Västernorrlands län AFFÄRSUTVECKLING FÖR KVINNLIGA FÖRETAGARE FLYGANDE START FÖR KVINNLIGA FÖRETAGARE

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Västernorrlands län AFFÄRSUTVECKLING FÖR KVINNLIGA FÖRETAGARE FLYGANDE START FÖR KVINNLIGA FÖRETAGARE"

Transkript

1 Västernorrlands län Här ser du affärs- och innovationsutvecklingsprojekt i Västernorrlands län som drivs inom delprogrammet 1:1, Främja kvinnors företagande Sammanställningen omfattar inrapporterade projekt fram till och med november 2009, vilket innebär att det här inte är en total sammanställning. Nyföretagarcentrum Sundsvall Bengt Wikman och Helene Wikner AFFÄRSUTVECKLING FÖR KVINNLIGA FÖRETAGARE Projektets syfte har varit att stärka kvinnliga företagare genom utbildning i marknadsföring och säljkunskap samt att bidra till affärsmässigt nätverksbyggande mellan deltagande företagare. Målsättningen i projektet är att ge företagare den kompetens och erfarenhet som krävs för att stärka sin roll inom den marknad deras bransch befinner sig. Det egna företagandet ska vara varje deltagares arbetsunderlag i samband med workshops och liknande och kompletteras med individuell rådgivning. Målgrupp i projektet har varit kvinnor som driver företag själva eller tillsammans med andra. Aktiviteter i projektet har varit upptaktsmöte, urvalsprocess, informationsmöten, seminarier, workshops, coaching samt reflektioner/ utvärdering. Stiftelsen Nyföretagarcentrum Örnsköldsvik Monica Westberg och Sten Wedin FLYGANDE START FÖR KVINNLIGA FÖRETAGARE Projektets syfte har varit att öka medvetenheten om de möjligheter som finns när befintliga företag tas över av en ny ägare. Ägarskiften måste ses som ett realistiskt alternativ när personer och speciellt kvinnor ska starta eget. Övertagandet av ett företag innebär en flygande start i och med att det finns kunder, produkter etc. Målsättningen med projektet har därför varit att öka medvetenheten hos driftiga kvinnor, ägare till mindre företag och rådgivare samt att få fler kvinnor att se ett företagsövertagande som ett realistiskt alternativ. Målgrupp i projektet har varit kvinnor som vill starta och ta över företag. Aktiviteter i projektet har varit rådgivning, informations- och marknadsföringsåtgärder.

2 Stiftelsen Nyföretagarcentrum Örnsköldsvik Sten Wedin FLYGANDE START FÖR KVINNLIGA ÖVERTAGARE Projektets syfte är att öka medvetenheten om möjligheterna att ta över befintliga företag och att konkret arbeta för att ägarskiften sker. Ägarskiften bör ses som ett realistiskt alternativ när personer har planer på att bli företagare och vill starta eget. Målsättningen i projektet är att öka möjligheterna för driftiga kvinnor att ta över mindre företag. 40 procent av deltagarna ska vid projektets slut ha funnit ett företag där de har startat eller slutfört en ägarskiftesprocess. De övriga ska vara medvetna om varför de inte har hittat något passande företag och hur de i framtiden ska arbeta för att hitta och ta över ett företag. Målgruppen är driftiga kvinnor som står i begrepp att starta eget samt befintliga småföretagare som vill sälja sitt företag och som idag saknar övertagare. Aktiviteter i projektet är bland annat seminarier och utbildning för deltagarna, sökning av företag direkt av deltagarna och genom information mot ex vis Företags- och näringslivsorganisationer, individuella handlingsplaner för deltagarna samt koppling mellan deltagare och företagare. I projektet ingår medfinansiering från Trygghetsstiftelsen samt från Sundsvall, Timrå, Härnösand, Sollefteå, Kramfors och Örnsköldsviks kommuner. Ek föreningen Livspaketet Ingrid Bergman FRISKT VÅGAT Projektets syfte är att skapa ett organiserat nätverk för friskvårdsföretagare/konsulter i Västernorrlands län. Projektet ska tillgodose deltagarnas behov av kunskaper om deras marknader samt utbildning, seminarier och föreläsningar inom marknadsföring och försäljning. Projektets mål är att fler kvinnor inom friskvårdsbranschen i Västernorrland kan leva och försörja sig som egna företagare eller som anställda. Målgruppen är kvinnor som driver företag själva eller tillsammans med andra samt kvinnor som vill starta eller ta över företag; för båda målgrupperna gäller specifikt friskvårdsbranschen. Aktiviteter i projektet är nätverksträffar, seminarier, föreläsningar samt utbildning inom reklam och marknadsföring.

3 Victoria LRC-K/KIAB Inga-Lill Bergman FRÄMJA KVINNORS FÖRETAGANDE I KRAMFORS Projektet syftar till att inspirera fler kvinnor att förverkliga idéer och se företagande som ett alternativ till anställning. Projektet ska också syfta till att stötta och ge support till kvinnor som vill starta eller ta över företag samt att stimulera företagande kvinnor att på ett eller annat sätt låta sina företag växa. Målsättningen i projektet är att fler kvinnor har förverkligat sina idéer och att företagandet blivit ett alternativ till anställning samt att man ser att fler kvinnor startat företag/skapat förutsättningar för tillväxt i företaget. I Kramfors finns ett nätverk för kvinnliga företagare som nu öppnar upp aktiviteter för kvinnor som har idéer men som inte ännu blivit egna företagare. Det har framkommit önskemål att knyta kontakter med kvinnliga företagare i andra län varför kontakter inför projektet knutits med Gällivare samt Gotland. Gemensamma aktiviteter kommer främst att röra övertagande av företag/generationsskiften. Målet för projektet är också att ytterligare branschnätverk startas upp, bland annat inom konst- och konsthantverk samt för matproducenter. Aktiviteter i projektet är bland annat grupparbeten rörande det egna företagets utveckling, s k KraFt-samling som genomförs i samverkan med Umeå Universitet. Därutöver ingår aktiviteter som nätverksträffar, kontakt- och inspirationsresor, uppbyggnad av branschnätverk, samt utvärdering. Internationella kvinnoförbundet Kramfors Vivi-Anne Hagelstedt VILJA Projektet syftar till att ordna arbetstillfällen åt ett 15-tal intresserade invandrarkvinnor så att de dels kan komma ut på arbetsmarknaden, dels får möjlighet till egen försörjning. Projektets mål är ett väl fungerande arbetskooperativ där avknoppning sker till egna företag. På kort sikt är målet att utbilda invandrarkvinnor i allt från hur man driver ett företag med administration, ekonomi, marknadsföring, försäljning, kundkontakter, lagstiftning till hantering av livsmedel, städredskap, maskiner samt förflyttnings- och lyftteknik. Målgruppen är kvinnor som kan tänka sig att starta företag och då specifikt ett 15-tal invandrarkvinnor i Kramfors som innan projektets start först fick information om kooperativet, intervjuades och också genomgick en tredagars utbildning om vad ett arbetskooperativ är, hur man startar en ekonomisk förening samt om marknadsföring. Aktiviteter i projektet är bildande av arbetskooperativ, utbildningsinsatser samt starta-eget-insatser.

