Tystnad är producerad 2011 av Studieförbundet Vuxenskolan i Burträsk för Folkbildningsnätet.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Tystnad är producerad 2011 av Studieförbundet Vuxenskolan i Burträsk för Folkbildningsnätet."

Transkript

1 Studiehandledning

2 Tystnad är producerad 2011 av Studieförbundet Vuxenskolan i Burträsk för Folkbildningsnätet. Verket är licensierad under en Creative Commons Erkännande-IckeKommersiell 3.0 Unported Licens Materialet finns på Alla filmer finns på Youtube-kanalen

3 Tystnad mäns våld mot kvinnor Introduktion I Tystnad möter du Lena och hennes man Henrik. Det mesta ser väl ut att vara som hos de flesta familjer, men bakom den starka fasaden döljs en mörk sida. Allt eftersom berättelsen går framåt får man en uppfattning om att allt inte är så bra mellan Lena och Henrik. Att det finns många typer av våld får man i produktionen snabbt lära sig. Tanken med det digitala studiematerialet är att sprida kunskap om det tysta våldet, det som sker i hemmet. Vad kan du som kompis, eller anhörig göra, hur kan man se signalerna m m? Till grund för det digitala studiematerialet ligger teatermonologen Tystnad av Samuel Björkman, som sedan filmats i små scener. Till varje träff är det i denna handledning föreslaget att ni ser två filmer som sedan diskuteras i grupp i ett närcirkelsammanhang, eller på nätet genom Folkbildningsnätet, eller dylik plattform. Ni kan naturligtvis själva göra en helt annan plan. För att kunna se filmerna behöver ni Adobe flash-player, Real player, eller QuickTime. Vi rekommenderar att ni ser filmerna direkt på webbsidan, men samtliga filmer går också att ladda ner som Quicktimefilmer (MP4). Genom webbsiten finns det också en hel del tips på ytterligare material som kan användas som komplement. Produktionen Tystnad togs fram hösten 2010 av Studieförbundet Vuxenskolans avdelning i Burträsk för Folkbildningsnätet.

4 Träff 1: Film 1 och 2 Introduktion Film 1: Lena presenterar sig I filmen berättar Lena om vem hon är, var hon jobbar och lite om sin familj. Vid första anblicken kanske man inte tycker att filmen är så anmärkningsvärd, men lyssna noga på hennes berättelse, titta på kroppsspråk m m. Vad ser och hör ni? Finns det några signaler som pekar på att något inte är riktigt som det ska vara? Be deltagarna göra en egen presentation av livet, familjen, yrket. Ser de några likheter/skillnader mellan deltagarnas berättelser och Lenas berättelse? Vad berättar vi när vi berättar om oss själva? Vad utelämnar vi och varför? Introduktion Film 2: Nattligt förhör Titta på. Lena kommer hem sent och Henrik väntar. Hur upplever deltagarna Lena och Henriks beteende? Har Henrik anledning att vara arg? Hur skulle deltagarna ha reagerat om maken/sambon kommit hem sent? Vilka frågor skulle deltagarna ha ställt? Skiljer de sig mot de som Henrik ställer i filmen? Vilken skuld har Lena till Henriks upprördhet? Be deltagarna ge exempel på vad som kan falla inom ramen för FN:s definition på Våld mot kvinnor.

