Som alternativ kan ett NSAID-preparat användas, exempelvis naproxen eller diklofenak. I andra hand används en triptan eller ett ergotaminpreparat.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Som alternativ kan ett NSAID-preparat användas, exempelvis naproxen eller diklofenak. I andra hand används en triptan eller ett ergotaminpreparat."

Transkript

1 Behandling av migrän Sammanfattning Migrän karakteriseras av en kraftig ensidig huvudvärk som kommer anfallsvis. Värken åtföljs ofta av illamående och kräkningar, och föregås ibland av en samling varningssymtom en så kallad aura. Som lindrande läkemedel vid migränanfall väljs i första hand ett receptfritt smärtstillande preparat (acetylsalicylsyra eller paracetamol). Av dessa tycks acetylsalicylsyra (ASA) ha bäst effekt. Som alternativ kan ett NSAID-preparat användas, exempelvis naproxen eller diklofenak. I andra hand används en triptan eller ett ergotaminpreparat. Metoklopramid kan användas för att dämpa illamående och öka upptaget av läkemedel från mag-tarmkanalen. Vid ofta återkommande migränanfall, eller om anfallen är långa och svårbehandlade rekommenderas medicinering med förebyggande läkemedel. Bland de förebyggande läkemedlen rekommenderas i första hand betablockerare. Som andrahandsalternativ för förebyggande av anfall väljs pizotifen. Vid graviditet och amning bör läkemedelsanvändningen minimeras. Till barn och äldre används i huvudsak samma läkemedel, dock med undantaget att triptaner generellt sett inte rekommenderas till patienter under 18 eller över 65 år. Migrän karakteriseras av en kraftig ensidig huvudvärk som kommer anfallsvis. Värken åtföljs ofta av illamående och kräkningar, och föregås ibland av en samling varningssymtom en så kallad aura. Migränanfall kan utlösas av olika faktorer såsom stress, oregelbundna vanor, vissa födoämnen och hormonella svängningar.

2 2(9) Var tionde svensk har migrän om man ser till befolkningen som helhet. Sjukdomen är vanligare hos kvinnor än hos män, och förekommer i olika hög grad hos olika åldersgrupper. Före puberteten är det ingen skillnad mellan pojkar och flickor, men i åldrarna därefter är migrän vanligare hos flickor. Den högsta andelen ses hos kvinnor i 40- årsåldern, av vilka nästan en fjärdedel har besvär med migrän. Ett migränanfall varar i typiska fall från fyra timmar till tre dygn. Huvudvärken är stark, dunkande och lokaliserad till ena sidan av huvudet. Vilken sida som drabbas kan växla från gång till gång, och även under loppet av ett anfall. Med migränanfallet följer förutom huvudvärken ofta illamående, kräkningar samt ljus- och ljudskygghet. Det är inte fastställt vad som orsakar migrän. Man vet dock att huvudvärken vid ett migränanfall orsakas av att blodkärl som omger hjärnan utvidgar sig. Det finns två huvudsakliga former av migrän: migrän utan aura (står för ungefär 80 % av fallen) och migrän med aura (cirka 20 %). Aura En aura består av övergående varningssymtom, som avslöjar att ett migränanfall är i antågande. Auran yttrar sig i de flesta fall som synrubbningar i form av lysande prickar, punkter eller vibrerande sicksacklinjer. Andra symtom som kan ingå i auran är ensidiga domningskänslor i hand, arm, ansikte eller tunga. Mer ovanliga former av aura är talsvårigheter och lindriga halvsidiga förlamningstillstånd. Auran varar för det mesta i minuter och följs oftast direkt av huvudvärken. Ibland kan en aura uppträda utan efterföljande huvudvärk. Andra former av huvudvärk Migrän kan ibland vara svår att skilja från spänningshuvudvärk. Spänningshuvudvärk, som namnet antyder, orsakas av olika typer av spänningar, såsom muskelspänningar i nacke-hals-området och psykisk spänning (stress, ångest). Till skillnad från migrän är spänningshuvudvärk dubbelsidig. Den bultar inte, och förvärras heller inte av fysisk aktivitet. Spänningshuvudvärken är vanligen mildare

3 3(9) och ger inte upphov till ljus- och ljudskygghet och kräkningar, men kan ibland orsaka lätt illamående. Många patienter har både migrän och spänningshuvudvärk. Även andra former av huvudvärk kan ge migränliknande symtom. Huvudvärk med illamående och kräkningar kan exempelvis vara tecken på hjärntumör, och synrubbningar som liknar en migränaura kan förekomma vid epilepsi och grön starr. Behandling utan läkemedel Förebyggande åtgärder Migränanfall kan utlösas av olika faktorer hos olika personer. De vanligaste utlösande faktorerna är: stress avslappning efter stress (veckoslutshuvudvärk) oregelbunden sömn, oregelbundna måltider viss mat och dryck (till exempel kakao, rött vin och ost) hormonella svängningar, framförallt i samband med menstruationscykeln Genom att, i den mån det är möjligt, undvika utlösande faktorer kan antalet migränanfall minskas. För en del personer kan akupunktur och avslappningsövningar ha god förebyggande effekt. Anfallslindrande åtgärder Ibland kan vila och avslappning i ett lugnt och mörkt rum vara tillräckligt för att lindra anfallet. Även kalla omslag på pannan (eller isblåsa) och sömn kan ha god effekt. Behandling med läkemedel Vilken läkemedelsbehandling som ger bäst resultat varierar från person till person. Av denna anledning kan det vara nödvändigt att prova flera olika läkemedel för att uppnå bästa möjliga effekt.

4 4(9) Migränläkemedel kan indelas i sådana som lindrar migränanfall (anfallskuperande läkemedel) och sådana som förebygger migränanfall. 1. Anfallskuperande läkemedel Förstahandsval: Smärtstillande och inflammationsdämpande läkemedel De flesta personer med migrän får bra resultat av smärtstillande och inflammationsdämpande läkemedel. Receptfria smärtstillande läkemedel (acetylsalicylsyra och paracetamol) bör vara första behandlingsalternativ. Av dessa tycks acetylsalicylsyra (ASA) vara mest effektivt. Ett alternativ till receptfria smärtstillande läkemedel är s.k. NSAID-preparat (ickesteroida antiinflammatoriska läkemedel). NSAID-preparat kan vara särskilt effektiva vid migrän i samband med menstruation. Naproxen och diklofenak är två exempel på NSAID-läkemedel. Metoklopramid är ett läkemedel som kan användas för att minska illamående och stimulera magsäcken att tömma sitt innehåll nedåt i tarmen. Vid ett migränanfall kan metoklopramid kombineras med smärtstillande och inflammationsdämpande läkemedel. Andrahandsval: Kärlsammandragande läkemedel Om lätta smärtstillande läkemedel inte ger tillräcklig verkan provar man i de flesta fall en triptan. Triptaner är ett samlingsnamn för en grupp läkemedel som verkar sammandragande på blodkärlen vid ett migränanfall. I Sverige är triptanerna sumatriptan, zolmitriptan, naratriptan almotriptan, frovatriptan, eletriptan och rizatriptan godkända. En nackdel med triptaner är att de är dyra. Triptaner är verksamma både mot huvudvärk och andra symtom som t.ex. ljudoch ljusskygghet och illamående. Effekten kommer inom en timme från intaget. Triptaner har även effekt om de tas när anfallet har varat en stund. Man har däremot inte sett någon verkan om de tas under aurafasen som föregår huvudvärken. En nackdel med triptaner är att många patienter får återfallshuvudvärk efter timmar. Preparatet kan då tas igen, och ger då oftast samma effekt som vid första intaget.

