FAQ om YKB Yrkeskompetensbevis

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "FAQ om YKB Yrkeskompetensbevis"

Transkript

1 FAQ om YKB Yrkeskompetensbevis Vad står YKB för? Det står för Yrkeskompetensbevis. Vilken myndighet är ansvarig för Det gör Transportstyrelsen. Vad säger lagen om yrkeskompetens? Lagen innehåller bestämmelser om grundutbildning och fortbildning för dig som förare av gods- och persontransporter. Lagen innehåller också omfattningen på utbildningen och proven samt vilka som berörs av kravet på I lagen finns det krav på en grundutbildning alternativt en förkortad grundutbildning samt fortbildningen vart femte år. Förare som kan hänvisa till hävdvunna rättigheter omfattas inte av kraven på grundutbildning. Vem måste ha ett Förare av gods- och persontransporter som utför transporter i yrket vilka kräver körkortsbehörigheterna C/CE eller D/DE i hela EU. Vilka undantag finns från lagen om Undantag är förare av fordon som: o ej kan föras mer än 45 km/timme o används inom tull- brand- polis- räddningstjänst o flyttas i samband med reparation mm o används i räddningsinsatser o används i övningskörning/körträning o används för icke kommersiell transport o används för privat bruk o används för transport av eget material som föraren skall använda i sitt yrke När måste man ha ett När man väl har fått ett yrkeskompetensbevis måste man precis som med körkort ha det med sig hela tiden man är ute och kör. Du som får körkortsbehörighet efter den 10 september 2009 måste ta ett yrkeskompetensbevis direkt för att kunna köra yrkesmässig trafik. Du som har körkortsbehörighet den 10 september 2009 har 7 år på dig innan du måste ha att gått din fortbildning som ger dig ditt För körkortsbehörighet D/DE gäller: Du som fått körkortsbehörighet efter den 10 september 2008 måste ha det nu för att kunna köra yrkesmässig trafik. Du som hade körkortsbehörighet den 10 september 2008 har 7 år på dig innan du måste ha att gått din fortbildning som ger dig ditt OBS! Andra länder kan ha valt kortare tid än 7 år. Kontrollera med det land du ska köra i vad som gäller där. Var kommer idén med yrkeskompetensbevis ifrån? Från EU som beslutat om ett direktiv för höjd yrkesstatus och ökad trafiksäkerhet.

2 Hur lång är fortbildningen? Minst 35 timmar där varje delkurs omfattar minst 7 timmar. När måste man ha gjort klart min fortbildning? Den som får körkortsbehörighet efter den 10 september 2009 måste också ta ett yrkeskompetensbevis för att kunna arbeta som lastbilsförare. Sedan har man 5 år på sig att gå sin fortbildning för att få behålla sitt Har man behörighet före 10 september 2009 har man 7 år på sig innan man måste ha att gått sin fortbildning som ger Sedan har man 5 år på sig att gå sin fortbildning för att få behålla sitt OBS! Andra länder kan ha valt kortare tid än 7 år. Kontrollera med det land du ska köra i vad som gäller där. Varför ska man ta ett För att i hela EU måste förare av gods- och persontransporter som utför transporter i yrket vilka kräver körkortsbehörigheterna C/CE eller D/DE ha ett yrkeskompetensbevis efter 10 september Yrkeskompetensbeviset kommer vara en förutsättning för att överhuvudtaget kunna arbeta som lastbilsförare och/eller bussförare. Vad kostar grundutbildningen? Grundutbildning via gymnasieskolan eller liknande finansieras av stat och kommun som all annan gymnasial utbildning. För uppdragsutbildning är det upp till varje godkänd utbildningsgivare att prissätta sin utbildning. Kontakta några olika godkända utbildningsgivare för prisinformation. För godkända utbildningsgivare Vem ska betala grundutbildningen? Grundutbildning via gymnasieskolan eller liknande finansieras av stat och kommun som all annan gymnasial utbildning. För övriga är det en egenkostnad att ta ett Vad kostar fortbildningen? Det är upp till varje godkänd utbildningsgivare att prissätta sin utbildning. Kontakta några olika godkända utbildningsgivare för prisinformation. För godkända utbildningsgivare TYA räknar med en kurskostnad på kr för alla fem fortbildningsdagar. Till detta kommer arbetstidskostnaden. TYA kommer endast att erbjuda utbildning för sina anslutna företag. Var kan man gå grundutbildningen? Det finns utbildare över hela Sverige. Det viktiga är att gå till en av Transportstyrelsen godkänd utbildare. På Transportstyrelsens hemsida finns en lista på godkända utbildningsgivare. Med på listan är bara de som valt att vara med. Det kan finnas fler.

