Synpunkter avseende järnvägsplan för Västlänken

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Synpunkter avseende järnvägsplan för Västlänken"

Transkript

1 YTTRANDE Trafikverket Synpunkter avseende järnvägsplan för Västlänken Sammanfattning Vägvalet anser inte att föreliggande Järnvägsplan skall godkännas av följande skäl: Utbyggnadsplanen stämmer inte med kommunens översiktsplan. Problemet med dålig kapacitet på Göteborgs Central är överdrivet. Tunnelbygget medför oacceptabla konsekvenser för staden. En trovärdig säkerhetslösning har inte presenterats. Tunneln har på tveksamma grunder definierats som riksintresse. Tunneln ger oacceptabel påverkan på riksintresset Göteborgs innerstad. Den samhällsekonomiska kalkylen visar att tunnelbygget inte bör genomföras. Tunnelbygget är onödigt eftersom kringliggande järnvägsnät inte har tillräcklig kapacitet. Kulturminnen riskerar att få bestående skador. Någon lösning på trafikproblemen har inte kunnat presenteras. Möjligheterna att driva nöjesfältet Liseberg under byggtiden är osäkra. Stor kapitalförstöring uppstår genom omfattande rivningar. Kungsparken förstörs för överskådlig tid. Järnvägslagens krav för byggnation uppfylls inte. Kostnadsberäkningen är oklar. Redovisningen är otydlig. Bygget är tekniskt svårt och riskerar att drabbas av stora merkostnader. Finansieringen är otillräcklig och trängselskatten saknar stöd hos befolkningen. Ingen finansiering finns av kringkostnaderna. Kollektivtrafiken drabbas av stora extra kostnader för ersättningstrafik och förseningar. Miljökonsekvensutredningen visar på stora risker för den framtida miljön. För Vägvalet Tom Heyman Vice partiledare Tel E-post. Hemsida:

2 Planbeskrivning Västlänken ett projekt som tiden gått förbi! Kap.2 Bakgrundsbeskrivning mm Idén med att ordna genomgående järnvägstrafik i Göteborg är gammal. Statens Järnvägar arbetade med frågan redan på 1960-talet. Trafiken bedrevs då nästan helt med lokdragna tåg och detta skapade mycket rangeringsarbete på bangården, något som kraftigt reducerade stationens kapacitet. Detta problemen fanns i stor utsträckning kvar 1987 när dåvarande riksdagsmannen Rune Thorén presenterade sitt förslag om en genomgående tunnel via Järntorget och Götaplatsen. Järntorget i Göteborg är en viktig plats i staden, både för verksamheter och kollektivtrafik. Thoréns förslag hade därför fördelar, men de tekniska problemen var för stora och idén var inte ekonomiskt möjlig att genomföra. Efter regionens tillkomst aktualiserades tunnelprojektet på nytt, men nu reducerat till en station i Haga ett område med relativt få arbetsplatser och också ganska glest boende. Haga är heller ingen lämplig plats för byte till annan kollektivtrafik. De flesta fördelar i Rune Thoréns förslag hade därmed försvunnit. Utvecklingen av järnvägstrafiken har sedan skett med nya motorvagnståg (eller loktåg med separata manöverplatser). Rangeringsarbetet på bangården är därmed inte längre lika störande. Men kapaciteten begränsas fortfarande av ett omodernt ställverk (utbyte pågår dock) och en trång infart, men denna kan breddas till en relativt begränsad kostnad. Det går också att förbättra signalsystemet. Som jämförelse kan nämnas att man i Stockholm tillåter dubbelt så många tågrörelser per timme som man klarar i Göteborg. Det är möjligt redan idag att ha genomgående tåg och låta t.ex. Alingsåspendeln med spetsvändning i Göteborg fortsätta söderut. Man har dock valt att inte tillämpa den modellen eftersom tidhållningen på banorna är för dålig och förseningar på en bana då skulle sprida sig i hela systemet. Stadens planering har utvecklats på ett annat sätt än man tänkte sig på 1980-talet. I den nu antagna översiktsplanen finns ett antal noder definierade som centra för den kommande stadsutvecklingen: Centrum, Angered, Backaplan, Gamlestaden och Frölunda. Framtida trafiklösningar måste därför lösa behovet av snabba och effektiva förbindelser mellan dessa olika stadskärnor. Stationen i Haga har ingen funktion i detta sammanhang. Den mycket höga kostnad som är förbunden med Hagastationen kommer effektivt att förhindra utveckling och investering i kollektivtrafik i Göteborg för överskådlig tid. Trafikverket har utgått från felaktiga förutsättningar och presenterar därför en felaktig lösning!

3 Genomförande I regeringsbeslutet finns ett antal villkor för tunnelbygget. Dessa villkor är dock alldeles för allmänt hållna och ger stort utrymme för Trafikverket att självständigt tolka vad som är möjligt att göra. Bygget innebär så stora ingrepp i miljön att Trafikverket, som utförare, inte ensamt bör få avgöra vad som kan tillåtas. Tunnelbygget kommer att ha så dramatiska konsekvenser för staden att Trafikverket inte heller bör få ett öppet mandat att själv lösa alla problem under hand, eller efter enbart samråd med länsstyrelsen som förslaget för t.ex. masstransporterna nu innebär. Samtidigt som en ny Hisingsbro skall byggas kommer hela södra landfästet att vara uppgrävt för tunnelbygget, dessutom kommer Götatunneln under långa perioder vara avstängd och även kollektivtrafiken får stora inskränkningar. Den sedan decennier planerade spårvägslinjen Operalänken förpassas åter bort till en osäker framtid. Konsekvenserna av alla dessa ingrepp i stadens funktioner måste redovisas i förväg och trovärdiga lösningar kunna presenteras innan bygget startar. Det finns gränser för hur stora problem man kan skapa innan stadens funktioner drabbas av bestående men. Trafikverket måste presentera trovärdiga lösningar och inte bara ha egna förhoppningar om att problemen skall kunna lösas efter hand. Säkerhet Av utrymmes- och kostnadsskäl byggs den grävda tunneln som en dubbelspårstunnel utan separat evakueringstunnel. Det är oklart om de planerade utrymmesschakten ger tillräcklig säkerhet för evakuering eller annan insats från Räddningstjänsten. Inte heller här har Trafikverket presenterat en övertygande plan över hur man vill lösa säkerhetsfrågorna och detta bör heller inte överlåtas till Trafikverkets eget avgörande. För vägtunnlar gäller idag ett krav på att en fristående organisation gör säkerhetsutvärdering av den föreslagna konstruktionen. Detta krav bör även ställas på den föreslagna tunneln. Riksintresse I ett tidigare beslut har Regeringen utnämnt Hagastationen till Riksintresse. Detta skedde uppenbarligen på förslag från Trafikverket. Som skäl anger verket endast kortfattat att Västlänken är av särskild regional betydelse. Det är en planerad tågtunnel under Göteborg som kommer förbättra kapaciteten i järnvägssystemet. En beslutad järnvägsutredning finns. Sakskälet kan på goda grunder ifrågasättas. Det tidigare Banverket hade inte samma uppfattning, tvärtom betecknade man Hagatunneln som ett exempel på projekt som inte borde genomföras. Så sent som 2007 fanns Hagatunneln inte upptagen i Trafikverkets förteckning över riksintressen. Något har hänt i Trafikverkets beredning av ärendet som aldrig har redovisats. Att definiera ett riksintresse får omfattande konsekvenser för planarbetet. Det måste därför ställas höga krav på motivering, transparens och tydlighet i beslutet.

4 När Trafikverket plötsligt definierar tunneln som ett riksintresse uppstår en konflikt med det tidigare definierade riksintresset Göteborgs innerstad. Länsstyrelsen har enbart prövat Miljökonsekvensbeskrivningen enligt 6 kap. Någon avvägning mellan de motstridiga intressena har inte gjorts. Bestämmelserna om vad som skall ingå i ett riksintresse är oklara: (Riksrevisionen) Trafikverket har för sin del tolkat bestämmelserna enligt följande: (Trafikverket) Miljöbalkens skyddsregler förefaller svåra att tillämpa på en ännu icke byggd tunnel. Regeln är framför allt till för att skydda ett planerat projekt från andra planerade anläggningar, inte för att slå ut tidigare införda skyddsbestämmelserna. Inte heller i Plan- och Bygglagen eller i Lagen om byggande av järnväg finns några bestämmelser som kan motivera att en järnvägsstation i Haga upphöjs till Riksintresse. Att spårkapaciteten söderut från Göteborg kan vara ett Riksintresse är naturligt, men för en station just i Haga är beslutet knappast motiverat.

5 För Trafikverket medförde regeringsbeslutet stora fördelar. Tunneln innebär omfattande ingrepp i riksintresset Göteborgs medeltida stadskärna. I tunnelns väg ligger också ett stort antal objekt som faller under Miljöbalkens 1 kap 1 och som skyddas av bestämmelser i 3 kap. 6. Men genom att få stationen i Haga klassificerad som Riksintresse ställs två Riksintressen mot varandra i beslutsprocessen. Därmed lyckas Trafikverket kortsluta Miljöbalkens skyddsregler. Trafikverket har på egen hand beslutat att tunnelns riksintresse är viktigare än Göteborgs stadskärna och Trafikverket avgör också hur skyddsbestämmelserna skall påverka tunnelns konstruktion. Lagstiftningen har inte fungerat på det sätt som avsågs. Bestämmelserna om Riksintresse har under senare år kritiserats: I samma anda skriver Sveriges Kommuner & Landsting: Med tanke på den kritik som framförts mot systemet med riksintressen och den bristande stringensen i regeltolkningen måste mycket större krav ställas på utvärderingen vid tillåtlighetsprövningen än vad som skett denna gång. Stationen i Haga är helt och hållet ett politiskt projekt som drivits av Regionen sedan dess tillkomst. Ingen statlig myndighet har tidigare påtalat något behov av en järnvägsstation i Haga. Syftet med Riksintressen måste vara att väga olika nationella intressen mot varandra, inte att en statlig myndighet börjar driva lokal politik på det sätt som nu skett. Tunnelbygget strider mot viktiga kultur & miljöintressen och en annan lösning borde planeras.

