plattan i mattan... YKB - utbildningen du behöver NU: Varför så bråttom? Vad gäller saken? Vad händer annars?

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "plattan i mattan... YKB - utbildningen du behöver NU: Varför så bråttom? Vad gäller saken? Vad händer annars?"

Transkript

1 hög tid for ykb

2 YKB - utbildningen du behöver NU: plattan i mattan... Senast den 10 september 2016 ska alla yrkesförare i Sverige ha utbildats och fått sina Yrkeskompetensbevis (YKB). Enligt svensk lag får man efter detta datum inte utföra yrkesmässiga tunga godstransporter överhuvudtaget, om man inte är YKBbehörig. Vi kan inte nog understryka vikten av att DU åkare såväl som förare förstår att det är bråttom. Halva tiden har gått sedan lagen utfärdades, och fortfarande står många förare helt eller delvis utan den nödvändiga utbildningen. Den här broschyren förklarar lagstiftningen. Den berättar också för dig vad just du behöver, vare sig du arbetar i ett litet, mellanstort eller rikstäckande företag. Oavsett om du är förare, åkare eller utbildare. Vi berättar även om hur de nödvändiga kurserna är uppdelade. Framförallt vill vi med den här publikationen vara tydliga: Det är dags att anmäla sig - nu. Vad gäller saken? Enligt EU-direktiv nr 2003/59 ska alla yrkesförare som utför gods- eller persontransporter på väg (C, CE, D eller DE-kort) ha ett yrkeskompetensbevis. Lagen innebär bland annat krav på grund- eller fortbildning. Yrkeskompetensbeviset gäller i fem år. Senast den 10 september 2016 måste ALLA yrkesförare för tungt gods ha sitt kompetensbevis. Varför så bråttom? TYA har indikationer på att många eller rent av de flesta av Sveriges yrkesförare väntar till sista minuten med att skaffa det nödvändiga kompetensbeviset. Det kan leda till en ohållbar situation det sista året: alla kan inte skaffa sig YKB samtidigt! Risken är stor för att många yrkesförare står utan sitt YKB den 11 september Och då stannar Sverige. Vad händer annars? Här är lagen entydig: den som inte har sitt YKB får inte transportera tungt gods. Blir en förare stannad av polisen väntar böter. Bill Rehn, vd Anders Jonzon, chef för kursverksamheten

3 Enligt Transportstyrelsens föreskrifter ska fortbildningen avse uppdatering av de viktigaste kunskaperna för yrkets utövande. Tyngdpunkten ska läggas på trafiksäkerhet och förarens säkerhet samt rationell bränsleförbrukning. Grundutbildning Fortbildning Vilka berörs av lagen? Sedan den 10 september 2009 gäller en ny lag för yrkesförare som kör tung lastbil. De nya kraven infördes samtidigt i alla EU-länder samt i Norge, Island och Liechtenstein. Lagen berör alla yrkesförare som kör tung lastbil (behörighet C/CE). För alla nya yrkes- förare är det numera obligatoriskt med grundutbildning. Alla yrkesförare som kör sådana fordon ska dessutom regelbundet gå en fortbildning. Här och på de följande sidorna berättar vi om de olika utbildningarna, och vad som gäller för just dig. De personer som tagit ett C-körkort efter den 10 september 2009 och avser att arbeta som förare av tung lastbil ska genomgå en särskild grundutbildning för att få yrkes- kompetensbevis (YKB). Utbildningen ska omfatta minst 280 timmar för förare under 21 år och minst 140 timmar för förare över 21 år. Vi avser inte att anordna denna grundutbildning utan hänvisar till gymnasieskolor, trafikskolor och andra utbildningsanordnare. De personer som har ett C-körkort utfärdat före den 10 september 2009 är undantagna kravet på grundutbildning. Däremot omfattas de av ett krav att fullgöra sin fortbildning före den 10 september Transportstyrelsens godkända utbildare hittar du på: Ett yrkeskompetensbevis gäller i fem år och föraren ska inom femårsperioden genomgå en fortbildning om minst 35 timmar. Kursen kan genomföras under en vecka, men kan även delas upp i max fem delkurser som ska omfatta minst sju timmar. Kursen ska vara genomförd senast under år (OBS. Förare som kör lastbil i utlandet kan behöva sitt yrkeskompetensbevis tidigare.) När du planerar att genomföra fortbildning är det viktigt att du förvissar dig om att utbildaren är godkänd av Transportstyrelsen. TYA har tagit initiativet till att tillsammans med Sveriges Åkeriföretag SÅ, Sveriges Trafikskolors Riksförbund STR, Volvo, Schenker samt NTF enas om innehållet i delkurserna. Detta för att så långt som möjligt undvika problem för de förare som genomför delkurserna hos olika kursanordnare. TYA har lång erfarenhet av att yrkesfortbilda förare och vi har så långt som möjligt anpassat kurserna efter åkeriernas och förarnas behov samtidigt som delkurserna tillgodoser lagstiftningens krav på innehåll och genomförande. På nästa uppslag berättar vi om hur vi genomför våra utbildningar. Varje delkurs omfattar minst sju timmar.

4 Den nödvändiga fortbildningen för Sveriges förare är på initiativ av TYA uppdelat i fem delkurser. Varje delkurs omfattar minst sju timmars lektionstid. Du behöver inte gå just TYA:s kurser, men din utbildare måste vara godkänd av Transportstyrelsen. TYA utbildar även utbildare. Många större företag skaffar sig genom dessa kurser egna utbildare, som sedan kan ge kurser internt på jobbet. Delkursernas mål är en sammanfattning av de mål som finns angivna i SFS 2007:1470. Vi reserverar oss för eventuella ändringar. För aktuell information, se vår hemsida: DELKURS 1 Sparsam körning Godstransporter Lagar och regler Ergonomi och hälsa Syfte/innehåll: Kursdeltagaren ska få ökad förståelse för tekniken och vikten av att spara bränsle på ett optimalt sätt. Mål: Kursdeltagaren ska kunna optimera bränsleförbrukningen. DELKURS 2 Syfte/innehåll: Kursdeltagaren uppdateras om de regler och bestämmelser som gäller för lastsäkring och rutiner vid lastning och lossning. Kursdagen kan i viss utsträckning branschanpassas då lastsäkring och lastning/lossning skiljer sig åt mellan de olika transportslagen. Mål: Kursdeltagaren ska efter utbildningen kunna de regler som gäller för lastning, lossning, lastsäkring och känna till de villkor som gäller för lagliga transporter. DELKURS 3 Syfte/innehåll: Kursdeltagaren uppdateras om de lagar och bestämmelser som gäller för arbetstider samt köroch vilotider inom och utom Sverige. Dessutom genomgång av reglerna för yrkesmässig trafik och övriga villkor som gäller för gods och transporter. Kursen belyser problematiken med människosmuggling och annan brottslighet i samband med gränspassager. Mål: Kursdeltagaren ska efter utbildningen kunna regler för arbetstider och färdskrivare samt känna till bestämmels DELKURS 4 Syfte/innehåll: Upplysa kursdeltagaren om vikten av god hälsa, bra kosthållning och att arbeta så ergonomiskt riktigt som möjligt. Mål: Kursdeltagaren ska kunna förebygga fysiska risker samt vara medveten om fysisk och psykisk förmåga. Säkerhet och kundfokus DELKURS 5 Syfte/innehåll: Säkerställa förarnas och medtrafikanternas säkerhet och bekvämlighet. Belysa riskerna i trafiken, agerande i krissituationer samt bidra till att företagets anseende höjs. Mål: Kursdeltagaren ska kunna utföra en transport på ett tryggt och säkert sätt och vara medveten om riskerna i trafiken. Kursdeltagaren ska därmed kunna bedöma krissituationer och dessutom kunna arbeta för att det egna företagets profil höjs. Här ser du vad de olika delkurserna innehåller. Du kan förstås läsa dem i vilken ordning du vill.

