Uppföljning av utvärdering av bussområdena Järfälla/ Upplands Bro och Södertälje

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Uppföljning av utvärdering av bussområdena Järfälla/ Upplands Bro och Södertälje"

Transkript

1 1 (2) Datum SL TN Trafiknämnden Uppföljning av utvärdering av bussområdena Järfälla/ Upplands Bro och Södertälje Bakgrund Sedan 2006 bedriver Nobina Sverige AB busstrafiken i Järfälla/Upplands Bro och Södertälje. Uppdraget regleras i två avtal. Avtalen omfattar perioden fram till tidtabellsskiftet augusti Om uppsägning inte sker förlängs avtalet med ömsesidig uppsägningstid om 15 månader, dock som längst till tidtabellsskiftet augusti Då avtalen inte har sagts upp har optionen lösts ut som gäller som längst fram till augusti I samband med att kontrollutvärderingen presenterades för SL:s styrelse i april 2010 önskade styrelsen att vd skulle återkomma till styrelsen i april 2011 med en redovisning av hur Nobina arbetar med kundnöjdhet. Här nedan följer redovisningen. Sammanfattning och slutsatser I bilaga 1 visas pågående projekt i Järfälla/Upplands Bro och Södertälje i sin helhet. Nobina har under avtalsperioden varit initiativtagare till ett stort utvecklingsprojekt som har påbörjats i Järfälla/Upplands Bro (Kallhällsprojektet) och bidrar med sin kunskap och erfarenheter från andra delar av landet i ett annat utvecklingsprojekt i Södertälje. Nobinas huvudsakliga målsättning är att bidra till SL:s övergripande mål på fler och nöjdare kunder och genom detta bidra till kollektivtrafikbranschens fördubblingsprojekt. Kundnöjdheten är ännu inte tillfredställande i Järfälla/Upplands Bro och Södertälje. Dock har en ökning skett från våren 2007 till hösten 2010 från 58 % till 66 % i Järfälla/Upplands Bro och från 65 % till 68 % i Södertälje. Analysen av orsaker till att kundnöjdheten i dessa områden har varit lägre än i flera delar av länet visar att beroendet av pendeltågstrafiken är en bidragande faktor. Fokus i Kallhällsprojektet har lagts på information, marknadsföring och hur man löser passningsfrågor i området då den upplevda punktligheten i stor utsträckning påverkas av om man hinner med sin anslutning eller inte. I Södertälje är det kommunen som är drivande och har satt upp målen för utvecklingsprojektet.

2 2 (2) Man ser över hela linjenätet med utgångspunkt i strävan att utveckla en uthållig, miljövänlig och attraktiv stad med effektiva transportsystem. Samarbetet mellan kommunen, Nobina och SL utvecklas på ett mycket konstruktivt sätt och även här bedömer SL att projektet kommer att bidra till ökad kundnöjdhet och fler resenärer. Samarbetet mellan SL och Nobina i Järfälla/Upplands Bro och Södertälje är mycket konstruktivt. Nobina har lagt stort fokus på att öka resandet och förbättra kundnöjdheten och driver utvecklingen framåt genom att analysera orsakerna till resultaten i kundnöjdhet. Man arbetar både övergripande och på det mer konkreta planet genom olika aktiviteter för att förbättra såväl bemötandet av kunder som punktligheten, både den faktiska och den upplevda. Målsättningen är att både kort- och långsiktigt skapa ökad kundnöjdhet och ökat resande. Förslag till beslut Trafiknämnden föreslås besluta att godkänna redovisningen Göran Gunnarsson Verkställande direktör Ragna Forslund Trafikdirektör Bilaga 1 E13 Uppföljning av kontrollutvärdering

3 Bilaga 1 E13 Uppföljning av Kontrollutvärdering

4 Innehållsförteckning Innehåll 1. Inledning Projekt Kallhäll Utbud och produktutveckling Utforming och framkomlighetsåtgärder Järfälla Marknadsföring Leverans av tjänst Bussprojektet i Södertälje... 9

5 1. Inledning Under de tre år som Nobina utfört trafik i Södertälje och Järfälla/Upplands Bro har framsteg gjorts på många områden. Nobina arbetar aktivt med informations- och säkerhetsfrågor samt har goda resultat avseende fordonsstädning. De har en bra dialog med personalorganisationerna och är rustade för att möta förändringar i branschen. Trafikleveransen är stabil, med fullgoda punktlighetsresultat. Kontakten med SL är seriös och konstruktiv. SL och Nobina har haft en god affärsrelation under avtalsperioden. Avtalsförhandlingar sköts på ett mycket professionellt sätt. Samarbetet mellan SL och Nobina i kommunikationsfrågor har utvecklats mycket positivt mellan åren 2006 och 2009, från nästan obefintlig till nästintill daglig kontakt. Nobina är överlag mycket insatta i dessa frågor och samarbetar på ett bra sätt för att tillsammans med SL få fler och mer nöjda SL-resenärer. Andelen nöjda SL-resenärer i Södertälje och Järfälla/Upplands Bro är något lägre än genomsnittet för länet. Det gäller dock för flera trafikområden med starka beroenden på pendeltåg. Nobina har under 2010 tagit initiativ till samarbetsprojekt med SL och kommunen i både Järfälla/Upplands Bro och Södertälje för att förbättra kundnöjdhet och resande. Här nedan följer en beskrivning av projekten och de mål som har satts framöver. 2. Projekt Kallhäll Projektet förbättringsarbete Kallhäll startades i maj år Syftet med projektet är att öka resandet och den totala kundupplevelsen för avtalsområdet Järfälla/Upplands Bro. Visionen för projektet är: Vi underlättar arbetspendling och förenklar vardagen för alla som reser i Järfälla Nedan beskrivs anledningar till varför valet föll på just Järfälla. Inom trafikområdet har ett ökat resande uppmärksammats under de senaste åren, enligt SL:s skattningar ligger ökningen på runt 1,5 % /år. Enligt Nobinas beräkningar räcker inte denna ökning, den ligger snarare på runt 2-3% per år inom avtalsområdet. Vilket leder till att mer trafik måste beställas om trenden fortsätter. Nya järnvägsspår byggs inom de närmaste åren vilket kan leda till ökade kostnader och minskad punktlighet samt inställd trafik som i slutändan kommer att generera hög turtäthet på pendeltåg och i slutändan även busstrafiken. En ny stadsdel Barkarby ska byggas för ca personer och det kommer att öka kapacitetsbehovet.

6 Projektet har byggts upp kring en redan befintlig och lyckosam satsning som Nobina har gjort tillsammans med trafikhuvudmannen i Skövde. Styrgruppen, där Nobina är drivande och SL är representerade, sätter de övergripande målen. Projektet har analyserat vad kunderna i området har för önskemål och behov för att sedan kunna besluta aktiviteter i de övriga arbetsgrupperna utbud och produktutveckling som arbetar med planering av tjänsten, marknadsföring som ska sälja in förändringarna och leverans av tjänst som ser över avtalen så att de ger rätt verktyg att leverera enligt de förändringar som beslutas. Organisation Övergripande mål De övergripande målen för projektet är hämtade från SL:s övergripande mål samtidigt som hänsyn har tagits till E19 och E19B avseende marknadsandel där trafikentreprenörerna kan påverka incitamentsutvecklingen. Mål Nuläge Höst 2010 Vår 2011 Höst 2011 Vår 2012 Höst 2012 Vår 2013 Ökat resande /dag +1% +2% ack +5% ack +7% ack +9% ack +12%ack Andel nöjda kunder 66 % 68% 70% 72% 74% 76% - Marknadsandel 20% 20% 21% 21% 22% 22% 23% Målen för styrgruppen är ökad kundnöjdhet och ökat resande. Utifrån dessa mål har arbetsgrupperna identifierat sina mål. Utbud och produktutvecklingen har mål gällande restider, potentiella kundgrupper och enkelhet i trafikstrukturen. Marknadsföring har som mål att införskaffa nya kunder, öka kunskapen och ökat utnyttjande av ledig kapacitet. Slutligen är målen för leverans av tjänst trafikens pålitlighet, kundnära service och trafikinformation.

