Statens strålskyddsinstituts föreskrifter och allmänna råd om nukleärmedicin;

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Statens strålskyddsinstituts föreskrifter och allmänna råd om nukleärmedicin;"

Transkript

1 SSI FS 2000:3 Statens strålskyddsinstituts föreskrifter och allmänna råd om nukleärmedicin; beslutade den 28 april Statens strålskyddsinstitut föreskriver med stöd av 7 strålskyddsförordningen (1988:293) och efter samråd med Socialstyrelsen följande. 1 1 Dessa föreskrifter och allmänna råd är tillämpliga på nukleärmedicinsk verksamhet i humansjukvården. Föreskrifterna är också tillämpliga på verksamheter där radioaktiva ämnen tillförs människor i samband med forskning och för rättsliga eller försäkringstekniska undersökningar. 2 Termer och begrepp som används i Statens strålskyddsinstituts föreskrifter (SSI FS 2000:1) om allmänna skyldigheter vid medicinsk och odontologisk verksamhet med joniserande strålning har samma betydelser i dessa föreskrifter. 3 I dessa föreskrifter och allmänna råd avses med diagnostisk en av Statens strålskyddsinstitut fastställd aktivitetsnivå för en viss typ av undersökning och som, referensnivå: om den överskrids, skall föranleda en åtgärd, individuell dosplanering: målvävnad: planering av vilken aktivitet som skall tilldelas patienten med hänsyn till målvävnadens egenskaper, patientens allmänna tillstånd, patientens vikt, tidigare behandling, laboratorievärden och andra individuella faktorer, den vävnad eller det organ en behandling avser att påverka. 1 Jämför Rådets direktiv 97/43/Euratom av den 30 juni 1997 om skydd för personers hälsa mot faror vid joniserande strålning i samband med medicinsk bestrålning och om upphävande av direktiv 84/466/Euratom, EGT L180, 9 juli 1997, s.22 (CELEX 397L0043).

2 FÖRESKRIFTER Kompetens 4 För verksamhet med nukleärmedicinska undersökningar skall den radiologiska ledningsfunktionen innehas av en legitimerad läkare med specialistkompetens inom nukleärmedicin. För medicinsk verksamhet med nukleärmedicinska behandlingar skall den radiologiska ledningsfunktionen innehas av en legitimerad läkare med specialistkompetens i onkologi. 5 Sjukhusfysikern och den som innehar den radiologiska ledningsfunktionen skall tillsammans se till att strålningen används på ett optimerat sätt med hänsyn till det medicinska syftet och stråldoser till patienter. Sjukhusfysikern skall vara tillståndshavarens expert i frågor som rör strålningsfysik och strålskydd samt vara samordnare av strålskyddsarbetet, med vilket avses att sjukhusfysikern skall 1. ha god insyn i tillståndshavarens nukleärmedicinska verksamhet, 2. medverka vid upprättande och genomförande av kvalitetssäkringsprogram för såväl arbetsmetoder som utrustningar, 3. svara för att nya undersöknings- och behandlingsmetoder utvärderas från strålskyddssynpunkt, 4. delta i utformningen av rutiner för omhändertagande av patienter som administrerats radioaktiva ämnen, 5. svara för mätmetodik vid mätningar av aktivitet som administreras till patienter samt vid handhavande och kontroll av mätinstrument, 6. delta i utredningar av oplanerade händelser som är av betydelse från strålskyddssynpunkt, 7. medverka vid upphandling av utrustningar för nukleärmedicinsk verksamhet, 8. planera och kontrollera strålskyddet vid ny- och ombyggnad av lokaler, 9. i samråd med berörd personals chefer och den som innehar den radiologiska ledningsfunktionen svara för sådan utbildning som är av betydelse från strålskyddssynpunkt, 10. svara för utformning av rutiner för kontroll av personalstråldoser och 11. medverka vid framtagning av rutiner för transporter av radioaktiva ämnen och hantering av radioaktivt avfall. 6 All personal i verksamheten skall ha sådan teoretisk och praktisk utbildning som behövs för att arbetet skall kunna utföras på ett från strålskyddssynpunkt tillfredsställande sätt. Rutiner för utbildning av personalen skall finnas skriftligt dokumenterade i den kvalitetshandbok som avses i 7. Av dokumentet skall framgå vilka utbildningsmoment olika personalkategorier måste ha gått igenom för att få utföra ett visst arbete. För personal som rutinmässigt arbetar med undersökningar av barn, med screeningverksamhet, eller med doskrävande undersökningar skall särskilt höga krav ställas på utbildning. Personalen skall genom kvittering bekräfta att säkerhetsrutiner och andra utbildningsmoment genomgåtts.

3 Kvalitetssäkring 2 7 Tillståndshavaren skall ha ett upprättat kvalitetssäkringsprogram. En i programmet ingående kvalitetshandbok skall minst omfatta 1. beskrivning av procedurer som tillförsäkrar att rätt patient får rätt radiofarmakum och rätt aktivitetsmängd, 2. beskrivningar av särskilda rutiner för anpassning av aktiviteter för administrering till barn, 3. en beredskapsplan som omfattar åtgärder i syfte att mildra de skadliga effekterna om en feladministrering trots allt skulle ske, 4. beskrivning av åtgärder som skall vidtas om en patient med kvarvarande aktivitet i kroppen avlider, 5. procedurer för kontroll av funktionen hos gammakamera, upptagsmätare och annan apparatur som används i verksamheten, 6. beskrivning av rutiner för anskaffning, kalibrering, handhavande och underhåll av strålskyddsinstrument, instrument för att identifiera radionuklider samt aktivitetsmätare och 7. program för utbildning av berörd personal. 8 Instrument för aktivitetsmätning skall kontrolleras med avseende på funktion och stabilitet minst en gång i månaden. Resultaten av kontrollerna skall dokumenteras. Lokaler 9 Beredning av radioaktiva preparat inför administrering till patienter skall ske i ett laboratorium som är avsett för hantering av öppna strålkällor. 10 Administrering av radiofarmaka skall ske i ett utrymme som är lätt att rengöra och lämpligt för hantering av öppna strålkällor. Transportavståndet mellan laboratoriet där det radioaktiva preparatet bereds och patienten skall vara så kort som är rimligt möjligt. 11 Patienter som har tillförts radioaktiva ämnen för behandling och som stannar kvar på sjukhuset skall placeras så att stråldoserna till personal, andra patienter eller besökare blir så små som är rimligt möjliga. Dosplanering 12 Varje behandling skall föregås av en individuell dosplanering, som skall utföras i nära samarbete mellan läkare och sjukhusfysiker. Dosplaneringen skall göras så att exponeringen av målvävnaden blir tillräcklig för att uppnå den avsedda effekten, medan stråldosen till omgivande frisk vävnad blir så liten som är rimligt möjlig. Behandlingar får inte fraktioneras av andra skäl än rent medicinska. 2 Allmänna föreskrifter om kvalitetssystem ges i Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (SOSFS 1996:24) om kvalitetssystem i hälso- och sjukvården.

