Kungar och Skatter. 2. Ta sedan de fyra essen och blanda dem och lägg sedan slumpvis ut ett ess uppvänt i varje hörn (se fig 2).

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kungar och Skatter. 2. Ta sedan de fyra essen och blanda dem och lägg sedan slumpvis ut ett ess uppvänt i varje hörn (se fig 2)."

Transkript

1 Introduktion Spelare: 2-4 Speltid:15min Svårighet:Lätt att lära, svårt att bemästra Komponenter: 52 kort + 1 Joker Kungar och Skatter I Kungar och Skatter spelar varje spelare en kung som beger sig ut i riket för att samla in skatt från sina lojala undersåtar. Spelarna passar även på att hindra de andra kungarna från att samla in sin skatt från deras respektive undersåtar. Den som samlat in mest skatt när spelet är slut vinner. Spelet är uppdelat i en grundversion, en avancerad version och en komplett version. Reglerna lär först ut grundversionen och vill du ha lite mer taktik och utmaning gå sen över till den avancerade versionen och till slut den kompletta. Dessa hittar du längre bak i reglerna. Målet med spelet Spelet går ut på att samla in så många kort som möjligt innan spelet är slut. Alla kort som har samma färg (spader,hjärter,ruter,klöver) som en spelares kung, är den kungens undersåtar och värda den summan som står på korten. Knekt = 11, Dam = 12. Alla kort en spelare har som INTE överensstämmer med sin färg är värd EN poäng, vilken tryckt summa kortet än har. Förbredelser 1. Sortera ut alla fyra kungar och alla fyra ess ut leken. Lägg sedan Jokern ensam mitt på spelbordet. Blanda resten av korten och dela ut dem uppvänt i ett rutnät runtom Jokern, men lämna alla hörnen tomma (se fig 1). 2. Ta sedan de fyra essen och blanda dem och lägg sedan slumpvis ut ett ess uppvänt i varje hörn (se fig 2). 3. Du ska nu ha ett rutnät av 7x7 spelkort med Jokern i mitten. Blanda sedan alla kungarna och dela ut en var till varje spelare. Är det färre spelare än kungar läggs de som blir över bort, dessa kommer inte vara med i spelet.

2 4. Spelarna ersätter nu det ess som har samma färg som deras kung (spader,hjärter,ruter,klöver) med just sin kung och lägger esset framför sig (se fig 3 för ett exempel för 2 spelare). 5. Spelaren som har den lägsta summan korten på båda sidor om sin kung börjar spelet. Om det är är lika är det den spelare av dem som har lägs antal av sin egen färg som börjar. Är det fortfarande lika slumpas ordningen. I detta exempel (se fig 4) så har hjärter kung en ruter 10 och en klöver knekt bredvid sig, det vill säga summa 21. Klöver kung däremot har en klöver 5 och en klöver 10 för en summa av 16 så klöver kung börjar spelet. Notera att när man bestämmer förste spelare så är alla korten värda den summan de har, inte bara de som har samma färg som kungen. Spela spelet På en spelares tur har han bara en sak han kan göra. Spelaren tar sin kung och flyttar den lika många steg som kortet som ligger överst i högen framför sig har tryckt summa (oberoende av färg). Det vill säga att första rundan kan alla gå ETT steg för esset ligger överst i allas högar. När en spelare flyttar får den flytta både vertikalt och horizontalt, men en spelare får INTE: *Stanna på en annans spelares kung *Flytta diagonalt *Gå på samma kort två gånger i samma förflyttning *Flytta över tomma rutor *Flytta mindre antal rutor än summan på kortet När en spelare flyttat klart tar denna kortet som kungen hamnade på och lägger detta överst i sin hög med kort. Sedan är det spelaren till vänsters tur. En spelare får flytta över och även stanna på Jokern i mitten, men när man stannar på denna så tar man ej upp Jokern utan nästa gång man flyttar så flyttar man efter det gamla kortet igen som fortfarande ligger överst i spelarens hög. Om en spelare inte kan flytta alla steg så måste denna passa. Spelet slutar När ingen spelare längre kan göra någon förflyttning är spelet slut och man räknar ihop vilken spelare som samlat in mest skatt, Den spelaren vinner spelet. Har två spelare lika mycket skatt vinner den som samlat in det högsta skattkortet. Är det fortfarande lika fortsätt jämnföra näst högsta kortet osv. Speltips 1: Om spelarna har svårt att komma ihåg vilken färg de har, lägg alla kort de får lite på sidan av esset de har framför sig i början så att de alltid ser esset och alltså vilken färg de har.

3 Förflyttnings exempel Klöver kung ska i detta exempel (se ovan) gå 5 steg eftersom han har klöver fem överst i sin hög. Han kan inte gå som i exempelet i fig 5, eftersom han inte får gå diagonalt. (se röd pil för felaktig förflyttning) Han får däremot gå som i fig 6, vilket resulterar i att han hamnar på spader 10. Spelaren flyttar sin kung dit och tar då spader 10 och lägger överst i sin hög. I detta exempel (fig 7) så har gör hjärter kung en felaktig förflyttning. Han går enbart vertikalt och horizontalt, men han korsar en yta där det inte ligger något kort, vilket man inte får (se röd pil). Speltips 2: Vill du försöka hamna på ett speciellt kort? Räkna den kortaste vägen från din kung till det kortet. Slutar du på en jämn siffra och du har ett jämt tal steg du får gå så kan du kanske ta dig dit, men är det udda antal steg dit och du har ett jämt kort så hjälper det inte hur mycket du springer omkring, du kommer endå aldrig hamna rätt. Likaså om du har ett udda tal och det är jämnt antal steg dit så kommer det heller inte gå.

4 Avancerad Version Målet och förbredelserna är lika vilken version man än spelar. Det enda som skiljer sig är vad de olika korten gör. I den avancerade versionen har vissa kort en speciell egenskap som påverkar hur spelarna spelar spelet. Det här gör varje kort i den avancerade versionen (utöver att ge sina respektive poäng som vanligt) 1:or(Bonde): Ingen effekt 2:or(Väpnare): Ingen effekt 3:or(Byfåne): En Byfåne är alltid värd 3 poäng, även om den inte tillhör din färg. 4:or(Falskmyntare): Ingen effekt 5:or(Speleman): En spelare som flyttar över en speleman kan välja att stanna på den även om han har steg kvar att gå. 6:or(Arkitekt): Ingen effekt 7:or (Köpman): Ingen effekt 8:or(Magiker): När en kung stannar på en magiker så kan denna om han vill flytta till valfri annan magiker på spelplanen. Kungen låter då den första magikern ligga kvar och tar istället upp den andra. 9:or(Präst):Stannar du på en Präst får du vända 3st valfria kort på spelplaned. Nervända kort vänds enbart upp igen om en spelare stannar på kortet och kort som har en förmåga som aktiveras när en spelare går över kortet aktiveras ej så länge kortet är nervänt. 10:or(Tjuv): Om en spelare stannar på en tjuv och det står en annan spelare bredvid tjuven (ej diagonalt) så får spelaren som stannade på tjuven även ta det översta kortet i den andra spelarens hög och lägga det underst i sin egen hög. J(Riddare): Ingen effekt Q(Drottning): Ingen effekt Speltips 3: Använd Prästerna(9:or) för att vända ner andra spelares höga kort, men även låga värdelösa. Det är svårare än man tror att hålla koll på vilka kort som är nedvända. Speltips 4: Försök att ta andra spelares höga kort innan de hinner ta dem själva. Även fast de bara är värda 1 poäng för dig så hindrar det de andra spelarna från att få massvis med poäng för dem. Speltips 5: Försök hålla koll på om det ligger någon Tjuv(10:or) bredvid en motspelares höga kort och försök planera in så att du kan gå till den tjuven draget efter den andra spelaren plockar sitt höga kort.

