Bränsle för nya affärer. Söderenergi en del av kretsloppet. Sveaskog erbjuder anpassade lösningar och ett brett sortiment av biobränslen.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Bränsle för nya affärer. Söderenergi en del av kretsloppet. Sveaskog erbjuder anpassade lösningar och ett brett sortiment av biobränslen."

Transkript

1 Våra bränslen

2 2 Söderenergi en del av kretsloppet Söderenergi producerar el motsvarande förbrukningen i hushåll samt fjärrvärme för mer än hushåll, kontor, lokaler och industrier i södra Stockholm. Vår uppgift är att producera prisvärd värme på ett miljömässigt bra sätt, och vår ambition är att Söderenergis produktion ska vara en naturlig del i ett hållbart kretslopp. Under 1990-talet ställde vi om från kol och olja till biobränslen och returbränslen. Invigningen av Igelsta kraftvärmeverk i mars 2010 innebar ytterligare ett stort steg framåt. Detta är den största miljösatsningen någonsin i Södertälje, Botkyrka och Huddinge. Förutom det nya kraftvärmeverket driver Söderenergi fjärrvärmeproduktion i Igelstaverket i Södertälje och Fittjaverket i Botkyrka. I företaget ingår också reservanläggningarna Huddinge maskincentral och Geneta panncentral. Samtliga anläggningar är miljöcertifierade enligt ISO Söderenergi ägs av kommunerna Södertälje, Botkyrka och Huddinge. Värmen säljs och levereras av Telge Nät i Södertälje och Nykvarn och av Södertörns Fjärrvärme i Huddinge, Botkyrka och Salem. Vi levererar också värme till Fortum i Stockholm. Igelsta kraftvärmeverk är Sveriges största bioeldade kraftvärmeverk. Det invigdes 17 mars 2010 av Kung Carl XVI Gustaf och producerar 85 MW el och 200 MW fjärrvärme. Bränsle för nya affärer Sveaskog erbjuder anpassade lösningar och ett brett sortiment av biobränslen.

3 3 Omställning till retur- och biobränslen Idag eldar vi till 90 procent med förnyelsebara bränslen. Vi har en bränslepolicy med höga miljökrav och vi har utvecklat en omfattande kvalitetskontroll för våra bränslen. Igelstaverket i Södertälje invigdes Det byggdes för att elda kol som då ansågs vara ett bra bränsle som det fanns gott om. Kolet var lätt att transportera och förvara. Igelstaverket försågs också med dåtidens bästa rökgasrening. När effekten av att elda fossila bränslen blev känd och koldioxidskatten infördes, började Söderenergi ställa om sin produktion för att elda mer miljövänliga bränslen. Torv och tallbeckolja infördes Efter en omfattande ombyggnad av pannorna under 1990-talet introducerades dagens bränslen som utgörs främst av returbränslen samt biobränslen. Vi har också eldat en hel del torv men det har minskat successivt. Returbränslen består av utsorterat papper, plast och trä från industrier och kontor som inte kan återvinnas idag. Vi kan elda dessa tack vare vår avancerade rökgasrening. Igelsta kraftvärmeverk eldas huvudsakligen med skogsflis och en mindre del returbränsle. Igelstaverket invigdes 1982 och eldades med kol som på den tiden ansågs vara ett bra bränsle. Under 1990-talet byggdes de tre pannorna om för att elda bio- och returbränslen. Gjenvinning av avfall Transport- og containerløsning tilpasses deres behov Telefon:

4 4 Övriga anläggningar Fittjaverket eldades när det byggdes 1974 med olja övergick vi till att i huvudsak elda tallbeckolja som är ett biobränsle. På grund av att priserna ökade på tallbeckolja byggdes verket om under för att elda träpellets. Geneta panncentral och Huddinge maskincentral som är reservanläggningar i systemet eldas med olja. Minskade utsläpp Genom att huvudsakligen använda förnyelsebara biobränslen för att producera både el och värme bidrar vi idag till kraftigt minskade utsläpp av växthustgaser. Fittjaverket byggdes 1974 för att elda olja. Det byggdes senare om för att elda biooljan tallbeckolja byggdes det återigen om för att elda träpellets och är idag ett av Sveriges största träpulvereldade verk. Rester från avverkning i skogen samt s k bränsleved är det huvudsakliga bränslet i Igelsta kraftvärmeverk. På bilden visas skogsflis upplagrad på vår bränsleterminal i Nykvarn.

5 5 Bränsleutveckling Igelstaverket Bränsleanvändning vid Igelsta i m 3 Under 1990-talet ställdes produktionen om från fossila bränslen till returoch biobränslen. Lite olja behövs fortfarande när det är riktigt kallt ute. Omställningen ledde till att bränslehanteringen blev mer komplicerad med större volymer och väsentligt fler leverantörer. Bränsleutveckling Igelstaverket i ton Utsläpp av fossil koldioxid CO 2 Utsläpp av fossil koldioxid CO ton Det är inte bara större volymer utan också mer än en dubblering av antalet ton som hanteras med de nya bränslena Olja och kol Fossil andel i bränslekross Torv Eldningsolja Introduktionen av fjärrvärme och omställningen av bränslen har lett till dramatiskt minskade utsläpp av bland annat koldioxid, kväveoxid och svavel. Introduktionen Diagrammet av fjärrvärme visar att utsläppen och omställningen av koldioxid minskat av bränslen drastiskt. har lett till dramatiskt minskade utsläpp av bland annat koldioxid, kväveoxid och svavel. Diagrammet visar att utsläppen av koldioxid minskat drastiskt.

6 6 I kretsloppssamhället återvinns avfall till nya produkter. Papper, plast, trä från industri, byggen och kontor som inte kan återvinnas tar vi emot för att producera värme och el. Vi tar enbart emot sådant avfall som motsvarar våra kvalitetskriterier. Alla våra leverantörer är delar i en kedja där innehållet i bränslena granskas och mäts. Så här fattar vi beslut om vilka bränslen vi ska elda med Söderenergis styrelse har fastställt riktlinjer för val av bränslen. Långsiktighet, stabilitet, miljö, ekonomi och flexibilitet utgör ledstjärnor i vår bränslepolicy. Vid val av bränslen ska vi göra en samlad bedömning av miljöeffekter och resurshushållning samt ekonomi. I huvudsak ska vi använda bränslen framställda från sådana material eller sådana produkter som dels tjänstgjort minst en gång, dels inte kan återanvändas eller materialåtervinnas på ett effektivt sätt. Vi ska prioritera regionala returbränslen och biobränslen om ekonomiska och miljömässiga fördelar finns. Vi ska arbeta för ökade kvalitetskrav på samtliga bränslen, för att erhålla tekniskt och miljömässigt optimala bränslen samt aktivt verka för utveckling av inhemska returbränslen med samma goda tekniska och miljömässiga egenskaper. Returbränslen består av material som redan använts i kontor, affärer och industrier såsom utsorterat papper, plast och trä som inte kan återvinnas på annat sätt. Vi ska ha en hög flexibilitet för att kunna använda olika bränslen i Igelsta kraftvärmeverk, Igelstaverket och Fittjaverket. Vid val av bränslen ska vi ta hänsyn till ägarnas och kundernas syn på bränslevalet.