3 Var kan man gå fortbildningskurser? Det finns utbildare över hela Sverige. Det viktiga är att gå till en av Transportstyrelsen godkänd utbildare. På Transportstyrelsens hemsida finns en lista på godkända utbildningsgivare. Med på listan är bara de som valt att vara med. Det kan finnas fler. Hur lång är grundutbildningen? Yngre än 21 år = 280 timmar (utöver körkort) Äldre än 21 år = 140 timmar (utöver körkort) För körkortsbehörighet D/DE gäller: Yngre än 23 år = 280 timmar (utöver körkort) Äldre än 23 år = 140 timmar (utöver körkort) Räknas ADR repetition som fortbildning för Nej. Vem utfärdar I Sverige är det Transportstyrelsen som gör det. Var hittar man godkända utbildningsgivare? På Måste jag ha ett yrkeskompetensbevis för att kunna köra lastbil för privat bruk? Jag måste köra lastbil för att få med mitt jobbmaterial. Måste jag ha ett Jag jobbar som lastbilsmekaniker. Ibland måste jag hämta in en lastbil till verkstaden för reparation. Måste jag ha ett Vad innebär hävdvunnen rätt? Det är en övergångsregel som ger förare med körkortsbehörighet C/CE och D/DE rätt att slippa grundläggande utbildning och att avlägga prov om deras körkort är utfärdade innan lagen börjar tillämpas. D v s för den med D/DE före 10 september 2008 och för den med C/CE före 10 september Kan jag hänvisa till hävdvunna rättigheter om mitt körkort är återkallat? Nej, du måste kunna visa upp ett giltigt körkort med rätt behörighet.

4 Jag har fått ett yrkeskompetensbevis utfärdat. Måste jag ha med det när jag är ute och kör? Ja, om du har fått ett YKB utfärdat måste du ha det med när du kör yrkesmässigt, annars bötfälls du precis som om du inte har med dig ditt körkort. Även din arbetsgivare kan bötfällas. Om du före färd har anmält till Transportstyrelsen att ditt yrkeskompetensbevis är förstört eller har kommit bort ska du inte dömas till straff. Vad gör jag om jag tappat bort eller förstört mitt yrkeskompetensbevis i tvätten? Om du har tappat eller förstört ditt kort ska du anmäla detta till Transportstyrelsen. Om möjligt ska du bifoga det förstörda kortet med anmälan. Du får betala 120 kr för ett nytt kort. Varför kan inte yrkeskompetensbeviset kombineras med körkortet? Det främsta skälet till detta är att uppgifterna inte får plats på körkortet. Vad kan hända om jag som arbetsgivare anställer en förare som inte har Du kan dömas till böter. Stämmer det att den som kör i Danmark måste ta sitt yrkeskompetensbevis tidigare än den som bara kör i Sverige? Danmark har valt att ha hävdvunnen rätt i 3 år istället för 7 år som Sverige. Andra länder kan ha valt annan period för hävdvunna rättigheter. Kontrollera med det land du ska köra i vad som gäller där. Måste man skriva ett prov för att ta sitt Ja, om du genomgår grundutbildning. Nej, om du hävdvunna rättigheter och endast genomgår fortbildning. Var får man gå sin grundutbildning? Om man är svensk medborgare eller medborgare inom en annan stat inom EES och permanent bosatt i Sverige ska man få den grundläggande utbildningen i Sverige. Om man inte är medborgare i en stat inom EES får man ta den grundläggande utbildningen i Sverige om man är anställd eller anlitad av ett företag med säte i Sverige. Detsamma gäller den som har permanent uppehållstillstånd eller har arbetstillstånd utfärdat för förarjobb i Sverige. Var får man gå sin fortutbildning? Den som: o är svensk medborgare, o är medborgare i en annan stat inom EES, o inte är medborgare i en stat inom EES, o har permanent uppehållstillstånd eller har arbetstillstånd utfärdat för arbete i Sverige. får genomgå fortbildningen i Sverige om man är permanent bosatt i Sverige eller har arbete här. Kommer provet att finnas på andra språk än svenska? Nej.

