Remissynpunkter på SL:s Trafikförändringar 2011

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Remissynpunkter på SL:s Trafikförändringar 2011"

Transkript

1 1(62) Remissynpunkter på SL:s Trafikförändringar 2011 Här presenteras en sammanställning av remissynpunkterna på Trafikförändringar Syftet med remissen var att ge SL:s remissinstanser möjlighet att redovisa de synpunkter, prioriteringar och förslag till trafikförändringar som de anser vara viktiga i sin kommun eller för sin verksamhet. SL har tagit med förslagen och synpunkterna i sitt underlag inför budget- och verksamhetsåret 2011 och dessutom i möjligaste mån tagit hänsyn till kommunernas prioriteringar av föreslagna trafikförändringar. Remissynpunkterna redovisas per kommun. De övriga remissinstanserna som inkommit med svar, Upplands Lokaltrafik samt Länstrafiken Sörmland, har fått egna avsnitt i slutet av detta dokument. Av utrymmesskäl har fokus lagts på de synpunkter och förslag som kräver svar från SL. De frågor som dök upp på de politiska samråden och som kunde besvaras direkt på plats är inte redovisade här.

2 2(62) Innehållsförteckning Botkyrka...3 Danderyd...4 Ekerö...6 Haninge...10 Huddinge...13 Järfällla...16 Lidingö...17 Nacka...18 Norrtälje...22 Nykvarn...23 Nynäshamn...24 Salem...26 Sigtuna...26 Sollentuna...31 Solna...34 Stockholm...35 Sundbyberg...39 Södertälje...41 Tyresö...46 Täby 47 Upplands Bro...48 Upplands Väsby...51 Vallentuna...52 Vaxholm...58 Värmdö...58 Österåker...61 Upplands Lokaltrafik...61 Länstrafiken Sörmland...61 Övriga remissinstanser som ej har inkommit med svar...62

3 3(62) Botkyrka Synpunkt 1. För att försörja våra nya bebyggelseområden i Tumba med kollektivtrafik föreslår förvaltningen en ny busslinje. Busslinjen föreslås utgå ifrån Tumba station, köra till Solhöjden via Hågelbyleden och sedan in i Vretarna genom Vreta Gårds väg, för att sedan återvända till Tumba station. 2. Alby växer, förvaltningen föreslår därför att någon av de busslinjer som idag trafikerar Albyvägen/Kvarnhagsvägen, busslinje 702 eller 708, ges en förändrad rutt och kör ner till Albyvägens slut för att där vända och fortsätta enligt tidigare rutt. 3. Förvaltningen ställer sig positiv till förslaget till den nya sträckningen till och från Riksten, men anser samtidigt att borttagning av linje 721 från Tullinge Skog måste göras i samråd med boende. Förvaltningen ställer upp för att ordna ett möte med boende i området Tullinge skog. Förvaltningen föreslår att förutsättningen för att inrätta en sådan trafik bör utredas i samverkan med SL. 4. Kommunen är beredd att medverka i en heltäckande översyn av kollektivtrafiken i samverkan med SL. Politiskt samråd Botkyrka Trafikering, Rikssten. Föreslogs att busshållplatsen i Alby borde ligga vid tunnelbanan. Önskemål om ringlinje i kommunen. SL:s kommentar SL har en pågående diskussion med kommunen ang. kollektivtrafik i Solhöjden och Vretarna. Kommunen ska återkomma till SL om möjliga investeringar för att möjliggöra kollektivtrafik. SL bedömer att det inte finns tillräckligt underlag för att trafikera bara Solhöjden utan att en linje till området förbinds med något annat område, t ex bostadsområdet Vretarna. SL ställer sig generellt negativt till ringlinjer då det blir otydligt för resenärerna. SL behöver en uppdaterad info kring detaljplaner för verksamhetsområden för att bättre kunna avväga och planera utbudet när verksamheter tillkommer/utvidgas. SL tar gärna emot information om vilka verksamheter som finns och deras omfattning i detta område. Troligtvis behövs en översyn av vägnätet så att området kan bindas ihop på ett bättre sätt. Det är inte samhällsekonomiskt lönsamt att trafikera områden via säckgator. Diskussioner pågår mellan kommunen och SL gällande trafikering av området Riksten och Tullinge skog, dels på kort men även längre sikt. SL är positiv till samråd med de boende för att förankra förändringar. SL är positiv till en översyn av kollektivtrafiken för att effektivisera och förbättra den och medverkar gärna om kommunen vill göra en översyn. SL tar gärna emot förslag och synpunkter på vilka områden det gäller. Kommunen och SL bör träffas för att diskutera den framtida trafikeringen i området. Se kommentar ovan, punkt 3. SL anser att ringlinjer inte bör insättas pga otydighet för resenären.

4 4(62) Danderyd Synpunkt 1. Säkerheten runt Roslagsbanans stationer bör ses över. Krypskydd ska monteras på samtliga järnvägsövergångar. 2. Busslinjen 607 bör även trafikera sträckan Karolinska sjukhuset Danderyds sjukhus. 3. Bullersituationen runt Roslagsbanan bör förbättras. 4. Offentliga toaletter vid större knytpunkter bör anläggas, t ex vid Danderyds sjukhus. SL:s kommentar SL har på Roslagsbanan satt upp bomkjolar(krypskydd) vid några korsningar med bommar och säkerhetsrelaterade problem. Portvägen i Enebyberg har försetts med bomkjolar(krypskydd) och för övriga plankorsningar inom kommunen finns idag inga planer på att bommarna förses med krypskydd. Betr. Danderydsvägen utreds en planskild korsning strax söder om dagens plankorsning och den finns med i den avsiktsförklaring som håller på att tecknas mellan kommunen och SL. Linje 607 har funnits uppe för diskussion om en uppdelning på sikt, något som gör en trafikering av kortsträckan Karolinska Sjukhuset Danderyds sjukhus problematisk. Det är en uppgift som bättre tas omhand av linje 508 som idag enbart trafikerar sträckan i högtrafik. Dock är det en åtgärd som faller inom ramen för standardhöjningar, något som dessvärre inte har kunnat prioriteras i årets trafikförändringar. Frågan tas därför med till 2012 års trafikförändringar. SL har tagit fram en handlingsplan för bullerskyddsåtgärder för boende utmed SL:s spår utifrån befintlig bullerpolicy. Mot bakgrund av RBprojektet har under 2010 förhandlingar pågått mellan SL och Danderyds kommun avseende utökade bullerskyddsåtgärder. Vid inköp av nya fordon till RB är givetvis kravställande avseende externt buller en viktig aspekt. SL anordnar inte offentliga toaletter på allmän plats detta är kommunens skyldighet. Däremot anordnar SL toaletter på pendeltågstationer, innanför spärrlinjen, för våra resenärer.

5 5(62) Politiskt samråd Danderyd Framfördes önskemål om byte av regleringspunkt för linje 509 vid Djursholms Torg då platsen behövs till annat. Framfördes önskemål om helhetsgrepp rörande all trafik i kommunen då många bussar tar lång tid. Framfördes önskemål om översyn av tidtabellen så att boggibussarna inte möts på Svanholmsvägen. Framfördes önskemål om att avlasta Golfbanevägen genom att köra bussarna på Vendevägen och Mörbyleden. Framfördes synpunkter på att bussarna kör för fort samt inte håller tidtabellen. Frågan har förts fram till SL:s avdelning för trafikteknik och kommer fortsatt diskuteras med kommunen. SL för gärna en diskussion med kommunen om förändringar i busslinjenätet. Enligt överenskommelse ses dock linje 601 över i ett första skede. Frågan har förts fram till SL:s entreprenör som ser över tidtabellen. Önskemålet tas med för diskussion med kommunens tjänstemän. Risken finns att den alternativa körvägen blir en alltför lång omväg. På uppföljningsmöte med Bussentreprenören i augusti 2010 tog SL upp frågan eftersom klagomål inkommit på att vissa bussar kör för fort/gör farliga omkörningar. Entreprenören följer upp och åtgärdar. Tidtabellen ska hållas och SL följer löpande upp punktligheten Hur lösa problemet med fullproppad bussgata i Stocksund i rusningstrafiken. Framfördes önskemål om att SL bör samordna bidragsansökan för planskild korsning vid Danderydsvägen. Framfördes önskemål om uppföljning av trafiken vid Danderyds gymnasium då det varit ökad intagning i höst samt utökning av antalet arbetsplatser. SL påtalade att det är väghållarens ansvar. Påtalade att trafiksilar är att föredra framför bommar. SL kommer att samordna ansökan för alla kommunala följdinvesteringar inom resp. kommun och särskilt hantera Danderydsvägen eftersom denna planskilda korsning inte fanns med i den av SL styrelse beslutade förstudien i mars Frågan har framförts till entreprenören som kommer att följa belastningen vid gymnasiet och kommer att åtgärdas vid behov.

6 6(62) Ekerö Synpunkt 1. Det föreligger ett stort behov av en intern stombusslinje på sträckan Stenhamra-Svanhagen- Ekerö centrum-träkvista-jungfrusunds färjeläge (och vidare Slagsta-Flemingsberg) mot bakgrund av att arbetspendlingen mellan kommunen och de södra delarna av Storstockholmsregionen även fortsatt kommer att öka. Den föreslagna trafikutvidgningen skulle definitivt bidra till utvecklingen av tätortsbandet. Detta är den enskilt mest angelägna åtgärden att få till stånd under år Reversibelt körfält behövs snarast på Ekerövägen/nr 261 mellan Bromma-plan/Nockeby och Ekerö centrum inklusive Tappströmsbron, med ett körfält reserverat för kollektivtrafik under högtrafik för att reducera trängselproblemen och åstadkomma en avsevärt utökad framkomlighet. Trafikverket, Länsstyrelsen, Riksantikvarieämbetet och Statens Fastighetsverk, Kungliga Hovstaterna, SL och Ekerö kommun måste snarast möjligt och i nära samverkan lösa återstående problem. 3. Passagerarbåttrafik på sträckan Ekerö centrum- Slussen/Gamla stan, skulle erbjuda nya målpunkter i Stockholm och bidra till bättre framkomlighet på vägnätet. 4. Ny bytespunkt i Ekerö centrum måste byggas snarast möjligt, i enlighet med den avsiktsförklaring som undertecknats mellan SL och Ekerö kommun i september Även i Stenhamra måste en ny bussterminal komma till stånd, mot bakgrund av nuvarande och närframtida behov. 5. Trafiksäkerheten erfordrar att tillgängliga sittplatser även vid högtrafik motsvarar antalet passagerare också för trafik med högsta tillåtna färdhastighet om 50 km/h respektive 70 km/h. SL måste omedelbart sätta betydligt flera, längre, modernare och mer miljöeffektiva bussfordon i trafik. SL:s kommentar Frågan om en busslinje via Ekeröfärjan är under utredning men frågan är inte färdigutredd och ett eventuellt inrättande av en sådan linje kan därför inte ske under Utredningen måste först bli färdig och påvisa vilken samhällsnytta en sådan linje uppnår liksom vilken linjesträckning som skulle kunna vara den bästa. SL har medverkat aktivt i olika möten med Trafikverket, Ekerö kommun och andra inblandade för att genomföra: Reversibelt körfält samt att högerkörfältet skall vara reserverat för kollektivtrafiken under högtrafik. SL har också diskuterat med Sth stad för att reservera högerkörfältet till kollektivtrafiken mellan Brommaplan och Nockeby. Förbjuda biltrafiken att trafikera kollektivkörfältet i sträckan mellan Nockeby och Brommaterminalen genom fysiska åtgärder och dygnet runt reservation för koll. SL har för närvarande inget uppdrag från styrelsen att utreda utvecklad båttrafik. SL och kommunen arbetar för närvarande tillsammans omkring dessa frågor. SL har under senare år genomfört utökningar av busstrafiken i Ekerö kommun och åtgärdat merparten av de avgångar som haft uppenbar och återkommande kapacitetsbrist. Det kan givetvis ännu förekomma stående vid enstaka tillfällen. SL arbetar tillsammans med trafikentreprenören med att finna lösningar inför kommande tidtabeller för att åtgärda de enstaka avgångar där det ännu förekommer stående

