Långholmen konferens Stockholm

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Långholmen konferens Stockholm"

Transkript

1 Långholmen konferens Stockholm

2 Minnesanteckningar Träffpunkt- Service Dag 1: den 16 april 2015, (bilaga 1a och 1b inbjudan och program). Plats: Långholmen konferens, Stockholm Deltagare: Totalt 45 personer från, Länsstyrelser, Regioner, Jordbruksverket, Näringsdepartementet, ICA Sverige AB, Svensk bensinhandel, Serviceutredningen och Tillväxtverket (bilaga 2, deltagarförteckning) Konferensen började med förmiddagsfika i Värdshuset, diskussionerna var igång och samtalsintensiteten vittnade om att det fanns mycket att tala om, vilket lät lovande för den kommande tvådagars konferensen. I Tingsalen hälsade därefter Tillväxtverket välkommen till Långholmen och vårens Träffpunkt-Service (bilaga 3 OH inledning) Camilla Jägerhem redogjorde för uppföljningen av 2014 års regionala serviceprogram och den rapport som lämnats in till N.dep. (bilaga 4, OH uppföljning RSP 2014). Rapporten är en sammanställning av uppgifter om respektive läns genomförande 2014, den rymmer beskrivning av vilka områden som prioriterats och vilka insatser som genomförts under året insatser som inte genomförts enligt plan och ev. hinder på vägen. arbetet med genomförandeprocessen handlingsplan/ samarbete genomförandet i förhållande till riktlinjerna av de regionala serviceprogrammen de förändringar som skett avseende tillgången till kommersiell service under året Tillväxtverkets slutsatser och rekommendationer

3 Monica Selahn presenterade det slutliga förslaget från utredningen om service i glesbygd (bilaga 5, OH Service i glesbygd). Utredningens uppdrag har varit att utreda stöd till en grundläggande nivå av kommersiell service i de glesbygdområden som är särskilt sårbara och utsatta Det omfattar ta ställning till vilka former av service som omfattas hur ett stöd kan bidra till samordning av olika typer av service samt vilka geografiska områden som avses Föreslå kriterier för att få stöd, hur stödet skulle kunna utformas och beräknas, samt ta hänsyn till EU:s statsstödsregler och kommunallagen Därefter följde ett pass där ordet var fritt för diskussion och frågor kring behovet av åtgärder för att säkra tillgången till dagligvaror på landsbygden. Några lyfte frågan om kriterier för driftstöd till butiker i yttersta glesbygd. Vilka krav som ska ställas på stödmottagare beträffande butikens utbud och tillgänglighet? Det ledde diskussionen in på planering av och upplägget kring rådgivning och kompetensutvecklingsinsatser för dagligvarubutiker. Lunchen intogs i Värdhuset, de kreativa diskussionerna fortsatte och pågick under hela lunchen. Eftermiddagspasset inleddes av att Lars Ove Jonsson, ICA Sverige AB, hälsades välkommen till konferensen. Pär-Ove Bergquist lämnade över ordet till Lars Ove för en presentation av ICA Sverige AB s dagligvaruverksamhet i allmänhet och ICAs program för småhandlare i synnerhet. ICAs program för småhandlare vänder sig till handlare som omsätter 10 miljoner kronor och inkluderar en genomlysning av butikens utbud och verksamheten tillsammans med enskild rådgivning för utveckling av butiken mot ökad attraktivitet och omsättning. Därefter ska utvärdering göras för planering av ev. fortsatta insatser.

4 Publikens frågor var många och det uppstod en kreativ diskussion om vilka krav som kan ställas på dagligvaruhandlare och hur rådgivning och komptensutveckling kan utvecklas inom dagligvarubranschen som helhet. Bra input till kommande satsningar inom landsbygdsprogrammet. Eftermiddags kaffet intogs i Värdhuset och de kreativa diskussionerna fortsatte med samma intensitet. Som dagens sista punkt stod på programmet; Information om läget på drivmedelsmarknaden. Vad alla som ansvarar för och handlägger stöd inom kommersiell service bör veta om drivmedel. Robert Dimmlich, VD Svensk Bensinhandel, hälsades välkommen och tog till orda. Deltagarna fick en grundlig genomgång om hur det ser ut på den svenska drivmedelmarknaden, generellt och på landsbygden, vilka förutsättningar som styr och vilken utveckling som spås de närmaste åren. För många i publiken var det delvis ny och mycket värdefull information för det fotsatta arbete med stöd till kommersiell service. Roberts presentation bjöd på många Aha upplevelser. Möjlighet till frågor och diskussion vävdes in i presentationen så när klockan slog var det säkert många som upplevde att den ambitiösa titeln på presentationen (som Tillväxtverket satt) inte alls var för väl tilltagen.

5 Den 17 april Gemensam dag med Jordbruksverket För konferensens dag två riktas uppmärksamheten mot landsbygdsprogrammet och förvaltande myndighet Jordbruksverket. Andreas Mattisson, Carola Söder, Pasi Kemi och Anne-Charlott Franzén hälsas välkomna! Chef för samordningsenheten Andreas Mattisson inleder med att beskriva arbetet med landsbygdsprogrammets utformning och dess tidsplan. Dialogen med övervakningskommittén och EU. Det har skett relativt stora förändringar från den bild av programmet och det framtida genomförandet som gavs på mötet i oktober. Då det visat sig i kompletteringsbegäran från EU att programmet behöver ha en betydligt högre detaljeringsgrad än vad som var tänkt från Jordbruksverkets sida. Detta leder till att mycket behöver specificeras på nationell nivå och lämnar mindre utrymme för länen att göra egna tolkningar och bedömningar i sina respektive handlingsplaner. Kompletteringsarbetet har varit omfattande och Jordbruksverket hat tvingats arbeta parallellt med många processer samtidigt. Förhoppningsvis kommer programmet att godkännas nu i juni så att programmet kan öppna som planerat. Delåtgärd 7,4 investeringar i service, planeras att öppna för ansökningar i september. Systemen för beslut och utbetalning ligger dock längre fram i tidsplanen. Därefter följde en presentation av Carola Söder, förändringsledare ProCAP/ Kommunikatör Stödutvecklingsenheten. (bilaga 6 ProCap) Carola informerade om öppningsplanen för ansökningar och om e-tjänsten. Information gavs om vilka kommunikationsverktyg och kanaler som planeras, som finns tillgängliga och som ska utvecklas. Carola efterlyser förslag på specifik information, informationskanaler för att nå målgruppen för kommersiell service. Många i publiken framförde det olämpliga i att informationen om det kommande investeringsstödet till butiker kommer att ligga under projektstöd. Diskussion uppstod kring orsaken till detta, och man kunde enas om att oavsett vart stödet ligger i programmet, bör det utåt finnas en igenkännande och lätt sökväg för den som vill söka stöd till investeringar i sin butik etc.

