Komplettering av Karlstads kommuns tillväxtstrategi

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Komplettering av Karlstads kommuns tillväxtstrategi"

Transkript

1 Komplettering av Karlstads kommuns tillväxtstrategi Dnr KS Postadress: Kommunledningskontoret, Karlstad Besöksadress: Tage Erlanderg. 8 karlstad.se Tel: Fax: E-post: kommunledningskontoret@karlstad.se Org.nr: Säte: Karlstad PlusGiro: Bankgiro:

2

3 Karlstads kommuns tillväxtstrategi antogs i Kommunfullmäktige år 2010 och bygger på visionen Livskvalitet Karlstad För att vi ska nå målet i visionen måste Karlstad vara en öppen stad där människor har möjlighet att utvecklas, växa och förverkliga sina drömmar. Vi vill skapa attraktiva boende- och livsmiljöer och goda förutsättningar för att människor ska ha ett meningsfullt arbete att gå till. Ett starkt näringsliv med företag som vill satsa är en förutsättning för Karlstads fortsatta tillväxt och utveckling. Karlstads kommun prioriterar att utveckla servicen och inrättar ett Näringslivsråd för att utöka dialogen med näringslivet. Vi vill förbättra förutsättningarna för stadens näringsliv samt göra det så attraktivt och enkelt som möjligt för nya företag att etablera sig i kommunen. Karlstad ska vara en attraktiv stad som växer. Utöver ett varierat utbud av arbets- och boendemöjligheter är det viktigt med en bra infrastruktur så att det är möjligt att nå Karlstad snabbt och miljömässigt hållbart. Vi vill växa i jämn takt och ett av våra tillväxtmål är att öka med 700 personer årligen. Besöksnäringen är också en viktig parameter för ökad tillväxt, vi måste fortsätta utveckla och visa upp det fina kultur- och upplevelseutbud som finns här. Du som företagare är alltid välkommen att kontakta oss i kommunledningen. Per-Samuel Nisser (M) Kommunstyrelsens ordförande

4 Kommunens styrmodell strategisk plan Kommunfullmäktige har beslutat att kommunkoncernens verksamhetsstyrning ska grundas på en strategisk plan. Den ska fungera som kommunledningens samlade styrdokument och ligga till grund för budgetarbete och uppföljningen i årsredovisningen. Till den strategiska planen kopplas också de tre hållbarhetsstrategierna: Tillväxtstrategin, Folkhälsostrategin samt Miljöoch klimatstrategin. Dessa bygger på de tre begreppen ekonomisk, ekologisk och social hållbarhet. I de tre strategierna bryts de övergripande målen ned i mer detaljerade mål, delmål, som ett stöd i styrningen. Våra tidigare horisontella perspektiv är inarbetade i målen och de tillhörande indikatorerna som finns till de tre hållbarhetsstrategierna. Visionen som utgångspunkt i tillväxtarbetet År 1998 formulerades visionen Karlstad som är en riktningsvisare, en kompass, för kommunens utvecklingsarbete. Till visionen formulerades ledstjärnor som ska genomsyra allt arbete inom kommunen. I december 2007 ändrades visionen till Livskvalitet Karlstad Syftet med förändringen var att förtydliga helhetsperspektivet i visionen samt att förtydliga att det är kommuninvånarna som är grunden för tillväxten och välfärden i kommunen. Större regioner växer i dag snabbare än mindre regioner. Förklaringen är att stora regioner innehåller ett mer diversifierat utbud av kvalificerad arbetskraft, samt att företag och hushåll kan dra nytta av de skalfördelar som uppkommer genom att fasta kostnader kan fördelas på flera. Stora marknader utökar underlaget för mer specialiserade tjänster och verksamheter som i sin tur attraherar inflyttare och investeringar. Som Värmlands tillväxtmotor är det därför rimligt att Karlstads kommun har en vision som syftar till att växa, det vill säga att vara en kommun där minst invånare vill bo och leva. Karlstad ska locka med attraktiva livsmiljöer, goda studiemöjligheter och bra förutsättningar för näringslivet. Attraktiva och trivsamma miljöer är av särskild betydelse eftersom det är människorna som får Karlstad att växa och utvecklas. Staden ska ha ett brett kulturutbud och nöjesliv med puls och dynamik. Alla ska ha nära till vatten, natur och fritidsaktiviteter. Karlstad ska ha väl utbyggda kommunikationer och det ska vara enkelt att ta sig mellan jobb, skola, fritidsaktiviteter och bostad.

5 Målgrupper för tillväxt Att Karlstadsborna trivs och är stolta över sin stad är ett av kommunens viktigaste mål. I kommunens vision Livskvalitet Karlstad fastställs att tillväxtarbetet ska fokusera särskilt på följande målgrupper: Studenter Karlstad ska vara en bra studentstad och en stad där människor vill jobba och bo efter avslutade studier. Människor med konkurrenskraftig kompetens Ett dynamiskt näringsliv med attraktiva och utmanande jobb inom många olika branscher är en annan förutsättning för att Karlstad ska växa. För att kunna attrahera och behålla människor med konkurrenskraftig kompetens ska bra förutsättningar för näringslivet skapas. Besökare Kommunens vision konstaterar även att besöksnäringen är en förutsättning för tillväxt. Det finns klara samband mellan besök och inflyttning. Ett rikt utbud inom kultur- och fritid är viktigt för både besökare och Karlstadsbor. Målsättningen är att Karlstad ska vara en av de fyra främsta evenemangsstäderna i Sverige. Ledstjärnan som utgångspunkt i tillväxtarbetet Som en del av visionen finns fyra ledstjärnor som visar vägen i kommunens utvecklingsarbete. Det är ledstjärnorna: En kommun i gott skick, En attraktiv stad som växer, En stad för alla och Den goda gröna staden. Ledstjärnan En attraktiv stad som växer är utgångspunkten i kommunens tillväxtarbete. Ledstjärnan handlar om att Karlstad ska vara en attraktiv etablerings-, bostads- och utbildningsort. Kommunen bidrar till att fler jobb skapas och att fler vill bo och leva i Karlstad.

6 Tillväxtstrategins insatsområden och dess tillämpning Det regionala utvecklingsprogrammet 1 har varit vägledande i framtagandet av kommunens tillväxtstrategi. Regionens insatsområden är Ledarskap, Innovativa miljöer, Livskvalitet, Tillgänglighet och Kompetensförsörjning. Dessa områden är också betydelsefulla för Karlstads tillväxtarbete. I kommunens tillväxtstrategi finns inte ledarskapet som ett eget insatsområde utan ingår i övriga områden. Ledarskapet är viktigt för att få till stånd ett gott företagsklimat. Den politiska ledningen måste visa en viljeriktning med tydliga mål. Ledarskapet innebär också ett öppet förhållningssätt både till att pröva nya lösningar och i kontakter med företagare. Företagare möter flera kontakter inom kommunen och det är viktigt att kontakterna fungerar smidigt. Förvaltningarna inom organisationen behöver också samarbeta med varandra för att nå högre effektivitet. Tillväxtstrategins fyra insatsområden visar vilka områden som kommunen ska prioritera i tillväxtarbetet och i processen att nå visionen Livskvalitet Karlstad Dessa är: 1. Livskvalitet 2. Tillgänglighet 3. Näringsliv och innovativa miljöer 4. Kompetens och utbildning 1 Värmland växer och känner inga gränser, regionalt utvecklingsprogram Region Värmland.

7 Livskvalitet I Karlstads kommun ska det finnas ett rikt utbud av service och en fungerande bostadsmarknad som ökar våra möjligheter att locka nya invånare. Den ökade rörligheten tar sig flera uttryck. Såväl företag som individer har blivit alltmer flyttbenägna. För individer har såväl flyttningar som arbetspendlingen ökat. Det finns en stor flyttpotential i och med att dagens unga kräver mer av sin bostadsort än vad tidigare generationer har gjort. En attraktiv livsmiljö med ett stort utbud av upplevelser och intressanta studie- och arbetsmöjligheter lockar många av dagens unga. Vid studier av hushållens flyttorsaker har det konstaterats att platsens attraktivitet och livsmiljö har blivit allt viktigare. Människor flyttar i högre utsträckning till attraktiva platser och företagen flyttar i sin tur dit det finns kompetent arbetskraft. I Karlstad finns i dag ett stort utbud av såväl natur- som kulturupplevelser. Även stadskärnans kvaliteter och upplevelsevärden är attraktiva för Karlstadsbor och besökare. För att åstadkomma en fortsatt positiv utveckling är det angeläget att dessa värden förvaltas väl och utvecklas ytterligare. För att invånare ska vilja bo i kommunen krävs satsningar på kommunens och regionens attraktionskraft. I och med att studenter och personer med konkurrenskraftig kompetens utgör en viktig lokaliseringsfaktor för företag är det angeläget att kommunens livsmiljöer särskilt attraherar dessa grupper. Livskvalitet är avgörande för att både få hit nya invånare och nya etableringar.

8 Befolkningstillväxt Övergripande mål 2020 Karlstads kommuns årliga befolkningsökning ska i genomsnitt motsvara 700 personer. Under den senaste tioårsperioden har befolkningen i genomsnitt ökat med 437 personer årligen. Motsvarande siffra för den senaste femårsperioden är 593 personer per år (totalt invånare). Ambitionshöjningen genom detta mål motiveras med anledning av att kommunen behöver växa i en allt snabbare takt för att nå målet om inom en rimlig tid. Den senaste befolkningsprognosen visar på en möjlig ökning med 600 personer årligen så därför krävs ytterligare insatser och att kommunen måste arbeta mer aktivt med att nå en befolkningsökning i den föreslagna nivån. En prioriterad insats för att åstadkomma en snabbare takt i befolkningsökningen är att arbeta för att en större andel av studenterna vid Karlstads universitet stannar kvar i kommunen efter avslutade studier. Bostäder Övergripande mål 2020 Karlstads kommun ska ha god planberedskap för bostäder samt skapa attraktiva boendemiljöer med blandad bebyggelse. Att upprätthålla en jämn och positiv takt i bostadsbyggandet är viktigt både för att attrahera nya invånare och för att underlätta en bostadskarriär inom kommunen. Bostadsbyggandet har överlag fått en större betydelse och blivit en viktig del för stadens karaktär. Justering: Nyinfört övergripande mål från strategisk plan. Detta övergripande mål är delat så att planberedskap för verksamhetsmark är övergripande mål under insatsområde Näringsliv och innovativa miljöer. Textmassan är delad med och flyttad från det gamla övergripande målet om planberedskap, det vill säga delmålet nedan. Karlstads kommun ska upprätthålla en planberedskap för 500 bostäder årligen. I kommunens bostadsplaneringsprogram från 2007 fastställs målsättningen om en årlig planberedskap av 500 bostäder. Nivån är fortfarande tillämplig och i linje med byggherrarnas ambitioner i Karlstad. De senaste fem åren har det i genomsnitt producerats 400 bostäder årligen. Justering: Från övergripande mål till delmål. Textmassan är avdelad till det nyinförda övergripande målet. Nyproduktionen i Karlstad ska under en femårsperiod bestå av blandad bebyggelse som innebär varierade bostadstyper och upplåtelseformer. Fördelningen i nyproduktionen har varit ¾ i flerbostadshus och ¼ småhus. Hyresrättsproduktionens andel i flerbostadshusen har också minskat och efter år 2011 är det ett hundratal hyresrätter som kommer produceras. Därför är det viktigt att kommunen stimulerar till en mer blandad bebyggelse. För att kunna attrahera målgrupper i familjebildande ålder är det angeläget att det finns en god beredskap vad gäller tomter för nybyggnation av småhus. Attraktiv stad Övergripande mål 2020 Karlstadsborna ska trivas och vara stolta över sin stad. Att Karlstadsborna trivs och är stolta över sin stad är vårt viktigaste mål. Vi bygger en stad för medborgarnas bästa. Vi ska utgå från vad som människor behöver för att trivas och må bra när vi

