Ingela Svensson (V), , klockan

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Ingela Svensson (V), , klockan"

Transkript

1 Kultur- och fritidsnämnden Plats och tid Stadshus B, B1, kl ande Lena Språng (C), ordförande, , klockan Sven Andersson (M) Eva Gullberg (M) Carl-Johan Hollesen (L) Inger Brosved (L) Boris Melvås (KD) Jenny Bolgert, vice ordförande (S) Robin Svensson (S) Lars-Inge Andell (S) Marianne Johansson (S) Evy Vilhelmsson (S) Ingela Svensson (V), , klockan Ersättare inte tjänstgörande Övriga deltagare Utses att justera Ingela Svensson (V), , klockan Katarina Sundberg, förvaltningschef Gunilla Sandkvist, nämndsekreterare Mari Hagborg Lorentzon, avdelningschef fritid Jari Kajanne, avdelningschef ungdom Ingemar Arnesson, avdelningschef kultur Ulrika Hernant, utvecklingsstrateg, Johan Suomela, controller, Erica Giannini, HR strateg, Bodil Hedberg Petersson, konstkoordinator, 125 Katrin Sahlqvist, samhällsplanerare, 126 Anna Lund, planeringsstrateg, 126 Helena Kylin, fastighetsstrateg, 126 Robin Svensson (S) Justeringens plats och tid Kultur-och fritidsförvaltningen 3 oktober 2019 Sekreterare Gunilla Sandkvist Paragraf Ordförande Lena Språng (C) Justerande Robin Svensson (S)

2 Kultur- och fritidsnämnden Kfn 125 Dnr Följeforskning Aktiv Senior - redovisning Kultur- och fritidsnämnden godkänner redovisningen. Information av Anita Boij, forskare och ansvarig välfärdsområdet. Följeforskningen fokuserar på: Att följa processen med utvecklandet av verksamheten för att få kunskap om hur verksamheten uppfattas av seniorerna, de anställa i verksamheten och styrgruppen. Att följa upp mål, resultat och eventuella effekter Att vara ett stöd i verksamheten i utveckling och lärande. Justerandes sign Utdragsbestyrkande Datum

3 Kultur- och fritidsnämnden Kfn 126 Dnr Utbyggnadsplan, riktlinjer lokalförsörjning och prognosarbete - information Kultur- och fritidsnämnden godkänner redovisningen. Helena Kylin, fastighetsstrateg, Katrin Sahlqvist, samhällsplanerare och Anna Lund, planeringsstrateg från kommunstyrelsens förvaltning informerar nämnden om arbetet.

4 Kultur- och fritidsnämnden Kfn 127 Dnr Inkluderingsverksamhet - information Kultur- och fritidsnämnden godkänner redovisningen Verksamhetsutvecklare Erika Sjöwall informerar nämnden om kommunens inkluderingsverksamhet.

5 Kultur- och fritidsnämnden Kfn 128 Dnr Systematiskt arbetsmiljöarbete - information Kultur- och fritidsnämnden godkänner redovisningen. HR strateg Erica Giannini informerar nämnden om det systematiska arbetsmiljöarbetet.

6 Kultur- och fritidsnämnden Kfn 129 Dnr KFN 2019/0137 Mindre konstnärlig gestaltning Bua ungdomshäng Kultur- och fritidsnämnden beslutar 1. godkänna att medel från det årliga anslaget på en miljon kronor gällande mindre konstnärlig gestaltning på landsbygden används till Bua ungdomshäng i ett samarbete med hamn- och gatuförvaltningen och i dialog med ungdomar via ungdomsgården Bua. Beskrivning av ärendet Till budgetår 2017 beslutade kommunfullmäktige att tilldela kultur- och fritidsnämnden en ramökning på en miljon kronor varje år framöver för att utföra mindre konstnärliga gestaltningar inom. Det särskilt riktade beloppet ska användas huvudsakligen för en konstnärlig gestaltning på byggnader eller offentliga miljöer i orter utanför centralorten. Projekt Bua ungdomshäng I riktlinjer för lekplatser i beskrivs tätorts- och stadsdelslekplatser som basen i kommunens lekmiljöer. Där nämns även ungdomshäng som en viktig ingång för att uppmuntra ungdomar att ta sin offentliga miljö i anspråk. Ungdomar har andra behov av aktiviteter och platser som inte kan tillgodoses på lekplatserna. Särskilt på landsbygden är det mycket begränsat med platser som riktar in sig på just ungdomar, samtidigt som behovet att umgås är stort. Under 2020 kommer projektet ungdomshäng att genomföras i Bua. Ungdomarna på orten kommer via ungdomsgården i Bua, hamn- och gatuförvaltningen och den konstnärliga gestaltningsprocessen ges möjlighet att själva påverka vad som ska finnas i ungdomshänget. Det konstnärliga gestaltningsuppdraget är en del av s satsning på konst på landsbygden, inom ramen för mindre konstnärlig gestaltning. Den konstnärliga gestaltningen ska bli en permanent och integrerad del av mötesplatsen. Konstnärens uppdrag är att genomföra en konstnärlig gestaltning särskilt utformad för Bua ungdomshäng i nära dialog med landskapsarkitekt och ungdomar i Bua via ungdomsgården. På så sätt förväntas platsen få ett unikt uttryck och platsens identitet, kvalitet och sociala hållbarhet stärkas.

7 Kultur- och fritidsnämnden Tidsplan - Utlysning: 30 sept-31 okt Urval av konstrådet till skissuppdragen: 15 nov av nämnd till skissuppdragen: 18 dec Arbete med skissuppdrag: 9 jan-9 mars Urval av konstrådet till konstnärligt gestaltningsuppdrag: mars av nämnd tilldelning konstnärligt gestaltningsuppdrag: 29 april Arbete med konstnärlig gestaltning: maj-okt Slutbesiktning: dec sunderlag Riktlinjer för mindre konstnärlig gestaltning KFN 2019/0001 Jämställdhetsbedömning Sakkunnig kommitté och det konstnärliga rådet beaktar spridning i teknik, material och kön vid urval av konstnär till gestaltningsuppdraget. Gestaltningsuppdrag till konstnärer för offentlig miljö och i byggnader har behandlats på olika sätt i ett historiskt perspektiv. I många fall har val av konstnärskap skett utan det numera formellt riktiga förfarandet i och med de riktlinjer som finns från 2014 med upphandling alternativt direkthantering och sekretesshantering efter att intresseanmälningar har utlysts för konstnärer. I flertal tidigare gestaltningar har direkt beställning till en konstnär skett av beställare både genom kommunen eller av andra aktörer. Historiskt sett så har männens konstnärskap varit mer uppmärksammade och premierade i offentliga uppdrag och inte bara där utan även i utställningssammanhang inom konstinstitutionerna. Kvinnor har haft mycket större svårighet att hävda sig i den konkurrensen. Mycket beroende på att män hade mer förtroende att genomföra större verk i offentliga miljöer. Särskilt då det ofta också var beställningsverk där en manlig blick och manliga motiv var förekommande. Det tidigast registrerade offentliga konstverket i den offentliga miljön i Varberg var utfört av Bror Marklund från Den första kvinna som fick gestaltningsuppdrag var Nanna Ullman-Johansson Sedan 1939 har 35 män och 18 kvinnor fram till 2019 (augusti) tilldelats uppdrag för offentlig gestaltning. Kvinnors representation har dock ökat från 2015 (10 kvinnor och 4 män) och framåt då jämställdhetsaspekten har varit mer aktuell och befogad. Det verksamma konstnärliga rådet och i jurybedömning har uppdraget att ta i beaktande en spridning i teknik, material och kön vid urval av konstnär till gestaltningsuppdragen. Därmed kan det förväntas att ett mer balanserat urval av konstnärskap gällande kön kommer att ske då det idag finns en klart större bredd av konstnärskap med konstnärlig kvalitet där kvinnor som män bör ha samma möjlighet att bli utvalda. Ett nytt möjligt förfarande vid bearbetning av inkommande intresseansökningar är att

8 Kultur- och fritidsnämnden namnen på dokument är dolt. Det kan vara ett sätt i urval inför uppdrag och möjligt få en betydelse. Övervägande Kultur- och fritidsförvaltningen föreslår att inom ramen för mindre konstnärlig gestaltning under 2020, fördela medlen till projekt Bua ungdomshäng som projektleds av hamn- och gatuförvaltningen. Konstnärens uppdrag är att genomföra en konstnärlig gestaltning särskilt utformad för Bua ungdomshäng i nära dialog med landskapsarkitekt, ungdomar i Bua via ungdomsgården och projektet. På så sätt förväntas platsen få ett unikt uttryck och platsens identitet, kvalitet och sociala hållbarhet stärks.

