xtillväxt- och regionplaneförvaltningen

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "xtillväxt- och regionplaneförvaltningen"

Transkript

1 xtillväxt- och regionplaneförvaltningen STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING l (6) T3ÄNSTEUTLÅTANDE TRN Handläggare: Shewen Nysmed Tillväxt- och regionplanenämnden Ansökan om bidrag ur miljöanslaget för projekt Verifieringsförsök med höghastighetsfartyg BB Green Ärendebeskrivmng Sweden AB, Forskningsinstitutet - Stiftelsen Chalmers Tekniska Högskolan, ansöker om l 050 ooo kronor för att genomföra ett verifieringsförsök med höghastighetsfartyg BB Green. Beslutsunderlag Förvaltningens tjänsteutlåtande den Ansökan om bidrag, bilaga Kompletterande handlingar, bilaga Förslag tul beslut Tillväxt- och regionplanenämnden föreslås besluta att avslå ansökan om bidrag ur miljöanslaget Förvaltningens förslag och motivering Sweden AB, Forskningsinstitutet - Stiftelsen Chalmers Tekniska Högskolan ansöker om medel ur miljöanslaget för att genomföra ett verifieringsförsök med höghastighetsfartyg BB Green. Projektet sker i samarbete med blå och Echadia. Syftet är att genomföra ett verifieringsförsök av höghastighetsfartyg med låg miljöpåverkan för pendelbåtstrafik på Saltsjön och Mälaren. Projektets totala kostnad beräknas till ooo kronor. Förvaltningen föreslår att ansökan avslås.

2 xtillväxt- och regionplaneförvaltningen STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING 2 (6) TJÄNSTEUTLÅTANDE TRN Bakgrund Skäl för att öka användningen av energieffektiva båtar i kollektivtrafik är att dessa kan korta kollektivtrafikresenärernas restider bekvämt via vattenvägar. Därmed ökar viljan att använda kollektiva färdmedel. Trafiknämnden i Stocldiolms Läns Landsting fattade i augusti 2014 ett inriktningsbeslut för att utveckla flera effektiva förbindelser på Stockholms inre vatten. En sträcka som omfattas av beslutet är Ekerö (Tappström) - Klara Mälarstrand. Med nuvarande hastighetsbegränsning tar det dock nästan en timme att köra sträckan på lo nm. Med två fartyg skulle man få en avgång i timmen. Ett höghastighetsfartyg insatt på Ekerölinjen som har dispens mot gällande fartbestämmelser och med en snitthastighet på 25 knop kan åka sträckan på mindre än en halvtimme, hävdar sökanden. Under har en fartygsprototyp tagits fram inom EU-projektet BB Green. En fartygsprototyp och systemlösning som kan användas för olika typer av båtar men är särskilt lämpad för snabbgående båtar som har en rutt med få start och stopp. Systemlösningen är baserad på patenterad skrovteknik samt batterisystem som tål höga i- och urladdningsströmmar. Allt för att klara det energiflöde som krävs för fartyg i högre farter med flera avgångar per dag. BB Green tar 60 sittande och 40 stående passagerare samt 20 cyklar. Trafikförvaltningen (WÅAB)utreder under 2016 sitt behov av tonnage och resultaten från aktuellt projekt kommer att vara särskilt intressant för denna utredning och möjliga pendelbåtsatsningar, enligt sökanden. Verifieringsförsöket syftar till att dels klargöra om svallvågorna är så minimala att erosion mm blir försumbart och dels att verifiera hur dispenser från gällande fartbestämmelser kan öka hastigheten och därmed korta restiden så att den blir ett realistiskt alternativ till omvägar på land. Projektet syftar även till att verifiera de modellförsök som utförts hos inför framtagandet av fartygsprototypen BB Green. Genom verifiering av energianvändning kan erfarenheter tas fram för att kunna bygga nya snabbgående passagerarfärjor som möjliggör snabb och miljövänlig kollektivtrafik i Stockholmsregionen. Snabb kollektivtrafik på vattnet ökar attraktiviteten för kommuner som Ekerö, Värmda och Vaxholm. M.ed denna teknik skulle en båtpendel in till Stockholm på 30 minuter i en behaglig tyst och trängselfri miljö vara möjlig, hävdar sökanden. Fartygsprototypen är en så kallad ASV, Air Supported Vessel, som deplacerar på en luftkudde och därmed tränger undan mycket mindre vatten än ett vanligt skrov. Energiförbrukningen har i modellförsök på uppmätts till upp till 40 % lägre än för motsvarande konventionellt fartyg. Det som hittills har varit hinder för höga hastigheter såsom

3 xtillväxt- och regionplaneförvaltningen STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING 3 (6) TJÄNSTEUTLÄTANDE TRN påverkan av svall på stränder, bryggor och båtar kan förhoppningsvis undvikas med ASV-tekniken. Huvudmålsättningen med verifieringsprojektet är att svara på om denna energieffektiva skrovtyp (ASV) kan möjliggöra eldriven kollektivtrafik på vatten i högre fart. Resultatet skall visa på verifierade minskningar avseende miljöbelastning och energianvändning med fartyget BB Green jämfört med ett fartyg med konventionellt tillgänglig teknik. Vidare skall projektet visa på hur stor merkostnad i investering men även förväntad lägre driftkostnad till följd av lägre energianvändning forskningsprojektets lösning har jämfört med konventionell teknologi. Fartygsprototypen BB Green byggdes och finns vid varv i Riga. Aktuellt projekt iordningställer prototypen för försöken och transporterar den till Stockholm. Projektets förutsättning för att kunna genomföras beror därför av att fartyget kommer att vara operationellt i Stockholm under Väl på plats skall det opereras med och utan full last för verifiering av miljöeffekter. Rederi AB har hos Länsstyrelsen ansökt om och fått dispens för att framföra ett ASV-fartyg på försök i 30 knop på följande sträckor: Sträcka A: Riddarholmen - Tappström, Ekerö (10 nm) Sträcka B: Slussen - Östra Rindö (12 nm) hävdar att man har stor erfarenhet av att genomfora modellförsök och fullskaleförsök med nya skrovformer. Varje sträcka kommer därför att köras ett flertal gånger i olika farter. Tillräckligt för att kunna utföra tester på svallvågor och mäta buller och energiåtgång. Resultaten kommer att kunna användas för att skapa underlag till tidtabeller. Hela försöket avses utföras under perioden april - november 20l6 under vilken det finns perioder då tillfälliga dispenser från fartbestämmelser erhållits. Överväganden Stockholms läns landsting kan medfinansiera projekt avsedda att skydda eller förbättra miljön inom Stockholmsregionen genom bidrag ur miljöanslaget. Utgångspunkten för bidragsgivning är landstingets roll och ambitioner i det regionala miljöarbetet enligt planer och program som landstinget antagit, t.ex. Regional utvecklingsplan för Stocldiolmsregionen, RUFS 2010, och Miljöutmaning 2016, samt de regionala miljömålen. Bidrag kan ges till högst 50% av ett projekts totala kostnad. Projekt som beviljas medel ur miljöanslaget ska vara av regional betydelse och i linje med regionala planer och program. De bör uppfylla något av följande kriterier:

4 xtillväxt- och regionplaneförvaltningen STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING 4 (6) TJÄNSTEUTLÅTANDE TRN Vara åtgärdsinriktat och stimulera samverkan mellan olika aktörer inom miljöområdet Vara kunskapshöjande eller metodutvecldande, t.ex. pilot- eller demonstrationsprojekt Stimulera innovationer och telmikutveching Ha ett hållbarhetsfokus vad gäller energi- och resursförbrukning, spridning av gifter/hälsoskadliga ämnen, utsläpp av växthusgaser mm Förvaltningen är i grunden positiv till syftet och målet med projektet och är av den uppfattningen att projektets idé är i linje med regionens samlade arbete att ställa om till användning av förnybar energi och att förändra resevanor mot en ökad andel kollektivtrafik. Samma ansökan lämnades in till förvaltningen i maj förra året (TRN ). Den ansökan avslogs med motiveringen att sökanden, Green City Ferries Rederi AB, är enskild näringsidkare, vilket inte är förenligt med miljöanslagets riktlinjer. Förvaltningen betonade även då att syftet med projektet är gott och frågeställningen intressant. Miljöanslaget har tidigare stött länsstyrelsens kartläggning av erosionsskador på stränder i mellanskärgården. Vidare påpekade förvaltningen då att beskrivningen av projektet inte var tillräckligt genomarbetad och att den ekonomiska redovisningen i ansökan var oklar. Detta är åtgärdat i aktuell ansökan. Sökande och projektägare för aktuell ansökan är ett forskningsinstitut i bolagsform och ägs av Stiftelsen Chalmers Telmiska Högskola som också äger Chalmers Telaiiska Högskola, som även den är ett bolag sedan början på QO-talet. I praktiken är både ett konsultföretag och ett forskningsinstitut och är klassad som en non-profit organisation då ägaren Stiftelsen Chalmers Tekniska Högskola är "non- profit". Den vinst som kan göra går till Stiftelsen som använder den till forskning och utbildning för samhällsnytta. Ingen utomstående privat aktör gör någon vinst. är granskad av olika institutioner och har fått statusen nonprofit av EU Horizon 2020 (med flera program), Vinnova, Energimyndigheten, EU INTERREG Östersjön, Nordsjön, Oresund- Kattegatt-Skagerrak, Västra Götalandsregionen och Sjöfartsverket. Förvaltningen bedömer mot den här bakgrunden att bidrag kan ges till sökanden utifrån ett kommunalrättsligt perspektiv. En anmälan till regeringen skulle dock kunna behövas med hänsyn till EU: s statsstödsregler.