6 Samhällsekonomisk bedömning Sedan länge används i Sverige ett system med samhällsekonomiska kalkyler för att rangordna utbyggnadsplanerna för olika trafikprojekt. Kalkylen för tunneln beräknades först av dåvarande Banverket till -0,57, ett av de mest olönsamma projekt som dåvarande Banverket räknat på och det enda som betecknades med NEJ i förslaget till Nationell Plan Kalkylen var dessutom felaktig eftersom de positiva följderna av en utbyggnad till Borås hade räknats med, däremot inte motsvarande kostnader. I den ursprungliga kalkylen fanns kostnaderna för anslutningen i Olskroken inte med. Eftersom Olskroken främst är en anslutning av tunneln till järnvägsnätet finns egentligen inga egna nyttor med investeringen, de är redan tillgodoräknade för tunneln. Trots detta lyckas man göra en ny kalkyl för Olskroken, som dock fortfarande är negativ. Genom nya och okända värden, när man slår samman dessa två negativa kalkyler, fick man plötsligt år 2013 en förbättring från -0,57 till -0,12. Trafikverket anser därmed att investeringen är i balans, det verkar mer naturligt at konstatera ett fortsatt stor underskott. Ingen förklaring lämnas till denna nya uträkning och det är svårt att tro att resultatet är korrekt. Eftersom värdet fortfarande är negativt borde tunneln rimligen inte byggas. När kalkylen inte ger det önskade resultatet inför Trafikverket istället ett nytt begrepp, samhällsekonomisk bedömning. Denna förefaller mest vara en ganska okvalificerade gissningar som har mer drag av Trafikverkets önsketänkande. Ingen riktig uträkning förklarar varför stationen i Haga kommer att leda till kraftigt ökat resande. Antalet resenärer till Haga totalt med kollektivtrafiken är cirka resor per dag, varav tågpendlarna sannolikt står för cirka 10 %. I bästa fall kan direktresorna till Haga och Korsvägen står för cirka 1 % av Göteborgs kollektivresor. Några större regionalpolitiska effekter lär inte uppstå genom denna station. De tre stationslägena Centralen, Haga och Korsvägen ligger samtliga i redan idag tätbyggda områden. Korsvägen ligger så pass nära den befintliga stationen Liseberg att den inte kan anses vara en nyetablering. Trafikverket anför kommande exploateringseffekter kring stationerna som en icke prissatt fördel. Någon omfattande ny exploatering lär inte vara möjlig om man inte därmed avser en omfattande rivningsvåg i centrala Göteborg, Haga och Vasastaden, något som alls inte är önskvärt. Ökad tillförlitlighet för godstransporter är irrelevant eftersom inga godståg skall gå i tunneln och motsvarande kapacitetsförstärkning kan ske på annat, och billigare, sätt. Effektivare tågomlopp är nog också mest en förhoppning utan konkret underlag. De långsiktiga målen man hänvisar till är enbart subjektiva uppskattningar utan verifierat underlag. Det är inte troligt att stationen i Haga kommer att medföra en så kraftig ökning av tågresenärerna som Trafikverket beräknar.

7 Trafikverkets slutsats blir: Med hänsyn till att projekten har betydande positiva icke prissatta samt regionalekonomiska effekter bedöms utbyggnaderna av Västlänken samt planskildhet i Olskroken som samhällsekonomiskt motiverade. Man kan på samma grund lika gärna istället konstatera: Med hänsyn till att projekten har betydande negativa icke prissatta kulturella och miljömässiga effekter bedöms utbyggnaderna av Västlänken som samhällsekonomiskt omotiverat. Genom godtyckliga samhällsekonomiska bedömningar kan man eliminera värdet av en samhällsekonomisk kalkyl. Tidigare utredningar Den historiska beskrivning som Trafikverket lämnar är delvis helt missvisande. Tunneln har från början varit ett politiskt projekt som drivits av VG-region. När den av Regionen beställda kalkylen tagits fram ansåg Banverket att ekonomin var så dålig att man i egen regi räknade fram ytterligare en lösning Förstärkningsalternativet. Detta innebar ytterligare spår i tunnel genom Gårda. I den kapacitetsutredning som gjordes runt 2007 (och som redovisas i Riksrevisionens granskning) konstaterade man att en förutsättning för att kunna utnyttja Västlänken var att kapaciteten på Västra Stambanan och på Kust- till kustbanan måste byggas ut, i annat fall fyllde tunneln ingen funktion. Utbyggnaden av Västra Stambanan slopades vid revideringen av planen 2007 efter kommunalt veto i Lerum. Därmed fanns inte längre förutsättningarna för tunnelbygget och Västlänken fanns därför inte med i förslaget till Nationell Plan som Banverket lämnade till Regeringen Efter påtryckningar från Regionen fattade Regeringen trots detta beslut om att Västlänken skulle läggas tillbaka i planen, men utan att tillföra de nödvändiga investeringarna i Stambanan eller i Olskroken. Regeringen förefaller vid detta tillfälle fattat beslut på mycket bristfälligt underlag, något som också framgår av Riksrevisionens granskning. Det var först när Riksrevisionens uppgifter blev kända som Trafikverket tvingades medge att Olskroken saknades i planeringen, denna återupptogs sedan Investeringsplaneringen har skett på oklara grunder. Kap.3 Genom Göteborg Fastighetsverket Tunneln kommer att passera under Skansen Lejonet och Residenset. Statens Fastighetsverk som förvaltar dessa fastigheter har framfört allvarliga invändningar, dels för problem under byggtiden men även för kommande skakningar i normal drift. Man kan inte garantera att byggnaderna klarar detta. Fastighetsverkets skrivelse har inte behandlats.

8 Postterminalen Tunnelbygget innebär också att spåranslutningen till Postterminalen bryts. Ny anslutning planeras via Göteborgs bangård, men när den anslutningen byggs framgår inte. Utan spåranslutning blir terminalen värdelös. Götatunneln Vid passagen av Götatunneln måste omfattande förstärkningsarbeten genomföras i tunneln som därmed måste stängas under varierande tider. Trafikstörningarna för alla dessa arbeten ha inte beräknats och kommer att allvarligt störa funktionerna i staden. Trafiklösningarna för området är inte trovärdiga. Liseberg Vid passagen genom Liseberg kommer omfattande rivningar att ske och stora arbeten genomföras i den östra delen av parken. Parkens möjlighet att fungera under byggtiden kan ifrågasättas. Centralen Med stationsbygget kommer den nuvarande tillfarten till Nordstans lastgata att stängas. Nordstan är ett av landets största köpcentra och är beroende av en väl fungerande varutillförsel. Det finns ingen bra redovisning för hur denna fråga kan lösas, vare sig under byggtiden eller i driftsskedet. Stora ombyggnader kommer att krävas även i den befintliga fastigheten. Området runt Centralen blir mycket svårt att nå för alla kategorier. Jernhusen Norr om den nuvarande stationen planeras en omfattande bebyggelse. En stor del av området ägs av Jernhusen AB, ett resultat av delningen av Statens Järnvägar. Området används bland annat för uppställning av tåg. Jernhusen har under åren visat större intresse för fastighetsförvaltning än för tågdrift och planerar därför att avveckla och bebygga delar av bangården när tunneln är klar. Vare sig Jernhusen eller Trafikverket anser sig ha ansvar för de olika trafikföretagens behov av uppställningsplatser för tåg. Utredningen om järnvägens organisation (N2013:02) har därför fått tilläggsdirektiv om att säkerställa tågdriftens behov av depåer och uppställningsytor. Innan detta betänkande har publicerats vet vi inget om de framtida möjliga planerna för området. Under alla förhållanden torde en exploatering ligga långt fram i tiden. Jernhusens uppdrag borde klarläggas. Haga Den södra uppgången från stationen avses placeras i ett nytt hus vid Handelshögskolan. Förslaget innebär rivning av Handelshögskolans lågdel, ett arkitektoniskt genomarbetat hus ritat av Carl Nyrén på 1950-talet. Lågdelen har dessutom den mest genomarbetade interiören med exklusiva material. Fastigheten ägs av statliga Akademiska hus som borde ha högre kulturhistoriska ambitioner än att medverka till denna rivning till förmån för en

9 tunneluppgång. Akademiska Hus visar också motsvarande bristande bevarandeintresse när det gäller den tidigare Hovrätten, en fastighet som nu ingår i den planerade Campus Näckrosdammen, ett projekt med viss koppling till den planerade stationen Korsvägen. Akademiska hus bör visa ett större kulturhistoriskt engagemang. Hagaparken Hagaparken och den angränsande Kungsparken är idag en vacker och ganska lugn miljö. Genom tillkomsten av stationen kommer karaktären på området att förändras och blir istället en stökig stationsplan. Eftersom få resenärer har mål runt Haga kommer de flesta tvingas byta till buss eller spårvagn. Den nuvarande hållplatsen måste byggas ut för att hantera många fler passagerare och fordon, något som kommer att inkräkta på parken. De känsliga kulturmiljöerna i Haga och Vasastaden kommer att ta allvarlig skada och nya krav på rivning och nybyggnation (i namn av stadsutveckling) riskerar att följa i stationens spår. Miljön runt Hagaparken måste skyddas. 4. Konsekvenser Mål och Kommunala konsekvenser Dessa två avsnitt speglar mest Trafikverkets egna funderingar och åsikter, några egentliga fakta som stöder resonemanget redovisas inte. Restidsvinster De restidsvinster som redovisas är huvudsakligen beroende av investeringar som inte berör tunneln. För flera av dessa finns heller inga beslut fattade, en eventuell utbyggnad av en ny bana till Jönköping lär under alla förhållanden ligga mycket långt fram i tiden. För många resenärer blir resultatet istället förlängda restider eftersom omvägen via Haga tar längre tid. Hur detta finns inräknat i den ekonomiska kalkylen framgår inte. Rivningar Tunnelbygget medför omfattande rivningar av hus och anläggningar på ett sätt som vi inte har sett i Göteborg på många år, 17 olika objekt kommer att rivas helt eller delvis och för ytterligare 6 fastigheter kommer en omfattande påverkan att ske. Detta innebär en stor kapitalförstöring och förlust av kulturhistoriska värden. För inlösen av dessa objekt har Trafikverket en budget på 495 miljoner kr. Om detta är tillräckligt vet vi inte, några summor för de enskilda objekten redovisas inte. Järnvägsplanens beskrivning är som en katalog av argument för att inte genomföra projektet. Naturmiljö En omfattande förstörelse av naturmiljön i Göteborg blir följden om tunneln byggs, framförallt vid Allén och vid resterna av parken kring Bergslagsbanans station, men även på andra platser. Att stora delar av trädbeståndet kommer att avverkas nämns endast i förbigående och på någon enstaka rad.