7 7(62) 6. Tidtabellsamordningen måste förbättras, primärt vid bytespunkterna Ekerö centrum, Stenhamra samt Brommaplan. Omstigningsbussarna måste invänta anslutande resenärer, för att värva nya passagerare till kollektivtrafiken. 7. Komfort är ett av kollektivtrafikens allra främsta konkurrensmedel. För närvarande är en stor andel av bussfordonen i Ekerö kommun varken hela, rena, snygga, trygga eller säkra. 8. Väl utformad bytespunktfunktion även i Brommaplan, för att få en snabb pendeltrafik och effektiv trafikantinformation till stånd. Fler direktbusslinjer bör erbjudas till/från, respektive inom kommunen. 9. Tätortsnära infartsparkeringar skulle resultera i en utvidgad kollektivtrafik. 10. Fullgoda möjligheter till bussbyte i Trafikplats Lovö erfordras, för trafik på Ekerövägen och Förbifart Stockholm. SL menar att tidtabellssamordningen är god redan i dagsläget i dessa punkter, men byten missas ibland i Ekerö C i riktning från Brommaplan eftersom bussarna ibland försenas kraftigt av bilköerna och anslutningsbussen inte kan vänta orimligt länge (vilket styrs dels av hur länge det är till nästa avgång och när bussen senast måste avgå för att inte vara sen tillbaka i den motsatta färdriktningen). För att minska risken för missade byten har SL infört fler bussar utan byte vid Ekerö C i högtrafik, men det bästa vore om problemen med framkomligheten kunde åtgärdas. Fordonens skick och standard har stor betydelse för hur kollektivtrafiktjänsten upplevs. SL följer upp hur trafikutövaren levererar på Ekerö. Vid besök på bussdepån bedöms hur städade fordonen är innan de tas ut i trafik. trafikutövaren har under 2010 uppvisat mycket goda värden inom mätområdena ren på insidan, fri från skräp och fri från klotter. Trafikutövaren har inte lyckats lika väl med att avhjälpa invändig skadegörelse än. SL har påtalat bristerna och påmint om de viten de drabbas av inom detta område. SL mäter även hur resenärerna upplever resan, bl.a. den invändiga städningen. Där visar trafikutövaren på Ekerö mycket gott resultat, långt över snittet för övrig busstrafik. SL har inte fått några indikationer på att fordonen på Ekerö skulle vara mindre säkra än övriga bussar i SLtrafiken. SL studerar möjligheten att, i samband med en exploatering av Brommaplan, bygga en modern bussterminal med väntmöjligheter i inomhusmiljö. SL medverkar gärna tillsammans med kommunen för att se över möjligheterna till fler infartsparkeringer. SL håller med och har nyligen lämnat synpunkter till Trafikverket på skisser över bytespunkten

8 8(62) 11. Nya permanenta stombusslinjer, även till andra delar av regionens närområden önskas. 12. Tvärbusslinje mellan Stenhamra och Vällingby (färja på sträckan Färingsö-Lövsta) önskas. 13. Kvälls- och nattrafiken - även under helgerna - måste utvidgas snarast möjligt. 14. Ekerö kommun kvarstår vid det angelägna kravet på direktbusslinje på vägsträckan Ekerö sommarstad-sandudden-ekerö centrum. 15. Planeringen för trimningsåtgärder vid Drottningholm måste forceras, för att förbättra framkomligheten på vägsträckan mellan Ekerö centrum och Nockeby/-Brommaplan - exempelvis genom nytt trafiksignalsystem för bättre samordning, säkerhet mm mellan Kanton och Hertigarnas stall. 16. Broöppning vid Tappström och Nockeby. Behov, koordination och tider studeras. SL arbetar med en stomnätsstrategi som kommer att omfatta hela länet och som skulle kunna klarlägga behoven av eventuella nya stombusslinjer. SL har i dagsläget inga planer på nya stomlinjer från Ekerö. SL ser i dagsläget inget behov av en sådan bussförbindelse eftersom det inte finns någonting som tyder på att restiderna skulle förkortas jämfört med att resa via Brommaplan med den dessutom mycket höga turtäthet som detta alternativ erbjuder. Dessutom har inga beslut om att inrätta ovanstående färjeförbindelse kommit till SL:s kännedom och inte heller några beslut om att förbättra vägnätet till de tänkta färjelägena som i dagsläget inte uppfyller SL:s krav avseende framkomlighet för busstrafiken. SL har förslag på hur turtätheten skulle kunna utökas dessa tider på delar av linjenätet, men det är oklart om detta kan genomföras av samhällsekonomiska skäl. Förslaget kan inte prioriteras i trafikplan Att kunna köra direkt med linje 309 mellan Ekerö sommarstad och Sandudden utan att tvingas till dagens skaftkörningar ligger i enlighet även med SL:s önskemål, men detta kräver att en ny väg byggs på sträckan, något som möjligen skulle kunna ske om utökad exploatering i området tillåts. Detta skulle förbättra kollektivtrafiktillgängligheten avsevärt för boende i såväl Sandudden som Ekerö sommarstad och Kaggeholm. SL har börjat kommunicera med Trafikverket för att trimma signalstyrningen i området. Fokus skall läggas på signalerna mellan Kanton och Hertigarnas stall. SL:s entreprenör har samråd med Trafikverket i dessa frågor. Dock är busstrafiken omfattande och det är svårt hitta tider för broöppning som inte stör någon busstur, dessutom är bussarnas tider svåra att exakt beräkna med anledning av köerna på vägsträckan.

9 9(62) 17. Antalet busslinjer med hållplats vid Drottningholms slott bör reduceras. 18. Bättre framkomlighet på väg 261, där Stockholms stad är väghållare. 19. Högersvängfält bör anordnas vid Drottningholms slott mot väg Vänstersvängmagasin bör iordningställas på väg 261 (Nockeby i Stockholm). 21.En ny bussdepåanläggning i Enlunda, för att underlätta en effektivare kollektivtrafik i kommunen. Att minska antalet bussar som stannar vid Drottningholm är inte rimligt eftersom detta är en hållplats med många resande. SL har därför inga planer på att minska antalet bussar med uppehåll vid denna hållplats. SL har samrått med Stockholms stad för att: Reservera högerkörfältet för kollektivtrafik mellan Brommaplan och Nockeby. Förbjuda biltrafiken att trafikera kollektivtrafikkörfältet i sträckan mellan Nockeby och Brommaterminalen genom fysiska åtgärder och dygnet runt reservation. SL tar upp denna frågan med Trafikverket. SL tar upp denna frågan med Trafikverket. SL och kommunen samarbetar för en sådan lösning. Politiskt samråd Ekerö Framfördes önskemål om förenkling av de svårlästa tidtabellerna. Det pågår ett projekt kring tidtabellsproduktionen på SL, där enhetlig layout är en del av lösningen Önskemål om översyn av kvällsturerna. Se svar punkt 13. Adelsöbussen missar passning till båten till Birka. Uteblivna och turer som avgår för tidigt. Framfördes önskemål om tvärförbindelser inom kommunen från Stenhamra mot Träkvista utan byte, vilket kommunen ser ett behov av framförallt när badhuset i Träkvista blir klart. En sådan intern stomlinje är prio 1 för kommunen. Önskemål om försökslinje direkt mellan Ekerö C och Brommaplan. Efterlysning av trafiksimulering Jungfrusund- Slagsta samt Färingsö-Lövsta. SL och Trafikverket samråder med varandra om detta. SL tar upp denna fråga med entreprenören som trafikerar Ekerö. Se svar punkt 1. SL ser i dagsläget inget sådant behov eftersom tidsvinsten med en sådan linje inte är särskilt stor då den sammanlagda tiden för hållplatsuppehåll i dagsläget inte är särskilt lång på sträckan. En utredning i frågan har påbörjats men ännu inte färdigställts. Båtpendel till Stockholm/Gamla stan. Se svar punkt 3.

10 10(62) Vändslinga vid Solbacka, vändmöjlighet söder om stenhamra centrum samt framkomlighetsproblem vis Sluts brygga. Svanhagen önskemål om en skyndsam och bra lösning. Önskemål om utökad trafik vid arbetsplatsområdet vid Skå. Framfördes önskemål från kommunen om ett avtal gällande Ekerö Centrum för att hitta lösningar på infartsparkeringar mm. Se svar punkt 19. Se svar punkt 19 SL känner till att behovet av kollektivtrafik ökar vid Skå industriområde men kan ännu inte se att det är tillräckligt stort för att motivera inrättande av ny trafik. En framtida översyn av linjenätet på Färingsö skulle möjligen kunna medföra en lösning även för Skå. SL driver en gemensam förstudie tillsammans med kommunen avseende Ekerö Centrum där detta ingår Haninge Synpunkt 1. En strategisk förändring som kommunen föreslår är ny omlokalisering av bussterminal i centrala Handen. 2. En annan strategisk förändring som kommunen föreslå är fortsatt planering för en ny pendeltågsstation i Vega. SL:s kommentar Kommunen har tillsammans med SL skissat fram ett förslag på en ny utformning av bytespunkten Handen med ny bussterminal och ny anslutning till pendeltågsstationen. Förslaget är samordnat med kommunens planer att förändra centrala Handen till en förtätad stadslik bebyggelse. Ett genomförande förutsätter bland annat finansiering från kommunen och med kommunen samverkande fastighetsägare. Arbete pågår med att finna en affärsmässig lösning med exploatering av marken där bussterminalen kan komma att överdäckas. Någon ny plats för bussterminalen har ej diskuterats. SL har i samråd med kommunen och berörda fastighetsägare skissat fram en lösning med en pendeltågsstation integrerad med en mindre bussterminal. Ett genomförande- och finansieringsavtal är ingånget mellan staten, kommunen och SL. Enligt avtalet ska pendeltågsstationen färdigställas och öppnas efter det att ett rimligt resandeunderlag finns vid stationen och spårkapacitet finns för att hantera efterfrågan, vilket tidigast kan ske SL planerar under 2011 att inleda projektering.

11 11(62) 3. Extra turer för linje 869 på kvällen från Gullmarsplan samt undersöka möjlighet till förlängning av linje 865 till Brandbergen och vidare till Tyresö Centrum. 4. Ytterligare ett viktigt strategisk projekt är dubbelspår mellan Västerhaninge och Tungelsta med nya planskilda korsningar. 5. Kommunen är angelägen om ayy den regionalpendel som föreslås i RUFS 2010 blir verklighet och då också omfattar Nynäsbanan. SL håller för närvarande på och utreder landsbygdstrafiken i länet. Utredningen är inte färdig men visar att Dalarö har en relativt bra resmöjligheter jämfört med andra jämförbara bostadsområden på landsbygden. Utökning av landsbygdstrafiken kan tyvärr ej prioriteras inför Det finns inga planer på att utöka linje 865 till Brandbergen och Tyresö centrum. SL bedömer att en förlängning till Brandbergen inte är aktuellt eftersom Brandbergen har en god anslutningstrafik till Handen via ett flertal linjer redan idag. Trafikverket driver projektet och det planeras vara färdigt år Viktigt att kommunen är med och ser till att nödvändiga detaljplaner kan fastställas för att samtliga planskilda korsningar ska kunna byggas. Citybanan kommer att öka kapaciteten genom Stockholms innerstad. Den ger dock ingen för tågtrafiken utökad kapacitet på sträckan Älvsjö Västerhaninge. Ska snabbare tåg köras i kombination med befintliga pendeltåg blir det en gles trafik för bägge trafikslagen. Alternativt behövs fyra spår till Haninge. SL kommer därför att verka för en tät och regelbunden pendeltågstrafik med stopp på samtliga stationer. På sikt kan 5-minuterstrafik köras i rusningstid på de inre delarna av pendeltågsnätet. En utökning av pendeltågstrafiken till Arlanda och Uppsala planeras till december 2012.

