AVSNITT 4. Muskelfysiologi

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "AVSNITT 4. Muskelfysiologi"

Transkript

1 AVSNITT 4 Muskelfysiologi

2 TYPER AV MUSKLER Musklernas roll är huvudsakligen, som du kanske kan gissa, att skapa rörelse. Utan muskler hade vårt skelett inte kunnat röra på sig. detta är dock en sanning med modifikation, eftersom det finns tre olika typer av muskler: 1. Skelettmuskulatur: muskler som är kopplade till skelettet genom senoroch får det att röra på sig. Vi kan själva styra över detta muskler. Skelettmuskulatur 2. Glatt muskulatur: muskler som kan vidga och konstrigera framförallt finns luftstrupen, matstrupen och blodkärl. Dessa styr sig själva med hjälp av det så kallade autonoma nervsystemet. 3. Hjärtmuskulatur: en speciell muskeltyp som bara finns i hjärtat. Av dessa är det skelettmuskulatur som som vi ska fokusera på. Bilden nedan visar hur skelettmuskler generellt är uppbyggda SKELETTMUSKEL I detta fall biceps. Förkortas ( kontraherar ) och drar därmed i ben för att skapa rörelse. Sena SENA Muskelfäste till ben som bildas som fortsättning av muskel. SKELETT I detta fall radius.

3 BINDVÄV Grundsubstans Elastiska fibrer Kollagen Du har tidigare lärt dig om kroppens oliak ledtyper och hur ligament håller ihop dessa. Du har även fått lära dig att synnovialleder består av ledkapslar. Du har nu även fått lära dig om senor som kopplar muskler till ben. Alla strukturer ovan är exempel på vävnader som håller ihop kroppen. De består till stora delar av bindväv. Bindväv är sörjan som håller ihop kroppen. Bindväv finns i ligament, senor och ledkapslar, men även mellan dina organ. Det finns många oliak typer av bindväv, men grundprincipen är att bindväv består av en grundsubstans och förstäkande fibrer. Det finns många olika typer av grundsubstanser och fibrer, varför det finns många oliak typer av bindväv. Elastiska fibrer kan exembelvis ge bindväven stretch, med kollagenfibrer ger bindväven styrka. Fibrernas ritkning påverkar också vilken typ av belastning bindväven tål. Senor har exempelvis fibrrer i en och samma riktning för att stärka senorna i samma riktning som muskeln drar it, medan bindväv i ledkapslar har fibrer i olika riktningar för att stärka bindväven i alla tänkbara riktningar som leden kan belastas i. Bindväv är inte dött material och kan läka och byggas om vid skada, varför det även finns celler i grundsubstansen. Stram regelbunden bindväv Stram oregelbunden bindväv

4 MUSKELSTRUKTUR Vi kan titta ännu närmare på själva musklernas struktur. Fascia Fascikel Muskelfiber Bilden visar att muskeln är omsluten av en hinna som kallas för fascia. Varje muskel omges av en fascia, som minskar friktionen mellan muskler och även hjälper muskeln arbeta. Vissa anser att en spänd fascia är orsaken bakom många smärtor, men det vetenskapliga underlaget för detta är begränsat. Du ser även att muskeln i består av små buntar som kallas för fasciklar. Mellan fasciklar löper kärl som förser muskeln med blod och därmed närning, och syre. Varje fascikel består i sin tur av små trådar som kallas för muskelfibrer. Muskelfibrer är resultatet av att flera celler har kopplats tillsammans och är väldigt långa. Muskelfibrer kan således anses vara musklens celler. Fibrerna använder energi för att bli kortare. Hela muskeln blir då kortare och drar i benet genom senan. Detta är grundprincipen för hur skelettmuskler skapar rörelse. Men hur fungerar muskelfibrer? Nästa sida kommer titta ännu närmare på muskelfibrernas struktur!

5 HUR MUSKLER KONTRAHERAR Myofibriller Sarkomer Bilden visar att varje muskelfiber innehåller cyklinderformade strukturer som kallas för myofibriller. Det är myofibrillerna som drar ihop muskelfibrerna så att de blir kortare. De åstadkommer detta med hjälp av proteinerna aktin och myosin. Dessa proteiner bildar överlappande trådar i små enheter som kallas sarkomerer. I varje sarkomer finns det myosin i mitten och aktintrådar på utsidan. När muskeln börjar arbeta händer följande i samtliga myofibriller: 1. Mysoin använder energi för att dra ihop aktintrådarna i varje sarkomer. 2. På så sätt förkortas varje sarkomer. 3. Eftersom myofibrillen består av sarkomerer på rad, förkortas hela myofibrillen Aktin / Myosin 4. Eftersom samtliga myofibriller förkortas, förkortas hela muskelfibern. 5. Eftersom muskeln består av muskelfibrer, förkortas hela muskeln skapar rörelse! När skelettmuskuler arbetar kallas det för en kontraktion. Kontraktion Om du är intresserad, visar denna video hur detta sker. När man bygger muskler så bildas fler myofibiller, dvs antelet sarkometer av aktin och myosin ökar i varje muskelfiber! Eftersom aktin och myosin är proteiner så är det viktigt att kroppen har tillgång till protein för att vi ska kunna bygga muskler. Det är därför ett ökat proteinintag hjälper en att bygga mer muskler.

6 TYPER AV MUSKELFIBRER Typ 1 Fibrer Du har nu en grundläggande förståelse för hur muskler är uppbyggda. Muskelfibrer med massor av myofibriller (sarkomerer av aktin och myosin) kontraherar och drar i våra ben för att skapa rörelse. Men visste du att alla muskelfibrer inte är skapta lika? Kroppen har tre olika typer av fibrer som är anpassade till olika situationer! Bilden nedan sammanfattar de olika fibertyperna. Typ 2A Fibrer Typ 2X Fibrer Man brukar prata om snabba (fast twitch) och långsamma (slow twitch) muskelfibrer. Långsamma fibrer är typ 1, och är anpassade till uhållig aktivitet, och är svåra at trötta ut. Snabba muskelfibrer är anpassade till att skapa mycket kraft vid behov. Olika muskler har olika andel av varje muskelfiber. Vadmusklerna och eller ländryggsmusklerna är exmepel på muskler med många typ 1 fibrer eftersom de är aktiva hela dagen och behöver dessa. Det finns också en stor variation mellan människor och man har exempelvis sett att de som lyckas bäst i marathonlopp har större andel typ 1 fibrer medan de som lyckas bäst i strkelyft har större andel typ 2X fibrer. För att muskler ska växa måste dessa muskelfibrer aktiveras. Endast aktiverade muskelfibrer växer. Typ 1 fibrer är generellt sätt de första som aktiveras och är enkla aktivera. För att aktivera typ II fibrer måste man göra ett av följande: 1. Lyfta tungt: >85% av ens maximala vikt brukar behövas. 2. Lyfta explosivt: Dvs med maximal hastighet. 3. Lyfta till man inte orkar mer: Detta tröttar ut typ 1 fibrer och tvingar kroppen till att använda typ 2 fibrer för att fortsätta arbeta.