10 Allén anlades 1807, när befästningarna revs. Genom ett kungligt gåvobrev överläts marken till staden och staden ålades att anlägga en park och att vidmakthålla planteringarna för all framtid. Bestämmelsen i det kungliga gåvobrevet har aldrig upphävts och de där framförda kraven bör idag jämställas med reglerna om Kulturreservat i Miljöbalken 7 kap. 9. En byggnadsminnesförklaring borde också övervägas. Man kan därför ifrågasätta om Staten, genom Trafikverket, överhuvudtaget äger rådighet att disponera marken. Man kan också ifrågasätta om staden har rätt att detaljplanera området på ett sätt som medför att trädplanteringen i stor omfattning ödeläggs och att en stor hållplats planeras i parkområdet. Kungsparken måste skyddas. Barn Planbeskrivningen ger en förenklad och glättig bild av framtiden. Inget nämns om den finansiella börda som kommer att drabba kommande generation eftersom finansieringen av tunnelbygget inte är tillfredsställande löst. Kostnaderna för bygget ökar långt snabbare än beräknat och kostnaderna för den nödvändiga lånefinansieringen kommer att läggas till den redan höga beskattningen i Göteborg. Den höga skattesatsen i Göteborg kan bli ett hot mot befolkningsunderlaget. Påverkan under byggtiden Tunnelbygget kommer att skapa stora problem i staden. Avstängningar kommer att ske på många ställen och under lång tid. Hela området norr om Centralen grävs upp samtidigt som landfästet för den nya bron skall byggas i samma område, ingen vet hur trafiken till och från Hisingen skall hanteras. Götatunneln måste stängas periodvis under byggtiden. Vid Järntorget stängs trafiken i Allén, något som drabbar både ost/västförbindelsen och trafiken söderut mot Frölunda. Vid Korsvägen stängs trafiken söderut mot Mölndal och Johanneberg. Göteborg har redan stora trafikproblem med avstängningar och många trafikstörande åtgärder, något som påverkar handel och etablering av verksamheter. Staden kan komma att förlora sin roll som regionalt centrum om den inte kan nås på ett enkelt sätt. Planbeskrivningen ger ingen övertygande beskrivning att det kommer att vara möjligt. Kap.5 Genomförande och finansiering Enligt Lag om byggande av järnväg 4 ska den ges ett sådant läge och utformas så att ändamålet med järnvägen uppnås med minsta intrång och olägenhet utan oskälig kostnad. Hänsyn ska tas till stads- och landskapsbilden och till natur- och kulturvärden. Denna tunnel uppfyller inte järnvägslagens krav. Kostnad Trafikverket anger kostnaden till 20 miljarder kr i penningvärde Det är obegripligt varför verket fortsätter i alla kalkyler med detta värdeår. Enligt Trafikverkets egen långtidsplan är kostnaden för tunneln nu beräknad till kr i

11 2013 års penningvärde. Fördyringen under denna tid uppgår till nästan 17 %, långt över ett normalt kostnadsindex. Redovisningsmetoden innebär att alla aktuella kostnader, löner, hyror, material och anbud skall räknas tillbaka till ett fiktivt värde baserat på år När avtalet tecknades 2009 var kostnaden för tunneln beräknad till 16 miljarder. (Någon förklaring till varför det plötsligt blev 20 har aldrig lämnats). Med samma indexuppräkning kommande år blir kostnaden vid byggstart 28,4 miljarder. Trängselskatten och det statliga anslaget uppräknas däremot med andra indextal och det kommer efterhand att bli ett allt större gap mellan den kalkylerade och den bokförda kostnaden. Det framgår inte av Trafikverkets uppgifter hur denna differens skall hanteras. Är projektredovisningen bara någon sorts fiktiv kalkyl för att visa att man håller sig inom en tidigare given ram? Trafikverket betraktar alla beräkningar och alla uppgifter om indexuppräkningar som internt, hemligt arbetsmaterial. Dagens kalkyler har en stor osäkerhet. Liknande tunnelprojekt i på andra platser, Amsterdam, Köln, Stuttgart och Boston t.ex., har drabbats av förödande fördyringar, vår egen tunneldrivning i Hallandsåsen är också ett trist exempel på hur fel det kan bli! Aktuella kalkyler och beräkningar måste redovisas löpande av Trafikverket. Slutavräkning måste också göras för avslutade projekt i Blockavtal 1. Finansiering Finansieringen av tunneln är otillräcklig. Avtalet slöts för en beräknad kostnad om 16 miljarder, 30 miljarder för hela paketet, varav den lokala trängselskatten skulle betala ungefär hälften 14 miljarder. Med indexuppräkning kan den beräknade kostnaden vid byggstart nu uppskattas till 28 miljarder och 34 miljarder vid invigningen. Enbart tunneln kostar då lika mycket som hela paketet beräknades till när avtalet tecknades. Avtalet förutsätter vidare ett årligt anslag från staten på nästan 2 miljarder/år under byggtiden. Det blir svårt att argumentera för ytterligare statliga bidrag till trafikanläggningar i Göteborg under denna period, men för de cirka 19 miljarder statligt anslag som utlovats i avtalet kunde man istället genomfört många andra bättre lämpade projekt. Avtalet föreskriver också att Göteborg skall betala en markvärdesökningsskatt på 500 miljoner kr. Ingen har kunnat förklara varför denna skatt skall betalas av Göteborg och det återstår att se hur denna skatteinnovation skall kunna anpassas till skattelagstiftningen. Det Västsvenska paketet, där tunneln ingår, har marknadsförts som en kraftig ökning av det statliga bidraget till investeringar i Västsverige. Så är dock inte fallet. Statens bidrag till den Nationella planen var lika stor innan avtalet skrevs, den enda påtagliga förändringen var införandet av Trängselskatten. Denna skatt, som skall drabba Göteborgs befolkning under minst 25 år, skall bekosta tunnelbygget med 14 miljarder (indexuppräknas) plus alla kostnader för lånefinansieringen och driften av uppbördssystemet. På ett tidigt stadium

12 utlovades en folkomröstning om denna skatt och när denna sent omsider genomfördes blev resultatet ett klart och entydigt nej till denna finansiering. Det finns inget folkligt stöd för finansieringen. Kringkostnader Tunneln skapar en hög kapacitet för trafik med tåg som passerar Göteborg, men motsvarande kapacitet finns inte i det kringliggande järnvägssystemet. Riksrevisionen har i sin granskning uppskattat kostnaderna för att kunna utnyttja tunnelns kapacitet till ca 35 miljarder kr. Den totala kostnaden för tunnelprojektet inklusive kringkostnader, index och räntor kan då beräknas till nästan 90 miljarder, en ansenlig ökning från den första enkla kalkylen på 1980-talet som stannade på 3. Kapacitetsbristen finns i det kringliggande systemet.

13 Byggbeskrivning 1. Byggande Tunnelbygget kommer att negativt påverka trafiksituationen i Göteborg under hela byggtiden. Tunneln är tekniskt komplicerad med omväxlande sträckningar mellan berg och lera och svåra övergångar mellan de olika etapperna. Risken för tråkiga överraskningar under arbetet är stor. Det pågående kajbygget i Hamnkanalen har exempelvis tagit mycket längre tid och blivit nästan dubbelt så dyrt eftersom nya problem uppstått som inte fanns med i projekteringen. Långa avställningsperioder kommer att drabba Västra Stambanan, Västkustbanan, Kust till kustbanan och spårvägstrafiken. Ersättningstrafik måste då ske med buss, något som ger sämre service för resenärerna och högre kostnader för Regionen. Dessa problem och kostnader går inte ens att uppskatta idag. Busstrafiken drabbas också av speciella svårigheter genom att tillgängligheten till Nils E- terminalen försvåras och den nuvarande bussuppställningen kraftigt begränsas. För privatbilar blir det knappast möjligt att norrifrån nå Centralen och Nils Ericson-terminalen. Stora områden kommer att avsättas som arbetsytor. Landshövdingen lär blir instängd i sitt Residens, Operans tillbyggnad kan knappast genomföras och den sedan länge planerade nybyggnaden på Skeppsbron blir troligen ytterligare försenad eftersom stora arbetsområden behövs även där. Mellan Hagakyrkan och Skattehuset kommer ett stort område spärras av som arbetsplats och materialupplag. Det nyligen renoverade Rosenlundsområdet blir istället en gigantisk inoch utfart till tunnelarbetet. Arbetsområdena runt Korsvägen och Liseberg blir också mycket omfattande och kommer att skapa enorma problem i området. Distributionstrafiken får stora svårigheter i hela staden med framkomlighet och ändrade körvägar. För privatbilar redovisas inga lösningar alls. 2. Masstransporter Mycket omfattande transporter av stora volymer blir en naturlig följd av tunneldrivningen. Var dessa massor skall deponeras/mellanlagras redovisas bara sporadiskt. Möjligen är delar av dessa massor förorenade och måste hanteras enligt speciella rutiner. Om kostnaden av hela denna verksamhet är kalkylerad i projektkostnaden framgår inte heller.

14 Samrådsredogörelse Det framgår inte av samrådsredogörelsen att man på det tidigare Banverket var skeptisk till hela idén med tunneln till Haga och på eget initiativ tog fram Förstärkningsalternativet som en mer realistisk lösning. Det framgår heller inte att Riksrevisionen har påpekat att Regeringens beslut 2010 fattades på felaktigt underlag. Banverket hade inte tunneln med i sitt förslag till nationell plan eftersom erforderliga investeringar i Västra Stambanan strukits vid revisionen Kapacitetsbristen i det kringliggande systemet innebär att tunnelns kapacitet inte kommer att kunna utnyttjas. Riksrevisionens uppskattning av de tillkommande kostnaderna kommenteras inte. Enligt det relativt nyligen av EU antagna säkerhetsdirektivet för vägtunnlar skall en oberoende organisation utvärdera säkerhetsplanen för alla vägtunnlar. Denna regel bör tillämpas även på denna järnvägstunnel eftersom Räddningstjänsten har riktat allvarlig kritik mot Trafikverkets förslag och detta bör inte utvärderas av Trafikverket. För tunnelpassagen under Skansen Lejonet har samråd skett med Riksantikvarieämbetet, däremot inte med den förvaltande myndigheten Fastighetsverket. Fastighetsverkets kritiska skrivelse har inte behandlats, vare sig av Trafikverket eller Staden.