7 3. Utbud och produktutveckling I projektgruppen Utbud och produktutveckling koncentreras arbetet på trafik- och linjeförbättringar samt framkomlighetsåtgärder. 3.1 Utforming och framkomlighetsåtgärder Järfälla 2011 Nedan följer en översiktlig redovisning över de åtgärder som fokus har lagts på vad beträffar utformning och framkomlighetsfrågor. En del objekt kan förbättras på kortare sikt, andra kräver mer långsiktig planering och timing med övrig samhällsutveckling. Dagens förutsättningar Utgångspunkter vid val av geografiskt fokusområde har varit utifrån vad som är på gång i kommunen, vilka byggplaner som finns, hur trafiksituationen ser ut samt vilka befintliga framkomlighetsproblem som finns. Även viktiga målpunkter inom kommunen såväl som utanför kommunen har varit avgörande. En ytterligare viktig aspekt har varit koncentration omkring den framtida regionala kärnan Jakobsberg- Barkarby där stombusslinje 178 är försörjande. Kommunen har bidragit med en trafikflödeskarta vilket ger en bra beskrivning över trafiksituationen samt ger en bra överblick. Utifrån samråd mellan SL, Nobina och Järfälla kommun har sedan ett antal platser valts ut vilka beskrivs nedan. Området Jakobsberg-Barkarby har utpekats som en av Stockholmsregionens åtta framtida regionala kärnor i RUFS:s framtidsprognos för år 2030, vilket har stor betydelse för samhällsutvecklingen i Järfälla kommun. Bebyggelseexploatering i form av stadsförnyelse och centrumutvidgning planeras inom detta område där kollektivtrafiken bör vara strukturbildande. Därmed är det av största vikt att bussars framkomlighet säkerhetsställs genom detta område för att resenärer ska kunna ta sig snabbt till närliggande målpunkter. Barkarbystaden Den nya stadsdelen Barkarbystaden (strax nordost om Barkarby station) kommer inom en tioårsperiod bli en ny betydande knytpunkt här i den sydöstra delen av den regionala kärnan. Centralt genom stadsdelen lämnas utrymme för spårvagn och kollektivtrafikkörfält på nya Barkarbyvägen. Stomlinjebuss 178 samt andra linjer går idag via Norrviksvägen mellan Jakobsbergs centrum och den österut närliggande regionala kärnan Kista-Sollentuna-Häggvik. Förutsättningarna att Barkarbyvägen kommer ge förbättrad framkomlighet för kollektivtrafiken tvärförbindelse är goda och linje 178 samt andra bussar kommer således läggas om hit. På kortare sikt kommer dock fokus läggas på Norrviksvägen där stombusslinje 178 idag kör och även under ett antal år framöver kommer utgöra länken mellan två av länets framtida regionala kärnor.

8 De kvarvarande 2-10 åren anses vara tillräckliga för att billigare åtgärder längs Norrviksvägen skall kunna tillämpas. Jakobsbergsterminalen Den nya dockningsterminalen i Jakobsberg kommer att bli en av de största i landet vilket måste beaktas. Järfälla Kommun planerar exploatering och stadsförnyelse runt terminalen samt utmed Järfällavägen söderut, vilket ökar kravet på säkerställd framkomlighet till och från denna målpunkt. SL undersöker även i dagsläget ifall bussprioritet bör installeras i den nya terminalens utfart. Koppling söderut mot Västerort Även utanför de två huvudsakliga kollektivtrafikstråken genom den regionala kärnan planeras det för förbättrad kollektivtrafik. Intressant är bland annat kopplingen söderut mot målpunkterna Hässelby och Vällingby i Stockholms kommun. På kortsikt finns ett kortare vägavsnitt som inte är byggt mellan Österdalsvägen och Växthusvägen. Om detta cirka 20 meter långa avsnitt blir bussgata skulle kollektivtrafikens nytta kunna öka avsevärt genom att förbindelsen mot Backlura och Hässelby förstärks. Samtal med kommunen pågår. Viksjö Centrum Även i Viksjö finns planer på förbättringsåtgärder. Om möjligheten att köra igenom centrumets utemiljö skapas slipper man säckkörningen in till centrum. Detta skulle öka kollektivtrafikens attraktivitet för resenärer boende i Viksjö genom att få kortare och smidigare körväg för ett antal linjer. Detta skulle vara genomförbart i öst-västlig sträckning med anslutning från Andebodavägen (hpl Viksjöplan), rakt genom Viksjö centrum och ut till Plogvägen. Avståndet för denna åtgärd är cirka 200 meter. Från Viksjö in mot den regionala kärnan skulle även en förlängning av Bruttovägen mot Järfällavägen ge en kortare körsträcka för busslinjer. Avståndet här är cirka 140 meter och förslaget skulle ge klara förbättringar och tidsvinster för busstrafiken. 4. Marknadsföring I uppdraget ligger att, med utgångspunkt från den analys och den problembild som finns för Kallhällområdet, ta fram ett kommunikationsupplägg mot intressenter i området. Syfte är att öka populariteten för trafiken/ SL, hos befintliga resenärer samt att locka in nya resenärer i systemet och på så sätt öka försäljningen av SL:s totala biljettutbud mot privatpersoner. Genom att kommunicera med befintliga och potentiella resenärer om

9 vilka förbättringar som görs, samt inbjuda desamma till dialog om förbättringar, ökar resenärens delaktighet och förhoppningsvis engagemang. Nyttan av samarbetet och deltagandet i projektet är att SL får möjligheten att, tillsammans med entreprenören som har direktkontakten gentemot resenären, få input direkt från resenärerna och åtgärda de problem som resenärerna prioriterar högst istället för att genomföra åtgärder som kanske inte ens efterfrågas. Primära och sekundära målsättningar för projektet är: Samt Öka kundnöjdheten med 10 procent tom Öka resandet med 9 procent tom Öka marknadsandelen med två procent till 22 procent t.o.m Skapa kännedom om projektet mot invånarna lokalt Kommunicera projektets vision till befolkningen i området Stärka SL:s, Nobinas, Stockholmstågs och kommunens varumärke 5. Leverans av tjänst I leverans av tjänst ska kundnöjdheten öka vid leveransen. Stor fokus har lagts på passningar med pendeltåg. En åtgärd som har genomförts är att Nobina har gått ut med riktlinjer till sina förare att invänta försenade tåg, även utanför stipulerade avtalskrav. Det innebär att Nobina i nuläge står för kostnader för försämrad avgångspunktlighet vid förseningar i pendeltågstrafiken. SL och Nobina har gjort bedömningen att passningar är viktigare än att bussen är i tid längs vissa linjer, dock får inte avgången från andra knutpunkter eller ändhållplatsen tillbaka till stationen äventyras. Ett identifierat mål är att halvera antalet kundklagomål från den genomsnittliga siffran 2009 på 152 klagomål i månaden till maximalt 76 stycken i månaden under året 2010/2011. De punkter som är mest relevanta för projektet är punktlighet och personalbeteende. För att få mer insikt kring vad kunderna tycker inom ovanstående områden kommer arbetsgruppen uppdra åt GoExcellent att gå igenom alla synpunkter i detalj för att hitta tydliga mönster. Andra strategiska frågor som är viktiga att arbeta vidare med är hur kunderna upplever situationen på de mest trafikerade stationerna dvs. Jakobsberg och Kungsängen. Egna kundundersökningar kommer att göras på vardagar och helger inom en period för att följa upp förbättringsåtgärder. Ett annat identifierat mål är att halvera antalet skador varje månad. Genomsnittet för år 2009 var 22 skador/månad och kostnaden uppgick till SEK Målet för 2011 är maximalt 11 skador i månaden.

