Bra att känna till innan du reser: Dina rättigheter är vårt mål

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Bra att känna till innan du reser: Dina rättigheter är vårt mål"

Transkript

1 Bra att känna till innan du reser: Dina rättigheter är vårt mål Fem miljoner fotbollsfans förväntas åka till Fotbolls EM 2008 i sommar. Vi vet att för ett fåtal av dessa människor så kommer praktiska problem att orsaka en hel del huvudvärk försenade flyg, biluthyrning, roamingavgifter, stulna värdesaker och biljettproblem. Vi finns här för att hjälpa till. Som EU-medborgare har du mycket starka konsumenträttigheter och det finns många praktiska tips att ta del av. Här är 10 saker som du bör känna till innan du åker: Lägg in numret till EU s hjälplinje i din telefon Var medveten om att du kan tala med experter innan du åker Var medveten om vad som gäller för EM-biljetter Kom ihåg att 112 är ett gemensamt SOS-nummer inom EU Kolla din sjukvårdsförsäkring EU Health Card Känn till dina rättigheter som flygpassagerare Utnyttja de reducerade roamingavgifterna fullt ut! Var medveten om att två års reklamationsrätt gäller i hela EU Var medveten om vilka regler som gäller när du kör bil utomlands Polisanmäl stöld av egendom omedelbart

2 01 Lägg in numret till EU s hjälplinje i din telefon EU har upprättat en gratis rådgivningstjänst som tar emot samtal på alla EU-språk för fotbollsentusiaster som ska besöka Fotbolls EM Lägg in numret i din mobiltelefon innan du reser! För information om dina konsumenträttigheter, var du än befinner dig i EU. Kostnadsfria samtal* EU Consumer Football Helpline Ring gratisnumret* från samtliga EU:s medlemsstater under öppettiden (Veckodagar 09:00 18:30 CET). Om du ringer från Schweiz måste du ringa ett vanligt nummer: (normal samtalstaxa) *Vissa mobiloperatörer tillåter inte att man ringer nummer eller tar extra betalt för dessa samtal. I vissa fall är den här typen av samtal även avgiftsbelagd då man ringer från en telefonkiosk eller hotell.

3 02 Var medveten om att du kan tala med experter innan du åker European Consumer Centres finns i varje medlemsstat och har till uppgift att ge konsumenter information och råd i gränsöverskridande frågor. Om du behöver information om resan, boendet, roamingavgifter eller köp av varor i en annan medlemsstat under Fotbolls EM 2008, kontakta ditt nationella ECC -kontor. De kan även hjälpa dig med de krav mot ett företag du har när du har kommit hem om du vill kräva ersättning eller reklamera en felaktig produkt. Hitta länkarna till kontoren på eller ring hjälplinjen för att få information.

4 03 Var medveten om vad som gäller för EM-biljetter Du hittar all information du behöver om fotbollsbiljetter till Fotbolls EM 2008 på UEFA s officiella webbsida: Om din biljett blir stulen eller visar sig vara förfalskad, kontakta den lokala polisen omedelbart. EURO 2008 S.A. kan inte ge utfärda nya biljetter, oavsett anledning. EURO 2008 S.A. understryker att inga biljetter som är avsedda för privatpersoner distribueras via agenturer eller mäklare. Fotbollsfans bör undvika att bli lurade av aktörer på andrahandsmarknaden. De begär inte bara hutlösa priser utan innehar ofta inte de biljetter som de lägger ut till försäljning. Om de biljetter du beställt inte kommer fram, kontakta ditt lokala postkontor omedelbart och undersök leveransstatus för dina biljetter i biljettportalen. EURO 2008 S.A. tar inget ansvar för biljettförluster som beror på fel eller avbrott i postutdelningen. Det kan finnas omständigheter som gör att du inte har möjlighet att använda dina fotbollsbiljetter, som t.ex. akuta familjeskäl, sjukdom, arbete eller andra omständigheter som ligger utanför din kontroll. Du har rätt att överlåta dina biljetter till familjemedlemmar eller andra närstående till ett pris som inte överstiger biljetternas anskaffningsvärde plus eventuella administrativa avgifter som erlagts. Du är ansvarig för de personer som du har köpt en biljett åt eller överlåtit en biljett till. Du är skyldig att på efterfrågan uppge alla detaljer om personen, inklusive namn och adress till EURO 2008 S.A.. Vid brist på medverkan till att regeln efterföljs kommer biljetterna att annulleras.