9 Kultur- och fritidsnämnden Kfn 130 Dnr KFN 2019/0025 Delårsrapport 2019 Kultur- och fritidsnämnden beslutar 1. godkänna förvaltningens förslag till delårsrapport för januari-augusti 2019 och översända den till kommunstyrelsen. Beskrivning av ärendet Enligt Styrmodell för Vision, mål och ramstyrning framgår att tertial-, delår- och helårsuppföljningen utgör grunden för kommunens uppföljning. Rapporten innehåller resultat som uppnåtts inom de strategiska målen och strategiska inriktningarna samt en verksamhetsbeskrivning. Rapporten innehåller även en ekonomisk analys av drift- och investeringsutfall med tillhörande prognos för helåret samt en uppföljning av nyckeltal och avtalstrohet. Det finns även med en personaluppföljningsdel. sunderlag Delårsrapport januari-augusti 2019 Protokollsutdrag: Kommunstyrelsen

10 Kultur- och fritidsnämnden Kfn 131 Dnr KFN 2019/0110 Begäran om yttrande - motion om att satsa på och att utveckla fritidsverksamheten Kultur- och fritidsnämnden beslutar 1. föreslå kommunfullmäktige att avslå motionen med hänsyn till kommunens osäkra ekonomi, svårigheter med samordning och alltför höga förväntningar på ideella föreningar. Reservation Robin Svensson (S), Jenny Bolgert (S), Lars-Inge Andell (S), Marianne Johansson (S) och Evy Vilhelmsson (S) reserverar sig skriftligt mot beslutet, bilaga 1. Förslag till beslut på sammanträdet Robin Svensson (S) med stöd från Jenny Bolgert (S), Lars-Inge Andell (S), Marianne Johansson (S) och Evy Vilhelmsson (S) föreslår att tillstyrka motionen. sgång Ordförande finner att det finns två förslag till beslut, arbetsutskottets förslag och Robin Svenssons (S) förslag. Ordförande ställer förslagen mot varandra och finner att kultur- och fritidsnämnden föreslår att avslå motionen i enlighet med arbetsutskottets förslag. Omröstning begärd och genomförs Kultur- och fritidsnämnden godkänner följande ordning: Ja-röst för bifall till arbetsutskottets förslag. Nej-röst för bifall till Robin Svensson (S) förslag. Kultur- och fritidsnämnden beslutar tillstyrka arbetsutskottets förslag med 6 ja-röster och 5 nej-röster. ande Ja Nej Sven Andersson (M) X Eva Gullberg (M) X Carl-Johan Hollesen (L) X Inger Brosved (L) X Boris Melvås (KD) X

11 Kultur- och fritidsnämnden Jenny Bolgert (S) X Robin Svensson (S) X Lars-Inge Andell (S) X Marianne Johansson (S) X Evy Vilhelmsson (S) X Lena Språng (C) X Resultat 6 5 Robin Svensson (S) med stöd från Jenny Bolgert (S), Lars-Inge Andell (S), Marianne Johansson (S) och Evy Vilhelmsson (S) reserverar sig skriftligt mot beslutet. Beskrivning av ärendet Socialdemokraterna vill i motionen utreda hur fler elever, på alla kommunens skolor, kan ta del av utbudet inom idrott och kultur och samtidigt utveckla och förstärka fritidshemmens verksamhet genom ett samarbete dessa emellan. Socialdemokraterna yrkar på att fullmäktige beslutar att: - Satsa mer ekonomiska och personella resurser på fritidshemmen så att verksamheten kan utvecklas ytterligare - Utreda och ta fram ett förslag på hur idrotts- och kulturföreningar kan erbjuda eleverna olika aktiviteter inom fritidshemmens verksamhet, samt ta fram underlag för vilket ekonomiskt och övrigt stöd som föreningarna behöver för att kunna genomföra detta sunderlag DNR KS 2019/02751 Motion om att satsa på och utveckla fritidshemsverksamheten. Övervägande Barn och ungdomar har olika förutsättningar till fritid och föreningsliv beroende på en mängd faktorer som till exempel bostadsort, familjesituation och andra uppväxtvillkor av såväl ekonomisk, social och kulturell karaktär. Fritiden är en stor och viktig del av människors liv, den ger tillfälle till att göra sådant som upplevs meningsfullt, roligt och ger i sin positiva form bekräftelse, social samvaro och stimulans. Det är viktigt att barn ges möjlighet att prova på olika aktiviteter för att på så sätt finna det som känns meningsfullt och roligt för dem. Ett samarbete mellan fritidshemmen och föreningslivet, där föreningar förväntas stå för en del av verksamheten ställer höga krav på samordning och planering samt ideellt engagemang. Föreningslivet bygger till största del på ideellt engagemang hos människor som har sin huvudsakliga

12 Kultur- och fritidsnämnden sysselsättning på annat håll dagtid. För att få kontinuitet och kvalitet i den typen av verksamhet behövs tillskjutande av resurser. I det fall det är möjligt att tillskjuta medel ställer sig kultur- och fritidsnämnden positiv till en vidare utredning. Protokollsutdrag: kommunstyrelsen

13 Kultur- och fritidsnämnden Kfn 132 Dnr KFN 2019/0003 Delårsuppföljning internkontroll 2019 Kultur- och fritidsnämnden beslutar 1. godkänna rapportering av internkontroll 2019 delår Beskrivning av ärendet Kultur- och fritidsnämnden beslutade att anta förslag till internkontrollplan för 2019, med föreliggande riskanalys som underlag, att återrapportering till nämnden sker i samband delårsrapporten samt att slutredovisning sker i januari De beslutade internkontrollpunkterna för 2019 är: - Hög arbetsbelastning - Otydligt arbetssätt/gränsdragning gentemot politiken - Investeringar kostnader, projektkontroll och ansvar sunderlag Riskanalys 2019 Internkontrollplan 2019 Delårsuppföljning internkontroll 2019

14 Kultur- och fritidsnämnden Kfn 133 Dnr KFN 2018/0131 Samråd utställning av fördjupad översiktsplan för Kungsäter Kultur- och fritidsnämnden beslutar 1. tillstyrka samrådshandling fördjupad översiktsplan för Kungsäter Beskrivning av ärendet Ett förslag till fördjupad översiktsplan (FÖP) för Kungsäter har upprättats. Syftet med planen är att få en tydligare vägledning för hur den byggda miljön, infrastrukturen, grönstrukturen och vattenområden skulle kunna utvecklas i Kungsäter. Planen kommer att bli ett viktigt underlag för kommunens vardagsbeslut och planering, men är inte juridiskt bindande. Den fördjupade översiktsplanen omfattar Kungsäters tätort och dess närmsta omgivning. Förslaget har tidigare varit på samråd och har nu ställts ut enligt Plan- och bygglagen. sunderlag - Översiktsplan för, fördjupning för Kungsäter, utställnings-handling KS 2018/0282 beslut om utställning och remiss - Karta över värden och hänsyn Mark- och vattenanvändningskarta Rapport Trafikutredning - Översiktsplan för, fördjupning för Kungsäter, miljökonsekvensbeskrivning 28 maj Översiktsplan för, fördjupning för Kungsäter, samrådsredogörelse. Jämställdhetsbedömning En tidigare jämställdhetsbedömning har redan gjorts i detta ärende vilken är oförändrad. Övervägande I kultur- och fritidsnämndens beslut, 125, den 26 september 2018 föreslogs komplettering av texten i vissa delar av planen. Några kompletteringar har gjorts i utställningshandlingen gällande bland annat ungdomsverksamhet, kulturmiljöansvar och den fritidspolitiska strategin men några punkter behöver förstärkas.

