Framtid Gällivare Malmberget Koskullskulle. Fördjupad översiktsplan FÖP Del 1 Förslag

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Framtid Gällivare Malmberget Koskullskulle. Fördjupad översiktsplan FÖP Del 1 Förslag"

Transkript

1 Framtid Gällivare Malmberget Koskullskulle Fördjupad översiktsplan FÖP Del 1 Förslag UTSTÄLLNINGSHANDLING 3 MARS (82)

2 2 (82)

3 INNEHÅLLSFÖRTECKNING INNEHÅLLSFÖRTECKNING 2 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 3 KARTA GÄLLIVARE, MALMBERGET, KOSKULLSKULLE IDAG. 6 FÖRORD 7 BAKGRUND 8 SYFTET MED PLANERINGEN, PLANERINGSPROCESS 9 LÄSHÄNVISNING 10 ÖVERGRIPANDE STRATEGI I PLANARBETET 12 B BOSTÄDER 16 GÄLLIVARE 18 MALMBERGET 19 KOSKULLSKULLE 23 MELLANOMRÅDET 25 NYA BOSTADSOMRÅDEN 27 VASSARATRÄSK 27 NUOLAJÄRVI 29 NUNISVAARA 30 C CENTRUM 31 CENTRALA GÄLLIVARE 31 SJ-OMRÅDET I CENTRALA GÄLLIVARE 32 V VERKSAMHETER 33 VUOSKONJÄRVI 33 NYTT VERKSAMHETSOMRÅDE SÖDER OM GÄLLIVARE 34 BEFINTLIGT VERKSAMHETSOMRÅDE SÖDER OM KOSKULLSKULLE 35 RENNÄRINGEN 36 H/V HANDEL OCH VERKSAMHETER 37 MALMHEDEN 37 3 (82)

4 G GRUVVERKSAMHETEN 40 S STRATEGISKT UTVECKLINGSOMRÅDE 42 L LASARETT 43 F FLYGPLATS 44 R RÄDDNINGSFLYG/HELIKOPTERFLYG 45 T TURISM, FRITID OCH REKREATION 46 TURISM 46 DUNDRET 47 FRITIDSBEBYGGELSE 47 CENTRALA GÄLLIVARE 47 TURISTATTRAKTIONER I MALMBERGET 48 IDROTT OCH FRITID 49 IDROTTSANLÄGGNINGAR 49 SKIDSPÅR 49 GOLFBANA 52 K KYRKOGÅRD 53 KAPELLETS BEGRAVNINGSPLATS - MALMBERGET 53 TREENIGHETENS BEGRAVNINGSPLATS 53 GÄLLIVARE BEGRAVNINGSPLATS 54 N NATUR 55 FÖRSLAG TILL ÖVERGRIPANDE GRÖNSTRUKTUR 55 W VATTENTÄKTSOMRÅDE 58 KOMMUNIKATIONER 59 FRAMTIDA TRAFIKNÄT FÖR BILTRAFIKEN 59 STÖRRE VÄGAR 59 TRAFIK TILL NYA BOSTADS- OCH VERKSAMHETSOMRÅDEN 59 TRAFIK I DUNDRET 59 ALTERNATIVA FRAMTIDA VÄGOMRÅDEN I MALMBERGET OCH KOSKULLSKULLE 61 TRAFIKPLATS 62 KONFLIKTER OCH KONSEKVENSER 64 GÅNG- OCH CYKELVÄGAR 64 SKOTERLEDER 67 KOLLEKTIVTRAFIK 67 JÄRNVÄG 69 4 (82)

5 OFFENTLIG SERVICE 70 BARNOMSORG OCH SKOLA 70 BARNOMSORG OCH SKOLA I ÖSTRA OCH VÄSTRA MALMBERGET 70 BARNOMSORG OCH SKOLOR I NYA BOSTADSOMRÅDEN 70 VÅRD OCH OMSORG 72 VÅRD OCH OMSORG I MALMBERGET 72 ÄLDREOMSORG 72 HANDIKAPPOMSORG 72 HÄLSO- OCH SJUKVÅRD 72 DROG- OCH MISSBRUKSBOENDE 72 JÄMSTÄLLDHET 74 INLEDNING 74 VIKTIGA ASPEKTER I PLANERINGEN FÖR GÄLLIVARE 74 FÖRESLAGNA NYA BOSTADSOMRÅDEN 75 FÖRTÄTNINGSOMRÅDEN 75 KULTUR 76 TEKNISK FÖRSÖRJNING 78 GENOMFÖRANDE 79 DETALJPLANER, OMRÅDESBESTÄMMELSER OCH BYGGLOV 79 PLANMONOPOL, MARKPOLITIK OCH INLÖSEN 79 PÅVERKAN FRÅN GRUVANS VERKSAMHET I PLANARBETET 79 FÖRSLAG TILL BESLUT 81 BEHOV AV FÖRDJUPNINGAR 81 5 (82)

6 Karta Gällivare, Malmberget, Koskullskulle idag. 6 (82)

7 FÖRORD Till Läsaren Du har just nu framför dig en del av det material som ingår i Framtid Gällivare- Malmberget Koskullskulle, fördjupad översiktsplan Egentligen är kunskapen och förmågan att kunna förutse utveckling under ett sådant långt tidsperspektiv som ca 20 år begränsat. Ändock finns det ett stort värde att med det kunskapsunderlag och planeringstänkandet som finns, göra ställningstaganden om hur vi vill ha det i framtiden. Hur vi på bästa sätt förvaltar vår kommun. Översiktsplanen är en bra hjälp. Denna skrift är en utställningshandling och är ett förslag på en idé över hur framtiden kan utvecklas i kommunen. En inte helt lätt uppgift då översiktsplanen i stora delar är beroende av exempelvis gruvdriftens utveckling. En utveckling som ingen säkert kan förutspå, men oerhört väsentlig i planeringsarbetet. Viktigt är därför att skapa alternativ, handlingsfrihet, kunskap och dialog om framtiden. Förhoppningen är att så många som möjligt tar del av förslaget och lämnar synpunkter, såväl positiva som negativa. Utgångspunkten i arbetet är bl.a att det skall skapas idéer, diskussion, inspiration, möjligheter och framtidstro. Dessutom att finna en färdväg för politiker, tjänstemän, kommuninnevånare, näringsliv, organisationer m.fl. att komma fram till ett gemensamt mål, en positiv utveckling i kommunen på kort och lång sikt. Översiktsplanen är en viktig del i detta sammanhang. En central del i arbetet är att försöka redovisa översiktsplanematerialet på sådant sätt att läsare som vanligtvis inte är i kontakt med planeringsvardagen ändå skall känna att det är lätt och betydelsefullt att ta del av materialet. Samt att man vill vara delaktig i planeringsprocessen och göra sig hörd! Traditionellt sett så kan en översiktsplan uppfattas som tung och svår att ta till sig. Detta vill vi försöka ändra på. En utmaning som inspirerar, liksom utmaningen att finna rätt färdväg för översiktsplanens innehåll och upplägg. Tonvikten läggs på kärnfrågor och utesluta alltför djuplodande statistik och detaljredovisningar. Vi tar tacksamt emot synpunkter liksom nya uppslag och idéer. Då vet vi att vi är på rätt väg. För det är precis vad vi vill vara, på rätt väg i dialog och samverkan om kommunens framtid! Översiktsplanearbetet är nu inne i utställningsskedet som formellt pågår mellan den 3 mars 29 april Planen kommer att finnas tillgänglig att studera på bl a kommunhuset i Gällivare under denna tidsperiod. Utställningen är en avstämning med berörda och vi tar tacksamt emot synpunkter fortlöpande under det fortsatta planeringsarbetet. Tidsperioden 3 mars 29 april är viktig då allmänhetens och övrigas synpunkter är av stor vikt för att uppnå det gemensamma målet, en positiv utveckling i kommunen, tillsammans med dess innevånare och verksamhetsutövare. Väl mött i planeringsarbetet! Bengt Gustavsson Lennart Johansson Kjell Sundvall Planförf. o projekt Kommunchef Miljö- och byggchef samordnare. 7 (82)

8 BAKGRUND I dokumentet Start PM, För revidering av fördjupad översiktsplan över Gällivare - Malmberget - Koskullskulle, daterat redovisas att gruvnäringens utvidgning är långsiktigt oviss. Planeringsförutsättningarna är till största delen beroende av gruvnäringens verksamhet och förändringar. Påverkan på tätorten är påtaglig varför gällande fördjupad översiktsplan inte fungerar som ett aktuellt planeringsunderlag och därmed behöver revideras. Detta har föranlett att kommunen under 2006 beslutat om att låta upprätta en fördjupad översiktsplan för centrala delarna av kommunen. En projektgrupp tillsattes och påbörjade arbetet med översiktsplanen. Mars 2007 förändrades organisationen och en ny konsultgrupp från WSP Samhällsbyggnad anlitades. Arbetsmaterial från den tidigare konsultgruppen har inarbetats i tillämpliga delar. Den politiska styrningen av arbetet sker genom den så kallade Översiktsplanegruppen. Gruppen består av politiker från olika nämnder och styrelser. Dessutom ingår kommunala tjänstemän samt konsulter från WSP samhällsbyggnad. Kontaktpersoner utöver den politiska organisationen är bl.a: Lennart Johansson Kommunchef Kjell Sundvall Miljö- och byggchef Ulla-Britt Larsson Marksekreterare Bengt Gustavsson Planarkitekt, projektsamordnare, uppdragsansv. WSP Ann-Mari Talling Landskapsarkitekt, bitr. projektsamordnare WSP Frida Sjöblom Planeringsarkitekt, FÖP, MKB WSP Johannes Nilsson Planeringsarkitekt, FÖP WSP Johan Grander Landskapsarkitekt, MKB WSP Birgitta Johansson Planingenjör WSP Helene Snöberg GIS WSP Välkommen att kontakta oss! 8 (82)

