Sammanställning av dokument till Joint-mötet (RID/ADR/ADN)

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Sammanställning av dokument till Joint-mötet (RID/ADR/ADN)"

Transkript

1 Avdelningen för risk- och sårbarhetsreducerande arbete Enheten för farliga ämnen Jan Nilsson Brita Skärdin Datum Diarienr Sammanställning av dokument till Joint-mötet (RID/ADR/ADN) Joint Meeting of the RID Committee of Experts and the Working Party on the Transport of Dangerous Goods, den mars 2013 i Bern. Brita Skärdin, Jan Nilsson och Fredrik Nyström, MSB, enheten för farliga ämnen kommer att representera Sverige. Dokument ECE/TRANS/ WP.15/AC.1/XX Titel och sammanfattning 1. Antagande av dagordningen (Adoption of the agenda) /129 Agenda för mötet /129/Add.1 INF.xx Lista över dokument under varje agendapunkt Tidtabell för mötet 2. Tankar (Tanks) 2012/23 +INF.3 ( ) INF.3, 2012 Definitioner av förslutning, tank och tankskal (Rumänien) På uppdrag av arbetsgruppen för definitioner presenterar Rumänien detta dokument som flyttats från föregående möte till detta. Eftersom förslutning, tank och tankskal är definitioner som berör tankar anser arbetsgruppen för definitioner att det är lämpligt att tankarbetsgruppen under Joint reder ut definitionen av dessa begrepp bl.a. utifrån Rumäniens lista i INF.3. Definitioner av förslutning, tank och tankskal (Rumänien) INF.3 är en lista på alla ställen i ADR där det finns ett ord för förslutning, förslutningsanordning etc. Rumänien har redovisat det engelska och franska språkbruket på dessa ställen. Det är en blandning av begreppen inom och mellan de olika språken. 2013/3 Harmonisering av kapitel 6.7 med FN:s modellregelverk (Sekretariatet) Vissa bestämmelser som infördes i FN:s modellregelverk 2002 blev av olika skäl inte införda i RID/ADR. Sekretariatet vill härmed rätta till de skillnader som då uppstod mellan modellregelverket och RID/ADR och föreslår att vissa bestämmelser i kapitel 6.7 införs i RID/ADR.

2 Dokument ECE/TRANS/ WP.15/AC.1/XX Titel och sammanfattning 2013/11 System för additiver (European Conference of Fuel Distributors, ECFD) Det förslag på reglering av systemen för additiver som beslutats på Joint antogs inte på WP.15 med hänvisning till att ett beaktande av SP 363 måste göras. ECFD anser att det inte behövs utan vill att Joint beslutar bestämmelserna på samma grunder som tidigare. 2013/12 Slamsugartankar Explosionstrycksäker tank som alternativ till flamskydd (Tyskland) Tyskland föreslår att i kapitel 6.10 för slamsugartankar lägga till explosionstrycksäker tank som ett alternativ till kravet i b) att en kompressor/vakuumpump som kan orsaka gnistbildning ska vara utrustad med en anordning som hindrar omedelbar inträngning av lågor i tanken. I dokumentet framgår att ett standardiseringsarbete måste starta inom CEN/TC 296 för att i standarden EN fastställa och definiera vad en explosionstrycksäker tank är. Fram tills att det arbetet är klart föreslås att EN eller TRT 006 används för fastställandet. 2013/19 Användning av högsta arbetstryck för tankar för kylda kondenserade gaser (Storbritannien) Med detta förslag vill Storbritannien göra texterna mer konsekventa när det gäller att ange det maximala arbetstrycket för tankar för kylda kondenserade gaser. Dels i kapitel 4.3 och dessutom i kapitel /21 Rapport om ett tillbud med en propantank (Belgien) Belgien rapporterar om ett tillbud som inträffat i Belgien. En tank kördes in under en järnvägsbro vilket medförde att en avluftningsanslutning på toppen av tanken slogs av och gas läckte ut. Vid detta tillfälle fattade lyckligtvis inte gasen eld men om detta hade skett skulle det kunna få katastrofala följder. Belgien vill nu att tankarbetsgruppen under Joint ser över detta problem och beaktar eventuella ändringar i regelverket för att undvika att liknande händelser sker. 2013/23 Märkning av kontrolldatum (Sverige) I kapitel 1.4 i RID/ADR finns kravet att transportören innan transporten ska försäkra sig om att datumet för nästa kontroll inte har överskridits. På järnväg kan det vara svårt att kontrollera detta om information är placerad på kortänden. Sverige föreslår därför i detta dokument att det för tankcontainrar och MEGcontainrar ska anges datum för nästa kontroll och att informationen ska finnas på båda sidorna.

3 INF.4 Hålltider för transporter av kylda kondenserade gaser (EIGA) Detta dokument är en följd av en diskussion som senast fördes på Joint-mötet våren Det gäller problemet med att säkerhetsventiler löser ut för tidigt vid transporter av kylda kondenserade gaser. EIGA försöker i dokumentet klargöra frågeställningar om bästa metod för beräkning av hålltid, bedömning av isolering och vilka tankar som ska omfattas. 3. Standarder (Standards) 2013/7 Ändring av samarbetet med CEN-CENELEC (CEN) För att öka deltagandet av experter och därmed säkerställa en bättre kvalité och effektivitet i arbetet med Joint-mötets arbetsgrupp för standardisering föreslås ett tillägg till den 4:e punkten i dokumentet Procedure of cooperation with CEN and CENELEC, där förmöten via telefonkonferens tillåts upp till 4 veckor före Joint-mötet. 2013/8 Diverse förslag till ändring av RID/ADR för tryckkärl, tankar och dess utrustning (CEN) Detta dokument tar upp en del säkerhetsbrister som uppkommer vid hänvisningar i RID/ADR till standarder där brister finns för kringutrustning. Tre förslag lämnas för förbättring. 1. Arbetsgruppen för tank får till uppgift att diskutera hur en ändring i RID/ADR kan göras för att säkerheten upprätthålls för kringutrustning på tankar. 2. För tryckfat och kryokärl föreslås det ett tillägg i RID/ADR 6.8 för tillverkning, tillverkningskontroll samt återkommande kontroll av lyftöglor. 3. En arbetsgrupp bör tillsättas för att ta fram förslag till ändring i RID/ADR för att ta bort oklarheter huruvida förslutningar ingår i definitionen av tryckkärl eller inte. 2013/9 Korrigering av referens till EN-standard (CEN) Ett tidigare misstag då en hakparentes togs bort, men innehållet i parentesen blev kvar, ska rättas till i referensen i för standarden EN 13110:2012. Det föreslås här att texten tas bort som det var tänkt från början. 2013/10 Information om pågående arbete inom CEN (CEN) CEN informerar Joint-mötet om sitt arbete med standardisering. Standarder som är nya under arbete (work items) är följande (revideringar och helt nya): - pren 16522, Tanks for transport of dangerous goods - Service equipment for tanks - Flame arresters for venting systems - pren rev, Tanks for the transport of dangerous goods - Tank equipment for the transport of liquid chemicals and liquefied gases - Foot valves Standarder som Standardarbetsgruppen under Joint-mötet ska diskutera om de

