1 Mötets öppnande Ordförande Enar Jonsson öppnade mötet och riktade ett särskilt välkommen till de medlemmar som deltar vid dagens möte.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "1 Mötets öppnande Ordförande Enar Jonsson öppnade mötet och riktade ett särskilt välkommen till de medlemmar som deltar vid dagens möte."

Transkript

1 Sid 1(7) Protokoll fört vid LAG-gruppsmöte URnära Datum: Tid: kl Plats: Ersboda slöjdförening Öppet sammanträde. 1 Mötets öppnande Ordförande Enar Jonsson öppnade mötet och riktade ett särskilt välkommen till de medlemmar som deltar vid dagens möte. 2 Godkännande av dagordning, val av justerare, tidpunkt för justering samt fråga om jäv Dagordningen godkändes efter att: 17 flyttats till slutet och blir 21 istället, tillägg 19 Utvärdering , tillägg 20 SEÖNs, 9,10, 12 och 18 direktjusteras. Till justerare valdes Anna-Stina Ögren, protokollet justeras den 10 maj Enar Jonsson anmälde jäv 11 3 Gröna navet information Annika Svensson Annika Svensson, verksamhets- och utbildningsansvarig, berättar om Gröna Navets verksamhet. Gröna Navet är en frivillig sammanslutning för de gröna näringarna i Västerbotten, men även för övriga norra Sverige. Gröna Navets främsta uppgift är att fungera som utbildningssamordnare samt att arbeta med kompetensutveckling inom jord- skogsburk, livsmedelsförädling, trädgård, häst, turism eller annan verksamhet kopplade till gröna näringar. Medlemskap i navet är frivilligt och betalas in årsvis. Intressenter i navet är bland annat; Forslundagymnasiet, Burträsk Naturbruksgymnasium, Grans Naturbruksgymnasium, LRF Västerbotten, Länsförsäkringar, Norra Skogsägarna, Norrmejerier, SLU, Inst. för Norrländsk Jordbruksvetenskap, Swedbank, Fodercentralen samt Länsstyrelsen. URnära har deltagit i ett styrelse möte och är inbjuda till att delta i Gröna Navet och dess verksamhet. LAG-gruppen noterade information och tackade Annika Svensson, Gröna navet för informationen. 4 Rapporter. JO anmälan av jordbruksverket Enar Jonsson redogjorde att en anmälan till JO (justitieombudsmannen) är inskickad och undertecknad av samtliga offentliga företräder från Leader URnäras LAG-grupp. Granskningen avser hur Jordburksverkets handläggning gått till och hur det kommit fram till att fem områden godkänts, men inte prioriterats. Innan JO-anmälan skickats in så har begäran om granskning skickats till EU-nämnden samt övervakningskommittén. Samtaliga skrivelser finns på URnäras webb. Årsmöte LUS Lovisa Carneland redogjorde för LUS (lokal utveckling Sverige) årsmöte den 12 april. URnära har numera en representation i styrelsen och Lovisa Carneland är vald till vice ordförande. LUS kommer att fortsätta sitt arbete med att stödja arbetet med lokalt ledd utveckling samt annan landsbygdsutveckling.

2 Sid 2(7) Aktiviteter Landsbygdsnätverket Lovisa Carneland har ansvarat för en seminariedag i Landsbygdsnätverkets regi där samtliga leader områden var inbjudna till en dag om stärkt integration på landsbygden med leader. Under dagen så presenterades bla. Olika myndigheters roll och deras möjligheter att påverka och stödja integration på landsbygden genom att arbete med ledaremetoden. Under dagen så lanserades även informationsguiden integration i praktiken begrepp och fakta som Lovisa Carneland skrivit på uppdrag av landsbygdsnätverkets integrationsgrupp. Dialogmöte 2/ i Vindeln Enar Jonsson redogjorde för dialogmötet i Vindeln med den parlamentariska landsbygdskommittén. Den Parlamentariska landsbygdskommittén har i uppdrag att föreslå en sammanhållen politik för en långsiktigt hållbar utveckling för Sveriges landsbygder, och vill ge lokala och regionala aktörer möjlighet att lyfta de utmaningar och möjligheter. Den 31 mars lade kommittén fram sitt delbetänkande och inför deras fortsatta arbete med ett slutbetänkande kommer ett tillfälle att låta dem ta del av synpunkter, tankar och idéer om hur landsbygdernas långsiktiga utveckling bäst ska främjas LAG-gruppen har tidigare fattat beslut om att Lovisa Carneland ska representanterna URnära, förslag är nu att även Enar Jonsson ska representera URnära. Möte med offentliga företrädare i LAG-gruppen Den 6 april samlades offentliga företrädare i URnäras LAG-grupp för att diskutera medfinansieringsfrågan från kommunerna. Mötet visade på att det finns viss osäkerhet till att finansiera en 7-års period, men att kommunerna över lag ställer sig positiva till att finansiera URnäras stöd i landsbygdsutvecklingen i Umeåregionen. Ytterligare information kommer under 7 LAG-gruppen beslöt att Enar Jonsson och Lovisa Carneland ska representera URnära vid dialogmötet 2 juni LAG-gruppen noterade övrig information och la denna till protokollet. 5 AU-möten/protokoll Lovisa Carneland berättar att kallelser samt protokoll från arbetsutskottet (AU) inte publiceras på den offentliga webben. Frågan är om kallelser och protokoll från AU ska publiceras på den publika webbplatsen och skickas till Umeåregionens kommuner, eller om de ska publiceras på den interna webbplatsen. Lovisa poängterar dock att alla URnäras protokoll är offentliga och lämnas ut på begäran. att inte publicera arbetsutskottets kallelser eller protokoll på den publika webbplatsen, att inte skicka dessa till Umeåregionens kommuner, att publicera protokoll på den interna webbplatsen. 6 Informations och frågestund Inga anmälda frågor. 7 Medfinansiering från kommunerna På mötet den 6 april med URnäras offentliga företrädare framkom det, att det trots upprepade

3 Sid 3(7) försök att förklara URnäras verksamhet, råder otydligheter kring vårt uppdrag och arbetssätt. Enar Jonsson och Lovisa Carneland fick i uppdrag att ta kontakt med Umeåregionens kanslichef, Lisa A Lindberg och begära företräde på regionsrådsmötet som hålls den 17 juni. Begäran skulle även ställas till regionrådets ordförande (Hans Lindberg) samt vice ordförande (Madelaine Jakobsson). Den 7 april skickade en begäran av företräde, och trots upprepade påminnelser så har kanslichefen inte besvarat förfrågan. Enar Jonsson redogjorde att det är otroligt svårt att bedriva verksamhet då det inte finns medfinansiering för kommande år. URnära söker flera olika projekt i enlighet med URnäras strategi, men det är oklart om något av dessa projekt kan genomföras om de beviljas, då medfinansiering saknas. Utifrån detta föreslås att LAG-gruppen tar ett rambeslut om avvecklig av verksamheten (inte föreningen) efter sommaren om medfinansieringsfrågan inte är löst. LAG-gruppens inriktningsbeslut är att URnäras verksamhet (verksamhetskontor, projekt, ansökningar m.m) avvecklas till årsskiftet 2016/2017 och att avvecklingsbeslutet ska tas på LAGgruppsmötet den 17 augusti Medfinansiering från Region Västerbotten Christer Lindvall redogjorde att kontakt är tagen med Region Västerbotten men att det i dagsläget inte finns några beslut eller indikationer på att de kommer att medfinansiera URnäras verksamhet. Christer Lindvall och Madelaine Jakobsson ska fortsätta dialogen med Region Västerbotten. 9 Ekonomi Lovisa Carneland redogjorde för föreningens ekonomiska situation (se bilaga). Upphandling av ekonomitjänst har slutförts och redovisningskonsult AB (RDV) vann upphandlingen. RDV sköter from 1 maj 2016 all bokföring m.m enligt avtal. 10 Gemensamt led-projekt Lovisa Carneland redogjorde för det referensgruppsmötet som hållits den 19 april. Närvarande var representanter från Umeåälvdal, Sävarån, Öreälv samt Lögdeälven. Rickleåns representant kunde inte närvara. Vindelälven, Leduån samt Hörenån har kallats till mötet men ej hört av sig. Samtliga deltagare vid referensgruppsmötet var positiva till att samverka kring en förstudie inför ett genomförandeprojekt. De insatser som anses som rimliga och relevanta för ett genomförandeprojekt är bland annat: En gemensam besöksportal för samtliga vattendrag där man kan länkas vidare till respektive älvdal (portalen ska inte bara innehålla vandring, utan även cykling, skoter, fiske, fågelskådning m,m). Gemensamma skyltar som information och avståndsskyltar. Att hitta en hållbar lösning för hur finansiering av leden och portalen ska ske.

