningsförordningen. En statusbedömning och mål har arbetats fram. I år tar man fram ett övervakningsprogram och från 2015 börjar åtgärdsprogrammet att gälla. Mellan 1 nov 2014 och 30 april 2015 pågår samråd om åtgärdsplaner för såväl vattenförvaltningen som havsmiljöförvaltningen.

2 2(11) Panelsamtal Samtalet började med en diskussion om ett kustvattenråd är en lämplig plattform för samverkan. Det kom frågor från deltagarna som handlade om miljöfarlig verksamhet, fiskbestånden, ålgräsets utbredning, främmande arter, utsläpp från reningsverk och bräddning, näringsläckage från jordbruksmark, etc. Panelen och andra deltagare svarade på frågorna och det blev diskussion kring fiskbeståndens storlek och näringsläckaget. Ett system för rapportering av främmande arter håller på att byggas upp. Detta för att tidigt kunna åtgärda spridningen av en främmande art. I Torekovs reningsverk testas metod för rening av läkemedel. En fråga handlade om hur samverkan kan skilja sig åt jämfört med ett inlandsvattenråd. En synpunkt är att området är stort och att det är viktigt att det finns en politisk nivå i kustvattenrådet. En annan synpunkt är att kusten skapar mer samhörighet än ett inlandsvattendrag och blir därför en mer funktionell enhet. Viktigt att även arbeta med mindre åtgärder, hela kusten ska inte behöva ingå i alla aktiviteter. Finansieringsvägar för samverkan och åtgärder diskuterades. De resurser som finns kan troligen utnyttjas bättre än de gör idag och det kan finnas nya vägar för att finansiera åtgärder på lokal nivå. Workshop Efter panelsamtalet var det dags för workshopen. Anne Udd inledde med att berätta om intressentanalysen och enkätundersökningen. Svaren i enkätundersökningen har legat till grund för de sju olika stationerna i workshopen, se nedan. Efter lunchen gjorde Dramalogen ett nytt inspel, nu med scenen Fikarummet.

3 3(11) Station 1, Anne Udd antecknade Fråga: Hur kan organisationen och arbetsformerna se ut för ett kustvattenråd? Tre viktigaste slutsatserna: 1. Tydligt syfte ger ett konkret arbete 2. Viktigt med bred representation och ett underifrånperspektiv 3. Viktigt med tydligt mandat Organisationen beror på vilka frågor man ska arbeta med Informationsaktiviteter viktigt Bra med en öppen organisation med olika arbetsgrupper Ett forum/plattform för de som på ett eller annat vis använder kusten/havet Mandat och korta beslutsvägar Nätverksorganisation föreslås för att undvika en tungrodd organisation. Regionalt perspektiv med bred representation Konkret organisation som skapar vägar till finansiering Viktigt att få tyngd i organisationen Viktigt att få med den politiska nivån Två förtroendevalda per kommun, som är ledamöter i kommunstyrelsen, bör delta på varje rådslag vilket ger förankring i kommunen. Hur undviker man ett alltför stort kommunalt inflytande? Om Ängelholms och Höganäs kommun går med så täcks hela vår kust till Kattegatt. Styrgruppens tankar kring organisation: (delades ut till deltagarna) Rådslag för alla intressenter en gång per år. Tar beslut om initiativ, se nedan. Rådslaget kan även innehålla programpunkt för kompetenshöjning eller liknande aktivitet. Samordningsfunktion ca 25 procents tjänst Referensgrupper med expertkompetens Arbetsgrupper för varje beslutat initiativ Grundfinansiering som täcker samordning, kommunikation och rådslag Projektfinansiering som täcker kostnader för initiativ Initiativ kan tas av alla men ska uppfylla följande kriterier: 1. Flera aktörer ska medverka 2. Det ska höja kunskapen 3. Resultat ska dokumenteras 4. Det ska bidra till god ekologisk status Synpunkter på styrgruppens tankar kring organisation: Rådslag bör hållas två gånger per år. Styrgrupp bör finnas med en representant per kommun. Viktigt att fundera på lämplig placering för samordningsfunktionen. Samordningsfunktionen kan eventuellt delas med något/några av de större inlandsvattenråden (för att skapa en hel tjänst). Referensgrupper: Nätverket för vattenråden i Halland, Kustvattenkontrollen m.fl. Viktigt att knyta samman arbetsgrupper och referensgrupper.

4 4(11) Station 2, Torsten Kindt antecknade Fråga: Vilka aktiviteter och åtgärder ska prioriteras högst och varför? Områden från enkätsvar: Nedskräpning av stränder Övergödning Fiske Regelverk Syrefria bottnar Badvatten Biologisk mångfald Tillgänglighet för allmänheten Erosion Farliga ämnen Oväder Havsnivåhöjning Exploatering Försurning Kustnära boende Avfall i havet Strandskydd Sandflykt Dagvatten Hamnar och farleder Fritidsbåtar Elproduktion Oljeutsläpp Tre viktigaste slutsatserna: 1. Kommunikation/dialog/information bl.a. beskriva läget och definiera målet. 2. Utgångspunkt för arbetet ska vara ekologisk hållbarhet definiera syfte och mål. 3. Konkreta årgärder som ex. stationer för gratis latrintömning i hamnar som även kan utnyttjas av husbilar. Arbetsformer som lyfts fram är inspirerande möten, nätverksarbete och omvärldsbevakning På listan över områden ovan har övergödning lyfts särskilt. Statusklassningen ska vara vägledande för vilka områden och sakfrågor som prioriteras Information om kustvattnet ex. på Västerhavsveckan Den ekologiska statusen måste vara styrande i alla beslut t.ex. planering och exploatering. Klimatförändringar/havsnivåhöjning måste finnas med t.ex. skydd av områden. Värna det rörliga friluftslivet och hantera strandskyddet. Station 3, Ingela Danielsson antecknade Fråga: Vilka behöver ingå och varför? Aktörer från enkätsvar: Privatpersoner Högskolor Myndigheter Kommunala tjänstemän Lantbrukare Turismföretag Samhällsplanerare Intresseorganisationer Forskare Samhällsföreningar Hamnar Kommuner Håll Sverige Rent Industriföretag Marinbiologer Vattenråd och andra vattenorganisationer Tillväxtverket Friluftsorganisationer Region Halland Yrkesfiskare Naturskyddsföreningen SMHI VA-bolag Större dikningsföretag Länsstyrelsen Fiskevattenägare Sjöfarten Kustnära företag Boende vid kusten

5 5(11) Tre viktigaste slutsatserna: 1. Alla som vill ingå ska ingå. Arbetsformer bör anpassas till detta. Viktigt att alla träffas för att öka förståelsen förvarandra, att se samband och sin del i det stora perspektivet. 2. Det politiska perspektivet olika åsikter om förtroendevalda ska ingå eller ej. 3. Viktigt att det finns en resurs för samordning av arbetet i kustvattenrådet. Ska även arbeta med kommunikation, dokumentation samt knyta ihop säcken. Till aktörslistan ovan har följande aktörer lagts till: Trafikverket, Länsstyrelsen, Naturvårdsverket, Hästnäringen, Politiker, Hushållningssällskapet, DHI, Fritidsfiskare, Leader och Fiskeområde Halland. Aktörer som lyfts fram i listan ovan är: Privatpersoner, Kommuner, Naturskyddsföreningen, VAbolag, Turismföretag, Samhällsplanerare, Vattenråd, Region Halland, Sjöfarten. Det är viktigt att kustvattenrådet inte tar en roll som någon annan redan har. Vad man vill göra ska styra vilka som ska vara med. Om man blir för många blir samarbetet svårare. Hitta aktörer som ser till helheten och till det allmännas intresse, ex. Länsstyrelsen, kommuner (förtroendevalda och tjänstemän), regioner. Dessa aktörer är demokratiskt uppbyggda, varför inte använda kanaler som redan finns? Ett nytt system behövs. I vattenrådet har alla möjlighet att komma till tals men det krävs mod och civilkurage. Särintressena har stora kunskaper som länsstyrelse och kommuner saknar. Politiker är ofta generalister. Vattenrådet kan i högre grad lyfta fram kustvattnets betydelse. Med nyckelaktörer kan man nå många människor, t.ex. via föreningars medlemsregister. Snäva in sakfrågorna till arbetsgrupper för att skapa engagemang. Fokus på kunskap och att presentera resultat för den politiska nivån i ett senare skede. Återrapportering från förtroendevald till respektive kommun fungerar inte alltid. Det bör finnas en annan väg för återrapportering och förankring. Om förtroendevalda finns med i vattenrådet ökar kunskapen inför olika beslut i kommunen. Både politiker och tjänstemän behövs. Om alla aktörer ska vara med kan det bli förlamande på grund av alla särintressen. Varför föra samman intressenter som står i konflikt? Myndigheterna ska lösa konflikterna. Orimligt att ha ett brett vattenråd som är överens men poäng med att lyssna på varandras synpunkter. Det måste finnas en vision som alla kan stå bakom och ett tydligt syfte. Det måste finnas konkreta frågor att arbeta tillsammans med för att få gehör i respektive organisation. Tematräffa kan arrangeras så att olika aktörsgrupper träffas i olika konstellationer. Uppföljning av initiativ inom ramen för kustvattenrådet är viktigt. Referensgrupper behövs för olika frågor och aktiviteter.