9 SYFTET MED PLANERINGEN, PLANERINGSPROCESS Översiktsplanen Framtid Gällivare-Malmberget-Koskullskulle syftar bl.a till att: 1. redovisa de allmänna intressena och de miljö- och riskfaktorer som bör beaktas vid beslut om användningen av mark- och vattenområden. 2. ange grunddragen i fråga om den avsedda användningen av mark- och vattenområden 3. ange kommunens syn på hur den byggda miljön skall utvecklas och bevaras 4.ange hur kommunen avser att tillgodose de redovisade riksintressena och iaktta gällande miljökvalitetsnormer. En översiktsplan är inte juridiskt bindande men är ett viktigt beslutsunderlag genom att den upprättats i en demokratisk process med omfattande samråd och politiska beslut. Den fördjupade översiktsplanen är vägledande när kommunen upprättar detaljplaner och områdesbestämmelser samt vid bygglovprövning. Planen skall även visa vägen för fördjupade utredningar. Med en aktuell fördjupad översiktsplan kan planprocessen förkortas genom att enkelt detaljplaneförfarande kan tillämpas, planprogram kan uteslutas och detaljplaner som regel kan antas av miljö- och byggnämnden. Planprocessen för en fördjupad översiktsplan regleras i plan- och bygglagen (PBL) och delas in i tre skeden; samrådsskede, utställningsskede samt antagandeskede. Nu är vi i samrådsskedet. Ett allmänt samrådsmöte och en samrådsutställning anordnas under samrådsskedet. Tiden för detta annonseras i lokalpressen mm. Syftet är att nå ut till allmänheten med planeringsidéen. En samrådsredogörelse upprättas över inkomna synpunkter på förslaget. Därefter, i utställningsskedet, kommer den fördjupade översiktsplanen att ställas ut igen för allmän granskning i minst 2 månader. Det går även då bra att lämna ytterligare synpunkter på förslaget. Slutligen kommer planen att, efter bearbetning, att överlämnas till kommunfullmäktige om beslut, antagandeskede. Planen skall vara ett kommunalpolitiskt program för hur markområdet skall nyttjas i framtiden. Översiktsplanen är inte juridiskt bindande men utgör riktlinjer för hur planområdet kan utvecklas. Tidsperspektivet för planen är år. 9 (82)

10 LÄSHÄNVISNING Handlingarna har delats upp i fem separata delar. Dessa är: DEL 1: Framtid Gällivare-Malmberget-Koskullskulle. Fördjupad översiktsplan FÖP DEL 2: Framtid Gällivare-Malmberget-Koskullskulle. Plankarta DEL 3: Miljökonsekvensbeskrivning (MKB) DEL 4: Planeringsförutsättningar (PF) DEL 5: Folder /Sammanfattning DEL 6: Samrådsredogörelse inklusive Särskild sammanställning DEL 1: Framtid Gällivare-Malmberget-Koskullskulle. Fördjupad översiktsplan FÖP Malmberget Koskullskulle Mellanområdet Gällivare Nunisvaara Dundret Planförslag, Framtid Gällivare-Malmberget-Koskullskulle. Fördjupad översiktsplan FÖP (82)

11 Materialet i denna handling, DEL 1, utgör förslag till framtida Gällivare-Malmberget-Koskullskulle. Syftet är att redovisa en planeringsidé över en del av kommunen under planeringsperioden. Handlingen skall uttrycka kommunens vilja till förändring, bevarande och utveckling. Del 1 skall främst läsas i kombination med del 2, översiktsplanekartan. Text Beskriver föreslagna förändringar under olika ämnesområden som Bostäder, Service, Verksamheter osv inom de olika områdena Gällivare, Malmberget - Koskullskulle. Bilder/kartor Texten förtydligas ibland med förklarande bilder eller kartor. Konflikter/konsekvenser För varje ämnesområde finns en ruta som redovisar med Konflikter och konsekvenser av förslaget. Fördjupad beskrivning av konflikter och konsekvenser se del 3, MKB. Riktlinjer Text om riktlinjer som föreslås inom respektive ämnesområde. Alla föreslagna riktlinjer är underlag för beslut. FÖRSLAG TILL BESLUT, i kommunfullmäktige redovisas sist del 1. Genomförande Beskriver genomförande av planen och hur fortsatt arbete bör bedrivas. Övriga delar i handlingarna Del 2 Karta över den framtida utvecklingen och användandet av mark och vattenområden. Del 3 Beskriver hälso- och miljömässiga konsekvenserna benämnd miljökonsekvensbeskrivning, MKB. Del 4 Beskriver bakgrundsmaterial, strategi, utredningar etc. Del 5 Folder/sammanfattning Del 6 Samrådsredogörelse inklusive Särskild sammanställning 11 (82)

12 ÖVERGRIPANDE STRATEGI I PLANARBETET Nedan redovisade avser att på ett mycket övergripande sätt beskriva vilken strategi och inriktning planarbetet för den framtida Gällivare har grundat sig på. Planmaterialet visar en övergripande idé över kommunens framtida utveckling. Vara en riktlinje att utgå ifrån när behov av utredningar och förändringar uppkommer. Visa gruvbrytningens olika inriktningar och dess konsekvenser. Skapa handlingsberedskap för samhällsplaneringen vartefter gruvnäringen utvecklas. Erbjuda attraktiva nya markområden och utveckla befintliga för olika behov. Skapa långsiktig hållbar möjlighet för boende, handel, verksamheter, utbildning, turism, fritid. Värna om natur- och kulturvärden samt vattenområden. Integrera miljöaspekter så att en hållbar ekologisk utveckling främjas. Skapa strategi vid eventuell avveckling av Malmberget tätort. Vision Gällivare-Malmberget-Koskullskulle Kommunen önskar genom detta arbete, diskutera med sina invånare hur deras syn på hur framtidens Gällivare ser ut. Förslaget syftar till att uppmana till kreativa tankar och idéer. Den här planen är en god grund för detta genom att visa en framtidsbild som underlag för ett organiserat framtida visionsarbete. Planförslaget skall ses som ett förslag till framtida utveckling och som grund för det fortsatta visionsarbetet. Eventuell avveckling och ersättning av delar eller hela Malmberget är en komplicerad process som innebär stegvis planering och beslutsfattande. Förslaget är baserat på den kunskap, information och planeringsidé som idag är tillgänglig. Utvecklingen av kommunen beror inte enbart på gruvans framtid utan även invånarnas sammansättning, sysselsättning, fritidsintressen, familjestruktur och framtidstro är avgörande. Genomförandet av planen är beroende av befolkningsutvecklingen i kombination med hur gruvdriften utvecklar sig. För att uppnå ett långsiktigt hållbart samhälle med en god bebyggelsestruktur föreslås staden utvecklas till en tätare och funktionsintegrerad stad med sin koncentration i och omkring Gällivare. Dock kan denna utveckling skilja sig något beroende på om enbart delar eller hela Malmberget kommer att bli påverkad av gruvnäringen och i vilken takt eller ordning. Stadens strategiska utveckling kan därför beskrivas utifrån två inriktningar A och B. Bilderna nedan redovisar planens tänkbara tätortsutbredning. Beskrivning av inriktningarna följer efter bilderna. 12 (82)

13 Förenklad bild över framtida alternativa inriktningar av bebyggelsestruktur i tätorterna 13 (82)

14 Inriktning A: östra och västra Malmberget blir kvar. Gruvan påverkar inte direkt östra och västra Malmberget. Den framtida staden får en mer vidsträckt form, mer likt den som finns idag. För vissa delar, såsom Elevhemsområdet och Bolagsområdet finns dock redan beslut om avveckling. Stadens tyngdpunkt kommer att ligga i Gällivare, med viss förskjutning mot Mellanområdet och Malmberget i norr. Staden blir mer koncentrerad till de redan existerande orterna och bildar ett band av bebyggelse kring kommunikationslederna. Staden blir på så sätt en fungerande nordsydlig länk från Koskullskulle i norr, vidare via Malmberget, Mellanområdet, Malmheden, Gällivare och till Dundret. Inriktning B: Östra och västra Malmberget avvecklas. Hela östra och västra Malmberget avvecklas innebärande att staden växer mot sydöst och sydväst. Staden knyts ihop tydligare med Dundret och den verksamhet som där föreslås expandera. Den framtida staden får då sitt centrum kring Gällivare, med yttre villaområde i Koskullskulle. Att knyta staden mot sydöst är även strategiskt bra, då bostäder i detta område kan attrahera arbetare i gruvan i Aitik, som också expanderar. LKAB har sökt miljötillstånd till miljödomstolen för befintlig och utökad verksamhet vid Malmberget/Vitåfors gruvverksamhet. På grund av osäkerheten i gruvans framtida expansion och pågående miljödomstolsärende försågs bebyggelsen i östra och västra Malmberget under samrådet med markanvändningen Utredningsområde bostäder. Efter samrådet har miljödomen genom sitt tillståndgivande ansett att boendemiljöerna i östra och västra Malmberget är godtagbara, samtidigt som gruvans verksamhet ges tillstånd fortgå och utökas. Länsstyrelsens övergripande syn på verksamheten (i sitt yttrande till miljödomen) är att det bör vara möjligt att förena en godtagbar boendemiljö i östra och västra Malmberget med en fortsatt gruvbrytning. Kommunen bedömer därmed att östra och västra Malmberget ska utgöra ett område med beteckningen B, Bostäder på plankartan i utställningen. Miljödomen skjuter upp avgörandet om vissa villkor för skyddsåtgärder och begränsningar för gruvnäringen genom att kräva att utredningar och bedömningar skall göras under kommande 1-4 år. Innan fördjupade utredningar, bedömningar och eventuella ytterligare beslut tagits, baseras översiktsplanen på miljödomens beslut och länsstyrelsens yttrande, vilket innebär att östra och västra Malmberget fortsatt kommer att vara bostadsområden. Översiktsplanen har beredskap för alternativa nya bostadsområden kring tätorten om behov uppstår för gruvans expansion. Planförslaget och MKB:n kommer fortsättningsvis att beskrivas utifrån de två inriktningar A och B, som presenterades under samrådet. Planförslaget kan likställas med inriktning A, baserat på aktuell kunskap som finns om gruvan och miljödomen i januari 2008 samt markberedskap för inriktning B. Inriktning B kvarstår som möjlig i framtiden och påkallar markberedskap i enlighet med planförslaget. MKB:n kommer att beskriva och bedöma konsekvenserna för både inriktning A och B. Förtätning Genom att koncentrera staden mot centrala Gällivare och inte föreslå en mer spridd bebyggelse, kan staden uppnå en mer stadsmässig och tätare bebyggelsestruktur. En stad där bostäder, handel, idrott, verksamheter, arbetsplatser, utbildning och annan service blandas. En mer levande stad där människor rör sig under större delen av dygnet. Förtätning av staden medför även ett bättre underlag för service, vilket skapar goda levnadsförhållanden. Befintlig infrastruktur nyttjas effektivare och koncentrationen skapar även en livligare stad. 14 (82)