12 12(62) 6. Det är viktigt att bussar och pendeltåg håller tidtabeller, att information alltid ges vid störningar och att klotter samt vandalisering motverkas. Informationen om störningar i pendeltågstrafiken ska tas över av SL:s entreprenör Stockholmståg istället för Trafikverket som sköter detta idag. Detta ska förhoppningsvis ge en bättre kvalité i störningsinformationen. Tidhållning, trafikinformation och trygghet är viktigt för SL. Vi tar gärna emot information om vilka specifika linjer/avgångar som utsätts för störningar för att kunna följa upp detta. I avtalen med trafikentreprenörerna finns målsättningar och incitament för trafiken så att dessa arbetar mot en så bra punktlighet som möjligt. En viktig faktor för bussarnas möjlighet att hålla tidtabellen är framkomligheten i vägnätet där väghållaren har ett stort ansvar. SL arbetar aktivt med att förbättra informationen vid störningar. Informationstavlor med bussarnas avgångstider har satts upp vid flertalet bussterminaler. Skyltar med realtidsinformation ska även sättas upp vid de största hållplatserna i länet inom de närmsta åren. SL arbetar kontinuerligt med att motverka klotter och annan skadegörelse. SL har avtal med vaktbolag som tillhandahåller omfattande väktarresurser som arbetar med att förhindra och förebygga skadegörelse. Politiskt samråd Haninge Uppgradering alt flytt av befintligt depå. Önskemål om snabbt besked för att kunna fatta beslut. Kommunen har framfört förslag om flytt till Jordbro Företagspark. Önskemål om att WÅAB ska köra från stan genom Skurusundet-Baggensfjärden-Dalarö-Utö till Nynäshamn. Frågan vidarebef till WÅAB. Förslag om tidigare turer på morgonen samt senare på kvällen till Jordbro Företagspark. Diskussioner pågår mellan kommunen och SL om en eventuell flytt av Handendepån, ett alternativ är Jordbro. Svar från WÅAB: Det är inte aktuellt pga att turen skulle ta alltför långtid och kosta för mycket. Eftersom det redan finns fungerande trafik på annat sätt den sträckan prioriteras annan båttrafik. Beskedet lämnas muntligt vid nästa träff med WÅAB & kommunen. Diskussion pågår mellan Jordbro företagspark, Haninge kommun och SL angående kollektivtrafiken till/från och inom Jordbro företagspark. För SL är det viktigt att få kännedom om behov såsom varifrån man vill resa mm. Inga förändringar är planerade inför 2011.

13 13(62) Utökning av direktbussar till Dalarö tidigare på morgonen samt senare på eftermiddagen. Önskemål om att buss från Tyresta till Dalarö ska ingå i försöket cykel på buss. Se svar ovan, punkt 3. SL håller för närvarande på och utvärderar sommarens försök med cykel på buss. Vi fortsätter gärna en diskussion med kommunen gällande detta och tar gärna emot information om vilken/vilka linjer önskemålen gäller. Huddinge Synpunkt 1. Kommunen motsätter sig eventuella neddragningar på Linje 740 mellan Vårby Gård och Flemingsberg. 2. Det är mycket viktigt att förlängningen av linje 714 kan genomföras så snart som möjligt. 3. Kommunen önskar att busslinje 706 även efter förändring trafikerar gamla Stockholmsvägen på delen Källbrinks idrottsplats Gustaf Adolfsvägen. 4. Kommunen ser ett behov av kontinuerlig översyn och dialog med SL och Stockholms Stad runt befintlig linjedragning och trafikering rörande Kungens kurva. 5. Kommunen anser det angeläget att SL beaktar den fördjupade översiktsplanen för Flemingsberg och deltar i pågående planering för en ny bussterminal/bytespunkt. SL:s kommentar SL försöker ständigt att följa upp hur nya linjesträckningar, bebyggelse mm påverkar trafiken och om trafiken behöver utökas eller kan dras ner. Linje 865 har sedan augusti 2010 förlängts till Skärholmen vilket kan ha påverkat resandet på hela linje 740. SL undersöker detta kontinuerligt men har inga planer på att minska trafiken på linje 740 till SL ställer sig positiv till förbättrade linjesträckningar och bedömer att en sträckning av linje 714 via en utbyggd Talldalsvägen mellan Vistaberg och Glömsta innebär en förbättrad förutsättning för kollektivtrafiken. SL avvaktar kommunens tidplan gällande utbyggnaden. En möjlighet SL tittar på när nya Talldalsvägen finns är en uppdelning av linje 706 och 714, där 706 trafikerar till Källbrink norrifrån och 714 till Glömsta från Vistaberg, men ingen linje går via hela gamla Stockholmsvägen. SL undersöker resandet mellan Källbrinks idrottsplats och Gustaf Adolfsvägen. Det är även viktigt att titta på vilka målpunkterna är. Enligt SL:s bedömning är förbindelserna relativt bra i området idag. SL är dock positiva till en dialog angående eventuella brister och en översyn av trafiken. SL har deltagit i kommunens planeringsarbete genom remissyttranden och aktiv medverkan i möten. Vad avser frågan om en ny bussterminal/bytespunkt har SL framfört förslaget att kommunen bör genomföra en bred idéstudie om en framtida utformning av stationsområdet/bytespunkten i anslutning till de framtagna stadsutvecklingsplanerna för Flemingsberg. Viktiga intressenter är förutom SL

14 14(62) 6. Kommunen ser gärna att SL och Kommunen i samråd utreder möjligheten till närtrafik i exempelvis områdena Skogås Trångsund. Milsten Snättringe. 7. Kommunen ser gärna att SL använder bussar med högre komfort och lägre bullernivåer/vibrationer. 8. Kommunen ser det som helt nödvändigt att ta med även Flemingsberg i utredningen om pendeltågstrafik mellan Uppsala, Stockholm, Älvsjö och Arlanda. Förbättrad kollektivtrafik och bättre tillgänglighet till Arlanda är en viktig förutsättning för ett framgångsrikt arbete. 9. Det är positivt att pendeltågsstationerna får samma anslutningsbusslinjer som trafikerar dagtid som kvälls- och nattetid så länge tåget går. 10. I avvaktan på utökad spårkapacitet anser kommunen att den radiella spårtrafiken mot Stockholms city bör förstärkas med direktbusstrafik under morgonens rusningstrafik. 11. Kommunen är mycket nöjd med att SL har påbörjat arbetet med att förbättra infartsparkeringar för cyklar. Det vore också önskvärt med en utredning om förutsättningar att skapa ytterligare möjligheter att ta med cykel på tåg och bussar. 12. Kommunen anser att en översyn av taxan bör göras för att underlätta inomkommunala resor. och kommunen, Trafikverket, Jernhusen och Skanska. All utbyggnad av Närtrafiken föregås av en utredning, som berör hela länet. Det område som bl a har flest antalet ålderspensionärer är det område som prioriteras först. SL:s bussar ska följa de normer som utfärdas av bussbranschen i Sverige och som i sin tur följer EUs direktiv. Tyvärr förekommer det bussar idag som pga dåligt underhåll överskrider godkända bullernormer. Svårigheten är att utverka objektiva mätmetoder. SL arbetar med att sådana ska tas fram. Bussar tillhörande Huddinge/Botkyrka som trafikerar motorväg kommer att köras med enbart komfortablare bussar från och med hösten Den utökade pendeltågstrafiken är i huvudsak tänkt att köras mellan Uppsala och Älvsjö. Troligen förlängs dessa avgångar i rusningstid till Flemingsberg och Tumba. Redan idag finns snabb trafik mellan Uppsala/Arlanda och Flemingsberg med SJs regionaltåg. SL har gjort en översiktlig utredning av detta tillsammans med bussentreprenören. Den visar att det blir en relativt omfattande ändring då flera av nattlinjerna trafikerar större områden än daglinjerna varför SL inte planerar att genomföra denna förändring till Det finns inga planer på att sätta in ytterligare direktbussar i rusningstid till Stockholm city inför Det är många som reser med pendeltågen i rusningstid och det kan upplevas som trångt men det finns tillräcklig kapacitet i dagsläget. busslinje 726 som trafikerar mellan Tumba och Fridhemsplan via Huddinge planeras få ytterligare ett stopp vid Ågestavägen till Detta innebär att resenärer även kan välja denna resmöjlighet. SL ser mycket positivt på att kombinera cykel med kollektivtrafik. Under sommaren 2009 och 2010 har SL genomfört försök med att tillåta cykeltransporter på ett urval av busslinjer i länet. Arbete pågår nu med att utvärdera försöksverksamheten och sedan ska beslut fattas om eventuell fortsättning. Sedan tidigare är cyklar tillåtna på pendeltåg och Saltsjöbanan, under vissa förutsättningar. Den 9 januari 2007 togs beslut i SL:s styrelse om att återinföra zontaxa i SL-trafiken. SL föreslog att införa ett trezonssystem, vilket beslutades, efter

15 15(62) vissa justeringar, av styrelsen. En av grundprinciperna var att zongränser skulle läggas längs kommungräns med vissa undantag där relevanta skäl fanns (resandeströmmar till och från centralorter, kommunens geografiska storlek etc.). Huddinge delades något för att tunnelbanan inte skulle hamna i två zoner. Personer som reser ofta och regelbundet inom Huddinge kommun har möjlighet att köpa ett periodkort och för dessa resenärer har zongränserna inte någon betydelse. Politiskt samråd Huddinge Framfördes synpunkter på att bussarna inte inväntar försenade bussar som de ska. Svårigheter att ta sig till och från S:t Botvids begravningsplats. Önskemål om direktbuss östra Huddinge-Kungens Kurva. Önskemål om natturer till Stortorp så att personalen kan åka hem vid avslutat pass. Önskemål om direktbuss Länna-Skogås- Trångsund-Gullmarsplan. SL bygger ut det tekniska stödet för att förare ska få bättre kännedom om andra förseningar. De reella möjligheterna att vänta ska styras av ekonomiska incitament. SL har diskuterat frågan med bussentreprenören och det finns för närvarande inga planer på att ändra upplägget till SL tar gärna emot mer specifika synpunkter på vilka avgångar som det finns önskemål om att flytta. Detta måste också samordnas och bedömas utifrån skidbackens öppettider i Flottsbro. Det bedöms inte finnas tillräckligt med underlag för att utöka turtätheten med nuvarande linjesträckning. När Talldalsvägen är färdigbyggd planerar SL att trafikera linje 714 från Vistaberg via Glömsta till Flottsbro istället för linje 706. SL vill gärna fortsätta diskussionerna med kommunen om denna trafikförändring. Framfördes att det är svårt att hitta en bra lösning och att det förmodligen går snabbast att resa via Älvsjö med pendeln. Framfördes att natturer inte är aktuellt men om kommunen hör av sig med tidpunkt för när personalen slutar så kan det förmodligen lösas. Framfördes att det inte är aktuellt att dra nya linjer parallellt med spåren. Synpunkter på att 742 ofta är försenad. Framfördes att förseningarna förmodligen beror på framkomlighetsproblem. Önskemål om busskörfält och signalprioritering för att lösa problemen har framförts från SL till kommunen. Synpunkter på ologisk zonindelning. Se svar ovan, punkt 12. Förslag om ihop koppling mellan Accesskort och infartsparkering. Försök pågår.

16 16(62) Järfällla Synpunkt 1. Kommunen är intresserad av de eventuella förändringarna av linje 567 och 550 som beskrivs. 2. Det är positivt att SL avser att utöka kapaciteten på linje 541 och linje Trafiken som angör Veddesta centrum måste vara godtagbar, så förslaget att minska trafikeringen på helger kan inte godtas utan vidare. 4. Anpassningar av tidtabeller med andra busslinjer som trafikerar Veddesta centrum kanske kan justeras så att 15-minuterstrafik kan uppnås på sträckan mellan Jakobsberg och Barkarby station. 5. De centrala delarna av Viksjö bör få förlängd 15- minuters-trafik. Ett förslag är att linje 553 får förlängd 15-minuters trafik. 6. Bolinder strands kollektivtrafikförsörjning måste förbättras. SL:s kommentar Avseende linje 567 och 550 arbetar SL med ett förslag till justerad turtäthet som kommer att samrådas med kommunen under hösten varpå SL kommer ta ställning till en eventuell trafikförändring Stråket Jakobsberg Vällingby har ett högt resandet, speciellt sträckan mellan Barkarby och Vällingby. SL arbetar med ett förslag till justerad turtäthet som kommer att samrådas med kommunen under hösten varpå SL kommer ta ställning till en eventuell trafikförändring I stråket mellan Jakobsberg och Vällingby är resandet på delsträckan Jakobsberg Barkarby i allmänhet lägre, vilket skulle kunna motivera en lägre turtäthet på denna delsträcka. Inför 2011 avser emellertid SL att inte genomföra någon reducering av trafikutbudet på helgerna. SL avser att behålla dagens turtäthet med minst 15-minuterstrafik dagtid på sträckan. Kvällar och helgmorgnar förblir utbudet emellertid lägre eftersom resandet dessa tider är avsevärt lägre. SL har inte möjlighet att införa någon förlängd 15- minuterstrafik genom Viksjö under 2011, men förlängde perioden med 15-minuterstrafik på linje 553 under 2010 och kommer att överväga ytterligare turtäthetsförbättringar inför 2012 om resandeutvecklingen så motiverar. Bedömningen från SL är att Bolinder strand ligger inom acceptabelt gångavstånd från SL:s stomtrafik, d.v.s. pendeltåget och att en särskild busslinje således inte kan motiveras. Därtill skulle en buss till Bolinder strand behöva köra en väldigt lång omväg eftersom tunneln norr om stationen inte är dimensionerad för busstrafik och det skulle förmodligen gå snabbare att gå sträckan än att åka buss. SL har redan i detaljplaneskedet gjort klart att det inte är aktuellt med buss till området.

