Yuan Gong lärare. Studieplan 2016

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Yuan Gong lärare. Studieplan 2016"

Transkript

1 Yuan Gong lärare Studieplan 2016

2 Vad innebär det att vara Yuan Gong lärare? Som Yuan Gonglärare får Du tillgång till ett unikt system för holistisk träning som vid aktivt utövande ger möjlighet att utveckla dina dolda förmågor, dvs. förmågor långt utöver det som är vanligt. Yuan Gong ger den möjligheten genom att skapa en fördjupad förståelse för livet och hur vi kan förändra oss själva och hjälpa andra att förändras för att leva ett bättre liv, med större lugn, glädje, harmoni och tillväxt. Yuan Gong har sitt ursprung i traditionell kinesisk visdomskultur kombinerat med nutida filosofi och vetenskap. Många Qigongmetoder upplevs som svåra att lära sig och att det tar lång tid innan de kan tränas korrekt. Yuan Gong är baserad på universums naturliga rörelser såsom rotation, spiralrörelser vilket gör att metoderna är lätta att lära och behagliga att träna. De ger snabbt resultat, glöm bort no pain, no gain. I Yuan Gong har Qi, medvetande och helhetssyn viktiga roller. Qi Qi har alltid varit en del av den traditionella kinesiska kulturen och betraktas som den mest grundläggande byggstenen för i allt i universum. Qi deltar i den ständigt pågående omvandlingsprocessen i universum och kan beskrivas som en integrerad form av materia, energi och information som har många former och kvaliteter. Qi finns överallt och i allting. Einstein presenterade i början av 1900-talet en teori för omvandlingen mellan materia och icke materia i en formel: Energin = Massan multiplicerat med ljushastigeten i kvadrat vilket indikerar att kineserna mycket tidigt hade goda kunskaper om universums beskaffenhet. Qi är också nyckeln till en god hälsa och ett hälsosamt liv. För att vi ska vara friska till kropp och själ behöver vi rikligt med Qi, som flödar fritt och smidigt. Allt som utarmar eller stör denna Qi, såsom stress känslomässiga utbrott påverkar vår hälsa negativt. Medvetandet Medvetandet spelar en viktig roll som kontrollerar och styr vår Qi i varje ögonblick av våra liv. Om vårt sinne är fokuserat utanför kroppen, som när vi tittar på tv eller shoppar följer vår Qi medvetandets aktiviteter och vår Qi-nivå förbrukas. Den Qi som går förlorad minskar avsevärt om kontakten med vårt inre upprätthålls. Helheten Universum och allt dess innehåll är en holistisk enhet baserad på Qi. Allt i universum är förenat och omvandlas ständigt i sin livsprocess från materia till icke materia och vice versa. De naturliga rörelserna i universum karakteriseras av rotation och spiralrörelser.

3 Om Yuan Gong Yuan Gong är ett Qigongsystem för den moderna människan, lätt att lära sig, behagligt att träna. Det är lätt att passa in i vår tids rastlösa och snabba livsstil och ger snabba resultat, dvs energi i vardagslivet, ett lugnt medvetande och att vi mår bra. Yuan Tze, som utvecklat systemet säger: Dagens existerande Qigongformer är ofta komplicerade och tar lång tid att lära. Ett Qigongsystem bör beakta den moderna människans livsstil, kultur och vara anpassningsbart till förändringar och utvecklas över tiden. För att nå ut är det nödvändigt att ha ett system som är effektivt och samtidigt lätt att lära för nybörjare. Träningen skall vara glädjefylld. Yuan Gong är mycket effektivt för att förbättra kroppens fysiska funktioner samt ge ökad vitalitet och energi. Ger känsla av djup inre frid, harmoni. Ökad koncentration och närvaro i nuet. Sjukdomar försvinner eller symtomen minskar. Yuan Gong består för närvarande av sex metoder, mer detaljer se bilaga. Axelsons lärarutbildning Vår utbildning innehåller de två första Yuan Gong metoderna Tian Yuan och Di Yuan. Utbildningen baseras på lärarhandledd undervisning under tre helger samt självstudier mellan helgerna. Under ett antal torsdagskvällar i september och oktober arrangeras träning på internet med användning av ZOOM verktyget och då kan deltagarna ställa frågor och få lärarhandledning. Dokumentation: Kompendium på svenska som med fler än 100 sidor i detalj beskriver metoderna DVD-skivor eller hårddisk med videos skapad 2013 vid Yuan Tzes lärarutbildning för Tian Yuan och Di Yuan. Läs och studieanvisningar Övriga förmåner: Som utbildad lärare ingår även ett medlemskap i Ren Xue community vilket innebär att den examinerade läraren Får tillgång till centralt lagrad dokumentation och undervisningsmaterial Deltar med bild och beskrivning i en central internetsida som presenterar alla examinerade Yuan Gong lärare inklusive referens till egen internetsida Får sina Yuan Gongkurser inlagda i en central internetsida med referens till egen internetsida (för detaljerad kursbeskrivning och betalning). Målgrupp: Det här är för Dig som vill lära Dig ett modernt och effektivt Qigongsystem på djupet. Du kommer att kunna arbeta vidare som lärare och får hjälp med marknadsföring

4 (utan kostnad). Att bli Yuan Gonglärare innebär även att Du utvecklas fysiskt såväl som mentalt så denna utbildning kan vara starten till någonting nytt och bättre. Förkunskaper: Inga förkunskaper krävs men det är naturligtvis bra att ha provat Qigong och ha aktivt intresse för att vidareutveckla sig själv. Omfattning: Lärarhandledd undervisning tre helger, Undervisning via ZOOM (online internet) om så behövs då en eller flera elever vill ha svar på frågor. för svar på enkla frågor. Upplägg: Undervisningen sker i grupp av teori, metoder, tekniker samt träning i grupp av metoderna. Mellan de tre helgerna studerar deltagarna på egen hand dokumentationen samt tränar metoderna som lärts ut för att nå djupare förståelse. Deltagarna kan delta under Läsanvisningar och anvisningar för studie av video (t.ex. för att repetera metodrörelser) erhålls i anslutning till varje helg. Praktisk undervisningsträning är en viktig del i utbildningen. Lärare: Arne Nordgren. Erfarenhet av daglig Qigong-träning sedan 1995 (Zhineng Qigong), lärare sedan Har deltagit i Yuan Tzes träning sedan 2007 och examinerad på samtliga nivåer inom Zhineng Qigong och Yuan Gong direkt av Yuan Tze. Sedan 2013 engagerad som lärare i Yuan Gong och Ren Xue på heltid i föreningen Qigong Upplands-Bro. Marita Gegerfelt Nordgren. Började träna Qigong 2007 och är examinerad på samtliga nivåer inom Yuan Gong av Yuan Tze. Examination: Examination sker den sista helgen på Axelsons med skriftligt prov samt att varje blivande lärare skall visa upp god förmåga att lära ut metoderna. Melissa Liu som är ansvarig för Yuan Tzes organisation önskar även att få ha ett samtal med de blivande lärarna via Skype. För att få delta i examination krävs deltagande under alla kursdagar. Diplom: Efter godkänd utbildning erhålls ett diplom undertecknat av Yuan Tze. Ren Xue community: Examinerad lärare upptas i Ren Xue community och läggs upp i dess hemsida med bild och en kort berättelse. Där finns även möjlighet att lägga in information om kurser med länk till egen hemsida.

