3.1 Innovation och förnyelse

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "3.1 Innovation och förnyelse"

Transkript

1 Åtgärdsbilagan illustrerar typexempel på projekt/investeringar som passar in i tillväxtprogrammets olika åtgärder. Listan på exempel är inte på något sätt uttömmande, vad det avser aktiviteter möjliga att finansiera inom ramen för tillväxtprogrammet. Aktiviteterna i åtgärdsbilagan skall därför endast ses som exempel på projekt/investeringar, lämpliga att finansiera inom respektive åtgärd. Den typ av aktiviteter som exemplifieras i åtgärdsbilagan kan, förutom regional, lokal och nationell finansiering oftast också medfinansieras inom ramen för olika EU-program. De aktörer som söker medel genom det regionala tillväxtprogrammet rekommenderas därför, att också undersöka möjligheten till medfinansiering genom EU-programmen. Referenser till vanligt förekommande EUprogram, för medfinansiering till utvecklingsinsatser i Västerbottens län, anges i tabell 1 i tillväxtprogrammet. Notera att nämnda EU-program inte gör anspråk på att vara de enda tillgängliga EU-programmen för medfinansiering av projekt/investeringar i länet. 3.1 Innovation och förnyelse Bilaga 3.1.1: Natur, kultur, hälsa, attraktiva bebyggelsemiljö och goda livsvillkor Stimulera ett mångsidigt, tillgängligt och kreativt utbud av kultur- och fritidsverksamheter som stärker regionens profil och attraktionskraft inom turism och upplevelser. Bevara och tillvarata (utveckla) natur- och kulturmiljöer som stärker regionens profil och attraktionskraft inom turism och upplevelser. Främja attraktiva bebyggelsemiljöer genom att med stor hänsyn bevara, förvalta och bruka vårt byggda kulturarv. Stimulera utveckling och samverkan av fysisk samhällsplanering och samhällsservice i funktionella regioner. Stödja utveckling av samverkan och förnyelse av välfärds- och folkhälsofrågor. Främja kommunikation och samverkan mellan olika marknyttjare exempelvis markägare/skogsbruk/jordbruk rennäring. Utveckla en långsiktig och konsekvent nationell/internationell profilering och marknadsföring av länets starka landmärken, varumärken och ikoner med syfte att stärka nettoinflyttningen till regionen Insatser för biologisk mångfald, ren och livskraftig luft-, mark- och vattenmiljö. Utveckla städerna och tätorternas betydelse som motorer för länets attraktivitet avseende boende och näringsliv. Insatser för att överbrygga språkliga och kulturella hinder som stärker det goda värdskapet och attraherar boende, besökare och företagare. Insatser för jämställdhet, integration respektive mångfald som bidrar till social sammanhållning och ett ökat samhällsengagemang. Insatser för investeringsstöd inom kultursektorn. - Insatser för att stödja samverkansformer mellan aktörer i regionen och aktörer i kringliggande regioner avseende kulturevenemang som syftar till att stärka länets kulturmiljöer.

2 - Utveckla innovativa former för produktion och distribution av kultur som stärker tillgängligheten till kultur i hela länet - Utveckla samarbetsformer mellan kultursektorn och andra samhällssektorer Samverkansprojekt och/eller kunskapsöverföring mellan kultursektor, fysisk samhällsplanering och övrigt näringsliv. - Utveckling av eko-effektiv kompetens, förvaltning och skötsel av naturresurser Bilaga 3.1.2: Innovativa miljöer Utveckla långsiktigt uthålliga och flexibla samarbetsformer som underlättar kontakter och informationsutbyte mellan näringsliv, universitet, institut samt andra offentliga och privata aktörer. Understödja innovationsaktörers medverkan och planering av benchmarking i såväl nationella som i internationella miljöer Stärka näringslivet, på kort och lång sikt, genom att identifiera, utveckla och genomföra näringslivsnära forskning, utbildning och andra utvecklingsinsatser. Främja klusterbildning för att stärka tillväxten hos deltagande företag genom omvärldsbevakning, marknadsföring, kompetenshöjning, samverkan etc. Insatser för att fördjupa och stärka näringslivsnära tillämpad forskning i strategiska områden. Stimulera till att forskningsresultaten kommersialiseras och att FoU-insatserna i länets näringsliv ökar. - Understödja näringslivet att kommersialisera forskningsresultat samt att öka FoU insatserna. Underlätta för företag att ta del av, såväl nationell som internationell, teknik- samt tjänsteutveckling. Etablera olika centra för utveckling av varor och tjänster samt prototyp- och pilotanläggningar som skall utgöra forum för kunskapsspridning och utveckling. Insatser för utveckling, förnyelse/nyskapande verksamhet, miljö- och säkerhetsanpassade metoder, produkter, processer, system, tekniker, tjänster och miljö- och säkerhetsdrivet företagande 1. Rådgivning och stöd till innovatörer vid utveckling av varor, tjänster, metoder, processer och organisationer. 1 Miljödrivna företag kan arbeta med en annan verksamhet än renodlade miljöteknikföretag, men de bedriver ett aktivt miljöarbete och/eller arbetar med miljöanpassade processer och produkter.

3 Bilaga 3.1.3: Internationellt samarbete Marknadsföring av länet både nationellt och internationellt som en intressant etableringsregion för företagande och kommersiella investeringar. Särskilda insatser för att attrahera utländska direktinvesteringar. Skapa plattformar för att tillvarata de internationella affärsmöjligheterna och lyfta fram regionens spetskompetens på en internationell marknad. Insatser för att utveckla samarbete inom forskning, utveckling och utbildning samt kunskaps- och erfarenhetsutbyte, genom ökat deltagande i EU:s program för t.ex. forskning (FP 7), konkurrenskraft och innovation (CIP) och utbildning (Leonardo da Vinci, Socrates) m.fl. Stödja näringslivets deltagande i nationella och internationella utvecklingsprojekt (söka partners, utveckla informationsutbyte och nätverksbyggande med mera). Insatser för ökad export. Skapa bättre samspel mellan exportrådgivare och andra aktörer samt fördjupa internationella kontakter mellan företag. Bilaga 3.1.4: Entreprenörskap Infrastrukturella insatser för att skapa miljöer som främjar entreprenörskap och företagssamverkan genom exempelvis innovationscentra och företagskuvöser som kan erbjuda etablerings- och förstudier, rådgivning, extern expertis, mentorskontakter, nätverk för samarbete. Insatser för en god aktörssamverkan och rollfördelning bland företagsfrämjande verksamheter där olika aktörer - branschorganisationer, enskilda företag, FoU-institutioner, fackförbund, riskkapitalbolag, företagsfrämjande organisationer etc. - samarbetar och kompletterar varandra. Särskilda entreprenörskapsfrämjande insatser till otraditionella företagargrupper. Det kan gälla ungdomar, kvinnor, invandrare och aktörer inom social ekonomi. Utveckla informationsutbytet och samarbetet mellan näringsliv, FoU-institutioner och olika utbildningsanordnare. Integrering av entreprenörskap och företagande, i det ordinarie utbildningssystemet samt kompetensutveckling för att främja ungdomars företagsamhet, kreativitet och innovationsförmåga. Kompetensutveckling för bland annat entreprenörskap, miljö- och kvalitetscertifiering, energieffektivisering, internationalisering, IT-kunskap, ägarbyten i företag samt ledarskap. Utveckla och säkerställa marknadskompletterande finansieringslösningar/nya modeller för kapitalförsörjning (t.ex. regionalt företagsstöd, riskkapitalfonder, kreditgarantiföreningar, lokala lånefonder). Insatser för att stimulera avknoppning och affärsidéer inom offentlig sektor för att skapa företag och jobb i privatägda företag samt i den sociala ekonomin. Utveckla nationella och internationella affärsrelationer genom att tillvarata kunskap och erfarenheter hos företag och aktörer som framgångsrikt samverkat och gjort affärer internationellt.