7 TYPER AV MUSKLER Unipennat Muskelfibrer löper på olika sätt i olika muskler beroende på hur de måste kontrahera. Vissa muskler som bicep måste endast kontahera åt ett håll, medan andra som axelmusklerna måste kunna kontahera i flera riktningar. Bilden nedan visar tre exempel på muskeltyper utifrån hur muskelfibrerna löper. Bipennat Multipennat Unipennata muskler har fibrer som löper i en riktning, oftast längs muskelns längd (uni = 1). Bipennata muskler har fibrer som löper i två riktningar (bi = 2). Multipennata muskler har fibrer som löper i flera riktningar (multi = flera). Fördelen med fler fiberriktningar är att muskeln kan utföra rörelser i fler riktningar. Nackdelen blir att färre muskelfibrer kan hjälpa till vid en rörelse i en given riktning, dvs muskeln blir svagare per riktning.

8 HUR VI STYR VÅRA MUSKLER Motorneuron Motorenhet Det är nervsystemet som avgör när muskler kontraheras. Detta sker genom att en nervcell (ett så kallat motorneuron) skickar en signal till muskelfibrerna som i sin tur kontraherar. Detta kan ske viljestyrt med hjälp av hjärnan (som när vi väljer att lyfta en vikt på gymmet), eller automatiskt utan att vi tänker på det (som när vi automatiskt drar bort handen från en för varm yta). Ett motorneuron kan aktiverar flera olika fibrer i en muskel, som i sin tur kontraherar tillsammans. Vissa motorneuron är kopplade till många muskelfibrer och skapar därmed kraftiga men klumpiga kontraktioner (som i ryggens muskler), medan andra motorneuron är kopplade till ett fåtal muskelfibrer för att skapa svagare men mer precisa rörelser (som fingrarnas muskler). Ett neuron med dess kopplade muskelfibrer kallas för en motorenhet. Bilden nedan illustrerar en stor och en liten motorenhet. HJÄRNAN NEURON MOTORENHET MUSKELFIBRER Neural anpassning RYGGMÄRGEN Varje muskel har således ett antal motorenheter som aktiveras när vi ska använda dem. När vi lyfter tunga vikter aktiveras många motorenheter för att sätta muskelfibrer i arbete. En anledning till att vi blir starkare är att nervsystemet lär sig aktivera flera motorenheter när vi ska lyfta tungt. Detta sker framförallt under de första månaderna av träningen, vilket förklarar att nybörjare blir starka smabbt trots att de inte blir större. Kroppen lär sig använda befintliga muskelfibrer mer effektivt (s.k. neural anpassning).

9 TYPER AV KONTRAKTIONER Koncentrisk Excentrisk Isometrisk Tonus Isotonisk Isokinetisk Bara för att en muskel arbetar betyder inte alltid att den lyckas bli kortare och skapa rörelser. Det finns således tre typer av muskelkontraktioner: 1. Koncentrisk kontraktion: Muskeln arbetar och bli kortare. Detta motsvarar i praktiken när man använder en muskel för att lyfta något. Exempel: Lårmusikeln jobbar koncentriskt när du ställer dig upp. 2. Excentrisk kontraktion: Muskeln arbetar och blir längre. Detta innebär i praktiken att man håller emot med en muskel. Exempel: Lårmusikeln jobbar excentriskt när du sätter dig ner. 3. Isometrisk kontraktion: Muskeln arbetar men längden förblir oförändrad. Exempel: Håll armarna rakt ut åt sidorna. Blir du trött i axlarna efter ett tag? Det är för att axlarna jobbar isometriskt. Många muskler jobbar isometriskt utan att vi tänker på det. Ryggens muskler är ett bra exempel. De jobbar isometriskt för att vi ska hålla oss upprätta. Låggradig aktivitet i en muskel kallas för tonus. Utöver kontraktionerna ovan finns det även kontaktioner som sällan ses i praktiken, men som förekommer i forskningssammanhang: 4. Isotonisk kontraktion: Muskeln arbetar med oförändrad spänning genom hela rörelsen. I vanliga fall har en övning olika svårighetsgrader under oliak delar beroende på vilken vinkel man drar vikten från. Att göra en bicepscurl med en 10 kg hantel är exempelvis enkelt början, men svårare halvvägs igenom rörelsen vid ca 90 graders vinkel i armbågen, och blir sedan enklare i sista halvan av rörelsen. För att göra en sådan övning isoton för biceps innebär att viken måste ändras under övningen, varför denna typ av kontraktion sällan utförs på gym. 5. Isokinetisk kontraktion: Muskeln arbetas med oförändrad hastighet genom rörelsen. Bilden nedan visar hur bicepsmuskeln kan jobba koncentriskt eller excentriskt när man lyfter en hantel.

10 KROPPENS HÄVSTÄNGER Hävstångseffekten Första klassens hävstång Har du märkt att det är mycket svårare att stänga en dörr om du trycker nära dörrens gångjärn jämfört med om du trycker vid dörrens handtag? Detta beror på något som heter hävstångseffekten! Dörrens gångjärn kalals för stödet och ju länge bort från denna som du anstränger dig, desto mindre kraft behövs för att skapa rörelse i dörren. Kroppens leder är också stöd för benens rörelser, och muskler skapar kraft genom att dra dra i benen på olika sätt för att skapa rörelse mot motstånd med hjälp av hävstångseffekten. Det finns generellt sätt tre olika typer av hävstänger i kroppen: Första klassens hävstång innebär att stödet ligger mellan motståndet och kraften, som vid en gungbräda! Denna typ av hävstång är relativt sällsynt i kroppen. Se bilden till höger. Andra klassens hävstång Andra klassens hävstång innebär att motståndet ligger mellan stödet och kraften, som vid en skottkärra! Denna typ av hävstång är också relativt sällsynt i kroppen. Se bilden till vänster. Tredje klassens hävstång Tredje klassens hävstång innebär att kraften ligger mellan stödet och motståndet, och är den vanligaste typen av hävstånd i kroppen. Se bilden till höger. Således kan muskler skapa rörelse på olika sätt i kroppen.

11 MUSKELTILLVÄXT Hypertrofi När vi genom träning ställer prestationskrav på kroppen så svarar kroppen genom att rusta sig inför liknande prestationskrav i framtiden. Detta innebär att om vi tränar på ett sätt somdär kroppen har nytta av att använda musklerna, så kommer kroppen att öka mängden muskelmassa när den får tillfälle. Styrketräning är den främsta metoden som kräver muskelmassa av kroppen. Därför blir musklerna större efter styrketräning. Tillväxt av muskelfibrer kallas för hypertropfi. Men hur sker detta? Ni kanske minns att muselfibrerna är fyllda med små proteincylindrar som kallas för myofibriller, som i sin tur var uppbyggda av sarkomerer av proteinerna aktin och myosin. Muskelproteinsyntes MYOFIBRILLER FLER MYOFIBRILLER Muskelproteinnedbytning MUSKELPROTEINSYNTES LÄGRE ÄN MUSKELPROTEINNEDBRYTNING MUSKELFIBER STÖRRE MUSKELFIBER MUSKELPROTEINSYNTES HÖGRE ÄN MUSKELPROTEINNEDBRYTNING När vi ökar vår muskelmassa skapar muskelfibrerna fler sarkomerer för att rusta sig inför framtida krav. På så sätt blir muskelfibrerna större. Eftersom sarkomerer består av proteiner så kan man sägga att vi bygger muskler med proteiner. Denna process kallas för mukselproteinsyntes. Du kommer lära sig mer om protein under näringsläran, men kortfattat kan sägas att protein består avmolekyler som kallas aminosyror. Kroppen använder aminosyror för en massa saker, bland annat att bygga muskler. vissa aminosyror kan kroppen själv tillverka, men de aminosyror som är viktiga för att byss muskler måste vi få i oss genom maten. Eftersom kroppen hela tiden använder proteiner till olika saker så händer det att den bryter ner proteiner i muskelfibrer för att tillgängliggöra aminosyror till andra saker. Denna process kallas för muskelproteinnedbrytning. Det är viktigt att förstå att muskelproteinsyntes och muskelproteinnedbrytning sker samtidigt, om muskelproteinsyntesen är högre än muskelproteinnedbrytningen, så bygger vi muskler!