9 planerar vår verksamhet. Vi vill ha ett brett kulturutbud och nöjesliv med puls och dynamik. Här ska det vara nära till hands till vatten, natur och fritidsaktiviteter. Justering: Nyinfört övergripande mål från strategisk plan. Detta övergripande mål delas med folkhälsostrategin. Textmassan är hämtad från strategisk plan. Centrumhandeln ska öka och följa samma takt som den totala omsättningsökningen i Karlstad. Kommunen ska erbjuda attraktiva livsmiljöer för att attrahera målgrupperna för tillväxt det vill säga besökare, människor med konkurrenskraftig kompetens och studenter. Karlstad måste ha en levande stadskärna både vad gäller utbud av rekreation, kultur, arrangemang och handel. Utvecklingen av stadskärnan ska genomföras i nära samarbete med Centrum Karlstad, där erfarenheter av stadskärneutveckling i våra jämförelsekommuner bör tas tillvara. Karlstad har ett högt handelsindex totalt sett, även om kommunen har tappat något de senaste åren. Under den senaste fyraårsperioden ( ) har centrumhandelns totala omsättningsökning släpat efter i jämförelse med Karlstad totalt och riket. Ett viktigt arbete för kommunen är att se till att centrumhandeln inte tappar i jämförelse med den totala omsättningen i Karlstad. Här bör omsättningsförändringen beträffande detaljhandeln i Tingvallastaden följas i samarbete med Centrum Karlstad. Omsättningsförändring detaljhandel Tingvallastaden Totalt i Karlstad Riket + 21 procent + 28 procent + 25 procent Besöksnäring Övergripande mål 2020 Besöksnäringen ska utvecklas. Rese- och turismindustrin i Karlstads kommun omsätter 961 miljoner kronor och ger arbete åt ungefär 900 personer (år 2008). Besöksnäringen är inte styrd av kommungränser och därför är det mer lämpligt att se denna fråga ur ett regionalt perspektiv. Kommunen arbetar därför i enlighet med Karlstadsregionens strategi för turismen Justering: Nyinfört övergripande mål från strategisk plan. Textmassan är delad med och flyttad från det gamla övergripande målet om den fjärde största evenemangsstaden, det vill säga delmålet nedan. Den totala omsättningen och sysselsättningen inom turismnäringen i Karlstad ska öka med 60 procent från 2008 till och med I Karlstadsregionens strategi för turismen finns ett mål om en fördubbling av både omsättning och sysselsättning mellan 2003 och Här har målet räknats om för att omfatta tillväxtstrategins period istället. Detta innebär att omsättningen ska öka från tkr år 2008 till tkr år Det innebär också att antal sysselsatta ska öka från 898 personer år 2008 till personer år De totala skatteintäkterna inom turismnäringen ska öka med 35 procent från 2008 till 2015.

10 I Karlstadsregionens strategi för turismen finns ett mål om en fördubbling av skatteintäkter mellan 2003 och Här har målet räknats om för att omfatta tillväxtstrategins period istället. Skatteintäkterna från turismnäringen ska, under motsvarande period, öka från tkr till tkr. Kommunen ska vara den fjärde största evenemangsstaden i Sverige. Den nya konsert- och kongressanläggningen Karlstad CCC som färdigställs 2011 är värdefull för besöksnäringen. Besökarna är en prioriterad målgrupp för tillväxt enligt kommunens vision Livskvalitet Karlstad Rekreation, evenemang och shopping är några delar som lockar fler besökare till Karlstad. Målet om att kommunen ska vara en av de bästa evenemangsstäderna i landet ger även kommuninvånarna tillgång till fler upplevelser och en högre livskvalitet. Justering: Från övergripande mål till delmål. Textmassan är avdelad till det nyinförda övergripande målet.

11 Tillgänglighet Regionförstoring skapas genom snabbare kommunikationer och en ökad pendlingsvilja. I dag är fler människor beredda att lägga en större del av sin tid på arbetspendling. God tillgänglighet är därför en förutsättning för tillväxten i Karlstad. Det gynnar kunskapsproduktionen, arbetsrörligheten, service, företagande, studier, boende och upplevelser. Som regional tillväxtmotor är Karlstad en relativt liten kommun i ett glesbebyggt län. Utöver att kommunen vill öka till invånare är det därför viktigt att den funktionella analysregionens 2 storlek ökar. Karlstads läge i Nordiska triangeln mellan Stockholm och Oslo öppnar för nya möjligheter och nya kommunikationslösningar. Regionförstoring och arbetspendling ställer krav på väl utbyggd infrastruktur, fler valmöjligheter, komfort och tidseffektivitet. Näringslivet i kommunen är i behov av snabba förbindelser i form av flygtrafik med omvärlden. Utformningen av de stora vägarna till/genom Karlstad, särskilt E18, spelar stor roll för intrycket av mötet med staden. Dagens transportsystem ska utvecklas och samtidigt ska dess klimatpåverkan minska. Förbättrad intermodalitet, det vill säga övergångar mellan olika transportslag, är avgörande för att det effektivaste och miljömässigt bästa transportslaget ska väljas, såväl för godstransporter som för personresor. Åtgärder genomförs också för att åstadkomma ett miljöanpassat transportsystem för Karlstad, bland annat att minska bilberoendet och utveckla kollektivtrafiken. Betydelsen av IT, internet och bredband för utvecklingen av ett hållbart samhälle är stor. Det är en förutsättning för att kunna nå politiska mål inom flera samhällsområden: entreprenörskap, miljö, utbildning, vård, omsorg och förvaltning. Globaliseringsrådet pekar i rapporten Bortom krisen på att den digitala infrastrukturen är en avgörande förutsättning för tillväxt 3. Utmaningen är att ta tillvara de möjligheter som utvecklingen ger. Det handlar om att öka användningen av IT i hela samhället för att stärka konkurrenskraften, tillväxten och innovationskraften samtidigt som en hållbar utveckling säkras. EU-länderna har uppmärksammat utmaningen inom ramen för Lissabonstrategin, EU:s strategi för hållbar tillväxt och sysselsättning. Att främja användningen av IT ingår som en viktig del i Lissabonstrategin och flera IT-politiska strategier har antagits på europeisk nivå. 2 Funktionell analysregion, den vardagsregion som flest människor berörs av genom dagliga resor till och från arbetet. 3 Bortom krisen. Om ett framgångsrikt Sverige. Ds 2009:21

12 Övergripande mål 2020 Karlstadsborna ska ha goda möjligheter till hållbara kommunikationer. Karlstad ska vara en kommun med långsiktig ekonomisk hållbarhet. Vi bidrar till att fler jobb skapas och att fler vill bo och leva i Karlstad genom att vara en attraktiv etablerings-, bostads-och utbildningsort. All utveckling bygger på möten mellan människor. Vi ska därför skapa förutsättningar för goda kommunikationer, både vad gäller människors möten och resor. Justering: Nyinfört övergripande mål från strategisk plan. Textmassan är hämtad från strategisk plan. Persontransporter Bättre möjligheter till rörlighet i anslutning till arbetet och/eller på fritiden inom Karlstad samt mellan Karlstad och kommunhuvudorterna i Värmland med kollektiva transportmedel. I arbetet med Tillväxtavtalet för Värmland lyftes möjligheterna till rörlighet fram som en avgörande faktor för att man ska kunna bo kvar på sin bostadsort, även om arbetet finns på annan ort. Utgångspunkten var att förbättrade kommunikationer leder till ökningar av både den lokala arbetskraftens tillgång till arbetsplatser och företagens lokala tillgång till arbetskraft. Tanken är att åtgärder i transportsystemet ska ingå i dynamiska processer som resulterar i vidgade och bättre fungerande lokala arbetsmarknadsregioner. Regionförstoring får betydelse därför att befolkningsmässigt större regioner i allmänhet får en bättre fungerande arbetsmarknad som i sin tur ger positiva bidrag till samhällsekonomin. För att uppnå detta mål behövs utbyggnad av bytespunkter, pendlarparkeringar, kortare restider genom medveten utformning av trafiksystemet. Vidare medför en utbyggd kollektivtrafik att möjligheterna att använda densamma för resor på fritiden förbättras avsevärt. Justering: Från övergripande mål till delmål. Säkra, bekväma och miljömässigt hållbara kommunikationer till Stockholm, Oslo och Göteborg på mindre än två timmar samt länets kommunhuvudorter och Örebro på mindre än en timme. Större regioner innebär att företag kan välja bland ett mer diversifierat utbud av arbetskraft samtidigt som individer slipper flytta för att byta jobb inom regionen. Därför är det viktigt med förbättrade kommunikationsmöjligheter till övriga länet och större omgivande marknader, såväl nationella som internationella. För att Karlstad ska kunna utvecklas och hävda sig som en bärkraftig region krävs en infrastruktur som öppnar möjligheter till kontakter i alla riktningar. För Karlstad som har ett jämförelsevis stort avstånd till storstadsregionerna i Sverige och övriga Europa är goda kommunikationer av speciellt stor betydelse. Forskning visar att en restid på 60 minuter från dörr till dörr enkel resa är en avgörande gräns för att motivera arbetspendling. Når man inte ned till denna gräns blir effekterna på den dagliga pendlingen mycket begränsade. Allra störst effekt får dock åtgärder som minskar restiden i intervallet minuter. Här kan kommunen utöva lobbying men också initiera och stödja arbetet med att förbättra tågkommunikationer till och från Karlstad. Kommunen ska ha en helhetssyn och god samverkan mellan persontransport- och bebyggelseplanering. Integrationen av transportplaneringen och den fysiska planeringen är viktig i städer där befolkningens beroende av personbilar kan minskas kraftigt. Utveckla attraktiva gång- och cykelförbindelser inom och mellan tätorter/stadsdelar. Viktiga aspekter för utvecklingen av kommunikations- och transportsystemet i Karlstad är

