Anvisningar för inkoppling till Mikrodataåtkomst vid SCB

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Anvisningar för inkoppling till Mikrodataåtkomst vid SCB"

Transkript

1 Anvisningar för inkoppling till Mikrodataåtkomst vid SCB Välkommen till systemet för mikrodataåtkomst, MONA. Denna handledning hjälper dig att snabbt komma igång och arbeta med MONA-systemet. Om du stöter på problem är du välkommen att kontakta, under kontorstid, MONA-teamet på SCB: E-post: Gruppnummer: Välkommen som användare till MONA-systemet! MONA-teamet Systemkrav: Internetuppkoppling Terminalklient Anslutning till fjärrskrivbord, ingår i Windows. Windows 2000/XP/Vista/7/8 äldre versioner av Windows fungerar inte Det finns även klienter för Mac och Linux, men SCB ger endast begränsad support för dessa operativsystem. För mobila enheter som iphone/ipad eller Android ges inget stöd. Java, kan laddas ner från Testa om du redan har Java installerat. Gå till Webbläsare Internet Explorer, Firefox, Safari och/eller Chrome Säkerhetskrav: Säkerhetskort eller mobilapp som erhålls från SCB Användarnamn, lösenord samt PIN-kod Följa de anvisningar som ges i Användarintyg samt i avtalet mellan Användaren och SCB

2 Tillvägagångssätt: För att koppla upp sig mot Mikrodataåtkomst vid SCB (MONA) följs anvisningarna nedan. Steg 1) Skapa en säker VPN-koppling över internet Steg 2) Logga in i MONA-systemet på SCB Steg 3) Användning av MONA-systemet Steg 4) Ta hem resultat från MONA-systemet Steg 5) Utloggning ur MONA-systemet Vanliga problem När du har klarat av stegen 1-2 är du inloggad i systemet och får tillgång till ett Windows-skrivbord med en uppsättning programvaror och databaser. Du arbetar på precis samma sätt som om det vore en applikation på din egen dator. Med den skillnaden att alla program liksom data ligger på SCB:s servrar. Den enda applikationen som behövs på din egen dator är en terminalklient, se ovan. Varje användare av tjänsten har fått ett eget användarnamn och lösenord som skall användas vid inloggning. Kom ihåg att dessa är personliga och att du som användare ansvarar för att de hålls skyddade från obehöriga. Som en ytterligare säkerhetsåtgärd kommer inloggningen att kräva verifiering med ett säkerhetskort eller en mobilapp, som är kopplad till användarnamnet. Till både mobilapp och säkerhetskort hör också en personlig PIN-kod. I och med de ökande hoten av virus, trojaner och spy-ware är det vanligt att man har en eller flera typer av skyddsprogramvara installerad. Dessa program kan ibland reagera under uppkoppling till MONA-systemet och ställa frågor om kopplingen till systemet skall tillåtas eller inte. Det är omöjligt att försöka beskriva alla de olika varianter som kan uppkomma och därför måste användaren själv försöka besvara de frågor som ställs. Vid eventuella tveksamheter ber vi Er ta kontakt med oss eller egen Helpdesk.

3 Steg 1. Skapa en VPN-koppling till SCB:s Mikrodataåtkomst A Öppna sidan och tryck på Logga in B Välj inloggningssätt C Smart Phone: User Name: Ange användarnamn OTP: Använd din mobilapp för att generera en inloggningskod (One Time Password) För information om mobilappen se: Hantering av mobilapp.pdf C Security Card: User Name: Ange användarnamn PIN and OTP: Ange din PIN-kod (6 siffror) samt kod från ditt kort (6 siffror) i en följd ex , sammanlagt 12 siffror. Om du får meddelande om resynchronization är det en ny kod med 6 siffror från kortet som ska anges. D Klicka en gång på ikonen för MONA.

4 E För vissa klientinstallationer kan följande fönster dyka upp för information om säkerhetscertifikat. Tryck på Alltid knappen F Nu har vi etablerat en VPN-tunnel mellan arbetsstationen och SCB:s Mikrodata-åtkomst. Notera att inloggningssidan har en knapp Log off till höger i bilden, vilken skall användas när man vill avsluta sin uppkoppling mot MONA. Spara därför denna session. När rutan Loading Access Client Java. släckts, (i vissa fall visas också texten: Applet com.portwise.mvpn. webclient.webclient.started i statusfältet längst ner på sidan) gå då vidare till steg 2. Vissa fall: G Om denna ruta kommer fram klicka på kör.

