En första fråga. Skriv ned så många multinationala Norska företag du känner til..

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "En första fråga. Skriv ned så många multinationala Norska företag du känner til.."

Transkript

1 Norge 2016

2 En första fråga Skriv ned så många multinationala Norska företag du känner til..

3 Norge Vad pratar en normann om? vädret sport Priset på olja Dollar kursen Off shore näringen Sub sea

4 Norge - Oslo regionen Gardermoen har 2 mill.fler passagerare än Arlanda (24.6 mill i 2015). Men 45% är innenriks trafik. Oslo-regionen är en av Europas snabbast växande storstadsregioner. Norge har över 14% invandrare: största gruppen från Polen följt av svenskar och litauer. Oslo har 31% invandrarandel. Oslo-regionen har över svenska veckopendlare primärt inom byggnäringen därav ca 5000 från Värmland. Oslo regionen är världens subsea valley -undervattens teknologi. DnB är världens största bank inom shipping-lån. Oslo-regionen har tre internationella flygplatser.

5 Norsk Svensk handel Norge är Sveriges största export-marknad (118 mrd 2014)när det gäller export av varor och Sveriges näst största importland (92mrd, 2014) Efter många års kraftig tillväxt har Norge idag en av de starkaste ekonomierna i världen. ö Köpkraften är god inom både näringslivet och på konsumentmarknaden. En positiv syn på svenska produkter och tjänster finns. Dock råder vissa skillnader mellan den svenska och norska marknaden Regelverk, affärskultur och marknadskrav samt det faktum att Norge inte är medlem i EU är några exempel.

6 Norge annorlunda landet Befolkning per Gnp ökning 1.8% 2015 Låg men økande arbetslöshet 4.5% ( februari 2016) Hög immigration Oslo växer en busslast per dag invånare per Stora lån för privat personer lite sparande Låg ränta spås fortsätta Dämpad löneväkst 2-2,5% estimat för Sänkning i bostadsprisökningen. ökande prisökning 3,0% Sjunkande investeringar i oljesektorn

7 Några fakta om Norge Största kategorier på import-sidan är : Fordon och andra transportmedel 9% Índustri maskiner och utrustning 7% Kontorsmaskiner och IT-utrustning, telekom, elektronik etc 11% Metaller, malmer, järn och stål, mineralolja 9% Resor 12% Verksamhetsutgifter skeppsfart 12% Finans och försäkringstjänster 6% Kläder 3%

8 Petroleumsindustrin Investeringar i denna sektor i 2013 utgjorde hela 26 % av alla investeringar i Norge I 2013 ble det investerat för mer än 227 mrd. Inkluderat letning efter olja/gas hamnade man på 185 mrd. Ett fall på ca. 18% Estimat før 2016 är 171 mrd.

9 Norge Olja- och gas står för 38 prosent av Norges export Norge exporterade för totalt NOK 1180 milliarder i Industrin stod för 30% av exportvärdet Tjänste export var 28% av totalen Fisk står för bara 4% av totalen. Samtidig ble det importerat för 614 milliarder kronor, och vi hadde et netto handelsöverskott på 233 milliarder kronor i landet i 2015.

10 Norge Verdens gjennomsnittlige utvinningsgrad av olje er 35 %. På norsk kontinentalsokkel er utvinningsgraden 47 % for olje og 70% for gass. Norsk sokkels olje- og gassindustri består av tre markeder Produksjonsstøtte 38 prosent av markedet, Leting (18 prosent av markedet) Eksport (44 prosent av markedet).

11 Norge företag i Norge per Ingen anställda: företag (65%) 90% av norska företag har färre än 10 anställda Bara 786 företag har mer än 250 anställda över 6000 utländska företag i Norge ( 20% av alla arbetsplatser i Norge ) Ca 25% av alla norska företag är i Oslo regionen. Nio av tio företag i 2013 var antingen AB eller enskild firma ( 50% av företagen ) men bidrog bara med 3% av samlad omsättning och 12% av antal sysselsatta. Varuhandel största näringen 28% av oms-21% av sysselsatta. Bara 5% av företagen är industri men de står för 15% av oms. och 14% av anställda. Genomsnittoms. 35 mill. och 13 anst.

12 Några fakta om Norge Norges investeringar i utlandet 70% inom Europa, 20% I USA 6% i Asien. Norge har en stor offentlig sektor. 35% av alla yrkesaktiva jobbar inom offentlig sektor. Samma siffra för EU är 18%.

13 Några fakta om Norge Värdet av total export och import är 75% av BNP. Samma siffra för snittet I OECD-länder är 45%.Norge är extremt känsligt för svängningar I världshandeln. Inom OECD står industrivaror för 85% av exportvärdet, i Norge är siffran 28%. Råmaterial-export med mycket kunskap investerat i råvarorna.

14 Några fakta om Norge 21% av BNP kommer från olje- och gas- utvinning. Norge har stora andelar av världshandeln inom olja, gas, sjömat, shipping, lättmetaller, offshore-utrustning, maritima tjänster. Utan olja / gas skulle Norges handelsunderskott varit mycket stort.

15 Ease of doing business Worldbank index Norge är no. 9 av 183 länder (2015) Sverige no. 8. I 2013 registrerade 1/3 av alla nya företag i Oslo / Akershus.

16 Norsk Svenska förbindelser Det finns svenska företag på den norska marknaden. Det har varit en 30-procentig export-tillväxt för svenska företag till Norge under de senaste fem åren. Norskägda företag sysselsatte under 2013 över personer i Sverige. Värmland var 2013 det län som med högst andel anställda i norskt ägda företag.

17 Några fakta om Norge Norge är en handelsnation med nära förbindelser til EU. Man har 0.1 % av världens befolkning men är världens 27:e största export- land och världens 32 största importland av varor och tjänster. Norge är världens 15 största oljeproducent och världens 10:e största olje-exportör Världens 3e största gasexportör.

18 Gränshandeln är enorm 2015 handlade norrmän för över 14 miljarder norska kronor i Sverige kronor eller 4200 kr per norrman över 16 år.

19 Kulturskillnader i Norden Vi har så korta avstånd i Norden att vi tror kulturen är likadan. Det är inte riktigt vi är väldigt olika...

20 Språkliga barriärer Forskning visar att svenskar och danskar bara förstå varandra till 60%! Vi har många ord som betyder något helt annat i ett annat nordiskt land... En svensk som inviterar en norrman på lunch kan få til svar : -Nei takk Jeg har ingen anledning å komme... Anledning = skäl på svenska / möjlighet på norska.

21 Språkliga barriärer Lustigheter och olustigheter oss emellan... Min kollega är verkligen rar... Rar på norska = märklig, underlig Klädsel : Frack Frack på norska = rock I den här fabriken tillverkas farin. Farin på norska = strösocker

22 Kulturella skillnader Det handlar mest om inställning och attityder... Man måste vara öppen för kulturella skillnader och ha intresse för andra länders kultur...

23 Norrmän och svenskar Norrmän slösar mer... Ser inte på priset i lika stor grad som svenskar. Norrmän accepterar lättare dålig service. Betalar dricks även om servicen varit eländig. Norrmän är mindre formella i stil och klädsel.

24 Norrmän och svenskar Norrmän är väldigt nöjda med sig själva och har inte så stort behov av att se och lära av andra. Svenskar är mer internationella och lärovilliga.