Myologi (läran om muskler) 3 typer av muskler:

Myologi (läran om muskler) 3 typer av muskler: Myologi (läran om muskler) 3 typer av muskler: Det finns tre olika typer av muskler; tvärstrimmig hjärtmuskulatur den glatta muskulaturen och skelettmuskulaturen. Den tvärstimmiga hjärtmuskulaturen finns

Läs mer

Bänkpress en bra övning för bröstmuskulaturen.

Bänkpress en bra övning för bröstmuskulaturen. Styrketrä ning Varför ska man träna muskelstyrka? Det beror på vad du vill ha styrkan till. En kulstötare behöver större muskler som ger stor effekt vid kulstötning. En bodybuilder bygger stora muskler

Läs mer

Varför ska man styrketräna? Styrka Snabbhet Uthållighet Skadeförebyggande Rehabilitering Välbefinnande Socialt lära känna nytt folk

Varför ska man styrketräna? Styrka Snabbhet Uthållighet Skadeförebyggande Rehabilitering Välbefinnande Socialt lära känna nytt folk Styrketräning Varför ska man styrketräna? Styrka Snabbhet Uthållighet Skadeförebyggande Rehabilitering Välbefinnande Socialt lära känna nytt folk Viktiga ord/termer att känna till Set Hur många gånger

Läs mer

Träningslära Styrka. Styrka. Hur fungerar en muskel?

Träningslära Styrka. Styrka. Hur fungerar en muskel? Träningslära Styrka Styrka Vad är styrka? Muskelstyrka = förmågan att utveckla kraft eller spänning i en muskel. Maximal eller uthållig. Varför ska jag vara stark? Hålla upp ryggraden och kroppen, minska

Läs mer

Musklernas uppbyggnad

Musklernas uppbyggnad Musklernas uppbyggnad Muskler och senor bildar tillsammans med skelett, leder och fogar det som brukar kallas för rörelseapparaten. Genom att musklerna som är fästa vid skelettet kan dra ihop sig skapas

Läs mer

Styrketräning åk 8 KUNSKAPSKRAV: DU SKALL KUNNA REDOGÖRA FÖR HUR OLIKA FAKTORER PÅVERKAR DIN FYSISKA OCH PSYKISKA HÄLSA.

Styrketräning åk 8 KUNSKAPSKRAV: DU SKALL KUNNA REDOGÖRA FÖR HUR OLIKA FAKTORER PÅVERKAR DIN FYSISKA OCH PSYKISKA HÄLSA. Styrketräning åk 8 KUNSKAPSKRAV: DU SKALL KUNNA REDOGÖRA FÖR HUR OLIKA FAKTORER PÅVERKAR DIN FYSISKA OCH PSYKISKA HÄLSA. Det finns tre muskeltyper Hjärtmuskulaturhjärtat slår utan att du tänker på det.

Läs mer

6.7 Musklerna ger dig rörelseförmåga

6.7 Musklerna ger dig rörelseförmåga 6.7 Musklerna ger dig rörelseförmåga Musklerna gör att vi kan röra oss och styra vår kropp på alla möjliga sätt. Tre olika typer av muskler; skelettmuskler, glatta muskler och hjärtmuskeln. Skelettmuskler

Läs mer

MUSKELFYSIOLOGI detta bör ni behärska

MUSKELFYSIOLOGI detta bör ni behärska MUSKELFYSIOLOGI detta bör ni behärska Skelettmuskulatur uppbyggnaden från hel muskelcell ner till kontraktila proteiner tvärstrimmig flerkärnig viljekontrollerad ingen egenaktivitet energiförsörjning:

Läs mer

Små barn- studsar och hoppar- avtar något vid tonåren.

Små barn- studsar och hoppar- avtar något vid tonåren. Intro Vi är byggda för fysisk aktivitet. För länge sedan kämpade vi dagligen i naturen, samlade mat, ved, överleva. Människan använde sig då av allsidiga rörelser. Kroppen anpassar sig efter till de krav

Läs mer

Skellet & muskler. Arbete av: Emilia, Halla och Nina.

Skellet & muskler. Arbete av: Emilia, Halla och Nina. Skellet & muskler Arbete av: Emilia, Halla och Nina. Innehåll Våra leder Kroppens starkaste muskel-låret Muskler & olika typer Skelettet Tre olika skelett Muskler Kranium Ryggradens uppbyggnad Träningsvärk

Läs mer

Hannah Svensson Arena Älvhögsborg

Hannah Svensson Arena Älvhögsborg Styrka och rörlighet 2016-11-16 Hannah Svensson Arena Älvhögsborg Fysiologi Muskler 3 typer hjärt, glatt, skelettmuskulatur Typ 1 och typ 2 fibrer (Fotboll har en kombinerad) ppvärmning Varför ska jag

Läs mer

Styrketräning Vad är styrka? Hur fungerar musklerna? Varför behöver du styrka?

Styrketräning Vad är styrka? Hur fungerar musklerna? Varför behöver du styrka? Styrketräning Vad är styrka? Kroppen är en fantastisk maskin. Den anpassar sig efter mängden och typen av arbete som du utsätter den för, både fysiskt och psykiskt. Om du t ex brukar lyfta tunga vikter

Läs mer

STYRKETRÄNING. Muskelfunktion

STYRKETRÄNING. Muskelfunktion STYRKETRÄNING Foto: Apotek Hjartat Styrketräning på Playitas Muskelfunktion Kroppen har tre olika sorters muskler. Dessa är skelettmuskulaturen som är det vi vardagligen kallar muskler, hjärtmuskulaturen

Läs mer

Anatomi och Fysiologi

Anatomi och Fysiologi Anatomi och Fysiologi Anatomi beskriver hur kroppen är uppbyggd, och fysiologi beskriver hur den fungerar. Vet du lite om anatomi och fysiologi så förstår du varför du ska motionera, hur du ska planera

Läs mer

Sammanfattning skelettet och muskler

Sammanfattning skelettet och muskler Sammanfattning skelettet och muskler Skelettet Om du inte hade något skelett skulle din kropp vara som en stor klump, men benen i ditt skelett är starka och hårda. Därför klarar de att hålla upp din kropp.

Läs mer

Teorin bakom konditions- och styrketräning!