5 5(9) Om den första dosen inte ger någon effekt är det ingen idé att försöka med en ny dos under samma anfall. Däremot kan man använda smärtstillande medel såsom ASA, paracetamol eller ibuprofen för att dämpa värken. Ergotamin och dihydroergotamin är andra, billigare, läkemedel med kärlsammandragande effekt. Varken triptaner eller ergotaminpreparat bör användas ofta (ej mer än 8 dagar per månad), och de får heller inte tas i nära samband med varandra. Läkemedelsformer Ett problem med anfallskuperande läkemedel i tablettform är att de inte kan användas om migränanfallet medför kräkningar. Även när kräkningar inte förekommer kan effekten vara försämrad på grund av att aktiviteten i mag-tarmkanalen vid ett migränanfall är nedsatt och upptaget i tarmarna fördröjt. För patienter som inte blir hjälpta av tabletter finns andra läkemedelsformer att tillgå. Nässpray, stolpiller och injektionsvätska är läkemedelsformer som, om än lite krångligare att använda, oftast ger snabbare effekt än tabletter. Läkemedelsutlöst huvudvärk Vid ofta återkommande användning av anfallskuperande läkemedel finns risk för att patienten utvecklar en läkemedelsutlöst huvudvärk. Risken är särskilt stor vid användning av kombinationspreparat med ergotamin, men omfattar även receptfria smärtstillande läkemedel. Patienter som använder allt högre och tätare doseringar av anfallskuperande läkemedel kan under en period behöva avstå från all anfallsmedicinering för att komma ur den onda cirkeln. När läkemedelstillförseln avbryts får många patienter abstinensbesvär, med bland annat svårare huvudvärk, men efter 1 2 veckor avtar vanligtvis besvären. Vid överanvändning av ergotamin kan det ibland bli nödvändigt att lägga in patienten på sjukhus under avbrottet. 2. Läkemedel som förebygger migränanfall Personer som har fler än tre migränanfall per månad, eller vars anfall är särskilt långdragna och svårbehandlade kan använda läkemedel i förebyggande syfte. Målet med den förebyggande behandlingen är att minska antalet anfall och deras svårighetsgrad.

6 6(9) Effekten utvärderas efter 2 3 månader, varefter läkemedlet sätts ut om det inte har givit övertygande effekt, eller om det har orsakat alltför besvärliga biverkningar. Även om läkemedlet har givit önskad effekt så kan läkaren prova att sätta ut preparatet efter 6 12 månaders behandling för att se om det fortfarande behövs, eftersom vissa patienter förbättras spontant. Betablockerare Om inte särskilda skäl föreligger, bör man i första hand använda betablockerare som anfallsförebyggande läkemedel. Propranolol, metoprolol, timolol och atenolol har alla dokumenterad effekt mot migrän. Pizotifen Läkemedlet pizotifen är vanligtvis nästa alternativ om betablockerare inte hjälper. Antidepressiva läkemedel Hos personer som förutom migrän även har spänningshuvudvärk och eventuellt depression eller sömnrubbningar kan antidepressiva läkemedel ibland fungera som migränförebyggande behandling. Amitriptylin och fluvoxamin är bäst dokumenterade vad gäller anfallsförebyggande effekt. Barn och ungdomar Hos barn är migränanfall ofta mer kortvariga än hos vuxna. Det är ovanligt med aura, och smärtan är mer sällan dunkande och ensidig som hos vuxna. Anfallskuperande behandling Sömn lindrar migränanfall och kan ibland vara en tillräcklig åtgärd för att anfallet ska gå över. Om läkemedelsbehandling är nödvändig rekommenderas i första hand paracetamol eller ASA. I de fall då dessa medel inte ger effekt är nästa alternativ ett NSAID-preparat (ibuprofen eller naproxen). För att lindra illamående och öka upptaget av läkemedel kan det ibland bli aktuellt att ge metoklopramid. Ergotamin eller dihydroergotamin kan användas av barn i skolåldern. Triptaner är inte godkända för behandling av barn under 18 år, eftersom de enligt vetenskapliga undersökningar inte har någon effekt hos dessa.

7 7(9) Förebyggande behandling Barn som har fler än tre till fyra svårare anfall per månad bör få förebyggande läkemedelsbehandling. Liksom för vuxna är betablockerare förstahandsval, och den bäst dokumenterade är propranolol. Läkemedlet ges försöksvis under en 2 3-månadersperiod, där dosen gradvis ökas upp till verksam nivå. Barnets föräldrar får i uppgift att registrera anfallens svårighetsgrad och hur ofta de återkommer, så att behandlingen kan utvärderas efter 3 6 månader. Kvinnor i fruktsam ålder Särskilda rekommendationer gäller för behandling av kvinnor med menstruationsrelaterad migrän samt vid migrän under graviditet och amning. Menstruationsrelaterad migrän Det finns kvinnor som har migränanfall nästan uteslutande i anslutning till menstruation. Anfallen utlöses av hormonsvängningarna i menstruationscykeln och varar ofta längre än normala migränanfall. Naproxen Naproxen har en förebyggande effekt vid menstruationsrelaterad migrän. Medicineringen bör pågå från sju dagar före förväntad menstruation till sex dagar efter. Östrogen Vid menstruationsrelaterad migrän kan i vissa fall östrogenläkemedel användas. De tas då från fem dagar före till tre dagar efter första menstruationsdagen. P-piller och migrän Kvinnor med migrän reagerar olika på p-piller. Vissa blir bättre, andra blir sämre, och en del påverkas inte alls. Annan preventivmetod bör övervägas om patientens migrän försämras av behandling med p-piller. P-piller av kombinationstyp bör inte användas om patienten får migränanfall med aura. Migrän med aura, p-pilleranvändning och rökning är alla riskfaktorer för slaganfall (stroke). Kvinnor som har migrän med aura särskilt de som röker bör därför använda en annan preventivmetod än kombinerade p-piller.

8 8(9) Migränbehandling under graviditet Alla kvinnor i fertil ålder som använder migränläkemedel bör informeras om att vissa av läkemedlen kan ha fosterskadande effekter. Migrän, särskilt utan aura, förbättras ofta under graviditeten och patienten kan bli helt anfallsfri. Det förekommer även att migrän försämras av graviditet, och då i första hand migrän med aura. Huvudregeln är att kvinnan bör använda så lite läkemedel som möjligt under graviditeten. I de fall då läkemedelsbehandling ändå är nödvändig kan nedanstående rekommendationer vara en vägledning. Under hela graviditeten är paracetamol förstahandspreparat *. Det kan kombineras med metoklopramid vid illamående. ASA och NSAID-läkemedel bör inte användas under början av graviditeten på grund av misstankar om risk för fosterskadande effekter eller mot slutet av graviditeten på grund av risken för blödningar, försvagat värkarbete i samband med förlossningen och påverkan på det nyfödda barnets andningsfunktion. * Detta graviditetsavsnitt skiljer sig från originalet från 1999 på grund av nytillkommen kunskap om ASA och NSAID vid graviditet. Ergotamin och dihydroergotamin skall inte användas under graviditet då de har en sammandragande effekt på livmodern. Triptaner har inte visat fosterskadande effekt, men tillräckliga uppgifter saknas och läkemedlen kan därför inte rekommenderas under graviditet. Förebyggande läkemedel bör i allmänhet inte användas under graviditet, och medicineringen skall helst avbrytas före planerad graviditet. Migränbehandling vid amning ASA, paracetamol och metoklopramid kan användas. Ergotaminpreparat skall inte användas, och triptaner bör endast användas med försiktighet. Förebyggande migränläkemedel bör inte användas under amning. Migrän hos äldre Migrän debuterar mycket sällan efter 65 års ålder. Migränbehandling hos äldre innebär därför oftast en fortsättning av samma behandling som patienten tidigare har använt. I behandlingen tar läkaren dock fortlöpande hänsyn till nya

9 9(9) riskfaktorer som eventuellt uppkommer med åldern, som till exempel förhöjt blodtryck. Liksom för yngre personer rekommenderas lätta smärtstillande läkemedel eller NSAID-preparat i första hand. Som huvudregel rekommenderas inte triptaner till patienter över 65 år. Till äldre rekommenderas dihydroergotamin framför ergotamin.