4 Stimulera till ökad marknadsanpassning och utveckling av marknadsplaner och marknadsundersökningar som stärker företagens beslutsunderlag vid säljfrämjande insatser på både nationella och internationella marknader. Insatser som avser att utveckla innovativa och kommersiellt livskraftiga IT-produkter och IT-tjänster inom områdena industriell IT (IT-applikationer i industrin), publika tjänster (e-lärande, e-hälsa, e- government etc.) och upplevelser (spel, media etc.). Insatser som avser att utveckla IT-lösningar för digitala tjänster med hög interaktionskvalitet som förenklar vardagen och bidrar till bättre livskvalitet för människor och företag. Insatser för att öka det entreprenöriella inslaget i högre utbildning och forskning samt insatser för att utveckla och genomföra utbildningar inom nyföretagande. Bilaga 3.1.5: Landsbygdsutveckling Insatser i länets landsbygdsprogram för att stärka landsbygdens attraktionskraft, areella näringar, samisk utveckling, företagande och lokal service. Bilaga 3.1.6: Samverkan för näringslivsfrämjande samhällsstrukturer Metodutveckling av samverkan inom offentlig sektor Utveckling av nya arenor och metoder för projektsamverkan avseende exempelvis regional marknadsföring och positionering i syfte att främja en positiv nettoinflyttning Samverkan för kompetensutveckling och kompetensförsörjning inom kommunernas och landstingets verksamhetsområden Samverkan för att rationalisera och effektivisera offentlig service och administration Samverkan inom vård och omsorg Samverkan för utveckling av medborgarperspektivet i samhällsplaneringen Samverkan för att utveckla former för ungdomars deltagande i samhällsutvecklingen Samverkan för utökad och förbättrad offentlig service till regionens näringsliv Samverkan för att öka länsinvånarnas trygghet, hälsa och säkerhet Samverkan för ökad attraktivitet i den fysiska miljön Samverkan för utveckling av den ideella sektorn Samverkan för konkret tillämpning av forskningsresultat inom offentlig sektor och näringsliv

5 Utveckling av nya mötesplatser och plattformar för utveckling och vidareutveckling av samverkan Samverkan kring modeller för gemensamma utbud över kommungräns och huvudmannaskap Samverkan kring metoder som stärker energiomställningen och klimatanpassningen 3.2 Kompetensförsörjning och ökat arbetskraftsutbud Bilaga 3.2.1: Livslångt lärande Insatser för behovsstyrd kompetensutveckling för att stärka kvinnors och mäns ställning och möjligheter i arbetslivet. Insatser för behovsstyrd utbildning som motverkar negativa effekter för arbetskraften på grund av strukturomvandling eller lågkonjunktur Bilaga 3.2.2: Integration, mångfald och jämställdhet i arbetslivet Samverkan mellan myndigheter samt mellan myndigheter, näringsliv och det civila samhället för att öka förvärvsfrekvensen bland grupper som har svårt att vinna tillträde till arbetsmarknaden. Insatser för att förebygga och motverka diskriminering i syfte att bidra till ökad mångfald i arbetslivet. Utarbeta lokala överenskommelser om introduktion och integration. Kompetensutveckling och andra anpassade åtgärder till utrikes födda ex. tidig arbetslivskontakt för nyanlända invandrare, introduktionserbjudanden och arbetsplatsförlagd praktik. Särskilda insatser som tar tillvara den potential som finns hos de ungdomar, som inte går vidare till utbildning eller arbete efter grundskolan. I samverkan med näringsliv och arbetsmarknad utveckla former för arbetsplatsförlagt lärande för elever i såväl grund- och gymnasieskola som i eftergymnasial utbildning. Riktade jämställdhetsinsatser genom utbildning och rekryteringsstimulerade åtgärder för att bryta traditionella utbildnings- och yrkesval. Insatser för att bryta stereotypa könsmönster på arbetsmarknaden. Insatser för jämställdhetsintegrerade utbildningar och att fler aktörer på arbetsmarknaden arbetar med jämställdhetsintegrering. Bilaga 3.2.3: Hälsofrämjande arbetsplatser och samordnad rehabilitering Samverkan mellan myndigheter samt mellan myndigheter och näringsliv för ökad hälsa och minskad sjukfrånvaro på länets arbetsplatser. Utveckla nya metoder och modeller för en effektiv och samordnad rehabilitering av långtidssjukskrivna.

6 Utveckla och sprida kunskap bland länets arbetsplatser som främjar ett förebyggande och hälsofrämjande arbete med god fysisk och psykisk arbetsmiljö, fungerande arbetsorganisation och ett gott ledarskap. Kompetensutveckling och andra anpassade åtgärder för långtidssjukskrivna Bilaga 3.2.4: Regionalt behovsstyrt utbildningsutbud Utveckla metoder och modeller för att återkommande analysera näringslivets kort- och långsiktiga rekryterings- och kompetensbehov. Stärka samarbetet mellan näringsliv/arbetsliv, universitet, kommunalt skolväsende och andra utbildningsanordnare för att få en bättre överensstämmelse mellan det samlade utbildningsutbudet och den regionala arbetsmarknadens behov. Utveckla yrkesinriktad utbildning mot den regionala arbetsmarknadens behov samt utveckla alternativa utbildningsformer i samarbete mellan skola och arbetsliv. Insatser för att utveckla vägledningens och valideringens roll i samhället Insatser som ökar tillgängligheten till utbildning på alla nivåer - för-, grund- och gymnasieskola, vuxenutbildning och universitet - genom utveckling och samordning av nya distributionssätt för utbildning. Utveckla och samordna lärande för hållbar utveckling i skolor, inom folkbildningen och inom lärande och forskning vid länets universitet och högskolor. Bilaga 3.3.1: Samverkan mellan transportslag Insatser i strategiska infrastrukturprojekt. Insatser som främjar effektiva, säkra och miljöanpassade system för godstransporter. Utveckla intermodala transportlösningar och logistiksamverkan på järnväg, väg och hamnar/sjöfart. Utveckla anslutningar till industrier, hamnar och andra för näringslivet strategiska punkter. Insatser som främjar samverkan mellan olika transportslag, trafikslag och trafikutövare i såväl planerings- som genomförande fasen. Bilaga 3.3.2: Regionförstoring Insatser i strategiska infrastrukturprojekt. Insatser i transportstråk som leder till en vidgning och/eller förbättrad interaktion inom och mellan olika lokala arbetsmarknadsregioner. Insatser i pendlingsstråk som leder till förbättrade kommunikationer och ökad tillgänglighet till arbete, utbildning, samhällsservice och kultur- och fritidsaktiviteter. Utreda behov och möjligheter för att utveckla och genomföra praktiska försök av persontransporter som förbättrar tillgängligheten och ökar förutsättningarna för regionförstoring.