Teorin bakom konditions- och styrketräning! Teorin bakom konditions- och styrketräning! Prestationsförmåga Fyra faktorer påverkar Exempel: Yttre miljö - Klimat och materiel Inre miljö - Sömn, kost Fysiska faktorer - Konstitution, fysik Psykiska

Läs mer

Idrott och Hälsa A-kurs Teori. Anatomi Läran om kroppen

Idrott och Hälsa A-kurs Teori. Anatomi Läran om kroppen Idrott och Hälsa A-kurs Teori Anatomi Läran om kroppen Anatomi Skelettet Hur många ben har du i din kropp Vilket är det största / minsta Tillväxtzoner Håligheter där benmärgen bildas www.1177.se Anatomi

Läs mer

Nästan allt som tränas på gym och inom idrotten kallas styrketräning. Är det verkligen det? Om vi tittar på principerna så ser de ut som nedan.

Nästan allt som tränas på gym och inom idrotten kallas styrketräning. Är det verkligen det? Om vi tittar på principerna så ser de ut som nedan. Vad är styrketräning och vad är inte styrketräning? Nästan allt som tränas på gym och inom idrotten kallas styrketräning. Är det verkligen det? Om vi tittar på principerna så ser de ut som nedan. Belastning

Läs mer

Skelettmusklernas uppbyggnad och funktion. Niklas Dahrén

Skelettmusklernas uppbyggnad och funktion. Niklas Dahrén Skelettmusklernas uppbyggnad och funktion Niklas Dahrén Innehållet i denna undervisningsfilm: Fakta om kroppens skele.muskler Skele.musklernas funk2on Muskelcell jämfört med vanlig cell Skele.musklernas

Läs mer

Ladokkod: Tentamen ges för: Gsjuk15v. Namn: (Ifylles av student) Personnummer: (Ifylles av student) Tentamensdatum: 15-04 -29 Tid:

Ladokkod: Tentamen ges för: Gsjuk15v. Namn: (Ifylles av student) Personnummer: (Ifylles av student) Tentamensdatum: 15-04 -29 Tid: Humanbiologi Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för: Tenta A Gsjuk15v 15 högskolepoäng Namn: (Ifylles av student) Personnummer: (Ifylles av student) Tentamensdatum: 15-04 -29 Tid: Hjälpmedel: Inga hjälpmedel

Läs mer

Man behåller ett antal basövningar för att underhålla bålstabiliteten. Detta för att inte tappa basen eftersom all träning är en färskvara.

Man behåller ett antal basövningar för att underhålla bålstabiliteten. Detta för att inte tappa basen eftersom all träning är en färskvara. HEKDEEK KONCEPTET HEKDEEK konceptet är framtaget framför allt för idrotter där tyngdpunkten är på ett ben i taget. De flesta idrotter jobbar med ett ben, en arm i taget, samtidigt är det många diagonala

Läs mer

Musklernas uppbyggnad

Musklernas uppbyggnad Anatomi musklerna I Musklernas uppbyggnad www.spaacademy.se Muskler och senor bildar tillsammans med skelett, leder och fogar det som brukar kallas för rörelseapparaten. Genom att musklerna som är fästa

Läs mer

Kungsholmens Grundskola. Den fantastiska kroppen Arbetshäfte 2: STYRKA

Kungsholmens Grundskola. Den fantastiska kroppen Arbetshäfte 2: STYRKA Kungsholmens Grundskola Den fantastiska kroppen Arbetshäfte 2: STYRKA Vi har fyra fysiska kvaliteter: 1. Uthållighet (Kondition) 2. Styrka FYSIOLOGI/TRÄNINGSLÄRA 3. Rörlighet 4. Koordination Alla fysiska

Läs mer

De 10 onödigaste gymövningarna och 10 bra övningar att ersätta dem med

De 10 onödigaste gymövningarna och 10 bra övningar att ersätta dem med De 10 onödigaste gymövningarna och 10 bra övningar att ersätta dem med 10 dåliga övningar på gymmet samt 10 bättre alternativ. Styrketräning medför alltid en viss skaderisk och därför är det viktigt att

Läs mer

Styrketräning. Olika typer av muskelstyrka:

Styrketräning. Olika typer av muskelstyrka: Styrketräning Styrketräning Oftast tänker man på hantlar och skivstänger eller speciella maskiner när man talar om styrketräning, men styrketräning innebär egentligen bara att kroppen belastas mer än den

Läs mer

Rörlighetsträning. Rörlighetsträning och stretching. Vad är rörlighet och rörlighetsträning? Rörlighetsträningens olika metoder

Rörlighetsträning. Rörlighetsträning och stretching. Vad är rörlighet och rörlighetsträning? Rörlighetsträningens olika metoder Rörlighetsträning Rörlighetsträning och stretching All belastande träning bidrar till muskelstelhet. Tränar man inte rörlighet, kommer man bara bli stelare och stelare allt eftersom. Stelhet Bild: www.traningsgladje.se

Läs mer

Fuska inte med antalet reps. Orkar du inte 10-12st så är vikterna för tunga. Skynda långsamt, så undviker du skador

Fuska inte med antalet reps. Orkar du inte 10-12st så är vikterna för tunga. Skynda långsamt, så undviker du skador Styrketräning Styrketräning är en bra motionsform som passar de flesta, stora som små, män som kvinnor. Genom att styrketräna stärker du din kropp och minskar risken för skador i det vardagliga livet.

Läs mer

Årstaskolan Provskrivning vecka 7 Idrott och Hälsa Träningslära: styrka STYRKETRÄNING

Årstaskolan Provskrivning vecka 7 Idrott och Hälsa Träningslära: styrka STYRKETRÄNING VARFÖR SKA MAN STYRKETRÄNA? STYRKETRÄNING Syftet med styrketräning är inte att skapa muskelfenomen, elitidrottare eller framgångsrika kroppsbyggare. Syftet är att minska skaderisker i vardagslivet. Oavsett

Läs mer

Hej läsare. Jämför en vanlig gymnisse med en olympisk styrkelyftare. Hur kan styrkelyftaren lyfta sådana enorma mängder mer? Är hans muskler magiska?

Hej läsare. Jämför en vanlig gymnisse med en olympisk styrkelyftare. Hur kan styrkelyftaren lyfta sådana enorma mängder mer? Är hans muskler magiska? Hej läsare Mitt mål här först är att förklara konceptet maxstyrka. Jag vill att du noga läser igenom det här dokumentet. Gärna flera gånger. Schemat är bara ett schema, men det är när du har förståelsen

Läs mer

Rörelseapparaten. Rörelseapparaten är den del av kroppen som gör att vi kan röra på oss.

Rörelseapparaten. Rörelseapparaten är den del av kroppen som gör att vi kan röra på oss. Rörelseapparaten { Blå text extra. Grön text frågor. Svart text läs och kunna. } Rörelseapparaten är den del av kroppen som gör att vi kan röra på oss. På laborationstimmen har vi tittat på tvärstrimmiga

Läs mer

Intramuskulär koordination (koordination inom en muskel)( antalet samtidigt insatta motoriska enheter i rörelsen början)

Intramuskulär koordination (koordination inom en muskel)( antalet samtidigt insatta motoriska enheter i rörelsen början) SAMMANSTÄLLT AV KENNETH RIGGBERGER Jag har genom åren träffat många aktiva som säger att de vill bli mer explosiva i sin idrott och att de även vill bli snabbare. För mig är all idrott power = kraft x

Läs mer

TRÄNINGSLÄRA. Teorin bakom konditionsoch styrketräning!