4 Sid 4(7) Utifrån referensgruppsmötet så anses det skäligt att ta kontakt med turistsamordnare i respektive kommun för att utreda deras inställning till en gemensam portal. att fullfölja ansökan om ett Umeåregionalt Led-projekt, att samverkan ska ske med turistsamordnare i respektive kommun, att försöka få med samtliga vattendrag i projektet, att Lovisa Carneland tillsammans med referensgrupp skriver en projektansökan, att 10 är direktjusterad. 11 SKUR (samordning och kompetensutveckling inom Umeåregionen) Enar Jonsson anmälde jäv och lämnade rummet för diskussion samt beslut. Nina Loughlin övertog ordförandeskapet under 11. Lovisa Carneland redogjorde för att det i dagsläget inte finns några krav på ideell tid i projektet SKUR. Leader URnära har tidigare kunnat visa på hur mycket ideell tid som läggs ner i arbete runt om på Umeåregionens landsbygd. Utifrån detta föreslås att en enklare tidsredovisning ska göras. Intresseanmälan inkommit från Projektföreningen Bullmark, Gravmarksbygdens byalag och Furunäs intresseförening. att godkänna inlämnad intresseanmälan, att redovisning av ideell tid ska ske, att uppdra till verksamhetskontoret att utarbeta en enkel redovisning blankett avseende ideell tid. 12 Interregprojekt Enar Jonsson har tidigare meddelat att det finns förslag att en delegation från Finland vill besöka URnäras område och se några av de projekt som bedrivits under föregående programperiod. Det ska även ges möjligheter att diskutera ett Interreg Botnia- Atlantica projekt (Europeiskt territoriellt samarbete). att kostnader under lördagens aktiviteter ska bekostas av URnära, att uppdra till verksamhetskontoret att utarbeta ett detaljerat program inför besöket samt hålla kontakt med delegationen från Finland, att 12 är direktjusterad. 13 Pilotprojekt för utveckling av lokala servicelösningar (tillväxtverket) Lovisa Carneland redogjorde för att ansökan om pilotprojektet är påbörjad och att ett utkast beräknas vara klart inom kort. Det erfordras en fullmakt till Jordbruksverkets E-tjänst för att verksamhetskontoret (Lovisa Carneland) ska kunna fullfölja ansökan. LAG-gruppen beslöt att ge Lovisa Carneland ( ) fullmakt att söka projektstöd för URnära ideell förenings räkning. Detta beslut avser Jordburksverkets samtliga E-tjänster. Att 13 är direktjusterad.

5 Sid 5(7) 14 Ansökan om samordningsprojekt för att skapa nya jobb och för att utveckla livsmedelskedjan. (livsmedel, tillverkning, omsorg, kultur, turism, hantverk, entreprenad) Länsstyrelsen har i en utlysning meddelat att tre miljoner kronor är avsatt till att genom samarbeten och pilotprojekt utveckla näringslivet utanför jordbruket för att skapa nya jobb. Projekten ska medverka till att skapa nya jobb på landsbygden genom företagande inom livsmedel, tillverkning, omsorg, turism, kultur, hantverk, entreprenad, tjänster eller genom diversifiering av jordbruk. Projekten kan innehålla insatser för jämställdhet och tillgänglighet, användning av ny teknik och nya metoder t ex inom IT/digitalisering. Insatser som utvecklar landsbygdens resurser för integration av nyanlända är av särskilt intresse. att ansöka om ett samarbetsprojekt för att skapa nya jobb och för att utveckla livsmedelskedjan, att uppdra till verksamhetskontoret att skriva ansökan. 15 Aktuellt läge i 5-gruppen Lovisa Carneland redogör för det aktuella läget i den s.k. 5-gruppen. Ytterligare ett möte med Jordbruksverket har hållits och i dagsläget finns det inga nya öppningar för att få finansieringen från Landsbygdsfonden. Generaldirektören har dock påannonserat att han önskar träffa den s.k. 5-gruppen igen innan sommaren. Datum för denna träff är ej satt ännu. 16 AMIF-ansökan Lovisa Carneland redogjorde att kompletteringar till ansökan ur AMIF-fonden Från bonde till bonde lämnats in den 19 april och att beslut om projektet väntas i slutet av maj. 17 Tillsättning av vakanta LAG-grupps platser Det finns fortfarande vakanta platser i LAG-gruppen avseende privatsektor i Vindeln och Robertsfors. Verksamhetskontoret har fått ett uppdrag att ta kontakt med Robertsfors och Vindelns kommuns olika företagarföreningar för att be dessa nominera ledamöter till LAGgruppen. Verksamhetskontoret har varit i kontakt med olika representanter från dessa kommuner och bett om nomineringar,. LAG-gruppen noterade informationen och uppmanade samtliga ledamöter att nominera kandidater till de vakanta posterna. Uppföljning sker på LAG-grupps mötet den 1 juni. 18 Nästa sammanträde 1 juni Enar jonsson påminner om att nästa LAG-grupps möte är den 1 juni.

6 Sid 6(7) 19 Verksamhetskontoret Vännäs fastigheter AB har varit i kontakt med Enar Jonsson och meddelat att de vill skriva om hyresavtalet med URnära. Det nya avtalet innebär en hyreshöjning med ca 800 kr i månaden (närmare 40%) URnära omförhandlade sitt nuvarande avtal med Vännäs fastigheter AB i november i fjol. Då URnära beslutat att inte skriva om sitt nuvarande hyresavtal med hyreshöjning, valde Vännäs fastigheter AB att säga upp URnära ideell förening till den 31 januari URnära har ännu inte skrivit på delgivningen. att skriva på delgivningen av uppsägning, att inte omförhandla hyran till den föreslagna nivå, då förhandling genomförts under november 2015, att uppdra till verksamhetskontoret att se över möjligheten till nya kontorslokaler, att 19 är direktjusterad. 20 Utvärdering landsbygdsprogrammet Den 17 maj hålls ett seminarium som är en del i utvärderingen av landsbygdsprogrammet Dagen bjuder på en dialog kring utvärderarnas preliminära slutsatser och rekommendationer för fortsatt landsbygdsarbete. att Lena Carneland och Lovisa Carneland ska delta vid utvärderingen av landsbygdsprogrammet för att ta med viktigt kunskap i arbete med fortsatt landsbygdsutveckling. 21 SEÖNs årsmöte Göran Sundqvist har skickat in en fråga avseende URnäras representation vid SEÖNs (social ekonomi övre Norrland) årsmöte. Innan årsmötet hålls en Föreläsning om Idéburet offentligt partnerskap (IOP) med en av landets mest kunniga om modellen Ludvig Sandberg, Forum för socialt arbete samt ett panelsamtal med Ludvig Sandberg tillsammans med lokala och regionala politiker och tjänstepersoner LAG-gruppen beslöt att URnära ej ska delta i SEÖNs årsmöte i år.

7 Sid 7(7) 22 Övriga frågor Frågan om medlemskap i Gröna Navet har sedan tidigare väckts i LAG-gruppen. LAG-gruppen beslöt att utifrån kvällens presentation av Gröna Navet och dess verksamhet ställa sig positiva till ett medlemskap. LAG-gruppen vill dock inte ta något formellt beslut ännu, då det ej är klart om URnäras verksamhet kommer att fortsätta efter årsskiftet. Till sist tackar Enar Jonsson samtliga deltagare för ett konstruktivt och engagerat möte. Enar Jonsson Ordförande Lovisa Carneland Verksamhetsledare Anna-Stina Ögren Justerare

1 Mötets öppnande Ordförande Enar Jonsson öppnade mötet och hälsade deltagarna välkomna.

1 Mötets öppnande Ordförande Enar Jonsson öppnade mötet och hälsade deltagarna välkomna. Sid 1(5) Protokoll fört vid LAG-gruppsmöte URnära Tid: kl. 17,00-20.00 Plats: Ersboda slöjd, Gräddvägen 15, Umeå. 1 Mötets öppnande Ordförande Enar Jonsson öppnade mötet och hälsade deltagarna välkomna.

