Bra att känna till innan du reser: Dina rättigheter är vårt mål

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Bra att känna till innan du reser: Dina rättigheter är vårt mål"

Transkript

1 Bra att känna till innan du reser: Dina rättigheter är vårt mål Fem miljoner fotbollsfans förväntas åka till Fotbolls EM 2008 i sommar. Vi vet att för ett fåtal av dessa människor så kommer praktiska problem att orsaka en hel del huvudvärk försenade flyg, biluthyrning, roamingavgifter, stulna värdesaker och biljettproblem. Vi finns här för att hjälpa till. Som EU-medborgare har du mycket starka konsumenträttigheter och det finns många praktiska tips att ta del av. Här är 10 saker som du bör känna till innan du åker: Lägg in numret till EU s hjälplinje i din telefon Var medveten om att du kan tala med experter innan du åker Var medveten om vad som gäller för EM-biljetter Kom ihåg att 112 är ett gemensamt SOS-nummer inom EU Kolla din sjukvårdsförsäkring EU Health Card Känn till dina rättigheter som flygpassagerare Utnyttja de reducerade roamingavgifterna fullt ut! Var medveten om att två års reklamationsrätt gäller i hela EU Var medveten om vilka regler som gäller när du kör bil utomlands Polisanmäl stöld av egendom omedelbart

2 01 Lägg in numret till EU s hjälplinje i din telefon EU har upprättat en gratis rådgivningstjänst som tar emot samtal på alla EU-språk för fotbollsentusiaster som ska besöka Fotbolls EM Lägg in numret i din mobiltelefon innan du reser! För information om dina konsumenträttigheter, var du än befinner dig i EU. Kostnadsfria samtal* EU Consumer Football Helpline Ring gratisnumret* från samtliga EU:s medlemsstater under öppettiden (Veckodagar 09:00 18:30 CET). Om du ringer från Schweiz måste du ringa ett vanligt nummer: (normal samtalstaxa) *Vissa mobiloperatörer tillåter inte att man ringer nummer eller tar extra betalt för dessa samtal. I vissa fall är den här typen av samtal även avgiftsbelagd då man ringer från en telefonkiosk eller hotell.

3 02 Var medveten om att du kan tala med experter innan du åker European Consumer Centres finns i varje medlemsstat och har till uppgift att ge konsumenter information och råd i gränsöverskridande frågor. Om du behöver information om resan, boendet, roamingavgifter eller köp av varor i en annan medlemsstat under Fotbolls EM 2008, kontakta ditt nationella ECC -kontor. De kan även hjälpa dig med de krav mot ett företag du har när du har kommit hem om du vill kräva ersättning eller reklamera en felaktig produkt. Hitta länkarna till kontoren på eller ring hjälplinjen för att få information.

4 03 Var medveten om vad som gäller för EM-biljetter Du hittar all information du behöver om fotbollsbiljetter till Fotbolls EM 2008 på UEFA s officiella webbsida: Om din biljett blir stulen eller visar sig vara förfalskad, kontakta den lokala polisen omedelbart. EURO 2008 S.A. kan inte ge utfärda nya biljetter, oavsett anledning. EURO 2008 S.A. understryker att inga biljetter som är avsedda för privatpersoner distribueras via agenturer eller mäklare. Fotbollsfans bör undvika att bli lurade av aktörer på andrahandsmarknaden. De begär inte bara hutlösa priser utan innehar ofta inte de biljetter som de lägger ut till försäljning. Om de biljetter du beställt inte kommer fram, kontakta ditt lokala postkontor omedelbart och undersök leveransstatus för dina biljetter i biljettportalen. EURO 2008 S.A. tar inget ansvar för biljettförluster som beror på fel eller avbrott i postutdelningen. Det kan finnas omständigheter som gör att du inte har möjlighet att använda dina fotbollsbiljetter, som t.ex. akuta familjeskäl, sjukdom, arbete eller andra omständigheter som ligger utanför din kontroll. Du har rätt att överlåta dina biljetter till familjemedlemmar eller andra närstående till ett pris som inte överstiger biljetternas anskaffningsvärde plus eventuella administrativa avgifter som erlagts. Du är ansvarig för de personer som du har köpt en biljett åt eller överlåtit en biljett till. Du är skyldig att på efterfrågan uppge alla detaljer om personen, inklusive namn och adress till EURO 2008 S.A.. Vid brist på medverkan till att regeln efterföljs kommer biljetterna att annulleras.

5 04 Kom ihåg att 112 är ett gemensamt SOSnummer inom EU Tack vare EU, så finns det idag ett gemensamt nödnummer 112 som tar emot samtal på alla medlemsspråk och som kan nås överallt inom EU och Schweiz. Genom att ringa numret kan du komma i kontakt med polis, brandkår, ambulans och liknande.

6 05 Kolla din sjukvårdsförsäkring EU Health Card Som EU medborgare så har du rätt till gratis eller återbetalningsbar sjukvård inom hela EU och Schweiz. Beroende på besökslandets policy kan du behöva betala för vård på plats men du har rätt att ansöka om återbetalning i efterhand. Behåll alla kvitton och räkningar! Se till att du har med dig ditt Europeiska sjukförsäkringskort, European Health Insurance Card (EHIC), som gör det mycket enklare att begära vård utomlands om du skulle behöva det. Skicka en ansökan till din lokala hälsomyndighet för att få ett EHIC kort innan du åker. Var medveten om att kortet endast täcker ett grundläggande vårdbehov. Om du vill ha ytterligare skydd som t.ex. att få en akut hemresa betald så bör du kontakta ditt försäkringsbolag. BEHÅLL ALLA MEDICINSKA KVITTON, RÄKNINGAR OCH RECEPT

