Behandling av venösa bensår

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Behandling av venösa bensår"

Transkript

1 Behandling av venösa bensår Bra att veta om venös insufficiens

2 Från venös insufficiens till venösa bensår Venklaffarna är ventiler i venerna som ser till att blodet som ska pumpas tillbaka till hjärtat hindras från att flöda ner i fötterna. Men om klaffarna blivit förstörda, till exempel av en tidigare blodpropp eller om ven väggarna är mjuka och uttänjda, fungerar inte längre pumpmekanismen i ven systemet. Blodflödet blir då oftast omvänt och blodet rinner istället ner i benen och en venös insufficiens har uppstått. När näringsämnen och syre inte kan nå ut till huden dör vävnaden och ett bensår uppstår. Ansamlingen av blod gör att benet svullnar, åderbråck bildas och huden blir skör. Den ömtåliga huden skadas lättare och såret blir svårläkt. Venös insufficiens gör att trycket i distala vener ökar. Detta sprider sig sedan till de minsta blodkärlen som vidgas och blir slingriga. Ett läckage av blodkroppar uppstår med ödem som resultat. Den försämrade blodcirkulationen för med sig sämre transportering av näring och syre, med en sämre sårläkning som följd. Det finns olika typer av bensår, men den venösa varianten, som orsakas av venös insufficiens, är allra vanligast (ca 70% av bensåren). En annan vanlig typ är arteriella bensår (ca 10%), men även en kombination av de två kan förekomma. 80% av alla venösa bensår sitter på insidan av underbenet. Normalt fungerande venklaffar Öppen klaff: Blodet kan flöda mot hjärtat. Stängd klaff: Blodet kan inte flöda bakåt distalt. Skadad venklaff En sviktande venklaff gör att blodet kan flöda bakåt. Andra orsaker till bensår kan vara till exempel diabetes och blodkärlsinflammation. 2 Tidiga tecken på venösa bensår kan vara brun missfärgning av huden runt anklarna, eksem samt torr fjällande hud. Hos den vuxna befolkningen i västvärlden är mellan 30% och 50% drabbade av venös insufficiens. Ungefär 70% av dem har djup venös insufficiens, ytlig in sufficiens förekommer hos 15% och lika många har en kombination av djup och ytlig insufficiens. 1 Definition av venösa sår Sår nedom knäleden som inte läker inom sex veckor där venös dysfunktion är den väsentligaste orsaken (Läkemedelsverket 1995; Venösa bensår ). Tecken på venös insufficiens Venös insufficiens visar sig till en början med svullna underben. Hålls benet i högläge minskar svullnaden. Det är inte ovanligt att patienten känner sig tung i benen. Venöst & arteriellt Venösa bensår Orsakas av en försämrad funktion i venklaffarna. Oftast beroende på åderbråck, blodpropp, mjuka och uttänjda venväggar eller hög ålder. Arteriella bensår Uppkommer på grund av dålig blodcirkulation i benens artärer. En följd av artärförkalkning.

3 Flödesschema Utredning Innan du startar en behandling av såret görs en etiologisk diagnos. Gör därför alltid en utredning som omfattar anamnes, inspektion och kompletterande undersökningar. Tänk på att även utreda patientens sociala tillstånd då detta kan ha inverkan på både omvårdnad och läkning. Behandlingsflöde för venösa bensår Kompression räknas som grunden i behandling av venösa bensår. Tillsammans med hudvård och motion verkar kompression både i förebyggande syfte och som eftervård. Under själva sårbehandlingsfasen används det för att minska ödem och öka blodcirkulationen för att få i gång sårläkningsprocessen. Ankelindex med doppler Som en del av de fysikaliska undersökningarna görs en handdopplerundersökning för kartläggning av insufficiensen i vensystemet. Förebygga JOBST kompressionsstrumpor Bensår Ankelindex Dividera ankeltrycket med det systoliska blodtrycket Ankeltryck mmhg Armtryck mmhg = Index Vissa patienter med grav åderförkalkning och diabetes kan ha falska höga värden då blodkärlen är så pass stela att de inte kan komprimeras. Även ödem och induration kan ge falska värden. Tåtrycksmätning är att föredra till dessa patienter. 4 Så här läser du av indexvärdet Referensvärde: Diagnos: 0,9 eller mer normalt 0,8 0,9 måttlig åderförkalkning 0,5 0,7 arteriell insufficiens, kan påverka sårläkningen negativt 0,5 eller lägre kritisk ischemi Flerlagers kompressions system Comprifore eller Comprifore Lite Inget ödem Ödem Behandlingsstrumpor Ulcer Care Kortsträcksbindor Comprilan Inget ödem Läkt sår Inget ödem Behandlingsstrumpor Ulcer Care Sårvård Cutimed Siltec Hudvård och kompression Efterbehandla och förebygga JOBST kompressionsstrumpor

4 Att arbeta förebyggande Att behandla venösa bensår Gemensamt för både venösa och arteriella bensår är den försämrade blodcirkulationen. Därför kan du alltid rekommendera dina patienter att röra på sig, inte sitta stilla långa stunder och att äta sunt. Med god fotvård hålls fötterna både mjuka och rena och risken för självsprickor minskas. Användandet av kompressionsstrumpor minskar risken för att drabbas av åderbråck, blodpropp och bensår. Tänk på att inte rekommendera kompressionsbehandling om patienten har arteriell insufficiens, nedsatt känslighet i benen eller obehandlad hjärtsvikt. Ge alltid din patient råd om att hålla benet i högläge samt vikten av fysisk aktivitet vid all behandling med kompression. För att ge rätt sorts behandling är det viktigt att orsaken till såret definieras. När det är gjort vet du också hur och vad som ska behandlas. Såret ska kompressionsbehandlas lokalt och läggas om med ett skumförband som håller fukthalten i balans. När det gäller omläggning av bensår bör de vara så få som möjligt. Dels för att minska smärtan, dels för att inte störa sårläkningen men också för att hålla kostnaden nere. Kompressionsbehandling Det viktigaste vid behandling av venösa bensår är att reducera ödemet, så att man förbättrar blodcirkulationen och såret syresätts och näringsämnen tillförs. Genom yttre tryck ökas det lokala vävnadstrycket och förlusten av kapillär vätska hindras. Vätska pressas in i vener vilket hjälper till att minska ödemet. Kompression ger vad muskel pumpen stöd och den kan återigen börja pumpa runt blodet i benet. Det läckage som uppstår vid insufficiens hindras eller minskas vid be handling med kompression då det minskar kärlarean. Det gör att blodet lättare når ner i den djupa cirkulationen och risken för åderbråck minskas. Ytlig venös insufficiens Kompressionsstrumpor är den vanligaste behandlingen och bör alltid rekommenderas. Ibland kan även stripping av de både ytliga venerna (vena saphena magna och vena saphena parva) behövas. Djup venös insufficiens De flesta problemen går att förebygga med hjälp av kompressionsbehandling, men dessvärre går de inte att operera. Behandling med bindor och bandage Kortsträcksbindor (lågelastiska bindor) används för mobila patienter. Bindan ger ett högt arbetstryck när vadmuskeln används. Tack vare ett lågt vilo tryck kan bindan sitta kvar nattetid. Kortsträcksbindor kan även användas vid inslag av arteriell insufficiens. Kompressionsbindans tryck mot vävnad, muskel och vener. Har din patient arteriella bensår ska dessa inte behandlas med kompression. Är artärerna tilltäppta kan det istället bli aktuellt med ett kirurgiskt ingrepp.