6 Jordbruksverket genomför löpande utbildningar inför programstart. Inledningsvid har utbildningar genomförts med sk. ambassadörer och superanvändare. Efter utbildningen är det i första hand superanvändarna som uppdaterar sina kollegor om systemens användning. Det är också via dem frågorna knutna till detta ska gå. Ambassadörerna blickar framåt mot kommande öppningar, men fångar också upp stämningsläget efter en öppning och kanaliserar tillbaka till ProCAP. Pasi Kemi tog därefter över ordet och ledde diskussionen in på fördelningen av medel mellan länen och urvalskriterier (bilaga 7). Fördelning av medel är inte enkelt. Det finns mänga sätt att utforma fördelningsnycklar på. Oavsett vald metod kommer det alltid att vara några län som mer missnöjda än andra. Fördelningsmodell beräknas på hela stödet, men det faktiska utdelningen av stödet kommer inte att ske på hela stödvolymen utan snarare på 50%. Detta för att undvika inlåsningseffekter. Länen kan besluta om det belopp som faktiskt utdelas. Men om det beloppet skulle ta slut innan utsatt tidpunkt för utdelning av nästa pott, får en översyn göras. Om ett län inte förbrukar sin utdelade pott, kan översynen resultera i en lägre fördelningskvot inför nästa utdelningstillfälle. Urvalskriterier ska godkännas av övervakningskommittén (ÖK) Flera genomgångar har hållits med ÖK, slutligt formellt ställningstagande i juni och i september. Urvalskriterierna kan enkelt beskrivas som ett sätt att tydliggöra vad som lett fram till ett viss beslut. För att processen ska vara transparent. Vad som redan finns som villkor för stöd kan inte förekomma som urvalskriterier.

7 Efter förmiddagskaffet presenterade Anne-Charlott Franzén de åtgärder inom landsbygdsprogrammet som kommer att rymma insatser för utveckling av service på landsbygden (bilaga 8). Anne-Charlott informerade om syftet med de olika stöden, villkor för stöd, vilka uppgifter som ska tas in i samband med ansökan, stödberättigande utgifter och stödnivåer, gemensamma regler för stöden samt handläggarstödet. Frågor som togs upp var bland annat vad som menas med 100% i stöd inom kompetensutveckling och rådgivning. Här avses att 100% av finansieringen ska vara offentlig. En viss procent är övrig offentlig finansiering, som stödmottagren själv får finansiera om sökande är offentlig organisation. För åtgärd 7.4 service är stödnivån 50% eller 90%. Här fanns frågor kring när stöd kan beviljas till 50% och när till 90%? Det enda som finns angivet är att när det finns särskilda skäl kan stöd beviljas med 90%. Vad som bedöms vara särskilda skäl är dock inte fastställt. Beskrivning enligt nuvarande förordningstext är inte möjlig då bestämmelserna för de olika stöden skiljer sig åt bland annat gällande stöd för investeringar i enlighet med lagkrav. Det uppstod också diskussion i fråga om vilka uppgifter som ska tas in i samband med ansökan och beslut och investeringsstöd till butik. Som stödet ligger nu är det ett projektstöd och då är det en projektplan som ska tas in och inte en affärsplan, därmed faller kravet på och möjligheten att ta in uppgifter om företagets räkenskaper. Detta kommer att göra det mycket svårt att handlägga ansökan om investeringsstöd till butik i i det kommande programmet. Olika lösningar diskuterades. Många frågor och livliga diskussioner, men när klockan slog tolv fick avbrott för lunch göras för att eftermiddagens punkter skulle hinnas med. Efter lunch var det dags att runda av den presentation och de diskussioner som rör stödnivåer, handläggarstöd och gemensamma regler.

8 Pär-Ove Bergqvist ville passa på att sticka emellan med kort information om att Tillväxtverket arbetar på en lösning för beslut och utbetalning av hemsändningsbidrag för regionerna, enligt tidigare utskickat förslag på lösning. Vid slutlig uppföljningen av extra medel till länen för stöd till kommersiell service är det flera län som inte beslutat om alla medel, Pär-Ove informerar om att det inom kort kommer att skickas ut information om belopp för återbetalning. Därefter gjordes en återkoppling till de frågor som lyft från länen inför konferensen för avstämning huruvida frågorna blivit besvarade. Utfasning av köldgas: Så länge detta inte är ett lagkrav (att det finns ett datum för när detta ska vara infört) är det möjligt att genomföra investeringar inom åtgär 7.4 landsbygdsprogrammet. Kommunernas varuplanering: Hur stora butiker kans stödjas? Det finns ingen gräns. Särskilda skäl: se ovan. Investeringsstöd för små belopp: Den undre gränsen i Landsbygdsprogrammet gäller. Det kommer inte att vara möjligt att söka stöd på annat håll. Rån och inbrott i butiker på landsbygden: Ulf Kylander beskrev av oroande utveckling på Skånes landsbygd och ville lyfta frågan för att höra om man upplever samma utveckling på fler platser i Sverige? Pasi Kemi menade på att han inte kunde se något hinder för investeringar i säkerhetsutrusning inom ramen för delåtgärd 7.4. Leasing är inte en stödbar kostnad i landsbygdsprogrammet. Däremot så är avbetalningsköp en möjlig lösning.

9 Tillväxtverkets handlingsplan för landsbygdsprogrammet, (bilaga 9) Camilla Jägerhem Tillväxtverket, presenterar den handlingsplan som Tillväxtverket tagit fram för genomförande av insatser inom ramen för landsbygdsprogrammet. Handlingsplanen är nationellt gällande och avser stöd till service inom landsbygdsprogrammets fokusområde 6b. De åtgärder som omfattas är åtgärd 1 Kompetensutveckling och 16 Samarbete. Delåtgärderna o 1.1 kompetensutveckling och o 1.2 demonstrationer och information. o 16.2 stöd till pilotprojekt och innovationsprojekt Handlingsplanen har två inriktningar: 1. Regionalt och lokalt processarbete 2. Lokal servicelösningar Genomförandet kommer delvis att ske i Tillväxtverkets egen regi, genom upphandling, utlysningar och genom löpande ansökningsförfarande. Stödsökande kan vara myndigheter, offentliga organisationer, ideella föreningar och privata företag i samverkan. Tidsplan för genomförandet framgår av bilden nedan.

10 Som sista punkt på programmet välkomnades Hela Sverige Ska Leva, Bertil Degerlund, Bo Lönnqvist och Alexander Zuniga (bilaga 10). Hela Sverige Ska Leva vill nyttja sitt lokala nätverk i ett nationellt omfattande projektarbete för utveckling av service. Hela Sverige Ska Leva vill presentera en idé om att utforma ett projekt för nationellt brobyggande för service i lokalsamhället.

11 Projektet ska syfta till att stödja de regionala serviceprogrammen och de lokala processerna och utveckla medskapande arbetssätt och metoder för - att öka engagemang och delaktighet mellan lokal, kommunal och regional nivå. - integrering av lokala utvecklingsplaner i kommunala översiktsoch serviceplaner. - lokala initiativ och processbaserade servicelösningar (kapacitetsbyggande, planering och genomförande) - delansvar för inventering och kvalitetssäkring av serviceutbud och behov på lokal nivå. - etablering och utveckling av Servicepunkter.