5 xtillväxt- och regionplaneförvaltningen STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING 5 (6) TJÄNSTEUTLÅTANDE TRN Trqfikförvaltningens synpunkter Stockholms läns regionala trafikförsörjningsprogram pekar ut målsättningar om attraktiva resor, tillgänglig och sammanhållen region och effektiva resor med låg miljö- och hälsopåverkan. I det regionala trafikförsörjningsprogrammet för Stockholms län tydliggörs att pendelbåtstrafik bör planeras och utföras efter samma principer och mål som övrig, landbaserad, kollektivtrafik. Trafikförvaltningen har under flera års tid deltagit i och bedrivit studier/förstudier om nya och moderna pendelbåtstonnage, bl. a. eldrivna fartyg, i syfte att hitta nya metoder/sätt att öka andelen resenärer som använder pendelbåtstrafiken. Förvaltningen har tagit in synpunkter från trafikförvaltningen angående aktuell ansökan. TF har tidigare fått ett uppdrag av sin nämnd att stödja verifieringsförsök med medel från TF drift, men funnit det olämpligt på grund av det bl. a. kan ses som ett enskilt riktat stöd som krockar med trafikupphandlingen. TF ifrågasätter även om det handlar om ett utvecklingsprojekt eftersom fartyget redan är framtaget. Fartyget som avses är en framtagen produkt från marknadsaktörer inom innovation, skeppdesigners/byggare samt trafildeverantör. Sannolikt har fartygets våg- och svallegenskaper redan hunnits med att genomgå i tester där fartyget finns idag, annars skulle fartyget inte anses vara sjövärdigt. Även om TF anser att det är intressant med ett höghastighetsfartyg med låg miljöpåverkan så anser de inte att aktuellt projekt kan bidra till något positivt. TF påpekar att man inte ser syftet med detta verifieringsförsök, utan snarare en hel del frågetecken och risker och hänvisar till pågående arbete. Trafikförvaltningen är nu inne i en upphandlingsprocess av en pendelbåtslinje mellan Ekerö och Stockholm. Det är ett försök på 2 är som man ser som "kommuntrafik", d.v.s. att SL-taxa kommer att gälla ombord. Det är en upphandling enligt LOU där TF vänder sig till trafildeverantörer för att tillhandahålla trafik och stå för fartyg. Detta innebär att TF kommer att ha en pendelbåtslinje mellan Ekerö-Stockholm redan fr.o.m. augusti i år. Mellan Vaxholm-Stocldiolm finns idag en kommersiell aktör som bedriver kollektivtrafik. Därutöver bedriver TF genom Waxholmsbolagets försorg trafik mellan Vaxholm-Stockholm dagligen april-december. Trafildörvaltningen konstaterar att de inte kan neka någon aktör att parallellköra med "deras" eller annan kommersiell aktörs trafik. Men de ser risker med att landtinget går in med bidrag i enlighet med ansökan. Ar

6 xtillväxt- och regionplaneförvaltningen STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING 6 (6) TJÄNSTEUTLÅTANDE TRN syftet dessutom att detta fartyg ska ta ombord resenärer kan det uppfattas som att landstinget genom bidrag snedvrider konkurrensen på befintliga linjer och förändrar förutsättningarna för den upphandling enligt LOU som nu genomförs för trafiken Ekerö-Stoddiolm. Den regionala nyttan och slutsatser Projektet är kunskapshöjande och metodutvecklande. Men även om projektets mål och förväntade effekter i sin förlängning kan vara positiva för att genomföra ett flertal åtaganden i RUFS 2010, som att skydda Mälaren och Östersjön, konstaterar förvaltningen att sökanden inte har lyckats få till den nödvändiga regionala förankringen för projektet. Den regionala nyttan i det här fallet står och faller med om kollektivtrafikmyndigheten, d. v.s. Stockholms läns landsting genom trafiknämnden och dess förvaltning, stödjer eller åtminstone inte motsätter sig projektet. JVIot bakgrund av vad som framkommit om detta kan förvaltningen inte motivera bifall, när den regionala förankringen saknas och projektet ifrågasätts av trafikförvaltningen. Förvaltningen anser sålunda att användningen av medel från miljöanslaget inte är motiverat och föreslår med stöd av argumentationen ovan att tillväxt- och regionplanenämnden avslår ansökan. Ekonomiska konsekvenser av beslutet Beslutet har inga ekonomiska konsekvenser. Miljökonsekvenser av beslutet I enlighet med landstingets Miljöpolitiska program har hänsyn till miljön beaktats och slutsatsen är att det inte är relevant med en miljökonsekvensbedömning i detta ärende. Hanna Wiik Förvaltningschef / ( <- t" Shewen Nysmed Regionplanerare

7 Ankom Stockhotms läns landsting x Stockholms läns landsting :7WW:~ööi(}. Dnr. Ansökan om bidrag ur landstingets miljöanslag Rödmarkerade Fält l blanketten är obligatoriska. Var noggrann med att fylla l korrekta uppgifter. När blanketten är Ifylld skriver du ut den och alt l, Scannar och skickar In blanketten til! shewen.nysmed@sll.se och reglstrator.trf@sll.se eller alt 2. Skriver ut, undertecknar och skickar in pä postadress Stockholms läns landsting, Tillväxt- och reglonplaneförvaltnlngen. Box 22550, Stockholm l. Inriktning Stöd söks från mtljöanslaget enligt följande kriterier: Sätt ett eller flera X. Ätgärdslnrlktat och stimulerar samverkan mellan olika aktörer Inom miljöområdet, Kunskapshöjande eller metodutvecklande, tex pilot- eller demonstrationsprojekt. Stimulerar Innovationer och teknikutveckling. Har ett hållbarhetsfökus vad gäller energi- och resursförbrukning, spridning av glfter/hälsoskadliga ämnen, utsläpp av växthusgaser mm. z 2: Framtagande av EU-ansöknlngar, 2. Allmänna uppgifter Projektets namn: Veriflerlngsförsök med höghastlghetsfartyg BB Green Prqjektperlod: April - december 2016 Ange projektets start-och slutdatum. Kostnader som uppkommer före eller efter denna period är Inte stödberättlgade, Slutredovisnmg av projektet ska ske inom en månad efter projektets slutdatum. Sökt belopp från Mlljöanslaget: l kr Projektets totalkostnad: kr Övrigt total med finansiering: l kr 3. Uppgifter om sökanden Sökande: gg p^ sweden AB ÄnS förening, stiftelse osv. Forskningsinstitut - Stiftelsen Chalmers Tekn Högskola Org.nummer: postadress: pjskargatan 8 Postnummer: j^g ^g Kommun: stockholm Kontaktperson.- g^n Alienström E-postadress: ^^. allenstrom sspa.se Telefon: Webbadress: y/w/v.sspa.se Är sökande momspllktlg? [XJJa Q Nej

