DU VILL NÅGONSTANS. BÖRJA MED ATT KOMMA TILL LUNDSBERG.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "DU VILL NÅGONSTANS. BÖRJA MED ATT KOMMA TILL LUNDSBERG."

Transkript

1 DU VILL NÅGONSTANS. BÖRJA MED ATT KOMMA TILL LUNDSBERG.

2 Vägen ut i världen börjar mitt ute i skogen.

3 DINA FÖRSTA STEG PÅ LUNDSBERG. BÖRJAN PÅ EN FANTASTISK RESA. Hög ambition är en bra början, Lundsberg är en bra fortsättning, brukar vi säga till många som funderar på att börja på Lundsberg. Vi får ofta entusiastiska blickar och breda leenden tillbaka. Vår ambition är att skapa just det; en fantastisk miljö för dig som vill någonstans, som är redo att satsa och vill nå precis så långt som du vågar drömma. Och kanske lite längre än så. Hos oss får du en högklassig utbildning och vänner för livet som du säkert också kommer att möta i arbetslivet. Du får en fritid efter plugget där du kan utvecklas inom sport, musik, teater, dans och mycket mer. Inte minst får du engagerade lärare som jobbar stenhårt för att du ska få ut så mycket som möjligt av din tid på Lundsberg! Vi är en öppen skola både för dig som vill flytta hit och för dig som bor i närheten om du behöver ordnar vi med skolskjuts. Vill du prova hur det är, får du gärna både provgå och provbo på något av våra elevhem. Du hittar mer information på vår webbplats, där kan du göra din intresseanmälan och anmäla dig direkt. Lundsbergs skola ligger nära Kristinehamn, med enkla tågförbindelser till och från Stockholm, Göteborg och Oslo med bil tar det inte mer än tre timmar. Kanske är det långt hemifrån, men kanske är det så att Lundsberg blir ditt andra hem. Det är mitt i skogen, men det är vägen ut i världen!. Provgå! MICHAEL LISBERG, REKTOR

4 VÄNNER FÖR LIVET. OCH ARBETSLIVET. Om det är något våra elever och före detta elever återkommer till, så är det vänskapen den sortens vänskap som fortsätter även efter skolan, som blir en viktig del av livet även när skollivet så småningom blir arbetsliv. Det kanske känns konstigt att se så långt fram i tiden, men faktum är att det blir allt viktigare att bygga nätverk och skapa vänskapsband för att hitta rätt vägar framåt genom livet. Stora och etablerade nätverkstjänster som LinkedIn och Facebook är om inte annat ett bevis för det. Föreningen Gamla Lundsbergare är en förening för tidigare elever med ca medlemmar, som med tiden hittat ut på positioner runt om i Sverige och resten av världen.

5 DITT MÅL ÄR ATT DU SKA GÅ RIKTIGT LÅNGT. DET ÄR VÅRT MÅL OCKSÅ. På Lundsberg kommer du snart märka att de flesta är lika ambitiösa med sina studier som du inte minst lärarna. Ni är många som vill någonstans och ni kommer få all hjälp ni behöver på vägen allihop! På Lundsberg fokuserar vi på att ha många lärare och små klasser. Det skapar en bra grund för riktigt goda studieresultat. Till det har vi obligatorisk läxläsning alla vardagar alltid med lärare på plats om du behöver stöd. Till vår hjälp har vi självklart modern teknik och interaktivt lärande. Du kan börja hos oss från årskurs 9, och på gymnasienivå finns Ekonomiprogrammet, Samhällsvetenskapsprogrammet och Naturvetenskapsprogrammet. Du kommer att få ett brett internationellt perspektiv genom bland annat omvärldsorienterade kurser, studiebesök, resor och olika gästföreläsare. Och har du specialintressen som till exempel matematik och idrott har du möjlighet att fördjupa dig ytterligare.