5 Efterbehandling Långsträcksbindor (högelastiska bindor) har elastiska trådar, vilket gör att de kan sträckas längre än kortsträcksbindor. Man får då ett högt vilotryck men ett lägre arbetstryck. Används om patienten är sängliggande eller rullstolsbunden. Bör inte ges till patienter med nedsatt arteriell insufficiens och ska tas av nattetid. Flerlagerbandage är en kombination av polstringslager och olika bandage. Det elastiska bandaget ger en oförändrad kompression och det kohesiva bandaget skapar ett yttre motstånd. Detta ger ett tryck på ca 40 mmhg och lindorna kan användas i upp till en vecka. Patienter med ankel/armindex mellan 0,6 och 0,8 bör behandlas med ett lägre kompressionstryck. Skumförband Läkning av komplicerade bensår kräver avancerad sårvård. Där har du som vårdgivare ett stort ansvar när rätt sårförband ska väljas. Ett effektivt skumförband bör: ge optimal vätskehantering fungera under kompression behålla en god fuktbalans, även vid större mängd vätska vara komfortabel ge smärtfria förbandsbyten Pelott I utrymmet mellan patientens malleol och hälben kan det ibland uppstå en grop. För att få ut maximal effekt av kompressionsbehandlingen bör denna fyllas med en pelott. Polstring Polstervadd används för att skydda skenben, malleolerna och ankeln, samt för att säkra en jämn fördelning av kompressionen. Frågor du bör ta hänsyn till innan kompressionsbehandling Har patienten nedsatt hjärtfunktion? Tänk på att snabba förändringar av vätskebalansen kan vara farligt eftersom det ökar fyllnaden i hjärtat. Lider patienten av neuropati? Risken för tryckskador ökar om patienten saknar känsel. Hur är hudens kondition? Högt tryck kan skada känslig och ömtålig hud. Hudvård och polstring är viktigt. Förebyggande vård och efterbehandling är i regel densamma när det gäller bensår. God omvårdnad av fötterna i form av massage och mjukgörande kräm är bra för att hålla huden i fint skick. Efter sårläkning är kompressionsstrumpor nödvändigt för att förhindra att bensår återigen uppstår. Det är alltid viktigt att patienten äter vari erat och får i sig protein, järn, zink och c-vitamin. Hb-värdet bör hållas under uppsikt för att upptäcka en eventuell blodbrist. 5 Att drabbas av bensår kan innebära stort lidande för patienten, särskilt vid förbandsbyten. Använd därför ett skumförband som minimerar smärta vid förbandsbyten.

6 BSN:s kompletta utbud för behandling av venösa bensår. Skumförband med ytskikt av silikon Kompressionsbandage flerlagers kompressionssystem Kompressionsstrumpor BehandlingSStrumpor Cutimed Siltec Siltec Polyuretanskumförband med ytskikt av silikon för upp till rikligt vätskande sår. Innehåller superabsorbenter som absorberar och håller kvar vätska, även under kompression. Siltec L Ett tunnare polyuretanskumförband med ytskikt av silikon för svagt till måttligt vätskande sår. Utan häftkant. Siltec B Polyuretanskumförband med ytskikt och häftkant med silikon. Den hudvänliga häftkanten av silikon fäster skonsamt till huden runt såret. Innehåller superabsorbenter. Siltec Sacrum Ett skonsamt vidhäftande skumförband för sår i det sakrala området. Har ytskikt av silikon och innehåller superabsorbenter. För upp till rikligt vätskande sår. Häftkant med silikon. Siltec Heel Extra tjockt, anatomiskt utformat poly uretanskumförband med ytskikt av silikon för upp till rikligt vätskande sår. Inne håller superabsorbenter. JOBST Comprifore och Comprifore Lite Lager 1 Absorberande polster fördelar trycket jämnt skyddar huden på beniga ställen absorberar utsöndringar Lager 2 Lätt formbar binda ger extra absorptionsförmåga jämnar ut polstringen Lager 3 (ingår inte i Comprifore Lite) Lätt kompressionsbinda utgör det första kompressionslagret central färglinje underlättar korrekt applicering Lager 4 Flexibel självhäftande kompressionsbinda utgör det andra kompressionslagret det vidhäftande materialet håller bindorna säkert på plats ingen ytterligare fixering krävs Både Comprifore och Comprifore Lite finns som latexfritt alternativ. JOBST UltraSheer Marknadens tunnaste och mest genomskinliga kompresionsstumpor. elastiskt garn och 3-dimensionell stickningsteknologi ger god passform ser ut som en vanlig modern nylonstrumpa JOBST Opaque Kompressionsstrumpa med högteknologiskt multifibergarn. hudvänligt material ger en mjuk känsla och en skön komfort strumpan är enkel att ta på elastiska fibrer, särskilt på utsatta områden som ankel och lår, gör JOBST Opaque mycket slitstark JOBST formen Komfortabla kompressionsstrumpor som också håller fötterna torra. ger en sval och torr känsla multifiber-garn ger mjuka och sköna strumpor passar lika bra för kvinnor som för män JOBST formen Casual mycket tålig förstärkt häl och tå JOBST UlcerCARE Strumpa och innerstrumpa Möjliggör effektiv hantering av ett venöst bensår samtidigt som användarvänligheten är hög. Innerstrumpa i silke säkrar enkel applicering av både inner- och ytterstrumpa. ger graderad kompression på 40 mmhg vilket är rekommenderat tryck för läkning av venösa bensår är ett 2-i-1-system för enkel hantering snabb fukttransport ger högre komfort för patienten kompatibel med vanliga skor och kläder för att möjlig göra en normal livsstil Ytterstrumpa med eller utan dragkedja med två innerstrumpor Finns med dragkedja på vänster eller höger sida beroende på vart man har sitt bensår. Dessutom ingår alltid två vita innerstrumpor. Ytterstrumpan finns i beige och svart. Innerstrumpor Kan användas även om natten. Ger graderad kompression på 17 mmhg. Siltec Heel 3D Ett extra tjockt, färdigt-att-använda förband för hälar (inkluderar två fixeringsremsor). Med ytskikt av silikon. Mycket enkel och snabb applicering. För upp till rikligt vätskande sår. Kompressionsbindor kortsträck / lågelastisk Comprilan Kompressionsbindor långsträck / högelastisk Elodur Fine och Elodur Forte Långsträcksbinda som är utformad för att ge ett kompression hos immobila patienter. Tas av innan natten. Zinkbandage mjuk och skön dry Release-garn håller foten torr passar lika bra för kvinnor som för män Hudvård Komplettera med lämplig hudvård. Förebyggande vård och Eftervård Kompressionsbehandling Kortsträcksbinda som används vid kompressions behandling för att reducera ödemet och förbättra sårläkningen. bindan är gjord av 100% bomull ger högt arbetstryck och lägre vilotryck kan sitta på i flera dagar dag och natt tvättbara och återanvändbara Gelocast Gelocast är en zinkbinda som används vid kraftiga ödem. impregnerad med zinkoxid för att lugna irriterad hud torkar snabbt ger ett lågt vilotryck och ett mycket högt arbetstryck finns i bredderna 7 och 10 cm