5 Alla i transportbranschen berörs av reglerna om YKB. Här ser du vad som gäller för just dig. namn Thomas namn Linda namn Carl namn Elisabeth namn Göran ålder 18 ålder 22 ålder 38 ålder 42 ålder 53 vill bli lastbilsförare vill bli lastbilsförare är förare sedan 20 år har 32 anställda GÖR utbildar förare Thomas tillhör gruppen mellan 18 och 21 år och vill bli lastbilsförare. Han kan utbilda sig och erhålla körkortsbehörighet C och/ eller CE (tung lastbil respektive tung lastbil med släp) genom bland andra gymnasieskolans inriktning transport, komvux eller en privat trafikskola. Men för att Thomas ska få sitt C-kort före 21 års ålder behöver han också ta sitt YKB. Thomas utbildning måste omfatta den lagstiftade grundutbildningen om 280 timmar för att han efter godkänt prov ska få det obligatoriska yrkeskompetensbeviset som gäller i fem år. Linda har fyllt 21 år och vill bli lastbilsförare, precis som Thomas (och har tagit sitt C-kort efter den 10 september 2009). Självklart måste hon också skaffa sig C och/ eller CE-behörighet. Men för Linda (och alla som är äldre än 21 år) omfattar den obligatoriska grundutbildningen för att få yrkeskompetensbevis 140 timmar i stället för 280. Utbildningens innehåll är i stort sett detsamma, bara lite mer komprimerat. För att Linda ska få sitt yrkeskompetensbevis krävs också att hon genomför ett godkänt prov efter utbildningen. Carl är 38 år och har varit lastbilsförare i 20 år (och tog alltså sitt C-kort före den 10 september 2009). Han behöver liksom Thomas och Linda yrkeskompetensbevis för att få köra lastbil yrkesmässigt i trafiken. Men Carl behöver ingen grundutbildning, utan det räcker med 35 timmars fortbildning under en femårsperiod. När han har genomfört fortbildningen erhåller han yrkeskompetensbeviset utan prov. Om Carl vill kan han i inledningsskedet med de nya bestämmelserna hänvisa till så kallade hävdvunna rättigheter och genomföra fortbildningen inom en sjuårsperiod, innan den 10 september Elisabeth är 42 år och är delägare i ett åkeri som kör transporter i södra Sverige, Danmark, Tyskland och Polen. Hon måste sätta sig in i de nya regler som gäller för att kunna fortbilda sina förare i rätt tid, via godkända kurser. Elisabeth är medveten om att det är olagligt att låta en förare som saknar yrkeskompetensbevis utföra transporter. Göran är 53 år och instruktör med förarbakgrund. Han arbetar i ett åkeri. För företaget är det avgörande att söka och erhålla tillstånd för att få bedriva utbildning inom ramen enligt bestämmelserna kring yrkesförarkompetens. Tillståndet ges, efter prövning, av Transportstyrelsen.

6 Tre företag, tre vägar. Transportsverige består av företag i många olika viktklasser. Men ansvaret att möta kravet på YKB till 2016 delar de på. Vi pratade med tre olika svenska företag hur de ser på utmaningen och hur de klarat av den. Det lilla åkeriet... För åkeriägaren Jonas Nilson på Sunnersta Åkeri utanför Uppsala, har det aldrig varit något alternativ att vänta med sin YKB-utbildning. Personligen tycker jag att det är viktigt att man höjer yrkets status. Men oavsett vad man anser om direktivet så kvarstår faktum att om man inte fullgör sin utbildning så får man heller inte köra yrkesmässigt. Och eftersom jag är den ende anställde i mitt åkeri, hänger ju mitt levebröd på att jag får jobba som yrkesförare. Så fort som Jonas Nilson hade fått information om att kravet på YKB skulle införas, ville han därför komma igång med sin utbildning. Jämfört med många av mina kollegor, är jag nog lite ovanlig. Jag började nämligen genast att jaga kurser vid tillfällen som passade min verksamhet som kranförare bäst! Att räkna med att man ska kunna gå alla fem dagarna under år 2016, tror jag inte är möjligt det kommer det säkert inte att finnas utbildare för. Även om han själv inte är helt nöjd med kursinnehållet och gärna hade lärt sig mer om lastsäkring än om hälsa, har han valt att se sin YKB-utbildning som en investering inför framtiden: Jag är övertygad om att det kommer att verka till min fördel. Allting handlar ju om tillgång och efterfrågan och eftersom det kommer att fattas yrkesförare, utgår jag från att jag kommer att få en mycket bättre prisbild framöver. Jag började genast att jaga kurser vid tillfällen som passade min verksamhet som kranförare bäst! För oss är det en enorm fördel att kunna genomföra en YKB-delkurs med alla anställda samtidigt.... det mellanstora och det stora. Som linjetransportör åt Schenker och därutöver stor livsmedelsdistributör i Jämtland, är förstås Sandberg & Jonsson Åkeri i Östersund noga med att inte göra något för att riskera sina viktiga kontrakt. Att vara ute i god tid när det gäller YKButbildningen, har därför varit självklart. Det är bara att inse att man blir rätt kall på marknaden annars. Själv tror jag att det kommer att bli brist på yrkesförare som har YKB den närmsta tiden efter det att YKB-kravet gått igenom år Det säger transportledaren Hans Näs och berättar att de själva har vinnlagt sig om att genomföra utbildningen på ett sätt som har stört den ordinarie verksamheten minimalt. Lösningen på problemet har varit att använda oss av YKBinstruktörer från TYA som kör delkurserna under en hösthelg i Östersund. Enligt Hans Näs har detta upplägg inte bara fungerat utmärkt, utan även blivit mycket uppskattat och inte minst då bland dem av de 120 förarna som bor på annan ort (företaget har till exempel anställda i Skåne, Östergötland, Närke och Södermanland). För oss är det en enorm fördel att kunna genomföra en YKB-delkurs med alla anställda samtidigt. Alternativet med att administrera många mindre kurser på flera utbildningsorter, hade varit betydligt svårare. Och att låta merparten av våra anställda gå på kurs fem dagar under ett och samma år skulle aldrig ha fungerat. Snacka om kaos! Själv tycker jag att om man satsar på YKB-utbildningen så är det ett tecken på att man bryr sig och vinnlägger sig om att vara seriös. På Schenker Åkeri hann bläcket på EU-direktivet knappt torka förrän man började planera för YKButbildningen av företagets ca 700 yrkesförare. Vi är ju så stora att vi helt enkelt måste börja i tid för att ha en chans att hinna med, säger Per- David Wennberg som är regionchef/personalchef på företaget. Efter att ha diskuterat en rad olika lösningar, beslöt man sig för att anlita TYA som kursleverantör. För oss var TYA det klart bästa alternativet. En stor fördel är också att det alltid går att förlägga TYA-kurser på tider som passar vår produktion. Själv säger sig Per-David Wennberg vara förvånad över hur avogt inställda många i branschen fortfarande är till YKB. Vissa åkeriägare säger ju rent ut att det här med YKB skiter jag i, det får förarna fixa på egen hand. Men vad har man för inställning till sin personal då? Själv tycker jag att om man satsar på YKB-utbildningen så är det ett tecken på att man bryr sig och vinnlägger sig om att vara seriös. På Schenker Åkeri har man också noterat en mycket positiv bieffekt av YKB-kurserna. Vi brukar mixa folk från olika avdelningar på våra kurser. För oss som har anställd personal från Malmö till Luleå, betyder det naturligtvis mycket att folk lär känna varandra. Så att företagsandan hos oss har blivit mycket starkare, har vi faktiskt YKB-kurserna att tacka för!

