Dags att välja! Jobba direkt efter gymnasiet? Eller plugga vidare? Kanske vara. lärling?

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Dags att välja! Jobba direkt efter gymnasiet? Eller plugga vidare? Kanske vara. lärling?"

Transkript

1 Dags att välja! Jobba direkt efter gymnasiet? Eller plugga vidare? Kanske vara lärling?

2 Gymnasievalet För vissa är valet lätt, för andra är det svårare

3 Men en sak är säker det finns något för alla. Valet är ditt, f undera i lugn och ro på vad du själv vill och vad som passar dig bäst. Välj gymnasieutbildning med både förnuft och känsla. Diskutera med din studie- och yrkesvägledare, lärare eller någon där hemma. Använd gärna vår webbplats gymnasieinfo.se. Här berättar vi om gymnasieskolan och lite om vad man kan göra efteråt. Välja väg är något man kan göra flera gånger i livet.

4 Yrkesprogram eller högskoleförberedande program? Häng med Gymnasievalen och få svaret! På gymnasieinfo.se kan du läsa mer om alla program och utbildningar. Börja med att göra ett roligt test som hjälper dig med det första valet: om du ska titta nämare på ett yrkesprogram eller ett högskole förberedande program. Följ med Gymnasievalen genom en spelvärld och återvänd med ett förslag. Sedan hittar du all fördjupning på gymnasieinfo.se. Och glöm inte att ta hjälp av din studie- och yrkesvägledare, lärare, föräldrar och andra vuxna i ditt val. Lycka till!

5 Funderat på ett yrkesprogram? Bra val om du vill ha jobb snabbt. Eller vill hålla öppet för en massa andra val!

6 NATURBRUKSPROGRAMMET Rasmus val Rasmus Westlund ÅLDER: 19 år VALDE YRKESPROGRAM: För att jag ville ha jobb direkt efter skolan och älskar att jobba med kroppen. GJORT EFTER GYMNASIET: Fick nyligen jobb som stensättare och blev svensk mästare i yrkes-sm i trädgårdsanläggning tillsammans med en klasskamrat. Nästa år ska jag tävla i yrkes-vm i Brasilien. DRÖMYRKE: Mitt drömyrke har jag redan. Bättre kan jag inte få. GÖR HELST PÅ FRITIDEN: Gillar att vara ute i friska luften och spenderar mycket tid med min flickvän. BÄST MED YRKESPROGRAM: Att man jobbar mycket praktiskt och får en bred kunskap. Det öppnar upp för många olika jobb.

7 Camilles val FORDONS- OCH TRANSPORTPROGRAMMET Camille Cederlund ÅLDER: 26 år VALDE YRKESPROGRAM: För att jag ville jobba praktiskt och få ett jobb direkt efter gymnasiet. GJORT EFTER GYMNASIET: Tog jobb som billackerare, blev svensk mästare i billackering, startade eget inom motivlackering, fortsatte tävla för svenska landslaget och utbildade mig till lärare. DRÖMYRKE: Det har jag redan. GÖR HELST PÅ FRITIDEN: Älskar att vara hemma eftersom jag reser mycket, tränar, umgås med familjen och min älskade lilla chihuahua. BÄST MED YRKESPROGRAM: Är man intresserad och visar framfötterna kan man bli vad man vill. Karriärstegen känns oändlig!

8 Isabells val VÅRD- OCH OMSORGSPROGRAMMET Isabelle Johansson ÅLDER: 18 år VALDE YRKESPROGRAM: För att jag vill ha en utbildning där jag snabbt kommer ut på arbetsmarknaden och får arbeta med människor. PLANER EFTER GYMNASIET: Jag vill jobba som undersköterska så fort som möjligt. DRÖMYRKE: Att bli sjuksköterska med specialisering barnmorska. Eller kanske arbeta inom alternativmedicin, t ex som naprapat eller akupunktör. GÖR HELST PÅ FRITIDEN: Eftersom jag har en halv utbildning som frisör klipper jag gärna familj, vänner och bekanta. BÄST MED YRKESPROGRAM: Att man lättare kan få jobb efter gymnasiet.