4 13 Sjukhusfysikern skall svara för att kontrollmätning av den aktivitet som tillförs patienten utförs före varje behandling. Utförd kontroll skall signeras. Diagnostiska referensnivåer 14 För de olika typer av undersökningar för vilka Statens strålskyddsinstitut har fastställt diagnostiska referensnivåer, skall medelvärdena av tillförd aktivitet för en grupp normalstora patienter bestämmas. Om de därvid funna medelvärdena överskrider de diagnostiska referensnivåerna, skall orsaken till detta utredas och åtgärder vidtas för att optimera undersökningarna. Resultaten av medelvärdesbestämningarna skall dokumenteras och på anmodan lämnas till Statens strålskyddsinstitut. Gravida eller ammande kvinnor 15 Vid planering av undersökning eller behandling av en kvinna i fertil ålder skall hänsyn tas till om hon är gravid eller ammar. Om graviditet föreligger eller inte kan uteslutas skall berättigandet av bestrålningen och huruvida den är brådskande prövas särskilt. Kvinnor som ammar skall, innan undersökningen eller behandlingen påbörjas, informeras om rekommenderat amningsuppehåll enligt avsnitt 1 i de allmänna råden. Begränsning av stråldoser 16 Tillståndshavaren skall se till att det finns upprättade rutiner för när en patient får lämna sjukhuset efter behandling. Vägledande skall vara en bedömning av vilka stråldoser som anhöriga och personer ur allmänheten kan utsättas för. Härvid skall det vara osannolikt att den effektiva dosen 1. för någon person ur allmänheten överstiger 0,3 millisievert (msv), 2. för anhöriga barn överstiger 1 msv och 3. för anhöriga vuxna överstiger 3 msv eller, för anhöriga i åldern 60 år eller mer, överstiger 15 msv. Rekommenderade aktivitetsvärden för när en patient kan skrivas ut från sjukhuset anges i avsnitt 2 i de allmänna råden. 17 Innan en patient lämnar sjukhuset skall den som har utfört behandlingen se till att patienten, dennas ledsagare och berörd nära anhörig, i tillämpliga delar, får sådan information som avses i avsnitt 2 i de allmänna råden samt i övrigt vad som rekommenderas i avsnitt 3 i de allmänna råden. Informationen skall vara skriftlig och formulerad så att den kan förstås av en lekman. Statistiska uppgifter 18 Tillståndshavaren skall före den 30 april till Statens strålskyddsinstitut lämna uppgifter avseende verksamheten föregående kalenderår. Uppgifterna skall för varje typ av undersökning eller behandling omfatta

5 antalet undersökningar och behandlingar, och därvid använda radioaktiva läkemedel samt medeltalet av tilldelade aktiviteter. Undantag 19 Om det finns särskilda skäl får Statens strålskyddsinstitut medge undantag från dessa bestämmelser. Övergångsbestämmelser Den radiologiska ledningsfunktionen får av tillståndshavaren tilldelas en legitimerad läkare med specialistkompetens som ligger nära nukleärmedicinen, och som har tidigare erfarenhet av nukleärmedicin innan nukleärmedicin formaliserades som en särskild specialitet av Socialstyrelsen. ALLMÄNNA RÅD 1. Rekommenderade tidsuppehåll för amning efter administrering av olika radiofarmaka Dessa rekommendationer är hämtade ur rapport European Commission, Radiation protection 100: Guidance for protection of unborn children and infants irradiated due to parental medical exposures Normalt behövs inget tidsuppehåll för nedanstående radiofarmaka. 51 Cr-EDTA 99 Tc m -DMSA 99 Tc m -DTPA 99 Tc m -difosfonat 99 Tc m -glukoheptonat 99 Tc m -glukonat 99 Tc m -HMPAO 99 Tc m -MIBI 99 Tc m -kolloider 1.2 Inget tidsuppehåll behövs om den administrerade aktiviteten inte är högre än nedanstående aktivitetsnivåer. 99 Tc m -MAG3 111 In-leukocyter 201 Tl-klorid 100 MBq 20 MBq 80 MBq 3 Office for Official Publications of the European Communities, L-2985 Luxemburg, ISBN

6 1.3 Tidsuppehåll i amningen vid administrerad aktivitet: 99 Tc m -MAA 99 Tc m -perteknetat 99 Tc m -perteknetat 100 MBq: 80 MBq: 800 MBq: 12 h 24 h 48 h 1.4 Tidsuppehåll vars längd beror på prognos baserad på mätresultat av den specifika aktiviteten i bröstmjölken och den biologiska halveringstiden. 99 Tc m -RBC 99 Tc m -teknegas 99 Tc m -MAG3 (>100 MBq) 99 Tc m -mikrosfärer 99 Tc m -pyrofosfat 123 I-jodid 123 I-MIBG 123 I-hippuran 1.5 Efter behandling bör amning som regel avbrytas. 2. Rekommendationer angående patienter som behandlats med radioaktiva ämnen Patienten bör stanna på sjukhuset minst så länge aktiviteten i kroppen överstiger de värden som meddelas i tabellen nedan. För radionuklider som inte omfattas av tabellen kan Statens strålskyddsinstitut ange tillämpliga värden. Om de rekommenderade dosrestriktionerna för omgivande personer inte kan efterlevas, exempelvis på grund av lång restid eller om det finns små barn i hemmet, bör patienten stanna på sjukhuset tills aktivitetsnivån avtagit ytterligare. Sjukhusfysikern bedömer tidpunkten för när patienten kan lämna sjukhuset och när strålskyddsåtgärder inte längre behöver iakttas. Patienten informeras om tidpunkterna i samband med att information enligt 17 och avsnitt 3 lämnas. 2.1 Rekommenderade högsta aktivitetsnivåer (MBq) hos patienter i olika situationer. 131 I 32 P 90 Y Strålskyddsåtgärder behövs bara i fråga om graviditet och amning Patienten kan lämna sjukhuset efter att ha fått information om strålskyddsåtgärder Obduktion utan strålskyddsåtgärder Kremering utan strålskyddsåtgärder

7 2.2 Inga strålskyddsåtgärder behöver vidtas efter behandling med 89 Sr om den administrerade aktiviteten inte överstiger 150 MBq. 3. Förslag till information till patienter 3.1 Bakgrund Dessa exempel är i huvudsak hämtade från rapport European Commission, Radiation protection 97: Radiation Protection following iodine- 131 therapy (Exposure due to outpatients or discharged inpatients, Office for Official Publications of the European Communities, L-2985 Luxemburg, ISBN ). Rapporten handlar om patienter som blivit behandlade med I-131, men samma principer bör användas även efter behandlingar med andra radionuklider när patienten lämnar sjukhuset. Avsnitt som inte är tilllämpliga för den enskilda patienten kan utelämnas. Ytterligare relevanta råd och en kortfattad information om risker och stråldoser kan införas. 3.2 Information Du har blivit behandlad med... för att bota... Huvuddelen av det radioaktiva ämnet kommer att lämna din kropp med avföring och urin, en mindre del genom saliv och svett. Radioaktiviteten avtar också genom radioaktivt sönderfall. Under tiden... finns det dock radioaktivitet i din kropp varför du kommer att bestråla människor i din närhet. Under den tiden bör du följa nedanstående råd. Det är din uppgift att inte utsätta anhöriga, vänner, arbetskamrater och allmänhet för onödiga stråldoser. * Den huvudsakliga försiktighetsåtgärden är att inte långvarigt (mer än en timme) befinna sig nära (kortare avstånd än 1 meter) andra människor. Under längre tid bör avståndet vara minst två meter. * Du bör inte uppehålla dig i närheten av en gravid kvinna. * Planera inte för att skaffa barn de närmaste... månaderna. * Om du har barn under tio års ålder, undvik i möjligaste mån nära kontakt som kramar och att bära dem i famnen. Barn är känsligare för strålning än vuxna. * Spädbarn bör skötas av någon annan person. * Upphör med att amma. * Nära kontakt med din partner bör begränsas till en halv timme om dagen. Ni bör inte sova i samma säng utan minst två meter från varandra. Detta gäller även om det finns en vägg mellan sängarna. Vanliga inomhusväggar skärmar inte av strålningen.