5 Vad kostar det att få ut ett Det kostar 120 kr plus eventuella kostnader för fotografering. Vad kostar provet för Det kostar 220 kr. I vilka länder krävs det I EU:s 27 medlemsstater samt i Norge, Island och Liechtenstein. Infoga karta. Jag har både körkortsbehörighet för C/CE och D/DE samt hävdvunna rättigheter. Måste jag ta två Nej, du behöver bara ta ett Du väljer om du ska ta det för C/CE och D/DE. Jag har C/CE körkort? Hur påverkas jag av den nya lagen om Förutsatt att du bara kör i Sverige gäller: Om du ska arbeta som lastbilsförare måste du före 2016 ha genomgått fortbildning om minst 35 timmar där varje delkurs omfattar minst 7 timmar för att få ett Därefter måste du vart femte år genomgå fortbildning för att få förnya ditt Varför införs en ny lag om yrkeskompetens? Avsikten med lagen är att öka trafiksäkerheten och förbättra miljön. Det vill man uppnå genom att säkra att chaufförer har de kvalifikationer som idag är nödvändiga för en professionell yrkesförare samt att alla som ska köra gods eller persontransporter får en grundläggande utbildning utöver körkortsutbildningen. Vad skiljer det gamla yrkeskompetensbevis jämfört med det nya? Främsta skillnaden är kravet på obligatorisk utbildning, både grundutbildning och fortbildning. Man måste dessutom ha yrkeskompetensbeviset med sig vid färd och kunna visa upp det för polisen.

Lättläst om svenskt studiestöd

Lättläst om svenskt studiestöd Lättläst om svenskt studiestöd Grundläggande rätt för utländska medborgare 2014/15 1 2 Innehåll Vilka är länderna inom EU och EES?...7 Vilka krav behöver du uppfylla för att få svenskt studiestöd?...8

Läs mer

Körkort. Avgifter sid 24 Vägverkets förarprovskontor sid 25

Körkort. Avgifter sid 24 Vägverkets förarprovskontor sid 25 allt om körkort 1 2 Körkort spännande, ansvarsfullt och mycket att tänka på! Den här broschyren hjälper dig att hitta rätt bland de formella kraven för de olika körkortsbehörigheterna. Den vänder sig till

Läs mer

Innehåll. Körkort. Avgifter sid 24 Förarprovskontor sid 26

Innehåll. Körkort. Avgifter sid 24 Förarprovskontor sid 26 allt om körkort 1 2 Körkort spännande, ansvarsfullt och mycket att tänka på! Den här broschyren hjälper dig att hitta rätt bland de formella kraven för de olika körkortsbehörigheterna. Den vänder sig till

Läs mer

Frågor och svar om regeländringarna inom assistansersättningen den 1 juli 2013

Frågor och svar om regeländringarna inom assistansersättningen den 1 juli 2013 1 (13) Frågor och svar om regeländringarna inom assistansersättningen den 1 juli 2013 Uppdaterad: (vilka frågor som är nya eller har uppdaterats markeras i vänstermarginalen) 2013-06-11 2013-06-18 2013-07-19

Läs mer

Yrkesförarutbildning. Kom till oss i Sjöbo eller så kommer vi till dig! www.sydgym.se/yrkesforarutbildning

Yrkesförarutbildning. Kom till oss i Sjöbo eller så kommer vi till dig! www.sydgym.se/yrkesforarutbildning Yrkesförarutbildning Kom till oss i Sjöbo eller så kommer vi till dig! www.sydgym.se/yrkesforarutbildning Landets BÄSTA yrkesförarutbildning Yrkesförarutbildningen i Sjöbo På yrkesförarutbildningen i Sjöbo

Läs mer

Identitetskort för folkbokförda i Sverige

Identitetskort för folkbokförda i Sverige Identitetskort för folkbokförda i Sverige Från och med april 2013 ser Skatteverkets id-kort ut så här. Det id-kort som utfärdats mellan 2009 och mars 2013 är giltiga fram till den dag som anges på kortet.

Läs mer

Kan bostadsrätt bli bostadsfel? frågor och svar när hyresrätten ombildas.

Kan bostadsrätt bli bostadsfel? frågor och svar när hyresrätten ombildas. Kan bostadsrätt bli bostadsfel? frågor och svar när hyresrätten ombildas. En bättre värd? Allt fler kommuner planerar att sälja ut sina hyresrätter. Det väcker en hel del frågor och kanske du känner en

Läs mer

Regler för dig som vill arbeta som anställd i Sverige

Regler för dig som vill arbeta som anställd i Sverige Regler för dig som vill arbeta som anställd i Sverige Innehåll Om du är EU-/EES-medborgare 3 Identitetshandling 3 Arbetstillstånd och uppehållsrätt 3 Anställningsavtal och anställningsvillkor 3 Arbetsmarknadsförsäkringar

Läs mer

Kan bostadsrätt bli bostadsfel? frågor och svar när hyresrätten ombildas.

