Gunnil Korswing SÄF, Göran Strömberg BUF, Alexandra Mattsson MSB, Fikri Hawsho MSB och Zara Kvist Lindgren SÄF.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Gunnil Korswing SÄF, Göran Strömberg BUF, Alexandra Mattsson MSB, Fikri Hawsho MSB och Zara Kvist Lindgren SÄF."

Transkript

1 KS-2013/299 1 (10) Nämnd Huddinges råd för funktionshinderfrågor Offentligt sammanträde Nej Sammanträdesdag 15 maj 2013 Tid och plats Klockan 18:00, Rådsalen Beslutande Ledamöter Christian Ottosson (C) Ordförande Kerstin L Johnson (M) Fredrik Kristoffersen (M) Kerstin Jordan (S) Magnus Björkander (S) Bengt-Gunnar Carlsson (MP) Ann-Marie Bergmark, HL Roland Jonsson, HiSL Olle Johansson DHR Ammi Sundqvist Andersson, RBU Carita Mandelin, RSMH Monica Åkerström, Reumatikerna Patrik Brunberg, NHR Kurt Lindfors, SDF Christina Jansén, FUB Rebecca Silverstein, Attention Guy Olmin, ordförande föreningen Rådsalen Frånvarande följande paragrafer Tjänstgörande ersättare Övriga närvarande Gunnil Korswing SÄF, Göran Strömberg BUF, Alexandra Mattsson MSB, Fikri Hawsho MSB och Zara Kvist Lindgren SÄF. Justeringens tid 22 maj 2013 er 1-6 Underskrifter Berith Ramstedt T.f sekreterare Christian Ottosson Ordförande Signaturer: Ordförande Justerare Utdragsbestyrkande: datum och signatur

2 2 (10)

3 3 (10) Huddinges råd för funktionshindersfrågor 15 maj Godkännande av dagordning Mötet öppnades av ordförande och dagordningen godkändes.

4 4 (10) Huddinges råd för funktionshinderfrågor 15 maj Information Tillgänglighetsmanual för småhus Fikri Hawsho, bygglovshandäggare, miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen informerar om plan- och bygglagens krav på tillgänglighet vid byggnation. När hus ska byggas ansvarar byggherren för att följa plan- och bygglagen. En tillgänglighetssakkunnig ska även intyga att detta är fullföljt. När småhus byggs granskar bygglovsavdelningen handlingarna, till exempel att entrén är utformad så att det är enkel att installera en ramp eller hiss och att det är tillgängligt mellan bilparkeringsplatsen och entrén. Om inte marken är tillgänglig ska byggherren se till att en trappa är tillräckligt bred och att det finns plats för att vid behov kunna installera en hiss. Det krävs också av byggherren kan visa att undervåningen eller den våning som är avsedd att vistas mest på är tillgänglig. Undantag för krav på tillgängliga byggnader är fritidshus med högst två bostäder. Annat avsteg är kuperade tomter. Det ställs krav på att småhus ska byggas tillgängligt, men en tomt kan vara kuperad och otillgänglig. Att bygga tillgängligt kan också bli en kostnadfråga. I nybyggda Vistaberg finns sovrum på övervåningen. Detta kan bero på att kunskap saknats hos handläggare om tillgänglighetskrav eller att bygglov har beviljats före den nya plan- och bygglagen. Sedan maj 2011 finns krav på att alla fastigheter ska vara tillgängliga. Entré, sovrum, kök, dusch, wc och tvättstuga ska finnas i ett plan. Om sovrum finns på övervåningen ska trappan vara tillräckligt bred för att kunna installera en plattformshiss, alternativ se till att det finns plats för en hiss som går genom bjälklaget. I Vistaberg är parkeringsplatserna för trånga för personbil med lyftanordningar. Detta förekommer även i områden med flerbostadshus. Lagen borde ändras. Enligt plan- och byggförordningen 3 kap. krav på byggnadsverk 5 : Det som gäller för en byggnads tillgänglighet och användbarhet enligt 8 kap. 1 3 plan- och bygglagen (2010:900) ska gälla också för andra anläggningar än byggnader, om anläggningen kräver bygglov enligt 6 kap. 1 1, 2, 3, 5, 8 eller 9. Andra anläggningar än byggnader ska göras tillgängliga och användbara enligt första stycket endast i den utsträckning det behövs med hänsyn till anläggningens syfte och behovet av tillträde för allmänheten. I komplicerade situationer krävs det en tillgänglighetssakkunnig, vilket är byggherrens ansvar. En tillgänglighetssakkunnig är ofta en arkitekt eller byggingenjör med särskild examen och certifiering. Dessa är registrerade hos Boverket. Ett certifikat förlängs vart femte år.

5 5 (10) En skillnad mellan nya och gamla plan- och bygglagen är att idag ställs tillgänglighetskrav vid bygglovsskedet. Arbetet pågår med att revidera byggsanktionsavgifter. Till flersbostadshus ska allmänheten ha tillträde. För att anpassa enbostadshus finns bostadsanpassningsbidrag som utgår till den boende, men inte till en besökare. Litteratur om att bygga tillgängligt: 1) Tillgänglighet i bygglovsärenden några typfall av Eva Björklund. 2) Tillgänglighet och användbarhet för alla i en- och tvåbostadshus av Bygglovsalliansen en samverkan mellan kommuner och utarbetad av Eva Björklund. Läs mer: ut/tillganglighet_anvandbarhet_en-tvabostadshus.pdf

6 6 (10) Huddinges råd för funktionshindersfrågor 15 maj Information Kartläggning av personer med psykisk ohälsa Zara Kvist Lindgren, projektledare, social- och äldreomsorgsförvaltningen berättar om projektet att kartlägga psykisk ohälsa. Den förra undersökningen gjordes 2003, men bör utföras vart tredje till vart fjärde år. Syftet med kartläggningen var att inventera behovet och att få en uppfattning om hur stor målgruppen är. Några av kriterierna för att fånga upp målgruppen var bland annat: år, väsentliga svårigheter inom vissa områden såsom bo, sysselsättning, studier, sociala relationer och fritid samt årslång ohälsa. Personen kunde även ha en diagnos. Kartläggningen var ett samarbete mellan socialtjänst och Stockholms läns landsting - Psykiatri sydväst. En person kan ha fått hjälp hos både kommun och landstinget. Därför avidentifierades personer och kodades för att kontrollera att inte samma person räknades två gånger. Undersökningen visade att det finns totalt 865 personer med psykisk ohälsa, vilket är cirka 0,9 procent av Huddinges befolkning. Jämfört med år 2003 var motsvarande 0,7 procent. De flesta är över 35 år. Anmärkningsvärt är att många unga har psykisk ohälsa, mellan år finns 76 personer. Även många äldre har identifierats mellan år finns 71 personer. Det var vanligt förekommande att personerna hade haft en långvarig kontakt, men inte så ofta. Nästan hälften av personerna hade haft en kontakt under tre år, oftast genom boendestöd eller ekonomiskt bistånd. En fjärdedel av personerna hade haft kontakt en gång per år. Få av personerna har varit inskrivna på någon slutenvård eller institution. Det fanns också ett samarbete mellan kommun och landsting, cirka 40 procent hade varit involverade i ett samarbete. Sedan 2010 finns det lag på att upprätta en individuell plan vid ett samarbete, men endast 77 personer hade haft en sådan plan. Syftet med planen är att säkerställa att personen får det de behöver. De kartlagda personerna bor oftast i egen bostad, 41 personer bor i särskilt boende och 125 barn bor hos föräldrarna. Majorieten är ensamstående och 56 procent har inte haft någon sysselsättning de senaste 12 månaderna. 110 personer har strukturerad sysselsättning, 81 personer har ett arbete och 59 personer går till en träfflokal. Vanliga svårigheter i vardagen är exemelvis att städa, tvätta, handla mat och att sköta medicin. Målgruppen har svårigheter med att öppna brev men 73 procent klarar sms. Det kan förklara att det förekommer att målgruppen missar besökstider och utveckling behövs av att skicka kallelse per sms. Målgruppen har fungerande familjerelationer, men svårigheter vid kontakter med myndigheter. Det är även 30 procent som har svårt att lösa vardagsproblem som exempelvis att kliva på en buss eller om pengar inte räcker vid ett inköp att kunna

