Bolagsområdet Norra Kilen. Gropen. Elevhemsområdet

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Bolagsområdet Norra Kilen. Gropen. Elevhemsområdet"

Transkript

1 Bolagsområdet Norra Kilen Västra Malmberget Gropen Elevhemsområdet Östra Malmberget Mellanområdet Bilden ovan med vit yta visar områden med undersökningstillstånd och bearbetningskoncession. Kartan nedan visar i vilken riktning som bebyggelse kan flyttas från Malmberget om så skulle behövas ifall gruvan utbreder sig. 21 (82)

2 Schematisk karta med riktningar för förflyttning om Malmberget avvecklas Konflikter och konsekvenser - Gruvans expansion medför konsekvenser i Malmberget. Detta beskrivs mer ingående i del 3, miljökonsekvensbeskrivningen. - Hela Malmberget ligger inom riksintresse för värdefulla ämnen eller mineral. - Människor som är bosatta i de områden som kommer eller kan komma att påverkas av gruvans expansion påverkas när deras boende- och livssituation måste ändras. - Gruvan kan störa boende i form av bland annat buller, damm, vibrationer samt gruvtransporter. - I samband med en omflyttning, kan akut underskott av bostäder medföra att invånare väljer andra bostadsorter. - De hus som kan hotas av gruvbrytningen kan ha olika värden - bruksvärde, ekonomiskt värde, arkitektoniskt och antikvariskt värde, symbolvärde mm. Alla dess värden kan påverkas. - De kulturmiljövärden som finns i både enskilda byggnader och de sammanhängande miljöerna i Malmberget kommer att påverkas. Även om byggnader flyttas till andra platser förlorar de en del av sitt värde, då den ursprungliga miljön lämnas. - Vägar kommer att påverkas av gruvans expansion. Kontakten mellan östra och västra Malmberget och Koskullskulle kommer att förändras. - Förändringar i vägsystemet kan påverka västra Malmbergets kundunderlag för handel och annan service. Detta kan påverka Malmbergets attraktivitet. 22 (82)

3 - I Malmberget finns flera kommunala serviceinrättningar (skola, vårdcentral, simhall mm) som kommer att påverkas. Det kan medföra att kommunen kan komma att få kostnader för en service som inte längre nyttjas av lika många som tidigare. Samtidigt måste kommunen också bygga upp motsvarande service på andra ställen dit delar av befolkningen flyttat. - Bebyggelse som flyttas skall placeras där deras värden kommer mest till sin rätt. - Byggnader tas till vara för att stärka Gällivares identitet och öka ortens arkitektoniska värde. - Varierande typer av boendeformer utvecklas i de nya bostadsområdena som föreslås inom planområdet så att både flerbostadshus, radhus och friliggande villor kan erbjudas. - Fördjupade studier genomförs över Malmberget. Planprogram upprättas separat för östra och västra Malmberget. Syftet med planprogrammet är att på ett tydligt sätt redovisa vad som gäller inom ett begränsat område av den fördjupade översiktsplanen, östra och västra Malmberget. Dokumentet blir viktigt som underlag i kommande beslut för bygg- och planeringsåtgärder i området. KOSKULLSKULLE Tätorten har många kvaliteter för en god boendemiljö och föreslås expandera åt öster och sydost ned mot den tidigare skjutbanan. Se kartan nedan. Gruvan ligger norr om Koskullskulle och tätorten kan därför inte expandera åt det hållet. Gruvområde Expansion av bostäder KOSKULLSKULLE Utdrag från plankartan över bostäder i Koskullskulle Teckenförklaring finns på den stora plankartan Ett vackert och speciellt boende kan erbjudas längs Linaälvens stränder och sluttningar. Ny bebyggelse kan anslutas till befintligt vatten- och avloppsnät samt annan infrastruktur. En utvidgning av Koskullskulle kan även innebära att ny kommunal service, kommersiell service eller företag/arbetsplatser skulle kunna uppföras i Koskullskulle. Boende i kombination med småföretagande 23 (82)