17 17(62) 7. Pendeltågen har drabbats hårt av förseningar detta år. Vad gör SL för att förbättra tågens möjligheter att hålla tidtabellerna? 8. Det är positivt att SL avser att inleda ett samarbete för att kunna utnyttja överkapacitet i det befintliga p-huset vid Adilsvägen i Jakobsbergs centrum. 10. Det upplevs av innevånare som omständligt att resa med bussen till Jakobsbergs centrum eftersom gångavståndet (ca 250 m) från bussterminalen till centrum upplevs som alltför långt. Önskemålet är att ringlinje 544 ska dubbelriktas. Förseningarna på Bålstalinjen i år beror i stor del på de signalarbeten som Trafikverket genomfört, något som SL har svårt att påverka. Utbyggnaden till fyra spår på Mälarbanan som startar under år 2011 och bygget av Citybanan är viktiga kuggar för att kunna få en både punktligare och tätare pendeltågstrafik. Under utbyggnadstiden finns dock fortsatt ökad risk för störningar i trafiken. SL förhandlar fn med ägarna av parkeringshuset om en lösning Förhoppningen är att gångavståndet till bussterminalen från centrum skall upplevas som en mindre uppoffring i och med att den nya bussterminalen står klar med en trevligare och mer ombonad kundmiljö. Avseende linje 544 diskuterar SL gärna konkreta förslag till om kommunen har sådana. Det kan redan nu sägas att en lösning där linje 544 dubbelriktas skulle bli mer kostsam och istället för att köra varje kvart endast i ena riktningen skulle man för samma kostnad inte kunna köra mer än varje halvtimme i vardera riktningen. SL har därför inte för avsikt att genomföra någon sådan förändring inför Lidingö Synpunkt 1. Staden ser positivt på en förbättrad passning mellan Lidingöbanan och busstrafiken på ön. Lidingöbanan kommer att bli en central linje för många resenärer när den i framtiden knyts ihop med Spårväg City, och det är viktigt att det finns bra anslutningsmöjligheter. Politiskt samråd Lidingö Framfördes önskemål om trafikering till Elfvik då det kommer bli mer publikt. Vid ev ombyggnation av Lidingöbanan bör stationerna anpassas till hur de tidigare sett ut än till pendeltågsstandard. SL:s kommentar Bra att kommunen tydligt tar ställning. Byten har nu prioriterats vid Baggeby för linje 203, istället för i Ropsten Trafikering till Elfvik är något som inte kunde prioriterats i trafikförändringar Frågan tas dock med till 2012 års trafikförändringar. I projekt Spårväg City-Lidingöbanan är det SL:s ambition att tillvarata Lidingöbanans speciella identitet. I den identiteten ingår stationsmiljöerna och stationshusen. SL ser fram emot en konstruktiv dialog med kommunens företrädare om den fysiska miljön i anslutning till våra hållplatser/stationer

18 18(62) Nacka Synpunkt 1. Nacka kommun anser att det kollektivtrafiknät som finns idag måste förstärkas och tillföras mer resurser. Förstärkningen av kollektivtrafiken ska ske såväl under högtrafik som under dag och kvällstid samt helger. Det gäller såväl lokalt resande som över Saltsjö-Mälarsnittet. 2. Orminge som bytespunkt bör ingå i åtgärdspaketet för förbättring av bytespunkter och bör byggas om snarast. 3. Direktbussen mellan Orminge och Slussen (446) är fortfarande överfull med stående passagerare på motorvägen trots ökade turer och den nya direktlinjen till Cityterminalen. Det behövs bättre information om linjen till Cityterminalen. 4. SL bör utreda behovet av en ny direktbusslinje mellan Orminge och Slussen. Detta behövs särskilt med tanke på mobility management projektet som Trafikverket planerar att genomföra under hösten. Projektet syftar till att minska trängseln på Skurubron genom att bilisterna uppmanas åka kollektivt. 5. Kommunen kommer att lösa de tekniska svårigheterna på Lännerstavägen enligt SL:s önskemål. Kommunen vill omgående veta mer om tidplan och trafiklösningen. 6. Förra året önskade kommunen en ökning av busstrafiken i Norra Boo. SL svarade att önskemålet tas med i förslagslistan över trafikförändringar till Förslag till ökning av busstrafik i detta område saknas i utbudsplan för SL:s kommentar Stom- och direktbusstrafiken har utökats kraftigt de senaste åren under högtrafik pga målet att erbjuda sittplats för alla. Östra Orminge, Mensättra, Eriksvik och Insjön fick från och med augusti 2010 ny busstrafik (445) under tider utanför högtrafiktid. SL har till 2011 små möjligheter att prioritera andra satsningar än trafik till nya områden, akut trängsel och utökningar pga stående resenärer på busslinjer på vägar över 70 km/h. SL och kommunen startar under hösten en gemensam förstudie avseende Orminge centrum. I förstudien ingår att titta på lämpliga lösningar samt hur dessa skall finansieras och genomföras SL följer kontinuerligt upp resandet på busslinjer på vägar över 70 km/h och försöker åtgärda brister. SL tar gärna emot information om vilka tider det förekommer fullsatta bussar. SL bedömer att flertalet resenärer bör känna till direktbuss 446C eftersom den mestadels trafikerar samma hållplatser som linje 446. En utvärdering av linjen kommer att genomföras under vintern 2010/2011. Orminge har idag mycket tät direktbusstrafik eftersom vi strävar efter att erbjuda sittplatser till alla. SL föreslår att kommunen preciserar vilken del av Orminge som avses. SL bedömer att det behövs en kombination av utökat utbud och en prioritering av framkomligheten för busstrafiken för att locka ännu fler bilister. SL deltar i Trafikverkets projekt om mobility management. SL planerar under 2011 att se över behov och möjligheter till trafikering på Lännerstavägen. SL kommer då att kontakta kommunen. SL har inte haft möjligheter att prioritera en sådan studie men kommer att titta på detta under 2011.

19 19(62) 7. Kommunen föreslår att motorvägsbussarna stannar för både på och avstigning vid motorvägshållplatsen Forum Nacka i båda riktningarna. Detta är mer aktuellt efter utbyggnaden av centrumanläggningen. Åtgärden kan möjliggöra en avlastning av linje Det är många äldre som bor i Jarlaberg, därför önskar kommunen att kvarterslinjen 469 även trafikerar Jarlaberg. 9. Kommunen betonar igen att busstrafiken till och från Kvarnholmen måste förstärkas på kvällar och helger. 10. Det finns stor efterfrågan på fler busslinjer alternativt att turtätheten ökar för bussen som stannar på Skvaltans väg vid hållplatsen Skvaltan (infartsparkering och ICA Maxi). 11. Kommunen önskar bättre turtäthet längs Värmdövägen väster om Forum Nacka. 12. Kommunen önskar att linje 465 får fler turer under högtrafik. Linjen bör trafikeras till kl Kommunen önskar bättre turtäthet för boende i Fisksätra genom att bussarna avgår mellan Saltsjöbanans avgångstider. 14. Kommunen anser att det behövs en snabbare busstrafik mellan Älta och Slussen. För att få en snabbare förbindelse bör varannan tur på linje 401 gå direkt till Slussen via Planiavägen och Järlaleden. 15. Det finns efterfrågan om att en del av turerna på linje 401 kör in till Cityterminalen. 16. Buss 811 till Älta bör få utökad trafik under helgkvällar. Skälet till att linjerna inte stannar för på- och avstigning för resor mellan Slussen och Nacka Forum är att förbiresande resenärer ska få en så snabb resa som möjligt. Linje 471 kan istället avlastas med förstärkningsturer. SL noterar önskemålet och tar med sig det till 2012 eftersom det inte ryms i SL:s trafikbudget för Resandet på linjen motiverar ingen utökning av trafiken för närvarande. SL får diskutera frågan med kommunen. SL har tidigare hänvisat till att huvudstråket för busstrafiken är Värmdövägen och att det är svårt att flytta trafik därifrån. SL bedömer att turtätheten är bra längs Värmdövägen. Från och med augusti 2011 blir det ett nytt avtal för trafiken i Nacka och Värmdö. I detta avtal finns krav på att entreprenören ska planera för att det inte regelbundet ska förekomma fler stående än 40% av bussens ståplatser. SL håller på att undersöka möjligheterna att köra ett insatståg Saltsjö-Järla- Slussen på Saltsjöbanan vid de mest belastade tidpunkterna vilket eventuellt kan avlasta Värmdövägen. Denna typ av önskemål kan inte prioriteras i SL:s trafikbudget för Synpunkten tas med till Om linjen avgår mellan Saltsjöbanans avgångstider blir det ingen passning till tåget. Passning har framförts som önskemål från kommunen under det senaste politiska samrådsmötet. SL föreslår att kommunen prioriterar mellan dessa önskemål ur resenärssynpunkt. SL föreslår att frågan tas upp vid nästa samrådsmöte. Ett alternativ till att snabba upp linje 401 är att göra linje 801 mer attraktiv genom att förlänga den till city. Olika lösningar bör studeras under våren Se ovanstående kommentar, punkt 14. Denna typ av önskemål kan inte prioriteras i SL:s trafikbudget för SL tar med sig synpunkten till 2012.

20 20(62) 17. Buss 401 bör få utökad turtäthet under sommaren. 18.Det är fortfarande bristfällig information om vilka bussar som åker via motorvägen respektive Värmdövägen på den stora informationstavlan i Slussen. 19. SL har satt upp digitala informationstavlor vid hållplats Sickla Bro enbart med tider i riktning mot Slussen. Informationstavlan bör sättas upp även på busshållplatsen i riktning från Slussen. 20. På Nacka station hänvisas till perrongbyte för vissa avgångar endast för resor mot Slussen. Motsvarande information för resor mot Saltsjöbaden bör sättas upp. 21. SL bör sätta upp digitala informationstavlor vid större busshållplatser som Orminge och Nacka Forum.m.m. 22. Kommunen vill förtydliga att även om SL valt att inte arbeta vidare med den påbörjade förstudien är det viktigt att resultaten från idestudien Kapacitetsstark kollektivtrafik ingår som underlag vid planeringen av utformningen av den nya bron. Det är viktigt att SL bevakar både att det finns utrymme för sektorns busstrafik och att en framtida tunnelbana är möjlig att bygga. 23. Möjligheten att inhandla SL biljetter måste utökas inom hela Nacka. Denna typ av önskemål kan inte prioriteras i SL:s trafikbudget för SL ska se till att entreprenören sätter in förstärkningsturer vid behov. Det är idag inte tekniskt möjligt. Ev går det att lösa framöver när nya tekniska system införs. SL tar till sig önskemålet i den fortsatta planeringen av detta. SL kommer att sätta upp tydligare skyltar för resande även mot Saltsjöbaden. SL kommer under vintern 2010/2011 att sätta upp ca 1000 digitala hållplatsskyltar på de hållplatser med fler än 150 påstigande/dag. Flera stoppställen, både i Orminge och Nacka Forum platsar in under kriteriet för hållplatsskylt. SL bevakar såväl utrymmet för busstrafiken som de spårreservat som finns för eventuell framtida spårtrafik. Sl deltar i de projekt som kommunen och Trafikverket har med beröring på detta. SL ser kontinuerligt över tillgängligheten till att köpa biljetter i hela Stockholms län. Tillgängligheten på biljetter för våra resenärer är viktig och SL kommer fortsatt att arbeta för att förbättra tillgängligheten av biljetter under Detta kommer att ske i första hand där vi ser att störst behov finns av en utökad tillgänglighet.