7 7 (10) välja bort en vara. Det är också 15 procent som har en god man och 11 procent en förvaltare. Kartläggningen visade att 33 procent även har somatiska problem. Cirka 14 procent är rökare och 22 procent har missbruksproblem. Rapporten kommer att vara underlag dels för att förbättra för personerna dels för kommande behov av äldreboenden. Det behövs bland annat insatser till den stora gruppen unga och åtgärder till personer utan sysselsättning. Rebecca Silverstein, Attention, menar att stor del av deras medlemmar har inte fångats upp i undersökningen, men att medlemmarna har ungefär liknande problematik och kan vara i behov av exempelvis boendestöd. Rapporten kommer att vara klar i höst för att vidarebefordras till Sveriges Kommuner och Landsting.

8 8 (10) Huddinges råd för funktionshindersfrågor 15 maj Diskussion om samverkansråden Ordförande informerar om att enligt Huddinges råd för funktionshinderfrågors verksamhetsplan är ett av åtagandena att utveckla samverkansråden. Syftet med ett samverkansråd är att få ett kunskapsutbyte mellan förvaltningarna och föreningarna. Idag är åtta föreningar anmälda till de fyra samverkansråden. I ett samverkansråd kan representanter fördjupa sig i frågor och förbereda något som ska lyftas på Rådet. Minnesanteckningarna från samverkansråden skickas ut till samtliga. Enligt reglementet utgår inte något arvode till samverkansrådet, vilket beror på att samverkansråd inte benämns där. Vidare menar ordförande att ett reglemente går att ändra på. Olle Johansson DHR, berättar att arvodet var en förutsättning för att samverkansråden skulle starta. En representant som inte var vald till Rådet hade även möjlighet att ingå i ett samverkansråd utan arvode. Det var då begränsat till tre personer och visionen var att ett samverkansråd skulle öka kontakten mellan förvaltningen och Rådet. Enligt Ammi Sundqvist RBU, finns det önskemål om att föreningarna är med i ett tidigt skede innan beslut. Det för att kunna påverka istället för att få information i efterhand. Samverkansråd har möte mellan Huddinges råd för funktionshinderfrågors möten. Det finns inte angivet hur många antalet representanter som bör finnas, ju fler desto bättre. Idag har exemelvis social- och äldreomsorgsförvaltningen sex representanter från olika föreningar och kultur- och fritid har en förening som har anmält intresse. Social- och äldreomsorgsförvaltningen har bokat in möten för hela året; 19 september kl.17:00-18:30 och 28 november kl.17:00-18:30. Om fler är intresserade av ett möte kan anmälan göras.

9 9 (10) Huddinges råd för funktionshindersfrågor 15 maj Rapporter från samverkansråden Gunnil Korswing, SÄF informerar om samverkansrådet den 18 april och redovisar för brukarenkäten inom funktionshinderområdet, ett nytt jämförelseverktyg på kommunens hemsida och brukarmedverkan vid kartläggningar. Alexandra Mattsson, MSB informerar om att det pågår arbeten med att tillgänglighetsanpassa busshållplatser vid Österleden, Vårby Gårds centrum och Björnkulla. Inventeringen av 106 utetrappor är slutförd och åtgärder påbörjade i Huddinge centrum med 8 trappor. Trappnosarna ska fräsas ner och fyllas med kontrastmarkeringar och handledare förlängas. Även underhåll av trappor ska utföras i samband med tillgänglighetsåtgärderna. Finns det fallrisk i utetrappor anmäl det till MSBs kundtjänst Göran Strömberg, lokalstrateg, BUF har tidigare arbetat som rektor vid Segeltorpsskolan. Han ansvarar idag för säkerhetsfrågor och är lokalstrateg för skolor och förskolebyggnader. BUF är den största förvaltningen och har verksamheter i 60 procent av fastigheterna som kommunen hyr. De senaste sex åren har verksamheten vuxit och det har funnits behov av nyproduktion av förskolor och skolor. BUF följer plan- och bygglagen och bygger tillgängligt. Många skolor är från 1950-talet och vid ombyggnation måste hänsyn tas till att bygga tillgängligt. BUF har även anpassat skolor efter behov, för både elever eller förälder med funktionsnedsättning. Just nu arbetar de med att se över möjligheter att anpassa Skogåshallen eftersom en elev planerar att börja i Vretskolan.

10 10 (10) Huddinges råd för funktionshindersfrågor 15 maj Rapporter och övriga frågor Information om Handisams nya rapport Hur är läget 2013? Kommunerna måste ta ett ökat ansvar, till exempel i skolan för tillgänglighet och inlärning. Idag måste föräldrar först finna en tillgänglig skola, innan eleven kan välja studier. Handisams rapport ska användas i kommunens arbete med funktionshinderpolitiken. DHR bjöd in till en bussresa för att titta på tillgängligheten hos tre av Huges fastigheter, Kvarnbergsskolan, Storängshallen och äldreboendet Västergården. En artikel kommer i Vårt Huddinge. Det finns önskemål om att Rådet kan göra en liknande resa. Ordförande informerar om att han kommer att vara föräldraledig vid årsskiftet. En efterträdare kommer att presenteras vid nästa möte. Nästa möte: 9 oktober kl.18:00-20:00.

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL KOMM UNSTYRELSEN 1 (13) Nämnd Huddinges råd för funktionshindersfrågor Offentligt sammanträde Ja Sammanträdesdag 15 oktober 20 14 Tid och plats Klockan 18:00-20:00, Rådssalen, Rådstu~vägen 19, Huddinge.:.

Läs mer

Huddinges råd får funktionshindersfrågor

Huddinges råd får funktionshindersfrågor ~ KOMMlJNSTYRELSEN 1 (13). Nämnd Offentligt sammanträde Huddinges råd får funktionshindersfrågor Ja Sammanträdesdag 12mars 2014 Tid och plats Klockan 18:00-20:00, Rådssalen, Rådstuguvägen 19, Huddinge

Läs mer

Det är trappor till nästan alla affärer tyvärr. Om man som jag har en permobil är det omöjligt att komma in!