7 TYA är ett samarbetsorgan mellan arbetsgivar- och arbetstagarorganisationer inom transportsektorn. TYA bidrar till en kompetensutveckling inom områdena yrkeskunskap och arbetsmiljö. TYA vill öka transportyrkenas status. På så vis växer branschens totala konkurrenskraft. Adress TYA, Box 1826, Solna. Tel E-post form & REPRO Rabalder produktion AB. Foto Ryno Quantz, Volvo Lastvagnar. tryck Bulls Graphics, Halmstad. Tryckningen sker i en miljövänlig process på klorfritt papper.

Förare som utför godstransporter på väg med tung lastbil.

Förare som utför godstransporter på väg med tung lastbil. YKB-info för lastbilsförare Lagen gäller för: Förare som utför godstransporter på väg med tung lastbil. I Sverige berörs 115 000 lastbilsförare. Från den 10 september 2009 krävs det fem dagars fortbildning

Läs mer

NU ÄR DET DAGS ATT GE DINA FÖRARE YRKESKOMPETENSUTBILDNING!...ANNARS KAN DET SNART TA STOPP

NU ÄR DET DAGS ATT GE DINA FÖRARE YRKESKOMPETENSUTBILDNING!...ANNARS KAN DET SNART TA STOPP NU ÄR DET DAGS ATT GE DINA FÖRARE YRKESKOMPETENSUTBILDNING!...ANNARS KAN DET SNART TA STOPP VILKEN UTBILDNING BEHÖVER DINA FÖRARE? Du som arbetsgivare är ansvarig för att dina förare har ett yrkeskompetensbevis,

Läs mer

FORTSATT ÖKAT BEHOV AV LASTBILSFÖRARE OCH UTBILDNINGS- PLATSER

FORTSATT ÖKAT BEHOV AV LASTBILSFÖRARE OCH UTBILDNINGS- PLATSER EN ARBETSKRAFTSBAROMETER FRÅN TYA, TRANSPORTFACKENS YRKES- OCH ARBETSMILJÖNÄMND AUGUSTI 215 FORTSATT ÖKAT BEHOV AV LASTBILSFÖRARE OCH UTBILDNINGS- PLATSER EN ARBETSKRAFTSBAROMETER FRÅN TYA, TRANSPORTFACKENS

Läs mer

FAQ om YKB Yrkeskompetensbevis

FAQ om YKB Yrkeskompetensbevis FAQ om YKB Yrkeskompetensbevis Vad står YKB för? Det står för Yrkeskompetensbevis. Vilken myndighet är ansvarig för Det gör Transportstyrelsen. Vad säger lagen om yrkeskompetens? Lagen innehåller bestämmelser

Läs mer

Ny lag om krav på YRKESKOMPETENS. för förare av buss och tung lastbil

Ny lag om krav på YRKESKOMPETENS. för förare av buss och tung lastbil Ny lag om krav på YRKESKOMPETENS för förare av buss och tung lastbil Att köra buss och lastbil i yrkestrafik är ett ansvarsfullt arbete som ställer höga krav på kunskap och skicklighet. Därför införs en

Läs mer

Utbildningskatalog YKB ADR TRUCK

Utbildningskatalog YKB ADR TRUCK Utbildningskatalog YKB ADR TRUCK Presentation Lindskog Åkerikonsult Lindskog Åkerikonsult startade 2006 och har sedan starten utbildat chaufförer och åkeriägare i hela Sverige. Främst har det varit utbildningar

Läs mer

Dags för fortbildning se sidan 6. Yrkesförarkompetens. för förare av buss och tung lastbil

Dags för fortbildning se sidan 6. Yrkesförarkompetens. för förare av buss och tung lastbil Dags för fortbildning se sidan 6 1 Yrkesförarkompetens för förare av buss och tung lastbil Att köra lastbil eller buss i sitt yrke är ett ansvarsfullt arbete som ställer höga krav på kunskap och skicklighet.

Läs mer

LADDA NER LÄSA. Beskrivning. Godstransporter, YKB Fortbildning PDF ladda ner

LADDA NER LÄSA. Beskrivning. Godstransporter, YKB Fortbildning PDF ladda ner Godstransporter, YKB Fortbildning PDF ladda ner LADDA NER LÄSA Beskrivning Författare:. Den här kursen handlar om åkeribranschens organisation, vikten av god lastplanering och hur last påverkar fordonets

Läs mer

LADDA NER LÄSA. Beskrivning. Godstransporter, YKB Fortbildning PDF ladda ner

LADDA NER LÄSA. Beskrivning. Godstransporter, YKB Fortbildning PDF ladda ner Godstransporter, YKB Fortbildning PDF ladda ner LADDA NER LÄSA Beskrivning Författare:. Den här kursen handlar om åkeribranschens organisation, vikten avgod lastplanering och hur last påverkar fordonets

Läs mer

LADDA NER LÄSA. Beskrivning. Lagar och Regler, YKB Fortbildning PDF ladda ner

LADDA NER LÄSA. Beskrivning. Lagar och Regler, YKB Fortbildning PDF ladda ner Lagar och Regler, YKB Fortbildning PDF ladda ner LADDA NER LÄSA Beskrivning Författare:. Den här kursen handlar om varför yrkesföraren måste ha ett yrkeskompetensbevis. Kursen tar upp kör- och vilotidsregler,

Läs mer

Framställningar om ändring i förordningen (2007:1470) om yrkesförarkompetens m.m.

Framställningar om ändring i förordningen (2007:1470) om yrkesförarkompetens m.m. YTTRANDE 1(9) Regeringskansliet Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Framställningar om ändring i förordningen (2007:1470) om yrkesförarkompetens m.m. Näringsdepartementet har för synpunkter remitterat

Läs mer

Sveriges Bussföretag Branschgemensam modell för YKB-fortbildningen

Sveriges Bussföretag Branschgemensam modell för YKB-fortbildningen Sveriges Bussföretag Branschgemensam modell för YKB-fortbildningen Volvo Bussar AB. Alla rättigheter förbehålls. Alla som kör yrkesmässiga persontransporter ska inneha ett yrkeskompetensbevis. För att

Läs mer

LADDA NER LÄSA. Beskrivning. Persontransporter, YKB fortbildning PDF ladda ner

LADDA NER LÄSA. Beskrivning. Persontransporter, YKB fortbildning PDF ladda ner Persontransporter, YKB fortbildning PDF ladda ner LADDA NER LÄSA Beskrivning Författare:. Den här kursen handlar om bussbranschens organisation, vikten av god lastplanering och hur last påverkar fordonets

Läs mer

Övergångsorganisationen

Övergångsorganisationen Övergångsorganisationen Övergångsorganisation Stab Vägtrafik lagstiftning Yrkestrafik Fordon Körkort Förvaltnings rätt Statistik ochanalys Transportstyrelsen Vägtrafikavdelning Stab Vägtrafik lagstiftning

Läs mer

Nio procent av de nyanställda är kvinnor

Nio procent av de nyanställda är kvinnor TYAs RAPPORT: REKRYTERING AV LAST- BILSFÖRARE 2013 Nio procent av de nyanställda är kvinnor Varje utbildningsplats är viktig för branschen Denna rapport kompletterar TYAs Arbetskraftsbarometer juni 2013.