7 06 Känn till dina rättigheter som flygpassagerare EG-rätten ger flygpassagerare inom EU en av världens tuffaste kompensationsrätter. Var medveten om att flygbolag måste erbjuda omedelbar hjälp om ditt flyg är försenat mer än ett par timmar, inställt med kort varsel eller om du blir nekad att gå ombord planet. Flygbolag är skyldiga att lämna skriftlig information om flygpassagerares rättigheter! Fråga om den här informationen från ditt flygbolag! Om du inte får någon information från flygbolaget, kontakta ditt lokala European Consumer Centre. Se till att du har ett giltigt pass när du ska resa! Angående försenat bagage så är det viktigt att behålla alla kvitton, så att du kan visa vilka kostnader du har orsakats. Du har rätt att få ersättning för nödvändiga utlägg, som t.ex. hygienartiklar, omedelbart. Om du inte har fått bagaget efter 21 dagar så anses som förlorat och du har då rätt att få ersättning motsvarande värdet på väskan och dess innehåll. Be flygbolaget om en Passenger Irregularity Report. Fyll i formuläret och skicka in det till flygbolaget tillsammans med ett skriftligt krav omedelbart. Tågpassagerares rättigheter är ännu inte reglerade i EG-rätten, men Europeiska järnvägsbolag har undertecknat en överenskommelse att respektera ett antal rättigheter som passagerare ska ha rätt till om något går fel vid en gränsöverskridande tågresa. Om ditt tåg är försenat kan du ha rätt till att få ersättning upp till 20 % av biljettens pris, beroende på hur lång tid du blir försenad och priset på biljetten. Om du missar en tåganslutning på grund av att ett tåg varit försenat, bör järnvägsbolaget ordna så att du kan fortsätta din resa med ett annat tåg och betala för övernattning om det inte finns någon tågavgång förrän dagen efter. Fråga alltid bolaget vad du har rätt till! För mer information kan du besöka eller kontakta ditt lokala European Consumer Centre. BE FLYGBOLAGET ATT INFORMERA DIG OM DINA RÄTTIGHETER, DET ÄR SKYLDIGT ATT GE DIG DEN INFORMATIONEN.

8 07 Utnyttja de reducerade roamingavgifterna fullt ut! Kontrollera att du får de bästa roaming-villkoren från din mobiloperatör! Innan du åker, kontrollera det mest grundläggande - att din telefon är inställd på att kunna användas utomlands annars kanske den inte kan användas på resan. Tack vare EU s regler så får inte mobilsamtal kosta mer än 49 eurocent i minuten för utgående samtal och 24 eurocent för inkommande (exkl. moms) när man befinner sig i ett annat EU land. Det här är pristak så du kan aldrig bli skyldig att betala mer inom EU! Däremot är det fritt fram för mobiloperatörerna att konkurrera med lägre priser. Gå in på EU roaming websidan för att se vilken mobiloperatör som erbjuder det bästa erbjudandet. Alla tariffer jämförs på webbsidan så du kan enkelt hitta det billigaste alternativet. När du slår på din mobiltelefon i ett annat EU land bör du få ett SMS som informerar dig om samtalskostnader. Läs den här informationen noga och behåll det på telefonen var medveten om vad det kostar när du ringer eller tar emot samtal. Eurotarifferna gäller i Österrike. De gäller inte i Schweiz (då Schweiz inte är medlem i EU). Kontrollera med din mobiloperatör vilka samtalsavgifter som gäller i Schweiz. Se upp med roamingavgifter för datatrafik, SMS, e-post och Internetuppkoppling utomlands! EU uppmanar de största mobiloperatörerna att sänka sina priser för den här typen av tjänster, men det finns för tillfället ingen EGlagstifting på det här området. Var medveten om att SMS och dataöverföring kan bli mycket dyrare vid roaming än när du är hemma. Kontrollera tarifferna med din operatör innan du reser! Var medveten om att du inte betalar för att ta emot SMS. Däremot måste du betala när du laddar ner information via e-post eller Internet, och det kan bli mycket dyrt! Du kan få mer information på EU Roaming webbsidan eller genom att ringa EU hjälplinjen.

9 08 Var medveten om att två års reklamationsrätt gäller i hela EU EU ger konsumenter enastående rättigheter i alla medlemsstater. Inom EU kan varje konsument återsända en felaktig vara till säljaren inom två år från datumet för inköpet. Du har rätt till gratis reparation eller utbyte, och om inte det sker kan du lämna tillbaka produkten och få dina pengar tillbaka. Tillverkare hänvisar ofta till att de endast ger 12 månaders garanti, men EU lagarna ger konsumenten 2 års reklamationsrätt gentemot säljaren och konsumenter bör kräva sina rättigheter. Se till att spara dina kvitton! Detta kommer att göra ditt liv lättare om något går fel! Klaga till säljaren så fort du kan om det uppstår ett problem. Var medveten om att ditt lokala European Consumer Centre finns till för att vara behjälpligt med klagomål i andra EU-medlemsstater.

10 09 Var medveten om vilka regler som gäller när du kör bil utomlands Var medveten om att ditt körkort är giltigt i hela EU. Ett körkort som utfärdats i ett EU-land är giltigt i alla EU länder och i Schweiz. Din trafikförsäkring är giltig var än du reser inom EU och Schweiz. Enligt lagen täcker din trafikförsäkring även skador på tredje part. Om du har ytterligare försäkring på din bil, kontrollera att försäkringsskyddet även gäller när du är utomlands. Se till att få en anmälningsblankett för skador som inträffar vid resa i Europa (European Accident Statement) från ditt försäkringsbolag innan du reser. På så sätt går det lättare och snabbare att göra en anmälan om du råkar ut för en olycka i ett annat land. Om du hyr bil, läs kontraktet noga. EU reglerna förbjuder företagen att ha oskäliga avtalsvillkor eller dolda avgifter i ett kontrakt om hyra av bil. När du lämnar tillbaka bilen, ta dig god tid på dig att tillsammans med någon från biluthyrningsfirman kontrollera bilen, och kontrollera också din räkning, - var särskilt uppmärksam på extra eller oväntade avgifter. Allt för ofta finner konsumenter otrevliga överraskningar på sin kreditkortsräkning när de kommit hem. Enligt EU rätten är säkerhetsbälten obligatoriska i fram- och baksätena. Sak samma gäller i Schweiz. Om du har för avsikt att använda Österrikiska motorvägar, - glöm inte att köpa ett Motorway Pass eller Vignette, att fästa på fönsterrutan innan du reser över gränsen. Dess klistermärken kan köpas på många bensinstationer nära gränsen. Annars riskerar du att betala höga böter på upp till 3000 Euro i Österrike. I Schweiz har man också en avgift för användande av motorvägar du kan få böter på 100 Schweiziska Francs om du kör på första- eller andra klassens nationella vägar utan ett giltigt märke som visar att du betalat Schweiziskt Motorvägsskatt. HA ALLTID DITT KÖRKORT MED DIG NÄR DU KÖR BIL UTOMLANDS BEHÅLL EN SIGNERAD KOPIA AV DITT HYRESKONTRAKT.