10 Arbete pågår i arbetsgruppen för att engagera bussförarna. Som ett led i utvecklingsarbetet har bussdepån infört förbättringsgrupper för att implementera ett nytt arbetssätt. Genom struktur och systematik och genom att Nobina tar tillvara på allas kompetens ska ovanstående målen nås. Projektet ska bli pilot för realtidsskärmar i bussdepån eftersom Järfälla/Upplands Bro har haft stora problem i likhet med Södertälje när det gäller passningen mellan buss och pendeltåg. Förhoppningen är att det kommer att underlätta för passningskraven vilket i sin tur ger högre andel nöjda kunder som är ett av våra övergripande mål i detta projekt. För att öka punktligheten ska vi få ned antalet tidiga avgångar på linjerna 543, 550, 551, 553 och 567. Valet att följa dessa linjer föll på att alla linjer stannar vid Jakobsbergs station och har dålig ankomstpunktlighet. Målet är att linjerna ska bli minst lita bra som övriga linjerna och ingen linje ska bli sämre än idag. 6. Bussprojektet i Södertälje I trafiksammanhang är den ökade bilismen en av de större utmaningar vi står inför. Det måste finnas andra attraktiva alternativ till bilen som människor väljer frivilligt, där framförallt kollektivtrafiken ska vara stommen i ett hållbart transportsystem. För att göra kollektivtrafiken mera attraktiv och locka nya resenärer behöver flera samverkande åtgärder genomföras. Bussprojektet i Södertälje har precis denna inriktning. En attraktivare busstrafik handlar inte bara om att införa ett nytt busslinjenät utan även om andra åtgärder som t ex hur snabbt bussen tar sig fram i gatunätet, hur lätt det är för resenären att få trafikantinformation och hur busstrafiken marknadsförs. Bussprojektet i Södertälje är ett samarbetsprojekt mellan Södertälje Kommun, SL, Nobina och Scania. Projektet startade 2007 och är ett bra exempel på hur det offentliga och privata arbetar tillsammans för att utveckla ett hållbarare transportsystem i en kommun. Projektet har sin utgångspunkt i strävan att utveckla en uthållig, miljövänlig och attraktiv stad med effektiva transportsystem. En viktig del i projektet är att skapa ett projekt där nya lösningar och ny teknik från Scania, SL och Nobina kan provas i verklig trafik, exempelvis Scanias nya miljövänliga bussar och nya lösningar för informationssystem.

11 Ett förstudiearbete startades med en analys av dagens busslinjenät samt förslag till åtgärder. Förstudien blev klar 2009 och innehöll ett förslag på nytt stombusslinjenät samt en demonstrationslinje från Södertälje Syd in till centrum. Målsättningen är ett stombusslinjenät med snabba, raka och attraktiva linjer som har hög framkomlighet och lättillgänglig realtid- och störningsinformation. De ska vidare kännetecknas av hög turtäthet och enkelhet. Linjenätet ska arbetas fram under devisen tänk spår kör buss. Återigen har den inriktningen koppling till ett lyckat projekt Nobina har varit delaktig i tillsammans med huvudmannen, nämligen omstrukturering av linjenätet i Karlstad. Stombussarna ska ha en enkel och rak linjesträckning med en prioriterad framkomlighet i gatunätet och om möjligt även ett eget körfält/körbana precis som spårvagnen har. Som ett komplement till stomlinjerna ska det finnas tätortslinjer som binder samman stomlinjerna med varandra och trafikerar de stadsdelar där stomlinjerna inte passerar. Stomlinjer med mycket högt resande kan på sikt utvecklas till spårvagnslinjer. Projektets mål är att bidra till kollektivtrafikbranschens mål och målsättningen är att det kollektiva resandet i staden ska öka och invånarnas bilberoende ska minska. Kommunens vision för kollektivtrafiken är att skapa ett effektivt, pålitligt och populärt kollektivtrafikssystem med minskad biltrafik i tätorten och i synnerhet i centrum. Kollektivtrafiken ska vara så bra att fler bilister än idag väljer att ställa bilen hemma och istället väljer kollektivtrafiken vid arbets- och nöjesresor. Projektets vision är att Södertäljes invånare i framtiden ska resa med en attraktiv kollektivtrafik med hög standard och som följer invånarnas behov och resmönster. Vidare ska kollektivtrafiken vara en del i att skapa ett långsiktigt och hållbart transportsystem men även stärka kommunens ställning i regionen och göra kommunen mer attraktiv som bostadsort. Södertälje har även som målsättning att gå i täten för att pröva nya trafiklösningar för kollektivtrafiken och vara ett gott exempel på hur kollektivtrafiken kan utvecklas i en tätort. Södertälje kommuns mål är att vara en attraktiv stad i Stockholmsregionen. En väl fungerande kollektivtrafik är en nödvändig del av denna utveckling och bidrar till människors livskvalitet. Det nya busslinjenätet i kombination med övriga åtgärder gör busstrafiken mer attraktiv och antalet resenärer kommer att öka i enlighet med kommunens mål och vision. Södertälje kan också utvecklas till en regional stadskärna, som kommunen enligt RUFS 2010 har förutsättning att vara. Ett införande av det nya busslinjenätet är ett första steg mot ett hållbarare transportsystem i tätorten. För att få en attraktiv kollektivtrafik krävs ett ständigt utvecklings- och förbättringsarbete. Exempel på det är att gå igenom linjesträckningarna i tätorten för att se om man kan räta ut och på så sätt göra linjerna rakare. Andra åtgärder är att konsekvent höja standarden på bytespunkter och hållplatser samt att öka framkomligheten för alla busslinjer i tätorten. Man måste även se över bilparkeringsmöjligheter vid tågstationernas infartsparkeringar. Samarbetet har fungerat väl under hela projektet mellan parterna och det är positivt med ett samarbete mellan det offentliga och det privata. Det är fyra olika aktörer med olika kompetens och verksamhetsinriktning som tillsammans kan bidra till att utveckla busstrafiken i Södertälje.

12 Den stora nyttan med projektet är en utvecklad och attraktivare kollektivtrafik, som kommer Södertäljes kommuninvånare till godo. Projektet har generellt sett stärkt samarbetet mellan SL, Nobina, Södertälje Kommun och Scania vilket underlättar i andra projekt och andra gemensamma frågor.

Utvärdering av Nynäshamn

Utvärdering av Nynäshamn 1 (2) Datum 2011-05-05 Identitet TN 1105-119 SL 2011-04033 Trafiknämnden Utvärdering av Nynäshamn Bakgrund AB Storstockholms Lokaltrafik ( SL ) har efter genomförd upphandling, (den s.k. E15-upphandlingen),

Läs mer

Information om idéstudie inför upphandling av busstrafik i Södertälje, Järfälla samt Upplands-Bro

Information om idéstudie inför upphandling av busstrafik i Södertälje, Järfälla samt Upplands-Bro 1(5) Handläggare Jens Plambeck 08-686 16 51 jens.plambeck@sll.se Trafiknämnden 2014-03-11, info punkt 24 TN 2014-0045 Information om idéstudie inför upphandling av busstrafik i Södertälje, Järfälla samt

Läs mer

Genomförandeavtal gällande Helsingborgsexpressen på linje 1

Genomförandeavtal gällande Helsingborgsexpressen på linje 1 Sida 1 (5) UTKAST 2015-12-08 Genomförandeavtal gällande Helsingborgsexpressen på linje 1 1 Parter och avtalets syfte Detta avtal har upprättats mellan Helsingborgs kommun (nedan benämnt Staden) och Region

Läs mer

Tjänsteskrivelse Yttrande inför trafikförändringar i SLtrafiken

Tjänsteskrivelse Yttrande inför trafikförändringar i SLtrafiken MARLENE SJÖDIN SID 1/6 TRAFIKPLANERARE 0858785141 MARLENE.SJODIN@VALLENTUNA.SE KOMMUNSTYRELSEN Tjänsteskrivelse Yttrande inför trafikförändringar i SLtrafiken 2013/2014 Förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Tunnelbana till Nacka löser inte, åtminstone inte ensam, Nacka och Värmdös behov av snabbare och bättre kollektivtrafik

Tunnelbana till Nacka löser inte, åtminstone inte ensam, Nacka och Värmdös behov av snabbare och bättre kollektivtrafik 1 Stockholms läns landsting, Traikförvaltningen 105 73 Stockholm Synpunkter från Naturskyddsföreningen i Stockholms län, Stockholms Naturskyddsförening, Naturskyddsföreningen i Nacka, Saltsjöbadens Naturskyddsförening

Läs mer

Regionalt trafikförsörjningsprogram för Västra Götaland

Regionalt trafikförsörjningsprogram för Västra Götaland Mål, delmål och strategier Kollektivtrafikens marknadsandel ska öka för en attraktiv och konkurrenskraftig region Delmål 1 2 3 4 Resandet fördubblas Nöjdhet 85-90 % Förbättra för alla resenärsgrupper Miljöpåverkan

Läs mer

norrstyrelsen Vision och mål för trafik i Region Norrland Ett förslag från Norrstyrelsens arbetsgrupp för trafik

norrstyrelsen Vision och mål för trafik i Region Norrland Ett förslag från Norrstyrelsens arbetsgrupp för trafik norrstyrelsen rapport 2009: 25 Vision och mål för trafik i Region Norrland Ett förslag från Norrstyrelsens arbetsgrupp för trafik Förord Norrstyrelsen har bildats för att förbereda sammanslagningen av

