Åtkomst till Agda PS Webb görs via någon av de moderna webbläsarna från de idag ledande leverantörerna.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Åtkomst till Agda PS Webb görs via någon av de moderna webbläsarna från de idag ledande leverantörerna."

Transkript

1 Agda PS Hosting FAQ Allmänna frågor Jag är intresserad av Agda PS Hosting. Vad gör jag nu? En första kontakt görs bäst med vår säljavdelning via Vad behöver jag för tekniska förutsättningar? Vår tjänstebeskrivning innehåller alla tekniska krav. Kort sammanfattning: Agda PS klient Vi stödjer de operativsystem där Citrix Receiver finns tillgänglig. Agda PS Webb Vi stödjer de senaste versionerna av de moderna webbläsarna. Dessutom krävs att.net Framework 4 är installerat på alla datorer som som ska hantera objektlänkar. Tidterminal Windows 7 eller senare eller motsvarande server operativsystem. Kräver även dessa att.net Framework 4 är installerat. Ta kontakt med vår säljavdelning för att få tillgång till hela dokumentet. Vad behöver jag som kund för att använda Agda PS Hosting? För att få åtkomst till Agda PS klient behövs Citrix Receiver som laddas ned från Citrix produktsida. Dessutom behövs en säkerhetsdosa för tvåfaktors autentisering. Säkerhetsdosan fås av Visma Enterprise AB vid igångsättning. Åtkomst till Agda PS Webb görs via någon av de moderna webbläsarna från de idag ledande leverantörerna. Finns det några undantag? Visma Enterprise AB tar inte ansvar för Kundens lokala nätverk samt de delar av infrastrukturen på Internet som vi inte har kontroll över. Visma Enterprise ABs ansvar sträcker sig från infrastrukturen i datorhallen fram till och med dennas anslutningspunkt mot Internet. Tidterminaler, arbetsstationer, skrivare och övrig utrustning som står på Kundens egna nät och därmed utanför Visma Enterprise ABs kontroll ansvarar Kunden själv för. Systemet ska möjliggöra utskrift på lokal skrivare hos kund? Print från Agda PS görs via en generell Citrix Print manager. Så de flesta funktioner på de flesta skrivarna fungerar.

2 Vad krävs av mig som kund? Egentligen inte så mycket. Vi behöver en kopia av er databas samt de anpassningar och specifika filer (INL/BFL/TFL) som ni använder. Dessutom behövs Citrix Receiver för att få tillgång. Hur lång tid tar det innan jag är igång? Från det att Visma Enterprise AB tar emot ett påskrivet avtal tar det någon dag innan säkerhetsdosan/orna kommer med posten. Tillsammans med detta får ni även en instruktion på hur ni testar åtkomst till Agda PS Hosting. När ni testat bestämmer vi tillsammans ett lämpligt datum. Vår rekommendation är att göra flytten efter lönekörning men innan nästa attestperiod. Vid bestämt datum skickar Visma Enterprise AB ut instruktioner för hur vi kommer vidare i implementationen. Tidåtgång från det att ni skickar er databas till den är online är ungefär 2 timmar. Jag förstår inte hur jag ska testa. Du är förstås alltid välkommen att ta kontakt med vår tekniksupport om du har frågor kring Agda PS Hosting. Vilka tjänster ingår? I erbjudandet ingår alla normala drift och underhållsåtgärder, såsom: Uppläggning av konton och de applikationer som användarna skall ha tillgång till. Konfigurering och administrering av säkerhetsdosor. Uppdateringar av programvaror levererade av Visma Enterprise AB via den beskrivna tjänsten. Uppläggning av en databas. Finns det några integrationsmöjligheter? Ja, via fil. Hårddiskar och utdelade nätverksenheter följer med in i Citrix sessionen. Det gör att man kan använda datafiler och spara rapporter direkt till den egna datorn. Dessutom kan man få tillgång till sin kundspecifika filyta i driftmiljön via ftp. Kostar uppdateringarna? Nej. Hur beräknas tillgänglighet? Tillgänglighet definieras i form av den tidsperiod som Kunden har tillgång till avtalade programvaror som ingår i Avtalet. Tillgängligheten omfattar inte programfel som ligger utanför Visma Enterprise ABs kontroll. Tillgängligheten garanteras från datorhallen fram till och med anslutningspunkt mot Internet. Leverantören lovar en tillgänglighet inom Kontorstid ( alla helgfria veckodagar) på 99.7%. Vem äger datat? Kunden äger all data i sin databas. Du har alltid rätt att få tillgång till en kopia av databasen. Vid avslut av Agda PS Hosting får du din databas och vi tar bort all din data från våra servrar. Visma Enterprise AB kommer aldrig att använda någon av er data eller göra den tillgänglig för 3:e part.

3 Backup Hur hanterar ni säkerhetskopiering? Säkerhetskopiering görs kontinuerligt och förvaras på två olika geografiska lokationer. Backupmedian sparas på disk samt en månad på band. Säkerhetskopiering av databasen görs enligt schemat: På söndagar och onsdagar tas full backup på databasen. Inkrementell (skillnader från den fulla backupen) tas en gång i timmen dygnet runt fram tills nästa fulla backup. Filerna lagras lokalt på filserver som säkerhetskopieras en gång per dygn. Utöver detta tas en säkerhetskopia varje månad, en inför varje versionsuppdatering och en årsversion vi årsskiftet. Hur fungerar återläsningen? Servrar och databaser återläses till ett virtuellt lab. Detta lab återspeglar deras roller i produktion men i en helt separerad och isolerad bubbla. Inom denna bubbla testas både serverns uppsättning och att databaserna är fungerande. Detta görs månadsvis. Dessutom görs manuell återläsning av slumpmässiga säkerhetskopior utanför produktionsmiljön månadsvis. Vad återställs egentligen vid en återläsning? Hela databasen. All information i databasen kommer att se ut exakt som den gjorde då säkerhetskopian togs. Vilken precision kan vi få på återläsningen? Om du vill återställa till en tidpunkt maximalt 2 veckor tillbaka kan en återställning göras ner på sekund precision. Annars är det de faktiska säkerhetskopiorna som bestämmer precisionen. Hur länge sparas kopior av databasen? Dagliga backuper sparas generellt i två veckor. Utöver dessa sparas de separata månadskopiorna ett år. Kopior som tas inför varje versionsuppdatering och årsbackup sparas ett år. Driftmiljö Hur ser den fysiska säkerheten ut i datorhallen? Datorhallen är utrustad med yttre hölje av stål, skottsäkert glas och brandsäkra material i flera olika lager, det skapar ett helt säkert datacenter. Datorhallen övervakas av oberoende larm och videosystem som sköts med hjälp av IPS. Två skal med brandklass El 120. Skalen skall var för sig klara en brand i 120min och upp till 1200 grader Celsius. Båda yttre skalen är klassade med säkerhetsklass 3, med 2 faktorsautentisering vid entré. (Bricka + Kod) Övervakningssystem med bevakningscenter finns inom 10m.