12 Hela Sverige Ska Leva kommer att arbeta vidare med idén och meddelar att man är tacksam för input från länen. Man har för avsikt att lämna in en ansökan till Tillväxtverket i början av 2016 för ett projekt som omfattar åren Två intensiva dagar av Träffpunkt-Service har nått sitt slut - Tillväxtverkets Camilla Jägerhem och Pär-Ove Bergquist tackar medverkande och deltagare för två givande dagar. Tack!

INFORMATION. Samordningsenheten Lina Andersson 2014-05-19. Dnr 3.2.17-2297 13

INFORMATION. Samordningsenheten Lina Andersson 2014-05-19. Dnr 3.2.17-2297 13 INFORMATION Samordningsenheten Lina Andersson 2014-05-19 Dnr 3.2.17-2297 13 Strukturen för landsbygdsprogrammet 2014-2020 Landsbygdsprogrammet får en helt ny struktur jämfört med det förra landsbygdsprogrammet.

Läs mer

Kommittédirektiv. Stöd till kommersiell service i särskilt utsatta glesbygdsområden. Dir. 2014:4. Beslut vid regeringssammanträde den 23 januari 2014

Kommittédirektiv. Stöd till kommersiell service i särskilt utsatta glesbygdsområden. Dir. 2014:4. Beslut vid regeringssammanträde den 23 januari 2014 Kommittédirektiv Stöd till kommersiell service i särskilt utsatta glesbygdsområden Dir. 2014:4 Beslut vid regeringssammanträde den 23 januari 2014 Sammanfattning En särskild utredare ska undersöka förutsättningarna

Läs mer

9.3. Stöd till investeringar i service och fritid på landsbygden (delåtgärd 7.4 fokusområde 6b)

9.3. Stöd till investeringar i service och fritid på landsbygden (delåtgärd 7.4 fokusområde 6b) markförhållanden. Projektens snittkostnad/hushåll har under föregående programperiod varit ca 20 000 kronor för kanalisationen. Under perioden 2014-2020, kan kostnaderna bli något högre då samtliga kostnader

Läs mer

10. Samarbete. Länsstyrelsen i Västra Götalands län

10. Samarbete. Länsstyrelsen i Västra Götalands län 10. Samarbete Syftet med åtgärden är att stödja samarbeten inom områden där den gemensamma nyttan av ett samarbete är stor för samhället men där incitamentet för en enskild aktör är för litet för att kunna

Läs mer

Landsbygdsprogrammet

Landsbygdsprogrammet Landsbygdsprogrammet 2014-2020 1 Upplägg 1. Mål, struktur, budget, m.m. 2. Åtgärder och delåtgärder 3. Uppföljning och utvädering 4. Stödprocesserna vad möter kunden och vad händer efter ansökan skickats

Läs mer

10. Samarbete. Länsstyrelsen i Västra Götalands län

10. Samarbete. Länsstyrelsen i Västra Götalands län 10. Samarbete Syftet med åtgärden är att stödja samarbeten inom områden där den gemensamma nyttan av ett samarbete är stor för samhället men där incitamentet för en enskild aktör är för litet för att kunna

Läs mer

Infrastruktur för rekreation och turism en uppföljning inom landsbygdsprogrammet

Infrastruktur för rekreation och turism en uppföljning inom landsbygdsprogrammet Infrastruktur för rekreation och turism en uppföljning inom landsbygdsprogrammet Uppgifterna gäller stöd inom landsbygdsprogrammet 2014 2020 fram till och med den 21 maj 2018 Uppföljningen är gjord av

Läs mer

Service i glesbygd. Överlämning av betänkande till statsrådet Sven-Erik Bucht 31 mars Catharina Håkansson Boman

Service i glesbygd. Överlämning av betänkande till statsrådet Sven-Erik Bucht 31 mars Catharina Håkansson Boman 1 Service i glesbygd Överlämning av betänkande till statsrådet Sven-Erik Bucht 31 mars 2015 Catharina Håkansson Boman Utredningens uppdrag Utreda stöd till en grundläggande nivå av kommersiell service

Läs mer

Region Skåne Näringsliv

Region Skåne Näringsliv Region Skåne Näringsliv Ulf Kyrling Näringslivsutvecklare Tel: +46 40 675 34 16 Mail: ulf.kyrling@skane.se Datum 2015-07-08 1 (6) YTTRANDE från Region Skåne 2015-07-08 Ert dnr: N2015/2989/HL Näringsdepartementet

Läs mer

Dalarnas regionala serviceprogram

Dalarnas regionala serviceprogram Dalarnas regionala serviceprogram Mat Bensin Pengar Dagligvaror Paket Drivmedel & Apotek i hela Dalarna Betaltjänster Paket, försändelser och ombud Servicepunkter Paket och postservice enligt RSP arbetsgrupp

Läs mer

REGIONALT SERVICEPROGRAM (RSP) FÖR STOCKHOLMS LÄN 2010-2013

REGIONALT SERVICEPROGRAM (RSP) FÖR STOCKHOLMS LÄN 2010-2013 REGIONALT SERVICEPROGRAM (RSP) FÖR STOCKHOLMS LÄN 2010-2013 1) Målformulering Syftet med programmet. Syftet med verksamheten är att bidra till att uppnå en god tillgänglighet till kommersiell och offentlig

Läs mer

4 Stöd till infrastruktur för rekreation och turism

4 Stöd till infrastruktur för rekreation och turism 4 Stöd till infrastruktur för rekreation och turism En uppföljning av stöd inom landsbygdsprogrammet 2014 2020 baserad på uppgifter fram till och med den 21 maj 2018 Uppföljningen är gjord av Tobias Kreuzpointner

Läs mer

Spira Mare Lite tråkig fakta! Vi har en idé! Hur går det till! Aktuella läget!