Läs mer

LAG-gruppen beslöt att uppta Olof Karlsson som medlem i URnära ideell förening och tillika LAGgrupps representant för privat sektor Robertsfors.

LAG-gruppen beslöt att uppta Olof Karlsson som medlem i URnära ideell förening och tillika LAGgrupps representant för privat sektor Robertsfors. Sid 1(6) Öppet sammanträde Protokoll LAG-grupps möte URnära Tid: 4 oktober kl. 17.30-19.00 Plats: Ersboda slöjd, Gräddvägen Umeå. 1 Mötets öppnande Ordförande Enar Jonsson öppnade mötet och riktar ett

Läs mer

1 Mötets öppnande Ordförande Enar Jonsson öppnade mötet och hälsade deltagarna varmt välkomna till det första mötet med URnära ideell förening.

1 Mötets öppnande Ordförande Enar Jonsson öppnade mötet och hälsade deltagarna varmt välkomna till det första mötet med URnära ideell förening. Protokoll interimsstyrelse URnära Ideell förening Tid: Torsdag den 15 oktober kl 17.30-19.30 Plats: Ersboda slöjd, Umeå Närvarande, Maria Bahlenberg, Christer Lindvall, Enar Jonsson, Roger Sandström (tom

Läs mer

LAG-gruppen beslöt att införa arbetsprotokoll inför nästkommande LAG-gruppsmöte.

LAG-gruppen beslöt att införa arbetsprotokoll inför nästkommande LAG-gruppsmöte. Sid 1(5) Öppet LAG gruppsammanträde. Protokoll LAG-grupps möte URnära Tid: 4 oktober kl. 17.15-19.00 Plats: Ersboda slöjd, Gräddvägen Umeå. 1 Mötets öppnande Ordförande Enar Jonsson öppnade mötet och riktar

Läs mer

URnära Ideell förening 1 (5)

URnära Ideell förening 1 (5) Ideell förening 1 (5) Protokoll fört vid föreningsstämma för URnära ideell förening Tid: tisdagen den 13 mars 2017 kl. 18.00-20.00 Plats: Ersboda slöjdförening, Umeå Ordförande Enar Jonsson öppnade föreningsstämman.

Läs mer

URnära Ideell förening Sida 1 av 7 Bilagor Närvaroförteckning Skrivelse Bygderådet Umeå

URnära Ideell förening Sida 1 av 7 Bilagor Närvaroförteckning Skrivelse Bygderådet Umeå Ideell förening Sida 1 av 7 Protokoll öppet LAG gruppsmöte Tid: Torsdagen den 4 april 2018, kl. 17.30-19.00 Plats: Ersboda slöjdförening, Gräddvägen 15 Umeå 1 Mötets öppnande Christina Lidström öppnar

Läs mer

Protokoll LAG-möte 2016-01-19 på Länsstyrelsen i Jönköping

Protokoll LAG-möte 2016-01-19 på Länsstyrelsen i Jönköping Protokoll LAG-möte 2016-01-19 på Länsstyrelsen i Jönköping Mötet inleddes med att vi lärde känna varandra lite bättre. 1. Mötets öppnande Mötet öppnandes av ordförande, Caroline Dieker. 2. Fastställande

Läs mer

1 Mötets öppnande Ordförande Enar Jonsson öppnade mötet och hälsade samtliga deltagarna välkomna.

1 Mötets öppnande Ordförande Enar Jonsson öppnade mötet och hälsade samtliga deltagarna välkomna. Ideell förening Sida 1 av 6 Protokoll öppet LAG gruppsammanträde Tid: 5 december 2017, kl. 17.30-19.00 Plats: Ersboda slöjdförening, Gräddvägen 15 Umeå 1 Mötets öppnande Ordförande Enar Jonsson öppnade

Läs mer

1 Mötets öppnande Ordförande Enar Jonsson öppnade mötet och hälsade deltagarna välkomna till URnäras första LAG-grupps möte efter årsstämman.

1 Mötets öppnande Ordförande Enar Jonsson öppnade mötet och hälsade deltagarna välkomna till URnäras första LAG-grupps möte efter årsstämman. Ideell förening Sida 1 av 11 Öppet LAG-gruppsammanträde Protokoll LAG-gruppsmöte URnära Ideell förening KALLELSE LAG-gruppsmöte URnära Ideell förening Tid: 3 april 2017, kl 17.30-20.00 Plats: Ersboda slöjdförening,

Läs mer

URnära Ideell förening Sida 1 av 8 Bilagor Närvaroförteckning Verksamhetsplan 2018 GDPR Ekonomiredovisning Skrivelse från Enar Jonsson

URnära Ideell förening Sida 1 av 8 Bilagor Närvaroförteckning Verksamhetsplan 2018 GDPR Ekonomiredovisning Skrivelse från Enar Jonsson Ideell förening Sida 1 av 8 Protokoll öppet LAG gruppsmöte Tid: tisdagen den 29 maj 2018, kl. 17.30 20.00 Plats: Ersboda slöjdförening, Gräddvägen 15 Umeå 1 Mötets öppnande Christina Lidström öppnar dagens

Läs mer

Stadgar för Leader Gränslandet (org nr 802440-1849)

Stadgar för Leader Gränslandet (org nr 802440-1849) Stadgar för Leader Gränslandet (org nr 802440-1849) 1 Firma Föreningens firma är Leader Gränslandet, ideell förening. 2 Ändamål Föreningen ska verka inom ramen för Landsbygdsprogrammet 2007 2013. Föreningen

Läs mer

Landsbygdsprogrammet 2014-2020. Länsstyrelsen Västernorrland

Landsbygdsprogrammet 2014-2020. Länsstyrelsen Västernorrland Landsbygdsprogrammet 2014-2020 Länsstyrelsen Västernorrland Europeiska struktur och investeringsfonderna (ESI- fonderna) Regionala utvecklingsfonden Socialfonden Havs- och fiskerifonden Jordbruksfonden

Läs mer

Förslag till arbetsordning Leader Vättern

Förslag till arbetsordning Leader Vättern Förslag till arbetsordning Leader Vättern I arbetsordningen specificeras ansvar och uppgifter för Leader Vättern. Dessa bygger på antagna stadgar och de regler som styr arbetet med lokalt ledd utveckling.

Läs mer

Minnesanteckningar vid möte med samverkansgruppen för Leaderordföranden och Leaders verksamhetsledare den 30 mars 2011 i Östersund.

Minnesanteckningar vid möte med samverkansgruppen för Leaderordföranden och Leaders verksamhetsledare den 30 mars 2011 i Östersund. Minnesanteckningar vid möte med samverkansgruppen för Leaderordföranden och Leaders verksamhetsledare den 30 mars 2011 i Östersund. Närvarande: Annika Andersson, Leader Sjuhärad Karl Johan Adolfsson, Leader

Läs mer

Skärgårdens Intresseföreningars Kontakt Organisation, protokoll från styrelsemöte i Norrtälje, Pythagoras museet, den 7 december 2015

Skärgårdens Intresseföreningars Kontakt Organisation, protokoll från styrelsemöte i Norrtälje, Pythagoras museet, den 7 december 2015 Sid 1 av 5 SIKO styrelsemöte, möte nr 7 år 2015 Skärgårdens Intresseföreningars Kontakt Organisation, protokoll från styrelsemöte i Norrtälje, Pythagoras museet, den 7 december 2015 Närvarande: Ulf Westerberg

Läs mer

STÖD FRÅN EU:S STRUKTURFONDER TILL SVENSKA PROJEKT MED KULTURANKNYTNING 2007 RAPPORT NR 11 PERIODEN 2007-01-01 2008-01-31