Läs mer

Information om trafikutredning avseende pendel- och regionaltåg

Information om trafikutredning avseende pendel- och regionaltåg 1(10) Handläggare Jens Plambeck +4686861651 Jens.plambeck@sll.se Trafiknämnden 2015-02-03, info punkt 15 Information om trafikutredning avseende pendel- och regionaltåg Ärendebeskrivning Informationsärende

Läs mer

Remiss Trafikutredning avseende pendeltåg- och regionaltåg (TN 2015-0017) KS/2015:252

Remiss Trafikutredning avseende pendeltåg- och regionaltåg (TN 2015-0017) KS/2015:252 2015-06-18 Kommunstyrelsen Oscar Olsson Samhällsplanerare Telefon 08-555 014 80 oscar.olsson@nykvarn.se Remiss Trafikutredning avseende pendeltåg- och regionaltåg (TN 2015-0017) KS/2015:252 Förvaltningens

Läs mer

VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 12 (18)

VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 12 (18) VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 12 (18) Kommunstyrelsens näringslivs- och planutskott 2013-08-22 89 Stomnätsstrategi etapp 2 yttrande (KS 2013.080) Beslut Näringslivs- och planutskottet föreslår

Läs mer

Hur pendeltågstrafiken fungerar idag och hur SL vill utveckla den i framtiden

Hur pendeltågstrafiken fungerar idag och hur SL vill utveckla den i framtiden Trafikenheten 1(14) Vår referens Helena Sundberg 08 686 1480 helena.sundberg@sl.se Hur pendeltågstrafiken fungerar idag och hur SL vill utveckla den i framtiden Trafikenheten 2(14) Sammanfattning Stockholmsregionen

Läs mer

VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 8 (24)

VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 8 (24) VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 8 (24) Kommunstyrelsens näringslivs- och planutskott 2013-12-12 140 Yttrande, vägplan och detaljplan för Arninge resecentrum samt järnvägsplan för Roslagsbanan,

Läs mer

Göteborgs Stad Norra Hisingen, tjänsteutlåtande 2(5) 1 PM från Västtrafik 2012-09-24 2 TU 2011-08-23, Dnr 1380/11

Göteborgs Stad Norra Hisingen, tjänsteutlåtande 2(5) 1 PM från Västtrafik 2012-09-24 2 TU 2011-08-23, Dnr 1380/11 Tjänsteutlåtande Utfärdat 2013-09-16 Diarienummer N140-0361/13 Utvecklingsavdelningen Birgitta Flärdh Telefon: 031-366 83 55 E-post: birgitta.flardh@norrahisingen.goteborg.se Yttrande till kommunstyrelsen

Läs mer

Yttrande över samrådsförslag för översiktsplan 2030 för Haninge kommun - med utblick mot 2050

Yttrande över samrådsförslag för översiktsplan 2030 för Haninge kommun - med utblick mot 2050 Stockholms läns landsting 1 (3) Tillväxt- och regionplaneförvaltningen TJÄNSTE UTLÅTANDE 2015-06-18 TRN 2015-0120 Handläggare: Susanne Skärlund Tillväxt- och regionplanenämnden Yttrande över samrådsförslag

Läs mer

Remiss Framkomlighetsprogram för Storstockholm (TRV2014/24179) KS/2015:118

Remiss Framkomlighetsprogram för Storstockholm (TRV2014/24179) KS/2015:118 TJÄNSTESKRIVELSE 2015-09-04 Bygg- och miljönämnden Oscar Olsson Samhällsplanerare Telefon 08-555 014 80 oscar.olsson@nykvarn.se Remiss Framkomlighetsprogram för Storstockholm (TRV2014/24179) KS/2015:118

Läs mer

Mötesplats Skåne 2013 Så kan kollektivtrafiken utveckla Skåne två goda exempel

Mötesplats Skåne 2013 Så kan kollektivtrafiken utveckla Skåne två goda exempel Mötesplats Skåne 2013 Så kan kollektivtrafiken utveckla Skåne två goda exempel Malmö 16 augusti 2013 Så kan kollektivtrafiken utveckla Skåne Skåne en region med stora möjligheter men också med betydande

Läs mer

HALVTID I STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING. en avstämning från Moderaterna

HALVTID I STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING. en avstämning från Moderaterna HALVTID I STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING en avstämning från Moderaterna FÖRORD Tack vare att så många röstade på Alliansen i landstingsvalet 2010 har vården och kollektivtrafiken blivit bättre och tryggare.

Läs mer

Regional utblick i trafikeringsfrågorna från Västsverige

Regional utblick i trafikeringsfrågorna från Västsverige Regional utblick i trafikeringsfrågorna från Västsverige Presentation vid Infrastruktur- och regional kollektivtrafikdag, Stockholm, 8 juni 2011 Ingemar Bengtsson, Västtrafik Vad handlar det om? Trängselskatt

Läs mer

Södertörnskommunernas yttrande på Stomnätsstrategi för Stockholms län Etapp 2

Södertörnskommunernas yttrande på Stomnätsstrategi för Stockholms län Etapp 2 2013-03-22 Södertörnskommunernas yttrande på Stomnätsstrategi för Stockholms län Etapp 2 Förslaget till stomnätsstrategi för Stockholms län, etapp 2, har tagits fram av Trafikförvaltningen vid Stockholms

Läs mer

Yttrande över remiss Regionalt trafikförsörjningsprogram

Yttrande över remiss Regionalt trafikförsörjningsprogram 1 (7) Datum 2015-11-17 Diarienummer KS 2015-270 Handläggare Stina Granberg Direkttelefon 0380-51 81 78 E-postadress stina.granberg@nassjo.se Jönköpings Länstrafik Region Jönköpings län Yttrande över remiss

Läs mer

Regionala utvecklingsnämnden

Regionala utvecklingsnämnden Regionala utvecklingsnämnden Anna Liljehov Fysisk planerare 040-675 34 08 Anna.Liljehov@skane.se YTTRANDE Datum 2015-07-28 Dnr 1500012 1 (7) Helsingborgs stad Remiss. Förslag på mark- och boendeprogram

Läs mer

2013-09-09. Regionalt handlingsprogram för besöksnäring och turism för Örebroregionen 2014-2020.

2013-09-09. Regionalt handlingsprogram för besöksnäring och turism för Örebroregionen 2014-2020. Regionalt handlingsprogram för besöksnäring och turism för Örebroregionen 2014-2020. 1 Inledning Regionförbundets uppdrag är att på olika sätt medverka till att regionen utvecklas så att fler människor

Läs mer

RAMAVTAL 6 STORSTAD STOCKHOLM BILAGA 2 SPECIFIKATION INKLUSIVE TIDPLAN

RAMAVTAL 6 STORSTAD STOCKHOLM BILAGA 2 SPECIFIKATION INKLUSIVE TIDPLAN RAMAVTAL 6 STORSTAD STOCKHOLM BILAGA 2 SPECIFIKATION INKLUSIVE TIDPLAN RAMAVTAL 6 STORSTAD STOCKHOLM BILAGA 2 SPECIFIKATION INKLUSIVE TIDPLAN 1 Storstad Stockholm De objekt som ger nyttor till Stockholms

Läs mer

JUL Stockholms läns landsting i (2)

JUL Stockholms läns landsting i (2) JUL Stockholms läns landsting i (2) Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 2015-02-18 LS 1402-0228 Landstingsstyrelsen Motion 2014:5 av Gunilla Roxby Cromvall (V) m.fl. om pendeltågsstation i Rågsved Föredragande

Läs mer

Diskussionsunderlag avseende höghastighetståg i Stockholmsregionen

Diskussionsunderlag avseende höghastighetståg i Stockholmsregionen 1(8) Diskussionsunderlag avseende höghastighetståg i Stockholmsregionen Stockholms läns landsting Trafikförvaltningen 105 73 Stockholm Leveransadress: Lindhagensgatan 100 Godsmottagningen 112 51 Stockholm

Läs mer

Möjlighet för bussar i beställningstrafik och vissa varutransporter att utnyttja kollektivtrafikkörfält. Uppdrag från Kommunfullmäktige m.fl.

Möjlighet för bussar i beställningstrafik och vissa varutransporter att utnyttja kollektivtrafikkörfält. Uppdrag från Kommunfullmäktige m.fl. Daniel Firth Trafikplanering 08-508 261 24 daniel.firth@tk.stockholm.se Till Trafik- och renhållningsnämnden 2008-06-17 Möjlighet för bussar i beställningstrafik och vissa varutransporter att utnyttja

Läs mer

YTTRANDE. Trafikförsörjningsprogram för Skåne 2016

YTTRANDE. Trafikförsörjningsprogram för Skåne 2016 1 (5) YTTRANDE Trafikförsörjningsprogram för Skåne 2016 Region Skåne är regional kollektivtrafikmyndighet i Skåne med politiskt och ekonomiskt ansvar för den samhällsfinansierade kollektivtrafiken i länet.

