UNDERBARA UNGDOMAR. destruktiva droger

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "UNDERBARA UNGDOMAR. destruktiva droger"

Transkript

1 2012 UNDERBARA UNGDOMAR destruktiva droger

2 INTRODUKTION Denna lärarhandledning är tänkt som ett komplement till kortfilmen Underbara Ungdomar - destruktiva droger. Såväl filmen som handledningen är tänkt att ha som utgångspunkt för en diskussion runt ungdomars syn på droger, främst cannabis. SÅ FUNKAR DET På varje sida visas en bildruta ur filmen, plus vid vilken tidpunkt i filmen som rutan visas. Det gör det lätt att snabbspola fram till aktuell ruta om man vill välja ett särskilt ämne att diskutera eller uppmärksamma. På varje sida finns också en kommentar till den valda bildrutan. Kommentaren består av fakta, men ibland också av en förklaring till det som händer i filmen. Precis som i verkliga livet kan vissa detaljer verka helt ofarliga eller oviktiga vid första anblick, men de kan spela stor roll för vad som händer under exempelvis en kväll på en fest. Slutligen innehåller varje sida också förslag på frågor att diskutera i klassen: att få ventilera olika åsikter kan ibland vara mer konstruktivt än faktagranskning för att få ungdomar att skaffa sig en egen ståndpunkt i frågan runt droganvändning. FAKTABAKGRUND Filmen bygger på intervjuer med gotländska ungdomar och föräldrar, samt fakta och intervjuer från och med personal från Ungdomsgruppen, Alkohol- och drogrådgivningen och Polisen på Gotland. Till detta kommer fakta från CAN.se, Drogportalen.se, Haschguiden.se, "Skador av hasch och marijuana" av Jan Ramström, Hjärnguiden.se samt material från Folkhälsoinstitutet. Eftersom filmens syfte är att starta en debatt runt användandet av cannabis, har många olika händelser lagts in under filmens enda kväll. Inget av det som visas i filmen är dock påhittat, utan grundar sig på erfarenheter från gotländska ungdomar i åldrarna år. För ytterligare diskussionsmaterial, se Tomatteaterns föreställning om unga och droger. Föreställningen är 11 minuter lång och finns tillgänglig på Regions Gotlands hemsida: OBSERVERA: Alla som förekommer i filmen och på handledningens bilder är skådespelare, och skall inte förknippas med de fakta som diskuteras.

3 VEM ANVÄNDER CANNABIS? I princip finns det ingenting som pekar ut någon som "typisk cannabisanvändare". Cannabis används av vuxna och ungdomar oavsett familjebakgrund, utbildningsnivå eller kön. Många ungdomar räknar inte cannabis som narkotika över huvud taget, mycket för att effekterna av drogen för de allra flesta i början kan upplevas som positiva. Och det anses, som sägs i filmen, vara mindre ofräscht än alkohol. Många ungas bild av en narkotikamissbrukare är den av någon som injicerar heroin på en smutsig toalett någonstans. Den bilden skiljer sig oerhört mycket från att "festa till det lite extra" med en spliff (marijuanacigarett) på en fest. Men cannabis är narkotika. De allra flesta som röker marijuana ser drogen som ofarlig, ofta med hänvisning till medicinsk användning i USA, och coffee-shops i Holland. Men oavsett varför man använder det, så påverkar cannabis flera mycket viktiga och känsliga områden i hjärnan, områden som bl.a. sköter om mental mognad och förmågan att förstå logiska resonemang. För trots de ibland positiva upplevelserna i början, påverkar cannabis hjärnan från det första bloss man tar. Effekterna kommer smygande, och en av de första saker som påverkas är förmågan att bedöma sig själv och sitt eget beteende. Vilka är det som röker cannabis? Om du använder cannabis, varför gör du det? Om du tillhör majoriteten som inte använder droger: vad är ditt skäl för att låta bli?

4 TID: 00:18 VANLIGA FÖRDOMAR Min hjärna måste vara speciell, för jag känner inte alls av att jag röker på Jag blir bara gladare och smartare Det är mindre farligt än alkohol Det är ett bra sätt att festa till det lite extra på Jag kan sluta när jag vill Varför använda något som inte "fungerar"? Varför använda farliga substanser över huvud taget? Vad saknas i verkligheten, så att man tar till droger för att göra livet "bättre"?

5 TID: 00:44 HUR FÅR MAN TAG PÅ DROGERNA? Idag är det enligt somliga lättare för ungdomar att få tag på cannabis än alkohol till en fest. Gotland är tidvis självförsörjande på odlad cannabis, och försäljningen marknadsförs via sms, kontakter eller facebook. Vid en handuppräckning bland 900 gotländska ungdomar i åk 9 och åk 1+2 på gymnasiet uppgav mer än en tredjedel att de visste hur de skulle få tag på cannabis. Priset varierar, men runt 100 kronor per gram uppger ungdomarna är "normalpris". Och den vanliga åtgången för en kväll räknas till 2-5 gram för en person. Ingen av de ungdomar som i intervjuer säger sig ha använt cannabis regelbundet anser att de begår ett brott när de "delar" cannabis med andra. Hur många i klassen känner till något sätt att skaffa cannabis? Vad kostar det nu? Hur finansierar man det?

6 TID: 01:01 DET OLAGLIGA Cannabis är narkotika. Det är olagligt att både använda, inneha och att sälja. Om man grips misstänkt för cannabisinnehav genomförs först en s.k. avvisitering: två poliser går tillsammans grundligt igenom den misstänktes kläder, väska och fickor. Därefter får man lämna ett urinprov för kontroll om drogpåverkan. Om man är under 18 tas kontakt med föräldrarna och sociala myndigheter. Straffet för innehav varierar från dagsböter till fängelse. En påföljd man sällan känner till är att lämplighetstillståndet för att övningsköra kan påverkas om man är dömd för innehav av cannabis. Oavsett vad man tycker om legalisering av cannabis, så är det olagligt i Sverige idag. Vad tycker ni är det bästa sättet att motverka spridningen av droger?

7 TID: 01:13 POLIS OCH ANDRA VUXNA Polisen, skol- och fritidspersonal och socialtjänsten på Gotland bedriver ett massivt arbete för att skydda unga människor mot droger och de skador och risker för att utsättas för brott som drogerna medför. Det är ett arbete som kräver engagemang, tålamod och envishet, men också lyhördhet och empati. Tyvärr har många ungdomar idag fortfarande åsikten att polis och socialtjänst vill "sätta dit" ungdomar och skvallra för föräldrar och skola om ungdomars drogmissbruk. Så hur gör man kontakten mellan polis/socialtjänst och ungdomar bättre? På vilket sätt vill du att socialtjänst och polisen agerar när det gäller ungdomar och droger? Vilka vuxna har du förtroende för? Hur bemöter du vuxna som vill diskutera droger? Varför?

8 TID: 01:20 SÄKERHET Vägen från odling till köpare har oftast många mellanhänder. Och ingen säljer narkotika för att vara snäll eller schysst- det handlar om pengar. Och om man blandar in ett annat ämne i en försäljningsdos kan man spara pengar. Om man tar emot droger från någon - hur kan man vara säker på vad som finns i? Även om du känner den som säljer drogen till dig- känner du den som han köpte den av?

9 TID: 01:35 VAD ÄR DEN FÖRSTA UPPLEVELSEN NÄR MAN RÖKER PÅ? Cannabisruset upplevs som mycket olika för olika personer, eftersom det förhöjer det stämningsläge man är i när man tar drogen. Effekten kommer efter ca 2-15 minuter om man röker drogen i en cigarett. I början kan man bli gladare, fnittrig, och förmågan att reagera och koncentrera sig ökar kortvarigt. Tidsuppfattningen påverkas, och en minut kan uppfattas som mycket längre. Ruset håller i sig 2-3 timmar, men kan för vissa personer vara i upp till 15 timmar. Hur påverkar cannabis hjärnan? Vad kan bieffekterna av ruset bli? Har ni egen erfarenhet?

