Ex-jobb och praktikplatser inom Sveriges naturligaste framtidsbransch

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Ex-jobb och praktikplatser inom Sveriges naturligaste framtidsbransch"

Transkript

1 Ex-jobb och praktikplatser inom Sveriges naturligaste framtidsbransch

2

3 Alla på en plats Här har vi samlat en del av skogsindustrins erbjudanden om ex-jobb och praktikplatser, kontaktuppgifter och karriärmöjligheter. För din skull finns de här, på en och samma plats! Om du vill veta mer finns vi också på webben, Där kan du få veta mer om oss, läsa artiklar och få överraskningar. Välkommen!

4 Alla vill vi synas och få gehör för tankar och idéer. Billerud är en av världens ledande tillverkare av tekniskt avancerade förpackningspapper. Vi satsar stora resurser på utveckling, tillverkning och marknadsföring. Vi är ett litet storföretag. Små nog att vara personliga, stora nog att rymma en hel del av dina drömmar. Välkommen till Billerud! Traineeprogram. Billeruds traineeprogram är en utmaning för dig som nyutexaminerad civilingenjör eller civilekonom. Du kommer att få testa din förmåga och kapacitet i skarpa projekt och du kommer ha tydliga mål som följs upp under året. Traineeprogrammet är uppdelat i fyra projektblock och ett av dessa genomförs på ett av Billeruds försäljningskontor utomlands. Programmet innehåller även fyra utbildningsblock där du kommer att få djupare kunskap om Billerud som bolag, lösa verklighetsbaserade case och jobba med personlig utveckling. Examensarbeten. Ex-jobb är ett bra sätt för oss att lära känna varandra. Alla bruk har flera goda exempel där ex-jobb lett till fast anställning. Varje år genomförs ex-jobb inom en rad olika områden. Praktikarbete/sommarjobb. Varje år erbjuder Billerud ett stort antal praktikplatser och sommarjobb inom varierande områden. Ansökan sker via hemsidan under januari och februari månad. Sista ansökningsdag är den sista februari. Lediga platser. Alla lediga tjänster publiceras och ansöks till på Besök oss gärna på för att ta reda på mer om oss. Billerud är ett förpackningspappersföretag. Affärsidén är att erbjuda kunderna förpackningsmaterial och lösningar som främjar och skyddar deras produkter - förpackningar som är attraktiva, starka och gjorda av förnyelsebara material. Billerud har en världsledande position inom ett flertal produktsegment, både inom papper till konsumentförpackningar och för industriella ändamål. Produktionen sker vid koncernens tre integrerade massa- och pappersbruk i Sverige samt vid ett brittiskt pappersbruk. Billerud omsätter mer än 7 miljarder per år och har 2200 anställda i 10 länder.

5 Billerud Gruvön Storjohans väg 4, GRUMS Christina Sundén Tel Billerud Karlsborg Karlsborgsverken Bengt-Åke Lundbäck Tel Billerud Skärblacka Skärblacka Stina Falk Tel Billeruds koncernstab Moa Barkhagen Tel

6 På Holmen erbjuder vi traineeprogram, ett tjugotal examensarbeten och flera hundra sommarjobb varje år. Vi ser det som ett sätt att lära känna er, morgondagens medarbetare, och samtidigt presentera vårt företag och vår verksamhet. Traineeprogram. Som trainee hos oss får du under ett års tid arbeta i olika projekt. Vi vill ge dig chansen att lära dig så mycket som möjligt om Holmen i stort och framför allt om det bruk som är din hemmaarbetsplats. Genom intressanta projekt och många övriga aktiviteter får du kunskap om både teknik och kultur hos oss. Du knyter kontakter överallt i organisationen och genom detta får du en fantastisk chans att utvecklas och göra ett bra jobb. Nästa program startar i september Sommarjobb. Vi tar årligen emot flera hundra sommarjobbare, de allra flesta jobb finns i produktionen. Att sommarjobba innebär en unik möjlighet att prova hur det är att arbeta i fabriksmiljö. När vi anställer ingenjörer är det mycket meriterande om du har erfarenhet från våra arbetsplatser, eller från någon annan produktionsanläggning. Examensarbeten. Vi tar emot exjobb med en mängd olika inriktningar, allt från kemi till automation och IT. Alla som skriver exjobb hos oss får ersättning för arbetet. Introduktionsprogram. Alla akademiker som börjar hos oss deltar i vårt koncerngemensamma, internationella, introduktionsprogram. Vi träffas tre gånger under ett år och ger dig en god kunskap om företaget samt ett professionellt nätverk inom Holmen. Intresserad? Kontaktpersoner, exempel på exjobb, sista ansökningsdag osv. finns på Holmen tillverkar och säljer tryckpapper, kartong och trävaror. Koncernen äger också skogs- och krafttillgångar. Produktionsenheterna är belägna i Sverige, Storbritannien och Spanien. Cirka 85 procent av försäljningen sker inom EU. Försäljnings- och distributionsenheter finns i flertalet europeiska länder samt USA och Asien.

7 HOLMEN Koncernstab Personal Jenny Adolfsson Box STOCKHOLM Tel HOLMEN PAPER Holmen Paper (huvudkontor) Lena Grafsund Vattengränden NORRKÖPING Tel lena.grafsund@holmenpaper.com Att styra slutproduktens egenskaper är inte alltid enkelt vi jobbar ju med en levande råvara. Det är exempelvis svårt att få full kontroll över hur fibrerna ligger och förhåller sig till varandra. Hallsta Pappersbruk Helén Lalér Herbring HALLSTAVIK Tel helen.lalerherbring@holmenpaper.com Bravikens Pappersbruk Eva Hansson NORRKÖPING Tel eva.hansson@holmenpaper.com IGGESUND PAPERBOARD Gunnel Wieser IGGESUND Tel gunnel.wieser@iggesund.com John, 32 år, processingenjör HOLMEN TIMBER Henry Ohlsson Box IGGESUND Tel henry.ohlsson@holmentimber.com HOLMEN SKOG Mats Nilsson ÖRNSKÖLDSVIK Tel mats.nilsson@holmen.com

8 Vår vision är att bli värdens mest respekterade leverantör av fiberbaserade förpackningsmaterial. Vi behöver därför medarbetare som brinner för uppdraget att förverkliga vår vision. Hos oss på Korsnäs finns en stor mängd olika yrken. Här finns möjligheten att forma din egen framtid. Ett bra sätt att lära känna företaget är att utföra examensarbete eller ett sommarjobb. Sommarjobb. Vi erbjuder varje sommar ett stort antal ungdomar att sommarjobba på Korsnäs. Som sommarjobbare kommer du att gå in och vara ersättare för ordinarie personal. Du får alltså känna på hur arbetet är på riktigt. Vissa arbeten sker på dagtid medan andra sker under andra arbetstidsformer inom skiftgång. Håll utkik efter rekryteringsannonsen för sommarjobb som kommer ut under februari. Traineeprogram. Då behov finns kommer vi att starta traineeprogram för: - unga akademiker som söker karriär inom specialist/ ledarbefattningar - kommande operatörer/ underhållstekniker Oavsett vilket program det är frågan om ges en tillsvidareanställning. Programmets upplägg anpassas till gruppens kommande befattningar och pågår under sex månader. Under programtiden varvas teori med praktik och vi beskriver företaget i stort samt varje avdelning för sig. Examensarbeten. Vi tar löpande emot examensarbetare. Samtidigt som du kan testa dina teoretiska kunskaper får du praktisk erfarenhet som kan vara till stor nytta i framtiden. Som examensarbetare får du utmanande uppdrag och en personlig handledare som introducerar och guidar dig i ditt arbete. Vi hjälper dig att möjliggöra examensarbetet genom att bidra till resor och boende. Vi publicerar lediga ex-jobb på vår hemsida Korsnäs är ett av landets ledande skogsindustriföretag. Tillverkningen sker vid företagets tre produktionsanläggningar Gävle, Frövi och Rockhammar. Produktionskapaciteten uppgår till 1,1 miljoner ton kartong och papper per år med integrerad massatillverkning. Korsnäs utvecklar, tillverkar och säljer nyfiberbaserade förpackningsmaterial avsedda för användare med mycket höga krav på effektiva, kreativa och funktionella förpackningslösningar huvudsakligen inom konsumentvaruområdet. Korsnäs framställer även pellets vid två anläggningar i Lettland. Cirka 90 procent av försäljningen exporteras. Korsnäs har 1800 anställda, omsätter Mkr (2009) och är ett helägt Kinneviksbolag.