7 Bilaga 3.3.3: Informations- och kommunikationsteknik Insatser som avser att skapa bredbandsaccess (fast eller mobilt bredband) till fler hushåll och företag i gles- och landsbygd. Insatser för att via IKT-infrastruktur förbättra förutsättningarna för ökad tillgänglighet till vård, omsorg, utbildning och andra viktiga samhällsfunktioner. Insatser som avser att skapa redundanta och säkra kopplingar mellan kommunerna i länet samt kopplingar till andra angränsade län och länder. Insatser som motverkar inlåsningseffekter samt skapar och/eller tryggar utvecklingen av öppna konkurrensneutrala elektroniska kommunikationsnät. Insatser som syftar till att säkerställa robustheten och tillgängligheten i byggda telefon- och bredbandsnät. Insatser som främjar kunskap kring användandet utav informations- och kommunikationsteknik. Insatser som stödjer utvecklingen av resfria möten och mötesformer. Bilaga 3.3.4: Investeringar i transportinfrastruktur Investeringar i det regionala vägnätet, bidrag till kollektivtrafikanläggningar samt bidrag till kommuner avseende trafiksäkerhet och miljöåtgärder i det kommunala vägnätet. Investeringar i det nationella vägnätet samt insatser för bärighet, tjälsäkring och rekonstruktion. Ny- och ombyggnadsinvesteringar i hamnar, flygplatser och järnvägar. Insatser för en utvecklad kollektivtrafik. Bilaga 3.4.1: Territoriellt samarbete inom EU Insatser för att utveckla samarbetet över nationsgränserna genom deltagande i gränsregionala program som Nord-program och Botnia Atlantica-program Insatser för att utveckla samarbetet över nationsgränserna genom deltagande i transnationella program som Norra Periferiprogram, Östersjöprogram, FP7, m.fl.

Social ekonomi i kommande strukturfondsperiod 2007-2013 Övre Norrland

Social ekonomi i kommande strukturfondsperiod 2007-2013 Övre Norrland Social ekonomi i kommande strukturfondsperiod 2007-2013 Övre Norrland SERUS Ek. För. 19-20 februari 2007 Analys s. 39, Kapital: En grundläggande förutsättning för tillväxtmöjligheterna i en region är en

Läs mer

Social ekonomi i kommande strukturfondsperiod 2007-2013 Stockholm

Social ekonomi i kommande strukturfondsperiod 2007-2013 Stockholm Social ekonomi i kommande strukturfondsperiod 2007-2013 Stockholm SERUS Ek. För. 19-20 februari 2007 Analys s. 25: Svagheter i stödsystem och finansiering Ytterligare en aspekt som betonades är att kvinnor

Läs mer

Social ekonomi i kommande strukturfondsperiod 2007-2013 Östra Mellansverige

Social ekonomi i kommande strukturfondsperiod 2007-2013 Östra Mellansverige Social ekonomi i kommande strukturfondsperiod 2007-2013 Östra Mellansverige SERUS Ek. För. 19-20 februari 2007 1 Analys s.9, Processen kring programframtagandet: I partnerskapet ingår den offentliga, ideella

Läs mer

Social ekonomi i kommande strukturfondsperiod 2007-2013 Norra Mellansverige

Social ekonomi i kommande strukturfondsperiod 2007-2013 Norra Mellansverige Social ekonomi i kommande strukturfondsperiod 2007-2013 Norra Mellansverige SERUS Ek. För. 19-20 februari 2007 1 Insatsområden 1. Näringslivsutveckling Syfte utveckla innovativa miljöer främja entreprenörskap

Läs mer

Länsstyrelsens länsuppdrag

Länsstyrelsens länsuppdrag Uppgradering av RUP Länsstyrelsens länsuppdrag I startblocken mot nästa programperiod Ny strategi med vissa kvantitativa mål blir styrande Dialogmöten Innovation och förnyelse Tillgänglighet Kompetensförsörjning

Läs mer

Information kring VG2020 och strategisk styrning

Information kring VG2020 och strategisk styrning Information kring VG2020 och strategisk styrning Lars Jerrestrand lars.jerrestrand@borasregionen.se 0723-666561 1 Varför gör vi det vi gör? Invånarna i Västra Götaland ska ha bästa möjliga förutsättningar

Läs mer

Klimat att växa i. Regional utvecklingsstrategi för Kalmar län

Klimat att växa i. Regional utvecklingsstrategi för Kalmar län Klimat att växa i Regional utvecklingsstrategi för Kalmar län Klimat att växa i Kalmar läns regionala utvecklingsstrategi Regionförbundet har statens uppdrag att samordna och besluta om länets regionala

Läs mer

Internationalisering. Globaliseringen. 26 Program E: Ledande nordlig region

Internationalisering. Globaliseringen. 26 Program E: Ledande nordlig region Internationalisering Globaliseringen Ökat informationsutbyte och minskade hinder för migration, investeringar och handel har påverkat den ekonomiska utvecklingen i världen. Globaliseringen har dessutom

Läs mer

Tillväxtstrategi för Halland Mars och April 2014

Tillväxtstrategi för Halland Mars och April 2014 Tillväxtstrategi för Halland 2014-2020 Mars och April 2014 Det regional uppdraget Region Halland uppdraget att leda det regionala utvecklingsarbetet Skapa en hållbar tillväxt och utveckling i Halland Ta

Läs mer

Åtgärdsdokument för operativt program Övre Norrland 2007-2013

Åtgärdsdokument för operativt program Övre Norrland 2007-2013 Åtgärdsdokument för operativt program Övre Norrland 2007-2013 2006-11-24 1 (20) 2006-11-24 14:27 2006-11-24 14:27 2 (20) 4. Insatsområden Den regionala konkurrenskraften ska stärkas genom att öka förmågan

Läs mer

Social ekonomi i kommande strukturfondsperiod 2007-2013 Västsverige

Social ekonomi i kommande strukturfondsperiod 2007-2013 Västsverige Social ekonomi i kommande strukturfondsperiod 2007-2013 Västsverige SERUS Ek. För. 19-20 februari 2007 1 Insatsområden 1. Entreprenörskap och innovativt företagande Aktiviteterna skall bidra till att skapa

Läs mer

Produktion: Region Västerbotten Omslagsfoto: Norrlandia bildbyrå

Produktion: Region Västerbotten Omslagsfoto: Norrlandia bildbyrå Västerbottens läns tillväxtprogram 2008 Produktion: Region Västerbotten Omslagsfoto: Norrlandia bildbyrå 1. INLEDNING Västerbottens ekonomi utvecklas väl och utgör ett positivt bidrag till den nationella

Läs mer

Beskrivning av nationella strategiska prioriteringar och nationella ämneskategorier för projektmedel i Nyps

Beskrivning av nationella strategiska prioriteringar och nationella ämneskategorier för projektmedel i Nyps Dokumentnamn Dokumenttyp Datum Beskrivning av nationella strategiska prioriteringar och ämneskategorier 2014-2020 för projektmedel i Nyps 2015-01-07 Diarienr/Projektnr Upprättad av Godkänd av Version Tillväxtverket

Läs mer

Tillväxt och hållbar utveckling i Örebro län

Tillväxt och hållbar utveckling i Örebro län Tillväxt och hållbar utveckling i Örebro län Regional utvecklingsstrategi 2018 2030 Kortversion Örebroregionen Sveriges hjärta En attraktiv och pulserande region för alla Området som idag kallas Örebroregionen

Läs mer

Tillväxtprogram för Luleå kommun

Tillväxtprogram för Luleå kommun Tillväxtprogram för Luleå kommun Syfte Tillväxtprogrammet är ett medel för att skapa förutsättningar för långsiktig och hållbar tillväxt hos näringslivet i Luleå. Grundläggande förutsättningar för denna

Läs mer

STRUKTURFONDER VAD ÄR DET?