13 bland annat att främja kollektivtrafik och cykelåkande, samt att skapa god tillgänglighet och god standard. Genom sammanhängande gång- och cykelstråk ökas cykelns konkurrenskraft gentemot bilen vid kortare resor. Utveckla flygtrafiken på Karlstad Airport avseende linje- och chartertrafik till sex avgångar/dag till en internationell hub samt minst två charterdestinationer på vintern och fyra på sommaren. Karlstad Airport spelar en viktig roll för Värmlands kontaktmöjligheter med omvärlden. Karlstad Airport ska fungera som länsflygplats för länets invånare och företag. För att flyget ska behålla och stärka sin ställning krävs det att linjerna till Stockholm och Köpenhamn har hög tillförlitlighet, bra turtäthet och låga priser. Chartertrafiken behöver också stärkas. IT-infrastruktur 100 procent täckning av bredband med en kapacitet på 10 Mbit och 90 procent täckning med en kapacitet på 100 Mbit, enligt den nationella Bredbandsstrategin. En väl utbyggd IT-infrastruktur är viktig för att främja utvecklingen i hela kommunen, ITinfrastrukturen ger förutsättningar för det lokala näringslivet att stärka sin konkurrenskraft och vidga sina marknader. Godstransporter Andelen godstransporter med lastbil till och från Karlstad ska minska genom förbättrade förutsättningar för intermodala transporter. Den nuvarande tillväxten av godstransporter med lastbil inkräktar allt mer på miljön och transportsystemets effektivitet. Insatser för att få till stånd en avlastning är möjliga genom att stärka miljövänligare transportmedel och främja intermodala transportkedjor så man uppnår en effektivare användning av den befintliga infrastrukturen och minskar utsläppen. Justering: Från övergripande mål till delmål. God framkomlighet för godstransporter till viktiga regionala, nationella och internationella målpunkter såsom hamnar, godsterminaler och större industrier. Effektiva godstransporter är av central betydelse för Karlstads näringsliv och därmed för Karlstads tillväxt och välfärd. En samlad godstransportstrategi som genomsyras av kravet på säkra och miljöanpassade godstransporter bör tas fram. En förankrad strategi som innebär ett gemensamt förhållningssätt bland transportköpare och transportörer för utveckling av godstransportsystemet i Karlstadsregionen och runt Vänern bör eftersträvas. Justering: Från övergripande mål till delmål.

14 Näringsliv och innovativa miljöer Den gamla traditionen av att transportera skog och järn på Klarälven, via Karlstad vidare ut via Vänern, har gett avtryck på branschstrukturen i kommunen med fokus på bland annat skog, massa, papper och handel. En regions tillväxtpotential ligger i dess komparativa fördelar i uppsättningen av produktionsfaktorer. Tidigare analyser visar att Värmland har komparativa fördelar i delar av stål-och verkstadsindustrin, IT-sektorn, delar av pappersindustrin och delar av den grafiska industrin. Värmland har även utvecklat ett innovationssystem kring dessa branscher med bland annat inkubatorn Inova och klustersamarbete inom The Paper Province, The Packaging Arena, Compare och Stål & verkstad. Aktiviteterna i dessa kluster bör inriktas på att främja verksamheters forskning och utveckling, kompetensutveckling, entreprenörskap och affärsutveckling. Målet bör vara att öka takten i produktinnovationer och export av nya produkter som kan nå nya växande marknader. Innovationsmiljöer där kunskapsintensiva företag, organisationer, högre utbildning och högkvalitativ forskning möts är en stor tillgång. Då entreprenörer och kapital möter nya idéer föds innovationer. Kommunen ska arbeta för att bli bättre på att ta tillvara människors innovationer, idéer och att främja entreprenörskapet så att regionen får fler växande och nya företag. Under de senaste 20 åren har framförallt regionens kunskapsintensiva företag med högutbildad arbetskraft vuxit, medan tillverkningsindustrin har fått en relativt sett allt mindre betydelse för sysselsättningen. Utvecklingen beror dels på försämrad konkurrenskraft och dels på automatisering och produktivitetstillväxt i tillverkningsindustrin. Dessutom blir traditionella industriföretag alltmer tjänsteinriktade. Kultursektorn har också en utvecklingskraft som under gynnsamma omständigheter kan bli drivande i den lokala ekonomiska tillväxten. Detta är särskilt tydligt inom evenemangs- och besöksnäringen samt inom kreativa näringar som film och musik. Kultur är en viktig attraktionsfaktor. Övergången från industrisamhället till kunskapssamhället innebär bland annat att behovet av välutbildad arbetskraft nu utgör den viktigaste lokaliseringsförutsättningen för tjänste-och kunskapsföretag. Detta är en förklaring till varför företag med stort behov av välutbildad arbetskraft koncentrerar sig till storstäder, regioncentra och universitetsorter. Den framtida förändrade befolkningsstrukturen med en ökad andel personer i icke arbetsför ålder innebär en ökad efterfrågan på arbetskraft i regionen. Attraktiviteten i länet bör öka för att locka till sig personer i arbetsför ålder. Högutbildade ungdomar och invandrare är två grupper som i detta hänseende är betydelsefulla. För Karlstadsregionens del blir det särskilt viktigt med arbetskraftsinvandring eftersom att andelen som flyttar till regionen från övriga län inte är särskilt stor.

15 Sysselsättning Övergripande mål 2020 Antalet förvärvsarbetande ska öka med 15 procent till år Det totala antalet förvärvsarbetande med arbetsplats i Karlstads kommun uppgick till personer år Förutom en liten nedgång 2003 har antalet ökat stadigt varje år sedan återhämtningen efter 1990-talets lågkonjunktur. Effekterna från den senaste krisen kan anas i 2008 års siffror i sysselsättningsstatistiken. Ökningen under 2008 var endast 77 personer. Detta kan jämföras med ökningen 2006 och 2007 då antalet förvärvsarbetande ökade med 900 respektive personer. Målet utgår ifrån 2008 års siffror. Förvärvsfrekvens för utrikes födda och ungdomar ska höjas. En utmaning för framtiden är arbetskraftsbristen. Fyrtiotalisternas utträde ur arbetsmarknaden och för få tillkomna ur 70-och 80-talistgenerationerna skapar ett glapp. En del av en lösning kan vara att invandrad arbetskraft får det lättare att komma in på marknaden. Att få ett jobb och en bostad är två viktiga parametrar för att bli delaktig i samhället. Drygt hälften 4 av de utrikesfödda som var bosatta i kommunen hade ett jobb år 2004, förvärvsfrekvensen har ökat den under perioden År 2008 var förvärvsfrekvensen 54,4 procent. Ungdomar (20 24 år) tillhör också en grupp som har svårigheter att komma in på arbetsmarknaden. År 2008 var förvärvsfrekvensen bland ungdomar 52,3 procent. Tillväxten ska öka med 5 procent i en genomsnittlig årlig ökning. För att mäta tillväxten har lönesumman valts som indikator. Den visar utvecklingen av tillgängliga medel hos den arbetsföra befolkningen. Den totala lönesumman i Karlstads kommun uppgår till tkr för år Sedan år 2000 har lönesumman ökat med 43 procent (i löpande priser), vilket är en lika stor ökning som riksgenomsnittet. I genomsnitt innebär det 4,7 procent i årlig ökning sedan Näringslivsklimat Övergripande mål 2020 Karlstad ska ha ett av Sveriges tjugo bästa företagsklimat. En kommuns företagsklimat påverkas av olika saker, dels förutsättningar som kommunen inte kan påverka såsom det geografiska läget, dels förutsättningar som kommunen kan påverka i olika grad, såsom bostadsbyggande, infrastruktursatsningar och service till företag med mera. Justering: Nyinfört övergripande mål från strategisk plan. Textmassan är delad med och flyttad från det gamla övergripande målet om kommunens service till företagen, det vill säga delmålet nedan. Kommunens service till företagen ska rankas som en av de tio bästa i Sverige. Enligt Sveriges Kommuner och Landsting anses SBA:s och BRG:s studie av Nöjd-Kund-Index vara den bästa av alla olika undersökningar som mäter kommunernas företagsklimat. Undersökningen fokuserar på näringslivets kontakter med kommunen i sin roll som myndighetsutövare. Studien visar 4 År 2004 var förvärvsfrekvensen 51 procent för utrikes födda förvärvsarbetande i åldern år enligt SCB.

16 kundens nöjdhet totalt och inom vissa områden, till exempel bygglov, markupplåtelse, samt ett effektmått som bemötande och service. Detta kan ge ett bra mått på kommunens företagsklimat. Vidare är det angeläget att Karlstads kommun tydligt påvisar vilken service ett företag kan förvänta sig från kommunen gällande handläggningstider, bemötande, planberedskap etcetera. En god service gentemot näringslivet, både till befintliga företag och nyetableringar, är en av de grundläggande delarna i kommunens arbete för ett gott näringslivsklimat. En betydelsefull uppgift för kommunen är förutom enskilda företagskontakter att befästa de goda relationerna och det nära samarbetet med branschorganisationer och etablerade nätverk. Den kommunala servicen till företagen ska årligen förbättras och kommunens ärendehantering i myndighetsutövningen ska effektiviseras. Justering: Från övergripande mål till delmål. Textmassan är avdelad till det nyinförda övergripande målet. Lyfta fram nya tillväxtbranscher som bör prioriteras i Karlstad. En branschbredd är viktig för att olika branscher kompletterar varandra vilket leder till enklare matchning mellan arbetskraft och arbetstillfällen. En region som kan förse flera olika kompetenser med arbete gynnar hela näringslivet. Här bör kommunen delta i Region Värmlands arbete men kunskapen om den egna kommunen bör också stärkas. Ökad kunskap om vilka branscher som står inför stora omstruktureringar, vilka branscher kommer att hotas i framtiden och vilka kommer utgöra potentiella tillväxtområden är viktigt i detta sammanhang. Här föreslås att en branschanalys där framtida tillväxtbranscher kan lyftas fram. En sådan analys måste belysa branscherna ur både ett kvinnligt och manligt perspektiv. Justering: Från övergripande mål till delmål. Företagandet i kommunen ska öka, företagskvoten ska öka från 105 till 110. Företagandet 5 i Karlstad har stadigt ökat sedan Företagande per invånare ligger på 105 år Bland jämförelsekommunerna är det bara Växjö som har en kvot högre än Karlstad. Växjö har en företagandekvot på 113, Sundsvall 100, Linköping och Örebro 85 respektive 88 per invånare. För att höja företagandet är det betydelsefullt att kommunen arbetar systematiskt med att få fler nyetableringar, fler nyregistrerade företag och fler kvinnor som startar företag. Under den senaste femårsperioden har i genomsnitt drygt 500 nya företag registrerats per år. År 2009 var det 491 och år 2007 en toppnotering på 562 nya företag. Kvoten nyregistrerade företag per invånare hamnade på 5,8. Antalet nyregistrerade företag omfattar aktiebolag, handelsbolag, kommanditbolag och enskilda firmor. Andelen kvinnor som är egna företagare 6 har minskat något i Karlstads kommun mellan 2004 och År 2004 var andelen kvinnor som drev eget företag 34,7 procent och år 2008 minskade det till 34,1 procent. Av jämförelsekommunerna är det bara Kalmar och Karlstad som har minskat, de andra har ökat. År 2008 har Gävle och Luleå den högsta andelen med drygt 35 procent, Karlstad hamnar på en fjärde plats med 34,1 procent. Nya mötesplatser skapas för energi- och miljöföretagen. Omställningen till en hållbar utveckling är en av vår tids största utmaningar. Det innebär en tillväxtpotential för företag inom miljö- och energisektorn. I Karlstadsregionen finns flera företag inom denna sektor och som i dag finns och verkar inom klustren The Paper Province, 5 Privata arbetsplatser per invånare. 6 Andelen företagare som driver enskild firma eller är delägare i handelsbolag enligt SCB:s statistik.