Läs mer

Ny lag om krav på YRKESKOMPETENS. för förare av buss och tung lastbil

Ny lag om krav på YRKESKOMPETENS. för förare av buss och tung lastbil Ny lag om krav på YRKESKOMPETENS för förare av buss och tung lastbil Att köra buss och lastbil i yrkestrafik är ett ansvarsfullt arbete som ställer höga krav på kunskap och skicklighet. Därför infördes,

Läs mer

YrkesKompentensBevis för busschaufförer.

YrkesKompentensBevis för busschaufförer. YrkesKompentensBevis för busschaufförer. Lagen om Yrkesförarkompetens ska garantera att alla yrkeschaufförer har rätt kunskap och skicklighet för att säkerheten på vägarna ska öka. Värdefulla chaufförer

Läs mer

REKRYTERING AV LAST- BILSFÖRARE 2014

REKRYTERING AV LAST- BILSFÖRARE 2014 REKRYTERING AV LAST- BILSFÖRARE 2014 Nästan hälften av företagen har rekryterat Den positiva trenden håller i sig. Under det senaste året har 45 procent av företagen rekryterat lastbilsförare. Andelen

Läs mer

För mervärde i transportbranschen. Strategisk plattform. mål och vision

För mervärde i transportbranschen. Strategisk plattform. mål och vision För mervärde i transportbranschen Strategisk plattform mål och vision Mål Genom samverkan skapa ökad säkerhet och attraktiva arbetsplatser Visionen Vision Metoder Arbetsmiljö Utbildning Tillgodose branschens

Läs mer

Hälften av transportföretagen

Hälften av transportföretagen TYAs RAPPORT: REKRYTERING AV LAST- BILSFÖRARE 212 Hälften av transportföretagen har svårt att rekrytera Varje utbildningsplats är viktig för branschen Enligt en enkät bland åkeriföretag som utförts av

Läs mer

Yrkeskompetens för lastbils- och bussförare

Yrkeskompetens för lastbils- och bussförare Yrkeskompetens för lastbils- och bussförare Att köra buss och lastbil i sitt yrke är ett ansvarsfullt arbete som ställer höga krav på kunskap och skicklighet. För att säkerställa att alla förare har den

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om yrkesförarkompetens; SFS 2007:1157 Utkom från trycket den 7 december 2007 utfärdad den 29 november 2007. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs 2 följande. 1 kap. Inledande

Läs mer

Lastbilsförare. - vad vill du arbeta med? För dig som är över 20 år

Lastbilsförare. - vad vill du arbeta med? För dig som är över 20 år År Månad Ort Namn Födelseår Önskad specialkompetens Lastbilsförare - vad vill du arbeta med? Yrkeskunnig Noggrann Serviceinriktad Bra omdöme Initiativförmåga Självständig Miljötänkande Planeringskunnig

Läs mer

framtidstro och rekryteringsbehov

framtidstro och rekryteringsbehov TYAs arbetskraftsbarometer 2010 september framtidstro och rekryteringsbehov Det finns åter framtidstro bland Sveriges åkerier och den uppåtgående trenden att rekrytera håller i sig. TYAs Arbetskraftsbarometer

Läs mer

YRKESKOMPETENS FÖR LASTBILS- OCH BUSSFÖRARE

YRKESKOMPETENS FÖR LASTBILS- OCH BUSSFÖRARE YRKESKOMPETENS FÖR LASTBILS- OCH BUSSFÖRARE Att köra buss och lastbil i sitt yrke är ett ansvarsfullt arbete som ställer höga krav på kunskap och skicklighet. För att säkerställa att alla förare har den

Läs mer

Gäller från 19 januari 2013. Köra lastbil eller buss, med eller utan släpvagn. Du har väl koll på de nya körkortsreglerna?

Gäller från 19 januari 2013. Köra lastbil eller buss, med eller utan släpvagn. Du har väl koll på de nya körkortsreglerna? Gäller från 19 januari 2013 Köra lastbil eller buss, med eller utan släpvagn Du har väl koll på de nya körkortsreglerna? Nya regler för lastbil och buss Den 19 januari 2013 träder nya körkortsregler i

Läs mer

Inget behov av gymnasial lärlingsutbildning inom yrkesförarområdet

Inget behov av gymnasial lärlingsutbildning inom yrkesförarområdet Inget behov av gymnasial lärlingsutbildning inom yrkesförarområdet Ett mindre antal gymnasieskolor har startat försöksverksamhet med gymnasial lärlingsutbildning med målsättning att utbilda yrkesförare

Läs mer

Hjulutrustningsteknik Hamn & Stuveri Åkeri Flyg Terminal & Lager Miljö Petroleum Taxi Tidningsdistribution. Kurser 2019 i nytt format.

Hjulutrustningsteknik Hamn & Stuveri Åkeri Flyg Terminal & Lager Miljö Petroleum Taxi Tidningsdistribution. Kurser 2019 i nytt format. Hjulutrustningsteknik Hamn & Stuveri Åkeri Flyg Terminal & Lager Miljö Petroleum Taxi Tidningsdistribution Kurser 2019 i nytt format TYAs kurser för ökad säkerhet och lönsam arbetsmiljö Alla människor

Läs mer

Att arbeta med truckar och maskiner

Att arbeta med truckar och maskiner Att arbeta med truckar och maskiner TYA är ett samarbetsorgan mellan arbetsgivar- och arbetstagarorganisationer inom transportbranschen. TYA-SKOLAN är vår enhet för utbildning. Skolan har en mycket omfattande

Läs mer

Tank- och bulkbilsförare

Tank- och bulkbilsförare Loggbok - Komplement Tank- och bulkbilsförare KOMPLEMENT TILL LOGGBOK FÖR ARBETS- PLATSFÖRLAGT LÄRANDE INOM gymnasie- SKOLANS TRANSPORT- UTBILDNING Innehållsförteckning Yrkesbeskrivning 4-7 Checklistor

Läs mer

Köra lastbil eller buss, med eller utan släpvagn. Du har väl koll på körkortsreglerna?

Köra lastbil eller buss, med eller utan släpvagn. Du har väl koll på körkortsreglerna? Köra lastbil eller buss, med eller utan släpvagn Du har väl koll på körkortsreglerna? Regler för lastbil och buss Idag finns drygt 145 000 tunga lastbilar och bussar i Sverige, och det ställs andra krav

Läs mer

LADDA NER LÄSA. Beskrivning. Miljökörning, YKB fortbildning PDF ladda ner

LADDA NER LÄSA. Beskrivning. Miljökörning, YKB fortbildning PDF ladda ner Miljökörning, YKB fortbildning PDF ladda ner LADDA NER LÄSA Beskrivning Författare:. Den här kursen handlar om hur transporterna kan göras mer miljöanpassadeoch där har du som yrkesförare en viktig roll.

Läs mer

Yrkesförarutbildning. Kom till oss i Sjöbo eller så kommer vi till dig! www.sydgym.se/yrkesforarutbildning

Yrkesförarutbildning. Kom till oss i Sjöbo eller så kommer vi till dig! www.sydgym.se/yrkesforarutbildning Yrkesförarutbildning Kom till oss i Sjöbo eller så kommer vi till dig! www.sydgym.se/yrkesforarutbildning Landets BÄSTA yrkesförarutbildning Yrkesförarutbildningen i Sjöbo På yrkesförarutbildningen i Sjöbo

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om fortbildning och om utbildningsverksamhet för yrkesförarkompetens;

Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om fortbildning och om utbildningsverksamhet för yrkesförarkompetens; Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om fortbildning och om utbildningsverksamhet för yrkesförarkompetens; beslutade den 5 januari 2017. TSFS 2017:1 Utkom från trycket den 16 januari 2017

Läs mer

Miljö Branschkatalog 2011 Inom miljöbranschen/transport arbetar man med hämtning, demontering, sortering, återvinning, återanvändning och säker

Miljö Branschkatalog 2011 Inom miljöbranschen/transport arbetar man med hämtning, demontering, sortering, återvinning, återanvändning och säker Miljö Branschkatalog 2011 Inom miljöbranschen/transport arbetar man med hämtning, demontering, sortering, återvinning, återanvändning och säker deponering av avfall. 11 Innehåll Lyhörda... 3 YKB Yrkeskompetensbevis...

