Redovisning Lex Sarah

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Redovisning Lex Sarah"

Transkript

1 TJÄNSTESKRIVELSE 1 (1) Sociala nämndernas förvaltning Dnr: 2015/699-IFN-751 Ylva Florin Holmsten - ar508 E-post: ylva.florin.holmsten@vasteras.se Kopia till Individ- familjenämnden Redovisning Lex Sarah Förslag till beslut Individ- familjenämnden godkänner redovisningen av avvikelser i form av lex Sarah. Ärendebeskrivning Individ- familjenämnden har i april 2015 beslutat att förvaltningen ska sammanställa avvikelser i form av klagomål synpunkter lex Sarah halvårsvis samt att dessa båda avvikelsetyper ska analyseras tillsammans för att ge en bättre överblick över vad avvikelserna inom socialtjänstens myndighetsutövning respektive utförd vård omsorg handlar om. I samband med detta beslutades också om en ny form av avtalsuppföljning hos utförare leverantörer med fokus på hantering av avvikelser. Detta är den första sammanställningen av avvikelser utifrån den förändrade rutinen avser tidsperioden Av sammanställningen går att utläsa antal innehåll i lex Sarah-ärenden gällande nämndens myndighetskontor så väl som gällande den utförda vård omsorg som sker i nämndens regi. I den del av skrivelsen som handlar om utförd vård omsorg finns också en beskrivning av den förändrade avtalsuppföljningen med fokus på avvikelser. Skrivelsen avslutas med en sammanvägning en gemensam analys av båda avvikelsetyperna lex Sarah. respektive klagomål synpunkter. Sociala nämndernas förvaltning har i skrivelse den 28 augusti 2015 lagt fram förslag till beslut. Bilagor Sammanställning av avvikelser i form av lex Sarah inom Individ- familjenämndens myndighetsutövning respektive utförd vård omsorg. Skickad av: Eva Sahlén - SNSES03

2 TJÄNSTESKRIVELSE 1 Diarienr /699-IFN-751 Sociala nämndernas förvaltning Handläggare Ylva Florin-Holmsten Handläggare Johan Crusefalk ylva.florin-holmsten@vasteras.se johan.crusefalk@vasteras.se Till Individ- familjenämnden Sammanställning av avvikelser i form av lex Sarah inom Individ familjenämndens myndighetsutövning respektive utförd vård omsorg. Bakgrund Nämnden har sedan flera år tillbaka tagit del av sammanställningar över antal typ av klagomål synpunkter respektive lex Sarah-ärenden. I april 2015 beslutade nämnden att förvaltningen ska sammanställa avvikelser i form av klagomål synpunkter lex Sarah halvårsvis samt att dessa båda avvikelsetyper ska analyseras tillsammans för att ge en bättre överblick över vad avvikelserna inom socialtjänstens myndighetsutövning respektive utförd vård omsorg handlar om. Stadens redovisningsplan anger att dessa olika avvikelsetyper ska diarieföras i olika serier, vilket medför att även sammanställningen till nämnd sker i olika skrivelser för att kunna diarieföras i rätt serie. Respektive skrivelse avslutas med en sammanvägning en gemensam analys av båda avvikelsetyperna klagomål synpunkter respektive lex Sarah. Denna analys återfinns i båda skrivelserna. Sammanställningen av lex Sarah-ärenden är i förevarande skrivelse uppdelad på myndighetsutövning respektive utförd vård omsorg. Uppföljningsmetoden avseende avvikelser inom utförd vård omsorg har förändrats sedan tidigare sammanställningar som nämnden tagit del av. Avtalsuppföljningar har nu särskilt genomförts hos utförare leverantörer med fokus på avvikelsehantering, vilket närmare beskrivs under avsnittet om utförare leverantörer Lex Sarah myndighetsutövningen Rapportering av lex Sarah för tidsperioden 1/1-30/ avseende IFNs myndighetsutövning Under tidsperioden har nio lex Sarah-rapporter inkommit avseende myndighetsövningen inom IFN. Sju avser socialkontor barn ungdom utredning två avser familjehemsenheten. Inga rapporter har inkommit från övriga myndighetskontor under tidsperioden. Fyra av missförhållanden avseende barn ungdom utredning gäller samma missförhållande i olika individärenden, dessa redogörs för sammantaget. Samtliga inkomna lex Sarah-rapporter har medfört en lex Sarah-utredning. Av dessa är sju utredningar är färdigställda. I dessa ärenden har anmälan om allvarligt missförhållande gjorts till Inspektionen för vård omsorg (IVO) i sex fall. I samtliga fall har IVO bedömt nämndens vidtagna åtgärder som tillräckliga. Nämnden erinras också att nogsamt följa upp om åtgärderna får önskad effekt. Nedan följer en sammanställning av lex Sarah -rapporter samt utgången av respektive utredning.

3 2 (9) Enhet Bedömning av allvarlighetsgrad Missförhållande, inte allvarligt Barn Ungdom utredning Barn Ungdom utredning Barn Ungdom utredning Barn Ungdom utredning Beskrivning av ärende Våldsutsatt mamma placeras i skyddat boende tillsammans med sina barn. Barnens situation mammas föräldraförmåga utreds inte trotts orosanmälan. Inga bedömningar görs kring barnens behov av insatser på fem månader. 11-åring lever i våldsmiljö. stiden är oskäligt lång, nästan ett år. Endast ett barnsamtal genomförs först efter 10 månader. Samtal beviljas som insats till barnet, barnet garanteras inget skydd genom insatsen. Genomgående passivitet i ärendet. 4 stycken rapporter avseende samma missförhållanden gällande 4 olika barn unga deras föräldrar. Sekretesshandlingar i form av barnavårdsanmälningar förhandsbedömningar lämnas av en inhyrd konsult i en obevakad väska på ett tåg. Väskan försvinner med handlingarna. Sekretessbelagda uppgifter avseende en förälder med enskild vårdnad skickas hem till den andre föräldern som ej är vårdnadshavare. Föräldern med enskild vårdnad har tidigare varit utsatt för hot Allvarligt missförhållande Allvarligt missförhållande Allvarligt missförhållande Ärende status avslutad avslutad avslutad avslutad Anmälan till IVO Nej Ja. IVO ansåg att nämndens vidtagna åtgärder för att komma tillrätta med missförhållandet var tillräckliga. Ja. IVO ansåg att nämndens vidtagna åtgärder för att komma tillrätta med missförhållandet var tillräckliga. Ja. IVO ansåg att nämndens vidtagna åtgärder för att komma tillrätta med missförhållandet var tillräckliga.

4 3 (9) Totalt: 7 barn ungdom familjehemsenheten en är pågående. Intervjuer återstår med arbetsledning. barn ungdom familjehemsenheten Totalt: 2 Sammantaget: 9 våld av den andre föräldern. Ett barn placeras i ett outrett jourhem flyttas därefter till ett outrett familjehem för stadigvarande vård fostran. Omplaceringen sker via ett konsulentstött företag. Spädbarn placeras för stadigvarande vård i familjehem. Ingen uppföljning sker i familjehemmet förrän fyra månader efter verkställande av placering. Ingen handläggare besökte barnet förrän sex månader efter placering. Det framgår inte heller av dokumentationen vem som är särskilt utsedd socialsekreterare för barnet. Av enheten initialt bedömd som risk för missförhållande. En definitiv bedömning av allvarlighetsgrad görs i samband med utredningens färdigställande. Av enheten initialt bedömd som risk för missförhållande allvarligt missförhållande. En definitiv bedömning av allvarlighetsgrad görs i samband med utredningens färdigställande. pågående. en visar på missförhållanden på alla tre enheterna för barn ungdom (samhällsvård, familjehemsenheten samt utredning). Samråd ska ske med myndighetschef kring åtgärder då missförhållandet återkommit i flera ärenden gällande barn i samhällsvård under två års tid, torts adekvata vidtagna åtgärder. Inte ännu klarlagt om det kommer att bli en anmälan till IVO eller inte. Inte ännu klarlagt om det kommer att bli en anmälan till IVO eller inte. Kommentar till tabellen Syftet med att utreda lex Sarah-rapporter är att identifiera missförhållanden i den egna verksamheten samt att åtgärda dessa se till att dessa missförhållanden inte uppkommer igen. Samtliga lex Sarah-rapporter leder till en utredning som innehåller tex aktgranskning, intervjuer med berörda tjänstemän genomgång av lagstiftning på området. En analys görs också i varje ärende av vad som orsakat missförhållandet vad som behöver förändras i rutiner, arbetssätt eller styrning för att det inte ska hända igen. Samtliga genomförda lex Sarah-utredningar leder till beslut om åtgärder en återkoppling sker till berörd chef dess personal. Syftet med återkopplingen är att det ska ske ett lärande i organisationen att samma missförhållanden inte ska upprepas igen.