7 7 Bränslefördelning 2009 Söderenergi siktar så långt det är möjligt på att använda förnyelsebara bränslen. Dessa är antingen jungfruliga biobränslen eller så kallade returbränslen bestående av utsorterat papper, plast och trä från kontor, byggen och industrier. I slutet av 2009 körde vi igång Igelsta kraftvärmeverk vilket innebär att andelen förnyelsebara bränslen ökar ytterligare framöver. Från 2010 eldar vi till 90 procent med förnyelsebara bränslen. Söderenergi eldar inga hushållssopor, eftersom vår utrustning är specialanpassad för just skogsråvara, papper och plast. Diagrammet visar fördelningen på bränslen som vi eldade För 2010 kommer andelen skogs- och returflis att öka. Neova är Skandinaviens ledande bioenergileverantör. Vi driver 4 pelletsfabriker, 22 värmeverk samt försörjer kunder med allt från villapellets, trädbränsle och energitorv till fjärrvärme och el. I företaget ingår också varumärket Hasselfors Garden som är marknadsledande i Sverige på jord- och landscapingprodukter. Neova ingår i den finska Vapo-koncernen, en av världens största producenter av bioenergi med en omsättning på ca 6 miljarder kronor. Neovas huvudkontor ligger i Hudiksvall och lokalkontor finns i Stockholm, Jönköping, Örebro och Gävle. Neova omsätter ca 1,5 miljarder kronor och antalet anställda uppgår till ca 250 personer. Läs mer på

8 8 Våra bränslen I våra fem anläggningar eldar vi drygt 1 miljon ton bränslen per år. Nedan aktuella bränslen och beräknad förbrukning SKOGSFLIS Rester från avverkning i skogen såsom grenar och toppar (GROT) som transporteras med bil och tåg från Sverige samt med båt från Baltikum ( ton/år) RETURTRÄ Utsorterat trä från byggen och kreosotimpregnerat trä som transporteras med båt och bil från Stockholmsregionen, övriga Sverige, Norge, Belgien samt England ( ton/år). 3. Bränsleved Ved som inte duger till något annat än som bränsle. Transporteras med bil, båt och tåg bl a från Sverige och Baltikum. Cirka ton flisas på plats BRÄNSLEKROSS Kontors- och industriavfall som består av papper, plast och trä, som krossats, siktats och renats från metaller, sand och andra föroreningar, och inte kan användas på något annat sätt. En användning som stöds av bland andra Naturvårdsverket. Bränslet transporteras med bil från främst Stockholmsregionen och Norge ( ton/år). 5. BRÄNSLEPELLETS Samma grundmaterial som i bränslekross vidareförädlas till pellets och importeras med båt från Holland och Tyskland. Bränslepellets klassas som en energiråvara i Holland och inte som ett avfall ( ton/år) TRÄPELLETS Tillverkas av biprodukter från sågverk i Baltikum och Finland ( ton/år). 5 7.TORV Förmultnade växter som sedan tusentals år tillbaka finns i stora torvmossar. Den största delen av torven kommer från Estland, en mindre del från Sverige. Torven levereras i huvudsak med båt som torvbriketter eller torvpellets. Inom Sverige levereras stycketorv med bil ( ton/år). 6 ÖVRIGA BRÄNSLEN Tallbeckolja, ett biobränsle som produceras vid pappersmassetillverkning. Beckoljan eldas bara när det är mycket kallt ute. Eldningsolja behöver vi också för att kunna elda flera av dessa bränslen samt när det är riktigt kallt. Oljan utgör mindre än 5% av våra bränslen. 7

9 SCA Norrbränslen skogsbränsleproffsen Norrbränslen är en av Sveriges största leverantörer av skogsbaserade biobränslen. Med rationell teknik och effektiva transporter försörjer vi stora biobränslepannor från Norrbotten till Mälardalen. SCA BioNorr.indd :46:02

10 10 Noggrann kontroll av kvalitet Söderenergi är föregångare i branschen när det gäller kvalitetskontroll av bränslen. Vi ställer höga krav på dem som levererar bränsle till oss. Kvaliteten skiljer sig mellan bränslesorterna men också för samma bränsleslag, beroende på vem som är leverantör, vilket ursprungsmaterial som använts och hur bränslet har beretts. Alla laster provtas, eftersom vi alltid vill veta exakt vad vi eldar. Kvalitetskontrollen startar med en kravspecifikation från Söderenergi. Vid leverans av fasta bränslen med lastbil tar en mekanisk bränsleprovtagare slumpmässigt prover på flera olika ställen och på olika djup i bränslelasten. På övriga bränslen tas prover med manuell provtagning. Månadsprover samlas från varje leverantör och skickas för analys till ett utomstående laboratorium. Vi är också bemyndigade att utföra provtagning av träbränslen enligt VMFs (Virkesmätarföreningens) krav. Slumpmässiga prover tas på varje last av den mekaniska provtagaren. Personal från bränsleenheten åker regelbundet ut för att titta på produktionsanläggningar, rutiner, lagerplatser och inkommande råmaterial i syfte att tillsammans med leverantören få en kvalitetssäkrad slutprodukt. Visar det sig att det bränsle som levererats till Söderenergi inte innehåller det som vi kommit överens om, tar bränsleenheten omedelbart kontakt med leverantören. Proverna fördelas för mätning av fukthalt och för insamling av månadsprov som skickas iväg för analys. Analysresultaten av bränslets värmevärde m.m. ligger till grund för prissättningen. Hela kvalitetskontrollsystemet bygger på nära och regelbunden kontakt med våra leverantörer i Sverige och utomlands. I takt med att våra krav ökar bygger de i sin tur ut sina egna kontrollsystem, och vi får en sammanhängande kvalitetskedja. Det tjänar vi alla på, men den största vinsten gör miljön. Ett prov från varje last oavsett om den kommer med bil, båt eller tåg samlas in månadsvis och skickas till ett laboratorium. Leverantören får ta del av resultaten. Nära kontakt och samarbete med leverantörerna är viktigt för en jämn och hög bränslekvalitet.

11 11 Miljö och etik Miljöpolicy Söderenergi ska: Påverka miljön så lite som möjligt Förebygga föroreningar och miljöstörningar Använda bra teknologi för att skapa en ständigt förbättrad miljö I huvudsak använda sådana bränslen som dels tjänstgjort minst en gång, dels inte kan återanvändas eller återvinnas på ett för miljön effektivt sätt samt Miljöcertifierade Alla anläggningar som hör till Söderenergi är miljöcertifierade enligt ISO Det betyder att experter utifrån kommer till oss två gånger om året för att gå igenom våra anläggningar och se att vi håller vad vi lovar. För att behålla vårt certifikat måste vi dessutom visa att vi förbättrar oss hela tiden. Ha en energiproduktion som är det miljö- och resursmässigt bästa alternativet. Etik och ursprungssäkring av bränslen Våra bränslen tas ut och produceras enligt Global Compacts tio hållbarhetsprinciper vilket bl a innebär att: Ursprunget ska vara säkrat. Bränslet får inte komma från illegala källor eller från skyddsvärda skogar. Leverantörerna ska uppfylla kraven för certifiering enligt FSC alternativt PEFC eller annan likvärdig motsvarighet. Bränslet ska ha framställts under inom EU acceptabla arbetsvillkor, med för landet normalt löneläge. Barnarbetare, illegal arbetskraft eller diskriminering får inte förekomma, och facklig verksamhet får inte hindras. I övrigt drivs Söderenergis affärer enligt Söderenergis affärsetiska riktlinjer. Se Insamling av råvaror Beredning Bortplockning av större föroreningar - Krossning och siktning - Magnetseparering Inblandning av returträ Transport per bil Tömning och mellanlagring Inmatning med lastmaskin Magnetseparering Panna 1 Lagring av råvaror Lagring Provtagning Visuell kontroll - Bortplockning av oönskat material Krossning Dagficka Panna 1 Inte bara Vågar MARKNADSLEDANDE Flintab har under de senaste åren haft stora framgångar inom Energi och- Avfallssektorn. Vi har utnyttjat befintlig kunskap kring vårt vägningssystem för utveckling av ett avancerat vägnings- och trafikstyrningssystem. Med Flintabs system effektiviseras processer runt avfalls- och energiproduktionen samt ökar säkerheten för personalen på anläggningen. Vill du veta mer om vad vi kan göra för just Er? Kontakta oss på eller besök vår hemsida.

12 12 Datasystem för uppföljning av bränslekvalitet och ekonomi Söderenergi har i samarbete med IT-konsulten Foritec utvecklat marknadens första system för att hantera alla data som ett miljömedvetet och diversifierat bränslehanteringssystem kräver. Förutom att vi behöver hålla reda på ett tiotal olika bränslesorter från drygt 40 olika leverantörer, varifrån bränslena kommer och när de kommer, måste det omfattande kvalitetssäkringssystemet - som i många stycken är unikt för Söderenergi - dokumenteras. Systemet som vidareutvecklas för närvarande under namnet Safirs är designat för att följa bränsleflödet från leverantör till förbränning, och ger förutom driftinformation också data om provtagning, analysresultat, bränsleförbrukning, lagerstatus och kvalitetsrevisioner hos leverantörer. Vi har också installerat SDCs vågsystem Doris för våra skogsbränslen samt Flintabs vågsystem Viktoria för våra returbränslen. Dessa är kopplade till Safirs. Prognoser, avtal och leveransanalyser Enkla prognoser mot produktionsenhet och leverantörer kan tas fram. Utifrån dessa kan avtal med gällande avtalstider och mängder, samt tillhörande kvalitetsspecifikationer, förhandlas fram och registreras. Efterföljande leveranser kan sedan hanteras.

