PROCESS: VETENSKAP:

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "PROCESS: http://tedestrand.blogspot.se/2013/02/psykologisk-orienteringresultat.html. VETENSKAP: http://tedestrandmetoden.se/media/4faa722fbb1ef."

Transkript

1 Jag vill visa vad några klienter som sökt hjälp av mig upplevt genom den psykologiska orienteringen med karta som idag är skapad och kan användas för komplexa livsproblem. Jag vill visa hur man upplevt kartprocessen och skillnaden till traditionella samtalsmetoder genom nedanstående korta intervjuer av några klienter, resultaten är också i huvudsak varaktiga över tid. Förutom nedanstående berättelser beskrivs också en process med panikångest mer detaljer, samt den vetenskapliga utvärdering som är gjord via dessa länkar två länkar: PROCESS: VETENSKAP: Försök se de mönster som är en röd tråd i samtliga processbeskrivningar! - Det går snabbt - Det skapar mod att lämna det gamla tillståndet - det skapar tillit och trygghet till processen ända in i mål. Carinas bakgrund: Carina som är i 30-års åldern har under en lång tid mått sämre och sämre. Till sist har svåra psykiska - och kroppsliga känslor börjat ta överhanden. Livet har snävats av mer och mer. Ångestproblematik har utvecklats. Jag har mycket lättare att möta och hantera mina negativa tankar nu än tidigare. Istället för att låta dem ta överhanden så har jag verktyg för att inte låta dem styra mig. Jag har lättare för att acceptera att saker och ting är som de är, vilket ger mig ett mer lugn nu än tidigare, jag behöver inte lägga energi på att tänka på

2 onödiga saker. Jag har lättare att se vart jag befunnit mig tidigare och vart jag nu vill nå, genom att ha kartan som bild. Kartan finns inom mig, jag behöver inte alltid titta på den för att förändra det jag behöver förändra i stunden. Jag kände fort att jag förstod processen och tycker jag tog den till mig snabbt. Till en början gick det mycket lätt att följa processen, efter någon vecka kunde jag uppleva att det gick upp och ner för att sedan kännas lättare igen. Anders har hela tiden fått mig att lita på processen och mig själv! Hur upplever du skillnaden mot eventuella andra terapier du försökt få hjälp av? Jag kände redan vid första mötet med Anders att detta var så tydligt. Det var när han gick igenom kartan och när vi pratade kring den som det kändes så enkelt. I andra terapier har jag pratat mycket kring olika saker och känt att jag inte riktigt kommit framåt. Det har känts bra att prata av sig men jag har inte fått verktyg till att kunna hantera saker själv. När jag såg bilden av kartan så blev det tydligt åt vilket håll jag behöver gå och vad jag ska göra för att nå dit! Anders själv förmedlar en värme och lugn och får mig att känna att detta är något jag klarar av. Efter ett samtal med Anders känns det alltid fantastiskt bra! Jag har en mer positiv inställning. Jag har lättare för att acceptera saker och ting. Jag kan släppa negativa tankar och oro lättare. Jag är mycket lugnare och mer avslappnad. Hur ser din framtidsbild ut nu? Jämfört med tidigare. Jag ser positivt på framtiden. Efter en livskris så har jag nu efter samtal med Anders betydligt större insikt och verktyg till hur jag själv ska göra för att inte fastna i negativa spår. Henriks bakgrund: Man27 år. Separationsprocess efter långvarit förhållande. Känslomässiga problem i samband med separationen som utvecklats till ångest.

3 Metoden har gett mig en inblick hur jag fungerar som person. Jag har verkligen lärt känna mig själv genom den här metoden. Metoden har gett mig ett bra verktyg för livet och hur jag ska handskas i stunder när det kan kännas tungt.när man väl lärt sig använda Kartan så har jag en tro på att man kan klara det mesta. Det som varit nyttigast för mig är att jag berört mina egna tankar som jag tidigare flytt från för att de varit tunga att möta. Jag betraktade mig själv som en stark person innan jag träffade Anders, men efter mina besök och arbetet med mig själv så är jag starkare än någonsin tack vare metoden. Jag hade ingen större erfarenhet av terapi sen tidigare men de få gånger jag har pratat med en kurator, psykolog eller liknande så har jag uppfattat det som meningslöst prat. Här måste du möta dig själv och har hela tiden en karta med de begrepp som du känner att falla tillbaka på. På något sätt så ser man att de tillstånd man varit i inte behöver vara varaktiga utan att det finns ett sätt att bemöta dem och ta sig loss. Personligen greppade jag kartan ganska omgående och tycker att den är ett klockrent redskap för att förstå. Logisk helt enkelt. Hur upplever du skillnaden mot andra terapier du försökt få hjälp av? Skillnaden är att du kan se var du varit, var du är och vart du vill när du greppat kartan. Har som sagt ingen större erfarenhet av terapi sen tidigare men det finns inget som gör det så tydligt som den här metoden. Det har förändrat min vardag hur mycket som helst. Jag var verkligen vilsen när jag träffade Anders första gången. På något sätt var det här ett välbehövligt uppvaknande som har gjort att jag hittat glädjen till mig själv igen. Förr kunde den glädjen vara att finnas till för andra men att man glömde bort sig själv i det hela. Jag har fått sånt lugn i mig själv att jag känner mig tillfreds i nästan alla situationer. Jag vet var jag varit och vart jag ska och dyker det upp hinder på vägen så vet jag att jag kommer att ha en klar plan för att ta mig igenom det. Min vardag idag är mer betydelsefull än innan. Hur ser din framtidsbild ut nu? Jämfört med tidigare. Den är ljus och mindre stressad än tidigare. Förr var jag tvungen att ta hänsyn till en annan människa innan jag kunde tänka på mina egna behov. Nu har jag verkligen hittat en balans där jag kommer ta beslut som känns bra för mig själv i första hand istället för att ta beslut som gynnar andra mer först och sen mig själv. Man kan inte förutse vad som kommer hända i framtiden men det jag vet är att jag har ett sätt att bemöta det på utan att klappa ihop som tidigare.

4 Annices bakgrund: Kvinna 27 år. Långvariga känslomässiga problem som utvecklats till en känsla av inre kaos - och förvirring, med symtom som tvångstankar, kontrollbehov, oro och ångest. Sökt hjälp från olika terapigrenar under en längre tid men inte lyckats komma igenom sin problematik. Den har gett mig en fantastisk insikt och medvetenhet om både mig själv och andra människors beteenden och vad som egentligen ligger till grund för dessa, samt hur man faktiskt ganska enkelt kan omvandla ett destruktivt kretslopp, bestående av negativa tankar, känslor och handlingar, till ett konstruktivt sådant. Hur uppfattade du processen och förståelsen för den? Psykologisk orientering redovisas rent visuellt och blir därmed väldigt konkret och enkel att ta till sig vilket också gör den till en mycket snabb och effektiv terapiform. Hur upplever du skillnaden mot andra terapier du försökt få hjälp av? Jag har upplevt andra terapier som ganska klara under samtalens gång, men mindre klara när man gått därifrån. De har varit en hjälp i starten men som inte riktigt hållit hela vägen fram. Det är lätt att gå vilse igen när man plötsligt ska fortsätta på helt egna ben: Hur var det man skulle göra nu igen? Min vardag har förändrats drastiskt då jag skulle vilja säga att jag numera ser saker och ting ur ett rent fågelperspektiv, d.v.s. att jag har fått en väldigt klar syn över hur jag bör gå in och korrigera sådant som jag tidigare upplevde som komplicerat och diffust. Hur ser din framtidsbild ut nu? Jämfört med tidigare? Jag har aldrig varit så målmedveten och fylld av visioner som jag är idag, samtidigt som jag också lärt mig substansen av att vara verkligt närvarande. Att må bra är ju faktiskt inte så svårt! Kickis bakgrund:

5 Kvinna 54 år. Ätstörningar sedan tonåren. Sökt hjälp under mycket lång tid. Bl.a. har specialistvård för ätstörningar under lång tid försökt hjälpa henne utan framgång. Psykologisk orientering har gett mig ett redskap, en karta att våga vilja leva fri från ångest och felprogrammerade tidigare destruktiva tankar och mönster. Jag känner mig fri i sinnet och levnadsglad. Jag tänker efter före och tar mitt ansvar över mitt liv och mina val. På en månad har jag lyfts ifrån totalt utkörd och dränerad "ätstörd" till en som vill - och vågar leva och känna. Tanke ord och handling... Besöken hos Anders ger mig kött på benen. Nu är det handling som gäller. Att tänka och prata om förändringar är en del av processen men handlingen är att släppa taget om det destruktiva, sedan flyter kretsloppet lättare. Det var som en förlösning, att träffa någon inte bara förstod vad jag brottades med, utan som till och med ritat en karta så jag även kunde visualisera mina känslor, och vad som händer om jag släpper taget och går in i det positiva kretsloppet. Jag har tänkt att det måste vara fel på mig, alla mina tankar som bara ältas runt i en surdeg, men här fanns en karta som visade mig vägen över bron. Går ej att jämföra. Tidigare terapier höll mig kvar som ett offer. Det ältades och ältades samt tog tid och energi i en nedåtgående spiral. Man sa vad jag skulle göra och tänka men ej hur jag skulle nå dit. "Som att kasta i en mus i en gräddskål; simma simma av bara livet så "kanske" det blir smör så du kan kravla dig upp över kanten"! Jag undrar om de auktoriserade terapierna verkligen vill att man ska bli frisk??? Jag är 54 år nu och har valsat runt i sjukvården sen 17- årsåldern. Jag tror från början det kanske var en undran om livet; sen blev jag nog "det" dom sa att jag var. Hos Anders är jag en människa. Han ser mig och han vet hur jag känner, för han har egen erfarenhet. Han bekräftar mig som människa, ej som en sjuk människa. Jag är levnadsglad, tar mig själv på allvar. Jag finns - jag är. Jag känner att jag har en framtid. Jag vågar känna det jag känner, och väljer bort det som är skadligt för mig. Jag är fri från skam - /skuld känslor och jag har önskningar om mitt liv framåt. Jag vågade inte släppa kontrollen tidigare och

6 hade försvarsmurar i intellektet, struntade i kroppens signaler. Nu är vi enade - i kropp och själ. Hur ser din framtidsbild ut nu, jämfört med tidigare? Jag tror på en framtid. Det gjorde jag ej för en månad sedan. Jag känner att jag har hittat min kropp och själ! Att veta att det finns en människa till som vet hur jag känner och som vet vem jag är, som finns där om jag behöver, är en stor gåva. Jag sökte och nu har jag hittat hem. Peters bakgrund: Peter har en historia som anställd med ett otal försök till behandling av sitt alkoholmissbruk. Eftersom ingenting hjälpte fick han avsked för några år sedan pga. sitt missbruk. Problemet har varit långvarigt, och han har provat många behandlingsmodeller inklusive 12-stegsbehandling, men ingenting har hjälpt. Han har dessutom förlorat körkort och haft andra stora problem. En bild av att destruktiva tankemönster kan föda varandra men att det går att ta sig ur det genom att istället föda livsbejakande tankar. Det gick förvånande snabbt. Redan första gången förstod jag sambandet mellan tankar och handling, och att jag kan förändra det. Det krävde naturligtvis arbete men resultatet kom omedelbart, därför var det ett nöje. Hur upplever du skillnaden mot andra terapier du försökt få hjälp av? Andra terapier som 12-stegsmetoden har fokuserat mycket på min historia, som; Minns du första gången alkoholen gav dig allvarliga konsekvenser? Vilka har du gjort illa när du druckit osv? Det gav mig bara dåligt samvete och skuldkänslor. 12-stegsmetoden vill också att jag ska ge ansvaret över mitt liv till något diffust som man kan kalla gud eller något annat och bygger sin idé på rädsla för alkohol och vetenskaplig fakta. Det fungerade inte på mig.

7 Jag har förstått att livet går ut på att må bra, som bieffekt vill jag inte dricka alkohol då jag inte vill förlora kontrollen och det goda jag är på väg mot. Jag har gått vidare med bl.a. mindfulness som för mig har blivit en del av bron (som Anders beskriver) till det bättre tankemönstret. Det lär mig att tankar inte ska styra mig utan jag ska styra tankar medvetet. Meditationen ger mig en lugn och trygg bas och jag låter inte längre det förflutna styra mina handlingar. Hur ser din framtidsbild ut nu? Jämfört med tidigare. Innan jag träffade Anders så var jag väldigt deprimerad och såg ingen väg ut ur eländet trots att familjen ställde krav på att något måste göras. Idag känner jag ett lugn inför framtiden och vet att jag är på rätt väg. Nu kan jag bara leva så gott jag kan så att omgivningens förtroende för mig kommer tillbaka. Svens bakgrund : Man på 56 år. Långvarigt spelberoende. Levt i en dysfunktionell relation under många år. Känslomässiga problem som varit djupa sedan barndomen som lett till en nedåtgående spiral. Trots åtta års kontinuerlig psykoterapi med olika metoder så är inte tillståndet förbättrat. Han säger själv; Jag har lärt mig mycket av all terapi men jag mår inte bättre Yrkesmässigt akademiskt utbildad tjänsteman. Har inte alls kunnat utvecklas med den potential som finns, har stått still underlång tid på samma nivå genom rutin. Spelproblemen känner han sig fri från efter kort tid. Hopp om att det finns en annan lösning, ett annat sätt att tänka. Tidigare föreföll det otänkbart att se på mig själv som en egen person med en fri vilja där jag kan uppnå ett tillstånd av harmoni med mig själv och min omgivning. Jag har inte ens tänkt tanken eller reflekterat över något annat tillstånd. Anders beskrivning av sin egen bakgrund har i många avseenden liknat min egen och det har hjälpt mig att förstå att det måste finnas ett annat tillstånd och en annan väg. Kände igen många olika delar i den men hade till en början svårt att greppa det unika med en så enkel aforism som att du måste ha en karta. I det tillstånd jag då befann mig kändes detta allt för enkelt. Vet inte ännu om jag förstått processen till fullo, men eftersom jag mår mycket bättre nu så måste processen fungera. Avgörande för mig har varit

8 insikten att jag måste släppa det gamla. Hur upplever du skillnaden mot andra terapier du försökt få hjälp av? Den är framåtsyftande och ger en bättre helhetsbild och ett koncentrat av alla de olika delar som måste ingå för att skapa förändring i grunden. Övriga terapier har antingen haft fokus på orsaker bakåt i tiden, eller fokuserat på enbart ett annat tänkande, eller på enbart kroppsliga uttryck för psykiskt lidande och behandling -/lindring av symtom. Tedestrand-Metoden ger mer svar på; Men sen då...? Det finns ett mer konkret mål för terapin. Äntligen efter 40 år har jag skilt mig och flyttat till en egen lägenhet. Efter att ha levt i ett fängelse inom äktenskapet och nästan fullkomligt ignorerat mina egna behov och önskningar. Jag har börjat öppna mina sinnen. Hur ser din framtidsbild ut nu, jämfört med tidigare? Jag anar ett annat möjligt tillstånd av ro och att kunna vara mig själv. En del av -och en kraft för mina sammanhang är ett tillstånd som särskilt hägrar. Det har tidigare inte existerat i min sinnesvärld att jag genom min person kan bidra positivt med något för mina medmänniskor. Christofers bakgrund (av Christofer själv): Jag har sedan jag var 12 år nyttjat alkohol och droger. Vissa perioder mer, andra mindre. De senaste åren dominerade droger mitt liv då jag nyttjade amfetamin ibland dagligen och ofta i samband med alkohol. Jag brukade säga att Festa var min hobby. Det var något jag var väldigt bra på. I flera år har jag sagt till mina nära, närjag blivit konfronterad att: Jag måste väl för fan få festa och ha kul Slår man upp det i min nya ordbok över mitt förflutna står det: Jag måste välför fan få knarka. Jag orkar inte känna något Anders frågade mig om drogerna betydde mer för mig än min familj. Jag svarade instinktivt NEJ! Den enda parallell jag kunde dra mellan de två var, att jag faktiskt skulle välja min familj om någon höll de båda över ett stup. Svaret jag fick var så enkelt, att det var termer jag inte kunde begripa eftersom för mig var jag tvungen att sätta livet på prov för att det skulle mäta sig med drogernas betydelse för mig. Svaret jag fick var att varje gång jag blivit ombedd av min gråtande sambo, eller mina vädjande föräldrar att inte ta droger, och sedan gjort det, så har jag varje gång valt drogerna före min familj. Detta är inget jag känner