8 * Personer som är äldre än 60 år löper mycket mindre risk än yngre personer att bli skadade av strålningen från dig. För anhöriga eller nära vänner i sådana åldrar är det mindre viktig att vara försiktig. * Du kan ta emot kortvariga besök, upp till ett par timmar. Håll dig i så fall på avstånd, 2 meter eller mer. Uppmuntra inte besök av barn eller gravida kvinnor. * De flesta kan gå till sitt arbete om inte arbetet är sådant att du måste vara nära en arbetskamrat under lång tid. Informera din arbetsgivare. * Stanna hemma om du normalt arbetar i nära kontakt med barn, t.ex. på daghem. * Undvik bio- eller teaterbesök och liknande där många människor sitter nära varandra. * Du kan färdas med buss eller tåg om restiden är kort, mindre än en timme. Om bussen inte är fullsatt, försök att hitta en plats där du kan sitta ensam. * Om du åker taxi, sitt i baksätet på motsatt sida som föraren. Undvik resor under längre tid än två timmar med samma förare. * Du kan använda samma toalett som andra människor. Du ska dock hålla en extra noggrann toaletthygien. Var noga med att inte spilla eller stänka urin. * Svett och saliv kan också vara radioaktivt. Dela inte kläder, handdukar eller bestick med någon annan människa. Efter normal tvätt och disk kan sakerna användas som vanligt. * Om du måste tas in på sjukhus, berätta för personalen att du blivit behandlad med radioaktiva ämnen. Denna författning träder i kraft den 1 juli Bestämmelserna i 14 träder dock i kraft först när föreskrifter om diagnostiska referensnivåer har utgivits i Statens strålskyddsinstituts författningssamling. För styrelsen för Statens strålskyddsinstitut LARS-ERIK HOLM Mauricio Alvarez

Strålsäkerhetsmyndighetens ISSN: 2000-0987

Strålsäkerhetsmyndighetens ISSN: 2000-0987 Strålsäkerhetsmyndighetens ISSN: 2000-0987 Strålsäkerhetsmyndighetens författningssamling ISSN 2000-0987 Utgivare: Johan Strandman Strålsäkerhetsmyndighetens föreskrifter om nukleärmedicin; 1 SSMFS 2008:34

Läs mer

Strålsäkerhetsmyndighetens författningssamling. Strålsäkerhetsmyndighetens föreskrifter om nukleärmedicin; 1

Strålsäkerhetsmyndighetens författningssamling. Strålsäkerhetsmyndighetens föreskrifter om nukleärmedicin; 1 Strålsäkerhetsmyndighetens författningssamling ISSN 2000-0987 Utgivare: Johan Strandman Strålsäkerhetsmyndighetens föreskrifter om nukleärmedicin; 1 Utkom från trycket den 30 januari 2009 beslutade den

Läs mer

SSI FS 2000:4. Statens strålskyddsinstituts föreskrifter om medicinsk strålbehandling; beslutade den 28 april 2000.

SSI FS 2000:4. Statens strålskyddsinstituts föreskrifter om medicinsk strålbehandling; beslutade den 28 april 2000. SSI FS 2000:4 Statens strålskyddsinstituts föreskrifter om medicinsk strålbehandling; beslutade den 28 april 2000. Statens strålskyddsinstitut föreskriver med stöd av 7 strålskyddsförordningen (1988:293)

Läs mer

Statens strålskyddsinstituts föreskrifter om dosgränser vid verksamhet med joniserande strålning;

Statens strålskyddsinstituts föreskrifter om dosgränser vid verksamhet med joniserande strålning; SSI FS 1998:4 Statens strålskyddsinstituts föreskrifter om dosgränser vid verksamhet med joniserande strålning; beslutade den 29 oktober 1998. Statens strålskyddsinstitut föreskriver med stöd av 7, 9 2

Läs mer

Föreläggande om åtgärder

Föreläggande om åtgärder Svensk PCI Värmland AB Långnäsvägen 21 663 41 Hammarö Beslut Vårt datum: 2013-06-18 Er referens: Diarienr: SSM2013-233 Handläggare: Anders Frank Telefon: +46 8 799 4174 Föreläggande om åtgärder Strålsäkerhetsmyndighetens

Läs mer

Föreläggande om åtgärder

Föreläggande om åtgärder Region Gotland 621 81 Visby Beslut Vårt datum: 2013-11-04 Er referens: - - Diarienr: SSM2013-2306 Handläggare: Carl Bladh-Johansson Telefon: +46 8 799 4484 Föreläggande om åtgärder Strålsäkerhetsmyndighetens

Läs mer

Statens strålskyddsinstituts föreskrifter om allmänna skyldigheter vid medicinsk och odontologisk verksamhet med joniserande strålning;

Statens strålskyddsinstituts föreskrifter om allmänna skyldigheter vid medicinsk och odontologisk verksamhet med joniserande strålning; SSI FS 2000:1 Statens strålskyddsinstituts föreskrifter om allmänna skyldigheter vid medicinsk och odontologisk verksamhet med joniserande strålning; beslutade den 28 april 2000. Statens strålskyddsinstitut

Läs mer

Strålskyddsorganisation för Landstinget Kronoberg

Strålskyddsorganisation för Landstinget Kronoberg Strålskyddsorganisation för Landstinget Kronoberg Bakgrund. Verksamheter som innefattar arbete med joniserande strålning har sedan länge reglerats genom olika typer av föreskrifter, förordningar och råd.

Läs mer

Strålsäkerhetsmyndighetens ISSN:

Strålsäkerhetsmyndighetens ISSN: Strålsäkerhetsmyndighetens ISSN: 2000-0987 Strålsäkerhetsmyndighetens författningssamling ISSN 2000-0987 Utgivare: Johan Strandman Strålsäkerhetsmyndighetens föreskrifter om medicinsk strålbehandling;

Läs mer

Föreläggande avseende utbildning av nyanställda läkare och sjukhusfysiker

Föreläggande avseende utbildning av nyanställda läkare och sjukhusfysiker Landstinget Västernorrland 871 85 Härnösand Beslut Vårt datum: 2014-03-18 Er referens: 12HSN175 Diarienr: SSM2012-688 Handläggare: Carl Bladh-Johansson Telefon: +46 8 799 44 84 Föreläggande avseende utbildning

Läs mer

CBCT - lagar, förordningar och författningar

CBCT - lagar, förordningar och författningar CBCT - lagar, förordningar och författningar Bakgrund Vid Svensk Förening för Odontologisk Radiologis årsmöte 2008 diskuterades föreningens policy när det gäller det snabba utvecklingen inom Cone Beam

Läs mer

Strålsäkerhetsmyndighetens ISSN: 2000-0987

Strålsäkerhetsmyndighetens ISSN: 2000-0987 Strålsäkerhetsmyndighetens ISSN: 2000-0987 Strålsäkerhetsmyndighetens författningssamling ISSN 2000-0987 Utgivare: Johan Strandman Strålsäkerhetsmyndighetens föreskrifter om allmänna skyldigheter vid medicinsk

Läs mer

Samlad strålsäkerhetsvärdering efter inspektion. strålning inom Landstinget Sörmland

Samlad strålsäkerhetsvärdering efter inspektion. strålning inom Landstinget Sörmland RAPPORT 2015-03-05 Dokumentnummer: SSM2014-3072-3 Arbetsgrupp: Claes Metelius, Hanne Grinaker, Lena Thorsson, Mauricio Alvarez, Stefan Thunberg, Sven Richter och Carl Bladh-Johansson (inspektionsansvarig)

Läs mer

Inspektion av röntgenverksamhet vid

Inspektion av röntgenverksamhet vid Svensk PCI Värmland AB Långnäsvägen 21 663 41 HAMMARÖ Tillsynsrapport Datum: 2013-04-18 Er referens:-- Diarienr: SSM2013-233 Förrättningsdatum:2013-02-07, 2013-03-22 Ansvarig handläggare: Anders Frank

Läs mer

Lagar, föreskrifter och rekommendationer. Riktade Studiedagar i Strålskydd och Bildoptimering inom Röntgen Växjö 24-25 oktober 2006