15 Nya attraktiva områden Behovet av nya attraktiva bostadsområden är en viktig del i planeringen. Framför allt att ha handlingsberedskap beroende på gruvans framtida utveckling. Gröna korridorer Kommunens centralorter har även goda förutsättningar för att, trots en förtätning, upprätthålla goda kontakter med omgivande naturmark genom gröna korridorer eller kilar. Stråk med skidspår, gång- och cykelstigar samt skoterleder ger en viktig kontakt med omgivande naturområden. Dynamisk blandstad Den funktionsintegrerade staden innebär till viss del också problem, bland annat då bostäder ofta kan uppleva intilliggande verksamheter som störande i form av buller, utsläpp eller trafikbarriärer. Därför är det viktigt med en strategiskt genomtänkt fördjupad planering av både befintliga och tillkommande områden. Bästa tillvägagångssättet för att skapa en dynamisk blandstad är att placera störande verksamheter, större företag, handel och till viss del service kring vägar och järnvägar. Bostäder skall integreras med service i form av förskolor, skolor och handel. Ovan grundläggande strategier är utgångspunkten i planförslaget och här följer en fördjupad beskrivning av respektive ämnesområden. Texten bör lämpligast läsas i kombination med plankartan. 15 (82)

16 B BOSTÄDER Allmänt Planen visar befintliga bostadsområden samt var nya bostäder kan lokaliseras. Dessa områden betecknas med B på plankartan. Den övergripande strategin för bostadsutvecklingen är främst att bygga i och omkring befintlig bebyggelse. Tätorten Gällivare föreslås även utvecklas med bostäder åt väster, mot Vassaraträsk och mot sydöst mot Nuolajärvi och Nunisvaara. Även Koskullskulle föreslås förtätas samt utvidgas både åt söder och mot öster, ner mot Linaälven. Mellanområdet har obebyggda markområden som kan bebyggas med bostäder. Generellt vid förtätning, förändring eller uppförande av ny bostadsbebyggelse inom planområdet skall det prövas via lämpligt planförfarande. Särskilt viktigt är det för Andra sidan. Om västra och östra Malmberget blir kvar bedöms, med rådande befolkningsutveckling som grund, att det främst är förtätningar i centrala Gällivare, Koskullskulle samt Söderbergs kullar (för vilket programarbete för ca 60 villatomter pågår) som är aktuellt inom planperioden. Om västra och östra Malmberget avvecklas bedöms, med rådande befolkningsutveckling som grund, att det förutom prioriterade områden som nämnts ovan finnas behov att i efterföljande etapper utveckla nya områden inom planområdet. Vassaraträsk, Nuolajärvi samt Nuunisvaara föreslås som nya bostadsområden (se vidare under kommande sidor för beskrivningar av områden). Området kring Vassaraträsk bedöms aktuellt för utbyggnad före Nuolajärvi och Nunisvaara, eftersom området redan är bebyggt med bostäder (främst fritidsbostäder). Nuolajärvi ligger i anslutning till befintligt bostadsområde (Forsheden) vilken därför bedöms vara etappen efter Vassaraträsk. Nunisvaara är ett område där exploatering kommer att ske på jungfrulig mark, längst ifrån centrala Gällivare och bedöms bl a därför exploateras sist av nämnda områden. I Mellanområdet kan viss förtätning ske, men detta område ligger nära Malmberget, vilket innebär viss risk för att bebyggelsen kan komma att påverkas av gruvverksamhetens utveckling. Därför kan Mellanområdet utgöra ett senare prioriterat område för förtätning, bortsett förutom för nu pågående planering i området. Utbyggnaden av områdena kommer att vara avhängigt avvecklingstakten i östra och västra Malmberget. Se även under rubrik G, Gruvverksamheten för resonemang angående konflikt med riksintresse för värdefulla ämnen och mineral. I östra och västra Malmberget bor ca 5000 invånare. Om östra och västra Malmberget avvecklas bedöms ca nya bostäder behövas. För områdena som beskrivs på nästkommande sidor uppskattas ca bostäder exklusive centrum kunna inrymmas i nya områden och via förtätningar. 16 (82)

17 Karta över föreslagna nya bebyggelseområden samt förtätningsområden. 17 (82)

18 GÄLLIVARE Vägstationen Centrala Gällivare Silfwerbrandshöjden Lasarettet Andra sidan Utdrag från plankartan över bostäder i Gällivare. Teckenförklaring finns på den stora plankartan Söderbergs kullar Inom Gällivare finns flertalet områden eller tomter som kan förtätas med bostäder. Närheten till innerstaden gör områdena attraktiva. Nedan ges exempel på några områden som kan bebyggas med bostäder. Kring Silfwerbrandshöjden finns möjligheter till förtätning av bostäder. Ett programarbete pågår för Söderbergs kullar som innebär ett tillskott på cirka 60 bostäder kring det befintliga bostadsområdet Forsvallen. Vägstationen (vägverket) ligger direkt norr om Hedskolan. På sikt bör vägstationen flytta till något av kommunens industriområden. Området kan exempelvis omvandlas till bostäder. Bostäder inom område C på plankartan, dvs centrala Gällivare, kommer särskilt att utredas i ett program. Se vidare under rubrik C, Centrum. Nya bostadsområden föreslås kring Gällivare, dessa beskrivs under rubriken Nya bostadsområden. För centrala Gällivare är det svårt att bedöma hur många lägenheter/tomter som kan inrymmas. Det beror på faktorer som t ex typ av bebyggelse (flerbostadshus, villor etc), höjd på bebyggelse mm. Frågan studeras vidare i samband med fördjupade studier, en centrumplan, över Gällivare centrala del. Bedömningen är att centrum bör kunna förtätas med ett stort antal lägenheter. Konflikter och konsekvenser - Vägstationen kan störa omgivningen. Annan användning, exempelvis bostäder, kan vara lämpligare. - Förtätning av bebyggelse kan innebära att områden för spontan lek och icke iordningställda grönområden tas i anspråk. Detta kan delvis påverka befintliga boende och dess kvalitet. 18 (82)

19 - Helikopterflyg till lasarettet medför störande buller. - Nordvästra delarna av Gällivare ligger inom riksintresse för värdefulla ämnen eller mineral. Riktlinjer - Förtätning av befintliga bostadsområden utreds. - Vägstationens läge utreds som ett alternativt bostadskvarter. - Planprövning av förtätning, förändring eller uppförande av ny bostadsbebyggelse skall ske. - Buller från omgivande vägar och flygverksamhet studeras i fortsatt planering. MALMBERGET Västra Malmberget Östra Malmberget Utdrag från plankartan över Malmberget. Teckenförklaring finns på den stora plankartan Malmberget berörs av gruvdriften. Klart är att Elevhemsområdet, Bolagsområdet (Johannes och Hermelin) och en del av norra Kilen försvinner. Se även rubriken G, Gruvområde. På grund av osäkerheten i gruvans framtida expansion och pågående miljödomstolsärende försågs bebyggelsen i östra och västra Malmberget under samrådet med markanvändningen utredningsområde bostäder. Skälet var bland annat att det på vissa delar av området ansökts om undersökningstillstånd, bearbetningskoncession och nytt tillstånd (enligt 9 kap Miljöbalken) för gruva och förädling i Vitåfors. Efter samrådet har miljödomen genom sitt tillståndgivande ansett att boendemiljöerna i östra och västra Malmberget är godtagbara, se vidare under rubriken Övergripande strategi i planarbetet. Undersökningstillstånd Ett undersökningstillstånd ger ensamrätt till undersökning inom ett bestämt område, tillträde till marken inom tillståndsområdet och kan ge företrädesrätt till eventuellt bearbetningskoncession. Bearbetningskoncession En bearbetningskoncession innebär bland annat att koncessionshavaren fått rätt att utvinna och tillgodogöra sig de mineral som anges i koncessionen utan hinder av bestämmelserna i 3 och 4 kap miljöbalken. Rätten gäller i 25 år men förlängs med tio år i sänder för gruvverksamhet som pågår.. 19 (82)

20 Johannes Norra Kilen Hermelin Norra centrum Kilen Västra Malmberget Östra Malmberget Bäcken Elevhemsområdet Karta över Malmberget med områdesindelning LKAB har i vissa områden fått rätt att under tre år undersöka vilka fyndigheter som finns (undersökningstillstånd). Om det påträffas värdefulla fyndigheter kan begäran om bearbetningskoncession ske. Idag har LKAB fem undersökningstillstånd i Malmberget, som beräknas vara färdigutredda från Det är alltså först vid år 2015 som vetskapen om fyndigheterna under Malmberget är helt utredd. För östra och västra Malmberget, södra delen av Kilen finns inget undersökningstillstånd. Det finns dock redan beslut om att avveckla bostadsdelarna Elevhemsområdet, Hermelin, Johannes, norra Kilen och den norra centrala delen av Malmberget. Bostäder i Elevhemsområdet kommer att påverkas av gruvans expansion. Vissa av villorna planeras att flyttas till Mellanområdet. Senast år 2015 måste Elevhemsområdet vara utrymt på grund av malmbrytningens expansion. Trots att brytningen sker fler hundra meter ner under markytan kan bostäder inte finnas ovan mark, då det uppstår en risk för sprickor och sättningar. Brytning av malm under Elevhemsområdet planeras att starta 2009 vilket kommer att påverka markytan år LKAB planerar att börja flytta hus från området under år Även Bolagsområdet (Johannes och Hermelin) är områden som kommer att påverkas i framtiden. 20 (82)

Bolagsområdet Norra Kilen. Gropen. Elevhemsområdet

Bolagsområdet Norra Kilen. Gropen. Elevhemsområdet Bolagsområdet Norra Kilen Västra Malmberget Gropen Elevhemsområdet Östra Malmberget Mellanområdet Bilden ovan med vit yta visar områden med undersökningstillstånd och bearbetningskoncession. Kartan nedan

Läs mer

Kortversion av. Framtid Gällivare Malmberget Koskullskulle. Fördjupad översiktsplan FÖP

Kortversion av. Framtid Gällivare Malmberget Koskullskulle. Fördjupad översiktsplan FÖP Kortversion av Framtid Gällivare Malmberget Koskullskulle Fördjupad översiktsplan FÖP 2008-2025 ANTAGANDEHANDLING ANTAGEN AV KOMMUNFULLMÄKTIGE 3 NOVEMBER 2008 166 1 (41) INNEHÅLLSFÖRTECKNING KARTA GÄLLIVARE,

Läs mer

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för upphävande av fastighetsindelningsbestämmelser för Mejseln 11 och 12 Nynäshamn, Nynäshamns kommun.