13 13 erfarenhet Säkra leveranser till nytta för alla Södra har en stor erfarenhet av effektiva och säkra leveransflöden, vilket skapar förutsättningar för optimal transport av biobränslevolymer. Det innebär kostnadsfördelar för dig som energiproducent. Våra smarta logistiklösningar tillsammans med vår helhetssyn från skog och förbrukare ger dig ytterligare fördelar. Du vinner på att välja Södra Skogsenergi. Energi som växer Verksamheten i Södra Skogsenergi har sin bas i våra medlemmars skogsbruk. Mer än hälften av det biobränsle vi levererar kommer från Södras medlemmars skogar i form av grot, lövflis, stubbflis och bränsleved. Vi bidrar till en hållbar framtid.

14 14 Omfattande logistik och hantering av bränslen Hanteringen av förnyelsebara bränslen är ett logistiskt jättepussel. Söderenergi använder idag ett tiotal olika bränslesorter från nio länder. Den största andelen kommer från lager runt om i Sverige, men vi importerar också från flera länder t ex från Estland, Holland, Tyskland och England. Det mesta kommer med båt till vår hamn. Den har vi byggt ut för att kunna ta emot två fartyg samtidigt. Omkring 200 fartyg per år tas emot. Stora mängder skogsråvara (GROT) kommer flera gånger i veckan på järnväg till vår nya tågterminal för bränslen i Nykvarn cirka 15 km från Igelstaverket. Där lyfts containers av tågen och töms. Därifrån körs sedan bränslet till Igelstaverket. Totalt tar vi emot cirka lastbilstransporter varje år, inkl. transporter från Nykvarn ton bränsle tas emot med båt i Igelstaverkets egen hamn. Sammanfattningsvis tas cirka ton bränsle emot med båt, ton med bil och ton med tåg. Bränslet lagras in i cisterner, bergrum eller lager för fasta bränslen. Söderenergi delägare i EFO En del viktiga importbränslen köps gemensamt med åtta andra kommunala energibolag via intressebolaget EFO. EFO som är en av Sveriges största befraktare av fartyg, sköter dessutom all fartygsbefraktning åt Söderenergi. EFO har köpt ett av Söderenergis bolag Baltic Peat i Estland, vilket innebär att samtliga delägare i EFO kan nyttja en gemensam plattform för inköp och lagring av bränslen i de baltiska staterna ton kommer med bil ton skogsbränsle kommer med tåg från hela Sverige till vår bränsleterminal i Nykvarn.

15 15 Aska kan återanvändas Effektiv rökgasrening och förbränning lämnar små mängder restprodukter från våra anläggningar. Den aska som blir kvar återanvänds idag som tätskiktsmaterial för att avsluta en hushållsdeponi i Södertälje. Omsorgsfull forskning och kontrollprogram ligger bakom denna metod som utvecklats av Telge Återvinning. Forskning Söderenergi är delägare i Svenska Energiaskor AB och engagerat i ett forskningsprogram Miljöriktig användning av askor - som drivs av branschens forskningsorgan Värmeforsk. Målet är att en så stor del av våra askor som möjligt ska komma till så bra och miljöriktig användning som möjligt, exempelvis som byggmaterial i vägar eller som stabiliseringsmaterial vid muddring och utbyggnad av hamnar. Allra överst läggs ett vegetationsskikt som kan bestå av kompostjord, schaktmassor och jordar, för att man ska kunna plantera växter. Skyddsskiktet kan bestå av rötat avloppsreningsslam, sand eller schaktmassor. Dräneringsskiktet består av ett grövre material t ex slaggrus, eller glas. Ovanpå ligger ett tätskikt som består av stabiliserad flygaska och/eller bottenaska. Närmast deponin ligger ett utjämnings- och gastransportskikt, som består av grövre material exempelvis bottenaska eller slaggrus. Tel

16 Varmt & klokt Söderenergi producerar miljövänlig fjärrvärme för ca hushåll, kontor och industrier i södra Storstockholm samt hushållsel motsvarande förbrukningen i villor. Under 1990-talet ställde vi om från kol och olja till biobränslen och returbränslen. Idag baseras vår produktion till mer än 90 procent på förnyelsebara bränslen. De större anläggningarna i Söderenergi är Igelstaverket och Igelsta kraftvärmeverk i Södertälje samt Fittjaverket i Botkyrka. Dessutom har vi två reservanläggningar, Geneta panncentral och Huddinge maskincentral. Samtliga anläggningar är miljöcertifierade enligt ISO Merparten av vår produktion säljs och distribueras av Telge Nät i Södertälje och Nykvarn samt av Södertörns Fjärrvärme i Huddinge, Botkyrka och Salem. Vi levererar även värme till Fortum AB. Söderenergi ägs av kommunerna Södertälje, Botkyrka och Huddinge. Kontakta oss Söderenergi AB, Nynäsvägen 43, Box 7074, Södertälje Tel: , Fax: E-post: info@soderenergi.se, 1 Trä, plast och papper som inte går att återvinna samlas in av oss. 8 Den används t ex som konstruktionsmaterial vid sluttäckning av deponier. 2 Materialet krossas och flisas för att passa Söderenergis krav på bränsle. 7Askan tas om hand av oss och återanvänds en sista gång. Exempel #1 Från flis till värme 6 Luften renas noga och när bränslet använts färdigt återstår bara aska. I det här fallet ser du hur avfall från industrier och skogsbruk används för att producera fjärrvärme och el. Vill du veta mer om hur vi använder och återvinner avfall är du välkommen att besöka 3 När bränslekrosset är färdigt skickas det till Söderenergis anläggning. Publisher, editor and advertisement booking: JS SVERIGE +46 (0) Printed on officially approved environmentally compatible paper Printing inks are based on vegetable oil SV-UK Edición, redacción y reserva de anuncios: Grupo JS SL Impreso en papel oficialmente autorizado como ecológico La tinta de imprenta basada en aceites vegetales 4 Söderenergi kontrollerar kvaliteten på materialet innan det används. 5 Av bränslet producerar Söderenergi både el och fjärrvärme. ES Utgivare, redaktion och annonser: JS SVERIGE +46 (0) Tryckt på officiellt godkänt miljövänligt papper Tryckfärgerna är baserade på vegetabiliska oljor www. jssverige.se SV

Visste du att... Igelsta kraftvärmeverk blev utsedd till Årets byggnad 2009 av Byggmästareföreningen.

Visste du att... Igelsta kraftvärmeverk blev utsedd till Årets byggnad 2009 av Byggmästareföreningen. söderenergi producerar värme för mer än 120 000 hushåll, kontor, lokaler och industrier i södra Stockholm samt el motsvarande förbrukningen i 100 000 hushåll. Vår uppgift är att producera prisvärd värme

Läs mer

När det gäller kvalitet och miljö

När det gäller kvalitet och miljö När det gäller kvalitet och miljö Välkommen till Winther Bygg AB Hos oss finns kompetensen och framtidens resurser. Winther Bygg AB är ett familjeföretag som förvärvades av Hans-Åke Winther 1989. Det har

Läs mer

040-54 68 88. Service Kvalitet Närodlat

040-54 68 88. Service Kvalitet Närodlat 040-54 68 88 Service Kvalitet Närodlat 2 Att arbeta med frukt och grönsaker lenar själen. Vi på JH Frukt & Grönt uppskattar vårt yrke att arbeta med närodlade kvalitetsprodukter. Jörgen Hansson, VD 3 Välkommen

Läs mer

Söderenergi en av de största fjärrvärmeproducenterna i Sverige

Söderenergi en av de största fjärrvärmeproducenterna i Sverige Våra bränslen 2 www.soderenergi.se Söderenergi en av de största fjärrvärmeproducenterna i Sverige Igelsta kraftvärmeverk är Sveriges största bioeldade kraftvärmeverk. Söderenergi producerar fjärrvärme