17 The Packaging Arena, Stål & Verkstad och Compare. Här finns behov att öka samverkan och stimulera till att skapa nya mötesplatser för energi- och miljöföretagen. Verksamhetsmark Övergripande mål 2020 Karlstads kommun ska ha god planberedskap för verksamhetsmark. Tillgång till bra verksamhetsområden av olika slag och med olika inriktning har stor betydelse för näringslivets utveckling och tillväxt. Det är betydelsefullt att kommunen kan erbjuda plats både till företag som vill etablera sig här och till befintliga företag som behöver byta lokal. Justering: Nyinfört övergripande mål från strategisk plan. Detta övergripande mål är delat så att planberedskap för bostäder är övergripande mål under insatsområde Livskvalitet. Textmassan är delad med och flyttad från det gamla delmålet om ökad planberedskap, det vill säga delmålet nedan. Öka planberedskapen för verksamhetsmark. I dag saknas mål för planberedskapen för verksamhetsmark. För att även kunna prioritera samt motivera planläggning av dessa i planarbetsprogrammet finns det behov att ta fram inriktningsmål som kopplas till kommunens tillväxtstrategi. En liknande arbetsprocess för verksamhetsmark borde ingå som en del i kommunens planarbete. Aktörerna på denna marknad, i de flesta fall enskilda företagare, agerar inte lika homogent som aktörerna på bostadsmarknaden, vilket gör det svårare att bedöma efterfrågan. Denna analys får förslagsvis därför en mer övergripande karaktär utifrån definierade typer av verksamhetsmark. Tydligt är dock att en strategi för planberedskapen för verksamhetsmark är betydelsefull. Justering: Textmassan är avdelad till det nyinförda övergripande målet.

18 Kompetens och utbildning Kompetensförsörjning handlar om att det finns kompetent arbetskraft som svarar upp mot de behov som näringsliv och offentlig sektor efterfrågar. Kompetent arbetskraft är en förutsättning för en stark offentlig sektor och för ett konkurrenskraftigt näringsliv. En välutbildad arbetskraft och tillgång till utbildning med hög kvalitet gör Karlstad och regionen till en attraktiv plats för nya företagsetableringar. En höjning av utbildningsnivån bidrar till eget självförverkligande, bättre folkhälsa och förbättrad livskvalitet. Flera nationella och regionala studier tydliggör vilka utmaningar regionen står inför och vad Karlstad bör uppmärksamma i sitt tillväxtarbete. Det handlar om att attrahera nya invånare och erhålla högutbildad arbetskraft. Karlstads styrka är en välutbildad befolkning i en stor FA-region 7. God tillgång till kunskap och kompetent arbetskraft är en viktig grund för att behålla och utveckla ett konkurrenskraftigt näringsliv och en stark offentlig sektor. Därför är det viktigt att locka hit konkurrenskraftig kompetens, behålla kompetensen och att höja utbildningsnivån. Det långsiktiga behovet av kompetens hos företag och organisationer ska identifieras. Därigenom kan behovet av arbetskraft med särskild kompetens samordnas med utbudet av åtgärder för arbetslösa eller utbildningar och utvecklingsprogram. En god samverkan mellan grund- och gymnasieskola, yrkesutbildning för vuxna, kvalificerad yrkesutbildning (KY), universitetet och näringslivet är värdefull för att kunna få rätt inriktning och innehåll på de utbildningar som erbjuds. Satsningar på nya former för lärande som yrkesvux, lärlingssystem och ökad regional samverkan är viktiga för att säkra kompetensförsörjningen. Både på grundskola, gymnasiet och på universitetet ska utbildningar genomsyras av entreprenörskap. Satsningen på forskningsområden med nära anknytning till företagsstrukturen i Karlstad, till exempel inom pappersteknik och datakommunikation har gett upphov till ett antal framgångsrika samarbeten mellan näringslivet och universitetet. 7 Funktionell analysregion, den vardagsregion som flest människor berörs av genom dagliga resor till och från arbetet.

19 Utbildningsnivå Övergripande mål 2020 Den eftergymnasiala utbildningsnivån ska höjas. Andelen av befolkningen som har en eftergymnasial utbildning är hög i Karlstad i jämförelse med riket och våra jämförelsekommuner. År 2009 var det 42,1 procent av kommunens invånare i åldrarna år som hade eftergymnasial utbildning. I riket var andelen 36 procent. I Linköping var andelen 47,3 procent. Mellan ökade utbildningsnivån i Karlstad med 6 procentenheter. Målet är att höja utbildningsnivån i Karlstad till att 47 procent av kommunens invånare har eftergymnasial utbildning. Justering: Målformuleringen för övergripande mål från strategisk plan använd. Universitet och studenter Övergripande mål 2020 Karlstad ska utvecklas som universitets- och studentstad. Idag är det vanligt att företag etablerar sig i regioner där de kan hitta välutbildad arbetskraft. Utbildning och kunskap är av avgörande betydelse för vår fortsatta tillväxt. Justering: Nyinfört övergripande mål från strategisk plan. Textmassan är hämtad från strategisk plan. Öka andelen studenter som stannar kvar i regionen efter avslutade studier. Det behövs en förvaltningsövergripande strategi för hur kommunen ska jobba med studenterna som en målgrupp för tillväxt och med att utveckla studentstaden Karlstad. I dag arbetar flera på olika nivåer och på olika förvaltningar. Andelen återvändande värmlänningar är betydligt lägre bland studenter som studerat vid andra lärosäten än den andel som stannar kvar i Värmland efter studier vid Karlstads universitet. Det finns flera förklaringar till att värmländska ungdomar väljer att studera utanför det egna länet, och inte heller kommer tillbaka inom de närmaste åren efter examen. Utöver rent personliga skäl att flytta till annan region, har Värmland också begränsningar såväl utbildningsmässigt som arbetsmarknadsmässigt. Även om universitetets utbildningsutbud numera breddats åtskilligt jämfört med tidigare finns det fortfarande många utbildningar som inte kan studeras här. Den lokala arbetsmarknaden utgör likaså en begränsning som bidrar till att studenter efter examen vid Karlstads universitet bosätter sig i områden med ett rikare utbud av arbetstillfällen. Kompetensmatchning Övergripande mål 2020 Kompetensmatchning ska ske för att säkerställa näringslivets och offentliga sektorns kompetensbehov. För att kunna möta arbetsmarknadens behov och förse de innovativa miljöerna med rätt kompetens och samtidigt öka anställningsbarheten är det viktigt att stödja insatser för såväl en allmän höjning av utbildningsnivån som en utveckling av specifik yrkeskompetens. Kommunen bör vara en aktiv part i Region Värmlands arbete tillsammans med parterna från näringslivs-, arbetsmarknads- och utbildningsområdet se över förutsättningarna för att bygga en regional kompetensplattform. Här ingår att finna en struktur, en arbetsmodell och resurser som tillgodoser de strategiska kompetensförsörjningsbehoven inom samtliga områden i samhället. Den relativt begränsade arbetsmarknaden kan också utgöra en förklaring till att inte så många

20 studenter från andra lärosäten bosätter sig i Värmland efter examen. En annan förklaring kan givetvis vara att Karlstads universitet mycket väl fyller sitt uppdrag att förse regionen med välutbildad arbetskraft. Efter 30 års ålder är det få flyttningar som sker mellan olika arbetsmarknadsregioner. Har man väl nått denna ålder är sannolikheten stor att man bor kvar på samma ställe eller i dess närhet. Justering: Målformulering för övergripande mål från strategisk plan använd. Entreprenörskap Implementera ett varaktigt förhållningssätt till entreprenörskap i skolan (årskurs 1 till gymnasiet). Morgondagens företagare finns i dagens skolor och de unga behöver stöttning med att tro på sin egen företagsamhet. Ungdomarna behöver möjlighet att träna och utveckla sin kreativitet, företagsamhet och sitt entreprenörskap. Det är viktiga områden som har fått en större betydelse i skolan såväl inom teoretiska delar av utbildningssystemet som inom de mer praktiskt inriktade utbildningarna. Arbetet med entreprenörskap i grundskolan bör intensifieras. I Karlstad sker satsningar på UF, Ung företagsamhet både inom gymnasieförvaltningen och barn- och ungdomsförvaltningen. Förutom UF för gymnasieelever i åldern år, finns utbildningskoncept för både högstadiet Se möjligheterna och för barn i årskurs 2 5 Vårt Samhälle. Undersökningar visar att cirka 25 procent av ungdomar som deltagit i UF under gymnasietiden startar företag med minst 3 anställda inom 10 år 8. 8 Jämförelse med 12 procent för de som inte deltagit i UF.

Arbetsmaterial. 2014-06-26 Ks 1014/2012. Tillväxtrådet. Näringslivsprogram. Örebro kommun

Arbetsmaterial. 2014-06-26 Ks 1014/2012. Tillväxtrådet. Näringslivsprogram. Örebro kommun 2014-06-26 Ks 1014/2012 Tillväxtrådet Näringslivsprogram Örebro kommun Förord Det här programmet beskriver Örebro kommuns målsättningar och prioriteringar för en hållbar näringslivsutveckling och ett gott

Läs mer

tillväxtstrategi en av tre hållbarhetsstrategier i kommunens strategiska plan karlstads kommun

tillväxtstrategi en av tre hållbarhetsstrategier i kommunens strategiska plan karlstads kommun UPPDATERAD APRIL 2013 tillväxtstrategi en av tre hållbarhetsstrategier i kommunens strategiska plan karlstads kommun Innehållsförteckning Kommunens styrmodell strategisk plan... 4 Visionen som utgångspunkt

Läs mer

En ny översiktsplan har fastställts Ett samarbete för att öka etableringarna i Karlstadsregionen Karlstad Business Alliance har inletts

En ny översiktsplan har fastställts Ett samarbete för att öka etableringarna i Karlstadsregionen Karlstad Business Alliance har inletts Tillväxt Karlstad ska vara en attraktiv etablerings-, bostads- och utbildningsort. Vi bidrar till att fler jobb skapas och att fler vill bo och leva i Karlstad. All utveckling bygger på möten mellan människor.