Läs mer

KOMPETENSBEHOV. TYAs Trendindikator. En undersökning. frågor som berör åkeriföretagen

KOMPETENSBEHOV. TYAs Trendindikator. En undersökning. frågor som berör åkeriföretagen En enkätundersökning från TYA, Transportfackens Yrkes- och Arbetsmiljönämnd Augusti 219 TYAs Trendindikator KOMPETENSBEHOV En undersökning om rekryteringsbehovet och andra frågor som berör åkeriföretagen

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i förordningen (2007:1470) om yrkesförarkompetens; SFS 2012:9 Utkom från trycket den 24 januari 2012 utfärdad den 12 januari 2012. Regeringen föreskriver

Läs mer

Yrkeskompetensen kan antingen företes med hjälp av ett yrkeskompetenskort eller så görs en notering över yrkeskompetensen i körkortet.

Yrkeskompetensen kan antingen företes med hjälp av ett yrkeskompetenskort eller så görs en notering över yrkeskompetensen i körkortet. LASTBILSFÖRARES YRKESKOMPETENS Lag och förordningen om lastbilsförares yrkeskompetens trädde i kraft 1.8.2007. Denna lagstiftning som baserar sig på ett EU direktiv innehåller kraven beträffande anskaffning

Läs mer

Inför din utbildning till maskin- eller kranförare

Inför din utbildning till maskin- eller kranförare Inför din utbildning till maskin- eller kranförare TYA är ett samarbetsorgan mellan arbetsgivar- och arbetstagarorganisationer inom transportbranschen. TYA-SKOLAN är vår enhet för utbildning. Skolan har

Läs mer

Vägverkets författningssamling

Vägverkets författningssamling Vägverkets författningssamling Vägverkets föreskrifter om grundläggande kompetens och fortbildning för förare som utför gods- eller persontransporter; VVFS 2008:159 Utkom från trycket den 7 mars 2008 beslutade

Läs mer

Sunda transporter från sunda åkeriföretag. Programförklaring

Sunda transporter från sunda åkeriföretag. Programförklaring Sunda transporter från sunda åkeriföretag Programförklaring Bra val ska löna sig. Både för dem som köper och säljer transporter. M ed Fair Transport vill vi på Sveriges Åkeriföretag lyfta fram och uppmärksamma

Läs mer

PÅ VÄG FÖR VÄRMLANDS ÅKARE

PÅ VÄG FÖR VÄRMLANDS ÅKARE PÅ VÄG FÖR VÄRMLANDS ÅKARE Affärer på värmländska Inget annat landskap är som Värmland. Och vi värmlänningar är inte som andra. Därför behövs Värmlandsåkarna en egen förening som hjälper åkerier i Värmland

Läs mer

HANDBOKEN OM TRANSPORTBRANSCHEN

HANDBOKEN OM TRANSPORTBRANSCHEN VAL- HANDBOKEN OM TRANSPORTBRANSCHEN TILL STUDIE- OCH YRKESVÄGLEDARE SAMT ARBETSFÖRMEDLARE Inför grundskole- och gymnasieelevers samt arbetssökandes studie- och yrkesval. Alla är beroende av transporter.

Läs mer

Förare och maskiner i byggoch anläggningsbranschen

Förare och maskiner i byggoch anläggningsbranschen Förare och maskiner i byggoch anläggningsbranschen Vägledning till aktuella regler gällande mobila arbetsmaskiner. Oktober 2013 Maskinförare Utbildning För att köra följande maskiner erfordras enligt kollektivavtal

Läs mer

Hur skall det gå till på vägarna?

Hur skall det gå till på vägarna? Hur skall det gå till på vägarna? Roger Berger, utbildningsledare för tunga fordon, Murtans Trafikskola, Falkenberg. Lennart Svensson, författare av Körkortsboken samt trafikskolechef på Murtans. Inledning

Läs mer

Petroleum och Däck Branschkatalog 2011 Petroleum- och däckbranschen omfattar personal som kör tankbil, arbetar i däckverkstäder och med rengöring av

Petroleum och Däck Branschkatalog 2011 Petroleum- och däckbranschen omfattar personal som kör tankbil, arbetar i däckverkstäder och med rengöring av Petroleum och Däck Branschkatalog 2011 Petroleum- och däckbranschen omfattar personal som kör tankbil, arbetar i däckverkstäder och med rengöring av cisterner, samt anställda på bensinstationer, oljedepåer

Läs mer

Rätt fart såklart! Fem goda skäl att hålla koll på hastigheten

Rätt fart såklart! Fem goda skäl att hålla koll på hastigheten Rätt fart såklart! Fem goda skäl att hålla koll på hastigheten Har du koll på fördelarna med rätt fart? I detta häfte finns bra argument för varför vi som kör lastbil ska hålla hastighetsgränserna och

Läs mer

HISTORISK EFTERFRÅGAN PÅ LASTBILSFÖRARE!

HISTORISK EFTERFRÅGAN PÅ LASTBILSFÖRARE! EN ARBETSKRAFTSBAROMETER FRÅN TYA, TRANSPORTFACKENS YRKES- OCH ARBETSMILJÖNÄMND AUGUSTI 217 HISTORISK EFTERFRÅGAN PÅ LASTBILSFÖRARE! EN UNDERSÖKNING OM REKRYTERINGSLÄGET OCH ANDRA FRÅGOR SOM BERÖR TRANSPORTBRANSCHEN

Läs mer

Motivering. Landskapsförordning om yrkeskompetens för lastbils- och bussförare. 1. Bakgrund. 2. Förslag till åtgärder

Motivering. Landskapsförordning om yrkeskompetens för lastbils- och bussförare. 1. Bakgrund. 2. Förslag till åtgärder PROMEMORIA 2008-XX-XX Landskapsförordning om yrkeskompetens för lastbils- och bussförare Motivering 1. Bakgrund Europaparlamentets och rådet har antagit direktiv 2003/59/EG om grundläggande kompetens och

Läs mer

REKRYTERING AV LAST- BILSFÖRARE 2010/2011

REKRYTERING AV LAST- BILSFÖRARE 2010/2011 REKRYTERING AV LAST- BILSFÖRARE 2010/2011 Information om arbetsmarknad utbildning 10 000 lastbilsförare har nyrekryterats det senaste året Allt fler transportföretag anställer! Under det senaste året har

Läs mer

VÄLUTBILDADE FLYGMEKANIKER OCH -TEKNIKER ÄR EFTERFRÅGADE!

VÄLUTBILDADE FLYGMEKANIKER OCH -TEKNIKER ÄR EFTERFRÅGADE! EN ARBETSKRAFTSBAROMETER FRÅN TYA, TRANSPORTFACKENS YRKES- OCH ARBETSMILJÖNÄMND DECEMBER 2016 VÄLUTBILDADE FLYGMEKANIKER OCH -TEKNIKER ÄR EFTERFRÅGADE! BEHOVET AV UTBILDADE FLYG- OCH HELIKOPTERMEKANIKER

Läs mer

Konsekvensutredning - Transportstyrelsens föreskrifter om yrkestrafik m.m.