5 Steg 2. Logga in i MONA-domänen på SCB A Minimera alla öppna fönster B Öppna programmet Anslutning till fjärrskrivbord/remote Desktop Connection. Programmet finns under Start/Program/Tillbehör/Kommunikation eller Start/Accessories/Communications och skriv in för Windows XP Service Pack 2: :3390 Övriga Windows XP, Vista, Windows 7 och Windows2000: : x:3390 gäller för alla typer av operativsystem eller enheter. Tryck sedan på Anslut / Connect C Endast om din organisation använder en Proxy I de fall din organisation använder en s.k. proxy för kontroll av Internettrafik måste du ange inloggningsuppgifter till denna. Använd det användarnamn och lösenord som du loggar på med i ditt lokala nätverk. Därefter öppnas inloggingsrutan till MONA. D Ange användarnamn (user name) och ditt lösenord (password). E Om allt har gått bra är du nu inloggad i MONA-systemet och kan börja använda data och programvaror.

6 Steg 3. Användning av MONA-systemet Alla programvaror finns under Start/Program. Observera att innehållet varierar efter användarens beställning och behörighet. A Vid körningar som tar mer än 5 Gb primärminne vill vi att ni använder vår batchmiljö. Detta för att inte tynga ner för andra användare. Ta kontakt med supporten för att få tillgång till Batch Job Server. B Användare kan ibland behöva använda programkod m.m. som finns utanför MONA. Av säkerhetsskäl får användaren inte själv lägga in filer i MONA. För att få in filer i MONA mejlas dessa till Filerna måste vara i läsbart format. Office-filer med makron får ej läggas in i MONA. Mappen My Documents är din arbetsyta. Här hittar du olika genvägar och mappen OutBox (se steg 4) ProjektID_Data, här hittar du dina datafiler i de fall du får leveransen som filer (d.v.s. ej som tabeller i en databas). C Alla filer som du framställer ska sparas under genvägarna nedan: ProjektID_Gem, här kan du spara sådant som du vill att alla i gruppen ska komma åt. Här går det även att skapa egna mappstrukturer. I vissa fall även: ProjektID_userID, där ska egna filer kopplade till projektet lagras. Undvik att spara filer direkt under My Documents. D Under genvägen _MONAInformation hittar du instruktioner, tips och en FAQ på svenska och engelska.

7 Steg 4. Ta hem resultat från MONA-systemet A I mappen My Documents kan resultat, bearbetningar, kodbibliotek etc. sparas. För att ta hem resultat används mappen OutBox dit resultat eller andra filer kopieras för vidare befordran till användarens E-postlåda. Spara ej direkt till mappen, spara hellre till annan plats först och kopiera in filen i mappen när du vill ha hem den. Mappen OutBox töms ungefär var femte minut. Observera att den totala storleken på filerna max får vara 2 Mb och att de tas bort efter att de sänts till mottagaren. Detta innebär att det går att skicka en fil som är på 2 Mb, eller flera som tillsammans är 2 Mb. Filerna krypteras och komprimeras. För att öppna en krypterad fil används PIN-koden. Man kan inte kopiera data mellan det egna skrivbordet och MONA-skrivbordet. Steg 5. Utloggning ur MONA-systemet A B Efter avslutat arbete måste användaren aktivt logga ut genom att under startmenyn klicka på Log Off + användarnamn. OBS! Använd aldrig rutan höger för att avsluta. högst upp till Efter att utlogging från domänen skett och terminalklienten stängts måste VPN-kopplingen också stängas. Gå till webbsidan som innehåller knappen Log off och tryck på densamma. Webbsidan kan därefter stängas. Vanliga problem

8 Felmeddelande Detta meddelande kommer upp om man klickar 2 gånger på servern eller om man dubbelklickar. Det är inget att bry sig om utan det går att fortsätta inloggningen enligt instruktionen Inaktiv uppkoppling i mer än 125 minuter Om uppkopplingen till MONAsystemet lämnas inaktivt i mer än 125 minuter bryts kopplingen och ett meddelande skrivs ut. Klicka ok i felmeddelanderutan: Klienten kunde inte ansluta till fjärrdatorn. Det kan även hända att skrivbordet efter att stått inaktivt i mer än 125 minuter blir helt svart eller att bilden är fryst och det inte går att ge några kommandon. Minimera MONA-skrivbordet genom att klicka på högst upp till höger, stäng aldrig med.