9 BYGG- OCH ANLÄGGNINGSPROGRAMMET Desirée Hansen ÅLDER: 20 ÅR VALDE YRKESPROGRAM: För att jag ville ha jobb så fort som möjligt. GJORT EFTER GYMNASIET: Fick praktik som plattsättare och är nu anställd. DRÖMYRKE: Plattsättning, jag har ett väldigt roligt jobb! GÖR HELST PÅ FRITIDEN: Spenderar pengar, reser till varmare länder och umgås med pojkvännen. BÄST MED YRKESPROGRAM: Man har en helt annan frihet och får arbeta fysiskt. Här finns jobb och man får bra betalt. Desirées val

10 Gå som lärling Samma utbildning men på annat sätt Du kan gå alla yrkesprogram som lärling. Det innebär att du är på en arbets plats minst halva utbildningen. Lärlingsutbildningen kan börja första, andra eller tredje läsåret och är i övrigt precis samma utbildning som om du går största delen på en skola. Som lärling har du också samma rätt att läsa in grundläggande högskolebehörighet och du får samma yrkesexamen. Samma sak men annorlunda, alltså!

11 Yrkesprogrammen ger dig många vägar vidare Jobba direkt? Inom flera branscher är det brist på arbetskraft och därför är möjligheterna att få jobb inom dessa branscher efter gymnasiet stora. Utbildningen ger dig också möjligheter att starta eget företag inom något av de yrken du utbildat dig för. På gymnasieinfo.se kan du se vilka branscher som har brist på arbetskraft de kommande åren. Efter en yrkesutbildning i gymnasieskolan är möjligheterna många. Ett yrkesprogram är ett bra val om du vill hålla vägarna öppna och inte vet om du vill jobba eller plugga vidare. Beroende på vilka kurser du väljer kan du börja jobba inom ett visst yrke, starta eget eller plugga vidare på till exempel yrkes högskolan eller högskolan. På alla yrkesprogram är du ute på en arbetsplats under minst 15 veckor. Det kallas apl (arbetsplatsförlagt lärande) och ger dig möjligheter att knyta bra kontaktar med arbetslivet. Tänk på att skolorna ofta inte erbjuder alla inriktningar och kurser. Kolla att de skolor du är intresserad av har det du vill plugga. Plugga vidare på yrkeshögskola? På en yrkeshögskola kan du gå för att bygga på din utbildning, för att utveckla dig inom ditt nuvarande yrke eller för att utbilda dig för att kunna byta yrke. Utbildningarna är yrkesinriktade och ofta på ett eller två år. De kan ge en yrkeshögskoleexamen eller en kvalificerad yrkeshögskoleexamen inom yrkesområden där det behövs arbetskraft. Du kan läsa mer på yrkeshogskolan.se. Studera på högskolan? Du kan plugga vidare på hög skola eller universitet. Se bara till att du väljer kurser som ger rätt behörighet *. Det kan du göra både inom gymnasieskolan och vuxenutbildningen. Vissa utbildningar kräver dessutom särskild behörighet. Prata också med en studie- och yrkesvägledare för att ta reda på vilka gymnasiekurser du måste välja för att bli behörig att studera på det universitet eller den högskola du vill läsa på. *Vill du plugga vidare på högskolan eller universitet måste du ha läst vissa kurser. Inom alla program har du möjlighet att välja kurser som ger grundläggande behörighet. Läs mer om behörighet på gymnasieskola/studera-vidare

12 Massor av spännande jobb väntar Du har tolv yrkesprogram att välja mellan: Barn- och fritidsprogrammet Bygg- och anläggningsprogrammet El- och energiprogrammet Fordons- och transportprogrammet Handels- och administrationsprogrammet Hantverksprogrammet Hotell- och turismprogrammet Industritekniska programmet Naturbruksprogrammet Restaurang- och livsmedelsprogrammet VVS- och fastighetsprogrammet Vård- och omsorgsprogrammet Kolla upp vilka jobb programmen kan leda till! 1. Gå in på Skolverkets sajt 2. Välj det program du är intresserad av 3. Se exempel på yrken som du kan välja mellan! Dessutom finns utbildningar inom flygteknik, marinteknik, sjöfart, tågteknik, samiska näringar, yrkesdans och särskilda varianter av program. Inom vissa nationella program kan man också gå en idrottsutbildning. Du kan läsa mer om alla program och utbildningar på gymnasieinfo.se.