TRÄNINGSLÄRA. Teorin bakom konditionsoch styrketräning! TRÄNINGSLÄRA Teorin bakom konditionsoch styrketräning! Kondition kroppens förmåga att ta upp syre Uthållighet Förmåga att arbeta under en längre tid Hjärtat och lungorna tränas Snabbhet inte samma sak

Läs mer

Styrketräning - Grundprinciper

Styrketräning - Grundprinciper Styrketräning - Grundprinciper Kort om mig Utbildning: Idrottsvetenskap Idrottsmedicin Elittränarutbildning Andra utbildningar Uppdrag inom idrotten Baskettränare Fystränare SISU Idrottsutbildarna Väst

Läs mer

Att förebygga motionsskador

Att förebygga motionsskador Idrottsskador Att förebygga motionsskador Värm upp ordentligt. Töj korta och strama muskler före och efter motionspasset. Använd bra skor och rätt motionsutrustning. Börja träningen lugnt och öka intensiteten

Läs mer

Kom ihåg! Träff 3 Pass 2. Faktablad: Muskelträning. Låt dina muskler hjälpa ditt hjärta

Kom ihåg! Träff 3 Pass 2. Faktablad: Muskelträning. Låt dina muskler hjälpa ditt hjärta Faktablad: Muskelträning Låt dina muskler hjälpa ditt hjärta Försämrad muskelfunktion är vanligt vid hjärtsvikt. Försämringen kan till stor del förklaras av att många med hjärtsvikt rör sig mindre och

Läs mer

Samspelet(koordinationen) mellan nervsystemet, de motoriska enheterna och musklens påverkar hur bra stretch-shortening-cykeln fungerar.

Samspelet(koordinationen) mellan nervsystemet, de motoriska enheterna och musklens påverkar hur bra stretch-shortening-cykeln fungerar. Del 4 Vertikalhopp och benböj med olika långa vila på olika belastningar. Vad händer när vi använder stretch-shorterning-cykeln? Den elastiska energi som kommer från den excentriska fasen i stretch-shortening-cykeln

Läs mer

Kapitel 1! SKELETT OCH! LEDER!

Kapitel 1! SKELETT OCH! LEDER! Kapitel 1 SKELETT OCH LEDER Skelettets uppbyggnad Flera hundra ben Vårt skelett är uppbyggt av drygt 200 ben. En del ben är stora, till exempel lårben och höftben. Andra ben är mycket små, som fingrarnas

Läs mer

Kom ihåg! Träff 3 Pass 2. Aktiv med KOL din patientutbildning. Faktablad: Muskelträning. Låt dina muskler hjälpa dina lungor

Kom ihåg! Träff 3 Pass 2. Aktiv med KOL din patientutbildning. Faktablad: Muskelträning. Låt dina muskler hjälpa dina lungor Faktablad: Muskelträning Låt dina muskler hjälpa dina lungor Försämrad muskelfunktion är vanligt vid KOL. Försämringen kan delvis förklaras av att många med KOL rör sig mindre och förlorar muskelstyrka,

Läs mer

Funktion. Skelettet skyddar dessutom hjärnan och våra inre organ. Det fungerar också som ett förråd av mineraler, framför allt kalcium och fosfat

Funktion. Skelettet skyddar dessutom hjärnan och våra inre organ. Det fungerar också som ett förråd av mineraler, framför allt kalcium och fosfat Kroppen Skelettet Skelettet Vårt skelett är uppbyggt av drygt 200 ben. En del ben är stora, till exempel lårben och höftben. Andra ben är mycket små, som fingrarnas och tårnas ben. Allra minst är hörselbenen,

Läs mer

Cell och vävnad. Grundämnena består av atomer Antalet protoner i kärnan avgör vilket ämne. En molekyl skapas av ett antal sammanbundna atomer

Cell och vävnad. Grundämnena består av atomer Antalet protoner i kärnan avgör vilket ämne. En molekyl skapas av ett antal sammanbundna atomer IF1 Anatomidelen Karl Daggfeldt SYFTE Efter avslutad kurs skall studenten ha grundläggande kunskaper om människans byggnad (och funktion). 1. Cell o vävnad 2. Skelett 3. Ledband, leder 4. Muskler 5. Nervsystemet

Läs mer

Carina Hammarstrand leg sjukgymnast Hälsoutvecklingscoach. www.physiochraft.se

Carina Hammarstrand leg sjukgymnast Hälsoutvecklingscoach. www.physiochraft.se Carina Hammarstrand leg sjukgymnast Hälsoutvecklingscoach www.physiochraft.se Alla kan må bra av vardagsmotion! Alla mår bra av vardagsmotion!!! Hitta genvägarna! Använda tiden på ett för kroppen smart

Läs mer

Kroppen del 2 Stencilhäfte

Kroppen del 2 Stencilhäfte Kroppen del 2 Stencilhäfte Arbetsområden att kunna: Kroppens reningsverk Kroppens eget försvar Muskler Skelett Livets början och slut Begrepp att kunna Lever Galla Njurar Urinblåsa Urinledare Urinrör Urin

Läs mer

Förtjockning i varje enskild fiber genom myofibrillökning

Förtjockning i varje enskild fiber genom myofibrillökning MAXIMALSTYRKA Förmågan hos nerv - muskelsystemet att övervinna motstånd med största möjliga kontraktionshastighet och kontraktionskraft både excentriskt som koncentriskt Vilka faktorer måste tränas för

Läs mer

Mål: Jag vill kunna springa 10 km inom 6 månader och tona kroppen och känna mig starkare i ryggen, benen och armarna. Ena fotleden är lite svag.

Mål: Jag vill kunna springa 10 km inom 6 månader och tona kroppen och känna mig starkare i ryggen, benen och armarna. Ena fotleden är lite svag. Mål: Jag vill kunna springa 10 km inom 6 månader och tona kroppen och känna mig starkare i ryggen, benen och armarna. Ena fotleden är lite svag. Tid att lägga ner: Max 1 timme per dag Om programmet: Jag

Läs mer

Anatomi, hälsa och livsstil

Anatomi, hälsa och livsstil Anatomi, hälsa och livsstil Allmänt om hälsa För att må psykiskt, fysiskt, socialt och existentiellt bra behöver man tillgodogöra sig flera delar i sitt liv. Man är själv ansvarig för att leva upp till

Läs mer

Samspelet(koordinationen) mellan nervsystemet, de motoriska enheterna och musklens påverkar hur bra stretch-shortening-cykeln fungerar.

Samspelet(koordinationen) mellan nervsystemet, de motoriska enheterna och musklens påverkar hur bra stretch-shortening-cykeln fungerar. SAMMANSTÄLLT AV KENNETH RIGGBERGER Vilken betydelse har stretch-shortening-cykeln eller excentrisk-koncentrisk aktivering på prestationen inom marklyft, frivändning eller ryck? Den elastiska energi som

Läs mer

Uppvärmning. Vad händer i kroppen. Minskar risken för skador. Öka prestationsförmågan.

Uppvärmning. Vad händer i kroppen. Minskar risken för skador. Öka prestationsförmågan. TRÄNINGSLÄRA Uppvärmning Varför Minskar risken för skador. Öka prestationsförmågan. Vad händer i kroppen Ökad cirkulation höjer kropps & muskeltemperaturen vilket leder till mer syre till arbetande muskler.