9 Öppna sessionen till hemsidan: https://mikrodata.scb.se. Där finns nu ett meddelande om att kommunikationen har varit inaktiv mer än 125 minuter. Klicka på Start over och logga på med användarnamn och passcode. Välj server och gå tillbaka till skrivbordet och du kommer tillbaka till där du var när uppkopplingen bröts. Om skrivbordet är svart eller fryst och hemsidan mikrodata.scb.se inte har något meddelande om att tiden gått ut. Klicka på din server och gå tillbaka till skrivbordet när Loading access är klart., då startar anslutningen igen. Om följande felmeddelande till höger visas är det med största sannolikhet ett lokalt problem med anslutningen mot VPN-tunneln. Felet kan bero på en del olika anledningar. T.ex. brandväggen blockerar anslutningen, java är inte uppdaterat eller att man saknar behörighet att skriva till javamappen. Se även FAQ:n. Prova med en annan webbläsare, skulle inte det fungera råder vi er att kontakta er lokala IT-support.

FAQ/Vanliga frågor. Skrivbordet Här finns frågor och svar som berör fjärrskrivbordets funktion och utseende.

FAQ/Vanliga frågor. Skrivbordet Här finns frågor och svar som berör fjärrskrivbordets funktion och utseende. BV/REG/MONA Utkast/Version 1(9) MONA-FAQ 2015-05-18 FAQ/Vanliga frågor Detta dokument avser att besvara MONA-användares vanliga frågor på ett kort och ickekomplicerat sätt. Om du inte hittar svar på just

Läs mer

Manual för hur man använder Koneos fjärrskrivbord

Manual för hur man använder Koneos fjärrskrivbord 1 (26) Manual för hur man använder Koneos fjärrskrivbord Koneo Box 327, Sylveniusgatan 5 751 05 Uppsala Telefon 018-66 01 00 Fax 018-66 01 01 E-post info.uppsala@koneo.se Org nr 556528-0079 2 (26) Innehåll

Läs mer

ANVÄNDARMANUAL ANSLUTA TILL REGION HALLAND VIA CITRIX

ANVÄNDARMANUAL ANSLUTA TILL REGION HALLAND VIA CITRIX 1(34) ANVÄNDARMANUAL ANSLUTA TILL REGION HALLAND VIA CITRIX Dokumentet beskriver hur anställda på Region Halland, samt externa samarbetspartners, ansluter och arbetar på distans via Region Hallands Citrixlösning.

Läs mer

ANVÄNDARHANDBOK Advance Online

ANVÄNDARHANDBOK Advance Online ANVÄNDARHANDBOK Advance Online 2013-09-27 INNEHÅLL Innehåll... 2 Välkommen till Advance Online!... 3 Allmän information... 3 Idén bakom Advance Online... 3 Att logga in på en terminalstation... 4 Allmänt...

Läs mer

DGC IT Manual Citrix Desktop - Fjärrskrivbord

DGC IT Manual Citrix Desktop - Fjärrskrivbord DGC IT Manual Citrix Desktop - Fjärrskrivbord Ver 130912 Innehåll 1 Använda Citrix Desktop - Fjärrskrivbord... 2 2 Inställningar i Fjärrskrivbordet... 7 Kontrollera att de applikationer du har tillgång

Läs mer

Handbok. Pagero Internet för SEB

Handbok. Pagero Internet för SEB Handbok Pagero Internet för SEB Med Pagero Internet skickar du enkelt och smidigt betalningar över Internet, direkt från ditt ekonomisystem till banken. 1 Innehåll Läsanvisning 3 Innan ni startar 5 Vad

Läs mer

Handbok Pagero Internet för Handelsbanken

Handbok Pagero Internet för Handelsbanken Handbok Pagero Internet för Handelsbanken Med Pagero Internet skickar du enkelt och smidigt betalningar över Internet, direkt från ditt ekonomisystem till banken. 1 Innehåll Läsanvisning 2 Innan ni startar

Läs mer

ANVÄNDARHANDBOK. Advance Online

ANVÄNDARHANDBOK. Advance Online ANVÄNDARHANDBOK Advance Online INNEHÅLL Innehåll... 2 Välkommen!... 3 Allmän information... 3 Idén bakom Advance Online... 3 Att logga in på en terminalstation... 4 Allmänt... 4 Citrix-klienten... 4 Inloggning...