8 x Stockholms läns landsting 4. Beskrivning av insatsen/projektet Bakgrund Frågeställningar att beröra är varför projektet behövs - vilken efterfrågan finns och hur kommer projektet att påverlo/förändra situationen, För att öka användningen av energleffektiva båtar l kollektivtrafik är att dessa kan korta kollektlvtraflkresenärernas restider bekvämt via vattenvägar. Därmed ökar viljan att använda Just kollektiva färdmedel, Traflknämnden l Stockholms Läns Landsting fattade l augusti 2014 ett Inrlktnlngsbeslut för att utveckla flera effektiva förbindelser på Stockholms Inre vatten. En sträcka som omfattades av beslutet är Ekerö (Tappström) - Klara Mälarstrand. Med nuvarande hastlghetsbegränsntng tar det dock nästan en timme att köra sträckan på 10 nm. Med två fartyg skulle man få en avgång l timmen, Ett höghasfclghetsfartyg som har dispens mot gällande fartbestämmelser och Insatt pä Ekeröllnjen kan med en snitthastighet på 25 knop åka sträckan pä mindre än en halvtimme. Under har en fartygsprototyp tagits fram Inom EU-proJektet BB Green. En fartygsprototyp och systemlösning som kan användas för olika typer av båtar men är särskilt lämpad för snabbgående båtar som går med hög fart och som har en rutt med få start och stopp. Systemlösningen är baserad på patenterad skrovteknlk samt batterisystem som tål höga l- och urladdnlngsströmmar. Allt för att klara det energiflöde som krävs för fartyg l högre farter med flera avgångar per dag. BB Green tar 60 sittande och 40 stående passagerare samt 20 cyklar, Traflkförvaltnlngen (WÄAB)utreder under 2016 sitt behov av tonnage och resultaten från detta projekt kommer att vara särskilt intressant för denna utredning och möjliga pendelbåtsatsnlngar. Syfte Ange vad projektet syftar till och Förväntade effekter på miljön. Ange hur projektet bidrar till att uppfylla målen l RUFS 2010, MIIJäutmanlng 2016 och andra relevanta planer och program, samt visa hur man avser att möte eventuella målkonflikter. Verlflerlngsförsöket syftar till att dels klargöra om svallvågorna är så minimala att erosion mm blir försumbart och dels att verifiera hur dispenser frän gällande fartbestämmelser kan öka hastigheten och därmed korta restiden sä att den blir ett realistiskt alternativ till omvägar på land. Resultaten kan sedan ligga till grund för beslut om dispens för fartyg med denna skrovtyp och därmed också beslut om framtida energleffektlv och snabbare kollektivtrafik på svenska vattenvägar. Projektet syftar även till att verifiera de modellförsök som utförts hos inför framtagandet av fartygsprototypen BB Green. Genom verlrertng av energianvändning kan erfarenheter tas fram för att kunna bygga nya snabbgående passagerarfärjor som möjliggör för snabb och miljövänllg kollektivtrafik l Stockholmsreglonen. Snabb kollektivtrafik pä vattnet ökar attraktiviteten för kommuner som Ekerö, Värmda och Vaxholm. Med denna teknik skulle en båtpendel In till Stockholm på 30 minuter l en behaglig tyst och trängselfrl miljö vara möjlig. Fartygsprotofcypen är en sä kallad ASV, Alr Supported Vessel, som s. k, deplacerar pä en luftkudde. Energiförbrukningen har l modellförsök på uppmätts till upp till 40 % lägre än för motsvarande konventionellt fartyg. Det som hittills har varit hinder för höga hastigheter såsom påverkan av svall pä stränder, bryggor och båtar kan förhoppningsvis undvikas med ASV-teknlken,

9 x Stockholms läns landsting Mål Ange vad projektet ska uppnå för resultat under projektperioden. Huvudmålsättningen med detta verlfleringsprojekt är svara pä om denna energieffektiva skrovtyp (ASV) kan möjliggöra eldriven kollektivtrafik l högre fart på vatten. Resultatet skall visa på verifierade minskningar avseende miljöbelastning och energianvändning Jämfört mellan fartyget BB GREEN och ett fartyg med konventionellt tillgänglig teknik. Vidare skall projektet visa pä hur stor merkostnad l investering men även förväntad lägre driftkostnad till följd av lägre energianvändning forskningsprojektets lösning har jämfört med konventionell teknologi. Projektet skall även ta fram information om l. Svallvågornas mätbara effekter 2, Bullernivå genom mätningar 3, Underlag för dispens från gällande fartbestämmelser och förslag till framtida tidtabeller Projektbeskrivning och metod Ange vad som ska göras för att uppnå syfte och mål för projektet. Beskriv på vilket sätt projektet tillför något nytt. Finns kopplingar till andra liknande verksamheter/projekt? I så fall, på vilket sätt kompletterar projektet befintliga Insatser eller nuvarande arbetssätt/metoder? Fartygsprototypen BB GREEN som är framtaget genom ett EU-projekt inom ramen för 7; e ramprogrammet avslutades 2015, Fartyget byggdes och finns vid varv l Riga. Projektet Iordningställer prototypen för försöken och transporterar den till Stockholm, Projektets förutsättning för att kunna genomföras beror därför på att fartyget kommer att vara operationellt l Stockholm under Väl pä plats skall det opereras med och utan full last för verlflerlng av miljöeffekter. Rederi AB har genom sitt teknikbolag, Echandia Marine Sweden AB, ett engagemang l EU-projektet där Echandla ansvarar för installationen av den elektriska drivlinan, batterierna och laddufcrustnlngen ombord. Green City Ferrles Rederi AB har hos Länsstyrelsen ansökt om och fått dispens för att framföra ett ASV-fartyg på försök i 30 knop på följande sträckor: Sträcka A; Riddarholmen - Tappström, Ekerö (10 nm) Sträcka B; Slussen - Östra Rindö (12 nm) har stor erfarenhet av att genomföra modellförsök och utföra fullskaleförsök med nya skrovformer, Varje sträcka kommer därför att köras ett flertal gånger i olika farter - tillräckligt för att kunna utföra tester pä svallvågor och mäta buller och energiätgäng, Resultaten kommer att kunna användas för att skapa underlag till tidtabeller. Hela försöket avses utföras under perioden april - november 2016 under vilken det finns perioder då tillfälliga dispenser frän fartbestämmelser erhållits.

10 x Stockholms läns landsting Resultatspridning Ange hur och när Information om projektets resultat kommer att spridas och nyttiggöras av såväl projektets målgrupp som andra aktörer. Beskriv hur och var projektet planerar att kommunicera att Stockholms läns landsting är en medflnanslär. Projektets resultat kommer att beskrivas l en rapport pä engelska och kan publiceras för Informationsspridning, Resultaten kommer att presenteras för Traflkförvaltnlngen och Tillväxt och Regionplaneförvaltnlngen, Framför allt för att tjäna som underlag för planeringen av framtida effektiv mlljövänllg pendeltraflk pä vattnet och dä speciellt för Ekeröllnjen. Vidare kommer det att spridas via parternas hemsidor där verlflerlngsförsökets resultat framgår och att testet har utförts l Stockholm med stöd av Stockholms Läns Landsting. Svensk fackpress såsom Sjöfartstidningen och Skärgårdsredaren kommer att kontaktas och så även Internationella sjöfartstidningar. Information om fartygstypen (ASV) som BB Green är baserad pä är redan idag mycket Intressant för sjönäringen, Projektet kommer därför med stor sannolikhet även att presenteras pä seminarier i både Sverige och utomlands, 5. Kostnader och finansiering Kostnadsslag Externa tjänster (köpta tjänster) T ex konsulter och Föreläsare, dvs kompetens som köps In utifrån, Är l Ar 20 År 20 Totalt Lönekostnader Lönekostnader Kr personer som direkt deltar i projektarbetet, både anställda av projektägare och andra personer som arbetar l projektet Övriga kostnader Tex telefon, porto, datakommunikation osv, Resultatspridnlng/ln formation T ex trycksaker osv, Summa totala kostnader

11 x Stockholms läns landsting Finansiering / tabellen för finansiering redovisas både egen finansiering och medrnansierlng, Finansiering ska, förutom per är, fördelas utifrån om det är kontant- eller direktfinansierlng. OBS/ Den egna finansieringen kan inte endast bestå av dlrektfinanslerlng. Egen finansiering Kontant finansiering. DlrektKnanslering, tex arbetsinsats och lokaler. Total egen finansiering Övrig med finansiering År 2016 o o o Är 20 Är 20 Totalt Kontant medtinanslertng, Ange medrnanslårer och belopp, GCF , Echandia , SLL l Direkt medfinansterlng. Ange medfinanslärer och belopp. Green City Ferrles , Echandia Total övrig medfinansiering Summa total finansiering l Z Underskrift Behörig firmatecknare (den som har rätt att teckna avtal) för sökande ska skriva under ansökan, Datum ^/i-62-a/ I.^L-^ Underskrift ^k-r 6:ri4nclwn lamnförtydligande

12 TRN Budget Höghastighetsfartyg SUMMA Projektledning och förberedelser för mätningar Arbets- och projektledning Resor och boende Utförare Kostnadsslag Övrigt kr kr Iordningställande av fartyg, transport till Stockholm Driftsättning och drivsystemoptimering Driftsättning och drivsystemoptimering Resor och boende Utrustning för lastning och passagerarutrymmen Sjösäkerhetsutrustning Transport av fartyg Echandia Marine Echandia Marine Echandia Manne Köpta tjänster övrigt Köpta tjänster Köpta tjänster Köpta tjänster kr kr kr kr kr kr Drift och mätningsarbete Energi och Drivmedel Befälhavare och ombordpersonal Tekniker för drift och felavhjälpning Tekniker för drift och felavhjälpning Fartygshyra för försöken Övriga drift & underhållskostnader Installation av mätutrustning och mätning Resor och boende Echandia Marine Echandia Marina Övrigt Köpta tjänster Köpta tjänster Köpta tjänster övrigt kr kr kr kr kr kr kr kr Analys och rapportskrivning Analys och rapport kr Resultatspridning Resultatspridning Resultatspridning resor och hotell Resultatspridning konferenser möten Resultatspridning Resultatspridning resor och hotell Resultatsprldning konferenser möten Resultatspridning Resultatspridning resor och hotell Resultatspridning konferenser möten Echandia Marine Echandia Marine Echandia Manne Övrigt övrigt övrigt övrigt Övrigt övrigt kr 10000kr kr kr kr kr kr kr kr SUMMA kr Finansiering Echandia Marine Rekvisition miljöbidrag 50% SLL Miljöbidrag SUMMA -1 1 ^ kr kr kr kr kr kr