4 ska refereras till i RID/ADR är de nya ovan och de ändrade som följer nedan. ( Stage 2 innebär en möjlighet till påverkan av det tekniska innehållet i standarden medan Stage 3 endast innebär en möjlighet att rösta Accept eller Refuse för standarden som referens i RID/ADR.) Standarder vid Stage 2: - pren rev, LPG equipment and accessories - Pressure relief valves for transportable refillable cylinders for Liquefied Petroleum Gas (LPG) - pren ISO rev, Transportable gas cylinders Periodic inspection and testing of composite gas cylinders - pren 16509, Transportable gas cylinders - Non-refillable, small transportable, steel cylinders of capacities up to and including 120ml containing compressed or liquefied gases (compact cylinders) - Design, construction, filling and testing Standarder vid Stage 3: - FprEN 12493, LPG equipment and accessories - Welded steel pressure vessels for LPG road tankers - Design and manufacture 2013/14 + INF.5 Uppdatering av referenser till allmänna standarder (CEN) Detta dokument listar (i INF 5) alla standarder som hänvisas till i RID/ADR, med revisionshistorik. INF.5 Se 2013/14 ovan. 2013/18 Status på standarder refererade till i RID/ADR/ADN och på de standarder som hänvisas till i dessa standarder avsnitt (Storbritannien) Storbritannien föreslår att skrivningen i i RID/ADR skärps så att det tydligt framgår att hänvisade standarder är bindande om inget annat uttryckligen står i regelverket och att det även ska framgå att hänvisningar vidare till andra standarder måste följas. INF.15 Rättningar till referenser till EN-standarder (CEN) Uppdatering av referenser till EN-standarder (CEN) Bilagorna till EN 13082:2008 i och EN :2010 i behöver uppdateras till 2012 års version, A1:2012 respektive AC:2012 INF.16 Följdändringar för referenser till ändrade EN-standarder (CEN) CEN föreslår en förändring till RID/ADR 2015 beträffande hänvisningar till standarder som upphävts och ersatts med nya. De berörda standarderna är: EN och EN ersatta av EN ISO 14245:2010 och EN ISO 15995:2010.

5 4. Tolkning av RID/ADR/ADN (Interpretation of RID/ADR/ADN) 2013/30 Tolkning av andra stycket i (c) om extern/intern distribution.(iru) IRU tar upp frågan om hur man ska tolka bestämmelserna i (c), genom att ge följande exempel: Trädgårdsförvaltare som t.ex. tar med en gräsklippare på morgonen tillsammans med bränsle i dunkar till en arbetsplats. Vid lunch tar de bara med dunkarna och fyller på för eftermiddagens arbete. Är det ok, eller är det en intern distribution? Samma fråga gäller för en grävmaskinist som har ett arbete på gång under en längre tid och därför behöver ta med bränsle varje dag, om inte annat för stöldrisken om de lämnar bränslet kvar på arbetsplatsen. IRU vill få mötets uppfattning vad som gäller för andra stycket i (c). 5. Förslag på ändringar i RID/ADR/ADN (Proposals for amendments to RID/ADR/ADN) 5 (a) Aktuella frågor (Pending issues) 2013/2 Tillägg av MEG-containrar i (EIGA) EIGA föreslår att MEG-containrar läggs till i delavsnitt som en typ av transportenhet som ska kunna transporteras utan att helt uppfylla ADR om den uppfyller IMDG-koden eller ICAO-TI och transporten ingår i en transportkedja innehållande en sjö- eller lufttransport. 2013/4 Ändring av bulkkod på franska (OTIF) Förslaget berör den franska förkortningen och således inte vår översättning. INF.13 + INF.14 Definition av Shipment / Expédition i RID/ADR (the Secretariat) Sekretariatet föreslår att en definition på begreppet Shipment / Expédition (förflyttning) förs in i regelverken då den redan finns i FN:s modellregelverk och IAEA Regulations for the Safe Transport of Radioactive Materials (TSR-1.) Se även INF.14 nedan. Förslaget hanns inte med i sept 2012, och borde därför ha tagits upp som officiellt dokument vid detta möte. INF.14 Kommentar på INF.19, Definition av Shipment / Expédition i RID/ADR (Rumänien) Rumänien har listat ett antal delavsnitt där termerna Shipment / Expédition och Consignment / Envoi används på lite olika sätt. Man bifogar en tabell över de ord och skrivningar som behöver ses över.

6 5 (b) Nya förslag (New proposals) 2013/1 Harmonisering av (b) (ii) med FN:s modellregelverk (Tyskland) Tyskland vill förenkla reglerna i (b) (ii) genom att harmonisera med FN:s modellregelverk. I RID/ADR är texten inte helt tydlig. I beskrivs vilka fall som inte behöver riktningspilar, samtidigt som man i (b) (ii) lägger till ett krav om att förslutningarna måste vara synliga för att ska kunna tillämpas. Tyskland föreslår att (b) (ii) stryks och på så vis harmoniseras med FNreglerna. 2013/5 + INF.3 INF.3 Ersättning av UIC normblad och med 592 (UIC) UIC vill uppdatera referensen till UIC normblad. I Anm. ska det stå UIC normblad 592 och I är det också en uppdatering av gällande utgåva och datum för 592 och Se UIC norm blad 592 i INF.3. UIC normblad 592 (UIC) Se 2013/5 ovan. 2013/6 Återkommande kontroll av tankar för transport av kondenserad petroleumgas (LPG) på väg och järnväg (AEGPL) AEGPL föreslår att det läggs till en fotnot i som tillåter att man efter godkännande av behörig myndighet ersätter vätsketryckprovningen med oförstörande provning enligt vissa standarder. Förslaget motiveras på olika sätt bl.a. visar en del erfarenheter att tankar som precis klarat en vätsketryckprovning ändå vid undersökning av oförstörande provning visar på betydande skador i materialet. Man påtalar också en fördel för miljön när stora mängder förorenat vatten inte behöver tas hand om vätsketryckprovningen ersätts. 2013/15 Märkning av återfyllningsbara tryckkärl enligt (EIGA) Nya bestämmelser för märkning av gasflaskpaket har införts i RID/ADR EIGA har uppmärksammats på att vissa gasflaskpaket inte uppfyller kraven i de nya bestämmelserna och föreslår en övergångsbestämmelse som ska föras in i 2015 års utgåvor av regelverken. För att täcka in perioden fram till dess föreslår man också att ett multilateralt avtal tas fram. Detta dokument fanns på agendan till föregående möte men hanns inte med då utan fördes över till detta möte. 2013/16 Återkommande kontroll och provning av vissa transportabla återfyllningsbara stålflaskor för kondenserad petroleumgas (LPG) (AEGPL) Det finns vissa svetsade gasflaskor av stål som beklätts med polyuretan och som är godkända enligt TPED. Dessa används främst i Frankrike och Belgien. Att utföra en återkommande kontroll på en sådan gasflaska enligt gällande regelverk är inte möjligt. AEGPL föreslår i detta dokument att, i delavsnittet för återkommande kontroll av icke-un tryckkärl, införa en ny anmärkning.