Läs mer

Yttrande över förslag till regional transportinfrastrukturplan för Skåne 2014-2025

Yttrande över förslag till regional transportinfrastrukturplan för Skåne 2014-2025 Sida 1 av 5 2013-09-09 Region Skåne 291 89 Kristianstad Yttrande över förslag till regional transportinfrastrukturplan för Skåne 2014-2025 Region Skåne har av regeringen fått i uppdrag att upprätta en

Läs mer

RAPPORT FRÅN ETT: www.upplandsvasby.se

RAPPORT FRÅN ETT: www.upplandsvasby.se RAPPORT FRÅN ETT: Dialog Trafikdialogen var höstens första dialogmöte av totalt tre. Dialogen berörde den kommande trafikplanen och lanserades som startskottet för arbetet med denna. Sammanlagt besökte

Läs mer

2008-09-24. Förslag till kollektivtrafikprogram för Göteborgsregionen. Presentation 24 September 2008 Stenerik Ringqvist, projektledare K2020 K2020

2008-09-24. Förslag till kollektivtrafikprogram för Göteborgsregionen. Presentation 24 September 2008 Stenerik Ringqvist, projektledare K2020 K2020 Kollektivtrafikprogram Förslag till kollektivtrafikprogram för Göteborgsregionen Presentation 24 September 2008 Stenerik Ringqvist, projektledare 1 Uthållig tillväxt i Göteborgsregionen Strukturbild för

Läs mer

Trafiksystem 2012 Karlstad - Öxnered - Göteborg

Trafiksystem 2012 Karlstad - Öxnered - Göteborg Trafiksystem 2012 Karlstad - Öxnered - Göteborg februari 2010 Innehållsförteckning Sammanfattning... 4 1. Bakgrund... 5 2. Syfte... 5 3. Avgränsning... 5 4. Projektorganisation... 5 5. Inventering...

Läs mer

Regional inriktning för transportsystemet i Stockholms län. Remissvar

Regional inriktning för transportsystemet i Stockholms län. Remissvar 2012-10-26 Stockholm Nordost Mikael Engström Länsstyrelsen i Stockholms län tel. dir: 076 643 96 70 Analysenheten, Robert Örtegren Shula Gladnikoff Box 220 67 tel. dir. 076 643 96 73 104 22 Stockholm Regional

Läs mer

1.5 Konsekvenser av vägförslaget. 1.6 Fastställelseprövning. 1.7 Kostnader. 1.8 Fortsatt arbete (genomförande)

1.5 Konsekvenser av vägförslaget. 1.6 Fastställelseprövning. 1.7 Kostnader. 1.8 Fortsatt arbete (genomförande) underhåll. Cykelvägen som idag är kommunal blir på de delar som ingår i arbetsplanen statlig. Vid trafikplats Hjulsta övergår den cirkulationsplats som byggs för att ansluta Akallalänken till från att

Läs mer

Uppdrag till Västtrafik 2015-2016

Uppdrag till Västtrafik 2015-2016 Sida 1(1) Bilaga 1.1 Datum 2014-09-09 Diarienummer KT-09-2014 Till Västtrafik Uppdrag till Västtrafik 2015-2016 Kollektivtrafiknämnden beslutar om följande uppdrag till Västtrafik 2015-2016; Inriktning

Läs mer

Strukturbild för Skåne. Strategier för Den flerkärniga miljonstaden Skåne

Strukturbild för Skåne. Strategier för Den flerkärniga miljonstaden Skåne Strukturbild för Skåne Strategier för Den flerkärniga miljonstaden Skåne Region Skåne har ansvar för Hälso- och sjukvård samt tandvård Kollektivtrafik - Skånetrafiken Regional utveckling inklusive näringslivsutveckling,

Läs mer

Förslag till beslut om persontrafik på järnväg längs Bottenviken - 2012-02-08

Förslag till beslut om persontrafik på järnväg längs Bottenviken - 2012-02-08 1/6 Förslag till beslut om persontrafik på järnväg längs Bottenviken - 2012-02-08 Bakgrund Sverige har fungerande persontågstrafik till och från Norge och Danmark men ingen trafik till eller från Finland

Läs mer

Frågor och svar kring trafiklösningar inom Fyrklövern

Frågor och svar kring trafiklösningar inom Fyrklövern Kontoret för samhällsbyggnad 2014-08-15 Mats Jakobsson 08-590 970 96 Dnr Fax 08-590 733 37 mats.jakobsson@upplandsvasby.se Frågor och svar kring trafiklösningar inom Fyrklövern 1. Varför behövs två nya

Läs mer

Omläggning av Arlandatrafiken Motion av Per Ohlin (v) (2002:36)

Omläggning av Arlandatrafiken Motion av Per Ohlin (v) (2002:36) Utlåtande 2004: RIII (Dnr 314-1934/2002) Omläggning av Arlandatrafiken Motion av Per Ohlin (v) (2002:36) Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta följande Motion 2002:36 av Per Ohlin (v) anses

Läs mer

Dalarö Företagarförenings synpunkter på föreslagna trafikförändringar i busstrafiken i Haninge, Nynäshamn och Tyresö

Dalarö Företagarförenings synpunkter på föreslagna trafikförändringar i busstrafiken i Haninge, Nynäshamn och Tyresö Storstockholms Lokaltrafik (SL) vd Caroline Ottosson Stockholms läns landsting Trafiklandstingsrådet Kristoffer Tamsons Miljö- och skärgårdslandstingsrådet Gustav Hemming Haninge kommun och kommunstyrelsen

Läs mer

Reflektion från seminarium 2. Jonas Borglund Projektledare för GOS-projektet

Reflektion från seminarium 2. Jonas Borglund Projektledare för GOS-projektet Reflektion från seminarium 2 Jonas Borglund Projektledare för GOS-projektet Region Skånes arbete med tillgänglighet och tillväxt -Stina Nilsson, Region Skåne Processen bakom strukturbild Skåne: - Ett långvarigt

Läs mer

Remiss - Förslag till nationell plan för transportsystemet 2014-2025

Remiss - Förslag till nationell plan för transportsystemet 2014-2025 Dnr KS-2013-328 Dpl 05 sid 1 (7) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Remissvar 2013-08-14 Peter Thörn, peter.thorn@karlstad.se Remiss - Förslag till nationell plan för transportsystemet 2014-2025 Dnr KS-2013-328 Dpl

Läs mer

Information om trafikförvaltningens kundservicestrategi

Information om trafikförvaltningens kundservicestrategi 1(3) Strategisk utveckling Planering Handläggare Jens Plambeck 08 686 16 51 jens.plambeck@sll.se TJÄNSTEUTLÅTANDE 2014-09-25 Version Trafiknämnden 2014-10-07, info punkt 17 Ärende/Dok. id. SL 2014-0869

Läs mer

RAPPORT TRAFIKUTREDNING FÖR DETALJPLAN TUMBA CENTRUM UPPDRAGSNUMMER 2125500000 RAPPORT VER 0.96 STOCKHOLM 2013-05-20 1 (16)

RAPPORT TRAFIKUTREDNING FÖR DETALJPLAN TUMBA CENTRUM UPPDRAGSNUMMER 2125500000 RAPPORT VER 0.96 STOCKHOLM 2013-05-20 1 (16) UPPDRAGSNUMMER 2125500000 TRAFIKUTREDNING FÖR DETALJPLAN TUMBA CENTRUM VER 0.96 STOCKHOLM 1 (16) S w e co Gjörwellsgatan 22 Box 34044 SE-100 26 Stockholm, Sverige Telefon +46 (0)8 6956000 Fax +46 (0)8

Läs mer

2012-01-07. Synpunkter på Remissutgåva augusti 2011 av Trafikplan för Nynäshamns

2012-01-07. Synpunkter på Remissutgåva augusti 2011 av Trafikplan för Nynäshamns 2012-01-07 Synpunkter på Remissutgåva augusti 2011 av Trafikplan för Nynäshamns kommun Efter att ha tagit del av Remissutgåva augusti 2011 av Trafikplan för Nynäshamns kommun, vill Sorundanet framföra