15 Kultur- och fritidsnämnden Under rubriken Kultur och fritid nämns lokalbiblioteket och som dessutom flyttat till nytt läge i centrum. Komplettera texten med meröppet lokalbibliotek och en intilliggande aktivitetslokal, vilket ger fler möjligheter till möten mellan människor. Lokalbiblioteket blir också, i och med sin omlokalisering, en ny trafikalstrande målpunkt, och bör läggas till som detta. Meningen orten besöks regelbundet av bokbuss ska utgå. Detta var enbart under tiden orten stod utan lokalbibliotek. I Kungsäter finns, liksom i övrig landsbygd, en möjlighet att ta del av stöd från kommunen för att utveckla kultur- och fritidsutbud på orten. Detta kan ske i form av exempelvis uppförande av konstnärlig gestaltning eller erbjudande om mobila lösningar för evenemang. Detta kan inte ses ha kommit med i utställningshandlingen utan behöver kompletteras, kanske under huvudmannaskap. Protokollsutdrag: Kommunstyrelsen

16 Kultur- och fritidsnämnden Kfn 134 Dnr KFN 2019/0122 Samrådsyttrande över förslag till detaljplan för del av Göingegården 1:13 Kultur- och fritidsnämnden beslutar 1. tillstyrka förslaget till detaljplan för del av Göingegården 1:13. Beskrivning av ärendet Planområdet som ligger strax väster om Trönninge samhälle och norr om Pilgatan, cirka fem kilometer norr om Varberg, utgörs av cirka 6,6 hektar. Planområdet är den tredje etappen av detaljplaner som utformas norr om Pilgatan, området ägs av Derome Hus AB och gränsar till detaljplanerna för etapp 1 och 2 som är helt eller delvis utbyggda. Den första etappen är bebyggd med förskolor och villabostäder. Genom detaljplanen för etapp två ska området bebyggas med blandad bostadsbebyggelse. Planen möjliggör även för en gång- och cykelbana utefter Pilgatans södra sida som förbinder bebyggelseområdet med Trönninge samhälle. Detaljplanens syfte är att bebygga området med en blandad form av bostadsbebyggelse. Bostadsbebyggelsen är placerad på de öppna ytorna samt i förankring med skogsbrynet vid Trilsberg och vid befintlig bebyggelse. Syftet är även att stärka en grön koppling mellan Trilsberg och Trönningebjär med natur- och parkmark. Bostadsbebyggelsen inom etapp 3 kommer att bredda bostadsutbudet i Trönninge som i nuläget domineras av villabebyggelse. Bebyggelsestrukturen som föreslås i området kommer att vara tät och variationsrik med villor, parhus/radhus och flerbostadshus. Tilltänkt bebyggelse utgörs av totalt cirka 140 bostäder i varierad upplåtelseform och bebyggelsetyp. Detaljplanen möjliggör flerbostadshus i tre till sex våningar och 14 friliggande villor samt ett 30-tal par- rad-, och/eller radhus i en till två våningar. Inom planområdet finns, enligt Riksantikvarieämbetets (Raä) register, fornlämning Raä Lindberg 130:1 och 131:1. I registret beskrivs dessa fornlämningar som stenåldersboplatser. Planområdet berörs även av Raä Lindberg 232, vilken är en hägnad i form av stenmur klassificerad som en övrig kulturhistorisk lämning. Stenmuren innefattas inte av något lagstadgat skydd enligt 2 kap 1 kulturmiljölagen (1988:950). Sett ur fornlämningssynpunkt finns inga synpunkter enligt Kulturmiljö Halland på hur muren ska hanteras. En arkeologisk förundersökning har genomförts av det aktuella planområdet av Kulturmiljö Halland. Undersökningen visade det endast rör sig om mindre lämningar av flinta. Kulturmiljö Hallands slutsats är att en

17 Kultur- och fritidsnämnden slutundersökning av fornlämningarna inte är nödvändig och inga ytterligare utredningar krävs. sunderlag Plan- och genomförandebeskrivning: Detaljplan för del av Göingegården 1:13, norr om Pilgatan etapp 3. Samrådshandling, , Varbergs kommun. Jämställdhetsbedömning De cykel- och gångstråk som planeras bör förses med adekvat belysning för att ge ökad trygghet åt båda könen (men särskilt kvinnor) under kvälls- och nattetid. Övervägande Vid varje byggnation av den här skalan är det viktigt att konstnärlig gestaltning beaktas, även om den inte ingår som del i detaljplanen. Vill exploatören ha konsultation inom området kan man kontakta konstansvarig på kulturavdelningen. Då Kulturmiljö Halland redan genomfört arkeologiska undersökningar av kända fornlämningar i området finns inget övrigt att tillägga. Protokollsutdrag: Kommunstyrelsen

18 Kultur- och fritidsnämnden Kfn 135 Dnr KFN 2019/0138 Begäran om yttrande - namnförslag naturområde Munkagård 1:198 Kultur- och fritidsnämnden beslutar 1. tillstyrka föreliggande namnförslag, det vill säga Munkabydammen, som naturområdets namn. Beskrivning av ärendet Med anledning av ett nytt anlagt naturområde i Munkagård 1:198 behöver stadsbyggnadskontoret se över områdets namn. Området ligger i sydvästra delen av Tvååker där det tidigare saknats ett närliggande naturområde. Hamn- och gatuförvaltningen höll under invigningen av naturområdet en namntävling där ett antal namnförslag lämnades in. Stadsbyggnadskontoret föreslår att namnge området till Munkabydammen. sunderlag Stadsbyggnadskontorets beslutsförslag Dnr SBK 2019/39. Karta över området. Tvååkers hembygdsförenings synpunkter. Övervägande Kultur- och fritidsnämnden har inget att invända mot att namnge naturområdet till Munkabydammen. Prot. utdrag: Kommunstyrelsen

19 Kultur- och fritidsnämnden Kfn 136 Dnr Delegeringsärenden - redovisning Kultur- och fritidsnämnden beslutar 1. godkänna redovisningen 1. Projektbidrag för Fotosalong 2019 Varbergs Fotoklubb beviljas ett bidrag på 3600 kronor för att printa och montera utställningsbilder. (KFN 2019/0132) 2. Projektbidrag kultur Kajplats Balans beviljas ett bidrag på kronor för ett evenemang som vänder sig till boende och besökande i Träslöv under sommaren (KFN 2019/0128) 3. Idécentralen Ungdomar och fritidsledare beviljas ett bidrag på kronor för resa till Gotland för att ta del av arbete med ungdomsverksamhet och den lokala ungdomskulturen. (KFN 2019/0105) 4. Projektbidrag kultur Stiftelsen världsarvet Grimeton beviljas ett bidrag på kronor för fredsfest med inslag av senegalisk musik i samarbete med Acting 4 change. (KFN 2019/0140) 5. Tjänsteförättande avdelningschef fritid Åsa Johnsson, enhetschef Aktiv Senior. (KFN 2018/0016) 6. Tjänsteförättande förvaltningschef Jari Kajanne, avdelningschef ungdom. (KFN 2018/0016)

20 Kultur- och fritidsnämnden Kfn 137 Dnr Rapporter - redovisning Kultur- och fritidsnämnden beslutar 1. godkänna redovisningen 1. Ks 172 (KS 2019/0385) Tidplan för arbete med Budget 2021 och långtidsplan Ks 193 (KS 2019/0312) Svar på remiss Nationell världsarvsstrategi. 3. Protokoll kultur- och fritidsnämndens arbetsutskott

21 Kultur- och fritidsnämnden Kfn 138 Dnr Förvaltningen informerar Kultur- och fritidsnämnden godkänner informationen. Förvaltningschef Katarina Sundberg informerar: 1. Avdelningschef ungdom, Jari Kajanne, har sagt upp sig och avslutar sin tjänst i december Genomlysning av organisation under hösten.

Sven Andersson (M) Kaarina Andersson (M) Lars-Ingvar Lindblom (M) Michael Fransson (C) Inger Brosved (L) Pierre Ringborg (MP)

Sven Andersson (M) Kaarina Andersson (M) Lars-Ingvar Lindblom (M) Michael Fransson (C) Inger Brosved (L) Pierre Ringborg (MP) Kultur- och fritidsnämnden 2018-04-25 1-16 Plats och tid Teater Halland, kl. 14.00-17.00 Beslutande Ersättare inte tjänstgörande Christofer Bergenblock (C), ordf. Sven Andersson (M) Kaarina Andersson (M)

Läs mer

Michael Fransson (C) Ingela Svensson (V) Ewy Wilhelmsson (S)

Michael Fransson (C) Ingela Svensson (V) Ewy Wilhelmsson (S) Kultur- och fritidsnämnden 2019-04-24 1-25 Plats och tid Stadshus B, B1, kl. 14.00-18.30, ajournering 17.00-17.20 Beslutande Ersättare inte tjänstgörande Lena Språng (C), ordf. Sven Andersson (M) Eva Gullberg

Läs mer

Robin Svensson (S)

Robin Svensson (S) Kultur- och fritidsnämnden 2018-09-26 1-22 Plats och tid B1, Stadshus B, klockan 14.00-17.16 Beslutande Ersättare inte tjänstgörande Christofer Bergenblock (C), ordf. Sven Andersson (M) Kaarina Andersson

Läs mer

Protokoll. Kultur- och fritidsnämnden

Protokoll. Kultur- och fritidsnämnden Kultur- fritidsnämnden 1-5 2 1.Information överläggningar... 5 2. Kultur- fritidsnämndens flerårsstrategi 2017-2019... 6 3. Inriktning för Alingsås museum... 8 4. Fyllnadsval av ordförande vice ordförande

Läs mer

Maria Svenningsson, kommunsekreterare Jens Otterdahl Holm, redovisningschef, 467. Sekreterare Maria Svenningsson Paragraf

Maria Svenningsson, kommunsekreterare Jens Otterdahl Holm, redovisningschef, 467. Sekreterare Maria Svenningsson Paragraf Kommunstyrelsens arbetsutskott 2017-09-26 1-11 Plats och tid Sammanträdesrum Varberg Event, kl. 8.00-9.00 Beslutande Ann-Charlotte Stenkil (M), ordförande Harald Lagerstedt (C) Stefan Edlund (MP) Jana