Läs mer

Originalet sedan 1934

Originalet sedan 1934 Originalet sedan 1934 Det finns bara ett original Att Åkes Äkta Hönökakor är ett av Västsveriges mest kända varumärken är inte så konstigt. Ett genuint familjeföretag med en produkt som blivit en självklarhet

Läs mer

En del av en bra dag

En del av en bra dag En del av en bra dag Husmanskost från Matlaget i Gällivare Matlaget i Gällivare AB är ett positivt och arbetsamt gäng på 26 personer som lagar över 820.000 portioner varje år; till sjukhus, skolor, förskolor,

Läs mer

Svenska EnergiAskor Naturvårdsverket, handläggare Erland Nilsson

Svenska EnergiAskor Naturvårdsverket, handläggare Erland Nilsson Remissvar Utvärdering av Naturvårdsverkets handbok 2010:01 återvinning av avfall i anläggningsarbeten Från Till Svenska EnergiAskor Naturvårdsverket, handläggare Erland Nilsson Svenska EnergiAskor AB är

Läs mer

Välkommen till Svenbo

Välkommen till Svenbo Vi bryr oss om dig 2 - Läget och lägenheten är helt perfekt för mig. Jag och mina växter trivs eftersom det är gavellägenhet. Läget är centralt, trevligt när folk tittar förbi. Nästan som eget hus. Välkommen

Läs mer

VVS & Plåtisolering Inbyggnader Akustiktak Brandtätning

VVS & Plåtisolering Inbyggnader Akustiktak Brandtätning Gösta Carlsons Isolerings firma i Hässleholm AB VVS & Plåtisolering Inbyggnader Akustiktak Brandtätning Tredje generationen med över 50 år i branschen Välkomna till Gösta Carlsons Isoleringsfi rma en fi

Läs mer

Energibok kraftvärmeverk. Gjord av Elias Andersson

Energibok kraftvärmeverk. Gjord av Elias Andersson Energibok kraftvärmeverk Gjord av Elias Andersson Innehållsförteckning S 2-3 Historia om kraftvärmeverk S 4-5 hur utvinner man energi S 6-7 hur miljövänligt är det S 8-9 användning S 10-11 framtid för

Läs mer

Icke-teknisk sammanfattning

Icke-teknisk sammanfattning BILAGA A RAPPORT 7 (116) Icke-teknisk sammanfattning Bakgrund AB Fortum Värme samägt med Stockholms stad (Fortum Värme) avser att hos Miljödomstolen i Stockholm söka tillstånd enligt miljöbalken att ändra

Läs mer

KRAFTVÄRMEVERKET TORSVIK

KRAFTVÄRMEVERKET TORSVIK PRODUKTION INHOUSE TRYCK ARK-TRYCKAREN 20150408 KRAFTVÄRMEVERKET TORSVIK El och värmeproduktion för ett hållbart Jönköping. VÅRT KRAFTVÄRMEVERK Hösten 2014 stod vårt nybyggda biobränsleeldade kraftvärmeverk

Läs mer

Pellets. naturlig värme. Information från Pellsam om bekväm, kostnadseffektiv och miljövänlig villavärme. www.pellsam.se

Pellets. naturlig värme. Information från Pellsam om bekväm, kostnadseffektiv och miljövänlig villavärme. www.pellsam.se Pellets naturlig värme Information från Pellsam om bekväm, kostnadseffektiv och miljövänlig villavärme www.pellsam.se Pellets naturlig värme Pellets är en naturlig uppvärmningsform som kombinerar en mycket

Läs mer

Oceanen - Kraftvärmeverk

Oceanen - Kraftvärmeverk Oceanen - Kraftvärmeverk HEM Halmstads Energi och Miljö AB HEM, Halmstads Energi och Miljö AB, är ett kommunalt bolag, helägt av Halmstads kommun. Vi bildades den 1 november 2006 genom en sammanslagning

Läs mer

Växjö Energi AB. Förändrad verksamhet vid Sandviksverket i Växjö. Ny biobränsleeldad kraftvärmepanna

Växjö Energi AB. Förändrad verksamhet vid Sandviksverket i Växjö. Ny biobränsleeldad kraftvärmepanna Utfärdare Grontmij AB Datum Beskrivning 2010-08-17 Samrådsunderlag Växjö Energi AB Förändrad verksamhet vid Sandviksverket i Växjö Ny biobränsleeldad kraftvärmepanna UNDERLAG FÖR SAMRÅD 7 SEPTEMBER 2010

Läs mer

Välkommen till Grästorps Kommun

Välkommen till Grästorps Kommun Välkommen till Grästorps Kommun MITT I VÄSTRA GÖTALAND Välkommen till Grästorps kommun Grästorp ligger vackert mitt i Västra Götaland med större orter som Trollhättan, Vänersborg och Lidköping på nära

Läs mer

Vi ger dig nästa generations värme!

Vi ger dig nästa generations värme! Vi ger dig nästa generations värme! erfarenhet, kompetens och nätverk skapar mervärde! www.ivt.se VÄRMEPUMPCENTER ROTEK MALMÖ AB 040-42 41 30 046-211 41 30 www.rotek.se Samtal med Jan och Gunnar Tjernberg

Läs mer

Inledning: om att vi skapar miljöproblem när vi utnyttjar naturen

Inledning: om att vi skapar miljöproblem när vi utnyttjar naturen Ord och begrepp till arbetsområdet Miljö i Europa. Inledning: om att vi skapar miljöproblem när vi utnyttjar naturen resurser: det som vi kan leva av, Pengar kan vara en resurs. Naturen är också en stor

Läs mer

Askor i Sverige 2010. Statistik utförts av Tyréns på uppdrag av Svenska EnergiAskor

Askor i Sverige 2010. Statistik utförts av Tyréns på uppdrag av Svenska EnergiAskor Askor i Sverige 2010 Statistik utförts av Tyréns på uppdrag av Svenska EnergiAskor 1 Innehållsförteckning 1 Syfte... 3 2 Om framtagandet av statistiken... 3 2.1 Metod, urval och svarsfrekvens... 33 2.2

Läs mer

tema: nr 6 2012 NÄrVÄRME Växthus ökar till 37 procent biobränsle Mellanår för flisentreprenörer på rätt spår FOKUS: SÖNDERDELNING & SORTERING

tema: nr 6 2012 NÄrVÄRME Växthus ökar till 37 procent biobränsle Mellanår för flisentreprenörer på rätt spår FOKUS: SÖNDERDELNING & SORTERING nr 6 2012 tema: NÄRVÄRME NÄrVÄRME Växthus ökar till 37 procent biobränsle FOKUS: SÖNDERDELNING & SORTERING Mellanår för flisentreprenörer BRÄNSLE Värme och el Skogsbränsle Olja från skogsrester BIOENERGI

Läs mer

Totalleverantör av aluminiumprodukter

Totalleverantör av aluminiumprodukter Totalleverantör av aluminiumprodukter 2 Aluminiumspecialist med hög kapacitet och leveransprecision BH Svets AB utför allt inom svets, till exempel robotsvetsning och reparationssvetsning, samt övrigt

Läs mer

Totallösningar för alla slags flyttningar

Totallösningar för alla slags flyttningar Totallösningar för alla slags flyttningar Tredje generationen smygs redan nu in i företaget! Flyttpartner med professionellt engagemang Välkommen till Lindome Flyttningsbyrå AB LFB. Vi är en professionell

Läs mer

Panndagarna 2009. Erfarenheter från kvalitetssäkringsprogram för returbränslen

Panndagarna 2009. Erfarenheter från kvalitetssäkringsprogram för returbränslen Erfarenheter från kvalitetssäkringsprogram för returbränslen Sylwe Wedholm Avdelningschef Bränslehantering 2009-02-04 Söderenergi Samägt av kommunerna: Botkyrka 25 Huddinge 25% Södertälje 50% Kunder: Södertörns

Läs mer

Miljörapport 2015 PC Lastaren, Avesta

Miljörapport 2015 PC Lastaren, Avesta Miljörapport 2015 PC Lastaren, Avesta Miljörapport för PC Lastaren, Avesta 2015 2016-03-16 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 VERKSAMHETSBESKRIVNING... 3 1.1 LOKALISERING... 3 1.2 TEKNISK BESKRIVNING AV PRODUKTIONSANLÄGGNINGEN...