5 Komplett Version I den kompletta versionen har alla kort förutom essen en speciell egenskap som påverkar hur spelarna spelar spelet. Det här gör varje kort i den kompletta versionen (utöver att ge sina respektive poäng som vanligt) 1:or(Bonde): Ingen effekt 2:or(Väpnare): Om en spelare stannar på en väpnare som ligger bredvid en Riddare (ej diagonalt) så får spelaren ta upp både Väpnaren och den riddaren. Ligger det flera riddare bredvid väljer spelaren en av dem. Väpnaren läggs över Riddaren i högen. 3:or(Byfåne): En Byfåne är alltid värd 3 poäng, även om den inte tillhör din färg. 4:or(Falskmyntare): En spelare som går över en Falskmyntare måste stanna på denna och ta upp den och ej gå klart sina steg. Falskmyntaren är värd minuspoäng i slutet av spelet istället för plus (-4 för din egen färg, -1 för någon annans Falskmyntare). 5:or(Speleman): En spelare som flyttar över en speleman kan välja att stanna på den även om han har steg kvar att gå. 6:or(Arkitekt): Stannar du på en Arkitekt så får du genast byta plats på 2st valfria kort på spelplanen. 7:or (Köpman): Stannar du på en Köpman för du slänga bort en Falskmyntare ur din egen hög så den försvinner ur spel. 8:or(Magiker): När en kung stannar på en magiker så kan denna om han vill flytta till valfri annan magiker på spelplanen. Kungen låter då den första magikern ligga kvar och tar istället upp den andra. 9:or(Präst):Stannar du på en Präst får du vända 3st valfria kort på spelplaned. Nervända kort vänds enbart upp igen om en spelare stannar på kortet och kort som har en förmåga som aktiveras när en spelare går över kortet aktiveras ej så länge kortet är nervänt. 10:or(Tjuv): Om en spelare stannar på en tjuv och det står en annan spelare bredvid tjuven (ej diagonalt) så får spelaren som stannade på tjuven även ta det översta kortet i den andra spelarens hög och lägga det underst i sin egen hög. J(Riddare): När en spelare flyttar över en riddare så kan denna hoppa till valfritt kort efter riddaren I samma rad och fortsätta räkna därifrån, även om det varit en eller flera tomma rutor imellan. Q(Drottning): Om en spelare någonsin lyckas samla alla fyra drottningar vinner denna omedelbart spelet, oberoende på hur mycket skatt alla spelare lyckats samla in. Speltips 6: Kommer du ihåg speltips 2? Flytta över en Riddare och hoppa över ett kort. Då når du helt plötsligt kort som är udda steg bort med jämn förflyttning och tvärt om. Speltips 7: Stanna på en Arkitekt(6:a) och byt plats på två kort så att nu en av dina väpnare ligger bredvid en av dina riddare. Eller byt plats så ett av dina höga kort nu hamnar så många steg bort att du kan ta det nästa runda. Eller varför inte lägga ut en Falskmyntare där en av dina motspelare måste gå förbi nästa runda.

6 Vanliga Frågor Är det tillåtet att dölja vilket kort som ligger överst i en spelares hög och på så sätt dölja hur många steg man får gå nästa runda? Nej. Det översta kortet i ens hög ska alltid ligga synligt och alla ska alltid få veta hur många steg motspelarna får gå nästa tur. Detta är en viktig del i strategin så man kan planera var man tror motståndaren ska bege sig härnäst. Måste man berätta vilken färg man har på sin kung om en annan spelare glömt bort och frågar? Ja, det är inte hemligt vilken kung spelarna spelar. Har man svårt att komma ihåg lägg det första esset man får lite framför resten av korten man samlar så man alltid kan titta på det och se vilken färg alla har. Måste man flytta om man kan flytta? Det vill säga att finns det bara ett sätt att flytta och det draget tar en till en Falskmyntare, måste man endå flytta? Ja man måste flytta. Detta kan vara speciellt tarvligt i slutet av spelet när det aldra sista draget man kan göra tar en till en Falskmyntare så man får försöka planera så man inte hamnar i en sån situation. Måste man vända på kort när man hamnar på en Präst? Nej. Att vända på kort är frivilligt, och man kan välja att bara vända på ett eller två kort också, man behöver inte vända alla tre. Kan man välja att vända upp kort åt rätt håll igen om man hamnar på en Präst eller kan man bara vända ner redan uppvända kort? Ja. Man får välja 3st valfria kort. Är de uppvända vänds de ner, är de nervända vänds de upp. Kan Arkitekten byta plats på nervända kort eller på Jokern? Ja, Arkitekten kan byta plats på vilka två kort han vill, även nervända kort eller till och med på Jokern. När slängs en Falskmyntare bort om man går på en köpman? Direkt när man går dit eller i slutet av spelet? Direkt när man går dit. Man kan alltså inte först plocka en Köpman för att försäkra sig mot Falskmyntare utan direkt när man stannar på en Köpman kollar man igenom sin hög efter Falskmyntare. Har man ingen så händer inget. Får en Kung hoppa över tomma rutor om han flyttar över en Riddare? Ja. En Kung får hoppa över både tomma rutor och andra kort eller en kombination av dessa när han springer över en Riddare, men bara kort som ligger i färdriktingen efter Riddaren. Man får ej byta håll på hoppet eller starta hoppet åt något annat håll en färdriktningen. Får man veta hur många kort av en viss typ andra spelare har i sin hög? (T.ex. hur många Drottningar) Nej. Bara det översta kortet i varje spelares hög är synligt för andra spelare och en spelare behöver inte svara på hur många kort av en viss typ han har i sin hög. En spelare får dock själv gå igenom sin hög och se vad man har för kort, så länge man inte ändrar på det översta kortet.

Kortspel. Ett spel - tusen upplevelser

Kortspel. Ett spel - tusen upplevelser Kortspel Ett spel - tusen upplevelser 1 Översikt över korten i kortleken 7 8 9 10 Knekt Överste Kung Ess 2 Prova olika spel Farmor / Mormor 3-5 7, 8, 9, 10, Knekt, Överste, Kung, Ess Reglerna för detta

Läs mer

Sagaforms spelregler SCHACK, FIA MED KNUFF, BACKGAMMON, DOMINO

Sagaforms spelregler SCHACK, FIA MED KNUFF, BACKGAMMON, DOMINO Sagaforms spelregler SCHACK, FIA MED KNUFF, BACKGAMMON, DOMINO SCHACK Schack matt När en av motståndarens pjäser hotar kungen säger man att den står i schack. Schack matt - I schack vinner den som först

Läs mer

Grundläggande programmering, STS 1, VT Sven Sandberg. Föreläsning 20

Grundläggande programmering, STS 1, VT Sven Sandberg. Föreläsning 20 Grundläggande programmering, STS 1, VT 2007. Sven Sandberg Föreläsning 20 Förra gången: GUI: Sammanfattning Fler exempel: KryssEnkat och FotoAlbum Fönster med variabelt antal objekt Idag: Ett stort exempel:

Läs mer

Hjälps åt att skriva några rader om senaste scoutmötet i avdelningens loggbok.