STÖD FRÅN EU:S STRUKTURFONDER TILL SVENSKA PROJEKT MED KULTURANKNYTNING 2007 RAPPORT NR 11 PERIODEN 2007-01-01 2008-01-31 STÖD FRÅN EU:S STRUKTURFONDER TILL SVENSKA PROJEKT MED KULTURANKNYTNING 2007 RAPPORT NR 11 PERIODEN 2007-01-01 2008-01-31 INNEHÅLL INLEDNING...5 Strukturfonderna i Sverige 2007-2013...5 Organisation och

Läs mer

Överenskommelse. mellan Uppsalas föreningsliv och Uppsala kommun

Överenskommelse. mellan Uppsalas föreningsliv och Uppsala kommun Överenskommelse mellan Uppsalas föreningsliv och Uppsala kommun Det här är en lokal överenskommelse om principer och åtaganden för vår gemensamma samhällsutveckling. Överenskommelsens syfte är att främja

Läs mer

Minnesanteckningar från Ringsjöbygdens Framtid - Stormöte 2 Bosjökloster 18 september 2007, 18.00-21.00

Minnesanteckningar från Ringsjöbygdens Framtid - Stormöte 2 Bosjökloster 18 september 2007, 18.00-21.00 Minnesanteckningar från Ringsjöbygdens Framtid - Stormöte 2 Bosjökloster 18 september 2007, 18.00-21.00 1. Mötets inledning Projektledare Richard Nilsson hälsar välkomna och lämnar över till mötesledare

Läs mer

Slutrapport. Gårdsbutiker i Sjuhärad Fas 1. Projekttid: 2013-07-15-2013-09-19. Projektledare: Malin Gustafsson. Styrgrupp:

Slutrapport. Gårdsbutiker i Sjuhärad Fas 1. Projekttid: 2013-07-15-2013-09-19. Projektledare: Malin Gustafsson. Styrgrupp: Slutrapport Gårdsbutiker i Sjuhärad Fas 1 Projekttid: 2013-07-15-2013-09-19 Projektledare: Malin Gustafsson Styrgrupp: Roland Haraldsson, Leader Sjuhärad Annika Andersson, Leader Sjuhärad Susann Gustafson,

Läs mer

Protokoll. Skellefteå Älvdals styrelse/ LAG. Möte nr: 2. Kommunhuset, Malå. Tid: 24 november, kl. 9.30 13.15

Protokoll. Skellefteå Älvdals styrelse/ LAG. Möte nr: 2. Kommunhuset, Malå. Tid: 24 november, kl. 9.30 13.15 Protokoll Skellefteå Älvdals styrelse/ LAG Möte nr: 2 Plats: Kommunhuset, Malå Tid: 24 november, kl. 9.30 13.15 Närvarande: Ingrid Ejderud Nygren Per-Ove Lööv Dorina Larsson Peder Johansson Stina Stenmark

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll 2007-11-06 1 Organ Kommunstyrelsens arbetsutskott Plats och tid Kommunhuset, Gnosjö, kl 10.00-15.40 Beslutande Övriga närvarande Utses att justera LarsÅke Magnusson (kd), ordförande Bertil Nilsson (m),

Läs mer

Översyn av arbetsformer och reglemente för pensionärsrådet

Översyn av arbetsformer och reglemente för pensionärsrådet Dnr KS-2012-671 Dpl 00 sid 1 (7) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Verksamhetsstyrning Tjänsteyttrande 2013-03-26 Jenny Mentzer, 054-540 -10 40 jenny.mentzer@karlstad.se Översyn av arbetsformer och reglemente för

Läs mer

Datum 2012-03-20. Ansökan om medel för att Bryta utanförskap genom utveckling och arbetskraftsförsörjning på landsbygden; Ulva Park

Datum 2012-03-20. Ansökan om medel för att Bryta utanförskap genom utveckling och arbetskraftsförsörjning på landsbygden; Ulva Park KS 14 11 APRIL 2012 KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Lagerkvist Monika Datum 2012-03-20 Diarienummer KSN-2012-0528 Kommunstyrelsen Ansökan om medel för att Bryta utanförskap genom utveckling och arbetskraftsförsörjning

Läs mer

Styrning och ledning av Leader Upplandsbygd Ansvarsbeskrivning och allmänna riktlinjer för verksamheten

Styrning och ledning av Leader Upplandsbygd Ansvarsbeskrivning och allmänna riktlinjer för verksamheten Version 2013-10-14 Styrning och ledning av Leader Upplandsbygd Ansvarsbeskrivning och allmänna riktlinjer för verksamheten LAG (Local Action Group) LAG är Upplandsbygds styrelse. LAG i Leader Upplandsbygd

Läs mer

Leader Södertälje Landsbygd LAG 2012-09-05. Övriga deltagare: Jeanette Lewald, verksamhetsledare och Sonia Nilsson Wegler, projektadministratör

Leader Södertälje Landsbygd LAG 2012-09-05. Övriga deltagare: Jeanette Lewald, verksamhetsledare och Sonia Nilsson Wegler, projektadministratör Datum: 2012-09-05 Tid 9-14 Plats: Mötesplats Enhörna Beslutande: Mötesprotokoll Möte: LAG-möte Tage Gripenstam Anna Nienhüysen Lars-Gunnar Thor Peter Friström Ansa Borin Elisabet Aschan Övriga deltagare:

Läs mer

Kommunal medverkan inom lokal ledd utveckling genom Leadermetoden under EU:s strukturfondsprogram 2014-2020

Kommunal medverkan inom lokal ledd utveckling genom Leadermetoden under EU:s strukturfondsprogram 2014-2020 Kommunstyrelsens kontor Handläggare: Ylva Hedman Datum 2015-03-24 Dnr KS 2015/01 10 Till Kommunstyrelsen Kommunal medverkan inom lokal ledd utveckling genom Leadermetoden under EU:s strukturfondsprogram

Läs mer

MINNESANTECKNINGAR 1(9)

MINNESANTECKNINGAR 1(9) Bjurholm Nordmaling Robertsfors Umeå Vindeln Vännäs Örnsköldsvik MINNESANTECKNINGAR 1(9) Regionrådet Dag 2016-09-09 Avsatt tid 09:00-15:00 09:00, Regionrådsmöte 12:00 Lunch Nämnd i direkt anslutning till

Läs mer

Förslag - STADGAR FÖR KUSTLANDET 2014-2020

Förslag - STADGAR FÖR KUSTLANDET 2014-2020 Förslag - STADGAR FÖR KUSTLANDET 2014-2020 1 Namn Föreningens namn är Kustlandet 2014-2020, härefter kallad föreningen, och är en allmännyttig ideell förening. Föreningen är självständig och neutral gentemot

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2015

Verksamhetsberättelse 2015 Verksamhetsberättelse 2015 Styrelsen för SENS - Sociala ekonomins nätverk Skaraborg avger härmed följande verksamhetsberättelse för år 2015. Styrelse Ordförande Vice ordförande Sekreterare Kassör Ledamot

Läs mer

Vi har den här perioden tre insatsområden livskvalitet, service och entreprenörskap.

Vi har den här perioden tre insatsområden livskvalitet, service och entreprenörskap. Leader Sjuhärad LLU Vårt uppdrag enligt EU är att bidra till EUs 2020-mål om en smart, hållbar, inkluderande tillväxt. Det innebär att alla ansökningar skall prövas ur ett hållbarhetsperspektiv och att

Läs mer

LAG föreslår föreningsstämman att godkända ändringen i 12 i stadgarna för föreningen LEADER Sydöstra Skåne.

LAG föreslår föreningsstämman att godkända ändringen i 12 i stadgarna för föreningen LEADER Sydöstra Skåne. LAG föreslår föreningsstämman att införa en komplettering till paragraf 12 stadgarna för föreningen LEADER Sydöstra Skåne med en tredje mening: Inga fullmakter godtages. Den föreslagna texten blir då enligt

Läs mer

Kommunikationsstrategi för landsbygdsprogrammet 2014-2020 Version 2015-09-24

Kommunikationsstrategi för landsbygdsprogrammet 2014-2020 Version 2015-09-24 Kommunikationsstrategi för landsbygdsprogrammet 2014-2020 Version 2015-09-24 1 Inledning Under hela perioden för genomförandet av landsbygdsprogrammet 2014-2020 är det viktigt med god information och kommunikation

Läs mer

Ordförande... Pierre Månsson 421-431, 433-436 Fredrik Axelsson 432. ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Information har skett genom anslag.