7 Anmärkningen innebär att behörig myndighet i det land som typgodkänt tryckkärlet kan godkänna att den invändiga och utvändiga kontrollen samt provtryckning kan ersättas av annan procedur för återkommande kontroll förutsatt att säkerheten upprätthålls. Förslaget motiveras med resultat av vissa tester som gjorts. Ett multilateralt avtal (M247) finns initierat av Frankrike med samma innehåll. 2013/ /27 Definition av nominell volym av ett kärl (Schweiz) Efter en lång utläggning om historiken föreslår Schweiz att texten i sista stycket i ska ändras till: För vätskor, den totala mängden av det farliga ämnet som kärlet innehåller utifrån det som anges enligt (f). För gaser, den nominella volymen av kärlet i liter (se definition i 1.2.1). I föreslår Schweiz att första stycket om mängden vätska stryks. 2013/27 Koppling till 2013/17 om nominell volym på kärlet (IRU) Förslag 1: IRU föreslår på samma sätt som Schweiz att stryka första meningen i Det medför att definitionen endast berör gasflaskor. Förslag 2: IRU är också inne på att ändra texten i Deras förslag är for liquids, nominal content of receptacles in litres and for compressed gases, nominal capacity of receptacles in litres 2013/20 Harmonisering av Märkning förhöjd temperatur med FN:s modellregelverk (CEFIC) CEFIC föreslår att harmonisera texten i RID/ADR med FN:s modellregelverk angående märkning av fordon och containrar med symbolen för transport vid förhöjd temperatur. I RID/ADR är SP 580 kopplat till ett antal UN-nummer vilka transporteras vid förhöjd temperatur. Enligt CEFIC finns flera ämnen, dels rena ämnen och dels n.o.s.- benämningar, som måste transporteras vid förhöjd temperatur. Därför anser CEFIC det är bättre att följa FN-reglerna som mer direkt pekar ut att fordon och containrar som överlämnas till transport eller transportar ämnen vid förhöjd temperatur ska vara märkta med symbolen enligt CEFIC föreslår därför att SP580 stryks och texten i 5.3.3ändras enligt följande. Tank-vehicles, tank-containers, portable tanks, special vehicles or containers or especially equipped vehicles or containers for which a mark for elevated temperature substances is required according to special provision 580 in Column (6) of Table A of chapter 3.2 containing a substance that is carried or handed over for carriage in a liquid state at or above 100 C or in a solid state at or above 240 C shall bear on both sides and at the rear for vehicles, and on both sides and at each end for containers, tank-containers and portable tanks, a triangular shaped mark with sides of at least 250 mm, to be shown in red, as reproduced below.

8 2013/22 Gasflaskor i fartyg och flygplan (Sverige) Sverige föreslår att det i RID/ADR/ADN införs en ny särbestämmelse som innebär att gasflaskor med endast ett amerikanskt godkännande kan transporteras då de tagits ur en utrustning i ett fartyg eller flygplan. Sverige anser inte att transporterna innebär någon ökad säkerhetsrisk men de tillåts inte enligt nuvarande bestämmelser i RID/ADR. Det finns ett multilateralt avtal (M237) om transport av DOT-godkända gasflaskor med det är inte applicerbart vid ovan nämnda transporter. 2013/24+ INF.17 Harmonisering av Tabell över dominerande fara i med FN:s modellregelverk (Storbritannien) Storbritannien vill harmonisera tabellen med motsvarande tabell i FN:s modellregelverk genom att stryka den sista kolumnen som anger att ett ämne endast kan klassificeras i klass 9 om de inte uppfyller kriterierna i någon annan klass från 1-8. Det vill säga ett ämne som klassats i klass 9 kan inte ha en sekundär fara som motsvara en annan klass. Däremot kan man misstolka kolumnen och hävda motsatsen, dvs. att klass 9 kan ha en sekundärfara motsvarande någon annan klass. INF.17 Förslag om att stryka i RID/ADR (Storbritannien) Storbritannien vill harmonisera med FN:s modellregelverk och övriga transportslag och föreslår därför att hela tas bort. Storbritannien ser inget syfte med att ha dessa ämnen specifikt angivna eftersom redan finns i tabell A. Bestämmelser för klassificering av blandningar och lösningar finns också angivna. 2013/25 +INF.20 Förtydligande av omfattning av (Schweiz) Dokumentet finns endast på franska i skrivande stund. Schweiz vill reda ut vilka transporter som omfattas av eftersom det idag inte finns någon begränsning avseende mängden ämnen som kan medföra risk för kvävning. INF.20 Förtydligande av omfattning av (UIP) UIP anser att omfattningen av reglerna i måste förtydligas. Referenser till gas, kyld, flytande samt till (c) måste klargöras. 2013/28 + INF.11 Förslag om ändring i (b) (IRU) IRU anser att det finns oklarheter avseende tolkning av vad som kan transporteras enligt (b) respektive särbestämmelse 363 (d) och (e). INF.11 Rättelse i engelsk version (Sekr) Det ska stå machinery och inget annat.

9 2013/29 Förslag om tillägg i (c) (IRU) IRU har uppmärksammat att man i olika länder tolkar mängdbegränsningen i (c) olika. IRU ger följande exempel: I landet X är det tillåtet för ett företag att transportera 450 liter bränsle i en IBC med kapaciteten 3000 liter. Företaget får jobb i landet Y där man har begränsat kapaciteten på förpackningen till 450 liter. Länderna tolkar alltså mängdbegränsningen olika. IRU föreslår att ändra texten i (c), så att förpackningens volym/totala kapacitet begränsas till 450 liter men den totala mängden per transportenhet ska inte överstiga mängderna i Rapporter från informella arbetsgrupper (Reports of informal working groups) INF.9 Bestämmelser för transport av UN 3509 FÖRPACKNINGAR, KASSERADE, TÖMDA, EJ RENGJORDA (Frankrike) Ännu ett dokument om transport av förpackningar som är kasserade, tömda och ej rengjorda. Vid senaste FN-mötet fick dessa förpackningsrester ett eget UN-nr: UN 3509 packaging, discarded, empty, uncleaned och enligt förslaget en särbestämmelse XYZ. Bestämmelserna gäller för klass 3, 4.1, 5.1, 6.1, 8 och 9, däremot finns begränsningar för vissa särskilt farliga ämnen. I förslaget har UN 3509 placerats i klass 9. Däremot vill Frankrike ha mötets mening avseende inplacering i transportkategori, de föreslår transportkategori 2 eftersom ämnena som förpackningarna har innehållit ofta är i förpackningsgrupp II. UN3509 får särskilda förpackningsinstruktioner i P003 och LP02 och det får bara transporteras som bulk i BK2 container. Frankrike vill även ha svar på om transportenheten ska förses med storetiketter. Godsdeklarationen ska innehålla uppgifter om vilken typ av ämnen som förpackningarna har innehållit. 2013/26 Förslag att införa en särbestämmelse för miljöfara i Tabell A i kapitel 3.2 (IRU) IRU önskar i detta förslag att Joint-mötet utveckar en särbestämmelse som sedan kopplas till alla UN-nummer som ska förses med märkning för miljöfara.

10 8. Övriga frågor (Any other business) 2013/13 + INF.7 + INF.8 Rapport om den internationella undersökningen om hur kapitel 1.9 Tunnelrestriktioner har genomförts (Tyskland) Dokument 2013/13 finns endast på franska i skrivande stund. INF.7 Nederländernas svar på enkät om implementering av tunnelrestriktioner (Nederländerna) I detta dokument redovisas de svar som Nederländerna gett på de frågor som ingår i enkäten om implementeringen av tunnelrestriktionerna. Se 2013/13 ovan. INF.8 Sammanställning av de enkätsvar som inkommit (Tyskland) Sverige, Schweiz och Spanien har förutom Tyskland och Nederländerna svarat på enkäten. 9. Antagande av rapporten (Adoption of the report)

Sammanställning av dokument till Joint-mötet (RID/ADR/ADN)

Sammanställning av dokument till Joint-mötet (RID/ADR/ADN) Datum 2012-09-26 Diarienr 2012-3843 Avdelningen för risk- och sårbarhetsreducerande arbete Enheten för farliga ämnen Brita Skärdin +46 10 240 5495 Sammanställning av dokument till Joint-mötet (RID/ADR/ADN)

Läs mer

DOKUMENTSAMMANSTÄLLNING - ECE/TRANS/WP.15/X

DOKUMENTSAMMANSTÄLLNING - ECE/TRANS/WP.15/X samhällsskydd och beredskap 1 (5) DOKUMENTSAMMANSTÄLLNING - Working Party on the Transport of Dangerous Goods 3-5 maj 2011, Genève 1. ADOPTION OF THE AGENDA /209 (Sekretariatet) /209/Add.1 (Sekretariatet)

Läs mer

Tanktransportdagen 2015

Tanktransportdagen 2015 Tanktransportdagen 2015 Björn Antonsson MSB Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Avdelningen för risk och sårbarhetsreducerande arbete Enheten för farliga ämnen Tel vxl 0771 240 240 registrator@msb.se