Hjälps åt att skriva några rader om senaste scoutmötet i avdelningens loggbok. SCOUTMÖTET KORTSPEL MED OLIKA FÖRUTSÄTTNINGAR Det är bra om du som ledare läser igenom detta innan mötet äger rum. Under dagens möte får scouterna prova på att kommunicera utan att prata med varandra och

Läs mer

Allmänt om Pidro. Spelets uppbyggnad

Allmänt om Pidro. Spelets uppbyggnad Allmänt om Pidro Pidro är ett kortspel för fyra personer där ett par spelar mot ett annat par. Lagmedlemmarna sitter mittemot varandra. Pidro liknar t.ex. Bridge i det avseendet att spelet är uppdelat

Läs mer

UPPGIFT 1 V75 FIGUR 1.

UPPGIFT 1 V75 FIGUR 1. UPPGIFT 1 V75 FIGUR 1. Varje lördag året om spelar tusentals svenskar på travspelet V75. Spelet går ut på att finna sju vinnande hästar i lika många lopp. Lopp 1: 5 7 Lopp 2: 1 3 5 7 8 11 Lopp 3: 2 9 Lopp

Läs mer

läromedel JVM-mani mani läromedel

läromedel JVM-mani   mani läromedel läromedel JVM-mani www.manilaromedel.se Manual Vad är JVM-mani? JVM-mani är ett ämnesövergripande läromedel, med tyngdpunkten på matematik, där eleverna får skapa sin egen idrottsperson, för att sedan

Läs mer

SPELREGLER. Delar i spelet. Antal spelare. Spelet i korthet

SPELREGLER. Delar i spelet. Antal spelare. Spelet i korthet SPELREGLER Delar i spelet 1 spelplan 6 spelpjäser 6 x 8 magikerkort 6 spelbrickor 6 x 40 markörer 6 fat att lägga markörerna på 50 frågekort 25 rosa Gissa magiker -polletter 1 tärning Spelbricka Antal

Läs mer

getsmart Grå Regler för:

getsmart Grå Regler för: (x²) 1 2 Regler för: getsmart Grå Algebra 8 _ (x²) 1 2 Algebra 4 (2 2³) 1 4 _ xy (2 2³) 1 4 _ xy (x²) 1 2 _ (2 2³) 1 4 _ xy (x²) 1 2 _ (2 2³) 1 4 _ xy 4 Algebra Algebra _ 8 Det rekommenderas att man börjar

Läs mer

Protokoll MiniBridge

Protokoll MiniBridge Protokoll MiniBridge Mer om Bridge Det du nu lärt dig är en enkel form av Bridge. Spelet är dock mer komplicerat än så här och kräver en mycket längre utbildning. Vill du lära dig mer om Bridge? Kontakta

Läs mer

Steg-för-steg. Hur vinner du i Bridge? Budgivningen. Grundförutsättningar. 1. Räkna poäng. 2. Budgivning - del 1. Vilket par har flest poäng?

Steg-för-steg. Hur vinner du i Bridge? Budgivningen. Grundförutsättningar. 1. Räkna poäng. 2. Budgivning - del 1. Vilket par har flest poäng? MiniBridge Det beräknas finnas drygt en miljon kortspelare i världen som tävlingsspelar i Bridge, varav drygt 27 500 är svenskar. Alla spelar efter samma regelbok. Här ska du på några minuter få en inblick

Läs mer

Handbok Officersskat. Martin Heni Eugene Trounev Granskare: Mike McBride Översättare: Stefan Asserhäll

Handbok Officersskat. Martin Heni Eugene Trounev Granskare: Mike McBride Översättare: Stefan Asserhäll Martin Heni Eugene Trounev Granskare: Mike McBride Översättare: Stefan Asserhäll 2 Innehåll 1 Inledning 5 2 Hur man spelar 6 3 Spelets regler, strategi och tips 7 3.1 Spelbordet..........................................

Läs mer

SAMMANFATTNING Här följer spelets gång under en tur i sammanfattning. En tur måste spelas i denna ordning. Världsstrategispelet FÖRSTÄRKNINGSFAS

SAMMANFATTNING Här följer spelets gång under en tur i sammanfattning. En tur måste spelas i denna ordning. Världsstrategispelet FÖRSTÄRKNINGSFAS 14538i06 2/18/00 5:05 PM Page 1 SAMMANFATTNING Här följer spelets gång under en tur i sammanfattning. En tur måste spelas i denna ordning. FÖRSTÄRKNINGSFAS - en tredjedel av områdena ska behärskas - extra

Läs mer

Spelregler för restaurangkasinospel

Spelregler för restaurangkasinospel Spelregler för restaurangkasinospel Innehållsförteckning Allmänt... 2 Dessa spelregler gäller för samtliga restaurangkasinospel... 2 Black Jack... 3 Black Jack Burn... 5 Varianten Two Decks Black Jack...

Läs mer

LÄRARHANDLEDNING. Eleverna kan två och två eller i större grupper på ett lekfullt sätt träna följande: Talinnehåll Addition Subtraktion Multiplikation

LÄRARHANDLEDNING. Eleverna kan två och två eller i större grupper på ett lekfullt sätt träna följande: Talinnehåll Addition Subtraktion Multiplikation LÄRARHANDLEDNING LH Tärningsövningar innehåller blandade matematikövningar inriktade på skolår F - 5 och kan med stor fördel användas som extra resursmaterial och idébank. Med korten som bas går det lätt

Läs mer

Utförliga regler för TRAX

Utförliga regler för TRAX Utförliga regler för TRAX Innehållsförteckning Vad är TRAX? Sid 2 Grundregler för TRAX Sid 3 Vad är en tvingad yta? Sid 4 Vad är en vinnande ögla? Sid 6 Vad är en vinnande linje? Sid 7 Grundläggande strategiska

Läs mer

KURSMATERIAL AVSNITT 1

KURSMATERIAL AVSNITT 1 KURSMATERIAL AVSNITT 1 ÖVERSIKT KURSAVSNITT 1 Grundläggande regler Termer Spelförare &Träkarl Förenklade budregler Korträkning Grundläggande spelteknik några viktiga punkter - Godspelning - Att ta stick

Läs mer

Att spela ut en hacka i en färg med honnörer är att "dra för färgen".

Att spela ut en hacka i en färg med honnörer är att dra för färgen. KURMATERIAL TVÅ ÖVERIKT AVITT Termer Blockering - pelföraren blockerar - Blockera som motståndare - Undvika blockera egna färger - Annat sätt att undvika blockering Lågt i andra hand men täck! Givexempel:

Läs mer

Välkommen till ett Bondespel i tiden.