Det är trappor till nästan alla affärer tyvärr. Om man som jag har en permobil är det omöjligt att komma in! Beroende på om det är fysiska hinder som trappor eller dylikt kan det vara omöjligt att komma in och jag är tvungen att välja ett annat ställe eller avstå. Kvinna 53 år Tydligare skyltning över var pälsdjur

Läs mer

Kenneth Engelbrektsson (S) Ordförande Vivian Uddén (MP) Solveig Eriksson SKPF vice ordförande Aina Nordström, HSO Rolf Rodin, SRF

Kenneth Engelbrektsson (S) Ordförande Vivian Uddén (MP) Solveig Eriksson SKPF vice ordförande Aina Nordström, HSO Rolf Rodin, SRF Sammanträde funktionshinderfrågor inom utbildnings-, kultur och fritids- och samhällsbyggnadsfrågor Plats och tid Ryttaren Söderrummet kl. 13:00-16:20 Ledamöter Tjänstgörande ersättare Kenneth Engelbrektsson

Läs mer

Kommunala Handikapprådet Mötesprotokoll 2010-09-29

Kommunala Handikapprådet Mötesprotokoll 2010-09-29 Tid och plats: den 29 september 2010 kl.17.00-19.10 i rum Prologen Närvarande Gunnar Pihl (FP), ordf. Lennart Nilsson (M) Veronika Cornils Berg (C) Anne Lindberg (MP) Anna-Carin Stålgren (KD) Anitha Lindwall,NHR

Läs mer

Möte med Rådet för funktionshinderfrågor

Möte med Rådet för funktionshinderfrågor Eskilstuna kommun Minnesanteckningar Rådet för funktionshinder frågor 120227 Anna-Maarit Tirkkonen Tfn 016-710 24 28 Mobil: 073-950 65 89 Möte med Rådet för funktionshinderfrågor Datum: Tisdag den 14 februari

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1 Samhällsbyggnadsnämnden. Sammanträdesdatum 2013-09-10. Lars Wingerup (S) Berth Karlsson (S) Hans Glawing (M)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1 Samhällsbyggnadsnämnden. Sammanträdesdatum 2013-09-10. Lars Wingerup (S) Berth Karlsson (S) Hans Glawing (M) Plats och tid Oskarshamnssalen, kl. 9:00-12:15 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1 Beslutande Mathias R Karlsson (S) Ordförande Gunilla C Johansson (M) 1:e vice ordförande Matti Wahlström (V) 2:e vice ordförande

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL SAMMANTRÄDEsDATUM 11mars 2015

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL SAMMANTRÄDEsDATUM 11mars 2015 STYRELSEN SAMMANTRÄDEsDATUM 11mars 2015 DIARIENUMMER KS-2015/224 1 (19) Nämnd Offentligt sammanträde Huddinges råd för funktionshinderfrågor Ja Sammanträdesdag l l mars 20 15 Tid och plats Klockan 18:00-19:40,

Läs mer

Handikappsamverkans representation till handikapprådet 4. Information från socialnämnden 5. Sammanträdestider för 2011 8

Handikappsamverkans representation till handikapprådet 4. Information från socialnämnden 5. Sammanträdestider för 2011 8 Kommunala handikapprådet Sammanträdesdatum Sida 1 Innehållsförteckning Sida Föregående protokoll 3 Handikappsamverkans representation till handikapprådet 4 Information från socialnämnden 5 Tillgänglighetspriset

Läs mer

Klockan 14:00 15:00, Stora Plenum, Gymnasietorget 1, Huddinge

Klockan 14:00 15:00, Stora Plenum, Gymnasietorget 1, Huddinge DIARIENUMMER 1 (7) Nämnd Offentligt sammanträde Huddinges pensionärsråd Nej Sammanträdesdag 3 juni 2014 Tid och plats Klockan 14:00 15:00, Stora Plenum, Gymnasietorget 1, Huddinge Ledamöter Eva Carlsson-Paulsén

Läs mer

Äldreombudsmannens årsrapport 2015

Äldreombudsmannens årsrapport 2015 SOCIAL- OCH ÄLDREOMSORGSFÖRVALTNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE DATUM DIARIENR SIDA 2016-03-29 AN-2016/139.739 1 (2) HANDLÄGGARE Johan Andersson 08-535 37805 johan.andersson@huddinge.se Äldreomsorgsnämnden Äldreombudsmannens

Läs mer

PROTOKOLL. Jessica Lövdahl, sekreterare Ulla Lundberg, Underskrifter Sekreterare... Paragrafer 12-23 Jessica Lövdahl. Ordförande...

PROTOKOLL. Jessica Lövdahl, sekreterare Ulla Lundberg, Underskrifter Sekreterare... Paragrafer 12-23 Jessica Lövdahl. Ordförande... Plats och tid Enåsenrummet, 13:15-16:00 Beslutande: Övriga deltagande Utses att justera Helena Brink (C), ordförande Johan Zahn, DHR Karl-Erik Wigholm, DHR Jörgen Brink, FUB Otto Forsberg, HRF John Bertil

Läs mer

Innehållsförteckning. Stadsbyggnadsnämnden 2015-04-27

Innehållsförteckning. Stadsbyggnadsnämnden 2015-04-27 2(36) Innehållsförteckning 15 Justering av protokoll och fastställande av föredragningslista 3 17 Ekonomiuppföljning mars prognos 2015 4 18 Förelägganden, uppföljning 5 19 Anmälan av delegeringsbeslut

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Tillgänglighetsrådet 2014-02-19 1(11) Plats och tid: Kommunstyrelsens sessionssal, kl. 15.00 18.00 Beslutande: Arnold Carlzon, Omsorgsnämnden, ordförande Kent Blixt, Omsorgsnämnden till 17.17 Benny Wall,

Läs mer

Information från socialnämnden 7

Information från socialnämnden 7 Handikapprådet Sammanträdesdatum Sida 1 Innehållsförteckning Sida Projekt Ökad livskvalitet för personer med funktionsnedsättning genom fysisk aktivitet 3 Representant för handikapprådet till ett möte

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Sida

Sammanträdesprotokoll Sida Sammanträdesdatum 1(15) Plats och tid Stadshuset Vetlanda, kl. 14.00 15.15 Beslutande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Ersättare Lena Hållinder Berglund (S) Åke Karlsson (S)) Mikael Swahn (S) Kjell Åke

Läs mer

Ta chansen att påverka det kan dröja länge till nästa utredning som i detalj tittar på möjligheter och utmaningar kring äldres boende!

Ta chansen att påverka det kan dröja länge till nästa utredning som i detalj tittar på möjligheter och utmaningar kring äldres boende! Till SPF Seniorernas representanter i de kommuner som utsetts till remissinstanser för utredningen Bostäder att bo kvar i (SOU 2015:85) Ta chansen att påverka det kan dröja länge till nästa utredning som

Läs mer

Monica Magnusson, sekreterare. Ulla-Britt Brandin. Kommunhusets byggnadskontor klockan 18.00 Paragrafer 31-38

Monica Magnusson, sekreterare. Ulla-Britt Brandin. Kommunhusets byggnadskontor klockan 18.00 Paragrafer 31-38 1 (10) Plats och tid Kommunförvaltningens sammanträdesrum, Boken kl. 15:45 17:00 Beslutande Marie-Louise Andersson (V) ordförande Patrik Ströbeck (M) vice ordförande Edward Galia (SD) ledamot Christian

Läs mer

Tommy Eriksson (s), Erkki Pokela (s), Marianne Ström (fp), Thomas Nyvell (mp), Kurt Jonsson (kd)

Tommy Eriksson (s), Erkki Pokela (s), Marianne Ström (fp), Thomas Nyvell (mp), Kurt Jonsson (kd) BYGGNADSNÄMNDEN 2014-04-01 1 Plats och tid AVA-huset, plan 3, rum 611. Kl. 15.00-16.00 Beslutande Erik Liljencrantz, ordförande (m), Marie-Louise Karlsson, 1:e vice ordförande (s), Bertil Carlsson, 2:e

Läs mer

{k:iku 'k/2-~e-- Antonina Fedorova Sekreterare

{k:iku 'k/2-~e-- Antonina Fedorova Sekreterare SAMMANTRÄDES PROTOKOLL $AMMANTRÄDESDATUM 18 september 2014 DIARIENUMMER KS-2014/1 20 1 (12) HUDDiNGE Nämnd Offentligt sammanträde Huddinge brottsförebyggande råd Nej Sammanträdesdag 18 september 2014 Tid

Läs mer

Delaktighet tillgänglighet och bemötande i Stockholms län

Delaktighet tillgänglighet och bemötande i Stockholms län Delaktighet tillgänglighet och bemötande i Stockholms län Ett handlingsprogram för HSO i Stockholms län LättLäst Innehåll Förord... 5 Varför ett handlingsprogram?... 7 Tillgänglighet... 8 Bemötande...