13 Men du kanske redan nu vet att du vill plugga vidare på universitet eller högskola efter gymnasiet?

14 Universitet eller högskola nästa! Om du redan har bestämt dig för att plugga vidare minst tre år efter gymnasiet är ett högskoleförberedande program ett bra val. Alla hög skoleförberedande program ger grundläggande högskolebehörighet. Många högskoleutbildningar kräver också särskild behörighet. Möjlig heten att få särskild behörighet varierar mellan programmen. Särskild behörighet får du om du har läst och fått godkänt betyg i vissa kurser från gymnasieskolan. Särskilda behörigheter är grupperade i så kallade områdesbehörigheter. Kolla alltid vad som gäller på den högskola där du vill läsa! Din studie- och yrkesvägledare kan hjälpa dig. Du har sex högskoleförberedande program att välja mellan: Ekonomiprogrammet Estetiska programmet Humanistiska programmet Naturvetenskapsprogrammet Samhällsvetenskapsprogrammet Teknikprogrammet På utbildningsinfo.se/ gymnasieskola ser du vilken behörighet som krävs för olika högskoleutbildningar. Här kan du även läsa om våra spetsutbildningar, idrottsutbildningar och möjligheten att ta en internationell examen.

15 Saknar du behörighet till gymnasiet? Ta dig vidare med ett introduktionsprogram! Har du inte de betyg som krävs för att att söka till gymnasiet? Då har du möjlighet att gå ett introduktionsprogram. Därefter kan du söka till ett gymnasieprogram eller söka jobb. Utbildningen är på heltid och du följer en individuell studieplan. Kontakta din studieoch yrkesvägledare för mer information. Det finns fem introduktionsprogram Preparandutbildning Programinriktat individuellt val Yrkesintroduktion Individuellt alternativ Språkintroduktion Här får du veta mer om gymnasievalet: gymnasieinfo.se utbildningsinfo.se valjaskola.se arbetsformedlingen.se studera.nu antagningen.se folkhogskola.nu

16 Testa dig själv på gymnasieinfo.se! Jupiter Reklam. Foto: istock, Hans Alm, Michael McLain, Lena Katarina Johansson, Johnér, Scandinav/Leif Johansson. Illustration: Some Guys.Tryck: Danagård Litho. Best.nr. 14:1411. Tel:

Kort om den svenska gymnasieskolan

Kort om den svenska gymnasieskolan Kort om den svenska gymnasieskolan Den här broschyren kan beställas från: Fritzes kundservice 106 47 Stockholm tel: 08-690 95 76 fax: 08-690 95 50 e-post: skolverket@fritzes.se ISBN 978-91-86529-64-2 Beställningsnummer:

Läs mer

Gymnasie- valet. Uppsala. www.uppsala.se/syv. Vi finns på facebook Ungdomsvägledningen

Gymnasie- valet. Uppsala. www.uppsala.se/syv. Vi finns på facebook Ungdomsvägledningen Gymnasie- valet www.uppsala.se/syv Vi finns på facebook Ungdomsvägledningen Innehåll Nu är det dags att välja! 3 Så här fungerar gymnasieskolan 4 Ansökan och antagning 6 Tidsplan 9 Studie- och yrkesvägledning

Läs mer

Därför ska du välja Mjölby Gymnasium!