6 ATT FLYTTA HEMIFRÅN. OCH SAMTIDIGT KOMMA HEM. Det är ett stort steg att flytta hemifrån, men de allra flesta känner sig hemmastadda direkt. I de olika elevhemmen bor upp till 40 elever tillsammans. En del delar rum med en kompis, medan andra har egna rum. I alla rum finns sängar, skrivbord, skrivbordsstolar och bokhylla. Dator tar du med själv och naturligtvis finns det trådlös bredbandsuppkoppling på rummet och över hela skolområdet. På elevhemmet har du alltid nära till dina vänner och det är enkelt att hjälpas åt med skoluppgifter och annat som är på gång. På varje elevhem finns kök, matsal, tv, minigym och rum för att umgås och göra läxor. Köket är en populär samlingsplats där eleverna ofta ses kring en kvällsmacka. Elevhemmen har alltid någon vuxen på plats om du behöver något. Vill du komma och titta eller provbo hos oss? Hör gärna av dig. Här bor jag!

7

8 EFTER PLUGGET: IDROTT, MUSIK, KULTUR. Fritiden på Lundsberg är full av aktiviteter! För dig som gillar idrott har vi fotbollsplan, ishockeyrink, golfbana, elljusspår för löpning och längdskidåkning, slalombacke, tennisbanor, skjutbanor, möjligheter till friidrott, en roddanläggning och eget stall. I vår moderna idrottshall tränar vi olika sporter under året, till exempel innebandy, badminton och volleyboll. Här finns också en dansstudio och regelbunden cirkelträning. Dessutom har vi ett nyrenoverat gym för styrketräning och ett rum med roddmaskiner. Under året genomförs olika sorters tävlingar mellan elevhemmen där alla kan vara med och delta eller heja på. Varje deltävling räknas ihop i en poängserie där bästa hem koras till skolavslutningen. Lundsberg har sedan länge även årliga idrottsutbyten med Sigtunaskolans Humanistiska Läroverk, Grennaskolan, Viktor Rydbergs Gymnasium och Enskilda Gymnasiet. Förutom sport är sång och teater populärt. Musiken har också en framträdande roll hos oss. Undervisningen sker både i Musikstallet och i vår egen kyrka, där du kan ta pianolektioner vid flygeln, öva körsång och solosång. Vid högtider och olika samlingar framförs musikstycken, egna dikter och noveller, sketcher och pjäser för elever, personal, föräldrar och andra besökare.

9 ALEXIA, PIERRE OCH SIDNEY. OM HUR DET ÄR ATT GÅ PÅ LUNDSBERG. ALEXIA På Lundsberg finns en fantastisk gemenskap. Vi bor tillsammans på elevhemmen och det är alltid något på gång. Det kan kännas väldigt stort att flytta till Lundsberg, men det är ju lika för alla; alla kommer hit med fjärilar i magen! Och alla har ju också samma mål och ambition, vi vill få extra fart på studierna genom att gå här. Jag går Ekonomiprogrammet och det är toppen om jag behöver hjälp finns det alltid någon som har tid, bland lärare eller skolkompisar. Anledningen till att jag valde Lundsberg är att det är en väldigt bra skola. Jag vill någonstans! Kanske något inom marknadsföring eller juridik. På fritiden rider jag, håller på med friidrott, sång och bild. Det finns så mycket kul att göra! Blev det som du trodde, hur ser dagarna ut, är det jobbigt och vad gör du på fritiden? Vi på Lundsberg får många frågor och bad några elever att svara. TA MED DIG HÄSTEN TILL SKOLAN. På Lundsbergs skola kan du kombinera ditt ridintresse med dina studier. Stallet erbjuder 14 boxplatser, uppvärmd sadelkammare, toalett, dusch, omklädningsrum och fikarum. Det finns en belyst ridbana, redskap och hinder. I omgivningen finns många vackra och inbjudande ridvägar.