Spira Mare Lite tråkig fakta! Vi har en idé! Hur går det till! Aktuella läget! Spira Mare 2020 Lite tråkig fakta! Vi har en idé! Hur går det till! Aktuella läget! Spira Mare 2020 Lite tråkig fakta! Spira Mare 2020 Leader-metoden Leader är en metod där privat, ideell och offentlig

Läs mer

Bredband på gång i Kalmar län 2014-08-26

Bredband på gång i Kalmar län 2014-08-26 Bredband på gång i Kalmar län 2014-08-26 Dagens program 09.30 Landsbygdsprogrammet 2014-2020 10.15 Venet, så gjorde vi 10.55 Bensträckare 11.00 Vad gäller inför ansökan? 11.45 Lunch (80 kr, betalas kontant)

Läs mer

Välkommen! 17 maj 2019 på Elisefarm, Höör

Välkommen! 17 maj 2019 på Elisefarm, Höör Välkommen! Hur är det möjligt? En konferens där vi fokuserar på utmaningar och möjligheter att bo, arbeta & driva företag och att vara besökare i landskapet SKÅNE nu och i framtiden. 17 maj 2019 på Elisefarm,

Läs mer

Regional handlingsplanen information om pågående och kommande arbeten

Regional handlingsplanen information om pågående och kommande arbeten Regional handlingsplanen information om pågående och kommande arbeten Karin Svanäng, Partnerskapsmötet den 21 maj 2015 Uppstart landsbygds- och fiskeprogrammen Handlingsplan del 1 klar Handlingsplan del

Läs mer

Lägesrapport om genomförandet av landsbygdsprogrammet

Lägesrapport om genomförandet av landsbygdsprogrammet Övervakningskommittén för landsbygdsprogrammet 2016-05-25 ÖK-sekretariatet Lägesrapport om genomförandet av landsbygdsprogrammet 2014-2020 Bakgrund Jordbruksverket har tagit fram en lägesrapport för genomförandet

Läs mer

9 Pengar riktade till traditionell småskalig matkultur

9 Pengar riktade till traditionell småskalig matkultur 9 Pengar riktade till traditionell småskalig matkultur En uppföljning av stöd inom landsbygdsprogrammet 2014 2020 baserad på uppgifter fram till och med den 30 oktober 2018 Uppföljningen är gjord av Sofia

Läs mer

Bilaga till konsekvensutredning av förslag till Statens jordbruksverks föreskrifter om företagsstöd och projektstöd inom landsbygdsprogrammet

Bilaga till konsekvensutredning av förslag till Statens jordbruksverks föreskrifter om företagsstöd och projektstöd inom landsbygdsprogrammet Dnr 3.2.16-1559/14 2014-05-22 Landsbygdsutvecklingsenheten Bilaga till konsekvensutredning av förslag till Statens jordbruksverks föreskrifter om företagsstöd och projektstöd inom landsbygdsprogrammet

Läs mer

Regionala handlingsplaner samt process för fördelning av pengar och mål

Regionala handlingsplaner samt process för fördelning av pengar och mål 1 2013-05-07 Landsbygdsavdelningen Regionala handlingsplaner samt process för fördelning av pengar och mål Handlingsplaner istället för regionala genomförandestrategier I nästa programperiod kommer länen

Läs mer

Pengar riktade till traditionell småskalig matkultur en uppföljning inom landsbygdsprogrammet

Pengar riktade till traditionell småskalig matkultur en uppföljning inom landsbygdsprogrammet Pengar riktade till traditionell småskalig matkultur en uppföljning inom landsbygdsprogrammet Uppgifterna gäller stöd inom landsbygdsprogrammet 2014 2020 fram till och med den 30 oktober 2018 Uppföljningen

Läs mer

Privat. Övrigt offentligt stöd. Svenskt stöd (statlig del) EU-stöd

Privat. Övrigt offentligt stöd. Svenskt stöd (statlig del) EU-stöd Leaderguiden 2016-04-26 Till skillnad från programperioden 2007-2013 kommer inte ideella resurser att ingå som en privat medfinansiering i projektens budget. Under programperioden 2014-2020 kommer det

Läs mer

Hållbara servicelösningar som bidrar till 2020 målen

Hållbara servicelösningar som bidrar till 2020 målen Hållbara servicelösningar som bidrar till 2020 målen Hållbara servicelösningar som bidrar till 2020 målen Betydelsen av grundläggande service tillgång till verktyg och smörjmedel Gruppdiskussion: erfarenhetsutbyte

Läs mer

Protokoll nr 1/2015 från möte med Övervakningskommittén för landsbygdsprogrammet

Protokoll nr 1/2015 från möte med Övervakningskommittén för landsbygdsprogrammet Övervakningskommittén för landsbygdsprogrammet ÖK-sekretariatet 2015-09-09 Protokoll nr 1/2015 från möte med Övervakningskommittén för landsbygdsprogrammet 2014-2020 Tid: Den 17 juni 2015 Plats: Dagordning:

Läs mer

Lokal och regional kapacitetsutveckling för energiomställning och minskad klimatpåverkan. Informationsmöte 31 maj 2018

Lokal och regional kapacitetsutveckling för energiomställning och minskad klimatpåverkan. Informationsmöte 31 maj 2018 Lokal och regional kapacitetsutveckling för energiomställning och minskad klimatpåverkan Informationsmöte 31 maj 2018 Bakgrund Uppdraget Lokal och regional kapacitetsutveckling kom 2016. Syftar till att

Läs mer

Projektbeskrivning. Projektets namn. Sammanfattande projektbeskrivning. Bakgrundsbeskrivning. Lokala servicepunkter på skånska landsbygden

Projektbeskrivning. Projektets namn. Sammanfattande projektbeskrivning. Bakgrundsbeskrivning. Lokala servicepunkter på skånska landsbygden Projektbeskrivning Projektets namn Lokala servicepunkter på skånska landsbygden Sammanfattande projektbeskrivning Syftet med projektet är att genom innovativa metoder och samverkansformer mellan ideell,

Läs mer

Landsbygdsprogrammet 2007-2013

Landsbygdsprogrammet 2007-2013 Landsbygdsprogrammet 2007-2013 Utveckling av bredband via Landsbygdsprogrammet Definition av bredband enligt Landbygdsförordningen: IT-infrastruktur med hög överföringshastighet (Gäller mobilt, ADSL och

Läs mer

Konsekvensutredning Ändring av Statens jordbruksverks föreskrifter om stöd från det nationella honungsprogrammet

Konsekvensutredning Ändring av Statens jordbruksverks föreskrifter om stöd från det nationella honungsprogrammet KONSEKVENS- Dnr. 3.2.16-6835/17 UTREDNING 2017-10-16 Stödregelenheten Konsekvensutredning Ändring av Statens jordbruksverks föreskrifter om stöd från det nationella honungsprogrammet Allmänt 1. BESKRIVNING

Läs mer

Samarbete inom landsbygdsprogrammet

Samarbete inom landsbygdsprogrammet Samarbete inom landsbygdsprogrammet -vad vet vi nu och vad är kvar innan det går att söka pengar? Syftet med åtgärden är att stödja samarbeten inom områden där den gemensamma nyttan av ett samarbete är

Läs mer

LEADER Innehåll LEADER...1

LEADER Innehåll LEADER...1 LEADER Innehåll LEADER...1 Beskrivning av delåtgärd 19.1, Kostnader för förberedande stöd... 7 Beskrivning av delåtgärd 19.2, Genomförande av insatser inom den lokala utvecklingsstrategin... 10 Beskrivning

Läs mer

Europeiska socialfonden

Europeiska socialfonden Sid 1 (5) Beslutsdatum 2008-03-18 Europeiska socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling Utlysning av projektmedel i Östra Mellansverige Namn på utlysning: Kompetensförsörjning

Läs mer

Europeiska socialfonden

Europeiska socialfonden Sid 1 (5) Beslutsdatum 2008-03-18 Europeiska socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling Utlysning av projektmedel i Östra Mellansverige Namn på utlysning: Kompetensförsörjning

Läs mer

Utlysning av pengar till informationsinsatser om ökad biologisk mångfald eller klimatpåverkan.