Läs mer

BoPM Boendeplanering

BoPM Boendeplanering Boendeplanering Rapport 2011-20 Länsstyrelsen Västernorrland avdelningen för näringsliv och samhällsbyggnad BoPM Boendeplanering Beställningsadress: Länsstyrelsen i Västernorrlands län 871 86 Härnösand

Läs mer

TILLVÄXTSTRATEGI UPPFÖLJNING I SIFFROR

TILLVÄXTSTRATEGI UPPFÖLJNING I SIFFROR UP AP PD RI ATE L 20 RAD 15 TILLVÄXTSTRATEGI UPPFÖLJNING I SIFFROR KARLSTADS KOMMUN Tillväxtstrategin beskriver hur Karlstads kommun ska arbeta för att Karlstad ska vara en attraktiv stad som växer. Den

Läs mer

TILLVÄXTSTRATEGI UPPFÖLJNING I SIFFROR

TILLVÄXTSTRATEGI UPPFÖLJNING I SIFFROR UPPDATERAD APRIL 2016 TILLVÄXTSTRATEGI UPPFÖLJNING I SIFFROR KARLSTADS KOMMUN Tillväxtstrategin beskriver hur Karlstads kommun ska arbeta för att Karlstad ska vara en attraktiv stad som växer. Den är en

Läs mer

ÖSTGÖTAREGIONEN 2020. Regionalt Utvecklingsprogram för Östergötland. Kort information om

ÖSTGÖTAREGIONEN 2020. Regionalt Utvecklingsprogram för Östergötland. Kort information om ÖSTGÖTAREGIONEN 2020 Regionalt Utvecklingsprogram för Östergötland Kort information om 1 Regionförbundet Östsams uppgift är att arbeta för Östgötaregionens utveckling. Regionförbundet har bildats av Östergötlands

Läs mer

Utbildning och kunskap

Utbildning och kunskap Sid 1(9) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Karlstad 215-1-14 Lina Helgerud, 54-54 1 4 lina.helgerud@karlstad.se Marie Landegård 54-54 8 15 marie.landegard@karlstad.se Utbildning och kunskap Tematisk månadsrapport

Läs mer

LUP för Motala kommun 2015 till 2018

LUP för Motala kommun 2015 till 2018 LUP för Motala kommun 2015 till 2018 Sammanfattning Det lokala utvecklingsprogrammet (LUP) beskriver den politik som styr verksamheten i Motala kommun under mandatperioden. Programmet bygger på majoritetens

Läs mer

Remiss - Förslag till nationell plan för transportsystemet 2014-2025

Remiss - Förslag till nationell plan för transportsystemet 2014-2025 Dnr KS-2013-328 Dpl 05 sid 1 (7) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Remissvar 2013-08-14 Peter Thörn, peter.thorn@karlstad.se Remiss - Förslag till nationell plan för transportsystemet 2014-2025 Dnr KS-2013-328 Dpl

Läs mer

Utbildning och kunskap

Utbildning och kunskap Sid 1(8) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Utbildning och kunskap, 2016-02-09 Malin Ronnby, 054-540 10 40 malin.ronnby@karlstad.se Utbildning och kunskap Uppföljning av mål och indikatorer i strategisk plan Skolans

Läs mer

Förslag på vision och strategiska utvecklingsområden inför beslut i KF 15 sep 2015

Förslag på vision och strategiska utvecklingsområden inför beslut i KF 15 sep 2015 Förslag på vision och strategiska utvecklingsområden inför beslut i KF 15 sep 2015 Vision för Tierps kommun 1 Ta riktning Visionen ska visa vägen och ge vår kommun bästa tänkbara förutsättningar att utvecklas.

Läs mer

LIVSKVALITET KARLSTAD 100 000

LIVSKVALITET KARLSTAD 100 000 Antagen av kommunfullmäktige i januari 2008. Bygger vidare på kommunfullmäktiges utvecklingsprogram från 1998. VISION FÖR KARLSTADS KOMMUN Karlstads kommun, 651 84 Karlstad LIVSKVALITET KARLSTAD 100 000

Läs mer

Regional översiktlig planering för Örebroregionen. Fredrik Eliasson Fredagsakademi 27 jan 2012

Regional översiktlig planering för Örebroregionen. Fredrik Eliasson Fredagsakademi 27 jan 2012 Regional översiktlig planering för Örebroregionen Fredrik Eliasson Fredagsakademi 27 jan 2012 Regional utvecklingspolitik Rumslig planering RUFS gav oss en tankeställare Syfte Ge ett regionalt perspektiv

Läs mer

Möjligheternas Karlstad. jobb istället för ökade klyftor

Möjligheternas Karlstad. jobb istället för ökade klyftor Möjligheternas Karlstad jobb istället för ökade klyftor Karlstad ska vara möjligheternas kommun Det ska vara lockande att flytta hit och attraktivt att bo här. Fler som bor, arbetar och driver företag

Läs mer

Bilagor. 1. Beredningens uppdrag 2. Nulägesbeskrivning - omvärldsanalys 3. Övriga viktiga programdokument 4. Enkät

Bilagor. 1. Beredningens uppdrag 2. Nulägesbeskrivning - omvärldsanalys 3. Övriga viktiga programdokument 4. Enkät Bilagor 1. Beredningens uppdrag 2. Nulägesbeskrivning - omvärldsanalys 3. Övriga viktiga programdokument 4. Enkät 7 BILAGA 1 Tillfällig beredning Vision 2020:s uppdrag Beredningen ska utarbeta ett sammanhållet

Läs mer

UTBILDNINGS- OCH ARBETSMARKNADSFÖRVALTNINGEN

UTBILDNINGS- OCH ARBETSMARKNADSFÖRVALTNINGEN Sigtuna kommun diarie: KS/2011:452-008 Remisssvar från Sigtuna kommun Förslag till handlingsprogram Kunskapsregion Stockholm Att tillgodose behovet av högutbildad arbetskraft SIG100, v2.0, 2010-02-26 UTBILDNINGS-

Läs mer

Vi växer för en hållbar framtid!

Vi växer för en hållbar framtid! Datum 2015-04-20 Vision Vi växer för en hållbar framtid! Politisk viljeinriktning Hållbarhet och tillväxt Vi i vill verka för en hållbar tillväxt. Vi vill skapa goda förutsättningar för ett hållbart samhälle,

Läs mer

Socialdemokraterna i Mora

Socialdemokraterna i Mora Socialdemokraterna i Mora FÖRSLAG STRATEGISK PLAN 2015-2018 Vision/målbild Mora, regionstaden för ett aktivt liv Mora är år 2022 en levande stad med en tydlig profil och positiv utvecklingstrend. Staden

Läs mer

Regionala utvecklingsnämnden

Regionala utvecklingsnämnden Regionala utvecklingsnämnden Anna Liljehov Fysisk planerare 040-675 34 08 Anna.Liljehov@skane.se YTTRANDE Datum 2015-07-28 Dnr 1500012 1 (7) Helsingborgs stad Remiss. Förslag på mark- och boendeprogram

Läs mer

En vision med övergripande mål för Kiruna kommun

En vision med övergripande mål för Kiruna kommun Antagen i kommunfullmäktige 2013-05-27, 68 En vision med övergripande mål för Kiruna kommun Inledning Att ta fram en vision för framtidens Kiruna är ett sätt att skapa en gemensam bild av hur framtiden

Läs mer

NÄRINGSLIVSSTRATEGI FÖR LYSEKILS KOMMUN TILL ER TJÄNST!

NÄRINGSLIVSSTRATEGI FÖR LYSEKILS KOMMUN TILL ER TJÄNST! NÄRINGSLIVSSTRATEGI FÖR LYSEKILS KOMMUN TILL ER TJÄNST! ANTAGEN AV KOMMUNFULLMÄKTIGE 2014-01-30 Del 1: Näringslivsvision Del 2: Mål Innehållsförteckning INLEDNING DEL 1 - NÄRINGSLIVSVISION VAD? NÄRINGSLIVSVISION

Läs mer

REGIONAL STRATEGI FÖR ÖKAD INFLYTTNING OCH FÖRBÄTTRAD INTEGRATION 2015-2020

REGIONAL STRATEGI FÖR ÖKAD INFLYTTNING OCH FÖRBÄTTRAD INTEGRATION 2015-2020 REGIONAL STRATEGI FÖR ÖKAD INFLYTTNING OCH FÖRBÄTTRAD INTEGRATION 2015-2020 Integration handlar om att olika delar går samman till en helhet. Integration är en förutsättning för utveckling och tillväxt

Läs mer

Planeringsfolkmängd i Gävle kommun år 2030

Planeringsfolkmängd i Gävle kommun år 2030 KOMMUNLEDNINGSKONTORET Planeringsfolkmängd i Gävle kommun år 2030 Översyn 2015 Kommunledningskontoret 2015-05-07 - 1 Planeringsfolkmängd i Gävle kommun år 2030 - Översyn 2015 Per-Erik Mårtensson, Kommunledningskontoret

Läs mer

ETT VÄXANDE LULEÅ HANDLINGSPROGRAM 2014 2018 FÖR SOCIALDEMOKRATERNA I LULEÅ

ETT VÄXANDE LULEÅ HANDLINGSPROGRAM 2014 2018 FÖR SOCIALDEMOKRATERNA I LULEÅ ETT VÄXANDE LULEÅ HANDLINGSPROGRAM 2014 2018 FÖR SOCIALDEMOKRATERNA I LULEÅ Våra kandidater till kommunfullmäktige. ETT VÄXANDE LULEÅ Vårt Luleå är ett samhälle där alla människor känner sig välkomna.