10 PIERRE En av de bästa sakerna med Lundsberg är sporten, det finns en massa möjligheter och det gör att det blir extra kul både under skoltid och efter plugget. Jag är bland annat med i roddlaget och vi har en otroligt fin anläggning där vi tränar. Lerduveskytte är också en av mina favoriter. Jag trivs hur bra som helst, och det vet jag att min pappa också gjorde när han gick här. Lärarna är på riktigt engagerade i hur det går för oss, och det finns på något sätt alltid tid om jag behöver hjälp eller bara funderar på något. Andra saker som är väldigt bra med Lundsberg är elevhemmen det är en speciell känsla att bo tillsammans så många. Det är ett ordnat kaos där alla hjälper alla. På elevhemmen hänger vi mycket efter skolan, om vi inte sportar eller gör något annat förstås. Nu pluggar jag Naturprogrammet med inriktning Samhälle. Och i framtiden... Jag vet inte riktigt vad jag siktar på, kanske pilot. SIDNEY För mig är Lundsberg bättre än jag trodde. Jag går Naturprogrammet och älskar att vi lär oss saker som jag kan använda på riktigt utanför skolan. Andra saker som är väldigt bra med skolan är att jag träffat många nya vänner och att vi får prova nya saker, framför allt inom sport. När jag inte pluggar, spelar jag piano, håller på med rodd, simning, badminton och volleyboll. Just musiken är speciell här, det finns en egen kyrka där vi har undervisning och olika uppträdanden. Dessutom finns Musikstallet som har allt man kan önska sig för att spela och sjunga. Det är fantastiskt att det finns så nära, och är så tillgängligt. Jag flyttade hit från Chicago, där jag gick i skolan. Lundsberg är verkligen en skola i världsklass. Efter Lundsberg siktar jag på att studera till barnkirurg.

11 ABITURIENTEN. När tredjeringarna har 100 dagar kvar till studenten tar de på sina abiturientmössor med sitt elevhems färger. Mössorna bärs fram till studenten då de byts ut till traditionella studentmössor. ATLETEN. Idrottshallen mellan kyrkan och Forest Hill. BASTUN. Ligger vid Hållsjön. CENTAN. Det centrala köket där våra kockar lagar all mat. På elevhemmen ordnar husmor eller husfar med frukost, och där kan även eleverna själva ordna mellanmål eller baka. MUSIKSTALLET. Moderna lokaler på samma plats som vårt gamla stall, ligger nere vid Strömmis. En vacker, kreativ och inspirerande miljö där all estetisk verksamhet finns samlad. IDROTTPLATSEN. Fotbollsplan och löparbanor som ligger nere vid Hållsjön. OBSERVATORIET. Lundsbergs egna, nyrenoverade observatorium där du har möjlighet att studera himlen. DAGELEV. Elev som bor hemma och går i skolan på Lundsberg. ELEVHEM. Husen där eleverna bor; Björke, Skogshult, Forest Hill, Herrgården, Klätten och Gransäter. HEMSERIEN. Ett antal tävlingar mellan hemmen som räknas ihop i en poängställning under läsåret. På skolavslutningen får det vinnande hemmet ta emot vandringspokalen. HUSMOR/HUSFAR. Hjälper till med det mesta på elevhemmen. HÅLLSJÖN. Den vackra sjön som ligger vid skolan. Där finns anläggning för bad, simning och rodd. KARLSTAD & KRISTINEHAMN. De närmaste större orterna. STRÖMBO. Skolans populära diskotek. KULTURDAGARNA. Helg på våren med stort program då elever visar sina talanger inom musik, dans, teater och bild för tillresta familjer. KYRKAN. Lundsberg har en egen kyrka för samlingar och musikundervisning. KÄRLEKSUDDEN. Populär samlingsplats vid sjön där man kan tända en brasa, grilla och umgås. LUNDSBERG FRÅN A TILL Ö PROVGÅ. Hör av dig om du är nyfiken, så får du gärna besöka oss eller prova att bo hos oss. STRÖMMIS. Skolans kafé som egentligen heter Café Strömstaren. Ligger idylliskt i Lundsbergs gamla kvarnområde tätt intill Musikstallet. En självklar samlingsplats för skolans elever. Under sommarhalvåret sker serveringen utomhus på en platå i vattnet. Övervåningen används för disco, som biosalong och samlingslokal för olika möten. STUDDEN. Läxhjälp på kvällarna med lärare. STUDENTFLAKEN. Studentvagnar som hämtar upp och kör alla nybakade studenter till sina elevhem. Hemmens vagnar planeras och byggs kring ett hemligt tema av de yngre kamraterna på hemmet. ÖVRIGA FRÅGOR. Vi svarar gärna om du har några funderingar. Ring eller skicka e-post till eller läs mer på lundsbergsskola.se. LS. Förkortning för Lundsbergs Skola. Grundad LUNDSBERGAREN. Skoltidning, Sveriges äldsta, som kommer ut fyra gånger per år. LUNDSBERGSUNIFORMEN. Lundsbergskavaj, vit skjorta, hemslips, mörkgrå byxor/kjol, svarta skor. Pojkarna har svarta strumpor och flickorna hudfärgade strumpor. Bärs t ex vid olika högtider. LÄXIS. En och en halv timma varje vardag då det är tyst och lugnt och alla gör sina läxor. JOHAN HARRYSON är verksamhetschef. Han ansvarar för skolan, internatet och all annan verksamhet. Han har själv gått på Lundsberg och har lång erfarenhet av arbete med skolfrågor. Hoppas du tycker att det verkar både lärorikt och roligt att gå på Lundsberg. Jag har kommit tillbaks till min drömskola och hoppas att du också kommer hit och får uppleva allt det vi försöker beskriva och lite till. Välkommen till Lundsberg!