9 skuld för i dag, då jag vet att det är omedvetna beslut jag tagit. Idag behöv er jag inte använda döden som referens för att kunna se vad som är rätt eller fel. Metoden har gett mig svaren på de frågor och föreställningar som följt mig genom livet. Den har gett mig möjligheten att tolka och förstå sambandet mellan känsla och beteende. Jag kan idag se på problem i en annan dimension, i form av ett kretslopp, en ond cirke l, där mina destruktiva tankar leder till ett dysfunktionellt beteende som i sin tur föder mina dysfunktionella tankar om mig själv. Metoden har fått mig att inse hur kraftfullt och effektivt man medvetet kan styra sitt liv genom medveten inmatning. Kort och gott; med Tedestrand-Metoden lade jag grundstenarna för mitt funktionella vuxna liv. Där jag är ansvarsfull, medveten, nykter och ödmjuk. Det livshus jag bygger på den grunden vill jag bo i resten av mitt liv. Min process var till en början väldigt intensiv, intensiva känslor av styrka och lycka. Första tiden vandrade jag om kring i ett rus, ett rus som höll mig borta från de andra rus jag annars valde att hänge mig åt, i form av narkotika och alkohol. Med tiden hamnade jag vid olika vägskäl där mitt gamla jag och mitt nya jag skrek i varsitt öra. Med tillit för min process valde jag rätt vägar vid dessa vägskäl och med tiden infann sig en insikt och ett slags fågelperspektiv över mitt liv. Allt kändes väldigt lätt att analysera och slutsatserna avlöste varandra. Vi kallade de olika delarna - eller personligheterna för Lilla Christofer och Stora Christofer, och för mig är det precis det min process har handlat om. Jag gick från ett oansvarigt vilset barn till en kraftfull, ödmjuk och nykter man, med ett bagage som jag nu stolt kan bära, eftersom de erfarenheter har fört mig dit jag är idag! Hur upplever du skillnaden mot andra terapier du försökt få hjälp av? Den stora skillnaden för mig, var att Tedestrand-Metoden är utformad av en mans EGNA erfarenheter. När jag för första gången mötte Anders och han förklarade metoden för mig, så kanske jag inte litade på alla ord han sa, men jag kunde ju inte förneka att mannen som satt mitt emot mig var ett livs levande bevis för att det fungerade. Vad som för mig har varit problemet med olika samtalsformer är just kommentarer som Jag förstår hur du känner det. Detta sagt av en människa som aldrig upplevt känslan av total uppgivenhet, som själv inte förstår varför man inte klarar av att bryta ett mönster eller sitt missbruk. Det är det här som är unikt för Tedestrand-Metoden. Den förklarar vägen för dig på

10 det mest trovärdiga sätt som är möjligt. Eftersom det här är en väg en människa själv har vandrat och som lämnat brödbitar i sitt spår, dvs en karta och processmetod, blir det hela mycket trovädigt! Min vardag har inte blivit förändrad. Jag har äntligen fått en! Hur ser din framtidsbild ut nu? Jämfört med tidigare. Jag har lärt mig att se min framtid där jag känner att den är aktuell och nåbar. Förut var det mycket grumliga tankar och förhoppningar, att en dag... Det gjorde att jag tappade fokus på vad som var tvunget att ske just nu. Det är just det här livet handlar om; att medvetet njuta av nuet. Det är svårt att se mållinjen på ett maratonlopp vid första vätskekontrollen. Else-Maries Bakgrund: Alkoholberoende sedan lång tid tillbaka. Har inte haft en helt nykter vecka de senaste 10 åren. Kontinuerlig Psykologisk orientering 6 månader hos Anders Tedestrand. Inledningsvis en gg/ vecka ca 2 månader. Därefter varannan, var tredje vecka. Behandlingen är avslutad. Resultatet är fullständig alkoholfrihet - och ingen drivkraft att dricka igen kvarstår. Uppföljningssamtal planerat om ca 3 månader. Allt! Jag har fått min livskvalitet tillbaka, tagit kontrollen över mitt liv. Jag har fått tillbaka min energi. Processen är som en karta. Det är bara att hitta koden tillsammans med Anders. Den är lätt att förstå, man ser helheten. Hur upplever du skillnaden mot andra terapier du försökt få hjälp av? Jag såg inte målet i andra terapier. Det var för mycket pekpinnar. Anders förstår problemen jag hade och det är skönt.

11 Jag har ett liv nu!! Jag har allt som jag hade förut av alla tankar, men tänket är annorlunda. Hur ser din framtidsbild ut nu? Jämfört med tidigare. Frihet!! Jag hittar min väg och mina mål. Livet är enklare! Rolands bakgrund: Alkoholberoende som har stegrats de senaste åren, dricker i perioder. Har efter fyra månaders samtal sannolikt hittat en varaktig nykterhet. En bra process med ett par återfall vilka har genomarbetats och stärkt processen mot en varaktig nykterhet. Roland tog till sig processförståelsen relativt snabbt, redan vid tredje samtalet lades grunden för processen. Det har därefter varit en bra process mot en varaktig lösning på problemen och positiv förändring i Rolands fortsatta liv. Den har gett mig tillit och tro på vägen till en nykterhet. Det gäller att försöka ta den raka vägen, men den kan tyvärr vara belagd med stenar o dyl. Ibland. Det kan bli ett steg bakåt för att komma två framåt ibland. När man ser bilden/kartan framför sig förstår man innebörden. Sedan gäller det att ta åt sig det den förmedlar. Anders poängterade ett antal gånger till mig när vi hade våra samtal kartans delar och i vilken fas jag befann mig i. Det som slog mig mycket var att känslor tar sin tid att bearbeta och komma över. Jag har gått igenom en bitter och känslosam separation efter nästan 40 år tillsammans. Har ibland druckit en del alkohol och ibland alldeles för mycket. Det har då slutat med tokigheter. Anders har förklarat för mig att om jag ska kunna gå vidare i livet är det noll alkohol som gäller. Det har varit några bakslag med det och Anders och jag har samtalat om det och nu är det ett bra tag sedan jag smakat alkohol. Hur upplever du skillnaden mot andra terapier du försökt få hjälp av? Tedestrand-Metoden är mer rakt på sak. Det är en vägvisare som ger en mer samlad bild på hur man t.ex. funkar i en kris. Sedan är Anders en person som också är rakt på sak och samtidigt ärlig och rättfram. Anders ställer också lite krav på personen ifråga. Anders och hans

12 metod har utvecklats av hans egen erfarenhet som han litar på till 100% och följer. Den kan nog passa till flertalet som hamnar i en krissituation. Tidigare var det måndag hela veckan för mig. Nu är det torsdagfredag hela veckan. Med andra ord; jag hade ingen större framtidstro tidigare. Inser nu att det är bättre att tänka till före än efteråt. Vet också nu att känslor kan ta ett tag att bearbeta. Anders och jag har talat om det ganska mycket och jag vet att det kan ta sin tid att komma över det. När tankarna kommer ibland så gäller det att öppna dörren till garderoben och låsa in det gamla. Har försökt att anamma det och lyckats!! Hur ser din framtidsbild ut nu? Jämfört med tidigare. Det har gått framåt en bra bit på vägen. Anders och jag har talat om framtiden. Anders har sagt att man ska ha önskningar och en del har faktiskt redan slagit in på min resa!! Själv har jag bearbetat en del av mig själv för att inte gå några steg bakåt, utan full fart framåt så gott det går i lagom takt. Till sist ett SMS skickat av en klient från vårt grannland Norge: Fakta om klienten är följande; Alkoholproblem som accelererat de senaste åren. Kontaktade mig, vi har därefter träffats fysiskt två gånger och haft två Skypesamtal. Totalt fyra samtal. Alla som arbetar med alkoholproblematik anser nog att det är omöjligt att få någon att stoppa ett långvarigt alkoholberoende och hålla fast vid det efter så få samtal - och så kort process. Det är möjligt om man har en karta till hjälp, annars håller jag med om att det nästintill är omöjligt. Jag har dessutom flera liknande exempel på osedvanligt snabba processer som håller. Och håller de inte så korrigeras återfall betydligt enklare med karta av naturliga - och självklara skäl. Orden som klienten använder är väldigt stora förstås. Man ska förstå känslan av att ha lyckats bryta något av det svåraste som finns i i livet på ett enkelt sätt när man läser de stora orden. Fint är det i alla fall. Så här skrev hon:

13 "Ville bara säga att jag står ute och målar soluppgången. Du borde få Nobelpriset! Det här är så starkt lim! Jag vill föreläsa om det här om jag får. Stort tack för att du finns!" Anders Tedestrand mobil:

Mindfulness i harmoni med den sköna naturen. Handledare: Bengt Rundquist Mindfulness i harmoni med den sköna naturen 1

Mindfulness i harmoni med den sköna naturen. Handledare: Bengt Rundquist Mindfulness i harmoni med den sköna naturen 1 Mindfulness i harmoni med den sköna naturen Handledare: Bengt Rundquist Mindfulness i harmoni med den sköna naturen 1 Mindfulness i harmoni med den sköna naturen www.webbplats.org/mindfulness 2 Vad är

Läs mer

Ett existentiellt perspektiv i mötet med unga vuxna UngaVuxna-dagarna 2016

Ett existentiellt perspektiv i mötet med unga vuxna UngaVuxna-dagarna 2016 Ett existentiellt perspektiv i mötet med unga vuxna UngaVuxna-dagarna 2016 Bo Blåvarg leg psykolog Verksamhetschef Ersta Vändpunkten Ordförande SEPT 1 Ersta Vändpunkten mottagning för anhöriga till missbrukare/beroende

Läs mer

KLIENTUNDERSÖKNING. på Prostitutionsenheten september november 2005. Socialtjänstförvaltningen I NDIVIDORIENTERADE VERK- P ROSTITUTIONSENHETEN

KLIENTUNDERSÖKNING. på Prostitutionsenheten september november 2005. Socialtjänstförvaltningen I NDIVIDORIENTERADE VERK- P ROSTITUTIONSENHETEN Socialtjänstförvaltningen I NDIVIDORIENTERADE VERK- SAMHETER P ROSTITUTIONSENHETEN KLIENTUNDERSÖKNING på Prostitutionsenheten september november 2005 1 Förord Prostitutions- och Spiralenheten är i sin

Läs mer

Självkänsla. Här beskriver jag skillnaden på några begrepp som ofta blandas ihop.

Självkänsla. Här beskriver jag skillnaden på några begrepp som ofta blandas ihop. Självkänsla Självkänsla är lika med att bottna i sitt innerst. Självkänslan finns i varje människa och söker plats att få fäste i och växa ur. Vissa ger den utrymme medan vissa inte låter den gro. Det

Läs mer

Välkommen till ditt nya liv. vecka 13-16

Välkommen till ditt nya liv. vecka 13-16 Välkommen till ditt nya liv uppföljning vecka 13-16 Även om du inte längre tar CHAMPIX, fortsätter LifeREWARDSprogrammet att ge dig råd och stöd i ytterligare 4 veckor och hjälper dig vara en före detta

Läs mer

Motivation för bättre hälsa

Motivation för bättre hälsa Motivation för bättre hälsa Felix qui potuit rerum cognoscere causas Lycklig den som inser sakers orsaker" Under min nu tjugoåriga tid som naturterapeut, har det funnits stunder då jag undrat särskilt

Läs mer

Positiv Ridning Systemet Arbetar min häst korrekt? Av Henrik Johansen

Positiv Ridning Systemet Arbetar min häst korrekt? Av Henrik Johansen Positiv Ridning Systemet Arbetar min häst korrekt? Av Henrik Johansen Detta test på hur din häst arbetar tar ca tre minuter och bör ingå i uppvärmningen varje dag. Du måste veta vad du vill när du sitter

Läs mer

Fördelarna med Meditation och hur du använder den i ditt liv

Fördelarna med Meditation och hur du använder den i ditt liv 1 www.ashtarcommandcrew.net www.benarion.com www.benarion.com/sverige copyright Ben-Arion (se sista sidan) Fördelarna med Meditation och hur du använder den i ditt liv Av Ben-Arion Jag får många frågor

Läs mer

Jag ritar upp en modell på whiteboard-tavlan i terapirummet.

Jag ritar upp en modell på whiteboard-tavlan i terapirummet. VAD ÄR PROBLEMET? Anna, 18 år, sitter i fåtöljen i mitt mottagningsrum. Hon har sparkat av sig skorna och dragit upp benen under sig. Okej, Anna jag har fått en remiss från doktor Johansson. När jag får

Läs mer

BEHANDLING- OCH UTREDNINGSHEM

BEHANDLING- OCH UTREDNINGSHEM BEHANDLING- OCH UTREDNINGSHEM Vi är specialister inom DBT och vårt mål är att ge individen en inre emotionell balans och en meningsfull tillvaro. OM OSS På Kullabygdens DBT hem hjälper vi ungdomar i åldern

Läs mer

Livet är en magisk resa där tiden inte existerar

Livet är en magisk resa där tiden inte existerar Livet är en magisk resa där tiden inte existerar 1 Livet är en magisk resa där tiden inte existerar - för det enda som finns är nuet och i varje nytt nu skapar Du Dig själv på nytt i den mest storslagna

Läs mer

Dagverksamhet för äldre

Dagverksamhet för äldre Äldreomsorgskontoret Dagverksamhet för äldre Delrapport med utvärdering Skrivet av Onerva Tolonen, arbetsterapeut, 2010-08-09 Innehåll 1. Inledning...3 1.1 Vilka problem ville vi åtgärda?...3 1.2 Vad vill

Läs mer

För anhöriga påverkade av missbrukets konsekvenser Av Carina Bång

För anhöriga påverkade av missbrukets konsekvenser Av Carina Bång Släpp kontrollen- Vinn friheten! För anhöriga påverkade av missbrukets konsekvenser Av Carina Bång Innehåll Inledning... 5 Att vara anhörig till en person med missbruksproblematik...10 Begreppet medberoende...18

Läs mer

Ångest kan kännas på olika sätt olika gånger. Och det är inte alltid man vet att det man känner i kroppen är just ångest.

Ångest kan kännas på olika sätt olika gånger. Och det är inte alltid man vet att det man känner i kroppen är just ångest. Ångest och Panikångest Alla upplever ibland ångest i olika situationer. Det beror på att själva känslan av ångest har som uppgift att tala om att nu är något fel, på tok, till och med farligt. Och då måste

Läs mer

Välkommen! Mikael Widerdal

Välkommen! Mikael Widerdal Välkommen! Den här titeln du håller i din hand innehåller de bästa och mest kraftfulla mentala redskap från de 20 år som jag utbildat, coachat och föreläst för människor i hela Sverige. Den här är indelad

Läs mer

7 steg från lagom till världsklass - 7 tips som berikar Ditt liv

7 steg från lagom till världsklass - 7 tips som berikar Ditt liv 7 steg från lagom till världsklass - 7 tips som berikar Ditt liv Lagom är bäst, eller? Om vi säger något tillräckligt ofta tenderar det ju att bli sant, eller hur? Jag gissar att Du, mer eller mindre medvetet,

Läs mer

I vilket förhållande står du till din anhörige som har problem med alkohol/droger? make/maka son/dotter förälder syskon arbetskamrat annat.

I vilket förhållande står du till din anhörige som har problem med alkohol/droger? make/maka son/dotter förälder syskon arbetskamrat annat. Bilaga 1 I vilket förhållande står du till din anhörige som har problem med alkohol/droger? make/maka son/dotter förälder syskon arbetskamrat annat. Ange: Hur många år har du känt till att din anhörige

Läs mer

6-stegsguide för hur du tänker positivt och förblir positiv.

6-stegsguide för hur du tänker positivt och förblir positiv. 6-stegsguide för hur du tänker positivt och förblir positiv Låt oss säga att du vill tänka en positiv tanke, till exempel Jag klarar det här galant. och du vill förbli positiv och fortsätta tänka den här

Läs mer

Om skaparen. Tomas Öberg är idag entreprenör, föreläsare och på gång med sin första självbiografi Ilska, kärlek och framgång från insidan och ut.