5 Utbildningen sker under tre tillfällen september a. 24 september Grundkurs i Yuan Gong. Lärarutbildningen sker tillsammans med deltagarna i grundkursen. Där ingår i. Ren Xue, Yuan Gong, Yuan Ming Medicine; övergripande information för att förstå helheten ii. Övergripande kunskaper om Qi, medvetandet och Qi-fält. iii. Övergripande kunskaper om de tre Dantians och Sanjiao. iv. Yuan Gong metoderna Tian Yuan och Di Yuan. Utlärning av rörelserna och träning av dessa. v. Massage av huvud och ansikte. b. 25 september Lärarutbildningen fortsätter. Där ingår i. Dao s värld, utvecklingen av universum. ii. Fördjupade kunskaper om Qi kvalitéer. iii. Fördjupade kunskaper om Qi-fält. iv. Människans Qi. v. Teoretiska grunder för Yuan Gong systemet. Systemets olika metoder presenteras för att ge deltagarna en helhet. vi. Nyttan av Tian Yuan & Di Yuan vii. Att träna på ett bra sätt, medvetandets roll i träningen viii. Träning av metoden Tian Yuan, fördjupning av rörelserna och hur de skall utföras, medvetandeaktiviteter. c. Självstudieanvisningar till nästa träningstillfälle utdelas. Kursdeltagarna har fått ett antal DVD-skivor alternativt en hårddisk. Denna innehåller inspelningar från den kurs som Yuan Tze höll år Deltagarna får som uppgift att titta på valda skivor i undervisningen samt att studera de delar i undervisningsdokumentationen som vi gått igenom vid tillfälle 1. Dessutom ingår det att träna metoderna Tian Yuan och Di Yuan med fokusering på Tian Yuan oktober 2016 a. 15 oktober i. Träning av Tian Yuan och Di Yuan ii. Detaljerad genomgång av Di Yuan för att fördjupa kunskaperna iii. Egenskaper för Qi, Qi-fält. iv. Bygga Qi-fält v. Medvetandets roll i träningen vi. Fördjupning och träning av Di Yuan b. 16 oktober I. Träning av Tian Yuan och Di Yuan II. Hur lära ut Tian Yuan och Di Yuan på ett bra sätt?

6 III. Övning att bygga Qi-fält och göra Qi-terapi/Qi-healing. IV. Tre tilläggsövningar som gör oss mera känsliga för Qi. V. Något om traditionell kinesisk medicin. c. Självstudieanvisningar. Deltagarna får som uppgift att titta på valda skivor i undervisningen samt att studera de delar i undervisningsdokumentationen som vi gått igenom vid tillfälle 2. d. Förberedelser inför tillfälle 3 och de prov som skall genomföras december 2016 a. 3 4 december i. Träna Tian Yuan och Di Yuan ii. Anatomi, översikt av kroppens olika delar, speciellt nervsystemet iii. Reaktioner och hur man klarar av dem på ett bra sätt. iv. Gruppövning bygga Qi-fält och göra Qi-terapi. v. Hur undervisar man på ett bra sätt? vi. Gruppövning att undervisa en Tian Yuan kurs. Deltagarna får olika delar av Tian Yuan och lär ut. vii. Feedback på gruppövning att undervisa Tian Yuan. viii. Gruppövning att undervisa en Di Yuan kurs. Deltagarna får olika delar av Di Yuan och lär ut. ix. Feedback på gruppövning med undervisning i Di Yuan. x. Skriftligt prov svenska eller engelska. xi. Varje student får lära ut en del av Tian Yuan eller Di Yuan. xii. Varje student får som uppgift att berätta om något som ingår i kursen. T.ex. Bygga Qi-fält, de sex verserna. xiii. Varje student får prova att lära ut en del av Tian Yuan eller Di Yuan. b. Skype med Melissa Liu.

Qigonglärare. Studieplan 2016

Qigonglärare. Studieplan 2016 Qigonglärare Studieplan 2016 Qigonglärare Studieplan 2016 INNEHÅLL Vad innebär det att vara Qigonglärare?... 3 Qi Medvetandet Helheten Om Yuan Gong Axelsons lärarutbildning... 4 Dokumentation Övriga förmåner

Läs mer

Tre nivåer - nio metoder. Metod 2: Di Yuan. Metod 3: Ren Yuan. Metod 7: Tong Yuan. Metod 1: Tian Yuan. Metod 8: Ling Yuan. Metod 9: Ming Yuan

Tre nivåer - nio metoder. Metod 2: Di Yuan. Metod 3: Ren Yuan. Metod 7: Tong Yuan. Metod 1: Tian Yuan. Metod 8: Ling Yuan. Metod 9: Ming Yuan 1 Yuan Gong - metoder Tre nivåer - nio metoder Första nivån (att arbeta med kropp & Qi) Metod 1: Tian Yuan Metod 2: Di Yuan Metod 3: Ren Yuan Metoderna på den första nivån kan tränas

Läs mer

Introduktion av Yuan Gong

Introduktion av Yuan Gong 1 Introduktion av Yuan Gong Yuan Gong är ett nytt Qigongsystem skapat av Yuan Tze. Det kommer successivt att ersätta Zhineng Qigong och integreras med Ren Xue under de närmaste två åren. Kort introduktion

Läs mer

Lärarutbildning Yuan Gong Nivå 2

Lärarutbildning Yuan Gong Nivå 2 Lärarutbildning Yuan Gong Nivå 2 Innehåll År 2014 genomförde Yuan Tze, skaparen av Yuan Gong, en lärarutbildning Nivå 2 med metoderna Ren Yuan och Xia Yuan. Den lärarutbildning som sker nu är likvärdig

Läs mer

KURSER HÖSTEN 2014. Yoga & QiGong Meditation Healing Healingmassage Kinesiologi Kostens betydelse för hälsa och vikt Sjukdomen Cancer

KURSER HÖSTEN 2014. Yoga & QiGong Meditation Healing Healingmassage Kinesiologi Kostens betydelse för hälsa och vikt Sjukdomen Cancer NISSAN HÄLSOCENTER KURSER HÖSTEN 2014 Yoga & QiGong Meditation Healing Healingmassage Kinesiologi Kostens betydelse för hälsa och vikt Sjukdomen Cancer YOGA & QIGONG nybörjare och fortsättningskurs HATHA-YOGA

Läs mer

NYHET! Helgkurser 2 3 februari och 19 20 april Nybörjare och vana yogautövare tillsammans. Nybörjarna lär sig grunden i iyengaryoga.