Konsekvensutredning - Transportstyrelsens föreskrifter om yrkestrafik m.m. Konsekvensutredning 1 (15) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Ted Montaigne Väg- och järnvägsavdelningen Enhet behörigheter Sektion regler Konsekvensutredning - Transportstyrelsens föreskrifter om yrkestrafik

Läs mer

Anmälan om säkerställande av utbildningsverksamhet för yrkesförarkompetens

Anmälan om säkerställande av utbildningsverksamhet för yrkesförarkompetens 1 (7) Uppgifter om sökanden Företagets namn Organisationsnummer Adress Postnummer Ort Telefonnummer E-postadress Kontaktperson Anmälan om säkerställande avser följande utbildningar Grundutbildning godstransporter

Läs mer

KOMPETENSBEHOV. TYAs Trendindikator. En undersökning om rekryteringsbehovet och andra. frågor som berör åkeriföretagen

KOMPETENSBEHOV. TYAs Trendindikator. En undersökning om rekryteringsbehovet och andra. frågor som berör åkeriföretagen En enkätundersökning från TYA, Transportfackens Yrkes- och Arbetsmiljönämnd Augusti 218 TYAs Trendindikator KOMPETENSBEHOV En undersökning om rekryteringsbehovet och andra frågor som berör åkeriföretagen

Läs mer

Datum Sveriges Åkeriföretag har beretts tillfälle att inkomma med synpunkter på innehållet i rubricerad remiss. Vi vill anföra följande.

Datum Sveriges Åkeriföretag har beretts tillfälle att inkomma med synpunkter på innehållet i rubricerad remiss. Vi vill anföra följande. 2016-08-15 1 (5) Vår beteckning Dnr 27/2016 Er beteckning/diarienummer Dnr TSF 2013-146 Kontaktperson i detta ärende Mats Andersson 070-3304978 Mats.andersson@akeri.se 2010-07-04 Transportstyrelsen vag@transportstyrelsen.se

Läs mer

INRIKTNING TRANSPORT

INRIKTNING TRANSPORT INRIKTNING TRANSPORT TYA vill med denna information hälsa dig välkommen till transportbranschen. Sid 1. Välkomstbrev från branschen Sid 2. Kursöversikt Sid 4. Transport- och yrkestävlingar Sid 5. Kollegahjälp

Läs mer

FORTBILDNING YKB UTBILDNINGSPLAN INKL. UNDERVISNINGSPLAN FÖR YRKESKOMPETENSBEVIS GÄLLANDE 35 TIMMAR FÖR FÖRARE AV GODSTRANSPORTER

FORTBILDNING YKB UTBILDNINGSPLAN INKL. UNDERVISNINGSPLAN FÖR YRKESKOMPETENSBEVIS GÄLLANDE 35 TIMMAR FÖR FÖRARE AV GODSTRANSPORTER FORTBILDNING YKB UTBILDNINGSPLAN INKL. UNDERVISNINGSPLAN FÖR YRKESKOMPETENSBEVIS GÄLLANDE 35 TIMMAR FÖR FÖRARE AV GODSTRANSPORTER FRAMTAGEN AV STFG UPPDATERAD APRIL 2013 Dnr: 11-01/01 Stockholms transport-

Läs mer

Sug- och spolbilsförare

Sug- och spolbilsförare Loggbok - Komplement Sug- och spolbilsförare KOMPLEMENT TILL LOGGBOK FÖR ARBETS- PLATSFÖRLAGT LÄRANDE INOM gymnasie- SKOLANS TRANSPORT- UTBILDNING Innehållsförteckning Yrkesbeskrivning 4-7 Checklistor

Läs mer

referat nr.8 Jag trodde jag kunde mycket

referat nr.8 Jag trodde jag kunde mycket referat nr.8 nr.0 Från TYAs rådskonferens i Sunne Rubrik 13-14 november 2008 Månad 2008 Utgiven i december 2008 Jag trodde jag kunde mycket Jessica Nyberg har rätta påbråt. Pappa har eget skogsbilsåkeri.

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om fortbildning och om utbildningsverksamhet för yrkesförarkompens

Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om fortbildning och om utbildningsverksamhet för yrkesförarkompens Remissammanställning 1 (19) Datum Dnr/Beteckning Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om fortbildning och om utbildningsverksamhet för yrkesförarkompens Förkortningar: YKL YKF lag (2007:1157)

Läs mer

Ett företag kan utbilda en handledare i arbetsplatslärande. C e r t i fi k a t. APL-handledare ska ha gått följande kurser.

Ett företag kan utbilda en handledare i arbetsplatslärande. C e r t i fi k a t. APL-handledare ska ha gått följande kurser. DETTA BLADS BETECKNING > INFO3 information från tya maj 2009 Vi möter ett enormt positivt intresse från alla håll för APL-konceptet, säger Bill Rehn, vd på TYA. APL-kurser för handledare och instruktörer

Läs mer

Vilotider och personlig tidbok för vissa nationella transporter

Vilotider och personlig tidbok för vissa nationella transporter Vilotider och personlig tidbok för vissa nationella transporter I broschyren behandlas de viktigaste reglerna. Ytterligare information finns i förordning (1994:1297) om vilotider vid vissa vägtransporter

Läs mer

Från TYA:s YKB-konferens

Från TYA:s YKB-konferens Från TYA:s YKB-konferens eferatfebruari 2014 För mervärde i transportbranschen Behoven ska styra mer Direktivet från 2003 om YKB brister vad gäller fortbildningen. I det kommande regelverket ska fortbildningen

Läs mer

Konsekvensutredning av föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter (TSFS 2013:117) om ansökan och utfärdande av färdskrivarkort;

Konsekvensutredning av föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter (TSFS 2013:117) om ansökan och utfärdande av färdskrivarkort; Konsekvensutredning 1 (7) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Camilla Sundén Väg- och järnvägsavdelningen Enhet trafikföretag Sektion regler yrkestrafik Konsekvensutredning av föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens

Läs mer

Skillnaden i att vara lastbilsförare i dag och för hundra år sedan, är enorm. Förutom den rent tekniska utvecklingen med större och effektivare

Skillnaden i att vara lastbilsförare i dag och för hundra år sedan, är enorm. Förutom den rent tekniska utvecklingen med större och effektivare Skillnaden i att vara lastbilsförare i dag och för hundra år sedan, är enorm. Förutom den rent tekniska utvecklingen med större och effektivare fordon och avancerad kommunikation, är förarens vardag lika

Läs mer

Sunda transporter från sunda åkeriföretag

Sunda transporter från sunda åkeriföretag UTSKRIVBAR VERSION AV PROGRAMFÖRKLARING Fair TRANSPORT format: Liggande A4 Sunda transporter från sunda åkeriföretag Programförklaring Bra val ska löna sig. Både för dem som köper och säljer transporter.

Läs mer

TYA-CERTIFIERAD APL-HANDLEDARE. Ett företag kan utbilda en handledare i arbetsplatslärande. APL-handledare ska ha gått följande kurser.