11 10 Polisanmäl stöld av egendom omedelbart Om din egendom blir stulen, anmäl brottet till den lokala polisen. Se till att du får en kopia av polisanmälan; den kommer du att behöva om du ska göra anspråk på ersättning för skadan ur någon försäkring. Spärra ett stulet eller förlorat kreditkort omedelbart. Alla banker har ett internationellt telefonnummer för att spärra kreditkort spara detta nummer i din mobiltelefon och ta det med dig när du reser. Om ditt pass eller id-kort försvinner eller blir stulet, meddela omedelbart ditt konsulat eller din ambassad. De kommer att makulera ditt gamla pass eller id-kort, och utfärda nya id-handlingar åt dig. Om du behöver information ring hjälplinjen. Klaga!! Om du får problem när du försöker använda dig av de rättigheter som nämns i den här broschyren ska du klaga! Om du inte vet vart du ska vända dig med ditt klagomål, kontakta ditt European Consumer Centre (för personer bosatta i Sverige: Konsument Europa), eller ring till EU s Konsument Hjälplinje och vi kan tala om för dig vart du ska vända dig.

Dina reserättigheter

Dina reserättigheter Dina reserättigheter - när du reser med flyg, tåg, buss eller båt Dina rättigheter EU har regler för alla olika resor. När du reser med flyg, tåg, buss eller båt har du alltid vissa rättigheter när det

Läs mer

Dina rättigheter som flygpassagerare i EU

Dina rättigheter som flygpassagerare i EU Flygresenär inom EU Dina rättigheter som flygpassagerare i EU I dag flyger vi mer än någonsin. Skillnaden är stor om man jämför med hur det såg ut för bara tjugo år sedan. Den stora ökningen medför ibland

Läs mer

STÄNGT LUFTRUM. Praktiska råd till passagerare som drabbas av stängda flygplatser i EU

STÄNGT LUFTRUM. Praktiska råd till passagerare som drabbas av stängda flygplatser i EU STÄNGT LUFTRUM Praktiska råd till passagerare som drabbas av stängda flygplatser i EU Det stängda luftrummet har lett till enorma störningar i hela Europa för både turister och affärsresenärer. Men även

Läs mer

BRA ATT VETA För dig som reser i Europa

BRA ATT VETA För dig som reser i Europa BRA ATT VETA För dig som reser i Europa Transport Flygbolaget har en skyldighet att informera om dina rättigheter. Om ditt flyg blir kraftigt försenat, inställt eller om du nekas ombordstigning mot din

Läs mer

I utlandet. Före resan

I utlandet. Före resan I utlandet I samband med en resa utomlands finns det flera saker som är viktiga att tänka på. För att kunna ringa och ta emot samtal med din mobil utomlands måste din svenska operatör ha ett avtal med

Läs mer

Du kan beställa EU-kortet och få mer information på Försäkringskassans webbplats www.forsakringskassan.se.

Du kan beställa EU-kortet och få mer information på Försäkringskassans webbplats www.forsakringskassan.se. Resa till Spanien Spanien har länge varit ett populärt resmål med sitt varma klimat, sina vackra stränder och färgsprakande festivaler. Planerar du att åka dit? Här får du användbara tips och nyttig information

Läs mer

Dina rättigheter som tågresenär inom EU

Dina rättigheter som tågresenär inom EU Tågresenär inom EU Dina rättigheter som tågresenär inom EU I Europa reser miljoner människor med tåg varje dag. Ibland uppstår problem på grund av inställda resor, försenade avgångar och krångliga biljettköp.

Läs mer

RÄTTSINFORMATION. - till dig som är medborgare i ett annat EU-land än Sverige

RÄTTSINFORMATION. - till dig som är medborgare i ett annat EU-land än Sverige RÄTTSINFORMATION - till dig som är medborgare i ett annat EU-land än Sverige DIN RÄTT SOM EU-MEDBORGARE ATT VISTAS HÄR Allmän information om uppehållsrätten Du har som EU-medborgare rätt att vistas i

Läs mer

Hälsa: är du redo för semestern? Res inte utan ditt europeiska sjukförsäkringskort!

Hälsa: är du redo för semestern? Res inte utan ditt europeiska sjukförsäkringskort! MEMO/11/4 Bryssel den 16 juni 2011 Hälsa: är du redo för semestern? Res inte utan ditt europeiska sjukförsäkringskort! Njut av semestern ta det säkra för det osäkra! Planerar du att resa inom EU eller

Läs mer

FLYGPASSAGERARES RÄTTIGHETER REKLAMATIONSBLANKETT

FLYGPASSAGERARES RÄTTIGHETER REKLAMATIONSBLANKETT FLYGPASSAGERARES RÄTTIGHETER REKLAMATIONSBLANKETT DENNA BLANKETT KAN ANVÄNDAS FÖR REKLAMATIONER TILL FLYGBOLAG ELLER NATIONELLA TILLSYNSMYNDIGHETER Passagerares rättigheter vid nekad ombordstigning, nedgradering

Läs mer

1 I Om mobiltelefoni. om mobiltelefoni

1 I Om mobiltelefoni. om mobiltelefoni 1 I Om mobiltelefoni om mobiltelefoni GRAFISK FORM: Gandini Forma - Karin Gandini FOTO: Pernille Tofte TRYCK: Lenanders Grafiska AB OM MOBILTELEFONI Det finns många erbjudanden och lösningar för dig som

Läs mer

2. Vänligen bifoga övriga anteckningar/kommentarer på backsidan av denna anmälan

2. Vänligen bifoga övriga anteckningar/kommentarer på backsidan av denna anmälan Fordransanmälan Referens för fordransanmälan: (För intern användning) Personuppgifter: Namn: Fordran för: Datum: Gatuadress: Telefon: E-post adress: Viktig information 1. Vänligen utfyll den bifogade fordransanmälan

Läs mer

Identitetskort för folkbokförda i Sverige

Identitetskort för folkbokförda i Sverige Identitetskort för folkbokförda i Sverige Från och med april 2013 ser Skatteverkets id-kort ut så här. Det id-kort som utfärdats mellan 2009 och mars 2013 är giltiga fram till den dag som anges på kortet.

Läs mer

Foto: Pernille Tofte, Plainpicture, Folio bildbyrå Illustrationer: Gandini Forma Tryck: Danagårds Grafiska, 2009

Foto: Pernille Tofte, Plainpicture, Folio bildbyrå Illustrationer: Gandini Forma Tryck: Danagårds Grafiska, 2009 Om mobiltelefoni 2 Foto: Pernille Tofte, Plainpicture, Folio bildbyrå Illustrationer: Gandini Forma Tryck: Danagårds Grafiska, 2009 Om mobiltelefoni Den här broschyren handlar om mobiltelefoni. Det finns

Läs mer

Samhällsbyggnad Gävle. Riksfärdtjänst

Samhällsbyggnad Gävle. Riksfärdtjänst Samhällsbyggnad Gävle Riksfärdtjänst Vad är riksfärdtjänst? Riksfärdtjänst ersätter de kostnader som uppstår när du på grund av en funktionsnedsättning måste resa på ett sätt som är dyrare än vanligt.