4 kräver ofta lite större tomter med möjlighet för flera byggnader, uppställning av fordon eller materiel och god tillgänglighet för trafik och leveranser. Detta kan med fördel erbjudas söder om tätorten. Vid förtätning, exempelvis byggnader från Malmberget, är det viktigt att värna om de kvaliteter som finns i orten. En expansion och förtätning innebär att grönområden bebyggs och att den övergripande karaktären och gaturummen delvis ändras. Hela Koskullskulle ingår även i riksintresse för kulturmiljövården (gruvsamhälle) och har i likhet med Malmberget många värdefulla miljöer och byggnader som vittnar om gruvhistorien. De kulturhistoriska byggnaderna förlorar därför inte lika mycket i värde som om de flyttas till en miljö utan anknytning till gruvan. Inriktningen är att Skogshotellet ska vara kvar och i samband med fördjupade studier över Koskullskulle måste hotellets behov studeras tillsammans med eventuell ny bostadsbebyggelse i anslutning till hotellet. I Koskullskulle bedöms att över 100 villa-, radhus-, parhustomter kan inrymmas. Här kan även lägenheter i flerbostadshus bli aktuellt. Frågan om djurhållning och val av boendeform beaktas i fördjupade studier över Koskullskulle. Eventuellt kan även i framtiden övervägas om bostäder även kan uppföras öster om Linaälven. Detta får studeras i framtida programarbete i området. Konflikter och konsekvenser - Gruvverksamheten ligger direkt intill tätorten i norr. Undersökningstillstånd är sökt sydväst om Koskullskulle och kan komma att påverka vägen mellan Koskullskulle och östra Malmberget. - Västra delen av Koskullskulle ligger inom riksintresse för värdefulla ämnen eller mineral. - Gruvan kan störa boende i form av bland annat buller, damm, vibrationer samt gruvtransporter. - En expansion av tätorten innebär mer trafik till och från samt inom tätorten vilket kan innebära störningar. - Koskullskulle berörs idag av genomfartstrafik längs väg 860. Översiktsplanen möjliggör en alternativ framtida vägsträckning söder om Koskullskulle. Detta innebär i så fall ingrepp i orörd naturmark. - Bostäder föreslås byggas på den tomt som tidigare varit skjutbana, där marken är förorenad. - Byggnation längs Linaälven kan påverka strandpartier, djurliv och vattenkvalité. - Förtätning av bebyggelse kan innebära att områden för spontan lek och icke iordningställda grönområden tas i anspråk. Detta kan delvis påverka befintliga boende. - Vid förtätning kan bebyggelse som är av intresse för kulturmiljövården påverkas. - En studie, program och/eller nya detaljplaner, upprättas över Koskullskulle där ställningstaganden till bland annat grönstruktur, trafik, kultur och gestaltning tas. - Fördjupade utredningar vid förtätningar i områden med kulturmiljövärden. - Strandskydd och rekommendationer om byggande nära vatten bör beaktas. 24 (82)

5 MELLANOMRÅDET Mellanområdet är en av Gällivares yngre bostadsdelar och fungerar lite som en förstadsdel till Gällivare. I Mellanområdet finns idag goda boendemiljöer med goda kommunikationer till Gällivare och Malmberget, nära till kommersiell service i Malmheden och goda möjligheter till idrott. Mellanområdet har idag en relativt gles bebyggelsestruktur. Bebyggelsens struktur är fördelaktig för förtätning. Nordöstra delarna av Mellanområdet kan komma att påverkas av gruvan. Se under rubriken Malmberget ovan. Under senare år har bebyggelse uppförts intill Vuoskonjärvis verksamhetsområde. Detaljplaner i mellanområdet som är klara eller pågående är Tallbacka, Myråsen och Bäckåsen. Dessa detaljplaner föreslår en förtätning intill befintlig bebyggelse med antingen ny eller flyttad bebyggelse från Elevhemsområdet. I Mellanområdet bedöms över 150 lägenheter, villa-, radhus-, parhustomter kan inrymmas. MELLAN- OMRÅDET Malmbergsleden Utdrag från plankartan över bostäder i Mellanområdet Teckenförklaring finns på den stora plankartan Konflikt och konsekvenser - Undersökningstillstånd är sökt i nordöstra delarna av Mellanområdet och på sikt kan Malmbergsleden (mellan Mellanområdet och Malmberget) påverkas av gruvans expansion. - Hela Mellanområdet ligger inom riksintresse för värdefulla ämnen eller mineral. 25 (82)

6 - Gruvans framtida utveckling kan innebära oro och osäkerhet hos boende. - Intilliggande verksamhetsområden, järnväg och transportled kan innebära påverkan på boende. - Förtätning av bebyggelse kan innebära att områden för spontan lek och icke iordningställda grönområden tas i anspråk. Detta kan delvis påverka befintliga boende. - Vid byggande skall rekommenderade risk- och skyddsavstånd mellan bebyggelse och verksamheter efterlevas. - Förtätningsmöjligheter i Mellanområdet bör utredas i fördjupad studie. 26 (82)