MIGRÄN. Medicinska riktlinjer. remissversion. Terapigrupp Neurologi Mats Cederlund Mats Elm Per-Erik Lygner

MIGRÄN. Medicinska riktlinjer. remissversion. Terapigrupp Neurologi Mats Cederlund Mats Elm Per-Erik Lygner MIGRÄN Medicinska riktlinjer remissversion Mats Cederlund Mats Elm Per-Erik Lygner Bakgrund Mer än en av tio personer har migrän Många som söker vård har haft upprepade migränanfall med otillräcklig nytta

Läs mer

viktigt att ta reda på vilken sorts huvudvärk du har för att kunna behandla den rätt.

viktigt att ta reda på vilken sorts huvudvärk du har för att kunna behandla den rätt. Ont i huvudet Att få ont i huvudet är något som drabbar alla då och då. Det kan bero på massor av saker, nästan alltid helt ofarliga. Om huvudvärken kommer ofta kan det handla om spänningshuvudvärk eller

Läs mer

Apotekets råd om. Huvudvärk

Apotekets råd om. Huvudvärk Apotekets råd om Huvudvärk De flesta har ibland huvudvärk som försvinner av sig själv efter ett tag, eller som lätt kan lindras av receptfria värktabletter. Har du ofta ont i huvudet är det bra att ta

Läs mer

HUVUDVÄRK BEHANDLINGSREKOMMENDATIONER I VÄSTRA GÖTALANDS REGIONEN. Mats Cederlund Göteborg 151104

HUVUDVÄRK BEHANDLINGSREKOMMENDATIONER I VÄSTRA GÖTALANDS REGIONEN. Mats Cederlund Göteborg 151104 HUVUDVÄRK BEHANDLINGSREKOMMENDATIONER I VÄSTRA GÖTALANDS REGIONEN Mats Cederlund Göteborg 151104 HUVUDVÄRK HOS BARN OCH UNGDOMAR Primär huvudvärk Huvudvärk av spänningstyp Migrän Hortons huvudvärk (ovanlig

Läs mer

HAR DU MIGRÄN? Patientinformation om migrän

HAR DU MIGRÄN? Patientinformation om migrän HAR DU MIGRÄN? Patientinformation om migrän AstraZeneca AB 2009 Denna skrift är framtagen av AstraZeneca AB i samarbete med Mattias Linde, verksamhetschef vid Cephalea Huvudvärkscentrum i Göteborg. Tryck:

Läs mer

Spänningshuvudvärk och migrän samtidigt behandling Läkemedelsutlöst huvudvärk Yulia Surova, Specialist i Neurologi Neurologiska kliniken Lund

Spänningshuvudvärk och migrän samtidigt behandling Läkemedelsutlöst huvudvärk Yulia Surova, Specialist i Neurologi Neurologiska kliniken Lund Spänningshuvudvärk och migrän samtidigt behandling Läkemedelsutlöst huvudvärk 190926 Yulia Surova, Specialist i Neurologi Neurologiska kliniken Lund Spänningshuvudvärk och migrän samtidigt Vid långdragna

Läs mer

Migrän. Slutrapport. Genomgången av läkemedel mot migrän. www.lfn.se

Migrän. Slutrapport. Genomgången av läkemedel mot migrän. www.lfn.se G E N O M G Å N G E N A V L Ä K E M E D E L V I D M I G R Ä N Migrän 1 Slutrapport Genomgången av läkemedel mot migrän www.lfn.se G E N O M G Å N G E N A V L Ä K E M E D E L V I D M I G R Ä N 3 Författare:

Läs mer

Huvudvärk. Fredrik Schön, Neurologmottagningen, Centrallasarettet, Växjö

Huvudvärk. Fredrik Schön, Neurologmottagningen, Centrallasarettet, Växjö Huvudvärk Fredrik Schön, Neurologmottagningen, Centrallasarettet, Växjö Mirjam, 44 år Mirjam arbetar på ett bemanningsföretag sedan några månader. Hennes arbetsuppgifter består mest i kundkontakter som

Läs mer

Blixtar och dunder. Tips för dig som ofta har huvudvärk eller lider av migrän.

Blixtar och dunder. Tips för dig som ofta har huvudvärk eller lider av migrän. Blixtar och dunder. Tips för dig som ofta har huvudvärk eller lider av migrän. 1 Huvudvärk. Vi har alla haft det huvudvärk. Ibland känns det som om huvudet skulle sprängas, ibland som en lång, molande

Läs mer

Beslut om enskild produkt med anledning av en begränsad genomgång av migränläkemedel.

Beslut om enskild produkt med anledning av en begränsad genomgång av migränläkemedel. 2010-06-29 1 (5) Vår beteckning FÖRETAG Merck Sharp & Dohme Sweden AB Box 7125 192 07 Sollentuna SAKEN Beslut om enskild produkt med anledning av en begränsad genomgång av migränläkemedel. BESLUT TLV beslutar

Läs mer

KURSANTECKNINGAR. Migränskolan. KURS: Migrän

KURSANTECKNINGAR. Migränskolan. KURS: Migrän KURSANTECKNINGAR Migränskolan KURS: Migrän Publicerad i september 2003 Kursinformation Välkommen till patientutbildningen om migrän. Denna kurs presenteras av AstraZeneca. Innan du börjar bör du ta några

Läs mer

Din läkare har ordinerat dig Topimax som förebyggande behandling av din migrän

Din läkare har ordinerat dig Topimax som förebyggande behandling av din migrän Din läkare har ordinerat dig Topimax som förebyggande behandling av din migrän Behandling av migrän Det finns två typer av läkemedel mot migrän: anfallskuperande behandling som stoppar/lindrar anfallen

Läs mer

Diclofenac T ratiopharm

Diclofenac T ratiopharm Diclofenac T ratiopharm Vid behandling av migrän Observera! Innan du börjar behandlingen bör du först läsa igenom bipacksedeln som finns i förpackningen. Observera att gravida och barn under 18 år inte

Läs mer

Behandling av migrän. Behandlingsrekommendation. Epidemiologi

Behandling av migrän. Behandlingsrekommendation. Epidemiologi Behandlingsrekommendation Behandling av migrän Epidemiologi Migrän definierad i enlighet med kriterier från International Headache Society (IHS) förekommer hos drygt 10% av befolkningen. Sjukdomen debuterar

Läs mer

Beslut om enskild produkt med anledning av en begränsad genomgång av migränläkemedel.