5 04 Kom ihåg att 112 är ett gemensamt SOSnummer inom EU Tack vare EU, så finns det idag ett gemensamt nödnummer 112 som tar emot samtal på alla medlemsspråk och som kan nås överallt inom EU och Schweiz. Genom att ringa numret kan du komma i kontakt med polis, brandkår, ambulans och liknande.

6 05 Kolla din sjukvårdsförsäkring EU Health Card Som EU medborgare så har du rätt till gratis eller återbetalningsbar sjukvård inom hela EU och Schweiz. Beroende på besökslandets policy kan du behöva betala för vård på plats men du har rätt att ansöka om återbetalning i efterhand. Behåll alla kvitton och räkningar! Se till att du har med dig ditt Europeiska sjukförsäkringskort, European Health Insurance Card (EHIC), som gör det mycket enklare att begära vård utomlands om du skulle behöva det. Skicka en ansökan till din lokala hälsomyndighet för att få ett EHIC kort innan du åker. Var medveten om att kortet endast täcker ett grundläggande vårdbehov. Om du vill ha ytterligare skydd som t.ex. att få en akut hemresa betald så bör du kontakta ditt försäkringsbolag. BEHÅLL ALLA MEDICINSKA KVITTON, RÄKNINGAR OCH RECEPT

7 06 Känn till dina rättigheter som flygpassagerare EG-rätten ger flygpassagerare inom EU en av världens tuffaste kompensationsrätter. Var medveten om att flygbolag måste erbjuda omedelbar hjälp om ditt flyg är försenat mer än ett par timmar, inställt med kort varsel eller om du blir nekad att gå ombord planet. Flygbolag är skyldiga att lämna skriftlig information om flygpassagerares rättigheter! Fråga om den här informationen från ditt flygbolag! Om du inte får någon information från flygbolaget, kontakta ditt lokala European Consumer Centre. Se till att du har ett giltigt pass när du ska resa! Angående försenat bagage så är det viktigt att behålla alla kvitton, så att du kan visa vilka kostnader du har orsakats. Du har rätt att få ersättning för nödvändiga utlägg, som t.ex. hygienartiklar, omedelbart. Om du inte har fått bagaget efter 21 dagar så anses som förlorat och du har då rätt att få ersättning motsvarande värdet på väskan och dess innehåll. Be flygbolaget om en Passenger Irregularity Report. Fyll i formuläret och skicka in det till flygbolaget tillsammans med ett skriftligt krav omedelbart. Tågpassagerares rättigheter är ännu inte reglerade i EG-rätten, men Europeiska järnvägsbolag har undertecknat en överenskommelse att respektera ett antal rättigheter som passagerare ska ha rätt till om något går fel vid en gränsöverskridande tågresa. Om ditt tåg är försenat kan du ha rätt till att få ersättning upp till 20 % av biljettens pris, beroende på hur lång tid du blir försenad och priset på biljetten. Om du missar en tåganslutning på grund av att ett tåg varit försenat, bör järnvägsbolaget ordna så att du kan fortsätta din resa med ett annat tåg och betala för övernattning om det inte finns någon tågavgång förrän dagen efter. Fråga alltid bolaget vad du har rätt till! För mer information kan du besöka eller kontakta ditt lokala European Consumer Centre. BE FLYGBOLAGET ATT INFORMERA DIG OM DINA RÄTTIGHETER, DET ÄR SKYLDIGT ATT GE DIG DEN INFORMATIONEN.