Välkommen till ett Bondespel i tiden. 2-5 SPELARE FRÅN 10 ÅR Välkommen till ett Bondespel i tiden. Spelplanen och kortillustrationerna i denna jubileumsutgåva kommer från en svunnen tid. Penningsvärdet har däremot räknats upp till en nivå

Läs mer

Agenda. Objektorienterad programmering Föreläsning 13

Agenda. Objektorienterad programmering Föreläsning 13 Objektorienterad programmering Föreläsning 13 Copyright Mahmud Al Hakim mahmud@dynamicos.se www.webacademy.se Agenda Ett objektorienterat exempel Repetition Mer om arv Abstrakta klasser Abstrakta metoder

Läs mer

Rüdiger Dorn TL XXXXX. Ett fängslande och äventyrligt brickläggningsspel för 2 4 skattjägare från 8 år.

Rüdiger Dorn TL XXXXX. Ett fängslande och äventyrligt brickläggningsspel för 2 4 skattjägare från 8 år. Rüdiger Dorn TL XXXXX Ett fängslande och äventyrligt brickläggningsspel för 2 4 skattjägare från 8 år. B åtresan till Karuba var mycket lång. Väl på ön bildar varje deltagare en grupp om fyra äventyrare.

Läs mer

Bridge. på 10 minuter

Bridge. på 10 minuter Bridge på 10 minuter STEG FÖR STEG Det bästa sättet att lära sig spela bridge på är att börja med en förenklad form av spelet. Varje giv består av två moment, efter det att man delat ut korten: budgivning

Läs mer

Spelregler. 2-6 deltagare från 10 år. En svensk spelklassiker

Spelregler. 2-6 deltagare från 10 år. En svensk spelklassiker En svensk spelklassiker Spelregler 2-6 deltagare från 10 år Innehåll: 1 spelplan, korthållare, 2 tärningar, 6 spelpjäser, 21 aktier, 20 lagfartsbevis, 12 obligationer, 21 finanstidningar, 40 börstips,

Läs mer

SNABBSPEL SNABBMONOPOL -UTGÅVAN. SPELETS MÅL Att bli den enda spelaren kvar i spelet sedan alla andra har gått i konkurs.

SNABBSPEL SNABBMONOPOL -UTGÅVAN. SPELETS MÅL Att bli den enda spelaren kvar i spelet sedan alla andra har gått i konkurs. SNABBSPEL Om du redan kan Disney Monopol och vill spela ett snabbare spel: 1. I samband med spelförberedelserna blandar bankiren lagfartskorten och delar ut två kort till varje spelare. Spelarna ska genast

Läs mer

När man spelar på och har likvärdiga kort (i följd), sticker man med det lägsta kortet. Detta är alltså omvänt mot när man spelar ut till ett stick.

När man spelar på och har likvärdiga kort (i följd), sticker man med det lägsta kortet. Detta är alltså omvänt mot när man spelar ut till ett stick. KURSMATERIAL SJU ÖVERSIKT AVSNITT Påspel Kravbud Upplysningsdubbling Fjärde färg PÅSPEL Lite repetition Spelar partnern en färg (utspel eller inne i spelet och du alltså spelar på som tredje spelare i

Läs mer

Husorgan för ungdomsbridgen

Husorgan för ungdomsbridgen SVERIGES Larsson Melander s 16 STENKLARA SIOR FÖR KORTLIRARE 1 1998 Husorgan för ungdomsbridgen PRIS 19:50 (inkl. moms) ÅRETS SPEL ALLA ÅR TIPSSKOLAN NICHLAS LÄR UT SINA VASSASTE TIPS BRIGEFÖRBUN WWW.ZONE.COM

Läs mer

Ekvationen. www.grul.se

Ekvationen. www.grul.se Ekvationen Ekvationen Speldesign: Niklas Lindblad Carl Heath Version 1.0 Tack till: Alexander Hallberg Tidsåtgång: Ca 50 minuter inklusive efterdiskussion Antal deltagare Fungerar bäst i grupper om 2-4

Läs mer

Givsamling. med kommentarer av Staffan Hed

Givsamling. med kommentarer av Staffan Hed Givsamling med kommentarer av Staffan Hed 2014-09-17 1. Nord [ K T 4 2 Ingen ] D 6 5 2 { D kn }D 7 5 [ 9 8 5 3 [ E D kn 6 ] 4 3 ] K 9 { E K 9 7 { T 6 3 2 }E T 9 }K kn 6 [ 7 ] E kn T 8 7 { 8 5 4 }8 4 3

Läs mer

Sidan x -till bridgens värld

Sidan x -till bridgens värld 3 x 3 -till bridgens värld Sidan 1 Vad är bridge? Bridge är ett kortspel som går ut på att vinna så mycket poäng som möjligt! Bridge är ett strategispel som bygger på samarbete mellan två personer! Det

Läs mer

Repetition spelföring

Repetition spelföring Repetition spelföring Spelföring i NT: - Spelplan!! Läget i Godspela hackor i långa färger bästa färg? Tempo bli snabbast klar Korta handens honnörer först Spela mot styrka Maska 1 Rytmen i ett stick..

Läs mer

Sigma 8 NMCC Nordic Math Class Competition Nationell final

Sigma 8 NMCC Nordic Math Class Competition Nationell final Uppgift 1: Dela läsk och flaskor Material: Multikuber representerar läskflaskor Två vita kuber: tom flaska En vit och en blå kub, halvfull flaska Två blåa kuber: Full flaska Tre vänner hade 21 läskflaskor

Läs mer

Dominokort Korten har olika antal prickar på övre och nedre halvan. Korten har samma antal prickar på övre och nedre halvan

Dominokort Korten har olika antal prickar på övre och nedre halvan. Korten har samma antal prickar på övre och nedre halvan DotCard spelas i eller 20 delomgångar innan ett komplett spel är klart. Varje delomgång avslutas med att någon spelare får slut på sina spelkort. De övriga summerar då poängen på de kort de har kvar på

Läs mer

7-2 Sammansatta händelser.

7-2 Sammansatta händelser. Namn: 7-2 Sammansatta händelser. Inledning Du vet nu vad som menas med sannolikhet. Det lärde du dig i kapitlet om just sannolikhet. Nu skall du tränga lite djupare i sannolikhetens underbara värld och

Läs mer

Hold em Regler Mikael Knutsson och Christian Eriksson Uppdaterat

Hold em Regler Mikael Knutsson och Christian Eriksson Uppdaterat Hold em Regler 1999-2007 Mikael Knutsson och Christian Eriksson Uppdaterat 2007-07-16 1 Inledning I juli 1999 spelades vad som skulle komma att bli vår inofficiella slutna pokerförenings första spelkväll.

Läs mer

CyberKanin. Erhåll 1 stjärna varje gång du köper ett "låt stå"-kort. CyberKanin. CyberKanin. Kort kostar 1 energi mindre (minimum 0).