6 6(11) Station 4, Anders Gustafsson antecknade Fråga: Vad skulle du eller din organisation kunna bidra med? Fokus på aktiviteter och åtgärder Tre viktigaste slutsatserna: 1. Kunskap (Halmstad Högskola, Hushållningssällskapet, Sportfiskarna, KRAV, Länsstyrelsen, kommunerna med flera) 2. Länk till andra organisationer, nätverk (Nätverket mellan vattenråden i Halland, Destinationsbolagen med flera) 3. Tjänster (Hushållningssällskapet, Dramalogen, Calluna, Eurofins med flera) Högskolan i Halmstad kan bidra med projektarbeten, examensarbeten och provtagningar. Kunskap inom våtmarker, rinnande vatten och kustvatten. Sportfiskarna kan bidra med kompetens inom vatten- och fiskevårdsfrågor samt att sprida information. Destinationsbolagen kan bidra som länk mellan kommun och turismnäringen, kommunikation åt båda hållen. Dramalogen kan bidra med att medvetandegöra, att göra det osynliga synligt. Lygnerns vattenråd kan bidra genom att vara en länk mellan organisationer och allmänhet. Hushållningssällskapet kan förutom projektledning bidra med specialistkompetens inom våtmarker, processledning, biologisk mångfald i vatten samt genom att vara en länk mellan forskning och praktiskt genomförande. Länsstyrelse och kommuner kan bidra med vägledning, kunskap och kommunikation. KRAV kan bidra med att sprida kunskap till markägare samt ge goda exempel. LRF kan bidra med dialog med lokala livsmedelsproducenter. Campingföretagen kan bidra med informationsspridning eftersom de har en stor kontaktyta via sina besökare. Avloppsverken kan bidra med resultatet av sin miljöövervakning, uppströmsarbete och studiebesök. Calluna och Eurofins kan utföra kemiska och bakteriologiska provtagning respektive analyser. Station 5, Madeleine Svelander antecknade Fråga: Föreslå finansieringsvägar för själva kustvattenrådet och för aktiviteter och åtgärder Tre viktigaste slutsatserna: 1. Viktigt med en basfinansiering t.ex. ett samverkansavtal mellan kommuner med flera som gäller ett samverkansbidrag. Även medlemsavgifter kan vara en del av basfinansieringen. 2. Projektbidrag kan sökas i samverkan mellan olika aktörer för att skapa en bredare bas att söka utifrån. 3. EU-medel, bidrag via HaV samt Interreg

7 7(11) Medlemsavgift för att stärka delaktigheten. PPP (Polluter Pays principle) genom avgifter och skatter annars ingen trovärdighet. Visa på ekosystemtjänsters värde för att öka aktörers delaktighet. Viktigt att någon tar bollen med finansieringen. Samla ekonomin under en organisation. Länsstyrelsen har fiskeavgiftsmedel, ex. för åtgärder för vandringsfisk samt LOVA. Östersjöstrategin medel för blå tillväxt. Medel finns för landsbygdsutveckling, ex. Leader. Vattenråden ser kustvattenrådet som en möjlighet för samarbete och särskilt då med att söka medel till större åtgärder och få en bättre helhet i arbetet. EU-projekt är tidskrävande att ansöka om, vem ska göra det? Alexanderinstitutet, Campus Varberg hjälp för att söka medel. Verka för stöd till åtgärder inom jordbruket eftersom åtgärdsbehovet är stort. Station 6, Magnus Sjeldrup antecknade Frågor/synpunkter: Hur ska de limniska vattenråden förhålla sig till kustvattenrådet och vice versa? Fiskefrågor är lämpliga att samverka kring. Badvattenkvalitet och kontroll av denna påverkar turismnäringen och boende nära kusten. Utbildning om marina frågor tidigt i undervisningen. Hur gör man kustmiljön tillgänglig för alla? Värdet av kosystemtjänster från havet bör beräknas för att motivera investeringar. Projekt pågår i Skåne län, universitet och högskolor medverkar, finansiering via HaV. Resurs behövs för att söka EU-medel. Kustens nyttjande, ex. turism kontra bofasta som kan ha olika behov. Samspel med kommunal planering. Station 7, Caroline Carlsson antecknade Fråga: Syftet med kustvattenrådet De viktigaste slutsatserna: 1. Forum för samtliga intressenter att lyfta gemensamma frågor 2. Ta fram en grundläggande vision för att det ska fungera långsiktigt 3. Verka som en katalysator för önskvärda åtgärder 4. Informationsspridning

8 8(11) Klargöra att både kustmiljön (landmiljön) samt kustvattnet kommer att ingå i Kustvattenrådet. Motstående intressen ska kunna mötas i dialog. Kanal mellan myndigheter och allmänheten. Fokusera på kommunal planering, skyddsvärda områden, exploatering etc. Synliggöra olika frågor t.ex. klimatförändringar i dialog med myndigheter Skapa medvetenhet för olika problem. Omvärldsbevaka. Viktigt med återkoppling och uppföljning. Uppmärksamma luckor i strukturen som motstridiga styrmedel. Syftet ska vara att uppfylla artikel 14 i Vattendirektivet om samverkan för att uppnå god status och miljökvalitetsmålen. Extra station, Anders Ramberg antecknade Fråga: Hur ska myndighetens roll i ett vattenråd uppfattas? Man kan komma längre om initiativ kommer inifrån. Om inget sker kan myndighet besluta. Viktigt att få med miljöstrateger i arbetet. Näringslivet liksom allmänheten måste finnas med samt ideella organisationer. Skapa förståelse för att vattnet är en ändlig resurs.

9 9(11) Klotterplank och förslagslåda Insamlat från klotterplank och förslagslåda: Fokusera på hormoner, droger, mikroplast. Vi har idag inte kunskap om påverkan på havet. Större lokal behövs till nästa träff. Hur ser processen ut för bildandet? Syfte, varför, mål? Börja med en vision som ger en hållbar organisation där medlemmarna har rimliga förväntningar på vad vattenrådet kan åstadkomma. Info till allmänheten! Hur mår havet? Badvattenkvalitet, badförbud, vad göra? Kunskap, information, förslag från KVR, hur och när sker kommunikation, dialog och återkoppling med berörda aktörer/myndigheter? Fasta träffar, separata möten, webbaserat? Ta med både vattenfråga och frågor som rör problem på land i kustzonen. Ett lämpligt namn som klargör att det gäller både land och hav. Strandskydd måste vara starkt utmed hela kusten, verkar vara urholkat på flera håll. Kontinuerlig fortbildning för att skapa samsyn bland politiker och tjänstemän i kommunerna. Informera allmänheten om varför exploatering av kusten måste begränsas. Hårda restrektioner behövs för nybyggnation utmed kusten; placering, utseende. Ha koll på utbyggnad av hamnar och pirer. Restrektioner eller förbud för vattenskoter. Störning av surfing, fri utvecklingen kan inte tillåtas. Knyta kustvattenrådet till Västerhavsveckan. Förslag till symbol för kustvattenrådet Snäckor och musslor av olika slag, lax, ålgräs, sjöjungfru, musslor i rad varav en bildar ett hjärta Kolla gärna andra kustvattenråd, är det möjligt att hämta liknande logga?