15 Miljökonsekvensbeskrivning Kap. 1 Bakgrund Även i MKB:n upprepas det felaktiga påståendet om att Göteborgs Central är överbelastad. Av den kapacitetsutredning som gjorts framgår klart att bristerna i det västsvenska systemet finns främst på Västra Stambanan mellan Göteborg och Alingsås samt på de södergående linjerna till Borås och Västkustbanan. Båda är enkelspåriga, Västkustbanan från Kungsbacka, trots ett Riksdagsbeslut redan 1989 om utbyggnad av hela sträckan till dubbelspår! Den begränsade kapacitet som finns på Göteborgs Central kan lösas med en bättre infart, ett snabbare signalsystem och en utbyggnad mellan Centralen och Almedal via Gårda. Dessa åtgärder föreslogs av dåvarande Banverket redan under järnvägsutredningen 2007 som ett bättre alternativ än tunneln. Trafikverket hänvisar vidare till en eventuell framtida utbyggnad av Götalandsbanan och anger felaktigt att den skall ansluta till tunneln. Kap.2 Regler Byggnationen regleras främst av Miljöbalken och Plan & Bygglagen. På oklara grunder har Trafikverket fått ett Regeringsbeslut på att en tågstation i Haga är ett Riksintresse. Beslutet får helt orimliga konsekvenser eftersom detta Riksintresse kan utnyttjas för att eliminera alla andra Riksintressen som finns i form av natur- och kulturvärden i Göteborgs innerstad. Miljöbalkens alla skyddsregler sätts ur spel och Trafikverket får fritt möjlighet att planera och genomföra bygget med bara vaga hänsynsregler som man själv tolkar. Omfattande bestämmelser finns också i Kulturmiljölagen, men även här visar det sig att dessa lätt kan reduceras till ett rundningsmärke hos Länsstyrelsen. Kap 3. Avgränsningar I MKB-arbetet görs en värdering av konsekvenserna under byggnationen. Denna utvärdering redovisas i en tabell men resultatet speglar i stor utsträckning Trafikverkets uppfattning. Om motsvarande tabell hade författats av någon annan, t. ex Miljöförvaltningen, så hade klassificeringen antagligen blivit en annan. För kulturmiljö, risk- och säkerhet och byggskedet anges stor påverkan. I andra fall verkar man ha tagit alltför lättvindigt på problemen: Stadsbilden påverkas bara måttligt, men under den långa byggtiden är påverkan stor och klassningen borde därför blivit så. Naturmiljö får bara liten påverkan trots att man ödelägger Kungsparken som rätteligen borde klassas som byggnadsminne. Rekreation får också bara liten påverkan trots omfattande ingrepp i centrala delar runt kanalerna vid älven och i Liseberg.

16 Buller, vibrationer och stomljud kan komma att bli mycket mer störande än beräknat, även efter färdigställandet. Så har t.ex. skett i Ale. Risker med farligt gods får bara liten påverkan trots att en omfattande hantering av farligt gods kommer att ske under byggtiden. MKB:n har alltför lättvindigt avfärdat problemen under byggtiden. Den omfattande byggtrafiken redovisas i en tabell men kommenteras inte som något problem. Tunga lastbilar på trånga centrumgator med ett par minuters mellanrum under hela dagar och under lång tid blir givetvis ett stort problem. Trafikfrågorna är generellt inte redovisade, man bara förmodar att man kan lösa detta under planeringens gång. Grundläggning i Haga och Vasastaden är vanligen gjord på rustbädd. En sänkning av grundvattennivån kan medföra svåra bestående skador på fastigheterna. Kap. 5 Nollalternativet Trafikverkets beskrivning av noll-alternativet är gravt missvisande. Istället för denna mycket kostbara anläggning så förutsätts inga investeringar alls ske under de kommande åren och detta skulle då allvarligt påverka Göteborgs framtid. Så kan man inte beskriva läget. Alternativet till tunneln blir naturligtvis andra lösningar som på ett bättre sätt ansluter till Översiktsplanens tankar på stadens framtida utveckling. Staten har fortfarande ett ansvar att förvalta och driva sina anläggningar i Göteborg, detta ansvar upphör inte även om en annan lösning väljs för järnvägstrafiken. Kap. 8 Kulturmiljö Tunnelbygget får en omfattande påverkan på kulturarvet. Skansen Lejonet förlorar sin karaktäristiska form genom en utfyllnad åt väster. Vallar, kulturlager och historiska spår försvinner. Centrala staden förlorar mycket av sin anknytning till älven och kanalerna under byggtiden. Den historiska kopplingen förloras och det är osäkert om den helt kan återställas. Allén blir delvis helt förstörd när området vid Haga blir byggarbetsplats. Även efter färdigställandet kommer detta ingrepp att vara påtagligt för kommande generationer. En kraftigt utökad spårvagns- och busshållplats kommer att placeras på parkmark. Landeriet i Johanneberg förlorar sin park och trädgårdsanläggning. Dessa omfattande ingrepp i stadsmiljön anser dock Trafikverket vara måttliga. Kap 9 Naturmiljö Tunneln passerar flera känsliga naturområden. Säveåns mynning är Natura 2000-område för det gäller speciella bestämmelser. Andra områden som drabbas är Bergslagsbanans park, trädplanteringarna på Packhusplatsen, Allé-stråket, Liseberg, Skår och Mölndalsån. En omfattande trädfällning kommer att genomföras och miljön i vissa områden kommer inte att kunna återställas.

17 Länsstyrelsens prövning Den av Trafikverket upprättade järnvägsplanen har översänts till Länsstyrelsen för prövning. Länsstyrelsen har prövat järnvägsplanen enligt Miljöbalkens 6:e kapitel och konstaterar att planen uppfyller aktuella krav. Länsstyrelsen Länsstyrelsen lyfter dock fram ett antal frågor som måste behandlas vid ärendets fortsatta beredning, t.ex. Natura 2000-prövning. Enligt Miljöbalken 6 kap. 7 andra stycket 4 bör planen innehålla Vägvalet anser att Trafikverket borde redovisat en alternativ lösning t.ex. enligt det av Banverket framtagna Förstärkningsalternativet som inte har samma omfattande negativa konsekvenser för miljön. Länsstyrelsen förefaller dock inte ha ställt något sådant krav. Vi tycker detta är olyckligt eftersom Länsstyrelsen samtidigt uttrycker stark kritik mot Trafikverkets värdering av kulturmiljön.

Reservation Ärenden 33 & 34 - Västlänken

Reservation Ärenden 33 & 34 - Västlänken Reservation Ärenden 33 & 34 - Västlänken Allmänt Vägvalet anser att de föreslagna detaljplanerna inte bör genomföras. Motiveringen framgår nedan: Tågtunneln i Göteborg (Västlänken) var från början ett

Läs mer

Gårdagruppens yttrande över Järnvägsplaner för Olskroken Planskildhet och Västlänken (dnr TRV 2013/92338)

Gårdagruppens yttrande över Järnvägsplaner för Olskroken Planskildhet och Västlänken (dnr TRV 2013/92338) Till Trafikverket Region Väst 405 33 Göteborg goteborg@trafikverket.se Gårdagruppens yttrande över Järnvägsplaner för Olskroken Planskildhet och Västlänken (dnr TRV 2013/92338) Efter att ha tagit del av

Läs mer

Järnvägsbygge är också samhällsbygge!

Järnvägsbygge är också samhällsbygge! Järnvägsbygge är också samhällsbygge! Samhällsutveckling Samtliga trafikslag, fjärr-, gods-, region- och pendeltåg, efterfrågar ytterligare tåglägen. Därför behöver Västra Stambanan tillföras mer spårkapacitet

Läs mer

Naturskyddsföreningen i Stockholms län

Naturskyddsföreningen i Stockholms län Naturskyddsföreningen i Stockholms län Stockholm 2006-09-28 Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Komplettering av överklagande av Vägverkets fastställelse (PP 30 A 2006:3798) av arbetsplan för ombyggnad/omläggning

Läs mer

2012-01-07. Synpunkter på Remissutgåva augusti 2011 av Trafikplan för Nynäshamns

2012-01-07. Synpunkter på Remissutgåva augusti 2011 av Trafikplan för Nynäshamns 2012-01-07 Synpunkter på Remissutgåva augusti 2011 av Trafikplan för Nynäshamns kommun Efter att ha tagit del av Remissutgåva augusti 2011 av Trafikplan för Nynäshamns kommun, vill Sorundanet framföra

Läs mer

30 juni 2008. Byggnadsnämnden Göteborgs stad oversiktsplan@sbk.goteborg.se. Yttrande över Förslag till Översiktsplan för Göteborg

30 juni 2008. Byggnadsnämnden Göteborgs stad oversiktsplan@sbk.goteborg.se. Yttrande över Förslag till Översiktsplan för Göteborg Naturskyddsföreningen i Göteborg Fjällgatan 3 E 413 17 Göteborg info.goteborg@snf.se 30 juni 2008 Byggnadsnämnden Göteborgs stad oversiktsplan@sbk.goteborg.se Yttrande över Förslag till Översiktsplan för

Läs mer

Detaljplan för dagvattendamm och serviceväg i Kronåsen, Tureberg, som berörs av Förbifart Stockholm

Detaljplan för dagvattendamm och serviceväg i Kronåsen, Tureberg, som berörs av Förbifart Stockholm Kommunledningskontoret Planbeskrivning Helena Johansson Sidan 1 av 10 Planarkitekt 08-579 216 57 Planbeskrivning Detaljplan för dagvattendamm och serviceväg i Kronåsen, Tureberg, som berörs av Förbifart

Läs mer

Ärendet behandlar godkännande av rapporten Lokaliseringsutredning, Tunnelbana Sofia - Gullmarsplan/söderort.

Ärendet behandlar godkännande av rapporten Lokaliseringsutredning, Tunnelbana Sofia - Gullmarsplan/söderort. JIL TJÄNSTEUTLÅTANDE Stockholms läns landsting 2015 os 03 Förvaltning för utbyggd tunnelbana LS 2015-0140 FUT 1501-0022 Ankom Stockholms läns landstin-' Landstingsstyrelsens beredning för utbyggd tunnelbana

Läs mer

VÄG 68 FÖRBI FORS, AVESTA KOMMUN VÄGUTREDNING 3 BEHOV AV FÖRÄNDRAD INFRASTRUKTUR. 3.1 Riksväg 68

VÄG 68 FÖRBI FORS, AVESTA KOMMUN VÄGUTREDNING 3 BEHOV AV FÖRÄNDRAD INFRASTRUKTUR. 3.1 Riksväg 68 3 BEHOV AV FÖRÄNDRAD INFRASTRUKTUR 3.1 Riksväg 68 Av alternativen från förstudien har tre korridorer valts att gå vidare att studeras närmare i den fortsatta planeringsprocessen. Alternativen Genom Fors

Läs mer

PM reviderat 2012-08-16 Stadsutveckling i anslutning till Västlänkens stationslägen

PM reviderat 2012-08-16 Stadsutveckling i anslutning till Västlänkens stationslägen Datum Diarienummer Sida 2012-06-29 2012-08-16 0635/11 1/6 Trafikverket Stora projekt Bo Lindgren 405 33 Göteborg PM reviderat 2012-08-16 Stadsutveckling i anslutning till Västlänkens stationslägen Bakgrund

Läs mer

YTTRANDE. Datum 2016-04-07 Dnr 1600335

YTTRANDE. Datum 2016-04-07 Dnr 1600335 Regionstyrelsen YTTRANDE Datum 2016-04-07 Dnr 1600335 1 (7) Näringsdepartementet n.registrator@regeringskansliet.se Remiss. Delrapport från Sverigeförhandlingen: Höghastighetsjärnvägens finansiering och

Läs mer

KOMMUNALFÖRBUNDET GR. GR prioriterar

KOMMUNALFÖRBUNDET GR. GR prioriterar Dnr: 09-154.20 Tjänsteutlåtande 2009-09-14 Georgia Larsson Förslag till yttrande över Nationell plan för transportsystemet 2010-2021 Göteborgsregionens kommunalförbund (GR) har i skrivelse från Västra

Läs mer

Ny älvförbindelse, samråd för järnvägsplan och vattenverksamhet

Ny älvförbindelse, samråd för järnvägsplan och vattenverksamhet Ny älvförbindelse, samråd för järnvägsplan och vattenverksamhet Samråd 22 november 2012 Patrik Fridh, projektledare Dagordning Presentation Bakgrund Ny bro över Göta älv; förslag och konsekvenser Prövningsprocesser

Läs mer

varbergs tunneln Nu fortsätter resan mot dubbelspår och ny station

varbergs tunneln Nu fortsätter resan mot dubbelspår och ny station varbergs tunneln Nu fortsätter resan mot dubbelspår och ny station Klartecken för Varbergstunneln Utbyggnaden av Västkustbanan till dubbelspår har pågått i många år. Den 21 mars 2013 kom regeringens tillåtlighetsbeslut

Läs mer

Regionala utvecklingsnämnden

Regionala utvecklingsnämnden Regionala utvecklingsnämnden Stina Nilsson Projektledare 040-675 32 58 Stina.J.Nilsson@skane.se YTTRANDE Datum 2016-03-18 Dnr 1600335 1 (7) Näringsdepartementet n.registrator@regeringskansliet.se Remiss.