4 Go Women Nina Teir och Maria Johansson GO WOMEN Projektet syftar till att skapa ett forum där kvinnor och kvinnliga entreprenörer erbjuds möjlighet att utveckla sig själva och sin verksamhet. I olika processer ska kvinnor inspireras till nyföretagande och kompetenshöjning samt individuell utveckling. Målsättningen i projektet är att bidra till ökat nätverkande, ökad kompetens, ökad kreativitet, fler nystartade företag och nya kommersiella produkter på marknaden. Målgrupp för projektet är kvinnor som driver företag själva eller tillsammans med andra samt kvinnor som kan tänka sig att starta företag. Projektet genomförs i ett länsperspektiv med seminarier och informationsinsatser på flera platser i Västernorrlands län. Samverkan vid dessa arrangemang är bland andra Åkroken, länets kommuner, Entreprenör Timrå, Almi Företagspartner, Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Hälsoföreningar, kvinnoföreningar/företag samt nätverk. Aktiviteter i projektet är medlemsnätverk, erfarenhetsutbyte med andra nätverk, arrangemang, analys-, produkt-, idé- och tjänsteutveckling, ta vara på idéer, mentorskap, starta eget inspirationsträffar, grundläggande starta-eget-träffar, ekonomi- och administrationskunskap samt kurs i företagande för kvinnor med funktionshinder. Samhällsbyggarna/LRC Sundsvall Lena Schmidt KOMPETENSARENA SUNDSVALL Projektets syfte är att utveckla mötesplatser på landsbygden så att kvinnor som driver företag får möjlighet till kompetens- och verksamhetsutveckling och att delta i olika nätverksaktiviteter. Detta bidrar i förlängningen till en ökad andel livskraftiga företag, ökad sysselsättningsgrad och tillväxt i kommunens landsbygd. Syftet är också att skapa en mötesplats för presumtiva kvinnliga företagare som i mobiliseringsfasen att starta eget, samt att utveckla en mentor-/adeptverksamhet genom LRFC:s nätverk. Projektets mål är att öka andelen företagande kvinnor genom ett konsultativt förhållningssätt gentemot de kvinnor som har idéer, visioner och innovationer som kan leda till nya tjänster, produkter och företag. Målet är också att skapa ett nätverk på landsbygden med kontaktpersoner i resp. kommundel. Målgrupp i projektet är kvinnor som driver företag själva eller tillsammans med andra samt kvinnor som kan tänka sig att starta företag. Aktiviteter i projektet är bland annat informationsinsatser, företagsakademin, presumtiva företagare, mötesplatser, utbildning samt koordinering och coachning.

5 Företagarna i Örnsköldsvik PG Hägglund och Ann Holst KOMPETENSTRAPPAN II Projektets syfte är att stärka kvinnor som driver företag samt synliggöra kvinnors företagande. Genom kompetenshöjande insatser, nätverksbyggande och skuggstyrelsearbete skapa mer affärer och en ökad jämställdhet i samhället. Jämställdheten visar sig dels genom att fler kvinnor kommer att ta plats i styrelser, dels att de företag som drivs av kvinnor blir starkare ekonomiskt. Projektets mål är ett mer jämställt företagande i Örnsköldsviks kommun. Kvinnor ska ha samma möjligheter och förutsättningar som män vad gäller att starta och driva företag. Kvinnliga företagare tar ett kliv vidare och blir kunnigare och ekonomiskt starkare. Det kvinnliga nätverket ska stärkas och breddas, när projekttiden är slut ska det finnas en stabil grund med företagare. En attitydförändring inleds, där fler kvinnor ser sig själva som en resurs för samhället och där det omgivande samhället ser kvinnorna som en resurs. Två kvinnor ska delta i mentorsprogram, skuggstyrelser ska skapas av företagarna, 30 kvinnor deltar i kompetenshöjande insatser. Totalt 125 deltagartillfällen vid seminarier och föreläsningar. I finansieringen medverkar också privata aktörer som Swedbank, Länsförsäkringar Västernorrland och LRF Västernorrland. Lokalt Resurscentrum i Sollefteå (Sollefteå kommun) Staffan Sjölund och Birgitta Öhman SPACE 4 Q Projektets syfte är att öka kvinnors möjligheter till eget företagande och utveckling av sitt företag. Projektets mål är att deltagarna i Q-nätverket får ett större och breda re kontaktnät som bidrar till affärer mellan företagen samt utveckling av företagen. Andelen kvinnliga företagare i Sollefteå ökar, liksom andelen livskraftiga företag. Fyrtio kvinnliga företagare och ledare i hela kommunen är aktiva användare av virtuella mötesplatser och ser dessa som ett naturligt sätt att träffas. Målet är också att fler kvinnor i Sollefteå ska vara aktiva i utvecklingsarbete på lokal och regional nivå. Projektets målgrupp är kvinnor som vill starta eller ta över företag samt kvinnor som driver företag själva eller tillsammans med andra. Aktiviteter i projektet är bland annat rådgivning för den virtuella mötesplatsen, insatser för kvinnligt företagande inkl Q-nätverket, koordinering, utveckling och utvärdering.

6 Företagarna i Örnsköldsvik Ann Holst KOMPETENSTRAPPAN Projektet syftar till att stärka kvinnor som driver företag. Genom kompetenshöjande insatser, nätverksbyggande och praktisk träning i styrelsearbete skapa mer affärer och en ökad jämställdhet i samhället. Jämställdheten visar sig dels genom att fler kvinnor kommer att ta plats i företagsstyrelser, dels att de företag som drivs av kvinnor blir starkare ekonomiskt. Projektets mål är ett mer jämställt företagande i Örnsköldsviks kommun. Kvinnor ska ha samma möjligheter och förutsättningar som män vad gäller att starta och driva företag. Kvinnliga företagare tar ett kliv vidare och blir kunnigare och ekonomiskt starkare. Det kvinnliga nätverket ska stärkas och breddas så att det har en stabil grund vid projektets slut där både företagare och kvinnor på ledande poster finns representerade. Målsättningen i projektet är också att en atti tydförändring inleds, där fler kvinnor ser sig själva som en resurs för samhället, och där det omgivande samhället ser kvinnorna som en resurs. Målgruppen för projektet är kvinnor som driver företag själva eller tillsammans med andra i Örnsköldsviks kommun. Aktiviteter i projektet är bland annat planering, rekrytering av företagare, kick-off, EFTA-grupper, skuggstyrelser, utvärderingsinsatser, info och marknadsföring, administration och seminarier/föreläsningar. Därutöver medverkar både Swedbank och Länsförsäkringar Västernorrland i projektet. Kontaktperson på Länsstyrelsen Magnus Karlsson är kontaktperson vid Länsstyrelsen i Västernorrland. Du når honom på tel eller per e-post magnus.karlsson@lansstyrelsen.se. Läs mer på Länsstyrelsen i Västernorrlands hemsida

UPPDRAG TILLVÄXT FRÅN IDÉER TILL FRAMGÅNGSRIKA FÖRETAG ALMI FÖRETAGSPARTNER

UPPDRAG TILLVÄXT FRÅN IDÉER TILL FRAMGÅNGSRIKA FÖRETAG ALMI FÖRETAGSPARTNER UPPDRAG TILLVÄXT FRÅN IDÉER TILL FRAMGÅNGSRIKA FÖRETAG ALMI FÖRETAGSPARTNER När idéer ska utvecklas och företag ska växa. Svenska innovationer och affärsidéer har lagt grunden till många små och medelstora

Läs mer

Specialpedagogisk kompetensutveckling för all pedagogisk personal inom Barn- och Utbildningsförvaltningen i Östersunds kommun.