10 TID: 01:47 HUR UPPLEVER FÖRÄLDRAR BARNENS CANNABISBRUK? Oftast känner föräldrar inte till sina barns missbruk förrän barnet kommer i kontakt med polisen eller Ungdomsgruppen som i sin tur kontaktar den unges familj. Mamman i filmen bygger på en verklig gotländsk kvinna vars son började med cannabis när han var tolv. I dag är sonen runt tjugo, och hon kämpar fortfarande för att sonen skall bli drogfri. Och hon är långt ifrån ensam. Bakom varje missbrukande ung vuxen finns det föräldrar, syskon och vänner som också påverkas. Hur skulle du reagera om ett syskon började använda droger? Vad skulle du göra? Hur tror du mamman i filmen känner sig? Vad skulle du ha sagt till henne- hur skulle hon agerat för att hjälpa sin son? Vem har ansvaret när unga människor använder droger?

11 TID: 02:30 HÄNSYN En av effekterna av cannabisrökning är att omdömet och förmågan till hänsyn minskar. Att ex. filma någon på en fest och sedan lägga ut bilderna på nätet kan vara direkt kränkande, även om det upplevs som "roligt" i stunden. Självklart gäller detta även bilder som tagits i nyktra sammanhang! Vad är privat?

12 TID: 02:40 TECKEN PÅ CANNABISBRUK Fysiska tecken på att någon är akut påverkad är röda ögon, ljuskänslighet, svårt med koncentration och uppmärksamhet, ökad pratsamhet, fnittrighet eller inåtvändhet. Andra varningstecken är om någon har på sig bitar av metallfolie, trasiga cigarettpaket ( bitar av paketet kan användas som filter i de hemgjorda cigaretterna), cigarettpapper, redlinepåsar ( små återförslutningsbara plastpåsar med ett rött streck på) pappersbitar vikta till kuvert... Marijuana påminner om oregano till utseendet, och blandas ut med vanlig tobak till en cigarett. Humörsvängningar, byte av umgänge, tillslutenhet och tecken på dåligt samvete: allt detta kan vara tecken på att en ung människa använder droger, MEN det kan också vara en del av tonårsperioden, så: Skulle du känna igen en person som var påverkad av cannabis? Är det ok att föräldrar kollar ens väska om de tror att man använder droger? Hur skulle du uppleva det om dina föräldrar eller någon annan trodde att du använde narkotika?

13 TID 02:53 HUR BÖRJAR MAN RÖKA CANNABIS? Ofta vet de flesta unga människor att cannabis är en drog som är både farlig och olaglig. Trots det ökar cannabisanvändandet bland unga i Sverige. Så varför är det så många som provar på mot bättre vetande? En anledning, förutom att det är lätt att få tag på, är alkohol. Alkohol försämrar omdömet och kan göra det svårare att stå emot grupptryck på en fest där andra röker marijuana. En annan förklaring kan vara att det är en drog som är lätt att få i sig: om man kan röka en vanlig cigarett, kan man röka cannabis. Därför är det oerhört viktigt att arbeta aktivt för att unga inte börjar röka, eller konsumerar alkohol. Hur säger man nej till droger? Vad gör jag om en av mina kompisar börjar använda droger? Vad är det värsta som kan hända om man säger nej till droger? Vad är det värsta som kan hända om man använder droger? Hur många i klassen har rökt en vanlig cigarett?

14 TID: 03:05 SOCIAL SAMMANHÅLLNING En del ser cannabisrökning som en del av ett socialt umgänge, vilket gör det svårt att tacka nej till. En av effekterna av röken är också att man till en början känner sig mer öppen, social och kompetent än när man är nykter. Men: de flesta ungdomar använder inte cannabis alls, och de har roligt och umgås ändå. Diskussionsfråga: Hur hanterar du om någon börjar röka på på en fest hemma hos dig? Hur umgås du med dina vänner?

15 TID 03:13 MINNE För en del personer innebär användandet av cannabis att man råkar ut för minnesluckor. Man minns helt enkelt inte vad man varit med om under ruset... Hur skulle du uppleva att tappa bort flera timmar av ditt liv?

16 TID: 03:25 VEM FASTNAR I MISSBRUK? De flesta som någon gång prövar cannabis, avslutar sitt användande, och återhämtar sig från bieffekterna. Men en del gör det inte. Detta beror bl.a. på att cannabis innehåller THC - tetrahydrocannabinol. THC är en av drygt 400 olika kemiska substanser som finns i cannabis. Det är ett lugnande medel vilket bl.a. innebär att när drogen går ur kroppen kan användaren uppleva stark ångest. THC är fettlösligt, vilket betyder att ämnet lagras i kroppens fettvävnad, och kan finnas kvar och påverka hjärnan i flera veckor efter ett användningstillfälle. Om man röker marijuana 3-4 gånger i veckan under 6 månader har man försatt sig i ett kroniskt akut rus, som ger allvarliga biverkningar när man försöker sluta. Enligt Rådgivningsbyrån i Lund fortsätter ca 35% av de som prövar cannabis med andra droger. Det är svårt att avgöra när någon är fast i ett cannabismissbruk, eftersom det skiljer så mycket från person till person. Men när man längtar efter upplevelsen av ruset, när närminnet börjar påverkas och man får problem med att klara sin vardag: då har behovet av drogen tagit över så mycket att man talar om ett missbruk. Hos en del kommer den här reaktionen tidigare än andra, så det finns ingen "säkerhetsgräns". Vad är ett missbruk? Vem kan drabbas?

17 TID 03:46 FYSISKA REAKTIONER Under ruset kan man drabbas av något som kallas the munchies. Det betyder att man blir extra sugen på sötsaker. Detta beror till viss del på att hjärnans system för reglering av hungerkänslor störs, men också på att smakupplevelserna förstärks under ruset. Suget efter sötsaker eller mat kan hålla i sig även efter ruset försvunnit. Hos en del unga vanerökare har detta lett till störningar i ätbeteendet. En vanlig fysisk reaktion, framförallt hos dem som är ovana rökare, är illamående, ångest och huvudvärk, liksom svårigheter att koordinera kroppsrörelser.

18 TID 04:06 Replik: "...Man ser en tjej i bakgrunden på en fest, men hinner inte prata med henne... Och tre år senare stoppar man en bil, och känner igen tjejen som sitter inklämd mellan två fulla killar i baksätet.. Det känns svårt." ATT ARBETA MOT DROGER Hos de vuxna som intervjuats till filmen finns en stark oro, en ilska mot dem som levererar droger, och ibland en känsla av hopplöshet. Cannabisanvändandet ökar bland unga, och tillgången till drogen är tyvärr god. Den säljs inte bara från person till person, utan också via nätet, vilket också ökar riskerna för att ungdomarna ska få i sig något de inte känner till. Men den dominerande känslan hos dem som arbetar med de unga är viljan att stoppa cannabisanvändandet. Uppmaning till föräldrar: Bry er! Sätt gränser! Var besvärliga! Uppdatera era kunskaper! Kommunicera, använd telefon, chatt och facebook! Diskussionsfråga: Hur skulle det kännas att arbeta som polis, eller på Ungdomsgruppen? Hur skulle du se på ungdomar och droger om det var ditt jobb att hantera det, varje dag?

19 TID: ATT LJUGA OM DROGER Eftersom marijuana, hasch och annan narkotika är olagligt sker användandet i hemlighet. Samtidigt kan det hända saker under exempelvis en fest, som man hade behövt tala med en vuxen om. Hur mycket berättar ni för vuxna om det som händer i era liv? Varför? Hur känns det/skulle det kännas att ljuga för sina föräldrar om ex. en olycka som skett under en fest? Vad skulle hända om man talade om för en kompis föräldrar att kompisen använde droger?