25 Norrmän och svenskar Norrmän har korta tidshorisonter och är mer spontana och impulsiva. Norrmän fattar beslut snabbare. Svenskar planerar noga och använder mycket längre tid på att fatta beslut.

26 Norrmän och svenskar Norrmän tar större risker Svenskar har ett större säkerhets-behov. Norrmän börjar ofta att diskutera efter att ett beslut är fattat. Svenskar diskuterar först och genomför sedan beslutet med 100 % lojalitet.

27 Norrmän och svenskar Norrmän är extremt traditionella och väldigt envisa. pilsens venner, starke län (fylker), har svårt att bli eniga, ser helst til egna intressen, nynorska / bokmål, vägbyggen, flygplats-projektet. Norrmän har svårigheter med att se holistiska lösningar. ( helhetslösningar) Svenskar är väldigt kollektiva i sitt levnadssätt och ser mycket mer efter helhetslösningar.

28 Norrmän och svenskar Norrmän utomlands är generösa på ett lite skrytande men trevligt sätt.. Svenskar på tur är väldigt ekonomiska och väldigt laglydiga. Norrmän är inte rädda för att göra bort sig utomlands Svenskar hatar att göra bort sig i utlandet. Norrmän är pratglada och goda lyssnare. Svenskar är mindre pratsamma

29 Normänn och Svenskar Sverige är ett planerings-samhälle Man är inte lika duktiga på ad-hoc beslut och lösningar Normänn har inställningen vi kör går det så går det

30 Vid förhandlingar : Några skillnader? Svenskar är väl förberedda och går från första mötet innställda på att i näste möte gäller det bara att finslipa detaljerna. Norrmän ser på det första mötet som inledande och vänder gärna upp och ned på allt i nästa möte. De vill bara känna motståndaren på pulsen först. Normän ser på muntliga löften som lite bindande och lovar ofta mer än de kan hålla.. Svenskar ser på muntliga löften som ett bindande avtal.

31 Några skillnader? Norrmän är mindre punktliga. Gäller både sammanträden, leveranstider och betalningsfrister. Svenskar är noga med tiden. Norrmän är väldigt informella i både stil och klädsel. Norrmän är mindre duktiga på att informera sina medarbetare ( har inte MBL). Svenskar har lång tradition på att ge mycket god intern information på alla nivåer i sin organisation

32 Arbetsmiljö skillnader Sverige /Norge Norrmän har 37.5 timmars arbetsvecka 100% sjukpenning inga karensdagar Mindre sammanträden och utredningar Väldigt informella men ändå hierarkiska Mer chefs-styrda.

33 Arbetsmiljö Ingen rökning på arbetsplatsen, lika för bägge länder- Norrmän tenderar dock att röka mer på arbetsplatsen d.v.s ta rökpauser Ingen fika-paus på e.m. i Norge 30 min lunch i Norge med matpakke 60 min lunch i Sverige ofta utanför arbetsplatsen.

34 Norge och skatt I Norge betalar man skatt 10.5 månader av året. Man kan säga att norrmännen tvångs-sparar till semester och jul. Man betalar ingen skatt i juni och 50% skatt i december. Frågar man en norrman hur mycket skatt man betalar så kanske de säger 42%. Det betyder egentligen 36.75% skatt när man tar hänsyn till ovanstående.

35 Norska affärstidningar Träning träning träning.. Årets dyraste husköp. Årets rikaste.. Årets högsta bonus. Mycket fokus på shipping, olja, gas och offshore subsea. Skaffa dig abonnement på Finansavisen eller Dagens Næringsliv.

36 Lite norska kuriositeter Söndagsöppna affärer som säljer dagligvaror måste vara mindre än 100m2. Annars är det bara bensinmackar, kiosker och Plantagen som har öppet. Ingen midsommar Ingen Trettonhelg Ingen Lucia

37 Bostadsmarkanden Normänn äger själva sina bostäder 80% Inge reavinst beskattning om man själv har bott i bostaden de senaste 2 åren. Ingen almännytta Inga stora förvaltare. Fri hyressättning Inga bostadsrätt föreningar.

38 Kjell Inge Røkke Fredriksen Varner familjen Reitan familjen Petter Stordalen Olav Thon Känner du dessa? Riksbankchefens årsmiddag alla är där.. Mycket person fokus i affärer. Affärstidningarna är Dagens Näringsliv och Finansavisen. Riktig skola NHH Norges Handelshøyskole i Bergen eller BI i Oslo.

39 Some Norwegian companies SCATEC Holding Suncell producer Thorium-Norwegian titanium components Scatec Solar Sunpower powerplants worldwide operator and constructor. FMC Technology offshore / subsea technology Marine Harvest, Lerøy. Worlds two largest companies in Salmon farming DnB Worlds largest shipping bank Telenor- large telecom company in India, Thailand, Russia, Pakistan, Bangladesh, Malasyia, Myanmar,Sweden and more.200 mill mobile users. Hydro aluminium. World second largest aluminium plant in Qatar. Yara One of worlds largest fertilizer companies. Jotun- 35 factories worldwide 7800 employees i. 91 countries HQ in Sandefjord.-special coating for boats, oil paltforms and commercial paint. DNV GL Det Norske Veritas- foundation 300 offices in 100 countries employees. Safety- classification company maritime-sertification, advisory. Ewos, Biomar, Skretting dominate the world market for salmon food Norway is Europe`s 3rd largest ship building nation -30 ship building yards 80% of construction is offshore boats. Seadrill worlds largest riggcompany London Based.

40 Some Norwegian companies Aker Solutions employees -20 countries oil engineering. TOMRA recycling business. Q-free global supplier of systems for electronic tollroad systems. 270 employees John Fredriksen shipping Wilhelmsen shipping mainly cars Meltwater group elektronic news surveillance company. HQ Silicon Valley Opera Software it company - browser Lærdal Medical world leading medical supply company. DNO Det norske oljeselskap Norwegian airlines- Low cost carrier bases in Finland, Sweden, Poland, Denmark, USA, Spain and UK. 425 offers to 130 destinations in 39 countries. Reitan food group Pressbyrån, REMA 1000, Narvesen, outlets in 7 countries. Thon 61 hotels - 81 shopping centers in Nordics. Choice 170 hotels Petter Stordalen Varner- clothing shops and production shops in 8 countries. 10 mrd NOK

41 Some Norwegian companies Hexagon Composites Worldwide market leader in composite cylindres for gas. SubSea7 offshore company Odfjell Drilling Schibsted- media gigant with business in 8 countries. Borregaard-operates the worlds most advanced bio refinery. Sell lignin based products worldwide Evry IT consulting company over 5000 employees.nordic focus. Oslo region is the Sub Sea Valley of the world.