Ordförande... Pierre Månsson 421-431, 433-436 Fredrik Axelsson 432. ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Information har skett genom anslag. KRISTIANSTADS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Kommunstyrelsens arbetsutskott 2011-11-23 1 (20) Plats och tid Björkhemsvägen 13, Kristianstad kl 10.00 11.30 Beslutande Fredrik Axelsson (M)

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL KOMMUNSTYRELSENS ARBETSUTSKOTT Datum Sid 2002-08-21 1. Bengt Andersson (s) ordf Lars Olsson (c) v ordf Bo-Anders Thornberg (m)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL KOMMUNSTYRELSENS ARBETSUTSKOTT Datum Sid 2002-08-21 1. Bengt Andersson (s) ordf Lars Olsson (c) v ordf Bo-Anders Thornberg (m) 2002-08-21 1 Plats och tid Stadshuset, rum 2, kl 08.30-10.15 Beslutande Övriga deltagande Bengt Andersson (s) ordf Lars Olsson (c) v ordf Bo-Anders Thornberg (m) Kanslichef Per Hildingson Ekonomichef Bengt-Arne

Läs mer

Havs- och fiskeriprogrammet slår upp portarna

Havs- och fiskeriprogrammet slår upp portarna Webbversion Skicka vidare Dela: November 2015/Nr 3 Havs- och fiskeriprogrammet slår upp portarna Nu har landsbygdsprogrammet sakta men säkert kommit igång och de ansökningar om stöd som kommit in sedan

Läs mer

Protokoll. Styrgruppsmöte 5 december 2012. 14 december 2012. GR, Göteborg 13.00-15.30

Protokoll. Styrgruppsmöte 5 december 2012. 14 december 2012. GR, Göteborg 13.00-15.30 14 december 2012 Protokoll Styrgruppsmöte 5 december 2012 GR, Göteborg 13.00-15.30 ande Ulrika Samuelsson, Länsstyrelsen, ordförande Leif Schöndell, Borås Monica Dahlberg, GR Övriga deltagande Lasse Lind,

Läs mer

Landsbygdsdepartementet. Europadagen 2012

Landsbygdsdepartementet. Europadagen 2012 Europadagen 2012 Den nya landsbygdspolitiken i EU EU-processen Råds- och parlamentsarbetet rådsarbetsgrupper under 2012, beslut (förhoppningsvis) under första halvåret 2013 (gäller flera relevanta råds-

Läs mer

SIKO protokoll från styrelsemöte 22 november kl 10.30 i Länsstyrelsens lokaler, Stockholm

SIKO protokoll från styrelsemöte 22 november kl 10.30 i Länsstyrelsens lokaler, Stockholm SIKO protokoll från styrelsemöte 22 november kl 10.30 i Länsstyrelsens lokaler, Stockholm Närvarande: Pia Södergren, SIKO (mötestid / total frånvarotid från hemmet 11t ) Barbro Nordstedt, Blidö Frötuna

Läs mer

Protokoll från sammanträde med sociala styrgruppen

Protokoll från sammanträde med sociala styrgruppen från sammanträde med sociala styrgruppen Dag och tid: Torsdag den 10 december 2015 kl 9-11 30 Plats: GR-huset, Anders Personsgatan 8, Göteborg Ledamöter Närvarande: Henrik Ripa (M), ordförande, Lerum Eva

Läs mer

Landsbygdsnätverkets virtuella tankesmedja om samordningsmöjligheter mellan GSR-fonderna

Landsbygdsnätverkets virtuella tankesmedja om samordningsmöjligheter mellan GSR-fonderna Promemoria 2012-10-12 Näringsdepartementet Arbetsmarknadsdepartementet Landsbygdsdepartementet Camilla Lehorst Telefon 08-405 16 30 Mobil 070-519 01 18 E-post camilla.lehorst@enterprise.ministry.se Landsbygdsnätverkets

Läs mer

Ulrika Thulin, (s), ordförande Sven-Erik Sjöstrand, (v), 1:e vice ordförande Arnold Andréasson, (c), 2:e vice ordförande

Ulrika Thulin, (s), ordförande Sven-Erik Sjöstrand, (v), 1:e vice ordförande Arnold Andréasson, (c), 2:e vice ordförande Plats och tid Kommunkontoret, sammanträdesrummet Eken, kl 09.00 12.15 1 (15) Beslutande Ulrika Thulin, (s), ordförande Sven-Erik Sjöstrand, (v), 1:e vice ordförande Arnold Andréasson, (c), 2:e vice ordförande

Läs mer

Stadgar Svenska Epilepsiförbundet

Stadgar Svenska Epilepsiförbundet Stadgar Svenska Epilepsiförbundet 1 Namn och karaktär Förbundets namn är Svenska Epilepsiförbundet (The Swedish Epilepsy Federation), förkortat SEF. SEF är ett riksomfattande, ideellt, allmännyttigt, partipolitiskt

Läs mer

Inspirations- och dialogmöte 28 april 2015 Lokal Överenskommelse mellan Gotlands föreningsliv och Region Gotland

Inspirations- och dialogmöte 28 april 2015 Lokal Överenskommelse mellan Gotlands föreningsliv och Region Gotland Inspirations- och dialogmöte 28 april 2015 Lokal Överenskommelse mellan Gotlands föreningsliv och Region Gotland Föreningar som var representerade: Gotlands Föreningsråd Studieförbundet Vuxenskolan Demokrati

Läs mer

LANTBRUKARNAS RIKSFÖRBUND LRF Värmland

LANTBRUKARNAS RIKSFÖRBUND LRF Värmland LANTBRUKARNAS RIKSFÖRBUND LRF Värmland PROTOKOLL Nr 1/2014 Styrelsesammanträde Tid Kl 09.30 16.00 Plats Närvarande Länsförsäkringar, Karlstad Dag Rogne, ordförande Karl-Axel Ström, vice ordförande Britt

Läs mer

Lathund. Att bilda ett kommun-hso

Lathund. Att bilda ett kommun-hso Lathund Att bilda ett kommun-hso Lathund Att bilda ett kommun-hso Innehåll Inledning... 5 Syftet med lathunden... 5 Viktigt med ett Kommun-HSO... 5 Koppling mellan Kommun-HSO och KHR... 5 Grundläggande

Läs mer

PROTOKOLL. Sammanträdesdatum 2015-12-18. Rådgivande gruppen för fiske och vattenbruk

PROTOKOLL. Sammanträdesdatum 2015-12-18. Rådgivande gruppen för fiske och vattenbruk PROTOKOLL Sammanträdesdatum 2015-12-18 Rådgivande gruppen för fiske och vattenbruk Tid Kl. 13.00 16.30 Plats Länsstyrelsen lokal Storön Närva- Karl-Erik Karlsson Torgny von Wachenfeldt rande Thomas Höjer

Läs mer

Ansökan om från Coompanion i Västmanland om anslag för 2013 års verksamhet

Ansökan om från Coompanion i Västmanland om anslag för 2013 års verksamhet SAMMANTRÄDESPROTOKOLL LEDNINGSUTSKOTIET 14 (20) 5 Sammanträdesdatum 2013-03-12 56 Dnr 2012/402 Ansökan om från Coompanion i Västmanland om anslag för 2013 års verksamhet INLEDNING Coompanion har hos Företagarcentrum

Läs mer

I detta korta PM sammanfattas huvuddragen i de krav som ställs och som SKA uppfyllas för att ett projekt ska kunna få pengar.