8 07 Utnyttja de reducerade roamingavgifterna fullt ut! Kontrollera att du får de bästa roaming-villkoren från din mobiloperatör! Innan du åker, kontrollera det mest grundläggande - att din telefon är inställd på att kunna användas utomlands annars kanske den inte kan användas på resan. Tack vare EU s regler så får inte mobilsamtal kosta mer än 49 eurocent i minuten för utgående samtal och 24 eurocent för inkommande (exkl. moms) när man befinner sig i ett annat EU land. Det här är pristak så du kan aldrig bli skyldig att betala mer inom EU! Däremot är det fritt fram för mobiloperatörerna att konkurrera med lägre priser. Gå in på EU roaming websidan för att se vilken mobiloperatör som erbjuder det bästa erbjudandet. Alla tariffer jämförs på webbsidan så du kan enkelt hitta det billigaste alternativet. När du slår på din mobiltelefon i ett annat EU land bör du få ett SMS som informerar dig om samtalskostnader. Läs den här informationen noga och behåll det på telefonen var medveten om vad det kostar när du ringer eller tar emot samtal. Eurotarifferna gäller i Österrike. De gäller inte i Schweiz (då Schweiz inte är medlem i EU). Kontrollera med din mobiloperatör vilka samtalsavgifter som gäller i Schweiz. Se upp med roamingavgifter för datatrafik, SMS, e-post och Internetuppkoppling utomlands! EU uppmanar de största mobiloperatörerna att sänka sina priser för den här typen av tjänster, men det finns för tillfället ingen EGlagstifting på det här området. Var medveten om att SMS och dataöverföring kan bli mycket dyrare vid roaming än när du är hemma. Kontrollera tarifferna med din operatör innan du reser! Var medveten om att du inte betalar för att ta emot SMS. Däremot måste du betala när du laddar ner information via e-post eller Internet, och det kan bli mycket dyrt! Du kan få mer information på EU Roaming webbsidan eller genom att ringa EU hjälplinjen.

9 08 Var medveten om att två års reklamationsrätt gäller i hela EU EU ger konsumenter enastående rättigheter i alla medlemsstater. Inom EU kan varje konsument återsända en felaktig vara till säljaren inom två år från datumet för inköpet. Du har rätt till gratis reparation eller utbyte, och om inte det sker kan du lämna tillbaka produkten och få dina pengar tillbaka. Tillverkare hänvisar ofta till att de endast ger 12 månaders garanti, men EU lagarna ger konsumenten 2 års reklamationsrätt gentemot säljaren och konsumenter bör kräva sina rättigheter. Se till att spara dina kvitton! Detta kommer att göra ditt liv lättare om något går fel! Klaga till säljaren så fort du kan om det uppstår ett problem. Var medveten om att ditt lokala European Consumer Centre finns till för att vara behjälpligt med klagomål i andra EU-medlemsstater.

10 09 Var medveten om vilka regler som gäller när du kör bil utomlands Var medveten om att ditt körkort är giltigt i hela EU. Ett körkort som utfärdats i ett EU-land är giltigt i alla EU länder och i Schweiz. Din trafikförsäkring är giltig var än du reser inom EU och Schweiz. Enligt lagen täcker din trafikförsäkring även skador på tredje part. Om du har ytterligare försäkring på din bil, kontrollera att försäkringsskyddet även gäller när du är utomlands. Se till att få en anmälningsblankett för skador som inträffar vid resa i Europa (European Accident Statement) från ditt försäkringsbolag innan du reser. På så sätt går det lättare och snabbare att göra en anmälan om du råkar ut för en olycka i ett annat land. Om du hyr bil, läs kontraktet noga. EU reglerna förbjuder företagen att ha oskäliga avtalsvillkor eller dolda avgifter i ett kontrakt om hyra av bil. När du lämnar tillbaka bilen, ta dig god tid på dig att tillsammans med någon från biluthyrningsfirman kontrollera bilen, och kontrollera också din räkning, - var särskilt uppmärksam på extra eller oväntade avgifter. Allt för ofta finner konsumenter otrevliga överraskningar på sin kreditkortsräkning när de kommit hem. Enligt EU rätten är säkerhetsbälten obligatoriska i fram- och baksätena. Sak samma gäller i Schweiz. Om du har för avsikt att använda Österrikiska motorvägar, - glöm inte att köpa ett Motorway Pass eller Vignette, att fästa på fönsterrutan innan du reser över gränsen. Dess klistermärken kan köpas på många bensinstationer nära gränsen. Annars riskerar du att betala höga böter på upp till 3000 Euro i Österrike. I Schweiz har man också en avgift för användande av motorvägar du kan få böter på 100 Schweiziska Francs om du kör på första- eller andra klassens nationella vägar utan ett giltigt märke som visar att du betalat Schweiziskt Motorvägsskatt. HA ALLTID DITT KÖRKORT MED DIG NÄR DU KÖR BIL UTOMLANDS BEHÅLL EN SIGNERAD KOPIA AV DITT HYRESKONTRAKT.