Läs mer

Anatomi-Fysiologi. Fundamentals of Anatomy and Physiology (8. uppl.), kap. 10 (s ) Dick Delbro. Vt-10

Anatomi-Fysiologi. Fundamentals of Anatomy and Physiology (8. uppl.), kap. 10 (s ) Dick Delbro. Vt-10 Anatomi-Fysiologi Fundamentals of Anatomy and Physiology (8. uppl.), kap. 10 (s. 326-334) Dick Delbro Vt-10 10-8 Hjärtmuskelvävnaden skiljer sig från skelettmuskelvävnad strukturellt-funktionellt Kardiocyter

Läs mer

Program José Nunez Foto Mikael Gustavsen Smink Susanne Persson Modell Pernilla Blomquist. Fitness Magazine 08 08 29

Program José Nunez Foto Mikael Gustavsen Smink Susanne Persson Modell Pernilla Blomquist. Fitness Magazine 08 08 29 TESTA MULTI- TRÄNING! Att styrketräna behöver inte betyda maskiner och tunga vikter. I månadens program testas kroppens funktionalitet. Och vi lovar du blir svettig! Program José Nunez Foto Mikael Gustavsen

Läs mer

Muscle Tissue. Skeletal Muscle Cardiac Muscle

Muscle Tissue. Skeletal Muscle Cardiac Muscle Muscle Tissue Skeletal Muscle Cardiac Muscle Smooth Muscle 1 Skelettmuskelceller består av flera celler som smält ihop. Varje cell innehåller därför flera cellkärnor. Efter födelsen bildas inte fler skelettmuskelceller.

Läs mer

Stamceller För att få mer kött på benen

Stamceller För att få mer kött på benen Stamceller För att få mer kött på benen Av Nicole Loginger Populärvetenskaplig sammanfattning av självständigt arbete i biologi 2013, Institutionen för biologisk grundutbildning, Uppsala. Hunger, miljöproblem

Läs mer

Projekt benböj på olika belastningar med olika lång vila

Projekt benböj på olika belastningar med olika lång vila Projekt benböj på olika belastningar med olika lång vila Finns det några skillnader i effektutveckling(kraft x hastighet) mellan koncentriskt och excentriskt arbete på olika belastningar om man vilar olika

Läs mer

Muskler och senor bildar tillsammans med skelett, leder och fogar det som brukar kallas för rörelseapparaten.

Muskler och senor bildar tillsammans med skelett, leder och fogar det som brukar kallas för rörelseapparaten. Muskler och senor Musklernas uppbyggnad Rörelse, stadga och skydd Muskler och senor bildar tillsammans med skelett, leder och fogar det som brukar kallas för rörelseapparaten. Genom att musklerna som är

Läs mer

Innehållsförteckning Skelettet... 2 Musklerna... 5 Nervsystemet... 10 Cirkulationssystemet... 11

Innehållsförteckning Skelettet... 2 Musklerna... 5 Nervsystemet... 10 Cirkulationssystemet... 11 Kroppen Innehållsförteckning Skelettet... 2 Skelettets uppgift... 2 Tillväxt och förnyelse av skelettet... 2 Styrketräning när man växer?... 2 Leder... 2 Olika typer av leder:... 3 Skelettbild... 4 Musklerna...

Läs mer

Kondition, hjärta & blodomlopp Hannah Svensson

Kondition, hjärta & blodomlopp Hannah Svensson Kondition, hjärta & blodomlopp 2016-10-25 Hannah Svensson Arena Älvhögsborg Hjärtat Vårt organ som håller igång vårt blodomlopp och leder ut blod till vår kropp, organ och våra muskler Fungerar som en

Läs mer

Jobbet, kroppen, livet i motorbranschen

Jobbet, kroppen, livet i motorbranschen Jobbet, kroppen, livet i motorbranschen PDF-version Kapitel Förebyggande träning Ergonomi / Förebyggande träning Viktigt att veta innan du startar Förebyggande träning För att du ska få maximal effekt

Läs mer

IDROTTSSKADOR Att undvika idrottsskador Att förebygga överbelastnings- skador Träna långsiktigt

IDROTTSSKADOR Att undvika idrottsskador Att förebygga överbelastnings- skador Träna långsiktigt IDROTTSSKADOR Att undvika idrottsskador Som idrottsaktiv kan du råka ut för skador av olika slag. Skador innebär alltid träningsavbrott och oftast går det en tid innan du är tillbaka och kan träna och

Läs mer

Pull-ups. Klara tre pull-ups efter åtta veckor

Pull-ups. Klara tre pull-ups efter åtta veckor Pull-ups Klara tre pull-ups efter åtta veckor Vill du klara att lyfta din egen kroppsvikt? Det vill i alla fall Jonas. Friskispressens coach ska hjälpa honom till att klara sitt livs första pull-up. Pull-ups

Läs mer

Förändring av muskelfiber typer vid arbete.

Förändring av muskelfiber typer vid arbete. 2011 Förändring av muskelfiber typer vid arbete. Yannic Jönsson Hästens biologi 2011-05-09 Innehåll Bakgrund... 2 Inledning... 2 Muskels byggnad... 2 Muskelfibrernas benämning och funktion... 4 Träning

Läs mer

TRÄNINGSLÄRA. kondition & styrketräning! Anna Mårdner Idrottslärare Finnbacksskolan

TRÄNINGSLÄRA. kondition & styrketräning! Anna Mårdner Idrottslärare Finnbacksskolan TRÄNINGSLÄRA kondition & styrketräning! Anna Mårdner Idrottslärare Finnbacksskolan Prestationsförmåga 4 faktorer påverkar Yttre miljö Inre miljö Fysiska faktorer Psykiska faktorer Alkohol, narkotika, tobak

Läs mer

Efter några tiondelar är effekten lika hög i en koncentrisk rörelse som en excentriskkoncentrisk

Efter några tiondelar är effekten lika hög i en koncentrisk rörelse som en excentriskkoncentrisk Excentrisk-koncentrisk aktivering Under de första hundradelarna av en sekund av en rörelse är det möjligt att dubblera kraften med hjälp av stretch shortening - cykeln jämfört med om enbart en koncentrisk

Läs mer

Lilla. för årskurs 8 & 9

Lilla. för årskurs 8 & 9 Lilla för årskurs 8 & 9 Vardaglig fysisk aktivitet Vardaglig fysisk aktivitet innebär all rörelse du utför under en dag såsom att promenera till skolan eller att ta trapporna istället för hissen. Denna

Läs mer

Samspelet(koordinationen) mellan nervsystemet, de motoriska enheterna och musklens påverkar hur bra stretch-shortening-cykeln fungerar.

Samspelet(koordinationen) mellan nervsystemet, de motoriska enheterna och musklens påverkar hur bra stretch-shortening-cykeln fungerar. SAMMANSTÄLLT AV KENNETH RIGGBERGER Vad händer när vi använder stretch-shorterning-cykeln? Den elastiska energi som kommer från den excentriska fasen i stretch-shortening-cykeln kan lagras i muskeln och

Läs mer

I N F O R MATI O N F R ÅN D I N AR B ETSTE R AP E UT. Till dig som besväras av lateral epikondylit - tennisarmbåge

I N F O R MATI O N F R ÅN D I N AR B ETSTE R AP E UT. Till dig som besväras av lateral epikondylit - tennisarmbåge I N F O R MATI O N F R ÅN D I N AR B ETSTE R AP E UT Till dig som besväras av lateral epikondylit - tennisarmbåge Lateral epikondylit - tennisarmbåge Epikondylit är en inflammation i muskelfästen på utsidan

Läs mer

2. Under spinningpasset rörde vi oss mellan olika pulser, I vilken pulszoon kan man tänka sig att mjölksyra bildas? Upplevde ni ngn mjölksyra i benen?