20 TID: 04:38 DEHYDRERING Det ungdomarna gör på filmen kallas för dehydrering. Det innebär i korthet att man överdoserar c- vitamin i tron att det skall få kroppen att göra sig av med spåren av cannabisen så fort som möjligt. Detta gör man för att bl.a. undvika att lämna ett positivt urinprov om man grips av polisen. En rekommenderad dos är ett helt rör c-vitamin brustabletter intagna vid ett enda tillfälle. Att man kan överdosera c-vitamin har ingen av de ungdomar som intervjuats till filmen tänkt på. Oavsett om dehydrering fungerar eller inte, tar det inte bort de skador som cannabisruset lämnat på hjärnan. Diskussionsfråga: Om man vet att något är olagligt, varför gör man det då?

21 TID: 04:57 VEM SKA TRÖSTA MAMMA? ( eller pappa!) Det man gör på en fest är självklart något man inte räknar med ska påverka någon annan. Att pröva på olika saker är spännande och lärorikt, och hör till när man är ung. MEN: vissa saker får konsekvenser även för andra. Om man är anhörig till någon som använder droger, finns det i dag en anhörigförening, AMD Gotland, Anhöriga mot Droger på Gotland. Till dem kan man vända sig för hjälp och stöd. Som ungdom kan man också ta kontakt med Ungdomsgruppen, Alkohol- och drogrådgivningen, skolans kurator, Tryggve- ett projekt för unga vars föräldrar använder droger, eller sin lärare. Ett bra tips är att inte bara prata med kompisar och vänner - ibland behövs vuxna som stöd och hjälp. Hur kan man hjälpa dem som har vänner eller släktingar som missbrukar? När ska man söka hjälp?

22 TID:05:10 Replik: " Jag vill veta att han älskar mig, men han behöver röken mer..." KÄNSLOR OCH ANSVAR Flickan uppe till höger är kär i en kille, men hon vet att han sitter fast i sitt missbruk. Tjejen nederst i bild äger lägenheten som festen hålls i. Hur bryter man sig loss från en destruktiv relation? Hur håller man sig drogfri när den man älskar eller beundrar använder? Hur stoppar man en fest som går över styr? Hur kan jag hindra narkotikaförsäljning?

23 TID: PSYKISKA EFFEKTER När THC halten i blodet minskar kan man drabbas av ångest och panikattacker. Under en sådan attack kan man må mycket psykiskt dåligt. Om man är känslig för påverkan kan man drabbas av en cannabispsykos, något som kan vara från några dagar upp till flera veckor, och medför behov av sjukhusvård. En utredning från Folkhälsoinstitutet räknar med att risken är 1/10 att man någon gång drabbas av en cannabisutlöst psykos eller förvirring vid regelbunden användning av drogen. Folkhälsoinstitutet och Karolinska institutet har också funnit att intag av cannabis ökar risken för självskadebeteende och/eller självmord.

24 TID: NEDSATT OMDÖME Tjejen i filmen får en spliff av en kille, senare på kvällen drar han med henne in i ett rum. En effekt av att röka på är att omdömesförmågan påverkas negativt. Man får bl.a. svårare att göra riskbedömningar: cannabisrökningen medför p.g.a. detta ökad risk för att utsättas för, eller begå, brott. Om du skulle se detta på en fest, vad skulle du göra? OM det nu är så att hon råkar illa ut - hur kommer hon att bemötas av de andra ungdomarna? Om hon blir utsatt för en våldtäkt, till exempel- spelar det någon roll att hon var påverkad och inte kunde förutse vad som skulle hända? Och skulle hon följt med den här killen om hon varit opåverkad? Och killen som ger henne spliffen- vilket ansvar har han? Killen som ger henne spliffen är dessutom gängets "kran", dvs den som försett dem med drogen. Spelar det in i om man gör något åt situationen eller inte? Observera att i lagens ögon är hon ett offer oavsett om hon är nykter eller ej.

25 TID: ALKOHOL, CANNABIS OCH BILKÖRNING Att blanda alkohol och cannabis förhöjer effekterna av båda drogerna. Att till exempel köra bil med en blandning av alkohol och cannabis i kroppen ökar riskerna för att råka ut för en olycka upp till 15 gånger. Att köra bil med "enbart" cannabis i kroppen är minst lika riskfyllt (och olagligt) som att köra påverkad av alkohol. Det går inte att avgöra vilken drog som är farligast i trafiken - både alkohol och cannabis påverkar uppmärksamheten, koordinationen, koncentrationen och omdömet. Kör nyktert! Vad tror ni är farligast - alkohol eller cannabis?

26 TID: VEM TAR HAND OM DIG NÄR FESTEN ÄR SLUT? Om något skulle gå riktigt illa under ett rus, behöver man hjälp. Och även om man har bra vänner, är det inte säkert att de är närvarande, eller är fysiskt eller psykiskt kapabla att ge hjälp om det skulle behövas. En ung person som påträffas påverkad kan tas om hand, och kan köras antingen till sjukhus eller till polisen för tillnyktring. I båda fallen kontaktas den omhändertagnes familj. Vet du hur du ger första hjälpen åt någon? Kan du hantera någons panikångest? Vem kontaktar du i en nödsituation?

27 TID: ATT RÖKA PÅ KANSKE MAN GÖR IHOP- MEN MAN TÄNDER AV ENSAM Oavsett om man prövat marijuana eller hasch i sällskap med någon annan, får man alltid ta konsekvenserna ensam. En vanlig reaktion vid avtändning är ångest, paranoia i form av förföljelsemani, skakningar och yrsel. Det är också vanligt med ihållande trötthet. Under avtändningen är man också närmare sina psykiska gränser, och mer lättpåverkad för saker som kan verka skrämmande.

28 TID: ANDRA RISKER Att använda cannabis kan medföra att förmågan till självreflektion hämmas. Den mentala mognadsprocessen kan hämmas eller stanna upp, Nivån av testosteron minskar, Sexlusten försämras, Menscykeln kan rubbas, Förmågan till inlärning och logiskt tänkande försämras, Koncentrationsförmågan sätts ner, Röken från en cannabiscigarett innehåller minst 50 % fler cancerframkallande ämnen än röken från vanliga cigaretter, Risken för att råka ut för en psykos ökar med % beroende på hur mycket av drogen man använder, Dagligt bruk av cannabis ger 5 gånger så stor risk för en person att drabbas av depressionsoch ångestsjukdomar.

29 TID: MÄNSKLIG KONTAKT En av effekterna av långvarigt cannabisbruk är oförmåga att uttrycka känslor, och att kunna knyta an till andra.

30 TID: OCH SEDAN? När ruset släpper är ingenting förändrat i verkligheten. Då är risken stor att man söker en ny kick, en tillfällig flykt igen. Antingen genom cannabis, eller genom en annan drog. Men jakten på att få återuppleva den " första gången" är evig - hjärnan vänjer sig, och kommer att kräva mer av drogen för att upplevelsen skall likna föregående gång... Diskussionsfråga: Är det värt det?

- risker och konsekvenser

- risker och konsekvenser Filmfakta Ämne: Idrott och hälsa, Biologi, ANDT Ålder: Från 13 år (H, Gy) Speltid: 17 minuter Svenskt tal med svensk text som tillval Producent: Kunskapsmedia AB, 2012 Inlärningsmål - Att ungdomarna lär

Läs mer

Ungdomar och rikstagande. Hur rustar jag mig som förälder?

Ungdomar och rikstagande. Hur rustar jag mig som förälder? Ungdomar och rikstagande Hur rustar jag mig som förälder? Obalans mellan olika hjärnområdens mognad Känslor, drifter och kognitiva funktioner mognar tidigt Kontrollerande funktioner mognar sent Ta risker

Läs mer

Lyssna, stötta och slå larm!

Lyssna, stötta och slå larm! För barn Lyssna, stötta och slå larm! - när en kompis utsätts för övergrepp Stötta Det är alltid vuxnas ansvar att skydda barn och ungdomar mot sexuella övergrepp, men du som kompis kan göra mycket för

Läs mer

+ + <Löpnummer> KUPOL en studie om skolmiljöns betydelse för ungdomars hälsa SAMPLE ENKÄT TILL ELEV I ÅRSKURS 7. kupolstudien.