Om skaparen. Tomas Öberg är idag entreprenör, föreläsare och på gång med sin första självbiografi Ilska, kärlek och framgång från insidan och ut. Om skaparen Tomas vet exakt vad han pratar om eftersom allt han förmedlar är självupplevt. Å ena sidan Mr Destruktiv med droger, slagsmål, mobbing och självhat i bagaget. Å andra sidan en stark vilja att

Läs mer

Sektorn för socialtjänst 2009-01-14 BRUKARUNDERSÖKNING AVSEENDE BOENDESTÖDET 2008

Sektorn för socialtjänst 2009-01-14 BRUKARUNDERSÖKNING AVSEENDE BOENDESTÖDET 2008 Sektorn för socialtjänst 2009-01-14 BRUKARUNDERSÖKNING AVSEENDE BOENDESTÖDET 2008 Antal inkomna svar: 31 av 43 möjliga Viktigast för upplevd kvalitet (=minst 50% av de svarande viktade påståendet): Jag

Läs mer

Barns medverkan i den sociala barnavården hur lyssnar vi till och informerar barn. Lyssna på barnen

Barns medverkan i den sociala barnavården hur lyssnar vi till och informerar barn. Lyssna på barnen Barns medverkan i den sociala barnavården hur lyssnar vi till och informerar barn Lyssna på barnen 1 En tanke att utgå ifrån För att förstå hur varje unikt barn uppfattar sin specifika situation är det

Läs mer

Verktyg för Achievers

Verktyg för Achievers Verktyg för Achievers 2.5. Glöm aldrig vem som kör Bengt Elmén Sothönsgränd 5 123 49 Farsta Tel 08-949871 Fax 08-6040723 http://www.bengtelmen.com mailto:mail@bengtelmen.com Ska man kunna tackla sina problem

Läs mer

5 vanliga misstag som chefer gör

5 vanliga misstag som chefer gör 5 vanliga misstag som chefer gör och vad du kan göra för att undvika misstagen! www.helenastrom.se Telefon: +46(0)704 32 83 08 Inledning Först tänkte jag ge mina fem bästa tips till ledare. Men jag kom

Läs mer

Ersängskolans förebyggande arbete mot droger

Ersängskolans förebyggande arbete mot droger Polisutbildningen vid Umeå universitet Höstterminen, 2004 Moment 4 Fördjupningsarbete Rapport nr. 83 Ersängskolans förebyggande arbete mot droger Författare: Sammanfattning Ungdomars inställning till droger

Läs mer

Betyg E (med tvekan) : (= Eleven beskriver mest med egna ord hur man upplevt träningen)

Betyg E (med tvekan) : (= Eleven beskriver mest med egna ord hur man upplevt träningen) Betyg E (med tvekan) : (= Eleven beskriver mest med egna ord hur man upplevt träningen) Utverdering det har gott bra med träningen. jag tycker att det var kul att träna och så var det skönt att träna.

Läs mer

Övning 1: Vad är självkänsla?

Övning 1: Vad är självkänsla? Självkänsla Inledning OBS! Hela föreläsningen ska hålla på i 45 minuter. Samla gruppen och sitt gärna i en ring så att alla hör och ser dig som föreläsare. Första gången du träffar gruppen: Föreläsaren

Läs mer

Prövotid---------------Motivation/Stabilisering----------------Behandling----------------Utsluss

Prövotid---------------Motivation/Stabilisering----------------Behandling----------------Utsluss Behandlingens olika faser Prövotid---------------Motivation/Stabilisering----------------Behandling----------------Utsluss I behandling tror vi på tiden som läkande faktor, finns inga genvägar till ett

Läs mer

Global nedvärdering av sig själv, andra och livet.

Global nedvärdering av sig själv, andra och livet. Global nedvärdering av sig själv, andra och livet. Att globalt värdera andra människor är som att döma en musikskiva efter dess konvolut. Låt oss nu titta på denna globala värdering om den riktas mot dig

Läs mer

Tre misstag som äter upp din tid och hur du enkelt gör någonting åt dem. Innehåll. Misstag #1: Önskelistan... 4. Misstag #2: Parkinsons lag...

Tre misstag som äter upp din tid och hur du enkelt gör någonting åt dem. Innehåll. Misstag #1: Önskelistan... 4. Misstag #2: Parkinsons lag... Innehåll Inledning... 3 Misstag #1: Önskelistan... 4 Misstag #2: Parkinsons lag... 7 Misstag #3: E-postfällan... 9 Avslutning... 11 2 Inledning Jag vill inte påstå att dålig tidshantering är en folksjukdom.

Läs mer

ÖREBRO LÄNS LANDSTING Primärvården. Stress. av DIANA THORSÉN

ÖREBRO LÄNS LANDSTING Primärvården. Stress. av DIANA THORSÉN ÖREBRO LÄNS LANDSTING Stress av DIANA THORSÉN Vad är stress? Stress är en naturlig biologisk process som startar i kroppen när vi behöver extra krafter. Den är inte skadlig utan nödvändig för vår överlevnad

Läs mer

Övningar till avsnitt 3 - Leva inifrån och ut

Övningar till avsnitt 3 - Leva inifrån och ut Övningar till avsnitt 3 - Leva inifrån och ut I den första övningsdelen började du stärka din självbild bland annat med hjälp av en lista med positiva affirmationer anpassade just för dig. Förhoppningsvis

Läs mer

Alla får ligga. strategier i förförelsekonst för den moderna gentlemannen och kvinnan

Alla får ligga. strategier i förförelsekonst för den moderna gentlemannen och kvinnan Alla får ligga strategier i förförelsekonst för den moderna gentlemannen och kvinnan 001 FÖRSPEL IN 168 KAPITEL ETT N o 001 013 Rätt inställning KAPITEL TVÅ N o 014 022 Utsidan KAPITEL TRE N o 023 051

Läs mer

KARTLÄGGNING INFÖR OCH UNDER INDIVIDPLAN

KARTLÄGGNING INFÖR OCH UNDER INDIVIDPLAN KARTLÄGGNING INFÖR OCH UNDER INDIVIDPLAN Till dig som förälder/annan vuxen Inom Barn- och ungdomshabiliteringen ser vi det som viktigt att barnen och ungdomarna får vara delaktiga så mycket som möjligt

Läs mer

Transseans på Stockholm Spiritualistiska Förening. Den 8 februari, 2016

Transseans på Stockholm Spiritualistiska Förening. Den 8 februari, 2016 Transseans på Stockholm Spiritualistiska Förening Den 8 februari, 2016 Låt mig få presentera mig, mitt namn är Efraim jag är en av dessa som använder detta medium för att informera er här på jorden om

Läs mer

Nu är det jul igen...

Nu är det jul igen... Nu är det jul igen... Hur är det med julkänslan? Är du klar med julkorten, satt glöggen, handlat och slagit in samtliga julklappar och bakat lussekatter, pepparkakor och diverse julgodis? Inte? Då är du

Läs mer

IPS Emotionellt instabil personlighetsstörning, diagnos enligt WHO:s klassifikationssystem ICD-10.

IPS Emotionellt instabil personlighetsstörning, diagnos enligt WHO:s klassifikationssystem ICD-10. 1 av 5 s DBT-Team Till patienter och anhöriga om DBT Dialektisk beteendeterapi Vad är IPS/BPS? IPS Emotionellt instabil personlighetsstörning, diagnos enligt WHO:s klassifikationssystem ICD-10. BPS Borderline

Läs mer

1. (första söndagen i månaden: arbetsmöte) Anonyma Sexmissbrukares Stockholmsmöte söndagar 18.00 19.30, Hartwickska huset, St Paulsgatan 39.

1. (första söndagen i månaden: arbetsmöte) Anonyma Sexmissbrukares Stockholmsmöte söndagar 18.00 19.30, Hartwickska huset, St Paulsgatan 39. 1. (första söndagen i månaden: arbetsmöte) Anonyma Sexmissbrukares Stockholmsmöte söndagar 18.00 19.30, Hartwickska huset, St Paulsgatan 39. 1. Välkomna till Sex Addicts Anonymous och mötet From Shame

Läs mer

2016-03-02. Tänk om det handlar om dina försök att undvika smärtan? - Lektion 5. Kärlek Glädje Nyfikenhet Ilska Rädsla Sorg Skuld/skam Chock Avsmak

2016-03-02. Tänk om det handlar om dina försök att undvika smärtan? - Lektion 5. Kärlek Glädje Nyfikenhet Ilska Rädsla Sorg Skuld/skam Chock Avsmak - Lektion 5 Att acceptera och tillåta oss själva att ha jobbiga känslor och kroppstillstånd utan att behöva tappa kontrollen över beteendet. mariahelander.se mariahelander.se Tänk om det handlar om dina

Läs mer

Samtal kring känsliga frågor

Samtal kring känsliga frågor Samtal kring känsliga frågor Ibland ställs du inför en situation där du behöver samtala med en medarbetare om något besvärligt eller känsligt. Skälen kan vara många - exempelvis: att du inte är nöjd med

Läs mer

Inledning; Blåvingen har 19 barn i åldern 1-5 år. På avdelningen arbetar 3 pedagoger, 1 förskollärare och 2 barnskötare.