Beslut om enskild produkt med anledning av en begränsad genomgång av migränläkemedel. 2010-06-29 1 (6) Vår beteckning FÖRETAG GlaxoSmithKline AB Box 516 169 29 Solna SAKEN Beslut om enskild produkt med anledning av en begränsad genomgång av migränläkemedel. BESLUT Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket,

Läs mer

ÄNDRINGAR SOM SKA INKLUDERAS I DE RELEVANTA AVSNITTEN I PRODUKTRESUMÉN FÖR NIMESULID-INNEHÅLLANDE LÄKEMEDEL (SYSTEMISKA FORMULERINGAR)

ÄNDRINGAR SOM SKA INKLUDERAS I DE RELEVANTA AVSNITTEN I PRODUKTRESUMÉN FÖR NIMESULID-INNEHÅLLANDE LÄKEMEDEL (SYSTEMISKA FORMULERINGAR) BILAGA III 1 ÄNDRINGAR SOM SKA INKLUDERAS I DE RELEVANTA AVSNITTEN I PRODUKTRESUMÉN FÖR NIMESULID-INNEHÅLLANDE LÄKEMEDEL (SYSTEMISKA FORMULERINGAR) Tillägg är kursiverade och understrukna, raderingar är

Läs mer

Kloka Listan 2013. Expertrådet för neurologiska sjukdomar Stockholms läns läkemedelskommitté

Kloka Listan 2013. Expertrådet för neurologiska sjukdomar Stockholms läns läkemedelskommitté Kloka Listan 2013 Expertrådet för neurologiska sjukdomar Stockholms läns läkemedelskommitté Stroke Ett välreglerat blodtryck och god metabol kontroll, att vara fysisk aktiv, undvika överkonsumtion av alkohol

Läs mer

Apotekets råd om. Mensbesvär

Apotekets råd om. Mensbesvär Apotekets råd om Mensbesvär Många kvinnor har någon form av problem i samband med mens. Det kan vara allt från huvudvärk, svullnad i kroppen och humörsvängningar till mensvärk och riklig mens. Det finns

Läs mer

Patientinformation. Diclofenac T ratiopharm vid behandling av migrän

Patientinformation. Diclofenac T ratiopharm vid behandling av migrän Patientinformation Diclofenac T ratiopharm vid behandling av migrän Observera! Innan du börjar behandlingen bör du först läsa igenom bipacksedeln som finns i förpackningen. Observera att gravida och barn

Läs mer

Migrän läkemedelsbehandling, nya möjligheter och utmaningar

Migrän läkemedelsbehandling, nya möjligheter och utmaningar Migrän läkemedelsbehandling, nya möjligheter och utmaningar Magnus Esbjörnsson Vassilia Giannakopoulou 20-21 mars 2019 Läkemedel i Skåne Olika typer av huvudvärk Spänningshuvudvärk Blandhuvudvärk Hortons

Läs mer

H U V U D V Ä R K. Mycker vanligt!: - I åldern 20-30 år: >90% av kvinnor och 75% av män. A.) Alarmerande hv B.) Sannolikt godartad hv C.

H U V U D V Ä R K. Mycker vanligt!: - I åldern 20-30 år: >90% av kvinnor och 75% av män. A.) Alarmerande hv B.) Sannolikt godartad hv C. H U V U D V Ä R K (CN) Mycker vanligt!: - I åldern 20-30 år: >90% av kvinnor och 75% av män. Vad är det som gör ont? Nociceptiv innervation i - Kärl - Hjärnhinnor - Periost - Skalp- och nackmuskulatur

Läs mer

Har du huvudvärk? Det har vi!

Har du huvudvärk? Det har vi! Har du huvudvärk? Det har vi! Varför har jag huvudvärk? Huvudvärk är oftast ofarlig och något som de allra flesta människor haft. Vanligtvis utlöses huvudvärk av spänningar, till exempel för att man gnisslar

Läs mer

EXAMENSARBETE. Läkemedel och deras behandlingsstrategi vid migrän. Camilla Knutar Jansson. Luleå tekniska universitet

EXAMENSARBETE. Läkemedel och deras behandlingsstrategi vid migrän. Camilla Knutar Jansson. Luleå tekniska universitet EXAMENSARBETE 2009:09 HV Läkemedel och deras behandlingsstrategi vid migrän Camilla Knutar Jansson Luleå tekniska universitet Hälsovetenskapliga utbildningar Receptarieprogrammet Institutionen för Hälsovetenskap

Läs mer

Vad händer i kroppen när man får mens? en liten skrift om mens och mensvärk

Vad händer i kroppen när man får mens? en liten skrift om mens och mensvärk Vad händer i kroppen när man får mens? en liten skrift om mens och mensvärk En liten informationsskrift med basfakta om mens och mensvärk Framtagen av Orion Pharma AB och faktagranskad av gynekolog Bo

Läs mer

Dokument ID: Fastställandedatum: Revisionsnr: Giltigt t.o.m.:

Dokument ID: Fastställandedatum: Revisionsnr: Giltigt t.o.m.: Beskrivning Diarienr: Ej tillämpligt 1(6) Neurologi Huvudvärk Migrän Se Läkemedelsboken för spänningshuvudvärk m.fl. Anfallsbehandling paracetamol* acetylsalicylsyra naproxen* sumatriptan* metoklopramid*

Läs mer

Bipacksedel: Information till patienten. Sumatriptan Mylan 50 mg filmdragerade tabletter. sumatriptan

Bipacksedel: Information till patienten. Sumatriptan Mylan 50 mg filmdragerade tabletter. sumatriptan Bipacksedel: Information till patienten Sumatriptan Mylan 50 mg filmdragerade tabletter sumatriptan Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar ta detta läkemedel. Den innehåller information som

Läs mer

Bipacksedel: Information till användaren

Bipacksedel: Information till användaren Bipacksedel: Information till användaren Sumatriptan Bluefish 50 mg tabletter Sumatriptan Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. Den innehåller information som är viktig

Läs mer

Smärtbehandling. Nationellt kvalitetsregister för öron-, näs- & halssjukvård, Referensgruppen för tonsilloperation. www.tonsilloperation.

Smärtbehandling. Nationellt kvalitetsregister för öron-, näs- & halssjukvård, Referensgruppen för tonsilloperation. www.tonsilloperation. Smärtbehandling Här får du information om smärtbehandling med läkemedel efter tonsilloperation. Observera att denna smärtbehandling endast gäller för barn som: inte har några andra sjukdomar är 3 år eller

Läs mer

Arkiverad. Behandling av migrän. Behandlingsrekommendation. Epidemiologi

Arkiverad. Behandling av migrän. Behandlingsrekommendation. Epidemiologi Behandlingsrekommendation Behandling av migrän Epidemiologi Migrän definierad i enlighet med kriterier från International Headache Society (IHS) förekommer hos drygt 10% av befolkningen. Sjukdomen debuterar

Läs mer

Bipacksedel: Information till användaren. almotriptan

Bipacksedel: Information till användaren. almotriptan Bipacksedel: Information till användaren Almogran 12,5 mg filmdragerade tabletter almotriptan Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar ta detta läkemedel. Den innehåller information som är viktig

Läs mer

En tablett mot mensvärk. Räcker hela dagen. När du har mensvärk och har andra planer INFORMATION TILL DIG OM MENS OCH MENSVÄRK

En tablett mot mensvärk. Räcker hela dagen. När du har mensvärk och har andra planer INFORMATION TILL DIG OM MENS OCH MENSVÄRK En tablett mot mensvärk. Räcker hela dagen. När du har mensvärk och har andra planer INFORMATION TILL DIG OM MENS OCH MENSVÄRK Här får du svar på frågor som: Vad händer i kroppen och varför får man mens?