4 Brandsläckning? Lasermätningssystem finns för att upptäcka rök och brandpartiklar. HFC 227ea automatiskt gassläckning vid upptäckt av brand. Brandförsvaret finns 200m från anläggningen, vilket ger snabb insats vid eventuellt behov. Hur ser kraftförsörjning ut? Datorhallen använder multipel kraft, för att säkerställa problem med att elnätet inte påverkar. Detta tillsammans med intelligenta system gör att vi kan minska nivån på energiförbrukningen och därmed miljöpåverkan. Två 250 Amp strömförsörjningslinjer är dragna från separata punkter i elnätet. UPS strömförsörjningssystem filtrerar toppar och dalar i kraftleveransen, samt ger en redundant batteribackup. En dieselgenerator som vid strömavbrott, startar på 120 sekunder, och har en gångtid av 14 dagar per tankning. Power Distribution Unit ger säker och redundant kraft, samt kan exakt fastställa förbrukningen på varje separat enhet. Hur fungerar kylningen? Datorhallen ombildar stora mängder energi till värme. För att serversystemen skall operera optimalt behöver denna värme flyttas bort därifrån. Genom den senaste tekniken med vatten, glykol och användandet av värmeväxlare lämnas överskottsvärmen tillbaks till fastigheten, där datorhallen är placerad. För att kyla ner kylmediet till en bättre temperatur används utomhuskylare. Hot Aisle teknik används för att koncentrera värmen, samt för att öka effektiviteten av kylan. Återanvändandet av den genererade värmen ger, genom en värmeväxlare, tillbaka värme till fastigheten. Resten av värmen kyls ner i kylaggregat utanför fastigheten. Flera övervakningsenheter med redundant kylarkitektur gör det möjligt att identifiera var i datorhallen kyla behövs som mest och därmed kan kylan koncentreras där. Finns det mer än en internetanslutning? Tillsammans med den bästa design, hårdvara, säkerhet, klimatkontroll och övervakning, levererar datorhallen också de bästa möjligheterna för bra access. Datorhallen har flera kopplingar att erbjuda till flera kopplingspunkter i operatörens ryggradsnät i Sverige. Redundant gigabitfiber för Internet med geografiskt olika ingångar garanterar 100% internettillgänglighet. Skalar ni driftmiljön? Ja, vi har övervakning av trender och prestanda för att förändra driftmiljön efter den totala lasten. Hur hanteras planerade avbrott Planerade avbrott är avbrott som är nödvändiga för att utföra löpande underhåll och service av miljön och därtill hörande utrustning. Vid sådana tillfällen förbehåller sig Visma Enterprise AB rätten att tillfälligt göra uppehåll i tillhandahållande av tjänster samt att begränsa tillgängligheten till tjänsten. Avbrott som sker för planerat underhåll skall inte ses som driftavbrott. Vid omfattande åtgärd skall kunden underrättas senast 5 dagar innan utförandet. Servicefönstret infaller alltid utanför kontorstid och görs i dialog med Kunden.

5 Säkerhet Hur säkert är det? Kortfattat så är all trafik krypterad, brandväggarna tillåter bara kommunikation på ett väldigt begränsat antal portar. Generellt gör vi inga begränsningar i varifrån du kan ansluta. Det ger då högre krav på trafiken till och från datorhallen. Dessutom krävs en säkerhetsdosa för att får åtkomst till Agda PS klient. Kontroller av trafik, säkerhetsuppdateringar och hantering av policies görs löpande. Information om eventuella förändringar kommer att finnas här på vår driftportal. Nätverkssäkerhet? Servermiljön skyddas av redundanta brandväggar där all access till de olika servrarna är strypt, endast relevanta portar är tillgängliga och servrarna är separerade på logiska nät. All kommunikation till och från datorhallen görs med https. Trafiken är krypterad med en 256 bitars SSL kryptering och 2048 bitars publika nycklar från RSA. Kontrolleras systemet kontinuerligt avseende säkerhetsbrister? Alla servrar och nätverksutrustning är monitorerad av övervakningssystem. För nätverksutrustning får vi kontinuerlig information från leverantörer och uppdaterar Firmware så fort vi får information om en uppdatering. För servrar följer vi Microsofts rekommendationer. Hur separeras vår data från andra kunders? Alla kunder har sina egna databaser med unika användare och lösenord. Alla kunder har även en filyta i driftmiljön som är separerad utifrån användarens koppling i AD:t. Finns det gemensamma resurser? Trots att databaserna är unika så finns andra delar som är gemensamma. Alla användare av Agda PS klient ansluter via Citrix mot någon av de gemensamma terminalservrarna. Användaren har dock fortfarande sin egen instans av Agda PS mot sin valda databasen. På ungefär samma sätt fungerar det för Agda PS Webb där alla anrop går mot gemensamma webbservrar som i sin tur anropar gemensamma applikationsservrar (Agda PS Service) som där ansluter mot användarens valda databas. Filytan som tilldelas finns på gemensamma filservrar på gemensam lagringsutrustning men är separerat per användare. Hur hanteras behörighet till datorhallen? Fysiska säkerheten i datorhallen hanteras av 3:e part. Dessa hanterar övervakning, utförande av kontroller och utfärdar säkerhetsbrickor och nycklar. Loggning görs och övervakning finns för all in och utpassage. Skyddas systemet från inkommande spam? Ja.

6 Hur ser lösenordshantering ut? Det finns två nivåer av lösenordshantering. Den som gäller för Citrix och den som gäller för Agda PS. För Citrix gäller följande kriterier: Minst 7 tecken Minst 1 stor bokstav Minst 1 liten bokstav Minst 1 siffra Tvingande lösenordsbyte var tredje månad För Agda PS sätter du upp dina egna kriterier. Det finns bland annat möjlighet att ändra kraven på komplexitet och giltighetstid. Det är alltid du som kund som hanterar lösenorden i Agda PS. Vi på Visma Enterprise AB känner inte till dessa. Vilka behörighetskontroller finns för systemet? Utöver inloggningen i Agda PS används en 2 faktorsautentisering för att få tillgång till Agda PS klient. Det är en säkerhetsdosa där du trycker fram en engångskod för att logga in i Citrix. Med ditt användarnamn och lösenord (något du vet) tillsammans med säkerhetsdosan (något du har) får vi en hög och välbeprövad säkerhet. Hur hanteras informationssäkerheten? Det finns övergripande polices kring informationssäkerhet inom Visma om var och hur kundrelaterad data ska/får lagras. Divisionen som Visma Enterprise tillhör i koncernen har representanter som återkommande har möte kring olika aspekter av säkerheten. Där diskuteras allt från hantering av produkter och kunders data till fysisk säkerhet på respektive kontor. Representanter vid dessa möten förmedlar och ser till så att alla bolag inom koncernen följer beslut och riktlinjer som tas. Lämnar informationen någonsin driftmiljön? Kunduppdrag i driftmiljön utförda av konsulter från Visma Enterprise utförs i driftmiljön. Data lämnar endast i högst extraordinära situationer driftmiljön. Vid dessa tillfällen meddelas kunden om vad som kommer hända.