Läs mer

Ytterligare service ett axplock

Ytterligare service ett axplock Porsche Assistance Ytterligare service ett axplock - Ersättning för reskostnader för att följa med vid hämtning utomlands av minderåriga. - Ersättning för kostnader av - seende resa och inkvartering vid

Läs mer

Europeiskt Småmålsförfarande

Europeiskt Småmålsförfarande Europeiskt Småmålsförfarande Denna broschyr är en guide som ger dig information om hur du tillämpar ett så kallat europeiskt småmålsförfarande. Ett europeiskt småmålsförfarande kan endast användas vid

Läs mer

RESA INOM NORDEN OCH EUROPA

RESA INOM NORDEN OCH EUROPA RESA INOM NORDEN OCH EUROPA - Pass eller id-kort? Här får du svaren! Inom Sverige kräver vi ingen legitimation. (Men inom Sverige ses körkort, pass eller nationellt id-kort som godkänd legitimation) Medborgare

Läs mer

Porsche Assistance När som helst, var som helst!

Porsche Assistance När som helst, var som helst! Porsche Assistance Porsche Assistance När som helst, var som helst! Porsche Assistance innebär att du får snabb hjälp 24 timmar om dygnet, om du har någon av Porsches garantier. Vare sig det är en garanti

Läs mer

Kom igång. med Phonera Mobiltelefoni

Kom igång. med Phonera Mobiltelefoni Kom igång med Phonera Mobiltelefoni Välkommen som mobilkund hos Phonera! I detta häfte har vi sammanställt information som hjälper dig att komma igång och som ger dig svar på vanliga frågor om mobiltelefoni

Läs mer

1 I Om telefoni. om telefoni

1 I Om telefoni. om telefoni 1 I Om telefoni om telefoni GRAFISK FORM: Gandini Forma - Karin Gandini FOTO: Pernille Tofte TRYCK: Lenanders Grafiska AB OM TELEFONI Den här broschyren handlar om den telefoni som du får via en fast anslutning

Läs mer

Kö pfö rsä kring fö r Mervä rde MästerCärd Frä gör & Svär sämt exempel pä hur fö rsä kringen kän änvä ndäs

Kö pfö rsä kring fö r Mervä rde MästerCärd Frä gör & Svär sämt exempel pä hur fö rsä kringen kän änvä ndäs Kö pfö rsä kring fö r Mervä rde MästerCärd Frä gör & Svär sämt exempel pä hur fö rsä kringen kän änvä ndäs Vad omfattar försäkringen? Försäkringen består av fyra delar. Här är en sammanfattning av de olika

Läs mer

U-bike Användningsvillkor Gäller från och med 14/6 2018

U-bike Användningsvillkor Gäller från och med 14/6 2018 U-bike Användningsvillkor Gäller från och med 14/6 2018 Innehåll 1 Inledning...1 2 Rättigheter vi ger dig...2 3 Ändringar av Avtalet...2 4 Användning av U-bike...2 4.1 Våra Tjänster & Prenumerationer...2

Läs mer

Student-UT försäkring

Student-UT försäkring Student-UT försäkring All information om Student-UT försäkringen hittar du på www.liu.se/ut eller på din fakultets hemsida/virtuella mapp. Länkar till hemsidorna: LiU LiU student utlandsstudier 1 Student-UT

Läs mer

SKADEANMÄLAN - Reseförsäkring Kreditkort

SKADEANMÄLAN - Reseförsäkring Kreditkort (Ifylles av AIG) Skadeanmälan skickas till: AIG Europe Limited Skadeavdelningen Box 3122, 103 62 Stockholm Tel +46 8 506 920 80 Fax +46 8 506 920 95 SKADEANMÄLAN - Reseförsäkring Kreditkort Organisationsnummer:

Läs mer

Bedrägerier det spelar roll vad du gör!

Bedrägerier det spelar roll vad du gör! Bedrägerier det spelar roll vad du gör! Köp och sälj säkert på internet Falska fakturor anmäl och bestrid! Du ska vara du. Skydda din identitet Läs mer på internet: www.polisen.se: Om Polisen Arbetet mot

Läs mer

Utrikesministeriets. tjänster för resenärer

Utrikesministeriets. tjänster för resenärer Utrikesministeriets tjänster för resenärer Mera info i Finland: Utrikesministeriets konsulära enhet PB 415, 00023 Statsrådet Tfn: +358 295 350 000 (växel) Jour dygnet runt: +358 9 1605 5555 Fax: +358 9

Läs mer

Nu införs ett Europeiskt sjukförsäkringskort och rätten till vård vid tillfällig vistelse inom EU/EES utvidgas

Nu införs ett Europeiskt sjukförsäkringskort och rätten till vård vid tillfällig vistelse inom EU/EES utvidgas Nytt från 1 juni 2004 Viktig information till dig inom vården Nu införs ett Europeiskt sjukförsäkringskort och rätten till vård vid tillfällig vistelse inom EU/EES utvidgas Här kan du läsa mer om rätten

Läs mer

NOKIAS BEGRÄNSADE TILLVERKARGARANTI FÖR NOKIA MED WINDOWS-TELEFON

NOKIAS BEGRÄNSADE TILLVERKARGARANTI FÖR NOKIA MED WINDOWS-TELEFON NOKIAS BEGRÄNSADE TILLVERKARGARANTI FÖR NOKIA MED WINDOWS-TELEFON OBS! Den begränsade tillverkargarantin (nedan kallad garantin) gäller endast för äkta Nokia-produkter med Windows-telefoner som säljs via

Läs mer

Nu införs ett Europeiskt sjukförsäkringskort och rätten till vård vid tillfällig vistelse inom EU/EES utvidgas

Nu införs ett Europeiskt sjukförsäkringskort och rätten till vård vid tillfällig vistelse inom EU/EES utvidgas Nytt från 1 juni 2004 Viktig information till dig inom vården Nu införs ett Europeiskt sjukförsäkringskort och rätten till vård vid tillfällig vistelse inom EU/EES utvidgas Här kan du läsa mer om rätten

Läs mer

Ansökningsformulär för försening av resan och missad avgång

Ansökningsformulär för försening av resan och missad avgång Referens för fordransanmälan: (För intern användning) Personuppgifter: Namn: Fordran för: Datum: Gatuadress: Telefon: E-post adress: Viktig information 1. Vänligen utfyll den bifogade fordransanmälan 2.

Läs mer

Roaming som hemma: Vanliga frågor

Roaming som hemma: Vanliga frågor Roaming som hemma: Vanliga frågor ROAMING Switch on! Fram tills nu har din operatör tagit ut ett annat, högre pris när du använt din mobiltelefon för samtal, sms och surf under resor i ett annat EU-land.