10 10(11) Slutdiskussion Diskussionen leddes av Ann Fröström. En panel bildades av projektledaren Anne Udd, styrgruppen; Torsten Kindt; Ingela Danielsson; Anders Gustafsson (antecknade); Madeleine Svelander; Magnus Sjeldrup; Caroline Carlsson och Bo Gustafsson samt Björn Lagerdahl. De viktigaste slutsatserna från de olika workshopstationerna presenterades (se även dokumentation ovan). Därefter följde en bred diskussion på dagens tema. Fråga 1. Hur kan organisationen/arbetsformerna se ut för ett kustvattenråd? Vad ska krävas för att få ingå i ett kustvattenråd? Röster från publiken; Ingen motsägelse med underifrånperspektiv och tydlig organisation. Varför uppfinner vi hjulet igen, andra har ju sprungit före, sno idéer därifrån?! Kommentar från Bohus som tror det är bra att kustvattenrådet gör den långa resan, det är inte säkert Kustvattenråd Halland och Båstad ska gå åt samma håll som kustvattenrådet för Bohuskusten. Fråga 2: Vilka aktiviteter/åtgärder ska prioriteras högst och varför? Röster från publiken; Seminarier för att skapa sammanhållning och ge inspiration. Kunskap, det finns väldigt många marina områden som vi har dålig kunskap om. Förslag om att samla in kunskap om vår marina miljö. Åtgärder på land eller i havet? Vem ska göra vad? Fråga 3: Vilka aktörer behöver ingå och varför? Alla som vill ska få vara med (tyckte nästan alla). Viktigt att alla träffas då och då, stormöten ska anordnas årligen. Först måste det bestämmas vad kustvattenrådet ska göra, därefter kan vi se vilka som kan/vill vara med. Fråga 4: Vad skulle du eller din organisation kunna bidra med? Fokus på aktiviteter och åtgärder. Många exempel från nästan alla deltagare. Brett intresse för samtliga som besökte stationen. Alla ser sin roll eller potentialen i ett kustvattenråd. Fråga 5: Föreslå finansieringsvägar för själva kustvattenrådet och för aktiviteter och åtgärder. Röster från publiken; Utsläpparna betalar kustvattenkontrollen. Svårt att få kommunerna att avsätta medel kontinuerligt, bättre att söka pengar på annat håll. Alla utsläppare betalar inte recipientkontroll! Att bara träffas årligen kostar pengar som behöver en basfinansiering. Men åtgärdsinitiativen får man hitta pengar för på annat håll. Tveksam röst om det verkligen är någon idé att sätta igång en organisation med medlemskap och medlemsavgift. Fråga 6: Öppen Röster från publiken; Havets ekosystemtjänster, kan det finnas ett projekt om detta? Vad pågår om ekosystemtjänster? Omvärldsbevakning i ämnet efterfrågas. Projekt finns som försöker implementera ekosystemtjänsttänk på terrester miljö. Sportfiskarna kustvattnet ger förutsättningar för de limniska systemen, inte minst när det gäller vandringfisken. Lokalt exempel, det finns så kallat husbehovsfiske som ger rätt till nätfiske under 3-metersgränsen, det måste rimligen bort. Kunskapen hos allmänheten om tillståndet i havet/kusten är för dålig, förslag på informationsskyltar längs kusterna som upplyser om tillståndet i havet och på kusten.

11 11(11) Fråga 7: Syftet med kustvattenrådet Röster från publiken; Viktigt att fundera kring vilken nytta kustvattenrådet kan göra. Hur får vi med hela kusten, från Båstad till Kungsbacka? Det kan vara svårt att hitta engagemang om gemensamma frågor. Vilket mandat finns eller kan skapas i kustvattenrådet? Svar från länsstyrelsen: Det kan skilja beroende på vad Kustvattenrådet vill göra och vilka frågor man vill behandla. Osäkert om kustvattenrådet har mandat. Istället ha fokus på att inspirera och fungera som katalysator. Kustvattenrådet kommer att finnas till för dem som vill göra något för havet/kusten. Mervärde för de som deltar om det kommer finnas samarbets- eller samordningsvinster genom att agera genom kustvattenrådet. Kunskapsutbyte är en basnytta. Strandzonen är viktigt också, borde finnas med. Övriga synpunkter Reflektioner från Boel Lanne, Vattenrådet för Bohuskusten: Imponerad av starten som är öppen och välkomnande. De första åren var svåra och utan tillräcklig struktur, först nu börjar de hitta formerna. Mycket handlar i dagsläget om informationsinsatser till kommuner och företag. Samarbete med de andra vattenråden i närområdet. Ambitionen finns att lyfta mer kontroversiella frågor några gånger om året. Äntligen är det igång. Vi måste få mer fokus på havsfrågor! En medlemsavgift eller motsvarande kan stärka delaktigheten i kustvattenrådet. Dialog höjer kunskapsnivån men skapar också förståelse. Det kommer bli svårt med medlemsavgifter. Medlemsavgifter kan vara en liten del basfinansieringen. Åtgärder kan vara för andra, det borde mer handla om kunskapshöjande insatser. Förorenaren ska betala. Myndigheter kan hjälpa till men inte genomföra åtgärder. Södra cell ska byta blekningsteknik från väteperoxid till klordioxid. Båda teknikerna definieras som bästa möjliga teknik. Nätfisken i havet. Vad kan man erbjuda istället? Man får gå runt problemet för att lösa det. Kustvattenråd kan ena olika intressenter i vissa frågor. Då blir det starkare mot t.ex. myndigheter. Öka förståelsen för varandras problem/intressefrågor. Våga lyssna och inte bara gå vidare med sin egen förutfattade mening. Alla behöver bidra för att vi ska nå framgång. Torsten Kindt; Formen för dagens möte är kanske den riktiga, dialogen känns viktig. Gruppdiskussionerna var spännande men det borde vara glesare mellan stationerna (hög ljudnivå). Fler röster för att arbetsformen med dagens möte är framgångsrik. Eldprovet är att nå ut med samma budskap till allmänheten. Peter Norell Länsstyrelsen; Funderar på hur kommunikationen ska ske med myndigheter om man saknar mandat. Hur har ni inom Bohuskusten lyckats med kontakterna med Länsstyrelsen? Svar: Bra om det finns en myndighetskontakt för kustvattenrådet. Hur ska deltagandet se ut från övriga vattenråd? Ingela Danielsson; Inte klart hur deltagandet ska se ut, det var ju en stationsfråga under konferensen. Anne Udd; Nu i projektfasen är vattenråden i Halland en referensgrupp. Björn Lagerdahl; Länsstyrelsen och kommuner är med i vattenråden och kommer även vara med i kustvattenrådet. På så sätt binder vi samman deltagandet. Inbjudan Den 20 mars 2015 genomförs nästa rådslag. Då kommer kustvattenrådet att bildas. Välkommen. Halmstad den 24 oktober 2014 Anne Udd

Detta är Kattegatts kustvattenråd. Innehåll

Detta är Kattegatts kustvattenråd. Innehåll Ver 1(5) Datum 2015-03-03 Detta är Kattegatts kustvattenråd Innehåll 1. Bakgrund... 2 2. Geografiskt område... 2 3. Kustvattenrådets syfte... 3 4. Organisation... 3 4.1 Deltagare i Kattegatts kustvattenråd...

Läs mer

Välkommen! Havs- och vattenpolitiken. Björn Sjöberg Havs- och vattenmyndigheten Uppstartskonferens Halland och Båstad

Välkommen! Havs- och vattenpolitiken. Björn Sjöberg Havs- och vattenmyndigheten Uppstartskonferens Halland och Båstad Välkommen! Uppstartskonferens Halland och Båstad 2014-10-17 Strandbaden Falkenberg 1 Havs- och vattenpolitiken Björn Sjöberg Havs- och vattenmyndigheten 1 Havs- och vattenmiljöpolitiken Nationella miljömålen

Läs mer

Water Co-Governance for sustainable eco systems

Water Co-Governance for sustainable eco systems Water Co-Governance for sustainable eco systems Ökat deltagande och genomförande i vattenförvaltningen 2016-2019 Peter Nolbrant peter.nolbrant@havochvatten.se Varför lokalt deltagande? Samverkan är en

Läs mer

Sammanställning av vattenrådens årsredovisningar för 2016 Västerhavet och Södra Östersjöns vattendistrikt

Sammanställning av vattenrådens årsredovisningar för 2016 Västerhavet och Södra Östersjöns vattendistrikt Sammanställning av vattenrådens årsredovisningar för 2016 Västerhavet och Södra Östersjöns vattendistrikt Enligt artikel 14 i EU:s ramdirektiv för vatten ska vattenförvaltningen genomföras i samverkan

Läs mer

Kattegatts kustvattenråd minnesanteckning från rådslag Halmstad 2015-04-29

Kattegatts kustvattenråd minnesanteckning från rådslag Halmstad 2015-04-29 1(11) Kattegatts kustvattenråd minnesanteckning från rådslag Halmstad 215-4-29 Deltagare, se bilaga 2 Avstämning med styrgruppen Före rådslaget träffades styrgruppen för att stämma av dagens program och