Vad är molnet?... 2. Vad är NAV i molnet?... 3. Vem passar NAV i molnet för?... 4. Fördelar med NAV i molnet... 5. Kom igång snabbt...

Vad är molnet?... 2. Vad är NAV i molnet?... 3. Vem passar NAV i molnet för?... 4. Fördelar med NAV i molnet... 5. Kom igång snabbt... Produktblad för NAV i molnet Innehåll Vad är molnet?... 2 Vad är NAV i molnet?... 3 Vem passar NAV i molnet för?... 4 Fördelar med NAV i molnet... 5 Kom igång snabbt... 5 Bli kostnadseffektiv... 5 Enkelt

Läs mer

Uppstart. Agda Drift

Uppstart. Agda Drift Uppstart Agda Drift Innehåll Installation och inloggning Installation sidan 3 Inloggning Agda Drift sidan 4 Starta Agda PS sidan 5 Administration och rutiner för användning av Agda PS via Agda Drift Utskrift

Läs mer

Tekniskt driftdokumentation & krishantering v.1.0

Tekniskt driftdokumentation & krishantering v.1.0 Tekniskt driftdokumentation & krishantering v.1.0 Denna driftdokumentation avser driftmiljön hos Camero AB:s webbhotell, både delade och dedikerade lösningar. Teknisk dokumentation Cameros webbhotell har

Läs mer

Datacentertjänster IaaS

Datacentertjänster IaaS Datacentertjänster IaaS Innehåll Datacentertjänst IaaS 3 Allmänt om tjänsten 3 Fördelar med tjänsten 3 Vad ingår i tjänsten 4 Datacenter 4 Nätverk 4 Lagring 4 Servrar 4 Virtualisering 4 Vad ingår i tjänsten

Läs mer

Uppstart Agda PS Hosting

Uppstart Agda PS Hosting Uppstart Agda PS Hosting Innehåll Sida 1. Installation och inloggning 1.1 Installation. 3 1.2 Inloggning Agda PS Hosting 4 1.3 Starta Agda PS... 5 2. Administration och rutiner för användning av Agda PS

Läs mer

Hogias Ekonomisystem. Systemkrav för enanvändarinstallation fr o m version 2015.1 av GENERELLA KRAV

Hogias Ekonomisystem. Systemkrav för enanvändarinstallation fr o m version 2015.1 av GENERELLA KRAV Systemkrav för enanvändarinstallation fr o m version 2015.1 av Hogias Ekonomisystem Systemkraven specificerar de miljöer och förutsättningar som programvaran är testad i och som vi rekommenderar för att

Läs mer

Manual - Phonera Online Backup

Manual - Phonera Online Backup Manual - Phonera Online Backup Phonera Online Backup är enkel att installera och använda Först så ska du installera Phonera Online Backup. Du hittar installationsfilerna av backupklienten på adressen nedan:

Läs mer

Tjänstebeskrivning Extern Åtkomst COSMIC LINK. Version 1.0

Tjänstebeskrivning Extern Åtkomst COSMIC LINK. Version 1.0 Tjänstebeskrivning Extern Åtkomst COSMIC LINK Version 1.0 Ändringshantering Ansvarig för dokumentet: Datum Ändring Ansvarig Version 2017-01-27 Prel. version för initial test Anders Carlberg 0.2 2017-02-14

Läs mer

Systemkrav 2014 för enanvändarinstallation fr o m version 2014.2 av

Systemkrav 2014 för enanvändarinstallation fr o m version 2014.2 av Systemkrav 2014 för enanvändarinstallation fr o m version 2014.2 av Hogias ekonomisystem Systemkraven specificerar de miljöer och förutsättningar som programvaran är testad i och som vi rekommenderar för

Läs mer

1. Revisionsinformation

1. Revisionsinformation 7.4.2 Systemkrav Systemkrav 2018-12-06 2 (27) Systemkrav 7.4.2 Dokumentet beskriver de krav som systemet ställer på maskinvara och programvara i de servrar och klientdatorer som ska användas för systemet.

Läs mer

Storegate Pro Backup. Innehåll

Storegate Pro Backup. Innehåll Storegate Pro Backup Välkommen! I denna manual kan du bland annat läsa om funktioner och hur du ska konfigurerar programmet. Läs gärna vårt exempel om versionshantering och lagringsmängd innan du konfigurerar

Läs mer

1. Säkerhetskopiera den eller de byråer du har arbetat med via i Visma Klient.

1. Säkerhetskopiera den eller de byråer du har arbetat med via i Visma Klient. Visma Byråstöd Installationsanvisning Innehåll Viktigt att tänka på innan du påbörjar installationen... 1 Nya versioner... 1 Uppdatering från Visma Klient i samband med datorbyte... 1 Gör så här när du

Läs mer

Biometria Violweb. Installation kundportalaccess - för IT-administratörer. Mars 2019

Biometria Violweb. Installation kundportalaccess - för IT-administratörer. Mars 2019 Violweb Installation kundportalaccess - för IT-administratörer Mars 2019 Sammanfattning Den här anvisningen är till för dig som arbetar som lokal IT-administratör på ett företag som INTE har en avtalad

Läs mer

IT-säkerhet i Svenska kyrkan gemensamma IT-plattform GIP

IT-säkerhet i Svenska kyrkan gemensamma IT-plattform GIP IT-säkerhet i Svenska kyrkan gemensamma IT-plattform GIP Svenska kyrkan på nationell nivås arbete med IT-säkerhet syftar till att på teknisk väg säkerställa att informationen i ITsystemen och dess tillhörande

Läs mer

Extern åtkomst till Sociala system

Extern åtkomst till Sociala system STADSLEDNINGSKONTORET IT-AVDELNINGEN Dnr 033-0642/2011 Bilaga 1 Extern åtkomst till Sociala system för utförare inom Äldreomsorgen och Omsorgen om funktionshindrade 2 Innehållsförteckning Extern åtkomst

Läs mer

1 Infrastruktur för RTJP RTJP är placerad i en virtuell miljö som i brist på bättre namn går under benämningen MVK-molnet

1 Infrastruktur för RTJP RTJP är placerad i en virtuell miljö som i brist på bättre namn går under benämningen MVK-molnet Beskrivning av infrastruktur kring RTJP 1 1 Infrastruktur för RTJP RTJP är placerad i en virtuell miljö som i brist på bättre namn går under benämningen MVK-molnet 1.1 Nätverk och brandvägg RTJP är placerat

Läs mer

Systemkrav för enanvändarinstallation fr o m version av

Systemkrav för enanvändarinstallation fr o m version av Systemkrav för enanvändarinstallation fr o m version 2015.4 av Hogias Ekonomisystem Systemkraven specificerar de miljöer och förutsättningar som programvaran är testad i och som vi rekommenderar för att