13 Regionutvecklingssekretariatet S n4e3u(l Näringslivsutveckling [Add reference no.] Västra Götalandsregionen Your reference Box 1091 Agneta Pettersson Our Reference Göteborg Susanne Abrahamsson Date Certificate of Non-Profit Organization This is to certify that Sweden AB is a non-profit, legal research organization belonging to the Chalmers Group, and fully owned by the Swedish Chalmers University of Technology Foundation, where also Chalmers University of Technology is a part. All possible profits ofsweden AB are returned to research and education within the Chalmers University oftechnology. Paragraph 2 ofthestatutes of Chalmers UniversityofTechnology Foundation describes the purpose ofthe Foundation: "Freedom in research and education shall be a basic principle for Chalmers. This shall be ensured through participation and responsibility for those involved in education and research. The activities of the University shall from an intellectual point of view be politically, ideologically and economically independent. As regards research, the general principle is that Research problems may be selected freely Research methods may be developed freely and Research results may be published freely. Operations shall be organized in such a way that the students' wishes can be advanced and their experience utilized. The Foundation and companies owned by the Foundation shall strive to achieve openness that is as far-reaching as possible and which is only restricted by sound consideration for the Foundation, the University, the employees, the students and third parties." The Board ofthe Foundation is formed accordingto paragraph 5 ofthe statutes: SWEDEN AB -YOUR MARITIME SOLUTION PARTNER HEAD OFFICE: P.O. Box SE Göteborg Sweden Tel: +46 (0) Fax: +46 (0) VISITINGADDRESS: Chalmers Tvärgata 10 SE Göteborg Sweden BRANCH OFFICE: Flskargatan 8 SE Stockholm Sweden Tel: +46 (0) Fax: +46 (0) INTERNET: postmaster@sspa.se VÄT NO: SE

14 "The Foundation's affairs are managed by a board comprising a minimum of seven and a maximum of eleven members. The President of Chalmers is an automatic member. The faculty members at Chalmers are entitled to appoint one member and the students at Chalmers are entitled to appoint one member. The government appoints and dismisses other members. The government is entitled to dismiss members - although not the President of Chalmers - appointed by virtue of the preceding paragraph, the wording of which is in accordance with the government decision of May 26,1994. Members other than the President of Chalmers are appointed for a fixed period, subject to a maximum of three years. Members can be re-elected. The government decides who shall be the Chairman ofthe board. The board appoints a deputy chairman from within its number. The board shall have its registered office in Gothenburg. The board shall meet following a summans from the chairman or when requested to do so by at least four members." The complete statues of the Foundation can be found at: chalmers/chalmers universitv/statues Based on the information above, it can be stated that: is a non-profit, research organization and is established for the specific purpose of meeting needs in the general interest, not having an industrial or commercial character. is a legal entity. is subject to management supervision by the owner, the Chalmers University of Technology Foundation, which has public authorization from the Swedish Government. Best Regards Sweden AB Susanne Abrahamsson President SWEDEN AB - YOUR MARITIME SOLUTION PARTNER

Ansökan om bidrag ur landstingets miljöanslag

Ansökan om bidrag ur landstingets miljöanslag Ansökan om bidrag ur landstingets miljöanslag Rödmarkerade fält i blanketten är obligatoriska. Var noggrann med att fylla i korrekta uppgifter. När blanketten är ifylld skriver du ut den och alt 1. Scannar

Läs mer

Ansökan om bidrag ur landstingets miljöanslag

Ansökan om bidrag ur landstingets miljöanslag Ansökan om bidrag ur landstingets miljöanslag Rödmarkerade fält i blanketten är obligatoriska. Var noggrann med att fylla i korrekta uppgifter. När blanketten är ifylld skriver du ut den och alt 1. Scannar

Läs mer

X Inom ramen för Europeiska strukturfondsprogrammen och Nordiska Ministerrådets Skärgårdssamarbete.

X Inom ramen för Europeiska strukturfondsprogrammen och Nordiska Ministerrådets Skärgårdssamarbete. Ankom Stockholms läns landsting 2015-11- 02 Stockholms läns landsting Dnr. Ansökan om bidrag ur landstingets skärgårdsanslag Rödmarkerade fält i blanketten är obligatoriska. Var noggrann med att fylla

Läs mer

Ansökan om bidrag ur miljöanslaget för projekt Gemensamt avlopp för Bodalviken, Ornö, Haninge kommun

Ansökan om bidrag ur miljöanslaget för projekt Gemensamt avlopp för Bodalviken, Ornö, Haninge kommun Stockholms läns landsting 1 (2) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2014-11-26 LS 1408-0932 Landstingsstyrelsen Ansökan om bidrag ur miljöanslaget för projekt Gemensamt avlopp för Bodalviken, Ornö, Haninge

Läs mer

Ansökan om bidrag ur landstingets skärgårdsanslag

Ansökan om bidrag ur landstingets skärgårdsanslag Ansökan om bidrag ur landstingets skärgårdsanslag Rödmarkerade fält i blanketten är obligatoriska. Var noggrann med att fylla i korrekta uppgifter. När blanketten är ifylld skriver du ut den och alt 1.

Läs mer

JIL Stockholms läns landsting i (G)

JIL Stockholms läns landsting i (G) JIL Stockholms läns landsting i (G) Tillväxt- och regionplaneförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2015-04-21 TRN 2015-0110 Handläggare: Shewen Nysmed Tillväxt- och regionplanenämnden Ansökan om verksamhetsbidrag

Läs mer

=JJ>!= Stockholms läns landsting X X. Ansökan om bidrag ur landstingets miljöanslag. Ankom Stockholms läns landsting. 1.

=JJ>!= Stockholms läns landsting X X. Ansökan om bidrag ur landstingets miljöanslag. Ankom Stockholms läns landsting. 1. =JJ>!= Ankom 2014-08- 29 Ansökan om bidrag ur landstingets miljöanslag Rödmarkerade fält I blanketten är obligatoriska, Var noggrann med att fylla i korrekta uppgifter. När blanketten är ifylld skriver

Läs mer

PORTSECURITY IN SÖLVESBORG

PORTSECURITY IN SÖLVESBORG PORTSECURITY IN SÖLVESBORG Kontaktlista i skyddsfrågor / List of contacts in security matters Skyddschef/PFSO Tord Berg Phone: +46 456 422 44. Mobile: +46 705 82 32 11 Fax: +46 456 104 37. E-mail: tord.berg@sbgport.com

Läs mer

Ansökan om bidrag ur miljöanslaget för projekt Mätning av PAH i inom- och utomhusluft på förskolor i Stockholm

Ansökan om bidrag ur miljöanslaget för projekt Mätning av PAH i inom- och utomhusluft på förskolor i Stockholm Stockholms läns landsting 1 (4) Landstingsstyrelsens förvaltning Tillväxt, miljö och regionplanering TJÄNSTEUTLÅTANDE 2015-11-05 TRN 2015-0171 Handläggare: Shewen Nysmed Tillväxt- och regionplanenämnden

Läs mer

att avslå ansökan om bidrag till projektet Forskningsbara projekt med fokus på hållbar samhällsbyggnad i Nordost.

att avslå ansökan om bidrag till projektet Forskningsbara projekt med fokus på hållbar samhällsbyggnad i Nordost. Stockholms läns landsting 1 (2) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2014-11-26 LS 1408-0954 Landstingsstyrelsen Ansökan om bidrag ur miljöanslaget för projekt Forskningsbara projekt med fokus på hållbar

Läs mer

JIIL Stockholms läns landsting i (4)

JIIL Stockholms läns landsting i (4) JIIL Stockholms läns landsting i (4) Tillväxt- och regionplaneförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2015-05-18 TRN 2015-0038 Handläggare: Shewen Nysmed Tillväxt- och regionplanenämnden Ansökan om bidrag ur miljöanslaget

Läs mer

JIL Stockholms läns landsting i (B)

JIL Stockholms läns landsting i (B) JIL Stockholms läns landsting i (B) Tillväxt- och regionplanenämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE Tillväxt- och regionplaneförvaltningen 2016-02-09 TRN 2015-0183 Handläggare: Joel Edding Landstingsstyrelsens förvaltning

Läs mer

kemikalierådgivning riktat till kommuner inom Stockholms län för

kemikalierådgivning riktat till kommuner inom Stockholms län för Tillväxt- och regionplaneförvaltningen JIL STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING l (4) TJÄNSTEUTLÅTANDE 2016-10-25 TRN 2016-0116 Handläggare: Christina Larsson Tillväxt- och regionplanenämnden Ansökan om bidrag ur

Läs mer

Ansökan om bidrag ur miljöanslaget för projekt Hur optimerar man hälsoförbättrande potentialen av grönstruktur?