STRUKTURFONDER VAD ÄR DET? STRUKTURFONDER VAD ÄR DET? Har du en smart projektidé som främjar jobb, tillväxt eller grön ekonomi? En idé som bidrar till att Mellersta Norrland (Jämtlands län och Västernorrlands län) ligger i framkant

Läs mer

Regionalt strukturfondsprogram för investeringar i tillväxt och sysselsättning Norra Mellansverige 2014-2020

Regionalt strukturfondsprogram för investeringar i tillväxt och sysselsättning Norra Mellansverige 2014-2020 Regionalt strukturfondsprogram för investeringar i tillväxt och sysselsättning Norra Mellansverige 2014-2020 Programförslag Att tänka på / nyheter 2014-11-06 1 Senaste nytt! Programbeslut 15 dec. 2014??

Läs mer

EU-program

EU-program Januari 2010 EU-program 2007-2013 Utgivningsår: 2010 För mer information kontakta Länsstyrelsen i Stockholms län, avdelningen för tillväxt Tfn 08-785 40 00 Rapporten finns endast som pdf. Du hittar den

Läs mer

Antagen av KF , 145. Vision 2030

Antagen av KF , 145. Vision 2030 Vision 2030 Västerviks kommun Livskvalitet varje dag Vår vision om framtiden är ett samhälle där livskvalitet står i fokus varje dag. Ett samhälle där medborgarna, gamla som unga, känner glädje, tillhörighet

Läs mer

Europeiska socialfonden

Europeiska socialfonden Europeiska socialfonden 2014-2020 Men först vad kan vi lära av socialfonden 2007-2013! Resultat Erfarenheter Bokslut i siffror 2007-2013 25 % av deltagarna i arbete 65 000 arbets platser Hälften av kommunerna

Läs mer

Dnr 03/18 HANDLINGSPLAN. Antagen av kommunfullmäktige 2004-06-14, 50

Dnr 03/18 HANDLINGSPLAN. Antagen av kommunfullmäktige 2004-06-14, 50 Dnr 03/18 HANDLINGSPLAN 2004 2007 Antagen av kommunfullmäktige 2004-06-14, 50 INNEHÅLLSFÖRTECKNING INLEDNING... 2 1. Insatsområde: Leva, bo och flytta till... 3 1.1 Boende... 3 1.2 Kommunikationer... 3

Läs mer

Nätverksträff Skolmatsakademin 2015-11-17. Marja-Leena Lampinen, Koncernstab Västra Götalandsregionen, Regional utveckling

Nätverksträff Skolmatsakademin 2015-11-17. Marja-Leena Lampinen, Koncernstab Västra Götalandsregionen, Regional utveckling Nätverksträff Skolmatsakademin 2015-11-17 Marja-Leena Lampinen, Koncernstab Västra Götalandsregionen, Regional utveckling VÄSTRA GÖTALAND 1,6 milj invånare. 49 kommuner Lång tradition inom industri och

Läs mer

Teknik och innovationer

Teknik och innovationer Teknik och innovationer 0011100010 1100101110 01101110001 01001110100 1111011000 Teknik Att ha kunskaper i teknik och naturvetenskap är viktigt i det samhälle vi lever i. Intresset för att läsa vidare

Läs mer

Redovisning av åtgärder med anledning av förordningen (2007:713) om regionalt tillväxtarbete

Redovisning av åtgärder med anledning av förordningen (2007:713) om regionalt tillväxtarbete Regeringskansliet Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Redovisning av regeringsuppdrag 1 (6) Redovisning av åtgärder med anledning av förordningen (2007:713) om regionalt tillväxtarbete Sammanfattning

Läs mer

En nationell strategi för hållbar regional tillväxt och attraktionskraft

En nationell strategi för hållbar regional tillväxt och attraktionskraft Erik Joachimsson Kompetensförsörjningsdagarna 20 oktober 2015 En nationell strategi för hållbar regional tillväxt och attraktionskraft 2015-2020 Regeringens mål EU:s lägsta arbetslöshet år 2020 Då behövs

Läs mer

en halländsk Innovationsstrategi Det vi vill se är att i Halland, den bästa livsplatsen, trivs inte bara människorna utan även deras idéer.

en halländsk Innovationsstrategi Det vi vill se är att i Halland, den bästa livsplatsen, trivs inte bara människorna utan även deras idéer. en halländsk Innovationsstrategi Det vi vill se är att i Halland, den bästa livsplatsen, trivs inte bara människorna utan även deras idéer. Varför en innovationsstrategi? Syftet med en halländsk innovationsstrategi

Läs mer

Stockholmsregionens styrkor och utmaningar. Mats Hedenström, Tillväxtdirektör

Stockholmsregionens styrkor och utmaningar. Mats Hedenström, Tillväxtdirektör Stockholmsregionens styrkor och utmaningar Mats Hedenström, Tillväxtdirektör Det går bra för Stockholms län Ur ett tillväxtperspektiv står sig Stockholm i varje jämförelse 24 000 nystartade företag 2011

Läs mer

Europeiska socialfonden samt. inkludering av utrikes födda kvinnor och män på arbetsmarknaden

Europeiska socialfonden samt. inkludering av utrikes födda kvinnor och män på arbetsmarknaden Kort om Europeiska socialfonden 2014-2020 samt inkludering av utrikes födda kvinnor och män på arbetsmarknaden Utgångspunkter för det nya Socialfondsprogrammet Bygga vidare på struktur och erfarenhet från

Läs mer

EU:s Strukturfondsprogram 2007-2013. Europeiska Unionen Europeiska regionala utvecklingsfonden

EU:s Strukturfondsprogram 2007-2013. Europeiska Unionen Europeiska regionala utvecklingsfonden EU:s Strukturfondsprogram 2007-2013 Europeiska Unionen Europeiska regionala utvecklingsfonden Tre mål 1. Konvergens 2. Konkurrenskraft och sysselsättning Regionala fonden Sociala fonden 3. Europeiskt territoriellt

Läs mer

Övergripande mål och strategisk plan för Tranemo kommun 2012-2015

Övergripande mål och strategisk plan för Tranemo kommun 2012-2015 Vision TRANEMO, kommunen som tolkar tillvaron ur ett barnperspektiv, är familjernas naturliga val av bostadsort. En väl utbyggd service skapar trygghet och trivsel som i kombination med naturskön omgivning

Läs mer

SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH. Annika Westerberg Tillväxtverket

SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH. Annika Westerberg Tillväxtverket Annika Westerberg Tillväxtverket 1 2 5 Nio program i Sverige Åtta regionala strukturfondsprogram Ett nationellt regionalfondsprogram 23 Fyra Insatsområden 1. Att stärka forskning, teknisk utveckling och