Läs mer

Dalastrategin Med förenade krafter mot 2016

Dalastrategin Med förenade krafter mot 2016 Dalastrategin Med förenade krafter mot 2016 Den skrift som du håller i din hand är ett strategidokument som anger inriktningen av arbetet med Dalarnas utveckling. Slutresultatet vill Region Dalarna se

Läs mer

Social ekonomi i kommande strukturfondsperiod 2007-2013 Övre Norrland

Social ekonomi i kommande strukturfondsperiod 2007-2013 Övre Norrland Social ekonomi i kommande strukturfondsperiod 2007-2013 Övre Norrland SERUS Ek. För. 19-20 februari 2007 Analys s. 39, Kapital: En grundläggande förutsättning för tillväxtmöjligheterna i en region är en

Läs mer

med tillväxtmotorn Kristianstad+Hässleholm

med tillväxtmotorn Kristianstad+Hässleholm Verksamhetsplan 2016 med tillväxtmotorn Kristianstad+Hässleholm Tillväxt i nordöstra Skåne Skåne Nordost med tillväxtmotorn Kristianstad+ Hässleholm är ett samarbete mellan sex kommuner i nordöstra Skåne

Läs mer

JÄMTLAND/HÄRJEDALEN 2030 INNOVATIVT OCH ATTRAKTIVT REGIONAL UTVECKLINGSSTRATEGI

JÄMTLAND/HÄRJEDALEN 2030 INNOVATIVT OCH ATTRAKTIVT REGIONAL UTVECKLINGSSTRATEGI JÄMTLAND/HÄRJEDALEN 2030 INNOVATIVT OCH ATTRAKTIVT REGIONAL UTVECKLINGSSTRATEGI Det handlar om oss alla Jämtlands län bor idag inte fler personer än vad I det gjorde för hundra år sedan. På den tiden bodde

Läs mer

med tillväxtmotorn Kristianstad+Hässleholm

med tillväxtmotorn Kristianstad+Hässleholm Verksamhetsplan 2016 med tillväxtmotorn Kristianstad+Hässleholm Tillväxt i nordöstra Skåne Skåne Nordost med tillväxtmotorn Kristianstad+Hässleholm är ett samarbete mellan sex kommuner i nordöstra Skåne

Läs mer

Omslagsbild: Christer Engström/ETC BILD. Kartbilderna har medgivande från lantmäteriverket 1998. Ur GSD Blå kartan, diarienummer 507-97-157.

Omslagsbild: Christer Engström/ETC BILD. Kartbilderna har medgivande från lantmäteriverket 1998. Ur GSD Blå kartan, diarienummer 507-97-157. Växtplats Ulricehamn, Översiktsplan 2001 för Ulricehamns kommun, antogs av kommunfullmäktige 2002-02-21, 12. Planen består av tre häften, del 1 Mål och strategier, del 2 Kunskapskälla och del 3 Konsekvensbeskrivning,

Läs mer

TALMANUS FÖR GENERELLT BILDSPEL OM GRÖNA KRONOBERG 2025. VAD ÄR EN REGIONAL UTVECKLINGSSTRATEGI

TALMANUS FÖR GENERELLT BILDSPEL OM GRÖNA KRONOBERG 2025. VAD ÄR EN REGIONAL UTVECKLINGSSTRATEGI VAD ÄR EN REGIONAL UTVECKLINGSSTRATEGI Gröna Kronoberg är en politiskt beslutad strategi för länets utveckling som talar om hur det ska vara att bo och leva i Kronoberg 2025. Ett stort antal aktörer och

Läs mer

Värmlandsstrategin 2014 2020

Värmlandsstrategin 2014 2020 Värmlandsstrategin 2014 2020 Remissutgåva Värmlandsstrategin 2014 2020 Remissutgåva, tjänstemannaförslag. Sidan 1 Tillsammans utvecklar vi Värmland Ingen och alla äger Värmland. Det är vi som bor här som

Läs mer

Planeringstal för befolkningsutvecklingen 2011-2025

Planeringstal för befolkningsutvecklingen 2011-2025 LUDVIKA KOMMUN TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) Kommunstyrelsen Dnr KS 2011/493 dpl 01 Planeringstal för befolkningsutvecklingen 2011-2025 Förslag till beslut I planeringstalen för befolkningsutvecklingen åren 2011-2025

Läs mer

Strukturbild för Skåne. Strategier för Den flerkärniga miljonstaden Skåne

Strukturbild för Skåne. Strategier för Den flerkärniga miljonstaden Skåne Strukturbild för Skåne Strategier för Den flerkärniga miljonstaden Skåne Region Skåne har ansvar för Hälso- och sjukvård samt tandvård Kollektivtrafik - Skånetrafiken Regional utveckling inklusive näringslivsutveckling,

Läs mer

Arjeplogs framtid. - en uppmaning till gemensamma krafttag. Populärversion

Arjeplogs framtid. - en uppmaning till gemensamma krafttag. Populärversion Arjeplogs framtid - en uppmaning till gemensamma krafttag Populärversion Förord Utvecklingen i Arjeplog präglas av två, relativt motstående, tendenser. Dels utvecklas delar av näringslivet, främst biltestverksamheten

Läs mer

Gamla mönster och nya utmaningar. Arbetsmarknad och livsvillkor för kvinnor och män i Jämtlands och Västernorrlands län

Gamla mönster och nya utmaningar. Arbetsmarknad och livsvillkor för kvinnor och män i Jämtlands och Västernorrlands län Gamla mönster och nya utmaningar Arbetsmarknad och livsvillkor för kvinnor och män i Jämtlands och Västernorrlands län Trots ett pågående arbete med jämställdhet under många decennier präglas arbetsmarknaden

Läs mer

Yttrande - Inriktningsunderlag inför transportinfrastrukturplaneringen för perioden 2018-2029

Yttrande - Inriktningsunderlag inför transportinfrastrukturplaneringen för perioden 2018-2029 2016-02-2323 Er ref: N2015/4305/TIF Vår ref: 2014/606-544 Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Yttrande - Inriktningsunderlag inför transportinfrastrukturplaneringen för perioden 2018-2029 Regionförbundet

Läs mer

Regionbildning södra Sverige Regional utveckling 6 november 2013

Regionbildning södra Sverige Regional utveckling 6 november 2013 Regionbildning södra Sverige Regional utveckling 6 november 2013 Uppdragsbeskrivningen Analysera förutsättningarna samt föreslå konkreta insatser för ett utvecklat samarbete mellan Skåne, Kronoberg, Blekinge

Läs mer

6 timmars arbetsdag. Fördela jobben/arbetsbördan. Galet att en del jobbar halvt ihjäl sig medan andra inte har sysselsättning.

6 timmars arbetsdag. Fördela jobben/arbetsbördan. Galet att en del jobbar halvt ihjäl sig medan andra inte har sysselsättning. Bättre frisktal och flera i arbete > mindre sjukskrivningar och mindre arbetslöshet. Minskad arbetstid och arbetslöshet. Utbildningsnivå. 6 timmars arbetsdag. Fördela jobben/arbetsbördan. Galet att en

Läs mer

FRAMTIDSDEKLARERA! SENAST 31 AUG VILL VI HA DINA TANKAR!

FRAMTIDSDEKLARERA! SENAST 31 AUG VILL VI HA DINA TANKAR! En Översiktsplan Den här informationen har tagits fram som en del i arbetet med en översiktsplan; en vision för hur mark och vatten i Ovanåkers kommun ska utvecklas under åren 2015-2030. Översiktsplanen

Läs mer

Yttrande över Regional utvecklingsplan för Stockholmsregionen

Yttrande över Regional utvecklingsplan för Stockholmsregionen KUN 2008-11-06 p, 11 Enheten för kultur- och föreningsstöd Handläggare: Agneta Olofsson Yttrande över Regional utvecklingsplan för Stockholmsregionen - RUFS 2010 1 Förslag till beslut Kulturnämnden föreslås

Läs mer

VISION, VÄRDEGRUND OCH MÅL

VISION, VÄRDEGRUND OCH MÅL VISION, VÄRDEGRUND OCH MÅL ORSA KOMMUNS VÄRDEGRUND I vår kommun värnar vi de mänskliga rättigheterna och barns och ungdomars speciella rättigheter. Det innebär att alla i kommunen bemöter andra med öppenhet,

Läs mer

Riktlinjer för bostadsförsörjningen i Lindesbergs kommun

Riktlinjer för bostadsförsörjningen i Lindesbergs kommun Riktlinjer för bostadsförsörjningen i Lindesbergs kommun Antagna av Kommunfullmäktige i Lindesberg 2009-xx-xx Bostäder av god kvalitet viktigt för invånarnas välfärd Boendet är grundläggande såväl för

Läs mer

» Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler. Borås 2025. Vision och strategi

» Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler. Borås 2025. Vision och strategi » Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Borås 2025 Vision och strategi Fastställt av: Kommunfullmäktige Datum: 2012-XX-XX För revidering ansvarar: Kommunstyrelsen För ev uppföljning och tidplan

Läs mer

TILLVÄXTPROGRAM FÖR PITEÅ KOMMUNS 2011-2015

TILLVÄXTPROGRAM FÖR PITEÅ KOMMUNS 2011-2015 TILLVÄXTPROGRAM FÖR PITEÅ KOMMUNS 2011-2015 Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Tillväxtprogram för Piteå kommun, 2011-2015 Välj dokumenttyp Dokumentansvarig/processägare Version

Läs mer

Social ekonomi i kommande strukturfondsperiod 2007-2013 Östra Mellansverige

Social ekonomi i kommande strukturfondsperiod 2007-2013 Östra Mellansverige Social ekonomi i kommande strukturfondsperiod 2007-2013 Östra Mellansverige SERUS Ek. För. 19-20 februari 2007 1 Analys s.9, Processen kring programframtagandet: I partnerskapet ingår den offentliga, ideella

Läs mer

Gott att bli gammal på Gotland. Äldrepolitiskt program 2010-2025

Gott att bli gammal på Gotland. Äldrepolitiskt program 2010-2025 Gott att bli gammal på Gotland Äldrepolitiskt program 2010-2025 Gott att bli gammal på Gotland Äldrepolitiskt program för Gotland 2010 2025 En tid framöver står vårt samhälle inför en rad utmaningar som

Läs mer

3. ALLMÄNNA INTRESSEN 3.1 Bebyggelseutveckling

3. ALLMÄNNA INTRESSEN 3.1 Bebyggelseutveckling Näringsliv och sysselsättning Näringslivet i kommunen omfattade år 2002 ca 2500 arbetstillfällen. Detta var 15% färre än 1990. Branschvis utveckling och fördelning enligt Statistiska Centralbyrån, SCB,

Läs mer

Utvecklingen i. Tranemo kommun - indikatorer 2011

Utvecklingen i. Tranemo kommun - indikatorer 2011 Utvecklingen i Tranemo kommun - indikatorer 2011 1 Indikatorer 2011 Syftet med Tranemo kommuns omvärldsanalys är att denna skall utgöra ett av underlagen för den strategiska planeringen. I denna bilaga

Läs mer

Vision: Övergripande mål på kommunfullmäktigenivå med nyckeltal/verksamhetsmått. Bilaga 1. Nämndsvisa mål på kommunfullmäktigenivå Verksamhetsmål

Vision: Övergripande mål på kommunfullmäktigenivå med nyckeltal/verksamhetsmått. Bilaga 1. Nämndsvisa mål på kommunfullmäktigenivå Verksamhetsmål Vision: Alla boende i Piteå, utflyttade och mentala Pitebor upplever att det är hit man kommer när man kommer hem Avsiktsförklaring Piteås framtid attraktiv och uthållig Världen förändras och vi möter

Läs mer

Näringslivsprogram 2014-2015

Näringslivsprogram 2014-2015 Näringslivsprogram 2014-2015 Programmet har sin utgångspunkt i Måldokument med handlingsplaner 2014, fastställt av fullmäktige. I dokumentet anges bland annat inriktningsmål för att förbättra förutsättningarna

