Teorikurs på forskarnivå VT 2014

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Teorikurs på forskarnivå VT 2014"

Transkript

1 Teorikurs på forskarnivå VT 2014 Lärare: Maria Sjöberg och Yvonne Maria Werner och KURSENS MÅL OCH SYFTE Kursen omfattar 7,5 hp och handlar om teoribildningar och analytiska perspektiv. Den vänder sig till doktorander som befinner sig i inledningsskedet av forskarutbildningen. Målet är att deltagarna dels ska utöka sina historieteoretiska kunskaper och fördjupa sin analytiska reflexion över det egna avhandlingsarbetet, dels höja sin generella forskningskompetens och historievetenskapliga allmänbildning. Detta sker genom att deltagarna tar del av aktuella historievetenskapliga forskningsdebatter, diskuterar nya teoretiska strömningar samt studerar klassiker på fältet. Kursperioden löper mellan den 20 februari och den 25 mars. Det är en helfartskurs och det är nödvändigt att varje doktorand avsätter denna tid för att kunna fullfölja kursen. Redovisning och diskussioner sker i samband med två internat, vilka hålls i mitten och i slutet av kursen. Mellan internaten arbetar doktoranderna på egen hand i grupper på sina respektive institutioner. Till varje internat ska ett visst angivet pensum av texter läsas och analyseras och skriftliga redovisningar skickas in. Vissa texter läses av alla, andra väljs från en lista eller i samråd med seminarieledarna. Den obligatoriska litteraturen har en i bred mening kulturhistorisk inriktning och speglar den språkliga och andra vändningar inom nyare historisk forskning. Examination sker genom aktivt deltagande i seminarierna på internaten och i form av ett antal skriftliga uppgifter. Inför internaten ska deltagarna förutom att ha förberett läsuppgifterna lämna in skriftliga redogörelser, vilka specificeras nedan. Kursens upplägg INTRODUKTION 30 JANUARI Introduktionen hålls i samband med forskarskolans PM-internat. Då presenteras kursens upplägg, deltagarna och deras avhandlingsarbeten. Lärarna ger utifrån sina personliga erfarenheter en kort idéhistorisk och vetenskapsteoretisk orientering om utvecklingen inom historieämnet. Kurshäften och kompendier delas ut jämte instruktioner för gruppmötena på respektive institution. VIKTIGA DATUM Val av klassiker meddelas senast den 25 februari, recension av en av de obligatoriska avhandlingarna och analysen av klassikern skickas in senast den 6 mars och presentationen av teoretiska perspektiv i det egna avhandlingsprojektet senast den 19 mars; i samtliga fall är deadline klockan 16.

2 Forskningsinternat 1: mars På internatet diskuterar vi dels texter som belyser den kulturhistoriska vändningens och postmodernismens betydelse för historisk forskning och reflekterar över teoriers funktion och användbarhet, dels historiska klassiker. Inför internatet skriver varje deltagare en recension av en av de obligatoriska avhandlingarna med fokus på teoretiska perspektiv och deras tillämpning (max 6000 tecken) samt en presentation av den valda klassikern (max 9000 tecken). Utkast diskuteras på interna seminarier på respektive lärosäte någon vecka tidigare. Inlämningsuppgifterna skickas per mejl till seminarieledarna och läggs upp på LUVIT senast den 6 mars kl. 16. Måndagen den 10 mars SEMINARIUM 1: Teorier och teoretiska perspektiv: historieteoretisk lägesbestämning Vilken betydelse har valet av teoretiska perspektiv för forskningsprocessen? Detta är den övergripande frågan för detta seminariepass. Vi diskuterar den historiografiska utvecklingen med fokus på två företeelser som har präglat de senaste årens historieteoretiska diskussioner, nämligen 1) den kulturella vändningen och de diskussioner angående tolkningsproblematiken som den utlöst och 2) postmodernismen. Litteratur: Brown och Gunn samt debattartiklarna i Scandia om postmodernismen (Edenheim, Gustafsson Chorell, Larsson, Salomon). Följande frågor tjänar som vägledning för diskussionerna: (med angivelse av vilken lärosätesgrupp som inleder diskussionen) SH Vilka är enligt Brown postmodernismens ideologiska och vetenskapsteoretiska fundament? Hur ser han på sanningsfrågan och historikerns moraliska ansvar? Och vad kan man utläsa om postmodernismens betydelse för teoribildning och teoretiska perspektiv i hans bok? Vilka svagheter och styrkor finns enligt din mening i hans resonemang? Anser du dig själv vara postmodernist? Motivera varför/varför inte! LNU Vilka teoretiska antaganden ligger till grund för nya kulturteorier inom historieforskningen? Hur förhåller sig dessa till andra intellektuella och vetenskapsteoretiska strömningar som har präglat historieämnet, såsom empirism, positivism och strukturalism? Vilka teoretiska spänningar och motsättningar finns inom det kulturhistoriska fältet? GU Den kulturella och språkliga vändningen har inneburit att nya forskningsproblem har introducerats, men också att man ställer nya frågor om gamla fenomen. Hur har studiet av makt, modernitet och identitet enligt Gunn förändrats i historisk forskning under de senaste två decennierna? På vilket sätt har ditt eget forskningsområde omformats av perspektivförskjutningar och nya teoretiska impulser?

3 LU Vilket inflytande har olika kulturteorier haft på den samtida historievetenskapen? Finns det några nya tendenser? Eller rör det sig bara om nytt vin i gamla läglar? Och vad försummar vi att forska om? Hur ser debattörerna i Scandia på den kulturella vändningen och postmodernismen? Vad är poängen i de respektive bidragen? På vilka punkter är de oense? Hur förhåller sig deras syn på postmodernismen till Browns presentation av densamma? Vilken roll spelar frågan om samhällsrelevans? Och hur ser du själv på denna problematik? SEMINARIUM 2: Analys av de obligatoriska avhandlingarna Inför detta seminarium har deltagarna diskuterat avhandlingarna på seminarier på respektive lärosäte och skrivit en recension av en av avhandlingarna med fokus på teoretiska perspektiv och deras tillämpning. Deltagarna delas in i två grupper, en för varje lärare. I grupperna diskuteras de båda obligatoriska avhandlingarna med fokus på teoretiska perspektiv och deras användning och funktion. Detta sker i form av ett rollspel, där hälften av deltagarna lyfter fram avhandlingarnas förtjänster, och den andra hälften agerar kritisk opponent. Vi diskuterar även deltagarnas recensioner samt frågan om vilken funktion en recension har och olika sätt att utforma en sådan. Gruppindelningen meddelas i förväg, och deltagarna förväntas ha läst den egna gruppens recensioner. SEMINARIUM 3: Avslutande diskussion Samlad diskussion i helgrupp och utvärdering av gruppernas resultat och dagens lärdomar. Tisdagen den 11 mars SEMINARIUM 4: Språk och historia Vi tar upp språkets roll samt reflekterar över sambandet mellan språk, historiesyn och valet av teori och analytiskt ramverk. För att möjliggöra en mer ingående diskussion delas deltagarna in i två grupper. Litteratur: Koselleck, Foucault och Skinner samt Jordheim. Följande frågor tjänar som vägledning för diskussionerna: Koselleck, Foucault och Skinner kan alla sägas studera språket i historien. På vilket sätt kommer detta till uttryck i deras artiklar? Vad är essensen i deras respektive texter? Och vilka likheter och skillnader finns det i deras angreppssätt och utgångspunkt?