+ + <Löpnummer> KUPOL en studie om skolmiljöns betydelse för ungdomars hälsa SAMPLE ENKÄT TILL ELEV I ÅRSKURS 7. kupolstudien. KUPOL en studie om skolmiljöns betydelse för ungdomars hälsa ENKÄT TILL ELEV I ÅRSKURS 7 kupolstudien.se Vad är Kupol? Unga människor i Sverige, särskilt tjejer, mår allt sämre psykiskt. Därför ska

Läs mer

INFORMATIONSFOLDER OM CANNABIS, SPICE OCH NÄTDROGER

INFORMATIONSFOLDER OM CANNABIS, SPICE OCH NÄTDROGER INFORMATIONSFOLDER OM CANNABIS, SPICE OCH NÄTDROGER Till dig som förälder. Detta är ett faktablad om cannabis, spice och nätdroger. CANNABIS Cannabis är ett samlingsnamn för marijuana, hasch och hascholja

Läs mer

Vem ska ta snacket med din tonåring om TOBAK, ALKOHOL och NAKOTIKA DU eller LANGAREN?

Vem ska ta snacket med din tonåring om TOBAK, ALKOHOL och NAKOTIKA DU eller LANGAREN? Vem ska ta snacket med din tonåring om TOBAK, ALKOHOL och NAKOTIKA DU eller LANGAREN? Vartannat år genomförs en drogvaneenkät på Gotland bland elever i grundskolans årskurs 9 Syftet: Följa utvecklingen

Läs mer

Drogvaneundersökning Åre Kommun Vårterminen 2011

Drogvaneundersökning Åre Kommun Vårterminen 2011 Drogvaneundersökning Åre Kommun Vårterminen 2011 Drogvaneundersökning Åre Kommun Vårterminen 2011 Översikt Totalt antal svar 194 Filter Hur gammal är du? är lika med 16 år (född 1995) Resulterande svar

Läs mer

Drogvaneundersökning Åre Kommun Vårterminen 2011

Drogvaneundersökning Åre Kommun Vårterminen 2011 Drogvaneundersökning Åre Kommun Vårterminen 2011 Drogvaneundersökning Åre Kommun Vårterminen 2011 Översikt Totalt antal svar 194 Filter Hur gammal är du? är lika med 18 år (född 1993) Resulterande svar

Läs mer

Föräldramöte i Kramfors skolor. Material med frågor och svar att användas på föräldramöten från förskola till åk 9 ÅK7-ÅK9

Föräldramöte i Kramfors skolor. Material med frågor och svar att användas på föräldramöten från förskola till åk 9 ÅK7-ÅK9 Material med frågor och svar att användas på föräldramöten från förskola till åk 9 Läs igenom frågan, tillsammans eller var för sig. Välj det svar du tycker passar dig bäst eller eget alternativ. Lägg

Läs mer

Kupol en studie om skolmiljöns betydelse för ungdomars psykiska hälsa

Kupol en studie om skolmiljöns betydelse för ungdomars psykiska hälsa Kupol en studie om skolmiljöns betydelse för ungdomars psykiska hälsa ENKÄT TILL ELEV I ÅRSKURS 8 kupolstudien.se Vad är Kupol? Unga människor i Sverige mår allt sämre psykiskt. Därför försöker en forskargrupp

Läs mer

Övning: Dilemmafrågor

Övning: Dilemmafrågor Övning: Dilemmafrågor Placera föräldrarna i grupper med ca 6-7 st/grupp. Läs upp ett dilemma i taget och låt föräldrarna resonera kring tänkbara lösningar. Varje fråga kan även visas på OH/ppt samtidigt,

Läs mer

Söderslättsgymnasiets studentvecka. Bakgrund - tidigare års studentveckor Elevmedverkan Ansvar

Söderslättsgymnasiets studentvecka. Bakgrund - tidigare års studentveckor Elevmedverkan Ansvar Söderslättsgymnasiets studentvecka Bakgrund - tidigare års studentveckor Elevmedverkan Ansvar Om Festmetoden Film och webbplats som Alkoholkommittén lanserade 2005. Riktad till unga vuxna i åldern 18-25

Läs mer

1 Är du flicka eller pojke? Flicka. Vilken månad är du född? 3 Vilket år är du född? 1993 eller tidigare. 4 I vilket land är du född?

1 Är du flicka eller pojke? Flicka. Vilken månad är du född? 3 Vilket år är du född? 1993 eller tidigare. 4 I vilket land är du född? 1 Är du flicka eller pojke? Flicka Pojke 2 Vilken månad är du född? Januari Februari Mars April Maj Juni Juli Augusti September Oktober November December 3 Vilket år är du född? 1993 eller tidigare 1994

Läs mer

Skolelevers drogvanor 2007

Skolelevers drogvanor 2007 Skolelevers drogvanor 2007 - en enkätstudie i årskurs 9 och gymnasiets årskurs 2 Hanna Mann och Maria Selway Alkohol- och drogförebyggande samordnare Ängelholms kommun DROGVANOR I ÅRSKURS 9 4 TOBAK 4 Rökning

Läs mer

Orolig för ett barn. vad kan jag göra?

Orolig för ett barn. vad kan jag göra? Orolig för ett barn vad kan jag göra? Rädda Barnen 2016 Formgivning: Rädda Barnen Foto: Oskar Kullander Upplaga: 4 000 ex Artikelnummer: 11505 ISBN: 978-91-7321-366-0 Barn i utsatta situationer behöver

Läs mer

Utvärdering av föräldrakurs hösten 2013

Utvärdering av föräldrakurs hösten 2013 Utvärdering av föräldrakurs hösten 2013 - Har du verktyg för att bemöta din oroliga och nedstämda tonåring? Föräldrakursen oro/nedstämdhet är ett samarbete mellan Råd & stöd, Gamla Uppsala familjeenhet

Läs mer

Övning 1: Vad är självkänsla?

Övning 1: Vad är självkänsla? Självkänsla Inledning OBS! Hela föreläsningen ska hålla på i 45 minuter. Samla gruppen och sitt gärna i en ring så att alla hör och ser dig som föreläsare. Första gången du träffar gruppen: Föreläsaren

Läs mer

www.viljaforlag.se Svara på frågorna/diskutera med dina klasskamrater när du har läst kapitlet!

www.viljaforlag.se Svara på frågorna/diskutera med dina klasskamrater när du har läst kapitlet! ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN SOM Svara på frågorna/diskutera med dina klasskamrater när du har läst kapitlet! Kapitel 1 1. Jim och Amir studerar på en folkhögskola. Vet du vad en folkhögskola är? Vad är

Läs mer

Drogenkät 2002 Kalmar kommun år 8.

Drogenkät 2002 Kalmar kommun år 8. 00-0- Drogenkät 00 Kalmar kommun år. Undersökningen bygger på inlämnade svar av sammanlagt elever i år i Kalmar kommun. Det ger en svarsfrekvens på %. Utav dessa elever är 0 flickor och pojkar. Samma undersökning

Läs mer

Barn på sjukhus FÖRBEREDELSETIPS FRÅN BARN- OCH UNGDOMSSJUKVÅRDEN, SUS

Barn på sjukhus FÖRBEREDELSETIPS FRÅN BARN- OCH UNGDOMSSJUKVÅRDEN, SUS Barn på sjukhus FÖRBEREDELSETIPS FRÅN BARN- OCH UNGDOMSSJUKVÅRDEN, SUS Du är tryggheten Att vara ett stöd och en lugn, trygg punkt för ditt barn är om möjligt ännu viktigare när barnet hamnar på sjukhus.