9 Har du frågor, kontakta gärna: Korsnäs AB Per Eriksson eller Thomas Press på telefon: Besök gärna vår hemsida:

10 Martinsons har tack vare nyskapande konstruktionslösningar inom byggsystem och broar i trä en ledande roll inom byggandet av framtidens hållbara samhälle. En viktig förklaring till framgångarna är den företagskultur som ofta brukar beskrivas med orden innovationsanda och kreativitet. Martinsons är helt enkelt ett företag där kreativa människor får utrymme att växa, i en arbetsmiljö som tar till vara varje medarbetares tankar och idéer. Praktik i inspirerande miljö. Vi tar regelbundet emot praktikanter och lägger stor vikt vid att göra varje praktikperiod så givande och utvecklande som möjligt. Det är en bra chans för oss att få ta del av erfarenheter och kunskap hos unga människor mitt inne i sin utbildning. Dessutom ger det oss möjlighet att lära känna framtida medarbetare. Examensjobb med erfaret stöd. I vår ledande position inom utvecklingen av den moderna träbyggnadstekniken kan vi erbjuda intressanta möjligheter och uppslag till examensjobb. Både för dig som utbildar dig till konstruktör eller ingenjör, men även inom till exempel personalavdelning, försäljning eller ekonomiavdelning. I ambitionen att ta till vara nyskapande idéer lägger vi stor vikt vid att stödja examensjobb och kan även implementera studenternas arbete i verksamheten. Starten på din karriär. Både en praktikplats och ett examensarbete kan självklart vara starten på en intressant och inspirerande karriär inom Martinsons. Martinsons är en av Sveriges största familjeägda träförädlingsindustrier. Företaget förädlar den västerbottniska skogen till produkter som skapar nya möjligheter inom träbyggandet. Förutom en omfattande produktion av sågade trävaror är Martinsons Sveriges största producent av limträ, samt ledande i Norden inom träbroar och byggsystem i massivträ. Koncernen har ca 430 anställda och en årsomsättning på drygt en miljard kronor. Huvudkontoret ligger i Bygdsiljum, Västerbotten.

11 Är du intresserad av praktik eller examensjobb inom Martinsons? Kontakta personalansvarig, Anton Holmström, tel eller Besök gärna vår hemsida:

12 Vi människor behöver goda rum för att kunna ha goda liv. Våra hem, arbetsplatser och alla andra rum vi använder är avgörande för vår livsmiljö, oavsett vilka vi är och hur vi lever. Goda rum betyder miljöer som är väl utformade, trygga och inspirerande, med naturliga och tidlösa material. Våra behov och önskemål skiftar över tid, och goda rum hjälper oss att förändras och utvecklas. Moelven levererar goda rum med skandinavisk prägel för ett mångfald av behov och möjligheter. Examensarbeten. Vi har en positiv inställning till att det utförs examensarbeten vid våra företag. Du som vill göra examensarbete vid något av våra företag är välkommen att ta kontakt med oss. Vi ser gärna att Du har egna idéer som vi kan diskutera och anpassa till våra behov. Rekryteringspolicy. Moelven satsar på långsiktiga anställningsförhållanden där motiverade och kompetenta medarbetare uppmuntras och uppmanas att gå vidare i sin utveckling. Vi anställer också många nya medarbetare varje år. Möjligheter. Kompetenta, initiativrika och engagerade medarbetare är förutsättningen för att vi ska kunna upprätthålla och fortsätta bygga en innovativ kultur tillsammans med en effektiv och lönsam industriell produktion. Därför lägger vi mycket resurser på att motivera och vidareutveckla våra medarbetare inom olika områden och på olika nivåer i hela koncernen. Det här uttrycks också genom vår personalidé Moelven ger människor som vill, möjligheter. För mer information. Du är välkommen att besöka vår hemsida, för att få ytterligare information eller kontakta någon av oss på personalavdelningen. Moelven Industrier ASA är en av Skandinaviens ledande producenter av träbaserade byggprodukter och tillhörande tjänster. Koncernen är uppdelad i tre divisioner: Timber, Wood och Byggsystem. Produktionsenheterna inom respektive division drivs som separata juridiska enheter. Koncernen har ca 3000 anställda och en årsomsättning på 6,3 Mdr NOK.

13 Moelven Industrier ASA Roger Taaje Box 134, NO-2391 MOELV Tel Moelven Industrier AB Charlotte Larsson Box 8006, SE KARLSTAD Tel +46 (0) Moelven Industrier AB Ulrika Järund Box 8006, SE KARLSTAD Tel +46 (0) ger människor som vill, möjligheter

14 För studenter inom teknologi, naturvetenskap, beteendevetenskap och ekonomi finns M-real Sverige AB representerat på olika arbetsmarknadsdagar. Vi finns på plats och svarar på Dina frågor exempelvis rörande kontakter mellan företaget och studenter samt framtida rekryteringsbehov. M-real tillverkar kartong för olika typer av förpackningar, obestruket kontorspapper och bestruket papper för kataloger, tidskrifter och magasin. Praktikplatser. På M-real, i Husums fabrik, tar vi gärna emot praktikanter när möjlighet finns. Examensarbeten. Vi tar emot examensarbetare varje år. Du som är intresserad av ett ex-jobb är välkommen att ta kontakt med oss. Vi ser helst att du har egna idéer om examensarbete, att du är klar över inom vilket ämnesområde du vill utföra ditt arbete. Utifrån detta försöker vi att matcha önskemålen mot våra behov i verksamheten. Sista ansökningsdag för examensarbete under våren/sommaren är 31/10, för examensarbete under hösten/vintern är sista ansökningsdag 31/3. Ansökan skickar du till jeanette.borjesson@m-real.com Kontakt. I ovan nämnda frågor kontaktar du bäst: Jeanette Börjesson, M-real Husum: jeanette. borjesson@m-real.com Mer information om M-real finner du på vår hemsida M-reals affärsområden är Consumer Packaging, Speciality Papers och Office Papers. Kundkontakterna sker främst via ett försäljningsnätverk som täcker mer än 70 länder. M-reals produktionsanläggningar och huvudmarknad finns i Europa. År 2008 omsatte koncernen ca 2,4miljarder euro. Antalet anställda är ca

15 M-real Sverige AB Jeanette Börjesson HUSUM Tel Don t just dream and talk. Make it real.

16 För att nå framtida medarbetare erbjuder Norra Skogsägarna varje år ett stort antal praktikplatser, examensarbeten och feriejobb. Visionen är att tillsammans med engagerade, innovativa, ansvarstagande och serviceinriktade medarbetare kunna erbjuda branschens mest attraktiva arbetsplatser. Känner du igen dig och vill få en chans att utvecklas tillsammans med oss? Välkommen att kontakta Norra Skogsägarna! Praktikplatser inom en bred organisation. Vi erbjuder praktikplatser inom ett flertal olika verksamhetsområden inom såväl tjänstemanna- som industrisektorn. Under praktiken får du en erfaren och kompetent handläggare och tillsammans med dig formar vi praktiken så att vi alla får ut så mycket kunskap och erfarenhet som möjligt av din praktikperiod hos oss. Vi tar emot ansökningar gällande praktik året runt. Sommarjobb/feriearbete. Varje år, främst under sommaren, erbjuder vi ett stort antal feriearbeten. Vi söker i hög grad planläggare för skoglig inventering samt industriarbetare till våra sågverk men under semestertider kan även andra avdelningar, exempelvis HR- och ekonomiavdelningen, behöva hjälp. Vi går ut med annonsering efter planläggare och industriarbetare i början av året men tar gärna emot spontana ansökningar. Ett feriearbete på Norra Skogsägarna kan ge dig värdefulla kontakter för framtiden, erfarenhet inom ditt intresseområde och erbjuda möten med nya spännande människor. Examensarbete med erfarna handledare. Norra Skogsägarna tar emot dig som vill skriva examensarbete inom en stor variation av ämnen och verksamhetsområden. Oavsett om du läser till jägmästare, ingenjör, skogsmästare, personalvetare, ekonom, marknadsförare, datavetare eller annat är du välkommen att söka examensarbete hos oss. Har vi möjlighet att ta emot just dig ser vi till du får en erfaren och duktig handledare. Du får därmed chansen att skapa ett personligt nätverk samt en god insikt om branschen och vårt företag. Norra Skogsägarna är ett expanderande skogsföretag som ägs av cirka privata skogsägare i Norrbotten, Västerbotten och norra Ångermanland. Organisationen omfattar regionerna Örnsköldsvik, Umeå, Skellefteå samt Luleå. Koncernen omsätter cirka 1,8 miljarder kronor, driver fyra träförädlingsindustrier, tre byggvaruhus och har omkring 420 anställda.