Specialpedagogisk kompetensutveckling för all pedagogisk personal inom Barn- och Utbildningsförvaltningen i Östersunds kommun. Resurscentrum 2006-04-05 Barn- och utbildningsförvaltningen Östersunds kommun Specialpedagogisk kompetensutveckling för all pedagogisk personal inom Barn- och Utbildningsförvaltningen i Östersunds kommun.

Läs mer

Integration och tillväxt

Integration och tillväxt Integration och tillväxt 13 maj 2016 Om Stockholms län Över 90 procent är nöjda med det liv de lever Över 90 procent trivs med både sitt arbete och sitt boende Länet utgör 2 procent av rikets yta, men

Läs mer

Kvinnliga företagare är välutbildade och finns i framtidsbranscher

Kvinnliga företagare är välutbildade och finns i framtidsbranscher Ingela Hemming, SEB:s företagarekonom torsdag den 7 april 06 Kvinnliga företagare är välutbildade och finns i framtidsbranscher SEB har under perioden december 05 - februari 06 låtit Sifo/Research International

Läs mer

Arbetsmarknads- och Näringslivsprogram Söderköpings kommun 2015-2020. Antagen av kommunfullmäktige 2015-06-17 72

Arbetsmarknads- och Näringslivsprogram Söderköpings kommun 2015-2020. Antagen av kommunfullmäktige 2015-06-17 72 Arbetsmarknads- och Näringslivsprogram Söderköpings kommun 2015-2020 Antagen av kommunfullmäktige 2015-06-17 72 1. Programmets roll i styrkedjan Kommunfullmäktige har fastställt hur kommunens styrkedja

Läs mer

Uppföljning och utvärdering av Validerad kompetens utveckling, CNC-teknik 2007

Uppföljning och utvärdering av Validerad kompetens utveckling, CNC-teknik 2007 Uppföljning och utvärdering av Validerad kompetens utveckling, CNC-teknik 2007 För de deltagande företagen är det enda konkurrensmedlet att ha högsta möjliga tekniknivå på maskiner och övrig utrustning

Läs mer

Fristående brobyggare

Fristående brobyggare Välkommen till IVA Fristående brobyggare IVA är en fristående arena för kunskapsutbyte. Genom att initiera och stimulera kontakter mellan olika kompetensområden och över nationsgränser fungerar IVA som

Läs mer

Vill du bli en ännu bättre chef i höst? Ta del av allt från seminarier och chefsevent till ledarskapsutbildningar.

Vill du bli en ännu bättre chef i höst? Ta del av allt från seminarier och chefsevent till ledarskapsutbildningar. 2016 Vill du bli en ännu bättre chef i höst? Ta del av allt från seminarier och chefsevent till ledarskapsutbildningar. Få ut så mycket som möjligt av ditt arbetsliv. Vision arrangerar en mängd utbildningar

Läs mer

Enkät om heltid i kommuner och landsting 2015

Enkät om heltid i kommuner och landsting 2015 Enkät om heltid i kommuner och landsting 2015 Enkät om heltid i kommuner och landsting 2015 1 Enkät om heltid i kommuner och landsting 2015 2 Innehåll Heltidsarbetet ökar... 5 Varför ska fler jobba heltid?...

Läs mer

Policy för integration och inkludering av nyanlända i Lidingö stad

Policy för integration och inkludering av nyanlända i Lidingö stad 1 (5) DATUM DNR 2015-11-09 KS/2015:234 Policy för integration och inkludering av nyanlända i Lidingö stad Antagen av kommunfullmäktige den 23 november 2015 2 (5) Inledning Lidingö stad har en lång historia

Läs mer

Kartläggning av målgruppen

Kartläggning av målgruppen Bilaga 1 Kartläggning av målgruppen Statistik gällande vecka 49-2015 Öppet arbetslösa: 37, varav 2 i åldern 16-19 Tim- eller deltidsanställda: 15, varav 1 i åldern 16-19 Förhindrade att arbeta: 8 varav

Läs mer

Manpower Work Life: 2014:1. Manpower Work Life. Rapport 2014. Mångfald på jobbet

Manpower Work Life: 2014:1. Manpower Work Life. Rapport 2014. Mångfald på jobbet Manpower Work Life: 2014:1 Manpower Work Life Rapport 2014 Mångfald på jobbet MÅNGFALD PÅ JOBBET Mångfald diskuteras ständigt i media, men hur ser det egentligen ut på Sveriges arbetsplatser? Hur ser svenska

Läs mer

Hur kan du söka pengar från landsbygdsprogrammet till bredbandsprojekt?

Hur kan du söka pengar från landsbygdsprogrammet till bredbandsprojekt? Hur kan du söka pengar från landsbygdsprogrammet till bredbandsprojekt? Karin Svanäng, Trögdsgården den 29 november 2014 En levande, smart och hållbar landsbygd i Uppsala län Prioriterat i landsbygdsprogrammet

Läs mer

Riktlinjer för medborgardialog

Riktlinjer för medborgardialog Riktlinjer för medborgardialog Kommunstyrelseförvaltningen 2015 Principer för dialogen i Söderhamns kommun Att engagera medborgarna och skapa former för delaktighet och dialog för kommunens utveckling

Läs mer

BUSINESS @ BIODIVERSITY SVERIGE SVENSKT NÄTVERK FÖR ATT ARBETA MED BIOLOGISK MÅNGFALD & FÖRVALTNING AV NATURKAPITALET

BUSINESS @ BIODIVERSITY SVERIGE SVENSKT NÄTVERK FÖR ATT ARBETA MED BIOLOGISK MÅNGFALD & FÖRVALTNING AV NATURKAPITALET BUSINESS @ BIODIVERSITY SVERIGE SVENSKT NÄTVERK FÖR ATT ARBETA MED BIOLOGISK MÅNGFALD & FÖRVALTNING AV NATURKAPITALET OM INTIATIVET Målet med ett Business@Biodiversity (B@B) Sverige är att skapa ett nätverk

Läs mer

VI ÄR EN DIGITAL REKLAM BYRÅ

VI ÄR EN DIGITAL REKLAM BYRÅ VI ÄR EN DIGITAL REKLAM BYRÅ SNABBFAKTA SOME GUYS STARTADES 2006 på initiativ av Daniel Sjöblom och Tobias Löfgren. Hos oss jobbar vi sida vid sida med våra kunder. Våra medarbetare har alla olika branscherfarenheter

Läs mer

Från ord till handling (FOTH)

Från ord till handling (FOTH) Kommunledningsförvaltningen Lovisa Vasiliou,0550-88 009 lovisa.vasiliou@kristinehamn.se Tjänsteskrivelse Sida 1(2) Datum 2015-04-07 Ks/2015:94 104 Planerings/strategifrågor Från ord till handling (FOTH)

Läs mer

Vad händer med utvecklingen av befolkningen i Dalarnas län?