Läs mer

Sammanfattnin: Bilaga

Sammanfattnin: Bilaga Bilaga Sammanfattnin: Uppdraget Mitt uppdrag har varit att utreda förutsättningarna för en utbyggnad av höghastighetsbanor för järnväg i Sverige. Jag har i enlighet med mitt direktiv analyserat om en eventuell

Läs mer

De gröna och öppna miljöerna som en gång fanns i området, är idag både få till antalet och fattiga i sin utformning. Stora verksamhetskomplex och

De gröna och öppna miljöerna som en gång fanns i området, är idag både få till antalet och fattiga i sin utformning. Stora verksamhetskomplex och 04 U t v e c k l i n g a v u t g å n g s p u n k t e r, u n d e r l a g o c h r i k t l i n j e r - f r å n t e o r i t i l l i d é 0 4 0 4 U t v e c k l i n g a v u t g å n g s p u n k t e r, u n d e

Läs mer

Förstudie slutrapport 2011-05-09. Lerums Kommun, Västra Götaland

Förstudie slutrapport 2011-05-09. Lerums Kommun, Västra Götaland Förstudie slutrapport 2011-05-09 Västra Stambanan, Göteborg Skövde, Punktinsatser för effektivare tågtrafik Förbigångsspår Lerum/Stenkullen Lerums Kommun, Västra Götaland Ärendennummer: TRV 2011/34318

Läs mer

Målbild Tåg 2035. - utveckling av tågtrafiken i Västra Götaland. PM 8 Västlänken

Målbild Tåg 2035. - utveckling av tågtrafiken i Västra Götaland. PM 8 Västlänken Målbild Tåg 2035 - utveckling av tågtrafiken i Västra Götaland PM 8 Västlänken 1 Målbild Tåg 2035 Underlagsrapport PM 8: Västlänken Arbetet med Målbild Tåg 2035 utveckling av tågtrafiken i Västra Götaland

Läs mer

Projekt Västlänken 2015 Projektnummer: TRV 2013/45076 Markör

Projekt Västlänken 2015 Projektnummer: TRV 2013/45076 Markör Projekt Västlänken 2015 Projektnummer: TRV 2013/45076 Markör Innehåll Bakgrund Syfte Metod och urval Resultat Kännedom Attityder till projektet Kontakter med Trafikverket Information Om Trafikverket Bakgrundsdata

Läs mer

Detaljplan för del av Kungsbacka 3:1, fl ytt av Göteborgsvägen Kungsbacka

Detaljplan för del av Kungsbacka 3:1, fl ytt av Göteborgsvägen Kungsbacka Planbeskrivning Detaljplan för del av Kungsbacka 3:1, fl ytt av Göteborgsvägen Kungsbacka Antagandehandling enkelt planförfarande Upprättad i februari 2012, reviderad i juni 2012 av FÖRVALTNINGEN FÖR PLAN

Läs mer

E6.21 Lundbyleden, delen Brantingmotet Ringömotet. Samråd December 2014 januari 2015

E6.21 Lundbyleden, delen Brantingmotet Ringömotet. Samråd December 2014 januari 2015 E6.21 Lundbyleden, delen Brantingmotet Ringömotet Samråd December 2014 januari 2015 Vägplan ger markåtkomst för vägen Planläggning Åtgärdsval Utredningsarbete VAR ska den nya vägen gå och HUR ska den utformas

Läs mer

Åtgärdsvalsstudie Västra stambanan genom Västra Götaland

Åtgärdsvalsstudie Västra stambanan genom Västra Götaland Åtgärdsvalsstudie Västra stambanan genom Västra Götaland Kortversion 2015-10-14 Västra stambanan är en av Sveriges viktigaste järnvägar. Banans kapacitet är idag fullt utnyttjad samtidigt som efterfrågan

Läs mer

1.5 Konsekvenser av vägförslaget. 1.6 Fastställelseprövning. 1.7 Kostnader. 1.8 Fortsatt arbete (genomförande)

1.5 Konsekvenser av vägförslaget. 1.6 Fastställelseprövning. 1.7 Kostnader. 1.8 Fortsatt arbete (genomförande) underhåll. Cykelvägen som idag är kommunal blir på de delar som ingår i arbetsplanen statlig. Vid trafikplats Hjulsta övergår den cirkulationsplats som byggs för att ansluta Akallalänken till från att

Läs mer

Samlad effektbedömning

Samlad effektbedömning Samlad effektbedömning 1(6) Samlad effektbedömning OBJEKT: BYTESPUNKTER FÖR BUSS DATUM FÖR UPPRÄTTANDE: 2008-08-31 UPPRÄTTAD AV: ANDERS BJÖRLINGER SAMMANFATTANDE KOMMENTAR Upprustningsåtgärder av bytespunkter

Läs mer

Trafikverket, Borlänge

Trafikverket, Borlänge Västsvenska Handelskammaren Stefan Gustavsson Stefan.gustavsson@handelskammaren.net 031-825233, 0734-282134 Datum: 2012-03-30 Ärende: Remissvar TRV2012/17304 Trafikverket, Borlänge Yttrande över Transportsystemets

Läs mer

Detaljplan för del av Växthusvägen m.m. i stadsdelen Hässelby Villastad, Dp 2001-17301-54

Detaljplan för del av Växthusvägen m.m. i stadsdelen Hässelby Villastad, Dp 2001-17301-54 Utlåtande 2010:129 RIII (Dnr 311-1704/2010) Detaljplan för del av Växthusvägen m.m. i stadsdelen Hässelby Villastad, Dp 2001-17301-54 Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande. Detaljplan

Läs mer

SAMRÅD GRANSKNING ANTAGANDE LAGA KRAFT PLANBESKRIVNING DETALJPLAN FÖR HEDENLUNDSVÄGEN OCH DEL AV STATIONSGATAN I JÄRVSÖ. Planområdet i Järvsö

SAMRÅD GRANSKNING ANTAGANDE LAGA KRAFT PLANBESKRIVNING DETALJPLAN FÖR HEDENLUNDSVÄGEN OCH DEL AV STATIONSGATAN I JÄRVSÖ. Planområdet i Järvsö SAMRÅD GRANSKNING ANTAGANDE LAGA KRAFT PLANBESKRIVNING DETALJPLAN FÖR HEDENLUNDSVÄGEN OCH DEL AV STATIONSGATAN I JÄRVSÖ Planområdet i Järvsö LJUSDALS KOMMUN GÄVLEBORGS LÄN Datum 2016-02-26 Dnr 0370/13

Läs mer

Allmänna anläggningar Saltsjöqvarn och

Allmänna anläggningar Saltsjöqvarn och 2013-09-27 1 (11) STARTPROMEMORIA Allmänna anläggningar Saltsjöqvarn Dnr KFKS 2012/554-251 Projekt 9224 Allmänna anläggningar Danvikstrand Dnr KFKS 2012/556-251 Projekt 9225 Allmänna anläggningar Saltsjöqvarn

Läs mer

8.14 Samlad bedömning

8.14 Samlad bedömning 8.14 Samlad bedömning I detta och tidigare kapitel har förutsättningarna för och effekterna av en dragning av Norrbotniabanan inom respektive korridor redovisats. För att ge en mer helhetlig bild görs

Läs mer

Yttrande - Inriktningsunderlag inför transportinfrastrukturplaneringen för perioden 2018-2029

Yttrande - Inriktningsunderlag inför transportinfrastrukturplaneringen för perioden 2018-2029 2016-02-2323 Er ref: N2015/4305/TIF Vår ref: 2014/606-544 Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Yttrande - Inriktningsunderlag inför transportinfrastrukturplaneringen för perioden 2018-2029 Regionförbundet

Läs mer

ÖSTERÅKERS KOMMUN GRANSKNINGSUTLÅTANDE 2 1(5) Samhällsbyggnadsförvaltningen 2016-02-24

ÖSTERÅKERS KOMMUN GRANSKNINGSUTLÅTANDE 2 1(5) Samhällsbyggnadsförvaltningen 2016-02-24 ÖSTERÅKERS KOMMUN GRANSKNINGSUTLÅTANDE 2 1(5) Detaljplan för BRÄNNBACKENS ARBETSOMRÅDE Österåkers kommun, Stockholms län. Ett förslag till detaljplan för Brännbackens arbetsområde har varit utställt på

Läs mer

Europakorridoren AB lämnar härmed följande remissvar till Förslag till nationell plan för transportsystemet 2014-2025, ärendenummer TRV 2012/38626.