NYHET! Helgkurser 2 3 februari och 19 20 april Nybörjare och vana yogautövare tillsammans. Nybörjarna lär sig grunden i iyengaryoga. NYHET! Introduktionskurs under en halvdag För dig som vill ha en kort, men ändå gedigen introduktion i iyengaryoga. Du lär dig grunderna, så du sedan kan fortsätta på nivå 1 2, om du önskar. Kursen består

Läs mer

NISSAN HÄLSOCENTER KURSER VÅREN

NISSAN HÄLSOCENTER KURSER VÅREN NISSAN HÄLSOCENTER KURSER VÅREN 2016 yoga & qigong yoga & qigong meditation healing färglära, psykologi & chakras retreat konflikt & kriser healing livsstil och kost kinesiologi KURSER VÅREN 2016 YOGA

Läs mer

Retreat med Yuan Tze på Wik.

Retreat med Yuan Tze på Wik. Retreat med Yuan Tze på Wik. Känslan är speciell när man närmar sig Wik. Den slingriga vägen förbi de gamla gårdarna med sina hus, de vidsträckta åkermarkerna, växtligheten. Det känns som att gå tillbaka

Läs mer

Välkommen! Mikael Widerdal

Välkommen! Mikael Widerdal Välkommen! Den här titeln du håller i din hand innehåller de bästa och mest kraftfulla mentala redskap från de 20 år som jag utbildat, coachat och föreläst för människor i hela Sverige. Den här är indelad

Läs mer

Lär dig tekniker för att uppnå Röstnärvaro samt qigongövningarna Lyft upp qi, Shenxin och Xiao gongfa.

Lär dig tekniker för att uppnå Röstnärvaro samt qigongövningarna Lyft upp qi, Shenxin och Xiao gongfa. Lär dig tekniker för att uppnå Röstnärvaro samt qigongövningarna Lyft upp qi, Shenxin och Xiao gongfa. med Carolina Friberg, sångerska & sångpedagog och lärare från European Zhineng Qigong (EZQ) KURSINNEHÅLL

Läs mer

Retreat med Yuan Tze på Wik.

Retreat med Yuan Tze på Wik. Retreat med Yuan Tze på Wik. Känslan är speciell när man närmar sig Wik. Den slingriga vägen förbi de gamla gårdarna med sina hus, de vidsträckta åkermarkerna, växtligheten. Det känns som att gå tillbaka

Läs mer

Skapa minnen av framtiden. Henrik Svensson

Skapa minnen av framtiden. Henrik Svensson Skapa minnen av framtiden Henrik Svensson Skapa minnen av framtiden Mental träning är en enkel teknik där du kan ändra dina tankar om dig själv och dina förmågor. Det är ett systematiskt och disciplinerat

Läs mer

Uppgifter talmönster & följder

Uppgifter talmönster & följder Uppgifter talmönster & följder Innan undervisningen om talmönster börjar bör du (åter)bekanta dig med uppgifter med anknytning till talmönster som elever möter i dagens skola. Uppgifterna är hämtade från

Läs mer

Activage Trainer Senior Fitness Specialist

Activage Trainer Senior Fitness Specialist Activage Academy 2015/2016 Activage Trainer Senior Fitness Specialist Utbildningen till Activage Trainer ger dig både teoretisk och praktisk specialistkunskap i senior fitness - seniorträning. Med stöd

Läs mer

JURIDISKA INSTITUTIONEN

JURIDISKA INSTITUTIONEN JURIDISKA INSTITUTIONEN HRS290 Teoretisk affärsjuridik - Rollperspektiv på rätten, 15 högskolepoäng Theoretical business law - Role Fastställande Kursplanen är fastställd av Juridiska institutionen 2014-09-10

Läs mer

VFU. Välkommen till Att undervisa i åk 4-6, 6.0hp Ht 2014

VFU. Välkommen till Att undervisa i åk 4-6, 6.0hp Ht 2014 UMEÅ UNIVERSITET Lärarutbildningen Inst. för Språkstudier Kursansv: Ingalill Gustafsson 090-786 5067 ingalill.gustafsson@sprak.umu.se 2014 08 30 Studieadministratör: Johanna Palm, 090-786 6457 Kurskod:6LÄ046

Läs mer

UTBILDNINGSPLAN. Utbildningsplanen är fastställd av fakultetsnämnden för medicin, naturvetenskap och teknik den 31 augusti 2004.

UTBILDNINGSPLAN. Utbildningsplanen är fastställd av fakultetsnämnden för medicin, naturvetenskap och teknik den 31 augusti 2004. INSTITUTIONEN FÖR VÅRDVETENSKAP OCH OMSORG UTBILDNINGSPLAN AMBULANSSJUKVÅRDSPROGRAMMET, 80 poäng Prehospital Emergency Care Programme, 80 points Utbildningsplanen är fastställd av fakultetsnämnden för

Läs mer

Vanliga frågor och svar om Förskollärarutbildningen med inslag av validering utannonsering till höstterminen 2016

Vanliga frågor och svar om Förskollärarutbildningen med inslag av validering utannonsering till höstterminen 2016 Sidan 1 av 6 Påbörjad: 2015-11-12 Reviderad: 2016-01-16 Sektionen för lärande och miljö Vanliga frågor och svar om Förskollärarutbildningen med inslag av validering utannonsering till höstterminen 2016

Läs mer

Schema Höst 2012. Dagar Tider Pass & Kurser Vem kan komma? Nivå Inspiratör Start

Schema Höst 2012. Dagar Tider Pass & Kurser Vem kan komma? Nivå Inspiratör Start Schema Höst 2012 Dagar Tider Pass & Kurser Vem kan komma? Nivå Inspiratör Start MÅNDAG 13.00 14.15 Yoga, Fibromyalgi & RA** För alla ingen yogaerfarenhet krävs 1 Jennie V 40 16.45 18.15 Mjuk Yoga & Avspänning*

Läs mer

PRÖVNING I NATURKUNSKAP

PRÖVNING I NATURKUNSKAP PRÖVNING I NATURKUNSKAP 2 100 p Prövningsansvarig lärare: Håkan Prahl email: Hakan.M.Prahl@vellinge.se Så går prövningen till: Efter att du anmält dig till prövningen via länken på Sundsgymnasiets hemsida,

Läs mer

Sammanställning kursutvärdering

Sammanställning kursutvärdering Kulturgeografiska institutionen Sammanställning kursutvärdering Kurs: Destinationer, 15 hp Termin: ht 2014 Kursansvarig lärare: Erika Sörensson 26 studenter har regelbundet deltagit på kursen. Av dessa

Läs mer

HELMET -MODELLEN Helhets-Lärande genom MEntal Träning Uneståhl, 2006

HELMET -MODELLEN Helhets-Lärande genom MEntal Träning Uneståhl, 2006 HELMET -MODELLEN Helhets-Lärande genom MEntal Träning Uneståhl, 2006 Ett Helhetslärande som leder till en ökad insikt, förståelse och sammanhang MÅL OCH METODER Varje metod ska värderas utifrån metodens

Läs mer

UTBILDNINGSPLAN. Utbildningsplanen är fastställd av fakultetsnämnden för medicin, naturvetenskap och teknik den 31 augusti 2004.