Därför ska du välja Mjölby Gymnasium! viktig information från mjölby gymnasium Det viktiga är att alla gör sin egen grej Tips som gör ditt val enklare... För Mårten är valfrihet och personlig utveckling viktigast i skolan Goda råd från coachen

Läs mer

KOMMUNALA GYMNASIESKOLOR I SÖDERTÄLJE

KOMMUNALA GYMNASIESKOLOR I SÖDERTÄLJE Utbildningskontoret 15 16 KOMMUNALA GYMNASIESKOLOR I SÖDERTÄLJE 1 FOTO (ÄVEN OMSLAG): SAM MURAD/CRISP FILM 2 Dags att välja gymnasium! Under vintern söker alla nior till gymnasiet. Det finns 18 nationella

Läs mer

STRÖMBACKASKOLAN LÄSÅRET2011-2012 MÖJLIGHETERNAS GYMNASIUM

STRÖMBACKASKOLAN LÄSÅRET2011-2012 MÖJLIGHETERNAS GYMNASIUM STRÖMBACKASKOLAN LÄSÅRET2011-2012 MÖJLIGHETERNAS GYMNASIUM D u som ska börja gymnasiet hösten 2011 kommer att möta mycket nytt! Hela gymnasieskolan i Sverige förändras med nya program, nya inriktningar,

Läs mer

EKONOMI HANDEL TURISM & RESOR & SERVICE LÄRLING HANDEL

EKONOMI HANDEL TURISM & RESOR & SERVICE LÄRLING HANDEL EK EKONOMI HA HANDEL & SERVICE HT TURISM & RESOR LÄRLING HANDEL HOS OSS ÄR BÅDE DU OCH UTBILDNINGEN I CENTRUM! Du får något att göra efter gymnasiet! Under flera år har vi placerat oss i topp när det gäller

Läs mer

Kort om särskild utbildning för vuxna

Kort om särskild utbildning för vuxna LÄTTLÄST TILL ELEVEN Kort om särskild utbildning för vuxna FOTO: MICHAEL MCLAIN Till dig som vill läsa på särskild utbildning för vuxna Du som har fyllt 20 år och har utvecklingsstörning eller hjärnskada

Läs mer

Ledarskap Nya BF är en bred utbildning som både kan leda till jobb direkt efter gymnasiet och göra dig rustad för högskola och universitet.

Ledarskap Nya BF är en bred utbildning som både kan leda till jobb direkt efter gymnasiet och göra dig rustad för högskola och universitet. LEDARSKAP NYA BF Ledarskap Nya BF är programmet för dig som vill arbeta med människor i alla åldrar. Programmet ger dig möjlighet att ta yrkesexamen, vilket innebär att du har de kunskaper som behövs för

Läs mer

ÖPPET HUS eller PROVA PÅ? Kom på Öppet Hus till CyberGymnasiet. Skulle du inte hinna, bli V.I.P elev på någon av våra PROVA-PÅ-DAGAR

ÖPPET HUS eller PROVA PÅ? Kom på Öppet Hus till CyberGymnasiet. Skulle du inte hinna, bli V.I.P elev på någon av våra PROVA-PÅ-DAGAR ANNONS HELA DENNA TEMATIDNING ÄR EN ANNONS FRÅN OP COMMUNICATION ANNONS MEDFÖLJER AFTONBLADET 27 APRIL 2015 THOREN BUSINESS SCHOOL: k ä n n e r m i g r e d o a t t s t a r t a f ö r e t a g e f t e r s

Läs mer

DÄR KUNSKAP MÖTER FRAMTID

DÄR KUNSKAP MÖTER FRAMTID DÄR KUNSKAP MÖTER FRAMTID VÄLKOMMEN TILL NÖSNÄSGYMNASIET! Välkommen till en gymnasieskola med stort utbildningsutbud och många möjligheter. INNEHÅLL: Här möter du en trygg atmosfär med god stämning och

Läs mer

Följ ditt hjärta. hitta rätt bland Stockholms stads gymnasieskolor

Följ ditt hjärta. hitta rätt bland Stockholms stads gymnasieskolor Följ ditt hjärta hitta rätt bland Stockholms stads gymnasieskolor 2012-2013 Kodare Jorden runt Elektriker Vindk ingen For Skriv din egen historia Gymnasievalet står för dörren och en spännande tid väntar.