17 Är du intresserad av att arbeta eller praktisera tillsammans med oss? Kontakta Rebecca Donatello HR-administratör E-post: Tel: Gå gärna in på webben för att få mer information om företaget eller kontaktuppgifter till medarbetare på Norra Skogsägarna:

18 SCA är ett innovativt och internationellt företag med målet att förbättra hygienvillkoren och förenkla vardagen för människor världen över. Våra produkter når dagligen hundratals miljoner konsumenter i form av blöjor, bindor, toalettpapper, förpackningar och tryckpapper. Några av våra mest kända varumärken är Libero, Libresse, Edet och Tena. SCA har ett djupt engagemang för frågor som rör miljö och socialt ansvar. Om du vill komma i kontakt med ett företag med starka varumärken, bra produkter och sunda värderingar då är SCA kanske företaget för dig. Praktik. SCA erbjuder praktikplatser inom en rad olika enheter. Det finns möjlighet att delta i intressanta uppgifter som kompletterar dina studier. Sommarjobb. På hemsidan finner du SCA:s samtliga lediga tjänster. Du ansöker genom att bifoga ditt CV och personliga brev. Du har även möjlighet att e-prenumerera på lediga jobb som passar din jobbprofil. Sommarjobb ansöks mellan januari t.o.m. mars/april varje år. Examensarbeten. SCA erbjuder ett antal examensarbeten inom olika områden. Förslag på examensarbeten läggs ut på vår hemsida, men du är naturligtvis välkommen med en egen idé. Du får kvalificerad handledning under tiden för examensarbetet i en utvecklande miljö. Ingenjörer och ekonomer utgör de två största yrkesgrupperna inom SCA och vi söker ständigt dig som vågar tänka nytt, har ett eget driv och förmåga att lösa problem i grupp. Är du intresserad av att genomföra din praktik eller att göra ditt examensarbete inom SCA så vänder du dig till någon av våra studentkontakter för respektive affärsområde. Studentkontakter finner du på hemsidan. Din förmåga, din energi och ditt engagemang kan bli biljetten till ett världsomspännande äventyr i ett av världens mest hållbara företag! Välkommen till SCA! Läs mer på SCA är ett globalt hygien- och pappersföretag som utvecklar och producerar personliga hygienprodukter, mjukpapper, förpackningslösningar, tryckpapper och sågade trävaror. SCA skapar värde genom kunskap om konsumenternas och kundernas behov, regional närvaro och effektiv produktion. SCA har medarbetare i 60 länder, försäljning sker i ett 100-tal länder och tillverkning i mer än 40 länder. Omsättningen 2009 var 111 miljarder kronor.

19 STUDENTKONTAKTER inom SCA SCA Headquarters, Stockholm Malin Sandström Switchboard: SCA Forest Products, Sundsvall lotta.wikstrom@sca.com Lotta Wikström Switchboard: SCA Hygiene Products, Gothenburg lena.bexell@sca.com Lena Bexell Switchboard: SCA Packaging Sweden rebecka.ek@sca.com Rebecka Ek Switchboard: SCA Packaging Obbola karin.emilsson@sca.com Karin Emilsson Switchboard: SCA Packaging Munksund margot.vikstrom@sca.com Margot Vikström Switchboard:

20 Setra Group AB är ett av Sveriges största träindustriföretag. Vi har möjlighet att erbjuda praktik och examensarbeten inom olika spännande verksamhetsområden. För Setra är det viktigt att kunna möta framtiden med kunniga och motiverade medarbetare. Praktik och examensarbete är ett sätt att presentera vårt företag samtidigt som vi lär känna morgondagens medarbetare. Nyckelord i Setra är engagemang, professionalism och nytänkande. Praktikplatser. På våra sågverk och förädlingsenheter har vi möjlighet att erbjuda praktikplatser. Vi vet att kunskap är en förutsättning för att vara ledande inom träindustribranschen. Det handlar om att bygga givande relationer för framtiden. Examensarbeten. Vi ser examensarbeten som en möjlighet för både studenter och företaget att dra nytta av ett samarbete. Via studenter får vi på Setra ta del av ny kunskap och kompetens. Samtidigt kan vi erbjuda intressanta projekt och uppdrag. Det är positivt om du som student har egna idéer, som vi kan diskutera och anpassa utifrån verksamhetens behov. Kontakt. Läs mer om Setra och vår verksamhet på För praktik eller examensarbete är du välkommen att höra av dig till våra kontaktpersoner inom respektive verksamhetsområde. Sommarjobb. För uppdaterad information om sommarjobb, se vår hemsida under Jobba hos oss. Setra är ett av Sveriges största träindustriföretag och en ledande aktör i Europa. Vi erbjuder miljöcertifierade träprodukter för inredning och byggnation till kunder inom bygghandel och industri. Setra har anställda och omsätter cirka 5 miljarder kronor. Omkring 55 procent av omsättningen utgörs av export till Europa, Nordafrika, Mellanöstern och Japan. Setra har ca aktieägare varav de största är Sveaskog AB (50%), Skogsägarna Mellanskog ekonomisk förening (27%) och LRF, Lantbrukarnas Ekonomi AB (22%). Övriga aktieägare har tillsammans ca 1 procent av aktierna. Läs gärna mer på

21 Personalavdelningen Fredrik Löfgren Setra Group AB Box Solna Tel Kajsa Gustin Setra Group AB Box Solna Tel

22 Vår affärsidé är att försörja Europas wellpappindustri med högvärdig kraftliner. Smurfit Kappa Kraftliner har investerat i en ny biobränslepanna som kommer att säkerställa tillgängligheten och minska oljeberoendet. Ett intressant projekt pågår tillsammans med Chemrec angående svartlutsförgasning. Det handlar om att i förlängningen producera el och drivmedel på ett så energieffektivt sätt som möjligt ur den svartlut som utvinns ur vedråvaran i massabruket. Vi står även inför en generationsväxling vilket innebär att ett flertal nya medarbetare måste rekryteras inom de närmaste 5-10 åren. Sommarjobb/praktikarbete. Varje sommar erbjuder vi ett stort antal studenter sommarjobb vid vårt kraftlinerbruk i Piteå. Det största personalbehovet finns inom produktion och underhåll men även inom ekonomi, försäljningsadministration/logistik och labb. Din ansökan till sommarjobb gör du på Vi vill ha din ansökan senast Examensarbeten. Examensarbete tror vi är ett bra sätt för dig att få insikt i vår verksamhet och det ger oss även möjlighet att lära känna dig. På ser du våra förslag och kontaktpersoner. Du är också välkommen med egna förslag eller förändringar av våra föreslagna examensarbeten. Lediga jobb. Hittar du på vår hemsida Smurfit Kappa Kraftliner Piteå är Europas största kraftlinerbruk med kapacitet att årligen tillverka ton kraftliner. Kraftlinern används för tillverkning av högklassig wellpapp när renhet, styrka och god tryckkvalitet efterfrågas. Smurfit Kappa Kraftliner Piteå ingår i Smurfit Kappa Group som bildades vid årsskiftet efter ett samgående mellan förpackningsföretagen Jefferson Smurfit och Kappa Packaging. Koncernen har mer än anställda i Europa och i Sydamerika och omsätter mer än 7 miljarder euro. Koncernen är i Europa uppdelad i tre affärsenheter. Piteåfabriken ingår i Pappersdivisionen, de övriga är Wellpappdivisionen och Specialproduktdivisionen.

23 Smurfit Kappa Kraftliner Piteå Margareta Karlsson, personal Piteå tel ,

24 Vad kan vi erbjuda Dig som student? Beroende på hur långt du har kommit i dina studier, kan du välja mellan olika alternativ. Välkommen att söka! Sommarjobb/praktikplatser. Varje år anställer Stora Enso hundratals studenter för praktik under sommaren. För många duktiga praktikanter har detta inneburit ett arbetserbjudande direkt efter examen. Hör av dig till den enhet du är intresserad av att praktisera vid i januarifebruari eller besök vår hemsida. Utlandspraktik. Om du vill jobba utomlands under studietiden kan detta vara ett alternativ. De studenter vi har anställt för utlandspraktik kommer oundvikligen hem med ett internationellt nätverk och goda meriter i bagaget. Våra utlandspraktikplatser finner du på vår hemsida i januari eller kontakta direkt den enhet du är intresserad av. Examensarbeten. Stora Enso tillhandahåller många examensarbeten varje år. Vi ser examensarbeten som en möjlighet som både studenter och företaget kan dra nytta av. Hos oss får du möjlighet att arbeta med intressanta projekt under kvalificerad handledning. Läs mer på vår studentsida! Kontakt. Har du några frågor kontaktar du någon av oss eller besöker STORA ENSO Human Resources Sverige Sara Jons Falun Tel sara.jons@storaenso.com Stora Enso är ett globalt pappers-, förpacknings- och skogsproduktföretag med tillverkning av tidnings- och bokpapper, journalpapper, finpapper, konsumentkartong, industriförpackningar och träprodukter. Koncernen har anställda och 85 produktionsanläggningar i över 35 länder runt om i världen. Stora Enso är ett publikt aktiebolag vars aktier är noterade i Helsingfors och Stockholm. Vi har en årlig produktionskapacitet på 12,7 miljoner ton papper och kartong, 1,5 miljarder m 2 wellpappförpackningar och 6,9 miljoner m 3 sågade träprodukter, varav 3,2 miljoner m 3 vidareförädlade produkter. Omsättningen 2008 uppgick till 11,0 miljarder EUR.