Läs mer

Sjukresor. Information och regler för dig som behöver resa för att få vård

Sjukresor. Information och regler för dig som behöver resa för att få vård Sjukresor Information och regler för dig som behöver resa för att få vård 1 Sjukresa Du kan få ersättning för din resa till eller från sjukvården inom Kronobergs län. Det gäller all vård som Region Kronoberg

Läs mer

LiU Global. Informationspass inför dina utbytesstudier

LiU Global. Informationspass inför dina utbytesstudier LiU Global Informationspass inför dina utbytesstudier LiU Global Erasmusstipendium Student-UT försäkring Kulturkrockar, kulturmöten Praktisk information från din fakultet Säkerheten vid utlandsstudier

Läs mer

Identitetskapning bedrägerier med stulna identiteter

Identitetskapning bedrägerier med stulna identiteter Identitetskapning bedrägerier med stulna identiteter 1 Innehållsförteckning Identitetskapning och bedrägerier med hjälp av stulna identiteter...3 Vad innebär att en identitet kapas?...3 Tecken på att du

Läs mer

U-bike användningsvillkor, gäller från

U-bike användningsvillkor, gäller från U-bike användningsvillkor, gäller från 2017-09-01 Innehåll 1 Inledning... 2 2 Rättigheter vi ger dig... 2 3 Ändringar av Avtalet... 2 4 Användning av U-bike... 3 4.1 Våra Tjänster & Prenumerationer...

Läs mer

Traktamente utgår ej. BK Travel Solutions Box 4052 S Malmö, Sweden Tel: +46 (0)

Traktamente utgår ej. BK Travel Solutions Box 4052 S Malmö, Sweden Tel: +46 (0) Vad ingår i konferensresan? I resan ingår frukost, lunch och middag fredag samt frukost lördag. Till middagen bjuder vi på vin, öl eller alkoholfritt. Då vi har olika avresor på fredagen och lördagen har

Läs mer

LATHUND FÖR UTBYTESSTUDIER MEDICINSKA FAKULTETEN LUNDS UNIVERSITET

LATHUND FÖR UTBYTESSTUDIER MEDICINSKA FAKULTETEN LUNDS UNIVERSITET LATHUND FÖR UTBYTESSTUDIER MEDICINSKA FAKULTETEN LUNDS UNIVERSITET Internationella avdelningen KARIN FRYDENLUND Internationell chef E-post: Karin.Frydenlund@med.lu.se Telefon: 046-222 31 80 TERESA SVARVELL

Läs mer

Försäkringar i förskola och skola

Försäkringar i förskola och skola September 2012 1 (8) Försäkringar i förskola och skola För barn och ungdomar i förskola och skola har kommunen två försäkringar, en olycksfallsoch en reseförsäkring. Det är inte ovanligt med frågor kring

Läs mer

Premiumkort. för dig som vill ha lite mer

Premiumkort. för dig som vill ha lite mer Premiumkort för dig som vill ha lite mer Sparbanken Syds Premiumkort är ett exklusivt MasterCard som ger mervärden utöver det vanliga. Kortet är en del av vårt erbjudande för dig som är kund inom Förmögenhetsförvaltning

Läs mer

Nautic Yacht Båtförmedling

Nautic Yacht Båtförmedling Hej! Kul att du är intresserad av att köpa båt via oss på Nautic Yacht AB. Vi har arbetat med internationell båt förmedling i flera år och har en stor erfarenhet av att hjälpa kunder till en bra och säker

Läs mer

Villkor för avtal mellan resenär och 0-summit, High Mountain Adventures, gällande paketresa.

Villkor för avtal mellan resenär och 0-summit, High Mountain Adventures, gällande paketresa. Villkor för avtal mellan resenär och 0-summit, High Mountain Adventures, gällande paketresa. Med paketresa menas ett arrangemang som utformats innan avtal ingår och som består av inkvartering och transport

Läs mer

Bedrägerier det spelar roll vad du gör!

Bedrägerier det spelar roll vad du gör! Bedrägerier det spelar roll vad du gör! Köp och sälj säkert på internet! Falska fakturor anmäl och bestrid! Du ska vara du. Skydda din identitet! Köp och sälj säkert på internet! Köper eller säljer du

Läs mer

Telefonbanken. Närmaste vägen till banken.

Telefonbanken. Närmaste vägen till banken. Telefonbanken Närmaste vägen till banken. Det är aldrig långt till goda affärer. Vår målsättning är att ge dig bästa tänkbara service, när du behöver det. Det kan innebära allt från möjligheten att fatta

Läs mer

Kalmar Länstrafik. Serviceresor. Om sjukresor, färdtjänst och riksfärdtjänst. En del av Landstinget i Kalmar län

Kalmar Länstrafik. Serviceresor. Om sjukresor, färdtjänst och riksfärdtjänst. En del av Landstinget i Kalmar län Kalmar Länstrafik Serviceresor Om sjukresor, färdtjänst och riksfärdtjänst En del av Landstinget i Kalmar län Inledning Sjukresor Färdtjänst Riksfärdtjänst Så här betalar du Hur du ansöker Kontaktuppgifter

Läs mer

SNABBGUIDE COM HEM FÖRETAG MOBILTELEFONI. Kom igång med din nya mobiltjänst

SNABBGUIDE COM HEM FÖRETAG MOBILTELEFONI. Kom igång med din nya mobiltjänst 1 SNABBGUIDE COM HEM FÖRETAG MOBILTELEFONI Kom igång med din nya mobiltjänst 2 3 3 VÄLKOMMEN SOM MOBILKUND HOS COM HEM FÖRETAG! I denna snabbguide har vi sammanställt information som hjälper dig att komma

Läs mer

Pengar är för de flesta av oss en begränsad resurs d v s vi har bara en begränsad summa pengar per vecka eller månad att hushålla med.