2. Under spinningpasset rörde vi oss mellan olika pulser, I vilken pulszoon kan man tänka sig att mjölksyra bildas? Upplevde ni ngn mjölksyra i benen? Vad är mjölksyra? Mjölksyra uppstår när kroppens muskler, vid hård ansträngning, inte får tillräckligt med syre. I normala fall hämtar musklerna energi från kolhydrater och fett med hjälp av syre. Vad

Läs mer

Gummibandsträning med ett dörrhandtag.

Gummibandsträning med ett dörrhandtag. Perfekt om du skall på semester då gummibandet är lätt att ta med sig. Använde själv programmet när jag var på semester i Sardinien i somras. Kan ju även göras hemma, på jobbet eller ute i skogen (då får

Läs mer

Träningslära 1. Uppvärmning Uthållighetsträning/kondition Skador

Träningslära 1. Uppvärmning Uthållighetsträning/kondition Skador Träningslära 1 Uppvärmning Uthållighetsträning/kondition Skador Uppvärmning Förbereder oss fysiskt och mentalt Fysiskt O Huvudsyfte med uppvärmning är att förebygga skador, lederna smörjs och blodcirkulationen

Läs mer

Rörelseapparaten. Rörelseapparaten är den del av kroppen som gör att vi kan röra på oss.

Rörelseapparaten. Rörelseapparaten är den del av kroppen som gör att vi kan röra på oss. Rörelseapparaten { Blå text extra. Grön text frågor. Svart text läs och kunna. } Rörelseapparaten är den del av kroppen som gör att vi kan röra på oss. På laborationstimmen har vi tittat på tvärstrimmiga

Läs mer

KAPITEL 2 Människokroppen

KAPITEL 2 Människokroppen Kapitel 2 - Människokroppen Sida 1 av 9 Kapitel 2 Människokroppen KAPITEL 2 Människokroppen Intro... 2 Vikt och hälsa... 3 Skelett... 6 Leder... 7 Muskler... 8 Nervsystem... 9 Kapitel 2 - Människokroppen

Läs mer

Människan. Nina Melin, Nyköpings Hotell/Restaurangsk., Nyköping

Människan. Nina Melin, Nyköpings Hotell/Restaurangsk., Nyköping Människan 1 Nina Melin, Nyköpings Hotell/Restaurangsk., Nyköping www.lektion.se Från cell till organsystem En förutsättning för liv 2 Livet börjar med att atomer börjar bilda molekyler Syreatomer Järn

Läs mer

MÄNNISKOKROPPEN. Biologi - V46- V3

MÄNNISKOKROPPEN. Biologi - V46- V3 MÄNNISKOKROPPEN Biologi - V46- V3 CELLEN Cellerna är aktiva hela livet, non stop. Encelliga organismer består av endast en cell. Hos människor finns det massa olika typer av celler. Muskelceller, ögonceller,

Läs mer

Hälsa, kondition och muskelstyrka. - En introduktion

Hälsa, kondition och muskelstyrka. - En introduktion Hälsa, kondition och muskelstyrka - En introduktion Roger Sundin och Christoffer Westlund, S:t Olof skola, 2015 Hälsa Vad är hälsa? Äta litet, dricka vatten, roligt sällskap, sömn om natten Käckt arbeta,

Läs mer

Problem med avföring och urin efter operation

Problem med avföring och urin efter operation Problem med avföring och urin efter operation Operation av bäckenorgan medför skador på nerver och blodkärl i lilla bäckenet samt gör att det bildas ärr i vävnaden. Detta ger biverkningar. Du kan få bekymmer

Läs mer

Sträck ut efter träningen

Sträck ut efter träningen Sträck ut efter träningen När du har tränat är det dags igen. Hoppar du över stretchingen får du lättare ömma, styva och korta muskler. Det är viktigt att uttänjningen sker i en lugn och behärskad takt.

Läs mer

Efter några tiondelar är effekten lika hög i en koncentrisk rörelse som en excentriskkoncentrisk

Efter några tiondelar är effekten lika hög i en koncentrisk rörelse som en excentriskkoncentrisk Excentrisk-koncentrisk aktivering Under de första hundradelarna av en sekund av en rörelse är det möjligt att dubblera kraften med hjälp av stretch shortening - cykeln jämfört med om enbart en koncentrisk

Läs mer

Biologiprov den 18 dec

Biologiprov den 18 dec Biologiprov den 18 dec Cellerna Kroppen är uppbyggd av en mängd små delar som kallas celler. Varje cell är en egen levande enhet som kan föröka sig, ta emot olika typer av information. Även om cellerna

Läs mer

När man pratar om hästens muskelfibrer & träning talar man om:

När man pratar om hästens muskelfibrer & träning talar man om: Numera tränar flera av våra mest framgångsrika travtränare sina hästar belastat, med tryckvagn, i sand eller backe, för att sänka farten och undvika skador. Jag rekommenderar dig att ta del av Marianne

Läs mer

Omtentamen NRSP T1 HT13 (totalt 78,5 p)

Omtentamen NRSP T1 HT13 (totalt 78,5 p) Omtentamen NRSP T1 HT13 (totalt 78,5 p) --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Rörelse 1. Ryggraden är sammansatt av

Läs mer

Jag en individuell idrottare. 1. Bra träning

Jag en individuell idrottare. 1. Bra träning 1. Bra träning Fundera och diskutera! Fundera en stund över nedanstående områden. Sätt ett kryss i den ruta som du tycker bäst passar in på din uppfattning om vad som är viktigast för din idrott. Jämför

Läs mer

Samspelet(koordinationen) mellan nervsystemet, de motoriska enheterna och musklens påverkar hur bra stretch-shortening-cykeln fungerar.

Samspelet(koordinationen) mellan nervsystemet, de motoriska enheterna och musklens påverkar hur bra stretch-shortening-cykeln fungerar. SAMMANSTÄLLT AV KENNETH RIGGBERGER Vad händer när vi använder stretch-shorterning-cykeln? Den elastiska energi som kommer från den excentriska fasen i stretch-shortening-cykeln kan lagras i muskeln och

Läs mer

Styrkeövningar för längdskidåkning

Styrkeövningar för längdskidåkning Styrkeövningar för längdskidåkning Balans och bålträning Balansdans (bål och skuldror) Stå på balansbrädan och för gummibandet bakåt, förbi dina sidor från utgångsläget som bilden visar. Var noga med din

Läs mer

Fys-program Fas 1-4 Beachvolleyboll - MIDDLE

Fys-program Fas 1-4 Beachvolleyboll - MIDDLE Fys-program Fas 1-4 Beachvolleyboll - MIDDLE www.beachvolleyboll.se Här följer ett fys-program speciellt utformat för beachvolleybollspelare. Målet är att du ska öka din stabilitet i alla beachvolleybollmoment.

Läs mer

Vi är skapta för att röra på oss, men för att inte rörelseförmågan ska försämras måste vi hålla leder och muskler i trim.