11 10 Polisanmäl stöld av egendom omedelbart Om din egendom blir stulen, anmäl brottet till den lokala polisen. Se till att du får en kopia av polisanmälan; den kommer du att behöva om du ska göra anspråk på ersättning för skadan ur någon försäkring. Spärra ett stulet eller förlorat kreditkort omedelbart. Alla banker har ett internationellt telefonnummer för att spärra kreditkort spara detta nummer i din mobiltelefon och ta det med dig när du reser. Om ditt pass eller id-kort försvinner eller blir stulet, meddela omedelbart ditt konsulat eller din ambassad. De kommer att makulera ditt gamla pass eller id-kort, och utfärda nya id-handlingar åt dig. Om du behöver information ring hjälplinjen. Klaga!! Om du får problem när du försöker använda dig av de rättigheter som nämns i den här broschyren ska du klaga! Om du inte vet vart du ska vända dig med ditt klagomål, kontakta ditt European Consumer Centre (för personer bosatta i Sverige: Konsument Europa), eller ring till EU s Konsument Hjälplinje och vi kan tala om för dig vart du ska vända dig.

Dina reserättigheter

Dina reserättigheter Dina reserättigheter - när du reser med flyg, tåg, buss eller båt Dina rättigheter EU har regler för alla olika resor. När du reser med flyg, tåg, buss eller båt har du alltid vissa rättigheter när det

Läs mer

Att tänka på inför och under flygresan

Att tänka på inför och under flygresan Att tänka på inför och under flygresan Information från Svenska Resebyråföreningen Information från Svenska Resebyråföreningen 1 F Viktig information 140212.indd 1 2014-02-12 12.21 Att tänka på inför och

Läs mer

Du kan beställa EU-kortet och få mer information på Försäkringskassans webbplats www.forsakringskassan.se.

Du kan beställa EU-kortet och få mer information på Försäkringskassans webbplats www.forsakringskassan.se. Resa till Spanien Spanien har länge varit ett populärt resmål med sitt varma klimat, sina vackra stränder och färgsprakande festivaler. Planerar du att åka dit? Här får du användbara tips och nyttig information

Läs mer

Att tänka på inför och under flygresan

Att tänka på inför och under flygresan Att tänka på inför och under flygresan Information från Svenska Resebyråföreningen Information från Svenska Resebyråföreningen 1 Att tänka på inför och under flygresan Svenska Resebyråföreningen har i

Läs mer

I utlandet. Före resan

I utlandet. Före resan I utlandet I samband med en resa utomlands finns det flera saker som är viktiga att tänka på. För att kunna ringa och ta emot samtal med din mobil utomlands måste din svenska operatör ha ett avtal med

Läs mer

Ditt Europa dina rättigheter. En praktisk guide om rättigheter och möjligheter för privatpersoner och företag på EU:s inre marknad

Ditt Europa dina rättigheter. En praktisk guide om rättigheter och möjligheter för privatpersoner och företag på EU:s inre marknad Ditt Europa dina rättigheter En praktisk guide om rättigheter och möjligheter för privatpersoner och företag på EU:s inre marknad Ta reda på dina rättigheter i EU Avgiftsfritt telefonnummer (*) 00 800

Läs mer

Holiday Autos - hyresvillkor

Holiday Autos - hyresvillkor Holiday Autos - hyresvillkor Vi (Holiday Autos) vill att din biluthyrning skall gå så smidigt som möjligt. Läs därför noga igenom dessa villkor och alla andra dokument vi skickar till dig. Villkoren reglerar

Läs mer

Konsument i Sverige. Svenska

Konsument i Sverige. Svenska Konsument i Sverige Svenska Konsument i Sverige För dig som vill veta vilka konsumentregler som gäller i Sverige har vi samlat viktiga fakta och goda råd. Råd och hjälp... 3 Konsumentvägledning... 3 Konsument

Läs mer

När du handlar på distans

När du handlar på distans När du handlar på distans Distanshandel så fungerar det I Sverige har distanshandel en lång tradition. Sedan de första beställningarna gjordes på 1800-talet har distanshandel med varor nått en omsättning

Läs mer

Hälsa: är du redo för semestern? Res inte utan ditt europeiska sjukförsäkringskort!