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (7) Sammanträdesrum Önnerup, kommunhuset Lomma. ordförande Emma Köster (M)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (7) Sammanträdesrum Önnerup, kommunhuset Lomma. ordförande Emma Köster (M) Sammanträdesdatum s. 1 (7) Kultur- och fritidsnämndens arbetsutskott 2011-08-15 Plats Sammanträdesrum Önnerup, kommunhuset Lomma Tid måndagen den 15 augusti 2011, kl. 15 00-16 05 Beslutande Carin Hansson

Läs mer

Detaljplan för Dikaren 8, 11 och 12 m fl Planavtal. KS

Detaljplan för Dikaren 8, 11 och 12 m fl Planavtal. KS kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2015-08-25 225 Detaljplan för Dikaren 8, 11 och 12 m fl Planavtal. KS 2014-368 KS Beslut Arbetsutskottet föreslår kommunstyrelsen besluta 1 Godkänna planavtal

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kultur- och fritidsnämnden 2016-03-09 1 Plats och tid Kommunhuset, KS-salen, Hallstahammar, klockan 15.00 17.05 Vissa personuppgifter kan vara raderade p g a gällande lag. Beslutande Thure Andersen (S),

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunstyrelsens arbetsutskott 2018-08-21 1 Plats och tid Sammanträdesrum A2, klockan 9-15.50. Paus 12.20-13. Beslutande Övriga deltagare Ann-Charlotte Stenkil (M), ordförande Jana Nilsson (S), vice ordförande

Läs mer

David Skälegård (MP) för Louise Åsenfors (S) Karin Johansson (KD) för Caroline Henriksson (UP)

David Skälegård (MP) för Louise Åsenfors (S) Karin Johansson (KD) för Caroline Henriksson (UP) Sammanträde Plats och tid Sammanträdesrum Hedegärde, kl. 9-11.57, ajournering kl. 10.05-10.25 Ledamöter Tjänstgörande ersättare Annelie Högberg (S), Ordförande Monica Bang Lindberg (L), Vice ordförande

Läs mer

Kultur- och fritidsnämnden Ersättare inte tjänstgörande Paul Willner (KD) Marcos Monge Lopez (S)

Kultur- och fritidsnämnden Ersättare inte tjänstgörande Paul Willner (KD) Marcos Monge Lopez (S) Kultur- och fritidsnämnden 2016-05-25 1 Plats och tid Rolfstorps skola, kl. 16.30-17.00 ande Christofer Bergenblock (C), ordf. Kaarina Andersson (M) Lars-Ingvar Lindblom (M) Michael Fransson (C) Inger

Läs mer

PROTOKOLL SOCIALNÄMNDEN

PROTOKOLL SOCIALNÄMNDEN Sida 1 av 14 NÄRVARANDE BESLUTANDE Ordförande Ledamöter ÖVRIGA Ej tjänstgörande ersättare Övriga närvarande Sekreterare Peter Schölander (M) Mufida Dizdar (L) Lars-Anders Ottosson (M) Gunilla Tengvall

Läs mer

Sammanträdesprotokoll. Ärendelista. Kommunstyrelsens samordningsutskott Sid nr

Sammanträdesprotokoll. Ärendelista. Kommunstyrelsens samordningsutskott Sid nr Kommunstyrelsens samordningsutskott 2010-04-20 Ärendelista Sid nr Justering...2 597 Information om arbetet med E4 Sundsvall...3 598 Information om utställning av förslag till kustplan för Sundsvalls kommun...4

Läs mer

Plats och tid Stadshus A, sammanträdeslokal A1, klockan

Plats och tid Stadshus A, sammanträdeslokal A1, klockan Kommunstyrelsens arbetsutskott 2019-06-04 1-11 Plats och tid Stadshus A, sammanträdeslokal A1, klockan 10.40-12.35. ande Ann-Charlotte Stenkil (M), ordförande Christofer Bergenblock (C), första vice ordförande

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Tekniska nämnden 2016-02-24 1 () Plats och tid Kommunstyrelsesalen, Kommunhuset, klockan 9.00 10.30 Vissa personuppgifter kan vara raderade p g a gällande lag Beslutande Marijo Edlund (S) ordförande Aliki

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Hamn- och gatunämnden 2014-08-25 1-8

Sammanträdesprotokoll Hamn- och gatunämnden 2014-08-25 1-8 Hamn- och gatunämnden 2014-08-25 1-8 Plats och tid Stadshus B rum B1, kl. 14.30-15.30 ande Ersättare ej tjänstgörande Övriga deltagare Utses att justera Ann-Charlotte Stenkil (M) Lennart Andrén (M) Marita

Läs mer

Sekreterare Gunilla Sandkvist Paragraf 51 52

Sekreterare Gunilla Sandkvist Paragraf 51 52 Kultur- och fritidsnämnden 2018-04-25 1-6 Plats och tid Teater Halland, kl. 15.20-15.30 Beslutande Ersättare inte tjänstgörande Christofer Bergenblock (C), ordf. Sven Andersson (M) Kaarina Andersson (M)

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesdatum

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesdatum SAMMANTRÄDESPROTOKOLL s arbetsutskott Sammanträdesdatum 2018-11-14 176 KS 322/18 Beslut Arbetsutskottets förslag till kommunstyrelsen tillåter kultur- och fritidsnämnden att nyttja medel ur tidigare års

Läs mer

Orvar Andersson (KD) Bodil Olsson (M) Maria Sundqvist (S) Peter Söderlund (L)

Orvar Andersson (KD) Bodil Olsson (M) Maria Sundqvist (S) Peter Söderlund (L) Sida 1 (16) Plats och tid Socialtjänsten, måndagen den 17 december 2018 kl 15:00-16:00 ande Bengt Andersson (C), Ordförande Siw Malmsten (L), 1:e vice ordförande Susanne Johansson (S) Jan Hanna (S) Bengt

Läs mer

Medborgarförslag om hundrastgård mellan Fajansvägen och gamla E6. KS 2015-22

Medborgarförslag om hundrastgård mellan Fajansvägen och gamla E6. KS 2015-22 Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2015-05-12 137 Medborgarförslag om hundrastgård mellan Fajansvägen och gamla E6. KS 2015-22 KS, KF Beslut Arbetsutskottet

Läs mer

147 Kommunstyrelsens Ekonomi- och verksamhetsplan (EVP) med budget för 2020

147 Kommunstyrelsens Ekonomi- och verksamhetsplan (EVP) med budget för 2020 Kommunstyrelsen Protokollsutdrag 1 (10) 147 Kommunstyrelsens Ekonomi- och verksamhetsplan (EVP) 2020-2022 med budget för 2020 Dnr KS 2018/0584 Sammanfning Kommunstyrelsens arbetsutskott beslutade den 6

Läs mer

Sammanträdesprotokoll. Ärendelista. Kommunstyrelsens plan- och utvecklingsutskott

Sammanträdesprotokoll. Ärendelista. Kommunstyrelsens plan- och utvecklingsutskott Kommunstyrelsens plan- och utvecklingsutskott 2014-04-29 Ärendelista Sid nr Justering... 2 23 Antagande av Översiktsplan Sundsvall 2021... 3 24 Motion (M) gällande HBT-plan för Sundsvalls kommun... 5 25

Läs mer

MELLERUDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 08. Kultur- och utbildningsnämnden (11) Marianne Sand Wallin (S)

MELLERUDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 08. Kultur- och utbildningsnämnden (11) Marianne Sand Wallin (S) Nr 08 Kultur- och utbildningsnämnden 2018-09-26 1(11) Tid och plats onsdagen den 26 september 2018, klockan 08.30 12.00, i Dalslandsrummet Beslutande Ledamöter Rune Stenén, ordf. (C) Henrik Sandberg (MP)

Läs mer

Vid uppropet antecknas närvaro för 41 ordinarie ledamöter, 8 tjänstgörande ersättare och 13 ej tjänstgörande ersättare, bilaga A.