12 NYFIKEN? PROVGÅ! Är du nyfiken får du gärna besöka oss en dag eller provbo några dagar. På så sätt får du möjlighet att känna hur det är att gå på Lundsberg en unik upplevelse som får många att vilja börja hos oss direkt. På vår webbplats kan du läsa mer och kontakta oss. BESTÄMT DIG? ANSÖK! Om du vet vad du vill kan du ansöka direkt eller göra en intresseanmälan. Du hittar det mesta på vår webbplats, bland annat kan du läsa om vad eleverna själva tycker om att gå på Lundsbergs skola. LUNDSBERGS SKOLA Tel: +46 (0) Mail: lundsbergsskola.se Storfors

Därför ska du välja Mjölby Gymnasium!

Därför ska du välja Mjölby Gymnasium! viktig information från mjölby gymnasium Det viktiga är att alla gör sin egen grej Tips som gör ditt val enklare... För Mårten är valfrihet och personlig utveckling viktigast i skolan Goda råd från coachen

Läs mer

Hos oss får du möjlighet att växa och utvecklas.

Hos oss får du möjlighet att växa och utvecklas. Hos oss får du möjlighet att växa och utvecklas. Gillar du idrott och att röra på dig? Då är Hälsogymnasiet skolan för dig! Hälsogymnasiet ger dig en gedigen utbildning inom hälsa och kommunikation. Du

Läs mer

VAR REDO ATT KÄMPA! Asylsökande barn och föräldrar berättar om sin första tid i Sverige

VAR REDO ATT KÄMPA! Asylsökande barn och föräldrar berättar om sin första tid i Sverige VAR REDO ATT KÄMPA! Asylsökande barn och föräldrar berättar om sin första tid i Sverige RÄDDA BARNEN 2014 1 Rädda Barnen kämpar för barns rättigheter. Vi väcker opinion och stöder barn i utsatta situationer

Läs mer

GUNILLA CARLSSON KENDALL. Snubbel tråden. ADHD Så funkar det

GUNILLA CARLSSON KENDALL. Snubbel tråden. ADHD Så funkar det GUNILLA CARLSSON KENDALL Snubbel tråden ADHD Så funkar det Bruksanvisning Till alla mammor och pappor eller andra vuxna: Läs gärna en liten bit i taget tillsammans med barnet. Hjälp till att hitta svaren

Läs mer

RESURSNYTT ARBETSINRIKTNING. Tema: FÅR JAG LÖN? Vi svarar på de vanligaste frågorna

RESURSNYTT ARBETSINRIKTNING. Tema: FÅR JAG LÖN? Vi svarar på de vanligaste frågorna RESURSNYTT ser dina resurser #1 FÅR JAG LÖN? Vi svarar på de vanligaste frågorna Tema: ARBETSINRIKTNING Ludde har som mål att få ett jobb och gör idag praktik på en fritidsgård. Han spelar även innebandy

Läs mer

MAN INNAS! En handbok för barn och unga som lever med skyddade personuppgifter.

MAN INNAS! En handbok för barn och unga som lever med skyddade personuppgifter. MAN VI U INNAS! En handbok för barn och unga som lever med skyddade personuppgifter. Länsstyrelsen Östergötland Handbok: Man vill ju finnas! En handbok för barn och unga som lever med skyddade personuppgifter.

Läs mer

Vill du vara med och DESIGNA DIN FRAMTID och ge andra samma möjlighet?