Läs mer

Sammanställning av dokument till Joint-mötet (RID/ADR/ADN)

Sammanställning av dokument till Joint-mötet (RID/ADR/ADN) cost I Avdelningen för risk- och sårbarhetsreducerande arbete Enheten för säker hantering av farliga ämnen Brita Skärdin 010-240 5495 Datum 2017-02-20 Diarienr 2017-173 Sammanställning av dokument till

Läs mer

Sammanställning av dokument till Joint-mötet (RID/ADR/ADN)

Sammanställning av dokument till Joint-mötet (RID/ADR/ADN) Datum 2013-10-02 Diarienr 2013-3542 Avdelningen för risk- och sårbarhetsreducerande arbete Enheten för farliga ämnen Brita Skärdin +46 10 240 5495 Sammanställning av dokument till Joint-mötet (RID/ADR/ADN)

Läs mer

Bo Zetterström Jan Nilsson

Bo Zetterström Jan Nilsson Bo Zetterström Jan Nilsson Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Enheten för farliga ämnen registrator@msb.se Allmänt om RID/ADR Nyheter i ADR 2013, tank Nya ADR-intyg Multilaterala avtal Fordonskrav,

Läs mer

1. Bakgrund och problemställning. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (6) Datum 2015-05-27

1. Bakgrund och problemställning. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (6) Datum 2015-05-27 samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (6) Enheten för farliga ämnen Josefine Gullö 010-240 5224 josefine.gullo@msb.se Konsekvensutredning avseende förslag till föreskrifter om ändring i Myndigheten

Läs mer

Inbjudan till samrådsmöte inför Jointmötet

Inbjudan till samrådsmöte inför Jointmötet samhällsskydd och beredskap 1 (10) Ert datum Er referens Avdelningen för utveckling av samhällsskydd Enheten för säker hantering av farliga ämnen Camilla Oscarsson +46105405430 camilla.oscarsson@msb.se

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgiven i Helsingfors den 5 juli 2013 537/2013 Kommunikationsministeriets förordning om ändring av kommunikationsministeriets förordning om transport av farliga ämnen påväg

Läs mer

1 Bakgrund. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (5) Datum 2009-09-29

1 Bakgrund. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (5) Datum 2009-09-29 samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (5) Ert datum Er referens Avdelningen för risk- och sårbarhetsreducerande arbete Enheten för farliga ämnen Josefine Gullö 010-240 5224 josefine.gullo@msbmyndigheten.se

Läs mer

Dokumentsammanställning

Dokumentsammanställning I [Skriv här] 2017-10-05 2017-09946 Dokumentsammanställning 103 rd session of the Working Party on the Transport of Dangerous Goods, WP.15, Geneva 6-10 November 2017 (ADR) 1. Fastställande av dagordning

Läs mer

Dokumentsammanställning

Dokumentsammanställning I [Skriv här] 2017-10-05 2017-09948 Dokumentsammanställning 8 th session of the RID Committee of Experts standing working group, Utrecht 20 24 November 2017 (RID) 1. Fastställande av dagordning 2. Närvaro

Läs mer

Rapport från 90:e mötet med FN:s arbetsgrupp för transport av farligt gods på väg, WP.15, 3-5 maj 2011 Genève

Rapport från 90:e mötet med FN:s arbetsgrupp för transport av farligt gods på väg, WP.15, 3-5 maj 2011 Genève samhällsskydd och beredskap 1 (10) Rapport från 90:e mötet med FN:s arbetsgrupp för transport av farligt gods på väg, WP.15, 3-5 maj 2011 Genève Färgkoderna i rapporten betyder: Grön = Positivt resultat

Läs mer

Nr 313 783 INNEHÅLLSFÖRTECKNING TILL BILAGOR A, B OCH C

Nr 313 783 INNEHÅLLSFÖRTECKNING TILL BILAGOR A, B OCH C Nr 313 783 INNEHÅLLSFÖRTECKNING TILL BILAGOR A, B OCH C Bilaga A Allmänna bestämmelser samt bestämmelser om farliga ämnen och föremål Del 1 Allmänna bestämmelser Kapitel 1.1 Giltighetsområde och tillämplighet

Läs mer

Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps författningssamling

Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps författningssamling Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps författningssamling Utgivare: Key Hedström, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap ISSN 2000-1886 MSBFS Utkom från trycket den 28 maj 2015 Myndigheten

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgiven i Helsingfors den 5 juli 2013 538/2013 Kommunikationsministeriets förordning om ändring av kommunikationsministeriets förordning om transport av farliga ämnen på järnväg

Läs mer

Bilaga S. Särskilda nationella bestämmelser för transport av farligt gods på järnväg

Bilaga S. Särskilda nationella bestämmelser för transport av farligt gods på järnväg Bilaga S Särskilda nationella bestämmelser för transport av farligt gods på järnväg 1083 1085 1084 2011-01-01 RID-S Bilaga S 10 Märkning, transporthandlingar, språk, resande, övervakning och lastsäkring

Läs mer

DOKUMENTSAMMANSTÄLLNING - ECE/TRANS/WP.15/AC.1/X

DOKUMENTSAMMANSTÄLLNING - ECE/TRANS/WP.15/AC.1/X DOKUMENTSAMMANSTÄLLNING - ECE/TRANS/WP.15/AC.1/X Joint Meeting of the RID Committee of Experts and the Working Party on the Transport of Dangerous Goods, 21-25 mars 2011 i Bern Brita Skärdin, Jan Nilsson

Läs mer

Förordning (2006:311) om transport av farligt gods

Förordning (2006:311) om transport av farligt gods Särskilda trafikförfattningar m.m./internationell vägtransport m.m. 1 Inledande bestämmelser 1 [3201] Denna förordning innehåller föreskrifter som ansluter till lagen (2006:263) om transport av farligt

Läs mer

1. Bakgrund och problemställning. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (5) Datum 2015-05-27

1. Bakgrund och problemställning. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (5) Datum 2015-05-27 samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (5) Enheten för farliga ämnen Josefine Gullö 010-240 5224 josefine.gullo@msb.se Konsekvensutredning avseende förslag till föreskrifter om ändring i Myndigheten

Läs mer

Sammanställning av dokument till Joint-mötet (RID/ADR/ADN)

Sammanställning av dokument till Joint-mötet (RID/ADR/ADN) Avdelningen för risk- och sårbarhetsreducerande arbete Enheten för farliga ämnen Brita Skärdin +46 10 240 5495 Datum 2012-03-30 Diarienr 2012-334 Sammanställning av dokument till Joint-mötet (RID/ADR/ADN)

Läs mer

SVENSK STANDARD SS-EN 50272-3

SVENSK STANDARD SS-EN 50272-3 SVENSK STANDARD SS-EN 50272-3 Fastställd Utgåva Sida Ingår i Svenska Elektriska Kommissionen, SEK 2003-01-29 1 1 (1+15) SEK Område 21 Copyright SEK. Reproduction in any form without permission is prohibited.

Läs mer

Sammanställning av dokument för ändringar i FN-rekommendationerna (17:e utgåvan)

Sammanställning av dokument för ändringar i FN-rekommendationerna (17:e utgåvan) samhällsskydd och beredskap 1 (10) Avdelningen för risk- och sårbarhetsreducerande arbete Enheten för farliga ämnen Josefine Gullö josefine.gullo@msb.se Sammanställning av dokument för ändringar i FN-rekommendationerna

Läs mer

TSFS 2017: kap. beslutade den 12 december 2017.