4 Vilka intellektuella traditioner har format deras syn på historien (jfr Jordheim)? Tycker du att den bild som Jordheim ger stämmer överens med det intryck du får av att läsa de tre artiklarna? Ofta finns det ett samband mellan en explicit formulerad historieteori och en underliggande historiesyn. Hur kommer detta till uttryck hos Koselleck, Foucault och Skinner? Att fundera över: Vilken betydelse har en analys av språket i din historiska undersökning? Hur har din historiesyn präglat ditt val av teori och analytiskt ramverk? SEMINARIUM 5: Diskussion om språk och historia i helgrupp SEMINARIUM 6: Teoretisk fördjupning: läsning av klassiker Fördjupning inom valfritt teoretiskt område eller inriktning genom en analys av ett verk av någon av de klassiska teoretikerna. Exempel på sådana teoretiska områden är hermeneutik (Gadamer, Dilthey), moderniseringsteori (Weber, Habermas), civiliserings- och disciplineringsteorier (Elias, Foucault), genus (Butler, Connell, Scott), historiekultur och narration (Rüsen, Ricœur, White), postkolonial teoribildning (Said), begreppshistoria (Koselleck, Skinner) etc. Analysen presenteras i form av en essä (max 9000 tecken). I essän behandlas både klassikern i sig och ett valfritt arbete där det teoretiska perspektivet ifråga diskuteras och tillämpas. Deltagarnas essäer utgör underlag för diskussionen, vilken både ägnas teoretikern som sådan och dess användbarhet som analysredskap i historisk forskning. För att möjliggöra en mer fördjupad diskussion delas deltagarna in i två grupper. SEMINARIUM 7: Avslutande diskussion i samlad grupp Vi diskuterar dagens resultat och lärdomar

5 Forskningsinternat 2: mars Detta internat innehåller tre moment. Det första handlar om sambandet mellan teoretiska perspektiv, historiesyn och tolkning med utgångspunkt från exemplet postkolonialism, det andra om nyare teoretiska perspektiv som pekar framåt och bortom det kulturhistoriska paradigmet, medan det tredje tar sikte på teoretiska perspektiv i det egna avhandlingsarbetet. Inför internatet ordnas interna seminarier på de olika lärosätena där de två förstnämnda punkterna diskuteras. Vidare skriver deltagarna en redogörelse för det egna avhandlingsprojektet med reflexioner och argumentering kring de valda teoretiska analysramarna (max 9000 tecken). Inlämningsuppgiften skickas per mejl till seminarieledarna och läggs upp på LUVIT senast den 19 mars kl. 16. Måndagen den 24 mars SEMINARIUM 8: Perspektiv, historiesyn och teoriutveckling: Exemplet postkolonialism Vilken betydelse har valet av teoretiska perspektiv för forskningsprocessen? Hur utvecklas en teoretisk tradition? Denna fråga står i centrum för detta seminarium där vi reflekterar över sambandet mellan historiesyn och val av analytiska infallsvinklar. På seminariet diskuteras dels begreppet postkolonialism, dess möjligheter och begränsningar i förhållande till tid och rum, dels relationen mellan historia, språk, politik, makt och identitet i de lästa texterna. Litteratur: Bhabha, Borutta, Colley, Said och Spivak. Följande frågor tjänar som vägledning för diskussionerna: (med angivelse av vilken lärosätesgrupp som inleder diskussionen) LNU Vilka vetenskapstraditioner och forskare har inspirerat Said och Kahle i deras respektive uppfattning om Orientens relation till Europa? Hur och med vilka innebörder används begreppet orientalism och vilka är begreppets utgångspunkter? SH Vilken betydelse tillmäter Said kunskap och makt i sin analys av relationen mellan Europa och Orienten? Hur ser Kahles på orientalismens historia och hur vilka likheter och skillnader finns mellan hennes och Saids uppfattning? Hur ska man förklara att Saids uppfattning har fått ett så stort genomslag? Och varför och på vilka grunder den mött kritik? LU Vilka vetenskapstraditioner och forskare har inspirerat Bhabhas uppfattning om kolonial dominans respektive Spivaks syn på makt? Vilka innebörder och betydelser har begreppet hybriditet i Bhabhas analys? Och vilken betydelse och funktion har begreppet subalternitet hos Spivak? Tycker du att begreppen fyller sin funktion som analytiska redskap? Och vilka analytiska vinster och begränsningar innebär dessa begrepp?

6 GU Vilka är Colleys respektive Boruttas empiriska och teoretiska utgångspunkter? Och vilken roll spelar religion i deras analyser? Vilka är deras respektive huvudresultat? På vilket sätt innebär Colleys slutsatser en kritik av postkoloniala perspektiv? Och kan man märka några influenser från postkolonial teoribildning i Boruttas undersökning? SEMINARIUM 9: Nya teoretiska strömningar i historievetenskapen Vilka teoretiska perspektiv kommer att prägla framtidens historieforskning? Denna fråga utgör utgångspunkten för seminariet. Underlaget för diskussionerna utgörs av deltagarnas presentationer av artiklar från History and Theory eller andra relevanta teoriorienterade tidskrifter från 2007 och framåt. Varje lärosätesgrupp väljer ut minst två artiklar (tre om gruppen är stor), vilka diskuteras på interna möten inför internatet. Resultatet av dessa diskussioner presenteras muntligt på detta seminarium, gärna med stöd av power-point och/eller korta sammanställningar som delas ut i samband med respektive presentation. Tisdagen den 25 mars SEMINARIUM 10: Diskussion av analysramar och teoretiska perspektiv i avhandlingsarbetet Deltagarna delas in i två grupper efter ämne och inriktning. Som underlag tjänar de avhandlingspaper som skickats in. Syftet är att diskutera analysramar och teoretiska perspektiv i den planerade avhandlingen och att fundera på alternativa val. Deltagarna presenterar sina egna paper och fungerar som kritisk granskare av ett av de övriga. SEMINARIUM 11: Diskussion om teorier och teoretiska perspektiv i samlad grupp Summering av diskussionerna i smågrupperna och allmänna reflexioner kring teoretiska perspektiv i avhandlingsarbetet. Vilken funktion fyller teorierna? Hur relateras de till metoden? Vad är nyttan med att anknyta till en klassiker? Och vad är en klassiker? Är det kanske bättre att utveckla egna teoretiska perspektiv byggda på empirisk generalisering utifrån det egna avhandlingsarbetet? Hur har kursen påverkat avhandlingsarbetets teoretiska inriktning? Detta är några av de frågor som vi kan ta upp på detta seminarium. SEMINARIUM 12: Avslutande diskussion Vi diskuterar kursens resultat och lärdomar.

7 Litteraturlista Samtliga artiklar är nerladdningsbara via LUBsearch. Artiklarna i Scandia finns att ladda ner på Böckerna finns att köpa eller låna. OBLIGATORISK LITTERATUR Callum Brown, Postmodernism for historians, London 2005 (200 s.) Homi K. Bhabha, Signs Taken for Wonders: Questions of Ambivalence and Authority under a Tree outside Delhi, May 1817, Critical Inquiry, 1985:1 Manuel Borutta, Enemies at the Gate: The Moabit Klostersturm and the Kulturkampfin Germany : Christopher Clark, Wolfram Kaiser (eds), Culture wars: secular-catholic conflict in nineteenth-century Europe, Cambridge 2003, s (27 s.) Gayatri Chakravorty Spivak, Can the Subaltern Speak? : Marxism and the Representation of Culture, London 1988, s (34 sidor) Linda Colley, Britain and Islam, : Different Perspectives on Difference : The Yale Review 2000:4, s (20 s.) Michel Foucault, Archeology of Knowledge (1969) digitalt tillgängligt utdrag Simon Gunn, History and cultural theory, Edinburgh 2006 (265 s.) Helge Jordheim, Läsningens vetenskap: Utkast till en ny filologi, Gråbo 2003 (urval, 170 s.) Läses extensivt som komplement till Koselleck, Foucault och Skinner Reinhart Koselleck, Linguistic Change and the History of Events : Journal of Modern History, December 1989, s (17 s.) Simon Larsson, Mandarinernas återkomst & Kim Salomon, Vitalisering av historievetenskapen, Scandia 2010:2, s (38 s.) Kim Salomon, Den kulturella vändningens provokationer ; Torbjörn Gustafsson Chorell, Kommentar till Kim Salomon ; Sara Edenheim, Den kulturella förevändningen. Om historieämnet, poststrukturalismen och konflikten som inte får finnas, Scandia 2009:1, s (48 s.) Quentin Skinner, Meaning and Understanding in the History of Ideas : History and Theory 1969, Vol. 8, 3-53 (50 sidor) Edward W. Said, Orientalism, London 1978, inledning, kapitel 1 jämte förordet av Sigrid Kahle (ca 200 sidor; finns i ett flera utgåvor) OBLIGATORISKA AVHANDLINGAR: Johan Östling, Nazismens sensmoral: Svenska erfarenheter i andra världskrigets efterdyning, Atlantis 2008 (diss Lund) Karin Sennefelt, Den politiska sjukan: Dalupproret 1743 och frihetstida politisk kultur, Gidlunds 2001 (diss Uppsala)