Läs mer

Bilaga 1 1(6) till Avfallsplan 2010-2017. Boendeform 2008 Flerbostadshus 6466 Småhus 6056 Fritidshus 1658 Figur 1. Boendeformer och antal fritidshus

Bilaga 1 1(6) till Avfallsplan 2010-2017. Boendeform 2008 Flerbostadshus 6466 Småhus 6056 Fritidshus 1658 Figur 1. Boendeformer och antal fritidshus Bilaga 1 1(6) till Avfallsplan 2010-2017 Nuläges beskrivning Kommunens struktur. Kristinehamns kommun ligger vid nordöstra delen av Vänern, med en flera mil lång strandlinje, och omfattar även skärgårdsområden.

Läs mer

29.06.05. Grupp- och konferensresor

29.06.05. Grupp- och konferensresor Udgiver, redaktion og annoncetegning: JS Gruppen Denmark A/S +45 87 32 50 00 Trykt på officielt godkendt miljøvenligt papir Trykfarverne er baseret på vegetabilske olier www.jsgruppen.com Publisher, editor

Läs mer

Bekvämt Ekonomiskt Miljövänligt

Bekvämt Ekonomiskt Miljövänligt Bekvämt Ekonomiskt Miljövänligt Tänk dig att du tar ett morgondopp i en klar sjö, hör fåglarna kvittra på skogspromenaden eller blickar upp mot en klarblå himmel. Vi vill att den natur som vi har idag

Läs mer

Hållbarhetsrapport med årsredovisning 2012

Hållbarhetsrapport med årsredovisning 2012 Hållbarhetsrapport med årsredovisning 2012 Söderenergi i korthet öderenergi producerar fjärrvärme och el S och ägs av Huddinge, Botkyrka och Södertälje kommuner. Fjärrvärmen säljs av distributionsbolagen

Läs mer

Vi ger dig nästa generations värme!

Vi ger dig nästa generations värme! Vi ger dig nästa generations värme! erfarenhet, kompetens och nätverk skapar mervärde! www.ivt.se VÄRMEPUMPCENTER ROTEK MALMÖ AB 040-42 41 30, 046-211 41 30 www.rotek.se IVT s största återförsäljare genom

Läs mer

med hundra års erfarenhet i lasten

med hundra års erfarenhet i lasten med hundra års erfarenhet i lasten Claes och Jan Toft Välkommen till Lundby Åkeriet! Jan-Erik Larsson Vi erbjuder trygga och säkra transporter inom områdena containertransport, sekvenskörning och lokaldistribution.

Läs mer

Anmälan om ändring av verksamhet enligt miljöbalken

Anmälan om ändring av verksamhet enligt miljöbalken Anmälan om ändring av verksamhet enligt miljöbalken 21 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Mellanlagring av avfall, Östra Hamnen, Halmstad Halmstads Energi och Miljö AB 2012-07-11

Läs mer

Transport av avfall över gränserna (import till Sverige) påverkar behovet av dispenser för att deponera brännbart avfall då det är kapacitetsbrist

Transport av avfall över gränserna (import till Sverige) påverkar behovet av dispenser för att deponera brännbart avfall då det är kapacitetsbrist 2007-03-26 Transport av avfall över gränserna (import till Sverige) påverkar behovet av dispenser för att deponera brännbart avfall då det är kapacitetsbrist Sammanfattning Miljösamverkan Sverige - projektgrupp

Läs mer

Spjutspetskompetens inom asfalt

Spjutspetskompetens inom asfalt Spjutspetskompetens inom asfalt Sandahls Grus & Asfalt AB grundades 1991 men har vuxit ordentligt de sista åren. Sandahls geografiska verksamhetsområde sträcker sig över hela landet och därför är verksamheten

Läs mer

Värmeforskdagar 2008. Bränsleförsörjning. Bränsleförsörjning. Tekn.lic. Lennart Ryk Bränslechef Söderenergi AB. Lennart Ryk

Värmeforskdagar 2008. Bränsleförsörjning. Bränsleförsörjning. Tekn.lic. Lennart Ryk Bränslechef Söderenergi AB. Lennart Ryk Bränsleförsörjning Tekn.lic. Bränslechef Söderenergi AB 1 Bioenergins utveckling i Sverige BIOENERGIUTVECKLINGEN TWh 180 160 140 120 100 80 60 40 20 0 1980 1990 2004 2015 2025 2 Råvara och förbrukare Bestånden/råvaran

Läs mer

BYGGER PÅ NÄRA SAMARBETE

BYGGER PÅ NÄRA SAMARBETE EFFEKTIV AVFALLSHANTERING BYGGER PÅ NÄRA SAMARBETE BÄTTRE UTFALL FRÅN DITT AVFALL DET FINNS MÅNGA FÖRDELAR MED ATT VARA LOKAL SÅ LÄNGE DU OCKSÅ ÄR GLOBAL SITA Sverige är ett av landets ledande företag

Läs mer

Översiktlig revision och miljöbedömning av Shark Solutions återvinningsprocess av laminat i Svinninge, Danmark

Översiktlig revision och miljöbedömning av Shark Solutions återvinningsprocess av laminat i Svinninge, Danmark Översiktlig revision och miljöbedömning av Shark Solutions återvinningsprocess av laminat i Svinninge, Danmark Kristianstad 2010-11-22 Upprättad av: Åsa Lindskog Granskad av: Ulf Wiklund 2 (13) Innehållsförteckning

Läs mer

Vi bygger ut fjärrvärmen i Täby

Vi bygger ut fjärrvärmen i Täby E.ON Värme Vi bygger ut fjärrvärmen i Täby Fjärrvärme är den vanligaste uppvärmningsformen i Sverige och står för drygt hälften av all uppvärmning. Det är inte svårt att förstå. Fjärrvärme är bekvämt,

Läs mer

Miljöprövning av bioenergikombinatet i Hedensbyn, Skellefteå Kraft AB

Miljöprövning av bioenergikombinatet i Hedensbyn, Skellefteå Kraft AB Miljöprövning av bioenergikombinatet i Hedensbyn, Skellefteå Kraft AB Underlag inför samråd med allmänhet angående omprövning av vår verksamhet på fastigheten Hallen 11, Hedensbyn, Skellefteå. Verksamheten

Läs mer

Bioekonomi från ord till handling

Bioekonomi från ord till handling Bioekonomi från ord till handling Sverige är ett fantastiskt skogsland! Vår vision kan skapa en positiv dialog och samsyn om skogens möjligheter. Skogen ger hopp om en hållbar framtid en bioekonomi. Se

Läs mer

Sundsvalls Agenda 21 för en god livsmiljö

Sundsvalls Agenda 21 för en god livsmiljö SUNDSVAL LS KOMMUN Sundsvalls Agenda 21 för en god livsmiljö Boende Makt Avfall Transporter Natur Produktion Hälsa Energi Kunskap Konsumtion Vägvisare för miljö och utveckling för de kommande 25 åren.

Läs mer

Ett av Sveriges ledande företag när det gäller värmeväxlare och rörentreprenad.

Ett av Sveriges ledande företag när det gäller värmeväxlare och rörentreprenad. Ett av Sveriges ledande företag när det gäller värmeväxlare och rörentreprenad. Tradition och framtidstro När vi på RAMAB ser framåt gör vi det med utgångs punkt från vår mångåriga kompetens och erfarenhet.