Vid uppropet antecknas närvaro för 41 ordinarie ledamöter, 8 tjänstgörande ersättare och 13 ej tjänstgörande ersättare, bilaga A. 1 Sessionssalen, kommunhuset, kl. 18:30 20:35 44-52 Vid uppropet antecknas närvaro för 41 ordinarie ledamöter, 8 tjänstgörande ersättare och 13 ej tjänstgörande ersättare, bilaga A. Plats och tid Paragrafer

Läs mer

Plats och tid Stadshus A, Sammanträdesrum A2, Varberg, kl

Plats och tid Stadshus A, Sammanträdesrum A2, Varberg, kl Byggnadsnämnden 2018-05-24 1-6 Plats och tid Stadshus A, Sammanträdesrum A2, Varberg, kl. 08.35-8.45 Beslutande Ersättare - inte tjänstgörande Övriga deltagare Utses att justera Ulrika Ericsson (M) Andreas

Läs mer

Sammanträdesprotokoll. Ärendelista. Kommunstyrelsens plan- och utvecklingsutskott Sid nr

Sammanträdesprotokoll. Ärendelista. Kommunstyrelsens plan- och utvecklingsutskott Sid nr Kommunstyrelsens plan- och utvecklingsutskott 2011-08-23 Ärendelista Sid nr Justering...2 49 Trygghetsarbete i Sundsvalls kommun, MRP-uppdrag VO 8, 2011...3 50 Tema: Kommunikation och information...4 51

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Socialnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Socialnämnden 2014-08-27 1 Innehållsförteckning Ärende 62 Godkännande av dagordning... 3 63 Budget 2015 - drift... 4 64 Budget 2015 - investering... 6 65 Personalfrågor... 7 2014-08-27 2 Plats och tid ande Ej tjänstgörande

Läs mer

Lena Emilsson (S) tgj ers för Tony Hansson (S) Henrik Wöhlecke (M) vice ordförande Karin Reinisch (M) ledamot Annette Linander (C) ledamot

Lena Emilsson (S) tgj ers för Tony Hansson (S) Henrik Wöhlecke (M) vice ordförande Karin Reinisch (M) ledamot Annette Linander (C) ledamot Sida 1 (9) Plats och tid Stadshuset, klockan 14.00-17.30 ande Cecilia Lind (S) ordförande Lena Emilsson (S) tgj ers för Tony Hansson (S) Henrik Wöhlecke (M) vice ordförande Karin Reinisch (M) ledamot Annette

Läs mer

Tid Onsdagen den 7 oktober 2015, kl I Ann-Christine Furustrand (S) Kommunstyrelsens arbetsutskott

Tid Onsdagen den 7 oktober 2015, kl I Ann-Christine Furustrand (S) Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesprotokoll för Kommunstyrelsens arbetsutskott o Österåker Tid Onsdagen den 7 oktober 2015, kl 10.50- I 1.30 Plats Närvarande Utses att justera, 10:2 Largen, Alceahuset, Åkersberga Enligt bifogad

Läs mer

KALLELSE. Nr Ärende Diarienummer Föredragande 1. Ekonomisk uppföljning t om oktober IFO2016/3 Lotta Holmström

KALLELSE. Nr Ärende Diarienummer Föredragande 1. Ekonomisk uppföljning t om oktober IFO2016/3 Lotta Holmström KALLELSE 1(9) Tid Onsdag kl.13:15 Plats Stadshuset - Varkaus Tid för justering 2016-12-06 Plangatan 5 Föredragningslista Nr Ärende Diarienummer Föredragande 1. Ekonomisk uppföljning t om oktober IFO2016/3

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott 2018-01-29 1 (7) Plats och tid Stadshuset, Vetlanda kl. 13.15-15.10 Beslutande Tjänstgörande ersättare Ersättare Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Henrik Tvarnö (S) ordf. Nils-Erik

Läs mer

Helena Lind, vikarierande verksamhetsutvecklare Joakim Malmberg, controller. Hamn- och gatuförvaltningen. Sekreterare Helena Lind Paragraf 25-31

Helena Lind, vikarierande verksamhetsutvecklare Joakim Malmberg, controller. Hamn- och gatuförvaltningen. Sekreterare Helena Lind Paragraf 25-31 Hamn- och gatunämndens arbetsutskott 2019-04-08 1-12 Plats och tid B2, Stadshus B, kl. 9.00-11.45 Beslutande Micael Åkesson (M) Lennart Isaksson (S) Karl-Johan Wiktorp (L) Övriga deltagare Utses att justera

Läs mer

Byggnadsnämnden

Byggnadsnämnden Byggnadsnämnden 2018-11-22 1-5 Plats och tid Sammanträdesrum A2, kl. 08:30-08.35 Beslutande Ersättare - inte tjänstgörande Ulrika Ericsson (M) Andreas Björklund (M) Gert Okén (M) Lena Språng (C) David

Läs mer

Mattias Andersson (C) (ordförande) Lars Vargö (M) (vice ordförande) Mattias Andersson (C) och Lars Vargö (M) BEVIS. Kulturnämndens arbetsutskott

Mattias Andersson (C) (ordförande) Lars Vargö (M) (vice ordförande) Mattias Andersson (C) och Lars Vargö (M) BEVIS. Kulturnämndens arbetsutskott Kulturnämndens arbetsutskott 2016-04-19 Plats och tid Bergshamra bibliotek, Bergshamra torg, Solna kl 15:00-16:45 ande närvarande Övriga närvarande Paragrafer Mattias Andersson (C) (ordförande) Lars Vargö

Läs mer

10 ordinarie ledamöter jämte 5 tjänstgörande ersättare samt 3 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista.

10 ordinarie ledamöter jämte 5 tjänstgörande ersättare samt 3 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista. Kommunstyrelsen 2011-05-10 95 Plats och tid Hjernet, 2011-05-10 kl 13.00-14.55 Beslutande 10 ordinarie ledamöter jämte 5 tjänstgörande ersättare samt 3 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista.

Läs mer

Sammanträdesprotokoll. Ärendelista. Kommunstyrelsens plan- och utvecklingsutskott Sid nr

Sammanträdesprotokoll. Ärendelista. Kommunstyrelsens plan- och utvecklingsutskott Sid nr Kommunstyrelsens plan- och utvecklingsutskott 2011-10-04 Ärendelista Sid nr Justering...2 69 Information om elektroniska sammanträdeshandlingar...3 70 Ansvaret för föreningsstöd till invandrarföreningar...4

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunstyrelsens arbetsutskott 2019-06-11 1-13 Plats och tid Stadshus A, sammanträdeslokal A1 och Gamlebyskolan, klockan 9-14.55. Paus 9.35-9.45, 12.05-13. ande Övriga deltagare Utses att justera Ann-Charlotte

Läs mer

1 Information till nämnden MBN 15/30. 2 Ekonomisk uppföljning för miljö- och byggnadsnämnden efter oktober 2015

1 Information till nämnden MBN 15/30. 2 Ekonomisk uppföljning för miljö- och byggnadsnämnden efter oktober 2015 MILJÖ- OCH BYGGNADSNÄMNDEN KALLELSE Sammanträdesdatum 2015-11-24 PLATS OCH TID Kommunhuset, lokal Mellanfryken, tisdag 24 november 2015, 15.00 FÖREDRAGNINGSLISTA ÄRENDE Val av protokolljusterare DNR 1

Läs mer

Plats och tid: Stadshuset, sammanträdesrum 429, kl 10:30-11:10

Plats och tid: Stadshuset, sammanträdesrum 429, kl 10:30-11:10 1 Plats och tid: Stadshuset, sammanträdesrum 429, 2012-05-09 kl 10:30-11:10 Beslutande: Åsa Herbst (M) Liss Böcker (C) BrittMarie Hansson (S) Göran Larsson (M) Eva Kullenberg (FP) Övriga närvarande: Lena

Läs mer

Återrapportering av ungdomsverksamheten 5 FN

Återrapportering av ungdomsverksamheten 5 FN Återrapportering av ungdomsverksamheten 5 FN 2017.036 3 VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll Fritidsnämndens arbetsutskott 2017-10-05 55 Återrapportering av ungdomsverksamheten (FN 2017.036) Beslut

Läs mer

Motion om genomlysning av mottagandet av nyanlända. KS 2014-422

Motion om genomlysning av mottagandet av nyanlända. KS 2014-422 Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2015-03-17 82 Motion om genomlysning av mottagandet av nyanlända. KS 2014-422 KS, KF Beslut Arbetsutskottet föreslår

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Sammanträdesdatum Samhällsbyggnadsutskottet 2013 11 18 1 (8) Plats och tid: Astrakanen, kommunkontoret i Båstad kl 13.00 14.55. Beslutande: Thomas Andersson (FP), ordförande Pelle Höglund (M), ledamot

Läs mer

Sjukhusstyrelse Kristianstad

Sjukhusstyrelse Kristianstad PROTOKOLL 22 27 Datum 2019-06-26 1 (5) Protokoll från sjukhusstyrelse Kristianstads sammanträde Tid: 2019-06-26 10:00-12:00 Plats: IVÖ, Blekedamm, Centralsjukhuset i Kristianstad Beslutande Patrik Holmberg

Läs mer

Sammansträdesprotokoll Kommunstyrelsen. Plats och tid Debatten kl. 16:00-16:30

Sammansträdesprotokoll Kommunstyrelsen. Plats och tid Debatten kl. 16:00-16:30 Sammansträdesprotokoll Plats och tid Debatten kl. 16:00-16:30 Beslutande ledamöter Ej tjänstgörande ersättare Adam Reuterskiöld (M) (ordförande) Jan Runesten (M) Lennart Nilsson (M) Gunilla Lindberg (L)