Läs mer

Systemkrav och tekniska förutsättningar

Systemkrav och tekniska förutsättningar Systemkrav och tekniska förutsättningar Hogia Webbrapporter Det här dokumentet går igenom systemkrav, frågor och hanterar teknik och säkerhet kring Hogia Webbrapporter, vilket bl a innefattar allt ifrån

Läs mer

Data Sheet - Secure Remote Access

Data Sheet - Secure Remote Access Data Sheet - Secure Remote Access Savecores säkra fjärranslutning Med Savecores säkra fjärranslutning kan du känna dig trygg på att ditt data är säkert, samtidigt som du sparar tid och pengar. Ta hjälp

Läs mer

Utvärdering Kravspecifikation

Utvärdering Kravspecifikation sida 1 (5) 1 Funktion, prestanda och teknik 1.1 Allmänt 1.1.1 TCP/IP ska användas som kommunikationsprotokoll. 1.1.2 IP version 4 ska stödjas. 1.1.3 Systemet bör vara Microsoft Active Directory-aware,

Läs mer

Policy för tekniska och organisatoriska åtgärder för dataskydd. 14 juni 2018 Peter Dickson

Policy för tekniska och organisatoriska åtgärder för dataskydd. 14 juni 2018 Peter Dickson Policy för tekniska och organisatoriska åtgärder för 14 juni 2018 Peter Dickson Sida 2 av 6 Innehåll Inledning... 3 Organisation... 3 Allmänt om det tekniska säkerhetsarbetet... 4 Kontinuitetsplanering...

Läs mer

SURFTOWNS SÄKERHETSMILJÖ. Databehandlingsavtal - Bilaga 1

SURFTOWNS SÄKERHETSMILJÖ. Databehandlingsavtal - Bilaga 1 SURFTOWNS SÄKERHETSMILJÖ Databehandlingsavtal - Bilaga 1 Innehållsförteckning Fysisk säkerhet... 2 Loggning... 2 Sårbarhetshantering... 2 Övervakning... 2 Backup... 3 Kryptering... 3 Underleverantörer...

Läs mer

För att du som användare skall kunna leva upp till de säkerhetskrav som ställs på dig måste du känna till. Lärare och Elever har olika krav: Lärare

För att du som användare skall kunna leva upp till de säkerhetskrav som ställs på dig måste du känna till. Lärare och Elever har olika krav: Lärare För att du som användare skall kunna leva upp till de säkerhetskrav som ställs på dig måste du känna till. Lärare och Elever har olika krav: Lärare Lösenord lösenordet ska vara minst 8 tecken långt. lösenordet

Läs mer

Teknisk plattform för version 3.7

Teknisk plattform för version 3.7 2016-03-01 1 (13) Teknisk plattform för version 3.7 2016-03-01 2 (13) Innehållsförteckning 1 Inledning... 4 2 Programsupport... 5 2.1 Webbläsare... 5 2.1.1 Primära webbläsare... 5 2.1.2 Sekundära webbläsare...

Läs mer

DOKUMENTNAMN: IT-användarpolicy SKAPAT DEN: TYP AV DOKUMENT: Policy SENAST ÄNDRAT DEN:

DOKUMENTNAMN: IT-användarpolicy SKAPAT DEN: TYP AV DOKUMENT: Policy SENAST ÄNDRAT DEN: IT-Användarpolicy 2018-01-25 Rackfish AB DOKUMENTNAMN: IT-användarpolicy SKAPAT DEN: 2009-09-14 TYP AV DOKUMENT: Policy SENAST ÄNDRAT DEN: 2018-01-25 FILNAMN: IT-användarpolicy VERSION: 2018 v1 DOKUMENTÄGARE:

Läs mer

Tekis-FB 7.1.0. Systemkrav

Tekis-FB 7.1.0. Systemkrav 7.1.0 Systemkrav Systemkrav 2015-09-17 MAAN 2 (2) Systemkrav 7.1.0 Dokumentet beskriver de krav som systemet ställer på maskinvara och programvara i de servrar och klientdatorer som ska användas för systemet.

Läs mer

Innehållsförteckning. Användarmanual för Lockbee Backup Databas 2009

Innehållsförteckning. Användarmanual för Lockbee Backup Databas 2009 1 LB-M-DB 0001 2010 Användarmanual för Lockbee Backup Databas 2009 Användarmanualen är avsedd att ge en närmare introduktion av Lockbee Backup Databas 2009 funktioner och nyttjande. Vi rekommenderar att

Läs mer

ANVÄNDARHANDBOK. Advance Online

ANVÄNDARHANDBOK. Advance Online ANVÄNDARHANDBOK Advance Online INNEHÅLL Innehåll... 2 Välkommen!... 3 Allmän information... 3 Idén bakom Advance Online... 3 Att logga in på en terminalstation... 4 Allmänt... 4 Citrix-klienten... 4 Inloggning...

Läs mer

Systemkrav. Artvise Kundtjänst

Systemkrav. Artvise Kundtjänst Systemkrav Artvise Kundtjänst Sida 2/6 Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 1.1 System... 3 2 Artvise Kundtjänst Databas... 3 2.1 Systemkrav för databasserver... 3 2.2 System... 3 2.3 Programvara... 4

Läs mer

Sentrion och GDPR Information och rekommendationer

Sentrion och GDPR Information och rekommendationer Information och rekommendationer Innehållsförteckning GDPR... 3 Principer... 3 Registrerades rättigheter... 3 Sentrion och GDPR... 4 Laglighet, korrekthet och öppenhet... 4 Ändamålsbegränsning... 4 Uppgiftsminimering...

Läs mer

DGC IT Manual Citrix Desktop - Fjärrskrivbord

DGC IT Manual Citrix Desktop - Fjärrskrivbord DGC IT Manual Citrix Desktop - Fjärrskrivbord Ver 130912 Innehåll 1 Använda Citrix Desktop - Fjärrskrivbord... 2 2 Inställningar i Fjärrskrivbordet... 7 Kontrollera att de applikationer du har tillgång

Läs mer

Utarbetat av Område Informationsklass. Teknisk standard Ånge Kommun...1. Syfte med beskriven it-miljö...3. Hårdvara...