7 NYA BOSTADSOMRÅDEN Vassaraträsk Omkring sjön finns idag över 200 bostäder, en blandning av både permanent- och fritidsboenden. Området kan erbjuda ett gott boende, med vackra miljöer, vattenutsikt och närheten till centrala Gällivare. Norra sidan har goda solförhållanden och utsikt över Dundret. Området föreslås byggas ut med en sammanhängande bebyggelsestruktur kring vattnet, med respekt för strandskyddet och grundförhållanden. För området måste vatten- och avloppsfrågan lösas. Bebyggelsekaraktären i området föreslås bli gles och öppen, för att behålla så mycket som möjligt av den befintliga karaktären och samtidigt erbjuda goda utsikter och vattenkontakt för så många som möjligt. Byggrätterna föreslås höjas till kvm. Bedömningen är att ca 300 bostadstomter (villatomter) ytterligare skulle kunna inrymmas kring sjön. VASSARA- TRÄSK Andra sidan Utdrag från plankartan över nytt område för bostäder kring Vassaraträsk. Teckenförklaring finns på den stora plankartan Gröna korridorer bör finnas mellan bebyggelsen. Skoter- och skidspår samt stigar måste få en naturlig del i bostadsområdet. Det rörliga friluftslivet är viktigt att behålla. En större grön kil har lämnats mellan räddnings- och helikopterflyget och bebyggelsen. Inom den gröna korridoren bör inte bostäder uppföras på grund av bullret vid start och landning från räddningsflyg. Kilen ger vintertid möjlighet för både skoteroch skidspår över sjön och vidare norr och söder ut. Karta över grundförhållanden kring Vassaraträsk 27 (82)

8 Varierande markförhållanden gör att området kring sjön måste studeras mer ingående vad gäller geotekniken. Utifrån SGU:s (Sveriges Geologiska Undersökning) karta bedöms översiktligt följande förhållanden för att bygga i området enligt kartan på föregående sida. Konflikter och konsekvenser - Vassaraträsk utgör Natura 2000-område. Ny bebyggelse kan öka trycket och påfrestningen på sjön och dess naturvärden. Strandskyddet utgör en konflikt. - Vassaraträsk med omgivningar ligger inom riksintresse för värdefulla ämnen eller mineral. - Vatten- och avloppssystemet kring Vassaraträsk är begränsat, vilket kan påverka miljön. Bristfällig dagvattenhantering kan påverka miljön. - Ökat byggande kring vattnet ökar risken för konsekvenser vid översvämning. - Bebyggelsen ligger nära järnvägen i norr vilket innebär risk för buller. - Ökad olycksrisk föreligger vid järnvägsövergångar. - Järnvägen utgör en barriär för övriga trafiken. - Ny bebyggelse kan innebära konflikter med skidspår, skoterleder och rekreationsstråk. - Utbyggnaden av bostäder kring sjön begränsas och står delvis i konflikt med räddnings- och helikopterflygets intresse, på grund av bland annat buller. - Utveckla området kring Vassaraträsk som ett framtida bostadsområde. - Innan fördjupad planering och exploatering sker, bör ingående geoteknisk undersökning utföras. - Vatten- och avloppssystemet och dagvattenhantering utreds. - Trafik till och från områdets studeras. - Strandskydd och rekommendationer om byggande nära vatten skall eftersträvas. Risk för översvämning beaktas vid fortsatt planering. - Hänsyn skall tas till rekreation och rörligt friluftsliv. - Buller från omgivande järnväg, vägar och flygverksamhet studeras. - Andra sidans kulturhistoriska värde beaktas. Kulturhistoriska värden skall anpassas vid uppförande av bostadsbebyggelse. - Exploateringskostnader måste beaktas i efterföljande planarbeten. 28 (82)