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för upphävande av fastighetsindelningsbestämmelser för Mejseln 11 och 12 Nynäshamn, Nynäshamns kommun. Ädp 865 Diarienummer: 2018.0407 Laga kraft: 2018-11-30 PLANBESKRIVNING Detaljplan för upphävande av fastighetsindelningsbestämmelser för Mejseln 11 och 12 Nynäshamn, Nynäshamns kommun. Förenklat planförfarande

Läs mer

i Mariestad Upphävande av detaljplan för kv. Sprinten samt stadsplan för del av Mariefors SAMRÅDSHANDLING Planbeskrivning juni 2018

i Mariestad Upphävande av detaljplan för kv. Sprinten samt stadsplan för del av Mariefors SAMRÅDSHANDLING Planbeskrivning juni 2018 Planbeskrivning SAMRÅDSHANDLING juni 2018 Upphävande av detaljplan för kv. Sprinten samt stadsplan för del av Mariefors i Mariestad PLANBESKRIVNING - Upphävande av detaljplan för Sprinten samt del av stadsplan

Läs mer

PROGRAM till detaljplan för Hjälmaröd 4:20 och 4:203 m fl i Kivik Simrishamns kommun, Skåne län

PROGRAM till detaljplan för Hjälmaröd 4:20 och 4:203 m fl i Kivik Simrishamns kommun, Skåne län PROGRAM till detaljplan för Hjälmaröd 4:20 och 4:203 m fl i Kivik Simrishamns kommun, Skåne län Programmet har upprättats 2006-11-14 Handlingar 1(4) Planprogram, 2006-11-14 Fastighetsförteckning, 2006-11-14,

Läs mer

Ändring av Detaljplan för Del av Gällivare 1:15 m fl Vid Vassaraträsket Antagen av miljö- och byggnämnden 12 juni 1998, akt P 2000/92. Ändrad P03/132.

Ändring av Detaljplan för Del av Gällivare 1:15 m fl Vid Vassaraträsket Antagen av miljö- och byggnämnden 12 juni 1998, akt P 2000/92. Ändrad P03/132. 1 (5) Ändring av Detaljplan för Del av Gällivare 1:15 m fl Vid Vassaraträsket Antagen av miljö- och byggnämnden 12 juni 1998, akt P 2000/92. Ändrad P03/132. Miljö- och Byggnämnden Gällivare kommun Upprättad

Läs mer

Planbeskrivning. Tillhörande upphävande av detaljplan Åsaka 3:12 del av. Essunga kommun Västra Götalands län. Dnr: Utökat förfarande

Planbeskrivning. Tillhörande upphävande av detaljplan Åsaka 3:12 del av. Essunga kommun Västra Götalands län. Dnr: Utökat förfarande Dnr: 2018-000140 Utökat förfarande Planbeskrivning Tillhörande upphävande av detaljplan Åsaka 3:12 del av Essunga kommun Västra Götalands län Samrådshandling Samrådshandling 2019 2019 Upphävande av detaljplan

Läs mer

Ramlösa 9:1, Helsingborg. Underlag för planuppdrag

Ramlösa 9:1, Helsingborg. Underlag för planuppdrag Detaljplan för del av fastigheten Ramlösa 9:1, Helsingborg Helsingborgs stad Underlag för planuppdrag Syfte och process Detaljplanens syfte Syftet med detaljplanen är att pröva möjligheten att uppföra

Läs mer

Detaljplan för Flässjum 2:52 ÄNGHEM. Samrådshandling. Upprättad SBN 2017/195 Plan- och bygglagen (SFS 2010:900) Standardförfarande

Detaljplan för Flässjum 2:52 ÄNGHEM. Samrådshandling. Upprättad SBN 2017/195 Plan- och bygglagen (SFS 2010:900) Standardförfarande Detaljplan för Flässjum 2:52 ÄNGHEM Samrådshandling Upprättad 2018-08-09 SBN 2017/195 Plan- och bygglagen (SFS 2010:900) Standardförfarande Innehållsförteckning PLANBESKRIVNING 3 1. Inledning 4 2. Bebyggelse

Läs mer

Detaljplan för Flässjum 2:52 ÄNGHEM. Samrådshandling. Upprättad SBN 2017/195 Plan- och bygglagen (SFS 2010:900) Standardförfarande

Detaljplan för Flässjum 2:52 ÄNGHEM. Samrådshandling. Upprättad SBN 2017/195 Plan- och bygglagen (SFS 2010:900) Standardförfarande Detaljplan för Flässjum 2:52 ÄNGHEM Samrådshandling Upprättad 2018-08-09 SBN 2017/195 Plan- och bygglagen (SFS 2010:900) Standardförfarande Innehållsförteckning PLANBESKRIVNING 3 1. Inledning 4 2. Bebyggelse

Läs mer

GRANSKNINGSHANDLING SAMRÅDSREDOGÖRELSE

GRANSKNINGSHANDLING SAMRÅDSREDOGÖRELSE GRANSKNINGSHANDLING 2016-12-15 SAMRÅDSREDOGÖRELSE DETALJPLAN FÖR DEL AV FASTIGHETERNA MLMBERGET 8:1 OCH 2:5, SAMT DEL AV ROBSAM 1:1 Ändring av detaljplan till industrimark, Malmberget Samhällsbyggnadsförvaltningen

Läs mer

UTLÅTANDE ÖVER UTSTÄLLNING

UTLÅTANDE ÖVER UTSTÄLLNING 2010-06-24 DETALJPLAN FÖR NISSAFORS 1:155 M.FL (STRANDUDDEN) I GNOSJÖ KOMMUN UTLÅTANDE ÖVER UTSTÄLLNING ÄRENDEHANTERING Ägarna till stamfastigheten Nissafors 1:155 ansökte i juni månad 2009 om planläggning

Läs mer

Syfte och bakgrund. Köpingebro i ett regionalt sammanhang med järnvägsnät och färjeförbindelser redovisade.

Syfte och bakgrund. Köpingebro i ett regionalt sammanhang med järnvägsnät och färjeförbindelser redovisade. Inledning Syfte och bakgrund För att främja en hållbar utveckling ur alla perspektiv krävs att stationsorterna i Skåne utvecklas till trygga och levande bymiljöer. Köpingebro är ett exempel på en stationsort

Läs mer

PROGRAM TILL ÖVERSIKTSPLAN 2030 2013-04-11

PROGRAM TILL ÖVERSIKTSPLAN 2030 2013-04-11 Ska vi förändra eller konservera Tanum? PROGRAM TILL ÖVERSIKTSPLAN 2030 2013-04-11 Ska vi cykla, gå, åka kollektivt eller ta bilen till jobbet? Hur skapar vi bra förutsättningar för det lokala näringslivet?

Läs mer

Detaljplan för Hissmoböle 2:281, 2:334 och 2:20, Krokom, Krokoms kommun

Detaljplan för Hissmoböle 2:281, 2:334 och 2:20, Krokom, Krokoms kommun D 1 (9) Datum 18-08-16 Detaljplan för Hissmoböle 2:281, 2:334 och 2:20, Krokom, Krokoms kommun PLANBESKRIVNING Granskningshandling Reviderad 2018-08-16 (ändringar är i granskningshandlingen markerade i

Läs mer

PLANBESKRIVNING SAMRÅDSHANDLING. 1 Dnr:KS-SA.2013.66. Detaljplan för fastigheten köpmannen 3 och del av Valdemarsvik 3:1

PLANBESKRIVNING SAMRÅDSHANDLING. 1 Dnr:KS-SA.2013.66. Detaljplan för fastigheten köpmannen 3 och del av Valdemarsvik 3:1 1 Detaljplan för fastigheten köpmannen 3 och del av Valdemarsvik 3:1 Valdemarsviks kommun, Östergötlands län. PLANBESKRIVNING 2 Innehållsförteckning 1 HANDLINGAR 3 2 PLANPROCESSEN- EN ÖVERSIKT AV NORMALT

Läs mer

Presentation från informationsmötet i Stora Rör den 23:e November 2016

Presentation från informationsmötet i Stora Rör den 23:e November 2016 Presentation från informationsmötet i Stora Rör den 23:e November 2016 Magnus Juhlin Plan- och byggchef Lisa Wändesjö Planarkitekt Detaljplan för Stora Rör 2:1 m.fl. Vi börjar från början ÖVERSIKTSPLANERING

Läs mer

Enådal 4 m.fl. (Hedmans kiosk) Plan- och genomförandebeskrivning

Enådal 4 m.fl. (Hedmans kiosk) Plan- och genomförandebeskrivning 1 (9) Samrådsbeslut, SBU, 2015-06-25 Antagande, KS, 2015-12-0 Laga kraft, 2016-01-0 Detaljplan för Enådal 4 m.fl. (Hedmans kiosk) Rättvik Rättviks kommun Plan- och genomförandebeskrivning Plannr. B 325

Läs mer

PLANBESKRIVNING. Ucklum, Stenungsund kommun Västra Götalands län. Antagandehandling

PLANBESKRIVNING. Ucklum, Stenungsund kommun Västra Götalands län. Antagandehandling Antagandehandling 2009-10-27 PLANBESKRIVNING Ändring av detaljplan för Förskolan Vilda Tilda, del av Grössbyn 1:82 Ucklum, Stenungsund kommun Västra Götalands län Enkelt Planförfarande 1 Enkelt Planförfarande

Läs mer

Miljökonsekvensbeskrivning för ansökan om nytt tillstånd enligt miljöbalken

Miljökonsekvensbeskrivning för ansökan om nytt tillstånd enligt miljöbalken Stockholm Arlanda Airport Miljökonsekvensbeskrivning för ansökan om nytt tillstånd enligt miljöbalken Bilaga MKB2.1 Utvecklingsområden för bebyggelse - 1 - Bilaga MKB2.1 Planerade bebyggelseområden.doc