Läs mer

Läsåret 2015/2016. Program väljaren. Örebro degerfors hallsberg hällefors karlskoga kumla lindesberg

Läsåret 2015/2016. Program väljaren. Örebro degerfors hallsberg hällefors karlskoga kumla lindesberg Läsåret 2015/2016 Program väljaren Örebro degerfors hallsberg hällefors karlskoga kumla lindesberg Innehåll Välkommen till oss! Del 2 Allmän information om gymnasieskolan resterande delen av katalogen

Läs mer

KOMVUX I LUND 2014/15

KOMVUX I LUND 2014/15 KOMVUX I LUND 2014/15 FRAMTIDEN BÖRJAR HÄR När du besöker Komvux i Lund, stanna gärna till i dörren till det stora caféet. För det mesta är det fullt av människor i olika åldrar. Alla med olika bakgrund

Läs mer

REKARNEGYMNASIET hjälper DIG

REKARNEGYMNASIET hjälper DIG välj något DU KÄNNER ATT du kan göra BRA REKARNEGYMNASIET hjälper DIG på vägen innehåll Om Rekarneskolan 3-7 EkonomiProgrammet 8-9 Med inriktning mot ekonomi, juridik och Företagargymnasiet Samhällsvetenskapsprogrammet

Läs mer

Allt om högskolestudier på studera.nu ATT STUDERA PÅ HÖGSKOLAN. Lätt svenska

Allt om högskolestudier på studera.nu ATT STUDERA PÅ HÖGSKOLAN. Lätt svenska Allt om högskolestudier på studera.nu ATT STUDERA PÅ HÖGSKOLAN Lätt svenska ATT STUDERA PÅ HÖGSKOLAN Lätt svenska GRAFISK FORM ILLUSTRATION ÖVERSÄTTNING TRYCK TRYCKT PÅ MILJÖVÄNLIGT PAPPER Att studera

Läs mer

Innehåll. Kollektivtrafik och infrastruktur 28. Om Demokratitorg 3. Demokratitorg höst 2007 - vår 2013 4. Deltagande skolor våren 2013 5

Innehåll. Kollektivtrafik och infrastruktur 28. Om Demokratitorg 3. Demokratitorg höst 2007 - vår 2013 4. Deltagande skolor våren 2013 5 - En redaktionell sammanställning av ungdomars tankar och åsikter från samtliga Demokratitorg våren 2013 Innehåll Om Demokratitorg 3 Demokratitorg höst 2007 - vår 2013 4 Deltagande skolor våren 2013 5

Läs mer

gymnasieskolor Läsåret 2015/2016

gymnasieskolor Läsåret 2015/2016 PROGRAMVÄLJAREN Gävle kommunala gymnasieskolor Läsåret 2015/2016 Innehåll Erfarenhet som ger goda resultat...4 Skolor Borgarskolan...6 Polhemsskolan...7 Vasaskolan...8 Barn- och fritidsprogrammet BF...9

Läs mer

att studera på högskolan

att studera på högskolan Allt om högskolestudier på studera.nu att studera på högskolan Lätt svenska Högskoleverket Luntmakargatan 13 Box 7851, 103 99 Stockholm tfn 08-563 085 00 fax 08-563 085 50 e-post hsv@hsv.se www.hsv.se

Läs mer

eskilstuna.se/gymnasieval

eskilstuna.se/gymnasieval eskilstuna.se/gymnasieval gymnasiet Här lever Rekarneandan Framgången kallar vi den stora cafeteria och mötesplats som utgör kärnan på Rekarne gymnasiet. Hit bär alla vägar och här möts elever och personal

Läs mer

Att söka till gymnasiet. (OBS! Detta gäller för Markaryds kommun. Andra rutiner och datum kan gälla i andra kommuner)

Att söka till gymnasiet. (OBS! Detta gäller för Markaryds kommun. Andra rutiner och datum kan gälla i andra kommuner) Att söka till gymnasiet. (OBS! Detta gäller för Markaryds kommun. Andra rutiner och datum kan gälla i andra kommuner) Du får söka till gymnasieskolan till och med det år du fyller 19 år. Om du har slutfört