9 Nuolajärvi Ny bebyggelse kan utvecklas kring Nuolajärvi och Vassara älv. I området finns många fina kvaliteter som kan skapa bra boendemiljöer. Området ligger nära centrala Gällivare och samtidigt naturnära. Befintliga vägar kan anslutas och nyttjas till det nya området. Goda förutsättningar finns för att ansluta till kommunalt vatten och avlopp och övrig infrastruktur. Lasarettet NUOLAJÄRVI Utdrag från plankartan över nytt område för bostäder kring Nuolajärvi. Teckenförklaring finns på den stora plankartan Bebyggelse föreslås inte i direkt anslutning till sjön, utan ett grönt stråk eller kil lämnas från sjön ner mot Vassara älv. Längs älven kan ett gång- och cykelstråk knyta samman bebyggelsen med centrala Gällivare. Grundförhållandena i området är varierande. Bebyggelsestrukturen kan därför inte bli tät, utan gröna korridorer kan med fördel läggas i de områden där grundläggningsförhållandena är mindre goda. Bebyggelsen i området måste även hålla ett visst avstånd mot Luleåvägen, väg 45 och väg 820 för att inte störas av buller eller avgaser. Tillfarter och angöring till bostadsområdena får lösas vid detaljerade studier. Vid Nuolajärvi är bedömningen att över 300 lägenheter, villa-, radhus-, parhustomter kan inrymmas. Konflikter och konsekvenser - Helikopterflyg till lasarettet medför störande buller. Närheten till stora trafikleder kan innebära bullerstörningar. - Byggnation längs Vassara älv kan påverka strandpartier, djurliv och vattenkvalité. Älven omfattas av Natura Grundförhållanden är varierande. - Ökat byggande kring vattnet ökar risken för konsekvenser vid översvämning. - Utveckla Nuolajärvi som ett framtida bostadsområde. - Buller från omgivande vägar och flygverksamhet studeras. - Bebyggelsen skall hålla avstånd mot kyrkogården. - Strandskydd och rekommendationer om byggande nära vatten studeras. Naturvärden och rekreation beaktas. - Områdets geotekniska förhållanden skall utredas. 29 (82)

10 Nunisvaara På Nunisvaaras sluttningar kan bebyggelsen få goda solvärden, utsikt mot älven och fjällmiljöer. Området är relativt stort och kan inrymma många bostäder. Förskola eller annan kommunal och kommersiell service kan bli aktuellt i området. Området kan vara lämpligt för många typer av bostäder, exempelvis radhus, parhus, suterränghus eller småhus. Vid Nunisvaara är bedömningen att över 900 lägenheter i villa-, radhus-, parhustomter kan inrymmas. Goda förutsättningar finns för anslutning till befintlig infrastruktur, såsom vatten, avlopp och vägar. Nunisvaara ligger nära flygplatsen och dess bullerzon. Dock uppskattas att nya bostäder inte kommer att störas av buller över rekommenderande bullernivåer. Nordväst om området, ca 1 km, ligger ett företag som tillverkar sprängmedel. Området bedöms förenligt med denna verksamhet. Nuolajärvi Väg 45 Flygplatsen NUNISVAARA E10 Utdrag från plankartan över nytt område för bostäder kring Nunisvaara. Teckenförklaring finns på den stora plankartan Konflikter och konsekvenser - Nunisvaara utgör kärnområde för rennäringen. Ny bebyggelse står i konflikt med rennäringens intresse. - Närhet till större vägar och flygverksamhet kan innebära risk för bullerstörningar. - Närhet till sprängmedelstillverkningen. - Utveckla Nunisvaara som ett framtida bostadsområde. - Strandskydd mot sjön och älven beaktas. - Naturvärden och rekreation utreds. - Rennäringen utreds. - Buller från omgivande vägar och flygverksamhet studeras i fortsatt planering. - Riskerna från sprängmedelstillverkningen utreds i förhållande till framtida bostadsutveckling. 30 (82)