UTBILDNINGSPLAN. Utbildningsplanen är fastställd av fakultetsnämnden för medicin, naturvetenskap och teknik den 31 augusti 2004. 040624 INSTITUTIONEN FÖR VÅRDVETENSKAP OCH OMSORG UTBILDNINGSPLAN HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSPROGRAMMET, 80 poäng Health- and Medical Care Program, 80 points Utbildningsplanen är fastställd av fakultetsnämnden

Läs mer

Att mäta hastighet - kursplan för funktionärsutbildning

Att mäta hastighet - kursplan för funktionärsutbildning Att mäta hastighet - kursplan för funktionärsutbildning Nationalföreningen för Trafiksäkerhetens Främjande 1 Inledning Funktionärsutbildningen Att mäta hastighet är en grundkurs i olika mättekniker, tekniska

Läs mer

Sjuksköterskeutbildning, 180 hp

Sjuksköterskeutbildning, 180 hp 1 (8) Utbildningsplan för: Sjuksköterskeutbildning, 180 hp Nursing Programme Allmänna data om programmet Programkod Tillträdesnivå Diarienummer VSSKG Grundnivå 412/0000716 Högskolepoäng 180 Ansvarig avdelning

Läs mer

Riktlinjer för verksamhetsförlagd utbildning

Riktlinjer för verksamhetsförlagd utbildning UTBVET 2015/3 Riktlinjer för verksamhetsförlagd utbildning 2011 års lärarprogram Fakulteten för utbildningsvetenskaper Förord Den verksamhetsförlagda utbildningen intar en central roll i lärarutbildningen

Läs mer

Lotusmamma.se 2012-10-01 Senast uppdaterad 2012-11-30

Lotusmamma.se 2012-10-01 Senast uppdaterad 2012-11-30 Lotusmamma.se 2012-10-01 Senast uppdaterad 2012-11-30 När yogaläraren Therese väntade dottern Lova hade hon svårt att komma iväg till en studio med gravidyoga. Tiderna passade inte och graviditeten var

Läs mer

Pris: 15kr. November Månadsprogram För Mötesplats Sommarro

Pris: 15kr. November Månadsprogram För Mötesplats Sommarro Pris: 15kr November Månadsprogram För Mötesplats Sommarro Inledning Till mötesplatsen är du välkommen, antingen du bor på Sommaros trygghetsboende eller i annat boende. Här finns olika aktiviteter. Kanske

Läs mer

- Analysera och förstå ohälsosamma vanor / mönster och ersätta dem med bättre och mer funktionella. (Detta är vad denna artikel behandlar).

- Analysera och förstå ohälsosamma vanor / mönster och ersätta dem med bättre och mer funktionella. (Detta är vad denna artikel behandlar). MÖNSTER Vårt medvetande kan beskrivas som en enhet som tar emot, lagrar, bearbetar och ger ut information. De vanor som vårt medvetande följer kallas tankemönster. Våra tankemönster bestämmer hur vi tolkar

Läs mer

Namn: Företagsekonomi Styrning och Strategi (SOS) Högskolepoäng: 7,5 hp. Datum: 2015-11-02 till 2016-01-16

Namn: Företagsekonomi Styrning och Strategi (SOS) Högskolepoäng: 7,5 hp. Datum: 2015-11-02 till 2016-01-16 STOCKHOLMS UNIVERSITET FÖRETAGSEKONOMISKA INSTITUTIONEN DANILO BROZOVIC 2015-08-19 Studieanvisning SAFFK FE1626 Namn: Företagsekonomi Styrning och Strategi (SOS) Högskolepoäng: 7,5 hp Datum: 2015-11-02

Läs mer

Förebyggande arbete samt handlingsplan eller bekräftad användning

Förebyggande arbete samt handlingsplan eller bekräftad användning Utbildningsförvaltningen Förebyggande arbete samt handlingsplan eller bekräftad användning av droger vid misstänkt Skolorna i Ronneby Kommun ska erbjudq bästa möjliga studiemiljö så att eleven ska kunna

Läs mer

OM 8154 Kurs 6 (Hk-10A + distans) Verksamhetsförlagda studier inom Somatisk vård 15 p

OM 8154 Kurs 6 (Hk-10A + distans) Verksamhetsförlagda studier inom Somatisk vård 15 p Sektionen för Hälsa och samhälle Sjuksköterskeprogrammet OM 8154 Kurs 6 (Hk-10A + distans) Verksamhetsförlagda studier inom Somatisk vård 15 p Vårterminen 2011 Period 1 Senast reviderad 2011-01-10 Anna

Läs mer

Fördelarna med Meditation och hur du använder den i ditt liv

Fördelarna med Meditation och hur du använder den i ditt liv 1 www.ashtarcommandcrew.net www.benarion.com www.benarion.com/sverige copyright Ben-Arion (se sista sidan) Fördelarna med Meditation och hur du använder den i ditt liv Av Ben-Arion Jag får många frågor

Läs mer

Balans i Livet. Balans i Kroppen

Balans i Livet. Balans i Kroppen MåBra grupper Balans i Livet Balans i Kroppen Lars P Nilsson Apotekare och Mental Tränare www.larsp.se www.larsp.se - 1 av 6 - Bakgrund Trots den materiella välfärden i Sverige fortsätter ohälsan inom

Läs mer

Välkommen Till. särskild utbildning för vuxna. Kurskatalog 2015-16. Träningskolan, Grundläggande nivå och gymnasienivå

Välkommen Till. särskild utbildning för vuxna. Kurskatalog 2015-16. Träningskolan, Grundläggande nivå och gymnasienivå Välkommen Till särskild utbildning för vuxna Kurskatalog 2015-16 Träningskolan, Grundläggande nivå och gymnasienivå Du är välkommen att söka kurser hos oss, om du behöver extra stöd i din inlärning, på

Läs mer

Yogamassage. Studieplan 2014

Yogamassage. Studieplan 2014 Yogamassage Studieplan 2014 2014 Yogamassage Studieplan 2014 INNEHÅLL Introduktionskurs... 3 Utbildning... 3 Kursort Utbildningsnnehåll Dokumentation Intyg och diplom Kursbestämmelser och finansiering...