Lagar, föreskrifter och rekommendationer. Riktade Studiedagar i Strålskydd och Bildoptimering inom Röntgen Växjö 24-25 oktober 2006 Lagar, föreskrifter och rekommendationer Riktade Studiedagar i Strålskydd och Bildoptimering inom Röntgen Växjö 24-25 oktober 2006 Samtliga lagar och FS som berör sjukvården 1. SFS 1988:220 Strålskyddslag

Läs mer

6WUnOVN\GG. 6WUnOVN\GGHIWHUMRG EHKDQGOLQJH[SRQHULQJ RUVDNDGDYSROLNOLQLVNDHOOHU XWVNULYQDSDWLHQWHU (XURSHLVNDNRPPLVVLRQHQ

6WUnOVN\GG. 6WUnOVN\GGHIWHUMRG EHKDQGOLQJH[SRQHULQJ RUVDNDGDYSROLNOLQLVNDHOOHU XWVNULYQDSDWLHQWHU (XURSHLVNDNRPPLVVLRQHQ 6WUnOVN\GG 6WUnOVN\GGHIWHUMRG EHKDQGOLQJH[SRQHULQJ RUVDNDGDYSROLNOLQLVNDHOOHU XWVNULYQDSDWLHQWHU (XURSHLVNDNRPPLVVLRQHQ Europeiska kommissionen 6WUnOVN\GG 675c/6.

Läs mer

Statens strålskyddsinstituts författningssamling

Statens strålskyddsinstituts författningssamling Statens strålskyddsinstituts författningssamling ISSN 0347-5468 Statens strålskyddsinstituts föreskrifter och allmänna råd om strålskärmning av lokaler för diagnostik eller terapi med joniserande strålning;

Läs mer

STRÅLSKYDDSUTBILDNING INOM HÄLSO- OCH SJUKVÅRDEN

STRÅLSKYDDSUTBILDNING INOM HÄLSO- OCH SJUKVÅRDEN DIREKTIV ST 1.7 / 10.12.2012 STRÅLSKYDDSUTBILDNING INOM HÄLSO- OCH SJUKVÅRDEN 1 Allmänt 3 2 Strålskyddsutbildning ges inom grund- och vidareutbildningen samt i form av fortbildning 3 2.1 Strålskydd inom

Läs mer

Föreläggande efter inspektion

Föreläggande efter inspektion BESLUT 2012-02-06 Landstinget Blekinge 371 81 Karlskrona Handläggare: Catarina Danestig Sjögren Telefon: +46 8 799 4269 Vår referens: SSM2011-3358 Objekt: Blekinge sjukhus Föreläggande efter inspektion

Läs mer

Vilka strålskyddsregler måste vi följa?

Vilka strålskyddsregler måste vi följa? Vilka strålskyddsregler måste vi följa? Henrik Karlsson Sjukhusfysiker Onkologiska kliniken och Strålningsfysik, Kalmar SK-kurs Medicinsk strålningsfysik, Linköping 2013-10-09 Onkologiska kliniken och

Läs mer

Rapport om strålskyddsinformation till patienter och anhöriga i samband med nuklearmedicinska undersökningar

Rapport om strålskyddsinformation till patienter och anhöriga i samband med nuklearmedicinska undersökningar Rapport om strålskyddsinformation till patienter och anhöriga i samband med nuklearmedicinska undersökningar Nationell arbetsgrupp tillsatt av Svensk Förening för Nuklearmedicin 2013 06 05 1 Innehåll Inledning...

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING 2000 Utgiven i Helsingfors den 15 maj 2000 Nr 422 423 INNEHÅLL Nr Sidan 422 423 Social- och hälsovårdsministeriets förordning om förpackning och märkning av biocidpreparat

Läs mer

Kategoriindelning av arbetstagare och arbetsställen, övervakning av arbetsställen och persondosmätningar

Kategoriindelning av arbetstagare och arbetsställen, övervakning av arbetsställen och persondosmätningar Sid 1(8) Kategoriindelning av arbetstagare och arbetsställen, övervakning av Kategoriindelning av personal baseras på de stråldoser arbetstagarna kan förväntas erhålla genom sitt arbete, medan kategoriindelning

Läs mer

Nuklearmedicinsk fysik på Sahlgrenska 2015. Jakob Himmelman

Nuklearmedicinsk fysik på Sahlgrenska 2015. Jakob Himmelman Nuklearmedicinsk fysik på Sahlgrenska 2015 Jakob Himmelman Nuklearmedicinsk fysik på Sahlgrenska 2016 Jakob Himmelman Nuklearmedicins fysik SU/Sahlgrenska - organisation Nuklearmedicins fysik SU/Sahlgrenska

Läs mer

Strålskyddsorganisation för Region Kronoberg

Strålskyddsorganisation för Region Kronoberg Rutin Process: Hälso- och sjukvård Område: Strålskyddshandbok Giltig fr.o.m: 2015-12-20 Faktaägare: Sara Olsson, Cheffysiker Fastställd av: Per-Henrik Nilsson, Hälso- och sjukvårdsdirektör Revisions nr:

Läs mer

Föreläggande om åtgärder för Danderyds sjukhus AB

Föreläggande om åtgärder för Danderyds sjukhus AB BESLUT 2011-06-17 Handläggare: Sven Richter Telefon: 08 799 4320 Sjukhusdirektören Danderyds sjukhus AB Vår referens: SSM 2011-555 182 88 Stockholm Föreläggande om åtgärder för Danderyds sjukhus AB Strålsäkerhetsmyndighetens

Läs mer

En liten guide till kvinnohälsa

En liten guide till kvinnohälsa En liten guide till kvinnohälsa Barnmorskemottagningarna i Primärvården Skåne vart ska jag gå? får jag tvillingar? ÄR DET RÄTT FÖR MIG? är det normalt? kostar det något? Trygghet är vår specialitet är

Läs mer

Strålskyddsorganisation vid Odontologiska fakulteten, Malmö högskola

Strålskyddsorganisation vid Odontologiska fakulteten, Malmö högskola 1(5) Strålskyddsorganisation vid Odontologiska fakulteten, Malmö högskola Definitioner Medicinsk bestrålning Med sådan avses bestrålning med joniserande och icke-joniserande strålning av Berättigande a)

Läs mer

Information till patienter och anhöriga om strålskydd i samband med nuklearmedicinska undersökningar

Information till patienter och anhöriga om strålskydd i samband med nuklearmedicinska undersökningar Information till patienter och anhöriga om strålskydd i samband med nuklearmedicinska undersökningar Agnetha Norén Disa Åstrand Eleonor Vestergren Eva Persson Heléne Brundin Henrik Båvenäs Gotti Lena Engelin

Läs mer

Föreläggande om åtgärder

Föreläggande om åtgärder Medicinsk Röntgen AB Sveavägen 64, plan 2 111 34 Stockholm Beslut Vårt datum: 2013-06-13 Er referens: - - Diarienr: SSM2013-306 Handläggare: Carl Bladh-Johansson Telefon: +46 8 799 4484 Föreläggande om

Läs mer

Riktlinje för åtgärder vid dödsfall inom kommunal hälso- och sjukvård

Riktlinje för åtgärder vid dödsfall inom kommunal hälso- och sjukvård Riktlinje för åtgärder vid dödsfall inom kommunal hälso- och sjukvård Antagen i socialnämnden 2009-05-05 69 Denna riktlinje är framtagen tillsammans med flertalet av medicinskt ansvariga sjuksköterskor

Läs mer

Sammanfattningar av Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (SOSFS) som har relevans för utförare inom kommunal vård och omsorg om äldre