11 C CENTRUM Det framtida centrala Gällivare och dess livskraft är beroende av bl.a befolkningsmängden och hur befolkningssammansättningen inom kommunen kommer att utveckla sig. Stadskärnan eller centrala Gällivare utgör idag både ett kommersiellt och socialt centrum i kommunen. Påverkar gruvan de centrala delarna av Malmberget behövs en utveckling av centrala Gällivare som ersättning för Malmberget. C, CENTRUM Järnvägsstationen Utdrag från plankartan över centrumområden i Gällivare Teckenförklaring finns på den stora plankartan CENTRALA GÄLLIVARE Olika kvaliteter kan tas tillvara genom att utveckla centrum och låta ytterligare bebyggelse, både bostäder och verksamheter, berika de centrala delarna. Centrala Gällivare har flera fördelar av att dra nytta av Vassaraälven, närheten till Dundret och flygplatsen mm. Kvaliteten och attraktiviteten i Gällivare centrum skulle kunna stärkas med flyttade kulturintressanta byggnader från Malmberget. Förtätning behöver tillämpas för att skapa fler bostäder, men också för att skapa förbättrad boende- och vistelsekvalitet i centrum. För underlaget till handeln och servicenäringen är detta också viktigt. Därmed kan man nyttja redan befintlig infrastruktur och teknisk försörjning samt ge möjlighet till nyexploatering i redan attraktiva lägen. Att satsa på centrala delarna av Gällivare är inte bara en fördel för centralorten, utan även för hela kommunen. En stark centralort med en koncentrerad befolkning underbygger ett utbud av service, kultur, evenemang och handel för hela kommunen. Vad som är viktigt vid en förtätning och förändring är dock att centralortens särdrag och kvaliteter bevaras och rådande brister identifieras och åtgärdas. Vid förtätning i staden är det viktigt att ha en strategi för vilka grönområden som skall sparas, förhållningssätt till viktiga vyer, välkända platser, byggnader och landmärken. Vid förtätning finns goda möjligheter att åtgärda eventuella problem i ett område, såsom glesa gaturum och avsaknaden av blickfång mm. För att ta tillvara centrala Gällivares kvaliteter och samtidigt utveckla dem behöver ett fördjupat program för centrala Gällivare upprättas. 31 (82)

12 SJ-området i centrala Gällivare Det så kallade SJ-området är markområdet mellan Norska vägen och Vassaraträsk utmed järnvägen. Vissa spår används inte idag och kan möjligen tas bort och ge plats för en mer ändamålsenlig användning. Området är centralt beläget och kan vara attraktivt för en rad olika aktiviteter. Stora delar av SJ-området har i översiktsplanen försetts med bokstaven C, Centrum, för att möjliggöra en sådan utveckling. Området har potential att stärka Gällivares identitet och varumärke som gruvort tillsammans med satsningar på utbildning och människors rekreation och välbefinnande. Arkitekturen och områdets innehåll skall bidra till att platsen är en del av Gällivares själ och visa framtidstro. Detta innebär en förändring för ett område som under många år varit verksamhetsområde. Innehåll, disposition mm studeras vidare i fördjupade studier över SJ-området. Exempel på diskuterat innehåll i SJ-området är nytt utbildningscentrum, evenemangsarena, friidrottsarena samt konstgräsplan för fotboll. Området kan succesivt utvecklas under en lång tidsperiod, även bortom planperioden Exempelvis kan kopplingen till Dundret och turistnäringen utvecklas med en gondolbana från detta område. Idéen är lämplig att ta upp i det kommande visionsarbetet för Gällivare. Konflikter och konsekvenser - Förtätning kan påverka boende och verksamheter. - Förtätning av bebyggelse kan innebära att grönområden tas i anspråk. - Konflikter kan uppstå mellan förtätningsbehovet och behovet av rekreationsområden. - Centrala delarna av Gällivare är attraktivt för många typer av etableringar, inte bara bostäder, utan även företag, handel, service m.fl. Detta innebär att en intressekonflikt kan uppkomma. - Byggnation längs Vassara älv kan påverka Natura Nordvästra delen av centrala Gällivare ligger inom riksintresse för värdefulla ämnen eller mineral. - SJ-området innehåller förorenad mark. - SJ-området med järnvägsmiljön är en viktig struktur för Gällivare kulturmiljö och innehar flera tegelbyggnader av kulturhistoriskt värde. - Fördjupad planering för centrala delarna av Gällivare genomförs. - Handlingsberedskap för lokalisering av kommunala verksamheter till Gällivare centrum, vid eventuell successiv avveckling av Malmberget. - Ett grönprogram för innerstaden upprättas. - Centrala Gällivare behöver utvecklas till en attraktiv handel-, service-, bostads- och turistort. - Kommunal mark- och bostadspolitik. - Fördjupade studier inom SJ-området genomförs. - Skydd mellan bebyggelse och järnväg beaktas. - Strandskydd och rekommendationer om byggande nära vatten bör beaktas. 32 (82)