5 4 (9) En förhållandevis stor del av lex Sarah-ärendena (fem av sju) på barn ungdom utredning handlar om sekretessbeslagda handlingar om enskildas angelägenheter som kommit i orätta händer genom att skickas fel eller tappas bort. I en förhållandevis stor del av lex Sarah-ärendena på både barn ungdom utrednining familjehemsenheten återkommer en passivitet som på olika sätt drabbar/riskerar att drabba de aktuella barnen; behovsbedömngar uteblir eller tar lång tid, barn placeras i outrett familjehem (vilket ökar risken för sammanbrott) ingen besöker ine familjem placerade barn under längre tider. Under tidsperioden januari till med juni 2015 har det endast inkommit lex Sarahrapporter från socialkonotor barn ungdom utredning samt familjehemsenheten. Från sociala enheten, socialkontor vuxen, socialkontor ekonomi, mottagningen respektive flykting har det inte inkommit några lex Sarah-rapporter under perioden. Det faktum att det inte inkommer några lex Sarah-rapporter från en enhet behöver inte innebära att det inte uppkommit några missförhållanden där. Inte heller det faktum att en enhet gör många lex Sarah-rapporter kan utslutande ses som att det uppstår fler missförhållanden på den enheten. Skillnaderna kan förklars med olika grad av medvetenhet kunskap kring rapporteringsskyldigheten. Kunskapen om lex Sarah i organisationen har ökat succesivt i med det webbaserade utbildningsmaterial som togs fram av förvaltningen under senare delen av 2014 har börjat användas. Ett lågt antal inkomna rapporter från en enhet kan förstås som att det behöver göras ett ytterligare arbete kring medvetenheten kring dessa frågor. I samband med årsbokslutet 2015 kommer också en egenkontroll att genomföras avseende i vilken omfattning utbildningsmaterialet om lex Sarah används på enheterna. Analys myndighetsutövning Det är svårt att utläsa några riktigt tydliga trender tendenser av materialet som helhet, torts att materialet är förhållandevis omfattande. Tolkningen av materialet behöver ske med en viss försiktighet då det kan finnas andra förklaringar än brister i kvaliten som orsak att en verksamhet tex får mycket klagomål. Ett antagande skulle kunna vara att antalet klagomål är högre i verksamheter där man utövar myndighetsutövning som på olika sätt får konsekvenser /eller riskerar att uppröra människor. Detta skulle tex kunna gälla för socialkontor ekonomi, då det är allmänt vedertaget att människor kan uppröras när de inte beviljas pengar som de anser sig behöva. Detta skulle kunna förklara att socialkontor ekonomi har övervägande flest klagomål i sammanställningen. Ett annat antagande skulle kunna vara att ju mer komplex svårhanterad ärendehandläggning som genomförs ju större risk är det att det blir fel i handläggningen, vilket i sin tur torde generera fler klagomål respektive lex Sarahrapporter. Detta skulle kunna gälla tex socialkontor barn ungdom då de hanterar kanske en av de mest komplexa delarna inom socilatjänstens myndighetutövning. Dessa osäkerhetsmarkörer till trots går det ändå att utläsa viktigt information om verksamheten ut materialet. Vid en genomgång av samtliga rapporterade avvikelse inom IFNs myndighetsutövningen, klagomål synpunkter lex Sarah sammanvägt, finns det en svag överrepresentation avseende brister i rättskerheten inom handläggningen. Tittar man däremot enbart på klagomål synpunkter finns en viss överrepresentation avseende bemötandefrågor. Skillnaderna är dock små i förhållande till tex kategorin övrigt, där tex tillgänglighet information om besvär återfinns. Bemötandefrågor är viktiga att lyfta fram då bemötandet är avgörande för hur

6 5 (9) människor upplever kontakten med myndigheten. Det är därför viktigt att ständigt arbeta med att utveckla förbättra eventuella brister i bemötandet. En förhållandevis stor del av klagomålen på socialkontor ekonomi är avhjäpta med förnyad information om besvär/överklagningsförfarande. Detta är en förhållandevis enkel men mycket viktig åtgärd då det möjliggör för den enskilde att överklaga beslut få sin sak prövad i nästa rättsliga instans. Detta leder i sin tur till en ökad rättssäkerhet. Tittar man på antalet inkomna klagomål synpunkter uppdelat per enhet framträder inte någon entydig bild gällande respektive enhet, varför någon särskilda trender eller tendens inte går att utläsa av materialet sett per enhet. Avvikelserna inom ramen för lex Sarah handlar till övervägande del om rättssäkhet, vilket är en natruligt följd av att myndighetsutövningen just ägnar sig åt handläggning av individärenden vilken ska följa gällande lagstifning. Brister i handläggningen medför därför nästan alltid brister i rättssäkerheten. Lex Sarah-utredningarna har under de två senaste åren visat att ett antal missförhållanden återkommer trots adekvata vidtagna åtgärder. Likartade missförhållande framgår även av denna redovisning. Exempel på ett återkommande missförhållande inom myndighetsutövningen gällande barn ugna är att barn placeras i familjehem utan att vården följs upp säkerställs. Ett annat exempel är passivitet i förhållande till barns behov under pågående utredning. Inspektionen för vård omsorg (IVO) har uppmärksammat att samma felhändelser återkommer trots vidtagna åtgärder har under 2015 i sina beslut lagt till en formulering om att det åligger nämnden att följa upp att de vidtagna åtgärderana når önskad effekt. Under hösten 2015 kommer ett arbete att påbörjas kring hur denna uppföljning behöver genomföras för att vidtagna åtgärder ska få en större genomslagskraft i myndighetsutövningen. Några av lex Sarah-ärendena handlar om borttappade handlingar respekive handlingar hemskickade till obehörig person. Denna typ av missförhållande leder till att den för socialtjänsten starka sekretessen gällande enskildas förhållanden bryts, vilket kan få allvarliga konsekvenser för de enskilda som drabbas. Även bland klagomålsärendena återfinns ett ärende (där handläggare kontaktar djurskyddet på annan myndighet), där man kan ställa sig frågande till hanteringen av sekretessen avseende den enskildes personliga förhållanden i förhållande till den andra myndigheten. Detta ärende är också av en sådan karaktär att klagomåler borde medfört en lex Sarah-rapport från tjänsteman, för att en grundligare utredning avseende tex sekretessförhållanden kunnat genomföras. En återkopppling avseende detta kommer att göras till berörd enhet. Ett observandum är att vissa enheter inte inkommit med några lex Sarah- rapporter. Detta gäller tex socialkontor ekonomi sociala enheten, vilka inte inkommit med några lex Sarah-rapporter under föregående år heller.enheterna mottagning flykting är förhållandevis nybildade enheter inget jämförelsematerial finns för deras del sedan tidigare. En dialog kommer att föras med dessa enheter om det finns ett behov av ytterligare utbilding eller annat stöd för att implementera rapporteringsskyldigheten enligt lex Sarah. Det är nödvändigt att ständigt arbeta för att handläggningen av ärenden ska ske så rättssäkert som möjligt. Uppdaterade processbeskrivningar arbetsrutiner utgör en del i att möjliggöra detta. Arbetet med detta är färdigt på vissa enheter där sker reglebunden revision, medan andra enheter förhållandevis nyligen påbörjat arbetet. Det är viktigt att det råder en hög medvetenhet om rapporteringskyldigheten enligt lex Sarah på samtliga enheter. Allt eftersom personalen blir mer medveten om

7 6 (9) rapporteringsskyldigheten enligt lex Sarah, ökar också benägenheten till reflektion över det egna arbetet. Utvärdering av det egna arbetet kan då bli en naturlig del i arbetet, vilket kan bidra till en ökad kvalitet. Arbetet med att följa utvärdera såväl klagomål synpunkter som lex Sarah är en viktig del av det systematiska förbättringsarbetet. Ett av klagomålsärendena är av sådan karaktär att det borde föranlett en lex Sarahrapport från tjänsteman. Uppgifter om enskildas angelägenheter, vilket även det faktum att en enskild är aktuell på socialtjänsten anses vara, omfattas av sekretess hos socialtjänsten. När ett klagomål innehåller uppgifter av denna karaktär behöver det uppmärksammas utöver vad som framgår vid utredandet av ett klagomål. En lex Sarah-utredning kan då vara ett användbart redskap då den genomförs av en från enheten oberoende utredare (strateg inom SNF) mer tydligt fokuserar på att identifera systemfel bakomliggande orsaker till felhändelserna. Därmed finns också andra möjligheter att åtgärder föreslås på en mer övergipande nivå, vilket ökar sannolikheten att avvikelen inte ska upprepas. Tanken med att både taemot, utreda åtgärda klagomål synpunkter från enskilde samt att inom ramen för lex Sarahregleringen taemot, utreda åtgärda lex Sarah-rapporter från personal är att få ett så finmaskigt nät som möjligt där avvikeler inte kommer bort, utan identiferas, åtgärdas leder till förbättringar. Värt att uppmärksamma är också att sex av nio lex Sarah-rapporter lett till att allvarliga missförhållanden identifierats anmälts till Inspektionen för vård omsorg. Lex Sarah utförd vård omsorg Under mätperioden har metoderna för redovisning av avvikelser, ett samlingsnamn för synpunkter, klagomål hantering enligt lex Sarah, delvis förändrats. För hela mätperioden gäller att synpunkter klagomål som kommit in direkt till Sociala nämndernas förvaltning (SNF) dokumenterats i det interna diariesystemet VÄHS. När det gäller synpunkter klagomål som lämnats till utförare leverantörer, så har utförarna till med april 2015 tre gånger per år lämnat in tertialrapporter med uppgift om antalet inkomna synpunkter, men med få undantag inte närmare specificerat vad klagomålen synpunkterna handlat om. Från med maj 2015 har metoden ändrats när det gäller redovisning av synpunkter klagomål som lämnats direkt till utförarna. Koordinator för synpunkter klagomål tar nu personlig kontakt hämtar in uppgifter om inträffade synpunkter klagomål inför halvårsredovisning i september (redovisning av första halvåret) respektive januari (redovisning av andra halvåret föregående år samt helår). Tanken med den nya insamlingsmetoden är att möjliggöra en fördjupad diskussion dialog med respektive utförare. En ambition är att på ett tydligare sätt uppmärksamma övergripande trender tendenser när det gäller uppkomna synpunkter klagomål. Exempel på sådana frågeställningar är i vilken grad antalet typen av synpunkter klagomål påverkas av faktorer som en brukargrupps sammansättning den lagstiftning, det regelverk övriga villkor som råder för olika typer av insatser. Ett annat syfte med besöken har även varit att få fram uppgifter om de avvikelser som hanterats i verksamheten enligt lex Sarah. Dels för att få fram uppgifter om antalet avvikelser, dels för att få en djupare bild av verksamhetens syn på vilka avvikelser som ska föranleda rapportering utredning enligt lex Sarah vilka missförhållanden som är så allvarliga att det är aktuellt med anmälan till IVO. En annan central fråga vid besöken hos utförarna har varit hur man inom verksamheten ställer