42 Some governmental companies Telenor -54% state owned employees. 13 countries. DnB 34%state owned Kongsberg gruppen-50% state- Maritim och Defence employees. Norsk Hydro- 44% state- Aluminium employees in 40 countries. Yara- 36% state employees. Statkraft 100% state empl. 20 countries

43 Norwegian businesses Statoil 67% stateowned. Does business in 41 countries. Worlds largest off shore oil company Has sold all their petroleum stations to Quebec based Couche Tard Over employees directly og indirectly work in the petroleum sector

44 Some sources for information Nortrade Trade portal Norwegian Trade Council The Norwegian Tourist Guide Visit Norway Oslo Promotion Norway Trade Fairs Statistics Norway Oslo Business region Nordic Trade Fairs Norwegian Directorate of Customs and Excise

45 Oslo Chamber of Commerce 16 ansatte Den internationella møteplatsen i Oslo Tulldokument ATA carnet och ursprungsbevis. Expat service center INN Matchmaking och marknadsundersøkelser 45

Sverige i den globala ekonomin nu och i framtiden

Sverige i den globala ekonomin nu och i framtiden Sverige i den globala ekonomin nu och i framtiden Göran Wikner, Hanna Norström Widell, Jonas Frycklund Maj 2007 Trender för svenskt företagande Bilaga 1 till Globala affärer regler som hjälper och stjälper

Läs mer

Hugin & Munin. information från odin fonder september 2005. Goda resultat ger en ökad optimism

Hugin & Munin. information från odin fonder september 2005. Goda resultat ger en ökad optimism Hugin & Munin information från odin fonder september 25 Goda resultat ger en ökad optimism Företagen på Oslo Børs redovisade riktigt bra siffror för andra kvartalet, och högre resultatförväntningar motiverar

Läs mer

Hallands näringsliv. Källa: SCB och Bisnode

Hallands näringsliv. Källa: SCB och Bisnode Hallands näringsliv Källa: SCB och Bisnode Interaktiv statistik Flera diagram i rapporten kan filtreras och är förfiltrerade. Uppe i vänstra hörnet på sidan visas vilket val som är förinställt. Klicka

Läs mer

ODIN Norge Fondkommentar Januari 2011. Jarl Ulvin

ODIN Norge Fondkommentar Januari 2011. Jarl Ulvin ODIN Norge Fondkommentar Januari 2011 Jarl Ulvin 2010 och framtidsutsikter t ikt 2010 slutade med en uppgång på 14,9 procent för ODIN Norge. Fondens referensindex steg under motsvarande period med 12,8

Läs mer

Det ekonomiska läget i Europa - Maj 2013- Jan Bergstrand

Det ekonomiska läget i Europa - Maj 2013- Jan Bergstrand Det ekonomiska läget i Europa - Maj 2013- Jan Bergstrand 1 Utvecklingen i några viktiga regioner - Ändring i BNP, % per år - 14 12 - - 10 8 6 4 2 0-2 -4-6 2000 2002 2004 2006 2008 2010 2012 OECD, Nov -12

Läs mer

Addtechkoncernens. Corporate Social Responsibility

Addtechkoncernens. Corporate Social Responsibility Addtechkoncernens CSR-arbete Corporate Social Responsibility Kort om Addtechkoncernen Teknikhandel under många varumärken Addtech är en teknikhandelskoncern som tillför både tekniskt och ekonomiskt mervärde

Läs mer

Eventuella störningar i svensk handel med Ryssland och Ukraina

Eventuella störningar i svensk handel med Ryssland och Ukraina 2 På tal om jordbruk fördjupning om aktuella frågor 214-6-12 Eventuella störningar i svensk handel med Ryssland och Ukraina Sveriges exportvärde för jordbruksprodukter inklusive fisk till Ryssland och

Läs mer

Indirekte innkjøp på APP Ståle Solheim, Marine Harvest Patrik Hallberg, ecraft

Indirekte innkjøp på APP Ståle Solheim, Marine Harvest Patrik Hallberg, ecraft Indirekte innkjøp på APP Ståle Solheim, Marine Harvest Patrik Hallberg, ecraft INFOTEAM jobb smartere Scandic Oslo Airport Hotel, Gardermoen 5 April, 2016 AGENDA Marine Harvest introduksjon Hvorfor valgte

Läs mer

Policy Brief Nummer 2011:1

Policy Brief Nummer 2011:1 Policy Brief Nummer 2011:1 Varför exporterar vissa livsmedelsföretag men inte andra? Det finns generellt både exportörer och icke-exportörer i en industri, och de som exporterar kan vända sig till ett

Läs mer

Ekologiskt fotavtryck

Ekologiskt fotavtryck -, Ekologiskt fotavtryck Jordens människor använder mer natur än någonsin tidigare. Man kan beskriva det som att vårt sätt att leva lämnar olika stora avtryck i naturen. För att få ett ungefärligt mått

Läs mer

Månadsrapport Holberg Kredit SEK B Augusti 2015

Månadsrapport Holberg Kredit SEK B Augusti 2015 1 Månadsrapport Holberg Kredit SEK B Augusti 2015 Holberg Kredit SEK B Holberg Kredit SEK B är vår nordiska high yield-fond, valutasäkrad och noterad i svenska kronor. Holberg Kredit SEK B är en så kallad

Läs mer

Månadsrapport Holberg Kredit SEK A April 2015

Månadsrapport Holberg Kredit SEK A April 2015 1 Månadsrapport Holberg Kredit SEK A April 2015 Holberg Kredit SEK A Holberg Kredit SEK A är vår nordiska high yield-fond, valutasäkrad och noterad i svenska kronor. Holberg Kredit SEK A är en så kallad

Läs mer

Sverige tappar direktinvesteringar. Jonas Frycklund April, 2004

Sverige tappar direktinvesteringar. Jonas Frycklund April, 2004 Sverige tappar direktinvesteringar Jonas Frycklund April, 2004 1 Innehåll Sverige som spetsnation... 2 FN:s direktinvesteringsliga... 3 PROGNOS FÖR DIREKTINVESTERINGSLIGAN... 4 STÄMMER ÄVEN PÅ LÅNG SIKT...

Läs mer

Kombinera konferens med semester!

Kombinera konferens med semester! Vi ger dig den perfekta möjligheten att lära dig om Hur man gör affärer i Thailand samtidigt som vi erbjuder dig optimalt nöje i en av världens mest spännande städer, BANGKOK. Kombinera konferens med semester!

Läs mer

Årspublicering (detaljerade uppgifter) EXPORTVOLYMEN MINSKADE 4,7 PROCENT ÅR 2015 Exportpriserna ökade 0,7 procent 24.3.2016

Årspublicering (detaljerade uppgifter) EXPORTVOLYMEN MINSKADE 4,7 PROCENT ÅR 2015 Exportpriserna ökade 0,7 procent 24.3.2016 2.3.216 Årspublicering (detaljerade uppgifter) EXPORTVOLYMEN MINSKADE,7 PROCENT ÅR 21 Exportpriserna ökade,7 procent Enligt Tullens preliminära uppgifter minskade värdet på Finlands varuexport med fyra

Läs mer

Månadsrapport Holberg Kredit SEK A December 2015

Månadsrapport Holberg Kredit SEK A December 2015 1 Månadsrapport Holberg Kredit SEK A December 2015 Holberg Kredit SEK A Holberg Kredit SEK A är vår nordiska high yield-fond, valutasäkrad och noterad i svenska kronor. Holberg Kredit SEK A är en så kallad

Läs mer

3 Den offentliga sektorns storlek

3 Den offentliga sektorns storlek Offentlig ekonomi 2009 Den offentliga sektorns storlek 3 Den offentliga sektorns storlek I detta kapitel presenterar vi de vanligaste sätten att mäta storleken på den offentliga sektorn. Dessutom redovisas