13 V VERKSAMHETER Planförslagets huvudstrategi beträffande verksamheter består av en utveckling av befintligt verksamhetsområde i Vuoskonjärvi och ett nytt område söder om Gällivare. Se kartor nedan. På så sätt koncentreras företag och verksamheter till två större områden. V på plankartan står för verksamheter, företag, arbetsplatser, industri och kontor. Inom eller i direkt anslutning till dessa områden bör inte bostäder etableras. Verksamhetsområden kan vara störande för omgivningen och medföra risker. Rekommenderande skyddsavstånd (enligt Boverkets bok Bättre plats för arbetet) bör tillämpas vid uppförande av nya verksamheter eller vid uppförande av nya bostäder intill verksamhetsområden. Större tillståndspliktiga verksamheter med högre risker och större mängder farligt gods är inte lämpliga att etablera i centrala områden. Dessa verksamheter är mer fördelaktiga i perifera områden av kommunen. Kommunen har behov av fler verksamhetstomter och behöver beredskap för nya eller expanderande företag. För företag är det ofta viktigt att ligga nära stora kommunikationsleder med expansionsmöjligheter, bra annonsläge och samtidigt ligga lättillgängligt för den arbetskraft som varje dag skall ta sig till verksamheterna. Föreslagna områden bedöms motsvara dessa krav. VUOSKONJÄRVI Vuoskonjärvi är ett befintligt verksamhetsområde. Inom området finns outnyttjade tomter. VUOSKONJÄRVI VERKSAMHETSOMRÅDE Mellanområdet Utdrag från plankartan över centrumområden i Gällivare Teckenförklaring finns på den stora plankartan Vuoskonjärvi föreslås expandera mot väster, längs järnvägen mot Kiruna. Del av området har järnvägsspår som inte nyttjas (vid Aitikterminalen, som ligger i triangeln som bildas mellan de olika spåren mot Kiruna/Jokkmokk, Vitåfors och Luleå.). Ett bättre markutnyttjande bör kunna tillföra ytterligare tomter. Trafikmatning och tomtindelning bör ses över i en fördjupad planstudie. Förstärkning av den tekniska försörjningen är nödvändig vid utbyggnaden. Grundförhållandena är varierande i området. Att som företag få möjlighet till spåranslutning kan bli en allt viktigare faktor i framtiden. Gällivare har ett fördelaktigt läge och kan på sikt utvecklas till en omlastnings- och logistikpunkt. Vuoskonjärvi kan då bli ett mycket attraktivt område. 33 (82)

14 Konflikter och konsekvenser - Utvecklingen av befintliga och nya industriområden föreslås på mark som tidigare inte varit bebyggda. - Vuoskonjärvi ligger inom riksintresse för värdefulla ämnen och mineraler. - Stora byggnader och hårdgjorda ytor kan medföra förändringar i markens hydrologi. - Störning kan uppstå för närboende. - En utökning kan innebära en ökad genomfartstrafik genom staden. - Utveckla Vuoskonjärvi som verksamhetsområde. - Hänsyn tas till skyddsavstånd och transport av farligt gods. - Fördjupade studier för trafikmatning och tomtindelning i området genomförs. - Geoteknisk undersökning utförs. NYTT VERKSAMHETSOMRÅDE SÖDER OM GÄLLIVARE Ett nytt verksamhetsområde föreslås etableras söder om Gällivare, längs befintligt järnvägsspår. Den huvudsakliga tillfarten till området blir via väg 822. Områdets kan etappvis byggas ut när behov uppkommer. Lasarettet NYTT VERKSAMHETSOMRÅDE Utdrag från plankartan över nytt verksamhetsområde söder om Gällivare. Teckenförklaring finns på den stora plankartan Området är lämpligt att bebygga med verksamheter, på grund av sin närhet till väg och järnväg. Grundförhållandena i området är varierande. 34 (82)

15 Det nya verksamhetsområdet bör i ett inledningsskede få en övergripande planering där gestaltningen av området studeras. Området ligger vid en entré till Gällivare och kan bli ett första intryck av staden och bör därför ha en medveten planering av vägar, byggnader, grönska, belysning osv. Konflikter och konsekvenser - Stora byggnader och stora hårdgjorda ytor, som verksamheter ofta har kan medföra förändringar i markens hydrologi. - Ett nytt industriområde söder om staden kan innebära en ökad genomfartstrafik genom staden. - Utveckla området som verksamhetsområde. - Hänsyn tas till skyddsavstånd och transport av farligt gods. - Fördjupade studier för trafikmatning och tomtindelning i området genomförs. - Geoteknisk undersökning utförs. BEFINTLIGT VERKSAMHETSOMRÅDE SÖDER OM KOSKULLSKULLE Strax väster om vattentäkten Sarkasvaara finns ett oljegrus- och asfaltsverk, inom område V, Verksamheter. En mindre komplettering av verksamheter bedöms kunna ske i anslutning till verket. VERKSAMHETSOMRÅDE Koskullskulle Utdrag från plankartan över befintligt verksamhetsområde nordöst om Gällivare. Teckenförklaring finns på den stora plankartan Konflikter och konsekvenser - Inom området finns riskfylld verksamhet, vilket kan påverka närbelägna vattentäkten vid en eventuell olycka. - Skydd till Sarkasvaara vattentäkt beaktas. - Oljegrus- och asfaltsverket måste beaktas vid val av eventuell etablering av ny verksamhet 35 (82)