Läs mer

Kallelse till Huddinges råd för funktionshindersfrågor

Kallelse till Huddinges råd för funktionshindersfrågor HUDDINGES RÅD FÖR FUNKTIONSHINDERSFRÅGOR KALLELSE SIDA 1 (2) Kallelse till Huddinges råd för funktionshindersfrågor Tid Onsdag den 11 december 2013, klockan 17:30 20:30 Plats Huddinge Konferens Center,

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Catrin Thörnvall 2014-04-09 / 2014-04-23 0480-45 03 32

Handläggare Datum Ärendebeteckning Catrin Thörnvall 2014-04-09 / 2014-04-23 0480-45 03 32 Handläggare Datum Ärendebeteckning Catrin Thörnvall 2014-04-09 / 0480-45 03 32 2014-1083 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Tallhagen 2:13 Fastighetens adress: Gröndalsvägen/ Tolvmannagatan Sökande:

Läs mer

Marianne Ström (fp) Tommy Eriksson (s), Carin Garbåge Kylestorp (s), Erkki Pokela (s), Thomas Nyvell (mp)

Marianne Ström (fp) Tommy Eriksson (s), Carin Garbåge Kylestorp (s), Erkki Pokela (s), Thomas Nyvell (mp) BYGGNADSNÄMNDEN 2014-05-06 1 Plats och tid AVA-huset, plan 3 rum 611. Kl. 15.00 16.30. Beslutande Erik Liljencrantz, ordförande (m), Marie-Louise Karlsson, 1:e vice ordförande (s), Bertil Carlsson, 2:e

Läs mer

ANSLAG/BEVIS 2013-10-30 2013-11-20. Vård- och omsorgsförvaltningen

ANSLAG/BEVIS 2013-10-30 2013-11-20. Vård- och omsorgsförvaltningen SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1[11] Plats och tid Kommunalhuset Tumba, rum 2:2, kl 17:00-20:00 ande Ebba Östlin (s), ordförande Urban Eriksson (SRF) Anna-Maria Engqvist (s) Eva-Britt Olsson (Astma och Allergi)

Läs mer

Bygg- och Miljönämnden Sammanträdesdatum 2012-04-10 1 (11)

Bygg- och Miljönämnden Sammanträdesdatum 2012-04-10 1 (11) 2012-04-10 1 (11) Plats och tid Vita rummet, kommunkontoret, Surahammar Tisdagen den 10 april 2012, klockan 14.00 15.10 Beslutande Tobias Nordlander (S), ordförande Börje Ahlin (S) Benny Andersson (V)

Läs mer

Ajournering: 14.40-14:50, 15.00-15.05

Ajournering: 14.40-14:50, 15.00-15.05 1(21) Plats och tid, aulan, kl. 08.00 Ajournering: 14.40-14:50, 15.00-15.05 Beslutande Ledamöter Anders Byquist (S) ordförande Anders Bergqvist (V) 1:e vice ordf Christina Lindberg (C 2:e vice ordf Anita

Läs mer

MELLERUDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr. Kommunala handikapprådet 2007-05-10 1(12) Melleruds kommunkontor, Skållerudsrummet klockan 13.00 16.

MELLERUDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr. Kommunala handikapprådet 2007-05-10 1(12) Melleruds kommunkontor, Skållerudsrummet klockan 13.00 16. Nr Kommunala handikapprådet 2007-05-10 1(12) Plats och tid Melleruds kommunkontor, Skållerudsrummet klockan 13.00 16.00 Beslutande Daniel Jensen (kd) Kerstin Nordström (s) Robert Svensson (c) Barbro Gustafsson

Läs mer

MELLERUDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr xx. Kommunala handikapprådet 2015-11-18 1(13)

MELLERUDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr xx. Kommunala handikapprådet 2015-11-18 1(13) Nr xx 1(13) Tid och plats Onsdagen den 18 november 2015, klockan 13.00 16.00 i Telaris Österrådaplan Beslutande Ledamöter Michael Melby, ordf. (S) Socialnämnden Tommy W Johansson (S) Kommunstyrelsen Ann-Christin

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2015-11-11 Kommunala rådet för funktionshindersfrågor

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2015-11-11 Kommunala rådet för funktionshindersfrågor 1/3 Sessionssalen, 2015-11-11 18:00-20.10 40-53 Beslutande Lotta Carlsson (DHR), Jonny Lejonberg (HRF), Pär-Ola Olausson (RBU), Marita Dahlqvist (RSMH Hoppet), Göte Johansson (Strokeföreningen) Tjänstgörande

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Kommunala handikapprådet 2011-02-17 1 Plats och tid Tullbackagården, 2011-02-17 kl: 17.30-19.30 Beslutande Helena Vilhelmsson (C), ordförande Britta Spiik, DHR Stig Broms, DHR Birgitta Wahlund, SRF Gunbritt

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1 (5)

Sammanträdesprotokoll 1 (5) 1 (5) Plats och tid Landstingshuset, Frösön 2004-09-16 kl 9:15-16:00 Beslutande Eliasson Martin Olofsson Anders Lindman Björn Johansson David Oskarsson Olov Englund Runar Abramsson Mikael Norlander Göte

Läs mer

Plats C-salen, kommunhuset, Västra Esplanaden 18. Datum och tid Onsdagen den 28 augusti 2013 Klockan 15.30-17.25

Plats C-salen, kommunhuset, Västra Esplanaden 18. Datum och tid Onsdagen den 28 augusti 2013 Klockan 15.30-17.25 Plats C-salen, kommunhuset, Västra Esplanaden 18 Datum och tid Onsdagen den 28 augusti 2013 Klockan 15.30-17.25 Närvarande Benny Johansson (M) ordförande Rose-Marie Holmqvist (S) vice ordförande Kennerth

Läs mer

LUNDS KOMMUN PROTOKOLL 1(8)

LUNDS KOMMUN PROTOKOLL 1(8) LUNDS KOMMUN PROTOKOLL 1(8) Tid: Klockan 18.00 21.00 Plats: HSO: s lokaler, Annegården, Lund Omfattning: 1-11 Närvarande: Ann-Christin Fast SRF Lundabygden Baharan Raoufi Barn- och skolnämnd Lunds stad

Läs mer

Världskrigen. Talmanus

Världskrigen. Talmanus Världskrigen I början av 1900-talet var det två stora krig, första och andra världskriget. Många barn hade det mycket svårt under krigen. Men de som krigade tyckte inte att de hade något ansvar för barnen

Läs mer

Kommunala Handikapprådet Protokoll 2016-02-18

Kommunala Handikapprådet Protokoll 2016-02-18 Kommunala Handikapprådet Protokoll I~ l HEDEMORA -~.- KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(6) Plats och tid Beslutande Tjädernhuset, sammanträdesrum Vargen, kl. 13.30-16.00 Ledamöter Lars Westlund (S), kommunstyrelsen,

Läs mer

PROTOKOLL 1 (15) 2010-11-17

PROTOKOLL 1 (15) 2010-11-17 PROTOKOLL 1 (15) 2010-11-17 Kommunala handikapprådet Plats och tid ande Camilla Stenmark Stig Stefansson Torvald Stefansson Ola Burström Åke Lindqvist Britt-Inger Lundstedt Christine Edström Eva Gustavsson