Europakorridoren AB lämnar härmed följande remissvar till Förslag till nationell plan för transportsystemet 2014-2025, ärendenummer TRV 2012/38626. Europakorridoren AB lämnar härmed följande remissvar till Förslag till nationell plan för transportsystemet 2014-2025, ärendenummer TRV 2012/38626. Sammanfattning: Förslaget till nationell plan är väl

Läs mer

Götalandsbanan En interregional snabbtågsbana med nationella höghastighetståg

Götalandsbanan En interregional snabbtågsbana med nationella höghastighetståg Götalandsbanan En interregional snabbtågsbana med nationella höghastighetståg 2016-05-30 Innehåll Götalandsbanan av enorm betydelse... 3 Ulricehamn ställs utanför... 4 Nyttor som går förlorade... 4 Götalandsbanan

Läs mer

UTSTÄLLNINGSUTLÅTANDE

UTSTÄLLNINGSUTLÅTANDE UTSTÄLLNINGSUTLÅTANDE Detaljplan för del av Kärna 67:1, hyresbostäder i Hermansby socken, Kungälvs kommun PLANERING SAMHÄLLSBYGGNAD Mall skapad 041115 ADRESS Nämndhuset 442 81 Kungälv TELEFON 0303-23 80

Läs mer

Remiss - Förslag till nationell plan för transportsystemet 2014-2025

Remiss - Förslag till nationell plan för transportsystemet 2014-2025 Dnr KS-2013-328 Dpl 05 sid 1 (7) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Remissvar 2013-08-14 Peter Thörn, peter.thorn@karlstad.se Remiss - Förslag till nationell plan för transportsystemet 2014-2025 Dnr KS-2013-328 Dpl

Läs mer

Tjänsteskrivelse 1(3) Handläggare Dag Segrell Tfn 0142-851 50 Kommunstyrelsens förvaltning Datum Diarienummer 2016-03-07 KS/2015:280 Näringsdepartementet Ert diarienummer N2016/0179/TIF Svar på delrapport

Läs mer

Västlänken en tågtunnel under Göteborg

Västlänken en tågtunnel under Göteborg BRVT 2006:03:16 2006-02-09 Järnvägsutredning inklusive miljökonsekvensbeskrivning (MKB) Västlänken en tågtunnel under Göteborg Underlagsrapporter 03 Byggskedet 13 Mark, vatten och resursanvändning 04 Gestaltning

Läs mer

Ett samrådsmöte hölls i kommunhuset den 3 september 2012.

Ett samrådsmöte hölls i kommunhuset den 3 september 2012. PROGRAMSAMRÅDSREDOGÖRELSE Dnr KS/2012:80 Hur programsamrådet har bedrivits Plansamrådet har pågått under tiden 2012-09 03 2012-09-30 Ett samrådsmöte hölls i kommunhuset den 3 september 2012. Förutsättningar

Läs mer

byggskede och dess sociala konsekvenser

byggskede och dess sociala konsekvenser 5. Beskrivning av Olskroken planskildhet och Västlänkens byggskede och dess sociala konsekvenser 5.1 Beskrivning av föreslagen bygglösning 5.1.1 Allmänt Bygget av Olskroken planskildhet och Västlänken

Läs mer

Del 2.4 Översiktliga konsekvensbeskrivningar

Del 2.4 Översiktliga konsekvensbeskrivningar 30 Del 2.4 Översiktliga konsekvensbeskrivningar Nedan beskrivs översiktligt översiktsplanens konsekvenser vad gäller miljökonsekvenser, konsekvenser ur hälso-, säkerhet- och riskaspekter, sociala konsekvenser

Läs mer

Vägplan för ombyggnad av Väg 261 Ekerövägen i Ekerö kommun och Stockholms stad, Stockholms län, TRV 2012/19667

Vägplan för ombyggnad av Väg 261 Ekerövägen i Ekerö kommun och Stockholms stad, Stockholms län, TRV 2012/19667 Samfundet S:t Erik Stockholm YTTRANDE 2016-03-01 Trafikverket Ärendemottagningen Planprövning Box 810 781 28 Borlänge trafikverket@trafikverket.se Vägplan för ombyggnad av Väg 261 Ekerövägen i Ekerö kommun

Läs mer

FÖRDJUPADE TRAFIKSTUDIER FÖR NY ETABLERING INOM SOLBACKEN 1:3, YSTAD KOMMUN

FÖRDJUPADE TRAFIKSTUDIER FÖR NY ETABLERING INOM SOLBACKEN 1:3, YSTAD KOMMUN FÖRDJUPADE TRAFIKSTUDIER FÖR NY ETABLERING INOM SOLBACKEN 1:3, YSTAD KOMMUN Rapport Ramböll Trafik och Samhällsplanering Helsingborg 2 FÖRDJUPADE TRAFIKSTUDIER FÖR NY ETABLERING INOM SOLBACKEN 1:3, YSTAD

Läs mer

Höghastighetsbanor en samhällsbygge för stärkt utveckling och konkurrenskraft (SOU 2009:74). Svar på remiss, kontorsyttrande.

Höghastighetsbanor en samhällsbygge för stärkt utveckling och konkurrenskraft (SOU 2009:74). Svar på remiss, kontorsyttrande. STADSLEDNINGSKONTORET EXPLOATERINGSKONTORET TRAFIKKONTORET MILJÖFÖRVALTNINGEN Bilaga 1 2009-10-29 DNR 314-2120/2009 DNR E2009-000-01681 DNR T2009-000-03390 DNR 2009-011868-217 Kontaktperson stadsledningskontoret

Läs mer

Göteborg-Kornsjö Förslag till minskad restid

Göteborg-Kornsjö Förslag till minskad restid Tågförbindelsen mellan Göteborg och Oslo är i dagens läge mycket långsam och därmed knappast attraktiv, gäller främst person- men även godsstrafik. IC-förbindelsen Oslo-Göteborg är till och med långsammare

Läs mer

Bilaga 1. Nya färjeleder i Stockholm, Bergs oljehamn Frihamnen Utredning 100316

Bilaga 1. Nya färjeleder i Stockholm, Bergs oljehamn Frihamnen Utredning 100316 Bilaga 1. Nya färjeleder i Stockholm, Bergs oljehamn Frihamnen Utredning 100316 Sammanfattning Vägverket planerar en färjeled mellan Bergs oljehamn, Nacka, och Frihamnen, Stockholm. Syftet med färjeleden

Läs mer

DELRAPPORT UTVÄRDERING AV SVERIGEFÖRHANDLINGENS URVALSKRITERIER OCH BESLUTSUNDERLAG, MARS 2016

DELRAPPORT UTVÄRDERING AV SVERIGEFÖRHANDLINGENS URVALSKRITERIER OCH BESLUTSUNDERLAG, MARS 2016 DELRAPPORT UTVÄRDERING AV SVERIGEFÖRHANDLINGENS URVALSKRITERIER OCH BESLUTSUNDERLAG, MARS 2016 Det har gått nästan två månader sedan Sverigeförhandlingen lämnade sitt besked om att höghastighetsbanans

Läs mer

Tunnelbana till Nacka löser inte, åtminstone inte ensam, Nacka och Värmdös behov av snabbare och bättre kollektivtrafik

Tunnelbana till Nacka löser inte, åtminstone inte ensam, Nacka och Värmdös behov av snabbare och bättre kollektivtrafik 1 Stockholms läns landsting, Traikförvaltningen 105 73 Stockholm Synpunkter från Naturskyddsföreningen i Stockholms län, Stockholms Naturskyddsförening, Naturskyddsföreningen i Nacka, Saltsjöbadens Naturskyddsförening

Läs mer

Hearing inriktningsproposition 30 mars

Hearing inriktningsproposition 30 mars Underlag gemensam presentation Hearing inriktningsproposition 30 mars Representanter på scen: Elvy Söderström, Joakim Berglund (BK, agerar även samtalsledare) Lorents Burman (NBB) Eva Lindberg (OKB / Gävleborg)

Läs mer

Den nya översiktsplanen föreslår en fördubbling av antalet åretruntboende i Marstrand. 1 Vilka idéer har ditt parti om hur detta skall bli verklighet?

Den nya översiktsplanen föreslår en fördubbling av antalet åretruntboende i Marstrand. 1 Vilka idéer har ditt parti om hur detta skall bli verklighet? Nedan följer svar på era frågor från Utvecklingspartiet! Den nya översiktsplanen föreslår en fördubbling av antalet åretruntboende i Marstrand. 1 Vilka idéer har ditt parti om hur detta skall bli verklighet?

Läs mer

SYNPUNKTER PÅ DETALJPLAN FÖR FALSTERBO 2:22 M FL flerbostadshus vid Sjögatan i Falsterbo

SYNPUNKTER PÅ DETALJPLAN FÖR FALSTERBO 2:22 M FL flerbostadshus vid Sjögatan i Falsterbo Miljö- och stadsbyggnadsförvaltningen Vellinge kommun 235 81 Vellinge SYNPUNKTER PÅ DETALJPLAN FÖR FALSTERBO 2:22 M FL flerbostadshus vid Sjögatan i Falsterbo Falsterbonäsets Naturvårdsförening har tagit

Läs mer

Planarkitekt. Ärende Beteckning Sida

Planarkitekt. Ärende Beteckning Sida Planutskott 2012-03-14 Plats: Lilla sessionssalen, Medborgarhuset, Arlöv Tid: 2012-03-22 kl. 9:00 Vid eventuellt förhinder var god meddela Er ersättare. Denna kallelse utgår även till ersättarna för kännedom.

Läs mer

RISKBEDÖMNING STORA BRÅTA, LERUM

RISKBEDÖMNING STORA BRÅTA, LERUM repo001.docx 2012-03-2914 UPPDRAGSNUMMER 1340010000 EN KVALITATIV RISKBEDÖMNING MED AVSEEENDE PÅ TRANSPORTER AV FARLIGT GODS INFÖR PLANERAD ETABLERING AV BOSTÄDER I STORA BRÅTA, LERUMS KOMMUN Sweco Environment

Läs mer

Remissvar på nationell plan för transportsystemet 2014-2025 KS-2013/634

Remissvar på nationell plan för transportsystemet 2014-2025 KS-2013/634 Göran Nilsson Ordförandens förslag Diarienummer Kommunstyrelsens ordförande Datum KS-2013/634 2013-09-13 Kommunstyrelsen Remissvar på nationell plan för transportsystemet 2014-2025 KS-2013/634 Förslag

Läs mer

Ärendenr: TRV 2012/52688

Ärendenr: TRV 2012/52688 Ärendenr: TRV 2012/52688 Trafikverket Region Väst Magnus Andersson Samhälle Telefon: 0771-921 921 www.trafikverket.se magnus.b.andersson@trafikverket.se Direkt: 010-123 61 40 Beredningsunderlag till förslag

Läs mer

Flackarp Arlöv, fyra spår Åtta kilometer utbyggnad av Södra stambanan

Flackarp Arlöv, fyra spår Åtta kilometer utbyggnad av Södra stambanan Flackarp Arlöv, fyra spår Åtta kilometer utbyggnad av Södra stambanan Grönt ljus för Flackarp Arlöv, fyra spår Många fördelar med utbyggnaden Efterlängtat tillåtlighetsbeslut från regeringen skapar stora

Läs mer

Penningpolitiken och Riksbankens kommunikation

Penningpolitiken och Riksbankens kommunikation ANFÖRANDE DATUM: 2007-10-08 TALARE: PLATS: Förste vice riksbankschef Irma Rosenberg Swedbank, Stockholm SVERIGES RIKSBANK SE-103 37 Stockholm (Brunkebergstorg 11) Tel +46 8 787 00 00 Fax +46 8 21 05 31

Läs mer

Tillägg till översiktsplanen för Tingsryds kommun, antagandehandling 2011. del 11 lov- och tillståndsprövning

Tillägg till översiktsplanen för Tingsryds kommun, antagandehandling 2011. del 11 lov- och tillståndsprövning del 11 lov- och tillståndsprövning 93 11 LOV- OCH TILLSTÅNDSPRÖVNING 11.1 Lagstiftning För att förenkla prövningen av vindkraftverk har ändringar gjorts den första augusti 2009 i Plan- och bygglagen, Miljöbalken

Läs mer

Program för Kv. Landstinget 3 och 5 m fl

Program för Kv. Landstinget 3 och 5 m fl VAXHOLMS STADSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN Vår beteckning STAD 2013:KS047 Streckad linje avser programområde Program för Kv. Landstinget 3 och 5 m fl Inledning Vaxholms stad är en expansiv kommun och efterfrågan

Läs mer

Rävåsskolan. www.karlskoga.se. 16 GC-väg är en förkortning för gång- och cykelväg.