Läs mer

Installationsanvisning. Hogia Ekonomisystem

Installationsanvisning. Hogia Ekonomisystem Installationsanvisning Hogia Ekonomisystem 1 Stenungsund april 2009 Välkommen som Hogia-kund. Vi hoppas att ekonomisystemet ska vara till er belåtenhet. Leveransen sker via nedladdning från Internet eller

Läs mer

Handbok. Pagero för Danske Bank

Handbok. Pagero för Danske Bank Handbok Pagero för Danske Bank INNEHÅLLSFÖRTECKNING INNAN DU BÖRJAR ANVÄNDA PROGRAMMET 3 Vad är Pagero för Danske Bank? 3 Hjälpsidor 3 Systemkrav 3 INSTALLATION OCH START 3 Installation 3 Efter installationen

Läs mer

6 Radera kontot/cv 6.1 Hur raderar jag ett från mitt konto CV? 6.2 Hur raderar jag mitt CV-konto helt från databasen?

6 Radera kontot/cv 6.1 Hur raderar jag ett från mitt konto CV? 6.2 Hur raderar jag mitt CV-konto helt från databasen? FAQ frågor och svar Vad avser din fråga? 1 Registrering 2 Inloggning/användarkonto 3 Söka jobb/ansökan 4 Rekrytering/frågor om specifika tjänster 5 Felmeddelanden/felsökning/inställningar 6 Radera kontot

Läs mer

6 Radera kontot/cv 6.1 Hur raderar jag ett från mitt konto CV? 6.2 Hur raderar jag mitt CV-konto helt från databasen?

6 Radera kontot/cv 6.1 Hur raderar jag ett från mitt konto CV? 6.2 Hur raderar jag mitt CV-konto helt från databasen? FAQ frågor och svar Vad avser din fråga? 1 Registrering 2 Inloggning/användarkonto 3 Söka jobb/ansökan 4 Rekrytering/frågor om specifika tjänster 5 Felmeddelanden/felsökning/inställningar 6 Radera kontot

Läs mer

Bankgiro Link. Handbok

Bankgiro Link. Handbok Handbok Innehåll Läsanvisning 1 Innan ni startar 2 Vad är Pagero Bankgiro Link 2 Förutsättningar 2 Installation och start 3 Installation 3 Efter installationen 3 Radera installationen 3 Att börja med Pagero

Läs mer

En felsökningsguide för rcloud Office tjänsterna och lite manualer.

En felsökningsguide för rcloud Office tjänsterna och lite manualer. Årsta 2014-05-27 En felsökningsguide för rcloud Office tjänsterna och lite manualer. rcloud molntjänster är helt beroende av att nätverket fungerar och du kan komma ut på Internet, Dina program och dina

Läs mer

Doxcentral 6. Sveriges största webbaserade projektverktyg för dokumenthantering. Användarmanual v.1.2 2013-02-28

Doxcentral 6. Sveriges största webbaserade projektverktyg för dokumenthantering. Användarmanual v.1.2 2013-02-28 Doxcentral 6 Sveriges största webbaserade projektverktyg för dokumenthantering Användarmanual v.. 0-0-8 Välkommen till Doxcentral! Möt Doxcentral - Sveriges bästa system för samordning av dokument och

Läs mer

Installationsmanual för OnCourse

Installationsmanual för OnCourse Installationsmanual för OnCourse Detta dokument beskriver de steg som ni behöver gå igenom för att installera OnCourse på er golfklubb. OnCourse är utvecklat och testat för Windows XP, Windows Vista och

Läs mer

Installation/uppdatering av Hogia Personal fr.o.m. version 13.1

Installation/uppdatering av Hogia Personal fr.o.m. version 13.1 Installation/uppdatering av Hogia Personal fr.o.m. version 13.1 Viktig information gällande installation Från version 12.2 av Hogia Personal krävs Microsoft.Net Framework 3.5 SP1 för att installation skall

Läs mer

Installationsguide fo r CRM-certifikat

Installationsguide fo r CRM-certifikat Installationsguide fo r CRM-certifikat För att säkerställa en säker inloggning till CRM Finance webb så behöver alla kunder installera ett kund-unikt klientcertifikat innan man kan försöka logga in i systemet.