16 RENNÄRINGEN Kring tätorterna förekommer renskötsel, både bete, kärnområde och flyttleder. Viss förändring föreslås för rennäringen. Inom bestämmelsen N på plankartan kan rennäringen fortsätta sin verksamhet. Dock medför planens förslag till expansion av tätorterna att en del mark som idag används för rennäringen ianspråktas. Det gäller främst kärnområdet i Nunisvaara och den svåra passage som finns kring Vassaraträsk och Harrträsks norra del. Vissa områden som används för rennäringen är av riksintresse. Att tillmötesgå behovet av nya områden för bostäder och verksamheter och samtidigt inte ta ny mark i anspråk kring tätorterna bedöms inte möjligt att genomföra. Kommunen ser ingen annan utväg än att förtäta befintliga områden och att expandera i utkanterna av tätorten för att Gällivare som samhälle ska kunna fortsätta att utvecklas tillsammans med gruvans expansion. Kan inte gruvan tillåtas att expandera är Gällivares framtid osäker. Kommunen har värderat en utveckling av tätortsområdet mot riksintresset för rennäringen. Ordnas det inga nya bostads- och verksamhetsområden i samband med en expansion av gruvan kommer tätorten att förlora i attraktivitet och invånare. Kommunen ser det därför som oundvikligt att samernas områden för rennäringen påverkas av expansionen. Områdena kring tätorten där rennäring inte bedrivs är få och anses inte fördelaktiga eller möjliga att bebygga av olika skäl. Kommunen har valt att prioritera en expansion av gruvan och en utbyggnad av bostäder, men anser samtidigt att det är ytterst viktigt att beskriva och begränsa påverkan på rennäringen. Konsekvenser för rennäringen är så väl sociala, ekonomiska som kulturella och kan bäst beskrivas på en mer fördjupad nivå, i annat sammanhang än översiktsplanen/mkb:n, då översiktsplanen ska redovisa övergripande drag och ställningstaganden. Störst påverkan på riksintresset för rennäringen bedöms kunna ske i Nunisvaara tillsammans med Nuolajärvi. Eftersom inriktningen i planen är att östra och västra Malmberget skall fortsätta att vara ett bostadsområde utgör exploateringen i Nunisvaara och Nuolajärvi ett eventuellt framtida expansionsområde. Om gruvverksamheten inte påverkar Malmberget är Nunisvaara inget troligt område för expansion, då behovet inte kommer att finnas att bygga ut detta område, om inte framtida bedömningar kommer fram till att området är viktigt för att kunna erbjuda attraktiva boendemiljöer. Nunisvaara bedöms vara sista etappen av föreslagna utbyggnadsområdena. Konsekvenserna för rennäringen kan därför i detalj först bedömas vid eventuella förändringar i östra och västra Malmberget. Även expansionen av turismverksamhet i Dundret berör rennäringen. Dock har Sörkaitums sameby inga erinringar enligt samebyns styrelsemöte Fortsatt fördjupad utredning bör ske i samverkan med samebyar angående rennäring. Avvägandet mellan olika intressen och riksintressen beskrivs ytterligare i den särskilda sammanställning som tillhör samrådsredogörelsen och bilägges utställningshandlingarna samt i MKB:n. Konflikter och konsekvenser - En expansion av tätorterna medför konsekvenser för rennäringen, vilka beskrivs i del 3, miljökonsekvensbeskrivningen. - Beakta rennäringens behov i fortsatt fördjupad planering. 36 (82)