Utarbetat av Område Informationsklass. Teknisk standard Ånge Kommun...1. Syfte med beskriven it-miljö...3. Hårdvara... 2014-04-22 Projektbeteckning Tekniskstandard Tekniskstandard David Sundelin / Pelle Nilsson IT-infrastruktur/Servermiljö Extern TEKNISK STANDARD ÅNGE KOMMUN INNEHÅLLSFÖRTECKNING Teknisk standard Ånge Kommun...1

Läs mer

Säkra trådlösa nät - praktiska råd och erfarenheter

Säkra trådlösa nät - praktiska råd och erfarenheter Säkra trådlösa nät - praktiska råd och erfarenheter Emilie Lundin Barse Informationssäkerhetsdagen 2007, Karlstad 1 Om mig och Combitech Informationssäkerhetskonsult på Combitech Stationerad på Karlstadskontoret

Läs mer

Användarmanual LOCKBEE - Business. En produktion av Avtre AB

Användarmanual LOCKBEE - Business. En produktion av Avtre AB Användarmanual LOCKBEE - Business En produktion av Avtre AB Användarmanual för Lockbee - Business Användarmanualen är avsedd att ge en närmare introduktion av Lockbees funktioner och nyttjande. Vi rekommenderar

Läs mer

Detta dokument beskriver it-säkerheten i RAMBØLLs it-system SurveyXact och Rambøll Results.

Detta dokument beskriver it-säkerheten i RAMBØLLs it-system SurveyXact och Rambøll Results. IT SÄKERHET Datum 2012-06-18 Från Jesper Balman Gravgaard Översättning Åsa Karlsson 1. Inledning Detta dokument beskriver it-säkerheten i RAMBØLLs it-system SurveyXact och Rambøll Results. Datum 2012-06-18

Läs mer

TEKNISK SPECIFIKATION. för TIDOMAT Portal version 1.7

TEKNISK SPECIFIKATION. för TIDOMAT Portal version 1.7 för version 1.7 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Krav för... 3 Systemskiss... 3 Systemkrav Server... 4 Operativsystem*... 4 Program i servern... 4 Databas... 5 SMTP inställningar för mail....

Läs mer

Policy för användande av IT

Policy för användande av IT Policy för användande av IT Inledning Det här dokumentet beskriver regler och riktlinjer för användningen av IT inom företaget. Med företaget menas [fylls i av kund] och med IT-avdelning menas vår partner

Läs mer

Instruktion. Datum. 2013-06-19 1 (12) Coverage Dokument id Rev Status? - 1.0 Godkänd. Tillhör objekt -

Instruktion. Datum. 2013-06-19 1 (12) Coverage Dokument id Rev Status? - 1.0 Godkänd. Tillhör objekt - 20130619 1 (12)? 1.0 Godkänd Secure Manager Guide Hantera användarprofiler i tjänsten Telia Secure Manager Dokumentet beskriver hur du som administratör beställer och hanterar användarprofiler i administrationsportalen

Läs mer

Din guide till en säkrare kommunikation

Din guide till en säkrare kommunikation GUIDE Din guide till en säkrare kommunikation Introduktion Internet genomsöks regelbundet i jakten på osäkra nätverk och enheter som saknar skydd för olika typer av exponering och intrång. Viktiga system

Läs mer

info@avtalsbevakning.se 08-500 052 20

info@avtalsbevakning.se 08-500 052 20 08-500 052 20 Avtalsbevakning, / / 1 Vad är Avtalsbevakning? Full avtalskontroll till låg kostnad Avtalsbevakning är en webbaserad lösning för elektronisk hantering av ett företags alla avtal. När avtalen

Läs mer

Säkerhetskopiering. Vid säkerhetskopiering av Capitex Säljstöd så är det viktigt att säkerhetskopiera följande information.

Säkerhetskopiering. Vid säkerhetskopiering av Capitex Säljstöd så är det viktigt att säkerhetskopiera följande information. Säkerhetskopiering Capitex har inbyggda funktioner för säkerhetskopiering av information och databas i Capitex System. Funktionaliteten är riktad till små och medelstora företag som kör MSDE som datakälla

Läs mer

Tjänstekatalog (Aktuell version, oktober 2014)

Tjänstekatalog (Aktuell version, oktober 2014) Dokument: Tjänstekatalog för Ladok Version 1.1 Författare Sida 1 av 5 Malin Zingmark/Anders Sandström Förvaltningsstyrgruppen Datum 2014-10-13 INFORMATION Bil p 589: 4 Tjänstekatalog (Aktuell version,

Läs mer

Remote Access Service

Remote Access Service Remote Access Service Tjänstebeskrivning Version Konfidentiell sida 1 av 15 Innehåll INNEHÅLL 1 Om detta dokument 4 1.1 Relaterade dokument 4 1.2 Termer och begrepp 4 2 Översikt 6 2.1 Tjänstens användningsområde

Läs mer

Quick Start CABAS. Generella systemkrav CABAS / CAB Plan. Kommunikation. Säkerhet

Quick Start CABAS. Generella systemkrav CABAS / CAB Plan. Kommunikation. Säkerhet Gunnel Frogedal 2014-07-17 6 32753 1 of 5 Quick Start CABAS Generella systemkrav CABAS / CAB Plan Applikationen stöds av följande operativsystem: Windows Vista SP2 Windows 7 SP1 Windows 8 (inte RT) Windows

Läs mer

Systemkrav. www.hogia.se/approval. Systemkrav för Hogia Approval Manager. Gäller från och med programversion 2012.1

Systemkrav. www.hogia.se/approval. Systemkrav för Hogia Approval Manager. Gäller från och med programversion 2012.1 Systemkrav Systemkrav för Hogia Approval Manager Gäller från och med programversion 2012.1 För produkten Hogia Approval Manager gäller samma systemkrav som för ekonomisystemet, med vissa tillägg. Tilläggen

Läs mer

ANVÄNDARHANDBOK Advance Online

ANVÄNDARHANDBOK Advance Online ANVÄNDARHANDBOK Advance Online 2013-09-27 INNEHÅLL Innehåll... 2 Välkommen till Advance Online!... 3 Allmän information... 3 Idén bakom Advance Online... 3 Att logga in på en terminalstation... 4 Allmänt...

Läs mer

Datasäkerhet. Informationsteknologi sommarkurs 5p, 2004. Agenda. Slideset 10. Hot mot datorsystem. Datorsäkerhet viktigare och viktigare.

Datasäkerhet. Informationsteknologi sommarkurs 5p, 2004. Agenda. Slideset 10. Hot mot datorsystem. Datorsäkerhet viktigare och viktigare. Informationsteknologi sommarkurs 5p, 2004 Mattias Wiggberg Dept. of Information Technology Box 337 SE751 05 Uppsala +46 18471 31 76 Collaboration Jakob Carlström Datasäkerhet Slideset 10 Agenda Hot mot

Läs mer

Lösenordsregelverk för Karolinska Institutet

Lösenordsregelverk för Karolinska Institutet Lösenordsregelverk för Karolinska Institutet Dnr 1-213/2015 Version 2.0 Gäller från och med 2015-05-18 Sida 2 av 7 Lösenordsregelverk för Karolinska Institutet - Sammanfattning Syfte Det övergripande syftet

Läs mer

Anvisningar för inkoppling till Mikrodataåtkomst vid SCB

Anvisningar för inkoppling till Mikrodataåtkomst vid SCB Anvisningar för inkoppling till Mikrodataåtkomst vid SCB Välkommen till systemet för mikrodataåtkomst, MONA. Denna handledning hjälper dig att snabbt komma igång och arbeta med MONA-systemet. Om du stöter