Läs mer

Vi i styrelsen önskar er alla en riktigt njutbar sommar. Särskilt välkomnar vi våra nya medlemmar. Marita Idh-Gauntlett/ Ordförande

Vi i styrelsen önskar er alla en riktigt njutbar sommar. Särskilt välkomnar vi våra nya medlemmar. Marita Idh-Gauntlett/ Ordförande Program Hösten 2012 Bästa medlemmar Det här är min första introduktion till Höstprogrammet som ny ordförande. Våren har varit mycket intressant. Det har varit väldigt roligt att få vara delaktig i en sådan

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete för Hermods Vuxenutbildning - För perioden 2012 till 30 april 2014 2014-06-04

Systematiskt kvalitetsarbete för Hermods Vuxenutbildning - För perioden 2012 till 30 april 2014 2014-06-04 Systematiskt kvalitetsarbete för Hermods Vuxenutbildning - För perioden 2012 till 30 april 2014 2014-06-04 1 Hermods har utbildat Sverige i 116 år. Över 4 miljoner Svenskar har fått nya kunskaper och insikter

Läs mer

Ämneslärarprogram. inriktning gymnasiet

Ämneslärarprogram. inriktning gymnasiet Ämneslärarprogram inriktning gymnasiet Ämneslärarprogrammet med inriktning mot undervisning i gymnasieskolan omfattar 5 års studier, det vill säga 300 högskolepoäng (hp). Du kan välja mellan dessa två

Läs mer

Hälso och Träningsweekend 16-18 september

Hälso och Träningsweekend 16-18 september Hälso och Träningsweekend 16-18 september Träning, rörelse och näringsriktig god mat, i vacker fjällmiljö. En helg för att öka din hälsa och ditt välbefinnande. Fyll på med ny kunskap och motivation. Nya

Läs mer

Massage och- friskvårdsterapeut

Massage och- friskvårdsterapeut Massage och- friskvårdsterapeut YH-utbildning, 400 poäng Hösten 2013 Bergqvist Massage & Friskvårdsutbildningar Ett familjeföretag som erbjudit utbildningar inom massage och friskvård sedan 1990. Grundades

Läs mer

Att planera, köpa och genomföra teckenkurs

Att planera, köpa och genomföra teckenkurs Tecknologen AB - din resurs när det gäller tecken - Att planera, köpa och genomföra teckenkurs Några tankar och förslag kring teckenkurser i samarbete med Tecknologen AB Håkan Ernklev 2013-09 1 Att planera,

Läs mer

UTBILDNINGSPLAN. Specialistsjuksköterska inom psykiatrisk vård, 40 poäng Graduate Diploma in Specialist Nursing in Psychiatric Care, 60 ECTS

UTBILDNINGSPLAN. Specialistsjuksköterska inom psykiatrisk vård, 40 poäng Graduate Diploma in Specialist Nursing in Psychiatric Care, 60 ECTS Grundutbildningsnämnden för humaniora och samhällsvetenskap Dnr 413/2006-510 UTBILDNINGSPLAN Specialistsjuksköterska inom psykiatrisk vård, 40 poäng Graduate Diploma in Specialist Nursing in Psychiatric

Läs mer

PROTOKOLL 2014-12-15. a. Mötet öppnades av programansvarige Morgan Rydbrink. a. Dagordningen godkändes efter att punkt 9a Valfria kurser lagts till.

PROTOKOLL 2014-12-15. a. Mötet öppnades av programansvarige Morgan Rydbrink. a. Dagordningen godkändes efter att punkt 9a Valfria kurser lagts till. PROGRAMRÅD INTERAKTIONSDESIGNER Tid: 2013-12-15, Klockan 09.00 Plats: Kalmar Nyckel (Morgan Rydbrinks kontor) samt via Skype Närvarande: Morgan Rydbrink, Calle Karlsson, Erik Nilsson, Erik Nilsson, Oliver

Läs mer

2-årig Fördjupningskurs/ lärarutbildning i Iyengar Yoga med Monica Haar 2012, 2013

2-årig Fördjupningskurs/ lärarutbildning i Iyengar Yoga med Monica Haar 2012, 2013 2-årig Fördjupningskurs/ lärarutbildning i Iyengar Yoga med Monica Haar 2012, 2013 Iyengar Yogacenter i Stockholm, kommer att starta en 2-årig fördjupningskurs i Iyengar Yoga med Monica Haar, Certifierad

Läs mer

Sammanställning av utvärderingar av kurs HU4304 höstterminen 2008

Sammanställning av utvärderingar av kurs HU4304 höstterminen 2008 Sammanställning av utvärderingar av kurs HU4304 höstterminen 2008 Sex personer har fyllt i utvärderingsenkäten. En person läser kursen HU4304 som fristående kurs och de övriga läser den inom ett program.

Läs mer

Österslättsskolan. Läsåret 2012 2013 kommer cirka 380 elever i årskurs 7, 8 och 9 att gå på Österslättsskolan.

Österslättsskolan. Läsåret 2012 2013 kommer cirka 380 elever i årskurs 7, 8 och 9 att gå på Österslättsskolan. Österslättsskolan Läsåret 2012 2013 kommer cirka 380 elever i årskurs 7, 8 och 9 att gå på Österslättsskolan. Alla elever i årskurs 7 i Karlshamns kommun gör tre val på den egna skolan angående språk,

Läs mer

Bra saker att tänka på vid start av lagverksamhet. 5-mannalag 2012

Bra saker att tänka på vid start av lagverksamhet. 5-mannalag 2012 Bra saker att tänka på vid start av lagverksamhet 5-mannalag 2012 I. Organisation Tränare, lagledare och kassör. o Tränare, två eller flera o Lagledare, t.ex. registrera *närvaro i MyClub o Kassör, hantera

Läs mer

Att bedöma. pedagogisk skicklighet

Att bedöma. pedagogisk skicklighet Att bedöma pedagogisk skicklighet Hur bedömer jag pedagogisk skicklighet? Vi blir allt fler som har anledning att ställa oss den frågan. Visad pedagogisk skicklighet är numera ett behörighetskrav vid anställning

Läs mer

Mindfulness i harmoni med den sköna naturen. Handledare: Bengt Rundquist Mindfulness i harmoni med den sköna naturen 1

Mindfulness i harmoni med den sköna naturen. Handledare: Bengt Rundquist Mindfulness i harmoni med den sköna naturen 1 Mindfulness i harmoni med den sköna naturen Handledare: Bengt Rundquist Mindfulness i harmoni med den sköna naturen 1 Mindfulness i harmoni med den sköna naturen www.webbplats.org/mindfulness 2 Vad är

Läs mer

Information för bedömning med Bedömningsformulär för arbetsterapeutstudentens yrkeskompetens (BAY) i VFU

Information för bedömning med Bedömningsformulär för arbetsterapeutstudentens yrkeskompetens (BAY) i VFU Kurs A0041H Arbetsterapi Verksamhetsförlagd utbildning II, 15 hp Information för bedömning med Bedömningsformulär för arbetsterapeutstudentens yrkes (BAY) i VFU Bedömningen av studentens yrkes syftar till

Läs mer

Strömbackaskolan läsåret 2015-2016. Handlingsplan mot droger

Strömbackaskolan läsåret 2015-2016. Handlingsplan mot droger Strömbackaskolan läsåret 2015-2016 Handlingsplan mot droger! Piteå maj 2015, Piteå kommun Strömbackaskolan. Handlingsplan mot droger I detta dokument avses med ordet drog, alkohol, narkotika, icke medicinsk

Läs mer

Vad är VFU? Lärandemål. VFU-placering

Vad är VFU? Lärandemål. VFU-placering Innehåll Vad är VFU?... 3 Lärandemål... 3 VFU-placering... 3 VFU-portalen... 3 Eventuell anknytning till VFU-platsen... 3 Vikariat och VFU... 4 Belastningsregistret... 4 Sekretess och tystnadsplikt...