Inledning; Blåvingen har 19 barn i åldern 1-5 år. På avdelningen arbetar 3 pedagoger, 1 förskollärare och 2 barnskötare. Verksamhetsberättelse Förskola; Tallbackens förskola Avdelning; Blåvingen Inledning; Blåvingen har 19 barn i åldern 1-5 år. På avdelningen arbetar 3 pedagoger, 1 förskollärare och 2 barnskötare. Pedagogisk

Läs mer

ACoA:s Mötesordning för telefonmöten

ACoA:s Mötesordning för telefonmöten ACoA:s Mötesordning för telefonmöten Kursiv stil = instruktion till mötesledaren. Ska inte läsas högt. Fet stil ska läsas högt. Ring inte tidigare än 5 minuter innan mötet startar, för då kan tekniska

Läs mer

När livet gör oss illa Mitt i vardagen inträffar händelser som vänder upp och ned på tillvaron!

När livet gör oss illa Mitt i vardagen inträffar händelser som vänder upp och ned på tillvaron! När livet gör oss illa Mitt i vardagen inträffar händelser som vänder upp och ned på tillvaron! Om sorg Att mista en livskamrat, en förälder, ett barn eller en nära vän är en av livets mest omvälvande

Läs mer

Avundsjuka och Besvikelse. Besvikelse Jag kanske blandar ihop besvikelse med sorg ibland, men jag tror att båda har en närhet av varandra i våra liv.

Avundsjuka och Besvikelse. Besvikelse Jag kanske blandar ihop besvikelse med sorg ibland, men jag tror att båda har en närhet av varandra i våra liv. Avundsjuka och Besvikelse Två helt klart starka ord som bränner i mitt inre och där avundsjuka även kan ha en positiv betydelse, men oftast har besvikelse ingen ljus sida alls. Besvikelse Jag kanske blandar

Läs mer

HJÄLP. En liten skrift om att släcka bränder

HJÄLP. En liten skrift om att släcka bränder HJÄLP En liten skrift om att släcka bränder Vad är problemet? - Vad fick dig att göra det? - Uppmärksamheten - Men du gömde ju dig och berättade inte att det var du förrän polisen tog dig på bar gärning?

Läs mer

behöver inte begränsa er till en bestämd fråga i det hänseendet. Detta är ett organiskt system: ni kan börja med vad som helst. Börja var ni vill,

behöver inte begränsa er till en bestämd fråga i det hänseendet. Detta är ett organiskt system: ni kan börja med vad som helst. Börja var ni vill, KAPITEL VI Förståelsen som den främsta förutsättningen i detta system Förståelsens relativitet Hur man ökar förståelsen Ett nytt språk Riktiga och felaktiga inställningar Inställningar och förståelse Nödvändigheten

Läs mer

TJUVSTARTER I AGILITY - en kamp i envishet

TJUVSTARTER I AGILITY - en kamp i envishet TJUVSTARTER I AGILITY - en kamp i envishet Av Marie Hansson När det handlar om tjuvstarter är det ofta en kamp mellan en ivrig hund och dess förare. Men ju mer psykologi man använder, desto större övertag

Läs mer

Vanliga familjer under ovanliga omständigheter

Vanliga familjer under ovanliga omständigheter Vanliga familjer under ovanliga omständigheter Malin Broberg Leg. Psykolog & Docent Vårdalinstitutet,, Psykologiska Institutionen, Göteborgs G Universitet Malin.Broberg@psy.gu.se Disposition Allmänn modell

Läs mer

Information till föräldrar/stödjande vuxna om internetbehandlingen för insomni:

Information till föräldrar/stödjande vuxna om internetbehandlingen för insomni: Information till föräldrar/stödjande vuxna om internetbehandlingen för insomni: Din ungdom har anmält sig till vår internetbehandling för sömnproblem. Behandlingen är en internetbaserad guidad självhjälp

Läs mer

Utvärdering av föräldrakurs hösten 2013

Utvärdering av föräldrakurs hösten 2013 Utvärdering av föräldrakurs hösten 2013 - Har du verktyg för att bemöta din oroliga och nedstämda tonåring? Föräldrakursen oro/nedstämdhet är ett samarbete mellan Råd & stöd, Gamla Uppsala familjeenhet

Läs mer

Kasta ut nätet på högra sidan

Kasta ut nätet på högra sidan Kasta ut nätet på högra sidan Predikan av pastor Göran Appelgren (Läsningar: Ps 89:12-14; Joh 21:1-14; AC 10061:1,2. Se sista sidan!) Tidigt på morgonen stod Jesus på stranden, men lärjungarna visste inte

Läs mer

Så får du bättre. självkänsla. Experter Frågor och svar Intervjuer Steg för steg-guider Praktiska tips SIDOR

Så får du bättre. självkänsla. Experter Frågor och svar Intervjuer Steg för steg-guider Praktiska tips SIDOR Så får du bättre 1234 självkänsla Experter Frågor och svar Intervjuer Steg för steg-guider Praktiska tips 8 SIDOR Självkänsla Våga ta steget mot ett bättre självförtroende och ett rikare liv! En dålig

Läs mer

Fallbeskrivningar. Mikael 19 år. Ruben 12 år. Therese 18 år. Tom 10 år

Fallbeskrivningar. Mikael 19 år. Ruben 12 år. Therese 18 år. Tom 10 år Fallbeskrivningar Mikael 19 år Ruben 12 år Therese 18 år Tom 10 år Mikael 19 år Fallbeskrivning Mikael har haft svårigheter med relationer sedan han började i skolan. Föräldrarna beskriver honom som en

Läs mer

Rannsaka dina julkänslor och designa din egen julstämning.

Rannsaka dina julkänslor och designa din egen julstämning. Rannsaka dina julkänslor och designa din egen julstämning. Tycker du som jag att känslor är ett knepigt kapitel. Vi är i så fall inte ensamma. Vi tillhör en hel generation som upplever rädsla för och okunskap

Läs mer

Stresshantering en snabbkurs

Stresshantering en snabbkurs Stresshantering en snabbkurs Som vi var inne på tidigare i så har man inom smärt- och stressforskning på senare år skapat en modell för hur kropp och psyke hänger ihop; psyko-neuro-endokrino-imunnolog

Läs mer

Brott, straff och normer 3

Brott, straff och normer 3 Brott, straff och normer 3 Vad kan samhället (staten, kommunen, vi tillsammans) göra för att förändra situationen för de grupper som oftare hamnar i kriminalitet? Vad anser du? I uppgiften ska eleven resonera

Läs mer

EN FILM OM OLLE LJUNGSTRÖM

EN FILM OM OLLE LJUNGSTRÖM diskussionsunderlag EN FILM OM OLLE LJUNGSTRÖM Yta och innehåll Musikern Olle Lungström slog igenom med bandet Reeperbahn i början av 80-talet. Efter flera skivsläpp med Reeperbahn, och även med andra

Läs mer

Utvärdering FÖRSAM 2010

Utvärdering FÖRSAM 2010 Utvärdering av FÖRSAM genom deltagarintervjuer, Samordningsförbundet Göteborg Väster Innehåll 1. Bakgrund... 2 2. Metod... 2 2.1 Urval... 2 2.2 Intervjuerna... 2 2.3 Analys och resultat... 3 3. Resultat...

Läs mer

En 34 veckors onlinereträtt i det dagliga livet. Vägledning vecka 8

En 34 veckors onlinereträtt i det dagliga livet. Vägledning vecka 8 Vägledning vecka 8 Guds kärlek till oss Förlåtande nåd Vägledning: Hur mycket Gud måste glädja sig Den här veckankommer vi att vandra runt i Guds kärlek till oss. Vi vill smaka - och till fullo njuta av

Läs mer

BAKTAL, SKVALLER OCH FÖRTAL

BAKTAL, SKVALLER OCH FÖRTAL BAKTAL, SKVALLER OCH FÖRTAL Kristina Wennergren HUR VI SKADAR OCH SKADAS AV VARANDRAS PRAT I min första bok INRE HARMONI (1988) skrev jag ett kapitel om baktal. I min andra bok INRE RESOR (1989) fick jag

Läs mer

Stina Inga. Ur antologin nio, utgiven av Black Island Books och Norrbottens länsbibliotek, 2002 ISBN 91 972792 8 5. Intervju: Andreas B Nuottaniemi

Stina Inga. Ur antologin nio, utgiven av Black Island Books och Norrbottens länsbibliotek, 2002 ISBN 91 972792 8 5. Intervju: Andreas B Nuottaniemi Stina Inga Ur antologin nio, utgiven av Black Island Books och Norrbottens länsbibliotek, 2002 ISBN 91 972792 8 5 Intervju: Andreas B Nuottaniemi 72 Jag skriver mest på omöjliga ställen, i bilen eller

Läs mer

40-årskris helt klart!