Läs mer

Verktyg för Achievers

Verktyg för Achievers Verktyg för Achievers 2.5. Glöm aldrig vem som kör Bengt Elmén Sothönsgränd 5 123 49 Farsta Tel 08-949871 Fax 08-6040723 http://www.bengtelmen.com mailto:mail@bengtelmen.com Ska man kunna tackla sina problem

Läs mer

Ersängskolans förebyggande arbete mot droger

Ersängskolans förebyggande arbete mot droger Polisutbildningen vid Umeå universitet Höstterminen, 2004 Moment 4 Fördjupningsarbete Rapport nr. 83 Ersängskolans förebyggande arbete mot droger Författare: Sammanfattning Ungdomars inställning till droger

Läs mer

LIV & HÄLSA UNG 2014. Örebro län och kommunerna i västra länsdelen Länsdelsdragning Karlskoga och Degerfors 2014-11-20

LIV & HÄLSA UNG 2014. Örebro län och kommunerna i västra länsdelen Länsdelsdragning Karlskoga och Degerfors 2014-11-20 Fokus skolår 7, 9 och 2 gymn med och utan funktionsnedsättning LIV & HÄLSA UNG 2014 Örebro län och kommunerna i västra länsdelen Länsdelsdragning Karlskoga och Degerfors 2014-11-20 Josefin Sejnelid, utredningssekreterare

Läs mer

Vem ska ta snacket med din tonåring om TOBAK, ALKOHOL och NAKOTIKA

Vem ska ta snacket med din tonåring om TOBAK, ALKOHOL och NAKOTIKA Vem ska ta snacket med din tonåring om TOBAK, ALKOHOL och NAKOTIKA DU eller LANGAREN? Vart annat år genomförs en drogvaneenkät på Gotland bland eleverna i grundskolans åk 9 Syftet: Följa utvecklingen Underlag

Läs mer

När livet gör oss illa Mitt i vardagen inträffar händelser som vänder upp och ned på tillvaron!

När livet gör oss illa Mitt i vardagen inträffar händelser som vänder upp och ned på tillvaron! När livet gör oss illa Mitt i vardagen inträffar händelser som vänder upp och ned på tillvaron! Om sorg Att mista en livskamrat, en förälder, ett barn eller en nära vän är en av livets mest omvälvande

Läs mer

7 steg från lagom till världsklass - 7 tips som berikar Ditt liv

7 steg från lagom till världsklass - 7 tips som berikar Ditt liv 7 steg från lagom till världsklass - 7 tips som berikar Ditt liv Lagom är bäst, eller? Om vi säger något tillräckligt ofta tenderar det ju att bli sant, eller hur? Jag gissar att Du, mer eller mindre medvetet,

Läs mer

Copyright 2007 Human Excellence, all rights reserved

Copyright 2007 Human Excellence, all rights reserved Copyright 2007 Human Excellence, all rights reserved Personligt Mästerskap - Träningsjournal. Samtliga åtta program som ingår i Personligt Mästerskap är cirka 20 minuter långa. De innehåller alla samma

Läs mer

Vem kan man lita på? Droger på nätet Västerås/ Eskilstuna 23-24 September

Vem kan man lita på? Droger på nätet Västerås/ Eskilstuna 23-24 September Vem kan man lita på? Droger på nätet Västerås/ Eskilstuna 23-24 September Om undersökningen Attitydundersökning kring ungas förtroende för olika källor. Genomfördes genom telefonintervjuer i mars 2014.

Läs mer

Manus: Tredje bildspelet handlar om kroppen och rörelse. Alla vet säkert att det är bra för våra kroppar att få röra på sig.

Manus: Tredje bildspelet handlar om kroppen och rörelse. Alla vet säkert att det är bra för våra kroppar att få röra på sig. Pedagogens manus till BILDSPEL 3 KROPPEN OCH RÖRELSE 1. Manus: Tredje bildspelet handlar om kroppen och rörelse. Alla vet säkert att det är bra för våra kroppar att få röra på sig. 2. Manus: Från 12 års

Läs mer

Till dig som har en tonåring i Sundbyberg. FOTO: Susanne Kronholm

Till dig som har en tonåring i Sundbyberg. FOTO: Susanne Kronholm Till dig som har en tonåring i Sundbyberg FOTO: Susanne Kronholm Förord Hej, Den här foldern riktar sig till dig som har en tonåring i din närhet. Du kanske är förälder, vårdnadshavare eller är en annan

Läs mer

Tio frågor om alkohol, narkotika, doping och sex

Tio frågor om alkohol, narkotika, doping och sex Tio frågor om alkohol, narkotika, doping och sex Enkätundersökning om studenters kunskaper och attityder Jan Johansson, Högskolan Jönköping Therese Rostedt, Landstinget i Jönköpings län 2014-05-21 Innehållsförteckning

Läs mer

Text & Musik Hans Isacsson. Emma Mobbare En tuff tjej som mår dåligt. Elak.

Text & Musik Hans Isacsson. Emma Mobbare En tuff tjej som mår dåligt. Elak. Rädda Ana Text & Musik Hans Isacsson En pjäs byggd på några av FN,s barnartiklar. Skriven på beställning av Rädda Barnen i Motala 1999 inför 10-års dagen av Barnkonventionens tillkomst år 1989 Barnens

Läs mer

God morgon Z, Hoppas du kunnat sova. Det blev ju litet jobbigt igår, och jag tänkte att jag kanske kan försöka förklara hur jag ser på det som hände och på hur vi har det i ett brev. Jag gissar att du

Läs mer

Inledning. Övning 1: Frågestund

Inledning. Övning 1: Frågestund Kamratskap Inledning OBS! Hela föreläsningen ska hålla på i 45 minuter. Samla gruppen och sitt gärna i en ring så att alla hör och ser dig som föreläsare. Första gången du träffar gruppen: Föreläsaren

Läs mer

Resultat från Luppundersökningen. Forshaga kommun 2008/2009

Resultat från Luppundersökningen. Forshaga kommun 2008/2009 Resultat från Luppundersökningen Forshaga kommun 2008/2009 April 2009 2 Innehållsförteckning Inledning Bakgrund och metod för datainsamling 5 Databearbetning 5 Redovisning av undersökningsresultat 5 Resultat

Läs mer

Välkommen till din loggbok!

Välkommen till din loggbok! Loggbok för: 1 Välkommen till din loggbok! Den här boken är till för dig som ska träna med Minneslek. I loggboken får du information om arbetsminnet, veta hur träningen går till och ett schema där du kan

Läs mer

Jag ritar upp en modell på whiteboard-tavlan i terapirummet.

Jag ritar upp en modell på whiteboard-tavlan i terapirummet. VAD ÄR PROBLEMET? Anna, 18 år, sitter i fåtöljen i mitt mottagningsrum. Hon har sparkat av sig skorna och dragit upp benen under sig. Okej, Anna jag har fått en remiss från doktor Johansson. När jag får

Läs mer

Föräldraträffar Viktigt för våra barn och ungdomar

Föräldraträffar Viktigt för våra barn och ungdomar Ungt Fokus Föräldraträffar Viktigt för våra barn och ungdomar Ungt Fokus Föräldraträffar på skola/förskola är ett bra forum för att stärka föräldrarna i sin föräldraroll Föräldrarna är viktigast för barnen/ungdomarna,

Läs mer

TÄNK OM frågor och svar

TÄNK OM frågor och svar TÄNK OM frågor och svar (Rev. den 26 april 2010) Vad är syftet med TÄNK OM? Syftet är att sprida kunskap och föra upp frågan om langning av alkohol till tonåringar på samtals- och medieagendan. Den primära

Läs mer

FÖRÄLDRAENKÄTER. Magelungen Kolloverksamheter BONDEGATAN 35 116 33 STOCKHOLM TELEFON 08-556 93 196 www.magelungen.com info@magelungen.