Läs mer

Projektplan Ramprojekt för Vatten på Gotland projektledning och kommunikation

Projektplan Ramprojekt för Vatten på Gotland projektledning och kommunikation Projektplan Ramprojekt för Vatten på Gotland projektledning och kommunikation Sammanfattning av projektet Projektet Ramprojekt för Vatten på Gotland projektledning och kommunikation är ett ramprojekt för

Läs mer

Bilaga 4 Mall för årsredovisning

Bilaga 4 Mall för årsredovisning Bilaga 4 Mall för årsredovisning Rapportering och ansökan av verksamhets bidrag för vattenråd Alla vattenråd som har en överenskommelse med Vattenmyndigheten för Västerhavet får ett årligt ekonomiskt bidrag

Läs mer

Vattenråden inom Västerhavets vattendistrikt sammanställning av årsredovisningar för 2013

Vattenråden inom Västerhavets vattendistrikt sammanställning av årsredovisningar för 2013 Vattenråden inom Västerhavets vattendistrikt sammanställning av årsredovisningar för 2013 Inledning Aktiviteter inom vattenråden är en av hörnstenarna för lokal förankring av den svenska vattenförvaltningen.

Läs mer

Planera för vatten! Dokumentation och sammanfattning av gruppdiskussionerna. Workshop i Östersund 3 maj 2012

Planera för vatten! Dokumentation och sammanfattning av gruppdiskussionerna. Workshop i Östersund 3 maj 2012 Planera för vatten! Workshop i Östersund 3 maj 2012 Dokumentation och sammanfattning av gruppdiskussionerna Vilka behov finns av planering för vatten? Vilka är hindren för en fungerande planering för vatten?

Läs mer

Sammanställning av vattenrådens årsredovisningar för 2017 Västerhavet och Södra Östersjöns vattendistrikt

Sammanställning av vattenrådens årsredovisningar för 2017 Västerhavet och Södra Östersjöns vattendistrikt Sammanställning av vattenrådens årsredovisningar för 2017 Västerhavet och Södra Östersjöns vattendistrikt Enligt artikel 14 i EU:s ramdirektiv för vatten ska vattenförvaltningen genomföras i samverkan

Läs mer

Under 2014 har styrelsen valt att göra en avstämning inför framtiden och kommer att föra strategiska diskussioner under temat Vägval.

Under 2014 har styrelsen valt att göra en avstämning inför framtiden och kommer att föra strategiska diskussioner under temat Vägval. SKRÄBEÅNS VATTENRÅD ARBETSPLAN 2014 Foto: Brodde Almer INLEDNING Skräbeåns vattenråd ökar successivt sin kunskap om avrinningsområdet och om vattenförvaltning i allmänhet. Ett utbyte med andra vattenråd

Läs mer

Minnesanteckningar från informationsmöte med intressenter i Marielundsbäcken

Minnesanteckningar från informationsmöte med intressenter i Marielundsbäcken Minnesanteckningar från informationsmöte med intressenter i Marielundsbäcken Kvibille Gästis 2014-05-21 Närvarande Markägare och arrendatorer: Karl-Olof Johnsson, Göran Andreasson, Thomas Nydén och Lars

Läs mer

Samrådssvar från Helsingborgs stad/miljönämnden gällande Arbetsprogram med tidtabell samt översikt väsentliga frågor för Västerhavets vattendistrikt

Samrådssvar från Helsingborgs stad/miljönämnden gällande Arbetsprogram med tidtabell samt översikt väsentliga frågor för Västerhavets vattendistrikt 1(7) Samrådssvar från Helsingborgs stad/miljönämnden gällande Arbetsprogram med tidtabell samt översikt väsentliga frågor för Västerhavets vattendistrikt Nedanstående svar är lämnade via avsedd webbenkät.

Läs mer

Strategi för Agenda 2030 i Väst,

Strategi för Agenda 2030 i Väst, Partnerskap för genomförande av de Globala målen i Västsverige Detta dokument tar sin utgångspunkt i visionen om ett Västsverige som är i framkant i partnerskap för genomförande av de Globala målen, och

Läs mer

Vattenregionen Skåne

Vattenregionen Skåne Projekt InnoVatten Therese Jephson, Projektledare Ann-Marie Camper, Bitr projektledare, Skånes hav och vatten Alexander Lindahl, projektstrateg Dustin Swenson, projektstrateg Vattenregionen Skåne Projekt

Läs mer

Hur hänger det ihop? Åtgärdsunderlag, åtgärdsprogram och förvaltningsplan

Hur hänger det ihop? Åtgärdsunderlag, åtgärdsprogram och förvaltningsplan Hur hänger det ihop? Åtgärdsunderlag, åtgärdsprogram och förvaltningsplan Hur hänger allt ihop? Jordbruk Vattenkraft Skogsbruk Industri Exploatering Övergödning Fysisk påverkan Försurning Miljögifter

Läs mer

Definition. Ett vattenråd är. Ett kustvattenråd är motsvarande för kusten

Definition. Ett vattenråd är. Ett kustvattenråd är motsvarande för kusten Samverkan Deltagarnas olika perspektiv är den viktigaste resursen i arbetet. Genom samverkan och dialog kan man kan hitta nya sätt att lösa gamla problem! Definition Ett vattenråd är en frivillig sammanslutning

Läs mer

VÄLKOMNA! Vilka är vi som är här?

VÄLKOMNA! Vilka är vi som är här? VÄLKOMNA! Vilka är vi som är här? attenrådens dag Värmland 2013 Program Vattenrådens dag 21 februari 2013 09.30-10.00 Välkommen och introduktion Länsstyrelsen 10.00 10.30 Arne Magnus Hekne och Trine Frisli

Läs mer

Förvaltningsplan för Västerhavets vattendistrikt. Hanna-Mari Pekkarinen Rieppo Vattenmyndigheten Västerhavet

Förvaltningsplan för Västerhavets vattendistrikt. Hanna-Mari Pekkarinen Rieppo Vattenmyndigheten Västerhavet Förvaltningsplan 2016-2021 för Västerhavets vattendistrikt Hanna-Mari Pekkarinen Rieppo Vattenmyndigheten Västerhavet Varför vattenförvaltning? Förebygga Åtgärda Planera För ett långsiktigt hållbart nyttjande

Läs mer

Samrådssvar från Vattenrådet för Bohuskusten gällande Arbetsprogram med tidtabell samt översikt väsentliga frågor för Västerhavets vattendistrikt

Samrådssvar från Vattenrådet för Bohuskusten gällande Arbetsprogram med tidtabell samt översikt väsentliga frågor för Västerhavets vattendistrikt 1(7) Samrådssvar från Vattenrådet för Bohuskusten gällande Arbetsprogram med tidtabell samt översikt väsentliga frågor för Västerhavets vattendistrikt Nedanstående svar är lämnade via avsedd webbenkät.

Läs mer

Förorenade sediment samverkan för kunskap och prioritering av åtgärder

Förorenade sediment samverkan för kunskap och prioritering av åtgärder Förorenade sediment samverkan för kunskap och prioritering av åtgärder Renare Marks vårmöte 2019, Minna Severin 2019-03-21 Figur: Magdalena Thorsbrink när miljögifter väl hamnat i sedimenten utgör de inte

Läs mer

Vattenmyndighetens kommunikation och samverkan i distriktet. Susanna Hansen Vattenmyndigheten NÖVD 17 oktober 2013

Vattenmyndighetens kommunikation och samverkan i distriktet. Susanna Hansen Vattenmyndigheten NÖVD 17 oktober 2013 Vattenmyndighetens kommunikation och samverkan i distriktet Susanna Hansen Vattenmyndigheten NÖVD 17 oktober 2013 Avgränsning Kommunikation och samverkan inom distriktet Strategin gäller tillsvidare Plan

Läs mer

FÄRDPLAN. Skånes vindkraftsakademi 2015-2020

FÄRDPLAN. Skånes vindkraftsakademi 2015-2020 FÄRDPLAN Skånes vindkraftsakademi 2015-2020 Färdplan 2015-2020 Skånes vindkraftsakademi Inledning Skånes vindkraftsakademi är en ideell förening och en medlemsorganisation. Vi verkar för att öka utbytet