I detta korta PM sammanfattas huvuddragen i de krav som ställs och som SKA uppfyllas för att ett projekt ska kunna få pengar. Vad krävs för att få pengar från ESF (EU:s socialfond) för projekt i Stockholmsregionen? - En genomgång av förutsättningar och krav som gäller på EU-, nationell- och regional nivå För alla som ska söka

Läs mer

SAMVERKANSNÄMNDEN STOCKHOLM - GOTLAND

SAMVERKANSNÄMNDEN STOCKHOLM - GOTLAND 1 SAMVERKANSNÄMNDEN STOCKHOLM - GOTLAND Protokoll 4/2005 Sammanträdesdag: 9 december 2005 Ledamöter: Inger Ros (s), Stockholm, ordf. Birgitta Sevefjord (v) (p. 6-12) Christer Wennerholm (m) (p.1-4) Åke

Läs mer

Samordningsförbund Gävleborg - styrelsemöte

Samordningsförbund Gävleborg - styrelsemöte Protokoll 1 (5) Samordningsförbund Gävleborg - styrelsemöte Plats och tid Samordningsförbundet, Slottstorget 1, Gävle, kl. 12.30 15.30 Ledamöter Hannah-Karin Linck (C), ordf Region Gävleborg Erika Engberg

Läs mer

Kommunkontoret, Karpen kl. 15.00 16.43

Kommunkontoret, Karpen kl. 15.00 16.43 Plats och tid Kommunkontoret, Karpen kl. 15.00 16.43 1 (11) Beslutande Ulrika Thulin (s), ordförande Sven-Erik Sjöstrand (v), 1:e vice ordförande Arnold Andréasson (c), 2:e vice ordförande Lars Svensson

Läs mer

Projektplan Landsbygdsinspiratör i Vi Unga under perioden 1 februari 2010 till 31 oktober 2010

Projektplan Landsbygdsinspiratör i Vi Unga under perioden 1 februari 2010 till 31 oktober 2010 Projektplan Landsbygdsinspiratör i Vi Unga under perioden 1 februari 2010 till 31 oktober 2010 Vi Unga Vi Unga är en partipolitiskt och religiöst obunden ungdomsorganisation. Vi baserar all vår verksamhet

Läs mer

Styrelsesammanträde för Stadsbacken AB den 21 april 2016

Styrelsesammanträde för Stadsbacken AB den 21 april 2016 Sammanträdesdatum Sammanträde nr 2016-04-21 4/2016 Styrelsesammanträde för Stadsbacken AB den 21 april 2016 Sid nr 40 Sammanträdets öppnande och justering... 2 41 Godkännande av dagordning... 2 42 Föregående

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1 (5)

Sammanträdesprotokoll 1 (5) 1 (5) Plats och tid Hälso- och arbetsmiljöenheten (HoA), Stortorget 2, Östersund Kl 08.30-16.30 Beslutande Harriet Jorderud (s) Bernt Söderman (c) Mona-Lisa Norrman (v) Finn Cromberger (fp) Nina Fållbäck-Svensson

Läs mer

ÖRKELLJUNGA KOMMUN Socialnämnden

ÖRKELLJUNGA KOMMUN Socialnämnden ÖRKELLJUNGA KOMMUN Socialnämnden SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2012-06-05 Sid 1 Plats och tid Beslutande Övriga deltagande Utses justera Skånes Fagerhult rummet, Örkelljunga kommunhus. tisdagen den 5 juni 2012,

Läs mer

Landsbygdsfotbollen som bygdeutvecklare

Landsbygdsfotbollen som bygdeutvecklare Landsbygdsfotbollen som bygdeutvecklare Projektledare Mikael Israelsson Dalslands Fotbollförbund e-post: mi.famis@telia.com telefon: 070-227 53 85 Layoutarbete Ingela Gustavsson e-post: ingela.gustavsson@westgotasport.se

Läs mer

SVENSKA MIGRÄNFÖRBUNDET SMIF Förbundsstyrelsen, protokoll nr 3 2011-03-19--20. Lördagen den 19 mars 2011 kl 13 till söndagen den 20 mars kl. 12.00.

SVENSKA MIGRÄNFÖRBUNDET SMIF Förbundsstyrelsen, protokoll nr 3 2011-03-19--20. Lördagen den 19 mars 2011 kl 13 till söndagen den 20 mars kl. 12.00. SVENSKA MIGRÄNFÖRBUNDET SMIF Förbundsstyrelsen, protokoll nr 3 2011-03-19--20 Tid och plats: Närvarande, beslutande Övriga Anmält förhinder Migränskolan Hjelmslund Lördagen den 19 mars 2011 kl 13 till

Läs mer

Leader Linné. Mötesprotokoll från styrelsemöte i Leader Linné den 26 maj 2010 i Odensjö, Ljungby kommun.

Leader Linné. Mötesprotokoll från styrelsemöte i Leader Linné den 26 maj 2010 i Odensjö, Ljungby kommun. Leader Linné Mötesprotokoll från styrelsemöte i Leader Linné den 26 maj 2010 i Odensjö, Ljungby kommun. Närvarande: Lars Henriksson, Sven Sunesson, Solveig Carlsson, Anette Olsson, Mette Adolfsson, Malin

Läs mer

Ärende: 1. Sammanträdet öppnas Ordförande Thomas Ohlsson hälsar alla välkomna och förklarar mötet öppnat

Ärende: 1. Sammanträdet öppnas Ordförande Thomas Ohlsson hälsar alla välkomna och förklarar mötet öppnat Protokoll för Länsteatrarnas styrelsemöte 29/30 september 2013 Sammanträde 5/2013 Närvarande; Thomas Ohlsson, (ordf.) Lena Carlbom, Lennart Thörnlund, Magnus Holm, Linde Sjöstedt (sekr.). Malin Axelsson

Läs mer

Länsbygderådet Sjuhärad STYRELSE

Länsbygderådet Sjuhärad STYRELSE MÖTE Sida 2009-12-03 1(5) Plats och tid: Roasjö, Syfabriken kl: 18:00 21:30 Beslutande: Övriga: Jan Vinkvist Agneta Lindström Per-Åke Davidsson Tina Yngvesson Claes Bergqvist Holger Sandin Sassi Wemmer

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag.

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Kommunstyrelsens arbetsutskott 2014-05-20 1 Plats och tid Kommunkontoret, Malung, kl. 08.30-12.00. Beslutande Kurt Podgorski (S) ordförande 113-122, 124-134 Hans Unander (S) 113-122, 124-134 Johnny Skottheim

Läs mer

Utvärdering av landsbygdsstöd till häst-, turist- och livsmedelsföretag i Västra Götaland.

Utvärdering av landsbygdsstöd till häst-, turist- och livsmedelsföretag i Västra Götaland. 2011-11-21 Eva Olsson Landsbygdsenheten 031-60 59 82 eva.olsson@lansstyrelsen.se Utvärdering av landsbygdsstöd till häst-, turist- och livsmedelsföretag i Västra Götaland. SAMMANFATTNING. Omsättningen

Läs mer

Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott

Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott 2012-05-30 1(16) Plats och tid Christian Kruse- rummet, kommunhuset Ringsjövägen 4. 13.00 16.00 Beslutande Birgitta Andersson, M, ordförande Eva Malvå, MP Lena Rosvall, S Per- Erik Andersson, C Övriga

Läs mer

Ungdomsfullmäktige 2013/2014

Ungdomsfullmäktige 2013/2014 Ungdomsfullmäktige 2013/2014 Internat 3-4 oktober 2013 Löderups strandbad En buss kommer lastad - med vadå? Ett helt ungdomsfullmäktige! Ja, så kan man väl sammanfatta starten på årets internat för Ungdomsfullmäktige!

Läs mer

Leader Sverige 2007-2013. Rikstäckande decentraliserad organisation. 63 Geografiska områden = Resultat enheter Ca 200 anställda Ca 1000 LAG-medlemmar

Leader Sverige 2007-2013. Rikstäckande decentraliserad organisation. 63 Geografiska områden = Resultat enheter Ca 200 anställda Ca 1000 LAG-medlemmar Leader Sverige 2007-2013 Rikstäckande decentraliserad organisation. 63 Geografiska områden = Resultat enheter Ca 200 anställda Ca 1000 LAG-medlemmar LEADER - Liaisons Entre Actions de Dévelopment de l

Läs mer

Protokoll fört vid sammanträde med styrelsen för FUB Halmstad - Hylte onsdagen den 6 november 2013 klockan 18.00 21.30 på Sperlingsgatan 5, Halmstad.