Ansökan om bidrag ur miljöanslaget för projekt Hur optimerar man hälsoförbättrande potentialen av grönstruktur? Stockholms läns landsting 1 (4) Tillväxt- och regionplaneförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2015-11-05 TRN 2015-0170 Handläggare: Shewen Nysmed Tillväxt- och regionplanenämnden Ansökan om bidrag ur miljöanslaget

Läs mer

Medfinansiering till YHM 2015, kompetensutveckling

Medfinansiering till YHM 2015, kompetensutveckling TJÄNSTEUTLÅTANDE Dnr KS/2015:126-141 Näringslivskontoret 2015-02-27 1/2 KS 14:1 Handläggare Gunilla Malm Tel. 0722-269 125 Kommunstyrelsen Medfinansiering till YHM 2015, kompetensutveckling Förslag till

Läs mer

Bidrag till Stockholm Care AB för utveckling av Tobias Registret 2012

Bidrag till Stockholm Care AB för utveckling av Tobias Registret 2012 Stockholms läns landsting 1 (2) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2012-05-02 LS 1203-0450 Landstingsstyrelsen 1 LANDSTINGSSTYRELSEN 12*05-22 00007 Bidrag till Stockholm Care AB för utveckling av Tobias

Läs mer

Certifikat. Detta certifikat intygar att. Moelven Årjäng Såg AB

Certifikat. Detta certifikat intygar att. Moelven Årjäng Såg AB Certifikat Detta certifikat intygar att Moelven Årjäng Såg AB Adress: Kyrkerudsvägen 3, 672 23 Årjäng, Sverige Ingår som del i certifikatet för Moelven Skog AB har granskats av Intertek och är i överensstämmelse

Läs mer

Förslag till Skärgårdspolitiskt program för Stockholms läns landsting Remiss från Stockholms läns landsting, regionplane- och trafikkontoret

Förslag till Skärgårdspolitiskt program för Stockholms läns landsting Remiss från Stockholms läns landsting, regionplane- och trafikkontoret PM 2009:119 RII (Dnr 304-736/2009) Förslag till Skärgårdspolitiskt program för Stockholms läns landsting Remiss från Stockholms läns landsting, regionplane- och trafikkontoret Borgarrådsberedningen föreslår

Läs mer

Utlysning: Medfinansiering EU-projekt

Utlysning: Medfinansiering EU-projekt EM4000 W-4.0, 2010-11-17 2016-04-26 1 (7) Utlysning: Medfinansiering EU-projekt Energimyndigheten utlyser 2 miljoner kronor för medfinansiering EUprojekt. I denna utlysning välkomnas projektförslag för

Läs mer

Questionnaire for visa applicants Appendix A

Questionnaire for visa applicants Appendix A Questionnaire for visa applicants Appendix A Business Conference visit 1 Personal particulars Surname Date of birth (yr, mth, day) Given names (in full) 2 Your stay in Sweden A. Who took the initiative

Läs mer

Ansökan ur miljöanslaget för projekt Regional vattenförsörjningsplan för Stockholms län fas 2

Ansökan ur miljöanslaget för projekt Regional vattenförsörjningsplan för Stockholms län fas 2 1 (4) TJÄNSTEUTLÅTANDE 2017-10-23 TRN 2017-0105 Handläggare: Christina Larsson Tillväxt- och regionplanenämnden Ansökan ur miljöanslaget för projekt Regional vattenförsörjningsplan för Stockholms län fas

Läs mer

Chalmers Innovation Seed Fund

Chalmers Innovation Seed Fund Olle Stenberg Chalmers Innovation Seed Fund SiSP seminarium 110901 Livet före fonden Utveckling av offentliga finansieringssystemet NUTEK VGR Innovationsbron Privat Chalmersinvest Affärsänglar VCs M.fl

Läs mer

Ansökan projektstöd. Delprojekt inom Leaders Paraplyprojekt

Ansökan projektstöd. Delprojekt inom Leaders Paraplyprojekt Ansökan projektstöd Delprojekt inom Paraplyprojekt - FÖRSTUDIE Har Du/Ni idéer för ett lite större projekt? Genom en förstudie har Du/Ni möjlighet att utröna möjligheterna, grundligare, bedöma projektidéns

Läs mer

Swedish framework for qualification www.seqf.se

Swedish framework for qualification www.seqf.se Swedish framework for qualification www.seqf.se Swedish engineering companies Qualification project leader Proposal - a model to include the qualifications outside of the public education system to the

Läs mer

Sökande SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut 556464-6874

Sökande SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut 556464-6874 ANSÖKAN OM FORSKNINGSSTÖD Dnr 1 (5) Projektnr Sökande Företag/organisation Organisationsnummer SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut 556464-6874 Institution/avdelning Postgiro/Bankgiro/Bankkonto Elektronik

Läs mer

Ansökan Kulturprojektmedel

Ansökan Kulturprojektmedel Ansökan Kulturprojektmedel Ansökan + bilagor skickas i original pappersformat till: Landstinget i Kalmar län Box 601, 391 26 Kalmar Samt digitalt jonas.p.andersson@ltkalmar.se Uppgifter om projektet Projektnamn

Läs mer

Projektbidrag till projekt: "Kompletterande åtgärder avseende mål 2 projekt, muddring av farled Karlsborgs hamn"

Projektbidrag till projekt: Kompletterande åtgärder avseende mål 2 projekt, muddring av farled Karlsborgs hamn BESLUT Länsstyrelsen Beslutsdatum 2013-10-09 (16212000-2692) Kalix kommun Nygatan 4 95281 KALIX Diarienummer 303-303-10603-13 Ärendeid 00178308 Projektbidrag till projekt: "Kompletterande åtgärder avseende

Läs mer

x Stockholms läns landsting i (4)

x Stockholms läns landsting i (4) x Stockholms läns landsting i (4) Tillväxt- och regionplaneförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2015-03-30 TRN 2015-0010 Handläggare: Shewen Nysmed Tillväxt- och regionplanenämnden Ansökan om bidrag ur miljöanslaget

Läs mer

Yttrande över Ingen övergödning - Strategi för Stockholms län

Yttrande över Ingen övergödning - Strategi för Stockholms län 1 (2) Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 2014-11-26 LS 1404-0476 Landstingsstyrelsen Yttrande över Ingen övergödning - Strategi för Stockholms län Föredragande landstingsråd: Gustav Hemming Ärendebeskrivning

Läs mer

Yttrande över samrådsförslag för översiktsplan 2030 för Haninge kommun - med utblick mot 2050

Yttrande över samrådsförslag för översiktsplan 2030 för Haninge kommun - med utblick mot 2050 Stockholms läns landsting 1 (3) Tillväxt- och regionplaneförvaltningen TJÄNSTE UTLÅTANDE 2015-06-18 TRN 2015-0120 Handläggare: Susanne Skärlund Tillväxt- och regionplanenämnden Yttrande över samrådsförslag

Läs mer

Nordisk färjeseminarium

Nordisk färjeseminarium Nordisk färjeseminarium Skärgårdstrafiken 2013-09-23 2013-09-23 Jan Ulinder Trafikavdelningen 2013-09-23 Kollektivtrafik i Stockholm 2013-09-23 Stockholms län 2013-09-23 Några fakta om kollektivtrafiken

Läs mer

Bilaga 1 Dnr KTN 09-2014 2014-09-09

Bilaga 1 Dnr KTN 09-2014 2014-09-09 Sida 1(7) Detaljbudget 2015 Kollektivtrafiknämnden 1. Sammanfattning Det finns en bred politisk förankring i Västra Götaland att kollektivtrafikens roll i transportsystemet ska stärkas eftersom kollektivtrafiken

Läs mer

Dnr RUN 612-0936-12. Detta beslut har fattats av Regionutvecklingsnämnden.

Dnr RUN 612-0936-12. Detta beslut har fattats av Regionutvecklingsnämnden. REGIONUTVECKLINGSSEKRETARIATET BESLUT FoUU-enheten 2012-02-01 Till Göteborgs Tekniska College AB Webbadress: www.gtc.com e-postadress till kontaktperson hos sökanden: johan.bengtsson@gtc.com Medel till

Läs mer

Förslag till beslut om persontrafik på järnväg längs Bottenviken - 2012-02-08

Förslag till beslut om persontrafik på järnväg längs Bottenviken - 2012-02-08 1/6 Förslag till beslut om persontrafik på järnväg längs Bottenviken - 2012-02-08 Bakgrund Sverige har fungerande persontågstrafik till och från Norge och Danmark men ingen trafik till eller från Finland

Läs mer

District Application for Partnership

District Application for Partnership ESC Region Texas Regional Collaboratives in Math and Science District Application for Partnership 2013-2014 Applying for (check all that apply) Math Science District Name: District Contacts Name E-mail

Läs mer

Koll på kostnaderna OPS och livscykeltänk

Koll på kostnaderna OPS och livscykeltänk Infrastructure & Real Estate Koll på kostnaderna OPS och livscykeltänk Sjukhus i världsklass 2012 Lars Tvede-Jensen OPS är ett sätt att överföra projektrisker från offentlig till privat aktör ett slags