8 VALFRI LITTERATUR Exempel på klassiker Pierre Bourdieu, Homo academicus, Eslöv 1996 Pierre Bourdieu, Kultursociologiska texter (i urval av Donald Broady och Mikael Palme), Stockholm 1986, 304 s. Pierre Bourdieu, Konstens regler: Det litterära fältets uppkomst och struktur (Les règles de l'art), Symposion 2000, 523 s. Judith Butler, Gender trouble: Feminism and the subversion of identity, New York , 236 s. R. W Connel, Masculinities, Berkeley 1995, 295 s. Wilhelm Dilthey, Einleitung in die Geisteswissenschaften. Versuch einer Grundlegung für das Studium der Gesellschaft und Geschichte, Stuttgart/Göttingen 1962 (1883) Norbert Elias, Civilisationsteori, Stockholm (2 band på ca 330 s. vardera; Über den Prozess der Zivilisation: Soziogenetische und psychogenetische Untersuchungen, München 1939). Michel Foucault, The order of things: An archaeology of the human sciences, London 2002 (Les Mots et les Choses, Gallimard, Paris 1966), 422 s. Michel Foucault, Vetandets arkeologi (L'Archéologie du savoir, Paris 1969 ), Lund 2002, 238 s. Michel Foucault, Diskursernas kamp, texter i urval av Thomas Götselius & Ulf Olsson (L'ordre du discours, Paris 1971), Symposion 2008, 319 s. Hans-Georg Gadamer, Sanning och metod: I urval (Wahrheit und Methode), Göteborg 1997, 213 sidor Hans-Georg Gadamer, Gesammelte Werke (Bd 1, Hermeneutik, 2, Wahrheit und Methode : Grundzüge einer philosophischen Hermeneutik), Tübingen 1990, 494 s. Det finns flera utgåvor och även engelska översättningar Jürgen Habermas, Diskurs, rätt och demokrati : politisk-filosofiska texter ( i urval av Erik Oddvar Eriksen och Anders Molander) Göteborg 1997, 187 s. Jürgen Habermas, Borgerlig offentlighet: Kategorierna privat och offentligt i det moderna samhället (Strukturwandel der Öffentlichkeit), Lund 2003, 272 s. Jürgen Habermas, Die Moderne: Ein unvollendetes Projekt : philosophisch-politische Aufsätze , Leipzig 1992, 254 s. Hayden White, Metahistory: The historical imagination in nineteenth-century Europe, Baltimore 1979 (nyare upplagor finns), 448 s. Hayden White, The fiction of narrative: Essays on history, literature, and theory, , Baltimore 2010, 382 s. Reinhart Koselleck, Erfarenhet, tid och historia: Om historiska tiders semantik, Göteborg 2004, 198 s. Reinhart Koselleck, Kritik und Krise: Eine Studie zur Pathogenese der bürgerlichen Welt Frankfurt am Main 1992 (1959), 247 s. Reinhart Koselleck, The practice of conceptual history: Timing history, spacing concepts Stanford 2002, 363 s.

9 Reinhart Koselleck, Zeitschichten: Studien zur Historik (med ett bidrag av Hans-Georg Gadamer, Frankfurt am Main 2000, 399 s. Karl Marx, Texter i urval (inledningar och kommentarer: Sven-Eric Liedman & Björn Linnell), Stockholm 2003, 473 s. Paul Ricœur, History and truth (Histoire et vérité), Evanston 2007, 333 s. Paul Ricœur, Från text till handling: En antologi om hermeneutik (Texte a l'action), Stockholm 1993, 244 s. Paul Ricœur, Minne, historia, glömska (La mémoire, l histoire, l oubli), Göteborg 2005, 620 s. Quentin Skinner, Visions of politics. Vol. 1, Regarding method, Cambridge 2002, 209 s. Quentin Skinner, Meaning and context: Quentin Skinner and his critics (edited and introduced by James Tully), Cambridge 1988, 353 s. Joan Wallach Scott, Gender and the politics of history, New York 1999, 267 s. Max Weber, Den protestantiska etiken och kapitalismens anda, (Die protestantische Ethik und der Geist des Kapitalismus), Lund 1978, 161 s. Max Weber, Religionen, rationaliteten och världen, (Zwischenbetrachtung), Lund 1996, 118 s. Gerhard Oestreich, Geist und Gestalt des frühmodernen Staates: Ausgewählte Aufsätze, Berlin 1969, 355 s. Det går bra att välja också andra klassiker i samråd med lärarna. Förutom klassikern läses en valfri text som behandlar denna. Teoriartiklar Väljs från History and Theory ( The British Journal for the History of Science, The Historical Review, Political Theory, Postmodern Culture, eller någon annan teoriorienterad tidskrift. Universitetsbiblioteken är välförsedda med tidskrifter online som enkelt kan laddas ned för botaniska utflykter i en spännande flora!

10 Program för internaten FORSKNINGSINTERNAT MARS På internatet diskuterar vi dels texter som belyser den kulturhistoriska vändningens och postmodernismens betydelse för historisk forskning och reflekterar över teoriers funktion och användbarhet, dels de valda klassikerna. Inför internatet skriver varje deltagare en recension av en av de obligatoriska avhandlingarna med fokus på analytiska perspektiv och deras tillämpning (max 6000 tecken) och en presentation av den valda klassikern (max 9000 tecken). Utkast diskuteras på interna seminarier på respektive institution någon vecka tidigare. Val av klassiker meddelas senast den 25 februari. Recensionen och presentationen av klassikern skickas per mejl till seminarieledarna och läggs upp på LUVIT senast den 6 mars kl. 16. Måndagen den 10 mars Ankomst ca 9.00: Kaffe och samkväm Seminarium 1 Teorier och teoretiska perspektiv: historieteoretisk lägesbestämning Lunch Seminarium 2 Analys av de obligatoriska avhandlingarna Kaffe Seminarium 3 Samlad diskussion och utvärdering av gruppernas resultat Middag därefter samkväm Tisdagen den 11 mars Frukost Seminarium 4 Språk och historia diskussion i två grupper Kaffe Seminarium 5 Språk och historia samlad diskussion i helgrupp Lunch Seminarium 6 Teoretisk fördjupning, läsning av klassiker kaffe

11 Seminarium 7 Avslutande diskussion i samlad grupp Hemresa ca FORSKNINGSINTERNAT 2: MARS Detta internat innehåller tre moment. Det första handlar om sambandet mellan teoretiska perspektiv, historiesyn och tolkning med utgångspunkt från exemplet postkolonialism, det om nyare teoretiska perspektiv som pekar framåt och bortom det kulturhistoriska paradigmet, medan det tredje tar sikte teoretiska perspektiv i det egna avhandlingsarbetet. Inför internatet ordnas interna seminarier på de olika lärosätena där de två förstnämnda punkterna diskuteras. En redogörelse för teoretiska perspektiv i det egna avhandlingsarbetet (max 9000 tecken) skickas till lärarna per mejl och läggs upp på LUVIT senast den 19 mars klockan 16. Måndagen den 20 mars Ankomst ca 9.00: Kaffe och samkväm Seminarium 8 Perspektiv, historiesyn och teoriutveckling: Exemplet postkolonialism Lunch Seminarium 9 Nya teoretiska strömningar i historievetenskapen Kaffe Middag därefter samkväm Tisdagen den 21 mars Frukost Seminarium 10 Analysramar och teoretiska perspektiv i avhandlingsarbetet Kaffe Lunch Seminarium 11 Diskussion om teorier och teoretiska perspektiv i samlad grupp Kaffe Seminarium 12 Avslutande diskussion Hemresa ca 16.15