21 21(62) Politiskt samråd Nacka Önskemål från kommunen om mer frekventa mätningar av resvanorna. Öppnande av väntrum vid Slussen även när caféet är stängt Kommunen har önskemål om gemensamma lösningar för att hitta nya och fler infartsparkeringar. Önskemål om att kommunen ska tillhöra en och samma zon. Önskemål om bättre skyltning av vilka bussar som går motorvägen eller ej. Önskemål om flytt av busshållplats för linje 402 under bron. Byt plats med parkering och bussuppställningsplats. Fisksätrabussen behöver en koppling till tågtider. Återgå till 10-minuterstrafik. Löses på tjänstemannanivå. Önskemål om utökning med 2 turer på linje 811 efter den sista Trafikanalys (fd SIKA) kommer att sätta igång en resvaneundersökning Den är planerad att pågå tillsvidare. Om de fortsätter som planerat och genomför undersökningen årligen, så kommer Nacka att få resultat löpande. Det kanske inte går att bryta ner materialet så mycket just för Nacka kommun dock. SL har tillsammans med Stockholm och Trafikverket beställt ett extra stort urval för länet för att det ska vara möjligt att redovisa kollandelar per kommun. Nacka kommun har gått in med extra pengar för att styrka upp urvalet i sin kommun. Hyresgästen hyr även väntrumsdelen och han är inte intresserad av att hitta en lösning. Att då försöka hitta en lösning innan avtalet löper ut skulle troligen bli kostsamt och ta mycket lång tid. Besked till kommunen om detta SL och kommunen får diskutera frågan. Den 9 januari 2007 togs beslut i SL:s styrelse om att återinföra zontaxa i SL-trafiken. SL föreslog att införa ett trezonssystem, vilket beslutades, efter vissa justeringar, av styrelsen. En av grundprinciperna var att zongränser skulle läggas längs kommungräns med vissa undantag där relevanta skäl fanns (resandeströmmar till och från centralorter, kommunens geografiska storlek etc.). Se svar ovan, punkt 18. SL och kommunen får titta på frågan tillsammans. Se kommentarer till önskemål för busstrafiken i Fisksätra ovan, punkt 13. SL kan inte prioritera denna typ av trafik till 2011 men tar med sig frågan till Trafikbudget 2012.

22 22(62) Norrtälje Synpunkt 1. En fortsatt utveckling av stomlinjerna 676 och 677, med koppling mot Arlanda, samt utveckla tvärförbindelser till Kista via Norrortsleden. 2. Att gradera upp linje 639 med tätare turer och hög kvalité på bussar hela sträckan speciellt prioriterat med tätare turer norr om Rimbo. 3. Att genomföra etapp 2 söder om ån av omläggningen av stadsbuss och närtrafik i Norrtälje stad i kombination med pendlarparkeringar och ny bussterminalutformning. 4. Att värna kollektivtrafikens attraktivitet genom att bl a sätta ut tillräckligt med förstärkningstrafik (sittplatsgaranti på långa linjer). Detta blir allt viktigare i takt med att befolkningen ökar på landsbygden, skärgården och i de mindre orterna. Att undvika stående på sträckor som tillåter hastigheter över 70 km/h är mycket angeläget. 5. Att fortsätta utveckla utbudet med linjerna 636 och 637 som trafikerar Älmstabygden. 6. Att verka för att inrätta trafiklösningar speciellt anpassade för glesa områden baserade på kombinerad fårdtjänst, SL- och skolskjutstrafik. 7. Att uppmärksamma behovet av kvällstrafik under vardagar till/från bygderna och Norrtälje stad vilket kan utgöra en strategisk utvecklingsfaktor. Här har Hallstavik högsta prioritet. SL:s kommentar Dessa linjer blir till stor del en fråga för entreprenören att utveckla i och med den nya upphandlingen, som startar juni Då entreprenören har ett tydligare incitament för att planera för att motsvara efterfrågan kan en utökad trafikering bli aktuell. Denna linje blir också till stor del en fråga för entreprenören att utveckla i och med det nya bussavtalet Etapp två planeras att genomföras hösten Två dubbelriktade linjer söder om ån som förlängs och knyts ihop med linje 650 och linje 657. Denna fråga är aktuell i samband med den nya upphandlingen i Norrtälje där entreprenören har sittplatsgaranti som krav i avtalet. SL håller på att utreda landsbygdstrafiken. Utredningen bör leda till riktlinjer för resstandarden i olika områden. Utifrån denna kommer förändringar att föreslås. De områden som linje 636 och 637 trafikerar hör till de områden i länet som har jämförelsevis sämre standard och som därför bör få en hög prioritet. På linje 637 tillkommer en avgång på söndagar under sommaren i båda riktningar till följd av stort antal resande. Ett projekt för samverkan mellan färdtjänst, SL och skolskjutstrafik är på gång och kommer att ske i samverkan med kommunen. SL har förslag på hur turtätheten skulle kunna utökas dessa tider på delar av linjenätet, något som dock inte ryms inom detta års prioriteringar. Det är inte säkert att detta kan motiveras av samhällsekonomiska skäl.

Hur pendeltågstrafiken fungerar idag och hur SL vill utveckla den i framtiden

Hur pendeltågstrafiken fungerar idag och hur SL vill utveckla den i framtiden Trafikenheten 1(14) Vår referens Helena Sundberg 08 686 1480 helena.sundberg@sl.se Hur pendeltågstrafiken fungerar idag och hur SL vill utveckla den i framtiden Trafikenheten 2(14) Sammanfattning Stockholmsregionen

Läs mer

Tunnelbana till Nacka löser inte, åtminstone inte ensam, Nacka och Värmdös behov av snabbare och bättre kollektivtrafik

Tunnelbana till Nacka löser inte, åtminstone inte ensam, Nacka och Värmdös behov av snabbare och bättre kollektivtrafik 1 Stockholms läns landsting, Traikförvaltningen 105 73 Stockholm Synpunkter från Naturskyddsföreningen i Stockholms län, Stockholms Naturskyddsförening, Naturskyddsföreningen i Nacka, Saltsjöbadens Naturskyddsförening

Läs mer

VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 12 (18)

VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 12 (18) VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 12 (18) Kommunstyrelsens näringslivs- och planutskott 2013-08-22 89 Stomnätsstrategi etapp 2 yttrande (KS 2013.080) Beslut Näringslivs- och planutskottet föreslår

Läs mer

Tjänsteskrivelse Yttrande inför trafikförändringar i SLtrafiken

Tjänsteskrivelse Yttrande inför trafikförändringar i SLtrafiken MARLENE SJÖDIN SID 1/6 TRAFIKPLANERARE 0858785141 MARLENE.SJODIN@VALLENTUNA.SE KOMMUNSTYRELSEN Tjänsteskrivelse Yttrande inför trafikförändringar i SLtrafiken 2013/2014 Förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Trafikförändringar i sommar

Trafikförändringar i sommar Trafikförändringar i sommar Folder_allma n_sommar_a65.indd 1 2015-06-15 14:30 Under sommaren genomför SL en rad olika förbättringsarbeten. Under sommaren genomför SL en rad olika förbättringsarbeten. Stockholm

Läs mer

Svar på skrivelse från (MP) om Slussenterminalen

Svar på skrivelse från (MP) om Slussenterminalen 1(4) Slussen Handläggare Malin Ingemarson 08-686 3746 malin.ingemarson@sll.se TJÄNSTEUTLÅTANDE Trafiknämnden 2013-12-10, punkt 10 0577 Svar på skrivelse från (MP) om Slussenterminalen Bakgrund Miljöpartiet

Läs mer

Regional inriktning för transportsystemet i Stockholms län. Remissvar

Regional inriktning för transportsystemet i Stockholms län. Remissvar 2012-10-26 Stockholm Nordost Mikael Engström Länsstyrelsen i Stockholms län tel. dir: 076 643 96 70 Analysenheten, Robert Örtegren Shula Gladnikoff Box 220 67 tel. dir. 076 643 96 73 104 22 Stockholm Regional

Läs mer

1.5 Konsekvenser av vägförslaget. 1.6 Fastställelseprövning. 1.7 Kostnader. 1.8 Fortsatt arbete (genomförande)

1.5 Konsekvenser av vägförslaget. 1.6 Fastställelseprövning. 1.7 Kostnader. 1.8 Fortsatt arbete (genomförande) underhåll. Cykelvägen som idag är kommunal blir på de delar som ingår i arbetsplanen statlig. Vid trafikplats Hjulsta övergår den cirkulationsplats som byggs för att ansluta Akallalänken till från att

Läs mer

Remiss teknisk justering länsplan för regional transportinfrastruktur 2014-2025

Remiss teknisk justering länsplan för regional transportinfrastruktur 2014-2025 REMISS 1 (10) Enheten för samhällsplanering Robert Örtegren Remiss teknisk justering länsplan för regional transportinfrastruktur 2014-2025 Länsstyrelsen avser göra en teknisk justering av Länsplan för

Läs mer

Information om trafikutredning avseende pendel- och regionaltåg

Information om trafikutredning avseende pendel- och regionaltåg 1(10) Handläggare Jens Plambeck +4686861651 Jens.plambeck@sll.se Trafiknämnden 2015-02-03, info punkt 15 Information om trafikutredning avseende pendel- och regionaltåg Ärendebeskrivning Informationsärende

Läs mer

Samlad effektbedömning

Samlad effektbedömning Samlad effektbedömning 1(6) Samlad effektbedömning OBJEKT: BYTESPUNKTER FÖR BUSS DATUM FÖR UPPRÄTTANDE: 2008-08-31 UPPRÄTTAD AV: ANDERS BJÖRLINGER SAMMANFATTANDE KOMMENTAR Upprustningsåtgärder av bytespunkter

Läs mer

VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 8 (24)

VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 8 (24) VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 8 (24) Kommunstyrelsens näringslivs- och planutskott 2013-12-12 140 Yttrande, vägplan och detaljplan för Arninge resecentrum samt järnvägsplan för Roslagsbanan,

Läs mer

Remiss Framkomlighetsprogram för Storstockholm (TRV2014/24179) KS/2015:118

Remiss Framkomlighetsprogram för Storstockholm (TRV2014/24179) KS/2015:118 TJÄNSTESKRIVELSE 2015-09-04 Bygg- och miljönämnden Oscar Olsson Samhällsplanerare Telefon 08-555 014 80 oscar.olsson@nykvarn.se Remiss Framkomlighetsprogram för Storstockholm (TRV2014/24179) KS/2015:118

Läs mer

RIPARK - 06 Riktlinjer för SL:s infartsparkeringar

RIPARK - 06 Riktlinjer för SL:s infartsparkeringar AB Storstockholms Lokaltrafik RIPARK - 06 Riktlinjer för SL:s infartsparkeringar Februari - 06 INNEHÅLL FÖRORD 3 INLEDNING 4 SAMMANFATTNING 5 BAKGRUND 6 LOKALISERING 7 UTFORMNING 8 Markparkeringar 8 Flerplanslösningar

Läs mer

Södertörnskommunernas yttrande på Stomnätsstrategi för Stockholms län Etapp 2

Södertörnskommunernas yttrande på Stomnätsstrategi för Stockholms län Etapp 2 2013-03-22 Södertörnskommunernas yttrande på Stomnätsstrategi för Stockholms län Etapp 2 Förslaget till stomnätsstrategi för Stockholms län, etapp 2, har tagits fram av Trafikförvaltningen vid Stockholms

Läs mer

Trafikplan 2014 - informationsärende

Trafikplan 2014 - informationsärende LANDSTINGET I UPPSALA LÄN Föredragningspromemoria Sammanträdesdatum Kollektivtrafiknämnden 2013-11-22 2 (11) KTN2013-0052 Sida 74 Trafikplan 2014 - informationsärende Beslut Kollektivtrafiknämnden noterar

Läs mer

Uppföljning av utvärdering av bussområdena Järfälla/ Upplands Bro och Södertälje

Uppföljning av utvärdering av bussområdena Järfälla/ Upplands Bro och Södertälje 1 (2) Datum 2011-03-16 SL-2011-01569 TN 1103-083 Trafiknämnden Uppföljning av utvärdering av bussområdena Järfälla/ Upplands Bro och Södertälje Bakgrund Sedan 2006 bedriver Nobina Sverige AB busstrafiken

Läs mer

Länsplan för regional transportinfrastruktur i Stockholms län 2014-2025. Remissvar från Stockholm Nordost

Länsplan för regional transportinfrastruktur i Stockholms län 2014-2025. Remissvar från Stockholm Nordost 2013-09-10 Handläggare: Mikael Engström Länsstyrelsen i Stockholms län tel. dir: 076 643 96 70 Enheten för samhällsplanering Shula Gladnikoff Box 220 67 tel. dir. 076 643 96 73 104 22 Stockholm Länsplan

Läs mer

HALVTID I STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING. en avstämning från Moderaterna

HALVTID I STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING. en avstämning från Moderaterna HALVTID I STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING en avstämning från Moderaterna FÖRORD Tack vare att så många röstade på Alliansen i landstingsvalet 2010 har vården och kollektivtrafiken blivit bättre och tryggare.

Läs mer

Motion gällande: Hur kan Stockholms stad förbättra och utveckla kollektivtrafiken?