TYA-CERTIFIERAD APL-HANDLEDARE. Ett företag kan utbilda en handledare i arbetsplatslärande. APL-handledare ska ha gått följande kurser. DETTA BLADS BETECKNING > INFO3 I N F O R M AT I O N F R Å N T YA A P R I L 2 0 0 8 Bill Rehn, vd på TYA, delar ut TYA:s APL-certifikat till Elaine Brun och Johan Peterson på Arosfrakt. Vi möter ett enormt

Läs mer

Loggbok - Komplement. Skogstransportförare KOMPLEMENT TILL LOGGBOK FÖR ARBETS- PLATSFÖRLAGT LÄRANDE INOM SKOLANS TRANSPORT- UTBILDNING

Loggbok - Komplement. Skogstransportförare KOMPLEMENT TILL LOGGBOK FÖR ARBETS- PLATSFÖRLAGT LÄRANDE INOM SKOLANS TRANSPORT- UTBILDNING Loggbok - Komplement Skogstransportförare KOMPLEMENT TILL LOGGBOK FÖR ARBETS- PLATSFÖRLAGT LÄRANDE INOM gymnasie- SKOLANS TRANSPORT- UTBILDNING Innehållsförteckning Yrkesbeskrivning 4-7 Checklistor 8-15

Läs mer

SUNDA TRANSPORTER FRÅN SUNDA ÅKERIFÖRETAG

SUNDA TRANSPORTER FRÅN SUNDA ÅKERIFÖRETAG SUNDA TRANSPORTER FRÅN SUNDA ÅKERIFÖRETAG PROGRAMFÖRKLARING BRA VAL SKA LÖNA SIG. BÅDE FÖR DEM SOM KÖPER OCH SÄLJER TRANSPORTER. M ed Fair Transport vill vi på Sveriges Åkeriföretag lyfta fram och uppmärksamma

Läs mer

Förarutbildning inom gymnasieutbildning och kommunal vuxenutbildning. Myndighetsövergripande stödmaterial från Skolverket och Transportstyrelsen

Förarutbildning inom gymnasieutbildning och kommunal vuxenutbildning. Myndighetsövergripande stödmaterial från Skolverket och Transportstyrelsen Förarutbildning inom gymnasieutbildning och kommunal vuxenutbildning Myndighetsövergripande stödmaterial från Skolverket och Transportstyrelsen Introduktion Historia 1960-tal Yrkesförarutbildning för tung

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om fortbildning och om utbildningsverksamhet för yrkesförarkompetens;

Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om fortbildning och om utbildningsverksamhet för yrkesförarkompetens; Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om fortbildning och om utbildningsverksamhet för yrkesförarkompetens; beslutade den [DATUM ÅR]. TSFS 2016:[XX] Utkom från trycket den [DATUM ÅR] VÄGTRAFIK

Läs mer

Sveriges Trafikskolors Riksförbund UTBILDNINGAR OCH TJÄNSTER

Sveriges Trafikskolors Riksförbund UTBILDNINGAR OCH TJÄNSTER Trafikskolan tar ansvar för ifyllda utbildningar och tjänster. Dessa blir sökbara via STR:s webbplatser. Personbil Introduktionsutbildning Utbildning för handledare och elever som ska övningsköra privat

Läs mer

Loggbok - Komplement. Renhållningsförare KOMPLEMENT TILL LOGGBOK FÖR ARBETS- PLATSFÖRLAGT LÄRANDE INOM SKOLANS TRANSPORT- UTBILDNING

Loggbok - Komplement. Renhållningsförare KOMPLEMENT TILL LOGGBOK FÖR ARBETS- PLATSFÖRLAGT LÄRANDE INOM SKOLANS TRANSPORT- UTBILDNING Loggbok - Komplement Renhållningsförare KOMPLEMENT TILL LOGGBOK FÖR ARBETS- PLATSFÖRLAGT LÄRANDE INOM gymnasie- SKOLANS TRANSPORT- UTBILDNING Innehållsförteckning Yrkesbeskrivning 4-7 Checklistor 8-15

Läs mer

TRYGG ARBETSMARKNAD FÖR DÄCKMONTÖRER/ DÄCK- OCH HJUL- MEKANIKER

TRYGG ARBETSMARKNAD FÖR DÄCKMONTÖRER/ DÄCK- OCH HJUL- MEKANIKER EN ARBETSKRAFTSBAROMETER FRÅN TYA, TRANSPORTFACKENS YRKES- OCH ARBETSMILJÖNÄMND JANUARI 2018 TRYGG ARBETSMARKNAD FÖR DÄCKMONTÖRER/ DÄCK- OCH HJUL- MEKANIKER EN UNDERSÖKNING OM REKRYTERINGSLÄGET OCH ARBETSMARKNAD

Läs mer

TRANSPORTTEKNIK. Ämnets syfte. Kurser i ämnet

TRANSPORTTEKNIK. Ämnets syfte. Kurser i ämnet TRANSPORTTEKNIK Ämnet transportteknik behandlar yrkesmässiga vägtransporter. Det omfattar dels yrkesförarutbildning för de fordon som används i transportverksamheter, dels säker hantering av det som transporteras.

Läs mer

Små enkla metoder gör stora skillnader för miljön

Små enkla metoder gör stora skillnader för miljön Små enkla metoder gör stora skillnader för miljön TYA-skolan edriving TYA erbjuder tre sammanhängande miljökurser med syfte att lära ut hur man bör köra för att minska negativ miljöpåverkan. I ett första

Läs mer

STR:s remissvar: Remiss av Transportstyrelsens föreskrifter om fortbildning och om utbildningsverksamhet (TSF ).

STR:s remissvar: Remiss av Transportstyrelsens föreskrifter om fortbildning och om utbildningsverksamhet (TSF ). Sveriges Trafikskolors Riksförbund Sidan 1 av 5 vag@transportstyrelsen.se STR:s remissvar: Remiss av Transportstyrelsens föreskrifter om fortbildning och om utbildningsverksamhet (TSF 2013-146). Det är

Läs mer

Samtrans söker åkare!

Samtrans söker åkare! Samtrans söker åkare! Samtrans är privatägt och Sveriges ledande företag när det gäller skol- och handikapptransporter. Bolagets kunder är framförallt stadsdelar, kommuner och landsting men kunderna är

Läs mer

Inger sätter fart på Skåne. Arbetsförmedlingens branschråd smörjer transportnäringen. Inger Bengtson-Ehinger, Länsarbetsnämnden

Inger sätter fart på Skåne. Arbetsförmedlingens branschråd smörjer transportnäringen. Inger Bengtson-Ehinger, Länsarbetsnämnden referat nr.0 nr.7 Från TYAs rådskonferens i Malmö 22-23 november Rubrik 2007 Månad 2008 Utgiven i januari 2008 Inger sätter fart på Skåne Arbetsförmedlingens branschråd smörjer transportnäringen Om än

Läs mer

RAPPORT FRÅN KOMMISSIONEN TILL EUROPAPARLAMENTET, RÅDET, EUROPEISKA EKONOMISKA OCH SOCIALA KOMMITTÉN SAMT REGIONKOMMITTÉN

RAPPORT FRÅN KOMMISSIONEN TILL EUROPAPARLAMENTET, RÅDET, EUROPEISKA EKONOMISKA OCH SOCIALA KOMMITTÉN SAMT REGIONKOMMITTÉN EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 12.7.2012 COM(2012) 385 final RAPPORT FRÅN KOMMISSIONEN TILL EUROPAPARLAMENTET, RÅDET, EUROPEISKA EKONOMISKA OCH SOCIALA KOMMITTÉN SAMT REGIONKOMMITTÉN om genomförandet

Läs mer

Vägverkets författningssamling

Vägverkets författningssamling Vägverkets författningssamling Vägverkets föreskrifter om utbildningsverksamhet för yrkesförarkompetens; VVFS 2008:165 Utkom från trycket den 9 april 2008 beslutade den 3 april 2008. Vägverket föreskriver

Läs mer

Din lön och din utveckling

Din lön och din utveckling Din lön och din utveckling Din lön och din utveckling Du ska få ut så mycket som möjligt av ditt arbetsliv. Det handlar om dina förutsättningar, din utveckling och din lön. Du ska ha möjlighet att få en