Läs mer

Vivi Sjöström, PRO Arvo Väisäuen, Finska Föreningen Bernt Sahlberg (C), socialnämnden Carina Lund (M), kommunstyrelsen

Vivi Sjöström, PRO Arvo Väisäuen, Finska Föreningen Bernt Sahlberg (C), socialnämnden Carina Lund (M), kommunstyrelsen SAMMANTRÄDES PROTOKOLL Datum Kommunala pensionärsrådet, KPR Tid och plats Beslutande Ledamöter Övriga närvarande Ersättare Tjänstemän, klockan 09.00, Kahnamunmet, kommunhnset, Bålsta Maj Angman, PRO Monica

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL LULEÅ KOMMUN

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL LULEÅ KOMMUN Kommunala Handikapprådet Sammanträdesdatum Sida 2007-12-11 Plats och tid Scandic Hotell Luleå, 2007-12-11, kl 13.15 15.40 Beslutande Enligt bifogad närvarolista Övriga deltagande Enligt bifogad närvarolista

Läs mer

Bostadsanpassningsbidrag

Bostadsanpassningsbidrag Bidrag till anpassning av bostad regleras av Lag (SFS 1992:1574) om bostadsanpassningsbidrag mm. På Boverkets hemsida finns en handbok som ingående beskriver hur bostadsanpassningsbidraget är uppbyggt.

Läs mer

1 Mötets öppnande, upprop Ordförande hälsade välkommen förklarade mötet öppnat och ett upprop gjordes.

1 Mötets öppnande, upprop Ordförande hälsade välkommen förklarade mötet öppnat och ett upprop gjordes. PROTOKOLL ORGAN: Kommunala funktionshinderrådet, KFR TID: Onsdagen den 6 maj 2009 klockan 13.30 16.30 PLATS: Svansjörummet, Kommunhuset Kinna Närvarande: Karin Jageby ordförande Eva-Karin Torhem-A vice

Läs mer

Redovisning av svar från enkät på särskilt boende 6

Redovisning av svar från enkät på särskilt boende 6 Kommunala pensionärsrådet Sammanträdesdatum Sida 1 Innehållsförteckning Sida Inbjudan chef för särskilt boende 3 Föregående protokoll 4 Information från socialnämnden 5 Redovisning av svar från enkät på

Läs mer

BURLÖVS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Rådet för funktionshinderfrågor

BURLÖVS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Rådet för funktionshinderfrågor Sammanträdesdatum 2015-05-26 Sida 1 (5) Plats och tid Lilla sessionssalen, Medborgarhuset, kl. 15.00 17.20 Beslutande Cecilia Wollmér (S), ordförande Kjell Olofsson, Personskadeförbundet RTF Carl-Olof

Läs mer

Birger Backlund, S, 2:a vice ordf 31, 33-40 Håkan Schüberg, C 31-41 Bill Öhnstedt, V 31-41 Mikael Karlsson,S 31-41

Birger Backlund, S, 2:a vice ordf 31, 33-40 Håkan Schüberg, C 31-41 Bill Öhnstedt, V 31-41 Mikael Karlsson,S 31-41 1 (19) Plats och tid 08.00-12.00, i Ansätten (i kommunhuset i Krokom) Beslutande Jan Runsten, MP, ordf 31-41 Birger Backlund, S, 2:a vice ordf 31, 33-40 Håkan Schüberg, C 31-41 Bill Öhnstedt, V 31-41 Mikael

Läs mer

Trelleborg1000, v 1.0, 2008-09-16

Trelleborg1000, v 1.0, 2008-09-16 Trelleborg1000, v 1.0, 2008-09-16 Arbetet med att strukturera och systematisera tillgänglighetsarbetet går framåt i Trelleborgs kommun. Som ett led i arbetet har detta målprogram för tillgänglighet tagits

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Nämnd Huddinge pensionärsråd 1/13 Sammanträdesdag Tid och plats Tisdagen den 2 februari Kl 14:00 16:20, Tekniska nämndhuset Beslutande Karl Henriksson (kd), ordförande Närvarande, avvikelser Anna-Stina

Läs mer

Lars-Erik Granholm (KOSA), ordf. Sven-Inge Persson (S) Bengt Andersson (S) Gunnar Östberg (KOSA) Håkan Forslind (C) Erik Bergman (M) Peter Vogt (M)

Lars-Erik Granholm (KOSA), ordf. Sven-Inge Persson (S) Bengt Andersson (S) Gunnar Östberg (KOSA) Håkan Forslind (C) Erik Bergman (M) Peter Vogt (M) Tekniska nämnden 2015-06-11 1 (12) Plats och tid Tekniska kontoret Djurås, kl. 13.00-14.00 Beslutande Ledamöter Lars-Erik Granholm (KOSA), ordf. Sven-Inge Persson (S) Bengt Andersson (S) Gunnar Östberg

Läs mer

Fredrik Axelsson (M) Pierre Månsson (FP) Sven Nilsson (C) Kalle Heise (MP) Henry Larsson (S Anders Sensson (S) Niclas Nilsson (SD)

Fredrik Axelsson (M) Pierre Månsson (FP) Sven Nilsson (C) Kalle Heise (MP) Henry Larsson (S Anders Sensson (S) Niclas Nilsson (SD) KRISTIANSTADS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Kommunstyrelsens arbetsutskott 2011-10-26 (10) Plats och tid Björkhemsvägen 13, Kristianstad kl 10.00 11.15 Beslutande Fredrik Axelsson (M)

Läs mer

BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN 2008-09-03 1

BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN 2008-09-03 1 BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN 2008-09-03 1 Plats och Tid Norrtull, kl 08.00 11.50 Beslutande Kjell Kaså (c), ordförande Ann-Louise Svensson (c) Gun-Britt Larsson (fp) Michael Karlsson (s), v ordf Laila

Läs mer

Sammanträdesdatum Miljö-, bygg- och räddningsnämnden 2014-02-11 1

Sammanträdesdatum Miljö-, bygg- och räddningsnämnden 2014-02-11 1 Miljö-, bygg- och räddningsnämnden 2014-02-11 1 Plats och tid: Beslutande: Brandstationen i Kisa Göran Olsson (c), ordförande Göran Lindgren (m) Göran Frisk (s) Margareta Holm (mp) Rune Larsson (c) Sören

Läs mer

INNEHÅLLSFÖRTECKNING

INNEHÅLLSFÖRTECKNING INNEHÅLLSFÖRTECKNING 60 Presentation av verksamhetsplan 2013 för miljönämnden... 87 61 Rutin för handläggning av enskilda avlopp... 88 62 Uppföljning av internkontrollen 2012... 90 63 Internkontrollplan

Läs mer

Kommuners kontakt med butiker i tillgänglighetsfrågor

Kommuners kontakt med butiker i tillgänglighetsfrågor Rapport 2010:27 Kommuners kontakt med butiker i tillgänglighetsfrågor Kommuners kontakt med butiker i tillgänglighetsfrågor Rapport 2010:27 Konsumentverket 2010 2 (20) 3 (20) Innehåll Förord... 4 Bakgrund...