Läs mer

Västerbottens läns tillväxtprogram 2012 Genomförandeprogram för den regionala utvecklingsstrategin

Västerbottens läns tillväxtprogram 2012 Genomförandeprogram för den regionala utvecklingsstrategin Västerbottens läns tillväxtprogram 2012 Genomförandeprogram för den regionala utvecklingsstrategin Fastställdes av Förbundsfullmäktige 2012-06-07, 30 Produktion: Region Västerbotten Omslagsfoto: Norrlandia

Läs mer

Tillväxtstrategi för Halland

Tillväxtstrategi för Halland Tillväxtstrategi för Halland 2014-2020 Det regional uppdraget Region Halland har uppdraget att leda det regionala utvecklingsarbetet Skapa en hållbar tillväxt och utveckling i Halland Leda och samordna

Läs mer

Regional tillväxt skapar vi tillsammans! Ulrika Geeraedts Regional Utvecklingsdirektör

Regional tillväxt skapar vi tillsammans! Ulrika Geeraedts Regional Utvecklingsdirektör Regional tillväxt skapar vi tillsammans! Ulrika Geeraedts Regional Utvecklingsdirektör Ett samlat utvecklingsansvar I Region Jönköpings län finns flera aktörer som jobbar med utveckling i olika former,

Läs mer

Näringslivsprogram

Näringslivsprogram Sid 1 (6) Näringslivsprogram 2018 2020 Med Gävle menas Gävle Kommun Näringslivsprogrammet baseras på att Gävle Kommun i grunden tror på den enskilde entreprenörens förmåga och näringslivets kraft att främja

Läs mer

Mötesplats södra Småland. regionalt utvecklingsprogram, en strategi för Kronobergs län

Mötesplats södra Småland. regionalt utvecklingsprogram, en strategi för Kronobergs län Mötesplats södra Småland regionalt utvecklingsprogram, en strategi för Kronobergs län 1 Förord Kronobergs län står inför stora utmaningar i en allt mer komplex värld. Hösten 2008 gick världen in i en lågkonjunktur

Läs mer

Internationell strategi. för Gävle kommun

Internationell strategi. för Gävle kommun Internationell strategi för Gävle kommun Innehåll Inledning Sammanfattning... 4 Syfte med det internationella arbetet... 5 Internationell strategi För invånare, företag och Gävle kommunkoncern Foto: Mostprotos.com

Läs mer

RUS i korthet. Regional utvecklingsstrategi för Uppsala län. Ett gott liv i en nyskapande kunskapsregion med internationell lyskraft

RUS i korthet. Regional utvecklingsstrategi för Uppsala län. Ett gott liv i en nyskapande kunskapsregion med internationell lyskraft RUS i korthet Regional utvecklingsstrategi för Uppsala län Ett gott liv i en nyskapande kunskapsregion med internationell lyskraft Tre utmaningar för Uppsala län Att fortsätta växa och vara en tillgänglig

Läs mer

Internationellt program för Karlshamns kommun

Internationellt program för Karlshamns kommun Programmet antaget av kommunfullmäktige 2012-04-02, Internationellt program för Karlshamns kommun 1 (13) Karlshamns kommun Kommunledningsförvaltningen Rådhuset 374 81 Karlshamn Tel +46 454-810 00 E-post:

Läs mer

Bilaga: Nationell strategisk prioritering och Nationell ämneskategorisering

Bilaga: Nationell strategisk prioritering och Nationell ämneskategorisering Dokumentnamn Dokumenttyp Datum Beskrivning av ämneskategorier och nationella prioriteringar i Nyps Anvisning 10-01-25 Diarienr/Projektnr Upprättad av Godkänd av Version Pär Ove Bergquist 1.0 Bilaga: Nationell

Läs mer

Forum för hållbar regional tillväxt och attraktionskraft Utvecklad samverkan och dialog i det regionala tillväxtarbetet

Forum för hållbar regional tillväxt och attraktionskraft Utvecklad samverkan och dialog i det regionala tillväxtarbetet VERSION 2015-05-05 Forum för hållbar regional tillväxt och attraktionskraft Utvecklad samverkan och dialog i det regionala tillväxtarbetet Inledning I Strategin En Nationell strategi för hållbar regional

Läs mer

Barns lek och lärande en inspirationskälla till innovation och företagande. Larissa Godlewski 2013-03-19

Barns lek och lärande en inspirationskälla till innovation och företagande. Larissa Godlewski 2013-03-19 Barns lek och lärande en inspirationskälla till innovation och företagande Larissa Godlewski 2013-03-19 Barns lek och lärande - jämställdhetspolitisk arena - för de invandrakvinnor som vill och kan arbeta

Läs mer

Kompetensförsörjningsstrategi för Norrbottens läns landsting

Kompetensförsörjningsstrategi för Norrbottens läns landsting Kompetensförsörjningsstrategi för Norrbottens läns landsting Norrbottningen ska leva ett rikt och utvecklande liv i en region med livskraft och tillväxt. En fungerande och effektiv kompetensförsörjning

Läs mer

Internationell strategi - Åmåls kommun

Internationell strategi - Åmåls kommun Internationell strategi - Åmåls kommun Det internationella arbetet ska vara ett verktyg för att tillföra kompetens, erfarenhet, ekonomiska resurser och skapa framtidstro i utvecklingen av Åmåls kommuns

Läs mer

VISION VÄSTRA GÖTALAND - DET GODA LIVET

VISION VÄSTRA GÖTALAND - DET GODA LIVET - DET GODA LIVET Gemensam inriktning för att stärka Västra Götaland som en attraktiv region. Har tagits fram tillsammans med kommunförbunden och i samarbete med organisationer, högskolor/universitet, statliga

Läs mer

Det är det här vi vill

Det är det här vi vill Det är det här vi vill 9 Tankar om hur vi vill göra Vaggeryds kommun ännu bättre Socialdemokratiska kandidater till valet 2010 Socialdemokraterna i Vaggeryds kommun s-info.se/vaggeryd Politik är att vilja.

Läs mer

Yttrande över slutbetänkande av Parlamentariska landsbygdskommittén SOU 2017:1

Yttrande över slutbetänkande av Parlamentariska landsbygdskommittén SOU 2017:1 Regeringskansliet Näringsdepartementet Yttrande över slutbetänkande av Parlamentariska landsbygdskommittén SOU 2017:1 För Sveriges landsbygder en sammanhållen politik för arbete, hållbar tillväxt och välfärd

Läs mer

Europeiska socialfonden 2014-2020

Europeiska socialfonden 2014-2020 Europeiska socialfonden 2014-2020 -avstamp i Europa 2020-strategin Maria Johansson-Berg, Svenska ESF-rådet Utgångspunkter för det nya Socialfondsprogrammet Bygga vidare på struktur, erfarenhet och resultat

Läs mer

Välkommen till Svenska ESF-rådet

Välkommen till Svenska ESF-rådet Välkommen till Svenska ESF-rådet ESF-rådet i korthet Cirka 130 medarbetare i åtta regioner Huvudkontor i Stockholm Myndigheten förvaltar: Europeiska Socialfonden Fead fonden för dem som har det sämst ställt