Utlysning av pengar till informationsinsatser om ökad biologisk mångfald eller klimatpåverkan. Datum 2018-04-04 1(6) Utlysning av pengar till informationsinsatser om ökad biologisk mångfald eller klimatpåverkan. Skogsstyrelsen utlyser 5 miljoner kronor för att anordna informationsinsatser och/eller

Läs mer

Landsbygdsutveckling i ett regionalt perspektiv. Kajsa Berggren, chef vid Landsbygdsenheten Länsstyrelsen Västerbotten

Landsbygdsutveckling i ett regionalt perspektiv. Kajsa Berggren, chef vid Landsbygdsenheten Länsstyrelsen Västerbotten Landsbygdsutveckling i ett regionalt perspektiv Kajsa Berggren, chef vid Landsbygdsenheten Länsstyrelsen Västerbotten Har vi en vision för landsbygden? Vad är en attraktiv och god Natur och miljö Trygghet

Läs mer

Information om nätverksaktiviteter

Information om nätverksaktiviteter Information om nätverksaktiviteter Genom nätverksaktiviteterna sprider Landsbygdsnätverket information om landsbygdsprogrammet. Nätverksaktiviteterna syftar även till att underlätta metodutbyte och erfarenhetsutbyte

Läs mer

Tillväxt- och regionplaneförvaltningen. Info från TRF

Tillväxt- och regionplaneförvaltningen. Info från TRF 2019-03-21 Info från TRF 1. Handlingsprogram Landsbygds- och skärgårdsstrategin 2. Skärgårdsmedel 3. Bredband 4. Regionala Serviceprogrammet 5. Kartläggning företagande 2019-05-15 1. Handlingsprogram Uppdrag

Läs mer

Nominering - Årets Landsbygdsprojekt Med checklista

Nominering - Årets Landsbygdsprojekt Med checklista Nominering - Årets Landsbygdsprojekt Med checklista Härmed nomineras följande förslag till Årets Landsbygdsprojekt. Namn på förslaget: Bärkraft Journalnummer: 2008-4809 Kontaktperson, (namn, telefonnummer

Läs mer

Startstöd till unga jordbruksföretagare en uppföljning inom landsbygdsprogrammet

Startstöd till unga jordbruksföretagare en uppföljning inom landsbygdsprogrammet Startstöd till unga jordbruksföretagare en uppföljning inom landsbygdsprogrammet Uppgifterna gäller stöd inom landsbygdsprogrammet 2014 2020 fram till och med den 2 april 2018 Uppföljningen är gjord av

Läs mer

Fördjupade uppföljningar

Fördjupade uppföljningar Fördjupade uppföljningar Syfte att visa resultat från programmen och genomförandet Följ vår blogg, Programmen och pengarna, så får du senaste nytt! Alla färdiga uppföljningar läggs ut på jordbruksverket.se/utvardering

Läs mer

Ansökan om projektstöd - lokalt ledd utveckling Steg 2

Ansökan om projektstöd - lokalt ledd utveckling Steg 2 Ansökan om projektstöd - lokalt ledd utveckling Steg 2 Din ansökan är inte fullständigt ifylld. Du behöver komplettera din ansökan. Du kan bara få stöd för godkända utgifter som uppstår efter att din ansökan

Läs mer

Vilka stöd går att söka inom lokalt ledd utveckling

Vilka stöd går att söka inom lokalt ledd utveckling 2016-02-19 Vilka stöd går att söka inom lokalt ledd utveckling Vilka stöd finns? Dessa stöd finns inom lokalt ledd utveckling: genomförande samarbete driftstöd Alla beviljade projekt ska bidra till att

Läs mer

Minnesanteckningar förda vid möte med landsbygdsnätverkets arbetsgrupp för kapitalförsörjning den 24 nov 2011.

Minnesanteckningar förda vid möte med landsbygdsnätverkets arbetsgrupp för kapitalförsörjning den 24 nov 2011. Minnesanteckningar förda vid möte med landsbygdsnätverkets arbetsgrupp för kapitalförsörjning den 24 nov 2011. Närvarande: Anders Johansson Rebecca Källberg Thomas Norrby Oscar Kjellberg Ulla Herlitz Nils

Läs mer

KUL, Kreativa Unga Ledare Leader journalnr: 2009 7324 Sälenvägen 2 780 67 Sälen

KUL, Kreativa Unga Ledare Leader journalnr: 2009 7324 Sälenvägen 2 780 67 Sälen Leader DalÄlvarna Slutrapport 1. Projekt Journalnr: 2009 7324 Projektnamn: Ledarskapsutbildning för ungdomar, förstudie Stödmottagare: Föreningen KUL, Kreativa Unga Ledare 2. Kontaktperson Jonas Wikström,

Läs mer

att överlämna yttrande till Näringsdepartementet enligt förvaltningens förslag

att överlämna yttrande till Näringsdepartementet enligt förvaltningens förslag Stockholms läns landsting 1(4) Tillväxt- och regionplaneförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2015-06-22 TRN 2015-0113 Handläggare: Anette Jansson Tillväxt- och regionplanenämnden Ankom Stockholms läns landsting

Läs mer

Kommunikationsstrategi för Lokalt ledd utveckling 2014-2020

Kommunikationsstrategi för Lokalt ledd utveckling 2014-2020 Kommunikationsstrategi för Lokalt ledd utveckling 2014-2020 1 Bakgrund Inom EU:s budgetperiod 2014-2020 finns det flera fonder som ska skapa och driva på nationell, regional och lokal utveckling både i

Läs mer

Regionalt serviceprogram för Uppsala län Inledning. Analys

Regionalt serviceprogram för Uppsala län Inledning. Analys Regionalt serviceprogram för Uppsala län 2014-2018 Inledning Regeringen har uppdragit åt Länsstyrelsen i Uppsala län att utarbeta ett regionalt serviceprogram för perioden 2014-2018. Det regionala serviceprogrammet

Läs mer

Resurscentra för kvinnor - Workshop

Resurscentra för kvinnor - Workshop Resurscentra för kvinnor - Workshop 22 november 2013 Quality Airport Hotell, Arlanda Lena Rooth Avdelningschef Företagsinsatser, Tillväxtverket 1 Tillväxtverkets uppdrag och program Part i regeringens

Läs mer

Yttrande över betänkandet Service i glesbygd (SOU 2015:35) N2015/2989/HL

Yttrande över betänkandet Service i glesbygd (SOU 2015:35) N2015/2989/HL YTTRANDE 1(5) Förvaltningsnamn Regeringskansliet Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Yttrande över betänkandet Service i glesbygd (SOU 2015:35) N2015/2989/HL Region Jönköpings län har fått rubricerat