Läs mer

Rapportering av 2012 års verksamhet för Göta älvs vattenråd

Rapportering av 2012 års verksamhet för Göta älvs vattenråd Rapportering av 2012 års verksamhet för Göta älvs vattenråd Alla vattenråd med en överenskommelse med vattenmyndigheten för Västerhavet får ett årligt ekonomiskt bidrag för att stödja vattenrådets arbete

Läs mer

Kommunikationsplan Blå öp och maritim näringslivsstrategi. Blå översiktsplan och maritim näringslivsstrategi 2013-2016

Kommunikationsplan Blå öp och maritim näringslivsstrategi. Blå översiktsplan och maritim näringslivsstrategi 2013-2016 Blå öp och maritim näringslivsstrategi Kommunikationsplan Blå översiktsplan och maritim näringslivsstrategi 2013-2016 Blå öp och maritim näringslivsstrategi Mål - Ansats Målgrupper Kanaler Budskap - essensen

Läs mer

Verksamhetsplan för Åkerströmmens Vattenvårdsamverkan 2017

Verksamhetsplan för Åkerströmmens Vattenvårdsamverkan 2017 Verksamhetsplan för Åkerströmmens Vattenvårdsamverkan 2017 Innehållsförteckning VERKSAMHETSPLAN FÖR... 1 ÅKERSTRÖMMENS VATTENVÅRDSAMVERKAN... 1 2017... 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING... 1 INLEDNING... 3 VISION...

Läs mer

Bättre vatten i sikte vattenmyndigheter i samverkan. Sara Frödin Nyman Levande åar och fiskrika stadsparker Eskilstuna 2014

Bättre vatten i sikte vattenmyndigheter i samverkan. Sara Frödin Nyman Levande åar och fiskrika stadsparker Eskilstuna 2014 Bättre vatten i sikte vattenmyndigheter i samverkan Sara Frödin Nyman Levande åar och fiskrika stadsparker Eskilstuna 2014 Fria vandringsvägar Hur kommer Vattendirektivet in i bilden? Vad gör vattenmyndigheterna?

Läs mer

Förslag från expertgruppen om en strategi för en sammanhållen och hållbar vattenpolitik

Förslag från expertgruppen om en strategi för en sammanhållen och hållbar vattenpolitik Förslag från expertgruppen om en strategi för en sammanhållen och hållbar vattenpolitik Strategi om en sammanhållen och hållbar vattenpolitik Miljömålsberedningen har fått i uppdrag från regeringen att

Läs mer

Hav möter Land vill ändra på detta.

Hav möter Land vill ändra på detta. Tänk dig en värld där kartan tar slut vid gränsen Där kunskapen ligger gömd i skilda lådor En värld där klimatet snart kanske höjer vattennivån och rubbar ekosystemen Välkommen till Kattegatt Skagerrak

Läs mer

Instruktion finansieringsuppgiften

Instruktion finansieringsuppgiften Instruktion finansieringsuppgiften Er uppgiften är att finansiera åtgärdsprogrammets övergödningsåtgärder. Varje deltagare har fått en femhundring, en hundring och en 50-lapp. Ni ska på baksidan kryssa

Läs mer

Marint centrum. där havet är en tillgång

Marint centrum. där havet är en tillgång Marint centrum där havet är en tillgång Program 10 FEB 12.00 13.00 Lunch 13.00 13.30 Forskningsstudien ECOSIMP i ett Simrishamnsperspektiv, Thomas Palo 13.30 14.00 Rapport från Innovatten, Marint Centrum

Läs mer

Vattenråden inom Västerhavets vattendistrikt sammanställning av årsredovisningar för 2014

Vattenråden inom Västerhavets vattendistrikt sammanställning av årsredovisningar för 2014 Vattenråden inom Västerhavets vattendistrikt sammanställning av årsredovisningar för 2014 Länsstyrelsen Norrbottens län 971 86 Luleå Telefon 010-225 50 00 Länsstyrelsen Västernorrlands län 871 86 Härnösand

Läs mer

Enskilda fiskevatten och landsbygdsutveckling

Enskilda fiskevatten och landsbygdsutveckling Halmstad 2015-12-04 Parlamentariska Landsbygdskommittén Johan Persson Enskilda fiskevatten och landsbygdsutveckling Sveriges Fiskevattenägareförbund vill redan i ett tidigt stadium få en dialog med den

Läs mer

Hur kan vi förbättra, styra och få mer nytta av recipientkontrollen? Vilka ska betala och varför?

Hur kan vi förbättra, styra och få mer nytta av recipientkontrollen? Vilka ska betala och varför? Hur kan vi förbättra, styra och få mer nytta av recipientkontrollen? Vilka ska betala och varför? Elisabeth Sahlsten, Kristina Samuelsson och Miriam Liberman Enheten för miljöövervakning Bakgrund I Sverige

Läs mer

Vattenrådet i Bohuslän.VRBK

Vattenrådet i Bohuslän.VRBK Vattenrådet i Bohuslän.VRBK En liten historia om hur vi i Bohuslän under tre år arbetade med att skapa ett Vattenråd i Bohuslän. Metod, svårigheter, något om lagar som måste beaktas, etc. Konstituerande

Läs mer

Kriterier för vattenråd & kustvattenråd Definition

Kriterier för vattenråd & kustvattenråd Definition Organisation vattenråd * Sprider information * Sammanställer synpunkter * Kontaktorgan till länsstyrelsen Vattenråd - alla intressenter i nätverket Arbetsgrupp Arbetsutskott Kontaktpersoner Medlem Medlem

Läs mer

En metod att utveckla vattenråd och skolor i samverkan

En metod att utveckla vattenråd och skolor i samverkan 2016-03-14 En metod att utveckla vattenråd och skolor i samverkan Vattnet i skolan är en samverkan med synergieffekter mellan vattenråd och skolor, som provats av Lygnerns vattenråd under 2013-2016. Detta

Läs mer

Vattenvårdsarbete i Kävlingeån - 20 år av lokal samverkan. Anna Olsson Biolog Höje å- och Kävlingeåns vattenråd Tekniska förvaltningen Lunds kommun

Vattenvårdsarbete i Kävlingeån - 20 år av lokal samverkan. Anna Olsson Biolog Höje å- och Kävlingeåns vattenråd Tekniska förvaltningen Lunds kommun Vattenvårdsarbete i Kävlingeån - 20 år av lokal samverkan Anna Olsson Biolog Höje å- och Kävlingeåns vattenråd Tekniska förvaltningen Lunds kommun Kävlingeåns avrinningsområde Fakta Kävlingeån 1200 km

Läs mer

Vattenrådet gränsöverskridande samarbete med gemensamt mål. Anna Olsson Biolog Höje å- och Kävlingeåns vattenråd Tekniska förvaltningen Lunds kommun

Vattenrådet gränsöverskridande samarbete med gemensamt mål. Anna Olsson Biolog Höje å- och Kävlingeåns vattenråd Tekniska förvaltningen Lunds kommun Vattenrådet gränsöverskridande samarbete med gemensamt mål Anna Olsson Biolog Höje å- och Kävlingeåns vattenråd Tekniska förvaltningen Lunds kommun Ekologisk status Höje å- och Kävlingeåns vattenråd Startade

Läs mer

Från ord till handling! Åtgärdsprogram, vattenförvaltning och normer. Mats Wallin Vattenmyndigheten Norra Östersjön

Från ord till handling! Åtgärdsprogram, vattenförvaltning och normer. Mats Wallin Vattenmyndigheten Norra Östersjön Från ord till handling! Åtgärdsprogram, vattenförvaltning och normer Mats Wallin Vattenmyndigheten Norra Östersjön Länsstyrelser i samverkan 5 Vattendistrikt utifrån avrinningsområdens gränser 5 Vattenmyndigheter

Läs mer

Samverkan i Västerhavets vattendistrikt Katarina Vartia

Samverkan i Västerhavets vattendistrikt Katarina Vartia Gör om med bilder i stället Krister Skoog Samverkan i Västerhavets vattendistrikt Katarina Vartia Staffan Arvegård /N Detta är samverkan ett fortlöpande samarbete med andra aktörer utanför den egna organisationen

Läs mer

Med vad och hur kan ett vattenråd arbeta

Med vad och hur kan ett vattenråd arbeta Med vad och hur kan ett vattenråd arbeta Vattenorganisationernas riksmöte 2014-09-22 Jonas Johansson Limnolog / Vattenrådssamordnare Höje å- och Kävlingeåns vattenråd Tekniska förvaltningen Lunds kommun