Läs mer

Gör såhär! Steg 1. LOKAL BILAGA

Gör såhär! Steg 1. LOKAL BILAGA Gör såhär! Steg 1. LOKAL BILAGA Innan du börjar med Steg 1. Lokal bilaga ska du läsa igenom detta dokument. Här finner du strategins prioriteringar samlat. Du ska matcha ditt projekt med strategin och

Läs mer

Internationell strategi. Ett gemensamt styrdokument för Linköpings och Norrköpings kommuner

Internationell strategi. Ett gemensamt styrdokument för Linköpings och Norrköpings kommuner Internationell strategi Ett gemensamt styrdokument för Linköpings och Norrköpings kommuner Vi lever i en allt mer globaliserad värld som ger ökade möjligheter men som också ställer nya krav. Linköpings

Läs mer

Politisk inriktning för Region Gävleborg

Politisk inriktning för Region Gävleborg Diarienr: RS 2016/293 Datum: 2016-04-27 Politisk inriktning för Region Gävleborg 2016-2019 Beslutad i regionfullmäktige Region Gävleborg 2016-04-27 diarienummer RS 2016/293 Politisk inriktning 2016-2019

Läs mer

Socialt entreprenörskap Finansierar projekt inom den sociala ekonomin. Den biobaserade byggnaden i den hållbara staden. Hur gör man i Skövde?

Socialt entreprenörskap Finansierar projekt inom den sociala ekonomin. Den biobaserade byggnaden i den hållbara staden. Hur gör man i Skövde? Den biobaserade byggnaden i den hållbara staden Hur gör man i Skövde? Utlysning av projektmedel 2013-2014 Dnr RUN 614-0186-13 Socialt entreprenörskap Finansierar projekt inom den sociala ekonomin 1. Inbjudan

Läs mer

EU-kunskap om olika stödprogram för energi, klimat och miljö

EU-kunskap om olika stödprogram för energi, klimat och miljö EU-kunskap om olika stödprogram för energi, klimat och miljö Enheten för regional tillväxt Energikontor Värmland Dag Hallén 11 tematiska mål 1. Stärka forskning, teknisk utveckling och innovation. 2. Öka

Läs mer

Kommunförbundet Skånes Brysselrepresentation. Sektorsprogrammen 2014-2020

Kommunförbundet Skånes Brysselrepresentation. Sektorsprogrammen 2014-2020 Kommunförbundet Skånes Brysselrepresentation Sektorsprogrammen 2014-2020 Fördelning av medel - ramen Tillväxtpolitiken: sektorsprogram: 15,1% = röda tråden TILLVÄXTFOKUS! Sammanhållningspolitiken: 31,1%

Läs mer

Lärkonferens Inspel till nästa programperiod

Lärkonferens Inspel till nästa programperiod Lärkonferens Inspel till nästa programperiod Innovationer och entreprenörskap vart ska vi? Hit ska vi. Visst finns det väl en väg bortom kurvan?..en bra miljö för entreprenörskap och näringslivsutveckling

Läs mer

Motion till riksdagen 2015/16:2537 av Gunilla Carlsson m.fl. (S) Näringspolitiken i Västsverige

Motion till riksdagen 2015/16:2537 av Gunilla Carlsson m.fl. (S) Näringspolitiken i Västsverige Enskild motion Motion till riksdagen 2015/16:2537 av Gunilla Carlsson m.fl. (S) Näringspolitiken i Västsverige Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om näringspolitik

Läs mer

2 Internationell policy

2 Internationell policy Fastställt av: Kommunfullmäktige Datum: 19 februari 2002 Reviderad den: 20 augusti 2009 För revidering ansvarar: Kommunstyrelsen För ev uppföljning och tidplan för denna ansvarar: Dokumentet gäller för:

Läs mer

Kompetensförsörjning för tillväxt och utveckling

Kompetensförsörjning för tillväxt och utveckling Kompetensförsörjning för tillväxt och utveckling Marja-Leena Lampinen Frågor i fokus idag Kompetensplattform - vad har det lett till? Strategi för tillväxt- och utveckling i Västra Götaland 2014-2020 -

Läs mer

uppföljningssystem för anslag 1:1 Marcus Wåhlstedt, Tillväxtverket Förslag till nytt projektverksamhet finansierad av

uppföljningssystem för anslag 1:1 Marcus Wåhlstedt, Tillväxtverket Förslag till nytt projektverksamhet finansierad av Förslag till nytt uppföljningssystem för projektverksamhet finansierad av anslag 1:1 Marcus Wåhlstedt, Tillväxtverket Reglab Regionala resultat 20170510 Innehåll Uppdraget Förutsättningar Tillväxtverkets

Läs mer

Jämställdhetsperspektivet i den Regionala tillväxtpolitiken

Jämställdhetsperspektivet i den Regionala tillväxtpolitiken Jämställdhetsperspektivet i den Regionala tillväxtpolitiken Anna Olofsson, Enhetschef Regional Tillväxt, Politikens inriktning Jämställdhetsperspektivet Aktörer och regeringens styrning Ansvaret för regionalt

Läs mer

Livsmedelssektorn saknar arbetskraft vem gör vad i Västra Götaland?

Livsmedelssektorn saknar arbetskraft vem gör vad i Västra Götaland? Livsmedelssektorn saknar arbetskraft vem gör vad i Västra Götaland? Kompetensförsörjning med hjälp av utrikesfödda Det råder fortsatt problem med etablering på arbetsmarknaden samtidigt som arbetsmarknaden

Läs mer

Positionspapper arbetsmarknad/kompetensförsörjning - Ett enat Sydsverige för en stark och växande arbetsmarknad

Positionspapper arbetsmarknad/kompetensförsörjning - Ett enat Sydsverige för en stark och växande arbetsmarknad 180928 justerat efter beslut i styrelsen för Regionsamverkan Sydsverige Positionspapper arbetsmarknad/kompetensförsörjning - Ett enat Sydsverige för en stark och växande arbetsmarknad Introduktion Regionsamverkan

Läs mer

Samverkan och mervärde av EU:s sammanhållningspolitik för regional tillväxt

Samverkan och mervärde av EU:s sammanhållningspolitik för regional tillväxt Samverkan och mervärde av EU:s sammanhållningspolitik för regional tillväxt Kjell Unevik, Europaforum XII Norra Sverige, Örnsköldsvik 7-8 maj 2008 Lissabonstrategin Nationella strategin för regional konkurrenskraft,

Läs mer

En internationell dimension i vardagspolitiken

En internationell dimension i vardagspolitiken Utgångspunkt En internationell dimension i vardagspolitiken Från strategier till praktisk handling Ett lokalt/regionalt uppdrag som löses genom insatser på flera olika nivåer och sammanhang Norrbottenskonferensen,

Läs mer

Europeiska socialfonden

Europeiska socialfonden Sid 1 (5) Beslutsdatum 2009-02-02 Europeiska socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling Utlysning av projektmedel i Västsverige Namn på utlysning: Utlysning 2-2009

Läs mer

Näringsdepartementet. En nationell strategi för regional tillväxt och attraktionskraft

Näringsdepartementet. En nationell strategi för regional tillväxt och attraktionskraft En nationell strategi för regional tillväxt och attraktionskraft 2014 2020 Nationell strategi för regional tillväxt och attraktionskraft 2014 2020 Är vägledande och styrande för det regionala tillväxtarbetet