Nationella Forskarskolans teorikurs våren 2018

Nationella Forskarskolans teorikurs våren 2018 Nationella Forskarskolans teorikurs våren 2018 Lärare: Maria Sjöberg och Yvonne Maria Werner Epost: Maria.sjoberg@history.gu.se & Yvonne_Maria.Werner@hist.lu.se Kursens mål, syfte och upplägg Kursen omfattar

Läs mer

LATIN SPRÅK OCH KULTUR

LATIN SPRÅK OCH KULTUR LATIN SPRÅK OCH KULTUR Ämnet latin språk och kultur är till sin karaktär ett humanistiskt ämne som förenar språk- och kulturstudier. Latinet har varit modersmål och kommunikationsspråk för en stor del

Läs mer

Vi skall skriva uppsats

Vi skall skriva uppsats Vi skall skriva uppsats E n vacker dag får du höra att du skall skriva uppsats. I den här texten får du veta vad en uppsats är, vad den skall innehålla och hur den bör se ut. En uppsats är en text som

Läs mer

Bild Engelska Idrott

Bild Engelska Idrott Bild skapa bilder med digitala och hantverksmässiga tekniker och verktyg samt med olika material, kommunicera med bilder för att uttrycka budskap, undersöka och presentera olika ämnesområden med bilder,

Läs mer

Exempel på tentafrågor: Internationell politik

Exempel på tentafrågor: Internationell politik Exempel på tentafrågor: Internationell politik Tentamen består av tre essäfrågor. Varje fråga skall besvaras med maximalt 2 sidor. För betyget Godkänt krävs godkänt resultat på alla tre frågor. För betyget

Läs mer

Kulturbegrepp, kulturteori, kulturhistoria, 15 hp

Kulturbegrepp, kulturteori, kulturhistoria, 15 hp Q Linköpings universitet Tema Kultur och samhälle 2012-08-23 Forskarutbildningskurs, ht 2012 Kulturbegrepp, kulturteori, kulturhistoria, 15 hp Concepts of Culture in Theory and History, 15 credits Kursansvarig

Läs mer

Metod och teori. Historikerns arbetsredskap

Metod och teori. Historikerns arbetsredskap Metod och teori Historikerns arbetsredskap Kursens mål att förmedla kunskap om viktiga strömningar inom historieforskningen, metodanvändning och teoretiska perspektiv i historiografisk belysning att ge

Läs mer

Kurs: Svenska som andraspråk Kurskod: GRNSVA2 Verksamhetspoäng: 1000

Kurs: Svenska som andraspråk Kurskod: GRNSVA2 Verksamhetspoäng: 1000 Kurs: Svenska som andraspråk Kurskod: GRNSVA2 Verksamhetspoäng: 1000 Kursen ger elever med annat modersmål än svenska en möjlighet att utveckla sin förmåga att kommunicera på svenska. Ett rikt språk ger

Läs mer

Sammanställning kursutvärdering

Sammanställning kursutvärdering Sammanställning kursutvärdering Kurs: Destinationer, 15 hp Termin: ht 2015 Kursansvarig lärare: Erika Sörensson Övriga lärare: Kajsa Åberg, Ulrika Åkerlund Totalt 19 studenter har regelbundet deltagit

Läs mer

SVENSKA ÖVERGRIPANDE MÅL FÖR ÅR 6, 7, 8, 9: LYSSNA

SVENSKA ÖVERGRIPANDE MÅL FÖR ÅR 6, 7, 8, 9: LYSSNA SVENSKA ÖVERGRIPANDE MÅL FÖR ÅR 6, 7, 8, 9: Att DU kan LYSSNA, och förstå vad du hör. Att DU kan TALA, så man förstår vad du säger. Att DU kan LÄSA, och förstå vad du läser. Att DU kan SKRIVA, så man förstår

Läs mer

912 Läsförståelse och matematik behöver man lära sig läsa matematik?

912 Läsförståelse och matematik behöver man lära sig läsa matematik? 912 Läsförståelse och matematik behöver man lära sig läsa matematik? Med utgångspunkt från min egen forskning kring läsförståelse av matematiska texter kommer jag att diskutera olika aspekter av läsning

Läs mer

PRÖVNING I SVENSKA 2

PRÖVNING I SVENSKA 2 PRÖVNING I SVENSKA 2 Följande färdigheter ska du uppvisa under prövningen för att få ett godkänt betyg på kursen: SKRIVANDE: Du ska kunna producera olika typer av texter som är anpassade till läsaren och

Läs mer

Att visa kunskap genom argumentation Muntlig examination inom etik

Att visa kunskap genom argumentation Muntlig examination inom etik Att visa kunskap genom argumentation Muntlig examination inom etik Kristina von Hausswolff senior universitetsadjunkt i datavetenskap, fil kand. datalogi, ämneslärare i filosofi och matematik, fil. mag.

Läs mer

Pedagogik GR (C), Pedagogik, 30 hp

Pedagogik GR (C), Pedagogik, 30 hp 1 (5) Kursplan för: Pedagogik GR (C), Pedagogik, 30 hp Education BA (C) Allmänna data om kursen Kurskod Ämne/huvudområde Nivå Progression Inriktning (namn) Högskolepoäng PE014G Pedagogik Grundnivå (C)

Läs mer

SKOLMATEN OCH ELEVINFLYTANDE

SKOLMATEN OCH ELEVINFLYTANDE Ämne: Samhällskunskap, Svenska, Hem- och konsumentkunskap Årskurs: 4-6 SYFTE Elevdemokrati innebär en möjlighet att vara med och påverka och det innebär också ett ansvar. GENOMFÖRANDE Övningen inleds med

Läs mer

Svenska som andraspråk, 1000 verksamhetspoäng

Svenska som andraspråk, 1000 verksamhetspoäng Svenska som andraspråk, 1000 verksamhetspoäng Ämnet handlar om hur svenska språket är uppbyggt och fungerar samt om hur det kan användas. Ämnet ger elever med annat modersmål än svenska en möjlighet att

Läs mer

Upplägg och genomförande - kurs D

Upplägg och genomförande - kurs D Upplägg och genomförande - kurs D Provet består av fyra delprov: Läsa A och B Höra Skriva Tala Läsförståelse Hörförståelse Skriftlig produktion Muntlig produktion och interaktion Tid på respektive provdel

Läs mer

Skogsbruk på ren svenska Lektion 4: Mästare på både förnyelse och återvinning. Tema: Återvinning Ämne: Biologi, Kemi Årskurs: 7-9

Skogsbruk på ren svenska Lektion 4: Mästare på både förnyelse och återvinning. Tema: Återvinning Ämne: Biologi, Kemi Årskurs: 7-9 Skogsbruk på ren svenska Lektion 4: Mästare på både förnyelse och återvinning. Tema: Återvinning Ämne: Biologi, Kemi Årskurs: 7-9 Förord Sveaskog är landets största skogsägare. Det ger oss både mycket

Läs mer

Läsning efter önskemål ingår i kursen, men litterära och andra texter fokuseras tydligare som kunskapskällor.

Läsning efter önskemål ingår i kursen, men litterära och andra texter fokuseras tydligare som kunskapskällor. SVENSKA B METG Karlskrona 2011-2012 Lärare Christian Lind, christian.lind@ntig.se Blogg: bajenpedagogen.wordpress.com Hej och välkomna till Svenska B! Vilket är svenskans fulaste ord? Vilka svenskar har

Läs mer

PRÖVNINGSANVISNINGAR

PRÖVNINGSANVISNINGAR Prövning i Matematik 5 PRÖVNINGSANVISNINGAR Kurskod MATMAT05 Gymnasiepoäng 100 Läromedel Valfri aktuell lärobok för kurs Matematik 5 Skriftligt prov, 4h Teoretiskt prov Bifogas Provet består av två delar.