CyberKanin. Erhåll 1 stjärna varje gång du köper ett låt stå-kort. CyberKanin. CyberKanin. Kort kostar 1 energi mindre (minimum 0). inte tar någon skada denna omgång. få så mycket energi som du redan har fått denna omgång. erhålla 3 energi. utveckling att erhålla 2 energi och läka 1 utveckling att tvinga alla andra monster att förlora

Läs mer

Specifikation av spelen i Rutiga Familjen

Specifikation av spelen i Rutiga Familjen Specifikation av spelen i Rutiga Familjen Allmänt... 2 Gäller allmänt för alla spel... 2 Belyses för varje spel... 2 Spelen... 3 FLIKEN Hitta Paret Plus & Minus... 3 Hitta Paret upp till 10... 3 Hitta

Läs mer

Ungefär lika stora tal

Ungefär lika stora tal Bilaga 2:1 Arbeta med jämförelser mellan tal Ungefär lika stora tal Jämför de tre talen här nedan: 234567 234566 234568 Alla siffrorna i talen är lika utom den sista, den högra, där siffrorna är 7,6 och

Läs mer

Bridge. Färgernas rangordning: E K D kn Budgivning > kontrakt + Spel > poängresultat. 4 personer vid varje bord spelar i par

Bridge. Färgernas rangordning: E K D kn Budgivning > kontrakt + Spel > poängresultat. 4 personer vid varje bord spelar i par Bridge 4 personer vid varje bord spelar i par 52 kort = en vanlig kortlek utan jokrar Honnörer Hackor E K D kn 10 9 8 7 6 5 4 3 2 Budgivning > kontrakt + Spel > poängresultat Färgernas rangordning: Ta

Läs mer

getsmart Lila Regler för:

getsmart Lila Regler för: 3 2 Regler för: getsmart Lila 9 Graf y 4 7 3 2 2 3 Funksjon 1-4 4-3 -2-1 -1 1 2 3-2 x f(x)= f(x)= 3 2 2 3 3 2 2 3-3 -4 Graf 9 3 2 2 3 Funksjon 7 Det rekommenderas att man börjar med att se på powerpoint-reglerna

Läs mer

Två avsnitt motspel - repetition

Två avsnitt motspel - repetition Två avsnitt motspel - repetition Utspel 1-3-5 NT Längsta färg Färgspel kortaste färg Saka rätt bevaka bordets och gissa spf längd Markera attityd! I utspelet första gången du sakar Låg hacka - bra färg

Läs mer

BRIDGE Budgivning mm Naturligt, Den rätta vägen

BRIDGE Budgivning mm Naturligt, Den rätta vägen BRIDGE Budgivning mm Naturligt, Den rätta vägen Poäng I varje färg finns det 10 hp och i hela leken 40 hp. X Honnörspoäng hp Trumfpoäng htp Ess 4 Renons 3 Kung 3 Singelton 2 Dam 2 Dubbelton 1 Knekt 1 Slutbud

Läs mer

Vad kan hända? strävorna

Vad kan hända? strävorna strävorna 4D Vad kan hända? föra, följa och värdera matematiska resonemang sannolikhet Avsikt och matematikinnehåll Innebörden i sannolikhet är en viktig kunskap för alla. Det finns gott om exempel på

Läs mer

SPELETS MÅL INLEDNING INNEHÅLLET I DEN HÄR GUIDEN HÄMTA DIZED!

SPELETS MÅL INLEDNING INNEHÅLLET I DEN HÄR GUIDEN HÄMTA DIZED! INLEDNING 1-01 Kära läsare! Du är på väg in i ett storslaget äventyr. Denna handbok kommer att visa dig hur man spelar Race to the North Pole. Så studera denna guide noga - din framgång hänger på det.

Läs mer

Nationell simultantävling

Nationell simultantävling Nationell simultantävling Givsamling 11/2 2018 Kommentarer av Sanna Clementsson SVENSKA BRIDGEFÖRBUNDET Nordisk Standard Kommentarerna till simultantävlingarna baseras på budsystemet Nordisk Standard.

Läs mer

Sivu 1/5 Innehåll Förberedelser Spelets mål Hur man flyttar Öppna havet Passadvindarna Sunden Skatten Kapning Spelets slut Andra PIRATER spel Spelets innehåll 12 sjörövarskepp med dekaler, 2 tärningar,

Läs mer

läromedel VM-mani mani läromedel

läromedel VM-mani   mani läromedel läromedel VM-mani www.manilaromedel.se Manual Vad är VM-mani? VM-mani är ett ämnesövergripande läromedel, med tyngdpunkten på matematik, där eleverna får skapa sin egen idrottsperson, för att sedan tävla

Läs mer

Genom att följa dessa steg lär du dig snabbt att spela onlinematcher... och som du kan se är det mycket enkelt, roligt och spännande!

Genom att följa dessa steg lär du dig snabbt att spela onlinematcher... och som du kan se är det mycket enkelt, roligt och spännande! HUR MAN SPELAR ONLINE Genom att följa dessa steg lär du dig snabbt att spela onlinematcher... och som du kan se är det mycket enkelt, roligt och spännande! 0. SKAPA DITT EGET PERSONLIGA EMBLEM OCH DINA

Läs mer

Eggnappers GDD. High Concept. Genre. Grafisk stil. Features

Eggnappers GDD. High Concept. Genre. Grafisk stil. Features Eggnappers GDD High Concept 2-4 spelare utkämpar en kamp mot varandra som pingviner i ett fartfyllt actionspel där de ska ta så många ägg som möjligt ur varandras nästen. Spelarna ska sedan springa med

Läs mer

REGLER CHICAGO, SM DISCIPLIN 2019 #maucertified #friskförklarat

REGLER CHICAGO, SM DISCIPLIN 2019 #maucertified #friskförklarat REGLER CHICAGO, SM DISCIPLIN 2019 #maucertified #friskförklarat Då detta är en SM-disciplin med insats, vinstpengar, titel och trofé måste vissa regler tillämpas. Målsättningen har varit att försöka hitta

Läs mer

Nationell simultantävling

Nationell simultantävling Nationell simultantävling Givsamling 31/8 2017 Kommentarer av Sanna Clementsson SVENSKA BRIDGEFÖRBUNDET Nordisk Standard Kommentarerna till simultantävlingarna baseras på budsystemet Nordisk Standard.

Läs mer

Kurs: HF1012, Matematisk statistik Lärare: Armin Halilovic Datum: Tisdag 12 april 2016 Skrivtid: 8:15-10:00

Kurs: HF1012, Matematisk statistik Lärare: Armin Halilovic Datum: Tisdag 12 april 2016 Skrivtid: 8:15-10:00 KONTROLLSKRIVNING 1 Kurs: HF1012, Matematisk statistik Lärare: Armin Halilovic Datum: Tisdag 12 april 2016 Skrivtid: 8:15-10:00 Tillåtna hjälpmedel: Miniräknare av vilken typ som helst. Förbjudna hjälpmedel:

Läs mer

AGA-regler. goforbundet.se/ Referens: AGA 1991

AGA-regler. goforbundet.se/ Referens: AGA 1991 AGA-regler Referens: AGA 1991 Varje formulering av dessa regler vars innehåll är identiskt, är godtagbar som ett uttryck för AGAs goregler, så länge de hänvisar till de mer kompletta regler som ges i AGAs

Läs mer

M 4 M 3 L 1 M 4 S 2 S 1 S 1 S 2 M 2 XL 3 M 2 XL 3 XL 4 M 3 XL 3 XL 3 S 4 S 3 L 2 S 3 L 2 L 1 L 2 L 1 S 2 M 2 M 3 M 2 S 4 S 1 M 2 L 3 L 4 M 3 L 3 L 3