Pengar är för de flesta av oss en begränsad resurs d v s vi har bara en begränsad summa pengar per vecka eller månad att hushålla med. Hkk åk 9 PRIVATEKONOMI-INTERNETHANDEL-KRONOFOGDEN Tid 160 min PRIVATEKONOMI Pengar är för de flesta av oss en begränsad resurs d v s vi har bara en begränsad summa pengar per vecka eller månad att hushålla

Läs mer

Årskort FÖR DIG SOM RESER OFTA

Årskort FÖR DIG SOM RESER OFTA Årskort FÖR DIG SOM RESER OFTA Res hur mycket du vill under ett helt år Reser du ofta ska du titta närmare på våra årskort. Med ett sådant på fickan reser du nämligen obegränsat med alla våra tåg under

Läs mer

Kom ihåg att boka i tid

Kom ihåg att boka i tid Kom ihåg att boka i tid SJUKRESOR I HALLAND En resa till och från läkarvård, sjukvårdande behandling eller tandläkare räknas som sjukresa för dig som är folkbokförd i Halland. När du ska beställa din sjukresa

Läs mer

U-bike Användningsvillkor Gäller från och med 13/5 2019

U-bike Användningsvillkor Gäller från och med 13/5 2019 U-bike Användningsvillkor Gäller från och med 13/5 2019 Innehåll 1 Inledning... 1 2 Rättigheter vi ger dig... 2 3 Ändringar av Avtalet... 2 4 Användning av U-bike... 2 4.1 Våra Tjänster & Prenumerationer...

Läs mer

Formulär för sjukvårdskostnader och rese avbrott

Formulär för sjukvårdskostnader och rese avbrott Referens för fordransanmälan: (För intern användning) Personuppgifter: Namn: Fordran för: Datum: Gatuadress: Telefon: E-post adress: Viktig information 1. Vänligen utfyll den bifogade fordransanmälan 2.

Läs mer

FAKTA OM DITT AIK FOTBOLL MASTERCARD

FAKTA OM DITT AIK FOTBOLL MASTERCARD FAKTA OM DITT AIK FOTBOLL MASTERCARD ATT TÄNKA PÅ INNAN DU ANVÄNDER KORTET Ditt kort är en värdehandling Förvara aldrig kort och kod tillsammans. Hantera kortet så att det inte kommer i orätta händer och

Läs mer

SKADEANMÄLAN DanskeBank

SKADEANMÄLAN DanskeBank Skadeanmälan skickas till: Chartis Europe S.A. Skadeavdelningen Box 3122, SE-103 62 Stockholm Tel +46 8 506 920 40 Fax +46 8 506 920 95 (Ifylles av Chartis) SKADEANMÄLAN DanskeBank Försäkrad danskebank

Läs mer

Bedrägerier det spelar roll vad du gör!

Bedrägerier det spelar roll vad du gör! Bedrägerier det spelar roll vad du gör! Köp och sälj säkert på internet Falska fakturor anmäl och bestrid! Du ska vara du. Skydda din identitet Bedrägerier angår oss alla Läs mer på internet: www.polisen.se:

Läs mer

EU-DOMSTOLEN OCH FLYGPASSAGERARES RÄTTIGHETER

EU-DOMSTOLEN OCH FLYGPASSAGERARES RÄTTIGHETER CVRIA EUROPEISKA UNIONENS DOMSTOL EU-DOMSTOLEN OCH FLYGPASSAGERARES RÄTTIGHETER curia.europa.eu INLEDNING Sedan 1952 kontrollerar Europeiska unionens domstol (EU-domstolen) att unionsrätten följs och tillämpas

Läs mer

Telefonbanken. Närmaste vägen till Sparbanken Nord 0771-23 00 23

Telefonbanken. Närmaste vägen till Sparbanken Nord 0771-23 00 23 Telefonbanken Närmaste vägen till Sparbanken Nord 0771-23 00 23 Det är aldrig långt till goda affärer. Vår målsättning är att ge dig bästa tänkbara service, när du behöver det. Det kan innebära allt från

Läs mer

Skadeanmälan för personligt ansvar

Skadeanmälan för personligt ansvar Referens för fordransanmälan: (För intern användning) Personuppgifter: Namn: Fordran för: Datum: Gatuadress: Telefon: E-post adress: Viktig information 1. Vänligen utfyll den bifogade fordransanmälan 2.

Läs mer

Ansökan om uppehållskort

Ansökan om uppehållskort 144011 Inkom Migrationsverket Ansökan om uppehållskort Dossiernummer Signatur Denna blankett ska användas av dig som inte är medborgare i en EU/EES stat men är familjemedlem till en EU/EESmedborgare. Är

Läs mer

De varor och tjänster vi behöver betalar vi med våra tillgångar, pengar.

De varor och tjänster vi behöver betalar vi med våra tillgångar, pengar. Konsumentkunskap Ordet konsumtion betyder förbrukning. Alla vi som använder saker och tjänster är konsumenter för vi förbrukar. De varor och tjänster vi behöver betalar vi med våra tillgångar, pengar.

Läs mer

Dina försäkringar i mobilen. Upptäck vår. app! PrivatAccess Silver Sjukvårdsförsäkring O M TA NK E + H A ND L IN G S K R A F T + N Y TÄ NK A ND E

Dina försäkringar i mobilen. Upptäck vår. app! PrivatAccess Silver Sjukvårdsförsäkring O M TA NK E + H A ND L IN G S K R A F T + N Y TÄ NK A ND E Dina försäkringar i mobilen. Upptäck vår app! PrivatAccess Silver Sjukvårdsförsäkring O M TA NK E + H A ND L IN G S K R A F T + N Y TÄ NK A ND E 1. Ladda ner appen Ladda ner vår app från App Store eller

Läs mer

Försäkring vid utlandsstudier

Försäkring vid utlandsstudier Försäkring vid utlandsstudier KTH har försäkrat alla utresande utbytesstudenter genom statliga Kammarkollegiet Student UT Premien betalas av KTH, försäkringen är kostnadsfri för studenten. Medical Insurance

Läs mer

SEAT Service Mobility

SEAT Service Mobility SEAT Service Mobility Var som helst. När som helst. SEAT SERVICE enjoyneering var som helst, när som helst. SEAT Service Mobility SEAT Service Mobility garanterar dig en fullständig och pålitlig servicehjälp

Läs mer

Lättläst. Om du bor eller arbetar utomlands

Lättläst. Om du bor eller arbetar utomlands Lättläst Om du bor eller arbetar utomlands Om socialförsäkringen Socialförsäkringen är en viktig del av det svenska trygghetssystemet. Den svenska socialförsäkringen gäller i stort sett alla som bor eller

Läs mer

Hur lånar jag på biblioteket?

Hur lånar jag på biblioteket? Bibliotekets startsida / Hur lånar jag på biblioteket? Hur lånar jag på biblioteket? På biblioteket kan du låna böcker, filmer, cd-skivor, tidskrifter och annat. För att låna behöver du ett bibliotekskort.