Läs mer

Promemoria. Anpassade krav för tillfälliga anläggningsboenden. Promemorians huvudsakliga innehåll

Promemoria. Anpassade krav för tillfälliga anläggningsboenden. Promemorians huvudsakliga innehåll Promemoria Anpassade krav för tillfälliga anläggningsboenden Promemorians huvudsakliga innehåll Det krävs åtgärder för att snabbt kunna ordna boende för det stora antal asylsökande som har kommit till

Läs mer

Översiktsplan. Utställning. Information från Boverket. Illustrationer av Kiran Maini

Översiktsplan. Utställning. Information från Boverket. Illustrationer av Kiran Maini Information från Boverket. Illustrationer av Kiran Maini Plan- och bygglagen i din vardag Plan och bygglagen är den lag i Sverige som reglerar samhällets krav på planering och byggande. Som medborgare

Läs mer

Justering av utskottets protokoll har tillkännagivits genom anslag på kommunens anslagstavla

Justering av utskottets protokoll har tillkännagivits genom anslag på kommunens anslagstavla 2013-09-03 70 (75) Plats och tid ande Kommunhuset, A-salen, Tierps köping, Kl. 11.30 12.10 Jonas Nyberg (S), ordförande Carolina Nylander (S) Åsa Sikberg (M), vice ordförande Gunnar Larsson (FP) Övriga

Läs mer

Underskrifter Paragrafer 10-19

Underskrifter Paragrafer 10-19 Protokoll - Kommunala handikapprådet Sida 1 av 5 Tid och plats 20 maj 2014 kl. 15.30 17.30, Kommunhuset Broby Närvarande Ledamöter Ersättare Patric Åberg (M) ordförande Tommy Aspegren (FP), vice ordförande

Läs mer

Strömbackaskolan läsåret 2015-2016. Handlingsplan mot droger

Strömbackaskolan läsåret 2015-2016. Handlingsplan mot droger Strömbackaskolan läsåret 2015-2016 Handlingsplan mot droger! Piteå maj 2015, Piteå kommun Strömbackaskolan. Handlingsplan mot droger I detta dokument avses med ordet drog, alkohol, narkotika, icke medicinsk

Läs mer

Minnesanteckningar från Rådet för funktionshinderfrågor

Minnesanteckningar från Rådet för funktionshinderfrågor Kommunstyrelsen Datum 1 (7) Kommunledningskontoret Rådet för funktionshinderfrågor Anna-Maarit Tirkkonen Tfn. 016-710 24 28 Mobil: 073-950 65 89 Minnesanteckningar från Rådet för funktionshinderfrågor

Läs mer

Britt Spiik. Tingshuset. Kommunala handikapprådet 2009-11-12 18. ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

Britt Spiik. Tingshuset. Kommunala handikapprådet 2009-11-12 18. ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Kommunala handikapprådet 2009-11-12 18 Plats och tid Tullbackagården, 2009-11-12 kl: 17.30-19.15 Beslutande Övriga deltagande Monica Andersson (s), ordförande Britta Spiik, DHR Stig Broms, DHR Torbjörn

Läs mer

Plats och tid Förvaltningsbyggnaden, sammanträdesrum 1 Torsdagen den 27 augusti 2015, kl. 13:00-16:00

Plats och tid Förvaltningsbyggnaden, sammanträdesrum 1 Torsdagen den 27 augusti 2015, kl. 13:00-16:00 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sid 1 (16) Plats och tid Förvaltningsbyggnaden, sammanträdesrum 1 Torsdagen den 27 augusti 2015, kl. 13:00-16:00 Beslutande Övriga deltagande Utses att justera Bernt Nordgren, ordförande

Läs mer

Plan- och genomförandebeskrivning, samrådshandling 1 (10) 2015-12-03 Diarienummer 2015/1105-XX. Ungefärligt planområde

Plan- och genomförandebeskrivning, samrådshandling 1 (10) 2015-12-03 Diarienummer 2015/1105-XX. Ungefärligt planområde Plan- och genomförandebeskrivning, samrådshandling 2015-12-03 Diarienummer 2015/1105-XX Ny detaljplan för fastigheterna Prästbordet 1:16, 1:17, Gäveränge 2:76, del av Prästbordet 1:15 och Gäveränge 2:77,

Läs mer

DEGERFORS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Blad. Servicenämnden 1 (17) kl 14.00-15.45

DEGERFORS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Blad. Servicenämnden 1 (17) kl 14.00-15.45 Sammanträdesdatum 1 (17) Plats och tid: Beslutande: Folkets Hus D-salen kl 14.00-15.45 Börje Jansson ordf. (s) Göran Persson (s) Jeannette Rasko (s) Marianne Högberg (s) Barbro Windahl (c) Björn Nordenhaag

Läs mer

Kommunala Handikapprådet Mötesprotokoll 2009-10-07

Kommunala Handikapprådet Mötesprotokoll 2009-10-07 1 Plats: Rum 386, Kommunhuset, kl. 17.30-19.20 Närvarande Ledamöter och ersättare: Gunnar Pihl (FP), ordf. Lennart Nilsson (M) Veronika Cornils Berg (C) Anne Lindberg (MP) Anna-Carin Stålgren, (KD) Anitha

Läs mer

innebrännas i äldrebo

innebrännas i äldrebo serie: sprinkler Del 1: Nya regler i BBR. / DEL 2: JÄTTEMARKNAD VÄNTAR. Fem gånger högre risk innebrännas i äldrebo Dödsbränder är fem gånger vanligare bland svenska pensionärer som bor i behovsprövat

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1 (5)

Sammanträdesprotokoll 1 (5) Länets Handikappråd 2008-12-05 1 (5) Plats och tid Beslutande Hjälpmedelscentralen, Göviken Fredagen den 5 december 2008 kl 09.00-12.00 Leif Johansson Karin Andersson Lena Hallquist Inger Eriksson Ann-Christine

Läs mer

Kl. 16.00 18.00. Johanna Sundelöf, projektledare Samhällsbyggnad Eila Ulf, Anhörigcentrum. Paragrafer 17-31

Kl. 16.00 18.00. Johanna Sundelöf, projektledare Samhällsbyggnad Eila Ulf, Anhörigcentrum. Paragrafer 17-31 Plats och tid Anhörigcentrum Kl. 16.00 18.00 Politiker och representanter Johan Schenström (m), ordf Lilian Persson (s), ers Marianne Nordblom (fp), ers Gert Pettersson, Diabetesföreningen Lotta Lind Viberg,

Läs mer

BRA FÖR ALLA, NÖDVÄNDIG FÖR NÅGRA

BRA FÖR ALLA, NÖDVÄNDIG FÖR NÅGRA Tillgänglighetsdatabasen (TD) BRA FÖR ALLA, NÖDVÄNDIG FÖR NÅGRA Tillgänglighetsdatabasen (TD) 1 Tillgänglighetsdatabasen (TD) 2 Förord Tillgänglighet handlar om att göra verksamheter och miljöer tillgängliga

Läs mer

Medborgarförslag om bättre stöd till barn med tidiga tecken på psykisk ohälsa

Medborgarförslag om bättre stöd till barn med tidiga tecken på psykisk ohälsa Allmänna utskottet 2011-04-13 31 19 Socialnämnden 2011-04-28 65 22 Dnr 2011/104-751 Medborgarförslag om bättre stöd till barn med tidiga tecken på psykisk ohälsa Ärendebeskrivning Kerstin Lindström anför

Läs mer

PROTOKOLL Sammanträdesdatum 2012-10-04 1 (5)

PROTOKOLL Sammanträdesdatum 2012-10-04 1 (5) 1 (5) PLATS OCH TID Stadshuset, Bäve sammanträdesrum, kl. 13.00-15.30 NÄRVARANDE LEDAMÖTER Bo Simonsson, DHR Gunnar Särnbratt, HSO (Hörsel) Irene Hansson, HSO (Astma/allergi) Bojan Karlsson, HSO (FUB)

Läs mer

Föredragningslista Bygg- och plannämnden

Föredragningslista Bygg- och plannämnden Föredragningslista Bygg- och plannämnden Plats och tid för sammanträdet Ånge kommunkontor, tisdagen den 20 dec, 2005, kl 10.00 Gruppmöten Föredragande Ärenden 1 Justering 2 Fränsta 12:22, ändrad användning

Läs mer

PROTOKOLL. Kommunkansliet, plan 5, Förvaltningshuset, Ljusdal. Underskrifter Sekreterare... Paragrafer 14-23 Inger Höij. Ordförande...