Läs mer

ANSÖKAN OM INRÄTTANDE AV EXTERNT FINANSIERAT DOKTORANDPROJEKT ANNAN ARBETSGIVARE ÄN GÖTEBORGS UNIVERSITET

ANSÖKAN OM INRÄTTANDE AV EXTERNT FINANSIERAT DOKTORANDPROJEKT ANNAN ARBETSGIVARE ÄN GÖTEBORGS UNIVERSITET ANSÖKAN OM INRÄTTANDE AV EXTERNT FINANSIERAT DOKTORANDPROJEKT ANNAN ARBETSGIVARE ÄN GÖTEBORGS UNIVERSITET APPLICATION FOR STARTING AN EXTERNALLY FINANCED DOCTORAL PROJECT EXTERNAL EMPLOYER Titel på doktorandprojektet

Läs mer

STYRELSENS FULLSTÄNDIGA FÖRSLAG TILL BESLUT TILL ÅRSSTÄMMAN DEN 12 MAJ 2011 I KOPYLOVSKOYE AB

STYRELSENS FULLSTÄNDIGA FÖRSLAG TILL BESLUT TILL ÅRSSTÄMMAN DEN 12 MAJ 2011 I KOPYLOVSKOYE AB STYRELSENS FULLSTÄNDIGA FÖRSLAG TILL BESLUT TILL ÅRSSTÄMMAN DEN 12 MAJ 2011 I KOPYLOVSKOYE AB Bakgrund till styrelsens förslag Firmaändring punkt 15 a) Kopylovskoye AB fick ursprungligen sitt namn från

Läs mer

Skyddande av frågebanken

Skyddande av frågebanken Presentatör Martin Francke Flygteknisk inspektör Sjö- och luftfartsavdelningen Enheten för operatörer, fartyg och luftfartyg Sektionen för underhålls- och tillverkningsorganisationer 1 147.A.145 Privileges

Läs mer

Därför bör kollektiv sjötrafik på allvar tas upp som ett av alla alternativ inom RUFS

Därför bör kollektiv sjötrafik på allvar tas upp som ett av alla alternativ inom RUFS Synpunkter på förslag till ny regional utvecklingsplan för Stockholmsregionen (RUFS 2010) Nacka 2008 11 27 Därför bör kollektiv sjötrafik på allvar tas upp som ett av alla alternativ inom RUFS I den nya

Läs mer

1. Slutrapport till länsstyrelsen om Fridaprojektet

1. Slutrapport till länsstyrelsen om Fridaprojektet VALLENTUNA KOMMUN TJÄNSTESKRIVELSE SOCIALFÖRVALTNING 2012-11-20 DNR SN 2011.069 DAVID MATSCHECK SID 1/1 UTREDARE 08/587 854 60 DAVID.MATSCHECK@VALLENTUNA.SE SOCIALNÄMNDEN Tjänsteskrivelse Slutrapport till

Läs mer

Särskild avgift enligt lagen (1991:980) om handel med finansiella

Särskild avgift enligt lagen (1991:980) om handel med finansiella 2015-04-15 BESLUT Franklin Templeton Investments Corp. FI Dnr 15-1668 5000 Yonge Street Suite 900 Toronto, Ontario M2N 0A7 Kanada Särskild avgift enligt lagen (1991:980) om handel med finansiella instrument

Läs mer

KPMG Stockholm, 2 juni 2016

KPMG Stockholm, 2 juni 2016 KPMG Stockholm, 2 juni 2016 Inställningen till skatt förändras fundamentalt ses inte längre bara som en kostnad som behöver hanteras Förväntningarna på transparens kring skatt ökar Skatt framförallt rättviseaspekter

Läs mer

Förslag på platser för pendelbåtsbryggor i Värmdö kommun

Förslag på platser för pendelbåtsbryggor i Värmdö kommun Diarienummer: 13SPN/0398 Datum:2013-05-20 Författare: Paula Rönnbäck, Patrik Stenberg Förvaltning/ kontor: SBK/planenhet E-post: paula.ronnback@varmdo.se patrik.stenberg@varmdo.se Förslag på platser för

Läs mer

Forskningsprojektet ska bidra till högskolans/universitetets profilering av den verksamhet projektet ingår i.

Forskningsprojektet ska bidra till högskolans/universitetets profilering av den verksamhet projektet ingår i. Daniel Holmberg, 08-56648128 daniel.holmberg@kks.se Datum Diarienr 2006-05-04 2006/0099 Till rektor Inbjudan KK-stiftelsen inbjuder forskare vid Sveriges nya universitet och högskolor att tillsammans med

Läs mer

SKRIVELSE 2014-02-19 LS 1312-1593. Handlingsplan för att säkra en positiv utveckling inom landstingets trafikverksamhet

SKRIVELSE 2014-02-19 LS 1312-1593. Handlingsplan för att säkra en positiv utveckling inom landstingets trafikverksamhet Stockholms läns landsti ing 1 (2) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2014-02-19 LS 1312-1593 Landstingsstyrelsen LANDSTIG GSSTYRc LSEM 14-03- 0 < C G G G 7 Handlingsplan för att säkra en positiv utveckling

Läs mer

Webbregistrering pa kurs och termin

Webbregistrering pa kurs och termin Webbregistrering pa kurs och termin 1. Du loggar in på www.kth.se via den personliga menyn Under fliken Kurser och under fliken Program finns på höger sida en länk till Studieöversiktssidan. På den sidan

Läs mer

William J. Clinton Foundation Insamlingsstiftelse REDOGÖRELSE FÖR EFTERLEVNAD STATEMENT OF COMPLIANCE

William J. Clinton Foundation Insamlingsstiftelse REDOGÖRELSE FÖR EFTERLEVNAD STATEMENT OF COMPLIANCE N.B. The English text is an in-house translation. William J. Clinton Foundation Insamlingsstiftelse (organisationsnummer 802426-5756) (Registration Number 802426-5756) lämnar härmed följande hereby submits

Läs mer

FÖRBERED UNDERLAG FÖR BEDÖMNING SÅ HÄR

FÖRBERED UNDERLAG FÖR BEDÖMNING SÅ HÄR FÖRBERED UNDERLAG FÖR BEDÖMNING SÅ HÄR Kontrollera vilka kurser du vill söka under utbytet. Fyll i Basis for nomination for exchange studies i samråd med din lärare. För att läraren ska kunna göra en korrekt

Läs mer

Svar på skrivelse om att landstinget bör forska på effektiv energi, smarta klimatåtgärder och innovativa transporter

Svar på skrivelse om att landstinget bör forska på effektiv energi, smarta klimatåtgärder och innovativa transporter Stockholms läns landsting Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 2014-09-24 LS 1405-0688 Landstingsstyrelsen Svar på skrivelse om att landstinget bör forska på effektiv energi, smarta klimatåtgärder och innovativa

Läs mer

x Stockholms läns landsting i (s)

x Stockholms läns landsting i (s) x Stockholms läns landsting i (s) Tillväxt- och regionplanenämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE Tillväxt- och regionplaneförvaltningen 2015-03-19 TR 2015-0016 Handläggare: Maja Berggren Tillväxt- och regionplanenämnden

Läs mer

Strategiska innovationsområden

Strategiska innovationsområden Strategiska innovationsområden 5 mars 2013 Bild 1 Program 10.00 11.00 Presentation 11.00 12.00 Öppna frågor Bild 2 1 SIO syftet med satsningen Utlysning SIOprogram Utlysning nya agendor inom SIO Vad vi

Läs mer

Nr 54 Avtal med Heliga stolen i syfte att bekräfta att den romersk-katolska

Nr 54 Avtal med Heliga stolen i syfte att bekräfta att den romersk-katolska Nr 54 Avtal med Heliga stolen i syfte att bekräfta att den romersk-katolska kyrkan i Sverige är en del av folkrättssubjektet den universella katolska kyrkan Stockholm den 13 december 2001 Regeringen beslutade

Läs mer

Kollektivtrafiknämnden

Kollektivtrafiknämnden Kollektivtrafiknämnden Jan-Åke Bergmark Affärsområdeschef Buss Södra 0451-298931 Jan-Ake.Bergmark@skanetrafiken.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2015-03-16 Dnr 1500646 1 (3) Kollektivtrafiknämnden Bussdepåer i

Läs mer

Uttagning för D21E och H21E

Uttagning för D21E och H21E Uttagning för D21E och H21E Anmälan till seniorelitklasserna vid O-Ringen i Kolmården 2019 är öppen fram till och med fredag 19 juli klockan 12.00. 80 deltagare per klass tas ut. En rangordningslista med

Läs mer

Motion 2014:2 av Tomas Eriksson m.fl (MP) om halverad energiförbrukning i Stockholms läns landsting

Motion 2014:2 av Tomas Eriksson m.fl (MP) om halverad energiförbrukning i Stockholms läns landsting Stockholms läns landsting 1 (2) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2015-03-11 LS 1402-0225 Landstingsstyrelsen Motion 2014:2 av Tomas Eriksson m.fl (MP) om halverad energiförbrukning i Stockholms läns

Läs mer

UTLYSNING AV UTBYTESPLATSER VT12 inom universitetsövergripande avtal

UTLYSNING AV UTBYTESPLATSER VT12 inom universitetsövergripande avtal UTLYSNING AV UTBYTESPLATSER VT12 inom universitetsövergripande avtal Sista ansökningsdag: 2011-05-18 Ansökan skickas till: Birgitta Rorsman/Kjell Malmgren Studentavdelningen Box 100 405 30 Göteborg Eller