Läs mer

Nyinstallation Nätverksversion

Nyinstallation Nätverksversion Installationsanvisning för Capitex Säljstöd Nyinstallation Nätverksversion Senast uppdaterad 2007-10-25 Capitex Säljstöd installationsanvisning Välkommen! Denna guide är till för dig som just har köpt

Läs mer

Hja lp till Mina sidor

Hja lp till Mina sidor Hja lp till Mina sidor Vanliga Frågor Varför godkänner inte Mina sidor mitt personnummer trots att jag har prövat flera gånger och är säker på att jag skrivit rätt? Du behöver använda ett 12 siffrigt personnummer

Läs mer

Axalon Office Connector SP Användarhandledning

Axalon Office Connector SP Användarhandledning Axalon Office Connector SP Användarhandledning Axalon Office Connector SP 2013, senast reviderad: den 8 juni 2015 Innehåll Innehåll... 2 Om denna användarhandledning... 4 Syfte... 4 Vem är denna handledning

Läs mer

Lathund för BankID säkerhetsprogram

Lathund för BankID säkerhetsprogram Lathund för BankID säkerhetsprogram BankID säkerhetsprogram för Windows, version 4.10 Datum: 2009-11-23 Introduktion När du ska hämta ut och använda e-legitimationen BankID behöver du ha ett installerat

Läs mer

Arbetshäfte Office 365 en första introduktion

Arbetshäfte Office 365 en första introduktion Arbetshäfte Office 365 en första introduktion Innehåll En introduktion för att bekanta sig med O365... 2 Skapa din profil... 2 Övning:... 3 2. Kontakter... 4 Lägg till kontakt och grupp... 4 Övning:...

Läs mer

Global Protection 2011

Global Protection 2011 Global Protection 2011 Snabbguide Viktigt! På CD-fodralet finns den aktiveringskod som du behöver för att aktivera produkten. Förvara den på ett säkert ställe. Den här produkten får endast användas om

Läs mer

Home Edition. Användarmanual LOCKBEE. En produktion av Avtre AB

Home Edition. Användarmanual LOCKBEE. En produktion av Avtre AB Home Edition Användarmanual LOCKBEE En produktion av Avtre AB Användarmanual för Lockbee Användarmanualen är avsedd att ge en närmare introduktion av Lockbees funktioner och nyttjande. Vi rekommenderar

Läs mer

Användarmanual LOCKBEE - Business. En produktion av Avtre AB

Användarmanual LOCKBEE - Business. En produktion av Avtre AB Användarmanual LOCKBEE - Business En produktion av Avtre AB Användarmanual för Lockbee - Business Användarmanualen är avsedd att ge en närmare introduktion av Lockbees funktioner och nyttjande. Vi rekommenderar

Läs mer

Manual för din hemsida

Manual för din hemsida Manual för din hemsida Dynamiska hemsidor är en lösning för att man på ett enkelt sätt skall kunna lägga till, ändra och ta bort sidor på sin hemsida. För att detta skall vara möjligt bygger lösningen

Läs mer

WebbSMS från datorn. Innehållsförteckning

WebbSMS från datorn. Innehållsförteckning WebbSMS från datorn Innehållsförteckning 2012-01-02 Nyheter i WebbSMS 120102... 2 ip.1 gör SMS från datorn smartare med WebbSMS... 2 Flera användare med samma information.... 2 Tips och trix... 2 Valfri

Läs mer

Installationsguide / Användarmanual

Installationsguide / Användarmanual (Ver. 2.6.0) Installationsguide / Användarmanual Innehåll 1. Välkommen Sid 1 Välkommen som Internet kund hos Seth s Bredband Kontrollera att din Internetlåda innehåller: 2. Anslutningsguide Sid 2 Koppla

Läs mer

Manual - Storegate Team

Manual - Storegate Team Manual - Storegate Team Om tjänsten Med Storegate Team får du full kontroll över företagets viktiga digitala information. Du kan enkelt lagra, dela och arbeta i filer med högsta säkerhet inom ditt företag.

Läs mer