Sammanfattningar av Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (SOSFS) som har relevans för utförare inom kommunal vård och omsorg om äldre Sammanfattningar av Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (SOSFS) som har relevans för utförare inom kommunal vård och omsorg om äldre Inledning Denna skrift riktar sig till dig som vill driva

Läs mer

Statens strålskyddsinstituts föreskrifter om kategoriindelning av arbetstagare och arbetsställen vid verksamhet med joniserande strålning;

Statens strålskyddsinstituts föreskrifter om kategoriindelning av arbetstagare och arbetsställen vid verksamhet med joniserande strålning; SSI FS 1998:3 Statens strålskyddsinstituts föreskrifter om kategoriindelning av arbetstagare och arbetsställen vid verksamhet med joniserande strålning; beslutade den 29 oktober 1998. Statens strålskyddsinstitut

Läs mer

Strålsäkerhetsmyndighetens ISSN: 2000-0987

Strålsäkerhetsmyndighetens ISSN: 2000-0987 Strålsäkerhetsmyndighetens ISSN: 2000-0987 Strålsäkerhetsmyndighetens författningssamling ISSN 2000-0987 Utgivare: Johan Strandman Strålsäkerhetsmyndighetens föreskrifter om röntgendiagnostik; 1 SSMFS

Läs mer

Statens strålskyddsinstituts föreskrifter om läkarundersökning för arbete med joniserande strålning;

Statens strålskyddsinstituts föreskrifter om läkarundersökning för arbete med joniserande strålning; SSI FS 1998:6 Statens strålskyddsinstituts föreskrifter om läkarundersökning för arbete med joniserande strålning; beslutade den 29 oktober 1998. Statens strålskyddsinstitut föreskriver med stöd av 7 och

Läs mer

Säker användning av mobil telefoni och datakommunikation inom Norrbottens Läns Landsting

Säker användning av mobil telefoni och datakommunikation inom Norrbottens Läns Landsting Säker användning av mobil telefoni och datakommunikation inom Norrbottens Läns Landsting Användning av mobiltelefoner och andra radiosändare nära medicinteknisk utrustning Det är tillåtet att använda mobiltelefoner,

Läs mer

Riktlinje och rutin för delegering av läkemedelshantering

Riktlinje och rutin för delegering av läkemedelshantering Riktlinje och rutin för delegering av läkemedelshantering 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Riktlinje och rutin för delegering av läkemedelshantering 3 Grundutbildning läkemedelshantering och diabetes 4 Delegering

Läs mer

Föreskrifter om ändring i Läkemedelsverkets föreskrifter (LVFS 2006: 11) om godkännande av läkemedel för försäljning m.m. ;

Föreskrifter om ändring i Läkemedelsverkets föreskrifter (LVFS 2006: 11) om godkännande av läkemedel för försäljning m.m. ; Föreskrifter om ändring i Läkemedelsverkets föreskrifter (LVFS 2006: 11) om godkännande av läkemedel för försäljning m.m. ; beslutade den xxxx. LVFS 2012:XX Utkom från trycket den Läkemedelsverket föreskriver

Läs mer

SOSFS 2013:22 (M) Föreskrifter och allmänna råd. Katastrofmedicinsk beredskap. Socialstyrelsens författningssamling

SOSFS 2013:22 (M) Föreskrifter och allmänna råd. Katastrofmedicinsk beredskap. Socialstyrelsens författningssamling SOSFS 2013:22 (M) Föreskrifter och allmänna råd Katastrofmedicinsk beredskap Socialstyrelsens författningssamling I Socialstyrelsens författningssamling (SOSFS) publiceras myndighetens föreskrifter och

Läs mer

Europeiska förklaringar om sjukhusfarmaci

Europeiska förklaringar om sjukhusfarmaci Europeiska förklaringar om sjukhusfarmaci Följande sidor innehåller de europeiska förklaringarna om sjukhusfarmaci. Förklaringarna utgör gemensamt överenskomna uttalanden om vad varje europeiskt hälso-

Läs mer

UNDERLAG FÖR KVALITETSBEDÖMNING

UNDERLAG FÖR KVALITETSBEDÖMNING UNDERLAG FÖR KVALITETSBEDÖMNING Denna utgåva är en provisorisk anpassning till den revidering som beslutades vid SPUREX den 2014-01-23. INLEDNING Inspektionen gäller dels strukturen (resurserna för utbildning),

Läs mer

Strålskyddslag (1988:220)

Strålskyddslag (1988:220) 1 of 5 27/09/2010 12:56 SFS 1988:220 Vill du se mer? Klicka för att ta fram Rättsnätets menyer. Källa: Regeringskansliets rättsdatabaser Utfärdad: 1988-05-19 Uppdaterad: t.o.m. SFS 2010:889 Strålskyddslag

Läs mer

Personalskydd. SSMFS 2008:51 om grundläggande bestämmelser för skydd av arbetstagare och allmänhet vid verksamhet med joniserande strålning

Personalskydd. SSMFS 2008:51 om grundläggande bestämmelser för skydd av arbetstagare och allmänhet vid verksamhet med joniserande strålning Personalstrålskydd Personalskydd SSMFS 2008:51 om grundläggande bestämmelser för skydd av arbetstagare och allmänhet vid verksamhet med joniserande strålning 3 kap dosgränser 4 kap kategoriindelning, 5

Läs mer

Anvisningar till ansökan för stråletisk bedömning avseende diagnostisk användning av joniserande strålning i forskningssyfte

Anvisningar till ansökan för stråletisk bedömning avseende diagnostisk användning av joniserande strålning i forskningssyfte Anvisningar till ansökan för stråletisk bedömning avseende diagnostisk användning av joniserande strålning i forskningssyfte Strålskyddskommittén bistår den regionala etikprövningsnämnden, EPN, med att

Läs mer

Läkemedelsverkets författningssamling

Läkemedelsverkets författningssamling Läkemedelsverkets författningssamling ISSN 1101-5225 Ansvarig utgivare: Generaldirektör Kjell Strandberg Läkemedelsverkets föreskrifter och allmänna råd om kontroll av radioaktiva läkemedel; LVFS 1999:4

Läs mer

Strålning och teknik II 2015 Nuklearmedicin

Strålning och teknik II 2015 Nuklearmedicin Strålning och teknik II 2015 Nuklearmedicin Kap 3.10 sid 85 tom 99 Radiologi, Aspelin & Pettersson Medicinsk användning av radioaktiva ämnen 1896 naturlig radioaktivet upptäcktes av Becquerel Artificiella

Läs mer

Nuklearmedicinsk fysik på Sahlgrenska Jakob Himmelman

Nuklearmedicinsk fysik på Sahlgrenska Jakob Himmelman Nuklearmedicinsk fysik på Sahlgrenska 2017 Jakob Himmelman Nuklearmedicins fysik SU/Sahlgrenska - organisation Nuklearmedicins fysik SU/Sahlgrenska - organisation Områden inom Sahlgrenska Universitetssjukhuset

Läs mer

Region Kronobergs organisationsplan för strålskydd

Region Kronobergs organisationsplan för strålskydd Rutin Process: 3 RGK Hälsa, vård och tandvård Område: Strålskyddshandbok Giltig fr.o.m: 2018-10-27 Faktaägare: Sara Olsson, Cheffysiker Fastställd av: Per-Henrik Nilsson, Hälso- och sjukvårdsdirektör Revisions

Läs mer

Plan för Strålsäkerhetsmyndighetens krisorganisation

Plan för Strålsäkerhetsmyndighetens krisorganisation Datum: 2015-01-25 Plan för Strålsäkerhetsmyndighetens krisorganisation Bakgrund I Sverige finns det flera kärnkraftverk och andra typer av kärntekniska anläggningar. I våra grannländer, t.ex. Finland och

Läs mer

Händelseanalys Upprepade doser av infusion Zometa till patient med nedsatt njurfunktion.