Läs mer

Svensk presentation. 2012-12-28 Anita Lennerstad 1

Svensk presentation. 2012-12-28 Anita Lennerstad 1 Svensk presentation 2012-12-28 Anita Lennerstad 1 Trailereffekter AB Bild Specialisten på delar till trailers och släpvagnar 2012-12-28 Anita Lennerstad 2 Utveckling bild bild Axel Johnson AB BRIAB bild

Läs mer

Hanteringsordning för medfinansiering av EU-projekt

Hanteringsordning för medfinansiering av EU-projekt Lars Nilsson, Hans-Göran Gustafsson, Frida Wiklander Ekonomiavdelningen Siv Bondenäs Brink, Claes Jansson, Emilia Rung, Pirjo Gustafsson, Ludde Edgren Externa Relationer, Forsknings- och innovationsservice

Läs mer

ANSÖKAN OM UTVECKLINGSMEDEL

ANSÖKAN OM UTVECKLINGSMEDEL 1. ALLMÄNNA UPPGIFTER Diarienummer (Fylls i av Region Skåne) Ansökningsdatum: 2015-09-22 (uppdaterad 2015-09-30) Namn på verksamhet/satsning/projekt: Acceleratorprogram: PUPIE - Pop Up Programme for International

Läs mer

Anvisning om ansvarsförsäkran för studenter

Anvisning om ansvarsförsäkran för studenter ANVISNING Gäller från och med 2008-06-27 Anvisning om ansvarsförsäkran för studenter Gäller fr o m 2006-01-01 Ändrad fr o m 2008-06-27 Denna anvisning grundar sig på: Högskoleförordningen (1993:100) Rektors

Läs mer

Självkörande bilar. Alvin Karlsson TE14A 9/3-2015

Självkörande bilar. Alvin Karlsson TE14A 9/3-2015 Självkörande bilar Alvin Karlsson TE14A 9/3-2015 Abstract This report is about driverless cars and if they would make the traffic safer in the future. Google is currently working on their driverless car

Läs mer

Utredningsplan för Gotlandstrafiken 2015

Utredningsplan för Gotlandstrafiken 2015 Datum 2008-02-04 1 (6) Diarienummer RT 2008/31 Utredningsplan för Gotlandstrafiken 2015 1 Bakgrund Det övergripande målet för den svenska transportpolitiken är att säkerställa en samhällsekonomiskt effektiv

Läs mer

Nya upphandlingsdirektiv och upphandling av livsmedel

Nya upphandlingsdirektiv och upphandling av livsmedel Nya upphandlingsdirektiv och upphandling av livsmedel 2014-04-03 Monica Sihlén, projektledare livsmedel och måltidstjänster, monica@msr.se Miljöstyrningsrådet är Sveriges expertorgan som ger stöd att ställa

Läs mer

JIL Stockholms läns landsting i (6)

JIL Stockholms läns landsting i (6) JIL Stockholms läns landsting i (6) Landstingsstyrelsens förvaltning SLL Personal och utbildning 2015-01-21 LS 1402-0245 LS 1402-0244 Handläggare: Ulf Åkesson Landstingsstyrelsens personalutskott Redovisning

Läs mer

Application for exemption - Ansökan om dispens

Application for exemption - Ansökan om dispens Ankomststämpel BYNs kansli Application for exemption - Ansökan om dispens Important information For the application to be handled are required: 1. The operator of a machine or crane is predestinated to

Läs mer

ERBJUDANDE till Gävleborgs kommuner. PROCESSUTBILDNING FÖR SEKTORSÖVERGRIPANDE BARN- OCH UNGDOMSPOLITIK år 2012-2013

ERBJUDANDE till Gävleborgs kommuner. PROCESSUTBILDNING FÖR SEKTORSÖVERGRIPANDE BARN- OCH UNGDOMSPOLITIK år 2012-2013 ERBJUDANDE till Gävleborgs kommuner 1 (5) PROCESSUTBILDNING FÖR SEKTORSÖVERGRIPANDE BARN- OCH UNGDOMSPOLITIK år 2012-2013 Inom ramen för den regionala barn- och ungdomspolitiska strategin Region Gävleborg

Läs mer

Förslag till beslut. Företagsstödet 2016. 2015-11-27 D nr. Styrelsen

Förslag till beslut. Företagsstödet 2016. 2015-11-27 D nr. Styrelsen 2015-11-27 D nr Styrelsen Förslag till beslut Företagsstödet 2016 Förslag till beslut Styrelsen föreslås besluta i enlighet med arbetsutskottets förslag att redovisade principer ska gälla för företagsstödet

Läs mer

Stockholms läns landsting 1 (2)

Stockholms läns landsting 1 (2) Stockholms läns landsting 1 (2) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2013-09-25 LS 1309-1050 LANDSTINGSSTYRELSEN 13-10- 08 000 1 5 - Landstingsstyrelsen Yttrande över departementspromemorian Kommunal medfinansiering

Läs mer

Fartygsbild: Magnus Rietz. Vi värnar om miljön

Fartygsbild: Magnus Rietz. Vi värnar om miljön Vi värnar om miljön Vi värnar om miljön Som Östersjöns ledande rederi känner vi ett särskilt ansvar för vår närmiljö. Därför har Tallink och Silja Line som huvudprincip att prioritera miljöskydd. Vi arbetar

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ansvar för oljeskador till sjöss; utfärdad den 19 juni 2013. SFS 2013:540 Utkom från trycket den 28 juni 2013 Regeringen föreskriver följande. Upprättande, förvaltning

Läs mer

JUL Stockholms läns landsting i (2)

JUL Stockholms läns landsting i (2) JUL Stockholms läns landsting i (2) Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 2015-02-18 LS 1402-0228 Landstingsstyrelsen Motion 2014:5 av Gunilla Roxby Cromvall (V) m.fl. om pendeltågsstation i Rågsved Föredragande

Läs mer

Den emissionsfria och hållbara sjöfarten

Den emissionsfria och hållbara sjöfarten Den emissionsfria och hållbara sjöfarten hur kan sjöfartsforskningen bidra? Monica Lundh Sjöingenjör, PhD Biträdande föreståndare Lighthouse 2.0 Agenda Lite allmänt resonemang kring sjöfarten Vilka utmaningar

Läs mer

Medfinansieringsavtal objekt xxx. Följande definitioner och begrepp används i detta medfinansieringsavtal:

Medfinansieringsavtal objekt xxx. Följande definitioner och begrepp används i detta medfinansieringsavtal: Medfinansieringsavtal objekt xxx 1 Parter Trafikverket, region xx, org.nr. 202100-6297, 781 89 Borlänge kommun x, org.nr., Adress, Postadress/ xx AB, org.nr., Adress, Postadress Mellan parterna har följande

Läs mer

Skärgårdstrafik. Stadstrafik

Skärgårdstrafik. Stadstrafik Orust e-boats AB Förstudie av elektrisk drivlina för energieffektivt skrov Orust e-boats AB startad 2014 som en avknoppning till Orust Kretsloppsakademi (ideell förening) Konstruera, tillverka och sälja

Läs mer

ANSÖKAN OM INRÄTTANDE AV EXTERNT FINANSIERAT DOKTORANDPROJEKT ANNAN ARBETSGIVARE ÄN GÖTEBORGS UNIVERSITET

ANSÖKAN OM INRÄTTANDE AV EXTERNT FINANSIERAT DOKTORANDPROJEKT ANNAN ARBETSGIVARE ÄN GÖTEBORGS UNIVERSITET ANSÖKAN OM INRÄTTANDE AV EXTERNT FINANSIERAT DOKTORANDPROJEKT ANNAN ARBETSGIVARE ÄN GÖTEBORGS UNIVERSITET APPLICATION FOR STARTING AN EXTERNALLY FINANCED DOCTORAL PROJECT EXTERNAL EMPLOYER Titel på doktorandprojektet

Läs mer

Särskild avgift enligt lagen (2012:735) med kompletterande bestämmelser till EU:s blankningsförordning

Särskild avgift enligt lagen (2012:735) med kompletterande bestämmelser till EU:s blankningsförordning 2015-05-11 BESLUT Altairis Offshore Levered FI Dnr 15-2100 94 Solaris Avenue, Camana Bay, Grand Cayman Cayman Islands KY1-1108 Cayman Islands Finansinspektionen Box 7821 SE-103 97 Stockholm [Brunnsgatan

Läs mer

BESLUT. Försäljningsförbud och betalningsskyldighet för verkets kostnader

BESLUT. Försäljningsförbud och betalningsskyldighet för verkets kostnader @ ELSÄKERHETSVERKET Birgitta Andersson Avdelningen för produkter 010-168 05 22 BESLUT 2015-10-13 Dnr15EV1615 1 (3) Malmbergs Elektriska AB Box 144 692 23 Kurnia Försäljningsförbud och betalningsskyldighet