8 7 (9) sig till den rapporteringsskyldighet kring missförhållanden risk för missförhållanden som all personal har. Metod Uppgifterna om avvikelser har under mätperioden inhämtats på två sätt. Underlaget för tiden fram till april 2015 är de avvikelser som registrerats i VÄHS samt de som stadens utförare leverantörer lämnat in i sina tertialrapporter. För tid därefter har koordinator för synpunkter klagomål genomfört personliga besök hos stadens utförare. Under perioden från 15 juni till 21 augusti 2015 har 28 sådana personliga besök genomförts, varav 4 hos utförare som bedriver verksamhet på uppdrag av individ- familjenämnden (fortsättningsvis benämnd IFN). Ett kritiskt tänkande kring metodfrågorna känns extra viktig i rapporteringen för utförarna inom IFN:s verksamhetsområde. Detta eftersom rapporten baseras på såväl ett litet antal inrapporterade avvikelser som ett totalt sett litet antal besök i utförarverksamheterna. Inget besök har exempelvis gjorts i IFN-verksamhet som bedrivs av stadens egen utförarorganisation, proaros, som är en av de största aktörerna. Undersökningsresultatet de slutsatser som går att dra påverkas dessutom vid denna första mätning av att datainsamlingen har skett enligt två olika mätmetoder. Ett lämpligt förhållningssätt kan vara att betrakta den här rapporten som ett utgångsläge eller nolläge, där man i kommande halvårsvisa undersökningar mäter hur stor effekten successivt blir av de genomförda förändringarna i datainsamlingen av avvikelser av den fortsatta dialogen med utförarna i dessa frågor. I enlighet med synen på denna rapport som ett utgångsläge har inga försök gjorts att redigera eller samordna de olika utförarnas skilda metoder att definiera redovisa avvikelser. Man kan se det som ett intressant utgångsläge för fortsatt undersökning att antalet inrapporterade synpunkter, klagomål hanterade avvikelser enligt lex Sarah är märkbart färre hos utförare inom IFN-området än hos utförare som verkar inom de andra sociala nämndernas verksamhetsområden att det varit svårare att få kontakt med utförare inom IFN-området för en diskussion kring avvikelser avvikelsehantering i jämförelse med utförare inom de övriga sociala nämnderna. En annan viktig utgångspunkt för undersökningen är att inte dra generella slutsatser kring de olika utförarnas syn på villkoren för att bedriva sin verksamhet syn på hur dessa villkor påverkar uppkomsten av avvikelser. Uppgifterna ska ses som exempel på hur en utförare av en viss insats kan se på sin verksamhet, inte som allmängiltiga fakta. Nedan följer enammanställning av lex Sarah för tidsperioden 1/1-30/ för utförd vård omsorg IFN Enhet Beskrivning av ärende Bedömning av allvarlighetsgrad Ärende status Anmälan till IVO Ingen avvikelsehanteing enligt lex Sarah finns inrapporterad för perioden Kommentarer till tabeller till besök hos utförare/leverantör Syftet med att utreda lex Sarah-rapporter är att identifiera missförhållanden i den egna verksamheten samt att åtgärda dessa se till att de inte händer igen. Verksamhetens personal har en rapporteringsskyldighet enligt Lex Sarah verksamheten har ett ansvar att utreda samtliga rapporter samt vid ta åtgärder för att komma till rätta med missförhållandet. Under tidsperioden har det inte kommit in någon lex Sarah-rapportering alls från utförare inom IFN:s område. Det bedöms inte vara realistiskt utifrån omfattningen

9 8 (9) karaktären av den verksamhet som bedrivs att det helt skulle saknas missförhållanden eller risk för missförhållanden i den bedrivna verksamheten. Vid genomgången av redovisade synpunkter klagomål bedömdes åtminstone fem av de redovisade klagomålen som handlade om personlig säkerhet informationssäkerhet brister i medicinsk omvårdnad behandlingsansvar vara så pass allvarliga att lex Sarahrapportering -utredning kan anses ha varit befogad. Dessutom resonerar utförare av omvårdnadsboende kring att en dialog kring frågor om hot våld hela tiden är en del av den dagliga verksamheten. Eftersom personalens bedömning av om en boende är hotfull kan leda till att den boende förlorar sitt bostadskontrakt, så bedöms frågan om hot våld direkt vara kopplad till en bedömning av risk för missförhållande för den enskilde klienten Ett litet antal lex Sarah-rapporter kan ibland förklaras med en låg grad av medvetenhet kunskap kring rapporteringsskyldigheten. Vid besöken hos utförarna inom IFN:s verksamhetsområde uppgav samtliga att de var helt införstådda med all personals rapporteringsskyldighet enligt lex Sarah. Flera av de besökta utförarna signalerade att de upplevde en osäkerhet kring kriterierna för när ett missförhållande eller en risk för missförhållande enligt lex Sarah kan sägas ha inträtt. Denna osäkerhet kan då bli en tillbakahållande faktor för rapporteringen. Analys utförd vård omsorg Undersökningen har att det totala antalet rapporterade synpunkter, klagomål ärenden som hanterats enligt lex Sarah totalt sett är litet. Det har också varit jämförelsevis svårare att komma i kontakt med utförare inom IFN:s verksamhetsområde för en diskussion kring hur de ser på- bedriver avvikelsehantering. Orsakerna till detta förhållande behöver undersökas mera, men förklaringarna från utförarsidan hadlar såväl om en stor upplevd kundnöjdhet som att man arbetar med en tyst kundgrupp med små resurser att själva tillvarata sina intressen. Anmärkningsvärt är att egenrapporterade uppgifter om avvikelser helt saknas från ett antal större aktörer, så som exempelvis proaros. När det gäller proaros pågår dialog i denna fråga. Den ofullständiga egendokumentationen av avvikelser från utförarna medför även att det till stor del saknas uppgift om vilka åtgärder som utförarna vidtagit avseende de få klagomål som ändå kommit in via Sociala nämndernas förvaltning (SNF). Det går då inte att se en koppling mellan lämnat klagomål vidtagen åtgärd. Det blir därmed inte heller möjligt att i någon högre utsträckning se i vilken grad klagomålshanteringen leder till ett lärande en verksamhetsutveckling hos utförarna. Utförare som bedriver verksamhet inom socialtjänstområdet är skyldiga att ha ett kvalitetsledningssystem enligt aktuell författning. Samtidigt är det en utbredd uppfattning hos flera av de utförare som varit föremål för uppföljning i samband med denna halvårsredovisning att man bäst löser uppkomna avvikelser i vardagsarbetet. Synpunkter klagomål blir då inte dokumenterade kan därmed inte sammanställas redovisas i efterhand, vare sig när det gäller antal eller innehåll. Det blir då naturligt att fråga sig om utföraren uppfyller kravet på spårbart kvalitetsarbete. Det kan också noteras att en utförare, Citykyrkan, har använt klagomålsfunktionen inom SNF som ett verktyg att gentemot beställaren belysa problem kring socialtjänstens uppsökarverksamhet, som man inom Citykyrkan anser försvårar genomförandet av verksamheten. Frågan blir om sådana frågor bäst diskuteras i annat forum. Under tidsperioden har det inte kommit in någon lex Sarah-rapportering alls från utförare inom IFN:s område. Det bedöms inte vara realistiskt utifrån omfattningen karaktären av den verksamhet som bedrivs att det helt skulle saknas missförhållanden eller risk för missförhållanden i den bedrivna verksamheten. Vid genomgången av redovisade synpunkter klagomål bedömdes åtminstone fem av de redovisade kla-

10 9 (9) gomålen som handlade om personlig säkerhet informationssäkerhet brister i medicinsk omvårdnad behandlingsansvar vara så pass allvarliga att lex Sarahrapportering -utredning kan anses ha varit befogad. Dessutom resonerar utförare av omvårdnadsboende kring att en dialog kring frågor om hot våld hela tiden är en del av den dagliga verksamheten. Eftersom personalens bedömning av om en boende är hotfull kan leda till att den boende förlorar sitt bostadskontrakt, så bedöms frågan om hot våld direkt vara kopplad till en bedömning av risk för missförhållande för den enskilde klienten. Vid besöken hos utförarna inom IFN:s verksamhetsområde uppgav samtliga att de var helt införstådda med all personals rapporteringsskyldighet enligt lex Sarah. Samtidigt signalerade flera att de upplevde en osäkerhet kring kriterierna för när ett missförhållande eller en risk för missförhållande enligt lex Sarah kan sägas ha inträtt. Denna osäkerhet blir för dessa utförare en tillbakahållande faktor för rapporteringen. Frånvaron av lex Sarah-rapporter väcker därför frågor om det behövs riktade utbildningsinsatser för att öka medvetenheten på området. Utförare som har en mera konsekvent dokumentation av såväl inträffade avvikelser som av de åtgärder avvikelsen medfört, till exempel Citykyrkan, visar hur avvikelser kan vändas till systematiska förbättringar till utveckling av den egna verksamheten.