40-årskris helt klart! 40-årskris helt klart! Oj, det kom som ett brev på posten! En stor och enorm hemsk känsla! Det var krisdags igen! Jag ville helst inte vara med, jag kände mig så totalt misslyckad mitt i mitt liv! Så här

Läs mer

Orolig för ett barn. vad kan jag göra?

Orolig för ett barn. vad kan jag göra? Orolig för ett barn vad kan jag göra? Rädda Barnen 2016 Formgivning: Rädda Barnen Foto: Oskar Kullander Upplaga: 4 000 ex Artikelnummer: 11505 ISBN: 978-91-7321-366-0 Barn i utsatta situationer behöver

Läs mer

FÖRLÅTA I HERRENS NAMN En predikan av pastor Göran Appelgren (Läsningar: Joh 8: 1-20; AC 7273)

FÖRLÅTA I HERRENS NAMN En predikan av pastor Göran Appelgren (Läsningar: Joh 8: 1-20; AC 7273) FÖRLÅTA I HERRENS NAMN En predikan av pastor Göran Appelgren (Läsningar: Joh 8: 1-20; AC 7273) Inte heller jag dömer dig. Gå, och synda inte mer! (Joh 8:11) Det kommer ett starkt budskap från vår Herre

Läs mer

Leda förändring stavas psykologi

Leda förändring stavas psykologi Leda förändring stavas psykologi Kjell Ekstam Leda förändring Liber, 2005 John E. Kotter Leda förändring Richters, 1996 Patrick Lencioni Ledarskapets fem frestelser Prisma, 1999 Att leda förändring handlar

Läs mer

Online reträtt Vägledning vecka 26

Online reträtt Vägledning vecka 26 Online reträtt Vägledning vecka 26 Jesus helar sina lärjungars blindhet Vägledning: "Jag vill se" Vi kommer till den punkt i Jesu liv, där hans eget val blir klart. Han kommer att gå till Jerusalem. Han

Läs mer

Skapa minnen av framtiden. Henrik Svensson

Skapa minnen av framtiden. Henrik Svensson Skapa minnen av framtiden Henrik Svensson Skapa minnen av framtiden Mental träning är en enkel teknik där du kan ändra dina tankar om dig själv och dina förmågor. Det är ett systematiskt och disciplinerat

Läs mer

Så använder du boken. Kroppens signaler Du kommer att träna att uppmärksamma och förhålla dig till kroppens signaler,bland annat olika sorters hunger.

Så använder du boken. Kroppens signaler Du kommer att träna att uppmärksamma och förhålla dig till kroppens signaler,bland annat olika sorters hunger. Så använder du boken Välkommen till 8 veckor med mindful eating. Åtta teman Du kommer att möta åtta teman och åtta mindfulness-attityder. Du kan arbeta med varje avsnitt en vecka eller så länge du har

Läs mer

21 december 2015. Vittnesbörd efter undervisning och praktik i Inre bönen :

21 december 2015. Vittnesbörd efter undervisning och praktik i Inre bönen : Vittnesbörd från elever på upprättelseprogrammet bibelskolan Jesus Helar och Upprättar läsåret 2015 2016 i Church of the Glory of God i Minsk Vitryssland. Vittnesbörd efter undervisning och praktik i Inre

Läs mer

Information till remitterande läkare om KBT, PTSD och MMS-behandling i Malmö

Information till remitterande läkare om KBT, PTSD och MMS-behandling i Malmö Information till remitterande läkare om, PTSD och MMS-behandling i Malmö BEDÖMNINGSSAMTAL Samtalet resulterar i en gemensam behandlingsplan. - kognitiv beteendeterapi Kognitiv beteendeterapi () är en effektiv

Läs mer

ÖKA DIN SOCIALA KOMPETENS. På en timme

ÖKA DIN SOCIALA KOMPETENS. På en timme ÖKA DIN SOCIALA KOMPETENS På en timme Henrik Fexeus Tidigare utgivning Konsten att läsa tankar När du gör som jag vill Alla får ligga Konsten att få mentala superkrafter Bokförlaget Forum, Box 3159, 103

Läs mer

Äntligen har jag fått livskraften tillbaka!

Äntligen har jag fått livskraften tillbaka! för individuell utveckling Äntligen har jag fått livskraften tillbaka! Följ Stinas väg till nytt jobb och Pelles resa till praktik Vägknuten är ett nytt projekt och en väg till individuell utveckling för

Läs mer

STANNA UPP SAKTA NER STARTA OM

STANNA UPP SAKTA NER STARTA OM www.ejagarden.com STANNA UPP SAKTA NER STARTA OM Ejagården är en medveten motpol till omvärldens högt ställda krav och snabba tempo. I rofylld miljö kan du utveckla din inre potential genom att stanna

Läs mer

STANNA UPP SAKTA NER STARTA OM

STANNA UPP SAKTA NER STARTA OM www.ejagarden.com STANNA UPP SAKTA NER STARTA OM Ejagården är en medveten motpol till omvärldens högt ställda krav och snabba tempo. I rofylld miljö kan du utveckla din inre potential genom att stanna

Läs mer

Huvud, axlar, knä och tå: daglig läsning vecka 3

Huvud, axlar, knä och tå: daglig läsning vecka 3 Huvud, axlar, knä och tå: daglig läsning vecka 3 - om trons olika dimensioner Steg i tro denna vecka Skriv under veckan ner på ett papper, som du delar in i fyra kolumner, när du upplever tron som huvud,

Läs mer

Partybrudarna som vaskade allt!

Partybrudarna som vaskade allt! Iq Rapport 2011:1 en aktuell bild av ungas attityd till alkohol Partybrudarna som vaskade allt! Man har ungefär tre timmar på sig om man vill festa alkoholfritt, sedan blir alla för fulla. Folk ansåg att

Läs mer

Valpens utveckling till vuxen hund Av Therese Lindman, PH 3

Valpens utveckling till vuxen hund Av Therese Lindman, PH 3 Valpens utveckling till vuxen hund Av Therese Lindman, PH 3 När en valp föds så är den blind och döv, och kan med nöd och näppe röra sig. Ändå har den en sådan överlevnadsinstinkt att den kämpar sig fram

Läs mer

GOLFINSPIRATION 2015. Inledning. Släpp kontrollen

GOLFINSPIRATION 2015. Inledning. Släpp kontrollen GOLFINSPIRATION 2015 Inledning Släpp kontrollen En golfsving är en komplex rörelse. Med många tankar, muskler och flera kroppsdelar involverade ska vi träffa en liten boll med ett verktyg som bara är 1

Läs mer

Barn som bråkar. www.tinaw.se/ sollentuna. Vem är jag? Om lågaffektivt bemötande i familjen och vardagen.

Barn som bråkar. www.tinaw.se/ sollentuna. Vem är jag? Om lågaffektivt bemötande i familjen och vardagen. Om lågaffektivt bemötande i familjen och vardagen. Bo Hejlskov Elvén & Tina Wiman Barn som bråkar Om låg-affektivt bemötande i vardagen Tina Wiman www.tinaw.se/ sollentuna Vem är jag? 8 5 6 Kärlek! Vi

Läs mer

Uppgift 24A - Reflektion över boken "Vem snodde osten?"