Läs mer

Sammandrag från kommunfullmäktiges sammanträde den 22 april 2014. Kommunfullmäktige beslutar

Sammandrag från kommunfullmäktiges sammanträde den 22 april 2014. Kommunfullmäktige beslutar Sida 1 av 5 Sammandrag från kommunfullmäktiges sammanträde den 22 april 2014 Har du frågor om något ärende, kontakta kommunkansliet, tel. 0340-881 04, 881 06, 881 07 eller ks@varberg.se Fullständigt protokoll

Läs mer

Samhällsbyggnadsutskottet

Samhällsbyggnadsutskottet Sammanträdesdatum Tid: 08:30-11:00 Plats: Skeppet ande Göder Bergermo (L), ordförande Olof Lundberg (S), vice ordförande ej 64 pga. jäv. Melisa Nilsson (S) ersätter Olof Lundberg (S) 64 Gunnar Lidén (M)

Läs mer

Representant från Uppsala handbollsklubb. Annie Arkebäck Moren, sekreterare

Representant från Uppsala handbollsklubb. Annie Arkebäck Moren, sekreterare Urpsa a KOMMUN 1 (9) Plats och tid: Stationsgatan 12, klockan 15:00 16:25 16:25ande: Rickard Malmström (MP), Ordförande Loa Mothata (S), 1:e vice ordförande Markus Lagerquist (M), 2:e vice ordförande Leif

Läs mer

Medborgarförslag om hundrastgård mellan Fajansvägen och gamla E6. (AU 137) KS

Medborgarförslag om hundrastgård mellan Fajansvägen och gamla E6. (AU 137) KS kommunstyrelsen i Falkenberg 2015-06-02 147 Medborgarförslag om hundrastgård mellan Fajansvägen och gamla E6. (AU 137) KS 2015-22 KF Beslut Kommunstyrelsen beslutar enligt arbetsutskottets förslag. Arbetsutskottets

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1(9)

Sammanträdesprotokoll 1(9) Sammanträdesprotokoll 1(9) Plats och tid ande Övriga närvarande Kommunhuset, konferensrummet hos barn- och utbildningsförvaltningen, klockan 16.00 17.30 Ulf Olofsson (C), ordförande Thommy Ukkonen (S)

Läs mer

Motion av Mohamad Hassan (L) om mark till föreningslokaler KSN

Motion av Mohamad Hassan (L) om mark till föreningslokaler KSN KF 11 26 feb 2018 WC& KOMMUNSTYRELSEN 22 (28) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum: 2018-02-07 19 KSN-2017-0502 Beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att besvara motionen enligt

Läs mer

VALLENTUNA KOMMUN. Sammanträdesprotokoll. Fritidsnämndens arbetsutskott Plats och tid Stora mötesrummet kl 11:00-12:15

VALLENTUNA KOMMUN. Sammanträdesprotokoll. Fritidsnämndens arbetsutskott Plats och tid Stora mötesrummet kl 11:00-12:15 1 (16) Plats och tid Stora mötesrummet kl 11:00-12:15 ande närvarande Lars Carlsson (C) (ordförande), Roger Gadde (M) (vice ordförande), Jerri Bergström (S) Övriga närvarande Therese Nilsson (Controller),

Läs mer

Socialnämnden

Socialnämnden 102 Åtgärder för att komma ned i budget... 2 103 Granskningshandlingar avseende fördjupad översiktsplan för Gustafs tätort... 5 104 Granskning detaljplan för särskilt boende m.m. vid Prästgärdet... 4 1

Läs mer

Protokoll. Kultur- och fritidsnämnden Omedelbar justering

Protokoll. Kultur- och fritidsnämnden Omedelbar justering Protokoll Kultur- och fritidsnämnden Omedelbar justering 37 Kultur- och fritidsnämnden sammanträde 37. Remiss-detaljplan vid Ingareds Skolgata Plats och tid, Teliahuset, Röda rummet, 16:45- Paragrafer

Läs mer

Motion om anläggande av hundrastgårdar. KS

Motion om anläggande av hundrastgårdar. KS Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2015-05-12 136 Motion om anläggande av hundrastgårdar. KS 2015-20 KS, KF Beslut Arbetsutskottet föreslår kommunstyrelsen

Läs mer

Anslag/bevis. Plats och tid Sammanträdesrum Neden, klockan

Anslag/bevis. Plats och tid Sammanträdesrum Neden, klockan Valnämnden 2017-05-12 1-5 Plats och tid Sammanträdesrum Neden, klockan 8.30-10.15 Beslutande Ersättare inte tjänstgörande Övriga deltagare Lars-Erik Karlsson (C) Reine Antonér (M) Karl-Johan Wiktorp (L)

Läs mer

Protokollet förvaras på kultur- och fritidsförvaltningen

Protokollet förvaras på kultur- och fritidsförvaltningen SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Sida 1(2) Plats och tid Höken, vån 3, Folkets Hus, Ludvika, tisdagen den 15 maj 2018, kl 9.00-10.15 Beslutande ledamöter Sten G Johansson (V) Susanne Andersson (S)

Läs mer

Sammansträdesprotokoll Barn- o utbildningsnämnden. Plats och tid Debatten kl. 18:00-19:30

Sammansträdesprotokoll Barn- o utbildningsnämnden. Plats och tid Debatten kl. 18:00-19:30 Sammansträdesprotokoll Plats och tid Debatten kl. 18:00-19:30 ande ledamöter Ej tjänstgörande ersättare Övriga närvarande Lena Gerby (M) (ordförande) Gunnar Mossberg (M) Camilla Wallhed (M) Magnus Danielsson

Läs mer

Svar på mo tion nr 4/2017 från Kristina Embäck (S) och Anders Pettersson (V) - Ungdomens hus

Svar på mo tion nr 4/2017 från Kristina Embäck (S) och Anders Pettersson (V) - Ungdomens hus 0 Österåker Kommunkansliet Fredrik Zethraeus Datum 2018-05-07 Dnr KS 2017/0098 Till Kommunstyrelsen Svar på mo tion nr 4/2017 från Kristina Embäck (S) och Anders Pettersson (V) - Ungdomens hus I en motion

Läs mer

Motion om ny eller reviderad fördjupning av översiktsplanen för Mariefred-Läggesta

Motion om ny eller reviderad fördjupning av översiktsplanen för Mariefred-Läggesta 1/4 SBN 134 Dnr SBN/2018:778-032 Motion om ny eller reviderad fördjupning av översiktsplanen för Mariefred-Läggesta Beslut föreslår kommunfullmäktige besluta att 1. avslå motionen med hänvisning till att

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kultur- och fritidsnämnden 2019-06-19 1 () Plats och tid KS-salen, Kommunhuset, klockan 15.00 15.40 Vissa personuppgifter kan vara raderade p g a gällande lag. Beslutande Hanna Lostelius (C) ordf Owe Nilsson

Läs mer

Svar på revisionsrapport - Granskning av kommunens lokalförsörjning

Svar på revisionsrapport - Granskning av kommunens lokalförsörjning Varbergs kommun Sammanträdesprotokoll Kommunstyrelsen 2017-01-31 1 Ks 4 Dnr KS 2016/0556 Svar på revisionsrapport - Granskning av kommunens lokalförsörjning Beslut Kommunstyrelsen beslutar 1. överlämna

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (8)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (8) Plats Lomma kommunhus, Fjelie Tid 2018-03-19, kl. 15:00-17:04 Sammanträdesdatum s. 1 (8) Beslutande Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Carin Hansson (M) Emma Köster (M) Janina

Läs mer

Plats och tid Folkets Hus, sammanträdesrum Norrdal, kl

Plats och tid Folkets Hus, sammanträdesrum Norrdal, kl Socialnämnden 2018-11-22 1-12 Plats och tid Folkets Hus, sammanträdesrum Norrdal, kl. 13.30-14.50 Beslutande Ersättare inte tjänstgörande Övriga deltagare Utses att justera Erland Linjer (M) Turid Ravlo-Svensson

Läs mer

Motion om att utarbeta en långsiktig utdelningspolicy för de kommunägda bolagen. KS

Motion om att utarbeta en långsiktig utdelningspolicy för de kommunägda bolagen. KS kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2017-05-02 136 Motion om att utarbeta en långsiktig utdelningspolicy för de kommunägda bolagen. KS 2016-533 KS, KF Förslag till beslut Arbetsutskottet föreslår

Läs mer

VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 1 (12)

VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 1 (12) VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 1 (12) Plats och tid Bällstarummet, kommunalhuset, Vallentuna, Kl. 19.00-19.53 ande Ersättare Övriga närvarande Raimo Vuojärvi (M) ordförande, Hans Heneby (M), Jenny