7 Referenser 1. Venös insufficiens. Professor emeritus Bengt Fagrell. Internetmedicin.se. 2. Venösa bensår. Christina Lindholm, Med.dr, professor, Karolinska Universitetssjukhuset/Sophiahemmet Högskola, Stockholm. Ann Tammelin, Med.dr, hygienläkare, Avdelningen för vårdhygien, Karolinska Universitetssjukhuset, Huddinge. Christer Häggström, hygiensjuksköterska, Sektionen för vårdhygien, Akademiska laboratoriet, Akademiska sjukhuset, Uppsala. Vårdhandboken.se. 3. Läkemedelsverket 1995; Venösa bensår 4. Ankeltryck och referensvärden. Christina Lindholm, Med.dr, professor, Karolinska Universitetssjukhuset/Sophiahemmet Högskola, Stockholm. Ann Tammelin, Med.dr, hygienläkare, Avdelningen för vårdhygien, Karolinska Universitetssjukhuset, Huddinge. Christer Häggström, hygiensjuksköterska, Sektionen för vårdhygien, Akademiska laboratoriet, Akademiska sjukhuset, Uppsala. Vårdhandboken.se. 5. Mat för dig som har bensår/trycksår. Ulla Knoblock Carlsson, Leg. dietist, Kärnsjukhuset i Skövde, /2012 BSN medical AB, Uggledalsvägen 13, SE Billdal Tel Fax kundservice@bsnmedical.com

Kompressionens ABC...

Kompressionens ABC... Kompressionens ABC... Kompressionsbehandling Att kompressionsbehandling är en av de mest avgörande faktorerna för att få ett lyckat resultat vid bensårsbehandling är de flesta idag överens om. Med denna

Läs mer

Nyhet! JOBST. Comprifore. Ett flerlagers kompressionssystem för effektiv behandling av venösa bensår

Nyhet! JOBST. Comprifore. Ett flerlagers kompressionssystem för effektiv behandling av venösa bensår Nyhet! JOBST Comprifore Ett flerlagers kompressionssystem för effektiv behandling av venösa bensår Kunskap om venösa bensår. Kompression kan betraktas som grundpelaren vid behandling av venösa bensår.

Läs mer

JOBST. Allt du bör veta om venösa problem

JOBST. Allt du bör veta om venösa problem JOBST Allt du bör veta om venösa problem Bästa kund Bland den vuxna befolkningen i den västliga delen av världen antar man att 40 50% män och 50 55% kvinnor lider av sjukdom i venerna i benen* med alla

Läs mer

Behandla ödemet! - med kompression. sjuksköterska Soile Kangasniemi Hudmottagningen Uddevalla sjukhus

Behandla ödemet! - med kompression. sjuksköterska Soile Kangasniemi Hudmottagningen Uddevalla sjukhus Behandla ödemet! - med kompression sjuksköterska Soile Kangasniemi Hudmottagningen Uddevalla sjukhus Ödem skadar vävnaden och är starkt läkningshämmande Mikroödem inte alltid synligt Kompression Förebyggande

Läs mer

Riktlinjer. Kompressionsbehandling vid venös insufficiens

Riktlinjer. Kompressionsbehandling vid venös insufficiens Riktlinjer Kompressionsbehandling vid venös insufficiens Sårgruppen i Blekinge Mars 2016 Förord Kompressionsbehandling vid venös insufficiens ordination, kostnadsansvar och sortiment - är ett dokument

Läs mer

JOBST COMPRIFORE FLERLAGERS KOMPRESSIONSSYSTEM FÖR EFFEKTIV BEHANDLING AV VENÖSA BENSÅR THERAPIES. HAND IN HAND.

JOBST COMPRIFORE FLERLAGERS KOMPRESSIONSSYSTEM FÖR EFFEKTIV BEHANDLING AV VENÖSA BENSÅR THERAPIES. HAND IN HAND. JOBST COMPRIFORE FLERLAGERS KOMPRESSIONSSYSTEM FÖR EFFEKTIV BEHANDLING AV VENÖSA BENSÅR THERAPIES. HAND IN HAND. VENÖSA BENSÅR Kompression kan betraktas som grundpelaren vid behandling av venösa bensår.

Läs mer

Medicinska kompressionsstrumpor

Medicinska kompressionsstrumpor Medicinska kompressionsstrumpor JOBST kompressionsstrumpor för alla tillfällen Enligt tysk standard RAL Varför JOBST kompressionsstrumpor? Problem med venerna? Friska ben har vener med glatta och elastiska

Läs mer

JOBST. Elvarex. Kompressionsbehandling. lymfödem i över 50 år. JOBST Elvarex vid behandling av lymfödem brett sortiment för gott resultat

JOBST. Elvarex. Kompressionsbehandling. lymfödem i över 50 år. JOBST Elvarex vid behandling av lymfödem brett sortiment för gott resultat JOBST Elvarex Kompressionsbehandling av lymfödem i över 50 år JOBST Elvarex vid behandling av lymfödem brett sortiment för gott resultat BSN medical BSN medical AB, Uggledalsvägen 13, SE-427 40 Billdal

Läs mer

Venös insufficiens 2010

Venös insufficiens 2010 Venös insufficiens 2010 Anna Holm Sieppi Produktchef/ leg sjuksköterska 1 Program Cirkulationsuppbyggnaden Vad är venös insufficiens? Definition Symptom Riskfaktorer Prevalens Prevention Behandling Utprovning

Läs mer

MEDICINSKA KOMPRESSIONS- STRUMPOR FÖR ALLA TILLFÄLLEN

MEDICINSKA KOMPRESSIONS- STRUMPOR FÖR ALLA TILLFÄLLEN MEDICINSKA KOMPRESSIONS- STRUMPOR FÖR ALLA TILLFÄLLEN ENLIGT TYSK STANDARD RAL THERAPIES. HAND IN HAND. VARFÖR JOBST KOMPRESSIONSSTRUMPOR? JOBST medicinska kompressionsstrumpor lindrar trötta och värkande

Läs mer

Diagnostik av arteriell cirkulationsinsufficiens med doppler

Diagnostik av arteriell cirkulationsinsufficiens med doppler Diagnostik av arteriell cirkulationsinsufficiens med doppler Med hjälp av anamnes, inspektion och fysikalisk undersökning läggs grunden till diagnos av bensårets orsaker. Klinisk diagnostik är dock otillräcklig

Läs mer

JOBST RELAX FÖR MER ÄN EN GOD SÖMN OM NATTEN

JOBST RELAX FÖR MER ÄN EN GOD SÖMN OM NATTEN JOBST RELAX FÖR MER ÄN EN GOD SÖMN OM NATTEN REVOLUTIONERANDE KOMPRESSIONSSTRUMPOR THERAPIES. HAND IN HAND. FITTED FOR LIFE HELA DYGNET, VARJE DAG Behandling av lymfödem kan vara en utmaning och varierar