Läs mer

Varför skoltävlingar

Varför skoltävlingar Skoltävlingar Bakgrund -2000-talet, tävlingar med teoretiska prov. 2002 Praktiskt inriktade regionfinaler ca 100 deltagare årligen 2004 Yrkes-SM Piteå 2005 WorldSkills Helsingfors - Nicklas Hallgren och

Läs mer

Om det händer. Handledning för taxiföretagets krisarbete vid hot och våldshändelser

Om det händer. Handledning för taxiföretagets krisarbete vid hot och våldshändelser Om det händer Handledning för taxiföretagets krisarbete vid hot och våldshändelser 1 Människor reagerar olika i en våldssituation En del reagerar direkt med stressreaktioner eller chocktillstånd, andra

Läs mer

Bygg- och anläggningsförare

Bygg- och anläggningsförare Loggbok - Komplement Bygg- och anläggningsförare KOMPLEMENT TILL LOGGBOK FÖR ARBETS- PLATSFÖRLAGT LÄRANDE INOM gymnasie- SKOLANS TRANSPORT- UTBILDNING Innehållsförteckning Yrkesbeskrivning 4-7 Checklistor

Läs mer

Information. till Handledaren ett stöd i handledarrollen

Information. till Handledaren ett stöd i handledarrollen Information till Handledaren ett stöd i handledarrollen Inledning Totalt finns det tre olika former av praktik; Prao, som är för eleverna på högstadiet, APU (Arbetsplatsförlagd Utbildning) som ingår i

Läs mer

EUROPAPARLAMENTET. Utskottet för regionalpolitik, transport och turism. Rådets gemensamma ståndpunkt (8938/1/2002 C5-0615/2002 2001/0033(COD))

EUROPAPARLAMENTET. Utskottet för regionalpolitik, transport och turism. Rådets gemensamma ståndpunkt (8938/1/2002 C5-0615/2002 2001/0033(COD)) EUROPAPARLAMENTET 1999 2004 Utskottet för regionalpolitik, transport och turism 3 mars 2003 PE 314.760/3-23 ÄNDRINGSFÖRSLAG 3-23 Förslag till andrabehandlingsrekommendation (PE 314.760) Mathieu J.H. Grosch

Läs mer

Konsekvensutredning av Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om fortbildning och om utbildningsverksamhet för yrkesförarkompetens

Konsekvensutredning av Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om fortbildning och om utbildningsverksamhet för yrkesförarkompetens Konsekvensutredning 1 (10) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Ted Montaigne Väg- och järnvägsavdelningen Enhet behörigheter Sektion regler och trafikmedicin Konsekvensutredning av Transportstyrelsens föreskrifter

Läs mer

APL-HANDBOKEN ETT STÖD FÖR DIG SOM VILL BLI APL- HANDLEDARE ARBETSPLATSFÖRLAGT LÄRANDE APL-HANDBOKEN 1

APL-HANDBOKEN ETT STÖD FÖR DIG SOM VILL BLI APL- HANDLEDARE ARBETSPLATSFÖRLAGT LÄRANDE APL-HANDBOKEN 1 APL-HANDBOKEN ARBETSPLATSFÖRLAGT LÄRANDE ETT STÖD FÖR DIG SOM VILL BLI APL- HANDLEDARE APL-HANDBOKEN 1 APL betyder arbetsplatsförlagt lärande, alltså praktik på arbetsplatser. Handboken är ett stöd för

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om yrkesförarkompetens; SFS 2007:1470 Utkom från trycket den 9 januari 2008 utfärdad den 19 december 2007. Regeringen föreskriver 1 följande. 1 kap. Inledande bestämmelser

Läs mer

TRANSPORTTEKNIK. Ämnets syfte. Kurser i ämnet

TRANSPORTTEKNIK. Ämnets syfte. Kurser i ämnet TRANSPORTTEKNIK Ämnet transportteknik behandlar yrkesmässiga vägtransporter. Det omfattar dels yrkesförarutbildning för de fordon som används i transportverksamheter, dels säker hantering av det som transporteras.

Läs mer

Minister Johannes Koskinen

Minister Johannes Koskinen Statsrådets skrivelse till Riksdagen med anledning av ett förslag till Europaparlamentets och rådets direktiv om utbildning av yrkesförare för gods- eller/och persontransport på väg (yrkesutbildning av

Läs mer

VI SKAPAR MERVÄRDE FÖR TRANSPORT- BRANSCHEN

VI SKAPAR MERVÄRDE FÖR TRANSPORT- BRANSCHEN VI SKAPAR MERVÄRDE FÖR TRANSPORT- BRANSCHEN 100 000 MÄNNISKOR SOM SER TILL ATT DET RULLAR, FLYTER OCH FLYGER Transportbranschen har en livsviktig funktion för att samhället ska fungera. Flygplanslastare,

Läs mer

MASERfraktSKOLAN KURSKATALOG FÖR 2009. De kurser som presenteras i katalogen tillhandahålls eller förmedlas genom MaserFrakt.

MASERfraktSKOLAN KURSKATALOG FÖR 2009. De kurser som presenteras i katalogen tillhandahålls eller förmedlas genom MaserFrakt. MASERfraktSKOLAN KURSKATALOG FÖR 2009 De kurser som presenteras i katalogen tillhandahålls eller förmedlas genom MaserFrakt. I katalogen framgår om kursen är en kravkurs och till vilka den vänder sig.

Läs mer

19, 2007. Trafiksäkerhetspolicy. Beslut 2007-019 2007-10-04. Direktionen beslutade: att fastställa bifogad policy för trafiksäkerhet.

19, 2007. Trafiksäkerhetspolicy. Beslut 2007-019 2007-10-04. Direktionen beslutade: att fastställa bifogad policy för trafiksäkerhet. Beslut 2007-019 2007-10-04 19, 2007 Trafiksäkerhetspolicy Direktionen beslutade: att fastställa bifogad policy för trafiksäkerhet. Ärendebeskrivning Denna policy skall ligga till grund för att åstadkomma

Läs mer

SKOOGS ÅKERI & LOGISTIK - levererar med kvalitet

SKOOGS ÅKERI & LOGISTIK - levererar med kvalitet SKOOGS ÅKERI & LOGISTIK - levererar med kvalitet Skoogs Åkeri & Logistik AB är en stark och kvalitetsmedveten transportpartner med lång erfarenhet och bred kompetens. Vårt strategiska läge, precis vid

Läs mer

Lastbilsförares bältesanvändning

Lastbilsförares bältesanvändning Lastbilsförares bältesanvändning En undersökning genomförd av NTF Väst på uppdrag av Volvo Trucks Malin Lundgren Bältesanvändning i Sverige Trots att Sverige har hög bältesanvändning visar studier av dödsolyckor

Läs mer

DOKUMENTATIONSMALL. Individuell anpassning av studierna, IPS, IFS, validering

DOKUMENTATIONSMALL. Individuell anpassning av studierna, IPS, IFS, validering Granskning för yrkesutbildningar upphandlade av GR Komvux, Elof Lindälv Godstransport (lastbil) och Fordonsförare (buss). Möte med ledning 100621 och lärare 100906 Individuell anpassning av studierna,

Läs mer

Någonting står i vägen

Någonting står i vägen Det här vänder sig till dig som driver ett företag, eller precis är på gång att starta upp Någonting står i vägen Om allting hade gått precis så som du tänkt dig och så som det utlovades på säljsidorna

Läs mer

Trafiksäkerhetspolicy

Trafiksäkerhetspolicy ÅSELE TAXISAMORDNING AB Trafiksäkerhetspolicy Syfte Åsele taxisamordning AB skall verka för en hög och varaktig trafiksäkerhet inom verksamheten. Alla transporter skall utföras med fokus på trafiksäkerhet

Läs mer