Läs mer

PROGRAM PLAN POLICY RIKTLINJER

PROGRAM PLAN POLICY RIKTLINJER SID 1(13) Plan för bredbandsutbyggnad i Helsingborg PROGRAM PLAN POLICY RIKTLINJER Rådhuset Postadress 251 89 Helsingborg Växel 042-10 50 00 kontaktcenter@helsingborg.se helsingborg.se SID 2(13) Helsingborgs

Läs mer

STRATEGIER FÖR NÄRINGSLIVSARBETET 2012-2014

STRATEGIER FÖR NÄRINGSLIVSARBETET 2012-2014 ÅRSREDOVISNING 2011 STRATEGIER FÖR NÄRINGSLIVSARBETET 2012-2014 2 Antagna av Hammarös kommunfullmäktige 2012-03-26 Hammarö kommunfullmäktige antog den 26 mars 2012 strategier för näringslivsarbetet. De

Läs mer

Traineeprogram för Stockholms stad Motion (2011:51) av Per Olsson och Sara Pettigrew (båda MP)

Traineeprogram för Stockholms stad Motion (2011:51) av Per Olsson och Sara Pettigrew (båda MP) Utlåtande 2012: RI (Dnr 231-1361/2011) Traineeprogram för Stockholms stad Motion (2011:51) av Per Olsson och Sara Pettigrew (båda MP) Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande. Motion

Läs mer

Motion till riksdagen 2015/16:2537 av Gunilla Carlsson m.fl. (S) Näringspolitiken i Västsverige

Motion till riksdagen 2015/16:2537 av Gunilla Carlsson m.fl. (S) Näringspolitiken i Västsverige Enskild motion Motion till riksdagen 2015/16:2537 av Gunilla Carlsson m.fl. (S) Näringspolitiken i Västsverige Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om näringspolitik

Läs mer

VAL 2014 SOCIALDEMOKRATERNAS POLITIK FÖR FLER JOBB PÅ LANDSBYGDEN

VAL 2014 SOCIALDEMOKRATERNAS POLITIK FÖR FLER JOBB PÅ LANDSBYGDEN VAL 2014 SOCIALDEMOKRATERNAS POLITIK FÖR FLER JOBB PÅ LANDSBYGDEN INNEHÅLLSFÖRTECKNING SOCIALDEMOKRATERNAS LANDSBYGDSPOLITIK...5 Jobben ska komma i hela Sverige...6 Utbildning och boende...9 Vägar, järnvägar,

Läs mer

2013-09-09. Regionalt handlingsprogram för besöksnäring och turism för Örebroregionen 2014-2020.

2013-09-09. Regionalt handlingsprogram för besöksnäring och turism för Örebroregionen 2014-2020. Regionalt handlingsprogram för besöksnäring och turism för Örebroregionen 2014-2020. 1 Inledning Regionförbundets uppdrag är att på olika sätt medverka till att regionen utvecklas så att fler människor

Läs mer

Rösta. september! Möjligheternas. Välfärd före skattesänkningar

Rösta. september! Möjligheternas. Välfärd före skattesänkningar Rösta 19 september! Möjligheternas Kommun Välfärd före skattesänkningar HAMMARÖ ska vara möjligheternas kommun framtida välfärd Det är många som vill bo på Hammarö, vilket är positivt. Fler invånare ger

Läs mer

Boendeplan för Skellefteå kommun 2010-2020

Boendeplan för Skellefteå kommun 2010-2020 2010-03-02 Boendeplan för Skellefteå kommun 2010-2020 Kommunledningskontoret Planeringsavdelningen Jens Tjernström Boendeplan för Skellefteå kommun 1 Sammanfattning Skellefteå kommun har en vision som

Läs mer

Näringslivsprogram för Ljusnarsbergs kommun 2016-2019

Näringslivsprogram för Ljusnarsbergs kommun 2016-2019 Näringslivsprogram för Ljusnarsbergs kommun 2016-2019 2015-12-30 Inledning Syftet med näringslivsarbetet i Ljusnarsbergs kommun är att identifiera förbättrings- och utvecklingsmöjligheter som stödjer och

Läs mer

BOSTADSPOLITISK STRATEGI reviderad och antagen av Kommunfullmäktige 2012-12-18

BOSTADSPOLITISK STRATEGI reviderad och antagen av Kommunfullmäktige 2012-12-18 BOSTADSPOLITISK STRATEGI reviderad och antagen av Kommunfullmäktige 2012-12-18 Innehållsförteckning Bostadspolitisk strategi... 4 Förutsättningar och behov... 5 Strategier Boendeplanering utifrån befolkningsstrukturen...

Läs mer

Att vilja. Det här är Väster norrlands regionala utvecklingsstrategi för 2020.

Att vilja. Det här är Väster norrlands regionala utvecklingsstrategi för 2020. Att vilja. Det här är Väster norrlands regionala utvecklingsstrategi för 2020. Tillsammans. Ju fler som drar åt samma håll, desto större är chansen att lyckas. Så enkel är den grundläggande idén bakom

Läs mer

Handling för tillväxt... 2

Handling för tillväxt... 2 Innehållsförteckning Handling för tillväxt... 2 1. Boendet - Leva, bo och flytta till... 3 1.1 Boende...3 1.2 Kommunikationer...3 1.3 Attityder...4 1.4 Fritid/Kultur...4 1.5 Öppnare landskap/naturvård...4

Läs mer

tillgång till offentlig och kommersiell service och investeringar i kommunikationer och infrastruktur.

tillgång till offentlig och kommersiell service och investeringar i kommunikationer och infrastruktur. Antagen av distriktskongressen 30 november 2013 2 (10) 3 (10) Om vi ska klara framtidens välfärd måste fler jobba. Därför har vi socialdemokrater satt upp ett mål om att Sverige senast år 2020 ska ha EU:s

Läs mer

MODERATERNA I KARLSTAD Valplattform 2014

MODERATERNA I KARLSTAD Valplattform 2014 MODERATERNA I KARLSTAD Valplattform 2014 Fyra framgångsrika år Nya Moderaterna i Karlstad vill att besökare i Karlstad ska känna sig välkomna och uppleva vår kommun som en attraktiv och öppen kommun. Vi

Läs mer

I detta korta PM sammanfattas huvuddragen i de krav som ställs och som SKA uppfyllas för att ett projekt ska kunna få pengar.

I detta korta PM sammanfattas huvuddragen i de krav som ställs och som SKA uppfyllas för att ett projekt ska kunna få pengar. Vad krävs för att få pengar från ESF (EU:s socialfond) för projekt i Stockholmsregionen? - En genomgång av förutsättningar och krav som gäller på EU-, nationell- och regional nivå För alla som ska söka

Läs mer

Länsplan för Västmanland Lägesrapport för VKL s utökade presidium 2012-03-13

Länsplan för Västmanland Lägesrapport för VKL s utökade presidium 2012-03-13 Länsplan för Västmanland Lägesrapport för VKL s utökade presidium 2012-03-13 Lägesrapport Länsplan för Västmanland JAN - MARS APRIL-JUNI RAMVERKSDOKUMENT- VAD BRED DISKUSSION ÅTGÄRDSVERKSTAD- HUR BEARBETNING

Läs mer

Markanvändning, tillgänglighet och flerkärnig ortsstruktur. Strukturbild för Skåne

Markanvändning, tillgänglighet och flerkärnig ortsstruktur. Strukturbild för Skåne Markanvändning, tillgänglighet och flerkärnig ortsstruktur Strukturbild för Skåne att överbrygga glappet mellan det regionala utvecklingsprogrammet och den kommunala översiktsplaneringen Nära samverkan

Läs mer

VARUMÄRKET UDDEVALLA

VARUMÄRKET UDDEVALLA VARUMÄRKET UDDEVALLA 2 VARUMÄRKET UDDEVALLA LÖFTET TILL OSS SJÄLVA OCH ANDRA Uddevallas varumärke är allt det som förknippas med namnet Uddevalla - bilder, känslor och associationer. Varumärket är ett

Läs mer

ATTRAKTIVITETSPLAN FÖR MARKS KOMMUN

ATTRAKTIVITETSPLAN FÖR MARKS KOMMUN ATTRAKTIVITETSPLAN FÖR MARKS KOMMUN Arbetsgrupp Koncernledningen i Marks kommun Karin Fagerberg, FOJAB arkitekter Elvira Grandin, FOJAB arkitekter Referensgrupp Chefsgruppen för Marks kommuns samtliga

Läs mer

Kronoberg inför 2010. Socialdemokraterna i Kronobergs valprogram 2006 2010

Kronoberg inför 2010. Socialdemokraterna i Kronobergs valprogram 2006 2010 Kronoberg inför 2010 s valprogram 2006 2010 Vision: I Kronobergs län skapar vi det goda livet! Vi tar tillvara det vi är bra och unika på. Känslan av det goda livet lever och sprids långt utanför våra

Läs mer

DEN FLERKÄRNIGA MILJONSTADEN SKÅNE

DEN FLERKÄRNIGA MILJONSTADEN SKÅNE DEN FLERKÄRNIGA MILJONSTADEN SKÅNE MANIFEST FÖR ETT SAMVERKANDE SKÅNE Skåne är år 2030 en attraktiv och livskraftig region med flera starka tillväxtmotorer och en mångfald av livsmiljöer. Skåne har dragit

Läs mer

Vision ARBETSMARKNADSPOLITISKT PROGRAM. Lycksele kommun. I Lycksele tar vi till vara och utvecklar medborgarnas kompetens och arbetsf ö rm å ga.

Vision ARBETSMARKNADSPOLITISKT PROGRAM. Lycksele kommun. I Lycksele tar vi till vara och utvecklar medborgarnas kompetens och arbetsf ö rm å ga. ARBETSMARKNADSPOLITISKT PROGRAM Lycksele kommun Vision I Lycksele tar vi till vara och utvecklar medborgarnas kompetens och arbetsf ö rm å ga. Malin Ackermann Lennart Melin Inledning Ansvaret för arbetsmarknadspolitiken

Läs mer

Svensk export och internationalisering Utveckling, utmaningar, företagsklimat och främjande (SOU 2008:90) Remiss från Utrikesdepartementet

Svensk export och internationalisering Utveckling, utmaningar, företagsklimat och främjande (SOU 2008:90) Remiss från Utrikesdepartementet PM 2008: RI (Dnr 305-2465/2008) Svensk export och internationalisering Utveckling, utmaningar, företagsklimat och främjande (SOU 2008:90) Remiss från Utrikesdepartementet Borgarrådsberedningen föreslår

Läs mer

Politiska inriktningar och ambitioner för Nordanstigs kommuns förvaltningar och helägda bolag 2016-2019.