Läs mer

STOCKHOLMS HANDELSKAMMARES ANALYS: 2016-02 BREXIT ANALYS AV POTENTIELLA EKONOMISKA KONSEKVENSER FÖR SVERIGES LÄN

STOCKHOLMS HANDELSKAMMARES ANALYS: 2016-02 BREXIT ANALYS AV POTENTIELLA EKONOMISKA KONSEKVENSER FÖR SVERIGES LÄN STOCKHOLMS HANDELSKAMMARES ANALYS: 2016-02 BREXIT ANALYS AV POTENTIELLA EKONOMISKA KONSEKVENSER FÖR SVERIGES LÄN Guldbröllop eller skilsmässa på gamla dar? Kommer Storbritannien att bygga vidare på sitt

Läs mer

Så väljer svenska studenter utbildning och så påverkas studenter i hela Norden av den ekonomiska krisen

Så väljer svenska studenter utbildning och så påverkas studenter i hela Norden av den ekonomiska krisen Så väljer svenska studenter utbildning och så påverkas studenter i hela Norden av den ekonomiska krisen En undersökning av Studentum om val till högskola och Kvalificerad Yrkesutbildning Studentum AB Torstenssonsgatan

Läs mer

Warranter. Slutliga Villkor - Warrant

Warranter. Slutliga Villkor - Warrant er Avseende: DNB ASA, Norsk Hydro ASA, Orkla ASA, Petroleum Geo-Services ASA, Royal Caribbean Cruises Ltd, Seadrill Ltd, Storebrand ASA, Statoil ASA, Subsea 7 SA, Telenor ASA, Yara International ASA Med

Läs mer

Hur vill framtidens arbetskraft, entreprenörer och besökare resa? EUROPEISKA UNIONEN Europeiska regionala utvecklingsfonden

Hur vill framtidens arbetskraft, entreprenörer och besökare resa? EUROPEISKA UNIONEN Europeiska regionala utvecklingsfonden Hur vill framtidens arbetskraft, entreprenörer och besökare resa? SITEsuppdrag Samhällsbyggnad Skapa förutsättningar för helårsturism Arbetsområden Samhällsservice Infrastruktur Kompetensförsörjning Tillvägagångssätt

Läs mer

IT/BPO Sri Lanka. +46 8 515 189 00 info@itbposl.com

IT/BPO Sri Lanka. +46 8 515 189 00 info@itbposl.com IT/BPO Sri Lanka Vi är ett svenskt team med lång erfarenhet av Sri Lanka och ITmarknaden i Norden. Med en djup kunskap om Sri Lanka och den nordiska IT-marknaden främjar vi kontakter och information om

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL PARTNERTECHS VÄLKOMMEN TILL PARTNERTECHS 2011 ÅRSSTÄMMA 2011

VÄLKOMMEN TILL PARTNERTECHS VÄLKOMMEN TILL PARTNERTECHS 2011 ÅRSSTÄMMA 2011 VÄLKOMMEN TILL PARTNERTECHS VÄLKOMMEN TILL ÅRSSTÄMMA PARTNERTECHS 2011 ÅRSSTÄMMA 2011 Effektivitet och lönsamhet i fokus Leif Thorwaldsson VD och Koncernchefen har ordet Agenda Kort om PartnerTech PartnerTechs

Läs mer

Sunne - en bra plats att etablera företag på.

Sunne - en bra plats att etablera företag på. Sunne - en bra plats att etablera företag på. Det sägs att humlan inte borde kunna flyga. I vår by med 32 hushåll har vi tio olika nationaliteter och över tio företag, alltifrån e-handel till matproduktion

Läs mer

Besöksnäringen en jobbmotor för utlandsfödda

Besöksnäringen en jobbmotor för utlandsfödda Box 3546, 103 69 Stockholm T +46 8 762 74 00 Box 404, 401 26 Göteborg T +46 31 62 94 00 Box 186, 201 21 Malmö T +46 40 35 25 00 Pedagogensväg 2, 831 40 Östersund T +46 63 14 10 99 www.visita.se Besöksnäringen

Läs mer

Kundcase. Lumesse effektiviserar Statoils rekryteringsprocess

Kundcase. Lumesse effektiviserar Statoils rekryteringsprocess Kundcase Lumesse effektiviserar Statoils rekryteringsprocess professionell rekrytering Överblick av utmaningar, fördelarna och resultatet. Om Statoil Statoil är ett integrerat olje- och gasföretag med

Läs mer

BEFOLKNINGSFÖRDELNING

BEFOLKNINGSFÖRDELNING BEFOLKNINGSFÖRDELNING VAD SKA JAG KUNNA? Resonera om orsakerna till och konsekvenserna av befolkningsfördelning i olika delar av världen Alltså: Varför bor människor på vissa platser men inte på andra

Läs mer

Svensk turismstatistik

Svensk turismstatistik Svensk turismstatistik i samarbete mellan RESURS för Resor och Turism i Norden AB och TURISMnytt i Sverige AB Uppdaterad 216-4-12 Föregående 216-3-23 FLYG passagerarfrekvens Februari 216 Källa: Transportstyrelsen

Läs mer

EXPORTRÅDET OCH INVEST SWEDEN = BUSINESS SWEDEN BUSINESS SWEDEN

EXPORTRÅDET OCH INVEST SWEDEN = BUSINESS SWEDEN BUSINESS SWEDEN BUSINESS SWEDEN EXPORTRÅDET OCH INVEST SWEDEN = BUSINESS SWEDEN BUSINESS SWEDEN BUSINESS SWEDEN BUSINESS SWEDEN VI ÄR HEMMA PÅ DIN BORTAMARKNAD 87 offices, 57 countries ON THE 15 TH OF JANUARY 2013 WE

Läs mer

TAG PLATS I PLÅTBRANSCHENS NYA FORUM DEN 28 30 MAJ 2013 GÖTEBORG

TAG PLATS I PLÅTBRANSCHENS NYA FORUM DEN 28 30 MAJ 2013 GÖTEBORG TAG PLATS I PLÅTBRANSCHENS NYA FORUM DEN 28 30 MAJ 2013 GÖTEBORG FOR A SMARTER SHEET METAL WORLD SCANPLÅT FÖR ALLA PROFFS I PLÅTVÄRLDEN! Plåt- och plåtmaskinsmässa i Göteborg! Det är nu dags att återetablera

Läs mer

Därför prioriterar VINNOVA satsningar inom testverksamhet

Därför prioriterar VINNOVA satsningar inom testverksamhet Därför prioriterar VINNOVA satsningar inom testverksamhet Test & demo ett sätt att stärka konkurrenskraften för Sverige Filip Kjellgren Agenda 1)Sveriges innovationssystem och utmaningar 2)Testverksamhet

Läs mer

Lingon & Blåbär 2008-03-10 Senast uppdaterad 2008-07-07

Lingon & Blåbär 2008-03-10 Senast uppdaterad 2008-07-07 Lingon & Blåbär 2008-03-10 Senast uppdaterad 2008-07-07 Vinnare av historiens första Beautiful Business Award blev Marie Höckerman och Britt Hörding som driver företaget Lingon & Blåbär. Företaget erbjuder