PROTOKOLL. Kommunkansliet, plan 5, Förvaltningshuset, Ljusdal. Underskrifter Sekreterare... Paragrafer 14-23 Inger Höij. Ordförande... Plats och tid Sunnanåsrummet, 13:15 - Beslutande: Markus Evensson (S), ordförande Marie-Louise Hellström (M) Inga-Lisa Sundqvist, DHR Jörgen Brink, FUB Lars Steen PSO Otto Forsberg, HRF John Bertil Eriksson,

Läs mer

Föredragande tjänstemän: Kenneth Franzén, byggnadsinspektör Bo Jonsson, tf stadsarkitekt Dan Carlsson, chef gata/park

Föredragande tjänstemän: Kenneth Franzén, byggnadsinspektör Bo Jonsson, tf stadsarkitekt Dan Carlsson, chef gata/park Byggnadsnämnden 2012-08-28 1 Plats och tid Kommunkontoret tisdagen den 28 augusti 2012 kl. 17.00-19.55 Beslutande Per-Olof Qvick (M), ordförande Janeric Dahlin (FP) Annica Henrysson (C) Gunnel Johansson

Läs mer

PERSTORPS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Handikapprådet 2006-12-06. Kommunförvaltningens sessionssal Karpen kl 18.00 20.40

PERSTORPS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Handikapprådet 2006-12-06. Kommunförvaltningens sessionssal Karpen kl 18.00 20.40 1 (13) Plats och tid Kommunförvaltningens sessionssal Karpen kl 18.00 20.40 Beslutande Bengt Ingvarsson, SN, ordförande Kjell Carlström, RMA, vice ordförande Lars Svensson, KS Kerstin Andersson, BUN Linda

Läs mer

1 Val av justerare. Tid Måndagen den 15 februari 2016 kl 13.00 15.00 Plats Sessionssal B, Tekniska Nämndhuset Justerat

1 Val av justerare. Tid Måndagen den 15 februari 2016 kl 13.00 15.00 Plats Sessionssal B, Tekniska Nämndhuset Justerat Råd för funktionshinderfrågor vid fastighetsnämnden och miljö- och hälsoskyddsnämnden PROTOKOLL 1/2016 PROTOKOLL 1/2016 Tid Måndagen den 15 februari 2016 kl 13.00 15.00 Plats Sessionssal B, Tekniska Nämndhuset

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunala Handikapprådet 2008-12-09 1 (10) Plats och tid Sessionssalen Skillingehus, Skillingaryd 2008-12-09, kl 15.00-17.00 Beslutande Gunnel Elg Socialnämnden, ordförande Björn Fejde Socialnämnden Per

Läs mer

SAMMANTRADESPROTOKOLL. Sammanträdesdatum 2012-07-09. Astrakanen, Kommunkontoret i Båstad, måndagen den 9 juli 2012 kl. 08.30-09.10

SAMMANTRADESPROTOKOLL. Sammanträdesdatum 2012-07-09. Astrakanen, Kommunkontoret i Båstad, måndagen den 9 juli 2012 kl. 08.30-09.10 Ekonomiutskottet Sammanträdesdatum 2012-07-09 1(10) Plats och tid: Beslutande: Astrakanen, Kommunkontoret i Båstad, måndagen den 9 juli 2012 kl. 08.30-09.10 Anette Åkesson (M), ordförande Ann-Marie Johnsson

Läs mer

Styrelseledamöterna Birger Svensson, ordförande Sten Nordlander Maud Linder Sören Carlsson Bo Jender Hans Nilsson Emil Carlsson

Styrelseledamöterna Birger Svensson, ordförande Sten Nordlander Maud Linder Sören Carlsson Bo Jender Hans Nilsson Emil Carlsson Sammanträdesprotokoll Blad 1 (11) Nr 2/2008 Plats och tid Beslutande Kommunala bolagens sammanträdesrum, Sjögatan 28, Oxelösund Onsdag 13 januari 2008, kl 14.15-18.00 Styrelseledamöterna Birger Svensson,

Läs mer

Minnesanteckningar från Rådet för funktionshinderfrågor

Minnesanteckningar från Rådet för funktionshinderfrågor Kommunstyrelsen Datum 1 (8) Kommunledningskontoret 2012-09-25 Rådet för funktionshinderfrågor Anna-Maarit Tirkkonen Tfn. 016-710 24 28 Mobil: 073-950 65 89 Minnesanteckningar från Rådet för funktionshinderfrågor

Läs mer

Ansökan om enskilda insatser LSS

Ansökan om enskilda insatser LSS Information Insatser enligt lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) är till för personer med fysiska och psykiska funktionsnedsättningar. Vem kan ansöka? Den som är i behov av insatser

Läs mer

Frågor och svar. Här hittar du några frågor och svar om nyheterna i den nya plan- och bygglagen.

Frågor och svar. Här hittar du några frågor och svar om nyheterna i den nya plan- och bygglagen. Kompetensinsatser gällande ny plan- och bygglag M 2010:01 Frågor och svar Här hittar du några frågor och svar om nyheterna i den nya plan- och bygglagen. Blir det några ändringar kring byggherrens ansvar?...

Läs mer

Anslag/bevis Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Sammanträdesprotokoll. Michael Karlsson (s) Ordförande

Anslag/bevis Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Sammanträdesprotokoll. Michael Karlsson (s) Ordförande Kommunala Handikapprådet 2015-10-02 1(6) Plats och tid KS-salen 9.00-12.00 Beslutande Michael Karlsson (s) Ordförande Övriga ledamöter Ulla Berne (m), vice ordförande Bibbi Moberg, Hjärt- och Lungföreningen

Läs mer

Birgitta Nilsson (under 30) samt Elisabet Jonsson, sekreterare. Underskrifter Sekreterare 27-33 Elisabet Jonsson

Birgitta Nilsson (under 30) samt Elisabet Jonsson, sekreterare. Underskrifter Sekreterare 27-33 Elisabet Jonsson 1(10) Plats och tid Vårsta 09.00 11.45 ande Ledamöter Carina Svedberg, ordförande (S) Agneta S. Palm, vice ordförande (SPF) Lars Östberg (PRO) Lars Sjöström PRO Bengt Fransson (PRO) Solveig Näslund (SPRF)

Läs mer

Pensionärsrådet. Enligt föredragningslistan nedan. 9 Svar på skrivelse från Handikapprådet och Pensionärsrådet 2015/631

Pensionärsrådet. Enligt föredragningslistan nedan. 9 Svar på skrivelse från Handikapprådet och Pensionärsrådet 2015/631 TILLÄGGSKALLELSE 2015-09-07 Pensionärsrådet Plats och tid: Stadshuset, sammanträdesrum 429, 2015-09-07, klockan 13:30 Ärenden: Enligt föredragningslistan nedan Susanne Jönsson Ordförande Elisabeth Alm

Läs mer

Samhällsbyggnadskontoret, bygg- och miljö Sala 14 juni 2013 kl. 09.00 ANSLAG/BEVIS

Samhällsbyggnadskontoret, bygg- och miljö Sala 14 juni 2013 kl. 09.00 ANSLAG/BEVIS SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (13) Plats och tid Stora sammanträdesrummet, Heby kommun 13.00 14.30 Beslutande Mats Jennische(m), ordförande Olof Nilsson(s), vice ordförande Margaretha Quistberg(s) Anne Öman