Läs mer

Ansökan om projektbidrag

Ansökan om projektbidrag KULTUR- OCH FRITIDSNÄMNDEN TJÄNSTEUTLÅTANDE DATUM DIARIENR SIDA 2015-04-23 KFN-2015/122.387 1 (3) HANDLÄGGARE Wesslén, Mats 08-535 317 37 Mats.Wesslen@huddinge.se Kultur- och fritidsnämnden Ansökan om

Läs mer

Förändrade förväntningar

Förändrade förväntningar Förändrade förväntningar Deloitte Ca 200 000 medarbetare 150 länder 700 kontor Omsättning cirka 31,3 Mdr USD Spetskompetens av världsklass och djup lokal expertis för att hjälpa klienter med de insikter

Läs mer

Forska&Väx hösten 2013

Forska&Väx hösten 2013 UTLYSNING 1 (10) Datum Diarienummer [2013-05-29_] [2012-02377] Reviderad [2013-05-15] Forska&Väx hösten 2013 Finansiering för små och medelstora företag forskning utveckling innovation 1 Sammanfattning

Läs mer

Förslag till bildande av Stiftelsen Flemingsberg Science och formerna för finansiering och drift av densamma

Förslag till bildande av Stiftelsen Flemingsberg Science och formerna för finansiering och drift av densamma 1 (9) Landstingsstyrelsens förvaltning SLL Utveckling & styrning Landstingsstyrelsen Förslag till bildande av Stiftelsen Flemingsberg Science och formerna för finansiering och drift av densamma Ärendebeskrivning

Läs mer

Ärendet behandlar godkännande av rapporten Lokaliseringsutredning, Tunnelbana Sofia - Gullmarsplan/söderort.

Ärendet behandlar godkännande av rapporten Lokaliseringsutredning, Tunnelbana Sofia - Gullmarsplan/söderort. JIL TJÄNSTEUTLÅTANDE Stockholms läns landsting 2015 os 03 Förvaltning för utbyggd tunnelbana LS 2015-0140 FUT 1501-0022 Ankom Stockholms läns landstin-' Landstingsstyrelsens beredning för utbyggd tunnelbana

Läs mer

Alvar Bogren; SOI och upphandlingens framtid http://www.soi.se/2010/12/21/alvar-bogren-soi-och-upphandlingens-framtid/

Alvar Bogren; SOI och upphandlingens framtid http://www.soi.se/2010/12/21/alvar-bogren-soi-och-upphandlingens-framtid/ Alvar Bogren; SOI och upphandlingens framtid http://www.soi.se/2010/12/21/alvar-bogren-soi-och-upphandlingens-framtid/ Trots att Alvar Bogren ofta föredrar att arbeta i bakgrunden så har han under många

Läs mer

Yttrande över inriktningsunderlag inför transportinfrastrukturplaneringen för perioden 2018-2029

Yttrande över inriktningsunderlag inför transportinfrastrukturplaneringen för perioden 2018-2029 1 (6) Landstingsstyrelsen Näringsdepartementet Yttrande över inriktningsunderlag inför transportinfrastrukturplaneringen för perioden 2018-2029 Stockholms läns landsting har beretts möjlighet att yttra

Läs mer

Test med HVO Hydrogenrad vegetabilisk olja

Test med HVO Hydrogenrad vegetabilisk olja Test med HVO Hydrogenrad vegetabilisk olja H M/S Burö (SLJH) 130 brutto 150 pax Öckerö-Kalvsund-Björkö-Grötö. Kör ca: 5500 timmar/år Ca: 180000 passagerare/år 80 70 FÖRBRUKNING 6-MÅN 60 50 40 30 20 10

Läs mer

Anvisningar för ämnesansvariga vid LTV-fakulteten

Anvisningar för ämnesansvariga vid LTV-fakulteten STYRANDE DOKUMENT SLU ID: SLU.ltv 2015.1.1.1-839 Sakområde: Organisation och beslutsstruktur samt Forskning och utbildning på forskarnivå Dokumenttyp: Anvisning/Instruktion Beslutsfattare: Dekan Avdelning/kansli:

Läs mer

Riskkapital i välvärden ett forskningsperspektiv

Riskkapital i välvärden ett forskningsperspektiv Presentation, SNS 29 mars, 2012 Riskkapital i välvärden ett forskningsperspektiv Per Strömberg, SIFR, Stockholm School of Economics www.sifr.org Översikt Vad vet vi om riskkapitalfonders påverkan på företag?

Läs mer

2013-03-20. Remiss om komplettering av Stockholms läns regionala t rafi kfö rs ö r j n i ngs p rogram

2013-03-20. Remiss om komplettering av Stockholms läns regionala t rafi kfö rs ö r j n i ngs p rogram ÖSTERÅKERS KOMMUN KOMMUNSTYRELSENS ARBETSUTSKOTT SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2013-03-20 tn AU 6:9 Dnr. KS 2012/0075 Utdrag: akten, KS Remiss om komplettering av Stockholms läns regionala t rafi kfö rs ö r j

Läs mer

Item 6 - Resolution for preferential rights issue.

Item 6 - Resolution for preferential rights issue. Item 6 - Resolution for preferential rights issue. The board of directors in Tobii AB (publ), reg. no. 556613-9654, (the Company ) has on November 5, 2016, resolved to issue shares in the Company, subject

Läs mer

Vår referens: 2014/BK/263 2014-04-23 Er referens: FI Dnr 13-6297

Vår referens: 2014/BK/263 2014-04-23 Er referens: FI Dnr 13-6297 YTTRANDE Vår referens: 2014/BK/263 2014-04-23 Er referens: FI Dnr 13-6297 Finansinspektionen Box 7821 103 97 Stockholm Förslag till föreskrifter och allmänna råd om viss verksamhet med konsumentkrediter

Läs mer

YTTRANDE. Datum 2016-04-07 Dnr 1600335

YTTRANDE. Datum 2016-04-07 Dnr 1600335 Regionstyrelsen YTTRANDE Datum 2016-04-07 Dnr 1600335 1 (7) Näringsdepartementet n.registrator@regeringskansliet.se Remiss. Delrapport från Sverigeförhandlingen: Höghastighetsjärnvägens finansiering och

Läs mer

Beredningen för kommunikations- och varumärkesfrågor

Beredningen för kommunikations- och varumärkesfrågor Beredningen för kommunikations- och varumärkesfrågor BESLUTSFÖRSLAG Datum 2012-03-30 Dnr 0902732 1 (2) Regionstyrelsen Bredbandsstrategi för Skåne Ordförandens förslag Beredningen för kommunikations- och

Läs mer

Yttrande över delbetänkande, På jakt efter den goda affären SOU 2011:73

Yttrande över delbetänkande, På jakt efter den goda affären SOU 2011:73 Ert datum Er beteckning, referens Registrator Socialdepartementet 103 33 Stockholm Yttrande över delbetänkande, På jakt efter den goda affären SOU 2011:73 ALLMÄNNA SYNPUNKTER Famna har av regeringen inbjudits

Läs mer

Sveriges internationella överenskommelser

Sveriges internationella överenskommelser Sveriges internationella överenskommelser ISSN 1102-3716 Utgiven av utrikesdepartementet Nr18 Överenskommelse med Japan om utbyte av finansiell information som hänför sig till penningtvätt och finansiering

Läs mer

Landstingsrådsberedningens skrivelse den 11 juni 2014 med landstingsdirektörens tjänsteutlåtande den 4 juni 2014.

Landstingsrådsberedningens skrivelse den 11 juni 2014 med landstingsdirektörens tjänsteutlåtande den 4 juni 2014. Landstingsstyrelsen Protokollsutdrag Sammanträdesdatum 2014-06-17 Datum för justering: 2014-06-17 Datum för anslag: 2014-06-17 - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Läs mer

att avslå ansökan om bidrag till projektet Kunskapslyft för skötsel av öppna vattenreningsanläggningar.

att avslå ansökan om bidrag till projektet Kunskapslyft för skötsel av öppna vattenreningsanläggningar. Stockholms läns landsting 1 (2) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2014-11-26 LS 1408-0946 Landstingsstyrelsen Ansökan om bidrag ur miljöanslaget för projekt Kunskapslyft för skötsel av öppna vattenreningsanläggningar

Läs mer

Incitamentsprogram svenska börsnoterade bolag Studie genomförd 2015 KPMG i Sverige

Incitamentsprogram svenska börsnoterade bolag Studie genomförd 2015 KPMG i Sverige Incitamentsprogram i svenska börsnoterade bolag Studie genomförd 2015 KPMG i Sverige KPMG.se Innehåll Inledning... 3 Nya program under perioden... 5 Program per bransch... 6 Program per storlek... 7 Lösenkurs,

Läs mer

Sammanfattning. Revisionsfråga Har kommunstyrelsen och tekniska nämnden en tillfredställande intern kontroll av att upphandlade ramavtal följs.

Sammanfattning. Revisionsfråga Har kommunstyrelsen och tekniska nämnden en tillfredställande intern kontroll av att upphandlade ramavtal följs. Granskning av ramavtal Januari 2017 1 Sammanfattning Uppdrag och Bakgrund Kommunen upphandlar årligen ett stort antal tjänster via ramavtal. Ramavtalen kan löpa under flera år och tjänster avropas löpande

Läs mer