Läs mer

Kultur- och fritidsnämnden

Kultur- och fritidsnämnden Kultur- och fritidsnämnden 2018-11-21 1-12 Plats och tid Varbergs BoIS klubbstuga, kl. 14.00-16.10 Beslutande Christofer Bergenblock (C), ordf. Kaarina Andersson (M) Sven Andersson (M) Lars-Ingvar Lindblom

Läs mer

VALLENTUNA KOMMUN. Sammanträdesprotokoll. Fritidsnämndens arbetsutskott Plats och tid Stora mötesrummet kl 09:20-10:00

VALLENTUNA KOMMUN. Sammanträdesprotokoll. Fritidsnämndens arbetsutskott Plats och tid Stora mötesrummet kl 09:20-10:00 Plats och tid Stora mötesrummet kl 09:20-10:00 ande närvarande Lars Carlsson (C) (ordförande), Roger Gadde (M) (vice ordförande), Jerri Bergström (S) Övriga närvarande Petri Peltonen (Förvaltningschef),

Läs mer

Förändrad nämndorganisation Dnr 2011/47-041

Förändrad nämndorganisation Dnr 2011/47-041 Kommunfullmäktige 16 (60) Kf 140 Förändrad nämndorganisation Dnr 2011/47-041 Kommunfullmäktige beslutade 2012-06-25 122 bland annat om förändringar i kommunens nämndorganisation. Förändringarna avsåg antalet

Läs mer

Christofer Bergenblock (C), ordförande Jeanette Qvist (S), vice ordförande Hanna Netterberg (M) Morgan Börjesson (KD) Kent Norberg (S)

Christofer Bergenblock (C), ordförande Jeanette Qvist (S), vice ordförande Hanna Netterberg (M) Morgan Börjesson (KD) Kent Norberg (S) Kommunstyrelsens personalutskott 2019-06-27 1-9 Plats och tid Stadshus A, gröna rummet klockan 13.30-17.06. Paus 15.10-15.25. ande Övriga deltagare Utses att justera Christofer Bergenblock (C), ordförande

Läs mer

Kommunhuset, sammanträdesrum Bolmen, Olofsgatan 9 i Ljungby, onsdagen den 27 maj 2015 kl

Kommunhuset, sammanträdesrum Bolmen, Olofsgatan 9 i Ljungby, onsdagen den 27 maj 2015 kl S ammanträdespro to ko 11 1(10) Plats och tid ande Kommunhuset, sammanträdesrum Bolmen, Olofsgatan 9 i Ljungby, onsdagen den 27 maj 2015 kl. 8.00-12.00 Bo Ederström (M) ordförande Thomas Ragnarsson (M)

Läs mer

Uppdrag i budget 2014 - fastställande av uppdragshandlingar.

Uppdrag i budget 2014 - fastställande av uppdragshandlingar. Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2013-12-10 377 Uppdrag i budget 2014 - fastställande av uppdragshandlingar. KS 2013-422 KS Beslut Arbetsutskottet

Läs mer

Protokoll. Kultur- och fritidsnämnden

Protokoll. Kultur- och fritidsnämnden Kultur- fritidsnämnden 2 1 Information överläggningar 2 Kultur- fritidsnämndens flerårsstrategi 2018-2020 3 Nytecknande av hyreskontrakt med Fabs angående lokal i Nolhagahallen 3 Plats tid Lokalen Sunnerö,

Läs mer

Motion om att utveckla integration och demokrati med hjälp av föreningslivet. (AU 54) KS

Motion om att utveckla integration och demokrati med hjälp av föreningslivet. (AU 54) KS Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsen i Falkenberg 2016-03-08 97 Motion om att utveckla integration och demokrati med hjälp av föreningslivet. (AU 54) KS 2015-105 KF Beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Plats och tid Sammanträdesrum B1, Stadshus B, Östra Långgatan 18, kl

Plats och tid Sammanträdesrum B1, Stadshus B, Östra Långgatan 18, kl Socialnämnden 2018-09-20 1-21 Plats och tid Sammanträdesrum B1, Stadshus B, Östra Långgatan 18, kl. 13.30-15.40 Beslutande Ersättare inte tjänstgörande Övriga deltagare Utses att justera Erland Linjer

Läs mer

Ändring, genom tillägg, av detaljplan nr 357, avseende Vinreceptet 13, Viby

Ändring, genom tillägg, av detaljplan nr 357, avseende Vinreceptet 13, Viby Ändring, genom tillägg, av detaljplan nr 357, avseende Vinreceptet 3, Viby Godkänt dokument, 0-05-5, Katarina Kämpe Antagandehandling 0-05-07 Dnr 0/079 KS 03 Innehåll Planbeskrivning 3 Syfte 3 Handlingar

Läs mer

Innehållsförteckning SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Fritids- och kulturnämnden

Innehållsförteckning SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Fritids- och kulturnämnden 2019-01-22 Innehållsförteckning Ärende 1 Information till nämndens ledamöter och bildspel om förvaltningen... 2 2 Val av ersättare till fritids- och kulturnämndens presidium... 3 3 Val av representant

Läs mer

... Karin Haglund. ... Jan Stefanson (KD) ... Camilla Janson (S) ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag.

... Karin Haglund. ... Jan Stefanson (KD) ... Camilla Janson (S) ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. PROTOKOLL 1 (13) Plats och tid Gemaket,, kl. 09:00 11:08 Ajournering 10:10-10:20 ande Ledamöter Jan Stefanson, ordförande (KD) Martin Normark, 1:a vice ordförande (L) Camilla Janson, 2:e vice ordförande

Läs mer

ÖCKERÖ KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Socialnämnden 2014-12-11 1(10)

ÖCKERÖ KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Socialnämnden 2014-12-11 1(10) SAMMANTRÄDES Socialnämnden 2014-12-11 1(10) Plats och tid Kommunhuset, klockan 10.00-12.20 ande Tjänstgörande ersättare Kent Lagrell (M) ordförande Stig Ottosson (M) Maj-Britt Dahlborg (S) Helena Larsson

Läs mer

Icke tjänstgörande ersättare Lars Wingerup (S), Heléne Bolling (S), Hans Åslund (V), Kerstin Karlsson (C) och Robin Hagström (SD)

Icke tjänstgörande ersättare Lars Wingerup (S), Heléne Bolling (S), Hans Åslund (V), Kerstin Karlsson (C) och Robin Hagström (SD) PROTOKOLL Sida 1 Plats och tid Oskarshamnssalen, kl. 10:00-11:45 Beslutande Mathias R Karlsson (S), ordförande Frida Bergvall (S) Joakim Rylin (S) Matti Wahlström (V) Elisabeth Wanneby (MP) 2:e vice ordförande

Läs mer

Fredrik Axelsson (M) Pierre Månsson (FP) Sven Nilsson (C) Kalle Heise (MP) Heléne Fritzon (S Anders Sensson (S) Niclas Nilsson (SD)

Fredrik Axelsson (M) Pierre Månsson (FP) Sven Nilsson (C) Kalle Heise (MP) Heléne Fritzon (S Anders Sensson (S) Niclas Nilsson (SD) KRISTIANSTADS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Kommunstyrelsens arbetsutskott 2011-09-07 1 (10) Plats och tid Björkhemsvägen 13, Kristianstad kl 10.00 11.25 Beslutande Fredrik Axelsson (M)

Läs mer

Halmstads kommun Sammanträdesprotokoll

Halmstads kommun Sammanträdesprotokoll Kulturnämnden 2019-01-30 1(13) Plats och tid Hotel Skansen Båstad, 30 januari 2019 kl 13:15-14:45 ande Ledamöter Anna Ginstmark (C), Ordförande Eva-Marie Paulsson (S), 1:e vice ordförande Bengt Kjellgren

Läs mer

Ordföranden ställer de båda förslagen mot varandra och finner att Förskolenämnden beslutat i enlighet med den rödgröna gruppens yrkande.