Protokoll fört vid sammanträde med styrelsen för FUB Halmstad - Hylte onsdagen den 6 november 2013 klockan 18.00 21.30 på Sperlingsgatan 5, Halmstad. 1 Protokoll fört vid sammanträde med styrelsen för FUB Halmstad - Hylte onsdagen den 6 november 2013 klockan 18.00 21.30 på Sperlingsgatan 5, Halmstad. Närvarande: Ingvar Nilsson (mötesordförande), Bertil

Läs mer

Ansökan från Kooperativet Fjället avseende överenskommelse om Idéburet Offentligt Partnerskap för ungdomsverksamhet

Ansökan från Kooperativet Fjället avseende överenskommelse om Idéburet Offentligt Partnerskap för ungdomsverksamhet Tjänsteutlåtande Utfärdat 2014-05-26 Diarienummer N131-0259/14 Sektor Kultur och fritid Hasse Ohlson Telefon 031-365 27 05 E-post: hasse.ohlson@angered.goteborg.se Ansökan från Kooperativet Fjället avseende

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Hälsingerådet 2016-03-16

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Hälsingerådet 2016-03-16 l Tid och plats Edsbyns hotell, 09.00-14.00 Paragrafer 219-230 Beslutande Sven-Erik Lindestam (S) Olov Nilsson Sträng Mikael Löthstam (S) Lars Molin (M) Markus Evensson (S) Monica Olsson (S) Tor Tolander

Läs mer

Förenklingsresan handlingsplan för en enklare vardag för lantbrukare

Förenklingsresan handlingsplan för en enklare vardag för lantbrukare Förenklingsresan handlingsplan för en enklare vardag för lantbrukare Under 2013 har Jordbruksverket tillsammans med Lantbrukarnas Riksförbund, LRF, genomfört Förenklingsresan. Vi har besökt lantbrukare

Läs mer

Analys av kompetensutvecklingen

Analys av kompetensutvecklingen Analys av kompetensutvecklingen inom landsbygdsprogrammet - Fördjupning av rapport 1:3 Efter rådgivning menar cirka procent att de har förändrat sitt arbetssätt oberoende av om det var en konsult eller

Läs mer

STADGAR FÖR ENERGIFÖRETAGEN SVERIGE

STADGAR FÖR ENERGIFÖRETAGEN SVERIGE Sida 1 av 6 STADGAR FÖR ENERGIFÖRETAGEN SVERIGE 1. Föreningens firma Den ideella föreningens firma är Energiföretagen Sverige. 2. Föreningens ändamål Föreningen är en sammanslutning av företag inom den

Läs mer

Femgruppen. Att kunna fungera som en referensgrupp gentemot det traditionella landsbygdsprogrammet LLU.

Femgruppen. Att kunna fungera som en referensgrupp gentemot det traditionella landsbygdsprogrammet LLU. Lokal utveckling i hela landet! I Sverige finns under programperioden 2014-2020 53 godkända leaderområden. Se karta på nedan. 48 har prioriterats av Jordbruksverket och fått medel att arbete med LLU (Lokalt

Läs mer

BURLÖVS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum 2014-01-07 Sida 1 (11)

BURLÖVS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum 2014-01-07 Sida 1 (11) Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum 2014-01-07 Sida 1 (11) Plats och tid Beslutande Övriga närvarande Lilla sessionssalen, Medborgarhuset, Arlöv kl. 18.00 19.00 Katja Larsson (S), ordförande Carl-Olof Landgren

Läs mer

Tankesmedja om fondsamordning sammanfattande medskick

Tankesmedja om fondsamordning sammanfattande medskick Tankesmedja om fondsamordning sammanfattande medskick Vi kan uppnå så mycket mer om vi samordnar arbetet mellan fonderna bättre i nästa programperiod. Det är det centrala budskapet från Landsbygdsnätverket

Läs mer

Stadgar. Svenska Blå Stjärnan 2013

Stadgar. Svenska Blå Stjärnan 2013 Stadgar Svenska Blå Stjärnan 2013 STADGAR SVENSKA BLÅ STJÄRNAN SBS 2013 STADGAR FÖR SVENSKA BLÅ STJÄRNANS SBS RIKSFÖRBUND INLEDNING Svenska Blå Stjärnan (SBS) är det centrala organet för SBS föreningar

Läs mer

Minnesanteckningar för telefonmöte med samverkansgruppen för leaderordföranden och Leaders verksamhetsledargrupp den 10 juni 2011

Minnesanteckningar för telefonmöte med samverkansgruppen för leaderordföranden och Leaders verksamhetsledargrupp den 10 juni 2011 Minnesanteckningar för telefonmöte med samverkansgruppen för leaderordföranden och Leaders verksamhetsledargrupp den 10 juni 2011 Närvarande: Annika Andersson, Leader Sjuhärad Maria Gustafsson, Landsbygdsnätverkets

Läs mer

STADGAR. för. organisationen FÖRETAGARNA

STADGAR. för. organisationen FÖRETAGARNA 1 (14) STADGAR för organisationen FÖRETAGARNA Fastställda av kongressen 2012 2 (14) INNEHÅLL Stadgar för den nationella föreningen Företagarna 1 Organisationen Företagarnas uppbyggnad 3 2 Ändamål 3 3 Antagande

Läs mer

Gällivare kommun - ett gott exempel på hur minoritetsspråksarbetet kan gå till Minoritetspolitisk Handlingsplan 2005-2011

Gällivare kommun - ett gott exempel på hur minoritetsspråksarbetet kan gå till Minoritetspolitisk Handlingsplan 2005-2011 Gällivare kommun - ett gott exempel på hur minoritetsspråksarbetet kan gå till Minoritetspolitisk Handlingsplan 2005-2011 Antagen av KF 2005-08-19 166 KOM 2006.158/100 Mål Den enskilda individen tillhörande

Läs mer

Minnesanteckningar från Hälsosamverkansberedningens möte den 21 november 2007

Minnesanteckningar från Hälsosamverkansberedningens möte den 21 november 2007 Folkhälsovetenskapligt centrum 2007-11-26 Kjerstin Strandh Minnesanteckningar från Hälsosamverkansberedningens möte den 21 november 2007 Närvarande Alma Basic (s) Anita Jernberger (fp) Anna-Lena Sörenson

Läs mer

Ulrika Thulin, (s), ordförande Sven-Erik Sjöstrand, (v), 1:e vice ordförande Arnold Andréasson, (c), 2:e vice ordförande

Ulrika Thulin, (s), ordförande Sven-Erik Sjöstrand, (v), 1:e vice ordförande Arnold Andréasson, (c), 2:e vice ordförande Plats och tid Kommunkontoret, sammanträdesrummet Eken, kl 15.00 16.50 1 (13) Beslutande Ulrika Thulin, (s), ordförande Sven-Erik Sjöstrand, (v), 1:e vice ordförande Arnold Andréasson, (c), 2:e vice ordförande

Läs mer

Verksamhetsberättelse 20140929 20151231

Verksamhetsberättelse 20140929 20151231 Verksamhetsberättelse 20140929 20151231 Styrelse, revisorer och valberedning Styrelse: Lars Bjurström, ordförande, Karin Farinder, vice ordförande, Göran Wahlqvist, kassör, Britt Johansson, sekreterare,

Läs mer

Socialnämnden 2012-03-22 1(9)

Socialnämnden 2012-03-22 1(9) Socialnämnden 2012-03-22 1(9) Plats och tid Hotell Källan Åmliden Norsjö, torsdag den 22 mars 2012 kl. 10.30 12.15 Beslutande ledamöter Christer Lundgren, (c) ordförande Dan Oskarsson, (s) Elli-Mari Lundgren,

Läs mer

Arnold Andréasson (c), ordförande Bo Dahlqvist (pf), 1:e vice ordförande Ulrika Thulin (s), ledamot

Arnold Andréasson (c), ordförande Bo Dahlqvist (pf), 1:e vice ordförande Ulrika Thulin (s), ledamot Kommunkontoret, sammanträdesrummet Eken kl 13.00-15.10 1 (22) Beslutande Arnold Andréasson (c), ordförande Bo Dahlqvist (pf), 1:e vice ordförande Ulrika Thulin (s), ledamot Övriga deltagande Anders Ottosson,