Händelseanalys Upprepade doser av infusion Zometa till patient med nedsatt njurfunktion. Datum: 2013-03-28 Händelseanalys Upprepade doser av infusion Zometa till patient med nedsatt njurfunktion. Februari 2012 Analysledare: Verksamhetsutvecklare Område Medicin, NU-sjukvården Västra Götalandsregionen

Läs mer

Strålskyddslag i sin lydelse 2004-06-01 (SFS 1988:220 med ändringar t.o.m. SFS 2004:456 införda)

Strålskyddslag i sin lydelse 2004-06-01 (SFS 1988:220 med ändringar t.o.m. SFS 2004:456 införda) SFS 1988:220 Strålskyddslag i sin lydelse 2004-06-01 (SFS 1988:220 med ändringar t.o.m. SFS 2004:456 införda) Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs följande. Inledande bestämmelser 1 Syftet med denna lag

Läs mer

Bipacksedel: Information till patienten Octreoscan

Bipacksedel: Information till patienten Octreoscan Bipacksedel: Information till patienten Octreoscan Beredningssats för radioaktiva läkemedel, 111 In-Pentetreotid 111 MBq/ml Läs noga igenom denna bipacksedel innan du ges detta läkemedel - Spara denna

Läs mer

2 Ve r k s a m h e t s u t öva r e n s k a fö r s ä k r a s i g o m p e r s o n a l e n s. den ansvariga föreståndaren 8

2 Ve r k s a m h e t s u t öva r e n s k a fö r s ä k r a s i g o m p e r s o n a l e n s. den ansvariga föreståndaren 8 Behörighet och strålskyddsutbildning för personer inom en användarorganisation 1 Allmänt 3 2 Ve r k s a m h e t s u t öva r e n s k a fö r s ä k r a s i g o m p e r s o n a l e n s behörighet och strålskyddsutbildning

Läs mer

Flera olika föreskrifter reglerar olika moment inom nuklearmedicinen

Flera olika föreskrifter reglerar olika moment inom nuklearmedicinen Lokaler och avfall Flera olika föreskrifter reglerar olika moment inom nuklearmedicinen Laboratoriearbete (beredning och dispensering) SSMFS 2008:28, 2008:51 Administration och undersökning/behandling

Läs mer

Föreläggande efter inspektion

Föreläggande efter inspektion BESLUT 2012-03-30 Södersjukhuset AB Sjukhusbacken 10 118 83 Stockholm Handläggare: Richard Odh Telefon: 08 799 44 78 Vår referens: SSM 2011-3992 Er referens: Objekt: Södersjukhuset AB Föreläggande efter

Läs mer

VRE. Information till patienter och närstående. regiongavleborg.se

VRE. Information till patienter och närstående. regiongavleborg.se VRE Information till patienter och närstående regiongavleborg.se 2 Många frågor dyker upp när man får beskedet att man är bärare av Vancomycin resistenta entrokocker - VRE. I denna broschyr får du några

Läs mer

REGEL FÖR HÄLSO OCH SJUKVÅRD I SÄRSKILT BOENDE OCH DAGLIG VERKSAMHET ENLIGT LSS. LEDNINGS- OCH YRKESANSVAR

REGEL FÖR HÄLSO OCH SJUKVÅRD I SÄRSKILT BOENDE OCH DAGLIG VERKSAMHET ENLIGT LSS. LEDNINGS- OCH YRKESANSVAR Region Stockholm Innerstad Sida 1 (11) 2014-05-16 Sjuksköterskor REGEL FÖR HÄLSO OCH SJUKVÅRD I SÄRSKILT BOENDE OCH DAGLIG VERKSAMHET ENLIGT LSS. Sida 2 (11) INNEHÅLLSFÖRTECKNING REGEL FÖR HÄLSO OCH SJUKVÅRD

Läs mer

Statens strålskyddsinstituts föreskrifter om verksamhet med acceleratorer och slutna strålkällor;

Statens strålskyddsinstituts föreskrifter om verksamhet med acceleratorer och slutna strålkällor; SSI FS 2000:9 Statens strålskyddsinstituts föreskrifter om verksamhet med acceleratorer och slutna strålkällor; beslutade den 26 maj 2000. Statens strålskyddsinstitut föreskriver med stöd av 7 och 8, strålskyddsförordningen

Läs mer

Tillgång till vårdhygienisk kompetens. Rekommendation som stöd för vårdgivarnas arbete med att förebygga vårdrelaterade infektioner

Tillgång till vårdhygienisk kompetens. Rekommendation som stöd för vårdgivarnas arbete med att förebygga vårdrelaterade infektioner Tillgång till vårdhygienisk kompetens Rekommendation som stöd för vårdgivarnas arbete med att förebygga vårdrelaterade infektioner Citera gärna Socialstyrelsens rapporter, men glöm inte att uppge källan.

Läs mer

Läkare och Förälder. observera att regelverk och siffror gäller 2016. Avtal gäller landstingskommunal sektor och pacta

Läkare och Förälder. observera att regelverk och siffror gäller 2016. Avtal gäller landstingskommunal sektor och pacta Läkare och Förälder observera att regelverk och siffror gäller 2016. Avtal gäller landstingskommunal sektor och pacta Upplägg Vad gäller? Hur gör man? Vad ska man tänka på? DU som gravid MVC-besök, föräldrautbildning

Läs mer

Bakgrund. Konsekvensutredning 2015-05-13 Dnr 4.1.1 12281/2015 1(10) Allmänt

Bakgrund. Konsekvensutredning 2015-05-13 Dnr 4.1.1 12281/2015 1(10) Allmänt Konsekvensutredning 2015-05-13 Dnr 4.1.1 12281/2015 1(10) Avdelningen för regler och behörighet Gastón Fernández Palma gaston.fernandez-palma@socialstyrelsen.se Konsekvensutredning förslag till ändring

Läs mer

Föreläggande efter inspektion

Föreläggande efter inspektion BESLUT 2012-06-15 Handläggare: Peter Björk Telefon: 08-799 42 94 Landstingsdirektören Landstinget Västernorrland 871 85 Härnösand Vår referens: SSM2012-688 Föreläggande efter inspektion Strålsäkerhetsmyndighetens

Läs mer

Läkemedelsverkets författningssamling

Läkemedelsverkets författningssamling Läkemedelsverkets författningssamling ISSN 1101-5225 Utgivare: Generaldirektör Christina Rångemark Åkerman Föreskrifter om ändring i Läkemedelsverkets föreskrifter (LVFS 2003:11) om medicintekniska produkter;

Läs mer

6WUnOVN\GG. 5LNWOLQMHUI UVN\GGDY RI GGDEDUQRFKVSlGEDUQ VRPH[SRQHUDWVI U MRQLVHUDQGHVWUnOQLQJSn JUXQGDYPHGLFLQVN EHVWUnOQLQJDYI UlOGUDUQD

6WUnOVN\GG. 5LNWOLQMHUI UVN\GGDY RI GGDEDUQRFKVSlGEDUQ VRPH[SRQHUDWVI U MRQLVHUDQGHVWUnOQLQJSn JUXQGDYPHGLFLQVN EHVWUnOQLQJDYI UlOGUDUQD 6WUnOVN\GG 5LNWOLQMHUI UVN\GGDY RI GGDEDUQRFKVSlGEDUQ VRPH[SRQHUDWVI U MRQLVHUDQGHVWUnOQLQJSn JUXQGDYPHGLFLQVN EHVWUnOQLQJDYI UlOGUDUQD (XURSHLVNDÃNRPPLVVLRQHQ Europeiska kommissionen 6WUnOVN\GG 5LNWOLQMHUI