M 4 M 3 L 1 M 4 S 2 S 1 S 1 S 2 M 2 XL 3 M 2 XL 3 XL 4 M 3 XL 3 XL 3 S 4 S 3 L 2 S 3 L 2 L 1 L 2 L 1 S 2 M 2 M 3 M 2 S 4 S 1 M 2 L 3 L 4 M 3 L 3 L 3 2 M 2 M Z K E R 3 1 2 1 3 2 K E R 3 1 2 2 3 2 2 1 S 2 S M S 3 1 S 1 M 3 3 1 M 3 3 M X X 1 S M 1 3 3 X X 1 1 1 S X 1 2 X 1 X 2 3 X 1 X 3 X 2 X 1 X 3 X 3 X 2 2 2 2 2 2 3 1 X 2 X 3 3 3 1 X 1 X 2 3 X 2 1 M

Läs mer

Del 8. Taktiska åtgärder

Del 8. Taktiska åtgärder Del 8 Taktiska åtgärder Taktiska åtgärder Inledning I den första volymen, No Limit Hold em, Harringtons expertstrategier för turneringar, Slutspel, koncentrerade vi oss framför allt på värdebetar, satsningar

Läs mer

Jet Set för 2-6 spelare, ålder: från 10 år.

Jet Set för 2-6 spelare, ålder: från 10 år. [page 1] Jet Set för 2-6 spelare, ålder: från 10 år. Lyft på egna vingar! Bli rik och berömd med eget internationellt flygbolag! Europa svämmar över av resmöjligheter och du kan vara med och skapa resorna.

Läs mer

I färgspel ska träkarlen alltid lägga trumffärgen till höger, sett från träkarlens synvinkel.

I färgspel ska träkarlen alltid lägga trumffärgen till höger, sett från träkarlens synvinkel. KURSMATERIAL 3 ÖVERSIKT AVSNITT Termer - Termer i färgspel (trumfspel) - Exempel på vår förenklade budgivning Trumfspel - Tips till spelföraren - Motspel mot trumf passivt försvar - Motspel mot trumf offensivt

Läs mer

Lowball Regler Mikael Knutsson och Christian Eriksson Uppdaterat

Lowball Regler Mikael Knutsson och Christian Eriksson Uppdaterat Lowball Regler 1999-2005 Mikael Knutsson och Christian Eriksson Uppdaterat 2005-02-12 1 Inledning I juli månad 1999 spelades vad som skulle komma att bli vår inofficiella slutna pokerförenings allra första

Läs mer

Kurs: HF1012, Matematisk statistik Lärare: Armin Halilovic Datum: Tisdag 12 april 2016 Skrivtid: 8:15-10:00

Kurs: HF1012, Matematisk statistik Lärare: Armin Halilovic Datum: Tisdag 12 april 2016 Skrivtid: 8:15-10:00 KONTROLLSKRIVNING 1 Kurs: HF1012, Matematisk statistik Lärare: Armin Halilovic Datum: Tisdag 12 april 2016 Skrivtid: 8:15-10:00 Tillåtna hjälpmedel: Miniräknare av vilken typ som helst. Förbjudna hjälpmedel:

Läs mer

I detta avsnitt kommer vi titta lite mer på motspelet, göra mindre kompletteringar av budgivningen samt lite nytt om utspelsregler.

I detta avsnitt kommer vi titta lite mer på motspelet, göra mindre kompletteringar av budgivningen samt lite nytt om utspelsregler. KURSMATERIAL SEX ÖVERSIKT AVSNITT Lite om tur och otur Allmänt om motspel Kommunikation i motspelet Utspel grundregler Utspel ännu fler regler I detta avsnitt kommer vi titta lite mer på motspelet, göra

Läs mer

Träningsprogram 9-12 år - Djupledsspel och frilägen

Träningsprogram 9-12 år - Djupledsspel och frilägen Page 1 of 7 SVENSKA FOTBOLLFÖRBUNDETS TRÄNAR- OCH SPELARUTBILDNING Träningsprogram 9-12 år - Djupledsspel och frilägen Försvarsspel - 6 övningar. Nivåer: 2 Hindra motståndarna att göra mål. Övningar i

Läs mer

Ishavsspelet är ett kort- och tärningsspel för 2-4 spelare som bygger på tur och lite strategi

Ishavsspelet är ett kort- och tärningsspel för 2-4 spelare som bygger på tur och lite strategi Ishavsspelet är ett kort- och tärningsspel för 2-4 spelare som bygger på tur och lite strategi Spelet hör ihop med Sveriges Radios julkalender Siri och ishavspiraterna och du kan ladda hem och skriva ut

Läs mer

I nedanstående artikel handlar det om att känna igen olika situationer. Några exempel ges, andra förslag man bör kunna känna igen snabbt är t ex:

I nedanstående artikel handlar det om att känna igen olika situationer. Några exempel ges, andra förslag man bör kunna känna igen snabbt är t ex: Hej Alla, Texten är hämtat ur tidningen PASS, den ges ut av stockholmsklubben BK S:T Erik. Den går även att läsa på nätet. Titta till deras utmärkta hemsida : www.sterik.se I nedanstående artikel handlar

Läs mer

Schackledarens blad Lektion 1

Schackledarens blad Lektion 1 Schackledarens blad Lektion 1 Inledning Det är viktigt med en tydlig rutin för när schacklektionen börjar och slutar. Genom att samlas kring runda bordet när lektionen ska börja respektive avslutas uppnås

Läs mer

Regler för: getsmart Grön

Regler för: getsmart Grön -6 Regler för: getsmart Grön 8 Hele tall 3 4 Hele tall -6-6 3-6 3 Hele tall 8 Hele tall 3 4 Det rekommenderas att man börjar med att se på powerpoint-reglerna när man ska lära sig olika spel med kortleken!

Läs mer

Nationell simultantävling

Nationell simultantävling Nationell simultantävling Givsamling 8/5 2017 Kommentarer av Sanna Clementsson SVENSKA BRIDGEFÖRBUNDET Nordisk Standard Kommentarerna till simultantävlingarna baseras på budsystemet Nordisk Standard. Det

Läs mer

Handbok Othello. Clay Pradarits Utvecklare: Mario Weilguni Granskare: Lauri Watts Översättare: Stefan Asserhäll

Handbok Othello. Clay Pradarits Utvecklare: Mario Weilguni Granskare: Lauri Watts Översättare: Stefan Asserhäll Clay Pradarits Utvecklare: Mario Weilguni Granskare: Lauri Watts Översättare: Stefan Asserhäll 2 Innehåll 1 Inledning 5 2 Hur man spelar 6 3 Spelets regler, strategi och tips 7 3.1 Spelets grunder.......................................

Läs mer

Praktiska övningar. Simuleringar. vid TL Steg 3-utbildningen. Örebro januari 2012

Praktiska övningar. Simuleringar. vid TL Steg 3-utbildningen. Örebro januari 2012 Praktiska övningar Simuleringar vid TL Steg 3-utbildningen Örebro 13-15 januari 2012 1 [ ] { 7 } 84 [ [ ] ] { 10 { 2 } 72 } kn6 [ ] 9 { kn9 } a) Lagtävling Syd är spelförare i 3NT och är inne på bordet.