Hälsa: är du redo för semestern? Res inte utan ditt europeiska sjukförsäkringskort! MEMO/11/4 Bryssel den 16 juni 2011 Hälsa: är du redo för semestern? Res inte utan ditt europeiska sjukförsäkringskort! Njut av semestern ta det säkra för det osäkra! Planerar du att resa inom EU eller

Läs mer

TIPS TILL DIG SOM SKA ANLITA HANTVERKARE

TIPS TILL DIG SOM SKA ANLITA HANTVERKARE TILL KONSUMENT TIPS TILL DIG SOM SKA ANLITA HANTVERKARE Checklista Jag har undersökt om jag behöver bygganmälan eller bygglov Jag har tagit in och jämfört offerter Jag har kontrollerat vad som tillkommer

Läs mer

En handbok i konsten att FLYTTA HEMIFRÅN

En handbok i konsten att FLYTTA HEMIFRÅN En handbok i konsten att FLYTTA HEMIFRÅN VILL DU FLYTTA HEMIFRÅN? 2 Säkert har du många gånger tänkt tanken att skaffa dig ett eget hem. För att göra det enklare när det väl blir dags bör du börja med

Läs mer

Dina pengar och din ekonomi

Dina pengar och din ekonomi Dina pengar och din ekonomi PRIVATEKONOMI PÅ ENKEL SVENSKA 2 Det här är en broschyr om pengar. Språket i texterna är på enkel svenska. Broschyren har tio kapitel med information om bland annat att spara

Läs mer

Observera att du nu genomför en bokning direkt hos rentalcars.com och inte hos Supersavertravel.se

Observera att du nu genomför en bokning direkt hos rentalcars.com och inte hos Supersavertravel.se Observera att du nu genomför en bokning direkt hos rentalcars.com och inte hos Supersavertravel.se rentalcars.com har sitt kontor i St Georges House, 56 Peter Street, Manchester M2 3NQ, Storbritannien

Läs mer

När du som konsument köper en bil från en bilhandlare

När du som konsument köper en bil från en bilhandlare När du som konsument köper en bil från en bilhandlare Denna information innehåller de viktigaste regler som gäller för dig som konsument när du köper en bil från en bilhandlare. Den lag som reglerar köpet

Läs mer

Dina pengar och din ekonomi

Dina pengar och din ekonomi Dina pengar och din ekonomi PRIVATEKONOMI PÅ ENKEL SVENSKA 2 Det här är en broschyr om pengar. Språket i texterna är på enkel svenska. Broschyren har tio kapitel med information om bland annat att spara

Läs mer

ÅLDERSKONTROLL Du måste ha fyllt 18 år för att köpa en resa hos Opodo. Genom att använda Opodos hemsida garanterar köparen att denne fyllt 18 år.

ÅLDERSKONTROLL Du måste ha fyllt 18 år för att köpa en resa hos Opodo. Genom att använda Opodos hemsida garanterar köparen att denne fyllt 18 år. OPODOS RESEVILLKOR Vi förbehåller oss rätten att återkomma inom 24 timmar vid eventuella tekniska fel eller prisfel. Vid bokning under helg samt helgdagar har vi rätt att återkomma nästkommande vardag.