Läs mer

Ödembehandling. Siv Carlsson sjuksköterska 2017

Ödembehandling. Siv Carlsson sjuksköterska 2017 Ödembehandling Pumpstövelbehandling Flowtron HC Hydroven, Flowpac Kompressionsbehandling Lågelastisk kompr.- Kortsträcksbinda Högelastisk kompr.-långsträcksbinda Kompressionsstrumpor Klass 2, ev dubbla

Läs mer

Fastställt av: Dokumentet framtaget av: För revidering ansvarar: Dokumentet gäller till och med: Rutin för

Fastställt av: Dokumentet framtaget av: För revidering ansvarar: Dokumentet gäller till och med: Rutin för Linda ben Fastställt av: Dokumentet framtaget av: För revidering ansvarar: Dokumentet gäller till och med: 1 Linda Ben Svullna ben Orsaker: Vensystemet fungerar inte som det ska. Detta kan leda till venösa

Läs mer

SOFTFIT -TEKNOLOGI. EN REVOLUTION INOM KOMPRESSIONSSTRUMPOR

SOFTFIT -TEKNOLOGI. EN REVOLUTION INOM KOMPRESSIONSSTRUMPOR SOFTFIT -TEKNOLOGI. EN REVOLUTION INOM KOMPRESSIONSSTRUMPOR EN UNIK INNOVATION TM THERAPIES. HAND IN HAND. KONTINUERLIG KOMPRESSION ÄR DEN BÄSTA BEHANDLINGEN Graderad kompression förbättrar det venösa

Läs mer

Kompressionsbehandling av venösa bensår

Kompressionsbehandling av venösa bensår Kompressionsbehandling av venösa bensår Kompressionsbehandling utgör grunden för behandlingen av venösa sår. Den venösa hypertensionen motverkas, venöst återflöde förbättras liksom mikrocirkulationen,

Läs mer

Behandlingsskor. Information till brukare

Behandlingsskor. Information till brukare Behandlingsskor Information till brukare Vad är en behandlingssko? Du har fått en sko som ingår i en behandling. Under själva behandlingstiden är det viktigt att du bara använder dessa skor, både inom-

Läs mer

Goda råd vid infektion. En liten guide om hur du som är 65 år och äldre tar hand om din hälsa och dina infektioner

Goda råd vid infektion. En liten guide om hur du som är 65 år och äldre tar hand om din hälsa och dina infektioner Goda råd vid infektion En liten guide om hur du som är 65 år och äldre tar hand om din hälsa och dina infektioner Bästa tiden att plantera ett träd var för tjugo år sedan, den näst bästa tiden är nu Information

Läs mer

KOMPRESSIONS- STRUMPOR

KOMPRESSIONS- STRUMPOR KOMPRESSIONS- STRUMPOR VÄLBEFINNANDE FÖR DINA BEN THERAPIES. HAND IN HAND. PROBLEM MED VENERNA? Friska ben har vener med glatta och elastiska väggar som är perfekta för att anpassa sig efter förändringar

Läs mer

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version SU/med RUTIN Arteriella sår

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version SU/med RUTIN Arteriella sår Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version 20191 SU/med 2017-02-06 2 Innehållsansvarig: Adil Samad, Överläkare, Läkare hud- och könssjukvård (adisa) Godkänd av: Helena Gustafsson, Verksamhetschef,

Läs mer

INNEHÅLL 3 KINESIOLOGI TEJP 4 TEJP 6 LINIMENT & MASSAGE 8 KYLA & VÄRME 10 TRYCK & KOMPRESSION 12 SMÅSÅR & SKAVSÅR 14 TILLBEHÖR

INNEHÅLL 3 KINESIOLOGI TEJP 4 TEJP 6 LINIMENT & MASSAGE 8 KYLA & VÄRME 10 TRYCK & KOMPRESSION 12 SMÅSÅR & SKAVSÅR 14 TILLBEHÖR TEAM SPORTIAS SJUKVÅRDSKATALOG Denna katalog är ett hjälpmedel som visar ett urval av de viktigaste sjukvårdsprodukterna som du behöver för att kunna behandla de vanligaste skadorna. Den innehåller också

Läs mer

Varicer- åderbråck Anna Holm Sieppi Produktchef/ leg sjuksköterska 1

Varicer- åderbråck Anna Holm Sieppi Produktchef/ leg sjuksköterska 1 Varicer- åderbråck Anna Holm Sieppi Produktchef/ leg sjuksköterska 1 Program Hur fungerar cirkulationen i kroppen? Vad är åderbråck? Symptom Riskfaktorer Prevention Prevalens Behandling 2 Varicer åderbråck

Läs mer

Kärlsjuka och sår vad gör vi när kärlen inte fungerar?

Kärlsjuka och sår vad gör vi när kärlen inte fungerar? Kärlsjuka och sår vad gör vi när kärlen inte fungerar? Lena Blomgren Överläkare, med dr Kärlkirurgiska kliniken Karolinska Universitetssjukhuset Stockholm Ben- och fotsår behöver först och främst en diagnos

Läs mer

Blås- och bäckenbottenträning

Blås- och bäckenbottenträning BET-067- BET-0667- Blås- och bäckenbottenträning För män Broschyren är framtagen av Astellas Pharma i samarbete med sjukgymnast och uroterapeut Hanne Ryttergaard, kontinenskliniken i Roskilde. ASTELLAS

Läs mer

Sammanfattning skelettet och muskler

Sammanfattning skelettet och muskler Sammanfattning skelettet och muskler Skelettet Om du inte hade något skelett skulle din kropp vara som en stor klump, men benen i ditt skelett är starka och hårda. Därför klarar de att hålla upp din kropp.

Läs mer

opereras för åderbråck

opereras för åderbråck Till dig som skall opereras för åderbråck Information till patient och närstående Dokumentet är skapat 2012-06-01 och är giltigt ett år från detta datum. Välkommen till Kärlkirurgen på Sahlgrenska Universitetssjukhuset!

Läs mer

Kärlsjuka och sår vad gör vi när kärlen inte fungerar?

Kärlsjuka och sår vad gör vi när kärlen inte fungerar? Kärlsjuka och sår vad gör vi när kärlen inte fungerar? Lena Blomgren Överläkare, med dr Kärlkirurgiska kliniken Karolinska Universitetssjukhuset Stockholm samt Venous Centre Stockholm Dessa två patienter

Läs mer

HJÄRTINFARKT, HJÄRTSVIKT OCH ANGINA PECTORIS

HJÄRTINFARKT, HJÄRTSVIKT OCH ANGINA PECTORIS HJÄRTINFARKT, HJÄRTSVIKT OCH ANGINA PECTORIS Anette Dolk AiV 1 Innehållsförteckning Inledning... 1 Syfte... 1 Metod... 1 Hjärtinfarkt... 1 Incidens... 1 Orsaker... 2 Symtom... 2 Diagnos... 3 Behandling...

Läs mer

Innehållsförteckning

Innehållsförteckning Innehållsförteckning Geting- och bistick Sid 2 Hjärnskakning hos barn Sid 4 Frakturer hos barn (benbrott hos barn) Sid 6 Näsblod Sid 7 Skavsår (blåsor) Sid 8 Stukning eller vrickning Sid 9 Sår/Skärsår

Läs mer

Högt blodtryck. Med nya kostvanor, motion och läkemedel minskar risken för slaganfall och sjukdomar i hjärta och njurar.