25 STORA ENSO PUBLICATION PAPER Hylte Bruk Linda Ågren Hyltebruk Tel Kvarnsvedens Pappersbruk Sofia Sjöqvist Borlänge Tel Skutskärs Bruk Maria Knuts Skutskär Tel STORA ENSO WOOD PRODUCTS Stora Enso Timber Katarina Enegren Box 24, Norrsundet Tel STORA ENSO FINE PAPER Nymölla Bruk Thomas Melander Nymölla Tel STORA ENSO PACKAGING BOARDS Skoghalls Bruk/Karlstad Research Centre Sara Kvarfordh Box 501, Skoghall Tel Fors Bruk Jan Björklund Fors Tel Stora Enso Packaging Therese Haase Box 2081, Skene Tel STORA ENSO AB Falun/Stockholm Sandra Sundin Falun Tel STORA ENSO WOOD SUPPLY Stora Enso Skog Maria Andrén-Castagna Falun Tel STORA ENSO LOGISTICS AB Göteborg Sandra Sundin Falun Tel

26 Södra ser positivt på möjligheterna att ge ungdomar praktik, feriearbete eller examensarbete. Under ett år får sammanlagt cirka 600 ungdomar denna möjlighet. Traineeprogram. Södra påbörjar vartannat år ett nytt traineeprogram för unga akademiker som erbjuds en unik möjlighet till karriär inom koncernen. Deltagarna får fast anställning och allsidig praktik vid olika arbetsplatser. Praktiken varvas med utbildning inom områden som ledarskap, kommunikation, ekonomi och marknad. När traineeprogram är aktuella annonseras de ut under Lediga jobb på hemsidan. Praktik. Praktikplatser och feriearbete går i första hand till studerande vid gymnasier och högskolor med inriktning mot Södras verksamhet. Sommarjobb annonseras ut på vår hemsida. Examensarbete. Södras verksamhet omfattar olika områden vilket gör att det finns många intressanta ämnesområden för examensarbetet. Du är välkommen att tala med någon av våra kontaktpersoner om detta. Mejla gärna en beskrivning av hur du tänker dig examensarbetet och ange områden som du vill undersöka närmare. Sedan kan vi diskutera detta närmare. Kontakt. Se för kontaktpersoner och ytterligare information. Information om traineeplatser, praktik och examensarbeten hittar du också under Karriär på Södra är en koncern med omfattande skoglig verksamhet och en av de ledande tillverkarna av pappersmassa, trävaror och biobränslen. Företaget ägs av sydsvenska skogsägare, har anställda och omsätter 17 miljarder kronor. Mer information om Södra finns på

27 Huvudkontoret I Växjö finns både koncernledning, staber och den centrala adminstrationen för de flesta bolagen. Kontakta Maria Wickell Södra Växjö Tel maria.wickell@sodra.com Södra Cell Mönsterås Anna Ekberg Södra Cell AB, Mönsterås Tel anna.ekberg@sodra.com Södra Cell Mörrum Södra Interiör Malin Spångberg Södra Cell AB, Mörrum Tel malin.spangberg@sodra.com Södra Cell Värö Lisbeth Svensson Södra Cell AB, Väröbacka Tel lisbeth.svensson@sodra.com Södra Cell Tofte AS Björn Frode Jacobsen Södra Cell Tofte AS, Postboks Tofte, Norge Tel bjorn.jacobsen@sodra.com Forskning och utveckling Linda Friman Södra Cell AB, FoU Väröbacka Tel linda.friman@sodra.com Södra Timber AB Åsa Svensson Södra Timber AB Växjö Tel asa.svensson@sodra.com Södra Skog Johanna Fromell Södra Skogsägarna ekonomisk förening Växjö Tel johanna.fromell@sodra.com

28 Skogsindustrierna Box 445, Jönköping B SVERIGE PORTO BETALT Returadress:

SOMMARJOBB. i sveriges naturligaste framtidsbransch EXAMENSARBETE

SOMMARJOBB. i sveriges naturligaste framtidsbransch EXAMENSARBETE SOMMARJOBB i sveriges naturligaste framtidsbransch EXAMENSARBETE Alla på en plats Här har vi samlat en del av skogsindustrins erbjudanden om examensarbete och praktikplatser, karriärmöjligheter samt kontaktuppgifter.

Läs mer

miljö och samhällsbyggnad Till dig som ska börja ditt sista år på en utbildning inom miljö eller samhällsbyggnad

miljö och samhällsbyggnad Till dig som ska börja ditt sista år på en utbildning inom miljö eller samhällsbyggnad Huddingetrainee: miljö och samhällsbyggnad Till dig som ska börja ditt sista år på en utbildning inom miljö eller samhällsbyggnad Ska skriva ett examensjobb och har inget emot att få betalt för det Vill

Läs mer

Huddingetrainee: ingenjör och arkitekt

Huddingetrainee: ingenjör och arkitekt Huddingetrainee: ingenjör och arkitekt Till dig som ska börja ditt sista år på en arkitekt- eller ingenjörsutbildning inom Lantmäteri, Mark & Fastighetsjuridik, Väg & Vatten, GIS eller Samhällsplanering.

Läs mer

PRAO. PRaktisk Arbetslivs Orientering är obligatoriskt för alla elever år 9. Läroverket Maha Persson 0650-193 36 maha.persson@hudiksvall.

PRAO. PRaktisk Arbetslivs Orientering är obligatoriskt för alla elever år 9. Läroverket Maha Persson 0650-193 36 maha.persson@hudiksvall. PRAO PRaktisk Arbetslivs Orientering är obligatoriskt för alla elever år 9. Läroverket Maha Persson 0650-193 36 maha.persson@hudiksvall.se Iggesunds skola Eva-Lena Nilsson 0650-198 47, 073-274 74 16 evalena.nilsson@

Läs mer

Innehållsförteckning

Innehållsförteckning Innehållsförteckning Wälkommen Program för dagen Dagens föredrag Företagsannonser Massor av möjligheter Pedagogiska Priset 1 2 3 5 15 16 Veg Tech - för grönare städer! Wälkommen! Warmt wälkommen till W-dagen

Läs mer

Motion om jobb åt unga och förbättrad matchning på arbetsmarknaden

Motion om jobb åt unga och förbättrad matchning på arbetsmarknaden 01054 1(4) Datum Diarienummer Regionkontoret 2014-05-28 RS120256 HR-verksamheten Regionfullmäktige Motion om jobb åt unga och förbättrad matchning på arbetsmarknaden Förslag till beslut Regionstyrelsen

Läs mer

Vi värdesätter ditt stöd

Vi värdesätter ditt stöd kth är det äldsta och högst rankade tekniska universitetet i Skandinavien. Här samlas kreativa individer med banbrytande idéer. kth:s alumner och vänner spelar en viktig roll i kth:s strävan att förbli

Läs mer

TILLÄGG TILL PROSPEKT AVSEENDE INBJUDAN TILL TECKNING AV AKTIER I SETRA GROUP AB (PUBL)

TILLÄGG TILL PROSPEKT AVSEENDE INBJUDAN TILL TECKNING AV AKTIER I SETRA GROUP AB (PUBL) TILLÄGG TILL PROSPEKT AVSEENDE INBJUDAN TILL TECKNING AV AKTIER I SETRA GROUP AB (PUBL) Innehåll Tillägg till prospekt avseende inbjudan till teckning av aktier i Setra............. 3 Pressmeddelande från

Läs mer

SCA-koncernen. Personliga hygienprodukter, Mjukpapper och Skogsindustriprodukter

SCA-koncernen. Personliga hygienprodukter, Mjukpapper och Skogsindustriprodukter Välkommen till SCA SCA-koncernen Personliga hygienprodukter, Mjukpapper och Skogsindustriprodukter Nettoomsättningen 2014 uppgick till 104 miljarder SEK 44 000 medarbetare Försäljning i cirka 100 länder

Läs mer

Roligt att du vill göra ditt exjobb hos oss!

Roligt att du vill göra ditt exjobb hos oss! EX JOB B20 16 Roligt att du vill göra ditt exjobb hos oss! Knowit är ett av nordens ledande konsultbolag med 1800 specialister. Vi erbjuder spetskompetens inom Decision, Design & Digital, It och Management.

Läs mer

Våren är här och vi har kickat igång rejält!

Våren är här och vi har kickat igång rejält! Våren är här och vi har kickat igång rejält! I DETTA NYHETSBREV: Rädda Barnen Lund söker praktikant för HT2014 s. 2 Hallå där... Lovisa Harfeldt s. 3 Hänt i Mars s. 4 Händer i April s. 6 Kalendarie för

Läs mer

DELÅRSRAPPORT JANUARI SEPTEMBER 2003

DELÅRSRAPPORT JANUARI SEPTEMBER 2003 DELÅRSRAPPORT JANUARI SEPTEMBER 2003 Mkr Nettoomsättning 3 865 4 010 11 876 11 961 16 081 Rörelseresultat 587 609 1 831 2 075 2 713 Resultat efter finansiella poster 532 551 1 664 1 953 2 564 Resultat

Läs mer

Trainee för personer med funktionsnedsättning - 2015

Trainee för personer med funktionsnedsättning - 2015 Trainee för personer med funktionsnedsättning - 2015 Ett arbetsmarknadsprogram för personer med funktionsnedsättning, i samarbete mellan Göteborgs Stad, Arbetsförmedlingen och HSO Göteborg. Programmet

Läs mer

Kundcase. Lumesse effektiviserar Statoils rekryteringsprocess

Kundcase. Lumesse effektiviserar Statoils rekryteringsprocess Kundcase Lumesse effektiviserar Statoils rekryteringsprocess professionell rekrytering Överblick av utmaningar, fördelarna och resultatet. Om Statoil Statoil är ett integrerat olje- och gasföretag med

Läs mer

Genvägen till rätt person VÄ LKOMMEN AT T H I T TA N YA MEDA RBETA RE MED H J Ä LP AV OSS

Genvägen till rätt person VÄ LKOMMEN AT T H I T TA N YA MEDA RBETA RE MED H J Ä LP AV OSS Genvägen till rätt person VÄ LKOMMEN AT T H I T TA N YA MEDA RBETA RE MED H J Ä LP AV OSS 1 2 Söker du en person med unika erfarenheter och speciell kompetens? Behöver du snabbt anställa många på en gång?