Läs mer

Landrapport från Finland NBOs styrelsemöte 11 mars 2016 Stockholm

Landrapport från Finland NBOs styrelsemöte 11 mars 2016 Stockholm Landrapport från Finland NBOs styrelsemöte 11 mars 2016 Stockholm Nyckeltal för Finland Folkmängd (januari 2016) 5.486.000 Förväntad BNP-utveckling + 1,2 % Inflation 2015 (prognos) - 0,2 % Arbetslöshet

Läs mer

OSLO BUSINESS REGION NÄRINGSLIVSANALYS

OSLO BUSINESS REGION NÄRINGSLIVSANALYS OSLO BUSINESS REGION NÄRINGSLIVSANALYS Anna Löfmarck, Mats Svensson SYFTE MED SIMPLER NÄRINGSLIVSANALYSER Ge visuella bilder av ett näringsliv (värdeskapande, sysselsättning, lönsamhet, nyföretagande)

Läs mer

Attitydundersökning: Norrmän och skidsemester

Attitydundersökning: Norrmän och skidsemester Attitydundersökning: Norrmän och skidsemester HUI Research på uppdrag av SkiStar April 2013 Författare: Karin Olsson Innehåll Rapporten är indelad i följande avsnitt: Metod Semestervanor Skidintresserade

Läs mer

Presentation of the Inwido Group

Presentation of the Inwido Group Presentation of the Inwido Group Sven-Gunnar Schough, CEO February, 2007 Vision & Mission Letting in the light - the one-stop-shop for closing the building Being the preferred partner - as the number one

Läs mer

E-handelstrender i Norden 2015. Så handlar vi på nätet

E-handelstrender i Norden 2015. Så handlar vi på nätet E-handelstrender i Norden 2015 Så handlar vi på nätet 1 3 Anna Borg Enkelhet är enkelt - eller? 4 Rapporten i korthet 5 Fakta Sverige, Danmark, Finland & Norge 6-8 Stark näthandel i Norden 9-12 Mobila

Läs mer

PM till Villaägarna. Februari 2011 FÖRMÖGENHETSÖVERFÖRING OCH UTSLÄPPSHANDEL

PM till Villaägarna. Februari 2011 FÖRMÖGENHETSÖVERFÖRING OCH UTSLÄPPSHANDEL FÖRMÖGENHETSÖVERFÖRING OCH UTSLÄPPSHANDEL PM till Villaägarna FÖRMÖGENHETSÖVERFÖRING OCH UTSLÄPPSHANDEL Pöyry Management Consulting is Europe's leading consultancy providing strategic, commercial, regulatory

Läs mer

Orsaker till och effekter av arbetstidsförlängning

Orsaker till och effekter av arbetstidsförlängning Orsaker till och effekter av arbetstidsförlängning Två huvudfrågor 1. Hur förklara tendenser till längre arbetstid? 2. Vilka blir effekterna på produktion och sysselsättning? ANNUAL HOURS WORKED PER CAPITA

Läs mer

SKOLFORUM 2015. Från spett och slägga till hybridteknik

SKOLFORUM 2015. Från spett och slägga till hybridteknik SKOLFORUM 2015 Från spett och slägga till hybridteknik Daniel Norwald Volvo Construction Equipment AB Eskilstuna daniel.norwald@volvo.com 2 2015-10-05 Volvokoncernens vision: Att bli världsledande inom

Läs mer

Oslo - Stockholm. En kartläggning av kontaktintensiteten mellan de två huvudstadsregionerna av 2010-11-18

Oslo - Stockholm. En kartläggning av kontaktintensiteten mellan de två huvudstadsregionerna av 2010-11-18 Oslo - Stockholm En kartläggning av kontaktintensiteten mellan de två huvudstadsregionerna av 2010-11-18 Vad vill vi uppnå? Att beskriva de socio-ekonomiska sambanden mellan Osloregionen och Stockholm-Mälardalsregionen

Läs mer

DALARNAS BESÖKSNÄRING FRAMTIDS- SATSAR MED STARKARE SAMVERKAN

DALARNAS BESÖKSNÄRING FRAMTIDS- SATSAR MED STARKARE SAMVERKAN DALARNAS BESÖKSNÄRING FRAMTIDS- SATSAR MED STARKARE SAMVERKAN Den 14 oktober har Besöksnäringens Sverigeturné intagit Mora och träffar Dalarnas olika destinationsbolag, kommuner, Region Dalarna och andra

Läs mer

Månadsrapporten för Rostfritt Stål

Månadsrapporten för Rostfritt Stål Månadsrapporten för Rostfritt Stål Marknadsnyheter Nr 19, Augusti/September 2009 Innehåll Rostfritt i korthet PMI Purchasing Manufacturing Index Branschnytt i Europa På gång i Damstahl-land This report

Läs mer

VÄRDET PÅ EXPORTEN SJÖNK ÅR 2015 MED FYRA PROCENT

VÄRDET PÅ EXPORTEN SJÖNK ÅR 2015 MED FYRA PROCENT Fritt för publicering 8.2.216, kl. 9. ÅRSPUBLIKATION: preliminära uppgifter VÄRDET PÅ EXPORTEN SJÖNK ÅR 215 MED FYRA PROCENT Underskottet i handelsbalansen minskade markant på grund av överskottet i handeln

Läs mer

Företagskompassen, 10 mars 2010: Svenskt företagsklimat behöver bli bättre

Företagskompassen, 10 mars 2010: Svenskt företagsklimat behöver bli bättre Företagskompassen, 10 mars 2010: Svenskt företagsklimat behöver bli bättre Jobs and Society NyföretagarCentrum och SEB har låtit 3 000 personer svara på frågor om hur de ser på det svenska företagsklimatet.

Läs mer

Varför Vind? GENERAL PRESENTATION

Varför Vind? GENERAL PRESENTATION Varför Vind? 1 Norrköping november 2014 1 Vindkraft, ganska enkelt En maskin som omvandlar vindens rörelsenergi till el Generatoreffekt, ca 3-5 MW Producerar < 10 GWh el/år Tornhöjd ca 120-140 meter Rotordiameter

Läs mer

Oslo - Stockholm. En kartläggning av kontaktintensiteten mellan de två huvudstadsregionerna av. Februari 2012

Oslo - Stockholm. En kartläggning av kontaktintensiteten mellan de två huvudstadsregionerna av. Februari 2012 Oslo - Stockholm En kartläggning av kontaktintensiteten mellan de två huvudstadsregionerna av Februari 212 Oslo + Stockholm = Sant Utgångsläget: Alla vet att utbytet är stort och relationen kvalitativt

Läs mer

Sparande i Norden. Sammanfattning. Sparandets värdeutveckling Nordnet Market Outlook, februari 2009

Sparande i Norden. Sammanfattning. Sparandets värdeutveckling Nordnet Market Outlook, februari 2009 Sparande i Norden Nordnet Market Outlook, februari 2009 Nordnet har undersökt skillnader i de nordiska länderna beträffande sparande och aktiehandel. I undersökningen ingår statistik från Sverige, Danmark,

Läs mer

Utveckling av energimarknader i EU. politik och framgångsrika medlemsstater

Utveckling av energimarknader i EU. politik och framgångsrika medlemsstater Utveckling av energimarknader i EU Utveckling av energimarknader i EU politik och framgångsrika medlemsstater Jonas Norrman & Anders Ahlbäck Vision för Västsverige Visionen är att göra Västsverige till