Högt blodtryck. Med nya kostvanor, motion och läkemedel minskar risken för slaganfall och sjukdomar i hjärta och njurar. Högt blodtryck Med nya kostvanor, motion och läkemedel minskar risken för slaganfall och sjukdomar i hjärta och njurar. Högt blodtryck (hypertoni) är något av en folksjukdom. Man räknar med att ungefär

Läs mer

prislista Sveriges yrkesjägarförening 2012/2013

prislista Sveriges yrkesjägarförening 2012/2013 Klä din fot rätt! Strumpan närmast foten Har till uppgift att transportera bort fukt och hålla foten torr. Dessa strumpor kallas för liners. Närmast foten ska du aldrig bära en bomullsstrumpa, den suger

Läs mer

kärlröntgenundersökning

kärlröntgenundersökning Till dig som skall genomgå en kärlröntgenundersökning Information till patient & närstående Denna information avser kärlröntgenundersökning vid Kärlkirurgisk vårdavdelning 18, på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Läs mer

Unna dina fötter snygga och bra strumpor

Unna dina fötter snygga och bra strumpor - Samarbete med en svensk strumpfabrik med anor och erfarenhet i över 80 år - Unna dina fötter snygga och bra strumpor Ekologiskt färgade bomullsknästrumpor. Våra stödknästrumpor är speciellt tillverkade

Läs mer

Användarmanual Blodtrycksmätare

Användarmanual Blodtrycksmätare Användarmanual Blodtrycksmätare Tack för att du köpt din blodtrycksmätare hos oss Kära kund Ca. 1 miljon har för högt blodtryck har det någon betydelse? Ca. 50% av befolkningen känner inte till sin blodtrycksnivå

Läs mer

En hjärtesak För dig som undrar över högt blodtryck

En hjärtesak För dig som undrar över högt blodtryck En hjärtesak För dig som undrar över högt blodtryck Den dolda folksjukdomen Har du högt blodtryck? Den frågan kan långt ifrån alla besvara. Högt blodtryck, hypertoni, är något av en dold folksjukdom trots

Läs mer

Information till dig som har haft. blodpropp i benet. Du har behandlats för djup ventrombos (DVT) - i dagligt tal "blodpropp i benet"

Information till dig som har haft. blodpropp i benet. Du har behandlats för djup ventrombos (DVT) - i dagligt tal blodpropp i benet Information till dig som har haft blodpropp i benet Du har behandlats för djup ventrombos (DVT) - i dagligt tal "blodpropp i benet" Det finns flera orsaker till att blodproppar bildas. Tala med din läkare

Läs mer

Viktigaste för oss det är du förstås INFORMATION INFÖR OPERATIONER. Innehållsförteckning

Viktigaste för oss det är du förstås INFORMATION INFÖR OPERATIONER. Innehållsförteckning INFORMATION INFÖR OPERATIONER Innehållsförteckning Information till dig som ska opereras för sjukdom i binjuren.... 2 Information till dig som ska operera ljumskbråck... 3 Information till dig som ska

Läs mer

Övergripande rutin för förskrivning av kompressionsstrumpor, ben i Örebro län Gäller 2011-05-01 2014-04-30 med möjlighet till förlängning 1 år

Övergripande rutin för förskrivning av kompressionsstrumpor, ben i Örebro län Gäller 2011-05-01 2014-04-30 med möjlighet till förlängning 1 år Diarie nr 10OLL3114-3 Version 2 Ansvarig Eva Frantz, enhetschef, Hälsovalsenheten Fastställd av Rosa Engholm, Vårdutvecklare Gäller från datum 2010-10-01 Reviderad 2011-04-29 Övergripande rutin för förskrivning

Läs mer

PRODUKTSORTIMENT Juzo Kompression för benen. www.juzo.com

PRODUKTSORTIMENT Juzo Kompression för benen. www.juzo.com PRODUKTSORTIMENT Juzo Kompression för benen www.juzo.com Produktsortiment Juzo Kompression för benen 3 INNEHÅLLSFÖRTECKNING SIDA 04 Kompressionsterapi / Olika utföranden SIDA 10 Kvalitetsstandard SIDA

Läs mer

yr edik yr & P Manik

yr edik yr & P Manik 19-224 19-220 19-221 19-222 19-219 19-234 19-236 19-235 19-233 19-244 19-211 19-212 12 www.vadeco.se

Läs mer

Lymfsystemet håller vårt blodtryck i balans och är kroppens viktigaste skydd mot infektioner Jennie Jansson

Lymfsystemet håller vårt blodtryck i balans och är kroppens viktigaste skydd mot infektioner Jennie Jansson Lymfsystemet håller vårt blodtryck i balans och är kroppens viktigaste skydd mot infektioner Jennie Jansson Populärvetenskaplig sammanfattning av Självständigt arbete i biologi 2012 Institutionen för biologisk

Läs mer

Högt blodtryck Hypertoni

Högt blodtryck Hypertoni Högt blodtryck Hypertoni För högt blodtryck försvårar hjärtats pumparbete och kan vara allvarligt om det inte behandlas. Har du högt blodtryck ökar risken för följdsjukdomar som stroke, hjärtinfarkt, hjärtsvikt,

Läs mer

Information om hjärtsvikt. QSvikt

Information om hjärtsvikt. QSvikt Information om hjärtsvikt QSvikt Q Svikt www.q-svikt.se Vid frågor angående hjärtsvikt är du välkommen att höra av dig till din vårdcentral, Hjärtmottagningen på Centralsjukhuset i Kristianstad, telefon

Läs mer

DIABETES FOTEN. Marianne Sandberg Diabetesfotterapeut Akademiska sjukhuset Uppsala

DIABETES FOTEN. Marianne Sandberg Diabetesfotterapeut Akademiska sjukhuset Uppsala DIABETES FOTEN Marianne Sandberg Diabetesfotterapeut Akademiska sjukhuset Uppsala DIABETES FOTSJUKVÅRDEN MOTTAGNINGEN FÖR METABOLA SJUKDOMAR Marianne Sandberg och Ellinor Sjölund Ingång 40, 1 Trappa Tillfälligt

Läs mer

Lokalbehandling av sår

Lokalbehandling av sår 2 Lokalbehandling av sår Innehållsförteckning Sid Övergripande målsättning. 2 Tillvägagångssätt.. 2 Den normala sårläkningsprocessen. 3 Lokalt sårstatus. 4 Rengöring och upprensning av sår 5 Hudvård. 6

Läs mer

Hälsa och Livsstil: STYRKETRÄNING och IDROTTSSKADOR STYRKETRÄNING

Hälsa och Livsstil: STYRKETRÄNING och IDROTTSSKADOR STYRKETRÄNING Hälsa och Livsstil: STYRKETRÄNING och IDROTTSSKADOR STYRKETRÄNING Vad menas med styrketräning? Med styrketräning menar man att man belastar kroppen med en given belastning. Genom att styrketräna förstärker

Läs mer

Fördelar med fysisk aktivitet, hur ofta osv.