5 Träff 2: Film 3 och 4 Introduktion Film 3: Smekmånad Henrik visar tydliga tecken på svartsjuka. Detta är ett begrepp som kan ta sig många uttryck. En av frågorna som kan ställas är varför hon inte lämnar honom. Den kan man förstås också vända på och fråga sig varför inte han lämnar henne om hon inte ser ut att vara så trogen? Be deltagarna berätta om sina erfarenheter av svartsjuka. Har de själva känt svartsjuka, eller råkat ut för det. Hur utspelades det? När i förhållandet börjar svartsjuka visa sig, om det existerar? Introduktion Film 4: Hos mormor I filmen kan man få vissa antydningar om Henriks påtryckningar från sin mormor. Lena är inte riktigt accepterad av mormodern. En viktig fråga här är vad familjen betyder för Henriks beteende? Är det ett inlärt beteende, eller ett medfött beteende? Lena hör hur mormodern talar illa om henne inför barnen. Enligt Kommittén mot barnmisshandel uppskattades 2001 att 10 procent av alla barn i Sverige någon gång sett sin pappa slå mamman och att 5 procent har gjort det många gånger. Hur tror ni barnen reagerar på detta? Diskutera vad som kan vara medfött och inlärt beträffande Henriks beteende! Varför blir man våldsam? Kan kraven hemifrån leda till att man utvecklar ett speciellt beteende? Kan kulturell bakgrund spela in? Hur tror ni barnen påverkas av mormoderns beteende?

6 Träff 3: Film 5 och 6 Introduktion Film 5: Slag och sparkar Lena blir lite berusad och glad. Något som absolut inte gillas av Henrik. Situation går överstyr och han misshandlar henne med slag och sparkar. Diskutera om situationen är realistisk. Vilka situationer reagerar du på? Vad skulle du göra om du såg något sådant här hända framför dina ögon? Vågar vi lägga oss i? När har man tillåtelse att ingripa? Kan man förändra en man som slår? Kan en dömd våldsverkare rehabiliteras och i så fall hur? Vilka psykosomatiska symtom kan vara tecken på att någon utsatts för våld? Introduktion Film 6: I sängkammaren Henrik kommer hem sent och surnar till när Lena vill sova. Lena misshandlas i duschen. Diskutera, ökar våldet på grund av alkoholen? Vad borde Lena ha gjort efter denna misshandel?

7 Träff 4: Film 7 och 8 Introduktion Film 7: Bilfärden Lena besöker sin mamma för att hjälpa till med flytten. Mamman frågar en hel del om hur Lena mår. På vägen hem från sin mamma börjar Lena fundera över om hon verkligen vill åka hem. Av någon anledning åker Lena av vägen. Hon hamnar på sjukhuset och får veta att hon har tur som lever. Henrik finns där och visar oro. Vad tror ni hade hänt om Lena berättat om sin verklighet? Hur skulle mamman reagera om hon fick ett ärligt svar? Hur skulle historien fortsätta? Vilka tankar tror ni rör sig i Lena? Diskutera Henriks reaktion är den äkta? Kommer denna händelse att förändra Henriks beteende? När borde sjukvården reagera? Ta reda på hur sjukvården fungerar idag! Vad har man för beredskap för tecken på våld i hemmet? Introduktion Film 8: Läkarkontakt Lena får ett samtal från sin läkare och får veta att hon ska på återbesök. Henrik reagerar blixtsnabbt och pekar på att hon kallat sin läkare vid namn. Han accepterar inte ett återbesök Gipset kan vi ta bort själva! Vad är det som gör att Henrik reagerar så stark? Hade Lena kunnat göra något för att undvika situationen? Hur tror ni att situationen slutar?

8 Träff 5: Film 9 Introduktion Film 9: Misshandel Lena misshandlas svårt. Misshandeln känner inga gränsen och Lena blir nästan kvävd till döds vid detta tillfälle. Hon förlorar medvetandet och vaknar upp i sin säng. Henrik har duschat henne! Diskutera, finns det något som hade kunnat stoppa detta? Tror ni att Lena någonsin lämnar Henrik? Hur skulle vi agera om vi misstänkte att någon av våra nära befann sig i en förtryckarrelation? Vet vi vilka möjligheter till hjälp det finns att få? Kan jag som anhörig/kompis göra en anmälan anonymt? Ta reda på vad som händer efter en anmälan!