TSFS 2017: kap. beslutade den 12 december 2017. Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2009:131) om transport av förpackat farligt gods på rorofartyg i Östersjön (Östersjöavtalet); TSFS 2017:114 Utkom från

Läs mer

1 Bakgrund. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (5) Datum

1 Bakgrund. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (5) Datum samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (5) Avdelningen för risk- och sårbarhetsreducerande arbete Enheten för farliga ämnen Josefine Gullö +46 10 240 5224 josefine.gullo@msb.se Konsekvensutredning

Läs mer

Bilaga S. Särskilda nationella bestämmelser för transport av farligt gods på järnväg

Bilaga S. Särskilda nationella bestämmelser för transport av farligt gods på järnväg Bilaga S Särskilda nationella bestämmelser för transport av farligt gods på järnväg 2015-01-01 RID-S Bilaga S 10 Märkning, transporthandlingar, språk, resande, övervakning och lastsäkring 10.0 Tillämpningsområde

Läs mer

Sjöfartsverkets föreskrifter och allmänna råd (SJÖFS 2006:36) om transport till sjöss av kondenserade gaser i bulk (IGC-koden) SJÖFS 2008:12

Sjöfartsverkets föreskrifter och allmänna råd (SJÖFS 2006:36) om transport till sjöss av kondenserade gaser i bulk (IGC-koden) SJÖFS 2008:12 Föreskrifter och allmänna råd om ändring i Sjöfartsverkets föreskrifter (SJÖFS 2006:36) om transport till sjöss av kondenserade gaser i bulk (IGC-koden); SJÖFS 2008:12 Utkom från trycket den 11 juli 2008

Läs mer

SVENSK STANDARD SS-EN ISO 3834-5:2005 Fastställd 2005-12-22 Utgåva 1 Kvalitetskrav för smältsvetsning av metalliska material Del 5: Referenser med vilka överensstämmelse är nödvändig för att hävda överensstämmelse

Läs mer

Bestämmelserna för transport av farligt gods innehåller undantag för vissa transporter.

Bestämmelserna för transport av farligt gods innehåller undantag för vissa transporter. Undantag 71 Undantag Bestämmelserna för transport av farligt gods innehåller undantag för vissa transporter. LäSTIps Läs mer om undantag i avsnitt 1.1.3 ADR-S och RID-S Undantag som har samband med hur

Läs mer

1.1.3.1 Undantag som har samband med hur transporten genomförs

1.1.3.1 Undantag som har samband med hur transporten genomförs 538/2013 Bilaga Kapitel 1.1 Giltighetsområde och tillämplighet 1.1.1 Struktur 1.1.2 Giltighetsområde 1.1.3 Undantag 1.1.4 Andra bestämmelsers tillämplighet 1.1.5 Tillämpning av standarder - - - - - - -

Läs mer

RAPPORT Från 38:e mötet med FN:s subkommitté för transport av farligt gods, 29 nov 7 dec 2010. Titel / Sammanfattning

RAPPORT Från 38:e mötet med FN:s subkommitté för transport av farligt gods, 29 nov 7 dec 2010. Titel / Sammanfattning Avdelningen för risk- och sårbarhetsreducerande arbete Enheten för farliga ämnen Josefine Gullö +46 10 240 5224 josefine.gullo@msb.se Datum 2010-12-09 Diarienr 2010-9273 1(20) RAPPORT Från 38:e mötet med

Läs mer

14.12.2004 Europeiska unionens officiella tidning L 367/23

14.12.2004 Europeiska unionens officiella tidning L 367/23 14.12.2004 Europeiska unionens officiella tidning L 367/23 KOMMISSIONENS DIREKTIV 2004/112/EG av den 13 december 2004 om anpassning till den tekniska utvecklingen av rådets direktiv 95/50/EG om enhetliga

Läs mer

MSBFS Remissutgåva. Förordningen senast ändrad 2011:

MSBFS Remissutgåva. Förordningen senast ändrad 2011: Förslag till Föreskrifter om ändring i Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps föreskrifter (MSBFS 2016:8) om transport av farligt gods på väg och i terräng (ADR-S); Med stöd av 15 förordningen (2006:311)

Läs mer

SVENSK STANDARD SS-EN ISO 3834-3:2005 Fastställd 2005-12-22 Utgåva 1 Kvalitetskrav för smältsvetsning av metalliska material Del 3: Normala kvalitetskrav (ISO 3834-3:2005) Quality requirements for fusion

Läs mer

BILAGA 1.2.1 Definitioner Anmält organ av typ A Anmält organ av typ B Besiktningsorgan TFÄ- besiktningsorgan organ för periodiska TFÄ-besiktningar

BILAGA 1.2.1 Definitioner Anmält organ av typ A Anmält organ av typ B Besiktningsorgan TFÄ- besiktningsorgan organ för periodiska TFÄ-besiktningar 1019/2011 3 BILAGA 1.2.1 Definitioner Anmält organ av typ A, se Besiktningsorgan. Anmält organ av typ B, se Besiktningsorgan. Besiktningsorgan: En organisation som vidtar åtgärder som förutsätts för påvisande

Läs mer

SVENSK STANDARD SS-EN ISO

SVENSK STANDARD SS-EN ISO SVENSK STANDARD SS-EN ISO 11114-1 Handläggande organ Fastställd Utgåva Sida Tryckkärlsstandardiseringen, TKS 1997-11-07 1 1 (1+46) SIS FASTSTÄLLER OCH UTGER SVENSK STANDARD SAMT SÄLJER NATIONELLA, EUROPEISKA

Läs mer

SVENSK STANDARD SS-EN 50292

SVENSK STANDARD SS-EN 50292 SVENSK STANDARD SS-EN 50292 Fastställd Utgåva Sida Ingår i Svenska Elektriska Kommissionen, SEK 2002-08-14 1 1 (16) SEK Område 31 Copyright SEK. Reproduction in any form without permission is prohibited.

Läs mer

Remissyttrande. Förslag till ändringar i Svensk kod för bolagsstyrning

Remissyttrande. Förslag till ändringar i Svensk kod för bolagsstyrning 1 (8) Kollegiet för svensk bolagsstyrning Box 16050 103 21 STOCKHOLM SN Dnr 266/2009 2009-11-20 Remissyttrande Förslag till ändringar i Svensk kod för bolagsstyrning Föreningen Svenskt Näringsliv har beretts

Läs mer

Nedan finns en sammanställning över de möjligheter som finns till undantag från reglerna i ADR.

Nedan finns en sammanställning över de möjligheter som finns till undantag från reglerna i ADR. Regler, lättnader och undantag för farligt gods Detta är en sammanställning som är framtagen och upprättad av Räddningsverket, numera Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Nedan finns en sammanställning

Läs mer

Säkerhetsdatablad Enligt 1907/2006/EG, Artikel 31

Säkerhetsdatablad Enligt 1907/2006/EG, Artikel 31 Sida: 1 / 5 1 Namnet på ämnet/blandningen och bolaget/företaget Produktbeteckning Artikelnummer: 109120 Beteckning: Standard- (DIN/NBS) buffertlösning ph 6,865 / 6,87 Relevanta identifierade användningar

Läs mer

SVENSK STANDARD SS-EN 962

SVENSK STANDARD SS-EN 962 Provläsningsexemplar / Preview SVENSK STANDARD SS-EN 962 Handläggande organ Fastställd Utgåva Sida Tryckkärlsstandardiseringen, TKS 1996-12-30 1 1 (1+11) Copyright SIS. Reproduction in any form without

Läs mer

Värmeväxlare - Terminologi. Heat exchangers -Terminology

Värmeväxlare - Terminologi. Heat exchangers -Terminology Heat exchangers -Terminology Värmeväxlare - Terminologi The European Standard has the status of a Swedish Standard. This document contains the official English version of with a Swedish translation. This