Läs mer

Svensk Turism AB. Verksamhetsområden. Forum för besöksnäringens strategiska utveckling. Delägare i kommunikationsbolaget VisitSweden

Svensk Turism AB. Verksamhetsområden. Forum för besöksnäringens strategiska utveckling. Delägare i kommunikationsbolaget VisitSweden Svensk Turism AB Ägs av 170 företag och organisationer som representerar tiotusentals företag i hela besöksnäringen inom områdena äta, bo, resa och göra. Verksamhetsområden Forum för besöksnäringens strategiska

Läs mer

Det svenska bytesförhållandets utveckling åren 1998 2012

Det svenska bytesförhållandets utveckling åren 1998 2012 Fördjupning i Konjunkturläget juni 3 (Konjunkturinstitutet) FÖRDJUPNING Det svenska bytesförhållandets utveckling åren Diagram 97 Andelar av total export och import Procent 7 7 Mellan och försämrades det

Läs mer

BILSEMESTERRAPPORTEN 2012

BILSEMESTERRAPPORTEN 2012 BILSEMESTERRAPPORTEN 2012 BILSEMESTER ÄR FRIHET I år firar Stena Line 50 år och därför är vi extra stolta att kunna presentera vår största kartläggning av svenskt resande med bil hittills: Bilsemesterrapporten

Läs mer

FöreningsSparbanken Analys Nr 33 24 november 2005

FöreningsSparbanken Analys Nr 33 24 november 2005 FöreningsSparbanken Analys Nr 33 24 november 2005 God potential för en ökad tjänsteexport De svenska företagen får bättre betalt för sina exporttjänster än för exporten av varor. Under perioden 1995-2004

Läs mer

BUSINESS SWEDENS MARKNADSÖVERSIKT SEPTEMBER 2015. Mauro Gozzo, Business Swedens chefekonom

BUSINESS SWEDENS MARKNADSÖVERSIKT SEPTEMBER 2015. Mauro Gozzo, Business Swedens chefekonom BUSINESS SWEDENS MARKNADSÖVERSIKT SEPTEMBER 2015 Mauro Gozzo, Business Swedens chefekonom 1 Business Swedens Marknadsöversikt ges ut tre gånger per år: i april, september och december. Marknadsöversikt

Läs mer

Svensk försvarsindustri har lyckats väl med uppmaningen att omorientera sig mot export och nya marknader. Framgångskonceptet består i

Svensk försvarsindustri har lyckats väl med uppmaningen att omorientera sig mot export och nya marknader. Framgångskonceptet består i Om SOFF: Säkerhets och försvarsföretagen är en branschorganisation för företag inom säkerhets och försvarsområdet med verksamhet i Sverige. Organisationens syfte är att ur ett branschperspektiv arbeta

Läs mer

MULTINATIONALS IN THE KNOWLEDGE ECONOMY

MULTINATIONALS IN THE KNOWLEDGE ECONOMY MULTINATIONALS IN THE KNOWLEDGE ECONOMY - a case study of AstraZeneca in Sweden CESIS rapport 2008 Martin Andersson, Börje Johansson, Charlie Karlsson och Hans Lööf Rapportens syfte: Vad betyder AstraZeneca

Läs mer

Mötesanteckningar från Livsmedelsindustriseminarium den 15 januari 2014

Mötesanteckningar från Livsmedelsindustriseminarium den 15 januari 2014 1(5) 2014-01-21 Enheten för handel och marknad Mötesanteckningar från Livsmedelsindustriseminarium den 15 januari 2014 Leif Denneberg, Jordbruksverket Leif hälsade alla välkomna till seminariet som var

Läs mer

En studie om konsumenters och handlares kännedom om CE-märket

En studie om konsumenters och handlares kännedom om CE-märket En studie om konsumenters och handlares kännedom om CE-märket Maj 2013 Carin Blom Anna Warberg 2013 HUI RESEARCH AB, 103 29 STOCKHOLM. WWW.HUI.SE. INFO@HUI.SE. 2013 HUI RESEARCH AB, 103 29 STOCKHOLM. WWW.HUI.SE.

Läs mer

EUROPAFÖRBINDELSEN Oslo Göteborg - Europa

EUROPAFÖRBINDELSEN Oslo Göteborg - Europa EUROPAFÖRBINDELSEN Oslo Göteborg - Europa Modern järnväg mellan Oslo och Göteborg på rätt spår. PÅ INITIATIV AV: DNB KPMG Norske Skog Borregaard SPACEGROUP DB International COINCO e.v. MarLife Norsk-Svenska

Läs mer

Konjunkturen i Södermanlands län. Konjunkturläget kv1 2015 Juni 2015

Konjunkturen i Södermanlands län. Konjunkturläget kv1 2015 Juni 2015 Konjunkturen i Konjunkturläget kv1 2015 Juni 2015 Konjunkturläget 2015 kv1 Om rapporten Stockholmsregionen omfattar i denna rapport; Stockholms län, Uppsala län, Gävleborgs län, Västmanlands län, Örebro

Läs mer

Konjunkturen i Örebro län. Konjunkturläget kv1 2015 Juni 2015

Konjunkturen i Örebro län. Konjunkturläget kv1 2015 Juni 2015 Konjunkturen i Konjunkturläget kv1 2015 Juni 2015 Konjunkturläget 2015 kv1 Om rapporten Stockholmsregionen omfattar i denna rapport; Stockholms län, Uppsala län, Gävleborgs län, Västmanlands län, Örebro

Läs mer

Tillväxt och konjunkturer

Tillväxt och konjunkturer Tillväxt och konjunkturer Produktion För att producera krävs: Råvaror Arbetskraft Realkapital och humankapital (mänskliga tekniska kunskaper) Dessa tillsammans kallas för produktionsfaktorerna Bruttonationalprodukten

Läs mer

2012-02-20. Sverige. Kristina Mattsson, Jordbruksverket, Sverige. www.jordbruksverket.se

2012-02-20. Sverige. Kristina Mattsson, Jordbruksverket, Sverige. www.jordbruksverket.se Samhandelen Norge EU sett från Sverige Kristina Mattsson, Jordbruksverket, Sverige STÖD STÖD STÖD TULL TULL 212-2-2 Den svenska bilden av Norges produktion och handel med jordbruks- och livsmedels- produkter

Läs mer

Handelsstudie Island

Handelsstudie Island Handelsstudie Island Juni 2013 Andreas Thörnroos 2013-06-05 Sammanfattning Handelns utveckling totalt Sverige är ett av världens mest globaliserade länder och handeln har en avgörande betydelse för svensk

Läs mer

Marknadsstatistik & Trähusnytt #1 16 januari 2014

Marknadsstatistik & Trähusnytt #1 16 januari 2014 Marknadsstatistik & Trähusnytt #1 16 januari 2014 God Fortsättning! Året 2014 inleddes med en rivstart kring frågor som rör bostadsbyggandet. Under julhelgen uttalade sig flera tunga namn, bland annat

Läs mer

Konjunkturen i Uppsala län. Konjunkturläget kv1 2015 Juni 2015

Konjunkturen i Uppsala län. Konjunkturläget kv1 2015 Juni 2015 Konjunkturen i Konjunkturläget kv1 2015 Juni 2015 Konjunkturläget 2015 kv1 Om rapporten Stockholmsregionen omfattar i denna rapport; Stockholms län,, Gävleborgs län, Västmanlands län, Örebro län och Södermanlands