Vi är skapta för att röra på oss, men för att inte rörelseförmågan ska försämras måste vi hålla leder och muskler i trim. Vi är skapta för att röra på oss, men för att inte rörelseförmågan ska försämras måste vi hålla leder och muskler i trim. Rörlighetsträning kallas de övningar som används för att förbättra rörligheten

Läs mer

Huden, skellettet och musklerna

Huden, skellettet och musklerna Huden, skellettet och musklerna En sammanfattning Biologi Hembergsskolan Huden (överhuden) Huden är uppbyggd av tre lager överhud, läderhud, och underhud Överhuden (epedermis) Överhuden är ca 0,05 till

Läs mer

Din kropp består av 100000 miljarder celler! Alla celler ser inte ut på samma sätt

Din kropp består av 100000 miljarder celler! Alla celler ser inte ut på samma sätt Din kropp består av 100000 miljarder celler Alla celler ser inte ut på samma sätt Det som skiljer levande varelser från sådant som inte lever är att: Det som lever är uppbyggt av celler. Det som lever

Läs mer

Varför ska man stretcha? Råd vid genomförandet av stretchingen:

Varför ska man stretcha? Råd vid genomförandet av stretchingen: Varför ska man stretcha? Stretching bidrar till en bra hållning och avspända muskler. Det ger bättre balans i kroppen som i sin tur ger bättre träningsresultat. Syftet med stretchingen efter träningen

Läs mer

Din fantastiska kropp

Din fantastiska kropp Innehåll Din fantastiska kropp 1 Äta och bajsa 2 Andas luft 4 Blodet pumpas runt 6 Skelettet och musklerna 8 Din smarta hjärna 10 Dina sinnen 12 Dricka och kissa 14 Kroppsord 15 Formgiven av Laura Parker

Läs mer

STRETCHING AV MIKAEL DAHLSTRÖM. När man fått behandling är det mycket viktigt att man gör vissa hemuppgifter för att uppnå en smärtfri vardag.

STRETCHING AV MIKAEL DAHLSTRÖM. När man fått behandling är det mycket viktigt att man gör vissa hemuppgifter för att uppnå en smärtfri vardag. STRETCHING AV MIKAEL DAHLSTRÖM När man fått behandling är det mycket viktigt att man gör vissa hemuppgifter för att uppnå en smärtfri vardag. Ända sedan stretching blev ett begrepp har det tvistats om

Läs mer

Hälsa och Livsstil: STYRKETRÄNING och IDROTTSSKADOR STYRKETRÄNING

Hälsa och Livsstil: STYRKETRÄNING och IDROTTSSKADOR STYRKETRÄNING Hälsa och Livsstil: STYRKETRÄNING och IDROTTSSKADOR STYRKETRÄNING Vad menas med styrketräning? Med styrketräning menar man att man belastar kroppen med en given belastning. Genom att styrketräna förstärker

Läs mer

ERGONOMI. Rätt rörelser och belastning Ombordservice

ERGONOMI. Rätt rörelser och belastning Ombordservice ERGONOMI Rätt rörelser och belastning Ombordservice INLEDNING I din hand håller du en ergonomimanual som riktar sig till dig som arbetar inom Stena Lines ombordserviceverksamhet. Ergonomimanualen innehåller

Läs mer

Träningsprogram: bröst

Träningsprogram: bröst Träningsprogram: bröst Träna bröst övningar Alltid lika glad när jag mer med mig en träningskompis som kan passa i bänkpressen. Blir alltid mycket bättre träning när man vågar sig på att försöka en sista

Läs mer

Träna upp din styrka på ett roligt och effektivt sätt med. Inspirationsguide med 6 (givande/effektiva/bra) basövningar

Träna upp din styrka på ett roligt och effektivt sätt med. Inspirationsguide med 6 (givande/effektiva/bra) basövningar Träna upp din styrka på ett roligt och effektivt sätt med GYMBOLLEN Inspirationsguide med 6 (givande/effektiva/bra) basövningar Viktigt att tänka på innan träning Det är väldigt viktigt att du andas normalt

Läs mer

ditt Träningsprogram: Uppvärmning

ditt Träningsprogram: Uppvärmning ditt Träningsprogram: Uppvärmning SÅ SKA DU TRÄNA: Träna 3 gånger i veckan, t ex måndag, onsdag och fredag, och låt kroppen återhämta sig en dag innan nästa pass. Varje träningspass består av uppvärmning

Läs mer

Skelettet; Osteologi

Skelettet; Osteologi Allmän Rörelselära - Skydd Skelettet; Osteologi - Stöd-stabilitet - Mekanisk bas för rörelse - Blodbildning (röd benmärg) - Kalciummetabolismen Kalcitonin (sköldkörteln) sänker blodets kalciumhalt PTH

Läs mer

Skillnader mellan hängande markdrag frivändningar ryck

Skillnader mellan hängande markdrag frivändningar ryck Skillnader mellan hängande markdrag frivändningar ryck Efter 40 års tränande med dels på mig själv och alla jag tränat de senaste 30 åren är det dags att göra en analys av dessa tre övningar. Alla övningarna

Läs mer

Fys-program Fas 1-4 Beachvolleyboll - HARD

Fys-program Fas 1-4 Beachvolleyboll - HARD Fys-program Fas 1-4 Beachvolleyboll - HARD www.beachvolleyboll.se Här följer ett fys-program speciellt utformat för beachvolleybollspelare. Målet är att du ska öka din stabilitet i alla beachvolleybollmoment.

Läs mer

MOTION KÄNNS BRA. effekter, men förvänta dig inga mirakel. Effekterna av motionen märks så småningom. 2 Ledvänlig motion

MOTION KÄNNS BRA. effekter, men förvänta dig inga mirakel. Effekterna av motionen märks så småningom. 2 Ledvänlig motion Ledvänlig motion MOTION KÄNNS BRA Människan är skapad för att röra på sig. Även om psoriasis ofta medför många olika ledsymptom, såsom stelhet och smärta i lederna, så kan och bör man ändå motionera. Anpassa

Läs mer

BARN & UNGDOMARS UTVECKLING

BARN & UNGDOMARS UTVECKLING BARN & UNGDOMARS UTVECKLING Distriktsläger Vemdalen 2007 När ni ser mig = Bikupa Barn och ungdomars fysiska utveckling Delas ofta in i biologiska faser knutna till åldrar Som vi vet utvecklas alla människor

Läs mer

Varför ska jag träna som senior

Varför ska jag träna som senior Varför ska jag träna som senior Men vad är det egentligen som händer med kroppen när vi blir äldre? Hjärtat, cirkulation och andning Slagvolymen sjunker Vilopulsen stiger Den maximala hjärtfrekvensen sjunker,

Läs mer

Medicin A, Medicinsk temakurs 1, 30 högskolepoäng, Tema Respiration-Cirkulation Skriftlig tentamen 24 oktober 2011

Medicin A, Medicinsk temakurs 1, 30 högskolepoäng, Tema Respiration-Cirkulation Skriftlig tentamen 24 oktober 2011 Medicin A, Medicinsk temakurs 1, 30 högskolepoäng, Tema Respiration-Cirkulation Skriftlig tentamen 24 oktober 2011 1. Sven Karlsson (70) söker upp dig för besvär med episoder med yrsel. Han ledsagas av

Läs mer