FÖRÄLDRAENKÄTER. Magelungen Kolloverksamheter BONDEGATAN 35 116 33 STOCKHOLM TELEFON 08-556 93 196 www.magelungen.com info@magelungen. FÖRÄLDRAENKÄTER Sammanställning av utvärderingsenkäter ifyllda av föräldrar som haft barn på Terapikoloniers sommarverksamheter, eller som själva deltagit tillsammans med sina barn på någon Terapikoloniers

Läs mer

Barnets rättigheter. Barnkonventionen

Barnets rättigheter. Barnkonventionen Barnets rättigheter Barnkonventionen Viktiga regler De olika reglerna i konventionen om barnets rättigheter kallas för artiklar Det finns 54 artiklar Alla regler är lika viktiga. Men det är ändå några

Läs mer

Bjud hem värl en BLI VÄRDFAMILJ!

Bjud hem värl en BLI VÄRDFAMILJ! Bjud hem värl en BLI VÄRDFAMILJ! YFU tror att ett av de bästa sätten att lära känna en kultur, ett språk och ett annat land är genom att bo ett år hos en värdfamilj och att gå i landets skola. Under ett

Läs mer

> > O C H NÅGON BLEV I N T E K NIVHUGGEN

> > O C H NÅGON BLEV I N T E K NIVHUGGEN HANDLEDNINGSMATERIAL Affischbild: Emilia Bergmark-Jiménez FÖR L Ä R A R E O C H A NDRA VUXNA > > O C H NÅGON BLEV I N T E K NIVHUGGEN >>VÄLKOMNA Vad kul att du valt att se Och ingen blev knivhuggen på

Läs mer

Liv & Hälsa ung 2011

Liv & Hälsa ung 2011 2011 Liv & Hälsa ung 2011 - en första länssammanställning med resultat och utveckling över tid Liv & Hälsa ung genomförs av Landstinget Sörmland i samarbete med Södermanlands kommuner. Inledning Liv &

Läs mer

Föräldraenkät gällande verksamheten på fritidsklubben Vängåvan vt-14

Föräldraenkät gällande verksamheten på fritidsklubben Vängåvan vt-14 Föräldraenkät gällande verksamheten på fritidsklubben Vängåvan vt-14 Vi har fått in svar från 27 föräldrar. Vi har ca 70 barn i fyran och femman, resten är sexor. Alla frågor kunde ni svara på med ett

Läs mer

Barns medverkan i den sociala barnavården hur lyssnar vi till och informerar barn. Lyssna på barnen

Barns medverkan i den sociala barnavården hur lyssnar vi till och informerar barn. Lyssna på barnen Barns medverkan i den sociala barnavården hur lyssnar vi till och informerar barn Lyssna på barnen 1 En tanke att utgå ifrån För att förstå hur varje unikt barn uppfattar sin specifika situation är det

Läs mer

DELTAGARHÄFTE TILLHÖR: www.alkoholfri.nu

DELTAGARHÄFTE TILLHÖR: www.alkoholfri.nu SNACKA OM IDROTT DELTAGARHÄFTE TILLHÖR: www.alkoholfri.nu Alkoholproblem sånt som händer när man dricker alkohol Visst skadar man kroppen om man dricker alkohol. Hjärnan, levern och andra organ tar mycket

Läs mer

Jämtlands Gymnasieförbund

Jämtlands Gymnasieförbund Jämtlands Gymnasieförbund Drogpolicy och handlingsplan för elever inom Jämtlands Gymnasieförbund Fastställd i direktionen 2014-05-23 Dnr 108-2012 Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 2. Definition...

Läs mer

Kartläggning av psykisk hälsa hos elever i åk 6 & åk 9

Kartläggning av psykisk hälsa hos elever i åk 6 & åk 9 Kartläggning av psykisk hälsa hos elever i åk 6 & åk 9 Beskrivning av Åtvidabergs deltagare 146 elever i åk 6, 49 % flickor och % pojkar 155 elever i åk 9, 45 % flickor, 54 % pojkar 94 % av eleverna i

Läs mer

Om skaparen. Tomas Öberg är idag entreprenör, föreläsare och på gång med sin första självbiografi Ilska, kärlek och framgång från insidan och ut.

Om skaparen. Tomas Öberg är idag entreprenör, föreläsare och på gång med sin första självbiografi Ilska, kärlek och framgång från insidan och ut. Om skaparen Tomas vet exakt vad han pratar om eftersom allt han förmedlar är självupplevt. Å ena sidan Mr Destruktiv med droger, slagsmål, mobbing och självhat i bagaget. Å andra sidan en stark vilja att

Läs mer

Donnergymnasiets ANTD-plan

Donnergymnasiets ANTD-plan Donnergymnasiets ANTD-plan ANTDPLAN VID MISSTÄNKT DROGANVÄNDNING OCH ALKOHOLMISSBRUK ANTD=Alkohol, narkotika, tobak och doping Donnergymnasiets vision Vår vision med det drogförebyggande arbetet är att

Läs mer

Framtidstro bland unga i Linköping

Framtidstro bland unga i Linköping Framtidstro bland unga i Linköping Lägg in bild om det finns någon! Författare: Saimon Louis & Hanne Gewecke 3 augusti 2015 2 Innehåll Inledning... 3 Bakgrund... 3 Syfte... 3 Metod... 3 Resultat från intervjuerna...

Läs mer

Öppna ditt hem för någon som behöver det. Bli familjehem, kontaktfamilj, stödfamilj eller kontaktperson.

Öppna ditt hem för någon som behöver det. Bli familjehem, kontaktfamilj, stödfamilj eller kontaktperson. Öppna ditt hem för någon som behöver det. Bli familjehem, kontaktfamilj, stödfamilj eller kontaktperson. Öppna ditt hem för någon som behöver det. Vi behöver dig som kan finnas där när det blir jobbigt,

Läs mer

Ungdomsenkät Om mig 1

Ungdomsenkät Om mig 1 Ungdomsenkät Om mig 1 Om mig Det här är en enkät om hälsa och livsstil som har tagits fram tillsammans med ungdomar i Östergötland. Resultaten kommer att användas för att ta hänsyn till vad unga tycker.

Läs mer

Problemformulering och frågor

Problemformulering och frågor Bakgrund Varje år avlider ca 1500 personer till följd av självmord Gruppen efterlevande barn är osynlig Forskning visar att det är en högriskgrupp för psykisk ohälsa, självmordsförsök och fullbordade självmord

Läs mer

Alla överens! Ingen under 18 år ska få tag på alkohol

Alla överens! Ingen under 18 år ska få tag på alkohol Alla överens! Ingen under 18 år ska få tag på alkohol Öckerömodellen Resultat från drogvaneundersökningar 21-214 i årskurs 7-9 Eva Malmqvist, Folkhälsosamordnare Rökning 21-214 Svar på frågan Har du rökt

Läs mer

Vandrande skolbussar Uppföljning

Vandrande skolbussar Uppföljning Fariba Daryani JANUARI 2007 Vandrande skolbussar Uppföljning När man börjat blir man fast (Förälder i Vandrande skolbuss) Att gå med Vandrande skolbussen är något vi ser fram emot (Barn i Vandrande skolbuss)

Läs mer

Föräldramöten på daghem och i skolor 2015

Föräldramöten på daghem och i skolor 2015 Föräldramöten på daghem och i skolor 2015 Under 2015 erbjöd Barnens Internet föräldraföreläsningar till samtliga lågstadieskolor samt till de daghem på Åland där föreläsningar inte genomfördes under 2014.

Läs mer

Lärarmaterial BROTT PÅ NÄTET. Vad handlar boken om? Mål och förmågor som tränas: Eleverna tränar på följande förmågor: Författare: Christina Wahldén

Lärarmaterial BROTT PÅ NÄTET. Vad handlar boken om? Mål och förmågor som tränas: Eleverna tränar på följande förmågor: Författare: Christina Wahldén SIDAN 1 Författare: Christina Wahldén Vad handlar boken om? Boken handlar om Ronja. En dag får hon ett meddelande på Facebook av Lisa i klassen. Det står bara Tjockis! Ronja vill vara kompis med Lisa.