Läs mer

Ledningsgruppsmöte 24 april 2014

Ledningsgruppsmöte 24 april 2014 Ledningsgruppsmöte 24 april 2014 Dagordning: 1. Kalmarsundskommissionens VP 2014 2. Årets kustvattenturné riktas mot näringslivet. Kalmar 1 okt, Västervik 2 okt 3. Viktiga möten kring Kalmarsund och Östersjön

Läs mer

Vattenmyndigheternas åtgärdsprogram. Vattendagarna 2015 Irene Bohman

Vattenmyndigheternas åtgärdsprogram. Vattendagarna 2015 Irene Bohman Vattenmyndigheternas åtgärdsprogram Vattendagarna 2015 Irene Bohman BAKGRUND Verktyg för att nå vattenrelaterade miljömål. Verktyg för att nå reduktionsbetingen inom BSAP Stora delar av åtgärdsprogrammet

Läs mer

Viva vatten Mia Svedäng Projektledare Lokal vattenmiljö

Viva vatten Mia Svedäng Projektledare Lokal vattenmiljö Viva vatten Mia Svedäng Projektledare Lokal vattenmiljö Naturskyddsföreningens arbete för havs- och vattenmiljö Rinnande vatten Vattenkraft Havsmiljön Fisk och fiskemetoder + Ren båtbotten Lokal vattenmiljö

Läs mer

Hur arbetar Havs- och vattenmyndigheten för Levande hav, sjöar och vattendrag?

Hur arbetar Havs- och vattenmyndigheten för Levande hav, sjöar och vattendrag? 2012-09-17 1 Hur arbetar Havs- och vattenmyndigheten för Levande hav, sjöar och vattendrag? Björn Risinger Vattenorganisationernas riksmöte 17 sept 2012 2012-09-17 2 Den nya myndigheten Havs- och vattenmyndigheten

Läs mer

Vattenmyndighetens remiss, hur man hittar allt och vad Vattenmyndigheten vill ha synpunkter på

Vattenmyndighetens remiss, hur man hittar allt och vad Vattenmyndigheten vill ha synpunkter på Vattenmyndighetens remiss, hur man hittar allt och vad Vattenmyndigheten vill ha synpunkter på Remissens 3 huvudsakliga delar Förvaltningsplanen Tillsammans med ÅP ger planen inriktningen för fortsatta

Läs mer

Nya åtgärdsprogrammet för vatten, vad innebär det för kommunerna? Mälarens vattenvårdsförbund

Nya åtgärdsprogrammet för vatten, vad innebär det för kommunerna? Mälarens vattenvårdsförbund Nya åtgärdsprogrammet för vatten, vad innebär det för kommunerna? Mälarens vattenvårdsförbund 2016-02-02 SAMRÅDET AVSLUTAT (NOV 2014 APRIL 2015) Stort engagemang 50-tal möten 2000 deltagare Alla yttranden

Läs mer

ÅTGÄRDSPROGRAM VÄSTERHAVETS VATTENDISTRIKT

ÅTGÄRDSPROGRAM VÄSTERHAVETS VATTENDISTRIKT ÅTGÄRDSPROGRAM 2016-2021 VÄSTERHAVETS VATTENDISTRIKT Vattenrådens dag 22 mars 2017 Hanna Tornevall Vattenvårdsdirektör Vattenmyndigheten Västerhavet Förvaltningsplan inklusive miljökvalitetsnormer beslutade

Läs mer

ÖSTERSJÖINITIATIVET AVSIKTSFÖRKLARING HANDLINGSPLAN OM PARTERNA. Kalmar sunds kommissionen

ÖSTERSJÖINITIATIVET AVSIKTSFÖRKLARING HANDLINGSPLAN OM PARTERNA. Kalmar sunds kommissionen ÖSTERSJÖINITIATIVET AVSIKTSFÖRKLARING HANDLINGSPLAN OM PARTERNA Kalmar sunds kommissionen VISBY 2 JULI 2012 AVSIKTSFÖRKL ARING ÖSTERSJÖINITIATIVET GEMENSAM AVSIKTSFÖRKLARING OM ÖSTERSJÖSAMVERKAN MELLAN

Läs mer

Samverkan ger framgång

Samverkan ger framgång Samverkan ger framgång Vi som pratar här framme representerar miljö- och hälsoskyddsförvaltningen, Falkenbergs kommun, och heter: Ingela Danielsson, kommunekolog Johanna Ekelund, vattenförvaltningssamordnare

Läs mer

Vattendragsorganisationer. vad och varför? Irene Bohman, Vattenvårdsdirektör. Vattenmyndigheten Södra Östersjön

Vattendragsorganisationer. vad och varför? Irene Bohman, Vattenvårdsdirektör. Vattenmyndigheten Södra Östersjön Vattendragsorganisationer vad och varför? Irene Bohman, Vattenvårdsdirektör Vattenmyndigheten Södra Östersjön Vattenfrågorna är viktiga! Ramdirektivet för vatten Inland waters Coastal water Ground water

Läs mer

Vad är ett vattenråd?

Vad är ett vattenråd? Vad är ett vattenråd? Sammanslutning av aktörer och intressenter inom ett avrinningsområde som verkar för ett helhetsperspektiv på vattenfrågor. Kommunen Vattenrådets SYFTE Kunskapsspridare - skapa medvetenhet

Läs mer

Vattenförvaltning i Europa. God status i Europas: -Sjöar - Vattendrag - Grundvatten - Kustområden

Vattenförvaltning i Europa. God status i Europas: -Sjöar - Vattendrag - Grundvatten - Kustområden Vattenförvaltning i Europa God status i Europas: -Sjöar - Vattendrag - Grundvatten - Kustområden Vattenråd som förvaltingsform? Avgränsning Frivillighet Lokal förankring Finansiering av Vattenråd: - Startstöd

Läs mer

Arbetsformer. 1 Arbetsformer vattenråd

Arbetsformer. 1 Arbetsformer vattenråd Arbetsformer Sangisälvens och Keräsjokis vattenråd 1 Arbetsformer vattenråd Vattenrådet har rollen som samverkansorgan inom avrinningsområdet i relation till ansvariga myndigheter, berörda intressenter

Läs mer

Protokoll Styrelsemöte

Protokoll Styrelsemöte Protokoll Styrelsemöte Tid: 2015 03 23, 9.00 12.00 Plats: Riverside, Uddevalla Beslutande Ej närvarande styrelseledamöter Övriga deltagare Ordförande Justerare Sekreterare Underskrifter: Sekreterare Elin

Läs mer

Förstudie för regional vattenplanering på Gotland 2012-2013. Sammanställning med rekommendationer

Förstudie för regional vattenplanering på Gotland 2012-2013. Sammanställning med rekommendationer Förstudie för regional vattenplanering på Gotland 2012-2013 Sammanställning med rekommendationer Denna sammanställning bygger på resultat av möten, synpunkter inkomna via epost, samt den projektutvärdering

Läs mer

Välkomna till vattensamverkansdag! Västerås, 17 okt 2013

Välkomna till vattensamverkansdag! Västerås, 17 okt 2013 Välkomna till vattensamverkansdag! Västerås, 17 okt 2013 Vision Tillsammans värnar vi vattnets värden Verksamhetsidé Vi inspirerar till och banar väg för rätt vattenkvalitet Aktuellt inom vattenförvaltningen

Läs mer

Kommunstyrelsen 2015-05-05 Dnr SBN 2015-158

Kommunstyrelsen 2015-05-05 Dnr SBN 2015-158 1 (5) Kommunstyrelsen 2015-05-05 Dnr SBN 2015-158 Dnr KS 2015-299 Vattenmyndigheten i Södra Östersjöns vattendistrikt dnr 537-5346-2014 Yttrande över Förslag till förvaltningsplan, Förslag till miljökvalitetsnormer

Läs mer

20t2.387) 1. Tjänsteskrivelse 2. Plattform för kommunal samverkan inom Åkerströmmens awinningsområde VALLENTUNA KOMMUN. g 119

20t2.387) 1. Tjänsteskrivelse 2. Plattform för kommunal samverkan inom Åkerströmmens awinningsområde VALLENTUNA KOMMUN. g 119 VALLENTUNA KOMMUN Komm u nstyrelsens nä ri ngsl ivs- och pla nutskott Sa m ma nträdesp rotokol I 2013-70-24 16 (21) g 119 Styrgrupp och plattform för Âkerströmmens vattenvårdssamverkan (KS 20t2.387) Beslut

Läs mer

Handlingsprogram för Bottenviken - 2005

Handlingsprogram för Bottenviken - 2005 Handlingsprogram för Bottenviken - 2005 Handlingsprogram för Bottenviken Bottenvikens karaktärsdrag Perämeren erityispiirteet Belastning och fysisk exploatering Kuormitus ja paineet Identifiering av miljöproblem

Läs mer

Åkerströmmens Vattenvårdsamverkan Avtal om samverkan kring vattenvård, komplettering av plattformen för samverkan

Åkerströmmens Vattenvårdsamverkan Avtal om samverkan kring vattenvård, komplettering av plattformen för samverkan Tjänsteutlåtande 0 Österå J Samhällsbyggnadsförvaltningen Datum 2015-03-09 Dnr KS 2015/0055-422 Till Kommunstyrelsen Åkerströmmens Vattenvårdsamverkan Avtal om samverkan kring vattenvård, komplettering

Läs mer

Projektplan för Tillsyn för God ekologisk status

Projektplan för Tillsyn för God ekologisk status Projektplan för Tillsyn för God ekologisk status 2009-10-26 Uppdrag Länsrådsgrupp 6 har gett i uppdrag åt miljövårdsdirektörernas tillsynsgrupp att driva Miljösamverkan Sverige och att inom ramen för det

Läs mer

Vad gör Länsstyrelsen?