Sociala nämndernas förvaltning Dnr: 2015/163-NF-751 Ylva Florin Holmsten - ar508 E-post:

Sociala nämndernas förvaltning Dnr: 2015/163-NF-751 Ylva Florin Holmsten - ar508 E-post: TJÄNSTESKRIVELSE 1 (2) Sociala nämndernas förvaltning 2015-08-31 Dnr: 2015/163-NF-751 Ylva Florin Holmsten - ar508 E-post: ylva.florin.holmsten@vasteras.se Kopia till Nämnden för personer med funktionsnedsättning

Läs mer

Redovisning lex Sarah Förslag till beslut. Sammanfattning

Redovisning lex Sarah Förslag till beslut. Sammanfattning TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum 2016-09-06 Sida 1 (1) Diarienr IFN 2016/00453-8.0.3 Sociala nämndernas förvaltning Johan Crusefalk Epost: johan.crusefalk@vasteras.se Kopia till Individ- & familjenämnden Redovisning

Läs mer

Redovisning av avvikelser i form av lex Sarah inom individ- och familjenämndens myndighetsutövning och öppenvård/boende - halvår

Redovisning av avvikelser i form av lex Sarah inom individ- och familjenämndens myndighetsutövning och öppenvård/boende - halvår TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum 2018-08-31 Sida 1 (1) Diarienr IFN 2018/00577-1.3.5 Individ- och familjeförvaltningen Ritwa Frang Epost: ritwa.frang@vasteras.se Kopia till Individ- och familjenämnden Redovisning

Läs mer

Redovisning av systematiskt kvalitetsarbete inom nämndens för personer med funktionsnedsättning verksamhetsområde - halvår , lex Sarah

Redovisning av systematiskt kvalitetsarbete inom nämndens för personer med funktionsnedsättning verksamhetsområde - halvår , lex Sarah TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum 2017-09-04 Sida 1 (1) Diarienr NF 2017/00144-1.3.5 Sociala nämndernas förvaltning Johan Crusefalk Epost: johan.crusefalk@vasteras.se Kopia till Nämnden för personer med funktionsnedsättning

Läs mer

Redovisning av systematiskt kvalitetsarbete inom äldrenämndens verksamhetsområde - halvår , lex Sarah

Redovisning av systematiskt kvalitetsarbete inom äldrenämndens verksamhetsområde - halvår , lex Sarah TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum 2017-09-04 Sida 1 (1) Diarienr AN 2017/00215-1.3.5 Sociala nämndernas förvaltning Johan Crusefalk Epost: johan.crusefalk@vasteras.se Kopia till Äldrenämnden Redovisning av systematiskt

Läs mer

Redovisning av avvikelser i form av lex Sarah inom individ- och familjenämndens myndighetsutövning och öppenvård/boende - halvår

Redovisning av avvikelser i form av lex Sarah inom individ- och familjenämndens myndighetsutövning och öppenvård/boende - halvår TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum 2019-08-05 Sida 1 (1) Diarienr IFN 2019/00485-1.3.5 Individ- och familjeförvaltningen Ritwa Frang Kopia till Individ- och familjenämnden Redovisning av avvikelser i form av lex Sarah

Läs mer

Förslag till beslut Nämnden för personer med funktionsnedsättning godkänner redovisningen av avvikelser i form av klagomål och synpunkter.

Förslag till beslut Nämnden för personer med funktionsnedsättning godkänner redovisningen av avvikelser i form av klagomål och synpunkter. TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum 2017-09-04 Sida 1 (1) Diarienr NF 2017/00129-1.3.5 Sociala nämndernas förvaltning Johan Crusefalk Epost johan.crusefalk@vasteras.se Kopia till Nämnden för personer med funktionsnedsättning

Läs mer

Sociala nämndernas förvaltning Dnr: 2015/162-NF-107 Ylva Florin Holmsten - ar508 E-post:

Sociala nämndernas förvaltning Dnr: 2015/162-NF-107 Ylva Florin Holmsten - ar508 E-post: TJÄNSTESKRIVELSE 1 (1) Sociala nämndernas förvaltning 2015-08-31 Dnr: 2015/162-NF-107 Ylva Florin Holmsten - ar508 E-post: ylva.florin.holmsten@vasteras.se Kopia till Nämnden för personer med funktionsnedsättning

Läs mer

Sociala nämndernas förvaltning Dnr: 2016/34-NF-107 Ylva Florin Holmsten - ar508 E-post:

Sociala nämndernas förvaltning Dnr: 2016/34-NF-107 Ylva Florin Holmsten - ar508 E-post: TJÄNSTESKRIVELSE 1 (1) Sociala nämndernas förvaltning 2016-02-03 Dnr: 2016/34--107 Ylva Florin Holmsten - ar508 E-post: ylva.florin.holmsten@vasteras.se Kopia till Kommunstyrelsen Nämnden för personer

Läs mer

Redovisning klagomål & synpunkter

Redovisning klagomål & synpunkter TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum 2016-09-07 Sida 1 (1) Diarienr IFN 2016/00452-1.3.7 Sociala nämndernas förvaltning Johan Crusefalk Epost: johan.crusefalk@vasteras.se Kopia till Individ- och familjenämnden Redovisning

Läs mer

Riktlinje för rapportering, utredning och anmälan enligt lex Sarah

Riktlinje för rapportering, utredning och anmälan enligt lex Sarah Tyresö kommun 2015-03-02 Socialförvaltningen 1 (10) Riktlinje för rapportering, utredning och anmälan enligt lex Sarah Fastställt av socialnämnden 2015-xx-xx, x 2 (10) Innehållsförteckning Riktlinje för

Läs mer

Rutiner för tillämpningen av lex Sarah SOSFS 2011:5

Rutiner för tillämpningen av lex Sarah SOSFS 2011:5 TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum 2017-04-24 Sida 1 (1) Diarienr AN 2017/00105-1.3.2 Sociala nämndernas förvaltning Ritwa Frang Epost: ritwa.frang@vasteras.se Äldrenämnden Rutiner för tillämpningen av lex Sarah SOSFS

Läs mer

Redovisning systematiskt kvalitetsarbete IFN Förslag till beslut Individ- och familjenämnden godkänner rapport om systematiskt kvalitetsarbete.

Redovisning systematiskt kvalitetsarbete IFN Förslag till beslut Individ- och familjenämnden godkänner rapport om systematiskt kvalitetsarbete. TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum 2017-02-01 Sida 1 (1) Diarienr IFN 2017/00003-1.3.5 Sociala nämndernas förvaltning Johan Crusefalk Epost: johan.crusefalk@vasteras.se Kopia till Individ- och familjenämnden Redovisning

Läs mer

Riktlinjer för missförhållanden enligt Lex Sarah. Antagen av socialnämnden Dnr: SN 2015/0132

Riktlinjer för missförhållanden enligt Lex Sarah. Antagen av socialnämnden Dnr: SN 2015/0132 Riktlinjer för missförhållanden enligt Lex Sarah Antagen av socialnämnden 2015-09-02 Dnr: SN 2015/0132 Innehåll Inledning... 2 Syfte... 2 Information om rapporteringsskyldighet... 2 Anställda rapporterar

Läs mer

Redovisning av systematiskt kvalitetsarbete inom nämnden för personer med funktionsnedsättnings verksamhetsområde 2016

Redovisning av systematiskt kvalitetsarbete inom nämnden för personer med funktionsnedsättnings verksamhetsområde 2016 Dnr: 2017/00003-NF-1.3.5 Redovisning av systematiskt kvalitetsarbete inom nämnden för personer med funktionsnedsättnings verksamhetsområde 2016 Johan Crusefalk, Ritwa Frang, Teresia Kjellgren Sociala nämndernas

Läs mer

Lex Sarah rapport och anmälan av missförhållande eller påtaglig risk för missförhållande

Lex Sarah rapport och anmälan av missförhållande eller påtaglig risk för missförhållande Vård- och omsorgsförvaltningen Riktlinje Gäller för Vård- och omsorgsförvaltningen Dokumentansvarig Godkänd av Monica Holmgren, chef vård- och omsorgsförvaltningen Diarienr VON 198/15 Version 1 Gäller

Läs mer

Sociala nämndernas förvaltning Dnr: 2015/283-ÄN-107 Ylva Florin Holmsten - ar508 E-post:

Sociala nämndernas förvaltning Dnr: 2015/283-ÄN-107 Ylva Florin Holmsten - ar508 E-post: TJÄNSTESKRIVELSE 1 (1) Sociala nämndernas förvaltning 2015-08-31 Dnr: 2015/283-ÄN-107 Ylva Florin Holmsten - ar508 E-post: ylva.florin.holmsten@vasteras.se Kopia till Äldrenämnden Redovisning synpunkter

Läs mer

RIKTLINJE. Lex Sarah. Vård- och omsorgsnämnden. Antaget Tills vidare, dock längst fyra år

RIKTLINJE. Lex Sarah. Vård- och omsorgsnämnden. Antaget Tills vidare, dock längst fyra år RIKTLINJE Lex Sarah Antaget av Vård- och omsorgsnämnden Antaget 2019-02-26 Giltighetstid Dokumentansvarig Tills vidare, dock längst fyra år Förvaltningschef Håbo kommuns styrdokumentshierarki Diarienummer

Läs mer

Ändring i äldrenämndens delegationsordning och fastställande av rutiner för 14 kap 3-7 socialtjänstlagen, lex Sarah

Ändring i äldrenämndens delegationsordning och fastställande av rutiner för 14 kap 3-7 socialtjänstlagen, lex Sarah 2012-01-10 1 (8) Äldrenämnden Ändring i äldrenämndens delegationsordning och fastställande av rutiner för 14 kap 3-7 socialtjänstlagen, lex Sarah Beslutsunderlag Tjänsteskrivelse den 10 januari 2012 Sammanfattning

Läs mer

Lex Sarah rapport och anmälan av missförhållande eller påtaglig risk för missförhållande

Lex Sarah rapport och anmälan av missförhållande eller påtaglig risk för missförhållande Lex Sarah rapport och anmälan av missförhållande eller påtaglig risk för missförhållande Styrdokument Riktlinje Dokumentansvarig SAS Skribent SAS Beslutat av Förvaltningschef dnr VON 137/18 Gäller för

Läs mer

I rutinen används begreppet missförhållande genomgående i texten men avser både missförhållande och risk för missförhållande.