Läs mer

Social ekonomi i kommande strukturfondsperiod 2007-2013 Småland med öarna

Social ekonomi i kommande strukturfondsperiod 2007-2013 Småland med öarna Social ekonomi i kommande strukturfondsperiod 2007-2013 Småland med öarna SERUS Ek. För. 19-20 februari 2007 1 Insatsområden 1. Tillgänglighet Detta insatsområde innehåller åtgärder för att ge en ökad

Läs mer

STRÖMSTADS KOMMUN KOMMUNSTYRELSEN. Folkhälsopolicy. Antaget av Kommunfullmäktige 2010-05-20, 48

STRÖMSTADS KOMMUN KOMMUNSTYRELSEN. Folkhälsopolicy. Antaget av Kommunfullmäktige 2010-05-20, 48 STRÖMSTADS KOMMUN KOMMUNSTYRELSEN Folkhälsopolicy Antaget av Kommunfullmäktige 2010-05-20, 48 Folkhälsopolicy för Strömstads kommun ANTAGEN AV KOMMUNFULLMÄKTIGE 2010-05-20 Innehåll Bakgrund...4 Jämlika

Läs mer

TEKNIKUTBILDNING FÖR DAGENS OCH FRAMTIDENS INDUSTRI

TEKNIKUTBILDNING FÖR DAGENS OCH FRAMTIDENS INDUSTRI TEKNIKUTBILDNING FÖR DAGENS OCH FRAMTIDENS INDUSTRI TEKNIKCOLLEGE SOM TILLVÄXTFAKTOR Svensk industri har stor betydelse för vår samhällsekonomi och hög teknisk kompetens är viktig för svensk tillväxt.

Läs mer

Landsbygdsprogrammet 2014-2020

Landsbygdsprogrammet 2014-2020 Landsbygdsprogrammet 2014-2020 Smart och hållbar ekonomi för alla Alla EU-stöd i Sverige ska bidra till smart och hållbar tillväxt för alla, det är det övergripande målet i den långsiktiga strategin Europa

Läs mer

Europeiska och regionala prioriteringar

Europeiska och regionala prioriteringar www.regionvasterbotten.se och regionala prioriteringar NS forum 2014 05 06 www.regionvasterbotten.se Regionala prioriteringar Regionala och prioriteringar samspelar! Norrbottens och Västerbottens regionala

Läs mer

Näringslivsstrategi i Nyköping 2014-2017. Framtagen av näringslivet i samverkan med Nyköpings kommun

Näringslivsstrategi i Nyköping 2014-2017. Framtagen av näringslivet i samverkan med Nyköpings kommun Näringslivsstrategi i Nyköping 2014-2017 Framtagen av näringslivet i samverkan med Nyköpings kommun Antagen av kommunstyrelsen 24 mars 2014 2/5 Innehållsförteckning Målbild 2017... 3 Kvantitativa övergripande

Läs mer

Ett trettiotal rekommendationer

Ett trettiotal rekommendationer Ett trettiotal rekommendationer Territorial Review Den 2012 kunskapsbaserade 12 rekommendationer med 32 underrekommendationer ekonomin måste utvecklas Alltför stort inslag av lågteknologisk industri Industrins

Läs mer

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Arbetsmarknadsutredningen (A 2016:03) Dir. 2017:71. Beslut vid regeringssammanträde den 22 juni 2017

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Arbetsmarknadsutredningen (A 2016:03) Dir. 2017:71. Beslut vid regeringssammanträde den 22 juni 2017 Kommittédirektiv Tilläggsdirektiv till Arbetsmarknadsutredningen (A 2016:03) Dir. 2017:71 Beslut vid regeringssammanträde den 22 juni 2017 Precisering av och förlängd tid för uppdraget Regeringen beslutade

Läs mer

REGIONAL STRATEGI FÖR ÖKAD INFLYTTNING OCH FÖRBÄTTRAD INTEGRATION 2015-2020

REGIONAL STRATEGI FÖR ÖKAD INFLYTTNING OCH FÖRBÄTTRAD INTEGRATION 2015-2020 REGIONAL STRATEGI FÖR ÖKAD INFLYTTNING OCH FÖRBÄTTRAD INTEGRATION 2015-2020 Integration handlar om att olika delar går samman till en helhet. Integration är en förutsättning för utveckling och tillväxt

Läs mer

28 DestinationHalland beslut om medfinansiering av EU-projekt RS150304

28 DestinationHalland beslut om medfinansiering av EU-projekt RS150304 Ärende 28 RS 2015-09-23 28 DestinationHalland2020 - beslut om medfinansiering av EU-projekt RS150304 Ärende Projektet syfte är att skapa en attraktiv och innovativ samverkansarena för utveckling av den

Läs mer

Regional kulturpolitik - Värmland. Karlstad 5 mars 2012

Regional kulturpolitik - Värmland. Karlstad 5 mars 2012 Regional kulturpolitik - Värmland Karlstad 5 mars 2012 Region Värmland Ett regionalt kommunförbund för regional utveckling, tillväxtfrågor samt kultur och folkbildning i Värmland. Huvudmän är Värmlands

Läs mer

TECHTANK VERKSAMHETSPLAN 2018 TECHTANK.SE

TECHTANK VERKSAMHETSPLAN 2018 TECHTANK.SE TECHTANK VERKSAMHETSPLAN 2018 TECHTANK.SE OM TECHTANK Techtank är ett teknikkluster i södra Sverige som samlar avancerade industri- och teknikföretag. Medlemsföretagen har kunder på olika internationella

Läs mer

Sundbybergs stads näringslivspolicy 1

Sundbybergs stads näringslivspolicy 1 KOMMUNKONTORET 2013-04-05 1 (5) Sundbybergs stads näringslivspolicy 1 Övergripande mål Grunden för välfärd för Sundbybergs stads invånare är en hållbar och långsiktig ekonomisk tillväxt. Företagandet är

Läs mer

Tillväxtplanering Regionala utvecklingsprogram. Pernilla Nordström Länsstyrelsen i Stockholms län

Tillväxtplanering Regionala utvecklingsprogram. Pernilla Nordström Länsstyrelsen i Stockholms län Tillväxtplanering Regionala utvecklingsprogram Pernilla Nordström Länsstyrelsen i Stockholms län Länsstyrelsen Länsstyrelsens tillväxtuppdrag Kulturen i tillväxtuppdraget Kultur och fysisk planering Länsstyrelsens

Läs mer

TVG Handlingsplan 2015

TVG Handlingsplan 2015 TVG Handlingsplan 2015 Handlingsplan 2015 Innehållsförteckning 1. Inledning s. 3 2. Ändamål s. 3 3. Schema över Tillväxtgruppens verksamhet 2015 s. 4 4. Verksamhetsområden s. 5 4.1. Nyföretagande s. 6

Läs mer

Botnia-Atlantica Uppstartskonferens. Umeå, 11 december 2014

Botnia-Atlantica Uppstartskonferens. Umeå, 11 december 2014 Botnia-Atlantica 2014-2020 Uppstartskonferens Umeå, 11 december 2014 Norge: Nordland Fylkeskommune Sverige: Västerbotten Västernorrland Nordanstigs kommun Finland: Mellersta Österbotten Österbotten Södra