Läs mer

Tillstånd att installera och ta idrift utrustning för rökgaskondensering och kväveoxidbegränsning vid kraftvärmeverket i Djuped, Hudiksvalls kommun

Tillstånd att installera och ta idrift utrustning för rökgaskondensering och kväveoxidbegränsning vid kraftvärmeverket i Djuped, Hudiksvalls kommun Aktbilaga 11 BESLUT 1(8) Diarienr/Dossnr Miljöprövningsdelegationen Miljövård Maria Nordström Tel 026-171233 maria.nordstrom@x.lst.se Hudik Kraft AB Djupedsverket 824 12 Hudiksvall Tillstånd att installera

Läs mer

Biobränsle. - energi för kommande generationer

Biobränsle. - energi för kommande generationer Biobränsle - energi för kommande generationer Mats Goop, Weda Skog: - Vi har bara en planet För en långsiktigt hållbar utveckling för alla på vårt enda jordklot, är de allra flesta överens om att det viktigt

Läs mer

Från kvittblivning till garanterad. Christer Lundgren, Renova AB. Energisession i Trollhättan. 8 februari 2006. återvinning

Från kvittblivning till garanterad. Christer Lundgren, Renova AB. Energisession i Trollhättan. 8 februari 2006. återvinning Från kvittblivning till garanterad Här börjar bakgrund till ansökan återvinning Energisession i Trollhättan 8 februari 2006 Christer Lundgren, Renova AB 2006-02-27/1 Gammal bild på utfyllnad av göta älv

Läs mer

Energigaser bra för både jobb och miljö

Energigaser bra för både jobb och miljö Energigaser bra för både jobb och miljö Energitillförsel Sverige 2008 (612 TWh) 2 Biobränslen 183 123 Vattenkraft Naturgas 68 Olja Kol Värmepumpar Kärnkraft Vindkraft 5 27 194 10 Energitillförsel i Sverige

Läs mer

Måldokument för Ulricehamns kommuns avfallsstrategi

Måldokument för Ulricehamns kommuns avfallsstrategi Måldokument för Ulricehamns kommuns avfallsstrategi Illustration gjord av Eva Jonsson Kommunfullmäktiges beredning för samhällsutveckling Innehåll Inledning... 3 Framtidsscenario... 4 Ulricehamn 2019...

Läs mer

Årsrapport-Miljö för Vänge biobränslepanna år 2015

Årsrapport-Miljö för Vänge biobränslepanna år 2015 Årsrapport-Miljö för Vänge biobränslepanna år 2015 Gävle den 21/3 2016 Underskrift: Roger Belin VD Bionär Närvärme AB Års /Miljörapporten är utformad med stöd av Naturvårdsverkets föreskrifter om miljörapport

Läs mer

Plåtteknik i Söderhamn grundades 1988 av Christer Svensson och Ola Hermansson.

Plåtteknik i Söderhamn grundades 1988 av Christer Svensson och Ola Hermansson. Ett plus ett blir tre Plåtteknik i Söderhamn grundades 1988 av Christer Svensson och Ola Hermansson. Sedan 2003 drivs företaget av Christer Svensson och Stefan Kring. Plåtteknik utför alla förekommande

Läs mer

Miljöpolicy för Sandvikens Sotarverktyg Försäljnings AB

Miljöpolicy för Sandvikens Sotarverktyg Försäljnings AB Miljöpolicy för Sandvikens Sotarverktyg Försäljnings AB Vi ska i vår verksamhet eftersträva att i minsta möjliga grad belasta den yttre miljön. Detta ska vi åstadkomma genom att: - så långt det är möjligt

Läs mer

KRAFTVÄRMEVERKET TORSVIK FÖR VÅR LOKALA MILJÖ

KRAFTVÄRMEVERKET TORSVIK FÖR VÅR LOKALA MILJÖ KRAFTVÄRMEVERKET TORSVIK FÖR VÅR LOKALA MILJÖ VÅRT NYA KRAFTVÄRMEVERK 2006 tog vi Kraftvärmeverket Torsvik i drift. I vår nya, moderna anläggning omvandlas avfall till värme och el som räcker till 15 000

Läs mer

Optensys ENERGIANALYS

Optensys ENERGIANALYS Optensys ENERGIANALYS Optensys Energianalys AB Box 677 581 07 Linköping tel 070-536 59 22 e-post dag.henning@optensys.se www.optensys.se Energilösningar för bebyggelse i Funbo, Uppsala För SWECO FFNS Architects

Läs mer

S k o g e n S l i l l a g r ö n a

S k o g e n S l i l l a g r ö n a skog, trä och papper är bra för klimatet Skogen är en del av lösningen på klimatfrågan! Skogen är en del av lösningen på klimatfrågan och en hörnsten i ett hållbart samhälle. Skogsbruket i Sverige har

Läs mer

Bioenergi och GROT i den Nordiska marknaden. Stora Enso Bioenergi

Bioenergi och GROT i den Nordiska marknaden. Stora Enso Bioenergi Bioenergi och GROT i den Nordiska marknaden. Stora Enso Bioenergi Agenda Stora Enso Marknadsinformation Hur jobbar vi med GROT 2 14/6/2016 Allt som tillverkas av fossila material idag kan tillverkas av

Läs mer

Tillsammans mot mål. Gefle IF Fotboll. Våra ungdomar vårt syre

Tillsammans mot mål. Gefle IF Fotboll. Våra ungdomar vårt syre Tillsammans mot mål Gefle IF Fotboll Våra ungdomar vårt syre Gefle IF med spelaren i centrum Gefle IF bildades 1882 och är en av Sveriges äldsta idrottsföreningar. Genom åren har vi varit inriktade på

Läs mer

Fjärrvärmeleverantören Övergripande information om fjärrvärmeleverantörens ägarsituation, finansiella ställning, storlek och kundstruktur.

Fjärrvärmeleverantören Övergripande information om fjärrvärmeleverantörens ägarsituation, finansiella ställning, storlek och kundstruktur. 121BILAGA VERKSAMHETSGENOMLYSNING Publicerad: Reko redovisning för Partille Energi FJÄRRVÄRMELEVERANTÖRENS NAMN Syftet med verksamhetsgenomlysningen är att den ska utgöra ett verktyg för att öka kundernas

Läs mer

Informationskväll 25 mars om branden på Nykvarn i januari-februari 2014

Informationskväll 25 mars om branden på Nykvarn i januari-februari 2014 Söderenergi värme och el för ett hållbart samhälle Informationskväll 25 mars om branden på Nykvarn i januari-februari 2014 Välkomna! Fjärrvärmesystemet i södra Stockholm Regionala fjärrvärmesystemet i

Läs mer

Årsrapport-Miljö för Forsbacka Biobränslepanna år 2015

Årsrapport-Miljö för Forsbacka Biobränslepanna år 2015 Årsrapport-Miljö för Forsbacka Biobränslepanna år 2015 Gävle den 21/3 2016 Underskrift: Roger Belin VD Bionär Närvärme AB Års /Miljörapporten är utformad med stöd av Naturvårdsverkets föreskrifter om miljörapport

Läs mer

Inconel 625 eldstadsväggar PVG 100.

Inconel 625 eldstadsväggar PVG 100. Inconel 625 eldstadsväggar PVG 100. Info Version 1 URL http://com.mercell.com/permalink/31346705.aspx Externt anbuds-id 404245-2011 Anbudstyp Upphandling Dokument typ Meddelande om upphandling Anbudsprocess

Läs mer

SVEBIO Svenska Bioenergiföreningen /Kjell Andersson. REMISSYTTRANDE M2015/04155/Mm

SVEBIO Svenska Bioenergiföreningen /Kjell Andersson. REMISSYTTRANDE M2015/04155/Mm SVEBIO Svenska Bioenergiföreningen /Kjell Andersson 2016-02- 19 REMISSYTTRANDE M2015/04155/Mm Till Miljö- och energidepartementet 103 33 Stockholm Remissyttrande över Europeiska kommissionens förslag COM(2015)614/2

Läs mer

Från GROT till aska. -vad händer vid värmeverket?

Från GROT till aska. -vad händer vid värmeverket? Från GROT till aska -vad händer vid värmeverket? Bakgrund Den totala energianvändningen ökar stadigt och i dag förbrukas det årligen drygt 600 TWh totalt i Sverige, för både produktion av värme och el.

Läs mer

Kärleken till stålet BERÄTTELSEN OM UDDEHOLMS AB

Kärleken till stålet BERÄTTELSEN OM UDDEHOLMS AB Kärleken till stålet BERÄTTELSEN OM UDDEHOLMS AB I 350 år har vi tillverkat stål. Det har gett oss en erfarenhet och en kunskap som lett fram till att vi idag tillverkar världens bästa verktygsstål. 1668

Läs mer

Kundanpassade kvalitetslösningar. In i minsta detalj. Till rätt pris.