Ordföranden ställer de båda förslagen mot varandra och finner att Förskolenämnden beslutat i enlighet med den rödgröna gruppens yrkande. PROTOKOLLSUTDRAG 1 (2) Sammanträdesdatum 2017-02-02 8 Dnr 2017/FN0001 332 Motion Bemannad parklek året runt på Stadsparkens lekplats Kommunstyrelsen har till Förskolenämnden översänt rubricerad motion

Läs mer

Motion om gatunamnsändring av förlängningen av Arvidstorpsvägen mot Ekhaga. (AU 368) Dnr KS 2010-571 (2010-KS0027)

Motion om gatunamnsändring av förlängningen av Arvidstorpsvägen mot Ekhaga. (AU 368) Dnr KS 2010-571 (2010-KS0027) kommunstyrelsen i Falkenberg 2010-11-30 269 Motion om gatunamnsändring av förlängningen av Arvidstorpsvägen mot Ekhaga. (AU 368) Dnr KS 2010-571 (2010-KS0027) KF Beslut Kommunstyrelsen beslutar enligt

Läs mer

Hans Forsberg (M), ordförande Fredrik Hansson (C), vice ordförande Lisa Andersson (M) Ulrika Landergren (FP) Eva Borg (S)

Hans Forsberg (M), ordförande Fredrik Hansson (C), vice ordförande Lisa Andersson (M) Ulrika Landergren (FP) Eva Borg (S) KUNGSBACKA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Plats och tid sammanträde Kungsbackarummet Klockan 8.30-12, paus 9.25-10 Beslutande Ledamöter Hans Forsberg (M), ordförande Fredrik Hansson (C), vice ordförande

Läs mer

Kommunstyrelsens infrastruktur- och serviceutskott 12 februari 2019

Kommunstyrelsens infrastruktur- och serviceutskott 12 februari 2019 Kommunstyrelsens infrastruktur- och serviceutskott Kommunstyrelsens infrastruktur- och serviceutskott 12 februari 2019 Sid Justering... 2 8 Information från Drakfastigheter... 3 9 Information om uppföljning

Läs mer

Per Ahlin, kulturchef Cecilia Möller, förvaltningsdirektör Tim Greneby, avdelningschef bad Helena Wallner, nämnd- och utredningssekreterare

Per Ahlin, kulturchef Cecilia Möller, förvaltningsdirektör Tim Greneby, avdelningschef bad Helena Wallner, nämnd- och utredningssekreterare 1(18) Plats och tid ande Norrtäljesalen, kommunhuset Ankaret, Estunavägen 12, Norrtälje, torsdagen den 13 oktober 2016 klockan 17:00 18:30. Ledamöter Se separat närvarolista. Ersättare Se separat närvarolista.

Läs mer

Behandlade ärenden. 71 Ansökan om bidrag för SM-arrangemang, Vinslövs Ryttarförening. 75 Handlingsplan för åtgärder mot hot och våld

Behandlade ärenden. 71 Ansökan om bidrag för SM-arrangemang, Vinslövs Ryttarförening. 75 Handlingsplan för åtgärder mot hot och våld 1 Behandlade ärenden 70 Bidrags- och stödsystem 71 Ansökan om bidrag för SM-arrangemang, Vinslövs Ryttarförening 72 Budgetuppföljning per 2007-08-31 73 Budgetuppföljning per 2007-09-30 74 Delårsbokslut

Läs mer

KULTUR- OCH FRITIDSNÄMNDENS ARBETSUTSKOTT Sammanträdesprotokoll

KULTUR- OCH FRITIDSNÄMNDENS ARBETSUTSKOTT Sammanträdesprotokoll s Tid och plats Måndagen den 10 september 2012 kl. 18.00 20.40 Prologen, kommunhuset Beslutande Ledamöter Gunilla Lindberg (FP), ordförande fr o m 32 Sivert Åkerljung (KD) Ann-Britt Fransson (M) Johan

Läs mer

Sammanträdesprotokoll. Ärendelista. Kommunstyrelsens infrastruktur- och serviceutskott Sid nr

Sammanträdesprotokoll. Ärendelista. Kommunstyrelsens infrastruktur- och serviceutskott Sid nr Kommunstyrelsens infrastruktur- och serviceutskott 2013-10-15 Ärendelista Sid nr Justering... 2 97 Information om ISO 26000... 3 98 Redovisning av upphandlad kollektivtrafik i Västernorrland från juni

Läs mer

Sammanträdesdatum Arbetsutskott (1) 97 Dnr KS/2018:114. Uppföljning av beviljade medborgarförslag och motioner

Sammanträdesdatum Arbetsutskott (1) 97 Dnr KS/2018:114. Uppföljning av beviljade medborgarförslag och motioner Mjölby Kommun PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Arbetsutskott 2018-05-14 1 (1) Sida 97 Dnr KS/2018:114 Uppföljning av beviljade medborgarförslag och motioner Bakgrund Kommunen har löpande behandlat medborgarförslag.

Läs mer

Kommunstyrelsens infrastruktur- och serviceutskott 15 mars 2016

Kommunstyrelsens infrastruktur- och serviceutskott 15 mars 2016 Kommunstyrelsens infrastruktur- och serviceutskott Kommunstyrelsens infrastruktur- och serviceutskott 15 mars 2016 Sid Justering... 2 14 Statusrapport planering för nytt resecentrum i Sundsvall... 3 15

Läs mer

Ersättare Nouh Baravi (S) ej tjänstgörande ersättare

Ersättare Nouh Baravi (S) ej tjänstgörande ersättare 1(14) Plats och tid Sunnanåsrummet, Kommunhuset Ljusdal, måndagen den 29 april 2019 kl 08:00 Beslutande Ledamöter Kristina Bolin (S), ordförande Lena Svahn (MP), 1:e vice ordförande Kristoffer Kavallin

Läs mer

En förutsättning för att ett planarbete ska påbörjas är att ett planavtal skrivs där parterna är överens om innehållet.

En förutsättning för att ett planarbete ska påbörjas är att ett planavtal skrivs där parterna är överens om innehållet. 2014-11-06 Dnr 0735/13 Planbesked Karlavagnsgatan Byggnadsnämnden har den 25 november 2014 461 beslutat att starta detaljplan för bostäder och verksamheter vid Karlavagnsgatan enligt produktionsplan för

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Kultur- och fritidsnämnden

Sammanträdesprotokoll Kultur- och fritidsnämnden Kultur- och fritidsnämnden 2014-03-19 1-14 Plats och tid Fävren, kv Postmästaren, kl. 13.30-14.55 ande Ersättare ej tjänstgörande Övriga deltagare Christofer Bergenblock (C), ordf. Sven Andersson (M) Kaarina

Läs mer

Yttrande över betänkandet En utvecklad översiktsplanering. Del 1: Att underlätta efterföljande planering (SOU 2018:46)

Yttrande över betänkandet En utvecklad översiktsplanering. Del 1: Att underlätta efterföljande planering (SOU 2018:46) KOMMUNSTYRELSEN Handläggare Andersson Johan Lundholm Maria Datum 2018-10-04 Diarienummer KSN-2018-2386 Näringsdepartementet N2018/03415/SPN n.remissvar@regeringskansliet.se helene.lassi@regeringskansliet.se

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen 2018-01-31 1 (11) Plats och tid KS-salen, klockan 09:30-11:50 ande Ersättare Övriga deltagande Cecilia V. Burenby (S),ordförande Birgitta Gunnarsson (C) Monika Gideskog (M) Thony Andersson

Läs mer

Stora Sessionssalen, kommunhuset Lomma

Stora Sessionssalen, kommunhuset Lomma Sammanträdesdatum s. 1 (14) KULTUR OCH FRITIDSNÄMNDEN 2016-08-29 Plats Stora Sessionssalen, kommunhuset Lomma Tid Måndagen den 29 augusti, kl. 19.00 20.40 Beslutande Carin Hansson (M) Emma Köster (M) Karl-Gustav

Läs mer

Maria Svensson (C) tjänstgörande för Lill Karin Gustavsson (C) Ingegerd Kull Hanses (M) tjänstgörande för Björn Kruse (L)

Maria Svensson (C) tjänstgörande för Lill Karin Gustavsson (C) Ingegerd Kull Hanses (M) tjänstgörande för Björn Kruse (L) Kultur- och fritidsnämnden 2015-05-26 1 (9) Plats och tid Dala-Floda Värdshus Dala-Floda, kl. 09.00-10.10 Beslutande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Övriga närvarande Ersättare Tjänstemän Justering Christina

Läs mer

Hanna Stymne Bratt (S), ordförande Patrik Dahl (C) Bo Blideman (MP) Sören Forslund (M) Nils Matsson (M)

Hanna Stymne Bratt (S), ordförande Patrik Dahl (C) Bo Blideman (MP) Sören Forslund (M) Nils Matsson (M) 1(6) Plats och tid Sammanträdesrum Ununge, kommunhuset Ankaret, Estunavägen 14, Norrtälje kl. 14.00-15.30 ande Ledamöter Hanna Stymne Bratt (S), ordförande Patrik Dahl (C) Bo Blideman (MP) Sören Forslund

Läs mer

Sammanträdesrum UKF, kommunhuset i Lomma Tid Onsdagen den 18 juni 2014, 15.00-17.30

Sammanträdesrum UKF, kommunhuset i Lomma Tid Onsdagen den 18 juni 2014, 15.00-17.30 Sammanträdesdatum s. 1 (12) Plats Sammanträdesrum UKF, kommunhuset i Lomma Tid Onsdagen den 18 juni 2014, 15.00-17.30 Beslutande Robert Wenglén (M) Yvonne Andreasson (FP) Richard Jerneborg (M) Mozghan

Läs mer