I rutinen används begreppet missförhållande genomgående i texten men avser både missförhållande och risk för missförhållande. Lex Sarah rutin för ansvarsfördelning och hantering 2013-11-06, rev. 2015-03-30 1(6) Linda Svensson 046-35 64 55 linda.svensson@lund.se Lex Sarah rutin för ansvarsfördelning och hantering Dnr VOO 2013/0191

Läs mer

Rutiner för tillämpning av lex Sarah

Rutiner för tillämpning av lex Sarah 2017-11-09 1 (5) RUTIN AFN 2017/98 Rutiner för tillämpning av lex Sarah Vad är lex Sarah? Lex Sarah brukar man benämna de bestämmelser i socialtjänstlagen, förkortad SoL, och i lagen om stöd och service

Läs mer

Sociala nämndernas förvaltning 2015-02-11 Dnr: 2015/97-IFN-702 Åsa Påls - bl623 E-post: asa.pals@vasteras.se. Individ- och familjenämnden

Sociala nämndernas förvaltning 2015-02-11 Dnr: 2015/97-IFN-702 Åsa Påls - bl623 E-post: asa.pals@vasteras.se. Individ- och familjenämnden TJÄNSTESKRIVELSE (2) Sociala nämndernas förvaltning 205-02- Dnr: 205/97-IFN-702 Åsa Påls - bl623 E-post: asa.pals@vasteras.se Kopia till Individ- och familjenämnden Uppföljning av nätverksmöten och föräldrautbildning,

Läs mer

Sammanställning av statliga myndigheters anmärkningar på socialnämndens verksamheter fr.o.m

Sammanställning av statliga myndigheters anmärkningar på socialnämndens verksamheter fr.o.m Sida 1 av 8 Socialförvaltningen Tobias Wistrand Datum Dnr Sid 2018-04-30 SN 2018-106 1 (8) Kommunrevisionen Sammanställning av statliga myndigheters anmärkningar på socialnämndens verksamheter fr.o.m.

Läs mer

1(8) Avvikelse- och riskhantering inom SoL, LSS och HSL. Styrdokument

1(8) Avvikelse- och riskhantering inom SoL, LSS och HSL. Styrdokument 1(8) Styrdokument 2(8) Styrdokument Dokumenttyp Riktlinje Beslutad av Kommunstyrelsen 2015-03-10, 51 Dokumentansvarig Medicinskt ansvarig sjuksköterska/alb Reviderad Kommunstyrelsen 2017-05-30, 105 Kommunstyrelsen

Läs mer

Avvikelser och Lex Sarah. Monika Jonasson Robotycka SAS (socialt ansvarig samordnare)

Avvikelser och Lex Sarah. Monika Jonasson Robotycka SAS (socialt ansvarig samordnare) Avvikelser och Lex Sarah Monika Jonasson Robotycka SAS (socialt ansvarig samordnare) SAS, socialt ansvarig samordnare Genomför utredningar och granskningar som syftar till att säkerställa att verksamheterna

Läs mer

Redovisning av systematiskt kvalitetsarbete 2018 inom individ och familjenämndens verksamhetsområde

Redovisning av systematiskt kvalitetsarbete 2018 inom individ och familjenämndens verksamhetsområde TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum 2019-01-28 Sida 1 (1) Diarienr IFN 2019/00021-1.3.5 Individ- och familjeförvaltningen Ritwa Frang Epost: Ritwa.Frang@vasteras.se Kopia till IFF Individ- och familjenämnden Redovisning

Läs mer

Övergripande rutin för lex Sarah Omsorg- och välfärdssektorn

Övergripande rutin för lex Sarah Omsorg- och välfärdssektorn Övergripande rutin för lex Sarah Omsorg- och välfärdssektorn 1 Inledning Alla som arbetar inom socialnämndens eller vård- och omsorgsnämndens verksamheter ska medverka till att den verksamhet som bedrivs

Läs mer

Riktlinjer för lex Sarah

Riktlinjer för lex Sarah Riktlinjer för lex Sarah Beslutade av Södermalms stadsdelsnämnd 6 februari 2014 Dnr: 79-2014-1.2.1. Innehåll Rutiner för lex Sarah 3 1. Syftet med lex Sarah 3 2. Rapporteringsskyldiga 4 2.1. Den som uppmärksammar

Läs mer

Lex Sarah-rapport: är en rapport om ett missförhållande eller en påtaglig risk för ett missförhållande enligt 14 kap. 3 SoL respektive 24 b LSS.

Lex Sarah-rapport: är en rapport om ett missförhållande eller en påtaglig risk för ett missförhållande enligt 14 kap. 3 SoL respektive 24 b LSS. RUTIN lex Sarah Dokumentets syfte Att beskriva rutiner för handläggning av missförhållanden och påtagliga risker för missförhållanden enligt 14 kap 2-7 SoL samt 24 a 24 g LSS och SOSFS 2011:5. Dokumentet

Läs mer

1(8) Avvikelse- och riskhantering inom SoL, LSS och HSL. Styrdokument

1(8) Avvikelse- och riskhantering inom SoL, LSS och HSL. Styrdokument 1(8) Styrdokument 2(8) Styrdokument Dokumenttyp Riktlinje Beslutad av Kommunstyrelsen 2015-03-10, 51 Dokumentansvarig Medicinskt ansvarig sjuksköterska Reviderad 3(8) Innehållsförteckning 1 Bakgrund...4

Läs mer

Rapport enligt lex Sarah görs normalt på blanketten Blankett för rapport enligt lex Sarah.

Rapport enligt lex Sarah görs normalt på blanketten Blankett för rapport enligt lex Sarah. 1 (5) Områdescheferna ansvarar för att personal kontinuerligt informeras och påminns om lex Sarah-bestämmelserna och om skyldigheten att rapportera missförhållanden och risker för missförhållanden. Informationen

Läs mer

Lokal lex Sarah-rutin Norrmalms stadsdelsförvaltning

Lokal lex Sarah-rutin Norrmalms stadsdelsförvaltning 1 Lokal lex Sarah-rutin Norrmalms stadsdelsförvaltning Reviderad juni 2016 Innehåll Vad är lex Sarah 2 Att medverka till god kvalitet 2 Missförhållanden ska rapporteras 3 Skyldigheten att rapportera 3

Läs mer

1228 Dnr IFN 2017/

1228 Dnr IFN 2017/ SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (1) 2017-12-07 AU Individ- och familjenämnden 1228 Dnr IFN 2017/00665-4.2.4 Rapport brukarenkät 2017 - Individ- och familjenämndens verksamhet, myndighetsutövning - enheten för

Läs mer

Avvikelser inom socialnämnden, andra tertialen 2018

Avvikelser inom socialnämnden, andra tertialen 2018 TJÄNSTEUTLÅTANDE Socialkontoret Dnr SN/2018:281-012 Planering och administration 2018-09-04 1/2 Handläggare Barbro Ernald 0152-296 07 Avvikelser inom socialnämnden, andra tertialen 2018 Förslag till beslut

Läs mer

Lokala rutiner vid hantering av rapporter och anmälningar enligt lex Sarah. En del av kvalitetsarbetet

Lokala rutiner vid hantering av rapporter och anmälningar enligt lex Sarah. En del av kvalitetsarbetet Lokala rutiner vid hantering av rapporter och anmälningar enligt lex Sarah En del av kvalitetsarbetet Fastställd av Individ- och familjenämnden 2014-11-18 Innehåll Skyldighet att rapportera 1 Skyldighet

Läs mer

Övergripande ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete inom vård och omsorg i Malmö stad

Övergripande ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete inom vård och omsorg i Malmö stad Övergripande ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete inom vård och omsorg i Malmö stad Datum: Ansvarig: Förvaltning: Enhet: 2012-06-13 Stadskontoret Stadsområdesförvaltningar/Sociala Resursförvaltningen

Läs mer

Anmälan enligt lex Sarah enligt socialtjänstlagen (SoL) inom verksamhetsområde Barn och familj vid socialtjänsten i Motala kommun

Anmälan enligt lex Sarah enligt socialtjänstlagen (SoL) inom verksamhetsområde Barn och familj vid socialtjänsten i Motala kommun BESLUT inspektionenforvårdochomsorg Avdelning sydöst Cecilia Lobos Cecilia.Lobosgivo.se 2013-09-04 Dnr 8.1.2-30137/20131(5) Motala kommun Socialnämnden 591 86 Motala Ärendet Anmälan enligt lex Sarah enligt

Läs mer

Avvikelsehantering, hälso- och sjukvård rutin

Avvikelsehantering, hälso- och sjukvård rutin Avvikelsehantering, hälso- och sjukvård rutin Inledning Förvaltningens rutin för avvikelser utgår ifrån Avvikelsehantering- hälso- och sjukvård riktlinje, som i sin tur utgår ifrån lagar och föreskrifter.