Läs mer

Utvärdering av 5B1117 Matematik 3

Utvärdering av 5B1117 Matematik 3 5B1117 Matematik 3 KTH Sidan 1 av 11 Utvärdering av 5B1117 Matematik 3 Saad Hashim Me hashim@it.kth.se George Hannouch Me hannouch@it.kth.se 5B1117 Matematik 3 KTH Sidan av 11 Svar till frågorna: 1 1.

Läs mer

Vad tycker du om sfi?

Vad tycker du om sfi? Oktober 2012 Vad tycker du om sfi? Skolverket gör under hösten en stor undersökning om vad elever tycker om sin utbildning. Det är första gången undersökningen görs och resultatet kommer att användas till

Läs mer

Utbildningsplan Vimmerbyortens ryttarförening

Utbildningsplan Vimmerbyortens ryttarförening Utbildningsplan Vimmerbyortens ryttarförening På Ryttargården tar vi emot elever på alla nivåer från nybörjare till tävlingsryttare. Vårt motto är att erbjuda en hög kvalité på ridutbildningen med utbildade

Läs mer

Nyhetsbrev 2016 Channie West

Nyhetsbrev 2016 Channie West Nyhetsbrev 2016 Channie West Hej, till alla Er som får detta Brev! Efter alla helgdagarna har nu ett nytt och förhoppningsvis mycket spännande år kommit. Jag hoppas på 2016 som ett gott år och önskar att

Läs mer

Kursutvärdering Ämne: SO Lärare: Esa Seppälä/Cecilia Enoksson Läsåret 12-13 Klass: SPR2

Kursutvärdering Ämne: SO Lärare: Esa Seppälä/Cecilia Enoksson Läsåret 12-13 Klass: SPR2 8 Mycket bra Bra Dåligt Mycket dåligt EAS 1. Hur var ditt första intryck av denna kurs? Mycket bra 6 21 Bra 21 75 Dåligt - - Mycket dåligt 1 4 EAS - - Antal EAS:. Antal svarande: 28. Mv: (Skala 1) = 78,57

Läs mer

STUDIEHANDLEDNING. Kursansvarig: Tony Falk Telefon: 0708-350142 e-mail: tony.falk@fhs.gu.se

STUDIEHANDLEDNING. Kursansvarig: Tony Falk Telefon: 0708-350142 e-mail: tony.falk@fhs.gu.se STUDIEHANDLEDNING Integrativ vård 7,5 högskolepoäng Kurskod OM3310 Kursen ges som valbar kurs inom institutionens sjuksköterskeprogram Vårterminen 2011 Kursansvarig: Tony Falk Telefon: 0708-350142 e-mail:

Läs mer

Specialistsjuksköterska med inriktning mot hälso- och sjukvård för barn och ungdomar 60 högskolepoäng Utbildningsplan

Specialistsjuksköterska med inriktning mot hälso- och sjukvård för barn och ungdomar 60 högskolepoäng Utbildningsplan Specialistsjuksköterska med inriktning mot hälso- och sjukvård för barn och ungdomar 60 högskolepoäng Utbildningsplan Fastställd av fakultetsstyrelsen för Hälsouniversitetet 2009-05-06 Dnr LiU2009-00557

Läs mer

KOMMENTARDEL till inriktningen. Svenska som andraspråk för blivande lärare

KOMMENTARDEL till inriktningen. Svenska som andraspråk för blivande lärare = Kommentarmaterial Gäller fr.o.m. ht 07 Svenska som andraspråk för blivande lärare KOMMENTARDEL till inriktningen Svenska som andraspråk för blivande lärare 1. Förklaring av centrala begrepp Innehållet

Läs mer

Stödmaterial för lokala VFU-handledare

Stödmaterial för lokala VFU-handledare Lärarhögskolan Sid 1 (18) Stödmaterial för lokala VFU-handledare Våren 2014 Uppdaterad 131218 Lärarhögskolan Sid 2 (18) Innehåll Inledning... 3 Om VFU... 3 Ditt ansvar som lokal VFU-handledare... 4 Utbildning

Läs mer

KOMVUX ÖSTERÅKER 2016

KOMVUX ÖSTERÅKER 2016 KOMVUX ÖSTERÅKER 2016 kurser i klassrum & på distans Välkommen till Vill du förändra din framtid? Vi erbjuder utbildningar på olika nivåer. Du kanske behöver slutföra studier på grundläggande och/eller

Läs mer

Självkänsla. Här beskriver jag skillnaden på några begrepp som ofta blandas ihop.

Självkänsla. Här beskriver jag skillnaden på några begrepp som ofta blandas ihop. Självkänsla Självkänsla är lika med att bottna i sitt innerst. Självkänslan finns i varje människa och söker plats att få fäste i och växa ur. Vissa ger den utrymme medan vissa inte låter den gro. Det

Läs mer

NATURVETENSKAP FÖR LIVET?

NATURVETENSKAP FÖR LIVET? NATURVETENSKAP FÖR LIVET? Under terminen kommer din klass att medverka i ett forskningsprojekt. Ni kommer att arbeta med uppgifter som handlar om i samhället. Enkäten innehåller frågor om dig och dina

Läs mer

Äventyrspedagogik. Spännande lärande. Sven-Gunnar Furmark

Äventyrspedagogik. Spännande lärande. Sven-Gunnar Furmark Äventyrspedagogik Spännande lärande Sven-Gunnar Furmark Äventyrspedagogik Spännande lärande Kort version Sven-Gunnar Furmark, 2009 Sven-Gunnar Furmark 0920-26 96 50, 073-077 60 50 Äventyrspedagogik Baserad

Läs mer

Beslut Utbildningsplanen är fastställd av Nämnden för konstnärligt utvecklingsarbete (KUnämnden)

Beslut Utbildningsplanen är fastställd av Nämnden för konstnärligt utvecklingsarbete (KUnämnden) Utbildningsplan Kandidatprogrammet i Inredningsarkitektur och möbeldesign Beslut Utbildningsplanen är fastställd av Nämnden för konstnärligt utvecklingsarbete (KUnämnden) 2015-12-09 Gäller studenter antagna

Läs mer

Underlag för bedömningssamtal vid verksamhetsförlagd utbildning (VFU) vid specialistsjuksköterskeprogrammet med inriktning

Underlag för bedömningssamtal vid verksamhetsförlagd utbildning (VFU) vid specialistsjuksköterskeprogrammet med inriktning Kurs: Att möta människor med psykisk ohälsa 30 Kursort: Linköping/Karlstad/Örebro Placering: Psykiatrisk verksamhet Januari 2012 Underlag för bedömningssamtal vid verksamhetsförlagd utbildning (VFU) vid

Läs mer

Till dig som driver företag

Till dig som driver företag Till dig som driver företag Underlag för att arbeta med pilotsatsningen Finansiering av strategi för immateriella tillgångar för små och medelstora företag Framtagning av strategi för affärsstrategisk

Läs mer

Jällagymnasiets gymnasiesärskola. Nationellt och Individuellt program

Jällagymnasiets gymnasiesärskola. Nationellt och Individuellt program Jällagymnasiets gymnasiesärskola Nationellt och Individuellt program Om gymnasiesärskolan I gymnasiesärskolan får eleverna en god grund för att studera vidare och för att kunna delta aktivt i samhällslivet.