Vad händer med utvecklingen av befolkningen i Dalarnas län? Vad händer med utvecklingen av befolkningen i Dalarnas län? Göran Wikner Juni 2009 Konsekvenser av befolkningsutvecklingen i länets kommuner under de närmaste fem och tio åren Vad händer med utvecklingen

Läs mer

HUMANISTERNA SYD. Verksamhetsplan och budget för 2015

HUMANISTERNA SYD. Verksamhetsplan och budget för 2015 SYD Verksamhetsplan och budget för 2015 2 SYD ORGANISATION Styrelsen ser gärna att medlemmar engagerar sig i projekt och själva organiserar informella nätverk, samtalskvällar och liknande. Större projekt

Läs mer

Välkommen till ett framgångsrikt 2016!

Välkommen till ett framgångsrikt 2016! Välkommen till ett framgångsrikt 2016! Tillsammans med er arbetar vi för att nå visionen om en fördubblad besöksnäring 2020. Vi vill skapa en hållbar turismnäring utifrån ett ekonomiskt, miljömässigt och

Läs mer

Fagersta kommuns policy för sponsring

Fagersta kommuns policy för sponsring 1 (3) Fagersta kommuns policy för sponsring Antagen av kommunfullmäktige 2015-04-27, 60, att gälla från och med år 2016. Inledning För att stärka varumärket Fagersta kommun kan kommunen sponsra olika aktiviteter

Läs mer

Affärsplan/Projektplan

Affärsplan/Projektplan Affärsplan/Projektplan Datorconfig UF http://www.datorconfig.se Bankgiro: 456-5354 info@datorconfig.se VD/Ekonomiansvarig/Säljare Thomas Palmqvist thomas@datorconfig.se 073-041 62 03 Marknadsansvarig/Säljare

Läs mer

Arbetsmarknadsläget i Västernorrlands län september månad 2014

Arbetsmarknadsläget i Västernorrlands län september månad 2014 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Agneta Tjernström Analysavdelningen Arbetsmarknadsläget i Västernorrlands län september månad 2014 Fått arbete I september påbörjade 1 391 arbetssökande någon form

Läs mer

En offensiv skola. Skolplan för Kristianstads kommun 2012 2018. R e v i d e r a d h ö s t e n 2 0 1 5

En offensiv skola. Skolplan för Kristianstads kommun 2012 2018. R e v i d e r a d h ö s t e n 2 0 1 5 En offensiv skola Skolplan för Kristianstads kommun 2012 2018 R e v i d e r a d h ö s t e n 2 0 1 5 En offensiv skola i en trygg miljö där alla utvecklas utifrån sina förutsättningar Utbildning ger individen

Läs mer

Utveckla arbetsmiljö och verksamhet genom samverkan

Utveckla arbetsmiljö och verksamhet genom samverkan DEL 1: Utveckla arbetsmiljö och verksamhet genom samverkan Modulen inleds med det övergripande målet för modul 6 och en innehållsförteckning över utbildningens olika delar. Börja med att sätta ramarna

Läs mer

Rådslaget - ett steg till

Rådslaget - ett steg till Till de lokala utvecklingsgrupperna! (Länsbygderådens egen layout och text ) Skicka era svar och synpunkter till.. senast 1 Till alla lokala utvecklingsgrupper, kommun- och länsbygderåd! Vi i byarörelsen

Läs mer

Västra Götalandsregionen

Västra Götalandsregionen Västra Götalandsregionen Här ser du affärs- och innovationsutvecklingsprojekt i Västra Götalandsregionen som drivs inom delprogrammet 1:1, Främja kvinnors företagande 2007 2009. Sammanställningen omfattar

Läs mer

Invandrarföretagare om att starta, driva och expandera företagande i Sverige

Invandrarföretagare om att starta, driva och expandera företagande i Sverige Invandrarföretagare om att starta, driva och expandera företagande i Sverige 29 november 2001 Arne Modig T22502 Invandrarföretagare om att starta, driva och expandera företag i Sverige Svenskt Näringsliv

Läs mer

Vad händer med utvecklingen av befolkningen i Västernorrlands län?

Vad händer med utvecklingen av befolkningen i Västernorrlands län? Vad händer med utvecklingen av befolkningen i Västernorrlands län? Göran Wikner Juni 2009 Konsekvenser av befolkningsutvecklingen i länets kommuner under de närmaste fem och tio åren Vad händer med utvecklingen

Läs mer

Sunne är platsen där modet växer, livet är enkelt och allting är möjligt.

Sunne är platsen där modet växer, livet är enkelt och allting är möjligt. Sunne är platsen där modet växer, livet är enkelt och allting är möjligt. I sagolika Sunne 2025 ser vi människors olikheter som en tillgång. Här finns en rikedom av språk, smaker, dofter och erfarenheter.

Läs mer

Vad händer med utvecklingen av befolkningen i Norrbottens län?

Vad händer med utvecklingen av befolkningen i Norrbottens län? Vad händer med utvecklingen av befolkningen i Norrbottens län? Göran Wikner Juni 2009 Konsekvenser av befolkningsutvecklingen i länets kommuner under de närmaste fem och tio åren Vad händer med utvecklingen

Läs mer

ANSÖKNINGS- BLANKETT. för medel från Centerkvinnornas fond VÄRLDEN ANGÅR OSS

ANSÖKNINGS- BLANKETT. för medel från Centerkvinnornas fond VÄRLDEN ANGÅR OSS ANSÖKNINGS- BLANKETT för medel från Centerkvinnornas fond VÄRLDEN ANGÅR OSS Ansökan om bidrag gäller: Förstudie, internationellt projekt Internationellt projekt Utvärdering, internationellt projekt Projekt

Läs mer

Steget före tillsammans

Steget före tillsammans Foto: Cargotec Steget före tillsammans I södra Sverige finns föreningen Tunga fordon som är en medlemsorganisation med världsledande tillverkare av tunga fordon som dumprar, hjullastare, skogsmaskiner,

Läs mer

Service Manager for future tourism

Service Manager for future tourism YH Malmö stad Service Manager for future tourism YRKESHÖGSKOLEUTBILDNING Näringslivet söker Vi utbildar Skåne och Sverige växer som besöksdestination vilket innebär en stark efterfrågan på projektledare

Läs mer

UF företagande, socialt entreprenörskap och välgörenhet, - hur hänger det ihop?