Läs mer

Drogvaneundersökning vt 2012

Drogvaneundersökning vt 2012 Drogvaneundersökning vt 2012 DVE Åre 2012 Årskurs grupp Översikt Totalt antal svar 172 Filter Vilken klass går du i? är lika med Årskurs 2 på gymnasiet Resulterande svar 99 Gruppera efter fråga nej Är

Läs mer

Barn- och utbildningsförvaltningen Dnr 1091-2015. Drogpolicy och handlingsplan för elever/ungdomar

Barn- och utbildningsförvaltningen Dnr 1091-2015. Drogpolicy och handlingsplan för elever/ungdomar Barn- och utbildningsförvaltningen Dnr 1091-2015 Drogpolicy och handlingsplan för INLEDNING Denna drogpolicy och handlingsplan gäller samtliga grundskolor och fritidsgårdar i Östersunds kommun. Fristående

Läs mer

Partybrudarna som vaskade allt!

Partybrudarna som vaskade allt! Iq Rapport 2011:1 en aktuell bild av ungas attityd till alkohol Partybrudarna som vaskade allt! Man har ungefär tre timmar på sig om man vill festa alkoholfritt, sedan blir alla för fulla. Folk ansåg att

Läs mer

Några råd om hur man kommunicerar i relationen

Några råd om hur man kommunicerar i relationen Xxxxx Xxxxx Xxxxxx Malena Pratar Potens! Se Malenas film Malena pratar potens och gör ett potenstest direkt i din smartphone eller gå in på www.potenslinjen.se Pfizer AB 191 90 Sollentuna Tel: 08-550 52

Läs mer

Har du saknat mig? Prolog Nu är det 12 år sedan och jag tänker fortfarande på det. Hur mamma skriker på pappa att han ska gå medan han skriker tillbaka, det var då han lämnade oss och tillbaka kom han

Läs mer

TEMA: Droger Mitt namn:

TEMA: Droger Mitt namn: TEMA: Droger Mitt namn: 1 Vad är en drog? Drog är ett medel som ger användaren (den som använder droger) en bra känsla som brukar kallas rus, t.ex. glädje. För att inte förlora detta rus måste användaren

Läs mer

Så får du bättre. självkänsla. Experter Frågor och svar Intervjuer Steg för steg-guider Praktiska tips SIDOR

Så får du bättre. självkänsla. Experter Frågor och svar Intervjuer Steg för steg-guider Praktiska tips SIDOR Så får du bättre 1234 självkänsla Experter Frågor och svar Intervjuer Steg för steg-guider Praktiska tips 8 SIDOR Självkänsla Våga ta steget mot ett bättre självförtroende och ett rikare liv! En dålig

Läs mer

Resultat från levnadsvaneundersökningen 2004

Resultat från levnadsvaneundersökningen 2004 Resultat från levnadsvaneundersökningen 2004 Tabellbilaga: Umeåregionen, Grundskolan åk 7-9 Karina Nygren UFFE - Utvecklings- och fältforskningsenhet vid Umeå Socialtjänst Umeå 2005-02-01 2 Tabellbilaga:

Läs mer

Min försvunna lillebror

Min försvunna lillebror 3S Ida Norberg Sa1a Min försvunna lillebror Vi hade precis sålt vårt hus och flyttat in i världens finaste hus, det var stort, väldigt stort, det fanns nästan allt där, pool, stor trädgård och stort garage.

Läs mer

LUPP-undersökning hösten 2008

LUPP-undersökning hösten 2008 LUPP-undersökning hösten 2008 Falkenbergs kommun - 1 - Falkenbergs LUPP-undersökning ht 2008 1. Inledning 1.1 Vad är LUPP? Ungdomsstyrelsen har erbjudit landets kommuner att använda sig av ungdomsenkäten

Läs mer

Sammanställning av ungdomsdialog I & II om psykisk hälsa Hur mår du?

Sammanställning av ungdomsdialog I & II om psykisk hälsa Hur mår du? Sammanställning av ungdomsdialog I & II om psykisk hälsa Hur mår du? Under maj och oktober månad 2013 besökte representanter från nämnden sammanlagt tolv gymnasieskolor i Sjuhärad;,, Naturbruksgymnasiet

Läs mer

Hur du kan utrota ungdomsfylleriet i din kommun

Hur du kan utrota ungdomsfylleriet i din kommun Hur du kan utrota ungdomsfylleriet i din kommun Mötesplats IFO 9 oktober 2008 Upplägg idag: Idé / bakgrund / hypotes Resultat Öckerö Hur har vi gjort? Hur utrota ungdomsfylleriet i din kommun/stadsdel?

Läs mer

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas:

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: Lärarmaterial SIDAN 1 Författare: Johanna Nilsson Vad handlar boken om? Johan är en fotbollstokig kille som, mer än allt annat i världen, vill bli fotbollsproffs. Han måste dock kämpa mycket med svenskan,

Läs mer

Utvärdering av projektet Flodagruppen

Utvärdering av projektet Flodagruppen Utvärdering Flodagruppen 1 Utvärdering av projektet Flodagruppen Elever och föräldrar Johan Heintz Handledare: Annika Hall Sveagatan 15 Kurator vid Dergårdens gymnasium, 413 14 Göteborg Lerum e-mail: johan.heintz@kulturverkstan.net

Läs mer

Mellan dig och mig Mårten Melin

Mellan dig och mig Mårten Melin Lärarmaterial SIDAN 1 Vad handlar boken om? Boken handlar om Max, som är tillsammans med Hanna. Max vet inte riktigt om han är riktigt kär i Hanna. Är det ok att röra vid Hannas snippa, och att hon rör

Läs mer

GRIPSHOLMSSKOLAN. - Mobbning är handlingar som är avsiktliga och återkommande och som riktar sig mot en försvarslös person

GRIPSHOLMSSKOLAN. - Mobbning är handlingar som är avsiktliga och återkommande och som riktar sig mot en försvarslös person Handlingsplan mot mobbning Vad är mobbning? - Att gräla och vara av olika åsikt är inte mobbning - Att retas eller leka häftigt är inte mobbning - Mobbning är handlingar som är avsiktliga och återkommande

Läs mer

Vad är stress? Olika saker stressar. Höga krav kan stressa

Vad är stress? Olika saker stressar. Höga krav kan stressa Stress Att uppleva stress är en del av livet - alla blir stressade någon gång. Det händer i situationer som kräver något extra och kroppen brukar då få extra kraft och energi. Men om stressen pågår länge

Läs mer

Plugga och må bra. Samtidigt.

Plugga och må bra. Samtidigt. Plugga och må bra. Samtidigt. Anna Broman Norrby, leg. psykolog - studenthälsovård Kaserntorget 11 B är studenternas företagshälsovård vid Chalmers och Göteborgs universitet www.akademihalsan.se - Telefon:

Läs mer

Anette Franzén Lärare i svenska som andraspråk anette.franzen@edu.norrkoping.se

Anette Franzén Lärare i svenska som andraspråk anette.franzen@edu.norrkoping.se Anette Franzén Lärare i svenska som andraspråk anette.franzen@edu.norrkoping.se Trygghet Delaktighet Kunskap Dialog Metodutvecklande projekt 2014-2017 Arvsfonden, Rädda Barnen, Länsstyrelsen Östergötland

Läs mer

Inför föreställningen

Inför föreställningen LÄRARHANDLEDNING Tage Granit 2008 Inför föreställningen Förberedelser Innan man går med sina elever på teater är det alltid bra att prata igenom om hur det är att gå på teater och hur man uppför sig. Orka

Läs mer

Konsten att leda workshops

Konsten att leda workshops Konsten att leda workshops Förbättra din kommunikation, prestation och ledarskap. www.lacinai.se 1 Några grundbultar: I ett seminarium är målet satt liksom innehållet I en workshop är målet satt, men innehållet

Läs mer

Redovisning av drogvaneundersökning åk 7-9 Strömsunds kommun 2013

Redovisning av drogvaneundersökning åk 7-9 Strömsunds kommun 2013 Redovisning av drogvaneundersökning åk 7-9 Strömsunds kommun 2013 Undersökningen gjordes v 11-13 Undersökningen gjordes i åk 7-9 i hela kommunen Totalt 377 svar. Största andelen från åk 7 och 9 (ca 37

Läs mer

Sammanställning av ungdomsdialog II om psykisk hälsa Hur mår du?