Läs mer

Hallands näringsliv. Källa: SCB och Bisnode

Hallands näringsliv. Källa: SCB och Bisnode Hallands näringsliv Källa: SCB och Bisnode Interaktiv statistik Flera diagram i rapporten kan filtreras och är förfiltrerade. Uppe i vänstra hörnet på sidan visas vilket val som är förinställt. Klicka

Läs mer

Praktik med yrkeskompetensbedömning. Helt enkelt.

Praktik med yrkeskompetensbedömning. Helt enkelt. Praktik med yrkeskompetensbedömning. Helt enkelt. Det här är KFS Ett väl fungerande samhälle behöver sådant som el, vatten, avlopp, kommunikationer, avfallshantering, besöksmål, skola, vård och omsorg.

Läs mer

Välkommen till Midroc!

Välkommen till Midroc! Välkommen till Midroc! midroc en historia av att anta utmaningar tillsammans Vi brukar säga att varje dag börjar med en ny utmaning. Det är tur, för på Midroc drivs vi av att anta utmaningar tillsammans.

Läs mer

MoDos motiv för bildandet av ny finpapperskoncern med SCA

MoDos motiv för bildandet av ny finpapperskoncern med SCA MoDo Tel 08-666 21 00 (direkt 08-666 21 15) Koncernstab Information Fax 08-666 21 30 Box 5407 http://www.modogroup.com 114 84 STOCKHOLM e-post: info@modogroup.com MoDos motiv för bildandet av ny finpapperskoncern

Läs mer

Från kaos till struktur och systematik. 2009-01-22 Marianne Karlén, Verksamhetsutveckling Stora Enso Skoghalls Bruk

Från kaos till struktur och systematik. 2009-01-22 Marianne Karlén, Verksamhetsutveckling Stora Enso Skoghalls Bruk Från kaos till struktur och systematik 2009-01-22 Marianne Karlén, Verksamhetsutveckling Stora Enso Skoghalls Bruk Stora Enso i sammandrag Stora Enso är en integrerad skogsindustrikoncern med tillverkning

Läs mer

Välkommen till Södra Cell Värö. En av världens största och mest moderna massaindustrier.

Välkommen till Södra Cell Värö. En av världens största och mest moderna massaindustrier. Välkommen till Södra Cell Värö En av världens största och mest moderna massaindustrier. 2 I Södras värld utgår allt från skogen Södra är Sveriges största skogsägareförening med mer än 50 000 skogsägare

Läs mer

Jag har läst kandidatprogrammet i globala studier vid Göteborgs universitet, och en kompletterande kurs i Latinamerikakunskap.

Jag har läst kandidatprogrammet i globala studier vid Göteborgs universitet, och en kompletterande kurs i Latinamerikakunskap. Praktikrapport Louisa Flores Praktikplats Global Utmaning Birger Jarlsgatan 27 111 34 Stockholm Utbildning Jag har läst kandidatprogrammet i globala studier vid Göteborgs universitet, och en kompletterande

Läs mer

Trainee. sjuksköterska. Södra Älvsborgs Sjukhus. Brämhultsvägen 53, Borås. 501 82 Borås 033-616 10 00. Södra Älvsborgs Sjukhus Besöksadress:

Trainee. sjuksköterska. Södra Älvsborgs Sjukhus. Brämhultsvägen 53, Borås. 501 82 Borås 033-616 10 00. Södra Älvsborgs Sjukhus Besöksadress: Besöksadress: Brämhultsvägen 53, Borås Postadress: Televäxel: 033-616 10 00 Trainee sjuksköterska Besöksadress: Varbergsvägen 50, Skene Postadress: 511 81 Skene Televäxel: 0320-77 80 00 E-post: sas@vgregion.se

Läs mer

INBJUDAN TILL KEMILÄRARE

INBJUDAN TILL KEMILÄRARE INBJUDAN TILL KEMILÄRARE Billerud Skärblacka 1-2 november 2011 Välkommen till Skogsindustriernas fortbildning för kemilärare Den 1-2 november (vecka 44) arrangerar Skogsindustrierna fortbildningsdagar

Läs mer

Praktikrapport. Göteborgs Universitet. Samhällsvetenskapliga fakulteten. Kvalificerad arbetspraktik med. samhällsvetenskaplig inriktning

Praktikrapport. Göteborgs Universitet. Samhällsvetenskapliga fakulteten. Kvalificerad arbetspraktik med. samhällsvetenskaplig inriktning Praktikrapport Göteborgs Universitet Samhällsvetenskapliga fakulteten Kvalificerad arbetspraktik med samhällsvetenskaplig inriktning Hannes Larsson Westerlund hannes.larswest@gmail.com Göteborgs Spårvägar

Läs mer

TILL LÄRARE SOM UNDERVISAR PÅ TEKNIK- ELLER ELPROGRAMMET OCH VILL MÖTA FRAMTIDEN I SKOGSINDUSTRIERNAS SOMMARFORTBILDNING 2009

TILL LÄRARE SOM UNDERVISAR PÅ TEKNIK- ELLER ELPROGRAMMET OCH VILL MÖTA FRAMTIDEN I SKOGSINDUSTRIERNAS SOMMARFORTBILDNING 2009 TILL LÄRARE SOM UNDERVISAR PÅ TEKNIK- ELLER ELPROGRAMMET OCH VILL MÖTA FRAMTIDEN I SKOGSINDUSTRIERNAS SOMMARFORTBILDNING 2009 Karlstad 16 17 juni 2009 Välkommen till Skogsindustriernas fortbildning för

Läs mer

SAMVERKAN RUNT UTBILDNINGAR. Nu blir det mer fokus på vårt eget behov. Flera bruk med samma behov kan gå samman

SAMVERKAN RUNT UTBILDNINGAR. Nu blir det mer fokus på vårt eget behov. Flera bruk med samma behov kan gå samman Tema: Kompetens- och utbildningsfrågor Nr 1 2016 Nyheter från Sirius finns också på www.industrisirius.se Nu blir det mer fokus på vårt eget behov Flera bruk med samma behov kan gå samman SAMVERKAN RUNT

Läs mer

SVERIGES FRÄMSTA TILLVÄXTPROGRAM FÖR CHEFER & FÖRETAGSLEDARE

SVERIGES FRÄMSTA TILLVÄXTPROGRAM FÖR CHEFER & FÖRETAGSLEDARE SVERIGES FRÄMSTA TILLVÄXTPROGRAM FÖR CHEFER & FÖRETAGSLEDARE Våra föreläsare och deras tillväxtnycklar Sedan 2010 har vi genomfört vårt populära tillväxtprogram och fler än 700 företagsledare och chefer

Läs mer

En naturlig partner för trygga skogsaffärer.

En naturlig partner för trygga skogsaffärer. En naturlig partner för trygga skogsaffärer. Vi bygger hus och broar av din skog. Värdet stannar i bygden. Det är många som är intresserade av din skog i dag, samtliga erbjuder rådgivning, högsta kvalité

Läs mer

En annan mycket roligare del i arbetet var att jag ofta fick följa med min handledare ut på

En annan mycket roligare del i arbetet var att jag ofta fick följa med min handledare ut på Manpower Student är ett eget bolag och en egen avdelning inom Manpower. Manpower är världsledande när det gäller arbetsmarknadsrelaterade tjänster som rekrytering, uthyrning och jobbförmedling. De finns

Läs mer

Högskolan i Halmstad. Det innovationsdrivande lärosätet

Högskolan i Halmstad. Det innovationsdrivande lärosätet Högskolan i Halmstad Det innovationsdrivande lärosätet nytänkande föds i möten Ny kunskap för en bättre värld På Högskolan i Halmstad vill vi hitta nya sätt att göra världen bättre. Genom kunskap, nytänkande

Läs mer

Praktikrapport Strandberghaage

Praktikrapport Strandberghaage Samhällsvetenskapliga fakulteten Göteborgs universitet Kvalificerad arbetspraktik med samhällsvetenskaplig inriktning Tidigare utbildning: Medie- och kommunikationsvetenskap Praktikrapport, våren 2011

Läs mer

Addtechkoncernens. Corporate Social Responsibility

Addtechkoncernens. Corporate Social Responsibility Addtechkoncernens CSR-arbete Corporate Social Responsibility Kort om Addtechkoncernen Teknikhandel under många varumärken Addtech är en teknikhandelskoncern som tillför både tekniskt och ekonomiskt mervärde

Läs mer

Utveckla dina FÖRMÅGOR

Utveckla dina FÖRMÅGOR Utveckla dina FÖRMÅGOR Utveckla dina FÖRMÅGOR I framtiden semestrar vi på månen, bor i hus som producerar energi och åker i förarlösa bilar. Kanske har vi flera yrken samtidigt och lever dubbelt så länge?