UF företagande, socialt entreprenörskap och välgörenhet, - hur hänger det ihop? UF företagande, socialt entreprenörskap och välgörenhet, - hur hänger det ihop? Ingemar Holm Ivrig påhejare av UF företagande Verksamhetsledare för Centrum för Publikt Entreprenörskap Ordförande i Limhamns

Läs mer

EXECUTIVE SUMMARY. Hållbarhet i svenska företag. Demoskop. En sammanfattning av resultat från undersökning om svenska bolag och hållbarhet 2015-10-27

EXECUTIVE SUMMARY. Hållbarhet i svenska företag. Demoskop. En sammanfattning av resultat från undersökning om svenska bolag och hållbarhet 2015-10-27 EXECUTIVE SUMMARY Hållbarhet i svenska företag Demoskop En sammanfattning av resultat från undersökning om svenska bolag och hållbarhet 2015-10-27 Demoskop AB, Floragatan 13, 114 75 Stockholm, Sweden Tel

Läs mer

Ansökan om projektmedel för förebyggande arbete mot hedersrelaterat våld

Ansökan om projektmedel för förebyggande arbete mot hedersrelaterat våld Dnr 801-75-10 Ansökan om projektmedel för förebyggande arbete mot hedersrelaterat våld Organisationens /föreningens namn Organisationsnummer Startat /registrerat år Postadress Telefon E-post Kontaktpersonens

Läs mer

Spetskompetenser, planer, delaktighet, metoder

Spetskompetenser, planer, delaktighet, metoder 1 Spetskompetenser, planer, delaktighet, metoder 2013 Barn & Unga Futurum.kom 2 Biblioteksplan som metod Bibliotekslagen: Biblioteksplanen ska gynna medborgarens förutsättningar att påverka huvudmannens

Läs mer

ADVISER HÖSTEN 2014. Småföretagare. Inspiration för hösten 2014

ADVISER HÖSTEN 2014. Småföretagare. Inspiration för hösten 2014 ADVISER HÖSTEN 2014 Småföretagare Inspiration för hösten 2014 ADVISER HÖSTEN 2014 SEPTEMBER OKTOBER NOVEMBER DECEMBER Hösten drar igång Flera utgivningar och det är ofta kampanjintensivt. Många vill ut

Läs mer

Skolinspektionen Nyanlända 2016

Skolinspektionen Nyanlända 2016 Skolinspektionen Nyanlända 2016 Skolinspektionen genomför en kvalitetsgranskning av samtliga skolhuvudmäns mottagande av nyanlända elever. Målet med granskningen är att identifiera vanligt förekommande

Läs mer

Vägledning. De nordiska konsumentombudsmännens ståndpunkt om dold marknadsföring

Vägledning. De nordiska konsumentombudsmännens ståndpunkt om dold marknadsföring Vägledning De nordiska konsumentombudsmännens ståndpunkt om dold marknadsföring De nordiska konsumentombudsmännens ståndpunkt om dold marknadsföring 10 maj 2016. Översättning till svenska. Innehållsförteckning

Läs mer

Europeiska socialfonden

Europeiska socialfonden Sid 1 (5) Beslutsdatum 2008-07-11 Europeiska socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling Utlysning av projektmedel i Mellersta Norrland Namn på utlysning: Förprojektering

Läs mer

Utvecklingsprojekt i Södermanland

Utvecklingsprojekt i Södermanland Utvecklingsprojekt i Södermanland Augusti 2013 juni 2015 Hanna Simola Projektledare hanna.simola@lansstyrelsen.se Tfn: 010-2234212 Projekt 1: Stärkt kvalitet i mottagandet av ensamkommande (asylsökande)barn

Läs mer

Vad händer med utvecklingen av befolkningen i Jämtlands län?

Vad händer med utvecklingen av befolkningen i Jämtlands län? Vad händer med utvecklingen av befolkningen i Jämtlands län? Göran Wikner Juni 2009 Konsekvenser av befolkningsutvecklingen i länets kommuner under de närmaste fem och tio åren Vad händer med utvecklingen

Läs mer

Yttrande över remiss, förslag till biblioteksplan för Landstinget Sörmland 2016-2018

Yttrande över remiss, förslag till biblioteksplan för Landstinget Sörmland 2016-2018 Kultur- och fritidsnämnden 2016-01-29 1 (5) Kultur- och fritidsförvaltningen Kommunikation och administration KFN/2015:277 Åsa Karlsson, 016-710 18 27 Kultur- och fritidsnämnden Yttrande över remiss, förslag

Läs mer

FÖRSTUDIE FRÄMJA KVINNORS FÖRETAGANDE EN STUDIE OM ATT LÅNGSIKTIGT INTEGRERA ETT PERSPEKTIV FÖRSTUDIE FRÄMJA KVINNORS FÖRETAGANDE 2012/02/06

FÖRSTUDIE FRÄMJA KVINNORS FÖRETAGANDE EN STUDIE OM ATT LÅNGSIKTIGT INTEGRERA ETT PERSPEKTIV FÖRSTUDIE FRÄMJA KVINNORS FÖRETAGANDE 2012/02/06 FÖRSTUDIE FRÄMJA KVINNORS FÖRETAGANDE EN STUDIE OM ATT LÅNGSIKTIGT INTEGRERA ETT PERSPEKTIV RAMBÖLLS UPPDRAG Nytt program för Främja kvinnors företagande 2011-2014. Programmet ska bl.a. bidra till att

Läs mer

Styrgruppens mål. 2007-02-07 Framtidens hälso- och sjukvård BILD 1

Styrgruppens mål. 2007-02-07 Framtidens hälso- och sjukvård BILD 1 Styrgruppens mål Ökad kunskap om vad norrbottningarna anser är viktigt i en framtida hälso- och sjukvård. En förutsättningslös diskussion där vi är öppna för nya idéer. Det ska vara tydligt för de som

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2009:10 1 (6) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2007:5 av Håkan Jörnehed (v) om fler lönebidragsanställda i landstinget Föredragande landstingsråd: Maria Wallhager Ärendet Motionären

Läs mer

Mål och budget för Tomelilla kommun 2016-2018

Mål och budget för Tomelilla kommun 2016-2018 Bilaga 1 Mål och budget för Tomelilla kommun 2016-2018 Strategiska målområden Tomelilla - här skapar vi förutsättningar för hög livskvalitet och njuter av Österlen! HÅLLBAR TILLVÄXT DELAKTIGHET OCH EGENMAKT

Läs mer

KS 28 10 SEPTEMBER 2014

KS 28 10 SEPTEMBER 2014 KS 28 10 SEPTEMBER 2014 KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Hagström Ingela Datum 2014-07-24 Diarienummer KSN-2014-0451 Kommunstyrelsen Motion av Rahima Ortac och Marlene Burwick (båda S) om att starta

Läs mer

Avgiftsbefrielse för uppföljningsbesök hos tobaksavvänjare efter graviditet

Avgiftsbefrielse för uppföljningsbesök hos tobaksavvänjare efter graviditet Landstingsdirektörens stab Utvecklings- och folkhälsoenheten TJÄNSTESKRIVELSE 2016-04-12 1(1) Referens Diarienummer 150054 Landstingsfullmäktige Avgiftsbefrielse för uppföljningsbesök hos tobaksavvänjare

Läs mer

10 tips. - till dig som tar emot praktikanter

10 tips. - till dig som tar emot praktikanter 10 tips - till dig som tar emot praktikanter Vägar in... Det gröna näringslivet med jord-, skog- och övrigt landsbygdsföretagande har inte alltid några inarbetade eller självklara vägar in till Arbetsförmedlingen.