Rävåsskolan. www.karlskoga.se. 16 GC-väg är en förkortning för gång- och cykelväg. Rävåsskolan Karlskoga kommun har genomfört trafikmätningar vid Rävåsskolan som visat en årsvardagsdygnstrafik (Åvadt) på 2500. Trafikvolymerna består till största delen av lätta fordon, andelen tung trafik

Läs mer

Samrådsmöte. Väg 2012, GC-väg Sjuntorp Glösemosse

Samrådsmöte. Väg 2012, GC-väg Sjuntorp Glösemosse Samrådsmöte Väg 2012, GC-väg Sjuntorp Glösemosse Dagordning 1. Presentation av oss från Trafikverket och Sweco 2. Syfte med dagens möte 3. Bakgrund till projektet 4. Vägplaneringsprocessen 5. Förutsättningar

Läs mer

Yttrande över remiss: Höghastighetsjärnvägens finansiering och kommersiella förutsättningar (SOU 2016:3)

Yttrande över remiss: Höghastighetsjärnvägens finansiering och kommersiella förutsättningar (SOU 2016:3) STADSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN Handläggare Kahlström Ola Datum 2016-03-02 Diarienummer KSN-2016-0190 Kommunstyrelsen Yttrande över remiss: Höghastighetsjärnvägens finansiering och kommersiella förutsättningar

Läs mer

Mellanköpinge del av 13:23 m. fl. Trelleborgs kommun, Skåne län

Mellanköpinge del av 13:23 m. fl. Trelleborgs kommun, Skåne län Program PROGRAMHANDLING till detaljplan för Mellanköpinge del av 13:23 m. fl. Trelleborgs kommun, Skåne län DP 159 Trelleborgs kommun Stadsbyggnadskontoret PLANERINGENS SYFTE Detta planprogram avses utgöra

Läs mer

Konsekvensanalys av delmål 1 Långsiktigt bevarande av kulturmiljöer under miljökvalitetsmålet Levande sjöar och vattendrag

Konsekvensanalys av delmål 1 Långsiktigt bevarande av kulturmiljöer under miljökvalitetsmålet Levande sjöar och vattendrag Bil 1. Konsekvensanalys av delmål 1 Långsiktigt bevarande av kulturmiljöer under miljökvalitetsmålet Levande sjöar och vattendrag (Riksantikvarieämbetets del av miljömålet) 2007-09-27 Inledning Föreliggande

Läs mer

Trafikutredning BROPORTEN. Tillhörande planprogram för Kärrängen Klöv, Upplands-Bro kommun. BROPORTEN Logistikcenter E18. Beställd av Structor

Trafikutredning BROPORTEN. Tillhörande planprogram för Kärrängen Klöv, Upplands-Bro kommun. BROPORTEN Logistikcenter E18. Beställd av Structor Tillhörande planprogram för Kärrängen Klöv, Upplands-Bro kommun. BROPORTEN Logistikcenter E18 Beställd av Structor BROPORTEN Version 2 Stockholm 2014-03-31 BROPORTEN Datum 2014-03-31 Uppdragsnummer Utgåva/Status

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (7) meddelad i Stockholm den 24 maj 2011 SÖKANDE Bostadsföreningen Plöjaren u.p.a. Ombud: Advokat Hans-Christian Löth Kriström Advokatbyrå KB Box 7184 103 88 Stockholm

Läs mer

3.3.8 DEN KOMMUNALA FINANSIERINGSPRINCIPEN

3.3.8 DEN KOMMUNALA FINANSIERINGSPRINCIPEN 3.3.8 DEN KOMMUNALA FINANSIERINGSPRINCIPEN STELLAN MALMER OCH PATRIK ZAPATA Finansieringsprincipen innebär att staten inte skall ålägga kommuner och landsting nya uppgifter utan att de får möjlighet att

Läs mer

Vägplan för väg 222 Skurubron Yttrande under utställning

Vägplan för väg 222 Skurubron Yttrande under utställning 2015-12-29 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2007/81-311 Kommunstyrelsen Vägplan för väg 222 Skurubron Yttrande under utställning Förslag till beslut Kommunstyrelsen antar förslaget till yttrande. Sammanfattning

Läs mer

Näringsdepartementet Mäster Samuelsgatan 70 103 33 Stockholm

Näringsdepartementet Mäster Samuelsgatan 70 103 33 Stockholm 2016-03-18 Näringsdepartementet Mäster Samuelsgatan 70 103 33 Stockholm Dnr N2016/00179/TIF Handläggare: Lars Sandberg Utkast: Remissyttrande Delrapport från Sverigeförhandlingen: Höghastigjärnvägens finansiering

Läs mer

PLANBESKRIVNING. Tallparksgården, Öregrund Östhammars kommun, Uppsala län. Upprättad 2014-03-11 Reviderad -

PLANBESKRIVNING. Tallparksgården, Öregrund Östhammars kommun, Uppsala län. Upprättad 2014-03-11 Reviderad - Dnr 2011SBN1258 1 (14) Samhällsbyggnadsförvaltningen PLANBESKRIVNING Tallparksgården, Öregrund Östhammars kommun, Uppsala län Upprättad 2014-03-11 Reviderad - Detaljplanen omfattar följande handlingar:

Läs mer

MKB - Ny detaljplan Ankdammsrondellen

MKB - Ny detaljplan Ankdammsrondellen Biliga 4 1/5 MKB - Ny detaljplan Ankdammsrondellen Utredningen Trafiklösning för Stockholmsregionen Beslut, vård och uppföljning av denna överenskommelse är tecknad mellan statens förhandlare och ledande

Läs mer

Lokal Utvecklingsplan för Rydsnäs, Ydre kommun 2010

Lokal Utvecklingsplan för Rydsnäs, Ydre kommun 2010 Lokal Utvecklingsplan för Rydsnäs, Ydre kommun 2010 Antagen av invånarna i Rydsnäs 2010-11-03. Ansvarig förtroendevald politiker: Anders Andersson Handläggare: Lennart Jonsson Arbetsmetod Planen har tagits

Läs mer

Med Skeppsbron återfår göteborgarna kontakten med vattnet. Staden får en ny spännande mötesplats vid älven mitt i centrala Göteborg.

Med Skeppsbron återfår göteborgarna kontakten med vattnet. Staden får en ny spännande mötesplats vid älven mitt i centrala Göteborg. 2015-08-27 Q&A Skeppsbron Med Skeppsbron återfår göteborgarna kontakten med vattnet. Staden får en ny spännande mötesplats vid älven mitt i centrala Göteborg. Detta händer just nu I augusti i år invigdes

Läs mer

Remissyttrande Förslag till införandeplan för ERTMS 2015-2025

Remissyttrande Förslag till införandeplan för ERTMS 2015-2025 1 2015-09-08 Trafikverket trafikverket@trafikverket.se Ralf Grahn Dnr 2015/Lu55 Er ref: Dnr TRV 2015/63202 Handläggare: Mattias Andersson Remissyttrande Förslag till införandeplan för ERTMS 2015-2025 Svensk

Läs mer

Planläggning... 3 Planmonopol... 3. De olika plantyperna... 3 Översiktsplan... 3 Områdesbestämmelser... 3 Detaljplan... 4 Fastighetsplan...

Planläggning... 3 Planmonopol... 3. De olika plantyperna... 3 Översiktsplan... 3 Områdesbestämmelser... 3 Detaljplan... 4 Fastighetsplan... Detaljplaner Detta informationsmaterial är upphovsrättsligt skyddat enligt lagen (1960:729) om upphovsrätt till litterära och konstnärliga verk. Varje eftertryck och/eller kopiering utan tillåtelse av

Läs mer

B EHOVSBEDÖMNING 1(8) tillhörande tillägg till detaljplan för fastigheterna Djurön 1:2 och 1:3 (Djurön 1:163 med närområde)

B EHOVSBEDÖMNING 1(8) tillhörande tillägg till detaljplan för fastigheterna Djurön 1:2 och 1:3 (Djurön 1:163 med närområde) 1(8) B EHOVSBEDÖMNING tillhörande tillägg till detaljplan för fastigheterna Djurön 1:2 och 1:3 (Djurön 1:163 med närområde) inom Dagsberg i Norrköpings kommun, fysisk planering den 22 oktober 2010 A N

Läs mer

Motion till riksdagen: 2014/15:972 av Catharina Elmsäter-Svärd (M) Fler vägar till jobb och tillväxt

Motion till riksdagen: 2014/15:972 av Catharina Elmsäter-Svärd (M) Fler vägar till jobb och tillväxt Enskild motion Motion till riksdagen: 2014/15:972 av Catharina Elmsäter-Svärd (M) Fler vägar till jobb och tillväxt Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad

Läs mer

Remissyttrande angående Järnvägsnätbeskrivning 2017

Remissyttrande angående Järnvägsnätbeskrivning 2017 1 2015-10-23 Trafikverket Dnr Lu 15/65 jnb@trafikverket.se Handläggare: Mattias Andersson TRV 2015/52378 Remissyttrande angående Järnvägsnätbeskrivning 2017 Svensk Kollektivtrafik är bransch- och serviceorganisation

Läs mer

PiteåPanelen. Rapport 8. Vinterväghållning. April 2010. Anna Lena Pogulis Kommunledningskontoret

PiteåPanelen. Rapport 8. Vinterväghållning. April 2010. Anna Lena Pogulis Kommunledningskontoret PiteåPanelen Rapport 8 Vinterväghållning April 2010 Anna Lena Pogulis Kommunledningskontoret 1.0 Svarsfrekvens Det är 89 personer 60 % av panelen som svarat deltagit i frågor kring vinterväghållning. Av

Läs mer

Västsvenska paketet och kollektivtrafiken

Västsvenska paketet och kollektivtrafiken Västsvenska paketet och kollektivtrafiken Enkel, bekväm och pålitlig. Västsvenska paketet lägger grunden för en Om du har rest i Göteborgstrakten på sistone kanske du har märkt att det är mycket som händer

Läs mer

Utreda behovet av och former för prioriterad kollektivtrafik. Utgöra ett underlag för fortsatt planering. Garantera att man inte bygger fast sig.