Läs mer

Handbok Othello. Clay Pradarits Utvecklare: Mario Weilguni Granskare: Lauri Watts Översättare: Stefan Asserhäll

Handbok Othello. Clay Pradarits Utvecklare: Mario Weilguni Granskare: Lauri Watts Översättare: Stefan Asserhäll Clay Pradarits Utvecklare: Mario Weilguni Granskare: Lauri Watts Översättare: Stefan Asserhäll 2 Innehåll 1 Inledning 5 2 Hur man spelar 6 3 Spelets regler, strategi och tips 7 3.1 Spelets grunder.......................................

Läs mer

PROJEKTRAPPORT EDA095 NÄTVERKSPROGRAMMERI

PROJEKTRAPPORT EDA095 NÄTVERKSPROGRAMMERI PROJEKTRAPPORT EDA095 NÄTVERKSPROGRAMMERI NG STRESS LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA - 2013-05-22 Projektmedlemmar: Emil Apelgren adi10eap@student.lu.se Fredrik Helander gda10fhe@student.lu.se Jonathan Klingberg

Läs mer

Följ med på Kattresan. Hej enfärgade katt. Följ med på Kattresan. Hej lång-svansade katt. Följ med på Kattresan. Hej gula katt. Följ med på Kattresan

Följ med på Kattresan. Hej enfärgade katt. Följ med på Kattresan. Hej lång-svansade katt. Följ med på Kattresan. Hej gula katt. Följ med på Kattresan blad 1 Kattresan - resekort Hej lilla katt Hej kort-svansade katt Hej röda katt Hej gula katt Hej prickiga katt Hej lång-svansade katt Hej stora katt Hej enfärgade katt juli 2010 ASKUNGE www.askunge.se

Läs mer

Genom undervisningen i ämnet matematik ska eleverna sammanfattningsvis ges förutsättningar att utveckla sin förmåga att...

Genom undervisningen i ämnet matematik ska eleverna sammanfattningsvis ges förutsättningar att utveckla sin förmåga att... Innehållsförteckning 2 Innehåll 3 Mina matematiska minnen 4 Korsord - Lodrätt - Vågrätt 5 Chiffer med bokstäver 6 Lika med 8 Formel 1 10 Konsumera mera? 12 Potenser 14 Omkretsen 16 Lista ut mönstret 18

Läs mer

Arbetsblad 4:1 Sannolikhet

Arbetsblad 4:1 Sannolikhet :1 Sannolikhet 1 Jasper drar ett kort ur en kortlek. Hur stor är sannolikheten att han drar a) en ruter b) ett rött kort c) spader åtta d) en kung 2 1 52 1 13 2 Ellinor ska dra ett kort ur sin kortlek.

Läs mer

Nationell simultantävling

Nationell simultantävling Nationell simultantävling Givsamling 6/11 2017 Kommentarer av Sanna Clementsson SVENSKA BRIDGEFÖRBUNDET Nordisk Standard Kommentarerna till simultantävlingarna baseras på budsystemet Nordisk Standard.

Läs mer

BROGGIN I ngen vet riktigt var kortspelet Broggin kommer ifrån. Vissa hävdar att det är ett spel från

BROGGIN I ngen vet riktigt var kortspelet Broggin kommer ifrån. Vissa hävdar att det är ett spel från BROGGIN EON BROGGIN I ngen vet riktigt var kortspelet Broggin kommer ifrån. Vissa hävdar att det är ett spel från det coloniska imperiets daga, andra tror att spelet har sitt ursprung ur de mystiska tarotspåkorten

Läs mer

1.5 Vad är sannolikheten för att ett slumpvis draget spelkort ska vara femma eller lägre eller knekt, dam, kung eller äss?

1.5 Vad är sannolikheten för att ett slumpvis draget spelkort ska vara femma eller lägre eller knekt, dam, kung eller äss? 1 ÖVNINGAR I INDUKTIV LOGIK 1.1 En tärning kastas. Ange sannolikheten för att antalet ögon är a) 3 b) inte 3 c) 3 eller 5 d) jämnt e) mindre än 4 f) jämnt och mindre än 4 g) jämnt eller mindre än 4 h)

Läs mer

UPPGIFT 1 KANINER. Håkan Strömberg 1 Pär Söderhjelm

UPPGIFT 1 KANINER. Håkan Strömberg 1 Pär Söderhjelm UPPGIFT 1 KANINER Kaniner är bra på att föröka sig. I den här uppgiften tänker vi oss att det finns obegränsat med hannar och att inga kaniner dör. Vi ska försöka simulera hur många kaninhonor det finns

Läs mer

Innehåll. [pg 1] Arabiens nomader. Missa inte chansen att få leda en karavan genom Arabiens öknar!

Innehåll. [pg 1] Arabiens nomader. Missa inte chansen att få leda en karavan genom Arabiens öknar! [pg 1] Arabiens nomader Missa inte chansen att få leda en karavan genom Arabiens öknar! Pröva på hur det är att resa från stad till stad och fånga vilda djur som du säljer på marknaden. Men se dig för

Läs mer

Projektdokumentation för Othello

Projektdokumentation för Othello Projektdokumentation för Gustav Fransson Nyvell gusfr229@student.liu.se Tomas Franzén tomfr819@student.liu.se 1. Inledning Vi har gjort ett -spel som går ut på att man turas om att lägga brickor på en

Läs mer

Nationell simultantävling

Nationell simultantävling Nationell simultantävling Givsamling 11/9 2017 Kommentarer av Sanna Clementsson SVENSKA BRIDGEFÖRBUNDET Nordisk Standard Kommentarerna till simultantävlingarna baseras på budsystemet Nordisk Standard.

Läs mer

Sannolikhetslära till pdf.notebook. May 04, 2012. Sannolikhetslära. Kristina.Wallin@kau.se

Sannolikhetslära till pdf.notebook. May 04, 2012. Sannolikhetslära. Kristina.Wallin@kau.se May 0, 0 Sannolikhetslära Kristina.Wallin@kau.se May 0, 0 Centralt innehåll Sannolikhet Åk Slumpmässiga händelser i experiment och spel. Åk 6 Sannolikhet, chans och risk grundat på observationer, experiment

Läs mer

Nationell simultantävling

Nationell simultantävling Nationell simultantävling Givsamling 25/10 2017 Kommentarer av Sanna Clementsson SVENSKA BRIDGEFÖRBUNDET Nordisk Standard Kommentarerna till simultantävlingarna baseras på budsystemet Nordisk Standard.

Läs mer

Handbok Bovo. Aron Bostrom Eugene Trounev Översättare: Stefan Asserhäll BOVO N 5

Handbok Bovo. Aron Bostrom Eugene Trounev Översättare: Stefan Asserhäll BOVO N 5 Aron Bostrom Eugene Trounev Översättare: Stefan Asserhäll BOVO N 5 2 Innehåll 1 Inledning 5 2 Hur man spelar 6 3 Spelets regler, strategi och tips 8 3.1 Spelregler..........................................