Kan bostadsrätt bli bostadsfel? frågor och svar när hyresrätten ombildas. Kan bostadsrätt bli bostadsfel? frågor och svar när hyresrätten ombildas. En bättre värd? Allt fler kommuner planerar att sälja ut sina hyresrätter. Det väcker en hel del frågor och kanske du känner en

Läs mer

Hur lånar jag på biblioteket?

Hur lånar jag på biblioteket? Bibliotekets startsida / Hur lånar jag på biblioteket? Hur lånar jag på biblioteket? På biblioteket kan du låna böcker, filmer, cd-skivor, tidskrifter och annat. För att låna behöver du ett bibliotekskort.

Läs mer

Myndighetens syn på. tillträde till utbildning

Myndighetens syn på. tillträde till utbildning Myndighetens syn på tillträde till utbildning 1 2 Utgiven av Myndigheten för yrkeshögskolan 2012 Dnr: YH 2012/3 ISBN-nr: 978-91-87073-05-2 Grafisk form: Markant Reklambyrå AB Myndighetens syn på tillträde

Läs mer

Upptäck 7 trick som förvandlar ditt nyhetsbrev till en kassako

Upptäck 7 trick som förvandlar ditt nyhetsbrev till en kassako LYSTRING FÖRETAGARE som vill ha fler referenser, högre intäkter och fler kunder, klienter eller patienter som jagar dig istället för tvärtom Upptäck 7 trick som förvandlar ditt nyhetsbrev till en kassako

Läs mer

Datum: 2008-09-17. Rubrik: Frågor och svar flytt av tjänstepensionen ITP del 2

Datum: 2008-09-17. Rubrik: Frågor och svar flytt av tjänstepensionen ITP del 2 ... 2 Så går flytten till...2 1. När kan jag flytta mitt intjänade pensionskapital?...2 2. Hur gör jag om jag vill flytta mitt kapital?...2 3. Jag vill inte göra flytten via e-legitimation på s hemsida.

Läs mer

Lättläst om att betala tillbaka. lån tagna efter den 30 juni 2001

Lättläst om att betala tillbaka. lån tagna efter den 30 juni 2001 Lättläst om att betala tillbaka lån tagna efter den 30 juni 2001 2015 1 2 Välkommen till CSN Här kan du läsa om hur du betalar tillbaka det lån som kallas annuitetslån. Det är pengar som du lånat när du

Läs mer

Möjlighet att leva som andra

Möjlighet att leva som andra Möjlighet att leva som andra Lättläst sammanfattning Slutbetänkande av LSS-kommittén Stockholm 2008 SOU 2008:77 Det här är en lättläst sammanfattning av en utredning om LSS och personlig assistans som

Läs mer

Ersättning vid arbetslöshet

Ersättning vid arbetslöshet PÅ LÄTTLÄST SVENSKA Ersättning vid arbetslöshet INFORMATION OM ARBETSLÖSHETSFÖRSÄKRINGEN 1 2 Det här är arbetslöshetsförsäkringen... 4 Vem gör vad?...... 6 När har du rätt till arbetslöshetsersättning?...

Läs mer

Det viktigaste du behöver veta om du ska fortsätta studera!

Det viktigaste du behöver veta om du ska fortsätta studera! 1 Det viktigaste du behöver veta om du ska fortsätta studera!! Spar och använd denna folder när du vill komma vidare i livet! Detta är en folder som vill hjälpa dig när du vill studera vidare oavsett om

Läs mer

Sommarjobb, tips och idéer

Sommarjobb, tips och idéer Sommarjobb, tips och idéer Vill du tjäna extra pengar under sommaren och samtidigt få ut det mesta av lovet? Då är det ett perfekt tillfälle att söka jobb under sommaren! Vem vet, kanske leder sommarjobbet

Läs mer

GALLERIX SVERIGE AB I KONKURS

GALLERIX SVERIGE AB I KONKURS GALLERIX SVERIGE AB I KONKURS Information om din anställning med anledning av konkurs Gallerix Sverige AB försattes i konkurs den 3 september 2013. Till konkursförvaltare har förordnats advokat Christoffer

Läs mer

När du som konsument köper en bil från en bilhandlare

När du som konsument köper en bil från en bilhandlare När du som konsument köper en bil från en bilhandlare Denna information innehåller de viktigaste regler som gäller för dig som konsument när du köper en bil från en bilhandlare. Den lag som reglerar köpet

Läs mer

Omställningsfonden för dig som blir uppsagd inom kommuner och landsting.