17 H/V HANDEL och VERKSAMHETER H/V på plankartan står för handel och verksamheter och avser ett område för storskalig handel och verksamhet. Den övergripande strategin för Gällivares framtida handelsstruktur är att fortsätta att utveckla Malmheden och centrala Gällivare. Ingen i övrigt ny koncentrerad handelsetablering föreslås. MALMHEDEN Malmheden utgör idag ett välbesökt handels och industriområde. Området ligger mellan de två tätorterna Malmberget och Gällivare. Mellanområdet Centrala Gällivare MALMHEDEN Utdrag från plankartan Malmheden. Teckenförklaring finns på den stora plankartan Området för H/V på plankartan omfattar befintligt handels- och verksamhetsområde men sträcker sig även ner i sydöst längs Malmbergsleden och i sydväst längs Oljevägen. Avsikten är att låta området utvecklas i dessa riktningar. Längs Malmbergsleden finns avstyckade och lediga tomter med bra skyltlägen, redo för att exploateras. Längs Oljevägen finns befintliga verksamheter med mindre inslag av handel. Intentionen är att sammanknyta Malmheden tydligare med detta område och på så sätt förbinda Malmheden med Gällivares centrala delar. Önskemål om utveckling av området har föranlett en planmässig fördjupning över områdets framtida utveckling. Den fördjupade studien ser över befintlig trafiksituation, parkering, expansionsmöjligheter, tänkbara förtätningar eller omstruktureringar i området. Nedan redovisas ett första förslag på utvecklingsmöjligheter. 37 (82)

18 Utdrag ur godkänt program över Malmheden. H betyder handel med inslag av verksamheter, HV står för verksamheter med inslag av handel och B betyder bostäder. 38 (82)

19 Konflikter och konsekvenser - Decentralisering av handel kan medföra längre transporter och sämre tillgänglighet. Malmheden ligger dock relativt centralt och har goda kollektivtrafikförbindelser. - Integrering av handel och verksamheter kan medföra risker. - Förhållandet mellan Malmhedens handel och övrig handel i tätortsområdet kan påverkas. - En utbyggnad av området och ökad trafik kan komma att störa boende i närområdet. - Malmheden ligger inom riksintresse för värdefulla ämnen eller mineral. - Förorenad mark kan förekomma. - Program och detaljplan över Malmhedens upprättas. - Handelpolicy upprättas. - Riklinjer för buller och skyddsavstånd till verksamheter efterföljs. 39 (82)

20 G GRUVVERKSAMHETEN Området för gruvverksamheten omfattar inte enbart gruvans tillhörande byggnader, vägar och övriga anläggningar utan omfattar ett större område med både dagbrott, och brytning under jord. Gruvområdet omfattar även områden bebyggda med bostäder. Elevhemsområdet och delar av Bolagsområdet (Johannes och Hermelin) är under omvandling och kommer att påverkas av gruvan inom de närmaste åren. Gruvverksamheten utgör en stor del av planområdet. Området har expanderat något sedan den tidigare översiktsplanen från Gruvans påverkan på bostäder i Malmberget beskrivs under rubriken B, Bostäder och underrubriken Malmberget. GRUVOMRÅDE Koskullskulle Malmberget Utdrag från plankartan över gruvområde i Malmberget. Teckenförklaring finns på den stora plankartan Stora delar av planområdet ligger inom riksintresse för värdefulla ämnen och mineraler. Även nya föreslagna bebyggelseområden berörs av riksintresset. Detta innebär att bebyggelsområden och riksintresset står i konflikt mot varandra. Översiktsplanens förslag till expansion av tätorten tar i sig ställning till riksintresset för järnmalm, då utveckling av tätorten föreslås över riksintresset. Kommunen anser sig inte kunna föreslå en utveckling av tätorten som är helt och hållet förenligt med riksintresset för värdefulla ämnen. Stora delar av planområdet täcks av riksintresse för järnmalm och kan ej enligt kommunen vara helt förenlig med föreslagen utbyggnad om Gällivare ska kunna överleva som ort. För kommunen handlar det om en prioritering av bostäder för ortens attraktivitet och överlevnad. Kommunen har prioriterat en expansion av bostäder framför riksintresset. De föreslagna bostadsområdena Nuolajärvi, Nunisvaara samt en komplettering/förtätning i vissa delar av centrala Gällivare, Koskullskulle och Söderbergs kullar ligger inte inom riksintresse för värdefulla mineral och ämnen. Vissa föreslagna utbyggnadsområden ligger dock inom riksintresset, t ex Vassaraträsk och 40 (82)