Läs mer

Planprogram för Hok 2:119 m.fl. Ny väg norr om Hok Vaggeryds kommun

Planprogram för Hok 2:119 m.fl. Ny väg norr om Hok Vaggeryds kommun Planprogram för Hok 2:119 m.fl. Vaggeryds kommun Programmet är utsänt på samråd under tiden 2010-06-07 t.o.m. 2010-08-27. Om ni har några synpunkter skall dessa framföras skriftligen till miljö- och byggnämnden

Läs mer

Underlag för planuppdrag

Underlag för planuppdrag Detaljplan för del av fastigheten Pysslingen 1 m fl Helsingborgs stad Underlag för planuppdrag Syfte och process Detaljplanens syfte Syftet med detaljplanen är att möjliggöra för bostadsändamål samt att

Läs mer

Detaljplan för Hissmoböle 2:281, Krokom, Krokoms kommun

Detaljplan för Hissmoböle 2:281, Krokom, Krokoms kommun D 1 (7) Datum 2018-06-27 Detaljplan för Hissmoböle 2:281, Krokom, Krokoms kommun PLANBESKRIVNING KROKOM1000, v1.0, 2012-10-09 Granskningshandling Krokoms kommun Postadress 835 80 Krokom Besöksadress Offerdalsvägen

Läs mer

Ändring av del av byggnadsplan för Grytnäs 1:3 m.fl. i Kalix kommun, Norrbottens län

Ändring av del av byggnadsplan för Grytnäs 1:3 m.fl. i Kalix kommun, Norrbottens län Dnr 788/2017-PDP GRANSKNINGSHANDLING Ändring av del av byggnadsplan för Grytnäs 1:3 m.fl. i Kalix kommun, Norrbottens län 1 HANDLINGAR Planförslaget redovisas på följande handlingar: Ändring av planbestämmelser

Läs mer

Förslag till ny ÖVERSIKTSPLAN FÖR GÖTEBORG. Presentation på Visioner för ett hållbart växande Västsverige , Ylva Löf

Förslag till ny ÖVERSIKTSPLAN FÖR GÖTEBORG. Presentation på Visioner för ett hållbart växande Västsverige , Ylva Löf Förslag till ny ÖVERSIKTSPLAN FÖR GÖTEBORG Process till antagande BN-beslut Samråd BN-beslut Utställning BN-beslut Godkänd Antagande KF STRATEGIER FÖR STADENS UTBYGGNAD Bygg och utveckla centralt! Komplettera

Läs mer

Kvarteret Balder och Frigg

Kvarteret Balder och Frigg Upprättad 2016-08-29, reviderad 2016-11-04 Antagen av Kommunstyrelsen 20XX-XX-XX XX Laga kraft 20XX-XX-XX Dnr: KS 2016/00589 Antagandehandling Ändring av detaljplan för Kvarteret Balder och Frigg i Broby,

Läs mer

i Olofströms samhälle, Olofströms kommun Röd text - förslag på ändringar Överstruken text text från gamla planbeskrivningen som föreslås tas bort

i Olofströms samhälle, Olofströms kommun Röd text - förslag på ändringar Överstruken text text från gamla planbeskrivningen som föreslås tas bort Ändring av detaljplan för del av Holje 204:5 m. fl, i Olofströms samhälle, Olofströms kommun Ändring av P L A N - O C H G E N O M F Ö R A N D E B E S K R I V N I N G Läsanvisning Röd text - förslag på

Läs mer

Detaljplan för Borrby 43:35, Borrby 43:40 samt del av Borrby 299:1 i Kyhl, Simrishamns kommun, Skåne län

Detaljplan för Borrby 43:35, Borrby 43:40 samt del av Borrby 299:1 i Kyhl, Simrishamns kommun, Skåne län Detaljplan för Borrby 43:35, Borrby 43:40 samt del av Borrby 299:1 i Kyhl, Simrishamns kommun, Skåne län PLANBESKRIVNING Handlingar Plankarta daterad 2013-03-11 Planbeskrivning daterad 2013-03-11 Genomförandebeskrivning

Läs mer

DETALJPLAN FÖR DEL AV GÅRÖ 1:69 (ÅVC, STRÖMGATAN) I GNOSJÖ TÄTORT

DETALJPLAN FÖR DEL AV GÅRÖ 1:69 (ÅVC, STRÖMGATAN) I GNOSJÖ TÄTORT PLANPROGRAM DETALJPLAN FÖR DEL AV GÅRÖ 1:69 (ÅVC, STRÖMGATAN) I GNOSJÖ TÄTORT PROGRAMHANDLING HANDLINGAR Planprogram Programskiss Behovsbedömning Upprättad av Miljö och byggförvaltningen i Gnosjö kommun

Läs mer

SÅ SER DITT SKELLEFTEÅ UT 2030

SÅ SER DITT SKELLEFTEÅ UT 2030 Utställningshandling SÅ SER DITT SKELLEFTEÅ UT 2030 Fördjupad översiktsplan planförslag planförslag utgångspunkter INNEHÅLL 1 Inledning 4 Uppdraget 5 Översiktsplanens roll 6 Planens syfte 6 Framtiden

Läs mer

En utvecklad översiktsplanering del 1 : Att underlätta efterföljande planering - SOU 2018:46

En utvecklad översiktsplanering del 1 : Att underlätta efterföljande planering - SOU 2018:46 YTTRANDE Vårt ärendenr: 2018-10-12 Sektionen för planering, säkerhet och miljö Eva Hägglund Näringsdepartementet 10333 STOCKHOLM En utvecklad översiktsplanering del 1 : Att underlätta efterföljande planering

Läs mer

Värnamo i framtiden. PROGRAM för arbetet med ny kommuntäckande ÖVERSIKTSPLAN FÖR VÄRNAMO KOMMUN. Dnr 12.2895.212

Värnamo i framtiden. PROGRAM för arbetet med ny kommuntäckande ÖVERSIKTSPLAN FÖR VÄRNAMO KOMMUN. Dnr 12.2895.212 Dnr 12.2895.212 Värnamo i framtiden PROGRAM för arbetet med ny kommuntäckande ÖVERSIKTSPLAN FÖR VÄRNAMO KOMMUN Godkänt av Miljö och stadsbyggnadsnämnden 2013-04-15 2 PROGRAM- INNEHÅLL INLEDNING OCH BAKGRUND

Läs mer

ÖVERSIKTSPLAN 2035 ÄNGELHOLMS KOMMUN. Samråd.

ÖVERSIKTSPLAN 2035 ÄNGELHOLMS KOMMUN. Samråd. ÖVERSIKTSPLAN 2035 Samråd ÄNGELHOLMS KOMMUN FOLDER www.engelholm.se/op2035 2(32) HUVUDDRAGEN I ÖVERSIKTSPLAN Den nya översiktsplanen är ett strategiskt dokument, en vision över den framtida utvecklingen

Läs mer

Detaljplan för Landsdomaren 9 i Lund, Lunds kommun

Detaljplan för Landsdomaren 9 i Lund, Lunds kommun PÄ 42/2006a Detaljplan för Landsdomaren 9 i Lund, Lunds kommun Upprättad 2007-09-24 Innehåll: Planbeskrivning Genomförandebeskrivning Detaljplanekarta med planbestämmelser PLANBESKRIVNING 1 (8) Detaljplan

Läs mer

Del av Brunnsäng 1:1 (Bovieran)

Del av Brunnsäng 1:1 (Bovieran) Samhällsbyggnadskontoret Granskningsutlåtande Dnr 2015-00397-214 Detaljplan för Del av Brunnsäng 1:1 (Bovieran) inom Brunnsäng i Södertälje Upprättad 2017-05-15 Beslut Stadsbyggnadsnämnden beslöt 2015-03-24

Läs mer

SAMRÅDSREDOGÖRELSE. Detaljplan för del av Flässjum 4:97 ODINSLUND

SAMRÅDSREDOGÖRELSE. Detaljplan för del av Flässjum 4:97 ODINSLUND SAMRÅDSREDOGÖRELSE Detaljplan för del av Flässjum 4:97 ODINSLUND Upprättad 2018-05-03 SBN 2017/195 Plan- och bygglagen (SFS 2010:900) Standardförfarande INKOMNA YTTRANDEN Statliga verk, myndigheter och

Läs mer

Vad Är En. Detaljplan? Samhällsbygnadskontoret Laholm

Vad Är En. Detaljplan? Samhällsbygnadskontoret Laholm Vad Är En Detaljplan? Samhällsbygnadskontoret 312 80 Laholm 0430-150 00 miljo.byggnadsnamnden@laholm.se www.laholm.se VAD Ä R E N D E TAL J P L AN? En detaljplan är ett juridiskt bindande dokument som

Läs mer

Alternativa framtida vägområden i Malmberget och Koskullskulle

Alternativa framtida vägområden i Malmberget och Koskullskulle Alternativa framtida vägområden i Malmberget och Koskullskulle Expansionen av gruvan medför förändringar i vägnätet och behov av nya vägar. I Malmberget kommer det befintliga nätet att påverkas. Förändringar

Läs mer

Moje 5:102 (Dooriaparkeringen)

Moje 5:102 (Dooriaparkeringen) 1 (6) Miljö- och byggförvaltningen Detaljplan för Moje 5:102 (Dooriaparkeringen) Gagnefs kommun Plan- och genomförandebeskrivning Planprocessen enkelt/normalt planförfarande Samrådsskede Granskningsskede

Läs mer

Tyck till om din framtid!