Läs mer

REGION SKÅNE VDI KLIENTINSTALLATION

REGION SKÅNE VDI KLIENTINSTALLATION REGION SKÅNE VDI KLIENTINSTALLATION 2014-05-21 Installation av Viewklient för VDI Dokumentation för installation och anslutning till Region Skånes VDI miljö INSTRUKTION VMWARE VIEW... 2 Inledning... 2

Läs mer

ISY Case Schakt Trafikanordning Markuppla telse, Trafikfo reskrift

ISY Case Schakt Trafikanordning Markuppla telse, Trafikfo reskrift ISY Case Schakt Trafikanordning Markuppla telse, Trafikfo reskrift ISY Case är ett standardsystem för hantering av verksamhetsspecifika behov hos en kommun. Systemet finns idag tillgängligt för verksamheterna

Läs mer

Anvä ndärmänuäl PortWise fo r leveränto ren

Anvä ndärmänuäl PortWise fo r leveränto ren Anvä ndärmänuäl PortWise fo r leveränto ren PortWise är en produkt med vars hjälp man kan koppla upp sig från Internet till Landstingsnätet via en krypterad förbindelse. Denna krypterade förbindelse krävs

Läs mer

Checklista Identitetshanteringssystem för SWAMID 2.0. Utarbetad tillsammans med SUNET CERT och SUSEC

Checklista Identitetshanteringssystem för SWAMID 2.0. Utarbetad tillsammans med SUNET CERT och SUSEC Checklista Identitetshanteringssystem för SWAMID 2.0 Utarbetad tillsammans med SUNET CERT och SUSEC Bakgrund För att upprätta förtroende i en federation krävs inte bara att identitetsutdelningsprocessen

Läs mer

Memeo Instant Backup Snabbguide. Steg 1: Skapa ett gratis Memeo-konto. Steg 2: Anslut din lagringsenhet till datorn

Memeo Instant Backup Snabbguide. Steg 1: Skapa ett gratis Memeo-konto. Steg 2: Anslut din lagringsenhet till datorn Inledning Memeo Instant Backup är en enkel lösning för säkerhetskopiering i en komplicerad digital värld. Dina värdefulla filer på din C-enhet säkerhetskopieras automatiskt och kontinuerligt av Memeo Instant

Läs mer

Innehåll. Dokumentet gäller från och med version 2014.3 1

Innehåll. Dokumentet gäller från och med version 2014.3 1 Innehåll Introduktion... 2 Före installation... 2 Beroenden... 2 Syftet med programmet... 2 Installation av IIS... 2 Windows Server 2008... 2 Windows Server 2012... 6 Installation av webbapplikationen

Läs mer

EXTERN ÅTKOMST TILL SOCIALA SYSTEM FÖR UTFÖRARE INOM ÄLDREOMSORGEN OCH OMSORGEN OM FUNKTIONSHINDRADE

EXTERN ÅTKOMST TILL SOCIALA SYSTEM FÖR UTFÖRARE INOM ÄLDREOMSORGEN OCH OMSORGEN OM FUNKTIONSHINDRADE STADSLEDNINGSKONTORET IT-AVDELNINGEN 2011-02-16 Dnr 033-0802/2008 EXTERN ÅTKOMST TILL SOCIALA SYSTEM FÖR UTFÖRARE INOM ÄLDREOMSORGEN OCH OMSORGEN OM FUNKTIONSHINDRADE www.stockholm.se BESKRIVNING AV FUNKTIONEN

Läs mer

INFORMATION FRÅN VITEC. Säkerhetskopiering

INFORMATION FRÅN VITEC. Säkerhetskopiering INFORMATION FRÅN VITEC VITEC Säkerhetskopiering Vitec Säljstöd Office Dec 2015 VITEC Affärsområde Mäklare www.vitec.se/maklare info.maklare@vitec.se GÖTEBORG: REDEGATAN 1 C, 426 77 V. FRÖLUNDA VÄXEL: 031-360

Läs mer

Författare Version Datum. Visi System AB 2.0 2009 03 30

Författare Version Datum. Visi System AB 2.0 2009 03 30 1. Syfte Syftet med detta dokument är att beskriva hur man installerar Visi på din dator. Dokumentet är uppdelat i fyra delar: Installation Grundinställningar Kom igång med Visi Felsökning 1.1. Systemkrav

Läs mer

LEX INSTRUKTION LEX LDAP

LEX INSTRUKTION LEX LDAP LEX INSTRUKTION LEX LDAP Innehållsförteckning LEX INSTRUKTION LEX LDAP... 1 1 INLEDNING... 1 2 INSTALLATION... 2 3 LEXLDAPSERVICE - KLIENTEN... 3 3.1 HUVUDFÖNSTER... 3 3.2 INSTÄLLNINGAR... 4 3.2.1 Lex...

Läs mer

Din guide till. Teknisk Specifikation Säljstöd

Din guide till. Teknisk Specifikation Säljstöd Din guide till Teknisk Specifikation Säljstöd April 2014 Innehåll Systemkrav... 3 Operativsystem... 3 Mjukvara... 3 Maskinvara... 4 Datakällor... 4 Databas... 5 Databasstruktur... 5 Katalogstruktur...

Läs mer

Granskning av säkerheten i mobila enheter. Internrevisionsrapport

Granskning av säkerheten i mobila enheter. Internrevisionsrapport Dnr UFV 2017/0270 Granskning av säkerheten i mobila enheter srapport Fastställd av Konsistoriet 2017-04-26 Innehållsförteckning Inledning och bakgrund 3 Syfte och avgränsningar 3 Omfattning och metod 3

Läs mer

Basutbildning till nya chefer - IT IT-enheten

Basutbildning till nya chefer - IT IT-enheten Basutbildning till nya chefer - IT IT-enheten 2018-09-07 IT-enheten är till för Er så att ni kan göra ett så bra och effektivt jobb som möjligt Jonny Gustavsson Filip Färlind Ulf Lundh Andreas Karlström

Läs mer

IT-Policy Vuxenutbildningen

IT-Policy Vuxenutbildningen IT-Policy Vuxenutbildningen För att du som användare skall kunna leva upp till de säkerhetskrav som ställs på dig måste du känna till kommunkoncernens förhållningssätt och regelverk angående hur du får

Läs mer

Årsskiftesrutiner i HogiaLön Plus SQL

Årsskiftesrutiner i HogiaLön Plus SQL Årsskiftesrutiner i HogiaLön Plus SQL Installation av HogiaLön Plus version 14.0 samt anvisningar till IT-ansvarig eller IT-tekniker Installation på Terminal Server: En korrekt installation i Terminal

Läs mer

Mobilt Efos och ny metod för stark autentisering

Mobilt Efos och ny metod för stark autentisering Mobilt Efos och ny metod för stark autentisering I och med lanseringen av E-identitet för offentlig sektor, Efos, kommer Inera att leverera komponenter som möjliggör att en användare ska kunna logga in

Läs mer

Flytt av. Vitec Mäklarsystem

Flytt av. Vitec Mäklarsystem Flytt av Vitec Mäklarsystem Augusti 2014 Innehållsförteckning 1. Inledning... 2 Förutsättningar... 2 Läs noga igenom manualen... 2 Systemkrav... 2 Kundservice/Teknisk support... 2 2. Skapa säkerhetskopia...