Vad gör Länsstyrelsen? Vad gör Länsstyrelsen? inom kust och hav Vattenförvaltningen 2015 Samråd: 1 november - 30 april VM och Lst bearbetar inkomna synpunkter. I VISS senast 30/8 2015 Komplettering av åtgärdsunderlag senast

Läs mer

Kommunhuset Ankaret i Norrtälje, den 4 juni. Underskrifter Sekreterare Paragrafer 7-10 Mikael Forssander

Kommunhuset Ankaret i Norrtälje, den 4 juni. Underskrifter Sekreterare Paragrafer 7-10 Mikael Forssander 2014-06-04 1(8) Plats och tid Kommunhuset Ankaret i Norrtälje, kl. 13.15-14.15 Beslutande Ledamöter Åsa Wärlinder (C), ordförande Sören Forslund (M) Kristian Krassman (S) Sten Arrhenius (M), ersättare

Läs mer

Rapport från följeforskningen 1/4 30/6 2013. Monica Rönnlund

Rapport från följeforskningen 1/4 30/6 2013. Monica Rönnlund Rapport från följeforskningen 1/4 30/6 2013 Monica Rönnlund 1. Inledning Bakgrunden till projektet är att gränserna mellan den kommunala ideella och privata sektorn luckras upp, vilket ställer krav på

Läs mer

HANDLEDNING OM VATTENRÅD

HANDLEDNING OM VATTENRÅD Länsstyrelsen Västernorrland, Beredningssekretariatet för vattenförvaltning HANDLEDNING OM VATTENRÅD Foto: Oskar Norrgrann Länsstyrelsen Västernorrland, Beredningssekretariatet för vattenförvaltning HANDLEDNING

Läs mer

VA-planering i brett perspektiv?

VA-planering i brett perspektiv? VA-planering i brett perspektiv? Mats Johansson Ecoloop Vattendagarna Kristianstad 26 november 2014 1 1. Inledning 2. Vad är VA-planering? - Vägledning och Kommunexempel 3. Vad är vattenplanering? - Definition

Läs mer

LUND REMISSVAR

LUND REMISSVAR LUND 2015-05-04 REMISSVAR Kävlingeåns vattenråd lämnar härmed sina synpunkter på Vattenmyndighetens samråd beträffande Åtgärdsprogram, Miljökvalitetsnormer och Förvaltningsplan för 2015-2021 Vattenrådets

Läs mer

Internationell strategi. Ett gemensamt styrdokument för Linköpings och Norrköpings kommuner

Internationell strategi. Ett gemensamt styrdokument för Linköpings och Norrköpings kommuner Internationell strategi Ett gemensamt styrdokument för Linköpings och Norrköpings kommuner Vi lever i en allt mer globaliserad värld som ger ökade möjligheter men som också ställer nya krav. Linköpings

Läs mer

Nästan 600 sidor. Carola Lindeberg Samordnare Södra Östersjöns vattenmyndighet

Nästan 600 sidor. Carola Lindeberg Samordnare Södra Östersjöns vattenmyndighet Nästan 600 sidor Carola Lindeberg Samordnare Södra Östersjöns vattenmyndighet Samrådsmaterial Förvaltningsplan Miljökvalitetsnormer Åtgärdsprogram Miljökonsekvensbeskrivning Samrådsmaterial Förvaltningsplan

Läs mer

Referensgruppsmöte Jord- skog

Referensgruppsmöte Jord- skog Referensgruppsmöte Jord- skog Vad händer inom vattenförvaltningen? Mats Wallin Tillsammans värnar vi vattnets värden! Samrådsperioder Synpunkter på samrådsmötena Vattenskyddsområden. Länsstyrelsen i vissa

Läs mer

Bilaga 1 Version 2012-02-09. Bilaga 1 Arbetsplan för samverkan inom Västerhavets vattendistrikt

Bilaga 1 Version 2012-02-09. Bilaga 1 Arbetsplan för samverkan inom Västerhavets vattendistrikt Bilaga 1 Arbetsplan för samverkan inom Västerhavets vattendistrikt 1 Arbetsplan för samverkan inom Västerhavets vattendistrikt 1 Syfte Syftet med arbetsplanen är att gynna samverkan kring vattenförvaltningsarbetet

Läs mer

ARBETSPLAN 2017 SKRÄBEÅNS VATTENRÅD

ARBETSPLAN 2017 SKRÄBEÅNS VATTENRÅD ARBETSPLAN 2017 Foto: Brodde Almer INLEDNING Skräbeåns vattenråd bildades 2009 och har sedan dess haft sitt säte i Bromölla kommun. Under 2016 registrerades vattenrådet som ideell förening med eget organisationsnummer.

Läs mer

Hur ska vi förbättra våra vatten? Skellefteå 11 februari 2015

Hur ska vi förbättra våra vatten? Skellefteå 11 februari 2015 Hur ska vi förbättra våra vatten? Skellefteå 11 februari 2015 ÅTGÄRDSPROGRAM Beskriver vad som ska göras för att miljökvalitetsnormen ska följas visar på vad som behöver uppnås och definierar vem som är

Läs mer

Yttrande över betänkandet EU på hemmaplan (SOU 2016:10)

Yttrande över betänkandet EU på hemmaplan (SOU 2016:10) YTTRANDE 1/5 Kulturdepartementet Registrator 103 33 Stockholm Yttrande över betänkandet EU på hemmaplan (SOU 2016:10) Region Östergötland har beretts möjlighet att inkomma med synpunkter på EU på hemmaplan

Läs mer

Analys av potentiella innovationer i den blå sektorn

Analys av potentiella innovationer i den blå sektorn Workshop InnoVatten Analys av potentiella innovationer i den blå sektorn Sedan en tid pågår ett länsövergripande arbete för att utveckla nya arbetssätt för att skapa en bättre havs- och vattenmiljö och

Läs mer

Välkomna! Samrådsmöte inför beslut inom vattenförvaltningen

Välkomna! Samrådsmöte inför beslut inom vattenförvaltningen Välkomna! Samrådsmöte inför beslut inom vattenförvaltningen Program 09.30 10.00 Morgonkaffe och macka 10.00 10.15 Tid för bättre vatten 10.15 11.00 Nästan 600 sidor 11.00 11.30 Åtgärder på olika nivåer

Läs mer

Höje å - Sverigeledande vattensamarbete mellan fyra kommuner.

Höje å - Sverigeledande vattensamarbete mellan fyra kommuner. Höje å - Sverigeledande vattensamarbete mellan fyra kommuner. Jonas Johansson Limnolog / Vattenrådssamordnare Höje å- och Kävlingeåns vattenråd Tekniska förvaltningen Lunds kommun Höje å avrinningsområde

Läs mer

Vattenrådet för Bohuskusten

Vattenrådet för Bohuskusten Preliminär verksamhetsberättelse 2012 och verksamhetsplan 2013 Vattenrådet för Bohuskusten Alla vattenråd med en överenskommelse med vattenmyndigheten för Västerhavet får ett årligt ekonomiskt bidrag för

Läs mer

Samrådssvar från Halmstad kommun gällande Arbetsprogram med tidtabell samt översikt väsentliga frågor för Västerhavets vattendistrikt

Samrådssvar från Halmstad kommun gällande Arbetsprogram med tidtabell samt översikt väsentliga frågor för Västerhavets vattendistrikt 1(5) Samrådssvar från Halmstad kommun gällande Arbetsprogram med tidtabell samt översikt väsentliga frågor för Västerhavets vattendistrikt Nedanstående svar är lämnade via avsedd webbenkät. Svaren i turkos.