Läs mer

Rapport från arbetsgivarenkät i juni 2012

Rapport från arbetsgivarenkät i juni 2012 Rapport från arbetsgivarenkät i juni 2012 Syftet med enkäten var att få bättre kunskap om hur företag som idag har naturvetare anställda ser på behovet av naturvetenskaplig kompetens. Målgrupp Enkäten

Läs mer

FRASER FÖR FÖRETAGSPRESENTATION PÅ SVENSKA

FRASER FÖR FÖRETAGSPRESENTATION PÅ SVENSKA FRASER FÖR FÖRETAGSPRESENTATION PÅ SVENSKA Allmänna fraser Inledning Om kunden är hos dig: Välkomna (hit) till XXY (företagets/avdelningens/enhetens namn). Jag önskar er välkomna hit till XXY. Ni är hjärtligt

Läs mer

Praktikrapport Anna Sandell MKVA13 Lunds Universitet HT-2012

Praktikrapport Anna Sandell MKVA13 Lunds Universitet HT-2012 Praktikrapport Anna Sandell MKVA13 HT-2012 Praktikplats: Strandberghaage AB Tegnergatan 34 113 59 Stockholm Praktikperiod 28 augusti 2012 18 januari 2013. Handledare: Pelle Strandberg Jag har under hösten

Läs mer

Nya spännande användningsområden för skogen, men kommer råvaran att räcka till? Utmaningar och möjligheter för skogsindustrin i framtiden.

Nya spännande användningsområden för skogen, men kommer råvaran att räcka till? Utmaningar och möjligheter för skogsindustrin i framtiden. Nya spännande användningsområden för skogen, men kommer råvaran att räcka till? Utmaningar och möjligheter för skogsindustrin i framtiden. Marcus Åsgärde, Produktionschef, Södra Cell Värö Södra Cell Värö

Läs mer

Hjärnkraft 2015. en tidning från skogsindustriernas kompetensförsörjningskommitté. Sommarvikariatet - den vanligaste vägen in på bruket

Hjärnkraft 2015. en tidning från skogsindustriernas kompetensförsörjningskommitté. Sommarvikariatet - den vanligaste vägen in på bruket Hjärnkraft 2015 en tidning från skogsindustriernas kompetensförsörjningskommitté Sommarvikariatet - den vanligaste vägen in på bruket Den kritiska länken Massa- och pappersindustrin har jämfört med många

Läs mer

Studentmedarbetare ett steg in på arbetsmarknaden

Studentmedarbetare ett steg in på arbetsmarknaden Statistik Studentmedarbetare ett steg in på arbetsmarknaden Ta tillvara studenternas kompetens Sveriges studenter behöver fler och effektivare vägar till jobb! Jusek har länge arbetat för en starkare koppling

Läs mer

Vi gör så att Gävle växer

Vi gör så att Gävle växer Gävle kommun 801 84 Gävle www.gavle.se Vi gör så att Gävle växer Jobba med oss! satsar för framtiden och erbjuder varje år praktikplatser, examensjobb och traineeplatser. Praktik Vi söker engagerade universitets-

Läs mer

Efter examen En uppföljning av 2011 års examensstudenter. Företagsekonomiska institutionen

Efter examen En uppföljning av 2011 års examensstudenter. Företagsekonomiska institutionen Efter examen En uppföljning av 2011 års examensstudenter Företagsekonomiska institutionen Utbildningar som ger arbete Företagsekonomiska institutionen är en av de största institutionerna vid Stockholms

Läs mer

Framtida kompetensbehov

Framtida kompetensbehov Rapport Framtida kompetensbehov en intervjustudie av personalchefers syn på nyutexaminerade akademiker Rapporten är genomförd av Westander publicitet & påverkan våren 2008 på uppdrag av Högskolan på Gotland.

Läs mer

Framgång genom människan

Framgång genom människan Framgång genom människan Utvecklingen i skogsindustrin med en allt mer standardiserad och för alla tillgänglig teknik innebär att konkurrenskraften än mer än tidigare är beroende av vår förmåga att bättre

Läs mer

nyfiken på... CENTRALSJUKHUSET KRISTIANSTAD

nyfiken på... CENTRALSJUKHUSET KRISTIANSTAD CENTRALSJUKHUSET KRISTIANSTAD nyfiken på... CENTRALSJUKHUSET KRISTIANSTAD VARFÖR JOBBAR DU PÅ CSK? JENNIE JÖNSSON, SJUK SKÖTERSKA, sedan drygt ett år på avd 112 medicinkliniken: På CSK kan man vidareutvecklas!

Läs mer

6 timmars arbetsdag. Fördela jobben/arbetsbördan. Galet att en del jobbar halvt ihjäl sig medan andra inte har sysselsättning.

6 timmars arbetsdag. Fördela jobben/arbetsbördan. Galet att en del jobbar halvt ihjäl sig medan andra inte har sysselsättning. Bättre frisktal och flera i arbete > mindre sjukskrivningar och mindre arbetslöshet. Minskad arbetstid och arbetslöshet. Utbildningsnivå. 6 timmars arbetsdag. Fördela jobben/arbetsbördan. Galet att en

Läs mer

Att vilja. Det här är Väster norrlands regionala utvecklingsstrategi för 2020.

Att vilja. Det här är Väster norrlands regionala utvecklingsstrategi för 2020. Att vilja. Det här är Väster norrlands regionala utvecklingsstrategi för 2020. Tillsammans. Ju fler som drar åt samma håll, desto större är chansen att lyckas. Så enkel är den grundläggande idén bakom

Läs mer

Nyhet! Upplaga 1. Vision utbildningar. Mentorskapsprogram. för avdelningar och klubbar. *Förslag på utbildningsmaterial*

Nyhet! Upplaga 1. Vision utbildningar. Mentorskapsprogram. för avdelningar och klubbar. *Förslag på utbildningsmaterial* Nyhet! Upplaga 1 Vision utbildningar Mentorskapsprogram för avdelningar och klubbar *Förslag på utbildningsmaterial* Ett arbetsliv där alla får plats och behövs och som ger möjlighet till gemenskap och

Läs mer

Vår kunskap blir din konkurrensfördel

Vår kunskap blir din konkurrensfördel Vår kunskap blir din konkurrensfördel Ett teknikkonsultföretag för processindustrin Improvus ett teknikkonsultbolag Improvus har sin bas i Stockholm och verkar i hela Europa. Vi är specialiserade inom

Läs mer

Fördelarna med att driva eget företagarna berättar 2015-04-27 Senast uppdaterad 2015-04-27

Fördelarna med att driva eget företagarna berättar 2015-04-27 Senast uppdaterad 2015-04-27 Fördelarna med att driva eget företagarna berättar 2015-04-27 Senast uppdaterad 2015-04-27 Att driva företag är som ett virus, det går inte att sluta. Du har friheten att styra över din egen tid. Det arbete

Läs mer

Så bra är ditt gymnasieval

Så bra är ditt gymnasieval Så bra är ditt gymnasieval fakta om kvaliteten på alla program och skolor w sidan 4: programmen som ger jobb 6: de gör mest för att alla elever ska nå målen 8: utbildningarna med högst betyg 10: skolorna

Läs mer

här tänds hoppet ömsesidig vinst. Praktikanten Jonas Nshimiyimana och Fyrljusets vd Lena Karlsson utbyter erfarenheter. Många skratt blir det också.

här tänds hoppet ömsesidig vinst. Praktikanten Jonas Nshimiyimana och Fyrljusets vd Lena Karlsson utbyter erfarenheter. Många skratt blir det också. här tänds hoppet ömsesidig vinst. Praktikanten Jonas Nshimiyimana och Fyrljusets vd Lena Karlsson utbyter erfarenheter. Många skratt blir det också. 26 AKADEMIKERN xxx 04 Jonas Nshimiyimana hade lagt ner

Läs mer

En hjälp på vägen. Uppföljning av projektledarutbildning kring socialt företagande - projekt Dubbelt så bra. Elin Törner. Slutversion 2013-12-20

En hjälp på vägen. Uppföljning av projektledarutbildning kring socialt företagande - projekt Dubbelt så bra. Elin Törner. Slutversion 2013-12-20 En hjälp på vägen Uppföljning av projektledarutbildning kring socialt företagande - projekt Dubbelt så bra Slutversion 2013-12-20 Elin Törner 1 1. Inledning I denna PM redovisas en uppföljning av projektledarutbildningen

Läs mer

Bioekonomi från ord till handling

Bioekonomi från ord till handling Bioekonomi från ord till handling Sverige är ett fantastiskt skogsland! Vår vision kan skapa en positiv dialog och samsyn om skogens möjligheter. Skogen ger hopp om en hållbar framtid en bioekonomi. Se