Läs mer

Kollektivtrafik hela vägen fram

Kollektivtrafik hela vägen fram Kollektivtrafik hela vägen fram Hela resan HM Skåne 6 nov 2008 PG Andersson Trivector Traffic, Lund Kollektivtrafiken är ett medel för att skapa en attraktiv stad 100% 80% 60% Persontrafikarbetet i Sverige

Läs mer

Västsvenska paketet och kollektivtrafiken

Västsvenska paketet och kollektivtrafiken Västsvenska paketet och kollektivtrafiken Enkel, bekväm och pålitlig. Västsvenska paketet lägger grunden för en Om du har rest i Göteborgstrakten på sistone kanske du har märkt att det är mycket som händer

Läs mer

Åtgärdsvalsstudie Västra stambanan genom Västra Götaland

Åtgärdsvalsstudie Västra stambanan genom Västra Götaland Åtgärdsvalsstudie Västra stambanan genom Västra Götaland Kortversion 2015-10-14 Västra stambanan är en av Sveriges viktigaste järnvägar. Banans kapacitet är idag fullt utnyttjad samtidigt som efterfrågan

Läs mer

Målbild Tåg 2035. - utveckling av tågtrafiken i Västra Götaland. PM 5 Reducerad busstrafik

Målbild Tåg 2035. - utveckling av tågtrafiken i Västra Götaland. PM 5 Reducerad busstrafik Målbild Tåg 2035 - utveckling av tågtrafiken i Västra Götaland PM 5 Reducerad busstrafik 1 Målbild Tåg 2035 Underlagsrapport PM 5: Reducerad busstrafik. Arbetet med Målbild Tåg 2035 utveckling av tågtrafiken

Läs mer

Trafikutredning avseende pendeltåg och regionaltåg. Etapp 1: trafikupplägg år 2017/2018

Trafikutredning avseende pendeltåg och regionaltåg. Etapp 1: trafikupplägg år 2017/2018 Stadsledningskontoret Exploateringskontoret Trafikkontoret Stadsbyggnadskontoret Handläggare Stadsledningskontoret Anton Västberg Telefon: 08-508 293 05 Till Kommunstyrelsen Gemensamt tjänsteutlåtande

Läs mer

Samlad effektbedömning

Samlad effektbedömning Samlad effektbedömning 1(6) Samlad effektbedömning OBJEKT: BYTESPUNKTER FÖR BUSS DATUM FÖR UPPRÄTTANDE: 2008-08-31 UPPRÄTTAD AV: ANDERS BJÖRLINGER SAMMANFATTANDE KOMMENTAR Upprustningsåtgärder av bytespunkter

Läs mer

Sammanfattning. Uppdraget

Sammanfattning. Uppdraget Sammanfattning Uppdraget Vi har i uppdrag att möjliggöra ett snabbt genomförande av Sveriges första höghastighetsjärnväg, som ska gå mellan Stockholm och Göteborg/Malmö. Den nya järnvägen kommer att knyta

Läs mer

STAFFANSTORPS KOMMUN. Sveriges bästa livskvalitet för seniorer

STAFFANSTORPS KOMMUN. Sveriges bästa livskvalitet för seniorer STAFFANSTORPS KOMMUN Sveriges bästa livskvalitet för seniorer Socialnämndens plattform för arbetet med kommunens seniora medborgare 2011-2015 2 Framtidens äldreomsorg Dokumentet du håller i din hand har

Läs mer

Core Values vår värdegrund

Core Values vår värdegrund 2 (6) Core Values vår värdegrund Våra kärnvärden skapar en vi-känsla för oss på ÖstgötaTrafiken. I varje möte med våra kunder, samarbetspartners och kollegor vägleder våra kärnvärden oss om HUR vi ska

Läs mer

Reflektion från seminarium 1. Jonas Borglund Projektledare för GOS-projektet

Reflektion från seminarium 1. Jonas Borglund Projektledare för GOS-projektet Reflektion från seminarium 1 Jonas Borglund Projektledare för GOS-projektet Viktiga budskap - Peter Uneklint, Trafikverket Det skarpa arbetet med ny nationell plan sker under 2016 och då gäller det för

Läs mer

Regional attityd- och resvaneundersökning - en sammanställning av resultat från 13 kommuner i 4 län

Regional attityd- och resvaneundersökning - en sammanställning av resultat från 13 kommuner i 4 län Regional attityd- och resvaneundersökning - en sammanställning av resultat från 1 kommuner i 4 län Bästa Resan - projektet syftar till att uppnå attraktiva och konkurrenskraftiga arbetsmarknadsregioner

Läs mer

YTTRANDE. Datum 2016-04-07 Dnr 1600335

YTTRANDE. Datum 2016-04-07 Dnr 1600335 Regionstyrelsen YTTRANDE Datum 2016-04-07 Dnr 1600335 1 (7) Näringsdepartementet n.registrator@regeringskansliet.se Remiss. Delrapport från Sverigeförhandlingen: Höghastighetsjärnvägens finansiering och

Läs mer

Yttrande över motion 2011:36 om åtgärdsprogram för en fungerande kollektivtrafik vintertid

Yttrande över motion 2011:36 om åtgärdsprogram för en fungerande kollektivtrafik vintertid Trafiknämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum 2012-03-22 1 (5) Identitet TN xxxx-xxx Handläggare Ragna Forslund 08-686 1959 Yttrande över motion 2011:36 om åtgärdsprogram för en fungerande kollektivtrafik vintertid

Läs mer

Satsa på kollektivtrafiken

Satsa på kollektivtrafiken Satsa på kollektivtrafiken Grön strategi för att stärka kollektivtrafiksystemen i Östergötland Miljöpartiet de gröna i Östergötland 1 Inledning Stora nationella trafikstråk passerar genom och fångar upp

Läs mer

Kommentar till Dialog PM om Trafik i centrum

Kommentar till Dialog PM om Trafik i centrum Kommentar till Dialog PM om Trafik i centrum Storstad Linköping Kommentar till Dialog PM om Trafik i centrum Om storstad Linköping Storstad Linköping är en oberoende intresseorganisation som arbetar för

Läs mer

Höghastighetsjärnvägens finansiering och kommersiella förutsättningar

Höghastighetsjärnvägens finansiering och kommersiella förutsättningar Enheten för transportinfrastruktur och finansiering 103 33 Stockholm peter.kalliopuro@regeringskansliet.se 2016-03-30 Anna Wilson Föreningen Svenskt Flyg Intresse AB 0709263177 Anna.wilson@svensktflyg.se

Läs mer

Figur 5, på nästa sida, redovisar hur kollektivtrafikresorna fördelar sig på olika typer av ärenden. Arbete/skola utgör den största andelen.

Figur 5, på nästa sida, redovisar hur kollektivtrafikresorna fördelar sig på olika typer av ärenden. Arbete/skola utgör den största andelen. Bilaga 3 - Nuläge RESVANOR Inledning Myndigheten Trafikanalys genomför en nationell resvaneundersökning, RVU Sverige. Undersökningen görs i syfte att kartlägga människors dagliga resande, för att få en

Läs mer

Omvärldsanalys: mobilitet

Omvärldsanalys: mobilitet Omvärldsanalys: mobilitet En omvärld i förändring sätter kollektivtrafiken i en ny kontext. I trafikförvaltningens trendanalys konstateras att det pågår skiftningar mot ett förändrat resande och att det

Läs mer

AVTAL OM LOKAL LÖNEBILDNING Spårtrafik. Giltighetstid: 2010-04-01 2012-03-31

AVTAL OM LOKAL LÖNEBILDNING Spårtrafik. Giltighetstid: 2010-04-01 2012-03-31 AVTAL OM LOKAL LÖNEBILDNING Spårtrafik Giltighetstid: 2010-04-01 2012-03-31 Innehållsförteckning Avtal om lokal lönebildning..3 1 Avtalets omfattning 4 2 Lönebildningens syfte och förutsättningar.. 4 3

Läs mer

MÅL FÖR TÄTORTERNAS OCH LANDSBYGDENS KOLLEKTIVTRAFIK 2012 2016.