Kundanpassade kvalitetslösningar. In i minsta detalj. Till rätt pris. Kundanpassade kvalitetslösningar. In i minsta detalj. Till rätt pris. Tryckt på Cyclus Offset/Print, ett till 100% återvunnet och miljövänligt papper producerat av avsvärtat returpapper från hushåll och

Läs mer

Miljörapport 2014. PC Öster KATRINEHOLM

Miljörapport 2014. PC Öster KATRINEHOLM Miljörapport 2014 PC Öster KATRINEHOLM INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 GRUNDDEL 2 1.1 ALLMÄNNA UPPGIFTER 2 2 TEXTDEL 3 2.1 ORGANISATIONENS UPPBYGGNAD 3 2.2 LOKALISERING 3 2.3 BESKRIVNING AV DRIFT OCH PRODUKTIONSANLÄGGNINGAR

Läs mer

Årsrapport-Miljö för Forsbacka Tvätt biobränslepanna år 2014

Årsrapport-Miljö för Forsbacka Tvätt biobränslepanna år 2014 Årsrapport-Miljö för Forsbacka Tvätt biobränslepanna år 2014 Gävle den 27/3 2015 Underskrift: Roger Belin VD Bionär Närvärme AB Års /Miljörapporten är utformad med stöd av Naturvårdsverkets föreskrifter

Läs mer

TILLVÄXT OCH HÅLLBAR UTVECKLING

TILLVÄXT OCH HÅLLBAR UTVECKLING TILLVÄXT OCH HÅLLBAR UTVECKLING EKONOMI OCH EKOLOGI Varor som vi köper och konsumerar är huvudsakligen tillverkade av råvaror som kommer från våra naturresurser. Ökad konsumtion medför bland annat ökad

Läs mer

Bilaga 4. Resultat - Studie av effekter av ändrad avfallshantering i Uppsala

Bilaga 4. Resultat - Studie av effekter av ändrad avfallshantering i Uppsala Sid 1 Bilaga 4. Resultat - Studie av effekter av ändrad avfallshantering i Uppsala 1. Inledning 1.1 Studerade scenarier I Uppsala finns en avfallsplan för hur den framtida avfallshanteringen ska se ut

Läs mer

Mekaniska skorstensdrag och värmeåtervinning

Mekaniska skorstensdrag och värmeåtervinning Mekaniska skorstensdrag och värmeåtervinning Våra kunders erfarenhet är när de använder exodraft produkter övergår det ofta deras förväntningar flera gånger om. Jørgen Andersen, CEO Sedan 1957 har exodraft

Läs mer

Uttag av GROT inom Västernorrlands och Jämtlands län

Uttag av GROT inom Västernorrlands och Jämtlands län Uttag av GROT inom Västernorrlands och Jämtlands län Delrapport inom projektet Samverkan för utveckling och förädling av regionens outnyttjade skogsresurser Sundsvall, december 2006 Sören Hägg, Skogsstyrelsen

Läs mer

Luftföroreningar i Stockholms och Uppsala län samt Gävle och Sandviken kommun

Luftföroreningar i Stockholms och Uppsala län samt Gävle och Sandviken kommun LVF 2008:5 Luftföroreningar i Stockholms och Uppsala län samt Gävle och Sandviken kommun - UTSLÄPPSDATA FÖR ÅR 2006 SLB-ANALYS, MARS ÅR 2008 Innehållsförteckning Förord... 2 Inledning... 3 Totala utsläpp

Läs mer

fjärrvärme & miljö 2015

fjärrvärme & miljö 2015 fjärrvärme & miljö 2015 Fastighetsägarna Sverige Fjärrvärmens låga klimatpåverkan lyfts ofta som en av produktens främsta styrkor. Denna rapport visar, när vi granskar 60 fjärrvärmeleverantörer runt om

Läs mer

Södra visar vägen. Företagspresentation 2016

Södra visar vägen. Företagspresentation 2016 Södra visar vägen Företagspresentation 2016 Detta är Södra Omsättning 18,3 Mdr SEK Virkesvolym Anställda 3 600 3 massabruk 9 sågverk 15,1 miljoner m 3 fub 50 000 medlemmar 2015-03-12 2 Geografiska marknader

Läs mer

Säkerhet, hälsa och miljö

Säkerhet, hälsa och miljö Säkerhet, hälsa och miljö Vattenfall Värme Motala Redovisning av verksamheten 2010 Värme för miljömedvetna Vilka är de främsta fördelarna med fjärr värme tycker du? Det är bekvämt, underhållsfritt och

Läs mer

I DIN VARDAG NR. 4 - DECEMBER 2015 NYHETER OCH INFORMATION FRÅN RONNEBY MILJÖ & TEKNIK AB

I DIN VARDAG NR. 4 - DECEMBER 2015 NYHETER OCH INFORMATION FRÅN RONNEBY MILJÖ & TEKNIK AB I DIN VARDAG NR. 4 - DECEMBER 2015 NYHETER OCH INFORMATION FRÅN RONNEBY MILJÖ & TEKNIK AB 2015 närmar sig sitt slut. För oss på Miljöteknik har året varit fullt med projekt och stora utmaningar. Några

Läs mer

Trumkompostering lönsamhet i avfallet

Trumkompostering lönsamhet i avfallet Den första godkända komposteringslösningen på svenska marknaden. enl. Jordbruksverket 2009* Trumkompostering lönsamhet i avfallet www.ecsab.com *Rölundaanläggningen är godkänd av Jordbruksverket för kompostering

Läs mer

Sortera ännu mera? Förslaget utgår från EUs avfallshierarki avfallstrappan

Sortera ännu mera? Förslaget utgår från EUs avfallshierarki avfallstrappan Sortera ännu mera? Förslag till nya delmål för den gemensamma avfallsplanen för dig som bor och arbetar i kommunerna Danderyd, Järfälla, Lidingö, Sollentuna, Solna, Sundbyberg, Täby, Upplands Väsby och

Läs mer

Furhoffs. Din leverantör av rostfria produkter

Furhoffs. Din leverantör av rostfria produkter Furhoffs Din leverantör av rostfria produkter FURO Golvbrunnar För vårt FURO-sortiment som omfattar golvbrunnar, golvrännor och terassbrunnar har vi dokumenterade standardlösningar med många smarta detaljlösningar.

Läs mer

Farsta fakta. Yta: 15,4 km²

Farsta fakta. Yta: 15,4 km² Farsta 1 1 Farsta fakta I Farsta stadsdelsområde bor det 51 987 personer (2011). Stadsdelsområdet omfattar stadsdelarna: Fagersjö, Farsta, Farstanäset, Farsta strand, Gubbängen, Hökarängen, Larsboda, Sköndal,

Läs mer

Miljörapport för Säffle Fjärrvärme AB 2011 2013-03-04. Miljörapport 2012 Säffle Fjärrvärme AB

Miljörapport för Säffle Fjärrvärme AB 2011 2013-03-04. Miljörapport 2012 Säffle Fjärrvärme AB Miljörapport för Säffle Fjärrvärme AB 2011 2013-03-04 Miljörapport 2012 Säffle Fjärrvärme AB INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 VERKSAMHETSBESKRIVNING... 3 1.1 VERKSAMHETENS INRIKTNING OCH LOKALISERING... 3 1.1.1

Läs mer

Energi- och klimatfrågan. Verksamhetssystem.