Läs mer

TILLÄMPNING AV MAXIMIVÄRDENA FÖR STRÅLNINGSEXPONERING OCH BERÄKNINGSGRUNDER FÖR STRÅLDOSEN

TILLÄMPNING AV MAXIMIVÄRDENA FÖR STRÅLNINGSEXPONERING OCH BERÄKNINGSGRUNDER FÖR STRÅLDOSEN DIREKTIV ST 7.2 / 8.8.2014 TILLÄMPNING AV MAXIMIVÄRDENA FÖR STRÅLNINGSEXPONERING OCH BERÄKNINGSGRUNDER FÖR STRÅLDOSEN 1 Allmänt 3 2 Dosgränserna stadgas skilt för arbetstagare och befolkning 3 2.1 Allmänt

Läs mer

Föreläggande om åtgärder för Landstinget

Föreläggande om åtgärder för Landstinget BESLUT 2011-03-10 Handläggare: Sven Richter Telefon: 08 7994320 Landstingsdirektören Ledningskontoret Vår referens: SSM 2010/4421 801 88 GÄVLE Föreläggande om åtgärder för Landstinget Gävleborg Strålsäkerhetsmyndighetens

Läs mer

Riktlinje vid dödsfall i kommunal hemsjukvård.

Riktlinje vid dödsfall i kommunal hemsjukvård. Malmö stad Fastställd: 2001-10-15 Medicinskt ansvarig sjuksköterska Reviderad: 2010-04-29 Riktlinje vid dödsfall i kommunal hemsjukvård. Det finns ett antal regelverk som styr hur döden ska fastställas

Läs mer

Socialstyrelsens författningssamling

Socialstyrelsens författningssamling SOSFS 2009:16 (M) Föreskrifter Ändring i föreskrifterna och allmänna råden (SOSFS 1999:26) om att förebygga och ha beredskap för att behandla vissa överkänslighetsreaktioner Socialstyrelsens författningssamling

Läs mer

Dödsfall inom kommunal hälso- och sjukvård

Dödsfall inom kommunal hälso- och sjukvård Dödsfall inom kommunal hälso- och sjukvård Rutin Malmö Stad Upprättad Datum: Reviderad: Fastställd: 2001-10-15 2014-05-27 Medicinskt Ansvarig Sjuksköterska Innehållsförteckning Dödsfall inom kommunal hälso-

Läs mer

Riktlinje för rehabilitering i hemmet Örebro kommun

Riktlinje för rehabilitering i hemmet Örebro kommun 2011-04-13 Vv 172/2010 Rev. 2011-10-04, 2011-11-29, 120214 Riktlinje för rehabilitering i hemmet Örebro kommun Innehållsförteckning Bakgrund...3 Syfte...3 Grundkomponenter...3 Definition av rehabilitering...4

Läs mer

Regel för Hälso- och sjukvård i särskilt boende och daglig verksamhet enligt LSS: Läkemedelshantering. Region Stockholm Innerstad Sida 1 (9)

Regel för Hälso- och sjukvård i särskilt boende och daglig verksamhet enligt LSS: Läkemedelshantering. Region Stockholm Innerstad Sida 1 (9) Region Stockholm Innerstad Sida 1 (9) 2013-04-30 Sjuksköterskor Regel för Hälso- och sjukvård i särskilt boende och daglig verksamhet enligt LSS: shantering Sida 2 (9) Innehåll REGEL FÖR HÄLSO- OCH SJUKVÅRD

Läs mer

Rehabiliteringsrutin Fastställd av rektor

Rehabiliteringsrutin Fastställd av rektor Rehabiliteringsrutin Fastställd av rektor 2015-11-24 Dnr 15/802 Personalenheten Karin Åhman Rehabiliteringsrutin Mål och arbetsgivarens ansvar Målet med rehabilitering är att så fort som möjligt få tillbaka

Läs mer

Regeringens proposition 2002/03:73

Regeringens proposition 2002/03:73 Regeringens proposition 2002/03:73 Höjd åldersgräns för tandläkares och tandhygienisters rätt till offentlig ersättning Prop. 2002/03:73 Regeringen överlämnar denna proposition till riksdagen. Stockholm

Läs mer

Strålsäkerhet för strålande läkare

Strålsäkerhet för strålande läkare Strålsäkerhet för strålande läkare Regelverk, Säkerhet och Risker Röntgenveckan Uppsala 2013 Innehåll! SSM! ICRP - Berättigande, optimering och dosgränser! Regelverk! SSMFS! Ansvar och roller! Kompetens

Läs mer

Energiseminarium med inriktning på krematorieverksamheten 8-9 november Tammerfors 8 10 september 2021

Energiseminarium med inriktning på krematorieverksamheten 8-9 november Tammerfors 8 10 september 2021 Energiseminarium med inriktning på krematorieverksamheten 8-9 november 2018 Tammerfors 8 10 september 2021 Kyrkogården som kulturbärare och dess betydelse för miljön Strålsäkerhet inom många områden 2018-10-26

Läs mer

Riktlinje för användning av medicintekniska produkter (MTP) i hälso- och sjukvården inom Klippans kommun

Riktlinje för användning av medicintekniska produkter (MTP) i hälso- och sjukvården inom Klippans kommun Riktlinje för användning av medicintekniska produkter (MTP) i hälso- och sjukvården inom Klippans kommun Antagen i socialnämnden 2009-10-06 133 Riktlinjen grundar sig på SOSFS 2008:1 (M) Socialstyrelsens

Läs mer

ställa sig bakom Försäkringsmedicinska kommitténs rekommendationer

ställa sig bakom Försäkringsmedicinska kommitténs rekommendationer Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2015 09 09 1 (5) HSN 1506-0788 Handläggare: Britt Arrelöv Hälso- och sjukvårdsnämnden 2015-11-03, p 8 Försäkringsmedicinska kommitténs rekommendationer

Läs mer

Ansvar och befogenheter för medföljande personal till sjukhus

Ansvar och befogenheter för medföljande personal till sjukhus Reviderad av LGS 2015-10-15 Ansvar och befogenheter för medföljande personal till sjukhus Delregional överenskommelse mellan region och kommun när en patient med funktionsnedsättning från 18 år har behov

Läs mer

Lokalt Handlingsprogram för Palliativ vård i livets slut i Ulricehamn

Lokalt Handlingsprogram för Palliativ vård i livets slut i Ulricehamn Lokalt Handlingsprogram för Palliativ vård i livets slut i Ulricehamn De flesta människor i Sverige dör den långsamma döden där döendet är ett utdraget förlopp till följd av sjukdom eller ålder. Under

Läs mer

Medicin och juridik i samverkan

Medicin och juridik i samverkan Medicin och juridik i samverkan - bli diplomerad assistent i medicinsk verksamhet - Alldeles oavsett vad en medicinrättslig bestämmelse rör och reglerar är den till sin karaktär och i grunden en säkerhetsbestämmelse.

Läs mer

Rutin vid bältesläggning

Rutin vid bältesläggning Rutin vid bältesläggning Inledning Enligt Hälso- och sjukvårdslagen (1982:763) gäller en allmän skyldighet att erbjuda en god vård som skall ges med respekt för alla människors lika värde och för den enskilda

Läs mer

Yttrande över betänkandet Kompetens och ansvar SOU 2010:65

Yttrande över betänkandet Kompetens och ansvar SOU 2010:65 1 (7) Landstingsstyrelsens förvaltning SLL Personal Handläggare: Anders Engqvist Landstingsstyrelsen Yttrande över betänkandet Kompetens och ansvar SOU 2010:65 Ärendebeskrivning Stockholms läns landsting

Läs mer

Riskanalys. Riskanalys

Riskanalys. Riskanalys Vad är en riskanalys? Systematisk identifiering och bedömning av risk Varför ska man genomföra en riskanalys? För att upptäcka risker som kan leda till att en patient skadas För att ta fram konkreta åtgärder

Läs mer

Samordnad vård och omsorgsplanering.hur svårt kan det va??