Läs mer

EUROPAPARLAMENTET. Sammanträdeshandling

EUROPAPARLAMENTET. Sammanträdeshandling EUROPAPARLAMENTET 2004 Sammanträdeshandling 2009 C6-0160/2008 2006/0278(COD) SV 10/04/2008 Gemensam ståndpunkt GEMENSAM STÅNDPUNKT antagen av rådet den 7 april 2008 inför antagandet av Europaparlamentets

Läs mer

Bilaga 1. Del 1. Allmänna bestämmelser

Bilaga 1. Del 1. Allmänna bestämmelser Bilaga 1 Del 1 Allmänna bestämmelser 2013-01-01 RID/RID-S Del 1 Kapitel 1.1 1.1.1 Struktur Giltighetsområde och tillämpning RID/RID-S består av sju delar, med varje del indelad i kapitel och varje kapitel

Läs mer

SVENSK STANDARD SS-EN Mobile access and working towers Rules and guidelines for the preparation of an instruction manual

SVENSK STANDARD SS-EN Mobile access and working towers Rules and guidelines for the preparation of an instruction manual SVENSK STANDARD SS-EN 1298 Fastställd 1996-03-15 Utgåva 1 Temporära konstruktioner Rullställningar Regler och vägledning för framtagning av instruktioner Mobile access and working towers Rules and guidelines

Läs mer

SVENSK STANDARD SS-EN 391

SVENSK STANDARD SS-EN 391 Provläsningsexemplar / Preview SVENSK STANDARD SS-EN 391 Handläggande organ Fastställd Utgåva Sida Byggstandardiseringen, BST 1995-07-31 1 1 (1+6) INNEHÅLLET I SVENSK STANDARD ÄR UPPHOVSRÄTTSLIGT SKYDDAT.

Läs mer

Lag (2006:263) om transport av farligt gods

Lag (2006:263) om transport av farligt gods Särskilda trafikförfattningar m.m./internationell vägtransport m.m. 1 Allm. anm. Om kontroller vid transporter på väg och inre vattenvägar, se [3551] o.f. Inledande bestämmelser 1 [3171] Syftet med denna

Läs mer

Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps författningssamling. MSBFS Remissutgåva

Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps författningssamling. MSBFS Remissutgåva Myndigheten för samhällsskydd beredskaps författningssamling Utgivare: Anna Asp, Myndigheten för samhällsskydd beredskap ISSN 2000-1886 MSBFS Remissutgåva Förslag till Föreskrifter om ändring i Myndigheten

Läs mer

1. Bakgrund och problemställning. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (7) Datum

1. Bakgrund och problemställning. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (7) Datum samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (7) Ert datum Er referens Avdelningen för utveckling av samhällsskydd Enheten för säker hantering av farliga ämnen Josefine Gullö 010-240 5224 josefine.gullo@msb.se

Läs mer

NYHETER ADR/RID Del 1 Allmänna bestämmelser. Bränsle i tankar på transporterade fordon. Ändringar i tabellen för värdeberäknad mängd

NYHETER ADR/RID Del 1 Allmänna bestämmelser. Bränsle i tankar på transporterade fordon. Ändringar i tabellen för värdeberäknad mängd Från och med den 1 januari 2017 finns det nya reviderade bestämmelser för landtransport av farligt gods (ADR/RID). Precis som tidigare så finns det en övergångstid på sex (6) månader, vilket innebär att

Läs mer

Kompletterande ändringar till RID-S antagna vid senaste RID-mötet den 20-22 maj 2014.

Kompletterande ändringar till RID-S antagna vid senaste RID-mötet den 20-22 maj 2014. Kompletterande ändringar till RID-S antagna vid senaste RID-mötet den 20-22 maj 2014. Nedan visas en preliminär översättning av de senast antagna ändringarna till RID samt en beskrivning av konsekvenserna.

Läs mer

Blanka stålprodukter Tekniska leveransbestämmelser Del 2: Stål för konstruktionsändamål

Blanka stålprodukter Tekniska leveransbestämmelser Del 2: Stål för konstruktionsändamål SVENSK STANDARD SS-EN 10277-2 Fastställd 1999-07-30 Utgåva 1 Blanka stålprodukter Tekniska leveransbestämmelser Del 2: Stål för konstruktionsändamål Bright steel products Technical delivery conditions

Läs mer

SVENSK STANDARD SS-EN 50134-1

SVENSK STANDARD SS-EN 50134-1 SVENSK STANDARD SS-EN 50134-1 Fastställd Utgåva Sida Ingår i Svenska Elektriska Kommissionen, SEK 2003-05-26 1 1 (9) SEK Område 79 Copyright SEK. Reproduction in any form without permission is prohibited.

Läs mer

SVENSK STANDARD SS-EN 50272-2

SVENSK STANDARD SS-EN 50272-2 SVENSK STANDARD SS-EN 50272-2 Fastställd Utgåva Sida Ingår i Svenska Elektriska Kommissionen, SEK 2001-10-26 1 1 (1+30) SEK Område 21 Copyright SEK. Reproduction in any form without permission is prohibited.

Läs mer

Kommentar till remissförslag till nya kodregler 9 kap. och avsnitt 11.3 2009-10-23

Kommentar till remissförslag till nya kodregler 9 kap. och avsnitt 11.3 2009-10-23 till remissförslag till nya kodregler 9 kap. och avsnitt 11.3 2009-10-23 Vänstra kolumnen återger förslag till nytt kap. 9 samt punkt 11.3 med ändringsmarkeringar från nu gällande kod enligt följande:

Läs mer

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION RAPPORT FRÅN KOMMISSIONEN TILL EUROPAPARLAMENTET OCH RÅDET

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION RAPPORT FRÅN KOMMISSIONEN TILL EUROPAPARLAMENTET OCH RÅDET >r >r EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION "A- * "A" Bryssel den 15.9.25 KOM(25) 43 slutlig RAPPORT FRÅN KOMMISSIONEN TILL EUROPAPARLAMENTET OCH RÅDET OM MEDLEMSSTATERNAS TILLÄMPNING AV RÅDETS DIREKTIV

Läs mer

EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV 2008/68/EG av den 24 september 2008 om transport av farligt gods på väg, järnväg och inre vattenvägar

EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV 2008/68/EG av den 24 september 2008 om transport av farligt gods på väg, järnväg och inre vattenvägar 2008L0068 SV 11.04.2012 005.001 1 Detta dokument är endast avsett som dokumentationshjälpmedel och institutionerna ansvarar inte för innehållet B EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV 2008/68/EG av den

Läs mer

Utbildningar SP Brandteknik 2013

Utbildningar SP Brandteknik 2013 Utbildningar SP Brandteknik 2013 Har dina medarbetare rätt kompetens för att möta de nya krav som ställs? SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut Rätt utbildning är alltid en god investering för ut-veckling,

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING 2003 Utgiven i Helsingfors den 17 april 2003 Nr 313 INNEHÅLL Nr Sidan 313 Kommunikationsministeriets förordning om ändring av kommunikationsministeriets förordning om transport

Läs mer

Ändringar i ADR och RID 2015 rörande radioaktiva ämnen (klass 7)

Ändringar i ADR och RID 2015 rörande radioaktiva ämnen (klass 7) samhällsskydd och beredskap PM 1 (6) Enheten för farliga ämnen, Farligt gods 0771 240 240 Ändringar i ADR och RID 2015 rörande radioaktiva ämnen (klass 7) Del 1 Allmänna bestämmelser Kapitel 1.1 Giltighetsområde

Läs mer

Blanka stålprodukter Tekniska leveransbestämmelser Del 3: Automatstål. Bright steel products Technical delivery conditions Part 3: Free-cutting steels

Blanka stålprodukter Tekniska leveransbestämmelser Del 3: Automatstål. Bright steel products Technical delivery conditions Part 3: Free-cutting steels SVENSK STANDARD SS-EN 10277-3 Fastställd 1999-07-30 Utgåva 1 Blanka stålprodukter Tekniska leveransbestämmelser Del 3: Automatstål Bright steel products Technical delivery conditions Part 3: Free-cutting

Läs mer

Regeringskansliet Faktapromemoria 2015/16:FPM37. Direktiv om försäljning av varor på nätet eller annars på distans. Dokumentbeteckning.