Läs mer

Om läkemedel. vid depression STEG 1

Om läkemedel. vid depression STEG 1 Om läkemedel vid depression BUP finns på alla orter i Halland: Kungsbacka Tfn 0300-56 52 17 Varberg Tfn 0340-48 24 40 Falkenberg Tfn 0346-561 25 Halmstad/Hylte/Laholm Tfn 035-13 17 50 Välkommen att ta

Läs mer

Smärtbehandling. Här får du information om smärtbehandling med läkemedel efter tonsilloperation.

Smärtbehandling. Här får du information om smärtbehandling med läkemedel efter tonsilloperation. Smärtbehandling Här får du information om smärtbehandling med läkemedel efter tonsilloperation. Observera att denna smärtbehandling endast gäller för barn som inte har några andra sjukdomar, är 3 år eller

Läs mer

2010-06-29. Beslut om enskild produkt med anledning av en begränsad genomgång av migränläkemedel.

2010-06-29. Beslut om enskild produkt med anledning av en begränsad genomgång av migränläkemedel. 2010-06-29 1 (6) Vår beteckning FÖRETAG GlaxoSmithKline AB Box 516 169 29 Solna SAKEN Beslut om enskild produkt med anledning av en begränsad genomgång av migränläkemedel. BESLUT Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket,

Läs mer

Om läkemedel. vid depression STEG 2 4

Om läkemedel. vid depression STEG 2 4 Om läkemedel vid depression STEG 2 4 BUP finns på alla orter i Halland: Kungsbacka Tfn 0300-56 52 17 Varberg Tfn 0340-48 24 40 Falkenberg Tfn 0346-561 25 Halmstad/Hylte/Laholm Tfn 035-13 17 50 Välkommen

Läs mer

Bipacksedel: Information till användaren Zomig Nasal 2,5 mg/dos och 5 mg/dos nässpray, lösning zolmitriptan

Bipacksedel: Information till användaren Zomig Nasal 2,5 mg/dos och 5 mg/dos nässpray, lösning zolmitriptan BIPACKSEDEL 1 Bipacksedel: Information till användaren Zomig Nasal 2,5 mg/dos och 5 mg/dos nässpray, lösning zolmitriptan Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. Den

Läs mer

Nr 2 September 2008 Utgivare: Egenvårdsgruppen, Läkemedelskommittén vid Örebro läns landsting

Nr 2 September 2008 Utgivare: Egenvårdsgruppen, Läkemedelskommittén vid Örebro läns landsting Nytt om Egenvård Nytt om Egenvård är en information kring nyheter inom egenvårdsområdet. Bladet riktar sig i första hand till primärvård, kommunal hälso- och sjukvård, skolhälsovård samt apotek i Örebro

Läs mer

Behandling av rinosinuit (inflammation i näsa och bihålor)

Behandling av rinosinuit (inflammation i näsa och bihålor) Behandling av rinosinuit (inflammation i näsa och bihålor) Sammanfattning Rinosinuit är en inflammation i näsan och bihålorna. Det kan finnas flera orsaker till inflammationen till exempel infektioner

Läs mer

Bipacksedel: Information till användaren. Zomig Rapimelt 2,5 mg och 5 mg munsönderfallande tabletter zolmitriptan

Bipacksedel: Information till användaren. Zomig Rapimelt 2,5 mg och 5 mg munsönderfallande tabletter zolmitriptan Bipacksedel: Information till användaren Zomig Rapimelt 2,5 mg och 5 mg munsönderfallande tabletter zolmitriptan Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. Den innehåller

Läs mer

HUR MÅNGA LÄKEMEDEL KAN EN GAMMAL MÄNNISKA HA? Det går naturligtvis inte att ge något entydigt svar på den

HUR MÅNGA LÄKEMEDEL KAN EN GAMMAL MÄNNISKA HA? Det går naturligtvis inte att ge något entydigt svar på den VARFÖR BEHÖVER ÄLDRE MÄNNISKOR MER LÄKEMEDEL ÄN YNGRE? Den biologiska klockan går inte att stoppa hur mycket vi än skulle vilja. Mellan 70 och 75 år börjar vår kropp åldras markant och det är framför allt

Läs mer

Bipacksedel: Information till användaren. Sumatriptan ABECE 50 mg filmdragerade tabletter. sumatriptan

Bipacksedel: Information till användaren. Sumatriptan ABECE 50 mg filmdragerade tabletter. sumatriptan Bipacksedel: Information till användaren Sumatriptan ABECE 50 mg filmdragerade tabletter sumatriptan Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. Den innehåller information

Läs mer

Update om huvudvärk. Mia von Euler, Docent, neurolog och klinisk farmakolog Ordförande Expertrådet för neurologiska sjukdomar

Update om huvudvärk. Mia von Euler, Docent, neurolog och klinisk farmakolog Ordförande Expertrådet för neurologiska sjukdomar Update om huvudvärk Mia von Euler, Docent, neurolog och klinisk farmakolog Ordförande Expertrådet för neurologiska sjukdomar Huvudvärk Huvudvärk är vanligt Livstidsprevalens 90% Vanligen godartat Ibland

Läs mer

BIPACKSEDEL: INFORMATION TILL ANVÄNDAREN. Zolmitriptan Jubilant 5 mg filmdragerade tabletter. Zolmitriptan

BIPACKSEDEL: INFORMATION TILL ANVÄNDAREN. Zolmitriptan Jubilant 5 mg filmdragerade tabletter. Zolmitriptan BIPACKSEDEL: INFORMATION TILL ANVÄNDAREN Zolmitriptan Jubilant 2,5 mg filmdragerade tabletter Zolmitriptan Jubilant 5 mg filmdragerade tabletter Zolmitriptan Läs noga igenom denna bipacksedel innan du

Läs mer

2. Vad du behöver veta innan du använder Paracetamol/Kodein Evolan

2. Vad du behöver veta innan du använder Paracetamol/Kodein Evolan BIPACKSEDEL: INFORMATION TILL ANVÄNDAREN Paracetamol/Kodein Evolan 500 mg/30 mg tabletter paracetamol och kodeinfosfathemihydrat Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel.

Läs mer

Bipacksedel: Information till användaren

Bipacksedel: Information till användaren Bipacksedel: Information till användaren Sumatriptan Bluefish 50 mg tabletter Sumatriptan Bluefish 100 mg tabletter Sumatriptan Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel.

Läs mer

Förberedande frågor inför ett läkarbesök

Förberedande frågor inför ett läkarbesök Förberedande frågor inför ett läkarbesök Många endometriosdrabbade har gått länge med sina symtom och träffar ofta flera läkare innan man tas på allvar. Föräldrar, vänner och läkare kanske har avfärdat

Läs mer

Kvinnor och epilepsi. Information för kvinnor om epilepsi. Brought to you by

Kvinnor och epilepsi. Information för kvinnor om epilepsi. Brought to you by Kvinnor och epilepsi Information för kvinnor om epilepsi Brought to you by Andra broschyrer och övrig information Brought to you by som tillhandahålls av: Vad är epilepsi? God livskvalitet med epilepsi

Läs mer

Bipacksedel: Information till användaren. Sumatriptan Actavis 50 mg dragerade tabletter. sumatriptan

Bipacksedel: Information till användaren. Sumatriptan Actavis 50 mg dragerade tabletter. sumatriptan Bipacksedel: Information till användaren Sumatriptan Actavis 50 mg dragerade tabletter sumatriptan Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. Den innehåller information

Läs mer

Bipacksedeln: Information till användaren. Ontbort 200 mg tabletter ibuprofen

Bipacksedeln: Information till användaren. Ontbort 200 mg tabletter ibuprofen Bipacksedeln: Information till användaren Ontbort 200 mg tabletter ibuprofen Läs bipacksedeln noggrant innan du börjar använda läkemedlet eftersom den innehåller viktig information. Använd läkemedlet exakt