Samordnad vård och omsorgsplanering.hur svårt kan det va?? Samordnad vård och omsorgsplanering.hur svårt kan det va?? Sonja Strandell Utvecklingsmotor/distriktssköterska Maj-Len Genberg Domesjö Utvecklingsmotor/distriktssköterska Samordnad vård- och omsorgsplanering

Läs mer

Institutionen för Asien-, Mellanöstern- och Turkietstudier

Institutionen för Asien-, Mellanöstern- och Turkietstudier Likabehandlingsplan 2016-2018 för Institutionen för Asien-, Mellanöstern- och Turkietstudier ALLMÄNNA MÅL Institutionen för Asien-, Mellanöstern- och Turkietstudier ansluter sig till de mål och riktlinjer

Läs mer

Vägledning för upprättande av. metodbeskrivning inom nuklearmedicin. Tillämpningsområde: Bild- och Funktionsmedicin. xxxxxx

Vägledning för upprättande av. metodbeskrivning inom nuklearmedicin. Tillämpningsområde: Bild- och Funktionsmedicin. xxxxxx xxxxxx Vägledning för upprättande av metodbeskrivning inom nuklearmedicin Tillämpningsområde: Bild- och Funktionsmedicin Swedac, Styrelsen för ackreditering och teknisk kontroll, Box 878, 501 15 Borås

Läs mer

LVFS 2003:11 Bilaga 1 VÄSENTLIGA KRAV I. Allmänna krav 1. Produkterna skall konstrueras och tillverkas på ett sådant sätt att de inte äventyrar

LVFS 2003:11 Bilaga 1 VÄSENTLIGA KRAV I. Allmänna krav 1. Produkterna skall konstrueras och tillverkas på ett sådant sätt att de inte äventyrar LVFS 2003:11 Bilaga 1 VÄSENTLIGA KRAV I. Allmänna krav 1. Produkterna skall konstrueras och tillverkas på ett sådant sätt att de inte äventyrar patienternas kliniska tillstånd eller säkerhet, användarnas

Läs mer

Bipacksedel: Information till patienten. Ceretec 0,5 mg beredningssats för radioaktivt läkemedel exametazim

Bipacksedel: Information till patienten. Ceretec 0,5 mg beredningssats för radioaktivt läkemedel exametazim Bipacksedel: Information till patienten Ceretec 0,5 mg beredningssats för radioaktivt läkemedel exametazim Läs noga igenom denna bipacksedel innan du ges detta läkemedel. Den innehåller information som

Läs mer

SOSFS 2012:xx (S) Utkom från trycket en 2012

SOSFS 2012:xx (S) Utkom från trycket en 2012 1 SOSFS 2012:xx (S) Utkom från trycket en 2012 Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om ansvaret för personer med demenssjukdom och bemanning i särskilda boenden; beslutade den.2012. Socialstyrelsen

Läs mer

Innocentiedeklarationen

Innocentiedeklarationen Innocentiedeklarationen År 1991 anslöt sig Sverige till den internationella koden om marknadsföring av bröstmjölksersättningar, utarbetad av WHO. Enligt den ska man skydda, främja och stödja amning. Alla

Läs mer

Zerbaxa. ceftolozan / tazobaktam. version 1.2 OFFENTLIG SAMMANFATTNING AV RISKHANTERINGSPLANEN

Zerbaxa. ceftolozan / tazobaktam. version 1.2 OFFENTLIG SAMMANFATTNING AV RISKHANTERINGSPLANEN EMA/513109/2015 Zerbaxa ceftolozan / tazobaktam version 1.2 OFFENTLIG SAMMANFATTNING AV RISKHANTERINGSPLANEN VI.2 Delområden av en offentlig sammanfattning Detta är en sammanfattning av riskhanteringsplanen

Läs mer

Om samordnad individuell plan enligt HSL 3 f och SoL 2 kap. 7 och andra förutsättningar. Linda Almqvist (jurist)

Om samordnad individuell plan enligt HSL 3 f och SoL 2 kap. 7 och andra förutsättningar. Linda Almqvist (jurist) Om samordnad individuell plan enligt HSL 3 f och SoL 2 kap. 7 och andra förutsättningar Linda Almqvist (jurist) - Jag har en plan!..eller? Begreppsdiagram planer inom vård och omsorg mål för att uppnå

Läs mer

Radiofarmakaterapier i Sverige

Radiofarmakaterapier i Sverige 2003:05 HELENE JÖNSSON Radiofarmakaterapier i Sverige kartläggning över metoder FÖRFATTARE/ AUTHOR: Helene Jönsson AVDELNING/ DEPARTMENT: Avdelning för personal- och patientstrålskydd/ Department of Occupational

Läs mer

Riktlinjer för hälso- och sjukvård.

Riktlinjer för hälso- och sjukvård. BURLÖVS KOMMUN Socialförvaltningen Ninette Hansson Medicinskt ansvarig sjuksköterska/ Kvalitetscontroller 2012-10-10 Beslutad av 1(10) Ninette Hanson Riktlinjer för hälso- och sjukvård. Delegering Denna

Läs mer

Hantering av läkemedel

Hantering av läkemedel Revisionsrapport Hantering av läkemedel och läkmedelsanvändning av äldre Kalmar kommun Christel Eriksson Cert. kommunal revisor Stefan Wik Cert. kommunal revisor Innehåll 1. Bakgrund... 1 2. Regler och

Läs mer

Instruktion för Sveriges riksbank Bilaga 2

Instruktion för Sveriges riksbank Bilaga 2 Instruktion för Sveriges riksbank Bilaga 2 Inledning 1 Fullmäktige i Riksbanken har beslutat om arbetsordningen i Riksbanken. Arbetsordningen anger Riksbankens övergripande organisation och reglerar vissa

Läs mer

Gränsvärdet 1 500 Bq/kg gäller för. Gränsvärdet 300 Bq/kg gäller för. Rapport om cesiummätning i sundsvall

Gränsvärdet 1 500 Bq/kg gäller för. Gränsvärdet 300 Bq/kg gäller för. Rapport om cesiummätning i sundsvall Rapport om cesiummätning i sundsvall Miljönämnden anger i mål och resursplanen (MN MRP 2013 2012-11-07 81) att konkurrensstörande verksamhet ska avvecklas. Utredningar ska göras under 2013 för att identifiera

Läs mer

www.ljungby.se Rapport Avtalsuppföljning hemtjänst LOV 2015 Sammanställd av socialförvaltningens kvalitetsgrupp

www.ljungby.se Rapport Avtalsuppföljning hemtjänst LOV 2015 Sammanställd av socialförvaltningens kvalitetsgrupp www.ljungby.se Rapport Avtalsuppföljning hemtjänst LOV 2015 Sammanställd av socialförvaltningens kvalitetsgrupp Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Bakgrund... 4 Metod... 4 Resultat, kommentarer

Läs mer

Förfrågan om att delta i ett forskningsprojekt

Förfrågan om att delta i ett forskningsprojekt 1 Förfrågan om att delta i ett forskningsprojekt Ändtarmscancer: operation med stomi där anus lämnas kvar eller tas bort. (Hartmann eller Abdominoperineal excision med intersfinkterisk dissektion vid rektalcancer:

Läs mer

Delområden av en offentlig sammanfattning

Delområden av en offentlig sammanfattning Pemetrexed STADA 25 mg/ml koncentrat till infusionsvätska, lösning 7.5.2015, Version V1.1 OFFENTLIG SAMMANFATTNING AV RISKHANTERINGSPLANEN VI.2 Delområden av en offentlig sammanfattning VI.2.1 Information

Läs mer