Läs mer

Projektet Hållbara lokala servicelösningar strategi

Projektet Hållbara lokala servicelösningar strategi Projektet Hållbara lokala servicelösningar strategi Bakgrund En väl fungerande allmän vardagsservice är viktig för landsbygden Hela Sverige ska leva driver just nu ett projekt där femton orter arbetar

Läs mer

Guide till e-tjänsten för ansökan om stöd Landsbygdsprogrammet Havs- och fiskeriprogrammet Lokalt ledd utveckling

Guide till e-tjänsten för ansökan om stöd Landsbygdsprogrammet Havs- och fiskeriprogrammet Lokalt ledd utveckling Guide till e-tjänsten för ansökan om stöd Landsbygdsprogrammet Havs- och fiskeriprogrammet Lokalt ledd utveckling Sida 1 av 32 Inledning 3 Fullmakter 3 Välj e-tjänst 4 E-tjänstens innehåll 6 Fliken Övergripande

Läs mer

Här hittar du viktig information som du behöver känna till när du genomför ditt projekt samt när du söker utbetalning.

Här hittar du viktig information som du behöver känna till när du genomför ditt projekt samt när du söker utbetalning. Bilaga 1 Övriga upplysningar Här hittar du viktig information som du behöver känna till när du genomför ditt projekt samt när du söker utbetalning. Gå gärna in på Jordbruksverkets webbplats www.jordbruksverket.se

Läs mer

Övervakningskommittén 11 maj 2016

Övervakningskommittén 11 maj 2016 Övervakningskommittén 11 maj 2016 Grundläggande om lokalt ledd utveckling Regelverk Vad innebär Leadermetoden? Budget Urvalskriterier En ansökans väg genom systemen Vad går det att söka stöd för? Jordbruksverket

Läs mer

Alternativa lösningar och effekter av om ingen reglering kommer till stånd

Alternativa lösningar och effekter av om ingen reglering kommer till stånd Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

Nya metoder för hållbara service lösningar

Nya metoder för hållbara service lösningar Nya metoder för hållbara service lösningar Thomas Westerberg Region Västerbotten Gunilla Hedman Länsstyrelsen Västerbotten Bakomliggande motiv Regionalt serviceprogram 2010-2013 Nya metoder för hållbara

Läs mer

Artikel 20, Grundläggande tjänster och förnyelse av samhällen i landsbygdsområden

Artikel 20, Grundläggande tjänster och förnyelse av samhällen i landsbygdsområden Artikel 20, Grundläggande tjänster och förnyelse av samhällen i landsbygdsområden Innehållsförteckning Artikel 20, Grundläggande tjänster och förnyelse av samhällen i landsbygdsområden... 1 Beskrivning

Läs mer

Uppföljning och redovisning av regionalt serviceprogram

Uppföljning och redovisning av regionalt serviceprogram Uppföljning och redovisning av regionalt serviceprogram 2014-2018 Län/Region: Jämtland Regionala serviceprogram 2014-2018 består av tre typer av dokument 1) Regionalt serviceprogram, vilket utgör ram för

Läs mer

Termer kring lokalt ledd utveckling och Leader

Termer kring lokalt ledd utveckling och Leader 2016-05-17 Termer kring och Leader I tabellen hittar du termer som ska användas kring lokal ledd utveckling och Leader i extern kommunikation. Termerna är sorterade i alfabetisk ordning. Använd listan

Läs mer

Förädlingsstöd för kort livsmedelskedja och lokala marknader

Förädlingsstöd för kort livsmedelskedja och lokala marknader Förädlingsstöd för kort livsmedelskedja och lokala marknader (delåtgärd 4.2 fokusområde 3a) Nationella urvalskriterier Nationella urvalskriterier 1. Investeringen bidrar till att uppfylla nationella miljö-

Läs mer

Om att arbeta för ett rikt odlingslandskap med ett förändrat landsbygdsprogram

Om att arbeta för ett rikt odlingslandskap med ett förändrat landsbygdsprogram Om att arbeta för ett rikt odlingslandskap med ett förändrat landsbygdsprogram Missade att meddela att ni är varmt välkomna på Jordbruksverkets miljömålsseminarium den 10-11 november i Stockholm. Mer information

Läs mer

Ser mailet konstigt ut? Klicka här för att öppna i webbläsare

Ser mailet konstigt ut? Klicka här för att öppna i webbläsare Ser mailet konstigt ut? Klicka här för att öppna i webbläsare Hej! Första halvåret har präglats av mycket väntan Inför den efterlängtade sommaren och semestern har vi bland annat summerat arbetet med det

Läs mer

Vägledning för ansökan i E-kanalen

Vägledning för ansökan i E-kanalen Vägledning för ansökan i E-kanalen Bakgrund och syfte med mallen Syftet med denna mall är att underlätta för er som söker stöd från utlysningen Energi- och klimatomställning i offentlig sektor-från kunskap

Läs mer

Kommersiell service åtgärd 7.4 investering

Kommersiell service åtgärd 7.4 investering Kommersiell service åtgärd 7.4 investering Nationell serviceträff 2018-11-27 Fördjupad uppföljning Service & fritid på landsbygden Sammanfattning 181 miljoner kr beviljats till 457 ärenden inom Kommersiell

Läs mer

Yttrande over betänkandet Service i glesbygd] (SOU 2015:35) Dnr N2015/2989/HL, Länsstyrelsen Västerbotten

Yttrande over betänkandet Service i glesbygd] (SOU 2015:35) Dnr N2015/2989/HL, Länsstyrelsen Västerbotten .*) A Länsstyrelsen 1(8) Näringsdepartementet 103 33 STOCKHOLM Yttrande over betänkandet Service i glesbygd] (SOU 2015:35) Dnr N2015/2989/HL, Länsstyrelsen Länsstyrelsen får härmed avge yttrande över betänkandet

Läs mer

VÄGLEDNING FÖR SAMORDNINGSKOMMITTÉN FÖR FONDERNA

VÄGLEDNING FÖR SAMORDNINGSKOMMITTÉN FÖR FONDERNA EUROPEISKA KOMMISSIONEN GENERALDIREKTORATET FÖR Regional- och stadspolitik VÄGLEDNING FÖR SAMORDNINGSKOMMITTÉN FÖR FONDERNA OM BEHANDLING AV RETROAKTIVT EU-STÖD UNDER PERIODEN 2007 2013 ANSVARSFRISKRIVNING:

Läs mer

Nationell träff, 15 16 maj 2014, Sandviken

Nationell träff, 15 16 maj 2014, Sandviken 1 2014-05-20 Nationell träff, 15 16 maj 2014, Sandviken Ett viktigt inslag på träffen var kollegialt lärande genom att utbyta erfarenheter på tre olika teman. Deltagarna växlade mellan olika diskussionsbord

Läs mer

Slutredovisning Stärka Stockholmsregionens skolor och förskolor i arbetet med miljöfrågor

Slutredovisning Stärka Stockholmsregionens skolor och förskolor i arbetet med miljöfrågor Slutredovisning Stärka Stockholmsregionens skolor och förskolor i arbetet med miljöfrågor Bidragsmottagare Håll Sverige Rent Box 4155, 102 64 Stockholm Tel: 08-505 263 00 Diarienr: LS 1210-1347 Projektredovisning

Läs mer

Ekonomiska stöd till företag 2013

Ekonomiska stöd till företag 2013 Ekonomiska stöd till företag 2013 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Ekonomiska stöd till företag s. 2 Stöd beviljade av Länsstyrelsen s. 3 Regionala företagsstöd s. 3 Kommersiell service s. 8 Landsbygdsprogrammet s.