Omställningsfonden för dig som blir uppsagd inom kommuner och landsting. Omställningsfonden för dig som blir uppsagd inom kommuner och landsting. Omställningsfonden är en förmån för alla som jobbar inom kommuner, landsting och företag anslutna till Pacta. Förmånen innebär att

Läs mer

HANDBOK FÖR DEN GENERELLA ORDNINGEN FÖR ERKÄNNANDE AV EXAMENSBEVIS

HANDBOK FÖR DEN GENERELLA ORDNINGEN FÖR ERKÄNNANDE AV EXAMENSBEVIS EUROPEISKA KOMMISSIONEN GD Inre marknaden FRI RÖRLIGHET FÖR VAROR, LAGREGLERAD YRKESVERKSAMHET SAMT POSTTJÄNSTER Yrkesverksamhet som är lagreglerad beträffande kvalifikationer MARKT/D/8327/2001-SV Orig.:

Läs mer

Konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Lättläst version

Konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Lättläst version Konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning Lättläst version Konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning Här är konventionen omskriven till lättläst. Allt viktigt

Läs mer

Om din ansökan om slututbetalning kommer in till oss senare än tre månader efter klardatum kan det hända att du inte får några pengar alls.

Om din ansökan om slututbetalning kommer in till oss senare än tre månader efter klardatum kan det hända att du inte får några pengar alls. Allmänna villkor för företagsstöd Här finns de viktigaste villkoren som gäller alla företagsstöd. Du ska följa de allmänna villkoren. Om du inte gör det kan du få avdrag på ditt företagsstöd. Bilaga 1

Läs mer

Din rätt till vård och omsorg en vägvisare för äldre

Din rätt till vård och omsorg en vägvisare för äldre Din rätt till vård och omsorg en vägvisare för äldre VEM KAN FÅ HJÄLP? Socialtjänstlagen ger Dig rätt till hjälp i hemmet, äldreboende, dagverksamhet och annat bistånd om Du inte själv kan tillgodose Dina

Läs mer

VAD GÖR VI PÅ COLLECTUM FÖR DIG?

VAD GÖR VI PÅ COLLECTUM FÖR DIG? VAD GÖR VI PÅ COLLECTUM FÖR DIG? 2 miljoner tjänstemän har tjänstepensionen ITP som har kommit till genom ett kollektivavtal mellan Svenskt Näringsliv och PTK. På uppdrag av dem upphandlar Collectum, utan

Läs mer

TRAFIKTILLSTÅND YTL-ALLMÄNT TRAFIKTILLSTÅNDS- PRÖVNING

TRAFIKTILLSTÅND YTL-ALLMÄNT TRAFIKTILLSTÅNDS- PRÖVNING TRAFIKTILLSTÅND 20 YTL-ALLMÄNT Bestämmelserna om att bedriva yrkesmässig trafik finns sedan 2012-06-01 i EUförordning 1071/2009. Denna förordning kompletteras av en ny svensk yrkestrafiklag och en ny svensk

Läs mer

Mottagningsenheten i Söderhamn 010-4851083 (vardagar 8-16) Kundtjänst 0771-235235 www.migrationsverket..se

Mottagningsenheten i Söderhamn 010-4851083 (vardagar 8-16) Kundtjänst 0771-235235 www.migrationsverket..se 2014 Mottagningsenheten i Söderhamn 010-4851083 (vardagar 8-16) Kundtjänst 0771-235235 www.migrationsverket..se Skydd och asyl i Sverige Här finns information till dig som har sökt asyl i Sverige. Du kan

Läs mer

Upphandlingsreglerna - en introduktion på lättläst svenska

Upphandlingsreglerna - en introduktion på lättläst svenska Upphandlingsreglerna - en introduktion på lättläst svenska Upphandlingsreglerna en introduktion på lättläst svenska Innehåll 1. Inledning 7 --De som ska följa lagen om offentlig upphandling, LOU 8 --Det

Läs mer