Läs mer

Prislista. för mobilabonnemang, förbetalt kort och Mobilt bredband. Mobilt. Så här får du veta mer

Prislista. för mobilabonnemang, förbetalt kort och Mobilt bredband. Mobilt. Så här får du veta mer LZTA 803 1015 2008-03 Mobilt Prislista Så här får du veta mer För mer prisinformation gå in på www.telia.se eller ring kundtjänst, tel. 90 200 (privat) eller tel. 90 400 (företag) för, förbetalt kort och

Läs mer

avbeställningsförsäkring Om du måste avboka

avbeställningsförsäkring Om du måste avboka avbeställningsförsäkring Om du måste avboka Avboka oavsett anledning. Nu kan du försäkra dig mot otur. Om något oförutsett inträffar som gör att du måste avboka en förbetald resa ersätter vi dig. Men inte

Läs mer

Försäkringsförmedlingen omfattas av Willis ABs Ansvarsförsäkring för Ren Förmögenhetsskada med försäkringsbelopp enligt vid varje tidpunkt gällande

Försäkringsförmedlingen omfattas av Willis ABs Ansvarsförsäkring för Ren Förmögenhetsskada med försäkringsbelopp enligt vid varje tidpunkt gällande Personuppgifter Willis AB åtar sig att behandla personuppgifter i enlighet med Personuppgiftslagen (1998:204), PUL. Willis AB behandlar sådana personuppgifter som är nödvändiga för fullgörande av våra

Läs mer

Lärarstöd till Koll på pengarna 2016

Lärarstöd till Koll på pengarna 2016 Lärarstöd till Koll på pengarna 2016 Bild 1 I broschyren Koll på pengarna finns det tips och råd om hur man kan få koll på sin vardagsekonomi. Det här lektionsstödet är tänkt som hjälp i undervisningen

Läs mer

Allmänna Villkor för hotell/ B&B/vandrarhem/rum på Öland.

Allmänna Villkor för hotell/ B&B/vandrarhem/rum på Öland. Allmänna Villkor för hotell/ B&B/vandrarhem/rum på Öland. Särskilda betalnings- och avbokningsregler gäller vid bokning av stugor/lägenheter. Vid grupp och skolresebokningar gäller avbokningsregler enligt

Läs mer

Resor med buss eller tåg i Västmanland

Resor med buss eller tåg i Västmanland Resor med buss eller tåg i Västmanland Här kan du läsa hur du ska göra när du vill resa med buss och tåg i Västmanland Bolaget du reser med heter VL. Du får veta var du kan köpa biljetter och hur du gör

Läs mer

Kunden den person som genom undertecknande av fullmakt, skriftligt eller muntligt, har gett RefundFlight i uppdrag att utföra Tjänsten.

Kunden den person som genom undertecknande av fullmakt, skriftligt eller muntligt, har gett RefundFlight i uppdrag att utföra Tjänsten. Allmänna villkor Allmänt Dessa allmänna villkor, inklusive eventuella ändringar, utgör del av avtalet mellan Kunden och företaget RefundFlight Europe AB (RefundFlight). Eventuella tillägg eller ändringar

Läs mer

Alla kostnader/utlägg skall styrkas med kvitton, motsvarande i original. Stöld, rån och identitetsstöld skall styrkas med en kopia på polisanmälan.

Alla kostnader/utlägg skall styrkas med kvitton, motsvarande i original. Stöld, rån och identitetsstöld skall styrkas med en kopia på polisanmälan. Skadeanmälan skickas till: AIG Europe S.A. Skadeavdelningen Box 3506, 103 69 Stockholm Tel +46 8 506 920 20 Fax +46 8 506 920 90 E-mail claims.sweden@aig.com Organisation number : 516411-4117 För att kunna

Läs mer

Reseguide till London

Reseguide till London Reseguide till London Alla nödvändigheter för din London resa Nicholas Harrison Vill du åka till London utan att spendera allt för mycket pengar? Denna guide hjälper dig boka alla nödvändigheter för en

Läs mer

Den framtida konsumentpolitiken

Den framtida konsumentpolitiken Ds 2004/05:51 Den framtida konsumentpolitiken - Ett underlag till en ny konsumentpolitisk strategi 2006 LÄTTLÄST Jordbruksdepartementet Regeringens nya konsumentpolitik...3 Detta vill regeringen med konsumentpolitiken...4

Läs mer

SKV 720 utgåva 5. Identitetskort för folkbokförda i Sverige

SKV 720 utgåva 5. Identitetskort för folkbokförda i Sverige SKV 720 utgåva 5 Identitetskort för folkbokförda i Sverige Från och med april 2013 ser Skatteverkets id-kort ut så här. Det id-kort som utfärdats mellan 2009 och mars 2013 är giltiga fram till den dag

Läs mer

app! PrivatAccess Silver Sjukvårdsförsäkring Dina försäkringar i mobilen. Upptäck vår

app! PrivatAccess Silver Sjukvårdsförsäkring Dina försäkringar i mobilen. Upptäck vår Dina försäkringar i mobilen. Upptäck vår app! PrivatAccess Silver Sjukvårdsförsäkring O M T A N K E + H A N D L I N G S K R A F T + N Y T Ä N K A N D E Frågor och svar Får jag ersättning för vård hos vårdcentral?

Läs mer

Allmänna och särskilda villkor

Allmänna och särskilda villkor Allmänna villkor Köpevillkor Allmänna och särskilda villkor Som kund till Coach M: - Är jag medveten om att jag måste vara över 18 år och myndig med full juridisk rätt för att ingå avtal med Coach M. Coach

Läs mer

Så här reser du sjukresa i Skåne

Så här reser du sjukresa i Skåne 1 Så här reser du sjukresa i Skåne 2 Skånetrafikens ansvar Skånetrafiken är en förvaltning inom Region Skåne och ansvarar för kollektivtrafiken i Skåne. Skånetrafiken ansvarar också för sjukresor i Region

Läs mer

Resepolicy för Varbergs Sim

Resepolicy för Varbergs Sim Resepolicy för Varbergs Sim Rev. 2 Giltig fr.o.m. 2012 12 01 tills vidare I denna resepolicy har vi tecknat ner föreningens avsikter och ambitioner för att tydliggöra för alla, inte minst föräldrar och

Läs mer

SJ i mobilen Hur du använder mobil.sj.se och mobilbiljett

SJ i mobilen Hur du använder mobil.sj.se och mobilbiljett SJ i mobilen Hur du använder mobil.sj.se och mobilbiljett Mobilsajten där du bokar och betalar dina resor mobil.sj.se Med mobil.sj.se blir ditt resande enklare och mycket smidigare. Nu kan du med hjälp

Läs mer

Betalningsföreläggande och handräckning

Betalningsföreläggande och handräckning Betalningsföreläggande och handräckning Betalningsföreläggande och handräckning Har du lånat ut pengar som du inte får tillbaka? Får du inte betalt för en faktura? Flyttar inte din uppsagda hyresgäst?