9 Studiematerial Det digitala studiematerialet Tystnad kan med fördel kompletteras med andra former av studiematerial. Här följer några exempel: Våld mot kvinnor och män i nära relationer Brottsförebyggande rådet Brå Belyser med hjälp av resultat från den Nationella Trygghetsundersökningen (NTU) hur våld i nära relationer ser ut och vilken omfattning det har. ISBN: Straffrätt och mäns våld mot kvinnor : om straffrättens förmåga att producera jämställdhet Av Monica Burman En avhandling som synliggör hur våldet, gärningsmannen och brottsoffret framställs i straffrätten ISBN: Våld mot kvinnor : om polisiär hot- och riskbedömningar Av Peter Strandell och Magnus Lindgren Rapport som presenterar en undersökning om polisens arbete med våld mot kvinnor. ISBN: Det slutna rummet Boken syftar till att göra något åt mäns våld mot kvinnor och att skapa en attitydförändring mot våld i nära relationer. Boken kan med fördel användas som studiehandledning. Målet är att alla grundskole och Gymnasieeelever, kommer att läsa och diskutera bokens innehåll. ISBN13: Våldsutsatta kvinnor : samhällets ansvar av Gun Heimer Om mäns våld mot kvinnor och vilka olika ansvarsområden som berörda myndigheter har. ISBN13:

10 I arbete med våldsutsatta kvinnor : handbok för yrkesverksamma av Josefin Grände, Lisa Lundberg, Maria Eriksson Ger kunskap, metoder och förhållningssätt i arbetet med våldsutsatta kvinnor. Boken vänder sig till dig som arbetar med människor inom till exempel socialtjänst, hälso- och sjukvård, äldreomsorg, psykiatri, skolor, ungdomsmottagningar, kyrkan eller inom en frivilligorganisation. ISBN13: Videofilm och radioprogram Varför inte komplettera studierna med andra media. Här är några exempel på spelfilm, dokumentärer och radioprogram. Följande kan hämtas från Folkbildningskanalen på Folkbildningsnätets resurssidor (www.resurs.folkbildning.net), eller Mediacentralen: Osynliga sår : Mamma blir slagen (Video från UR) Vad gör man om pappa slår mamma? (9 min.) Barnaministeriet : Mamma blir slagen (Radio från UR) Hur är det att växa upp i en familj där pappa slår mamma? (52 min.) När mörkret faller (DVD) Svensk spelfilm av Anders Nilsson och Joakim Hansson. I filmen får vi se tre historier om våldet ur offrens synvinkel. Vexator - himmel till helvete (VHS) Av Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige Den kärleksfulle pojkvännen förvandlas till en kontrollerande, svartsjuk och misshandlande sambo. Så snart de flyttat tillsammans börjar han avskärma sin sambo från vänner och släktingar.

11 Synpunkter? Denna studieplan är alltid under utveckling. Har ni synpunkter på upplägget, fler, eller färre frågor, så tar vi mycket gärna emot dina synpunkter. Skicka ett mail till

12

4. BARN SOM LEVER MED VÅLD

4. BARN SOM LEVER MED VÅLD 4. BARN SOM LEVER MED VÅLD 4.1 Från barnets perspektiv Ett av tio barn har upplevt våld i sina familjer (SOU 2001:18). Den 1 juli 2007 förstärktes socialtjänstlagen: 5 kap 11 SoL Till socialnämndens uppgifter

Läs mer

I skuggan av våldet. Filmen vänder sig till

I skuggan av våldet. Filmen vänder sig till HANDLEDNING I skuggan av våldet är en film om barns utsatthet i familjer där våld förekommer. En film om barn som växer upp i ett hem där mamman utsätts för våld av pappan, om en grupp barn som ofta glöms

Läs mer

s k a j a g g ö r a?

s k a j a g g ö r a? V a d s k a j a g g ö r a? 31 brev till kvinnojourerna och tjejjourerna 1 Manifest Sverige är ett av världens minst ojämställda länder. Ändå är mäns våld mot kvinnor ett av våra största samhällsproblem.