Energi- och klimatfrågan. Verksamhetssystem. Miljön i fokus. Energi- och klimatfrågan. Berendsen har arbetat med miljö- och kvalitetsfrågor under många år. Det är numera en integrerad del i vårt dagliga arbete. Tillsammans strävar vi efter ständiga

Läs mer

Värdering av fjärrvärmens resurseffektivitet och miljöpåverkan

Värdering av fjärrvärmens resurseffektivitet och miljöpåverkan Värdering av fjärrvärmens resurseffektivitet och miljöpåverkan Fjärrvärmedagarna 2013-04-18 Johanna Fredén IVL Svenska Miljöinstitutet Vi som jobbat med detta: Tomas Ekvall, Jenny Gode, Ida Adolfsson och

Läs mer

Vackra trägolv för användning i generationer

Vackra trägolv för användning i generationer Vackra trägolv för användning i generationer Omslagsbild: Furu massiv ljusgrå slät Ovan: Furu massiv obehandlad slät (samma utseende får du om du väljer klarvax) En av världens viktigaste och mest fantastiska

Läs mer

Cecilia Wahlberg Roslund Affärsutvecklare, projektledare Hushållningssällskapet. Kunskap för Landets Framtid

Cecilia Wahlberg Roslund Affärsutvecklare, projektledare Hushållningssällskapet. Kunskap för Landets Framtid Cecilia Wahlberg Roslund Affärsutvecklare, projektledare Hushållningssällskapet Kunskap för Landets Framtid Tradition - Utveckling Samhällsnytta Affärer Fria Tillsammans Verksamhetsidé Främja landsbygdens

Läs mer

Föreskrifter och AR om hantering av brännbart avfall och organiskt avfall (NFS 2004:4) Ersätter NFS 2001:17 Hantering av brännbart avfall

Föreskrifter och AR om hantering av brännbart avfall och organiskt avfall (NFS 2004:4) Ersätter NFS 2001:17 Hantering av brännbart avfall Föreskrifter och AR om hantering av brännbart avfall och organiskt avfall (NFS 2004:4) Ersätter NFS 2001:17 Hantering av brännbart avfall Sortering av brännbart avfall Undantag Dispenser 04-12-03 1 Undantag

Läs mer

Innehåll. Skog för många generationer. 4 Lokal närvaro. 9 Oss skogsägare. 11 En långsiktigt. 13 Klimatsmarta produkter.

Innehåll. Skog för många generationer. 4 Lokal närvaro. 9 Oss skogsägare. 11 En långsiktigt. 13 Klimatsmarta produkter. äx ed ss Innehåll 4 Skog för många generationer För att förstå vår samtid och ta ut riktningen för framtiden behöver vi förstå historien. Holmens historia sträcker sig mer än 400 år tillbaka och har alltid

Läs mer

Faktorer som påverkar utvecklingen av svensk bioenergi

Faktorer som påverkar utvecklingen av svensk bioenergi Faktorer som påverkar utvecklingen av svensk bioenergi Agenda "Termisk Bioenergianvändning" Värme, kyla och el från bioenergi Kontaktuppgifter: Bengt- Erik Löfgren ÄFAB/PelletsFörbundet Sockerbruksgatan

Läs mer

Avfallsplan för Upplands-Bro kommun 2007 2012

Avfallsplan för Upplands-Bro kommun 2007 2012 Avfallsplan för Upplands-Bro kommun 2007 2012 Det lilla barnets fundering är något som angår oss alla. Hur vi tar hand om vårt avfall är en avgörande fråga när det gäller vår miljö. Upplands-Bro kommun

Läs mer

Klass 6B Guldhedsskolan

Klass 6B Guldhedsskolan Klass 6B Guldhedsskolan Klass 6B i Guldhedsskolan har gjort ett temaarbete i NO, svenska och bild. Vi gör alla avtryck i miljön. Hur mycket jag tar av naturens resurser och belastar miljön brukar kallas

Läs mer

Luftföroreningar i Stockholms och Uppsala län

Luftföroreningar i Stockholms och Uppsala län LVF 3:2004 Uppdaterad 2004-09-08 Luftföroreningar i Stockholms och Uppsala län - UTSLÄPPSDATA FÖR ÅR 2002 SLB-ANALYS, MARS ÅR 2004 Innehållsförteckning Förord... 2 Inledning... 3 Totala utsläpp år 2002...

Läs mer

Mindre sopor och. Mer miljö! Både du och miljön tjänar på mindre avfall!

Mindre sopor och. Mer miljö! Både du och miljön tjänar på mindre avfall! Mindre sopor och Mer miljö! Både du och miljön tjänar på mindre avfall! Nästan dubbelt så bra på matavfall. Som vår miljörörelse jobbar! På bara ett år har miljökämparna som sorterar matavfall nått ett

Läs mer

Sluttäckning deponi 2015-02-16 MY2014.2338

Sluttäckning deponi 2015-02-16 MY2014.2338 Miljöinspektör: Therese Andersson Tfn: 0481-453 82 E-post: therese.andersson@nybro.se 2015-02-16 MY2014.2338 Sluttäckning deponi Beslut Myndighetsnämnden i Nybro kommun (nedan förkortad MYN) har inga invändningar

Läs mer

Yttrande i miljömål nr M 30102-04 avseende sluttäckning av hushållsdeponi.

Yttrande i miljömål nr M 30102-04 avseende sluttäckning av hushållsdeponi. Yttrande i miljömål nr M 30102-04 avseende sluttäckning av hushållsdeponi. Undertecknade är och företräder närboende runt den aktuella deponin. Vi är också ledamöter i den nybildade föreningen Telge närmiljö.

Läs mer

BÖJLIGA INSATSRÖR FÖR SÄKER SKORSTENSRENOVERING

BÖJLIGA INSATSRÖR FÖR SÄKER SKORSTENSRENOVERING BÖJLIGA INSATSRÖR FÖR SÄKER SKORSTENSRENOVERING Bildförslag: Vi tar en bild på installation av NSP-rör. Uppifrån, så man ser hur röret förs ner i skorstenen, lite händer som jobbar, arbetskläder, 1964eventuell

Läs mer

PORT HELSINGBORG. Vårt miljöarbete

PORT HELSINGBORG. Vårt miljöarbete PORT HELSINGBORG Vårt miljöarbete D E T L Ö P E R E N G R Ö N T R Å D G E N O M A L LT V I G Ö R I 200 år har Helsingborgs Hamn varit en strategiskt viktig hamn. Men från att ha varit en enkel liten träbrygga

Läs mer

RENINGSVERK I VÄRLDSKLASS enkla och hållbara lösningar för enskilt avlopp från Conclean

RENINGSVERK I VÄRLDSKLASS enkla och hållbara lösningar för enskilt avlopp från Conclean RENINGSVERK I VÄRLDSKLASS enkla och hållbara lösningar för enskilt avlopp från Conclean Conclean har den enkla lösningen för ditt enskilda avlopp Entreprenörer som återkommer och nöjda kunder talar sitt

Läs mer

SÄKERHETSMEDDELANDE FÖR HANAHOLMENS KRAFTVERK

SÄKERHETSMEDDELANDE FÖR HANAHOLMENS KRAFTVERK 1 (5) FÖR HANAHOLMENS KRAFTVERK Helen Ab Hanaholmens kraftverk Bjälkgatan 1-3 00540 Helsingfors 2 (5) I detta säkerhetsmeddelande beskrivs kraftverkets verksamhet och de risker som är förknippade med verksamheten.

Läs mer

Övervakning av Utsläpp

Övervakning av Utsläpp Övervakning av Utsläpp 1. Anläggningar 2. Växthusgaser 3. Branscher 4. Undantag 5. Tillståndsplikt 6. Övervakningsmetod och nivåer Lagstiftning och förkortningar Handelsdirektivet: EU-direktiv 2003/87/EG

Läs mer

Kraftvärme. - Powered by Swebo.

Kraftvärme. - Powered by Swebo. Kraftvärme - Powered by Swebo. Kraftvärme UNICONFORT har arbetat i 60 år inom tekniksektorn av energiomvandling med hjälp av fast bio- massa. Främst från skogen, träindustrin, jordbruk, livsmedelsindustrin,

Läs mer

Fastighetsägare. i en klass för sig själva!

Fastighetsägare. i en klass för sig själva! Fastighetsägare i en klass för sig själva! De har valt att värma sina fastigheter med biobränsle, vilket är det överlägset bästa sättet att spara pengar och miljö! Välkommen att välja en lösning som passar

Läs mer

Bränsleberedskap vid kraftvärme- och värmeverk ER 2007:43

Bränsleberedskap vid kraftvärme- och värmeverk ER 2007:43 Bränsleberedskap vid kraftvärme- och värmeverk ER 2007:43 Böcker och rapporter utgivna av Statens energimyndighet kan beställas från Energimyndighetens publikationsservice. Orderfax: 016-544 22 59 e-post:

Läs mer

Yttrande från Stockholmsregionen till EU-kommissionens samråd om en hållbar bioenergipolitik efter 2020

Yttrande från Stockholmsregionen till EU-kommissionens samråd om en hållbar bioenergipolitik efter 2020 Yttrande från Stockholmsregionen till EU-kommissionens samråd om en hållbar bioenergipolitik efter 2020 Bakom detta yttrande står Stockholmsregionens Europaförening (SEF) 1 som företräder en av Europas

Läs mer