Läs mer

Hantering av lex Sarah-ärenden aaa

Hantering av lex Sarah-ärenden aaa aaa Vård- och omsorgsförvaltningen aaa aaaa aaaa Dokumentnamn: Hantering av lex Sarah-ärenden Dnr: VOO 2017/0016 1(6) Skapad: 2013-11-06 Reviderad: 2017-01-10 Dokumenttyp: Rutin Skapad av: Kvalitetsstrateg

Läs mer

Avvikelser, klagomål. och synpunkter inom. Vård- och omsorgsnämnden. verksamheter. Antaget

Avvikelser, klagomål. och synpunkter inom. Vård- och omsorgsnämnden. verksamheter. Antaget RIKTLINJE Avvikelser, klagomål och synpunkter inom vård- och omsorgsnämndens verksamheter Antaget av Vård- och omsorgsnämnden Antaget 2019-02-26 Giltighetstid Dokumentansvarig Tillsvidare, dock längst

Läs mer

att fastställa lokala rutiner för Lex Sarah för individ- och familjeomsorg och vård- och omsorg enligt förslag.

att fastställa lokala rutiner för Lex Sarah för individ- och familjeomsorg och vård- och omsorg enligt förslag. Malmö stad Stadsområdesförvaltning Norr 1 (2) Datum 2013-10-10 Vår referens Susanne Nordqvist nämndsekreterare susanne.nordqvist@malmo.se Tjänsteskrivelse Rutiner för Lex Sarah SOFN-2013-146 Sammanfattning

Läs mer

Rutin för rapportering och anmälan gällande lex Sarah Antagen av Barn- och familjenämden 2015-xx-xx

Rutin för rapportering och anmälan gällande lex Sarah Antagen av Barn- och familjenämden 2015-xx-xx RUTIN FÖR LEX SARAH Rutin för rapportering och anmälan gällande lex Sarah Antagen av Barn- och familjenämden 2015-xx-xx Bakgrund och syfte Från och med den 1 juli 2011 trädde nya bestämmelser om lex Sarah

Läs mer

RIKTLINJE FÖR UTREDNING AV AVVIKELSE inom vård- och omsorgsförvaltningen

RIKTLINJE FÖR UTREDNING AV AVVIKELSE inom vård- och omsorgsförvaltningen RIKTLINJE FÖR UTREDNING AV AVVIKELSE inom vård- och omsorgsförvaltningen Handläggare: Medicinskt ansvarig för rehabilitering (MAR) Beslutsdatum: 2018-10-01 Medicinskt ansvarig sjuksköterska (MAS) Socialt

Läs mer

Socialtjänsten... Ansvarig Utfärdad av Berörda verksamheter Version Kvalitetssamordnare Eva Sjöstedt HO, HV och IFO 130625

Socialtjänsten... Ansvarig Utfärdad av Berörda verksamheter Version Kvalitetssamordnare Eva Sjöstedt HO, HV och IFO 130625 1 Socialtjänsten... Ansvarig Utfärdad av Berörda verksamheter Version Kvalitetssamordnare Eva Sjöstedt HO, HV och IFO 130625 Dokumentnamn Hantering av utgången rutin Lex Sarah rutin.doc Sparas i 10 år.

Läs mer

SOCIALFÖRVALTNINGEN Lillemor Johansson 2015-02-26

SOCIALFÖRVALTNINGEN Lillemor Johansson 2015-02-26 SOCIALFÖRVALTNINGEN Lillemor Johansson 2015-02-26 Rutin lex Sarah BAKGRUND Lex Sarah är de bestämmelserna i socialtjänstlagen (SoL) och i lagen om stödoch service till vissa funktionshindrade (LSS) som

Läs mer

Lokal lex Sarah-rutin

Lokal lex Sarah-rutin Norrmalms stadsdelsförvaltning Lokal lex Sarah-rutin Kommunfullmäktige har utfärdat riktlinjer för nämndernas verksamhet när det gäller tillämpningen av bestämmelserna om lex Sarah i socialtjänsten (SoL)

Läs mer

Tillgänglighet och bemötande inom individ- och familjeomsorg

Tillgänglighet och bemötande inom individ- och familjeomsorg www.pwc.se Revisionsrapport Inger Kullberg Cert. kommunal revisor Tillgänglighet och bemötande inom individ- och familjeomsorg Surahammars kommun Innehållsförteckning 1. Sammanfattning och revisionell

Läs mer

Rutiner för lex Sarah Arbetsmarknadsnämnden

Rutiner för lex Sarah Arbetsmarknadsnämnden Rutiner för lex Sarah Arbetsmarknadsnämnden stockholm.se Rutiner för Lex Sarah Juni 2015 Dnr: AMN 2015-0208-01.05 3 (13) Innehåll 1. Rutiner för lex Sarah 4 2. Syftet med lex Sarah 4 3. Rapporteringsskyldiga

Läs mer

Sociala nämndernas förvaltning Dnr: 2016/43-NF-700 Ylva Florin Holmsten - ar508 E-post:

Sociala nämndernas förvaltning Dnr: 2016/43-NF-700 Ylva Florin Holmsten - ar508 E-post: TJÄNSTESKRIVELSE 1 (2) Sociala nämndernas förvaltning 2016-02-03 Dnr: 2016/43-NF-700 Ylva Florin Holmsten - ar508 E-post: ylva.florin.holmsten@vasteras.se Kopia till Nämnden för personer med funktionsnedsättning

Läs mer

Lokala lex Sarahrutiner

Lokala lex Sarahrutiner Lokala lex Sarahrutiner Hässelby-Vällingby stadsdelsnämnd Dnr 1.2.2-477-2014 stockholm.se Lokala lex Sarah-rutiner Beslutade av Hässelby-Vällingby stadsdelsnämnd 27 november 2014 Dnr: 1.2.2-477-2014 Hässelby-Vällingby

Läs mer

Lex Sarah, anmälningsskyldighet

Lex Sarah, anmälningsskyldighet Riktlinjer Beslutad av: Hälsa och välfärdsnämnden Beslutsdatum: 2019-02-21 Framtagen av: Emma Frostensson, verksamhetsutvecklare och Lina Bengtsson,verksamhetsutvecklare/MAS Dokumentansvarig: Verksamhetsutvecklare

Läs mer

Riktlinjer vid missförhållanden eller påtagliga risker för missförhållanden lex Sarah

Riktlinjer vid missförhållanden eller påtagliga risker för missförhållanden lex Sarah Riktlinjer vid missförhållanden eller påtagliga risker för missförhållanden lex Sarah Antagen av Socialnämnden 2012-11-13, 108 Reviderad 2016-04-19 Alingsås kommun, Socialförvaltningen, 441 81 ALINGSÅS

Läs mer

LEX SARAH RIKTLINJE GÄLLANDE LEX SARAH ENLIGT SOL OCH LSS

LEX SARAH RIKTLINJE GÄLLANDE LEX SARAH ENLIGT SOL OCH LSS LEX SARAH RIKTLINJE GÄLLANDE LEX SARAH ENLIGT SOL OCH LSS KARLSTADS KOMMUN Beslutad i: Ledningsstaben Ansvarig: Vård- och omsorgsförvaltningen, socialt ansvarig samordnare Gäller fr o m: 2015-06-24 Uppdateras

Läs mer

Omedelbara åtgärder När en rapport kommit in ska den som är ansvarig för verksamheten omedelbart vidta de åtgärder som situationen kräver.

Omedelbara åtgärder När en rapport kommit in ska den som är ansvarig för verksamheten omedelbart vidta de åtgärder som situationen kräver. 1 [5] Rutin för utredning enligt lex Sarah och anmälan till tillsynsmyndighet i vissa fall Lex Sarah är en del i det systematiska kvalitetsarbetet i verksamheter som bedrivs enligt socialtjänstlagen, SoL

Läs mer

Rutin för rapport och anmälan enl. Lex Sarah

Rutin för rapport och anmälan enl. Lex Sarah Rutin för rapport och anmälan enl. Lex Sarah Syfte Rutinen skall leda till att rapporter och anmälningar görs korrekt enligt SOSFS 2011:5. Ansvar Kommunstyrelsen ansvarar för att; det finns ett upprättat

Läs mer

Ändringar i riktlinje för rapportering, utredning och anmälan enligt lex Sarah

Ändringar i riktlinje för rapportering, utredning och anmälan enligt lex Sarah SOCIAL- OCH ÄLDREOMSORGSFÖRVALTNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE 2014-07-28 SN-2014/3215.111 1 (1) HANDLÄGGARE William-Olsson, Gabriel 08-535 316 70 Gabriel.William-Olsson@huddinge.se Socialnämnden Ändringar i riktlinje

Läs mer

Riktlinjer för rapportering, utredning och anmälan enligt SoL och LSS Lex Sarah

Riktlinjer för rapportering, utredning och anmälan enligt SoL och LSS Lex Sarah RIKTLINJER Sid: 1 (15) Målgrupp Gällande utgåva nr. Datum Samtliga medarbetare VOF 6 2015-09-07 Förvaltare Ersätter utgåva nr. Datum Avdelningschef myndighets- och specialistfunktion 5 2014-10-14 Beslutande