Läs mer

NO Fysik Åk 4-6. Syfte och mål

NO Fysik Åk 4-6. Syfte och mål NO Fysik Åk 4-6 Syfte och mål Undervisningen i ämnet fysik ska syfta till att eleverna utvecklar kunskaper om fysikaliska sammanhang och nyfikenhet på och intresse för att undersöka omvärlden. Genom undervisningen

Läs mer

När du som vårdpersonal vill ta del av information som finns hos en annan vårdgivare krävs det att:

När du som vårdpersonal vill ta del av information som finns hos en annan vårdgivare krävs det att: 1 (6) Sammanhållen journalföring information till dig som möter patienter Detta är ett kunskapsunderlag om sammanhållen journalföring för dig som arbetar i vården. Underlaget innehåller en kort beskrivning

Läs mer

Kursens mål och innehåll

Kursens mål och innehåll Kursplan Svenska C Poäng: 50 Lärare: Christian Lind christian.lind@ntig.se Blogg: www.bajenpedagogen.wordpress.com Hej och välkomna till en ny kurs! Svenska C är en kurs som ska fördjupa språkarbetet och

Läs mer

Modersmål - finska som nationellt minoritetsspråk

Modersmål - finska som nationellt minoritetsspråk Grundsärskolan Modersmål - finska som nationellt minoritetsspråk Sverigefinnar är en nationell minoritet med flerhundraåriga anor i Sverige. Deras språk finska är ett officiellt nationellt minoritetsspråk.

Läs mer

Religioner I Asien. Hinduism, buddhism, taoism, shinto, zen. Etik och moral

Religioner I Asien. Hinduism, buddhism, taoism, shinto, zen. Etik och moral Religioner I Asien Hinduism, buddhism, taoism, shinto, zen. Etik och moral Vad kommer vi att jobba med? Vi kommer att studera religioner ur ett geografiskt perspektiv Asien. Vi kommer att jobba med studietekniker

Läs mer

Utveckla arbetsmiljö och verksamhet genom samverkan

Utveckla arbetsmiljö och verksamhet genom samverkan DEL 1: Utveckla arbetsmiljö och verksamhet genom samverkan Modulen inleds med det övergripande målet för modul 6 och en innehållsförteckning över utbildningens olika delar. Börja med att sätta ramarna

Läs mer

Låt din berättelse bli en värdefull del av våra samlingar!

Låt din berättelse bli en värdefull del av våra samlingar! Låt din berättelse bli en värdefull del av våra samlingar! Dialekt-, ortnamns- och folkminnesarkivet i Göteborg (DAG) ingår i den statliga myndigheten Institutet för språk och folkminnen. Arkivet har till

Läs mer

Kristendomen i världen och i Sverige

Kristendomen i världen och i Sverige Kristendomen i världen och i Sverige Vilka kors kan du? Ortodoxt kors Georgekors krucifix Latinskt kors Grekiskt kors Tyska ordens kors (järnkors) Lpp Katolska, Protestantiska och Ortodoxa kyrkan Under

Läs mer

Examensarbete är det en kurs? Inst. för Samhällsbyggnad 2009

Examensarbete är det en kurs? Inst. för Samhällsbyggnad 2009 Examensarbete är det en kurs? Inst. för Samhällsbyggnad 2009 Examensarbete som kurs Examensarbete är en kurs om 30 hp för civilingenjörer, 15 hp för brandingenjörer och 7,5 hp för högskoleexamen Som alla

Läs mer

MR 5 FRÅN FÖRBUD TILL RÄTTIGHET WORKSHOP I KLASSRUMMET TEMA: MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER (MR)

MR 5 FRÅN FÖRBUD TILL RÄTTIGHET WORKSHOP I KLASSRUMMET TEMA: MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER (MR) SIDA 1/7 WORKSHOP I KLASSRUMMET TEMA: MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER (MR) LÄRARMANUAL I det här dokumentet finns allt du behöver veta för att hålla workshopen. Här ser du också tydligt i vilka moment du använder

Läs mer

Kursplan i svenska. Därför tränar vi följande färdigheter under elevens skoltid i ämnet svenska: Tala, lyssna och samtala. År 1

Kursplan i svenska. Därför tränar vi följande färdigheter under elevens skoltid i ämnet svenska: Tala, lyssna och samtala. År 1 Kursplan i svenska Språket är människans främsta redskap för att tänka, kommunicera och lära. Genom språket kan människor utveckla sin identitet, uttrycka känslor och tankar och förstå hur andra känner

Läs mer

Energi & Miljötema Inrikting So - Kravmärkt

Energi & Miljötema Inrikting So - Kravmärkt Energi & Miljötema Inrikting So - Kravmärkt 21/5 2010 Sofie Roxå 9b Handledare Torgny Roxå Mentor Fredrik Alven 1 Innehållsförteckning Inledning s. 3 Bakgrund s. 3 Syfte s. 3 Hypotes s. 3 Metod s. 4 Resultat

Läs mer

Svenska som andraspråk, år 8

Svenska som andraspråk, år 8 1 (6) 2006-03-09 Svenska som andraspråk, år 8 Mål för betyget Godkänd Läser och förstår böcker på ca. 100 sidor eller mer. Läser och förstår svårare böcker. Kan läsa och följa instruktioner Förstår innehållet

Läs mer

Två konstiga klockor

Två konstiga klockor strävorna C Två konstiga klockor resonemang geometri Avsikt och matematikinnehåll Det som kan göra det svårt för barn att avläsa en analog klocka är att förstå att den består av två skalor som är beroende

Läs mer

Utbildningsplan. för. Sidan 1/5. Masterprogram i historiska studier. 120 ECTS credits

Utbildningsplan. för. Sidan 1/5. Masterprogram i historiska studier. 120 ECTS credits Utbildningsplan för Masterprogram i historiska studier Master's Programme in Historical Studies Programkod: HISTO Gäller från: HT 2014 Fastställd: 2014-02-04 Värdinstitution: Historiska institutionen 120

Läs mer

Svenska Du kan med flyt läsa texter som handlar om saker du känner till. Du använder metoder som fungerar. Du kan förstå vad du läser.

Svenska Du kan med flyt läsa texter som handlar om saker du känner till. Du använder metoder som fungerar. Du kan förstå vad du läser. Svenska Du kan med flyt läsa texter som handlar om saker du känner till. Du använder metoder som fungerar. Du kan förstå vad du läser. Du berättar på ett enkelt sätt om det du tycker är viktigt i texten.

Läs mer

Södervångskolans mål i svenska

Södervångskolans mål i svenska Södervångskolans mål i svenska Mål som eleverna lägst ska ha uppnått i slutet av det första skolåret känna till och kunna ljuda alla bokstäver kunna läsa enkla ord, ordbilder och enkel text samt förstå

Läs mer

Vetenskapliga begrepp. Studieobjekt, metod, resultat, bidrag

Vetenskapliga begrepp. Studieobjekt, metod, resultat, bidrag Vetenskapliga begrepp Studieobjekt, metod, resultat, bidrag Studieobjekt Det man väljer att studera i sin forskning Nära sammankopplat med syftet Kan vara (fysiska) ting och objekt: Datorspel, Affärssystem,

Läs mer

G2E, Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav, innehåller examensarbete för kandidatexamen

G2E, Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav, innehåller examensarbete för kandidatexamen Ekonomihögskolan FEKH89, Företagsekonomi: Examensarbete i finansiering på kandidatnivå, 15 högskolepoäng Business Administration: Bachelor Degree Project in Financial Management Undergraduate Level, 15

Läs mer

Medarbetarenkäten 2016 handledning för förbättringsarbete

Medarbetarenkäten 2016 handledning för förbättringsarbete Medarbetarenkäten 2016 handledning för förbättringsarbete Medarbetarenkäten är ett verktyg för att årligen mäta den psykosociala arbetsmiljön bland medarbetarna i Kiruna kommun. Medarbetarenkäten är en

Läs mer

Partnerskapsförord. giftorättsgods görs till enskild egendom 1, 2. Parter 3. Partnerskapsförordets innehåll: 4

Partnerskapsförord. giftorättsgods görs till enskild egendom 1, 2. Parter 3. Partnerskapsförordets innehåll: 4 Partnerskapsförord giftorättsgods görs till enskild egendom 1, 2 Parter 3 Namn Telefon Adress Namn Telefon Adress Partnerskapsförordets innehåll: 4 Vi skall ingå registrerat partnerskap har ingått registrerat