Fördelar med fysisk aktivitet, hur ofta osv. Fysisk aktivitet Fördelar med fysisk aktivitet, hur ofta osv. Regelbunden fysisk aktivitet förbättrar hälsan och minskar risken för att drabbas av olika välfärdssjukdomar som bland annat hjärtinfarkt,

Läs mer

Stödstrumpor och Segelduk Brehms Spilerdug Tlf.: 57648351 E-mail: info@spilerdug.dk www.spilerdug.dk

Stödstrumpor och Segelduk Brehms Spilerdug Tlf.: 57648351 E-mail: info@spilerdug.dk www.spilerdug.dk Stödstrumpor och Segelduk Brehms Spilerdug Tlf.: 57648351 E-mail: info@spilerdug.dk www.spilerdug.dk Støttestrømper (Rev. 001) 1 I denne vägledning används ordet Stödstrumpa oavsett strumptyp. Val av segelduk

Läs mer

Bäddmadrasser med funktion Sensity /TempSmart /Coolmax

Bäddmadrasser med funktion Sensity /TempSmart /Coolmax Bäddmadrasser med funktion Sensity /TempSmart /Coolmax För en naturligt renare sängmiljö Rätt temperatur hela natten För en torr och luftig komfort Bäddmadrasser med funktion Sensity /TempSmart /Coolmax

Läs mer

Till dig som arbetar i hälso- och sjukvården

Till dig som arbetar i hälso- och sjukvården Denna folder ingår i Stockholms läns landstings TUFF-satsning som ska stödja vårdpersonal och patienter att tänka förebyggande för att motverka skador och främja hälsa. art nr 0903001 TUFF står för trycksår-,

Läs mer

Information inför operation höftprotes

Information inför operation höftprotes Information inför operation höftprotes Allmän information Du skall genomgå en operation på grund av artros (ledsvikt/ledbroskssjukdom) i din höftled. Du kommer att få en protes där ledskålen i bäckenet

Läs mer

Arytmogen högerkammarkardiomyopati

Arytmogen högerkammarkardiomyopati Centrum för kardiovaskulär genetik Norrlands universitetssjukhus Information till patienter och anhöriga Arytmogen högerkammarkardiomyopati Den här informationen riktar sig till dig som har sjukdomen arytmogen

Läs mer

Vi på MASK har många års samlad erfarenhet av skidåkning. Vi förstår de specifika behoven hos en tävlingsåkare inom de olika alpina disciplinerna.

Vi på MASK har många års samlad erfarenhet av skidåkning. Vi förstår de specifika behoven hos en tävlingsåkare inom de olika alpina disciplinerna. Vi på MASK har många års samlad erfarenhet av skidåkning. Vi förstår de specifika behoven hos en tävlingsåkare inom de olika alpina disciplinerna. För att prestera på topp krävs de bästa förrutsättningarna

Läs mer

Utbildning för sjuksköterskor inom kommunal verksamhet

Utbildning för sjuksköterskor inom kommunal verksamhet Utbildning för sjuksköterskor inom kommunal verksamhet Maj 2015 Kl 13.15 16.00 Elisabeth Sörman elisabeth.sorman@privat.lul.se Krister Gustafsson krister.gustafsson@akademiska.se Diabetessamordnare Program

Läs mer

Marschskador. Utrustning som kan förenkla och utnyttjas vid egenvård och förmodligen bärs med i alla fall är:

Marschskador. Utrustning som kan förenkla och utnyttjas vid egenvård och förmodligen bärs med i alla fall är: 1 Förr eller senare drabbas man av marschrelaterade skador. Vanligtvis är det blåsor, tryckskador på fötter, men även skador som stukningar, knän som svullnar, nerver som kommer i kläm etc. I denna guide

Läs mer

HJÄLP FÖR NACKE & AXEL

HJÄLP FÖR NACKE & AXEL HJÄLP FÖR NACKE & AXEL mediroyal.se 2 Hjälp för Nacke & Axel MR990 ERIXONE mediroyal.se facebook.com/mediroyalnordic Hjälp för Nacke & Axel 3 MR990 ErixOne Axelleden är en av kroppens mest avancerade leder

Läs mer

KRONISK LEDBANDSSKADA I FOTLEDEN REHABILITERINGSPROGRAM VID KRONISK LEDBANDSSKADA I FOTLEDEN INLEDANDE FAS DAG 1 14 MÅLSÄTTNING METOD. Figur 1.

KRONISK LEDBANDSSKADA I FOTLEDEN REHABILITERINGSPROGRAM VID KRONISK LEDBANDSSKADA I FOTLEDEN INLEDANDE FAS DAG 1 14 MÅLSÄTTNING METOD. Figur 1. REHABILITERINGSPROGRAM VID KRONISK LEDBANDSSKADA I FOTLEDEN INLEDANDE FAS DAG 1 14 MÅLSÄTTNING Reducera eller ta bort all provocerande belastning av skadad vävnad. Öka cirkulationen av ledvätska och öka

Läs mer

Vad vill kirurgen veta inför behandling av venös insufficiens

Vad vill kirurgen veta inför behandling av venös insufficiens Vad vill kirurgen veta inför behandling av venös insufficiens Lena Blomgren Överläkare, med dr Kärlkirurgiska kliniken Karolinska Universitetssjukhuset Stockholm samt Venous Centre Stockholm Det vi vill

Läs mer

Hjärtinfarkt. Katarina Eggertz 091012

Hjärtinfarkt. Katarina Eggertz 091012 Hjärtinfarkt Hjärtats blodförsörjning Hjärtmuskeln har en egen blodförsörjning från två kranskärl Dessa kommer direkt från stora kroppspulsådern där den lämnar vänster kammare Kranskärlen förgrenar sig

Läs mer

OM DIN HUND FÅR ARTROS. Goda Råd från Evidensia.

OM DIN HUND FÅR ARTROS. Goda Råd från Evidensia. OM DIN HUND FÅR ARTROS. Goda Råd från Evidensia. Är din hund stel när den vaknar på morgonen? Har den en hälta som kommer och går? Är den mindre intresserad av långpromenaden? Eller har den svårt att komma

Läs mer

Hjärtinsufficiens = hjärtsvikt. Hjärtat kan inte utföra sin uppgift att pumpa runt blodet i kroppen.

Hjärtinsufficiens = hjärtsvikt. Hjärtat kan inte utföra sin uppgift att pumpa runt blodet i kroppen. Brev 15 Hjärtinsufficiens = hjärtsvikt. Hjärtat kan inte utföra sin uppgift att pumpa runt blodet i kroppen. Kompensationsmekanismer: Hjärtfrekvensen ökar, även kontraktionskraften hos hjärtslagen, vilket

Läs mer

Regional riktlinje för medicinsk fotvård

Regional riktlinje för medicinsk fotvård Regional riktlinje för medicinsk fotvård för patienter med diabetes mellitus, nedsatt blodcirkulation, förlamning eller grav känselnedsättning, reumatoid artrit, psoriasis Riktlinjer för utförare av hälso-

Läs mer

Till dig som har typ 2-diabetes

Till dig som har typ 2-diabetes Till dig som har typ 2-diabetes Informationsskriften du håller i handen Diabetes är ett samlingsnamn för sjukdomar som ger förhöjt blodsocker, typ 1-diabetes och typ 2-diabetes är vanligast, men det finns

Läs mer

Ljumskbråck. Ljumskbråck. Information inför operation av ljumskbråck med öppen metod