Läs mer

Försäkringar i förskola och skola

Försäkringar i förskola och skola Januari 2013 1 (8) Försäkringar i förskola och skola För barn och ungdomar i förskola och skola har kommunen två försäkringar, en olycksfallsoch en reseförsäkring. Det är inte ovanligt med frågor kring

Läs mer

GDPR. Hur ComFuture hanterar dina personuppgifter

GDPR. Hur ComFuture hanterar dina personuppgifter GDPR Hur ComFuture hanterar dina personuppgifter 1. INLEDNING Denna informationstext förklarar hur ComFuture AB (ComFuture) hanterar dina personuppgifter och vilka rättigheter du har. Informationen vänder

Läs mer

Guide till husköp. 1. Skaffa lånelöfte. 2. Hitta rätt hus

Guide till husköp. 1. Skaffa lånelöfte. 2. Hitta rätt hus Guide till husköp. Att köpa ett hus är troligen en av de största affärer du kommer att göra i ditt liv. Rusta dig med kunskap så blir proceduren smidigare och du nöjdare. Vi bjuder på en guide av vad du

Läs mer

SKADEANMÄLAN Flybe Privatreseförsäkring

SKADEANMÄLAN Flybe Privatreseförsäkring Skadeanmälan skickas till: Chartis Europe S.A. Skadeavdelningen Box 3122, SE-103 62 Stockholm Tel +46 8 506 920 45 Fax +46 8 506 920 95 Skadenummer (Ifylles av Chartis) Organisationsnummer: 516405-4966

Läs mer

2. Vänligen bifoga övriga anteckningar/kommentarer på backsidan av denna anmälan

2. Vänligen bifoga övriga anteckningar/kommentarer på backsidan av denna anmälan Fordransanmälan Referens för fordransanmälan: (För intern användning) Personuppgifter: Namn: Fordran för: Datum: Gatuadress: Telefon: E-post adress: Viktig information 1. Vänligen utfyll den bifogade fordransanmälan

Läs mer

För att kunna ge en snabb och effektiv service är det bra om skadeanmälan innehåller

För att kunna ge en snabb och effektiv service är det bra om skadeanmälan innehåller Skadeanmälan skickas till: AIG Europe Limited Skadeavdelningen Box 3506, 103 69 Stockholm Tel +46 8 506 920 20 Fax +46 8 506 920 90 E-mail claims.sweden@aig.com För att kunna ge en snabb och effektiv service

Läs mer

AVSNITT 2. Avtal. Avtal. Koll på cashen 1

AVSNITT 2. Avtal. Avtal. Koll på cashen 1 AVSNITT 2 Koll på cashen 1 Ordlista 24-månadersavtal ett avtal där du binder dig att betala en viss kostnad i 24 månader, för till exempel en mobiltelefon. Abonnemang ett löpande avtal som ger dig tillgång

Läs mer

När du som konsument köper en bil från en bilhandlare

När du som konsument köper en bil från en bilhandlare När du som konsument köper en bil från en bilhandlare Denna information innehåller de viktigaste regler som gäller för dig som konsument när du köper en bil från en bilhandlare. Den lag som reglerar köpet

Läs mer

Kunden i dessa villkor innebär dig som användare och medlem i Mekonomen dela bil.

Kunden i dessa villkor innebär dig som användare och medlem i Mekonomen dela bil. , Allmänna Villkor Gäller from 2016-03-18 och tills vidare Nedan följer de allmänna villkor under vilka Avtal träffats mellan Mekonomen Nya Affärer AB, organisationsnummer 556821-5981, nedan kallad och

Läs mer

Gällande lagar och regler

Gällande lagar och regler Gällande lagar och regler för uthyrning i andrahand och uthyrning av rum i bostad För dig som hyr ut Innehållsförteckning - Kortfattad Information Sida 3 - Vad är Andrahandsuthyrning Sida 3 - När får jag

Läs mer

Företagsförsäkring för fotografer

Företagsförsäkring för fotografer Foto: Emilia B. Jiménez/Söderberg Agentur Vår företagsförsäkring för fotografer passar din verksamhet oavsett storlek Gefvert har försäkrat fotografer i över 40 år. Genom åren har vi förfinat och utvecklat

Läs mer

Vässa ekonomin i vinter

Vässa ekonomin i vinter Du öppnar väl ditt orange kuvert? Nu kan du göra bankärenden på nya sätt och på nya platser. Smart Safety: enklare för dig svårare för tjuven. Vässa ekonomin i vinter Januari 2009 Nytt år nya möjligheter

Läs mer

Upptäck 7 trick som förvandlar ditt nyhetsbrev till en kassako

Upptäck 7 trick som förvandlar ditt nyhetsbrev till en kassako LYSTRING FÖRETAGARE som vill ha fler referenser, högre intäkter och fler kunder, klienter eller patienter som jagar dig istället för tvärtom Upptäck 7 trick som förvandlar ditt nyhetsbrev till en kassako

Läs mer

Plan för krishantering och säkerhetsföreskrifter för Föreningen Bakom krönet

Plan för krishantering och säkerhetsföreskrifter för Föreningen Bakom krönet 2014 08 06, giltig tillsvidare Plan för krishantering och säkerhetsföreskrifter för Föreningen Bakom krönet Inledning En kris kan uppstå oväntat. Därför har vi tagit fram det här dokumentet som ett stöd

Läs mer

PRO slår larm om ökad fattigdom bland pensionärer. Söder Gävle

PRO slår larm om ökad fattigdom bland pensionärer. Söder Gävle PRO slår larm om ökad fattigdom bland pensionärer Söder Gävle Omvårdnad Gävle Föreningen NIX-Telefon Omvårdnad Gävle har ansvar för stöd och omsorg till äldre och personer med fysisk eller psykisk funktionsnedsättning

Läs mer

Kompletterande egendomsförsäkring URA

Kompletterande egendomsförsäkring URA Kompletterande egendomsförsäkring URA Försäkringsvillkor 2015-07-01 Dnr 899-10188-14 [Titel 3] Sid 2 (8) Innehåll 1 OMFATTNING OCH SJÄLVRISK... 3 1.1 När och var gäller försäkringen?... 3 1.2 Vem gäller

Läs mer

Rätt att. Resa. med nedsatt rörelseförmåga. Dina rättigheter vid resa och hur du kan använda dem.

Rätt att. Resa. med nedsatt rörelseförmåga. Dina rättigheter vid resa och hur du kan använda dem. Rätt att Resa med nedsatt rörelseförmåga Dina rättigheter vid resa och hur du kan använda dem. Att försöka hålla koll på alla regler som gäller vid resande kan många gånger vara ett gissel. Förutom det

Läs mer