Läs mer

Lokal destinationsutveckling, Case Strängnäs

Lokal destinationsutveckling, Case Strängnäs TJÄNSTEUTLÅTANDE Strängnäs Business Park Handläggare Catarina Berglund Lars Ekström Kommunstyrelsen Dnr KS/2017:282-011 2017-04-19 1/3 Lokal destinationsutveckling, Case Strängnäs Förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Tillsammans utvecklar vi FRAMTIDENS LANDSBYGD www.framtidenslandsbygd.se

Tillsammans utvecklar vi FRAMTIDENS LANDSBYGD www.framtidenslandsbygd.se Tillsammans utvecklar vi FRAMTIDENS LANDSBYGD www.framtidenslandsbygd.se Ingenting är klart ännu! Förslaget till nytt landsbygdsprogram för perioden 2014-2020 skickades till EU-kommissionen i juni 2014.

Läs mer

Projektidé? Leader kan hjälpa till att förverkliga den! www.leadertimra.se

Projektidé? Leader kan hjälpa till att förverkliga den! www.leadertimra.se Projektidé? Leader kan hjälpa till att förverkliga den! Leader - ett sätt att utvecklas Leader är en metod för att arbeta med landsbygdsutveckling Vi fördelar stöd till projekt som utvecklar landsbygdens

Läs mer

Regionala företagsstöd

Regionala företagsstöd Regionala företagsstöd till företag i Västerbotten Storuman 2018-03-02 Företagsstöd Främja hållbar tillväxt och ökad konkurrenskraft! Förordningar (SFS 2015:210, 2015:211 och 2000:284) Tillväxtverkets

Läs mer

Guide till e-tjänsten för ansökan om stöd Landsbygdsprogrammet Havs- och fiskeriprogrammet Lokalt ledd utveckling

Guide till e-tjänsten för ansökan om stöd Landsbygdsprogrammet Havs- och fiskeriprogrammet Lokalt ledd utveckling Guide till e-tjänsten för ansökan om stöd Landsbygdsprogrammet Havs- och fiskeriprogrammet Lokalt ledd utveckling Sida 1 av 37 INLEDNING... 3 FULLMAKTER... 3 MINA SIDOR... 5 Logga in... 5 Välj e-tjänst...

Läs mer

Vilka stöd finns att söka?

Vilka stöd finns att söka? För en levande, smart och hållbar landsbygd Vill du starta eller investera i ett företag på landsbygden? Vill du tillsammans med andra utveckla bygden där du bor? Då kan du söka företagsstöd och projektstöd

Läs mer

Artikel 21, Investeringar i skogsområdesutveckling och förbättring av skogars livskraft

Artikel 21, Investeringar i skogsområdesutveckling och förbättring av skogars livskraft Artikel 21, Investeringar i skogsområdesutveckling och förbättring av skogars livskraft Denna åtgärd kom in sent i processen och texter finns därför inte ännu Innehållsförteckning Artikel 21, Investeringar

Läs mer

Informationsmöte: Ett stärkt innovationsstöd för social innovationer

Informationsmöte: Ett stärkt innovationsstöd för social innovationer Informationsmöte: Ett stärkt innovationsstöd för social innovationer Andréa Råsberg och Judit Wefer Team Social innovation 20 juni 2018 Vinnova 3,1miljarder investerade Vinnova i forskning och innovation

Läs mer

Serviceplan Strömsunds kommun

Serviceplan Strömsunds kommun Serviceplan Strömsunds kommun 2016-2020 Antagen av kommunfullmäktige 2016-04-20, 29 Utarbetad av Ville Welin SUAB 1 Innehållsförteckning 1.Inledning 3 2.Bakgrund..4 3.Mål o Syfte...5 -Övergripande mål

Läs mer

7. STÖD TILL ÖVRIGA ÄN FÖRETAG

7. STÖD TILL ÖVRIGA ÄN FÖRETAG 7. STÖD TILL ÖVRIGA ÄN FÖRETAG 7.1 Stöd för internationella utvecklingsprojekt Rättsgrund: Självstyrelselag för Åland (1991:71) Landskapslag om lån, räntestöd och understöd ur landskapets medel samt om

Läs mer

Lägesrapport. Övervakningskommittén för lokalt ledd utveckling genom regional- och socialfonden Samordningsenheten Pasi Kemi

Lägesrapport. Övervakningskommittén för lokalt ledd utveckling genom regional- och socialfonden Samordningsenheten Pasi Kemi Lägesrapport Övervakningskommittén för lokalt ledd utveckling genom regional- och socialfonden 2017-05-16 Samordningsenheten Pasi Kemi Lägesrapport Handläggningstiderna måste ner! Beror på: - Ökat söktryck

Läs mer

Europeiska socialfonden

Europeiska socialfonden Sid 1 (5) Beslutsdatum 2008-03-01 Europeiska socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling Utlysning av projektmedel i Östra Mellansverige Namn på utlysning: Ökat

Läs mer

Handlingsplan för regionalt serviceprogram 2017

Handlingsplan för regionalt serviceprogram 2017 Handlingsplan för regionalt serviceprogram 2017 Jämtlands län - Insatser 2017 För att arbetet inom det regionala serviceprogrammet (RSP) fortsatt ska leda till uppsatta mål har följande konkreta insatser

Läs mer

Nytt från Jordbruksverket

Nytt från Jordbruksverket Nytt från Jordbruksverket Andreas Mattisson Johan Magnusson, Karolina Dahlberg Carin Alfredsson, 2016-09-28 Lägesrapport ansökningar 191 st LAG-klara ansökningar inkomna till Jordbruksverket varav 40 antal

Läs mer

Lägesrapport för landsbygdsprogrammet

Lägesrapport för landsbygdsprogrammet Lägesrapport för landsbygdsprogrammet per den 2 maj 2016 Ansökningar om stöd Statistiken bygger på ansökningar som har kommit in till den 2 maj 2016. Drygt 6 100 ansökningar kommit in, totalt ansökt belopp

Läs mer

Artikel 14, Kunskapsöverförings- och informationsåtgärder. Innehållsförteckning

Artikel 14, Kunskapsöverförings- och informationsåtgärder. Innehållsförteckning Artikel 14, Kunskapsöverförings- och informationsåtgärder Innehållsförteckning Artikel 14, Kunskapsöverförings- och informationsåtgärder... 1 Beskrivning av delåtgärd 1.1, Stöd till yrkesutbildnings- och