MÅL FÖR TÄTORTERNAS OCH LANDSBYGDENS KOLLEKTIVTRAFIK 2012 2016. Styrdokument Dokumenttyp: Plan Beslutat av: Kommunfullmäktige Fastställelsedatum: 2012-10-08 154 Ansvarig: Utredningssekreteraren Revideras: Vart fjärde år Följas upp: Årligen MÅL FÖR TÄTORTERNAS OCH LANDSBYGDENS

Läs mer

Sammanfattning av delrapport från SVERIGEFÖRHANDLINGEN. Höghastighetsjärnvägens finansiering och kommersiella förutsättningar

Sammanfattning av delrapport från SVERIGEFÖRHANDLINGEN. Höghastighetsjärnvägens finansiering och kommersiella förutsättningar Sammanfattning av delrapport från SVERIGEFÖRHANDLINGEN Höghastighetsjärnvägens finansiering och kommersiella förutsättningar UPPSALA VÄSTERÅS KARLSTAD ÖREBRO ESKILSTUNA STOCKHOLM SÖDERTÄLJE JÄRNA TROLLHÄTTAN

Läs mer

KOMMUNIKATIONER. INTRESSEN OCH ANSPRÅK Kommunikationer. Allmänt. Vägar. Länsväg 162

KOMMUNIKATIONER. INTRESSEN OCH ANSPRÅK Kommunikationer. Allmänt. Vägar. Länsväg 162 KOMMUNIKATIONER Allmänt Kommunens utgångspunkter: Tillgång till goda kommunikationer är av yttersta betydelse för utvecklingen av näringslivet och för möjligheten att bo och leva i Lysekil. Det är därför

Läs mer

Remissvar på nationell plan för transportsystemet 2014-2025 KS-2013/634

Remissvar på nationell plan för transportsystemet 2014-2025 KS-2013/634 Göran Nilsson Ordförandens förslag Diarienummer Kommunstyrelsens ordförande Datum KS-2013/634 2013-09-13 Kommunstyrelsen Remissvar på nationell plan för transportsystemet 2014-2025 KS-2013/634 Förslag

Läs mer

Förslag på vision och strategiska utvecklingsområden inför beslut i KF 15 sep 2015

Förslag på vision och strategiska utvecklingsområden inför beslut i KF 15 sep 2015 Förslag på vision och strategiska utvecklingsområden inför beslut i KF 15 sep 2015 Vision för Tierps kommun 1 Ta riktning Visionen ska visa vägen och ge vår kommun bästa tänkbara förutsättningar att utvecklas.

Läs mer

Länsplan för regional transportinfrastruktur i Stockholms län 2014-2025. Remissvar från Stockholm Nordost

Länsplan för regional transportinfrastruktur i Stockholms län 2014-2025. Remissvar från Stockholm Nordost 2013-09-10 Handläggare: Mikael Engström Länsstyrelsen i Stockholms län tel. dir: 076 643 96 70 Enheten för samhällsplanering Shula Gladnikoff Box 220 67 tel. dir. 076 643 96 73 104 22 Stockholm Länsplan

Läs mer

Strukturbild för Skåne. - dialog om Skånes utveckling kopplat till fysisk planering

Strukturbild för Skåne. - dialog om Skånes utveckling kopplat till fysisk planering Strukturbild för Skåne - dialog om Skånes utveckling kopplat till fysisk planering Region Skåne har ansvar för Hälso- och sjukvård samt tandvård Kollektivtrafik - Skånetrafiken Regional utveckling inklusive

Läs mer

Höghastighetsbanor en samhällsbygge för stärkt utveckling och konkurrenskraft (SOU 2009:74). Svar på remiss, kontorsyttrande.

Höghastighetsbanor en samhällsbygge för stärkt utveckling och konkurrenskraft (SOU 2009:74). Svar på remiss, kontorsyttrande. STADSLEDNINGSKONTORET EXPLOATERINGSKONTORET TRAFIKKONTORET MILJÖFÖRVALTNINGEN Bilaga 1 2009-10-29 DNR 314-2120/2009 DNR E2009-000-01681 DNR T2009-000-03390 DNR 2009-011868-217 Kontaktperson stadsledningskontoret

Läs mer

Utva rdering Torget Du besta mmer!

Utva rdering Torget Du besta mmer! 2013-12-17 Utva rdering Torget Du besta mmer! Sammanfattning Upplands Väsby kommun deltar tillsammans med tre andra kommuner i ett projekt om medborgarbudget som drivs av Sveriges Kommuner och Landsting

Läs mer

Väla handelsområde - har fört näringsliv och kollektivtrafik närmare varandra och fördubblat antal resenärer på bara två år!

Väla handelsområde - har fört näringsliv och kollektivtrafik närmare varandra och fördubblat antal resenärer på bara två år! Väla handelsområde - har fört näringsliv och kollektivtrafik närmare varandra och fördubblat antal resenärer på bara två år! - ett gott exempel för fördubbling Kategori: Vi nominerar projektet i kategorin

Läs mer

Tjänsteutlåtande. Sollentuna kommun överlämnar bilaga 1 till tjänsteutlåtande 2013-04-09 som svar på remiss av stomnätsstrategin, etapp 2.

Tjänsteutlåtande. Sollentuna kommun överlämnar bilaga 1 till tjänsteutlåtande 2013-04-09 som svar på remiss av stomnätsstrategin, etapp 2. SOLLENTUNA KOMMUN Kommunledningskontoret Tjänsteutlåtande Anders Hallmén Sidan 1 av 7 Diariekod: 300 Kommunstyrelsen Remiss av stomnätsstrategin, etapp 2 Förslag till beslut Kommunledningskontoret föreslår

Läs mer

Utreda behovet av och former för prioriterad kollektivtrafik. Utgöra ett underlag för fortsatt planering. Garantera att man inte bygger fast sig.

Utreda behovet av och former för prioriterad kollektivtrafik. Utgöra ett underlag för fortsatt planering. Garantera att man inte bygger fast sig. Kollektivtrafikstråket Helsingborg - Höganäs Juliet Leonette-Lidgren Samråd med allmänheten i Höganäs avseende Förstudie enligt lag om byggande av järnväg 2012-11-07 1 Förstudien ska... Utreda behovet

Läs mer

BYGGRITNING FÖR VÅRT VARUMÄRKE.

BYGGRITNING FÖR VÅRT VARUMÄRKE. BYGGRITNING FÖR VÅRT VARUMÄRKE. Vårt varumärke är så mycket mer än en logotyp och det vi bygger. Det är summan av de förväntningar och känslor som väcks när man tänker på oss vad som förväntas av oss,

Läs mer

Beslut om allmän trafikplikt för busstrafik i områdena Södertälje och Nykvarn

Beslut om allmän trafikplikt för busstrafik i områdena Södertälje och Nykvarn 1(5) Strategisk utveckling Planering Handläggare Jens Plambeck 08-6861651 Jens.plambeck@sll.se TJÄNSTEUTLÅTANDE 2014-03-28 Trafiknämnden 2014-04-29, punkt 10 Beslut om allmän trafikplikt för busstrafik

Läs mer

ESF-projekt Värdskap Valdemarsvik

ESF-projekt Värdskap Valdemarsvik Sammanställning kompetenskartläggning ESF-projekt Värdskap Valdemarsvik 2012-05-11 Elisabet Ström Bilagor: Bilaga 1: Intervjumall Bilaga 2: Kompetensbehov per företag sammanställning Sidan 1 av 12 1. Introduktion

Läs mer

Därför bör kollektiv sjötrafik på allvar tas upp som ett av alla alternativ inom RUFS

Därför bör kollektiv sjötrafik på allvar tas upp som ett av alla alternativ inom RUFS Synpunkter på förslag till ny regional utvecklingsplan för Stockholmsregionen (RUFS 2010) Nacka 2008 11 27 Därför bör kollektiv sjötrafik på allvar tas upp som ett av alla alternativ inom RUFS I den nya

Läs mer

Strategisk trafikplanering. Lund Oktober 2010 Björn Sundvall Svensk Kollektivtrafik

Strategisk trafikplanering. Lund Oktober 2010 Björn Sundvall Svensk Kollektivtrafik yy Strategisk trafikplanering Lund Oktober 2010 Björn Sundvall Svensk Kollektivtrafik Läns- och lokaltrafikens branschorganisation Grundat 1905 Medlemmar 21 Länstrafikbolag 7 primärkommunala + 80 Associerade

Läs mer

Busstrafik på Storsvängen i Karlstad

Busstrafik på Storsvängen i Karlstad -14 UPPDRAG Trafikutredning linje 4 i Norra Kroppkärr, Karlstad UPPDRAGSNUMMER 2128137000 UPPDRAGSLEDARE Daniel Malmqvist UPPRÄTTAD AV Daniel Malmqvist DATUM Busstrafik på Storsvängen i Karlstad Bakgrund