Läs mer

BIPACKSEDEL: INFORMATION TILL ANVÄNDAREN. Zomig Rapimelt 2,5 mg och 5 mg munsönderfallande tabletter zolmitriptan

BIPACKSEDEL: INFORMATION TILL ANVÄNDAREN. Zomig Rapimelt 2,5 mg och 5 mg munsönderfallande tabletter zolmitriptan BIPACKSEDEL: INFORMATION TILL ANVÄNDAREN Zomig Rapimelt 2,5 mg och 5 mg munsönderfallande tabletter zolmitriptan Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar ta detta läkemedel. - Spara denna bipacksedel,

Läs mer

ORSAKER TILL ÖKAD LÄKEMEDELSANVÄNDNING

ORSAKER TILL ÖKAD LÄKEMEDELSANVÄNDNING LÄKEMEDEL OCH ÄLDRE LÄKEMEDEL TILL ÄLDRE De senaste 20 åren har mängden läkemedel till personer äldre än 75 år ökat med nära 70%. Personer på särskilt boende har i genomsnitt 8-10 preparat per person.

Läs mer

EXAMENSARBETE. Hur ofta anges indikation för läkemedel förskrivna mot migrän?

EXAMENSARBETE. Hur ofta anges indikation för läkemedel förskrivna mot migrän? EXAMENSARBETE 2008:005 HV Hur ofta anges indikation för läkemedel förskrivna mot migrän? Emma Siljegren Luleå tekniska universitet Hälsovetenskapliga utbildningar Receptarieprogrammet Institutionen för

Läs mer

BIPACKSEDEL: INFORMATION TILL ANVÄNDAREN. Zolmitriptan Jubilant 5 mg munsönderfallande tabletter. Zolmitriptan

BIPACKSEDEL: INFORMATION TILL ANVÄNDAREN. Zolmitriptan Jubilant 5 mg munsönderfallande tabletter. Zolmitriptan BIPACKSEDEL: INFORMATION TILL ANVÄNDAREN Zolmitriptan Jubilant 2,5 mg munsönderfallande tabletter Zolmitriptan Jubilant 5 mg munsönderfallande tabletter Zolmitriptan Läs noga igenom denna bipacksedel innan

Läs mer

Migrän. Det finns en bra sak och det är ju det, när anfallet är förbi och det känns så underbart! www.migreeni.org

Migrän. Det finns en bra sak och det är ju det, när anfallet är förbi och det känns så underbart! www.migreeni.org Migrän Det finns en bra sak och det är ju det, när anfallet är förbi och det känns så underbart! www.migreeni.org Leta efter en förklaring till din huvudvärk Ett viktigt första steg för att du ska ha kontroll

Läs mer

Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. Den innehåller information som är viktig för dig.

Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. Den innehåller information som är viktig för dig. Bipacksedel: Information till användaren Sumatriptan Bluefish 50 mg, 100 mg tabletter sumatriptan Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. Den innehåller information som

Läs mer

Bipacksedel: Information till användaren. Zolmitriptan 2care4 5 mg munsönderfallande tabletter. zolmitriptan

Bipacksedel: Information till användaren. Zolmitriptan 2care4 5 mg munsönderfallande tabletter. zolmitriptan Bipacksedel: Information till användaren Zolmitriptan 2care4 5 mg munsönderfallande tabletter zolmitriptan Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar ta detta läkemedel. Den innehåller information

Läs mer

Bipacksedel: Information till användaren. Sumpan 50 mg filmdragerade tabletter. sumatriptan

Bipacksedel: Information till användaren. Sumpan 50 mg filmdragerade tabletter. sumatriptan Bipacksedel: Information till användaren Sumpan 50 mg filmdragerade tabletter sumatriptan Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. Den innehåller information som är viktig

Läs mer

BIPACKSEDEL: INFORMATION TILL ANVÄNDAREN. ARICEPT 5 mg och 10 mg filmdragerade tabletter (Donepezilhydroklorid)

BIPACKSEDEL: INFORMATION TILL ANVÄNDAREN. ARICEPT 5 mg och 10 mg filmdragerade tabletter (Donepezilhydroklorid) BIPACKSEDEL: INFORMATION TILL ANVÄNDAREN ARICEPT 5 mg och 10 mg filmdragerade tabletter (Donepezilhydroklorid) Du och din vårdnadshavare bör noga läsa igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta

Läs mer

H U V U D V Ä R K. Mycker vanligt!: - I åldern 20-30 år: >90% av kvinnor och 75% av män. A.) Alarmerande hv B.) Sannolikt godartad hv C.

H U V U D V Ä R K. Mycker vanligt!: - I åldern 20-30 år: >90% av kvinnor och 75% av män. A.) Alarmerande hv B.) Sannolikt godartad hv C. H U V U D V Ä R K (CN) Mycker vanligt!: - I åldern 20-30 år: >90% av kvinnor och 75% av män. Vad är det som gör ont? - Nociceptiv innervation i - Kärl - Hjärnhinnor - Periost - Skalp- och nackmuskulatur

Läs mer

BIPACKSEDEL: INFORMATION TILL ANVÄNDAREN. Zolmitriptan Ebb 5 mg munsönderfallande tabletter zolmitriptan

BIPACKSEDEL: INFORMATION TILL ANVÄNDAREN. Zolmitriptan Ebb 5 mg munsönderfallande tabletter zolmitriptan BIPACKSEDEL: INFORMATION TILL ANVÄNDAREN Zolmitriptan Ebb 5 mg munsönderfallande tabletter zolmitriptan Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar ta detta läkemedel. Den innehåller information

Läs mer

Pregabalin Pfizer. 8.11.2013, version 10.0 OFFENTLIG SAMMANFATTNING AV RISKHANTERINGSPLANEN

Pregabalin Pfizer. 8.11.2013, version 10.0 OFFENTLIG SAMMANFATTNING AV RISKHANTERINGSPLANEN Pregabalin Pfizer 8.11.2013, version 10.0 OFFENTLIG SAMMANFATTNING AV RISKHANTERINGSPLANEN VI.2 Delområden av en offentlig sammanfattning VI.2.1 Information om sjukdomsförekomst Epilepsi Epilepsi är en

Läs mer

Bipacksedel: Information till användaren. Zolmitriptan Teva 5 mg filmdragerade tabletter. zolmitriptan

Bipacksedel: Information till användaren. Zolmitriptan Teva 5 mg filmdragerade tabletter. zolmitriptan Bipacksedel: Information till användaren Zolmitriptan Teva 2,5 mg filmdragerade tabletter Zolmitriptan Teva 5 mg filmdragerade tabletter zolmitriptan Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar ta

Läs mer

Graves sjukdom När kroppens immunsystem reagerar felaktigt

Graves sjukdom När kroppens immunsystem reagerar felaktigt Graves sjukdom När kroppens immunsystem reagerar felaktigt 2 Författare Docent Gertrud Berg, Docent Svante Jansson och Professor emeritus Ernst Nyström, vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset, Göteborg

Läs mer

Toctino (alitretinoin)

Toctino (alitretinoin) PATIENTINFORMATIONSBROSCHYR Toctino (alitretinoin) Graviditetsförebyggande program TOC-FI-002-051208-D Om denna broschyr Denna broschyr innehåller viktig information rörande din behandling med Toctino

Läs mer

Bipacksedel: Information till användaren. Citodon forte 1 g/60 mg suppositorier. paracetamol och kodein