Läs mer

DET TYSTA VITTNET en utvärdering av barngruppverksamheten för barn som bevittnat våld i Katrineholm, Flen och Vingåker

DET TYSTA VITTNET en utvärdering av barngruppverksamheten för barn som bevittnat våld i Katrineholm, Flen och Vingåker DET TYSTA VITTNET en utvärdering av barngruppverksamheten för barn som bevittnat våld i Katrineholm, Flen och Vingåker Katarina Enqvist-Bolin Ola Nordqvist Innehållsförteckning INLEDNING 3 BAKGRUND 4 Barngrupper

Läs mer

Våld i nära relationer

Våld i nära relationer Våld i nära relationer - handlingsplan för social- och omsorgsförvaltningen R Dnr 2011-029-730 Rev iderad Dnr 2012-030-790 2012-05-29 72 Innehållshållsförteckning 1 Inledning 4 2 Korta fakta om våld i

Läs mer

Våld i nära relation. Handlingsplan

Våld i nära relation. Handlingsplan Våld i nära relation Handlingsplan Förord I Sverige drabbas dagligen mellan 200 och 300 kvinnor av våld utfört av en man de har eller har haft en nära relation med, i flera fall finns det barn som bevittnar

Läs mer

Om sexuell exploatering och hur du kan hjälpa utsatta barn och unga

Om sexuell exploatering och hur du kan hjälpa utsatta barn och unga Om sexuell exploatering och hur du kan hjälpa utsatta barn och unga Men fråga mig bara är en vägledning som riktar sig till dig som jobbar med barn och unga. Här beskrivs vad sexuell exploatering är och

Läs mer

Otrygghet är att ha ett bultande hjärta

Otrygghet är att ha ett bultande hjärta Otrygghet är att ha ett bultande hjärta En undersökning om ungdomar som går i gymnasiesärskolan och deras upplevelser av mobbning, hot och våld. Rädda Barnen kämpar för barns rättigheter. Vi väcker opinion

Läs mer

Handbok för socialtjänstens arbete med Kvinnor som utsatts för våld och barn som upplevt våld i nära relationer

Handbok för socialtjänstens arbete med Kvinnor som utsatts för våld och barn som upplevt våld i nära relationer Ljusdals Kommun Handbok för socialtjänstens arbete med Kvinnor som utsatts för våld och barn som upplevt våld i nära relationer ljusdal.se Förord Socialtjänstens lagstadgade ansvar Socialtjänstlagen Våld

Läs mer

Man kanske inte vågar börja prata om det själv. Kan underlätta om någon börjar

Man kanske inte vågar börja prata om det själv. Kan underlätta om någon börjar Man kanske inte vågar börja prata om det själv. Kan underlätta om någon börjar - en enkätundersökning bland kvinnor på mödravårdcentralen i Åtvidaberg om hälsa och kränkningar Camilla Forsberg Åtvidabergs

Läs mer

Rädda Barnen 107 88 Stockholm Landsvägen 39, Sundbyberg Tel: 08-698 90 00 kundservice@rb.se www.raddabarnen.se

Rädda Barnen 107 88 Stockholm Landsvägen 39, Sundbyberg Tel: 08-698 90 00 kundservice@rb.se www.raddabarnen.se Rädda Barnen 2013 Författare: Anna Norlén Redaktion: Yara Anttila, Ylva Edling, Anna Fairbrass Formgivning: Lowe Brindfors Illustration: Moa Hoff/ Söderberg Agentur Första upplagan ISBN: 978-91-7321-446-9

Läs mer

Handledarmaterial. Ska vi byta? Sex mot...?