Läs mer

2. Allmänna uppgifter 1. Huvudområde/n, om Litteratur Kultur Medier. 2. Ämne, om tillämpligt Engelska, franska, ryska och spanska med

2. Allmänna uppgifter 1. Huvudområde/n, om Litteratur Kultur Medier. 2. Ämne, om tillämpligt Engelska, franska, ryska och spanska med 1. Identifikation och grundläggande uppgifter 1. Kurskod LIV R51 2. Kursens namn LKM: Litterär teori och metod 3. Nivå A 4. Högskolepoäng 15 5. Beslutsuppgifter Fastställd av kursplanegruppen för området

Läs mer

Sociologi GR (B), 30 hp

Sociologi GR (B), 30 hp 1 (6) Kursplan för: Sociologi GR (B), 30 hp Sociology Ba (B), 30 Credits Allmänna data om kursen Kurskod Ämne/huvudområde Nivå Progression SO047G Sociologi Grundnivå (B) Inriktning (namn) Högskolepoäng

Läs mer

DEMOKRATI 3 DEMOKRATINS VILLKOR

DEMOKRATI 3 DEMOKRATINS VILLKOR SIDA 1/8 WORKSHOP I KLASSRUMMET TEMA: DEMOKRATI LÄRARMANUAL I det här dokumentet finns allt du behöver veta för att hålla workshopen. Här ser du också tydligt i vilka moment du använder det arbets- och

Läs mer

Syftet är att öka medvetenheten dels om vilka språkliga handlingar som krävs i ämnet, dels om vilka som utförs.

Syftet är att öka medvetenheten dels om vilka språkliga handlingar som krävs i ämnet, dels om vilka som utförs. I detta bildspel reflekterar kollegor i olika ämnen tillsammans över språkliga handlingar i klassrummet. Underlag till diskussionen är den uppgift som följde på första mötet, och inspirationsmaterial i

Läs mer

Ämnesdidaktik Ht-12 (3 hp + 3 hp)

Ämnesdidaktik Ht-12 (3 hp + 3 hp) Ämnesdidaktik Ht-12 (3 hp + 3 hp) Välfärdsbegrepp i samhällsvetenskapen och Välfärdsstatens utveckling Upplägg, uppgifter & examination 27/8 kl 13-15 Introduktion/planering Vi diskuterar upplägget i didaktik

Läs mer

5. Motion om policy för besvarande av post yttrande Dnr 2015/465-109

5. Motion om policy för besvarande av post yttrande Dnr 2015/465-109 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunfullmäktige 13 (42) 2016-03-21 Kf 5. Motion om policy för besvarande av post yttrande Dnr 2015/465-109 Mariann Gustafsson (V) har 19 oktober 2015 väckt en motion om policy för

Läs mer

Riktlinjer - Rekryteringsprocesser inom Föreningen Ekonomerna skall vara genomtänkta och välplanerade i syfte att säkerhetsställa professionalism.

Riktlinjer - Rekryteringsprocesser inom Föreningen Ekonomerna skall vara genomtänkta och välplanerade i syfte att säkerhetsställa professionalism. REKRYTERINGSPOLICY Upprättad 2016-06-27 Bakgrund och Syfte Föreningen Ekonomernas verksamhet bygger på ideellt engagemang och innehar flertalet projekt där såväl projektledare som projektgrupp tillsätts

Läs mer

Introduktion till Open 2012

Introduktion till Open 2012 Introduktion till Open 2012 av Lisbeth Rydén Funktionen med OPEN som jag ser den Alla har sin egen idé med att åka till OPEN. Någon framförallt för att lära sig något om de ämnen som ska avhandlas (kurs),

Läs mer

För unga vuxna Vuxenutbildning. Den svenska skolan för nyanlända

För unga vuxna Vuxenutbildning. Den svenska skolan för nyanlända För unga vuxna Vuxenutbildning Den svenska skolan för nyanlända Det här är den svenska skolan Vuxenutbildning Från 16, 18 eller 20 år (frivillig) Gymnasieskola Ålder 16 20 år (frivillig) Grundskola Ålder

Läs mer

Samtals- och dokumentationsunderlag Språk och erfarenheter

Samtals- och dokumentationsunderlag Språk och erfarenheter Kartläggningsmaterial för nyanlända elever Samtals- och dokumentationsunderlag Språk och erfarenheter Steg 1 2 3 Samtals- och dokumentationsunderlag Steg 1 Information till elev och vårdnadshavare före

Läs mer

Konsekvenser sv/sva åk 8 vt 13

Konsekvenser sv/sva åk 8 vt 13 Konsekvenser sv/sva åk 8 vt 13 1 av 10 Konsekvenser sv/sva åk 8 vt 13 för 2 av 10 Planeringen gäller Pedagog: Mobina Chohan Dzankovic Ämne: sv/sva Aktivitet under perioden: Februari-Mars Tema: Konsekvenser

Läs mer

Uppsala 26 november 2014

Uppsala 26 november 2014 Uppsala 26 november 2014 Fordringsrättens symmetri: Ett litet experiment På de följande sidorna finner du de skisser som ritades upp på tavlan i slutet av andra föreläsningen i fordringsrätt. Inget är

Läs mer

Kiwiböckerna metod och begrepp

Kiwiböckerna metod och begrepp Kiwiböckerna metod och begrepp kiwiböckerna nyckeln till livslångt lärande Läsa för, tillsammans med och självständigt. Grunden för läsinlärning är att läsa för barnet, tillsammans med barnet och vara

Läs mer

Boll-lek om normer. Nyckelord: likabehandling, hbt, normer/stereotyper, skolmiljö. Innehåll

Boll-lek om normer. Nyckelord: likabehandling, hbt, normer/stereotyper, skolmiljö. Innehåll 1 Boll-lek om normer Nyckelord: likabehandling, hbt, normer/stereotyper, skolmiljö Innehåll Materialet bygger på en övning där eleverna, genom en lek med bollar, får utmana sin förmåga att kommunicera

Läs mer

Datum 2016-02-22. Kursens benämning: Påbyggnadskurs i statsvetenskap med inriktning krishantering och säkerhet

Datum 2016-02-22. Kursens benämning: Påbyggnadskurs i statsvetenskap med inriktning krishantering och säkerhet 1 (5) Kursplan Kursens benämning: Påbyggnadskurs i statsvetenskap med inriktning krishantering och säkerhet Engelsk benämning: Political Science III with a focus on Crisis Management and Security Kurskod:

Läs mer

3.9 Biologi. Syfte. Grundskolans läroplan Kursplan i ämnet biologi

3.9 Biologi. Syfte. Grundskolans läroplan Kursplan i ämnet biologi 3.9 Biologi Naturvetenskapen har sitt ursprung i människans nyfikenhet och behov av att veta mer om sig själv och sin omvärld. Kunskaper i biologi har stor betydelse för samhällsutvecklingen inom så skilda

Läs mer

ÄT RÄTT NÄR DU TRÄNAR

ÄT RÄTT NÄR DU TRÄNAR ÄT RÄTT NÄR DU TRÄNAR Lärgruppsplan Lärgruppsplan Hur mycket, och vad, du äter spelar en stor roll för förmågan att prestera, såväl fysiskt som psykiskt. Vill du optimera din prestation kan det till och

Läs mer

LPP laboration. Förmågor: Centralt innehåll: Kunskapskrav:

LPP laboration. Förmågor: Centralt innehåll: Kunskapskrav: LPP laboration Syfte: Eleverna ska få möjlighet att undersöka vardagliga naturvetenskapliga händelser och skapa förståelse kring varför dessa händelser äger rum. Eleverna ska göra det med hjälp av naturvetenskapliga

Läs mer

Kommunikationsplan 2014. Nationella forskarskolan om åldrande och hälsa

Kommunikationsplan 2014. Nationella forskarskolan om åldrande och hälsa Kommunikationsplan 2014 Nationella forskarskolan om åldrande och hälsa Bakgrund Uppdraget för Nationella forskarskolan om åldrande och hälsa är att under de kommande åren utveckla ett effektivt och kreativt