Läs mer

Skogsindustriella förutsättningar Tomas Elander

Skogsindustriella förutsättningar Tomas Elander www.pwc.se Skogsindustriella förutsättningar Tomas Elander Agenda 2. Skogsbruket 1. Skogsägandet 3. Sågverken 7. Hänt i branschen 4. Massaindustrin 6. Prestationer 5. Pappersbruken sid2 Skogsägandet sid3

Läs mer

Tal av vd Lars-Erik Aaro på LKAB:s årsstämma den 27 april 2011 på Luleå tekniska universitet

Tal av vd Lars-Erik Aaro på LKAB:s årsstämma den 27 april 2011 på Luleå tekniska universitet Tal av vd Lars-Erik Aaro på LKAB:s årsstämma den 27 april 2011 på Luleå tekniska universitet 2010 fyllde LKAB 120 år. Det är i sig fantastiskt. Nästan svårt att förstå... 120 år. Man måste stanna upp lite

Läs mer

Praktikrapport Rädda Barnens Regionkontor Malmö Verksamhetsutvecklare

Praktikrapport Rädda Barnens Regionkontor Malmö Verksamhetsutvecklare Samhällsvetenskapliga fakulteten Göteborgs universitet Kvalificerad arbetspraktik med samhällsvetenskaplig inriktning HT2013 Caroline Engels Tidigare utbildning: Kandidat i Utvecklingsstudier med inriktning

Läs mer

Samgåendet mellan Billerud och Korsnäs är slutfört och BillerudKorsnäs har bildats

Samgåendet mellan Billerud och Korsnäs är slutfört och BillerudKorsnäs har bildats PRESSMEDDELANDE 29 november 2012, Solna Samgåendet mellan Billerud och Korsnäs är slutfört och BillerudKorsnäs har bildats Samgåendet mellan Billerud och Korsnäs har idag slutförts. Det nya bolaget BillerudKorsnäs

Läs mer

Traineeprogram för Stockholms stad Motion (2011:51) av Per Olsson och Sara Pettigrew (båda MP)

Traineeprogram för Stockholms stad Motion (2011:51) av Per Olsson och Sara Pettigrew (båda MP) Utlåtande 2012: RI (Dnr 231-1361/2011) Traineeprogram för Stockholms stad Motion (2011:51) av Per Olsson och Sara Pettigrew (båda MP) Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande. Motion

Läs mer

SCA Forest Products. Mats Sandgren, Tømmer & Marked 2017,

SCA Forest Products. Mats Sandgren, Tømmer & Marked 2017, SCA Forest Products Mats Sandgren, Tømmer & Marked 2017, 2017.02.16 SCA s förändringsresa 1929 1975-2006 SCA är ett ledande globalt hygien- och skogsindustriföretag Förvärv: Wausau, mjukpapper för storförbrukare,

Läs mer

SSG ENTRE. Säkerhetsutbildning för industrins entreprenörer

SSG ENTRE. Säkerhetsutbildning för industrins entreprenörer SSG ENTRE Säkerhetsutbildning för industrins entreprenörer Syfte och mål Branschgemensam, enhetlig säkerhetsutbildning för entreprenörer/ue Kostnadseffektivisering Kvalitetsförbättring av industrins säkerhetsutbildning

Läs mer

Grundskoleprogram 2012

Grundskoleprogram 2012 Grundskoleprogram 2012 Välkommen till Made by Kungsbackas inspirationsdag 2012. Dagen ska inspirera, väcka tankar och utöka kunskaper om olika yrken, branscher, företagande och samverkan mellan skola,

Läs mer

HR i riktning mot Halmstads kommuns vision. Personalpolitisk riktlinje 2015 2023

HR i riktning mot Halmstads kommuns vision. Personalpolitisk riktlinje 2015 2023 HR i riktning mot Halmstads kommuns vision Personalpolitisk riktlinje 2015 2023 Vi har en vision! HALMSTADS VISION HAR TRE HJÄRTAN Vi har en vision om framtiden i Halmstad. Den beskriver hur kommunen vill

Läs mer

Bolagen har ordet. Atlas Copco

Bolagen har ordet. Atlas Copco Bolagen har ordet Hållbart värdeskapandes enkätundersökning är ett viktigt verktyg för att ta tempen på nivån och omfattningen på svenska bolags hållbarhetsarbete. Men i kvantitativa resultat är det ofta

Läs mer

SPCIs Mentorprogram 2011/2012

SPCIs Mentorprogram 2011/2012 SPCIs Mentorprogram 2011/2012 Välkommen till SPCIs Mentorprogram! SPCIs Mentorprogram startade 2010. I styrelsen för SPCI hade vi länge sökt efter sätt att knyta ihop olika åldersgrupper i vår förening

Läs mer

Feriejobb en chans att bryta könsmönster!

Feriejobb en chans att bryta könsmönster! FÖRSKOLANS KOMPETENSFÖRSÖRJNING Feriejobb en chans att bryta könsmönster! LÄRANDE EXEMPEL FRÅN FEM KOMMUNER Feriejobb en chans att bryta könsmönster! 1 Innehåll Bakgrund... 3 Feriejobb som en strategi

Läs mer

Vill du bli tandläkare? - information om tandläkarutbildningen

Vill du bli tandläkare? - information om tandläkarutbildningen Vill du bli tandläkare? - information om tandläkarutbildningen Du som håller den här broschyren i din hand är kanske intresserad av att bli tandläkare. Vill du veta mer innan du gör ditt val? Läs igenom

Läs mer

HISTORIK. Idag har Dimoda växt till sju butiker:

HISTORIK. Idag har Dimoda växt till sju butiker: HISTORIK Dimoda har sin grund i ett presentbutikskoncept som startades av Gunn Karlsson. Gunn arbetade under 1980-talet med försäljning av garner, dels som grossist, dels genom försäljning i butik. Redan

Läs mer

Norrköping 23-24 augusti 2011

Norrköping 23-24 augusti 2011 Inbjudan till lärare i samhällsvetenskapliga ämnen Norrköping 23-24 augusti 2011 Välkommen till Skogsindustriernas fortbildning för gymnasielärare i samhällvetenskapliga ämnen Skogsindustrierna och Holmen

Läs mer

INBJUDAN TILL KEMILÄRARE

INBJUDAN TILL KEMILÄRARE INBJUDAN TILL KEMILÄRARE Södra Cell Värö 2-3 november 2010 Välkommen till Skogsindustriernas fortbildning för kemilärare Den 2-3 november (v.44) arrangerar Skogsindustrierna fortbildningsdagar för kemilärare

Läs mer

Företagskompassen, 10 mars 2010: Svenskt företagsklimat behöver bli bättre

Företagskompassen, 10 mars 2010: Svenskt företagsklimat behöver bli bättre Företagskompassen, 10 mars 2010: Svenskt företagsklimat behöver bli bättre Jobs and Society NyföretagarCentrum och SEB har låtit 3 000 personer svara på frågor om hur de ser på det svenska företagsklimatet.

Läs mer

Att arbeta i förskola och skola i Kalmar

Att arbeta i förskola och skola i Kalmar Att arbeta i förskola och skola i Kalmar Du är viktig i vår fortsatta utveckling och strävan mot toppen! I Kalmar kommun har alla barn och elever rätt att få de bästa förutsättningarna att nå sin absoluta

Läs mer

Attraktiva fritidshem

Attraktiva fritidshem Kvalitetshöjande insikter och inspirerande praktikfall Attraktiva fritidshem Höjd status och samverkan med pedagogik och barnen i fokus Pedagogisk samverkan mellan skola, förskola och fritids så lyckas

Läs mer

Min önskan från januari 2015 är att vara ett robust köksbord som står på fyra olika ben som fördelas sig enligt följande:

Min önskan från januari 2015 är att vara ett robust köksbord som står på fyra olika ben som fördelas sig enligt följande: Öppen Ansökan 2014-09-26 Mattias Andersson Vintervädersgatan 21 41836 GÖTEBORG mattias@framgangsforetaget.se 070-2848539 Godmorgon I skrivande stund väntar jag på att 45 amerikaner ska dyka upp här i Helsingfors.

Läs mer

Ett långsiktigt samarbete inom Massa- och pappersindustrin

Ett långsiktigt samarbete inom Massa- och pappersindustrin Ett långsiktigt samarbete inom Massa- och pappersindustrin Bättr e produ kte r Jäm nar e kvalitet Hög r e e ffe ktivitet Ett långsiktigt samarbete inom Massa- och pappersindustrin Massa- och pappersindustrin

Läs mer

En stund med Holmen Timber. Referenspresentation råsortering och ströläggning i Braviken

En stund med Holmen Timber. Referenspresentation råsortering och ströläggning i Braviken En stund med Holmen Timber Referenspresentation råsortering och ströläggning i Braviken Globalt framtidsföretag med Sverige som hemmabas Holmen Timber är ett av de framåtsyftande företag som Renholmen

Läs mer

Så här arbetar vi 2020 En vision i 20 punkter för svensk camping

Så här arbetar vi 2020 En vision i 20 punkter för svensk camping Så här arbetar vi 2020 En vision i 20 punkter för svensk camping Ett litet häfte med stor betydelse Visionen syftar till att befästa branschens position som motorn i svensk besöksnäring. När sista workshopen

Läs mer

för chefer och handläggare

för chefer och handläggare LSS 2016 för chefer och handläggare kunskap utveckling inspiration Självbestämmande i praktiken erhåll verktyg för att öka brukarens delaktighet och inflytande Maximera nyttan med valbara föreläsningar!