Motion gällande: Hur kan Stockholms stad förbättra och utveckla kollektivtrafiken? Trafikutskottet Motion gällande: Hur kan Stockholms stad förbättra och utveckla kollektivtrafiken? Problemformulering Varje dag reser det cirka 700 000 resenärer med SL, 1 vilket innebär att 47 % av Stockholms

Läs mer

Trafikförändringar T16, buss och sjötrafik 2015/2016

Trafikförändringar T16, buss och sjötrafik 2015/2016 1() Handläggare Katarina Liljefors SLUTRAPPORT 2015-11-02 1 Trafiknämnden 2015-12-08, info punkt 19 0227 Trafikförändringar T16, buss och sjötrafik 2015/2016 Stockholms läns landsting Trafikförvaltningen

Läs mer

Centrala Nacka trafikutredning

Centrala Nacka trafikutredning Nacka Kommun Stockholm 2014-10-22 Datum 2014-10-22 Uppdragsnummer 1320004296 Utgåva/Status Carl Chytraeus Magnus Kusoffsky Jevgenij Petoukhov Uppdragsledare Kollektivtrafik Trafikmängder, kapacitet Ramböll

Läs mer

Nytt trafikutbud i Borlange kommun 2016-08-14

Nytt trafikutbud i Borlange kommun 2016-08-14 Mattias Ahlström 2016-03-09 Nytt trafikutbud i Borlange kommun 2016-08-14 Övergripande fakta Det nya linjenätet liknar på många sätt det tidigare linjenätet, med den stora skillnaden att linje 151/152

Läs mer

Yttrande över samrådsförslag för översiktsplan 2030 för Haninge kommun - med utblick mot 2050

Yttrande över samrådsförslag för översiktsplan 2030 för Haninge kommun - med utblick mot 2050 Stockholms läns landsting 1 (3) Tillväxt- och regionplaneförvaltningen TJÄNSTE UTLÅTANDE 2015-06-18 TRN 2015-0120 Handläggare: Susanne Skärlund Tillväxt- och regionplanenämnden Yttrande över samrådsförslag

Läs mer

2012-01-07. Synpunkter på Remissutgåva augusti 2011 av Trafikplan för Nynäshamns

2012-01-07. Synpunkter på Remissutgåva augusti 2011 av Trafikplan för Nynäshamns 2012-01-07 Synpunkter på Remissutgåva augusti 2011 av Trafikplan för Nynäshamns kommun Efter att ha tagit del av Remissutgåva augusti 2011 av Trafikplan för Nynäshamns kommun, vill Sorundanet framföra

Läs mer

RAMAVTAL 6 STORSTAD STOCKHOLM BILAGA 2 SPECIFIKATION INKLUSIVE TIDPLAN

RAMAVTAL 6 STORSTAD STOCKHOLM BILAGA 2 SPECIFIKATION INKLUSIVE TIDPLAN RAMAVTAL 6 STORSTAD STOCKHOLM BILAGA 2 SPECIFIKATION INKLUSIVE TIDPLAN RAMAVTAL 6 STORSTAD STOCKHOLM BILAGA 2 SPECIFIKATION INKLUSIVE TIDPLAN 1 Storstad Stockholm De objekt som ger nyttor till Stockholms

Läs mer

Långsiktig kollektivtrafikförsörjning av Albano möjliga kompletterande system över tid

Långsiktig kollektivtrafikförsörjning av Albano möjliga kompletterande system över tid Sidan 1 av 15 Långsiktig kollektivtrafikförsörjning av Albano möjliga kompletterande system över tid Sidan 2 av 15 Innehåll Kapitel Sida 1. Inledning 3 1.1 Bakgrund 3 2. Framtida resande 5 2.1 Resmönster

Läs mer

Tjänsteutlåtande. Sollentuna kommun överlämnar bilaga 1 till tjänsteutlåtande 2013-04-09 som svar på remiss av stomnätsstrategin, etapp 2.

Tjänsteutlåtande. Sollentuna kommun överlämnar bilaga 1 till tjänsteutlåtande 2013-04-09 som svar på remiss av stomnätsstrategin, etapp 2. SOLLENTUNA KOMMUN Kommunledningskontoret Tjänsteutlåtande Anders Hallmén Sidan 1 av 7 Diariekod: 300 Kommunstyrelsen Remiss av stomnätsstrategin, etapp 2 Förslag till beslut Kommunledningskontoret föreslår

Läs mer

Samråd inför trafikförändringar i SL:s busstrafik from januari 2016

Samråd inför trafikförändringar i SL:s busstrafik from januari 2016 Trafikförvaltningen STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING 1(16) Trafikavdelningen PM Diarienummer Buss 2015-09-09 SL 2015-0883 Sändlista Järfälla kommun K 1 ( ö ppen) Handläggare Sara Catoni Samråd inför trafikförändringar

Läs mer

Utredning av stadslinjenätet i Norrtälje

Utredning av stadslinjenätet i Norrtälje KTH Arkitektur och Samhällsbyggnad Utredning av stadslinjenätet i Norrtälje Emil Jansson Examensarbete inom Trafikteknik TSC-BT 2013-002 Stockholm 2013 KTH, Institutionen för Transportvetenskap Avdelning

Läs mer

Remiss Trafikutredning avseende pendeltåg- och regionaltåg (TN 2015-0017) KS/2015:252

Remiss Trafikutredning avseende pendeltåg- och regionaltåg (TN 2015-0017) KS/2015:252 2015-06-18 Kommunstyrelsen Oscar Olsson Samhällsplanerare Telefon 08-555 014 80 oscar.olsson@nykvarn.se Remiss Trafikutredning avseende pendeltåg- och regionaltåg (TN 2015-0017) KS/2015:252 Förvaltningens

Läs mer

RAPPORT TRAFIKUTREDNING FÖR DETALJPLAN TUMBA CENTRUM UPPDRAGSNUMMER 2125500000 RAPPORT VER 0.96 STOCKHOLM 2013-05-20 1 (16)

RAPPORT TRAFIKUTREDNING FÖR DETALJPLAN TUMBA CENTRUM UPPDRAGSNUMMER 2125500000 RAPPORT VER 0.96 STOCKHOLM 2013-05-20 1 (16) UPPDRAGSNUMMER 2125500000 TRAFIKUTREDNING FÖR DETALJPLAN TUMBA CENTRUM VER 0.96 STOCKHOLM 1 (16) S w e co Gjörwellsgatan 22 Box 34044 SE-100 26 Stockholm, Sverige Telefon +46 (0)8 6956000 Fax +46 (0)8

Läs mer

Stockholm. Europas mest attraktiva storstadsregion! En enad regions synpunkter på Trafikverkets kapacitetsuppdrag. Hearing 21 mars 2012

Stockholm. Europas mest attraktiva storstadsregion! En enad regions synpunkter på Trafikverkets kapacitetsuppdrag. Hearing 21 mars 2012 Stockholm Europas mest attraktiva storstadsregion! En enad regions synpunkter på Trafikverkets kapacitetsuppdrag Hearing 21 mars 2012 Tillväxten är vår styrka Stockholms län har 22 % av landets befolkning

Läs mer

BYGG UT TUNNELBANAN TILL NYA KAROLINSKA

BYGG UT TUNNELBANAN TILL NYA KAROLINSKA Socialdemokraterna i Stockholms läns landsting Stockholm 2010-09-02 BYGG UT TUNNELBANAN TILL NYA KAROLINSKA Socialdemokraterna i Stockholms läns landsting Stockholm T: 08-737 44 11 www.socialdemokraterna.se/stockholm

Läs mer

Remissvar på nationell plan för transportsystemet 2014-2025 KS-2013/634

Remissvar på nationell plan för transportsystemet 2014-2025 KS-2013/634 Göran Nilsson Ordförandens förslag Diarienummer Kommunstyrelsens ordförande Datum KS-2013/634 2013-09-13 Kommunstyrelsen Remissvar på nationell plan för transportsystemet 2014-2025 KS-2013/634 Förslag

Läs mer

10012 Stockholm 10026 Stockholm 10028 Stockholm 10029 Stockholm 10031 Stockholm 10040 Stockholm 10041 Stockholm 10044 Stockholm 10052 Stockholm 10054

10012 Stockholm 10026 Stockholm 10028 Stockholm 10029 Stockholm 10031 Stockholm 10040 Stockholm 10041 Stockholm 10044 Stockholm 10052 Stockholm 10054 Postnummer Postort 10012 Stockholm 10026 Stockholm 10028 Stockholm 10029 Stockholm 10031 Stockholm 10040 Stockholm 10041 Stockholm 10044 Stockholm 10052 Stockholm 10054 Stockholm 10055 Stockholm 10061

Läs mer

2016-04-04 1. Vad kan få länets invånare att resa mer kollektivt? Sammanställning av invånarenkäten 2016

2016-04-04 1. Vad kan få länets invånare att resa mer kollektivt? Sammanställning av invånarenkäten 2016 1 Vad kan få länets invånare att resa mer kollektivt? Sammanställning av invånarenkäten 2016 2 Innehåll Sammanfattning Resultat per fråga Deltagarna i undersökningen Om undersökningen 3 SAMMANFATTNING

Läs mer

Resa med färdtjänst Augusti 2015

Resa med färdtjänst Augusti 2015 Resa med färdtjänst Augusti 2015 Innehåll Beviljad färdtjänst... 3 Tillgänglig kollektivtrafik... 4 Närtrafiken... 6 Resa med färdtjänsten... 8 Beställa resa... 9 Område... 14 Resan... 15 Avgifter... 19

Läs mer

Utvärdering av försök med SL-kortens giltighet för kollektivtrafik på Stockholms inre vatten, pilotprojekt SjöVägen, hittills 2011.

Utvärdering av försök med SL-kortens giltighet för kollektivtrafik på Stockholms inre vatten, pilotprojekt SjöVägen, hittills 2011. 1 (6) Datum 2011-08-11 Identitet TN 1108-170 Trafiknämnden Utvärdering av försök med SL-kortens giltighet för kollektivtrafik på Stockholms inre vatten, pilotprojekt SjöVägen, hittills 2011. Bakgrund Genom

Läs mer

November 2015 Lommabanan

November 2015 Lommabanan November 2015 banan Kävlinge Furulund Malmö Om banan banan sträcker sig från Kävlinge i norr till Arlöv i söder där den ansluter till Södra stambanan. Banan som öppnades för trafik år 1886 är enkelspårig

Läs mer

Många stora arbeten stör trafiken under sommar och höst.

Många stora arbeten stör trafiken under sommar och höst. Många stora arbeten stör trafiken under sommar och höst. En stark och växande region i Mälardalen är en förutsättning för Stockholms konkurrenskraft. Eftersom många väljer att flytta till regionen för

Läs mer

YTTRANDE. Datum 2016-04-07 Dnr 1600335

YTTRANDE. Datum 2016-04-07 Dnr 1600335 Regionstyrelsen YTTRANDE Datum 2016-04-07 Dnr 1600335 1 (7) Näringsdepartementet n.registrator@regeringskansliet.se Remiss. Delrapport från Sverigeförhandlingen: Höghastighetsjärnvägens finansiering och

Läs mer

Yttrande över förslag till regional transportinfrastrukturplan för Skåne 2014-2025

Yttrande över förslag till regional transportinfrastrukturplan för Skåne 2014-2025 Sida 1 av 5 2013-09-09 Region Skåne 291 89 Kristianstad Yttrande över förslag till regional transportinfrastrukturplan för Skåne 2014-2025 Region Skåne har av regeringen fått i uppdrag att upprätta en

Läs mer

Scenarioanalyser för att finansiera kollektivtrafikens framtida underskott

Scenarioanalyser för att finansiera kollektivtrafikens framtida underskott 1 (7) Tjänsteutlåtande Datum 2015-03-10 Västra Götalandsregionen Kollektivtrafiksekretariatet Handläggare: Jan Efraimsson Telefon: 0703 63 92 89 E-post: jan.efraimsson@vgregion.se Till kollektivtrafiknämnden

Läs mer

JUL Stockholms läns landsting i (2)

JUL Stockholms läns landsting i (2) JUL Stockholms läns landsting i (2) Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 2015-02-18 LS 1402-0228 Landstingsstyrelsen Motion 2014:5 av Gunilla Roxby Cromvall (V) m.fl. om pendeltågsstation i Rågsved Föredragande

Läs mer

Flerregional systemanalys för Ostlänken. Mars 2009

Flerregional systemanalys för Ostlänken. Mars 2009 Flerregional systemanalys för Ostlänken Mars 2009 1 Nyköping- Östgötalänken AB, ägare och adjungerade 2008 Ägare Kommunerna Mjölby, Linköping, Norrköping, Nyköping, Oxelösund, Trosa, Botkyrka + Regionförbundet

Läs mer

Trafikutredning avseende pendeltåg och regionaltåg. Etapp 1: trafikupplägg år 2017/2018

Trafikutredning avseende pendeltåg och regionaltåg. Etapp 1: trafikupplägg år 2017/2018 Stadsledningskontoret Exploateringskontoret Trafikkontoret Stadsbyggnadskontoret Handläggare Stadsledningskontoret Anton Västberg Telefon: 08-508 293 05 Till Kommunstyrelsen Gemensamt tjänsteutlåtande

Läs mer

Regionala utvecklingsnämnden

Regionala utvecklingsnämnden Regionala utvecklingsnämnden Stina Nilsson Projektledare 040-675 32 58 Stina.J.Nilsson@skane.se YTTRANDE Datum 2016-03-18 Dnr 1600335 1 (7) Näringsdepartementet n.registrator@regeringskansliet.se Remiss.