Läs mer

Midway Alignment of the Bothnian Corridor 2014-09-16

Midway Alignment of the Bothnian Corridor 2014-09-16 Midway Alignment of the Bothnian Corridor 2014-09-16 Ett EU-projekt som skapats för att främja förbindelserna mellan starka, snabbt växande, internationellt betydande regioner som bl.a. behöver en konkurrenskraftig

Läs mer

Tillgänglig turism den snabbast växande marknaden. Lilian Müller Mariehamn, januari 2013

Tillgänglig turism den snabbast växande marknaden. Lilian Müller Mariehamn, januari 2013 Tillgänglig turism den snabbast växande marknaden Lilian Müller Mariehamn, januari 2013 1 Översikt Tillgänglig turism en växande global trend Faktorer som påverkar Tillgänglighet som kvalitetsfaktor i

Läs mer

Investor Brief. INBLICK: Boom för den asiatiska medelklassen

Investor Brief. INBLICK: Boom för den asiatiska medelklassen MEDELKLASSEN I ASIEN NOVEMBER 2015 INBLICK: Boom för den asiatiska medelklassen De senaste decennierna har en rad asiatiska länder tagit ett ekonomiskt tigersprång, vilket kan komma att vända upp och ner

Läs mer

Besök Thailand bortom turiststråken och ta chansen att uppleva en vardag fjärran från din egen i Laos! Resperiod: 14 till 29 mars 2015

Besök Thailand bortom turiststråken och ta chansen att uppleva en vardag fjärran från din egen i Laos! Resperiod: 14 till 29 mars 2015 Res med Plan till Laos och Thailand! Besök Thailand bortom turiststråken och ta chansen att uppleva en vardag fjärran från din egen i Laos! 1 Resperiod: 14 till 29 mars 2015 Resans innehåll Vi reser till

Läs mer

Småbolags export till tillväxtmarknader

Småbolags export till tillväxtmarknader Småbolags export till tillväxtmarknader 2 Om undersökningen Studien är baserad på intervjuer med ca. 570 nyckelpersoner, främst VD:ar, på exporterade företag med följande kriterier: Småföretag:10-49 anställda,

Läs mer

Konjunkturen i Södermanlands län. Konjunkturläget kv2 2015 September 2015

Konjunkturen i Södermanlands län. Konjunkturläget kv2 2015 September 2015 Konjunkturen i Konjunkturläget kv2 2015 September 2015 Konjunkturläget 2015 kv2 Om rapporten Rapporten är utgiven av Stockholm Business Region och publiceras fyra gånger per år. Rapporten omfattar och

Läs mer

Herr ordförande, ärade aktieägare, mina damer och herrar

Herr ordförande, ärade aktieägare, mina damer och herrar Herr ordförande, ärade aktieägare, mina damer och herrar Det är med stor tillfredställelse vi kan konstatera att 2005 blev det bästa året i SWECOs historia, vi slog de flesta av våra tidigare rekord. Jag

Läs mer

Den skandinaviska flygresenären ny rapport från Expedia.se avslöjar hur vi beter oss i luften

Den skandinaviska flygresenären ny rapport från Expedia.se avslöjar hur vi beter oss i luften Pressmeddelande Den skandinaviska flygresenären ny rapport från Expedia.se avslöjar hur vi beter oss i luften Svenskar är mest flygrädda, norrmän tar gärna med egen mat ombord och danskar dricker minst

Läs mer

Hugin & Munin - Weekly Market Briefing 5-2013

Hugin & Munin - Weekly Market Briefing 5-2013 Hugin & Munin - Weekly Market Briefing 5-2013 En god start på året för aktiemarknaderna Januari månad har varit en period med stark kursutveckling på aktiemarknaderna och flera andra tecken visar på att

Läs mer

UTRIKESHANDEL I GÖTEBORGSREGIONEN 2016

UTRIKESHANDEL I GÖTEBORGSREGIONEN 2016 UTRIKESHANDEL I GÖTEBORGSREGIONEN 2016 En region med lång erfarenhet av utrikeshandel Sjöfart och internationell handel har präglat Göteborgsregionen i snart 400 år. Visserligen är varorna inte desamma

Läs mer

Stockholmskonjunkturen Konjunkturläget 2015 kv1 Juni 2015. Photo: Henrik Trygg

Stockholmskonjunkturen Konjunkturläget 2015 kv1 Juni 2015. Photo: Henrik Trygg Stockholmskonjunkturen Konjunkturläget 2015 kv1 Juni 2015 Photo: Henrik Trygg Stockholm utvecklas positivt Konjunkturläget i Stockholm 2015 kv1 Om rapporten Rapporten är utgiven av Stockholm Business Region

Läs mer

ANALYS AV NÄRINGSLIVET I HALLANDS LÄN 2008-2013

ANALYS AV NÄRINGSLIVET I HALLANDS LÄN 2008-2013 ANALYS AV NÄRINGSLIVET I HALLANDS LÄN 2008-2013 Jan Fineman Håkan Wolgast 20150306 QV Reg Halland v5; Sverige förd v 14 EK ALLA FÖRETAG I REGION HALLAND ÅR 2013, 14 475 FÖRETAG MED 66 177 ANSTÄLLDA 2 SIMPLER

Läs mer

Enkät till föräldrar och elever i årskurs 3, 5, 8 och Olsboskolan, vt 2015

Enkät till föräldrar och elever i årskurs 3, 5, 8 och Olsboskolan, vt 2015 Utbildnings- och fritidsförvaltningen Håkan Jansson Enkät till föräldrar och elever i årskurs 3, 5, 8 och Olsboskolan, vt 215 Utbildnings- och fritidsförvaltningen genomförde under februari 215 enkätundersökningar

Läs mer

Hugin & Munin - Weekly Market Briefing 41-2013

Hugin & Munin - Weekly Market Briefing 41-2013 Hugin & Munin - Weekly Market Briefing 41-2013 Makronyheter Den amerikanska skuldnivå präglade finansmarknaderna under förra veckan: Kommer amerikanska politiker verkligen riskera att USA åsidosätter sina

Läs mer

Så gör du din kund nöjd och lojal - och får högre lönsamhet. Tobias Thalbäck Om mätbara effekter av kundnöjdhet

Så gör du din kund nöjd och lojal - och får högre lönsamhet. Tobias Thalbäck Om mätbara effekter av kundnöjdhet Så gör du din kund nöjd och lojal - och får högre lönsamhet Tobias Thalbäck Om mätbara effekter av kundnöjdhet Hög kundnöjdhet ger högre avkastning Företag med hög kundnöjdhet genererar högre avkastning

Läs mer

Underlagsrapport 2. Mål och medel för energipolitiken?