Läs mer

Utlysningstext socialt entreprenörskap 2015

Utlysningstext socialt entreprenörskap 2015 Utlysningstext socialt entreprenörskap 2015 - projektmedel för utvecklingsinsatser inom social ekonomi Utlysning av projektmedel 2015 Dnr RUN 614-0186-13 1. Inbjudan socialt entreprenörskap i Västra Götaland

Läs mer

För ett jämställt Dalarna

För ett jämställt Dalarna För ett jämställt Dalarna Regional avsiktsförklaring 2014 2016 Vi vill arbeta för...... Att förändra attityder Ett viktigt steg mot ett jämställt Dalarna är att arbeta med att förändra attityder i länet,

Läs mer

Internationell strategi Sävsjö Kommun

Internationell strategi Sävsjö Kommun Internationell strategi Sävsjö Kommun riktlinjer för det internationella perspektivet kopplat till Utvecklingsstrategin(Usen) Antagen av kf 2013-12-16 Bakgrund En ökad internationalisering, Sveriges medlemskap

Läs mer

TEKNIKUTBILDNING FÖR DAGENS OCH FRAMTIDENS INDUSTRI - KOMPETENSCENTRA FÖR EFFEKTIV RESURSANVÄNDNING

TEKNIKUTBILDNING FÖR DAGENS OCH FRAMTIDENS INDUSTRI - KOMPETENSCENTRA FÖR EFFEKTIV RESURSANVÄNDNING TEKNIKUTBILDNING FÖR DAGENS OCH FRAMTIDENS INDUSTRI - KOMPETENSCENTRA FÖR EFFEKTIV RESURSANVÄNDNING TEKNIKCOLLEGE SOM TILLVÄXTFAKTOR Svenska teknik- och industriföretag har stor betydelse för vår samhällsekonomi

Läs mer

SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH

SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH Regeringens innovationsstrategi Delmål: Använda potentialen i social innovation och samhällsentreprenörskap för att bidra till att möta samhällsutmaningar. 1 Regeringens innovationsstrategi Det handlar

Läs mer

Västra Götaland Strategi för tillväxt och utvecklig i Västra Götaland

Västra Götaland Strategi för tillväxt och utvecklig i Västra Götaland Västra Götaland 2020 Strategi för tillväxt och utvecklig i Västra Götaland 2014-2020 Västra Götaland 2020 Ett verktyg för att genomföra den gemensamma visionen om Det goda livet En gemensam vägvisare för

Läs mer

Strategisk plan för samverkan med det omgivande samhället perioden

Strategisk plan för samverkan med det omgivande samhället perioden Sid 1 (10) Strategisk plan för samverkan med det omgivande samhället perioden 2009-2013 Fastställd av universitetsstyrelsen den 11 juni 2009 Sid 2 (10) Innehåll sid. 1. Uppdraget att samverka 3 2. Umeå

Läs mer

Postadress Besöksadress Webb Telefon Bankgiro Organisationsnummer

Postadress Besöksadress Webb Telefon Bankgiro Organisationsnummer Humanistiska nämnden Kulturplan för Ånge kommun 2018-2020 Dokumentansvarig: Kulturchef Fastställd av: Kommunfullmäktige Omfattar: Ånge kommunkoncern Fastställd när: 2018-02-26 11 Postadress Besöksadress

Läs mer

ETT ENAT SYDSVERIGE FÖR EN STARK OCH VÄXANDE ARBETSMARKNAD

ETT ENAT SYDSVERIGE FÖR EN STARK OCH VÄXANDE ARBETSMARKNAD ETT ENAT SYDSVERIGE FÖR EN STARK OCH VÄXANDE ARBETSMARKNAD POSITIONSPAPPER REGIONSAMVERKAN SYDSVERIGE ARBETSMARKNAD/KOMPETENSFÖRSÖRJNING 2018 1 2 INTRODUKTION Regionsamverkan Sydsverige är ett samarbetsorgan

Läs mer

Vårändringsbudget Förslag med bäring på Tillväxtverkets verksamhet 16 april 2018

Vårändringsbudget Förslag med bäring på Tillväxtverkets verksamhet 16 april 2018 Vårändringsbudget 2018 Förslag med bäring på Tillväxtverkets verksamhet 16 april 2018 Hur går det för Sverige? Stabil svensk tillväxt och stark arbetsmarknad Källa: Regeringen Huvudsakliga satsningar Fördjupad

Läs mer

Det här är regionförbundet örebro

Det här är regionförbundet örebro Det här är regionförbundet örebro BORLÄNGE LJUSNARSBERG Tolv kommuner i hjärtat av Sverige Våra medlemmar är Örebro läns landsting och kommunerna Askersund, Degerfors, Hallsberg, Hällefors, Karlskoga,

Läs mer

BILDNINGSFÖRVALTNINGENS VISION FÖR VUXENUTBILDNINGEN

BILDNINGSFÖRVALTNINGENS VISION FÖR VUXENUTBILDNINGEN 1 Brett utbildningsutbud för individuell kompetensutvecklingsbehov Samverkan med näringslivet och andra myndigheter En god arbetsmiljö med behöriga lärare och hög kvalité AVESTA KOMMUN Vuxenutbildningen

Läs mer

I detta korta PM sammanfattas huvuddragen i de krav som ställs och som SKA uppfyllas för att ett projekt ska kunna få pengar.

I detta korta PM sammanfattas huvuddragen i de krav som ställs och som SKA uppfyllas för att ett projekt ska kunna få pengar. Vad krävs för att få pengar från ESF (EU:s socialfond) för projekt i Stockholmsregionen? - En genomgång av förutsättningar och krav som gäller på EU-, nationell- och regional nivå För alla som ska söka

Läs mer

Medfinansiering av projektet Smart Tillväxt

Medfinansiering av projektet Smart Tillväxt BESLUTSUNDERLAG 1/3 Regionutvecklingsnämnden Medfinansiering av projektet Smart Tillväxt Projektbeskrivning Företag i Östra Mellansverige står inför stora utmaningar. De behöver möta kraven från en ökad

Läs mer

Regional Utvecklingsstrategi 13 juni 2017

Regional Utvecklingsstrategi 13 juni 2017 Regional Utvecklingsstrategi 13 juni 2017 Tidplan/fortsatta processen, struktur RUS. Presentation målbild, prioriterade utvecklingsområden och strategier inom prioriterade utvecklingsområden Fortsatt tidplan/process

Läs mer

Från EU:s budget till lokaltregionalt. Säffle 16 oktober 2006

Från EU:s budget till lokaltregionalt. Säffle 16 oktober 2006 Från EU:s budget till lokaltregionalt utvecklingsarbete Säffle 16 oktober 2006 Huvudrubriker i EU:s budget Hållbar tillväxt - konkurrenskraft för tillväxt och sysselsättning ( sektorspolitik) - ökad sammanhållning

Läs mer

EU projektanalys Bromölla kommun Övergripande mål och EU finansiering

EU projektanalys Bromölla kommun Övergripande mål och EU finansiering Inledning Analysen är genomförd utifrån Kommunstyrelsens handlingsplan för att uppnå kommunfullmäktiges mål. Analysen följer huvudsakligen den systematik som finns i dokumentet. Fokus för analysen är att

Läs mer