Regeringskansliet Faktapromemoria 2015/16:FPM37. Direktiv om försäljning av varor på nätet eller annars på distans. Dokumentbeteckning. Regeringskansliet Faktapromemoria Direktiv om försäljning av varor på nätet eller annars på distans Justitiedepartementet 2016-01-11 Dokumentbeteckning KOM(2015) 635 Förslag till Europaparlamentets och

Läs mer

Betongkonstruktioner - lnjektering av foderrör för spännkablar - Utförande

Betongkonstruktioner - lnjektering av foderrör för spännkablar - Utförande Betongkonstruktioner - lnjektering av foderrör för spännkablar - Utförande Grout for presfressing tendons - Grouting procedures Europastandarden EN 446:1996 gäller som svensk standard. Detta dokument innehåller

Läs mer

Provläsningsexemplar / Preview SVENSK STANDARD SS-EN ISO 1478 Fastställd 1999-08-13 Utgåva 2 Fästelement Gängpressande skruvar ST-gängor och skruvändar (ISO 1478:1999) Tapping screw thread (ISO 1478:1999)

Läs mer

FAKTABLAD Undantag. Lättnader och undantag från reglerna Transport av farligt gods 2013-04-23. WSP Natlikan

FAKTABLAD Undantag. Lättnader och undantag från reglerna Transport av farligt gods 2013-04-23. WSP Natlikan FAKTABLAD Undantag Lättnader och undantag från reglerna Transport av farligt gods 2013-04-23 WSP Natlikan Om WSP Natlikan Lösningar för ett resultatinriktat hållbarhetsarbete WSP Natlikan har affärsmässiga

Läs mer

CERTIFIERINGSBESTÄMMELSER CE Certifiering av produkter Byggproduktdirektivet 89/106 EEG system AC 1 Version: 2013-06-05

CERTIFIERINGSBESTÄMMELSER CE Certifiering av produkter Byggproduktdirektivet 89/106 EEG system AC 1 Version: 2013-06-05 CERTIFIERINGSBESTÄMMELSER CE Certifiering av produkter Byggproduktdirektivet 89/106 EEG system AC 1 Version: Införda ändringar Avsnitten 5.8, betalning av faktura utsänd av Svensk Brand- och Säkerhetscertifiering

Läs mer

Kommande a ndringar i fo reskrifterna fo r transport av farligt gods pa va g

Kommande a ndringar i fo reskrifterna fo r transport av farligt gods pa va g Kommande a ndringar i fo reskrifterna fo r transport av farligt gods pa va g Inledning Regelverk ADR 2013 (MSBFS 2012:6) trädde i kraft 1 januari 2013. Flera aktörer inom transportledet påverkas mer eller

Läs mer

SVENSK STANDARD SS-EN 12246

SVENSK STANDARD SS-EN 12246 Provläsningsexemplar / Preview SVENSK STANDARD SS-EN 12246 Handläggande organ Fastställd Utgåva Sida Byggstandardiseringen, BST 1999-12-22 1 1 (1+7) Copyright SIS. Reproduction in any form without permission

Läs mer

SVENSK STANDARD SS-EN 50116

SVENSK STANDARD SS-EN 50116 SVENSK STANDARD SS-EN 50116 Fastställd Utgåva Sida Ansvarig kommitté 2007-08-13 2 1 (1+6) SEK TK 108 Copyright SEK. Reproduction in any form without permission is prohibited. Elektrisk utrustning för informationsbehandling

Läs mer

Regeringskansliet Faktapromemoria 2012/13:FPM141. Anpassning av direktiv om tryckbärande anordningar till nya lagstiftningsramverk. Dokumentbeteckning

Regeringskansliet Faktapromemoria 2012/13:FPM141. Anpassning av direktiv om tryckbärande anordningar till nya lagstiftningsramverk. Dokumentbeteckning Regeringskansliet Faktapromemoria Anpassning av direktiv om tryckbärande anordningar till nya lagstiftningsramverk Arbetsmarknadsdepartementet 2013-08-14 Dokumentbeteckning KOM (2013) 471 Förslag till

Läs mer

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Myndigheten för samhällsskydd och beredskap 1 (49) Datum Diarienr 2014-05-28 2014-231 (ADR-S) 2014-232 (RID-S) Ert datum Er referens Avdelningen för risk- och sårbarhetsreducerande arbete Enheten för farliga

Läs mer

Bilaga 1. Del 1. Allmänna bestämmelser

Bilaga 1. Del 1. Allmänna bestämmelser Bilaga 1 Del 1 Allmänna bestämmelser 2015-01-01 RID/RID-S Del 1 Kapitel 1.1 1.1.1 Struktur Giltighetsområde och tillämpning RID/RID-S består av sju delar, med varje del indelad i kapitel och varje kapitel

Läs mer

Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps författningssamling

Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps författningssamling Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps författningssamling Utgivare: Key Hedström, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap ISSN 2000-1886 MSBFS Utkom från trycket den 15 september 2017 Föreskrifter

Läs mer

Vår referens: 2014/BK/263 2014-04-23 Er referens: FI Dnr 13-6297

Vår referens: 2014/BK/263 2014-04-23 Er referens: FI Dnr 13-6297 YTTRANDE Vår referens: 2014/BK/263 2014-04-23 Er referens: FI Dnr 13-6297 Finansinspektionen Box 7821 103 97 Stockholm Förslag till föreskrifter och allmänna råd om viss verksamhet med konsumentkrediter

Läs mer

SVENSK STANDARD SS-EN 345-2

SVENSK STANDARD SS-EN 345-2 SVENSK STANDARD SS-EN 345-2 Handläggande organ Fastställd Utgåva Sida Allmänna Standardiseringsgruppen, STG 1996-11-01 1 1 (1+7+7) SIS FASTSTÄLLER OCH UTGER SVENSK STANDARD SAMT SÄLJER NATIONELLA, EUROPEISKA

Läs mer

Bilaga B. Del 8. Bestämmelser för fordonsbesättning, utrustning, drift och dokumentation

Bilaga B. Del 8. Bestämmelser för fordonsbesättning, utrustning, drift och dokumentation Bilaga B Del 8 Bestämmelser för fordonsbesättning, utrustning, drift och dokumentation 1081 1082 2011-01-01 ADR/ADR-S Del 8 Kapitel 8.1 Allmänna bestämmelser för transportenheter och fordonsutrustning

Läs mer

Regeringens proposition 2005/06:51

Regeringens proposition 2005/06:51 Regeringens proposition 2005/06:51 Transport av farligt gods Prop. 2005/06:51 Regeringen överlämnar denna proposition till riksdagen. Stockholm den 24 november 2005 Göran Persson Leni Björklund (Försvarsdepartementet)

Läs mer

SÄKERHETSDATABLAD Mosquito Magnet Quick Clear Cartridge Utgivningsdatum: 2009-03-26 Omarbetat: 2011-05-05 Version nr 3 Ersätter: 2009-03-26

SÄKERHETSDATABLAD Mosquito Magnet Quick Clear Cartridge Utgivningsdatum: 2009-03-26 Omarbetat: 2011-05-05 Version nr 3 Ersätter: 2009-03-26 1. Namnet på ämnet/beredningen och bolaget/företaget Sida 1 av 7 1.1 Produktbeteckning: 1.2 Relevanta identifierade användningar av ämnet eller blandningen och användningar som det avråds från: Rengöringspatron

Läs mer

1. Bakgrund och problemställning. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning rev 1 (8) Datum

1. Bakgrund och problemställning. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning rev 1 (8) Datum samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning rev 1 (8) Ert datum Er referens Avdelningen för utveckling av samhällsskydd Enheten för säker hantering av farliga ämnen Josefine Gullö 010-240 5224 josefine.gullo@msb.se

Läs mer

Post- och telestyrelsens författningssamling

Post- och telestyrelsens författningssamling Post- och telestyrelsens författningssamling Utgivare: Karolina Asp, Post- och telestyrelsen, Box 5398, 102 49 Stockholm ISSN 1400-187X Post- och telestyrelsens föreskrifter om krav m.m. på radioutrustning;

Läs mer

TSFS 2012:5. 1 kap. beslutade den 18 januari 2012.