Läs mer

PROTOKOLL. Kommunkansliet, plan 5, Förvaltningshuset, Ljusdal

PROTOKOLL. Kommunkansliet, plan 5, Förvaltningshuset, Ljusdal Plats och tid Kramstarummet, plan 3, 13:15-15:00 Beslutande: Ordförande Tommy Olsson (C) Vice ordförande Ove Schönning (S) Stig Almström (LB) Jan Nilsson Anna-Maria Winblad Ingvar Pettersson Kurt Rådlund

Läs mer

2. Minnesanteckningar från förra mötet Minnesanteckningarna från mötet den 25/8 gicks igenom. Inga ändringar noterades.

2. Minnesanteckningar från förra mötet Minnesanteckningarna från mötet den 25/8 gicks igenom. Inga ändringar noterades. Minnesanteckningar AU-gruppens möte 091103 Närvarande: Lennart Färje, Claes Rosengren, Krister Rosendahl, Magnus Eriksson, Anna Lindström, Håkan Sternberg 1. Mötet öppnas Vi hälsade Lennart välkommen till

Läs mer

NYKÖPINGS KOMMUN PROTOKOLL KOMMUNALA ANHÖRIGRÅDET 2010 05 07. Kl. 09.00 10.30

NYKÖPINGS KOMMUN PROTOKOLL KOMMUNALA ANHÖRIGRÅDET 2010 05 07. Kl. 09.00 10.30 Plats och tid Stadshuset, Sal B Kl. 09.00 10.30 Politiker och representanter Anne-Marie Wigertz (m), ordf Wailet Nilsson (kd), ers Gunvor Lundberg (s), ers Margareta Svensson, Nyköpings Demensförening

Läs mer

Sammanträde med GRs Styrgrupp för Arbetsmarknad

Sammanträde med GRs Styrgrupp för Arbetsmarknad Protokoll Styrgrupp Arbetsmarknad 2012-06-01 Ulrica Furby/ Gustav Höjer sid 1(5) Sammanträde med GRs Styrgrupp för Arbetsmarknad Tid: Fredag 1 juni 2012, kl 08:30-12:30 Plats: Växtkraft, Jordhammar i Stenungsund

Läs mer

Minnesanteckningar förda vid telefonmöte med samverkansgruppen för leaderordföranden och leaders verksamhetsledargrupp måndagen den 30 mars 2012.

Minnesanteckningar förda vid telefonmöte med samverkansgruppen för leaderordföranden och leaders verksamhetsledargrupp måndagen den 30 mars 2012. Minnesanteckningar förda vid telefonmöte med samverkansgruppen för leaderordföranden och leaders verksamhetsledargrupp måndagen den 30 mars 2012. Närvarande: Staffan Markström, Leader Mare Boreale Per

Läs mer

SAMMANTRÄDETS ART Sammanträde med samordningsförbundsstyrelsen för Samordningsförbundet för rehabilitering i Södertälje

SAMMANTRÄDETS ART Sammanträde med samordningsförbundsstyrelsen för Samordningsförbundet för rehabilitering i Södertälje Samordningsförbundet för PROTOKOLL rehabilitering i Södertälje Sammanträdesdatum 2005-12-13 SAMMANTRÄDETS ART Sammanträde med samordningsförbundsstyrelsen för Samordningsförbundet för rehabilitering i

Läs mer

Nominering - Årets Miljösatsning Med checklista

Nominering - Årets Miljösatsning Med checklista Nominering - Årets Miljösatsning Med checklista Härmed nomineras följande förslag till Årets Miljösatsning på Landsbygden. Namn på förslaget: Mälardalens avlopp i kretslopp Projektägare: Lantbrukarnas

Läs mer

KORTVERSIONEN AV VÅR LEADERSTRATEGI 2014-2020

KORTVERSIONEN AV VÅR LEADERSTRATEGI 2014-2020 KORTVERSIONEN AV VÅR LEADERSTRATEGI 2014-2020 Välkommen till kortversionen av vår strategi Syftet med denna kortversion är att snabbt ge dig en idé om vad Leader är, hur du kan söka Leaderpengar och för

Läs mer

Protokoll från Styrgruppens möte i Bryssel den 26 juni 2015

Protokoll från Styrgruppens möte i Bryssel den 26 juni 2015 Protokoll från Styrgruppens möte i Bryssel den 26 juni 2015 Tid: fredag den 26 juni, kl. 8.30-11.30 Deltagare Styrgrupp Ulf Nilsson, Regionförbundet i Kalmar län Harald Hjalmarsson, Regionförbundet i Kalmar

Läs mer

Vår organisation: Aktion Österbotten r.f. Medlemsvård seminarier och information Verksamhetsledare kanslist Kontor i Vasa, Närpes och Pedersöre

Vår organisation: Aktion Österbotten r.f. Medlemsvård seminarier och information Verksamhetsledare kanslist Kontor i Vasa, Närpes och Pedersöre Forskning Åbo Akademi Utvärdering av projekt Samarbete i nationella och internationella sammanhang (bl.a. ENLDT) Vår organisation: Aktion Österbotten r.f. Medlemsvård seminarier och information Verksamhetsledare

Läs mer

Fredag 24 september 2004, kl 09.00-12.00, Kommunhuset i Båstad

Fredag 24 september 2004, kl 09.00-12.00, Kommunhuset i Båstad 2004-09-27 Samarbetskommitténs protokoll 3/04 Tid/Plats Fredag 24 september 2004, kl 09.00-12.00, Kommunhuset i Båstad Närvarande Ledamöter Stefan Svalö, Bjuv Sven Yngve Persson, Bjuv Lars Elofson, Båstad

Läs mer

att bidra till underlag för samhällsplanering och annan verksamhet av betydelse för vattenförhållandena

att bidra till underlag för samhällsplanering och annan verksamhet av betydelse för vattenförhållandena Styrelsens förslag till reviderade stadgar för Mälarens vattenvårdsförbund 2016 Mälarens vattenvårdsförbund är en ideell organisation vars gällande stadgar enligt nedan fastställdes den 13 mars 1998. Ändringsförslag

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1(23)

Sammanträdesprotokoll 1(23) Sammanträdesprotokoll 1(23) Plats och tid Öjersbo konferens, 15.00 19:30 ande Gunnar Tiger (S) ordförande Annika Hedberg Roth (S) Åke Andersson (V) Nancy Ibarra (V), tjg ersättare Torsten Jansson (S),

Läs mer

Kommunkontoret i Bergsjö. Torsdag 27 september 2012 kl. 08:15-12:15.

Kommunkontoret i Bergsjö. Torsdag 27 september 2012 kl. 08:15-12:15. NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 (19) Sida Plats och tid Kommunkontoret i Bergsjö. Torsdag 27 september 2012 kl. 08:15-12:15. Beslutande Monica Olsson (S) Ordförande Stig Eng

Läs mer

Mailis Carlsvärd och Liselotte Johansson har varit av bystämman utsedda revisorer för 2014 med Anita Larsson som ersättare.

Mailis Carlsvärd och Liselotte Johansson har varit av bystämman utsedda revisorer för 2014 med Anita Larsson som ersättare. Klockrike byråd Verksamhetsberättelse 2014 Om Klockrike byråd Klockrike byråd bildades 14 mars 2001. Klockrike byråd är ett partipolitiskt och religiöst neutralt nätverk för föreningar, verksamheter och

Läs mer

Handikapprådet PROTOKOLL 2012-11-20

Handikapprådet PROTOKOLL 2012-11-20 Handikapprådet PROTOKOLL 2012-11-20 Sid 72 Inledning... 1 73 Val av justeringsledamot... 1 74 Godkännande av dagordningen... 1 75 Föregående protokoll... 1 76 Val av ersättare till vice ordförande... 1

Läs mer

Sveriges landsbygdsprogram 2014-2020. Hans-Olof Stålgren Landsbygdsnätverket 2014 01 16

Sveriges landsbygdsprogram 2014-2020. Hans-Olof Stålgren Landsbygdsnätverket 2014 01 16 Sveriges landsbygdsprogram 2014-2020 Hans-Olof Stålgren Landsbygdsnätverket 2014 01 16 Min presentation Inledning Generell info Budget Tidsplan Gårdsstöd LFA Miljöstöd Flerfond CLLD Transnationell komponent

Läs mer