Ljumskbråck. Ljumskbråck. Information inför operation av ljumskbråck med öppen metod Ljumskbråck Ljumskbråck Information inför operation av ljumskbråck med öppen metod Kirurgiska kliniken, Enheten lap/bukväggskirurgi Malmö, Trelleborg och Landskrona 1 Text Överläkare Agneta Montgomery

Läs mer

Urinstomiguide. Information och rådgivning före och efter operationen

Urinstomiguide. Information och rådgivning före och efter operationen Urinstomiguide Information och rådgivning före och efter operationen INNEHÅLL Operationen Hur fungerar urinsystemet? 4 Vad är urinstomi? 5 Hur förändras livet med urinstomi? 5 Hur ser stomin ut och hur

Läs mer

Häloperation på grund av besvär från hälsenefästet

Häloperation på grund av besvär från hälsenefästet 1 av 5 Häloperation på grund av Bakgrund Hälsenan, även kallad för akillessenan, är människokroppens tjockaste och starkaste sena och kallas i vardagligt tal för hälsenan. Hälsenan utgörs av senan från

Läs mer

Bruksanvisning. C-Boot. Kompressionsstövel

Bruksanvisning. C-Boot. Kompressionsstövel Bruksanvisning C-Boot Kompressionsstövel 1 2 Kära användare Gratulerar! Du har införskaffat en C-Boot Kompressionsstövel (intermittent pneumatisk kompressionsenhet). Detta är en unik enhet som ger patienten

Läs mer

Vad är knäledsartros? Hur uppkommer knäledsartros?

Vad är knäledsartros? Hur uppkommer knäledsartros? Ont i knäna? Får du ont i knäna när du går i trappor eller när du reser dig upp? Eller har du svårt för att sitta på huk och måste lägga något mjukt under knäna när du till exempel rensar i rabatten? Då

Läs mer

Sträck ut efter träningen

Sträck ut efter träningen Sträck ut efter träningen När du har tränat är det dags igen. Hoppar du över stretchingen får du lättare ömma, styva och korta muskler. Det är viktigt att uttänjningen sker i en lugn och behärskad takt.

Läs mer

ullbabyn den lyckliga babyn Handbok för ekologisk och skonsam babyskötsel och blöjkultur.

ullbabyn den lyckliga babyn Handbok för ekologisk och skonsam babyskötsel och blöjkultur. 32 baby 33 Våra babyplagg tillverkas i mjuk merinoull, silke, ekologisk bomull och ullsilke. Mjuka sköna värmande naturenliga kläder underlättar babyns start i det nya livet. Ullen passar bra till den

Läs mer

Operation vid instabil knäskål (Elmslie-Trillat)

Operation vid instabil knäskål (Elmslie-Trillat) Operation vid instabil knäskål (Elmslie-Trillat) Knäskålen Då man böjer och sträcker på knäet löper knäskålen (patella) i en fåra i lårbenet. Knäskålens funktion är att förbättra kraften vid sträckning

Läs mer

VÅR 2012 Alla priser exkl. moms. Frakt tillkommer.

VÅR 2012 Alla priser exkl. moms. Frakt tillkommer. WIAREDS AB STRUMPORMED MED FUNKTION OCH VANLIGA SOCKAR VÅR 2012 Alla priser exkl. moms. Frakt tillkommer. Välkommen till Wiareds AB Vi är ett familjeföretag beläget i Borås som startade år 1997 och har

Läs mer

Fotens sjukgymnastik hos patienter med både dialys och diabetes. Eva Maria Wiberg Leg Fysioterapeut Tel 046-171443 Maj 2015

Fotens sjukgymnastik hos patienter med både dialys och diabetes. Eva Maria Wiberg Leg Fysioterapeut Tel 046-171443 Maj 2015 Fotens sjukgymnastik hos patienter med både dialys och diabetes Eva Maria Wiberg Leg Fysioterapeut Tel 046-171443 Maj 2015 Statistik aktiv uremivård 2014 5194 fungerande transplanterad njure 833 peritonealdialys

Läs mer

GOOD SHOE DAYS! GORE-TEX SkOGuiDE HÖSTEN 2011 HOS JARméuS

GOOD SHOE DAYS! GORE-TEX SkOGuiDE HÖSTEN 2011 HOS JARméuS GOOD SHOE DAYS! GORE-TEX skoguide HÖSTEN 2011 HOS Jarméus Vi på Jarméus har i många år längtat efter fler roliga och trendiga skor som står emot väder och vind. Det är ju i vardagen många av oss kämpar

Läs mer

Behandling med Mitomycin. Mitomycin 1mg/ml

Behandling med Mitomycin. Mitomycin 1mg/ml Behandling med Mitomycin Mitomycin 1mg/ml Diagnos Du har av Din läkare fått diagnosen ytlig blåstumör och blivit rekommenderad behandling med Mitomycin. Behandlingen följer ett speciellt schema vilket

Läs mer

Arm- och axelortoser. www.camp.se

Arm- och axelortoser. www.camp.se www.camp.se Armbågs/hälskydd Heelbo Elastisk strumpa med tryckavlastande uttagbar gelplatta som skyddar huden på armbågen och förebygger trycksår. Art. nr. Färg Storlek Mått Förp. 53600 Gul Small 15-20

Läs mer

Förmaksflimmer ORSAK, SYMTOM, BEHANDLING PATIENTINFORMATION

Förmaksflimmer ORSAK, SYMTOM, BEHANDLING PATIENTINFORMATION Förmaksflimmer ORSAK, SYMTOM, BEHANDLING PATIENTINFORMATION Sinusknutan Höger förmak Vänster förmak Vad har hjärtat för uppgift? Hjärtat är beläget mitt i bröstkorgen. Det är uppbyggt av muskelvävnad och

Läs mer

Till dig som ska genomgå galloperation Vanliga frågor och svar inför operationen

Till dig som ska genomgå galloperation Vanliga frågor och svar inför operationen Verksamhetsområde Kirurgi Till dig som ska genomgå galloperation Vanliga frågor och svar inför operationen Vad är en gallblåsa? Gallblåsan är en liten blåsa, reservoar, som sitter fast på gallgången. Den

Läs mer

KÄNN DIN PULS OCH FÖRHINDRA STROKE. Några enkla regler för hur du mäter din puls. Det här är en folder från Pfizer och Bristol-Myers Squibb

KÄNN DIN PULS OCH FÖRHINDRA STROKE. Några enkla regler för hur du mäter din puls. Det här är en folder från Pfizer och Bristol-Myers Squibb KÄNN DIN PULS OCH FÖRHINDRA STROKE Några enkla regler för hur du mäter din puls Det här är en folder från Pfizer och Bristol-Myers Squibb KÄNN DIN PULS FÖRHINDRA EN STROKE Vet du om ditt hjärta slår så

Läs mer

För dig som behandlas med Tracleer (bosentan)

För dig som behandlas med Tracleer (bosentan) För dig som behandlas med Tracleer (bosentan) 1 Innehåll Hur behandlas PAH?... 4 Hur fungerar behandlingen med Tracleer?... 4 Kommer Tracleer att få mig att må bättre?... 5 Gångtest... 7 Funktionsklassificering...