Läs mer

Sida 1(5) Rutin för rapport om missförhållanden inom socialtjänsten. Antagen av socialnämnden Reviderad

Sida 1(5) Rutin för rapport om missförhållanden inom socialtjänsten. Antagen av socialnämnden Reviderad 1(5) Rutin för rapport om missförhållanden inom socialtjänsten Antagen av socialnämnden 2009-11-16 Reviderad 2011-09-26 Lex Sarah 2(5) Rapport Vad skall rapporteras och när En rapport enligt Lex Sarah

Läs mer

Lex Sarah. Malmö den 9 oktober 2013 och Växjö den 10 oktober 2013 Helena Axestam

Lex Sarah. Malmö den 9 oktober 2013 och Växjö den 10 oktober 2013 Helena Axestam Lex Sarah Malmö den 9 oktober 2013 och Växjö den 10 oktober 2013 Helena Axestam Vad är lex Sarah? Bestämmelser i SoL och LSS 14 kap. 3-7 och 7 kap. 6 SoL 24 b-g och 23 e LSS Socialstyrelsens föreskrifter

Läs mer

Rutin för rapportering och handläggning av missförhållanden eller påtaglig risk för missförhållanden inom individ och familjeomsorg (IFO)

Rutin för rapportering och handläggning av missförhållanden eller påtaglig risk för missförhållanden inom individ och familjeomsorg (IFO) 1(5) STYRDOKUMENT DATUM 2014-10-16 Rutin för rapportering och handläggning av missförhållanden eller påtaglig risk för missförhållanden inom individ och familjeomsorg (IFO) samt Rutin för Lex Sarah-anmälningar

Läs mer

Rutin för handläggning av missförhållanden enligt Lex Sarah inom hela Socialtjänstens område i Borås Stad.

Rutin för handläggning av missförhållanden enligt Lex Sarah inom hela Socialtjänstens område i Borås Stad. Rutin för handläggning av missförhållanden enligt Lex Sarah inom hela Socialtjänstens område i Borås Stad. _ Fastställt av: Förvaltningschefer på arbetslivsförvaltningen, sociala omsorgsförvaltningen,

Läs mer

Lokala rutiner för Lex Sarah Mars 2014

Lokala rutiner för Lex Sarah Mars 2014 Lokala rutiner för Lex Sarah Mars 2014 Beslutade av Älvsjö stadsdelsnämnd xxxxx stockholm.se 2 (11) Innehåll Lokala rutiner för Lex Sarah 3 Inledning 3 Vem är rapporteringsskyldig? 3 Vad ska rapporteras?

Läs mer

Lagstiftning Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd; SOSFS 2011:5

Lagstiftning Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd; SOSFS 2011:5 1 Ledningssystem för kvalitet Äldreförvaltningen Ronneby Kommun Ansvarig: Förvaltningsschef Ärende: Rutiner för identifiering och anmälan Lex Sarah Handläggare: Kvalitetsutvecklare Datum: 2014-04-15 Ersätter

Läs mer

Sektor Stöd och omsorg

Sektor Stöd och omsorg 0 (6) Dokumentbenämning/typ: Riktlinje Verksamhet/process: Sektor stöd o omsorg Ansvarig: Ansvariga verksamhetschefer för respektive verksamhet Fastställare: Sektorchef Gäller fr.o.m: 2016-11-02 D.nr:

Läs mer

Övergripande rutin för Lex Sarah

Övergripande rutin för Lex Sarah Ansvarig Bengt Gustafson, produktionschef Dokumentnamn 5.1.2 Lex Sarah rutin Upprättad av Elisabet Olsson Ledningssystem enligt SOSFS 2011:9 Berörda verksamheter Stöd & Omsorg Processområde 5.1 Systematiskt

Läs mer

Rutin för avvikelsehantering

Rutin för avvikelsehantering 1(8) SOCIALFÖRVALTNINGEN Beslutsdatum: 2014-04-15 Gäller från och med: 2015-03-01 Beslutad av (namn och titel): Framtagen av (namn och titel): Reviderad av (namn och titel): Reviderad den: Amelie Gustafsson

Läs mer

Process och rutiner för lex Sarah inom grundskolans korttidstillsyn

Process och rutiner för lex Sarah inom grundskolans korttidstillsyn SIGNERAD 2015-01-09 Malmö stad Grundskoleförvaltningen 1 (2) Datum 2015-01-20 Vår referens Ulla-Britt Bolin Utredningssekreterare ulla-britt.bolin@malmo.se Tjänsteskrivelse Process och rutiner för lex

Läs mer

Riktlinje för ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete. Förslag till beslut Individ- och familjenämnden beslutar att godkänna lag på riktlinje.

Riktlinje för ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete. Förslag till beslut Individ- och familjenämnden beslutar att godkänna lag på riktlinje. TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum 2019-01-07 Sida 1 (1) Diarienr IFN 2018/00754-1.3.2 Individ- och familjeförvaltningen Teresia Kjellgren Epost: teresia.kjellgren@vasteras.se Individ- och familjenämnden Riktlinje

Läs mer

Riktlinje för rapportering och handläggning av missförhållanden enligt Lex Sarah

Riktlinje för rapportering och handläggning av missförhållanden enligt Lex Sarah Godkänd av (Namn,, Enhet ) Utfärdat av (Namn,, Enhet) RIKTLINJE 1(5) Riktlinje för rapportering och handläggning av missförhållanden enligt Bakgrund Socialnämnden (kommunstyrelsen i Töreboda) ska enligt

Läs mer

RUTIN FÖR HANDLÄGGNING AV UPPRÄTTAD HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSAVVIKELSE

RUTIN FÖR HANDLÄGGNING AV UPPRÄTTAD HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSAVVIKELSE Utfärdad av: Antagen av: Giltig från: Reviderad: Kvalitetsutvecklare och MAS Socialnämnden 2018-SN-83 181001 Socialförvaltningen RUTIN FÖR HANDLÄGGNING AV UPPRÄTTAD HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSAVVIKELSE När något

Läs mer

Kvalitetsberättelse för 2017

Kvalitetsberättelse för 2017 Tjänsteskrivelse 1(5) VIMON 2017/000308/739 Id 25472 Socialnämnden Kvalitetsberättelse för 2017 Förslag till beslut Socialnämnden godkänner kvalitetsberättelsen för 2017 och lägger informationen till handlingarna.

Läs mer

Bestämmelserna om lex Sarah (SOSFS 2011:5) hittar du på Socialstyrelsens hemsida.

Bestämmelserna om lex Sarah (SOSFS 2011:5) hittar du på Socialstyrelsens hemsida. RIKTLINJE FÖR LEX SARAH inom vård- och omsorgsförvaltningen Handläggare: Socialt ansvarig Beslutsdatum: 2018-10-01 samordnare (SAS) Enhet: Central administration Reviderad: Beslutad av SAS Inledning Lex

Läs mer

Avtalsuppföljning Ramavtal insatser till barn och ungdomar

Avtalsuppföljning Ramavtal insatser till barn och ungdomar Avtalsuppföljning Ramavtal insatser till barn och ungdomar Basfakta verksamhet Verksamhetens namn Typ av verksamhet Antal platser Antal anställda i verksamheten Enhetens adress Basfakta leverantör Leverantör/firmanamn

Läs mer

Rutin hantering av Lex Sarah

Rutin hantering av Lex Sarah Ansvarig för riktlinje Medicinskt ansvarig sjuksköterska Upprättad (av vem och datum) Carina Andersson, MAS, 2013-04-03 Reviderad (av vem och datum) Beslutad (datum och av vem): Socialförvaltningens ledningsgrupp,

Läs mer

BESLUT. Ärendet Tillsyn av myndighetsutövning i samband med beslut om insatser enligt LSS i Lidköpings kommun.

BESLUT. Ärendet Tillsyn av myndighetsutövning i samband med beslut om insatser enligt LSS i Lidköpings kommun. BESLUT Inspektionen för vård och omsorg 2016-09-16 Dnr 8.5-6973/2016-10 1(6) Avdelning sydväst Lena Almvik Gomben* lena.almvik-gombor@ivo.se Vård- och omsorgsnämnden Lidköpings kommun 531 88 Lidköping

Läs mer

Rutiner för lex Sarah

Rutiner för lex Sarah Socialförvaltningen Sida 1 (10) Socialtjänstavdelningen 2014-09-26 Rutiner för lex Sarah Dessa rutiner bygger på och utgår från stadens fastställda Riktlinjer för lex Sarah antagna av kommunfullmäktige

Läs mer

Rapport. Upprättad Kvalitetsberättelse Socialtjänstens verksamhet, Lärande- och arbetsnämnden

Rapport. Upprättad Kvalitetsberättelse Socialtjänstens verksamhet, Lärande- och arbetsnämnden Rapport Upprättad 2019-03-15 Kvalitetsberättelse 2018 Socialtjänstens verksamhet, Lärande- och arbetsnämnden Fastställt av: Lärande och arbete Fastställt datum: 2019-03-25 Dokumentet gäller för: Individ-

Läs mer

Avvikelsehantering inom socialtjänsten

Avvikelsehantering inom socialtjänsten Avdelningen för socialtjänst Sida 1 (5) 2014-04-22 Handläggare: Kristina Svärling 08 508 18 080 Till Farsta stadsdelsnämnd 2014-05-22 Avvikelsehantering inom socialtjänsten Yttrande över rapport från Stadsrevisionen