Läs mer

Samråd mmr trmflmörämdnngmr a SL:s busstrafik from januari 2016

Samråd mmr trmflmörämdnngmr a SL:s busstrafik from januari 2016 Trafikförvaltningen STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING 1(16) Trafikavdelningen PM Diarienummer Buss 2015-09-09 SL 2015-0883 Handläggare Sara Catoni Sändlista T,...,, Upplands Väsby kommun K 1 (öppen) Samråd mmr

Läs mer

Sammanställning av trafikförutsättningar för detaljplan Ubbarp 8:20 och Vist 10:25 mfl, Ulricehamns kommun

Sammanställning av trafikförutsättningar för detaljplan Ubbarp 8:20 och Vist 10:25 mfl, Ulricehamns kommun ULRICEHAMNS KOMMUN Sammanställning av trafikförutsättningar för detaljplan Ubbarp 8:20 och Vist 10:25 mfl, Ulricehamns kommun ADRESS COWI AB Skärgårdsgatan 1 Box 12076 402 41 Göteborg TEL 010 850 10 00

Läs mer

RAPPORT FRÅN ETT: www.upplandsvasby.se

RAPPORT FRÅN ETT: www.upplandsvasby.se RAPPORT FRÅN ETT: Dialog Trafikdialogen var höstens första dialogmöte av totalt tre. Dialogen berörde den kommande trafikplanen och lanserades som startskottet för arbetet med denna. Sammanlagt besökte

Läs mer

YTTRANDE. Trafikförsörjningsprogram för Skåne 2016

YTTRANDE. Trafikförsörjningsprogram för Skåne 2016 1 (5) YTTRANDE Trafikförsörjningsprogram för Skåne 2016 Region Skåne är regional kollektivtrafikmyndighet i Skåne med politiskt och ekonomiskt ansvar för den samhällsfinansierade kollektivtrafiken i länet.

Läs mer

STORSTADSTILLÄGG GÖTEBORG OCH STOCKHOLM DHL PAKET, DHL PALL, DHL STYCKE, DHL PARTI Gäller från och med 2014-04-21

STORSTADSTILLÄGG GÖTEBORG OCH STOCKHOLM DHL PAKET, DHL PALL, DHL STYCKE, DHL PARTI Gäller från och med 2014-04-21 STORSTADSTILLÄGG GÖTEBORG OCH STOCKHOLM DHL PAKET, DHL PALL, DHL STYCKE, DHL PARTI Gäller från och med 2014-04-21 Postnummer Postort 10012 STOCKHOLM 10026 STOCKHOLM 10028 STOCKHOLM 10029 STOCKHOLM 10031

Läs mer

RAPPORT. Detaljplan för Södra Kärr 1:55 m.fl. Trafik- och bullerutredning 2012-09-06. Upprättad av: Elin Delvéus

RAPPORT. Detaljplan för Södra Kärr 1:55 m.fl. Trafik- och bullerutredning 2012-09-06. Upprättad av: Elin Delvéus RAPPORT Detaljplan för Södra Kärr 1:55 m.fl. Trafik- och bullerutredning 2012-09-06 Upprättad av: Elin Delvéus RAPPORT Detaljplan för Södra Kärr 1:55 m.fl. Trafik- och bullerutredning Kund Torsås kommun

Läs mer

Förändrad trängselskatt i Stockholm. Christoffer Andersson Calafatis (Finansdepartementet) Lagrådsremissens huvudsakliga innehåll

Förändrad trängselskatt i Stockholm. Christoffer Andersson Calafatis (Finansdepartementet) Lagrådsremissens huvudsakliga innehåll Lagrådsremiss Förändrad trängselskatt i Stockholm Regeringen överlämnar denna remiss till Lagrådet. Stockholm den 12 december 2013 Peter Norman Christoffer Andersson Calafatis (Finansdepartementet) Lagrådsremissens

Läs mer

Trafikutredning för området Uttran-Lindhov 2007. Trafikutredning för området Uttran-Lindhov Inventering och rekommendationer inför exploatering

Trafikutredning för området Uttran-Lindhov 2007. Trafikutredning för området Uttran-Lindhov Inventering och rekommendationer inför exploatering Trafikutredning för området Uttran-Lindhov Inventering och rekommendationer inför exploatering november 2007 INNEHÅLLSFÖRTECKNING SAMMANFATTNING 3 INLEDNING 4 Uppdrag 4 Definitioner 4 BAKGRUND OCH FÖRUTSÄTTNINGAR

Läs mer

Utvärdering av Nynäshamn

Utvärdering av Nynäshamn 1 (2) Datum 2011-05-05 Identitet TN 1105-119 SL 2011-04033 Trafiknämnden Utvärdering av Nynäshamn Bakgrund AB Storstockholms Lokaltrafik ( SL ) har efter genomförd upphandling, (den s.k. E15-upphandlingen),

Läs mer

Hplus. PM Biltrafikflöden. Ramböll Trafik och transport Helsingborg 2010-04-14

Hplus. PM Biltrafikflöden. Ramböll Trafik och transport Helsingborg 2010-04-14 Hplus PM Biltrafikflöden 2010-04-14 Ramböll Trafik och transport Helsingborg Hplus PM Biltrafikflöden DEL 1 UTGÅNGSPUNKTER Bakgrund och syfte I arbetet med den fördjupade översiktsplanen för H+ produceras

Läs mer

Tyresö kommun saknar en snabb och gen koppling till en pendeltågstation.

Tyresö kommun saknar en snabb och gen koppling till en pendeltågstation. 2 (7) Syftet med strategin är att: Tydliggöra och fastställa principer för stomtrafik i Stockholms län, utanför de centrala delarna Identifiera lämpliga stråk för ny stomtrafik, särskilt tvärgående sådana

Läs mer

Åtgärdsvalsstudie Västra stambanan genom Västra Götaland

Åtgärdsvalsstudie Västra stambanan genom Västra Götaland Åtgärdsvalsstudie Västra stambanan genom Västra Götaland Kortversion 2015-10-14 Västra stambanan är en av Sveriges viktigaste järnvägar. Banans kapacitet är idag fullt utnyttjad samtidigt som efterfrågan

Läs mer

Trafikbeställning inför 2016 års tidtabell samt redovisning av synpunkter

Trafikbeställning inför 2016 års tidtabell samt redovisning av synpunkter TJÄNSTEUTLÅTANDE KS 18:1 Stabsavdelningen Handläggare Kristina Welin Tel. 0152-292 45 Kommunstyrelsen Dnr KS/2015:289-014 2015-05-08 1/3 Trafikbeställning inför 2016 års tidtabell samt redovisning av synpunkter

Läs mer

2016-04-28 PRESSMEDDELANDE

2016-04-28 PRESSMEDDELANDE 2016-04-28 PRESSMEDDELANDE Klart med nytt trafikavtal, mer trafik och nya pendlarbiljetter för regionaltågtrafiken i Mälardalen De 6 länen Uppsala, Stockholm, Västmanland, Östergötland, Örebro och Sörmland

Läs mer

RUFS 2010 - aktualitet och användbarhet Remissvar från Stockholm Nordost

RUFS 2010 - aktualitet och användbarhet Remissvar från Stockholm Nordost 2013-12-06 Handläggare: Mikael Engström Stockholms läns landsting tel. dir: 076 643 96 70 registrator.lsf@sll.se Shula Gladnikoff Diarienummer LS 1304-0578 tel. dir. 076 643 96 73 RUFS 2010 - aktualitet

Läs mer

Hållbart resande i Stockholm. - Trafikpolitiskt program för Folkpartiet i Stockholms stad

Hållbart resande i Stockholm. - Trafikpolitiskt program för Folkpartiet i Stockholms stad Hållbart resande i Stockholm - Trafikpolitiskt program för Folkpartiet i Stockholms stad Innehållsförteckning Inledning/Sammanfattning...3 Förslagen i korthet...5 Stadsutveckling... 14 Kollektivtrafik...

Läs mer

Regional utvecklingsplan för Stockholmsregionen RUFS 2010 Remissvar avseende kommunikationer och infrastruktur RTN 2006-0047

Regional utvecklingsplan för Stockholmsregionen RUFS 2010 Remissvar avseende kommunikationer och infrastruktur RTN 2006-0047 Stockholms läns landsting Regionplane- och trafikkontoret Box 4414 102 69 Stockholm 2008-11-27 Dnr V-2008-0522 Doss 22 Regional utvecklingsplan för Stockholmsregionen RUFS 2010 Remissvar avseende kommunikationer

Läs mer

Göteborgs Stad Norra Hisingen, tjänsteutlåtande 2(5) 1 PM från Västtrafik 2012-09-24 2 TU 2011-08-23, Dnr 1380/11

Göteborgs Stad Norra Hisingen, tjänsteutlåtande 2(5) 1 PM från Västtrafik 2012-09-24 2 TU 2011-08-23, Dnr 1380/11 Tjänsteutlåtande Utfärdat 2013-09-16 Diarienummer N140-0361/13 Utvecklingsavdelningen Birgitta Flärdh Telefon: 031-366 83 55 E-post: birgitta.flardh@norrahisingen.goteborg.se Yttrande till kommunstyrelsen

Läs mer

2013-03-20. Remiss om komplettering av Stockholms läns regionala t rafi kfö rs ö r j n i ngs p rogram

2013-03-20. Remiss om komplettering av Stockholms läns regionala t rafi kfö rs ö r j n i ngs p rogram ÖSTERÅKERS KOMMUN KOMMUNSTYRELSENS ARBETSUTSKOTT SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2013-03-20 tn AU 6:9 Dnr. KS 2012/0075 Utdrag: akten, KS Remiss om komplettering av Stockholms läns regionala t rafi kfö rs ö r j

Läs mer

Motion till riksdagen: 2014/15:972 av Catharina Elmsäter-Svärd (M) Fler vägar till jobb och tillväxt

Motion till riksdagen: 2014/15:972 av Catharina Elmsäter-Svärd (M) Fler vägar till jobb och tillväxt Enskild motion Motion till riksdagen: 2014/15:972 av Catharina Elmsäter-Svärd (M) Fler vägar till jobb och tillväxt Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad

Läs mer

Dalarö Företagarförenings synpunkter på föreslagna trafikförändringar i busstrafiken i Haninge, Nynäshamn och Tyresö

Dalarö Företagarförenings synpunkter på föreslagna trafikförändringar i busstrafiken i Haninge, Nynäshamn och Tyresö Storstockholms Lokaltrafik (SL) vd Caroline Ottosson Stockholms läns landsting Trafiklandstingsrådet Kristoffer Tamsons Miljö- och skärgårdslandstingsrådet Gustav Hemming Haninge kommun och kommunstyrelsen

Läs mer

Yttrande över Trafikförvaltningens förslag till Trafikförändringar 2014/2015.