Läs mer

Bokningsvillkor. -------------------------------------------------- ------------------------------ 1. Ditt kontrakt

Bokningsvillkor. -------------------------------------------------- ------------------------------ 1. Ditt kontrakt Bokningsvillkor Lowcostholidays Limited ("Lowcostholidays") är ett företag registrerat i England och Wales med företagsnummer 04.371.920 vars handelsadress är Spectrum House, Beehive Ring Road, Gatwick,

Läs mer

Checklista för konsumenter - Allmän e-handel

Checklista för konsumenter - Allmän e-handel Känn till näringsidkaren Checklista för konsumenter - Allmän e-handel Försök att handla på webbplatser du känner till eller som rekommenderas och se till att du har näringsidkarens namn och fullständiga

Läs mer

Resevillkor. Ansvar för resans utförande

Resevillkor. Ansvar för resans utförande Resevillkor Ansvar för resans utförande Travelpartner är endast en förmedlare av flygbiljetter, hotell, hyrbilar och kring arrangemang. Vi ansvarar inte för eventuella tidtabellsändringar, inställda flyg,

Läs mer

Mer. en komplett tjänst laddad med mervärden

Mer. en komplett tjänst laddad med mervärden Mer en komplett tjänst laddad med mervärden Välkommen till Mer! Vi är glada för att du har valt att ansluta dig till Mer. Vi hoppas och tror att du kommer att bli ännu gladare när du inser hur mycket

Läs mer

TILL konsument. anlita hantverkare

TILL konsument. anlita hantverkare TILL konsument tips till dig som ska anlita hantverkare Checklista Jag har undersökt om jag behöver bygganmälan eller bygglov Jag har tagit in och jämfört offerter Jag har kontrollerat vad som tillkommer

Läs mer

Upphandlingsreglerna - en introduktion på lättläst svenska

Upphandlingsreglerna - en introduktion på lättläst svenska Upphandlingsreglerna - en introduktion på lättläst svenska Upphandlingsreglerna en introduktion på lättläst svenska Innehåll 1. Inledning 7 --De som ska följa lagen om offentlig upphandling, LOU 8 --Det

Läs mer

Allmänna villkor för transport av passagerare och bagage. Senast reviderad 2014-02-11

Allmänna villkor för transport av passagerare och bagage. Senast reviderad 2014-02-11 Allmänna villkor för transport av passagerare och bagage Senast reviderad 2014-02-11 Senast reviderad 2014-02-11 Sida 2/27 INNEHÅLL 1. Definitioner... 3 2. Tillämplighet... 5 3. Biljetter... 6 4. Återlösen

Läs mer

Mottagningsenheten i Söderhamn 010-4851083 (vardagar 8-16) Kundtjänst 0771-235235 www.migrationsverket..se

Mottagningsenheten i Söderhamn 010-4851083 (vardagar 8-16) Kundtjänst 0771-235235 www.migrationsverket..se 2014 Mottagningsenheten i Söderhamn 010-4851083 (vardagar 8-16) Kundtjänst 0771-235235 www.migrationsverket..se Skydd och asyl i Sverige Här finns information till dig som har sökt asyl i Sverige. Du kan

Läs mer

Goda råd om pengar Rahankäytön opas

Goda råd om pengar Rahankäytön opas Goda råd om pengar Rahankäytön opas 1 Innehåll Så får du pengarna att räcka till... 3 Planera din ekonomi... 4 Månadens inkomster och utgifter... 5 Att betala räkningar... 6 Att betala med betalkort...

Läs mer

Budget Betala TRYGGA DIN EKONOMISKA FRAMTID.

Budget Betala TRYGGA DIN EKONOMISKA FRAMTID. Budget Betala TRYGGA DIN EKONOMISKA FRAMTID. 1 Gilla Din Ekonomi är ett landsomfattande nätverk som startats av myndigheter, organisationer och finansiella företag för att samarbeta om folkbildning i ekonomiska

Läs mer

Bedrägerier det spelar roll vad du gör!

Bedrägerier det spelar roll vad du gör! Bedrägerier det spelar roll vad du gör! Köp och sälj säkert på internet Falska fakturor anmäl och bestrid! Du ska vara du. Skydda din identitet Bedrägerier angår oss alla Läs mer på internet: www.polisen.se:

Läs mer

för www.zalando.se, www.zalando-lounge.com och www.emeza.com

för www.zalando.se, www.zalando-lounge.com och www.emeza.com Allmänna villkor för www.zalando.se, www.zalando-lounge.com och www.emeza.com Denna sida (och de sidor som refereras till här) innehåller de allmänna affärsvillkor ( Allmänna villkor ) enligt vilka vi

Läs mer