Läs mer

Att söka till gymnasiet... 4 11 Skolorna i Botkyrka... 12 25 Gymnasieprogrammen i Botkyrka... 26 58

Att söka till gymnasiet... 4 11 Skolorna i Botkyrka... 12 25 Gymnasieprogrammen i Botkyrka... 26 58 Att söka till gymnasiet... 4 11 Skolorna i Botkyrka... 12 25 Gymnasieprogrammen i Botkyrka... 26 58 GYMNASIESärskolAN... 59 60 KONTAKTER... 61 HITTA RÄTT 3 NÄR Det är lätt att söka till gymnasiet. Här

Läs mer

Programtest Mål och Syfte

Programtest Mål och Syfte Namn Programtest Mål och Syfte o Testet ger eleverna en ledtråd angående vilket eller vilka program de bör fördjupa sig i. o Testet görs med fördel innan enskilt vägledningssamtal. o Syftet med att göra

Läs mer

SKOLVALET THORENGRUPPEN

SKOLVALET THORENGRUPPEN ANNONS HELA DENNA TEMATIDNING ÄR EN ANNONS FRÅN OP COMMUNICATION ANNONS MEDFÖLJER AFTONBLADET DEN 6 OKTOBER 2014 SKOLVALET THORENGRUPPEN Vi har ett nära samarbete med näringslivet HUDVÅRDSHÖGSKOLAN Lärarna

Läs mer

Det viktigaste du behöver veta om du ska fortsätta studera!

Det viktigaste du behöver veta om du ska fortsätta studera! 1 Det viktigaste du behöver veta om du ska fortsätta studera!! Spar och använd denna folder när du vill komma vidare i livet! Detta är en folder som vill hjälpa dig när du vill studera vidare oavsett om

Läs mer

Gymnasieguiden. Väljer du rätt? en hel bilaga som hjälper. Pröva vingarna ett år utomlands? DN har träfat fem som vågade. Sidan 16

Gymnasieguiden. Väljer du rätt? en hel bilaga som hjälper. Pröva vingarna ett år utomlands? DN har träfat fem som vågade. Sidan 16 Gymnasieguiden Torsdag 8 November 2012 DAGENS NYHETER en hel bilaga som hjälper dig inför gymnasievalet Nyheter. Program. Experttips. Viktiga datum. var gick du? Tio kända proiler om var de gick i skolan

Läs mer

Protokollsbilaga 3. Fastställda mål och åtaganden för samhällsuppdraget, år 2015, enligt Kompetensnämndens

Protokollsbilaga 3. Fastställda mål och åtaganden för samhällsuppdraget, år 2015, enligt Kompetensnämndens 1 Protokollsbilaga 3. Fastställda mål och åtaganden för samhällsuppdraget, år 2015, enligt Kompetensnämndens beslut 2015-04-21, 30. Mål och åtaganden för samhällsuppdraget, år 2015 GYMNASIEUTBILDNINGEN

Läs mer

Välkommen till Handels- och administrationsprogrammet HA

Välkommen till Handels- och administrationsprogrammet HA Välkommen till Handels- och administrationsprogrammet HA Är detta vad du söker? Är du intresserad av att få en framtid inom handel av varor och tjänster. Programmet ger dig även grunden för fortsatt lärande

Läs mer

Bildning och kreativitet

Bildning och kreativitet Bildning och kreativitet Det här är en skola för dig med höga ambitioner De kommande tre åren är viktiga. Det kommer att bli spännande år med många nya vänner. Du kommer också att ställas inför stora utmaningar

Läs mer

Universitetsholmens. Läsåret 13/14. gymnasium

Universitetsholmens. Läsåret 13/14. gymnasium Universitetsholmens Läsåret 13/14 gymnasium Öppet hus 28 november 17-19.30 23 januari 17-19.30 En liten skola många möjligheter Välkommen! kontakta oss Universitetsholmens gymnasium Citadellsvägen 25 211

Läs mer