Läs mer

UR-val svenska som andraspråk

UR-val svenska som andraspråk AV-nr 101196tv 5 Förberedelse UR-val svenska som andraspråk Klass vad är det? Handledning av Meta Lindberg Attlerud Programmet Klass vad är det? kan visas som inledning till en diskussion om olikheter

Läs mer

INFORMATION OM VALIDERING INOM LÄRARLYFTET HT15

INFORMATION OM VALIDERING INOM LÄRARLYFTET HT15 INFORMATION OM VALIDERING INOM LÄRARLYFTET HT15 Den här informationen riktar sig till dig som är antagen till kursen Idrott och Hälsa vid Linköpings Universitet, inom Lärarlyftet HT15. (kurskod: 960L51,

Läs mer

MATEMATIK- OCH FYSIKDIDAKTISKA ASPEKTER

MATEMATIK- OCH FYSIKDIDAKTISKA ASPEKTER MATEMATIK- OCH FYSIKDIDAKTISKA ASPEKTER Xantcha 2013 2014 Examination. För godkänt betyg i kursen krävs: Samtliga skriftliga inlämningsuppgifter. Närvaro och aktivt deltagande under lektionerna. Frånvaro

Läs mer

UTBILDNINGSPLAN. Sjuksköterskeprogrammet, 120 poäng. Study Programme in Nursing, 180 ECTS

UTBILDNINGSPLAN. Sjuksköterskeprogrammet, 120 poäng. Study Programme in Nursing, 180 ECTS Dnr: 347/2005-510 Grundutbildningsnämnden för humaniora och samhällsvetenskap UTBILDNINGSPLAN Sjuksköterskeprogrammet, 120 poäng Study Programme in Nursing, 180 ECTS Ansvarig institution Institutionen

Läs mer

Så bra är ditt gymnasieval

Så bra är ditt gymnasieval Så bra är ditt gymnasieval fakta om kvaliteten på alla program och skolor w sidan 4: programmen som ger jobb 6: de gör mest för att alla elever ska nå målen 8: utbildningarna med högst betyg 10: skolorna

Läs mer

Anmälan mot Göteborgs universitet angående nekande att rätta inlämnade uppgifter

Anmälan mot Göteborgs universitet angående nekande att rätta inlämnade uppgifter Göteborgs universitet Rektor Luntmakargatan 13, Box 7851, SE-103 99 Stockholm, Sweden Tfn/Phone: +46 8 563 085 00 Fax: +46 8 563 085 50 hsv@hsv.se, www.hsv.se Magnus Granlund 08-563 088 38 magnus.granlund@hsv.se

Läs mer

1En engagerad förälder är positivt. 1 Skriftliga omdömen. 2 En framåtsyftande planering

1En engagerad förälder är positivt. 1 Skriftliga omdömen. 2 En framåtsyftande planering 1En engagerad förälder är positivt. Både för barnet och skolan. 1En engagerad förälder är positivt. Både för barnet och skolan. 1En engagerad förälder är positivt. Både för barnet och skolan. Vad är en

Läs mer

Framtidens kunskaps - bedömning och betygsättning

Framtidens kunskaps - bedömning och betygsättning Framtidens kunskaps - Inbjudan till konferens i Stockholm den 17-18 januari 2011 PRAKTIKFALL FRÅN Viktor Rydbergs gymnasium Ämnesexpert i Skolverkets arbete med GY11 Kunskapsskolan i Sverige AB Sofie Lindén

Läs mer

VÅRD- OCH OMSORGSUTBILDNING

VÅRD- OCH OMSORGSUTBILDNING VÅRD- OCH OMSORGSUTBILDNING Vård- och omsorgsutbildningen går att läsa på tre respektive fyra studieperioder och innehåller alltid arbetsplatsförlagt lärande (APL). Utbildningen innehåller grundkurser

Läs mer

Kursserien Själalyftet distans

Kursserien Själalyftet distans Kursserien Själalyftet distans Är det dags för en förändring? Själalyftet är personlig utveckling inåt. I denna kursserie finner du dina inre sanna drivkrafter genom att öka din intuitiva förmåga och lära

Läs mer

Omvårdnadsutbildning HÖSTEN 2011 MEDLEARN 1. Solna stad i samarbete med Medlearn. Du väljer själv studietakt. Förkunskapskrav.

Omvårdnadsutbildning HÖSTEN 2011 MEDLEARN 1. Solna stad i samarbete med Medlearn. Du väljer själv studietakt. Förkunskapskrav. HÖSTEN 2011 MEDLEARN 1 Omvårdnadsutbildning Du väljer själv studietakt Du väljer om du vill läsa heltid eller deltid. Heltid innebär 20-30 poäng/vecka. Hela yrkesutbildningen omfattar 1350 poäng. Förkunskapskrav

Läs mer

Kommunal vuxenutbildning Campus - Borlänge. Hösten 2016. www.borlange.se/vux www.vux.itpborlange.se/moodle

Kommunal vuxenutbildning Campus - Borlänge. Hösten 2016. www.borlange.se/vux www.vux.itpborlange.se/moodle Kommunal vuxenutbildning Campus - Borlänge Hösten 2016 www.borlange.se/vux www.vux.itpborlange.se/moodle 1 Innehållsförteckning Allmän information... 3 Kurskategorier... 4 Studiealternativ... 6 Prövning...

Läs mer

VFU-handboken. Del 1: För studenter

VFU-handboken. Del 1: För studenter VFU-handboken Del 1: För studenter Studentens uppgifter Öppna och läs din studentmail regelbundet I god tid (två veckor före) VFU-perioden ta kontakt med din handledare och göra ett besök på din VFU-plats

Läs mer

Industriutbildningar. Hösten 2014

Industriutbildningar. Hösten 2014 Industriutbildningar Hösten 2014 Högskoleutbildningar via IDC Industriutbildningar är framtagna för, och anpassade till, företagens medarbetare genom ett samarabete mellan IDC West Sweden och Högskolan

Läs mer

NATURVETENSKAP FÖR LIVET?