Tyck till om din framtid! Tyck till om din framtid! 16 000 Krokomsbor 2030 var ska alla bo? Var ska vi bygga? Under 2018 och 2019 ska Krokoms kommun bestämma hur tätorten Krokom med omnejd ska växa på lång sikt. I det arbetet vill

Läs mer

BEGÄRAN OM PLANLÄGGNING

BEGÄRAN OM PLANLÄGGNING FASTIGHETEN HUSENSJÖ 8:11 M FL FILBORNA, HELSINGBORGS STAD BEGÄRAN OM PLANLÄGGNING 1(5) Dnr 2353/2008 SÖKANDE Öresundskraft AB, Sem-System Fastighets AB och Pauliskolan. SYFTE Detaljplanen är föranledd

Läs mer

PM Underlag till beslut om aktualisering av Kungsbacka översiktsplan Kungsbacka

PM Underlag till beslut om aktualisering av Kungsbacka översiktsplan Kungsbacka PM Underlag till beslut om aktualisering av Kungsbacka översiktsplan 2006 Kungsbacka 2018-10-03 1 Inledning Aktualiseringen avser översiktsplanen för Kungsbacka kommun, här kallad ÖP06. Översiktsplanen

Läs mer

PROGRAM TILL ÖVERSIKTSPLAN 2030 Godkänd av kommunstyrelsen

PROGRAM TILL ÖVERSIKTSPLAN 2030 Godkänd av kommunstyrelsen Ska vi förändra eller konservera Tanum? PROGRAM TILL ÖVERSIKTSPLAN 2030 Godkänd av kommunstyrelsen 2013-10-30 Ska vi cykla, gå, åka kollektivt eller ta bilen till jobbet? Hur skapar vi bra förutsättningar

Läs mer

PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING. Detaljplan för Kv. Oden 1, Sävstaskolan Vingåker, Vingåkers kommun, Södermanlands län

PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING. Detaljplan för Kv. Oden 1, Sävstaskolan Vingåker, Vingåkers kommun, Södermanlands län PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING Detaljplan för Kv. Oden 1, Sävstaskolan Vingåker, Vingåkers kommun, Södermanlands län SAMRÅDSHANDLING Upprättad i mars 2008 PLANBESKRIVNING Upprättad i mars 2008 HANDLINGAR

Läs mer

Upphävande av del av byggnadsplan för Stora Halsjön (F19), Östanfors 20:1 m.fl.

Upphävande av del av byggnadsplan för Stora Halsjön (F19), Östanfors 20:1 m.fl. SAMRÅDSHANDLING ENKELT PLANFÖRFARANDE Upphävande av del av byggnadsplan för Stora Halsjön (F19), Östanfors 20:1 m.fl. Folkärna S N Avesta kommun Dalarnas län Upprättad av Västmanland-Dalarna miljö- och

Läs mer

TILLÄGG TILL PLANBESKRIVNINGAR ÄNDRING AV DETALJPLANER I VERKSAMHETSOMRÅDET BRÄNNERIET I HÖGANÄS, HÖGANÄS KOMMUN SKÅNE LÄN

TILLÄGG TILL PLANBESKRIVNINGAR ÄNDRING AV DETALJPLANER I VERKSAMHETSOMRÅDET BRÄNNERIET I HÖGANÄS, HÖGANÄS KOMMUN SKÅNE LÄN KS/2011/653 ÄNDRING AV DETALJPLANER I VERKSAMHETSOMRÅDET BRÄNNERIET 1. Stadsplan för område vid Brännerigatan (12-HÖS-311, 32/74) 2. Stadsplan för del av Plöninge 1:17 m.fl. (12-HÖS-486, 1/80) 3. Detaljplan

Läs mer

DEL AV JONSTORP 11:3 M FL,

DEL AV JONSTORP 11:3 M FL, Dnr KS/2012/528 PLANBESKRIVNING Detaljplan för, i Jonstorp, Höganäs kommun, Skåne län Platsen för detaljplanen, juli 2012 LAGA KRAFT-HANDLING, 2013-05-28 FÖRORD OM DETALJPLAN En detaljplan styr hur marken

Läs mer

Svedala översiktsplan 2010 ANTAGEN AV KOMMUNFULLMÄKTIGE

Svedala översiktsplan 2010 ANTAGEN AV KOMMUNFULLMÄKTIGE Svedala översiktsplan 2010 ANTAGEN AV KOMMUNFULLMÄKTIGE 2010-06-09 www.landskapsarkitekt.se 0411-55 64 04 Inledning Svedala Översiktsplan 2010 InLEDNING Kommunstyrelsen är ansvarig för översiktsplaneringen

Läs mer

S T ART-PM. Kristineberg, etapp 2 PLANERING 2015 OMFATTANDE DEL AV BÄLLSTA 2:19 I VALLENTUNA KOMMUN, STOCKHOLMS LÄN. Sida 1 KS

S T ART-PM. Kristineberg, etapp 2 PLANERING 2015 OMFATTANDE DEL AV BÄLLSTA 2:19 I VALLENTUNA KOMMUN, STOCKHOLMS LÄN. Sida 1 KS KS 2015.024 2015.01.19 S T ART-PM PLANERING 2015 Kristineberg, etapp 2 OMFATTANDE DEL AV BÄLLSTA 2:19 I VALLENTUNA KOMMUN, STOCKHOLMS LÄN. EXPLOATERING SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN VALLENTUNA KOMMUN 186

Läs mer

Upphävande av Avstyckningsplan 3

Upphävande av Avstyckningsplan 3 Dnr 0450/08 Antagandehandling 2014-10-16 PLANBESKRIVNING Upphävande av Avstyckningsplan 3 i Stenungsund Stenungsunds kommun Västra Götalands län Upphävande av avstyckningsplan 3 2(9) PLANBESKRIVNING HANDLINGAR

Läs mer

Närlundaområdet, Planbeskrivning. Samrådshandling. Ändring av stadsplan (1283K-9482) för. Närlunda, Helsingborgs stad

Närlundaområdet, Planbeskrivning. Samrådshandling. Ändring av stadsplan (1283K-9482) för. Närlunda, Helsingborgs stad Upprättad 16 januari 2018 Ändring av stadsplan (1283K-9482) för Närlundaområdet, Närlunda, Helsingborgs stad Planområdets läge Planbeskrivning Upprättad den 16 januari 2018 BEGRÄNSAT FÖRFARANDE. Program

Läs mer

Detaljplan för Bärstad- Smörsoppsvägen, Hammarö kommun

Detaljplan för Bärstad- Smörsoppsvägen, Hammarö kommun Samrådsredogörelse Detaljplan för Bärstad- Smörsoppsvägen, Hammarö kommun 2018-09-28 Dnr 2017/317 1 Inledning Kommunledningskontoret fick 2018-02-12 av kommunstyrelsens arbetsutskott i uppdrag att ta fram

Läs mer

Detaljplan för del av Skummeslöv 19:1 Skottorp Laholms kommun

Detaljplan för del av Skummeslöv 19:1 Skottorp Laholms kommun Växthus Skummeslöv M LL L LL Lo Skummeslövs kyrka Detaljplan för del av Skummeslöv 19:1 Skottorp Laholms kommun INNEHÅLLSFÖRTECKNING HANDLINGAR 3 PLANENS SFTE OCH HUVUDDRAG 3 PLANDATA 3 Lägesbestämning

Läs mer

Framtid Gällivare Malmberget Koskullskulle. Fördjupad översiktsplan FÖP Del 7 Utlåtande

Framtid Gällivare Malmberget Koskullskulle. Fördjupad översiktsplan FÖP Del 7 Utlåtande Framtid Gällivare Malmberget Koskullskulle Fördjupad översiktsplan FÖP 2008-2025 Del 7 Utlåtande Inklusive Särskild sammanställning (Bilaga) ANTAGANDEHANDLING ANTAGEN AV KOMMUNFULLMÄKTIGE 3 NOVEMBER 2008

Läs mer

Planbeskrivning. Detaljplan för Gråsiskan 9, Bollnäs kommun, Gävleborgs län

Planbeskrivning. Detaljplan för Gråsiskan 9, Bollnäs kommun, Gävleborgs län SAMHÄLLSBYGGNADSKONTORET Bashir Hajo Stadsarkitekt Tel: 0278-251 18 E-post: samh.bygg@bollnas.se Planbeskrivning, Bollnäs kommun, Gävleborgs län Gråsiskan 9 Dnr: 13-6489 Samråd: 24/3 16/4 2015 Granskning:

Läs mer

Detaljplan för del av kv. Aktören m. fl.

Detaljplan för del av kv. Aktören m. fl. Detaljplan för del av kv. Aktören m. fl. Antagen SBN 2011-05-24, 94 Laga kraft 2011-06-24 SAMHÄLLSBYGGNAD Plan-Bygg Detaljplan för del av Kv. Aktören m. fl., Lidköpings kommun Detaljplan för del av kv.

Läs mer

Anser ert parti att man ska följa översiktsplanen och inte bygga i de markområden som ligger i en grön kil?

Anser ert parti att man ska följa översiktsplanen och inte bygga i de markområden som ligger i en grön kil? SAMMANSTÄLLNING ENKÄT OM GRÖNA FRÅGOR INFÖR VALET 2014 Nätverket Ny Grön Våg består av ett 30-tal natur-, miljö-, och friluftsorganisationer i sområdet. Bland dessa ingår Naturskyddsföreningen i s län,

Läs mer

PLANBESKRIVNING. Upphävande av del av detaljplan för Förrådet 3 m.fl. i Ludvika Upprättad i augusti 2016

PLANBESKRIVNING. Upphävande av del av detaljplan för Förrådet 3 m.fl. i Ludvika Upprättad i augusti 2016 ANTAGANDEHANDLING Upphävande av del av detaljplan för Förrådet 3 m.fl. i Ludvika Upprättad i augusti 2016 Postadress Besöksadress Telefon Telefax Bankgiro Postgiro 771 82 LUDVIKA Carlavägen 24 0240-863

Läs mer

Från berörda sakägare har inga skrivelser inkommit under granskningsskedet. Däremot kvarstår synpunkter från samrådsskedet.