Handledarmaterial. Ska vi byta? Sex mot...? Handledarmaterial Handledarmaterial Ska vi byta? Sex mot...? Första upplagan: 5 000 ex Utgivningsår: 2011 Produktion: 1000 Möjligheter Utgivare: 1000 Möjligheter Grafisk form och illustration: Fiin -

Läs mer

Innehåll Inledning VÅLD MOT KVINNOR En händelse Den farligaste platsen Historik och statistik Misshandelsprocessen Orsak och funktion samt vissa enkla åtgärder VÅLD MOT BARN Historik och statistik Orsak

Läs mer

Det goda samtalet. Polisutbildningen, Umeå universitet Moment 4:3, Fördjupningsarbete Vårtermin, 2008 Rapport nr. 480

Det goda samtalet. Polisutbildningen, Umeå universitet Moment 4:3, Fördjupningsarbete Vårtermin, 2008 Rapport nr. 480 Polisutbildningen, Umeå universitet Moment 4:3, Fördjupningsarbete Vårtermin, 2008 Rapport nr. 480 Det goda samtalet - samtalets betydelse mellan polis och våldsutsatta kvinnor Susanne Kanon Abstract Kvinnovåldet

Läs mer

Lärarhandledning Osynliga sår

Lärarhandledning Osynliga sår Lärarhandledning Lärarhandledning Osynliga sår Förord... 3 Inledning... 4 Inför användningen av programmen... 5 Inventera era styrkor och svagheter... 5 Fördomarna och verkligheten... 5 Frågor att reflektera

Läs mer

Lärarhandledning inför Det tar tid att bli ung. Att tänka på inför och efter vårt besök

Lärarhandledning inför Det tar tid att bli ung. Att tänka på inför och efter vårt besök Lärarhandledning inför Det tar tid att bli ung Denna handledning är baserad på en lärarhandledning utgiven av UR inför programmen Osynliga Sår som är en programserie om utsatta barn. Delen som handlar

Läs mer

en fyrkantig himmel en film om barnmisshandel

en fyrkantig himmel en film om barnmisshandel en fyrkantig himmel en film om barnmisshandel Denna handledning är tänkt som ett hjälpmedel för dig som förbereder visning av En fyrkantig himmel. Om filmen ska visas för ungdomar behöver man förbereda

Läs mer

Anders Danielsson svarar på barns frågor

Anders Danielsson svarar på barns frågor 1 2014-03-12 Anders Danielsson svarar på barns frågor I slutet av februari 2014 träffade Migrationsverkets generaldirektör Anders Danielsson BRIS generalsekreterare Kattis Ahlström för att prata om hur

Läs mer

Utbildning för scoutledare - deltagarmaterial. Trygga Möten

Utbildning för scoutledare - deltagarmaterial. Trygga Möten Utbildning för scoutledare - deltagarmaterial Trygga Möten Välkommen till kursen Trygga Möten! Trygga Möten är en obligatorisk kurs för alla som är ledare, för barn, och över 15 år. Även den som är invald

Läs mer

MAN INNAS! En handbok för barn och unga som lever med skyddade personuppgifter.

MAN INNAS! En handbok för barn och unga som lever med skyddade personuppgifter. MAN VI U INNAS! En handbok för barn och unga som lever med skyddade personuppgifter. Länsstyrelsen Östergötland Handbok: Man vill ju finnas! En handbok för barn och unga som lever med skyddade personuppgifter.

Läs mer

RÄTTEGÅNGEN - hur blir den?

RÄTTEGÅNGEN - hur blir den? RÄTTEGÅNGEN - hur blir den? RÄTTEGÅNGEN - hur blir den? 1 Brottsoffermyndigheten Box 470 901 09 Umeå Brottsoffermyndigheten, Anna Wiberg och Monica Burman Grafisk design: Kombi Marketing AB, www.kombimarketing.se

Läs mer

Antagen av Socialnämnden 2009-05-06, 35 Riktlinjer för arbetet med våldutsatta kvinnor och barn