Läs mer

Tillsynsplan enligt plan- och bygglagen 2015

Tillsynsplan enligt plan- och bygglagen 2015 2015 Tillsynsplan enligt plan- och bygglagen 2015 Knivsta Kommun 2015-03-12 Handläggare: Christofer Mattsson BMN 2015/19 Bygg- och miljönämndens tillsynsplan enligt plan- och bygglagen för 2015 Tillsyn

Läs mer

Kommunala Rådet för 2014-04-10 1 Funktionsnedsatta. Tid och plats: Klockan 13.15 16.10, Stora Konferensrummet, Stöd- och serviceenheten

Kommunala Rådet för 2014-04-10 1 Funktionsnedsatta. Tid och plats: Klockan 13.15 16.10, Stora Konferensrummet, Stöd- och serviceenheten Kommunala Rådet för 2014-04-10 1 Funktionsnedsatta Tid och plats: Klockan 13.15 16.10, Stora Konferensrummet, Stöd- och serviceenheten Beslutande Bo Silverbern (m) ordförande Marianne Eriksson (s) Ewa

Läs mer

KOMMUNSTYRELSENS RÅD FÖR FUNKTIONS- HINDERFRÅGOR. Ewa Samuelsson Magnus Lindmark Pia Modin sekreterare Närvarande:

KOMMUNSTYRELSENS RÅD FÖR FUNKTIONS- HINDERFRÅGOR. Ewa Samuelsson Magnus Lindmark Pia Modin sekreterare Närvarande: KOMMUNSTYRELSENS RÅD FÖR FUNKTIONS- HINDERFRÅGOR Protokoll nr 2 fört vid Stockholms kommunstyrelses funktionshinderråds sammanträde måndagen den 18 februari 2013 kl. 14.00 15.00 Justerat den 20 / 2 2013

Läs mer

Protokoll 1(5) 2012-02-17. Landstinget Landstinget Landstinget Landstinget SPF PRO PRO SPRF SKPF

Protokoll 1(5) 2012-02-17. Landstinget Landstinget Landstinget Landstinget SPF PRO PRO SPRF SKPF Protokoll 1(5) s pensionärsråd Tid och plats för sammanträdet Beslutande Landstingshuset, Hus 2, dr Prag, plan 2, den 17 februari 2012, kl. 09.00 12.00 Elin Hoffner (V) Inger Jonsson (C) Bodil Sihm (MP)

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Sammanträdesdatum Kommunala pensionärsrådet 2013-10-28 1(10) Sida Plats och tid Kommunhuset i Åsele, 2013-10-28, kl 10 00-11 30 Beslutande Thord Dahlberg ordförande Anna-Stina Uddeby Evert Vestberg Birgitta

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Socialnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Socialnämnden 2012-11-07 1 Innehållsförteckning Ärende 112 Individärende... 3 113 Individärende... 4 114 Individärende... 5 115 Månadsuppföljning oktober... 6 116 Riskanalys sjuksköterskor natt... 7 117 Tillägg till

Läs mer

Byggnadsnämndernas arbete med tillsyn

Byggnadsnämndernas arbete med tillsyn Byggnadsnämndernas arbete med tillsyn Dalarnas län 2014 2 Byggnadsnämndernas arbete med tillsyn Dalarnas län 2014 3 Syfte Syftet med denna rapport är att göra den uppföljning och utvärdering som plan-

Läs mer

DELÅRSBOKSLUT 2011-06-30

DELÅRSBOKSLUT 2011-06-30 2011 DELÅRSBOKSLUT 2011-06-30 Samordningsförbundet i Sollefteå presenterar här verksamhet och ekonomi för perioden 1/1 30/6 2011 2 Innehållsförteckning Förbundets verksamhet. Styrelsen... 3 Finansierade

Läs mer

Sammanträdesdatum Kommunala rådet för funktionshinderfrågor 2009-11-11 49

Sammanträdesdatum Kommunala rådet för funktionshinderfrågor 2009-11-11 49 Kommunala rådet för funktionshinderfrågor 2009-11-11 49 Plats och tid Klubbrummet i Idrottshallen, Stallängsvägen 4 kl. 18.00-20.00. Beslutande Gullan Pettersson (Srf) Lena Ask (Rbu) Kjell-Åke Storm (Rsmh)

Läs mer

8.9. Diarienummer: 10/0734 Ankomstdatum: 2010-05-11 Fastighetsadress: Kleva 205

8.9. Diarienummer: 10/0734 Ankomstdatum: 2010-05-11 Fastighetsadress: Kleva 205 33 8.9 ANSÖKAN OM BYGGLOV FÖR ÄNDRING AV I STRID MED BYGGLOV TILLBYGGD DEL AV FÖRRÅD (SJÖBOD), SAMT ÄNDRING AV TAK PÅ URSPRUNGLIGT FÖRRÅD (SJÖBOD) PÅ FASTIGHETEN KLEVA 3:9 Diarienummer: 10/0734 Ankomstdatum:

Läs mer

PERSTORPS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Handikapprådet 2006-03-01. Kommunförvaltningens sammanträdesrum Karpen kl 18.00 19.45

PERSTORPS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Handikapprådet 2006-03-01. Kommunförvaltningens sammanträdesrum Karpen kl 18.00 19.45 1 (15) Plats och tid Kommunförvaltningens sammanträdesrum Karpen kl 18.00 19.45 Beslutande Bengt Ingvarsson, ordförande Kjell Carlström, RMA Ann-Christin Jarl, SN Lars Svensson, KS Nils-Börje Jönsson,

Läs mer

PROTOKOLL 2016-03-04 FOLKHÄLSORÅDET

PROTOKOLL 2016-03-04 FOLKHÄLSORÅDET 1 Plats och tid Sjuntorpsrummet kl.08.30 12.10 Beslutande Monica Hanson (ordf.) (KS) Mats Wiking(KS) Sofia Lindholm(KS) Ulrik Hammar (HSN) Kalle Blomgren(HSN) Adjungerade Christina Lantz (ASF) Fredrik

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Byggnadsnämnden 2005-05-26 1(14) Plats och tid Magistraten, Rådhuset, Askersund 2005-05-26 kl 15.00 16.00 Beslutande Roland Larsson (c) ordförande Bengt Averin (s) Fredrik Ahl

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2016-02-03 Kommunala rådet för funktionshindersfrågor

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2016-02-03 Kommunala rådet för funktionshindersfrågor 1/3 Sessionssalen, 2016-02-03 kl 18-20.15 1-16 Beslutande Lotta Carlsson (DHR), Jonny Lejonberg (HRF), Pär-Ola Olausson (RBU), Marita Dahlqvist (RSMH Hoppet), Göte Johansson (Strokeföreningen), Annelie

Läs mer

Nämnden för Miljö & Hälsoskydd. Ajournering 16:40-17. Christina Nordberg, ekonom 47 Nils Forsberg, praktikant 48-49. Christina Corin (MP)

Nämnden för Miljö & Hälsoskydd. Ajournering 16:40-17. Christina Nordberg, ekonom 47 Nils Forsberg, praktikant 48-49. Christina Corin (MP) Nämnden för Miljö & Hälsoskydd SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Plats och tid Särörummet Klockan 15:30 18:30 Ajournering 16:40-17 ande Ledamöter Christian Johansson (M), ordförande Eva Glansén (KD), vice ordförande

Läs mer

Östernärke områdesnämnd

Östernärke områdesnämnd Protokoll Ös 75/2011 Östernärke områdesnämnd Datum: 2011-04-12 Klockan: 15:00-17:00 Plats: Betelkyrkan, Hampetorp Närvarande ledamöter Magnus Lagergren (KD) Frederick Axewill (S) Susann Wallin (S) Jan-Olof

Läs mer