Läs mer

Kulturmiljö och vattenförvaltning, i södra Sverige

Kulturmiljö och vattenförvaltning, i södra Sverige Kulturmiljö och vattenförvaltning, i södra Sverige Elva länsstyrelser i två vattendistrikt i samverkan 2010-2016 Östergötland, Jönköping, Kalmar, Gotland, Blekinge, Skåne, Kronoberg, Halland, Västra Götaland,

Läs mer

Plats för nytt vatten i landskapet hur går det till?

Plats för nytt vatten i landskapet hur går det till? Plats för nytt vatten i landskapet hur går det till? Erfarenheter, lärdomar och funderingar inför framtiden 1 Erfarenheter, lärdomar och funderingar från min roll som Forskare Planerare Konsult inom vattenvårdsprojekt

Läs mer

Protokoll Styrelsemöte

Protokoll Styrelsemöte Protokoll Styrelsemöte Tid: 2014-09-22, 9.00-12.00 Plats: Riverside, Uddevalla Beslutande Ej närvarande styrelseledamöter Övriga deltagare Ordförande Justerare Sekreterare Underskrifter: Sekreterare Elin

Läs mer

Handlingsprogram Rädda Östersjön 2009-02-18

Handlingsprogram Rädda Östersjön 2009-02-18 Projektplan KK08/317 Anneli Carlén Utmaning Rädda Östersjön Projektstart Projektavslut Avslutat Sign. Anneli Carlén 2009-01-21 Handlingsprogram Rädda Östersjön 2009-02-18 Innehåll 1. Mål... 3 2. Östersjön...

Läs mer

Länsstyrelsens roll. Anna Åhr Evertson Samordnare vattenförvaltning Miljöanalysenheten 08-785 51 62 anna.ahr.evertson@lansstyrelsen.

Länsstyrelsens roll. Anna Åhr Evertson Samordnare vattenförvaltning Miljöanalysenheten 08-785 51 62 anna.ahr.evertson@lansstyrelsen. Länsstyrelsens roll Anna Åhr Evertson Samordnare vattenförvaltning Miljöanalysenheten 08-785 51 62 anna.ahr.evertson@lansstyrelsen.se 070-531 51 62 Länsstyrelsens roll Statens förlängda arm Tillsynsinstans

Läs mer

Vad händer med vattenmyndigheternas åtgärdsprogram?

Vad händer med vattenmyndigheternas åtgärdsprogram? Vad händer med vattenmyndigheternas åtgärdsprogram? Irene Bohman Nationell kalkhandläggarträff 2016-03-15 Maj PRÖVNING AV ÅTGÄRDSPROGRAMMET Överlämnade åtgärdsprogrammet till regeringen för en eventuell

Läs mer

Minnesanteckningar från Vattenrådsmöte 12 november 2009 med protokoll angående val och beslut inför Södra Västerbottens vattenråds arbete år 2010.

Minnesanteckningar från Vattenrådsmöte 12 november 2009 med protokoll angående val och beslut inför Södra Västerbottens vattenråds arbete år 2010. SÖDRA VÄSTERBOTTENS VATTENRÅDSOMRÅDE VRO11 Minnesanteckningar från Vattenrådsmöte 12 november 2009 med protokoll angående val och beslut inför Södra Västerbottens vattenråds arbete år 2010. Plats: Stadshuset,

Läs mer

Välkomna! Samråd inom vattenförvaltningen 30 november till 30 april: en vägvisare inför beslut 2021

Välkomna! Samråd inom vattenförvaltningen 30 november till 30 april: en vägvisare inför beslut 2021 Välkomna! Samråd inom vattenförvaltningen 30 november till 30 april: en vägvisare inför beslut 2021 Vattenförvaltningen viktig del av svenskt miljömålsarbete På alla nivåer: Kommunal Regional Nationell

Läs mer

Arbetsprogram med tidtabell och översikt av väsentliga frågor sammanställning av frågor att besvara för samrådsinstanser

Arbetsprogram med tidtabell och översikt av väsentliga frågor sammanställning av frågor att besvara för samrådsinstanser Arbetsprogram med tidtabell och översikt av väsentliga frågor sammanställning av frågor att besvara för samrådsinstanser För mer information hänvisas till respektive avsnitt i samrådsdokumentet. Arbetsprogram

Läs mer

Tillsynsvägledning inför kommande tillsynsinsatser inom jordbruksföretags recipientkontroll

Tillsynsvägledning inför kommande tillsynsinsatser inom jordbruksföretags recipientkontroll TVL-info 2015:8 Tillsynsvägledning från Länsstyrelsen Skåne Tillsynsvägledning inför kommande tillsynsinsatser inom jordbruksföretags recipientkontroll Myndigheter och kommuner har en skyldighet att söka

Läs mer

Inbjudan och program

Inbjudan och program Till länsstyrelserna i Södra Östersjöns vattendistrikt och i Västerhavets vattendistrikt (m.fl.) Inbjudan och program Inom ramen för projekten Kulturmiljö och vattenförvaltning i Södra Östersjöns vattendistrikt

Läs mer

Gjennomföring av tiltak i Sverige. Bo Sundström Nasjonal vannmiljökonferanse Oslo

Gjennomföring av tiltak i Sverige. Bo Sundström Nasjonal vannmiljökonferanse Oslo Gjennomföring av tiltak i Sverige Bo Sundström Nasjonal vannmiljökonferanse Oslo 100311 SE WFD-organisation Naturgiven indelning fem havsbassänger huvudavrinningsområden Nationellt samarbete regionalt

Läs mer

5 Stora. försök att minska övergödningen

5 Stora. försök att minska övergödningen 5 Stora försök att minska övergödningen Svärtaån Svärtaån är ett vattendrag i Norra Östersjöns vattendistrikt som har stor belastning av fosfor och kväve på havet. En betydande andel kommer från odlingslandskapet.

Läs mer

Överenskommelse om samverkan mellan Göteborgs Stad och organisationer inom den sociala ekonomin i Göteborg

Överenskommelse om samverkan mellan Göteborgs Stad och organisationer inom den sociala ekonomin i Göteborg Överenskommelse om samverkan mellan Göteborgs Stad och organisationer inom den sociala ekonomin i Göteborg Värdegrund för samverkan Den sociala ekonomins organisationer bidrar till samhörighet mellan människor,

Läs mer

Åtgärdsplan för ökad återvinning av fosfor och kväve i Värmdö kommun

Åtgärdsplan för ökad återvinning av fosfor och kväve i Värmdö kommun Åtgärdsplan för ökad återvinning av fosfor och kväve i Värmdö kommun Nr Åtgärd Ansvarig Samarbetspartners 1. Fosforföreningenfosfonater inkluderas i förbudet mot fosfor i tvättmedel och maskindiskmedel

Läs mer

Omstart av färdplanens arbetsgrupper - workshop. 25 januari 2012

Omstart av färdplanens arbetsgrupper - workshop. 25 januari 2012 Omstart av färdplanens arbetsgrupper - workshop 25 januari 2012 Dagordning för förmiddagen Kort sammanfattning av färdplansarbetet 2011 Alla får kort presentera sig och sitt arbete i färdplanen Nya resurser

Läs mer

Centrala myndigheters roll i klimatanpassningsarbetet

Centrala myndigheters roll i klimatanpassningsarbetet Centrala myndigheters roll i klimatanpassningsarbetet 2 oktober 2008, Radisson SAS Royal Viking Hotel, Stockholm Sammanfattning av gruppdiskussionerna Deltagarna delades in i fyra olika grupper. Varje

Läs mer

Segeåns Vattendragsförbund och Vattenråd

Segeåns Vattendragsförbund och Vattenråd 2014-03-20 Segeåns Vattendragsförbund och Vattenråd information och samverkan i vattenrådsverksamheten 2014 Innehåll Kontinuerliga möten... 4 Samverkan och Samråd Vattenmyndigheten... 4 Arbetsgrupp för

Läs mer

Skånes färdplan för biogas

Skånes färdplan för biogas Minnesanteckningar workshop med färdplanens arbetsgrupper Eslöv den 25 januari 2012 Närvarande Se separat deltagarlista längst bak i dokumentet. Totalt 33 personer Dagordning Kort sammanfattning av färdplansarbetet

Läs mer