Läs mer

Att leva med hjärtsvikt

Att leva med hjärtsvikt Frankeras ej. Mottagaren betalar portot www.logiken.se Alla bidrag är välkomna Vill du stödja Hjärt- och Lungsjukas Riksförbunds arbete och utvecklingen av Hjärt & Lungskolan? Sätt in ditt stöd på PlusGiro

Läs mer

Ont i halsen. Råd och fakta om ont i halsen på grund av halsfluss. Läs mer på 1177.se/vasterbotten

Ont i halsen. Råd och fakta om ont i halsen på grund av halsfluss. Läs mer på 1177.se/vasterbotten Ont i halsen De allra flesta halsinfektioner läker ut av sig själva inom en vecka, oavsett om besvären orsakas av virus eller bakterier. Har du eller ditt barn halsont och feber utan hosta, heshet eller

Läs mer

Skötselråd bäddmadrasser

Skötselråd bäddmadrasser Skötselråd bäddmadrasser Skötselråd bäddmadrasser För att du ska bli riktigt nöjd med din nya Ekens bäddmadrass så är det viktigt att du följer några enkla råd. Sängen och bäddmadrassen ska forma sig efter

Läs mer

Vad händer i hästens leder?

Vad händer i hästens leder? Vad händer i hästens leder? De flesta som sysslar med sporthästar har någon gång stött på problemet att hästen blivit halt. Vad beror det på? Ja, i de flesta fall så har hästen blivit överansträngd och/eller

Läs mer

Vad är näsplastik? Vad händer hos oss? Operationen

Vad är näsplastik? Vad händer hos oss? Operationen NÄSPLASTIK Vad är näsplastik? Näsplastik är ett av de vanligaste ingreppen inom den estetiska kirurgin. En näsoperation görs av estetiska eller funktionella skäl eller en kombination av dessa. Vanliga

Läs mer

Efter att ha arbetat med det här kapitlet bör du

Efter att ha arbetat med det här kapitlet bör du 6 Efter att ha arbetat med det här kapitlet bör du > veta något om hur mycket och på vilket sätt du ska träna > kunna skilja på träning för uthållighet, styrka och rörlighet > förstå uppvärmningens betydelse

Läs mer

Delrapport Projekt Sårvård/Madrasser

Delrapport Projekt Sårvård/Madrasser /Madrasser Startdatum 2007-01-01 Beställare Marita Everås ledare Agneta Ericsson Utförare, 2 1. Sammanfattning... 3 3. Uppdrag och organisation... 6 4. Syfte... 6 5. Mål... 6 6. Målgrupp... 7 7. Metod

Läs mer

Ta steget! Den som är aktiv mer än 1 timme per dag har bättre chans att kontrollera sin vikt.

Ta steget! Den som är aktiv mer än 1 timme per dag har bättre chans att kontrollera sin vikt. Ta steget! Forskning visar att alla människor bör vara fysiskt aktiva minst 30 minuter om dagen, helst varje dag i veckan. Dessa 30 minuter kan du fördela under dagen om du vill, t.ex 3x10 minuter. Därutöver

Läs mer

Kalla fötter? Varma sockor.

Kalla fötter? Varma sockor. Kalla fötter? Varma sockor. Håll fötterna varma. Alla vet vi hur det känns att frysa om fötterna. Man försöker hoppa upp och ner på stället, vicka frenetiskt på tårna eller sparka den ena foten mot den

Läs mer

Information från Ortopedkliniken

Information från Ortopedkliniken Knäprotes Information från Ortopedkliniken Mars 2010 Information inför planerad knäprotesoperation. Informationen vänder sig främst till dig som står på väntelista för att en läkare skall bedöma om du

Läs mer

Information om EREKTIONSPROBLEM

Information om EREKTIONSPROBLEM 11-08-0780 SE Nedsatt erektionsförmåga? Många män drabbas någon gång av erektionsproblem. Enbart i Sverige beräknas cirka 500 000 män ha nedsatt erektionsförmåga i någon omfattning. Orsakerna till att

Läs mer

Träningssplan: vecka 1-6

Träningssplan: vecka 1-6 Träningssplan: vecka 1-6 Här följer ett träningspass för hela kroppen som passar nybörjare. Passet är utvecklat för att passa din livsstil och tack vare det kan du träna när och var du vill och behöver

Läs mer

Ordinarie Tentamen Anatomi ht14

Ordinarie Tentamen Anatomi ht14 Örebro universitet IHM/Röntgenssk/BMA-Fys Ordinarie Tentamen Anatomi ht14 Examinator: Siw Lunander Poängfördelning: Godfried Roomans (1-26) Datum: 140926, skrivtid 4 timmar Poäng (totalt): 151 Godkänt:

Läs mer

CheckUp www.explizit.se www.checkup.se

CheckUp www.explizit.se www.checkup.se CheckUp Idag utvecklas tekniken i snabb takt och den integreras i våra liv allt mer. Detta gäller lika mycket för hälso- och sjukvården som för vårt arbete eller våra fritidsaktiviteter. E-hälsa är samlingsbegreppet

Läs mer

Methodological aspects of toe blood pressure measurements for evaluation of arterial insufficiency in patients with diabetes

Methodological aspects of toe blood pressure measurements for evaluation of arterial insufficiency in patients with diabetes Sida 1 av 5 Startsidan 2007-11-04 Methodological aspects of toe blood pressure measurements for evaluation of arterial insufficiency in patients with diabetes Hans-Ivar Påhlsson, verksam i Visby, försvarade

Läs mer

Mitomycin 1mg/ml. Patientinformation. Behandling med Mitomycin

Mitomycin 1mg/ml. Patientinformation. Behandling med Mitomycin SE Mitomycin 1mg/ml Patientinformation Behandling med Mitomycin Diagnos Du har av Din läkare fått diagnosen ytlig blåstumör och blivit rekommenderad behandling med Mitomycin. Behandlingen följer ett speciellt

Läs mer

Behandlingsriktlinjer höftartros

Behandlingsriktlinjer höftartros Ortopediska kliniken Version: 1.0 Skapad: 20120915 Reviderad: 20120915 Gäller tv, längst tom: 20141015 Ansvarig: Magnus Eneroth Författare: Lennart Sanzén Dokumentinnehåll: Behandlingsriktlinjer höftartros

Läs mer

Behandlingsriktlinjer höftartros

Behandlingsriktlinjer höftartros Ortopediska kliniken Version: 1.0 Skapad: 20120915 Reviderad: 20120915 Gäller tv, längst tom: 20141015 Ansvarig: Magnus Eneroth Författare: Lennart Sanzén Dokumentinnehåll: Behandlingsriktlinjer höftartros

Läs mer

Tygblöjor. Olika typer av tygblöjor

Tygblöjor. Olika typer av tygblöjor De som tror att tygblöjor är svåra, jobbiga och bara läcker har bara inte hittat rätt blöja än. Tygblöjemarknaden översvämmas av olika nya innovationer och system, det finns något för alla. Man behöver

Läs mer

100 % ULL 100 % BOMULL 100 % SILKE

100 % ULL 100 % BOMULL 100 % SILKE 48 Sängkläder I vår ekologiska kollektion med sängkläder har vi kuddar, täcken och bäddmadrasser för alla åldrar. Allt i rena naturfibrer som ull, silke, bomull och hirsagnar. En god sömn gör livet så

Läs mer