Politiska inriktningar och ambitioner för Nordanstigs kommuns förvaltningar och helägda bolag 2016-2019. NORDANSTIGS KOMMUN Kommunledningskontoret Datum Diarienummer 2015-12-07 1 (7) Politiska inriktningar och ambitioner för Nordanstigs kommuns förvaltningar och helägda bolag 2016-2019. Antagen i fullmäktige

Läs mer

FÖR FLER JOBB OCH HÖGRE KOMPETENS

FÖR FLER JOBB OCH HÖGRE KOMPETENS BYGGSTART SVERIGE EN NY STAMBANA Alla är överens om att Sveriges infrastruktur behöver rustas för framtiden. Inte minst i Skåne, som dras med flaskhalsar försenade tåg och andra störningar. Men även på

Läs mer

Nuteks förslag till kunskaps- och forskningsstrategi som underlag till den forskningspolitiska propositionen

Nuteks förslag till kunskaps- och forskningsstrategi som underlag till den forskningspolitiska propositionen Datum 2007-12-21 Ert datum 2007-06-09 Dnr 012-2007-2443 Ert Dnr N2007/5553/FIN Näringsdepartementet 103 33 STOCKHOLM Kopia: Utbildningsdepartementet 103 33 STOCKHOLM Nuteks förslag till kunskaps- och forskningsstrategi

Läs mer

Remissvar Utredningen om fossilfri fordonstrafik Fossilfrihet på väg (SOU 2013:84)

Remissvar Utredningen om fossilfri fordonstrafik Fossilfrihet på väg (SOU 2013:84) Datum Diarienummer Registraturen 2014-05-16 1.3.1-2014-00659 Näringsdepartementet Remissvar Utredningen om fossilfri fordonstrafik Fossilfrihet på väg (SOU 2013:84) Tillväxtverket arbetar för att stärka

Läs mer

Strukturbild för Skåne - strategier för Det flerkärniga Skåne

Strukturbild för Skåne - strategier för Det flerkärniga Skåne Strukturbild för Skåne - strategier för Det flerkärniga Skåne Strukturbild för Skåne överbrygga glappet mellan det regionala utvecklingsprogrammet och den kommunala översiktsplaneringen för att skapa hållbara

Läs mer

Datum 2015-06-01. Kommunfullmäktiges mål Livskvaliteten för medborgarna i Bengtsfors kommun ska förbättras.

Datum 2015-06-01. Kommunfullmäktiges mål Livskvaliteten för medborgarna i Bengtsfors kommun ska förbättras. 1(7) Mål för år 2016 Hållbar utveckling För att kommunen ska kunna växa och utvecklas krävs att vi tar tillvara hela befolkningens kunskaper och kompetens. Varje individ ska utifrån sina egna förutsättningar

Läs mer

SVERIGE 2016. Ökat rekryteringsbehov och mycket goda möjligheter till jobb. Trots det minskar antalet elever på

SVERIGE 2016. Ökat rekryteringsbehov och mycket goda möjligheter till jobb. Trots det minskar antalet elever på SVERIGE 2016 Ökat rekryteringsbehov och mycket goda möjligheter till jobb. Trots det minskar antalet elever på gymnasiets fordons- och transportprogram. En rapport framtagen av Motorbranschens yrkesnämnder,

Läs mer

Ett Operativt Program för Livslångt Lärande i Region Jämtlands län. Fem prioriterade Utvecklingsområden

Ett Operativt Program för Livslångt Lärande i Region Jämtlands län. Fem prioriterade Utvecklingsområden Ett Operativt Program för Livslångt Lärande i Region Jämtlands län Tanken på det livslånga lärandet vilar på ett par principer: För det första att individens lärande inte avslutas i ungdomsåren, utan fortgår

Läs mer

Remiss Framkomlighetsprogram för Storstockholm (TRV2014/24179) KS/2015:118

Remiss Framkomlighetsprogram för Storstockholm (TRV2014/24179) KS/2015:118 TJÄNSTESKRIVELSE 2015-09-04 Bygg- och miljönämnden Oscar Olsson Samhällsplanerare Telefon 08-555 014 80 oscar.olsson@nykvarn.se Remiss Framkomlighetsprogram för Storstockholm (TRV2014/24179) KS/2015:118

Läs mer

ETT ENAT SYDSVERIGE SKAPAR ETT STARKT SVERIGE

ETT ENAT SYDSVERIGE SKAPAR ETT STARKT SVERIGE ETT ENAT SYDSVERIGE SKAPAR ETT STARKT SVERIGE POSITIONSPAPPER INFRASTRUKTUR & TRANSPORT 2016 1 ETT ENAT SYDSVERIGE SKAPAR ETT STARKT SVERIGE Vi sex regioner i Sydsverige; Jönköping, Kronoberg, Kalmar,

Läs mer

Näringslivsstrategi för Nynäshamns kommun

Näringslivsstrategi för Nynäshamns kommun Version: PA1 Revisionsdatum: 2014-06-03 Upprättad av: Aun Henriksson, Anna Eklund, Yvonne Edenmark Lilliedahl Granskad/ av Birgitta Elvås, kommunchef Revision A beslutas av: kommunfullmäktige Näringslivsstrategi

Läs mer

Kunskap, glädje å så lite tillväxt

Kunskap, glädje å så lite tillväxt Kunskap, glädje å så lite tillväxt Det är människans nyfikenhet och vilja till ökad kunskap som för utvecklingen och samhället framåt Policydokument för högskoleutbildning för tillväxt och utveckling i

Läs mer

TYCK TILL. om den fördjupade översiktsplanen över OSKARSHAMNS STAD. Samråd 16 januari till 9 mars

TYCK TILL. om den fördjupade översiktsplanen över OSKARSHAMNS STAD. Samråd 16 januari till 9 mars TYCK TILL om den fördjupade översiktsplanen över OSKARSHAMNS STAD Samråd 16 januari till 9 mars Vår vision: "Den attraktiva småstaden med de stora livskvaliteterna". Oskarshamn ska ha 30 000 invånare år

Läs mer

Södertörnskonferensen den 14 januari 2010

Södertörnskonferensen den 14 januari 2010 Södertörnskonferensen den 14 januari 2010 KONFERENSDOKUMENTATION Innehåll SÅ HÄR HAR DET SETT UT och SÅ HÄR SER DET UT Konferensens förslag till ändringar samt val av de viktigaste punkterna i nulägesbeskrivningen

Läs mer

Näringslivsprogram fö r Ljusnarsbergs kommun 2016-2019

Näringslivsprogram fö r Ljusnarsbergs kommun 2016-2019 [9191 LJUSNARSBERGS WJ KOMMUN ALLMÄNNA UTSKOTIET SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 3 (27) Sammanträdesdatum 2016-01-13 Au 2 Dnr KS 0031/2016 Näringslivsprogram fö r Ljusnarsbergs kommun 2016-2019 Ärendebeskrivning

Läs mer

Våra vägval för Dalarnas väg in i framtiden

Våra vägval för Dalarnas väg in i framtiden Våra vägval för Dalarnas väg in i framtiden Det är dags att välja för de närmaste åren. Våra prioriteringar är tydliga: Jobben är viktigast. Sedan skolan och välfärden. Mindre klasser och fungerande vård

Läs mer

Sörmlandsstrategin 2020 ANTAL PRIORITERADE MÅL

Sörmlandsstrategin 2020 ANTAL PRIORITERADE MÅL Sörmlandsstrategin 2020 ANTAL PRIORITERADE MÅL 1 2 3 4 1 Sörmlandsstrategin 2020 Ansvarig utgivare: Regionförbundet Sörmland Grafisk formgivning: Newmarket Town Informationsgrafik: Gabriella Axelsson Tryck:

Läs mer

Rapport om servicegarantier samt godkännande av servicegarantier med taxeoch avgiftspåverkande påföljder

Rapport om servicegarantier samt godkännande av servicegarantier med taxeoch avgiftspåverkande påföljder Dnr KS-2012-328 Dpl 01 sid 1 (5) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Stadssekretariatet Tjänstemannayttrande 2012-10-02 Jessica Forssten, 054-540 10 38 jessica.forssten@karlstad.se Rapport om servicegarantier samt

Läs mer

Våra utmaningar handlar om att skapa ett Borlänge som blir långsiktigt och framgångsrikt ur ett ekonomisk, ekologiskt och socialt perspektiv.

Våra utmaningar handlar om att skapa ett Borlänge som blir långsiktigt och framgångsrikt ur ett ekonomisk, ekologiskt och socialt perspektiv. Borlänge kommun Strategisk plan 2016-2019 och budgetramar 2016-2018 Borlänge möter framtiden Borlänge är en kommun med stora möjligheter. Här finns goda kommunikationer, stora utbildningsmöjligheter, en

Läs mer

REMISS FÖR ETT BRA NÄRINGSLIVSKLIMAT OCH NYA JOBB

REMISS FÖR ETT BRA NÄRINGSLIVSKLIMAT OCH NYA JOBB REMISS FÖR ETT BRA NÄRINGSLIVSKLIMAT OCH NYA JOBB Skicka svaren till remissvar@ framtidsjobb.nu eller Remissvar Socialdemokraterna, Slottsgatan 154, 602 20 Norrköping senast den 15 november Förord till

Läs mer

Kultur- och fritidspolitiskt program. Kumla kommun, 2015-2025 Antaget av kommunfullmäktige 2014-11-17 134

Kultur- och fritidspolitiskt program. Kumla kommun, 2015-2025 Antaget av kommunfullmäktige 2014-11-17 134 Kultur- och fritidspolitiskt program Kumla kommun, 2015-2025 Antaget av kommunfullmäktige 2014-11-17 134 Innehåll 1. Inledning 3 2. Varför ett kultur- och fritidspolitiskt program 4 3. Möten som utvecklar

Läs mer

Flerregional systemanalys för Ostlänken. Mars 2009

Flerregional systemanalys för Ostlänken. Mars 2009 Flerregional systemanalys för Ostlänken Mars 2009 1 Nyköping- Östgötalänken AB, ägare och adjungerade 2008 Ägare Kommunerna Mjölby, Linköping, Norrköping, Nyköping, Oxelösund, Trosa, Botkyrka + Regionförbundet

Läs mer

Näringsliv Verksamhet 2014. Näringsliv & Samhälle

Näringsliv Verksamhet 2014. Näringsliv & Samhälle Näringsliv Verksamhet 2014 Strategiska områden Barn och unga vår framtid Barn och unga ges förutsättningar för en god start i livet. Vi tar tillvara barn och ungas delaktighet, engagemang och kreativitet.

Läs mer

KRAFTSAMLING 2011-2015

KRAFTSAMLING 2011-2015 KRAFTSAMLING 2011-2015 Framtidsbilder från livet i Norrbotten 2030 Framtidsbilderna är Tillväxtrådets sammanfattning av Kraftsamlings rundabordssamtal. KRAFTSAMLING Befolkningsökning är grunden för tillväxt

Läs mer

Jobben är vår viktigaste fråga

Jobben är vår viktigaste fråga Jobben är vår viktigaste fråga Vår politik gör skillnad Jobb och framtidstro! Socialdemokraterna i Olofström har genom en framsynt politik lagt grunden till den positiva utveckling vi idag har i kommunen.

Läs mer