Uppgift 24A - Reflektion över boken Vem snodde osten? Uppgift 24A - Reflektion över boken "Vem snodde osten?" Här har vi plockat ut sex citat som vi tycker är extra viktiga. Om du inte förändras riskerar du att utplånas Att bara stå och stampa på ett och

Läs mer

Lev utan Stress & Oro

Lev utan Stress & Oro Det finns olika nivåer av stress i våra liv. Ofta talas det om olika sorters stress, som om den ena sortens stress är annorlunda än den andra. Men i grund och botten handlar det om samma sorts stress,

Läs mer

Ersta Vändpunkten. Barnhälsovården Spela roll 2015 Bo Blåvarg, leg psykolog, verksamhetschef

Ersta Vändpunkten. Barnhälsovården Spela roll 2015 Bo Blåvarg, leg psykolog, verksamhetschef Ersta Vändpunkten Barnhälsovården Spela roll 2015 Bo Blåvarg, leg psykolog, verksamhetschef 1 Ersta Vändpunkten mottagning för anhöriga till missbrukare/beroende Gruppverksamhet/pedagogiska program Krisstöd

Läs mer

Utepedagogik i Örnsköldsviks kommun 2006/2007

Utepedagogik i Örnsköldsviks kommun 2006/2007 1 Utepedagogik i Örnsköldsviks kommun 2006/2007 Under några månader runt årsskiftet 2006/2007 har ett antal förskolor besökts i Örnsköldsviks kommun. Syftet var att undersöka hur arbetet med utepedagogik

Läs mer

JAG LÅG BREDVID DIG EN NATT OCH SÅG DIG ANDAS

JAG LÅG BREDVID DIG EN NATT OCH SÅG DIG ANDAS JAG LÅG BREDVID DIG EN NATT OCH SÅG DIG ANDAS Christoffer Mellgren Roller: 3 kvinnor, 3 män Helsingfors 060401 1. MOTELLET. (Ett fönster står öppet mot natten. Man hör kvinnan dra igen det, och sedan dra

Läs mer

Barn med sja lvskadande sexuellt beteende som kan hamna i ma nniskohandelsliknande situationer

Barn med sja lvskadande sexuellt beteende som kan hamna i ma nniskohandelsliknande situationer Barn med sja lvskadande sexuellt beteende som kan hamna i ma nniskohandelsliknande situationer Utbildning med Länsstyrelsen Linda Jonsson Socionom, doktorand Linköpings Universitet 1 2 Barn-------------------------Sexhandel

Läs mer

Föräldramöten på daghem och i skolor 2015

Föräldramöten på daghem och i skolor 2015 Föräldramöten på daghem och i skolor 2015 Under 2015 erbjöd Barnens Internet föräldraföreläsningar till samtliga lågstadieskolor samt till de daghem på Åland där föreläsningar inte genomfördes under 2014.

Läs mer

ELEVHÄLSA. Elevhälsa - definition. Mål. Friskfaktorer

ELEVHÄLSA. Elevhälsa - definition. Mål. Friskfaktorer ELEVHÄLSA Elevhälsa - definition Elevernas hälsa är allas angelägenhet och ansvar. Lärande och hälsa går hand i hand. Elever arbetar och presterar bättre om de mår bra fysiskt, psykiskt och socialt. Varje

Läs mer

Ge upp all tanke på nåd, så kommer den till dig obemärkt.

Ge upp all tanke på nåd, så kommer den till dig obemärkt. Ge upp all tanke på nåd, så kommer den till dig obemärkt. Om försoning som redskap i socialt arbete. (Kapitelrubrik) De som arbetar i frivilligt socialt arbete möter människor som bär på olika trauman

Läs mer

Rapport. Grön Flagg. Rönnens förskola

Rapport. Grön Flagg. Rönnens förskola Rapport Grön Flagg Rönnens förskola Kommentar från Håll Sverige Rent 2012-08-24 08:18:54: Ni har på ett mycket kreativt och varierat sätt jobbat med ert tema. Ni har anpassade och engagerande aktiviteter

Läs mer

Det blåste nästan storm ute. Trädens

Det blåste nästan storm ute. Trädens 1 Det blåste nästan storm ute. Trädens kronor böjde sig för vinden och löven låg i frusna drivor på marken. Det var onsdagen före höstlovet. Måste vi gå ut på rast? sa Maja när skolklockan ringde. Nej,

Läs mer

Barn och ungdomar med fibromyalgi

Barn och ungdomar med fibromyalgi Barn och ungdomar med fibromyalgi Hur vardagen kan vara Om barn och ungdomar med fibromyalgi. En hjälp för dig, din familj, dina vänner och skolan. Utgiven av Fibromyalgi, vad är det? Fibromyalgi är en

Läs mer

Din skattade profil inför 2012

Din skattade profil inför 2012 Jag som orienterare Din skattade profil inför 2012 Motivationsmål Målsättning inför 2012 Tekniska mål Mentala mål Din skattade profil efter 2012 Motivationsmål Uppnådda mål 2012 Tekniska mål Mentala mål

Läs mer

Positiv Ridning Systemet Om att sätta mål Av Henrik Johansen

Positiv Ridning Systemet Om att sätta mål Av Henrik Johansen Positiv Ridning Systemet Om att sätta mål Av Henrik Johansen Det ska vara ryttaren som tänker en tanke, ryttarens huvud som ger en signal till kroppen, ryttarens kropp som ger en signal till hästen, och

Läs mer

Manus: Tredje bildspelet handlar om kroppen och rörelse. Alla vet säkert att det är bra för våra kroppar att få röra på sig.

Manus: Tredje bildspelet handlar om kroppen och rörelse. Alla vet säkert att det är bra för våra kroppar att få röra på sig. Pedagogens manus till BILDSPEL 3 KROPPEN OCH RÖRELSE 1. Manus: Tredje bildspelet handlar om kroppen och rörelse. Alla vet säkert att det är bra för våra kroppar att få röra på sig. 2. Manus: Från 12 års

Läs mer

Donnergymnasiets ANTD-plan

Donnergymnasiets ANTD-plan Donnergymnasiets ANTD-plan ANTDPLAN VID MISSTÄNKT DROGANVÄNDNING OCH ALKOHOLMISSBRUK ANTD=Alkohol, narkotika, tobak och doping Donnergymnasiets vision Vår vision med det drogförebyggande arbetet är att

Läs mer

Från sömnlös till utsövd

Från sömnlös till utsövd SAMUEL LINDHOLM & FREDRIK HILLVESSON Från sömnlös till utsövd Ett sexveckorsprogram mot sömnproblem för bättre sömn, mer energi och högre livskvalitet BILAGOR Innehåll Bilaga A: Målsättning 3 Bilaga B:

Läs mer

Jag går till jobbet nu. Hon försvann igen, ville inte vakna. Där inne var smärtan mjuk. Där inne i sömnens dimma var han kvar

Jag går till jobbet nu. Hon försvann igen, ville inte vakna. Där inne var smärtan mjuk. Där inne i sömnens dimma var han kvar finns, finns inte. En så mycket bättre värld. Den var vadderad, full av förmildrande omständigheter. Hon ville aldrig vakna mer och behöva återvända till det där andra till verkligheten. Nej, hellre då

Läs mer

En genomgång av kamma-begreppet

En genomgång av kamma-begreppet En genomgång av kamma-begreppet Introduktion Några av anledningarna till att lära sig om kamma är att det är en väldigt central och viktig del av Buddhas lära, den är också ganska komplex och det finns

Läs mer

Kartläggning av psykisk hälsa hos elever i åk 6 & åk 9

Kartläggning av psykisk hälsa hos elever i åk 6 & åk 9 Kartläggning av psykisk hälsa hos elever i åk 6 & åk 9 Beskrivning av Åtvidabergs deltagare 146 elever i åk 6, 49 % flickor och % pojkar 155 elever i åk 9, 45 % flickor, 54 % pojkar 94 % av eleverna i

Läs mer

Kostomställningen. 21- dagarsprogram för övergång till ren och läkande kost utan gluten, mjölk och socker. Av: Nilla Gunnarsson www.nillaskitchen.

Kostomställningen. 21- dagarsprogram för övergång till ren och läkande kost utan gluten, mjölk och socker. Av: Nilla Gunnarsson www.nillaskitchen. Kostomställningen 21- dagarsprogram för övergång till ren och läkande kost utan gluten, mjölk och socker Av: Nilla Gunnarsson www.nillaskitchen.com Copyright 2015 Nilla Gunnarsson Med ensamrätt. Ingen

Läs mer

Grunder Medialitet !!!

Grunder Medialitet !!! Grunder Medialitet Välkommen Trevligt att du har valt att ladda ner detta övningshäfte. Innan man börjar att utveckla sin andliga sida, rekommenderar jag att man funderar lite på om du är redo för att

Läs mer