Läs mer

[ÖVNINGSBANK] Sollentuna FK. Expressbollen

[ÖVNINGSBANK] Sollentuna FK. Expressbollen Expressbollen Övning nr. 1 2 lag på varje långlinje i en rektangel på 15x25 meter. o Viktigt att va tydlig med mitten, d.v.s. markera mitten med koner. Varje spelare har en boll. Leken går ut på att sparka

Läs mer

A: 111 B: 900 C: 909 D: 990 E: 999

A: 111 B: 900 C: 909 D: 990 E: 999 3-poängsproblem 1. 1000 100 + 10 1 =? A: 111 B: 900 C: 909 D: 990 E: 999 2. Miriam har 16 kort, fyra av varje färg: 4 spader, 4 klöver, 4 ruter och 4 hjärter. Hon vill lägga dem på rutnätet här bredvid

Läs mer

Kort Sammanfattning av Schack MAS

Kort Sammanfattning av Schack MAS Kort Sammanfattning av Schack MAS Krister Ljung kljung@kth.se 6th April 2003 1 Bamse 1.1 Agenter 1.1.1 Bamse Bestämmer vilket drag som skall skickas till spelplanen. Har även nio öppningar att spela dom

Läs mer

Nils Nilsson. Ett knepigt tärningsspel för 2 5 spelare från 8 år.

Nils Nilsson. Ett knepigt tärningsspel för 2 5 spelare från 8 år. Nils Nilsson Ett knepigt tärningsspel för 5 spelare från 8 år. Ä ntligen kund! Du har nått din dröm. Du sitter nöjt på din tron och ser ut över ditt vackra land: Gröna ängar, stora fält, höga berg och

Läs mer

Effekt: Denna rörelse ger illusionen av att du visar båda sidor av skylten. I själva verket visar du samma sida av skylten till åskådarna.

Effekt: Denna rörelse ger illusionen av att du visar båda sidor av skylten. I själva verket visar du samma sida av skylten till åskådarna. SKYLT-SNURREN Denna rörelse ger illusionen av att du visar båda sidor av skylten. I själva verket visar du samma sida av skylten till åskådarna. Utförande: 1. Håll skylten mellan höger tumme och fingrarna

Läs mer

Nationell simultantävling

Nationell simultantävling Nationell simultantävling Givsamling 7/5 2018 Kommentarer av Sanna Clementsson SVENSKA BRIDGEFÖRBUNDET Nordisk Standard Kommentarerna till simultantävlingarna baseras på budsystemet Nordisk Standard. Det

Läs mer

Innehåll. 1 Inledning 5. 2 Hur man spelar 6

Innehåll. 1 Inledning 5. 2 Hur man spelar 6 Paul Olav Tvete Maren Pakura Stephan Kulow Granskare: Mike McBride Utvecklare: Paul Olav Tvete Utvecklare: Stephan Kulow Översättare: Stefan Asserhäll 2 Innehåll 1 Inledning 5 2 Hur man spelar 6 3 Spelets

Läs mer

Digital Choice 12 + MER, MER, MER!

Digital Choice 12 + MER, MER, MER! MER, MER, MER! Digital Choice Du hämtar de minikategorier du vill ha på mytpchoice.se Det finns över 100 minikategorier, t.ex. Hjältar & hjältinnor, Sci-Fi & fantasy, Resor & äventyr, Mode & trender, Myter

Läs mer

Fakta: Rent Spel. Konsument Göteborg. Bakgrund, syfte och mål. Pedagogiskt Centrum. Mer information. Rent Spel - lärarhandledning

Fakta: Rent Spel. Konsument Göteborg. Bakgrund, syfte och mål. Pedagogiskt Centrum. Mer information. Rent Spel - lärarhandledning Lärarhandledning Fakta: Rent Spel Spelet är framtaget av Pedagogiskt Centrum på uppdrag av Konsument Göteborg. Tidsåtgång: Ca 60 minuter, inklusive efterdiskussion Antal deltagare: 4 28 personer. Målgrupp:

Läs mer

Nationell simultantävling

Nationell simultantävling Nationell simultantävling Givsamling 22/2 2017 Kommentarer av Sanna Clementsson SVENSKA BRIDGEFÖRBUNDET Nordisk Standard Kommentarerna till simultantävlingarna baseras på budsystemet Nordisk Standard.

Läs mer

Avdelning 1, trepoängsproblem

Avdelning 1, trepoängsproblem Avdelning 1, trepoängsproblem 1. I ett akvarium finns det 00 fiskar varav 1 % är blå medan övriga är gula. Hur många gula fiskar måste avlägsnas från akvariet för att de blå fiskarna ska utgöra % av alla

Läs mer

SNABBSPEL SNABBMONOPOL

SNABBSPEL SNABBMONOPOL SNABBSPEL BRAND Om du redan kan MONOPOL och vill spela ett snabbare spel: 1. I samband med spelförberedelserna blandar bankiren lagfartskorten och delar ut två kort till varje spelare. Spelarna ska genast

Läs mer

Nationell simultantävling

Nationell simultantävling Nationell simultantävling Givsamling 27/11 2018 Kommentarer av Sanna Clementsson SVENSKA BRIDGEFÖRBUNDET Nordisk Standard Kommentarerna till simultantävlingarna baseras på budsystemet Nordisk Standard.

Läs mer

Årtalet: 1855. Platsen: Amerikanska västern.

Årtalet: 1855. Platsen: Amerikanska västern. [pg 1] Claim It! Lycksökarspelet för 2-5 spelare, ålder: från 8 år. Årtalet: 1855. Platsen: Amerikanska västern. Du är en guldgrävare som stakar ut sitt område och försvarar det mot rivaler och andra motståendare.

Läs mer

54 kort: 10 plockarkort 10 trädgårdsmästarkort 10 extra arbetarkort 24 fruktträdskort

54 kort: 10 plockarkort 10 trädgårdsmästarkort 10 extra arbetarkort 24 fruktträdskort [page 1] Fruktmarknaden Plocka frukt och vinn fina priser på fruktmarknaden! Skicka dina plockare och trädgårdsmästare till fruktträdgården. Men se upp för tvättbjörnen - han vill stjäla din frukt! Det

Läs mer

Kapitel 3. Budträning på ÖH:s andra bud. Budgivningen inleds: Väst Nord Öst Syd. Vad bjuder du som Syd på dessa tio händer?

Kapitel 3. Budträning på ÖH:s andra bud. Budgivningen inleds: Väst Nord Öst Syd. Vad bjuder du som Syd på dessa tio händer? Kapitel 3 Budträning på ÖH:s andra bud Budgivning 3:1 Budgivningen inleds: Väst Öst 12 pass 11 pass? Vad bjuder du som på dessa tio händer? a) s Q T 6 1 K 7 3 2 A J T 5 2 c K 6 f) s A 6 1 Q 5 4 3 2 Q T

Läs mer

REGIONSEMIFINAL 2019 LAGEN

REGIONSEMIFINAL 2019 LAGEN REGIONSEMIFINAL 2019 LAGEN 1. Livets historia Ni får 6 lappar där det står några händelser i jordens/livets utveckling på. Häng upp lapparna på linan i rätt tidsordning med den tidigaste händelsen till

Läs mer

Sporadiskt Nr 02 D9652

Sporadiskt Nr 02 D9652 Sporadiskt Nr 02 Vilken trevlig avslutning vi hade! Tack till alla som jobbar för Härnö BS på olika vis och naturligtvis tack även till oss andra som kommer till dukat bord varje tisdag år efter år, vi

Läs mer