Från berörda sakägare har inga skrivelser inkommit under granskningsskedet. Däremot kvarstår synpunkter från samrådsskedet. 2017-10-30 Sid 1 (5) dnr 2016/262 Detaljplan för DETALJPLAN FÖR AFRIKA 5 OCH 6 Sölvesborgs tätort, Sölvesborg GRANSKNINGSUTLÅTANDE Ärendet handläggs med standardförfarande planförfarande enligt plan- och

Läs mer

Framtid Gällivare - Malmberget - Koskullskulle. Fördjupad översiktsplan FÖP 2008-2025. Del 3 Miljökonsekvensbeskrivning MKB

Framtid Gällivare - Malmberget - Koskullskulle. Fördjupad översiktsplan FÖP 2008-2025. Del 3 Miljökonsekvensbeskrivning MKB Framtid Gällivare - Malmberget - Koskullskulle Fördjupad översiktsplan FÖP 2008-2025 Del 3 Miljökonsekvensbeskrivning MKB Bild från LKAB ANTAGANDEHANDLING ANTAGEN AV KOMMUNFULLMÄKTIGE 3 NOVEMBER 2008 166

Läs mer

Rävlanda. 4 december 2018

Rävlanda. 4 december 2018 Rävlanda 4 december 2018 Kommundelsdialog 19:00-19:10 Per Vorberg hälsar välkomna 19:10-19:30 Vad är en översiktsplan? 19:30 20:20 Workshop - Orten med ord: Övning 1: Vad karaktäriserar din ort? Övning

Läs mer

GRANSKNINGSHANDLING

GRANSKNINGSHANDLING GRANSKNINGSHANDLING 2019-01-10-2019-01-24 Ändring av detaljplan A139 för Pepparriskan 1 m.fl. i Alvesta tätort ALVESTA KOMMUN KRONOBERGS LÄN Planområde Översiktskarta Skala 1:5 000 (A4) INFORMATION i anslutning

Läs mer

PLANBESKRIVNING GRANSKNINGSHANDLING DETALJPLAN FÖR FASTIGHETEN ÖSTERSKOG 1:43 M.FL. (GUNNARS TRÅD) I GNOSJÖ KOMMUN

PLANBESKRIVNING GRANSKNINGSHANDLING DETALJPLAN FÖR FASTIGHETEN ÖSTERSKOG 1:43 M.FL. (GUNNARS TRÅD) I GNOSJÖ KOMMUN PLANBESKRIVNING GRANSKNINGSHANDLING DETALJPLAN FÖR FASTIGHETEN ÖSTERSKOG 1:43 M.FL. (GUNNARS TRÅD) I GNOSJÖ KOMMUN HANDLINGAR Plankarta med bestämmelser Planbeskrivning Behovsbedömning Samrådsredogörelse

Läs mer

Detaljplan för fastigheten Vinkelhaken 2, Arninge

Detaljplan för fastigheten Vinkelhaken 2, Arninge Detaljplan för fastigheten Vinkelhaken 2, Arninge START-PM Uppdrag Författare Dnr Sida Vinkelhaken 2 Annelie Mellin SBN 2016/110-20 Sida 1 av 7 Innehåll 1. Uppdragsbeskrivning... 3 1.1 Bakgrund... 3 1.2

Läs mer

Förslag till ändring av detaljplan för del av Getterö Lilla 2:2, Gryt, Valdemarsviks kommun, Östergötlands län

Förslag till ändring av detaljplan för del av Getterö Lilla 2:2, Gryt, Valdemarsviks kommun, Östergötlands län 1 VALDEMARSVIKS KOMMUN Förslag till ändring av detaljplan för del av Getterö Lilla 2:2, Gryt, Valdemarsviks kommun, Östergötlands län GRANSKNINGSHANDLING 2014-09-10 P L A N B E S K R I N N I N G HANDLINGAR

Läs mer

Miljökvalitetsnormer för vatten och fysisk planering. bitr länsarkitekt Birgitta Norberg

Miljökvalitetsnormer för vatten och fysisk planering. bitr länsarkitekt Birgitta Norberg Miljökvalitetsnormer för vatten och fysisk planering bitr länsarkitekt Birgitta Norberg Miljökvalitetsnormer för vatten och fysisk planering bitr länsarkitekt Birgitta Norberg PBL:s portalparagraf Plan-

Läs mer

Ändring av detaljplan för del av Bredgård m.m. Strömsund, Strömsunds kommun Granskningshandling

Ändring av detaljplan för del av Bredgård m.m. Strömsund, Strömsunds kommun Granskningshandling Ändring av detaljplan för del av Bredgård m.m. Strömsund, Strömsunds kommun Granskningshandling Upprättad av miljö- och byggavdelningen Strömsunds kommun 2016-02-25 Reviderad 2016-04-22 2 tillägg till

Läs mer

Planbestämmelser och. planbeskrivning ANTAGANDEHANDLING 1(10)

Planbestämmelser och. planbeskrivning ANTAGANDEHANDLING 1(10) Planbestämmelser och planbeskrivning 1(10) tillhörande tillägg till detaljplan för Manhem 2:1 MM i Dagsbergs socken Norrköpings kommun, upphävande av del av detaljplan den 18 oktober 2016 ANTAGANDEHANDLING

Läs mer

Fritidshusområde i förändring

Fritidshusområde i förändring Del 1 Planering Fritidshusområde i förändring Från fritidshus till åretruntbostad I Värmdö kommun finns möjligheter till ett attraktivt boende med närhet till storstad, natur och hav. Kommunen har många

Läs mer

Kvarteret Asien med mera, Gåsebäck

Kvarteret Asien med mera, Gåsebäck Ändring av detaljplan (1283K-15079) för del av Kvarteret Asien med mera, Gåsebäck Helsingborgs stad Planområdets läge Planbeskrivning BEGRÄNSAT STANDARDFÖRFARANDE Program godkänt av stadsbyggnadsnämnden

Läs mer

TILLÄGG TILL DETALJPLAN FÖR Del av Harbo-Smedsbo 1:31 m.fl. DPä 341/364 Harbo tätort Heby kommun, Uppsala län. SAMRÅDSTID 24 maj juni 2016

TILLÄGG TILL DETALJPLAN FÖR Del av Harbo-Smedsbo 1:31 m.fl. DPä 341/364 Harbo tätort Heby kommun, Uppsala län. SAMRÅDSTID 24 maj juni 2016 SAMRÅDSHANDLING 1 (6) - MARK OCH PLANERING - SAMRÅDSTID 24 maj 2016-13 juni 2016 Antagen Laga kraft TILLÄGG TILL DETALJPLAN FÖR Del av Harbo-Smedsbo 1:31 m.fl. DPä 341/364 Harbo tätort Heby kommun, Uppsala

Läs mer

Detaljplan för del av Västerås 2:70 och Västerås 2:1, Stallhagen, Västerås

Detaljplan för del av Västerås 2:70 och Västerås 2:1, Stallhagen, Västerås 2019-03-12 Dnr 2018/00665 BN Viktor Ståhl Tel 021-39 00 34 Byggnadsnämnden Detaljplan för del av Västerås 2:70 och Västerås 2:1, Stallhagen, Västerås PLANUPPDRAG Ansökan I mars år 2016 togs ett beslut

Läs mer

Planprogram för del av Teckomatorp 12:1 m fl (Södra Vallarna), Teckomatorp, Svalövs kommun.

Planprogram för del av Teckomatorp 12:1 m fl (Södra Vallarna), Teckomatorp, Svalövs kommun. Diarienr 13-2012 Planprogram för del av Teckomatorp 12:1 m fl (Södra Vallarna), Teckomatorp, Svalövs kommun. Underlag för bedömning av betydande miljöpåverkan, checklista Plan- och bygglovsarkitekt, Vlasta

Läs mer

Tillägg till planbeskrivning

Tillägg till planbeskrivning Sektorn för samhällsbyggnad Samrådshandling September 2014 Ändring av stadsplanen för Hönekulla 1:114 m.fl. SOLÄNGSOMRÅDET i Mölnlycke, Härryda kommun Tillägg till planbeskrivning Planbeskrivningens uppgift

Läs mer

Detaljplan för LÖBERÖD 1:119 m.fl. Eslövs kommun, Skåne län

Detaljplan för LÖBERÖD 1:119 m.fl. Eslövs kommun, Skåne län PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING ANTAGANDEHANDLING 1 (5) Detaljplan för LÖBERÖD 1:119 m.fl. Eslövs kommun, Skåne län PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING ANTAGANDEHANDLING 2 (5) PLANBESKRIVNING HANDLINGAR

Läs mer

DNR 2007-0582 1/5 DETALJPLAN FÖR JÄRNVÄGSGATAN OMFATTANDE DEL AV FASTIGHETEN SVENLJUNGA 5:399 I SVENLJUNGA KOMMUN, VÄSTRA GÖTALANDS LÄN

DNR 2007-0582 1/5 DETALJPLAN FÖR JÄRNVÄGSGATAN OMFATTANDE DEL AV FASTIGHETEN SVENLJUNGA 5:399 I SVENLJUNGA KOMMUN, VÄSTRA GÖTALANDS LÄN DNR 2007-0582 1/5 ANTAGANDEHANDLING NORMALT PLANFÖRFARANDE DETALJPLAN FÖR JÄRNVÄGSGATAN OMFATTANDE DEL AV FASTIGHETEN SVENLJUNGA 5:399 I SVENLJUNGA KOMMUN, VÄSTRA GÖTALANDS LÄN PLANBESKRIVNING HANDLINGAR

Läs mer

i Olofströms samhälle, Olofströms kommun

i Olofströms samhälle, Olofströms kommun Ändring av detaljplan för del av Holje 204:5 m. fl, i Olofströms samhälle, Olofströms kommun Ändring av P L A N - O C H G E N O M F Ö R A N D E B E S K R I V N I N G HANDLINGAR Till detta planförslaget

Läs mer

UNDERLAG FÖR PLANUPPDRAG

UNDERLAG FÖR PLANUPPDRAG FASTIGHETEN BÖLJAN 3 CENTRUM, HELSINGBORGS STAD 1(5) Dnr 1146/2013 UNDERLAG FÖR PLANUPPDRAG SÖKANDE JM fastighets AB SYFTE Detaljplanen upprättat för att pröva möjligheten att uppföra två flerbostadshus

Läs mer

Detaljplan för Åkarp 29:15 i Marieholm Eslövs kommun, Skåne län

Detaljplan för Åkarp 29:15 i Marieholm Eslövs kommun, Skåne län PLANBESKRIVNING ANTAGANDEHANDLING 1 (6) Detaljplan för Åkarp 29:15 i Marieholm Eslövs kommun, Skåne län ANTAGANDEHANDLING 2013-04-17 PLANBESKRIVNING ANTAGANDEHANDLING 2 (6) PLANBESKRIVNING HANDLINGAR PLANDATA

Läs mer

Tjänsteskrivelse , ansökan och idéförslag, med bilder (bilaga till ansökan) har varit utsända.