Läs mer

ETT ENAT SYDSVERIGE SKAPAR ETT STARKT SVERIGE

ETT ENAT SYDSVERIGE SKAPAR ETT STARKT SVERIGE ETT ENAT SYDSVERIGE SKAPAR ETT STARKT SVERIGE POSITIONSPAPPER INFRASTRUKTUR & TRANSPORT 2016 1 ETT ENAT SYDSVERIGE SKAPAR ETT STARKT SVERIGE Vi sex regioner i Sydsverige; Jönköping, Kronoberg, Kalmar,

Läs mer

MKB - Ny detaljplan Ankdammsrondellen

MKB - Ny detaljplan Ankdammsrondellen Biliga 4 1/5 MKB - Ny detaljplan Ankdammsrondellen Utredningen Trafiklösning för Stockholmsregionen Beslut, vård och uppföljning av denna överenskommelse är tecknad mellan statens förhandlare och ledande

Läs mer

SÅ VILL SWEDAVIA MINSKA

SÅ VILL SWEDAVIA MINSKA BESKRIVNING 2012-12-19 01.00 1(8) SÅ VILL SWEDAVIA MINSKA FLYGBULLRET ÖVER UPPLANDS VÄSBY BESKRIVNING 2012-12-19 01.00 2(8) Flygbuller är en prioriterad miljöfråga Tystare flygplan har på senare år minskat

Läs mer

LUP för Motala kommun 2015 till 2018

LUP för Motala kommun 2015 till 2018 LUP för Motala kommun 2015 till 2018 Sammanfattning Det lokala utvecklingsprogrammet (LUP) beskriver den politik som styr verksamheten i Motala kommun under mandatperioden. Programmet bygger på majoritetens

Läs mer

Trafikförändringar i sommar

Trafikförändringar i sommar Trafikförändringar i sommar Folder_allma n_sommar_a65.indd 1 2015-06-15 14:30 Under sommaren genomför SL en rad olika förbättringsarbeten. Under sommaren genomför SL en rad olika förbättringsarbeten. Stockholm

Läs mer

Trafikförsörjningsprogrammet med Hållplatshandbok. Kl. 11.45 Sammanfattning och avrundning Ann Mårtensson

Trafikförsörjningsprogrammet med Hållplatshandbok. Kl. 11.45 Sammanfattning och avrundning Ann Mårtensson Kl. 10.00 Kl. 10.10 Kl.10.25 Kl. 11.15 Välkommen! Syfte med dagen! Presentation av området Samhällsbyggnad Trafikförsörjningsprogrammet med Hållplatshandbok Bikupor med utgångspunkt i frågeställningarna

Läs mer

Framtidens Järfälla. Järfälla har formulerat mål för att möta utmaningarna.

Framtidens Järfälla. Järfälla har formulerat mål för att möta utmaningarna. ramtidens ärfälla ärfälla har formulerat mål för att möta utmaningarna. de vi En står framtidsbild inför. En framtidsbild har tagits fram har tagits utifrån fram målen. utifrån ramtidsbilden som visar

Läs mer

Näringslivsprogram för Ljusnarsbergs kommun 2016-2019

Näringslivsprogram för Ljusnarsbergs kommun 2016-2019 Näringslivsprogram för Ljusnarsbergs kommun 2016-2019 2015-12-30 Inledning Syftet med näringslivsarbetet i Ljusnarsbergs kommun är att identifiera förbättrings- och utvecklingsmöjligheter som stödjer och

Läs mer

Målbild Tåg 2035. - utveckling av tågtrafiken i Västra Götaland. PM 1 Vägledning för att utarbeta Målbild Tåg 2035

Målbild Tåg 2035. - utveckling av tågtrafiken i Västra Götaland. PM 1 Vägledning för att utarbeta Målbild Tåg 2035 Målbild Tåg 2035 - utveckling av tågtrafiken i Västra Götaland PM 1 Vägledning för att utarbeta Målbild Tåg 2035 Målbild Tåg 2035 Underlagsrapport PM 1: Vägledning för att utarbeta Målbild Tåg 2035 Arbetet

Läs mer

Sam 37/2008. Trafikprogram för Örebro kommun

Sam 37/2008. Trafikprogram för Örebro kommun Sam 37/2008 Trafikprogram för Örebro kommun Innehållsförteckning Bakgrund...3 Trafikprogrammets olika delar...3 Uppföljning och revidering...3 Målsättningar...3 Utgångspunkter för trafiken i staden...4

Läs mer

Utvecklingsstrategi för ett attraktivt Upplands Väsby 2007 2015

Utvecklingsstrategi för ett attraktivt Upplands Väsby 2007 2015 Utvecklingsstrategi för ett attraktivt Upplands Väsby 2007 2015 Viljeyttring och inriktning för att stärka näringslivets förutsättningar Programmet har diskuterats fram och fastställts av ett 30-tal representanter

Läs mer

BRT FÖR SVERIGE NÄSTA STEG I UTVECKLINGEN AV ATTRAKTIV KOLLEKTIVTRAFIK

BRT FÖR SVERIGE NÄSTA STEG I UTVECKLINGEN AV ATTRAKTIV KOLLEKTIVTRAFIK BRT FÖR SVERIGE NÄSTA STEG I UTVECKLINGEN AV ATTRAKTIV KOLLEKTIVTRAFIK CHARLOTTE WÄREBORN SCHULTZ, VD X2AB STENERIK RINGQVIST, Projektledare BRT Guidelines X2AB:s verksamhetsidé Vi ska i nära samverkan

Läs mer

Solgårds villaförening. Nyhetsbrev december 2012. Översiktsplan Huddinge 2030

Solgårds villaförening. Nyhetsbrev december 2012. Översiktsplan Huddinge 2030 Nyhetsbrev december 2012 Översiktsplan Huddinge 2030 Översiktsplan Huddinge 2030 är ett övergripande dokument som beskriver hur Huddinges bebyggelse, naturområden och infrastruktur skall utvecklas. Den

Läs mer

Kronoberg inför 2010. Socialdemokraterna i Kronobergs valprogram 2006 2010

Kronoberg inför 2010. Socialdemokraterna i Kronobergs valprogram 2006 2010 Kronoberg inför 2010 s valprogram 2006 2010 Vision: I Kronobergs län skapar vi det goda livet! Vi tar tillvara det vi är bra och unika på. Känslan av det goda livet lever och sprids långt utanför våra

Läs mer

KOMMUNALFÖRBUNDET GR. GR prioriterar

KOMMUNALFÖRBUNDET GR. GR prioriterar Dnr: 09-154.20 Tjänsteutlåtande 2009-09-14 Georgia Larsson Förslag till yttrande över Nationell plan för transportsystemet 2010-2021 Göteborgsregionens kommunalförbund (GR) har i skrivelse från Västra

Läs mer

BYGG UT TUNNELBANAN TILL NYA KAROLINSKA

BYGG UT TUNNELBANAN TILL NYA KAROLINSKA Socialdemokraterna i Stockholms läns landsting Stockholm 2010-09-02 BYGG UT TUNNELBANAN TILL NYA KAROLINSKA Socialdemokraterna i Stockholms läns landsting Stockholm T: 08-737 44 11 www.socialdemokraterna.se/stockholm

Läs mer

Detta dokument är ett förslag till projektplan för arbete med verksamhetsplan och varumärke för Svenska Cykelförbundet perioden 2009-2010.

Detta dokument är ett förslag till projektplan för arbete med verksamhetsplan och varumärke för Svenska Cykelförbundet perioden 2009-2010. Projekt Svensk Cykel Förslag till projektplan 2009-2010 Projekt Svensk Cykel Projekt Svensk Cykel syftar till att nå långsiktiga framgångar såväl för elit som för bredd, för Svenska Cykelförbundet. Ett

Läs mer

Etikett och trafikvett

Etikett och trafikvett Etikett och trafikvett Etikett och trafikvett Huddinge ska växa i takt med Stockholms län. Det betyder att befolkningen ska öka från drygt 100 000 invånare till mellan 120 000 och 150 000 år 2030. Det

Läs mer

Policy för en trygg och säker kollektivtrafik

Policy för en trygg och säker kollektivtrafik 09-01-23 1(15) Syfte Omfattning Ansvar Uppföljning Att göra kollektivtrafiken tryggare och säkrare för både resenärer och personal Västtrafik AB VD Respektive enhet inom Västtrafik Referens Bilagor Policy

Läs mer