Utreda behovet av och former för prioriterad kollektivtrafik. Utgöra ett underlag för fortsatt planering. Garantera att man inte bygger fast sig. Kollektivtrafikstråket Helsingborg - Höganäs Juliet Leonette-Lidgren Samråd med allmänheten i Höganäs avseende Förstudie enligt lag om byggande av järnväg 2012-11-07 1 Förstudien ska... Utreda behovet

Läs mer

Cykelutredningens förslag Ökad och säkrare cykling en översyn av regler ur ett cyklingsperspektiv. (SOU 2012:70). Svar på remiss

Cykelutredningens förslag Ökad och säkrare cykling en översyn av regler ur ett cyklingsperspektiv. (SOU 2012:70). Svar på remiss Jeffery Archer Trafikplanering 08-508 260 67 jeffery.archer@stockholm.se Till Trafik- och renhållningsnämnden 2012-02-07 Cykelutredningens förslag Ökad och säkrare cykling en översyn av regler ur ett cyklingsperspektiv.

Läs mer

Uppdragsledare: Sophie Cronquist Sida: 1 av 12 2015-02-10 2015-02-23. Datum: Rev: Upprättad av: Sophie Cronquist Granskad av: Fredrik Johnson

Uppdragsledare: Sophie Cronquist Sida: 1 av 12 2015-02-10 2015-02-23. Datum: Rev: Upprättad av: Sophie Cronquist Granskad av: Fredrik Johnson PM angående utbyggnad av befintlig parkering för detaljplan Ändring av detaljplan för fastigheten Uddared 1:63 m fl, Oscarshöjd, Lerums kommun, Västra Götalands län. Uppdragsledare: Sophie Cronquist Sida:

Läs mer

ANTAGANDEHANDLING. Detaljplan för Utsälje 1:97. Inom kommundelen Segeltorp, Huddinge kommun

ANTAGANDEHANDLING. Detaljplan för Utsälje 1:97. Inom kommundelen Segeltorp, Huddinge kommun MILJÖ- OCH SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN SBN 2012-538 ANTAGANDEHANDLING Plankarta med bestämmelser Planbeskrivning Genomförandebeskrivning PLANOMRÅDE Detaljplan för Utsälje 1:97 Inom kommundelen Segeltorp,

Läs mer

I nollalternativet och alternativ A bedöms inte tillgängligheten påverkas längs sträckan.

I nollalternativet och alternativ A bedöms inte tillgängligheten påverkas längs sträckan. Tillgänglighet I nollalternativet och alternativ A bedöms inte tillgängligheten påverkas längs sträckan. De föreslagna åtgärderna i alternativ B och C ger överlag fortsatt god tillgänglighet till bostäder,

Läs mer

YTTRANDE 2013-04-16 Ärendenr NV-03113-13. Regionförbundet Uppsala län Via mail:

YTTRANDE 2013-04-16 Ärendenr NV-03113-13. Regionförbundet Uppsala län Via mail: 1 (7) SWE D I S H E NV I R O NME N T A L P R OTE C T I O N A GEN C Y Elin Forsberg Tel: 010-698 11 10 elin.forsberg @naturvardsverket.se YTTRANDE 2013-04-16 Ärendenr NV-03113-13 Regionförbundet Uppsala

Läs mer

Sociala och ekonomiska konsekvenser som berör projekt och planer inom Stadsmiljöavdelningens ansvarsområden

Sociala och ekonomiska konsekvenser som berör projekt och planer inom Stadsmiljöavdelningens ansvarsområden Checklista Hållbar utveckling vad gäller sociala och ekonomiska aspekter. De ekologiska aspekterna tas upp i Beslutsunderlag för BEHOVSBEDÖMNING/AVGRÄNSNING av miljökonsekvensbeskrivning (MKB) Sociala

Läs mer

Sammanställning av trafikförutsättningar för detaljplan Ubbarp 8:20 och Vist 10:25 mfl, Ulricehamns kommun

Sammanställning av trafikförutsättningar för detaljplan Ubbarp 8:20 och Vist 10:25 mfl, Ulricehamns kommun ULRICEHAMNS KOMMUN Sammanställning av trafikförutsättningar för detaljplan Ubbarp 8:20 och Vist 10:25 mfl, Ulricehamns kommun ADRESS COWI AB Skärgårdsgatan 1 Box 12076 402 41 Göteborg TEL 010 850 10 00

Läs mer

Behovsbedömning för planer och program

Behovsbedömning för planer och program BEHOVSBEDÖMNING 1 (13) Kommunstyrelseförvaltningen Behovsbedömning för planer och program Enligt Plan- och bygglagen (PBL), Miljöbalken (MB) och förordningen om miljökonsekvensbeskrivningar (1998:905)

Läs mer

3 Utredningsalternativ

3 Utredningsalternativ 3 U T R ED N I N GS A LT ER N AT I V O CH U R VA L SPRO CESS 3 Utredningsalternativ Det finns tre korridorer (Röd, Blå och Grön) för Ostlänken mellan Norrköping och Linköping som skiljer sig åt genom att

Läs mer

Yttrande över förslag till regional transportinfrastrukturplan för Skåne 2014-2025

Yttrande över förslag till regional transportinfrastrukturplan för Skåne 2014-2025 Sida 1 av 5 2013-09-09 Region Skåne 291 89 Kristianstad Yttrande över förslag till regional transportinfrastrukturplan för Skåne 2014-2025 Region Skåne har av regeringen fått i uppdrag att upprätta en

Läs mer

Detaljplan för Kv Linden m. fl., Odengatan, i Höganäs stad Höganäs kommun, Skåne län

Detaljplan för Kv Linden m. fl., Odengatan, i Höganäs stad Höganäs kommun, Skåne län HÖGANÄS KOMMUN Planavdelningen SAMRÅDSREDOGÖRELSE Detaljplan för Kv Linden m. fl., Odengatan, i Höganäs stad Höganäs kommun, Skåne län HANDLINGAR Program Redogörelse för programsamråd Plankarta, skala

Läs mer

Betänkande Ds 2011:6 Ökad konkurrens på det uppdragsarkeologiska området - vissa ändringar i kulturminneslagen

Betänkande Ds 2011:6 Ökad konkurrens på det uppdragsarkeologiska området - vissa ändringar i kulturminneslagen 1 (5) YTTRANDE 2011-05-11 Dnr: Ku2011/260/RS Societas Archaeologica Upsaliensis Kyrkogårdsgatan 8A Betänkande Ds 2011:6 Ökad konkurrens på det uppdragsarkeologiska området - vissa ändringar i kulturminneslagen

Läs mer

OSTLÄNKEN avsnittet Norrköping - Linköping Bandel JU2

OSTLÄNKEN avsnittet Norrköping - Linköping Bandel JU2 Investeringsdivisionen Projektdistrikt Mitt Handläggare (konsult) Granskad (konsult) Rev Diarienummer F08-10130/SA20 Godkänd (konsult) Rev Dokumentnummer 9651-00-031 Datum Assar Engström Assar Johanna

Läs mer

DETALJPLAN för del av BYN 1:4 "SÅNGHUSVALLEN 1" Ås, Krokoms kommun

DETALJPLAN för del av BYN 1:4 SÅNGHUSVALLEN 1 Ås, Krokoms kommun DETALJPLAN för del av BYN 1:4 "SÅNGHUSVALLEN 1" Ås, Krokoms kommun BESKRIVNING AV PLANEN OCH DESS MILJÖKONSEKVENSER 1 PLANHANDLINGAR Planhandlingarna består av denna beskrivning med bl.a. redovisning av

Läs mer

Kommittédirektiv. Utbyggnad av tunnelbanan och ökad bostadsbebyggelse i Stockholms län. Dir. 2013:22

Kommittédirektiv. Utbyggnad av tunnelbanan och ökad bostadsbebyggelse i Stockholms län. Dir. 2013:22 Kommittédirektiv Utbyggnad av tunnelbanan och ökad bostadsbebyggelse i Stockholms län Dir. 2013:22 Beslut vid regeringssammanträde den 28 februari 2013 Sammanfattning En särskild utredare, som ska fungera

Läs mer

SAMRÅDSREDOGÖRELSE Samråd UTLÅTANDE P 08004 Detaljplan för Södertälje Dubbelspår inom Södertälje Centrum Södertälje Hamn

SAMRÅDSREDOGÖRELSE Samråd UTLÅTANDE P 08004 Detaljplan för Södertälje Dubbelspår inom Södertälje Centrum Södertälje Hamn SAMHÄLLSBYGGNADSKONTORET Plan och Bygg 1(9) SAMRÅDSREDOGÖRELSE Samråd UTLÅTANDE P 08004 Detaljplan för Södertälje Dubbelspår inom Södertälje Centrum Södertälje Hamn 2008-10-24 BESLUT Stadsbyggnadsnämnden

Läs mer

Göteborgs Stad Norra Hisingen, tjänsteutlåtande 2(5) 1 PM från Västtrafik 2012-09-24 2 TU 2011-08-23, Dnr 1380/11

Göteborgs Stad Norra Hisingen, tjänsteutlåtande 2(5) 1 PM från Västtrafik 2012-09-24 2 TU 2011-08-23, Dnr 1380/11 Tjänsteutlåtande Utfärdat 2013-09-16 Diarienummer N140-0361/13 Utvecklingsavdelningen Birgitta Flärdh Telefon: 031-366 83 55 E-post: birgitta.flardh@norrahisingen.goteborg.se Yttrande till kommunstyrelsen

Läs mer

Motion (M) om busstrafiken i södra Kalmar

Motion (M) om busstrafiken i södra Kalmar TJÄNSTESKRIVELSE Datum Ärendebeteckning 2014-04-08 KS 2013/0658 Kommunfullmäktige Motion (M) om busstrafiken i södra Kalmar Förslag till beslut Kommunfullmäktige beslutar att kommunledningskontorets yttrande

Läs mer

Samlad effektbedömning för tidigare beslutade objekt i åtgärdsplanen 2010-2020 ( låsningar )

Samlad effektbedömning för tidigare beslutade objekt i åtgärdsplanen 2010-2020 ( låsningar ) Samlad effektbedömning 1(8) Samlad effektbedömning för tidigare beslutade objekt i åtgärdsplanen 2010-2020 ( låsningar ) OBJEKT: BVGb_006 Kraftsamling Göteborg, ofördelat Datum för upprättande: 2009-10-09

Läs mer