NATURVETENSKAP FÖR LIVET? NATURVETENSKAP FÖR LIVET? Under terminen kommer din klass att medverka i ett forskningsprojekt. Ni kommer att arbeta med uppgifter som handlar om naturvetenskap och teknik i samhället. Enkäten innehåller

Läs mer

The National Institute of Child Health and Human Development (NICHD) Protocol: Intervjuguide

The National Institute of Child Health and Human Development (NICHD) Protocol: Intervjuguide The National Institute of Child Health and Human Development (NICHD) Protocol: Intervjuguide This Swedish version is based on the English version available on the NICHD Protocol website (www.nichdprotocol.com).

Läs mer

Livets pärlor. Vi lever i en tid då andlighet tryckts undan. En liten krans med 18 pärlor - hur kan den rymma livets alla nyanser?

Livets pärlor. Vi lever i en tid då andlighet tryckts undan. En liten krans med 18 pärlor - hur kan den rymma livets alla nyanser? Livets pärlor. En liten krans med 18 pärlor - hur kan den rymma livets alla nyanser? Allt fler söker välbefinnande och ro Tempot har blivit allt hetsigare, många arbetar för mycket både mätt i tid och

Läs mer

Delaktighet och inflytande 43 67 67 83 61 68. Skolmiljö 49 79 70 91 82 73. Kunskap och lärande 54 76 84 90 75 78. Bemötande 69 88 85 89 84 85

Delaktighet och inflytande 43 67 67 83 61 68. Skolmiljö 49 79 70 91 82 73. Kunskap och lärande 54 76 84 90 75 78. Bemötande 69 88 85 89 84 85 Regiongemensam elevenkät 215 Index per frågeområde samt NKI 2 212 213 214 215 totalt 215 GR GY2 totalt 215 Trivsel och trygghet 7 98 98 1 9 91 Delaktighet och inflytande 43 7 7 83 1 8 Skolmiljö 49 79 7

Läs mer

Pedagogiskt seminarium för personal vid Institutionen för geovetenskaper (avd för luft och vatten)

Pedagogiskt seminarium för personal vid Institutionen för geovetenskaper (avd för luft och vatten) Miniprojekt, pedagogisk grundkurs IV, ht 2000. Andreas Gyllenhammar & Johan Persson, Institutionen för geovetenskaper Pedagogiskt seminarium för personal vid Institutionen för geovetenskaper (avd för luft

Läs mer

Programmets benämning: Danspedagogprogrammet Study Programme in Dance Pedagogy

Programmets benämning: Danspedagogprogrammet Study Programme in Dance Pedagogy Dnr: HS 2014/95 Fakulteten för humaniora och samhällsvetenskap Utbildningsplan Danspedagogprogrammet Programkod: Beslut om fastställande: HGDNS Föreliggande utbildningsplan är fastställd av fakultetsnämnden

Läs mer

Vägledning. till dina studier på lärarprogrammet. Gäller antagning hösten 2009

Vägledning. till dina studier på lärarprogrammet. Gäller antagning hösten 2009 Lärarutbildningen Vägledning till dina studier på lärarprogrammet Gäller antagning hösten 2009 Ändringar i detta material sker. Aktuell information finns på lärarutbildningens webbplats: www.mah.se/lut

Läs mer

Idrottsmedicin och träning. Våren 2013

Idrottsmedicin och träning. Våren 2013 Idrottsmedicin och träning Våren 2013 Bergqvists utbildningsvägar inom massage CSN vid helfart Massageterapeut, avancerad Utbildningslängd: 500 timmar I denna utbildning har vi, utöver det som ingår i

Läs mer

Tio punkter för en lärande arbetsplats

Tio punkter för en lärande arbetsplats Tio punkter för en lärande arbetsplats Arbetsplatslärande är ett begrepp som får allt större utrymme i samhällsdebatten. Ordet används bland annat inom gymnasieskolan, på yrkesutbildningar, vid internutbildningar,

Läs mer

Anhöriga. - aspekter på börda och livskvalitet samt effekter av stöd. Beth Dahlrup, Demenssjuksköterska, Med Dr. beth.dahlrup@malmo.

Anhöriga. - aspekter på börda och livskvalitet samt effekter av stöd. Beth Dahlrup, Demenssjuksköterska, Med Dr. beth.dahlrup@malmo. Anhöriga - aspekter på börda och livskvalitet samt effekter av stöd Beth Dahlrup, Demenssjuksköterska, Med Dr. beth.dahlrup@malmo.se Varför? Allmängiltigt! Var 5:e person >18 år Anhörigas insatser ökar

Läs mer

Ditt unika Jag. Ditt unika Jag. med. Webinar2. Med Susanne Billander

Ditt unika Jag. Ditt unika Jag. med. Webinar2. Med Susanne Billander Ditt unika Jag Ditt unika Jag med Webinar2 Med Susanne Billander Med 1 9 Energicenter OBS! Ändring från 7 till 9 center skedde år 1781 1. Huvud 2.Ajna (3 ögat) 3. Hals 4.Identitet 5. Hjärta/vilja 6.Sakrala

Läs mer

Portfölj (portfolio), T4-T5, Stadium II, Läkarprogrammet, Örebro Universitet VT 2014. Portfölj. Termin 3-5, Stadium II

Portfölj (portfolio), T4-T5, Stadium II, Läkarprogrammet, Örebro Universitet VT 2014. Portfölj. Termin 3-5, Stadium II Portfölj Termin 3-5, Stadium II Portföljen i korthet (gäller samtliga terminer) Vad är en portfölj? Portfölj (portfolio) är ett redskap som du som student använder för att synliggöra din lärandeprocess

Läs mer

Innehåll. Smakprov från boken ORKA! utgiven på www.egetforlag.se

Innehåll. Smakprov från boken ORKA! utgiven på www.egetforlag.se FRIDA SÖDERMARK Innehåll Jag lever min dröm 5 1. Orka 9 2. Hitta din grej 11 3. Hitta tiden 17 4. Utgå från dig själv 27 5. Att sätta upp mål 30 6. Motivation 36 7. Motgångar 43 8. Jämvikt och fokus 50

Läs mer

Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning, VFU6, inom förskollärarutbildningen. Ht 15

Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning, VFU6, inom förskollärarutbildningen. Ht 15 150831 Yvonne Hildingsson Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning, VFU6, inom förskollärarutbildningen Ht 15 Yvonne P Hildingsson VFU ansvarig Förskola 035 16 75 22 eller 0735 251836 yvhi@hh.se 1

Läs mer

Verksamhetsplan. Höglandskolans Förskoleklass. www.hoglandsskolan.stockholm.se

Verksamhetsplan. Höglandskolans Förskoleklass. www.hoglandsskolan.stockholm.se Verksamhetsplan Höglandskolans Förskoleklass www.hoglandsskolan.stockholm.se 1 Förskoleklassen Tiden i förskoleklassen ska vara lustfylld, med fokus på gemenskap och glädje. En tid där barnen i lugn och

Läs mer