Tjänsteskrivelse , ansökan och idéförslag, med bilder (bilaga till ansökan) har varit utsända. Kommunstyrelsens arbetsutskott Utdrag ur PROTOKOLL 2015-05-20 87 Planbesked Vrå 3:1, TB Exploatering 2015/190 Arbetsutskottets förslag till beslut Kommunstyrelsen beslutar att ge positivt planbesked. Ärende

Läs mer

Ny översiktsplan för Göteborg Samrådsförslag

Ny översiktsplan för Göteborg Samrådsförslag Ny översiktsplan för Göteborg Samrådsförslag Vad är en översiktsplan? En långsiktig och hållbar målbild för användning av mark, vatten och bebyggd miljö En samlad framtidsdiskussion med medborgarna och

Läs mer

GENOMFÖRANDEBESKRIVNING

GENOMFÖRANDEBESKRIVNING Antaget förslag Dnr 2005.248.214 PLANHANDLINGAR Plankarta med planbestämmelser Planbeskrivning Genomförandebeskrivning Samrådsredogörelse Detaljplan för Del av Örnen 7 i Klippans kommun, Skåne län Upprättad

Läs mer

Kommunens planering och möjligheten att påverka

Kommunens planering och möjligheten att påverka Den 4 november 2013 Kommunens planering och möjligheten att påverka Genom sin planering bestämmer kommunen hur mark- och vattenområden ska användas och hur den byggda miljön ska användas, utvecklas och

Läs mer

Underlag för planuppdrag

Underlag för planuppdrag Ändring av stadsplan (1283K-9482) för Närlundaområdet, Närlunda, Helsingborgs stad Underlag för planuppdrag Syfte och process Detaljplanens syfte Syftet med ändring av detaljplanen är att pröva möjlighet

Läs mer

Detaljplan Hamnholmen, som berör Ytterbyn 86:1 m.fl. Plankartan med bestämmelser blir juridiskt bindande efter antagande.

Detaljplan Hamnholmen, som berör Ytterbyn 86:1 m.fl. Plankartan med bestämmelser blir juridiskt bindande efter antagande. SAMRÅDSHANDLING Detaljplan Hamnholmen, som berör Ytterbyn 86:1 m.fl. Kalix kommun, Norrbottens län PLANBESKRIVNING HANDLINGAR Följande handlingar utgör förslaget: Plankarta i skala 1:1000 med planbestämmelser

Läs mer

Detaljplan för fastigheten Söderby 6:67 Inom stadsdelen Vendelsömalm Haninge kommun. Planbeskrivning. Samrådshandling Enkelt planförfarande

Detaljplan för fastigheten Söderby 6:67 Inom stadsdelen Vendelsömalm Haninge kommun. Planbeskrivning. Samrådshandling Enkelt planförfarande 2013-01-24 Dnr PLAN.2011.33 Detaljplan för fastigheten Söderby 6:67 Inom stadsdelen Vendelsömalm Haninge kommun Planbeskrivning Samrådshandling Enkelt planförfarande Planbeskrivning 1 INLEDNING Detaljplanens

Läs mer

Hällingsjö. 29 november 2018

Hällingsjö. 29 november 2018 Hällingsjö 29 november 2018 Kommundelsdialog 19:00-19:10 Per Vorberg hälsar välkomna 19:10-19:30 Vad är en översiktsplan? Fika 19:30 20:40 Workshop - Orten med ord: Övning 1: Vad karaktäriserar din ort?

Läs mer

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för fastigheten Kalkonen 8 Katrineholms kommun

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för fastigheten Kalkonen 8 Katrineholms kommun 1(6) Dnr.PLAN.2010.5 PLANBESKRIVNING tillhörande Detaljplan för fastigheten Kalkonen 8 Katrineholms kommun SAMRÅDSHANDLING Upprättad på Samhällsbyggnadsförvaltningen i Katrineholm 2013-09-26 2(6) HANDLINGAR

Läs mer

F Ö R S L A G 11 V I S I O N O C H Ö V E R G R I P A N D E S T R A T E G I E R Järna 2025 - En kreativ småstad i en ekologisk landsbygd År 2025 är Järna en ort med karaktär av småstad där närheten till

Läs mer

SAMHÄLLSBYGGNADSNÄMNDEN Upphävandet antagen av SBN laga kraft PLANBESKRIVNING

SAMHÄLLSBYGGNADSNÄMNDEN Upphävandet antagen av SBN laga kraft PLANBESKRIVNING Upphävandet antagen av SBN 2016-12-19 133 laga kraft 2017 01-12 Tillhörande upphävande av del av detaljplan för Ludvika by 2:10 m.fl. i Ludvika Upprättad i augusti 2016, reviderad oktober 2016 Postadress

Läs mer

GRANSKNINGSHANDLING. Tillägg till PLANBESKRIVNINGAR. Avesta kommun Dalarnas län. September 2011

GRANSKNINGSHANDLING. Tillägg till PLANBESKRIVNINGAR. Avesta kommun Dalarnas län. September 2011 GRANSKNINGSHANDLING Ändring av - Detaljplan (byggnadsplan) för Västanfors 17:1 m.m. i Fors - Detaljplan (byggnadsplan)för del av Västanfors 17:1, Östanfors 1:30, 7:3, 12:2 m.fl. - Detaljplan för del av

Läs mer

BEHOVSBEDÖMING SAMHÄLLSBYGGNAD PLAN BYGG

BEHOVSBEDÖMING SAMHÄLLSBYGGNAD PLAN BYGG Detaljplan för Liden 2:3 BEHOVSBEDÖMING SAMHÄLLSBYGGNAD PLAN BYGG Ingående handlingar: Behovsbedömning Checklista, behovsbedömning Handläggare: Bengt-Göran Nilsson Fysisk planerare 0510-77 02 21 Datum:

Läs mer

Tillägg till planbeskrivning

Tillägg till planbeskrivning SAMRÅDSHANDLING 1 (7) Ändring av detaljplan för del av Bergslagssjukhuset, Läkaren 7 Fagersta kommun Västmanlands län Följande detaljplan berörs: S 99 - Stadsplan för Brinellvägens nya sträckning mellan

Läs mer

Ändring av detaljplan för Mo 1:141, 1:105 mfl, Trångsviken, Krokoms kommun

Ändring av detaljplan för Mo 1:141, 1:105 mfl, Trångsviken, Krokoms kommun 1 (5) Datum 2013-05-16 Antagandehandling Ändring av detaljplan för Mo 1:141, 1:105 mfl, Trångsviken, Krokoms kommun Tillägg till PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING HANDLINGAR Planhandlingarna består av:

Läs mer

Åsen 1:69. Detaljplan för fastigheten. i Sköllersta, Hallsbergs kommun, Örebro län

Åsen 1:69. Detaljplan för fastigheten. i Sköllersta, Hallsbergs kommun, Örebro län Dnr KS 140/2007 Detaljplan för fastigheten Åsen 1:69 i Sköllersta, Hallsbergs kommun, Örebro län HALLSBERGS KOMMUN Upprättad 2007-11-19 Kommunkansliet Antagen 2008-03-11 Laga kraft 2008-04-14 2 (8) Dnr

Läs mer

Detaljplan för del av RAMSHÖJDEN. Degerfors kommun, Örebro län DEGERFORS KOMMUN. Planområde. Flygfoto över Ramshöjden mot väster. UTSTÄLLNINGSHANDLING

Detaljplan för del av RAMSHÖJDEN. Degerfors kommun, Örebro län DEGERFORS KOMMUN. Planområde. Flygfoto över Ramshöjden mot väster. UTSTÄLLNINGSHANDLING DEGERFORS KOMMUN UTSTÄLLNINGSHANDLING Kommunstyrelseförvaltningen Datum 2008-09-10 Handläggare K K Kerstin Jansson Beteckning KS Dnr 248-2008 Detaljplan för del av RAMSHÖJDEN Degerfors kommun, Örebro län

Läs mer

S 99A. Ändring av detaljplan för Vapenhuset 13 m fl i Södra Sandby, Lunds kommun (Revingevägen Ringvägen Allégatan)

S 99A. Ändring av detaljplan för Vapenhuset 13 m fl i Södra Sandby, Lunds kommun (Revingevägen Ringvägen Allégatan) PÄ 16/2009a SAMRÅDS/UTSTÄLLNINGSHANDLING Ändring av detaljplan för Vapenhuset 13 m fl i Södra Sandby, Lunds kommun (Revingevägen Ringvägen Allégatan) Upprättad 2010-04-29 Innehåll: Planbeskrivning Genomförandebeskrivning

Läs mer

PLANBESKRIVNING UPPHÄVANDE AV TOMTINDELNINGAR FÖR BÄCKENOMRÅDET I MALMBERGET. Gällivare kommun. Samhällsbyggnads- och teknikförvaltningen

PLANBESKRIVNING UPPHÄVANDE AV TOMTINDELNINGAR FÖR BÄCKENOMRÅDET I MALMBERGET. Gällivare kommun. Samhällsbyggnads- och teknikförvaltningen SAMRÅDSHANDLING Diarienr: Ksst/2019:207 PLANBESKRIVNING UPPHÄVANDE AV TOMTINDELNINGAR FÖR BÄCKENOMRÅDET I MALMBERGET Gällivare kommun Lantmäteriet Samhällsbyggnads- och teknikförvaltningen Gällivare kommun

Läs mer

Detaljplan för KÖPMANNEN 11 Eslövs kommun, Skåne län

Detaljplan för KÖPMANNEN 11 Eslövs kommun, Skåne län PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING ANTAGANDEHANDLING 1 (5) Detaljplan för KÖPMANNEN 11 Eslövs kommun, Skåne län PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING ANTAGANDEHANDLING 2 (5) PLANBESKRIVNING HANDLINGAR Plankarta

Läs mer

BEHOVSBEDÖMNING FÖR DETALJPLAN FÖR BJÖRNEKULLA ÅS I ÅSTORP SAMHÄLLE, ÅSTORPS KOMMUN

BEHOVSBEDÖMNING FÖR DETALJPLAN FÖR BJÖRNEKULLA ÅS I ÅSTORP SAMHÄLLE, ÅSTORPS KOMMUN Samhällsbyggnadsförvaltningen 2017-10-17 BEHOVSBEDÖMNING FÖR DETALJPLAN FÖR BJÖRNEKULLA ÅS I ÅSTORP SAMHÄLLE, ÅSTORPS KOMMUN Bedömning av behovet att upprätta en miljökonsekvensbeskrivning enligt Plan-

Läs mer