Läs mer

Investeringsstöd för ökad konkurrenskraft inom jordbruks-, trädgårds- och rennäringsföretag (delåtgärd 4.1 fokusområde 2a)

Investeringsstöd för ökad konkurrenskraft inom jordbruks-, trädgårds- och rennäringsföretag (delåtgärd 4.1 fokusområde 2a) Investeringsstöd för ökad konkurrenskraft inom jordbruks-, trädgårds- och rennäringsföretag (delåtgärd 4.1 fokusområde 2a) Nationella urvalskriterier Nationella urvalskriterier 1. Investeringen bidrar

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om lokalt ledd utveckling; SFS 2015:407 Utkom från trycket den 26 juni 2015 utfärdad den 11 juni 2015. Regeringen föreskriver följande. Normgivningsbemyndigande 1

Läs mer

Möte 3 Arbetsmöte inom Nystartsgruppen

Möte 3 Arbetsmöte inom Nystartsgruppen Möte 3 Arbetsmöte inom Nystartsgruppen 2016 12 02 Agenda Välkomna samt mål för dagens möte Plan för fortsatt arbete Återrapportering från styrgrupp, arbetsmöte med regionala bredbandskoordinatorer samt

Läs mer

2 Startstöd till unga företagare

2 Startstöd till unga företagare 2 Startstöd till unga företagare En uppföljning av stöd inom landsbygdsprogrammet 2014 2020 baserad på uppgifter fram till och med den 2 april 2018 Uppföljningen är gjord av Sofia Riedmüller 9 KAPITEL

Läs mer

Artikel 19, Jordbruks- och affärsutveckling. Innehållsförteckning

Artikel 19, Jordbruks- och affärsutveckling. Innehållsförteckning Artikel 19, Jordbruks- och affärsutveckling Innehållsförteckning Artikel 19, Jordbruks- och affärsutveckling... 1 Beskrivning av delåtgärd 6.1, Startstöd... 8 Beskrivning av delåtgärd 6.4. Investeringar

Läs mer

- Regionalt projekt - Innovativa servicelösningar

- Regionalt projekt - Innovativa servicelösningar Delrapport - Regionalt projekt - Innovativa servicelösningar Delrapport nr 3 Projektnamn: Norrbottens landsbygd siktar mot 2020 Projektägare: Hela Sverige ska leva Norrbotten Redovisningsperiod: aug -

Läs mer

Stöd till småskalig infrastruktur en uppföljning inom landsbygdsprogrammet

Stöd till småskalig infrastruktur en uppföljning inom landsbygdsprogrammet Stöd till småskalig infrastruktur en uppföljning inom landsbygdsprogrammet Uppgifterna gäller stöd inom landsbygdsprogrammet 2014 2020 fram till och med den 28 mars 2018. Uppföljningen är gjord av Sanna

Läs mer

Serviceplan för Säters kommun 2015-2018

Serviceplan för Säters kommun 2015-2018 Serviceplan för Säters kommun 2015-2018 Inledning Stöd till kommersiell service är ett av de ekonomiska verktyg som Länsstyrelsen kan använda för att stödja och stimulera tillgången till dagligvaror och

Läs mer

Analys Syfte och Mål:

Analys Syfte och Mål: Analys Syfte och Mål: Det är ett sviktande befolkningsunderlag i vår region och det geografiska läget är ett gemensamt problem. Det upplevs som svårt att rekrytera och behålla ledarkompetens. Det är få

Läs mer

Artikel 15, Rådgivningstjänster samt företagslednings- och avbytartjänster inom jordbruket

Artikel 15, Rådgivningstjänster samt företagslednings- och avbytartjänster inom jordbruket Artikel 15, Rådgivningstjänster samt företagslednings- och avbytartjänster inom jordbruket Innehållsförteckning Artikel 15, Rådgivningstjänster samt företagslednings- och avbytartjänster inom jordbruket...

Läs mer

Europeiska socialfonden 2014 2020

Europeiska socialfonden 2014 2020 Europeiska socialfonden 2014 2020 Europeiska socialfonden har finansierat projekt i Sverige sedan 1995 och myndigheten Svenska ESFrådet har ansvarat för Socialfondens svenska program sedan år 2000. Hittills

Läs mer

Om konsten att jämställdhetssäkra ett landsbygds program

Om konsten att jämställdhetssäkra ett landsbygds program Om konsten att jämställdhetssäkra ett landsbygds program Kortversion av rapporten Jämställdhet företagsstöd inom landsbygdsprogrammet 2007 2012 av Caroline Wigren-Kristoferson. 2 Visst kan landsbygdsprogrammet

Läs mer

Uppföljningen bygger på svar från en enkät som skickades ut i november 2018 samt en gruppintervju den 24 april

Uppföljningen bygger på svar från en enkät som skickades ut i november 2018 samt en gruppintervju den 24 april Ändringar i administrationen av lokalt ledd utveckling en uppföljning inom landsbygdsprogrammet, havs- och fiskeriprogrammet samt regional- och socialfondsprogrammet för lokalt ledd utveckling Uppföljningen

Läs mer

Förflyttning. 15 november 2018

Förflyttning. 15 november 2018 Förflyttning 15 november 2018 Projektet ingår i Tillväxtverkets utlysning Stärkt regional serviceutveckling Utlysningens syfte: Behov av regional processledning En regional strategisk processledning är

Läs mer

Hur ser din landsbygd i Kronoberg ut 2018?

Hur ser din landsbygd i Kronoberg ut 2018? Villa Vik, Växjö, Kronoberg Hur ser din landsbygd i Kronoberg ut 2018? Workshop, Open Space, den 8 Mars 2014 Arrangör: Hela Sverige ska leva Kronoberg och Länsstyrelsen Kronoberg Processledning och dokumentation:

Läs mer

Handlingsplan för regionalt serviceprogram 2016 Handlingsplan för regionalt serviceprogram 2016

Handlingsplan för regionalt serviceprogram 2016 Handlingsplan för regionalt serviceprogram 2016 Handlingsplan för regionalt serviceprogram 2016 Handlingsplan för regionalt serviceprogram 2016 Jämtlands län - Insatser 2016 För att arbetet inom det regionala serviceprogrammet (RSP) fortsatt ska leda

Läs mer

Stärk regionernas roll i landsbygdspolitiken för en sammanhållen utveckling i hela landet

Stärk regionernas roll i landsbygdspolitiken för en sammanhållen utveckling i hela landet STÄLLNINGSTAGANDE Vårt ärendenr: 2019-06-14 Sektionen för lokal och regional utveckling Ellinor Ivarsson, Gustaf Rehnström Näringsdepartementet 10333 STOCKHOLM Stärk regionernas roll i landsbygdspolitiken

Läs mer