Läs mer

Uppdaterad EDP Future Uppdateringsanvisningar från 1.7x. Sida 1

Uppdaterad EDP Future Uppdateringsanvisningar från 1.7x. Sida 1 EDP Future 2.23 Uppdateringsanvisningar från 1.7x Sida 1 Innehåll... 1 Uppdateringsanvisningar EDP Future version 2.23... 3 Tekniska förutsättningar (IT)... 3 EDP Future 2.23... 3 Viktig information om

Läs mer

Virtuell Server Tjänstebeskrivning

Virtuell Server Tjänstebeskrivning Virtuell Server Tjänstebeskrivning Inledning SoftIT tillhandahåller i samarbete med IP Only, tjänsten Virtuell Server, varigenom kunden erhåller serverkapacitet som Kunden får tillgång till genom SoftIT:s

Läs mer

Fillagringsplatser. Fillagringsplatser (information om fillagringsplatserna du har att tillgå på Konstfack) Inledning... 12

Fillagringsplatser. Fillagringsplatser (information om fillagringsplatserna du har att tillgå på Konstfack) Inledning... 12 Fillagringsplatser Innehåll Fillagringsplatser (information om fillagringsplatserna du har att tillgå på Konstfack) Inledning... 2 Lokal disk... 2 Filserver... 3 Molnlagring - OneDrive för Konstfack...

Läs mer

TEKNISK SPECIFIKATION. för TIDOMAT Portal version 1.6.0

TEKNISK SPECIFIKATION. för TIDOMAT Portal version 1.6.0 för version 1.6.0 Innehållsförteckning Innehållsförteckning...2 Krav för...3 Systemskiss...3 Systemkrav Server...4 Operativsystem*...4 Program i servern...4 Databas...5 Backup...5 Systemrekommendation

Läs mer

3.2 1H[W*HQHUDWLRQ6HFXULW\ Användarmanual

3.2 1H[W*HQHUDWLRQ6HFXULW\ Användarmanual 3.2 1H[W*HQHUDWLRQ6HFXULW\ Användarmanual ,QQHKnOOVI UWHFNQLQJ,QVWDOODWLRQDY931NOLHQW 'DWRUHUVRPLQJnULHQ)DVW7UDFNPLOM $QYlQGDUHPHGNRQWRL9+6RFKGDWRUPHG:LQGRZV;3 $QYlQGDUHPHGNRQWRLDQQDQGRPlQlQ9+6HOOHUGDWRUPHG:LQGRZV

Läs mer

Systemrekommendation. Artvise Contact Center

Systemrekommendation. Artvise Contact Center Systemrekommendation Artvise Contact Center 2017-01-10 Sida 2/6 Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 1.1 System... 3 2 Artvise Contact CenterDatabas... 4 2.1 Systemrekommendationer för databasserver...

Läs mer

Din guide till. Byte av databas. Från MSDE till SQL Express

Din guide till. Byte av databas. Från MSDE till SQL Express Din guide till Byte av databas 123 Från MSDE till SQL Express Innehållsförteckning 1. Tekniska krav... 2 2. Läs noga igenom manualen... 2 3. Kundservice/Teknisk support... 2 4. Byte av MSDE till SQL Express...

Läs mer

VGR-RIKTLINJE FÖR KOMMUNIKATION OCH DRIFT

VGR-RIKTLINJE FÖR KOMMUNIKATION OCH DRIFT Koncernkontoret Enhet säkerhet Dokumenttyp VGR-riktlinje Dokumentansvarig Valter Lindström Beslutad av Valter Lindström, koncernsäkerhetschef Övergripande dokument Riktlinjer för informationssäkerhet Kontaktperson

Läs mer

Konvertering från Klients databas till Norstedts Byrå

Konvertering från Klients databas till Norstedts Byrå Konvertering från Klients databas till Norstedts Byrå Det är viktigt att du följer dessa anvisningar noga. Tänk på att starta tidigt då det kan ta lång tid. Allt mellan 30 minuter till 8 timmar beroende

Läs mer

Välkommen som användare av medietekniks och informatiks publika studentserver

Välkommen som användare av medietekniks och informatiks publika studentserver Välkommen som användare av medietekniks och informatiks publika studentserver student.ktd.sh.se Syfte Vår server är en kombinerad ftp- och webbserver med två grundläggande syften: 1) Spara dokument som

Läs mer

via webbgränssnittet. Du har även tystnadsplikt gällande dina identifikationsuppgifter.

via webbgränssnittet. Du har även tystnadsplikt gällande dina identifikationsuppgifter. Anvia Säkerhetskopiering 1(6) Anvia Säkerhetskopiering 2.3 Saker som bör beaktas före installationen! Eftersom tjänsten även omfattar en sharing-egenskap, ansvarar du som kund själv för hurdana filer som

Läs mer

Installationsanvisning - Kopplingen mellan GK96 och golf.se -

Installationsanvisning - Kopplingen mellan GK96 och golf.se - Installationsanvisning - Kopplingen mellan GK96 och golf.se - (Läs hela anvisningen innan du installerar)!denna installationsanvisning innehåller förändringar från tidigare versioner! 1. Programmets syfte...

Läs mer

System 800xA Smart Client

System 800xA Smart Client System 800xA Smart Client Med Smart Client kan du ägna dig åt att analysera data istället för spendera tid på att samla in den Visst skulle fler inom ditt företag ha nytta av den produktions- och processinformation

Läs mer

ANVÄNDARMANUAL ANSLUTA TILL REGION HALLAND VIA CITRIX

ANVÄNDARMANUAL ANSLUTA TILL REGION HALLAND VIA CITRIX ANVÄNDARMANUAL ANSLUTA TILL REGION HALLAND VIA CITRIX Dokumentet beskriver hur anställda på Region Halland, samt externa samarbetspartners, ansluter och arbetar på distans via Region Hallands Citrix lösning.

Läs mer

Användarmanual Elevdator

Användarmanual Elevdator Användarmanual Elevdator UBG Elev-PC Introduktion Innehållsförteckning 1 GENERELL INFORMATION... 2 1.1 Garanti och försäkring... 2 1.2 Innehåll i datorpaket... 2 2 TIPS FÖR ANVÄNDNING AV DIN DATOR... 2

Läs mer

Novi Net handelsbolag. Produkter och tjänster

Novi Net handelsbolag. Produkter och tjänster Novi Net handelsbolag Produkter och tjänster 25 november 2008 Sammanfattning Dokumentet innehåller prisuppgifter och information om tjänster och produkter levererade av Novi Net handelsbolag. Samtliga

Läs mer

Microsoft.NET Version Http Activation MapGuide Open source (installerad på en webbserver, tillgänglig utanför brandväggen) Web Deploy 3.