Antagen av Socialnämnden 2009-05-06, 35 Riktlinjer för arbetet med våldutsatta kvinnor och barn 2009-05-06 dnr 40/09-750 1 Antagen av Socialnämnden 2009-05-06, 35 Riktlinjer för arbetet med våldutsatta kvinnor och barn I Älvsbyns kommun ska våldsutsatta kvinnor och alla barn som bevittnat eller själva

Läs mer

HANDLINGSPLAN KVINNOFRID

HANDLINGSPLAN KVINNOFRID 1 HANDLINGSPLAN KVINNOFRID Kommunfullmäktige 2010-11-29 98 2 Förord Ett liv fritt från våld och förtryck det är en rättighetsfråga. Regeringen har under de senaste fyra åren gjort en stor satsning på att

Läs mer

En hjälp till dig som anar. En broschyr om anmälningsplikt.

En hjälp till dig som anar. En broschyr om anmälningsplikt. En hjälp till dig som anar En broschyr om anmälningsplikt. En hjälp till dig som anar att ett barn misshandlas eller far illa. Enligt svensk lag är man skyldig att anmäla om man känner till något som kan

Läs mer

Berätta inte för någon om vårt samtal!

Berätta inte för någon om vårt samtal! Berätta inte för någon om vårt samtal! Handbok för elevhälsopersonal som stödjer ungdomar utsatta för hedersrelaterat våld och förtryck/tvångsgifte Riksorganisationen GAPF Glöm Aldrig Pela och Fadime Skänk

Läs mer

DETTA BORDE ALLA VETA OM SEXUELLA ÖVERGREPP MOT BARN

DETTA BORDE ALLA VETA OM SEXUELLA ÖVERGREPP MOT BARN DETTA BORDE ALLA VETA OM SEXUELLA ÖVERGREPP MOT BARN Enligt FN:s Barnkonvention har barn rätt att skyddas mot alla former av sexuellt utnyttjande och sexuella övergrepp. Barn som har utsatts för någon

Läs mer

DIN EGEN MAKT FÖRORD INNEHÅLL

DIN EGEN MAKT FÖRORD INNEHÅLL DIN EGEN MAKT En satsning från Nationell Psykiatrisamordning Utgiven av NSPH Nationell Samverkan för Psykisk Hälsa. www.nsph.se Din egen makt Författare: Maria Nyström Agback Utgiven av: NSPH, Nationell

Läs mer

barnmisshandel Detta borde alla veta om Rädda Barnen kämpar för barns rättigheter. Vi väcker opinion och stöder barn i utsatta

barnmisshandel Detta borde alla veta om Rädda Barnen kämpar för barns rättigheter. Vi väcker opinion och stöder barn i utsatta Rädda Barnen kämpar för barns rättigheter. Vi väcker opinion och stöder barn i utsatta situationer i Sverige och i världen. Detta borde alla veta om Rädda Barnen 107 88 Stockholm Tel: 08-698 90 00 Fax:

Läs mer

Jag är mer än bara cancer.

Jag är mer än bara cancer. Jag är mer än bara cancer. Arbetsmaterial för verksamheter som vill bli bättre på att möta cancerberörda. Det här materialet riktar sig till dig som möter personer med cancer och närstående i ditt yrke.

Läs mer

VEM BRYR SIG!? 1 ARBETSMATERIAL TILL ETIKVIDEO ANNA EHDE MALMBERG FÖR ÅLDRARNA 9-14 ÅR OCH ROLF HAMARK

VEM BRYR SIG!? 1 ARBETSMATERIAL TILL ETIKVIDEO ANNA EHDE MALMBERG FÖR ÅLDRARNA 9-14 ÅR OCH ROLF HAMARK VEM BRYR SIG!? 1 ARBETSMATERIAL TILL ETIKVIDEO FÖR ÅLDRARNA 9-14 ÅR ANNA EHDE MALMBERG OCH ROLF HAMARK 1 2007 Datatext Anna Ehde Malmberg, Hamark Produktion Layout: Datatext Anna Ehde Malmberg Materialet

Läs mer