Vill du vara med och DESIGNA DIN FRAMTID och ge andra samma möjlighet? Vill du vara med och DESIGNA DIN FRAMTID och ge andra samma möjlighet? Den här handboken är ett PEPP-PAKET som inspirerar och guidar dig från början till slut! PEPP-PAKETET innehåller Introduktion... 3

Läs mer

OLIKA MEN LIKA ATT ARBETA MED BARNKONVENTIONEN I FÖRSKOLAN

OLIKA MEN LIKA ATT ARBETA MED BARNKONVENTIONEN I FÖRSKOLAN OLIKA MEN LIKA ATT ARBETA MED BARNKONVENTIONEN I FÖRSKOLAN Foto: Mostphotos Metodbok Rädda Barnen kämpar för barns rättigheter. Vi väcker opinion och stöder barn i utsatta situationer i Sverige och i världen.

Läs mer

Dags för en förändring?

Dags för en förändring? Dags för en förändring? Dags för en skribent Karin Bengtsson foto www.matton.se Hans Runesson grafisk form Katarina Lundquist repro & tryck Löwex Trycksaker AB, Växjö upplaga 3 000 ex kontakt detgodalivet@ltkronoberg.se

Läs mer

Att växa upp i storstadsskugga i Vimmerby, Hultsfred och Eksjö

Att växa upp i storstadsskugga i Vimmerby, Hultsfred och Eksjö Att växa upp i storstadsskugga i Vimmerby, Hultsfred och Eksjö Lotta Svensson En rapport från FoU Söderhamn Att växa upp i storstadsskugga - i Vimmerby, Hultsfred och Eksjö Lotta Svensson Omslagsbilden

Läs mer

Copyright 2011 Enköpings kommun

Copyright 2011 Enköpings kommun Utgivare: Enköpings kommun, Vård- och omsorgsförvaltningen Formgivare: Kristina Gyld och Angelica Runqvist, Enköpings kommun Illustration omslag: Charlotta Carlqvist, Charlotta Illustration Foto: se respektive

Läs mer

Vi är kompisar ändå. En riktig vän. Ensam och utanför. Älska grodor! Vi behöver inte göra samma saker. att vara en bra kompis

Vi är kompisar ändå. En riktig vän. Ensam och utanför. Älska grodor! Vi behöver inte göra samma saker. att vara en bra kompis Nr 4 2014 Vänskap att vara en bra kompis En riktig vän Hur ska en vän vara och hur kan du bli en bra vän? Rafiki har frågat Preeti, Alex, Emy och många fler. Läs vad de tycker på sidan 6. Ensam och utanför

Läs mer

Hjälp! Mina föräldrar ska skiljas!

Hjälp! Mina föräldrar ska skiljas! Hjälp! Mina föräldrar ska skiljas! Vad händer när föräldrarna ska skiljas? Vad kan jag som barn göra? Är det bara jag som tycker det är jobbigt? Varför lyssnar ingen på mig? Många barn och unga skriver

Läs mer

Otrygghet är att ha ett bultande hjärta

Otrygghet är att ha ett bultande hjärta Otrygghet är att ha ett bultande hjärta En undersökning om ungdomar som går i gymnasiesärskolan och deras upplevelser av mobbning, hot och våld. Rädda Barnen kämpar för barns rättigheter. Vi väcker opinion

Läs mer

Vi är inte bra på barn som Oscar hur kan vi bli det? Lena Pettersson

Vi är inte bra på barn som Oscar hur kan vi bli det? Lena Pettersson En berättelse om en skola som stod frågande inför en enskild elev och hur de idag arbetar i skolan så att både den enskilde eleven och hans kamraters behov av en bra undervisning tillgodoses. Vi är inte

Läs mer

Mål- och inspirationsdokument för Falkenbergs förskolor Alla ska lyckas! idag och för framtiden

Mål- och inspirationsdokument för Falkenbergs förskolor Alla ska lyckas! idag och för framtiden Mål- och inspirationsdokument för Falkenbergs förskolor Alla ska lyckas! idag och för framtiden Vi växer för alla barn Falkenbergs förskoleverksamhet är idag full av nya processer, utveckling och engagemang.