Läs mer

TJÄNSTESKRIVELSE 1(4) Diarienummer 183/ Socialförvaltning Id AN LEX SARAH

TJÄNSTESKRIVELSE 1(4) Diarienummer 183/ Socialförvaltning Id AN LEX SARAH TJÄNSTESKRIVELSE 1(4) 2013-09-16 Diarienummer 183/2012.739 Socialförvaltning Id 2013.1821 AN LEX SARAH Rutiner beträffande rapportering och anmälan av missförhållanden inom socialtjänsten och omsorgen

Läs mer

Lex Sarah. Januari (16) Socialkontoret Dnr SN Omsorgskontoret Dnr ON Dnr ÄN

Lex Sarah. Januari (16) Socialkontoret Dnr SN Omsorgskontoret Dnr ON Dnr ÄN 1 (16) Socialkontoret Dnr SN 2011-268 Omsorgskontoret Dnr ON 2012-19 Dnr ÄN 2012-28 Lex Sarah Januari 2012 Dokumentet skall ge vägledning vid hantering av rapporter och anmälningar enligt Lex Sarah 2 INNEHÅLL

Läs mer

Riktlinjer för Lex Sarah

Riktlinjer för Lex Sarah Riktlinjer för Lex Sarah Socialtjänstlagen (SoL) 14 kap 3-7 och Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) 24 b-g LSS SOSFS 2011:5 (S) Beslutad av omsorgsnämnden, 2015-03-24, 71 Reviderad

Läs mer

Lex Sarah. Ulrika Ekebro 1 november 2012

Lex Sarah. Ulrika Ekebro 1 november 2012 Lex Sarah Ulrika Ekebro 1 november 2012 Ändringar i Lex Sarah från 1 juli 2011 14 kap 3-7 Socialtjänstlagen 24 b-f LSS Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd SOSFS 2011:5 Lex Sarah en del av systematiskt

Läs mer

Bilagor Uppföljning av avtal vid Inslussboende skrivelse

Bilagor Uppföljning av avtal vid Inslussboende skrivelse TJÄNSTESKRIVELSE 1 (2) Sociala nämndernas förvaltning 2015-02-11 Dnr: 2015/63-IFN-702 Åsa Påls - bl623 E-post: asa.pals@vasteras.se Kopia till Individ- och familjenämnden Uppföljning av avtal Inslussboende

Läs mer

RIKTLINJE FÖR RAPPORTERING AV AVVIKELSE inom vård- och omsorgsförvaltningen

RIKTLINJE FÖR RAPPORTERING AV AVVIKELSE inom vård- och omsorgsförvaltningen RIKTLINJE FÖR RAPPORTERING AV AVVIKELSE inom vård- och omsorgsförvaltningen Handläggare: Medicinskt ansvarig för rehabilitering (MAR) Beslutsdatum: 2018-10-01 Medicinskt ansvarig sjuksköterska (MAS) Socialt

Läs mer

Rutin. Dokumentnamn: Rapportering/utredning av missförhållande

Rutin. Dokumentnamn: Rapportering/utredning av missförhållande ansvarig: Enhetschef, Medicinskt ansvarig sjuksköterska Sida 1 av 6 Bilaga 6 Kommunstyrelsen 75 SYFTE: OMFATTNING: Upptäcka och komma till rätta med brister i verksamheten och förhindra att liknande n

Läs mer

Avvikelsehantering och kunskapsåterföring - uppföljning

Avvikelsehantering och kunskapsåterföring - uppföljning LANDSTINGET I VÄRMLAND Revisionskontoret 2017-06-15 Johan Magnusson Rev/17017 Avvikelsehantering och kunskapsåterföring - uppföljning Rapport 3-17 Avvikelsehantering och kunskapsåterföring - uppföljning

Läs mer

Sociala nämndernas förvaltning 2015-05-11 Dnr: 2015/115-NF-751 Ann Östling - au996 E-post: ann.ostling@vasteras.se

Sociala nämndernas förvaltning 2015-05-11 Dnr: 2015/115-NF-751 Ann Östling - au996 E-post: ann.ostling@vasteras.se TJÄNSTESKRIVELSE 1 (1) Sociala nämndernas förvaltning 2015-05-11 Dnr: 2015/115-NF-751 Ann Östling - au996 E-post: ann.ostling@vasteras.se Kopia till Nämnden för personer med funktionsnedsättning Redovisning

Läs mer

Uppföljning av Aros Stödgrupp, leverantör av boendestöd, SoL, enligt LOV

Uppföljning av Aros Stödgrupp, leverantör av boendestöd, SoL, enligt LOV TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum 2018-04-26 Sida 1 (2) Diarienr NF 2018/00048-1.6.2 Sociala nämndernas förvaltning Helena Vesterlund Epost: helena.vesterlund@vasteras.se Kopia till Aros Stödgrupp AB Nämnden för

Läs mer

Lex Sarah rapport och anmälan av missförhållande eller påtaglig risk för missförhållande

Lex Sarah rapport och anmälan av missförhållande eller påtaglig risk för missförhållande Vård- och omsorgsförvaltningen Riktlinje Gäller för Vård- och omsorgsförvaltningen Dokumentansvarig Godkänd av Monica Holmgren, chef vård- och omsorgsförvaltningen Diarienr VON 198/15 Version 1 Gäller

Läs mer

Redovisning av synpunkter och klagomål 2014

Redovisning av synpunkter och klagomål 2014 TJÄNSTESKRIVELSE 1 (1) Sociala nämndernas förvaltning 2015-01-20 Dnr: 2015/28-ÄN-700 Per Arne Blomberg - ab734 E-post: per.arne.blomberg@vasteras.se Kopia till Äldrenämnden Redovisning av synpunkter och

Läs mer

Stöd och lärande. Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete inom Stöd och Lärande Tomelilla Kommun.

Stöd och lärande. Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete inom Stöd och Lärande Tomelilla Kommun. Stöd och lärande Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete inom Stöd och Lärande Tomelilla Kommun. Innehåll Inledning... 3 Syfte... 3 Kvalitetsindikatorer... 3 Lagrum... 3 Berörda... 3 Utveckling...

Läs mer

Rapport synpunkter, avvikelser och lex Sarah kvartal 3, 2018

Rapport synpunkter, avvikelser och lex Sarah kvartal 3, 2018 TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Kerstin Lagerlund 2018-10-04 SN 2018/0010.11.01 0480-450842 Socialnämnden Rapport synpunkter, avvikelser och lex Sarah kvartal 3, 2018 Förslag till beslut

Läs mer

Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete

Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum 2016-12-21 Sida 1 (1) Diarienr NF 2016/00203-1.3.5 Sociala nämndernas förvaltning Teresia Kjellgren Epost: teresia.kjellgren@vasteras.se Kopia till Nämnden för personer med funktionsnedsättning

Läs mer

Rutiner enligt lex Sarah

Rutiner enligt lex Sarah 11-09-01 1(7) Antaget av sektorschef Lärande och Omsorg sept. 2011 Reviderade mars 2013 Rutiner enligt lex Sarah 2(7) Lex Sarah Lex Sarah kallas de bestämmelser i socialtjänstlagen, SoL, och i lagen om

Läs mer

Rutin för hantering och handläggning av klagomål och synpunkter

Rutin för hantering och handläggning av klagomål och synpunkter FÖRFATTNINGSSAMLING (6.4.7) Rutin för hantering och handläggning av klagomål och synpunkter Dokumenttyp Rutin Ämnesområde Klagomål och synpunkter Ägare/ansvarig Förvaltningsområdeschef Antagen av 2012-11-27

Läs mer

Äldrenämndens rutiner för hantering av lex Sarah

Äldrenämndens rutiner för hantering av lex Sarah Äldrenämndens rutiner för hantering av lex Sarah Antagna av Äldrenämnden i juni 2015 Dnr 115-179/2015 www.stockholm.se Äldreförvaltningen Upphandling och utveckling Storforsplan 26 106 64 Stockholm Telefon

Läs mer

Rutiner för avvikelsehantering och riskhantering

Rutiner för avvikelsehantering och riskhantering Riktlinje 3/Avvikelser Rev. 2014-12-22 Nämndkontor Social Annicka Pantzar Medicinskt ansvarig sjuksköterska Rutiner för avvikelsehantering och riskhantering Författningar Patientsäkerhetslagen (SFS 2010:

Läs mer

Sociala nämndernas förvaltning 2014-11-25 Dnr: 2014/773-IFN-012 Yvonne Pettersson - snsyp01 E-post: yvonne.pettersson@vasteras.se

Sociala nämndernas förvaltning 2014-11-25 Dnr: 2014/773-IFN-012 Yvonne Pettersson - snsyp01 E-post: yvonne.pettersson@vasteras.se TJÄNSTESKRIVELSE 1 (1) Sociala nämndernas förvaltning 2014-11-25 Dnr: 2014/773-IFN-012 Yvonne Pettersson - snsyp01 E-post: yvonne.pettersson@vasteras.se Kopia till Kommunrevisionen Kommunstyrelsen Individ-

Läs mer

Rutin för rapportering och handläggning av missförhållanden Lex Sarah

Rutin för rapportering och handläggning av missförhållanden Lex Sarah Handläggare Per-Ola Hedberg Rutin för rapportering och handläggning av missförhållanden Lex Sarah Socialnämnden (kommunstyrelsen i Töreboda) ska enligt 14 kap. 3 SoL och 24 b LSS ansvara för att de som

Läs mer