Läs mer

1 SCA-koncernen 2007-03-15. Presentation SCA-koncernen

1 SCA-koncernen 2007-03-15. Presentation SCA-koncernen 1 SCA-koncernen 2007-03-15 Presentation SCA-koncernen Vi förenklar vardagen Våra produkter används dagligen av miljontals människor Vår ambition är att utveckla och förbättra vardagen för människor världen

Läs mer

Trots lågkonjunkturen: Svenska företag på jakt efter tekniker och säljare

Trots lågkonjunkturen: Svenska företag på jakt efter tekniker och säljare Stockholm juli 2009 Trots lågkonjunkturen: Svenska företag på jakt efter tekniker och säljare Trots lågkonjunkturen och hög arbetslöshet söker svenska arbetsgivare efter rätt kompetens. Hela 29 procent

Läs mer

Letar efter. En projektledare.

Letar efter. En projektledare. Letar efter En projektledare. Företaget Wiminvest?! Wiminvest hjälper företag och organisationer att öka i konkurrenskraft genom att göra dem bättre på att attrahera, utveckla och framför allt behålla

Läs mer

Triona AB. Kvartalsrapport för 556559-4123 2009-01-01-2009-09-30. Triona AB 1(7) Kvartalsrapport 3 2009

Triona AB. Kvartalsrapport för 556559-4123 2009-01-01-2009-09-30. Triona AB 1(7) Kvartalsrapport 3 2009 Triona AB 1(7) Kvartalsrapport för Triona AB 556559-4123 2009-01-01-2009-09-30 Triona AB 2(7) Nyckeltal Nedan redovisas nyckeltal (föregående år inom parentes); Rörelseresultat före skatt och bokslutsdispositioner:

Läs mer

VEISTO GROUP. Veisto Sverige AB

VEISTO GROUP. Veisto Sverige AB VEISTO GROUP Veisto Sverige AB VEISTO SVERIGE AB INNEHÅLL Optimera din produktion med våra helhetslösningar 3 Ett gott samarbete ger goda framtidsutsikter 4 5 När dina behov förändras utvecklar vi nya

Läs mer

Styrelsen för internationellt utvecklingssamarbete

Styrelsen för internationellt utvecklingssamarbete Praktikrapport 2013-06- 05 Sofia Stoor 840327-0104 stoorsofia@gmail.com Styrelsen för internationellt utvecklingssamarbete Kommunikationsavdelningen Kvalificerad yrkespraktik inom samhällsvetenskapliga

Läs mer

Vi bygger ut fjärrvärmen i Täby

Vi bygger ut fjärrvärmen i Täby E.ON Värme Vi bygger ut fjärrvärmen i Täby Fjärrvärme är den vanligaste uppvärmningsformen i Sverige och står för drygt hälften av all uppvärmning. Det är inte svårt att förstå. Fjärrvärme är bekvämt,

Läs mer

Synpunkter angående förslag till föreskrifter med anledning av lag (2009:302) om verksamhet inom djurens hälso- och sjukvård.

Synpunkter angående förslag till föreskrifter med anledning av lag (2009:302) om verksamhet inom djurens hälso- och sjukvård. Jordbruksverket Enheten för veterinära frågor 551 82 JÖNKÖPING Remissvar: Behörighet 2010 2009-10-22 Synpunkter angående förslag till föreskrifter med anledning av lag (2009:302) om verksamhet inom djurens

Läs mer

- integration kan vara drama. självförtroende och engagemang. På lika villkor är ett metodutvecklingsprojekt

- integration kan vara drama. självförtroende och engagemang. På lika villkor är ett metodutvecklingsprojekt På lika villkor SAMMANFATTNING - integration kan vara drama BAKGRUND delaktighet, självförtroende och engagemang På lika villkor är ett metodutvecklingsprojekt som pågår under tiden 1 april 2013-31 mars

Läs mer

BYGGRITNING FÖR VÅRT VARUMÄRKE.

BYGGRITNING FÖR VÅRT VARUMÄRKE. BYGGRITNING FÖR VÅRT VARUMÄRKE. Vårt varumärke är så mycket mer än en logotyp och det vi bygger. Det är summan av de förväntningar och känslor som väcks när man tänker på oss vad som förväntas av oss,

Läs mer

En styrelse som gör skillnad

En styrelse som gör skillnad Upplaga 5 Upplaga 1 Vision utbildningar En styrelse som gör skillnad *Förslag på utbildningsmaterial* Ett arbetsliv där alla får plats och behövs och som ger möjlighet till gemenskap och utveckling. (Visions

Läs mer

SISU - helgen 2013, 28-29 september, Sunne

SISU - helgen 2013, 28-29 september, Sunne SISU - helgen 2013, 28-29 september, Sunne Kurser: Träningsläger för styrelsen Plattformen Grundläggande tränarutbildning GTU Åldersanpassad fysisk träning för barn och ungdom Idrottspsykologi för barn

Läs mer

Vi hjälper dig vidare. Utvecklas mitt i näringslivet. Vi finns för att vi levererar. Stimulerande miljö. Hårt arbete. Stor belöning.

Vi hjälper dig vidare. Utvecklas mitt i näringslivet. Vi finns för att vi levererar. Stimulerande miljö. Hårt arbete. Stor belöning. Utvecklas mitt i näringslivet. När du studerar på IHM går du inte i skolan. Du befinner dig mitt i näringslivet och i hetluften. Det är själva idén med IHM och den genomsyrar allt vi gör. Vi vill se våra

Läs mer

SVT:s policy för mångfald och likabehandling

SVT:s policy för mångfald och likabehandling SVT:s policy för mångfald och likabehandling SVT är till för alla. SVT värnar principen om alla människors lika värde. SVT värnar om mångfald i programutbudet grundat på publikens olika behov, intressen,

Läs mer

SCA WOOD Framåt i värdekedjan. Jerry Larsson Affärsområdeschef SCA Wood

SCA WOOD Framåt i värdekedjan. Jerry Larsson Affärsområdeschef SCA Wood SCA WOOD Framåt i värdekedjan Jerry Larsson Affärsområdeschef SCA Wood SCA som helhet Europas största privata skogsägare Skogsmark 2,6m ha 6% av Sverige Sågverk Massafabrik Kraftlinerbruk Tryckpappersbruk

Läs mer

Yttrande över Trafikverkets förslag till plan för införandet av ERTMS i Sverige 2015-2025

Yttrande över Trafikverkets förslag till plan för införandet av ERTMS i Sverige 2015-2025 2015-09-14 Er ref: trafikverket@trafikverket.se, ertms@trafikverket.se Karolina Boholm Diarienr: TRV 2015/63202 Remissvar ERTMS 2015-2025 karolina.boholm@skogsindustrierna.org Trafikverket 08-762 72 30

Läs mer

Controlling Bokslutsredovisning Koncernredovisning K2 och K3 IFRS Skatt Moms. Ekonomiutbildningar hösten

Controlling Bokslutsredovisning Koncernredovisning K2 och K3 IFRS Skatt Moms. Ekonomiutbildningar hösten Controlling Bokslutsredovisning Koncernredovisning K2 och K3 IFRS Skatt Moms Ekonomiutbildningar hösten 2016 IFRS Controlling Bokslutsredovisning Koncernredovisning Skatt och moms K2 och K3 Ta ditt nästa

Läs mer

Hjärnkraft. Systematiskt utvecklingsarbete ökar produktiviteten. en tidning från skogsindustriernas kompetensförsörjningskommitté

Hjärnkraft. Systematiskt utvecklingsarbete ökar produktiviteten. en tidning från skogsindustriernas kompetensförsörjningskommitté Hjärnkraft en tidning från skogsindustriernas kompetensförsörjningskommitté År 2008 Tema: Produktivitet Systematiskt utvecklingsarbete ökar produktiviteten 2015 Hjärnkraft 2015 Människan gör skillnad Inom

Läs mer

UTSKOTTSVERKSAMHET. Verksamhetsplan Internationella Utskottet. Verksamhetsbeskrivning. Internationella utskottets vision.

UTSKOTTSVERKSAMHET. Verksamhetsplan Internationella Utskottet. Verksamhetsbeskrivning. Internationella utskottets vision. UTSKOTTSVERKSAMHET Verksamhetsbeskrivning (IC) ska arbeta aktivt för att skapa kontaktnät mellan studiekamrater, partneruniversitet och företag och därigenom främja kulturella utbyten, internationella

Läs mer

Personal- och arbetsgivarutskottet

Personal- och arbetsgivarutskottet Personal- och arbetsgivarutskottet Marie Härstedt Personalstrateg 4-675 3 46 Marie.Harstedt@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 22--27 Dnr 692 (4) Personal- och arbetsgivarutskottet Studentmedarbetare i Region

Läs mer