Yttrande över Trafikförvaltningens förslag till Trafikförändringar 2014/2015. TJÄNSTESKRIVELSE 1 [8] Mottagare Samhällsbyggnadsnämnden Yttrande över Trafikförvaltningens förslag till Trafikförändringar 2014/2015. Förslag till beslut föreslår samhällsbyggnadsnämnden besluta att som

Läs mer

Remiss Funktionellt prioriterat vägnät (TRV 2014/72378) KS/2015:186

Remiss Funktionellt prioriterat vägnät (TRV 2014/72378) KS/2015:186 TJÄNSTESKRIVELSE 2015-08-24 Kommunstyrelsen Oscar Olsson Samhällsplanerare Telefon 08-555 014 80 oscar.olsson@nykvarn.se Remiss Funktionellt prioriterat vägnät (TRV 2014/72378) KS/2015:186 Förvaltningens

Läs mer

Motion (M) om busstrafiken i södra Kalmar

Motion (M) om busstrafiken i södra Kalmar TJÄNSTESKRIVELSE Datum Ärendebeteckning 2014-04-08 KS 2013/0658 Kommunfullmäktige Motion (M) om busstrafiken i södra Kalmar Förslag till beslut Kommunfullmäktige beslutar att kommunledningskontorets yttrande

Läs mer

Yttrande över motion 2011:36 om åtgärdsprogram för en fungerande kollektivtrafik vintertid

Yttrande över motion 2011:36 om åtgärdsprogram för en fungerande kollektivtrafik vintertid Trafiknämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum 2012-03-22 1 (5) Identitet TN xxxx-xxx Handläggare Ragna Forslund 08-686 1959 Yttrande över motion 2011:36 om åtgärdsprogram för en fungerande kollektivtrafik vintertid

Läs mer

Förslag på platser för pendelbåtsbryggor i Värmdö kommun

Förslag på platser för pendelbåtsbryggor i Värmdö kommun Diarienummer: 13SPN/0398 Datum:2013-05-20 Författare: Paula Rönnbäck, Patrik Stenberg Förvaltning/ kontor: SBK/planenhet E-post: paula.ronnback@varmdo.se patrik.stenberg@varmdo.se Förslag på platser för

Läs mer

Därför bör kollektiv sjötrafik på allvar tas upp som ett av alla alternativ inom RUFS

Därför bör kollektiv sjötrafik på allvar tas upp som ett av alla alternativ inom RUFS Synpunkter på förslag till ny regional utvecklingsplan för Stockholmsregionen (RUFS 2010) Nacka 2008 11 27 Därför bör kollektiv sjötrafik på allvar tas upp som ett av alla alternativ inom RUFS I den nya

Läs mer

Kommentar till Dialog PM om Trafik i centrum

Kommentar till Dialog PM om Trafik i centrum Kommentar till Dialog PM om Trafik i centrum Storstad Linköping Kommentar till Dialog PM om Trafik i centrum Om storstad Linköping Storstad Linköping är en oberoende intresseorganisation som arbetar för

Läs mer

Näringslivslunch. 2 september. Anna Hamberg

Näringslivslunch. 2 september. Anna Hamberg Näringslivslunch 2 september Anna Hamberg Välkomna Anna-Lena Johansson, 1:e vice ordförande kommunstyrelsen Aktuellt avseende infrastruktursatsningar i Stockholmsregionen Tyra Wikström, enhetschef Samhällsplanering,

Läs mer

Frågor och svar kring trafiklösningar inom Fyrklövern

Frågor och svar kring trafiklösningar inom Fyrklövern Kontoret för samhällsbyggnad 2014-08-15 Mats Jakobsson 08-590 970 96 Dnr Fax 08-590 733 37 mats.jakobsson@upplandsvasby.se Frågor och svar kring trafiklösningar inom Fyrklövern 1. Varför behövs två nya

Läs mer

Detta PM beskriver användning och funktion av resecentrum i Kramfors.

Detta PM beskriver användning och funktion av resecentrum i Kramfors. Sida: 1 (4) Detta beskriver användning och funktion av resecentrum i Kramfors. Allmänt Ådalsbanan är den 18 mil långa järnvägen mellan Sundsvall och Långsele via Timrå, Härnösand och Kramfors. Ådalsbanan

Läs mer

Förlängning av tunnelbanan från Kungsträdgården till Nacka C

Förlängning av tunnelbanan från Kungsträdgården till Nacka C Stadsledningskontoret Exploateringskontoret Trafikkontoret Stadsbyggnadskontoret Miljöförvaltningen Fastighetskontoret Södermalms stadsdelsförvaltning Handläggare Till Gemensamt tjänsteutlåtande Dnr 111-248/2015

Läs mer

Figur 5, på nästa sida, redovisar hur kollektivtrafikresorna fördelar sig på olika typer av ärenden. Arbete/skola utgör den största andelen.

Figur 5, på nästa sida, redovisar hur kollektivtrafikresorna fördelar sig på olika typer av ärenden. Arbete/skola utgör den största andelen. Bilaga 3 - Nuläge RESVANOR Inledning Myndigheten Trafikanalys genomför en nationell resvaneundersökning, RVU Sverige. Undersökningen görs i syfte att kartlägga människors dagliga resande, för att få en

Läs mer

Trafikförändringar 2013/2014

Trafikförändringar 2013/2014 1(24) Handläggare Ragna Forslund 08-686 1959 ragna.forslund@sll.se Trafikförändringar 2013/2014 Stockholms läns landsting Trafikförvaltningen 105 73 Stockholm Leveransadress: Lindhagensgatan 100 Godsmottagningen

Läs mer

Allmän trafikplikt gällande regionaltågtrafik

Allmän trafikplikt gällande regionaltågtrafik Beslutsunderlag 2012-09-10 Bengt Nilsson 0451-288510 bengt.nilsson@skanetrafiken.se Regionala tillväxtnämnden Allmän trafikplikt gällande regionaltågtrafik Hässleholm-Alvesta-Växjö Hässleholm-Markaryd

Läs mer

KOMMUNIKATIONER. INTRESSEN OCH ANSPRÅK Kommunikationer. Allmänt. Vägar. Länsväg 162

KOMMUNIKATIONER. INTRESSEN OCH ANSPRÅK Kommunikationer. Allmänt. Vägar. Länsväg 162 KOMMUNIKATIONER Allmänt Kommunens utgångspunkter: Tillgång till goda kommunikationer är av yttersta betydelse för utvecklingen av näringslivet och för möjligheten att bo och leva i Lysekil. Det är därför

Läs mer

Genomförandeavtal gällande Helsingborgsexpressen på linje 1

Genomförandeavtal gällande Helsingborgsexpressen på linje 1 Sida 1 (5) UTKAST 2015-12-08 Genomförandeavtal gällande Helsingborgsexpressen på linje 1 1 Parter och avtalets syfte Detta avtal har upprättats mellan Helsingborgs kommun (nedan benämnt Staden) och Region

Läs mer

Trafikanalys Drömgården

Trafikanalys Drömgården Haninge kommun Stockholm Datum 2013-06-14 Uppdragsnummer 1320000013 Utgåva/Status Ver 1.0 Andreas Samuelsson Andreas Samuelsson Jens Svensson Uppdragsledare Handläggare Granskare Ramböll Sverige AB Box

Läs mer

Inkomna remissynpunkter Landstinget och länets kommuner

Inkomna remissynpunkter Landstinget och länets kommuner Inkomna remissynpunkter och länets kommuner Som helhet har den regionala infrastrukturplanen för Västmanlands län tagits emot väl av länets kommuner och avseende struktur, upplägg och innehåll. Inkomna

Läs mer

Österåkers Kommuns remissvar inför trafikförändringar i SL trafiken 2015/2016

Österåkers Kommuns remissvar inför trafikförändringar i SL trafiken 2015/2016 Tjänsteutlåtande 0 Österåke Samhällsbyggnadsförvaltningen Till Kommunstyrelsen Datum 2015-03-09 Dnr KS 2015/0088 Österåkers Kommuns remissvar inför trafikförändringar i SL trafiken 2015/2016 Sammanfattning

Läs mer

Trafiksystem 2012 Karlstad - Öxnered - Göteborg

Trafiksystem 2012 Karlstad - Öxnered - Göteborg Trafiksystem 2012 Karlstad - Öxnered - Göteborg februari 2010 Innehållsförteckning Sammanfattning... 4 1. Bakgrund... 5 2. Syfte... 5 3. Avgränsning... 5 4. Projektorganisation... 5 5. Inventering...

Läs mer

är öppen för på- och avstigning.

är öppen för på- och avstigning. Detaljplaneprogram Linbanans stationer Programförslaget innehåller fyra linbanestationer mellan Häggvik station och Väsjön. Möjlighet finns att förlänga sträckan med ytterligare en station i Södersätra.

Läs mer

SAMRÅDSREDOGÖRELSE tillhörande detaljplan för del av Brakmarsvägen samt bussvändplats i Raksta, Tyresö kommun

SAMRÅDSREDOGÖRELSE tillhörande detaljplan för del av Brakmarsvägen samt bussvändplats i Raksta, Tyresö kommun Stadsbyggnadskontoret oktober 2009 Karin Norlander SAMRÅDSREDOGÖRELSE tillhörande detaljplan för del av Brakmarsvägen samt bussvändplats i Raksta, Tyresö kommun Tyresös stadsbyggnadskontor upprättade juni

Läs mer

Svar på Solna Cykelplan etapp I med diarenummer SBN 2014:319

Svar på Solna Cykelplan etapp I med diarenummer SBN 2014:319 Svar på Solna Cykelplan etapp I med diarenummer SBN 2014:319 Sammanfattning Naturskyddsföreningen ser positivt på cykelplanen och ser med stor förväntan att cykeln som transportsätt får mycket större utrymme

Läs mer

Punktlighet i SL-trafiken. Månadsrapport för oktober 2009

Punktlighet i SL-trafiken. Månadsrapport för oktober 2009 Punktlighet i SL-trafiken Månadsrapport för oktober 2009 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Tunnelbanan... 4 Orsaker till avvikelser... 4 Utförd trafik... 5 Orsaker till stopp i tunnelbanetrafiken...

Läs mer

Ett samrådsmöte hölls i kommunhuset den 3 september 2012.

Ett samrådsmöte hölls i kommunhuset den 3 september 2012. PROGRAMSAMRÅDSREDOGÖRELSE Dnr KS/2012:80 Hur programsamrådet har bedrivits Plansamrådet har pågått under tiden 2012-09 03 2012-09-30 Ett samrådsmöte hölls i kommunhuset den 3 september 2012. Förutsättningar

Läs mer

2015-09-07. Dnr Ten 2015/495 Plan för mer infartsparkering i Jakobsberg och Kallhäll - återrapportering till kommunstyrelsen

2015-09-07. Dnr Ten 2015/495 Plan för mer infartsparkering i Jakobsberg och Kallhäll - återrapportering till kommunstyrelsen TJÄNSTESKRIVELSE 1 (7) 2015-09-07 Tekniska nämnden Dnr Ten 2015/495 Plan för mer infartsparkering i Jakobsberg och Kallhäll - återrapportering till kommunstyrelsen Förslag till beslut Bygg- och miljöförvaltningens

Läs mer

Möjlighet för bussar i beställningstrafik och vissa varutransporter att utnyttja kollektivtrafikkörfält. Uppdrag från Kommunfullmäktige m.fl.

Möjlighet för bussar i beställningstrafik och vissa varutransporter att utnyttja kollektivtrafikkörfält. Uppdrag från Kommunfullmäktige m.fl. Daniel Firth Trafikplanering 08-508 261 24 daniel.firth@tk.stockholm.se Till Trafik- och renhållningsnämnden 2008-06-17 Möjlighet för bussar i beställningstrafik och vissa varutransporter att utnyttja

Läs mer

Diskussionsunderlag avseende höghastighetståg i Stockholmsregionen

Diskussionsunderlag avseende höghastighetståg i Stockholmsregionen 1(8) Diskussionsunderlag avseende höghastighetståg i Stockholmsregionen Stockholms läns landsting Trafikförvaltningen 105 73 Stockholm Leveransadress: Lindhagensgatan 100 Godsmottagningen 112 51 Stockholm

Läs mer

Akalla Barkarby, Dnr 2014-17962

Akalla Barkarby, Dnr 2014-17962 Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Stadsbyggnadskontoret Dnr 2014-17962 Dnr 2014-18097 Dnr 2014-18909 Dnr 2014-18962 Sida 1 (8) Handläggare Renoir Danyar Telefon 08-508 26 659 Elin Lundbäck Telefon:08-508

Läs mer

Omläggning av Arlandatrafiken Motion av Per Ohlin (v) (2002:36)

Omläggning av Arlandatrafiken Motion av Per Ohlin (v) (2002:36) Utlåtande 2004: RIII (Dnr 314-1934/2002) Omläggning av Arlandatrafiken Motion av Per Ohlin (v) (2002:36) Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta följande Motion 2002:36 av Per Ohlin (v) anses

Läs mer

Om tillgänglighet i SL-trafiken. Alla har sitt sätt att resa

Om tillgänglighet i SL-trafiken. Alla har sitt sätt att resa Om tillgänglighet i SL-trafiken Alla har sitt sätt att resa Vi kollektivtrafiken Stockholms kollektivtrafik är till för alla. Men alla tycker inte att det är lika enkelt att använda den. Under senare år

Läs mer