Läs mer

Aktivitetsplan - Handledarutbildningen inom Läslyftet 2015-2016

Aktivitetsplan - Handledarutbildningen inom Läslyftet 2015-2016 Aktivitetsplan - Handledarutbildningen inom Läslyftet 2015-2016 Varmt välkomna till Handledarutbildning inom Läslyftet och till Karlstads universitet Utbildningstillfälle 1 är förlagd till Göteborg 28-29

Läs mer

Förskolan är till för ditt barn

Förskolan är till för ditt barn Förskolan är till för ditt barn E N B RO S C H Y R O M F Ö R S KO L A N S L Ä RO P L A N Du är viktig Du är den som står ditt barn närmast. Därför är dina synpunkter be tydelsefulla i förskolan. Om du

Läs mer

Bokjuryn på Haganässkolan, Älmhult

Bokjuryn på Haganässkolan, Älmhult Bokjuryn på Haganässkolan, Älmhult Vad är Bokjuryn? Funnits sen 1996 i Sverige. Barn och ungdomar läser årets utgivning av böcker och röstar fram bästa boken i olika ålderskategorier. Administreras av

Läs mer

Lite om bakgrunden till projektet

Lite om bakgrunden till projektet Välkommen till Lite om bakgrunden till projektet Parter i projektet - Alingsås kommun - Författaren Susanne MacFie - Turistbyrån i Alingsås - Sparbanksstiftelsen i Alingsås - Memo Förlag AB Syfte Att

Läs mer

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg)

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg) Gruppenkät Du har deltagit i en gruppaktivitet! Det kan ha varit en tjej- / killgrupp, ett läger eller ett internationellt ungdomsutbyte. Eller så har ni kanske ordnat ett musikarrangemang, skött ett café,

Läs mer

HISTORIA. Ämnets syfte

HISTORIA. Ämnets syfte HISTORIA Historia är ett både humanistiskt och samhällsvetenskapligt ämne som behandlar individens villkor och samhällets förändringar över tid. Människors möjligheter och val inför framtiden är beroende

Läs mer

Det flippade klassrummet hur uppfattas det av eleverna?

Det flippade klassrummet hur uppfattas det av eleverna? Det flippade klassrummet hur uppfattas det av eleverna? Vi och vår skola Undervisningslyftet Samarbete Karlskrona kommun och Högskolan i Jönköping Föreläsningar, seminarier, handledning Möjlighet att ta

Läs mer

Stockholm stad Förskoleundersökning 2014. 023387 Förskolan Pärlan

Stockholm stad Förskoleundersökning 2014. 023387 Förskolan Pärlan Stockholm stad Förskoleundersökning 2 27 Förskolan Pärlan Presentation Om undersökningen Frågorna i enkäten Inför läsning av rapporten Svarsfrekvens Resultat Övergripande resultat Förskola per år Förskola

Läs mer

Medieplan. för Högskolebiblioteket i Skövde. 2014-02-24 Reviderad 2016-02-29

Medieplan. för Högskolebiblioteket i Skövde. 2014-02-24 Reviderad 2016-02-29 Medieplan för Högskolebiblioteket i Skövde 2014-02-24 Reviderad 2016-02-29 Innehåll BIBLIOTEKETS ANSVAR FÖR HÖGSKOLANS INFORMATIONSFÖRSÖRJNING... 1 BIBLIOTEKETS MEDIEPLAN... 1 FÖRVÄRVSPRINCIPER... 1 VAD

Läs mer

Kursutvärdering. oktober 1, 2010

Kursutvärdering. oktober 1, 2010 UMEÅ UNIVERSITET Institutionen för informatik Projektledning och projektarbete i IT-projekt (7,5 hp) Ansvarig lärare: Rikard Harr HT 2010 oktober 1, 2010 Kursutvärdering En viktig del i vår strävan att

Läs mer

Det är bra om även distriktsstyrelsen gör en presentation av sig själva på samma sätt som de andra.

Det är bra om även distriktsstyrelsen gör en presentation av sig själva på samma sätt som de andra. Modul: Föreningspresentation Ett stort blädderblocksblad delas upp i fyra rutor. Deltagarna, som under detta pass är indelade föreningsvis, får i uppgift att rita följande saker i de fyra rutorna: Föreningsstyrelsen

Läs mer

Skriva B gammalt nationellt prov

Skriva B gammalt nationellt prov Skriva B gammalt nationellt prov Skriva B.wma Då fortsätter vi skrivträningen. Detta avsnitt handlar om att anpassa sin text till en särskild situation, en speciell texttyp och särskilda läsare. Nu ska

Läs mer

UPPSALA UNIVERSITET INSTITUTIONEN FÖR INFORMATIK OCH MEDIA MEDIE- OCH KOMMUNIKATIONSVETENSKAP C HT 2010. Forskningsmetod (7,5 hp) 29/9-26/10 2010

UPPSALA UNIVERSITET INSTITUTIONEN FÖR INFORMATIK OCH MEDIA MEDIE- OCH KOMMUNIKATIONSVETENSKAP C HT 2010. Forskningsmetod (7,5 hp) 29/9-26/10 2010 UPPSA UNIVERSITET INSTITUTIONEN FÖR INFORMATIK OCH MEDIA MEDIE- OCH KOMMUNIKATIONSVETENSKAP C HT 2010 Forskningsmetod (7,5 hp) 29/9-26/10 2010 Kurs-PM, MKVC2, HT10 1/7 2010 Kursbeskrivning Kursen ger fördjupade

Läs mer

Specialpedagogisk kompetensutveckling för all pedagogisk personal inom Barn- och Utbildningsförvaltningen i Östersunds kommun.

Specialpedagogisk kompetensutveckling för all pedagogisk personal inom Barn- och Utbildningsförvaltningen i Östersunds kommun. Resurscentrum 2006-04-05 Barn- och utbildningsförvaltningen Östersunds kommun Specialpedagogisk kompetensutveckling för all pedagogisk personal inom Barn- och Utbildningsförvaltningen i Östersunds kommun.

Läs mer

Idag har jag kommunicerat på följande sätt (ge exempel under rubrikerna och kommentera dem med egna reflektioner):

Idag har jag kommunicerat på följande sätt (ge exempel under rubrikerna och kommentera dem med egna reflektioner): Kommunikation - språket som kommunikationsmedel 1. Olika sorters kommunikation Gå till denna webbsida: http://www.uta.fi/viesverk/grundkurs/fore1/forelasning1.1.html Läs igenom föreläsningen fram till

Läs mer

Sid. 87-99 i boken Rekrytering. Författare Annica Galfvensjö, Jure Förlag

Sid. 87-99 i boken Rekrytering. Författare Annica Galfvensjö, Jure Förlag Sid. 87-99 i boken Rekrytering Författare Annica Galfvensjö, Jure Förlag Nedan finner du en intervjuguide med förslag på frågor som du kan använda under intervjun. Det är många frågor så välj de du tycker

Läs mer

Kvalitativ innehållsanalys

Kvalitativ innehållsanalys Kvalitativ innehållsanalys Kurs: Att studera sociala fenomen, Socionomprogrammet, T3 Föreläsare: Joakim Isaksson Institutionen för Socialt arbete Umeå universitet Vad är en innehållsanalys? Kvalitativ

Läs mer

UPPGIFT: SKRIV EN DEBATTARTIKEL

UPPGIFT: SKRIV EN DEBATTARTIKEL Åk 9 Historia & Svenska Namn: UPPGIFT: SKRIV EN DEBATTARTIKEL Du ska skriva en debattartikel på 1-2 sidor (Times new roman 12). Den ska ta upp exempel på hur mänskliga rättigheter försvagas i dagsläget.

Läs mer

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2015. Resultat för Lund Hemtjänst

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2015. Resultat för Lund Hemtjänst Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2015 Resultat för Lund Hemtjänst Resultaten för er kommun Det här är en sammanställning av resultaten för er kommun från undersökningen Vad tycker de äldre om äldreomsorgen?