Läs mer

Utveckla skolan för elever med funktionsnedsättning

Utveckla skolan för elever med funktionsnedsättning Utveckla skolan för elever med funktionsnedsättning 2011 Utveckla skolan för elever med funktionsnedsättning 2011 Specialpedagogiska skolmyndigheten Redaktion: Kenneth Drougge, Sara Håkansson och Madeleine

Läs mer

Om vi vill fortsätta att spela en roll i framtiden måste vi göra två saker: Bli ännu bättre på det vi är bra på nämligen lärandet.

Om vi vill fortsätta att spela en roll i framtiden måste vi göra två saker: Bli ännu bättre på det vi är bra på nämligen lärandet. Vi i skolan har inte längre monopol på kunskap. Idag går det att lära sig saker mycket bra även utanför skolans värld. Inte minst genom den nya tekniken. Om vi vill fortsätta att spela en roll i framtiden

Läs mer

Min pappa har Asperger syndrom

Min pappa har Asperger syndrom Min pappa har Asperger syndrom Magnus Stephensen Min pappa är ingen Asperger-pappa. Min pappa har däremot diagnosen Asperger syndrom. En diagnos är ju, när det kommer till kritan, inte mer än en benämning

Läs mer

Träningsprogram för att bli av med tvångssyndrom

Träningsprogram för att bli av med tvångssyndrom Träningsprogram för att bli av med tvångssyndrom Programmet bygger på Kognitiv biobeteendeterapeutisk självhjälpsmanual för tvångssyndrom av Jeffrey Schwartz. Texten har översatts av Susanne Bejerot. Texten

Läs mer

UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN IKT-FUNKTIONEN

UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN IKT-FUNKTIONEN UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN IKT-FUNKTIONEN UTREDNING Projekt: Författare: Version: Elever i behov av särskilt IT-stöd v3.3.017 Förvaltning/avdelning: Godkänd av beställare: Senast ändrad: Utbildningsförvaltningen,

Läs mer

Vill du leka med mig? En studie om små barns kontaktförsök på Öppna förskolan. Anna Nilsson

Vill du leka med mig? En studie om små barns kontaktförsök på Öppna förskolan. Anna Nilsson Institutionen för pedagogik och didaktik Vill du leka med mig? En studie om små barns kontaktförsök på Öppna förskolan. Anna Nilsson Examinationsuppgift Kvalitetsutveckling genom aktionsforskning 7,5 hp.

Läs mer

VILL DU HA ETT AV VÄRLDENS VIKTIGASTE JOBB DÄR DU PÅVERKAR SVERIGES FRAMTID?

VILL DU HA ETT AV VÄRLDENS VIKTIGASTE JOBB DÄR DU PÅVERKAR SVERIGES FRAMTID? VILL DU HA ETT AV VÄRLDENS VIKTIGASTE JOBB DÄR DU PÅVERKAR SVERIGES FRAMTID? 2015 2016 REKTOR HAR ORDET Välkommen till MDH! Här börjar din resa som kommer att ge dig ny kunskap, nya vänner och många upplevelser.

Läs mer

Kan din mamma lukta? En bok om och av barn med döva föräldrar

Kan din mamma lukta? En bok om och av barn med döva föräldrar Kan din mamma lukta? En bok om och av barn med döva föräldrar Specialskolemyndigheten Detta är en bok utgiven av Specialskolemyndigheten 2008. Författare: Axel Boklund, Johanna Hovergren, Kim Hummelvik,

Läs mer

Vad menas med att ha kul i sin idrott?

Vad menas med att ha kul i sin idrott? Institutionen för pedagogik, psykologi och idrottsvetenskap Campus Växjö Vad menas med att ha kul i sin idrott? - En intervjustudie om hur unga fotbollsspelande tonårstjejer upplever sin idrott. Annika

Läs mer

100 sätt att börja Älska sig själv

100 sätt att börja Älska sig själv 100 sätt att börja Älska sig själv Ta inte dig själv på för stort allvar! Det leder aldrig till något bra, haha. Om du kan skratta åt sig själv, är du på god väg. Bli kär i dig själv. Tänk på vad som gör

Läs mer

FÖRSVARSMAKTENS GUIDE för. par

FÖRSVARSMAKTENS GUIDE för. par FÖRSVARSMAKTENS GUIDE för par där någon av er ska göra utlandstjänst 1 2 INNEHÅLL Allmän information 3 När man är ifrån varandra... 4 Tiden före insatsen 6 Vad är det som gör att vissa vill åka på insats?

Läs mer