TSFS 2012:5. 1 kap. beslutade den 18 januari 2012. Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2009:131) om transport av förpackat farligt gods på rorofartyg i Östersjön (Östersjöavtalet); TSFS 2012:5 Utkom från trycket

Läs mer

Hantering av urvalsbias i KPI

Hantering av urvalsbias i KPI PCA-MFOS Kristina Strandberg Anders Norberg PM till Nämnden för KPI [2014-09-26] 1(5) Hantering av urvalsbias i KPI För information Prisenheten har antagit en stegvis ansats av implementering av den bästa

Läs mer

[ UPPHÄVD ] Statens räddningsverks författningssamling

[ UPPHÄVD ] Statens räddningsverks författningssamling Statens räddningsverks författningssamling Utgivare: Key Hedström, Statens räddningsverk ISSN 0283-6165 SRVFS Föreskrifter om ändring i Statens räddningsverks föreskrifter (SRVFS 2002:1) om transport av

Läs mer

SVENSK STANDARD SS-EN 16509:2014

SVENSK STANDARD SS-EN 16509:2014 SVENSK STANDARD SS-EN 16509:2014 Fastställd/Approved: 2014-10-19 Publicerad/Published: 2014-10-20 Utgåva/Edition: 1 Språk/Language: engelska/english ICS: 23.020.30 Gasflaskor Ej återfyllningsbara, små

Läs mer

Konsekvensutredning 1 (13)

Konsekvensutredning 1 (13) Konsekvensutredning 1 (13) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Anneli Eriksson och Ellinor Öjefelt Väg- och järnvägsavdelningen Enhet trafik och teknik Sektion infrastruktur Konsekvensutredning Transportstyrelsens

Läs mer

Säkerhetsdatablad Enligt 1907/2006/EG, Artikel 31

Säkerhetsdatablad Enligt 1907/2006/EG, Artikel 31 Sida: 1 / 5 AVSNITT 1: Namnet på ämnet/blandningen och bolaget/företaget 1.1 Produktbeteckning 1.2 Relevanta identifierade användningar av ämnet eller blandningen och användningar som det avråds från Ämnets

Läs mer

Metodprov för kontroll av svetsmutterförband Kontrollbestämmelse Method test for inspection of joints of weld nut Inspection specification

Metodprov för kontroll av svetsmutterförband Kontrollbestämmelse Method test for inspection of joints of weld nut Inspection specification Stämpel/Etikett Security stamp/lable Metodprov för kontroll av svetsmutterförband Kontrollbestämmelse Method test for inspection of joints of weld nut Inspection specification Granskad av Reviewed by Göran

Läs mer

Utredning om införlivande av EU:s besiktningspaket

Utredning om införlivande av EU:s besiktningspaket Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Remissvar 1 (2) Datum 2016-02-09 Diarienr 2015-6557 Avdelningen för utveckling av samhällsskydd Enheten för säker hantering av farliga ämnen Bo Zetterström +46

Läs mer

Förslag till Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps föreskrifter om säkerhetsrådgivare för transport av farligt gods

Förslag till Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps föreskrifter om säkerhetsrådgivare för transport av farligt gods Ändrad 2015-03-16 Förslag till Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps föreskrifter om säkerhetsrådgivare för transport av farligt gods Myndigheten för samhällsskydd och beredskap föreskriver 1 följande

Läs mer

Nyheter i ADR 2019 Johan Karlsson Henric Strömberg

Nyheter i ADR 2019 Johan Karlsson Henric Strömberg Nyheter i ADR 2019 Johan Karlsson Henric Strömberg Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Enheten för säker hantering av farliga ämnen Del 1 1.1.3.6 Värdeberäknad mängd Nya UN-nummer införs Totalvikten

Läs mer

1. Bakgrund och problemställning. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (8) Datum

1. Bakgrund och problemställning. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (8) Datum samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (8) Enheten för säker hantering av farliga ämnen Josefine Gullö +10 240 5224 josefine.gullo@msb.se Konsekvensutredning avseende förslag till föreskrifter

Läs mer

Utfärdad av Compiled by Tjst Dept. Telefon Telephone Datum Date Utg nr Edition No. Dokumentnummer Document No.

Utfärdad av Compiled by Tjst Dept. Telefon Telephone Datum Date Utg nr Edition No. Dokumentnummer Document No. Stämpel/Etikett Security stamp/lable PROVNINGSBESTÄMMELSE OFRSTRANDE PROVNING AV STÅLGJUTGODS TEST SPECIFICATION NON-DESTRUCTIVE TESTING OF STEEL CASTINGS Granskad av Reviewed by Göran Magnusson Tjst Dept.

Läs mer

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Enheten för säker hantering av farliga ämnen

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Enheten för säker hantering av farliga ämnen Tanktransportdagarna 7 april 2017 MSB:s informationsseminarium 5 april 2017 Nyheter i ADR/RID 2017 Multilaterala avtal Nyheter i ADR/RID 2017 Magnus Nygren Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Enheten

Läs mer

Tid: oktober Introduktion. Tatjana Olson representerade Sverige. 2. Utvärdering av nya produkter

Tid: oktober Introduktion. Tatjana Olson representerade Sverige. 2. Utvärdering av nya produkter 1 (5) Fartygstekniska enheten Handläggare, direkttelefon 2008-11-05 Dnr: 050212-08-22187 Tatjana Olson, 011-19 10 43 Rapport från sammanträde med ESPH 14 Evaluation of Safety and Pollution Hazards of Chemicals

Läs mer

SVENSK STANDARD SS-EN /AC:2010

SVENSK STANDARD SS-EN /AC:2010 SVENSK STANDARD SS-EN 1991-2/AC:2010 Fastställd/Approved: 2010-03-08 Publicerad/Published: 2016-02-26 Utgåva/Edition: 1 Språk/Language: svenska/swedish ICS: 91.010.30; 91.070.01; 91.070.60; 93.040 Eurokod

Läs mer

Växande marknader för LNG i norra Europa

Växande marknader för LNG i norra Europa R A P P O R T/ KO R T V E R S I O N FOTO: AGA O k to b e r 2 12 Växande marknader för LNG i norra Europa Energigas Sverige branschorganisationen för aktörer inom biogas, fordonsgas, gasol, naturgas och

Läs mer

NYHETER IMDG-koden 2017

NYHETER IMDG-koden 2017 Från och med den 1 januari 2017 får IMDG-koden, amendment 38-16 att börja tillämpas. Precis som vid tidigare utgåvor så är det först den 1 januari 2018 som dessa reviderade bestämmelser blir tvingande

Läs mer

Arbetsförmedlingens tillämpning av regelverket när sökande misskött sitt arbetssökande

Arbetsförmedlingens tillämpning av regelverket när sökande misskött sitt arbetssökande 2016:4 Arbetsförmedlingens tillämpning av regelverket när sökande misskött sitt arbetssökande Marknadsområde Södra Mälardalen Östergötland Granskning initierad av IAF Dnr: 2014/731 Arbetsförmedlingen Huvudkontor

Läs mer