Läs mer

Intervjumall. Datum: Intervjuare: Kandidatens namn: Kandidatens uppgifter: www.roirekrytering.se info@roirekrytering.se Växel: 0770 110 177 1 (5)

Intervjumall. Datum: Intervjuare: Kandidatens namn: Kandidatens uppgifter: www.roirekrytering.se info@roirekrytering.se Växel: 0770 110 177 1 (5) Intervjumall Datum: Intervjuare: Kandidatens namn: Kandidatens uppgifter: www.roirekrytering.se info@roirekrytering.se Växel: 0770 110 177 1 (5) Intervju Att hålla i en anställningsintervju kan vara svårt.

Läs mer

Förslag till Överenskommelse om samverkan mellan Kristianstads Kommun och den idéburna sektorn i Kristianstad

Förslag till Överenskommelse om samverkan mellan Kristianstads Kommun och den idéburna sektorn i Kristianstad 1 (6) Förslag till Överenskommelse om samverkan mellan Kristianstads Kommun och den idéburna sektorn i Kristianstad Bakgrund 2008 fattades ett regeringsbeslut som kom att kallas Överenskommelsen om ökad

Läs mer

Vad sades vid rundabordssamtalen?

Vad sades vid rundabordssamtalen? Vad sades vid rundabordssamtalen? Konferensen Kraftsamling 2011-2015 ska vara en bred insamling av värdefulla tankar och idéer från andra aktörer än de traditionella och med en uttalad ambition att göra

Läs mer

Regel 1 - Ökad medvetenhet

Regel 1 - Ökad medvetenhet Regel 1 - Ökad medvetenhet FN:s standardregler: Staterna bör aktivt öka medvetenheten i samhället om människor med funktionsnedsättning, om deras rättigheter, behov och möjligheter och om vad de kan bidra

Läs mer

Denna talesmannapolicy gäller tillsammans med AcadeMedias kommunikationspolicy. I kommuniaktionspolicyn finns följande formulering:

Denna talesmannapolicy gäller tillsammans med AcadeMedias kommunikationspolicy. I kommuniaktionspolicyn finns följande formulering: Talesmannapolicy AcadeMedia Denna talesmannapolicy gäller tillsammans med AcadeMedias kommunikationspolicy. I kommuniaktionspolicyn finns följande formulering: Anställda på AcadeMedia som vill delta i

Läs mer

Arbetsplan för Kometen

Arbetsplan för Kometen Köpings kommun Arbetsplan för Kometen Läsår 2015 2016 Lena Malmberg, Lotta Zilén 2015 09 18 Vad är en arbetsplan? Förskolan är en egen skolform och ingår i samhällets samlade utbildningssystem. Verksamheten

Läs mer

Finskt förvaltningsområde och nationella minoriteter

Finskt förvaltningsområde och nationella minoriteter KOMMUNLEDNINGSKONTORET Finskt förvaltningsområde och nationella minoriteter Handlingsplan för året 2016 Finskt förvaltningsområde och nationella minoriteter Handlingsplan för året 2016 Eeva Östberg Citera

Läs mer

Arbetsmaterial Marknadsplan Affärsidé VAD? Vad erbjuder företaget kunderna och vad är kundbehovet eller kundnyttan? (Value Proposition)

Arbetsmaterial Marknadsplan Affärsidé VAD? Vad erbjuder företaget kunderna och vad är kundbehovet eller kundnyttan? (Value Proposition) 2013-10- 03 Arbetsmaterial Marknadsplan Affärsidé VAD? Vad erbjuder företaget kunderna och vad är kundbehovet eller kundnyttan? (Value Proposition) Produktbeskrivning Produkt består av tre delar. Kärnprodukt:

Läs mer

Ledarskap 2010 2011, Såstaholm

Ledarskap 2010 2011, Såstaholm Ledarskap 2010 2011, Såstaholm Välkommen till SLA:s ledarskapskurs! Vill du öka lönsamheten i ditt företag? Utnyttja då möjligheten att investera i dig själv och samtidigt öka lönsamheten i ditt företag

Läs mer

En gemensam bild av verkligheten

En gemensam bild av verkligheten En gemensam bild av verkligheten En meningsfull diskussion om Sveriges framtid förutsätter en gemensam bild av var vi står i dag. Hur ser verkligheten egentligen ut och vilka fakta beskriver den bäst?

Läs mer

Handelskammarens rapport nr 4 2005. Folkets röst om E22. Allmänhetens svar på frågor om E22 i Skåne, Blekinge och Kalmar län

Handelskammarens rapport nr 4 2005. Folkets röst om E22. Allmänhetens svar på frågor om E22 i Skåne, Blekinge och Kalmar län Handelskammarens rapport nr 4 2005 Folkets röst om E22 Allmänhetens svar på frågor om E22 i Skåne, Blekinge och Kalmar län Inledning Frågan om väg E22:s utbyggnad och betydelse för den sydsvenska tillväxten

Läs mer

Rätt till heltid i Stockholms stad Skrivelse från Sara Pettigrew och Åsa Jernberg (båda MP)

Rätt till heltid i Stockholms stad Skrivelse från Sara Pettigrew och Åsa Jernberg (båda MP) PM 2012:89 RI (Dnr 213-405/2012) Rätt till heltid i Stockholms stad Skrivelse från Sara Pettigrew och Åsa Jernberg (båda MP) Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande. Skrivelsen

Läs mer

Vem: Ungdomar, Fritid och Kultur, Föreningar, Skolan, Studieförbund Föräldrar, eller andra resurser.

Vem: Ungdomar, Fritid och Kultur, Föreningar, Skolan, Studieförbund Föräldrar, eller andra resurser. UNGDOMAR Engagerade ungdomar. Egna aktiviteter Levandegöra Kalix-kultur åt ungdomar. Unga känna sin bygd/ursprung. Samla unga till inspirationsträffar. Besöka skolor berätta om möjligheter Nya sätt för

Läs mer

Strategier för utbildning på avancerad nivå

Strategier för utbildning på avancerad nivå Beslut Sid 1 (5) Strategier för utbildning på avancerad nivå Fakultetsnämnden beslutade vid sitt möte om strategier för utveckling av utbildning på avancerad nivå de närmaste åren. Beslutet innebär också

Läs mer

Webb-bidrag. Sök bidrag på webben www.solvesborg.se. Gäller från 2015-01-01

Webb-bidrag. Sök bidrag på webben www.solvesborg.se. Gäller från 2015-01-01 Sök bidrag på webben www.solvesborg.se Gäller från 2015-01-01 Innehåll Kontaktperson Fritids- och turismkontoret Sölvesborg kommun Inledning Följande bidrag går att söka på webben Logga in Dokumenthantering

Läs mer

Rapport uppdrag. Advisory board

Rapport uppdrag. Advisory board 1 Rapport uppdrag Advisory board 2 Advisory board AB är en dialogmodell som på ett stukturerat sätt ger möjlighet till samråd och dialog med unga i utvecklingsarbeten/verksamhetsutveckling inom kommunen,

Läs mer

UNGDOMSVARIANTEN FOLKHÄLSOPLAN 2004-2008. Det är vi som gjort Ungdomsvarianten!