Bipacksedel: Information till användaren. Citodon forte 1 g/60 mg suppositorier. paracetamol och kodein Bipacksedel: Information till användaren Citodon forte 1 g/60 mg suppositorier paracetamol och kodein Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. Den innehåller information

Läs mer

Bipacksedel: Information till patienten. Zolmitriptan Actavis 5 mg filmdragerade tabletter. zolmitriptan

Bipacksedel: Information till patienten. Zolmitriptan Actavis 5 mg filmdragerade tabletter. zolmitriptan Bipacksedel: Information till patienten Zolmitriptan Actavis 2,5 mg filmdragerade tabletter Zolmitriptan Actavis 5 mg filmdragerade tabletter zolmitriptan Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar

Läs mer

JC qxd Sida 1 Migrändagbok

JC qxd Sida 1 Migrändagbok Migrändagbok Så här använder du migrändagboken För att kunna utarbeta bästa möjliga behandling för din migrän rekommenderas du att föra migrändagbok. I dagboken skriver du in när du fått ett migränanfall,

Läs mer

Apotekets råd om. Värk i nacke och rygg

Apotekets råd om. Värk i nacke och rygg Apotekets råd om Värk i nacke och rygg Att få ont i nacken, axlarna eller ryg gen är ett vanligt problem. Orsaken till besvären i nacke och axlar kan vara en felaktig arbetsställning, att man suttit i

Läs mer

Bipacksedel: Information till användaren. Zolmitriptan Actavis 5 mg munsönderfallande tabletter. zolmitriptan

Bipacksedel: Information till användaren. Zolmitriptan Actavis 5 mg munsönderfallande tabletter. zolmitriptan Bipacksedel: Information till användaren Zolmitriptan Actavis 2,5 mg munsönderfallande tabletter Zolmitriptan Actavis 5 mg munsönderfallande tabletter zolmitriptan Läs noga igenom denna bipacksedel innan

Läs mer

Om högt blodtryck. Vad är blodtryck. Vad är högt blodtryck?

Om högt blodtryck. Vad är blodtryck. Vad är högt blodtryck? Om högt blodtryck Vad är blodtryck Blodtrycket är det tryck som uppstår i blodkärlen när blodet drivs från hjärtat ut i kroppen och sedan tillbaka till hjärtat. Högt blodtryck gör att åderförfettningen

Läs mer

HÄLSA 2011 Undersökning av finländarnas hälsa och funktionsförmåga MIGRÄN

HÄLSA 2011 Undersökning av finländarnas hälsa och funktionsförmåga MIGRÄN HÄLSA 2011 Undersökning av finländarnas hälsa och funktionsförmåga MIGRÄN 1 T4019, ruotsi Svara genom att ringa in siffran framför lämpligt alternativ. Ni kan ringa in även flera alternativ. Om inget alternativ

Läs mer

rosacea Information om ett vuxet problem

rosacea Information om ett vuxet problem rosacea Information om ett vuxet problem 1 RosaceA är den medicinska termen för ett antal hudsymptom som oftast uppträder hos personer över 30 år. (ej att förväxla med akne) Cirka Symptomen på rosacea

Läs mer

rosacea Information om ett vuxet problem

rosacea Information om ett vuxet problem rosacea Information om ett vuxet problem 1 RosaceA är den medicinska termen för ett antal hudsymptom som oftast uppträder hos personer över 30 år. (ej att förväxla med akne) Hudproblem Finnar Hudproblem

Läs mer

Bipacksedeln: Information till användaren. Sumatriptan Teva 50 mg filmdragerade tabletter. sumatriptan

Bipacksedeln: Information till användaren. Sumatriptan Teva 50 mg filmdragerade tabletter. sumatriptan Bipacksedeln: Information till användaren Sumatriptan Teva 50 mg filmdragerade tabletter sumatriptan Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar ta detta läkemedel. Den innehåller information som

Läs mer

Naproxen Orion 25 mg/ml oral suspension , Version 1.2 OFFENTLIG SAMMANFATTNING AV RISKHANTERINGSPLANEN

Naproxen Orion 25 mg/ml oral suspension , Version 1.2 OFFENTLIG SAMMANFATTNING AV RISKHANTERINGSPLANEN Naproxen Orion 25 mg/ml oral suspension 26.10.2015, Version 1.2 OFFENTLIG SAMMANFATTNING AV RISKHANTERINGSPLANEN VI.2 VI.2.1 Delområden av en offentlig sammanfattning Information om sjukdomsförekomst Naproxen

Läs mer

ABSTRAL FÖR BEHANDLING AV GENOMBROTTSSMÄRTA VID CANCER. Broschyr till patienten och dennes anhöriga LÄKEMEDEL PATIENTINFORMATION

ABSTRAL FÖR BEHANDLING AV GENOMBROTTSSMÄRTA VID CANCER. Broschyr till patienten och dennes anhöriga LÄKEMEDEL PATIENTINFORMATION ABSTRAL LÄKEMEDEL FÖR BEHANDLING AV GENOMBROTTSSMÄRTA VID CANCER PATIENTINFORMATION Broschyr till patienten och dennes anhöriga 1 INLEDNING Syftet med denna broschyr är att ge patienter och deras anhöriga

Läs mer

rosacea Information om ett vuxet problem

rosacea Information om ett vuxet problem rosacea Information om ett vuxet problem Rosacea. Rosacea drabbar omkring 2 10 procent av den vuxna befolkningen. Det är en kronisk hudsjukdom som ger rodnader, knottror och inflammerade utslag i ansiktet,

Läs mer

BIPACKSEDEL: INFORMATION TILL ANVÄNDAREN. Dequalinium Orifarm 10 mg vaginaltabletter dekvaliniumklorid

BIPACKSEDEL: INFORMATION TILL ANVÄNDAREN. Dequalinium Orifarm 10 mg vaginaltabletter dekvaliniumklorid BIPACKSEDEL: INFORMATION TILL ANVÄNDAREN Dequalinium Orifarm 10 mg vaginaltabletter dekvaliniumklorid Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. Den innehåller information

Läs mer

Bipacksedel: Information till användaren. Citodon 500 mg/30 mg tabletter. paracetamol och kodein

Bipacksedel: Information till användaren. Citodon 500 mg/30 mg tabletter. paracetamol och kodein Bipacksedel: Information till användaren Citodon 500 mg/30 mg tabletter paracetamol och kodein Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. Den innehåller information som

Läs mer

Zopiclone Orion. Datum: , Version 1.2 OFFENTLIG SAMMANFATTNING AV RISKHANTERINGSPLANEN

Zopiclone Orion. Datum: , Version 1.2 OFFENTLIG SAMMANFATTNING AV RISKHANTERINGSPLANEN Zopiclone Orion Datum: 16.11.2016, Version 1.2 OFFENTLIG SAMMANFATTNING AV RISKHANTERINGSPLANEN VI.2 Delområden av en offentlig sammanfattning VI.2.1 Information om sjukdomsförekomst Sömnlöshet är en vanlig

Läs mer

Flerårigt projekt för att förbättra äldres läkemedelsbehandling Apoteket AB, PRO, SPF www.kollpalakemedel.se

Flerårigt projekt för att förbättra äldres läkemedelsbehandling Apoteket AB, PRO, SPF www.kollpalakemedel.se Flerårigt projekt för att förbättra äldres läkemedelsbehandling Apoteket AB, PRO, SPF www.kollpalakemedel.se Koll på läkemedel inte längre projekt utan permanent verksamhet Fakta om äldre och läkemedel