Sammanställning av ungdomsdialog II om psykisk hälsa Hur mår du? Sammanställning av ungdomsdialog II om psykisk hälsa Hur mår du? Under oktober månad 2013 besökte representanter från nämnden sju gymnasieskolor i Sjuhärad; Almåsgymnasiet, Jensen Gymnasium, Naturbruksgymnasiet

Läs mer

Visste du detta om alkohol och cannabis? I samverkan med Länsstyrelsen och länets kommuner

Visste du detta om alkohol och cannabis? I samverkan med Länsstyrelsen och länets kommuner Visste du detta om alkohol och cannabis? I samverkan med Länsstyrelsen och länets kommuner Alkohol och olyckor Vi lever i ett land där många ser alkohol som en naturlig del av livet. Vid privata fester

Läs mer

Drogvaneundersökning februari 2010 Åk 9. Urval: alla

Drogvaneundersökning februari 2010 Åk 9. Urval: alla Drogvaneundersökning februari 2010 Åk 9 Urval: alla Är du pojke eller flicka? A. Pojke 43 51,2 B. Flicka 41 48,8 Total 84 100 100% (84/84) Ålder? A. 13 år 0 0 B. 14 år 1 1,2 C. 15 år 45 55,6 D. 16 år 35

Läs mer

Information till föräldrar/stödjande vuxna om internetbehandlingen för insomni:

Information till föräldrar/stödjande vuxna om internetbehandlingen för insomni: Information till föräldrar/stödjande vuxna om internetbehandlingen för insomni: Din ungdom har anmält sig till vår internetbehandling för sömnproblem. Behandlingen är en internetbaserad guidad självhjälp

Läs mer

Våldsutsatta, hemlösa kvinnor med missbruk

Våldsutsatta, hemlösa kvinnor med missbruk Våldsutsatta, hemlösa kvinnor med missbruk Internationella brottsofferdagen 2015 Vem är jag och vad gör jag här? Vilka personer talar jag om? Boendeverksamheten Varför särskilt utsatta? Språkets betydelse

Läs mer

Utvärdering 2015 deltagare Voice Camp

Utvärdering 2015 deltagare Voice Camp Utvärdering 15 deltagare Voice Camp 8 deltagare Har det varit roligt på lägret? (%) 1 8 6 4 1 Ja Nej Varför eller varför inte? - Enkelt, jag älskar att sjunga och det är alltid kul att träffa nya vänner

Läs mer

tonåring Min dricker väl inte? En presentation av drogvaneundersökningen 2006 bland gotländska skolelever

tonåring Min dricker väl inte? En presentation av drogvaneundersökningen 2006 bland gotländska skolelever tonåring Min dricker väl inte? En presentation av drogvaneundersökningen 2006 bland gotländska skolelever - Jag röker bara på fester! Får du smaka på alkohol hemma? Snusar du varje dag? Snusar du ibland?

Läs mer

Boende Integration/ Mini-Maria Göteborg

Boende Integration/ Mini-Maria Göteborg Boende Integration/ Mini-Maria Göteborg Mattias Borg Tidigare: Samordnare Mini-Maria Nu: Gruppchef Integration ensamkommande Prata om: Mini-Maria insatser, drogval m.m. Tendenser över tid. Fokus cannabis

Läs mer

Strömbackaskolan läsåret 2015-2016. Handlingsplan mot droger

Strömbackaskolan läsåret 2015-2016. Handlingsplan mot droger Strömbackaskolan läsåret 2015-2016 Handlingsplan mot droger! Piteå maj 2015, Piteå kommun Strömbackaskolan. Handlingsplan mot droger I detta dokument avses med ordet drog, alkohol, narkotika, icke medicinsk

Läs mer

Dethär tycker vi är viktigt! De ungas röst Ann Backman

Dethär tycker vi är viktigt! De ungas röst Ann Backman Dethär tycker vi är viktigt! De ungas röst Ann Backman En ungdomsgrupp i Österbotten Deltagare: 3 ungdomar, ålder: 15, 17 och 18 år. En ungdom var gruppansvarig och samlade ihop gruppen. Deltagarna fick

Läs mer

Handlingsplan vid krissituationer. Bobygda skola

Handlingsplan vid krissituationer. Bobygda skola Handlingsplan vid krissituationer Bobygda skola Reviderad 2009-02-23 1 VIKTIGA TELEFONUMMER: Allmänt nödnummer 112 Hälsocentralen Delsbo 0653-714000 Hudiksvalls sjukhus 0650-92000 Sjukvårdsupplysningen

Läs mer

Storyline Familjen Bilgren

Storyline Familjen Bilgren Storyline Familjen Bilgren Du har valt att jobba med trafik med hjälp av Storyline. Denna Storyline vänder sig till årskurs 4 6 Eleverna får till en början möta familjen Bilgren som bor i Ringstorp. Familjen

Läs mer

Arbetsmaterial till boken Snögubbens. av Åsa Öhnell

Arbetsmaterial till boken Snögubbens. av Åsa Öhnell Arbetsmaterial till boken Snögubbens hemlighet av 1 3... Prolog 3... Kapitel 1-4 4... Kapitel 5-1O 5... Kapitel 11-17 6... Kapitel 17-22 7... Kapitel 23-29 8... Kapitel 3O - 35 9... Kapitel 36-41 1O-12...

Läs mer

Sammanställning av ungdomsdialog om psykisk hälsa Hur mår du?

Sammanställning av ungdomsdialog om psykisk hälsa Hur mår du? Sammanställning av ungdomsdialog om psykisk hälsa Hur mår du? Under april och maj månad besökte representanter från nämnden fem gymnasieskolor i Sjuhärad; Tingsholmsgymnasiet i Ulrice, sgymnasiet i, i,

Läs mer

Dagverksamhet för äldre

Dagverksamhet för äldre Äldreomsorgskontoret Dagverksamhet för äldre Delrapport med utvärdering Skrivet av Onerva Tolonen, arbetsterapeut, 2010-08-09 Innehåll 1. Inledning...3 1.1 Vilka problem ville vi åtgärda?...3 1.2 Vad vill

Läs mer

Risksituationer vid studier

Risksituationer vid studier PIE. EKI. Linköpings universitet. 1 Artikel A9 i serien Att komma igång och bli klar i tid Risksituationer vid studier En risksituation i studier är när sannolikheten att du skall gå ifrån dina uppgjorda

Läs mer

Huvud, axlar, knä och tå: daglig läsning vecka 3

Huvud, axlar, knä och tå: daglig läsning vecka 3 Huvud, axlar, knä och tå: daglig läsning vecka 3 - om trons olika dimensioner Steg i tro denna vecka Skriv under veckan ner på ett papper, som du delar in i fyra kolumner, när du upplever tron som huvud,

Läs mer

Likabehandling och trygghet 2015

Likabehandling och trygghet 2015 Likabehandling och trygghet 2015 1 Jag är Man 58 48,3 Kvinna 58 48,3 Jag avstår från att definiera 4 3,3 mig Total 120 100 100% (120/120) 2 Det känns bra att gå i skolan Alltid 46 38,3 Oftast 55 45,8 Ibland

Läs mer

en lektion från Lärarrumet för lättläst - www.lattlast.se/lararrum Barnens Ö funderingsfrågor, diskussion och skrivövning

en lektion från Lärarrumet för lättläst - www.lattlast.se/lararrum Barnens Ö funderingsfrågor, diskussion och skrivövning en lektion från Lärarrumet för lättläst - www.lattlast.se/lararrum Barnens Ö funderingsfrågor, diskussion och skrivövning Ämne: Svenska, SVA, SFI Årskurs: 7-9, Gym, Särgymn, Vux, Särvux Lektionstyp: reflektion

Läs mer