Underlagsrapport 2. Mål och medel för energipolitiken? Underlagsrapport 2 Mål och medel för energipolitiken? Dnr: 2015/046 Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser Studentplan 3, 831 40 Östersund Telefon: 010 447 44 00 Fax: 010 447 44 01

Läs mer

Pengar, tid och ett gott liv 2015

Pengar, tid och ett gott liv 2015 Pengar, tid och ett gott liv 2015 I Sparbankens enkät Pengar, tid och ett gott liv tog vi reda på vad finländarna skulle ändra på i sitt liv om de inte behövde tänka på pengar. Enkäten gjordes sommaren

Läs mer

SVENSKARS ATTITYD TILL INDUSTRIN 2012 RAPPORT 2012-02-14

SVENSKARS ATTITYD TILL INDUSTRIN 2012 RAPPORT 2012-02-14 SVENSKARS ATTITYD TILL INDUSTRIN 2012 RAPPORT 2012-02-14 1 1 Innehåll Om undersökningen 3 Sammanfattning 4 Svensk export 6 Industrins bidrag till BNP 8 Industrisektorns betydelse för Sverige 10 Svensk

Läs mer

Undsökning frihandel och TTIP

Undsökning frihandel och TTIP Undsökning frihandel och TTIP Bakgrund och syfte Ipsos har på uppdrag av Svenskt Näringsliv genomfört en undersökning bland företag som exporterar till eller importerar från USA. Syftet med undersökningen

Läs mer

Fakta 2010. Några korta fakta (Källa: Årsbok för Sveriges kommuner 2010,samt SCB)

Fakta 2010. Några korta fakta (Källa: Årsbok för Sveriges kommuner 2010,samt SCB) Fakta 2010 FAKTA OM ESKILSTUNA KOMMUN 2010 Eskilstuna- den stolta Fristaden Eskilstuna har ett strategiskt läge och en integrerad arbetsmarknad mitt i den expansiva Stockholm-Mälarregionen. Eskilstuna

Läs mer

Enhet: Datum: Starttid: Sluttid: [ ] N/A ( ) Ja (1) ( ) Nej (0) [ ] N/A ( ) Ja (1) ( ) Nej (0) [ ] N/A ( ) Ja (1) ( ) Nej (0)

Enhet: Datum: Starttid: Sluttid: [ ] N/A ( ) Ja (1) ( ) Nej (0) [ ] N/A ( ) Ja (1) ( ) Nej (0) [ ] N/A ( ) Ja (1) ( ) Nej (0) 1 av 5 2012-11-21 18:19 Värdskap Enhet: Datum: Starttid: Sluttid: Besöksinformation 1. Enhetsnamn 2. Ort Välj land och specificera ort i kommentarfältet 3. Land som gästen(erna) reste från Land där mystery

Läs mer

Manus Världskoll-presentation. Svenska FN-förbundet. Uppdaterad 2014-02-04. Bild 1

Manus Världskoll-presentation. Svenska FN-förbundet. Uppdaterad 2014-02-04. Bild 1 Manus Världskoll-presentation Svenska FN-förbundet Uppdaterad 2014-02-04 Bild 1 65 %, en klar majoritet, av alla svenskar tror att mindre än hälften av världens befolkning har tillgång till rent vatten.

Läs mer

Industrin är grunden f

Industrin är grunden f Industrin är grunden f En livskraftig industri är en förutsättning för sysselsättningen, tillväxten och välståndet i landet. Exportintäkterna ger ett mycket stort bidrag till vår handelsbalans. All industriverksamhet

Läs mer

Enkät rörande boende för äldre i Krokoms Kommun

Enkät rörande boende för äldre i Krokoms Kommun Enkät rörande boende för äldre i s Kommun 2015-10-14 I din hand håller du just nu en enkät som vi vill att du skall fylla i. Enkäten är helt anonym och skall endast användas för att få fram önskemål om

Läs mer

ODIN Energi. Fondkommentar november 2015

ODIN Energi. Fondkommentar november 2015 ODIN Energi Fondkommentar november 2015 ODIN Offshore blir ODIN Energi Den 30 november 2015 fusionerades ODIN Maritim in i ODIN Offshore och ODIN Offshore bytte samtidigt namn till ODIN Energi. ODIN Energi

Läs mer

Han har tidigare hjälp mig som praktikant och fungerar bra, duktig och vill lära sig.

Han har tidigare hjälp mig som praktikant och fungerar bra, duktig och vill lära sig. Anställa lärling Postad av Kenta Jonsson - 11 nov 2013 22:08 Hej alla. Är inne på att anställa en lärling. Han har tidigare hjälp mig som praktikant och fungerar bra, duktig och vill lära sig. Just nu

Läs mer

Båtbranschstatistik. Boating Industry Statistics SWEDISH MARINE INDUSTRIES FEDERATION

Båtbranschstatistik. Boating Industry Statistics SWEDISH MARINE INDUSTRIES FEDERATION Båtbranschstatistik Boating Industry Statistics 1994 2003 SWEDISH MARINE INDUSTRIES FEDERATION Segelbåtar Antal Sailboats Units Segelbåtar Värde, MSEK Sailboats Value, MSEK Motorbåtar (inombord) Antal

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL FÖRSKOLAN TROLLSLÄNDAN

VÄLKOMMEN TILL FÖRSKOLAN TROLLSLÄNDAN VÄLKOMMEN TILL FÖRSKOLAN TROLLSLÄNDAN Avdelningar: Bullerbyn Villekulla Saltkråkan Katthult Avdelningarna Förskolan Trollsländan består av fyra avdelningar. Villekulla/Bullerbyn telefon 22 54 22. Katthult/Saltkråkan

Läs mer

Vad vill Moderaterna med EU

Vad vill Moderaterna med EU Vad vill Moderaterna med EU Förstärka Miljö och Fredsfrågan Underlätta för handel Bekämpa internationell brottslighet Varför skall jag som Eksjöbo intressera mig för EU och rösta i EU valet Våra exporterande

Läs mer

Nordic Energy Perspectives

Nordic Energy Perspectives Nordic Energy Perspectives Utvecklingen av Sveriges och Nordens energisystem till 2030 Bo Rydén Profu Projektinriktad forskning och utveckling Profu etablerades 1987 och består idag av ca 20 personer.

Läs mer

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg)

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg) Gruppenkät Du har deltagit i en gruppaktivitet! Det kan ha varit en tjej-/ killgrupp, ett läger eller ett internationellt ungdomsutbyte. Eller så har ni kanske ordnat ett musikarrangemang, skött ett café,

Läs mer

Nyföretagande. Fördelade på industri- respektive tjänstenäringar för vissa kommunområden i Skåne län* Per 1 000 invånare i ålder 16 64 år.

Nyföretagande. Fördelade på industri- respektive tjänstenäringar för vissa kommunområden i Skåne län* Per 1 000 invånare i ålder 16 64 år. 8 Ti l l v ä x t Ti l l v ä x t antal nystartade företag 1990 2005 Per 1 000 invånare i ålder 16 64 år. Källa: ITPS nystartade företag efter näringsgren 2005 Fördelade på industri- respektive tjänstenäringar

Läs mer

Ojämlikheten ökar och minskar

Ojämlikheten ökar och minskar Ojämlikheten ökar och minskar Läget (2015) Trenden Världens tillgångar och inkomster är extremt ojämlikt fördelade över världen. Enligt organisationen Oxfam äger en procent av befolkningen hälften av jordens

Läs mer

GADD Software en introduktion

GADD Software en introduktion GADD Software en introduktion Publik version, September 2013, gaddsoftware.com page 1 Vad är GADD Software? Vårt fokus Beslutsstöd, BI, tillgängligt för alla Retailing och ISV (Independent Software Vendors)

Läs mer