Läs mer

BIPACKSEDEL: INFORMATION TILL ANVÄNDAREN. Naramig 2,5 mg filmdragerade tabletter naratriptan

BIPACKSEDEL: INFORMATION TILL ANVÄNDAREN. Naramig 2,5 mg filmdragerade tabletter naratriptan BIPACKSEDEL: INFORMATION TILL ANVÄNDAREN Naramig 2,5 mg filmdragerade tabletter naratriptan Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar ta detta läkemedel. Den innehåller information som är viktig

Läs mer

BIPACKSEDEL. Bipacksedel: Information till användaren. Zomig 2,5 mg och 5 mg filmdragerade tabletter zolmitriptan

BIPACKSEDEL. Bipacksedel: Information till användaren. Zomig 2,5 mg och 5 mg filmdragerade tabletter zolmitriptan BIPACKSEDEL Bipacksedel: Information till användaren Zomig 2,5 mg och 5 mg filmdragerade tabletter zolmitriptan Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. Den innehåller

Läs mer

Amning och läkemedel. Lisa Valfridsson, Apotekare Läkemedelsenheten Region Halland

Amning och läkemedel. Lisa Valfridsson, Apotekare Läkemedelsenheten Region Halland Amning och läkemedel Lisa Valfridsson, Apotekare Läkemedelsenheten Region Halland Innehåll Faktorer som påverkar om ett läkemedel kan användas under amning eller ej Amningskategorier i FASS Exempel på

Läs mer

Bipacksedel: Information till användaren Citodon 500 mg/30 mg suppositorier. paracetamol och kodein

Bipacksedel: Information till användaren Citodon 500 mg/30 mg suppositorier. paracetamol och kodein Bipacksedel: Information till användaren Citodon 500 mg/30 mg suppositorier paracetamol och kodein Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. Den innehåller information

Läs mer

Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. Den innehåller information som är viktig för dig.

Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. Den innehåller information som är viktig för dig. Bipacksedel: Information till användaren Citodon 500 mg/30 mg brustabletter paracetamol och kodein Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. Den innehåller information

Läs mer

Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. Den innehåller information som är viktig för dig.

Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. Den innehåller information som är viktig för dig. Bipacksedel: Information till användaren Citodon 500 mg/30 mg brustabletter paracetamol och kodein Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. Den innehåller information

Läs mer

Är depression vanligt? Vad är en depression?

Är depression vanligt? Vad är en depression? Depression Din läkare har ställt diagnosen depression. Kanske har Du uppsökt läkare av helt andra orsaker och väntade Dig inte att det kunde vara en depression som låg bakom. Eller också har Du känt Dig

Läs mer

Bipacksedel: information till användaren. Oriptan 50 mg och 100 mg filmdragerade tabletter sumatriptan

Bipacksedel: information till användaren. Oriptan 50 mg och 100 mg filmdragerade tabletter sumatriptan Bipacksedel: information till användaren Oriptan 50 mg och 100 mg filmdragerade tabletter sumatriptan Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar ta detta läkemedel. Den innehåller information som

Läs mer

12 NEUROLOGI REKOMMENDERADE LÄKEMEDEL TERAPIRÅD

12 NEUROLOGI REKOMMENDERADE LÄKEMEDEL TERAPIRÅD 58 REKLISTAN 2015 www.vgregion.se/vardgivarstod MIGRÄN Analgetika/COX-hämmare Förstahandsval ASA, brustablett ev. med koffein paracetamol, brustablett, oral lösning Andrahandsval ibuprofen, tablett, kapsel,

Läs mer

Ipren finns i flera styrkor, 200 mg och 400 mg (receptfria) samt 600 mg (receptbelagt).

Ipren finns i flera styrkor, 200 mg och 400 mg (receptfria) samt 600 mg (receptbelagt). Ipren finns i flera styrkor, 200 mg och 400 mg (receptfria) samt 600 mg (receptbelagt). Vad innehåller läkemedlet? Verksamt ämne: Ibuprofen 200 mg eller 400 mg Övriga innehållsämnen: Vattenfri kolloidal

Läs mer

Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, avslår ansökan om prishöjning för Pronaxen suppositorium.

Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, avslår ansökan om prishöjning för Pronaxen suppositorium. 2013-06-17 1 (5) Vår beteckning SÖKANDE Orion Pharma AB Box 520 192 05 Sollentuna SAKEN Ansökan inom läkemedelsförmånerna BESLUT Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, avslår ansökan om prishöjning

Läs mer

Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. Den innehåller information som är viktig för dig.

Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. Den innehåller information som är viktig för dig. Bipacksedel: Information till användaren Sotacor 80 mg Tabletter sotalolhydroklorid Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. Den innehåller information som är viktig för

Läs mer

Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. Den innehåller information som är viktig för dig.

Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. Den innehåller information som är viktig för dig. Bipacksedel: Information till användaren Sotacor 80 mg Tabletter sotalolhydroklorid Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. Den innehåller information som är viktig för

Läs mer

Dokument ID: Fastställandedatum: 2015-01-01. Revisionsnr: Giltigt t.o.m.: 2016-12-31

Dokument ID: Fastställandedatum: 2015-01-01. Revisionsnr: Giltigt t.o.m.: 2016-12-31 Beskrivning Diarienr: Ej tillämpligt 1(7) Neurologi Huvudvärk Migrän Se Läkemedelsboken för spänningshuvudvärk m.fl. Anfallsbehandling paracetamol* acetylsalicylsyra naproxen* sumatriptan* metoklopramid*

Läs mer

Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar ta detta läkemedel. Den innehåller information som är viktig för dig.

Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar ta detta läkemedel. Den innehåller information som är viktig för dig. Bipacksedel: Information till användaren Artrox 625 mg filmdragerade tabletter glukosamin Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar ta detta läkemedel. Den innehåller information som är viktig

Läs mer

Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar ta detta läkemedel. Den innehåller information som är viktig för dig.

Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar ta detta läkemedel. Den innehåller information som är viktig för dig. Bipacksedel: Information till användaren Glukosamin Pharma Nord 400 mg hårda kapslar Glukosamin Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar ta detta läkemedel. Den innehåller information som är viktig

Läs mer

Information om Reminyl depotkapslar (galantamin)

Information om Reminyl depotkapslar (galantamin) Information om Reminyl depotkapslar (galantamin) Alzheimers sjukdom I Sverige finns det cirka 150 000 personer som har en så kallad demenssjukdom. Egentligen är demenssjukdom ett samlings - begrepp för

Läs mer

Läkemedel. måndag 18 november 13. Ett projekt av Jonas, Jakob, Daniel och Mukti

Läkemedel. måndag 18 november 13. Ett projekt av Jonas, Jakob, Daniel och Mukti Läkemedel Ett projekt av Jonas, Jakob, Daniel och Mukti Ett projekt av Jonas, Jakob, Daniel och Mukti Vad har läkemedel tillfredsställt? God hälsa Sjukdomar och infektioner Droger Cancer, Alzheimer, AIDS

Läs mer

Zomacton 10mg/ml pulver och vätska till injektionsvätska, lösning , Version 5.0 OFFENTLIG SAMMANFATTNING AV RISKHANTERINGSPLANEN

Zomacton 10mg/ml pulver och vätska till injektionsvätska, lösning , Version 5.0 OFFENTLIG SAMMANFATTNING AV RISKHANTERINGSPLANEN Zomacton 10mg/ml pulver och vätska till injektionsvätska, lösning 10.9.2015, Version 5.0 OFFENTLIG SAMMANFATTNING AV RISKHANTERINGSPLANEN VI.2 Delområden av en offentlig sammanfattning VI.2.1 Information

Läs mer