Läs mer

Information till elever och föräldrar i skolår 5

Information till elever och föräldrar i skolår 5 Information till elever och föräldrar i skolår 5 Att börja skolår 6 innebär en del förändringar jämfört med tidigare skolgång. När det gäller vilka olika ämnen ni skall läsa och hur mycket tid per vecka

Läs mer

Anmälan om sjukhusens läkemedelsförsörjning

Anmälan om sjukhusens läkemedelsförsörjning Anmälan om sjukhusens läkemedelsförsörjning Vägledning till Läkemedelsverkets föreskrifter (LVFS 2008:9) om anmälan om sjukhusens läkemedelsförsörjning Version 1, september 2008 Postadress/Postal address:

Läs mer

Lokal examensbeskrivning

Lokal examensbeskrivning 1 (5) Dnr SU-FV-3.2.5-1639-15 Lokal examensbeskrivning Filosofie kandidatexamen Huvudområde: Spanska Engelsk benämning: Spanish Studier i spanska bedrivs på grundnivå fördjupar den muntliga den skriftliga

Läs mer

Att närma sig svenska språket med annan språkbakgrund. Ann-Christin Torpsten Fil.dr. i pedagogik

Att närma sig svenska språket med annan språkbakgrund. Ann-Christin Torpsten Fil.dr. i pedagogik Att närma sig svenska språket med annan språkbakgrund Ann-Christin Torpsten Fil.dr. i pedagogik Att närma sig svenska språket med annan språkbakgrund Biblioteket som folkbildande institution En pedagogisk

Läs mer

Föräldrabroschyr. Björkhagens skola - en skola med kunskap och hjärta. Vad ska barnen lära sig i skolan?

Föräldrabroschyr. Björkhagens skola - en skola med kunskap och hjärta. Vad ska barnen lära sig i skolan? Föräldrabroschyr Björkhagens skola - en skola med kunskap och hjärta. Vad ska barnen lära sig i skolan? Vad ska barnen lära sig i skolan? Tanken med den här broschyren är att ge Er föräldrar en bild av

Läs mer

Momentschema 910G01 92SA31 92SA37 93SA37 VT 2015 V. 4-13

Momentschema 910G01 92SA31 92SA37 93SA37 VT 2015 V. 4-13 Momentschema 910G01 92SA31 92SA37 93SA37 VT 2015 V. 4-13 Vecka 4 On 21/1 10-12 A26 Introduktion: Genomgång av litteratur, momentschema, obligatoriska uppgifter osv. (Intervju med Monica Axelsson) (Sexfältare

Läs mer

KURSPLAN,! KUNSKAPSKRAV! ELEVARBETEN!

KURSPLAN,! KUNSKAPSKRAV! ELEVARBETEN! KURSPLAN, KUNSKAPSKRAV och exempel på ELEVARBETEN KURSPLAN enligt Lgr11 I undervisningen skall du få möjlighet att uttrycka tankar och idéer med hjälp bilder, du skall få möjlighet att skapa egna bilder

Läs mer

Religionshistoriska avdelningen

Religionshistoriska avdelningen Religionshistoriska avdelningen Religionshistoria I Delkurs 4: Valbart alternativ: Nya religioner & nyandlighet (7,5 hp.) Delkursanvisningar HT 2010 Delkursansvarig E-post: peter.akerback@rel.su.se Telefon:

Läs mer

Planering - LPP Fjällen år 5 ht-16

Planering - LPP Fjällen år 5 ht-16 Planering - LPP Fjällen år 5 ht-16 Under en månads tid kommer du att få lära dig mer om livet i de svenska fjällen, vilka djur och växter som trivs där samt vilka ekosystemstjänster som är tillgängliga.

Läs mer

Rutin för lönegrundande medarbetarsamtal

Rutin för lönegrundande medarbetarsamtal Rutin för lönegrundande medarbetarsamtal Det lönegrundande medarbetarsamtalet syftar till att: vara ett instrument för planering, styrning och utvärdering, vara ett medel för att föra ut verksamhetens

Läs mer

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2014. Stockholms län Resultat för Farsta Hemtjänst

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2014. Stockholms län Resultat för Farsta Hemtjänst Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2014 Stockholms län Resultat för Farsta Hemtjänst Resultaten för er stadsdel Det här är en sammanställning av resultaten för er stadsdel från undersökningen Vad tycker

Läs mer

VÄLKOMMEN! Information om fortsatta studier i TEOLOGI för fortsättnings- och fördjupningskursare

VÄLKOMMEN! Information om fortsatta studier i TEOLOGI för fortsättnings- och fördjupningskursare VÄLKOMMEN! Information om fortsatta studier i TEOLOGI för fortsättnings- och fördjupningskursare http://www.lir.gu.se/utbildning/student-vid-institutionen/inforeligion/ PLANERING AV STUDIERNA För att kunna

Läs mer

Förskolan Vårskogen, Svaleboskogen 7. Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015-16

Förskolan Vårskogen, Svaleboskogen 7. Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015-16 Förskolan Vårskogen, Svaleboskogen 7 Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015-16 Planen gäller från november 2015-oktober 2016 Ansvariga för planen är avdelningens förskollärare Hela arbetslaget

Läs mer

Maj-juni 2012. Medborgarpanel 3. - vårdval plus

Maj-juni 2012. Medborgarpanel 3. - vårdval plus Maj-juni 2012 Medborgarpanel 3 - vårdval plus Medborgarpanel 3 maj-juni 2012 Vårdval plus Varför en medborgarpanel om detta område? Syftet med denna medborgarpanel är att inhämta synpunkter från kronobergarna

Läs mer

Riktlinjer för medborgardialog

Riktlinjer för medborgardialog Riktlinjer för medborgardialog Kommunstyrelseförvaltningen 2015 Principer för dialogen i Söderhamns kommun Att engagera medborgarna och skapa former för delaktighet och dialog för kommunens utveckling

Läs mer

Offentlig politik och styrning i ett marknadsanpassat samhälle

Offentlig politik och styrning i ett marknadsanpassat samhälle LINKÖPINGS UNIVERSITET Uppdaterad: 2014-09-08 Institutionen för ekonomisk och industriell utveckling Avdelningen för statsvetenskap Statsvetenskap 3 Lisa Hansson (lisa.hansson@liu.se) Offentlig politik

Läs mer

Invandrade kvinnor i projektsamhället vad innebär det mångkulturella som projekt? Matilda Wrede-seminarium 15.3.2010 Salla Tuori

Invandrade kvinnor i projektsamhället vad innebär det mångkulturella som projekt? Matilda Wrede-seminarium 15.3.2010 Salla Tuori Invandrade kvinnor i projektsamhället vad innebär det mångkulturella som projekt? Matilda Wrede-seminarium 15.3.2010 Salla Tuori Möten i det mångkulturella Etnografi (2002-2004) i ett sysselsättningsprojekt

Läs mer

Enkät om heltid i kommuner och landsting 2015

Enkät om heltid i kommuner och landsting 2015 Enkät om heltid i kommuner och landsting 2015 Enkät om heltid i kommuner och landsting 2015 1 Enkät om heltid i kommuner och landsting 2015 2 Innehåll Heltidsarbetet ökar... 5 Varför ska fler jobba heltid?...

Läs mer

Sag Mal 1 Woche DET HÄR SKA DU ARBETA MED: DU KOMMER LÄRA DIG: LÄXA: 36-39 Kapitel 1 och 2 *Berätta om dig själv *Siffror *Böja verb i jag- och duform

Sag Mal 1 Woche DET HÄR SKA DU ARBETA MED: DU KOMMER LÄRA DIG: LÄXA: 36-39 Kapitel 1 och 2 *Berätta om dig själv *Siffror *Böja verb i jag- och duform Vi kommer arbeta med kap 1-5 i Sag Mal 1. Kommunikationens innehåll Ämnesområden som är välbekanta för eleverna. Vardagliga situationer, intressen, personer, platser, aktiviteter och händelser. Vardagsliv

Läs mer

Sammanfattning på lättläst svenska

Sammanfattning på lättläst svenska Sammanfattning på lättläst svenska Utredningen skulle utreda och lämna förslag i vissa frågor som handlar om svenskt medborgarskap. Svenskt medborgarskap i dag Vissa personer blir svenska medborgare när

Läs mer