UNGDOMSVARIANTEN FOLKHÄLSOPLAN 2004-2008. Det är vi som gjort Ungdomsvarianten! FOLKHÄLSOPLAN 2004-2008 UNGDOMSVARIANTEN Det är vi som gjort Ungdomsvarianten! Målområden för folkhälsoarbetet i Götene kommun är: Barn och ungdomars hälsa, Drogförebyggande arbete, Psykisk hälsa, Trygga

Läs mer

Sid. 87-99 i boken Rekrytering. Författare Annica Galfvensjö, Jure Förlag

Sid. 87-99 i boken Rekrytering. Författare Annica Galfvensjö, Jure Förlag Sid. 87-99 i boken Rekrytering Författare Annica Galfvensjö, Jure Förlag Nedan finner du en intervjuguide med förslag på frågor som du kan använda under intervjun. Det är många frågor så välj de du tycker

Läs mer

Strategi för Kulturrådets arbete med lika rättigheter och möjligheter 2016-2018

Strategi för Kulturrådets arbete med lika rättigheter och möjligheter 2016-2018 Strategi för Kulturrådets arbete med lika rättigheter och möjligheter 2016-2018 Kulturrådet har antagit denna strategi för att bidra till att alla ska få möjlighet att delta i kulturlivet, i enlighet med

Läs mer

Granskning av ansvarsutövande och intern kontroll år 2014

Granskning av ansvarsutövande och intern kontroll år 2014 Granskning av ansvarsutövande och intern kontroll år 2014 Samordningsförbundet i Sundsvall Revisionsrapport LANDSTINGETS REVISORER 2015-04-21 14REV77 2(7) Innehållsförteckning 1 Bakgrund... 3 2 Syfte,

Läs mer

Fler feriejobb för ungdomar i kommuner och landsting sommaren 2015

Fler feriejobb för ungdomar i kommuner och landsting sommaren 2015 2015-10-14 1 (6) Utbildning och Arbetsmarknad Tor Hatlevoll Fler feriejobb för ungdomar i kommuner och landsting sommaren 2015 Sommaren 2015 erbjöd landets kommuner och landsting/regioner 84 000 unga en

Läs mer

Kulturskoleanordnare i Järfälla

Kulturskoleanordnare i Järfälla Kulturskoleanordnare i Järfälla Vilkor för auktorisation Mer kulturskola till Järfällas barn och ungdomar 2015 kommer alla unga i Järfälla att få en digital check som de kan använda som betalning för valfria

Läs mer

Vägledning inför ansökan om statsbidrag för verksamhetsåret 2013

Vägledning inför ansökan om statsbidrag för verksamhetsåret 2013 Vägledning inför ansökan om statsbidrag för verksamhetsåret 2013 Den här informationen är tänkt att vara en vägledning för organisationer som företräder nationella minoriteter och som vill ansöka om statsbidrag.

Läs mer

Välkommen till Arbetsförmedlingen! Information till dig som är arbetssökande

Välkommen till Arbetsförmedlingen! Information till dig som är arbetssökande Välkommen till Arbetsförmedlingen! Information till dig som är arbetssökande 1 2 Det här är Arbetsförmedlingen Söker du jobb? Vill du veta mer om arbetsmarknaden? Behöver du tips och råd om hur du hittar

Läs mer

Uppdrag: Huset. Fundera på: Vilka delar i ditt hus samverkar för att elen ska fungera?

Uppdrag: Huset. Fundera på: Vilka delar i ditt hus samverkar för att elen ska fungera? Uppdrag: Huset Praktiskt arbete: (Krav) Göra en skiss över ditt hus. Bygga en modell av ett hus i en kartong med minst två rum. Koppla minst tre lampor och två strömbrytare till ditt hus. Visa både parallellkoppling

Läs mer

Vad gör du i sommar? - Startar eget företag!

Vad gör du i sommar? - Startar eget företag! Vad gör du i sommar? - Startar eget företag! Några av entreprenörerna från 2015 Durim och Zeniab säljer studentkalendrar gymnasieskolor i Tranemo. Najah och Naasteho säljer prisvärda smycken. Nikhil har

Läs mer

Kommittédirektiv. En samordnad utveckling av validering. Dir. 2015:120. Beslut vid regeringssammanträde den 19 november 2015

Kommittédirektiv. En samordnad utveckling av validering. Dir. 2015:120. Beslut vid regeringssammanträde den 19 november 2015 Kommittédirektiv En samordnad utveckling av validering Dir. 2015:120 Beslut vid regeringssammanträde den 19 november 2015 Sammanfattning En kommitté i form av en nationell delegation ska följa, stödja

Läs mer

Vägledarutbildning på uppdrag av Region Örebro Län

Vägledarutbildning på uppdrag av Region Örebro Län Vägledarutbildning på uppdrag av Region Örebro Län Tre utbildningar av nya vägledare Personal från äldreomsorgen, LSS, Social psykiatrin Nätverksträffar för vägledare samt för utbildare Utbildare av brukarvägledare

Läs mer

En stärkt yrkeshögskola ett lyft för kunskap (Ds 2015:41)

En stärkt yrkeshögskola ett lyft för kunskap (Ds 2015:41) REMISSVAR 1 (5) ERT ER BETECKNING 2015-08-17 U2015/04091/GV Regeringskansliet Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm En stärkt yrkeshögskola ett lyft för kunskap (Ds 2015:41) I promemorian presenterar

Läs mer

Verksamhetsplan 2014

Verksamhetsplan 2014 Datum 2014-01-29 Verksamhetsplan 2014 Vision Södertäljeavdelningen Visions framtidsidé Ett arbetsliv där alla får plats och behövs och som ger möjlighet till gemenskap och utveckling. Visions medlemslöfte:

Läs mer

Styrgruppens uppföljning av Partnerskapsmötet den 10 november 2015. Närvarande: Lilian Eriksson, Andreas Jarud, Benth Jensen och Håkan Eriksson

Styrgruppens uppföljning av Partnerskapsmötet den 10 november 2015. Närvarande: Lilian Eriksson, Andreas Jarud, Benth Jensen och Håkan Eriksson Protokoll Styrgruppens uppföljning av Partnerskapsmötet den 10 november 2015. Närvarande: Lilian Eriksson, Andreas Jarud, Benth Jensen och Håkan Eriksson Sekreterare: Caroline Wiking 1. Reflektioner kring

Läs mer

Sverige. Från. Till de Olympiska spelen TESTA DINA GRÄNSER.RESAN BÖRJAR HÄR. heroesoftomorrow.nu