Microsoft.NET Version Http Activation MapGuide Open source (installerad på en webbserver, tillgänglig utanför brandväggen) Web Deploy 3. Systemkrav Systemkrav 2017-02-01 2 (5) Systemkrav Dokumentet beskriver de krav som systemet ställer på maskinvara och programvara i de servrar och klientdatorer som ska användas för systemet. Nedan listade

Läs mer

Installationsguide, Marvin Midi Server

Installationsguide, Marvin Midi Server Installationsguide, Marvin Midi Server 1 Ändringsinformation... 2 2 Marvin Midi Server... 2 2.1 Inledning... 2 2.2 Förutsättningar för en framgångsrik installation... 2 2.3 Kort om installationen... 3

Läs mer

Installation/uppdatering av Hogia Personal fr.o.m. version 13.1

Installation/uppdatering av Hogia Personal fr.o.m. version 13.1 Installation/uppdatering av Hogia Personal fr.o.m. version 13.1 Viktig information gällande installation Från version 12.2 av Hogia Personal krävs Microsoft.Net Framework 3.5 SP1 för att installation skall

Läs mer

Kontakta mig på 0455-619705 eller via min E-post roger@nortic.se så berättar jag mer!

Kontakta mig på 0455-619705 eller via min E-post roger@nortic.se så berättar jag mer! Nortic är ett modernt biljettverktyg byggt för att klara framtidens krav på flexibilitet och tillgänglighet. Idag har Nortic cirka 300 kunder som hanterar hela sin biljettförsäljning snabbt och enkelt

Läs mer

Teknisk spec Flex Lön och Flex API

Teknisk spec Flex Lön och Flex API Teknisk specifikation Datum 2016-09-30 Version 16.2 Sida 1(9) Teknisk spec Flex Lön och Flex API Programversion: 16.2 sep 2016 Teknisk spec Flex Lön och Flex API 1 Innehåll 1 TEKNISK SPECIFIKATION FLEX

Läs mer

tclogin.com Service Desk Tillgång till TeleComputing TCAnyWare

tclogin.com Service Desk Tillgång till TeleComputing TCAnyWare tclogin.com Tillgång till TeleComputing TCAnyWare Service Desk Tel: Supportväxeln: 020-22 29 20 alt. 08-55 61 09 30 Fax: +46 (08) 56791199 E-post: support@telecomputing.se Web: http://support.telecomputing.se

Läs mer

Mobilt Efos och ny metod för stark autentisering

Mobilt Efos och ny metod för stark autentisering Mobilt Efos och ny metod för stark autentisering I och med lanseringen av E-identitet för offentlig sektor, Efos, kommer Inera att leverera komponenter som möjliggör att en användare ska kunna logga in

Läs mer

Compose Connect. Hosted Exchange

Compose Connect. Hosted Exchange Sida 1 av 15 Compose Connect Hosted Exchange Presentation av lösningen: Compose Hosted Exchange Följande möjligheter finns för hantering av e-post 1. Lokalinstallerad Outlook-klient För att kunna använda

Läs mer

IT SOM TJÄNST IT SOM TJÄNST - IT-DRIFT - SÄKERHET - LAGRING - E-POST - BACKUP - MJUKVARA - OFFICE IT-ARBETSPLATS IT SOM TJÄNST. www.office.

IT SOM TJÄNST IT SOM TJÄNST - IT-DRIFT - SÄKERHET - LAGRING - E-POST - BACKUP - MJUKVARA - OFFICE IT-ARBETSPLATS IT SOM TJÄNST. www.office. IT SOM TJÄNST - IT-DRIFT - SÄKERHET - LAGRING - E-POST - BACKUP - MJUKVARA - OFFICE IT-ARBETSPLATS IT SOM TJÄNST Vi vågar säga att en fungerande IT-drift är nyckeln till en fungerande verksamhet, och det

Läs mer

Sokigo AB OVK 2.0. Pentium- eller AMD-processor (x64 processor) på 1,6 GHz Dual Core eller motsvarande.

Sokigo AB OVK 2.0. Pentium- eller AMD-processor (x64 processor) på 1,6 GHz Dual Core eller motsvarande. OVK 2 Systemkrav Dokument Datum / Date Signatur Sida / Page Systemkrav 2016-06-22 2 (6) OVK 2.0 Systemkrav för OVK2 Dokumentet beskriver de krav som systemet ställer på maskinvara och programvara i de

Läs mer

Drift. IT säkerhetsinstruktion: Upprättad av: Johan Israelsson

Drift. IT säkerhetsinstruktion: Upprättad av: Johan Israelsson IT säkerhetsinstruktion: Drift Upprättad av: Johan Israelsson Godkänd av: Lennart Käll Godkänd av: Daniel Hellstrand Godkänd av: Henrik Jakobsson Datum: 2006-04-12 Datum: 2006-04-12 Datum: 2006-04-12 Datum:

Läs mer

Vårdval primär hörselrehabilitering i Östergötland

Vårdval primär hörselrehabilitering i Östergötland Vårdval primär hörselrehabilitering i Östergötland IT-bilaga till Regelboken Handläggare: Verksamhet: Datum: 2015-06-03 Diarienummer: LiÖ 2014-1276 www.regionostergotland.se Innehållsförteckning 1 Syfte...

Läs mer

Säkerhetskopiering och återställning

Säkerhetskopiering och återställning Säkerhetskopiering och återställning Användarhandbok Copyright 2007 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows är ett USA-registrerat varumärke som tillhör Microsoft Corporation. Informationen häri

Läs mer

Tjänstebeskrivning. Datalagring och Säkerhetskopiering

Tjänstebeskrivning. Datalagring och Säkerhetskopiering Datalagring och Säkerhetskopiering 1 Innehåll Datalagring... 3 Prestanda datalagring... 3 Arkivlagring... 3 Säkerhetskopiering... 4 Backup av databaser... 5 Test av återläsning... 5 Återläsning av data...

Läs mer

Icke funktionella krav

Icke funktionella krav 1 (9) Underskriftstjänst Svensk e-legitimation 2 (9) INNEHÅLL 1 Inledning... 3 2 Tillgänglighet och kapacitet... 3 2.1 Svarstider... 3 3 Administrativ säkerhet... 4 3.1 Policy och regelverk... 4 3.1.1

Läs mer

Rekommendationer teknisk lösning_samsa_ ver

Rekommendationer teknisk lösning_samsa_ ver Rekommendationer teknisk lösning_samsa_ ver 1.2 2019-02-12 Funktionskoordinator SAMSA VÄSTRA GÖTALANDSREGIONEN Innehåll Rekommendationer teknisk lösning... 2 Minsta krav för en klientdator... 2 Processor...

Läs mer