Sverige. Från. Till de Olympiska spelen TESTA DINA GRÄNSER.RESAN BÖRJAR HÄR. heroesoftomorrow.nu Ett projekt av Sveriges Olympiska Kommitté med stöd från Från Sverige Till de Olympiska spelen TESTA DINA GRÄNSER.RESAN BÖRJAR HÄR. heroesoftomorrow.nu Heroes of Tomorrow 2015 Den olympiska lågan representerar

Läs mer

DET HÄR ÄR RIKSFÖRENINGEN AUTISM

DET HÄR ÄR RIKSFÖRENINGEN AUTISM DET HÄR ÄR RIKSFÖRENINGEN AUTISM Riksföreningen Autism arbetar för att skapa bättre villkor för barn, ungdomar och vuxna med autism, Aspergers syndrom och andra autismliknande tillstånd. Föreningens medlemmar

Läs mer

Jönköpings län. In business Nätverk för kvinnliga företagare

Jönköpings län. In business Nätverk för kvinnliga företagare Jönköpings län Här ser du affärs- och innovationsutvecklings i Jönköpings län som drivs inom delprogrammet 1:1, Främja kvinnors företagande 2007 2009. Sammanställningen omfattar inrapporterade fram till

Läs mer

Projektplan. Hållbar besöksnäring -utveckling av kvalitets- och hållbarhetssystem

Projektplan. Hållbar besöksnäring -utveckling av kvalitets- och hållbarhetssystem Projektplan Hållbar besöksnäring -utveckling av kvalitets- och hållbarhetssystem Västmanlands Kommuner och Landsting (VKL) ansvarar på uppdrag från länets kommuner och Landstinget för samordning och utveckling

Läs mer

UTMANINGAR OCH MÖJLIGHETER HAR DU 730 DAGAR OCH ETT STARKT DRIV DÅ HAR VI EN LEDARROLL TILL DIG

UTMANINGAR OCH MÖJLIGHETER HAR DU 730 DAGAR OCH ETT STARKT DRIV DÅ HAR VI EN LEDARROLL TILL DIG UTMANINGAR OCH MÖJLIGHETER HAR DU 730 DAGAR OCH ETT STARKT DRIV DÅ HAR VI EN LEDARROLL TILL DIG VÄLKOMMEN TILL BERENDSEN Tack för att du vill lägga lite tid på att lära känna oss - det kan löna sig. För

Läs mer

Kommittédirektiv. Stödsystem för hantering av innovationer och immateriella tillgångar vid universitet och högskolor. Dir.

Kommittédirektiv. Stödsystem för hantering av innovationer och immateriella tillgångar vid universitet och högskolor. Dir. Kommittédirektiv Stödsystem för hantering av innovationer och immateriella tillgångar vid universitet och högskolor Dir. 2011:102 Beslut vid regeringssammanträde den 3 november 2011 Sammanfattning En särskild

Läs mer

Länsstyrelsernas roll i mottagandet av ensamkommande barn. Eva Gård Länsstyrelsen Västra Götaland

Länsstyrelsernas roll i mottagandet av ensamkommande barn. Eva Gård Länsstyrelsen Västra Götaland Länsstyrelsernas roll i mottagandet av ensamkommande barn Eva Gård Länsstyrelsen Västra Götaland Timeline 1 januari 2011 fick länsstyrelserna uppdraget att föra dialog med landets kommuner om mottagande

Läs mer

Lärarförbundet Skolledare är det självklara valet

Lärarförbundet Skolledare är det självklara valet Lärarförbundet Skolledare är det självklara valet Mål Skolledare företräds av och representeras av skolledare. Vi jobbar mot att skapa en tydlig skolledaridentitet i förbundet. Våra skolledarutbildningar

Läs mer

Utbildningsplan för arrangörer

Utbildningsplan för arrangörer Utbildningsplan för arrangörer Tävlingsorganisation Ett lyckat arrangemang kräver en god organisation och mycket planering. Att veta vem som gör vad och när är inte bara lugnande utan förhindrar även att

Läs mer

Innehåll. Begrepp. Policy för delaktighet på lika villkor

Innehåll. Begrepp. Policy för delaktighet på lika villkor Policy för delaktighet på lika villkor Innehåll Innehåll... 2 Begrepp... 2 Inledning... 3 Askersunds kommuns ledord... 4 Vi ska vara tillgängliga för alla... 4 Bristande tillgänglighet som grund för diskriminering...

Läs mer

OUTPLACEMENT DIN KARRIÄR I FOKUS 6 MÅNADER

OUTPLACEMENT DIN KARRIÄR I FOKUS 6 MÅNADER OUTPLACEMENT DIN KARRIÄR I FOKUS 6 MÅNADER VÄLKOMMEN TILL DITT PROGRAM - DITT NYA JOBB VÄNTAR PÅ DIG Sedan 1989 har mer än 50 000 människor gått vidare i sitt yrkesliv med stöd från oss. Det hoppas vi

Läs mer

Göran Skyllmark 2015-01-19. Fri läraresurs. Mjölby vuxenutbildning

Göran Skyllmark 2015-01-19. Fri läraresurs. Mjölby vuxenutbildning 1 Göran Skyllmark 2015-01-19 Fri läraresurs Mjölby vuxenutbildning 2 (6) Innehållsförteckning Underlag för delårsredovisning/årsredovisning slutrapport för insatser finansierade av Mjölby-Ödeshög-Boxholms

Läs mer

Policydokument för. Malmö Redhawks

Policydokument för. Malmö Redhawks Policydokument för Malmö Redhawks Hjärta Kvalitet Stolthet Malmö Redhawks policy Malmö Redhawks är en av regionens största ishockeyföreningar och målet för föreningen är att vara etablerad i landets toppskikt.

Läs mer

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg)

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg) Gruppenkät Du har deltagit i en gruppaktivitet! Det kan ha varit en tjej- / killgrupp, ett läger eller ett internationellt ungdomsutbyte. Eller så har ni kanske ordnat ett musikarrangemang, skött ett café,

Läs mer

Implementeringsfas av INTENSIVTEAMET mot arbete/praktik/ studier

Implementeringsfas av INTENSIVTEAMET mot arbete/praktik/ studier Projektbenämning Implementeringsfas av INTENSIVTEAMET mot arbete/praktik/ studier Projektledare och projektägare Karin Dahmén Leanlink Råd & Stöd, Omsorgskontoret Målgrupp/målgrupper Personer med psykiatriska

Läs mer

Rättvik Dalarnas bästa ungdomskommun. Ungdomspolitisk strategi

Rättvik Dalarnas bästa ungdomskommun. Ungdomspolitisk strategi Rättvik Dalarnas bästa ungdomskommun Ungdomspolitisk strategi Unga är inte en grupp som är skild från den övriga befolkningen, och inte heller mer problemtyngd än andra åldersgrupper. Däremot är unga generellt

Läs mer

En fördubbling på 10 år - att skapa sin del av kakan!

En fördubbling på 10 år - att skapa sin del av kakan! En fördubbling på 10 år - att skapa sin del av kakan! Det går bra för svensk besöksnäring, riktigt bra. Statistiken visar på fortsatt stark tillväxt och vi kan konstatera att utländska gästnätter och exportvärdet

Läs mer