DOKUMENTSAMMANSTÄLLNING - ECE/TRANS/WP.15/AC.1/X

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "DOKUMENTSAMMANSTÄLLNING - ECE/TRANS/WP.15/AC.1/X"

Transkript

1 DOKUMENTSAMMANSTÄLLNING - ECE/TRANS/WP.15/AC.1/X Joint Meeting of the RID Committee of Experts and the Working Party on the Transport of Dangerous Goods, mars 2011 i Bern Brita Skärdin, Jan Nilsson och Fredrik Nyström, MSB, enheten för farliga ämnen representerade Sverige. Vid mötet deltog 19 nationer med rösträtt samt 15 internationella intresseorganisationer inom farligt gods området. Dessutom närvarande EU-kommissionen (EC), Committee of the Organization for Cooperation between Railways (OSJD) och Intergovernmental Organization for International Carriage by Rail (OTIF). Följande nationer deltog: Belgien, Danmark, Finland, Frankrike, Kroatien, Lettland, Nederländerna, Norge, Polen, Rumänien, Schweiz, Slovakien, Spanien, Storbritannien, Sverige, Tjeckien, Tyskland, och Österrike. Följande internationella intresseorganisationer var representerade: International Union of Railways (UIC); European Chemical Industry Council (CEFIC); European Liquefied Petroleum Gas Association (AEGPL); European Industrial Gases Association (EIGA); European Committee for Standardization (CEN); International Union of Private Wagons (UIP); International Road Transport Union (IRU); International Federation of Forwarding Agents Associations (FIATA); Liaison Committee of the Body and Trailer Building Industry (CLCCR); European Cylinder Makers Association (ECMA); European Aerosol Federation (FEA) European Conference of Fuel Distributors (ECFD), European Cosmetic, Toiletry and Perfumery Assosiation (COLIPA); International Association of the Soap, Detergent and Maintenance Products Industry (AISE); samt (CIT) Grön överstrykning betyder att förslaget antogs. Röd överstrykning betyder att förslaget avslogs. Gul överstrykning betyder att förslaget kommer att tas upp igen. Dokument X Titel/Sammanfattning 1. Adorption of the agenda * 121 *121/Add.1 Provisorisk agenda för mötet Lista över dokument Bakgrundsdokument: Rapport från Joint-mötet den september 2010 i Geneve Tanks 2010/49 Transport av UN 1081 tetraflouretylen, stabiliserad (Italy) Italien presenterade vid Joint mötet i mars ett INF.24 med förslag om att tillåta för transport av UN1081 i batterifordon eller MEG-containers (MEGCs). Det är idag tillåtet i UN-MEGCs. Tankarbetsgruppen diskuterade förslaget och Joint mötet ställde sig positiv. Italien kommer nu med ett reviderat förslag utifrån de Jointmötets kommentarer.

2 Italien menar att UN 1081 är tillåtet att transportera i gasflaskor enligt hänvisning till P200 och TPED och bör därför vara tillåtet även i MEGCs. Man jämför också med vad som gäller vissa andra jämförbara gaser där dessa kan transporteras i MEGCs. Det är också ett problem idag vid multimodala transporter, sjö-väg. Italien presenterade förslaget som tidigare diskuterats på Joint-mötet i mars Italien menade att UN 1081 tetraflouretylen, stabiliserad, enligt tabell A i kapitel 3.2, endast är tillåten i UN-MEGs och i kärl enligt P200, vilket leder till praktiska problem för industrin eftersom de kärlen är objekt som ska omfattas av TPED. Efter att diskuterat förslaget att införa tankkoden PxBN (M) i kolumn (12) godtogs detta av arbetsgruppen. Men eftersom P200 innebär att dessa kärl ska provtryckas till 200 bar så ansåg arbetsgruppen att svetsade tryckkärl inte är lämpliga i denna applikation och föreslog därför att endast sömlösa tryckkärl kan tillåtas. Arbetsgruppen föreslog ett införande av en ny TU i avsnitt av denna anledning, baserad på befintliga TU17, som lyder: "TU XX:. Får endast transporteras i batterifordon eller MEG-containrar, vars element består av sömlösa kärl" Beslutet blev att lägga in TUXX, TA4 och TT9 i kolumn (13) för UN 1081 i tabell A i kapitel 3.2 i ADR. TUXX, TU38, TE22, TA4 och TT9 läggs in för UN 1081, tabell A i kapitel 3.2 i RID. Följdaktligen, ska även en ny fotnot 3 läggas till i avsnitt i kapitel 4.3 som lyder: (ADR): "UN 1081/ tetraflouretylen, stabiliserad / endast i batterifordon och MEG's av sömlösa kärl" (RID): "UN 1081/ tetraflouretylen, stabiliserad / endast i batterivagnar eller MEG s av sömlösa kärl" Slutligen noterade arbetsgruppen frågan från Italien om bestämmelser för andra liknande gaser för vilka bokstaven (M) visas både i kolumnerna (10) och (12) i tabellen (t.ex. UN 1860, UN 1959,...) och beslutade att uppmana deltagare på Joint-mötet att föreslå lämpliga åtgärder för att harmonisera bestämmelserna.

3 2011/3 Utrustning för additiver på tankar (EFCD) Detta förslag har redan diskuterats i tankarbetsgruppen på Joint-mötena i mars och sept EFCD har utformat förslaget utifrån diskussionerna på dessa möten. EFCD föreslog att införa en särbestämmelse XYZ för den utrustning som finns monterad i anslutning till tankar för UN1202. Förslag finns även att införa denna särbestämmelse för UN1203 och UN1223. Alla typer av tankar ska omfattas av bestämmelserna som beskrivs i SB XYZ. Tre olika varianter av system fastslogs: a) monterat på tankskalet b) som en del av tankskalet c) separat från tankskalet Eftersom systemet integreras i utrustningen omfattas det av första, mellanliggande, återkommande och revisionskontroll. EFCD föreslår, max. 4 st tankar och tankvolymen får vara max.100 liter/tank. Övriga krav finns specificerade i förslaget. För befintliga system föreslås en övergångsbestämmelser om de godkänts och tillverkats före den 1 juli Tankarbetsgruppen diskuterade ingående förslaget från ECFD och tog samtidigt hänsyn till synpunkterna från Österrike i INF.34. Några slutsatser drogs, men ett antal kvarstående frågor kvarstår och måste klargöras innan Joint-mötet kan gå vidare med förslaget. Slutsatserna som drogs av tankarbetsgruppen var följande: - Bestämmelserna för additivsystem bör ingå i en särskild bestämmelse XYZ och inte i en TE eftersom detta skulle leda till att extra märkning skulle behövas för alla tankar och det ansågs inte vara lämpligt i dessa fall då det är en tilläggsutrustning som består av separata kärl. - SP XYZ bör tillskrivas UN-nr 1202, 1203, 1223 och De tillåtna additiverna är UN-nr 1202, 1993 och Definitionen lyder: ". Additivsystem avser anordningar för tömning av additiver av UN-nr 1202, 1993, 3082 eller icke-farligt gods till tömningsledningen i en tank under tömningen" - Meningen "tillverkaren ska tekniskt säkerställa att det inte kan flöda bakvägen..." bör utgå i den föreslagna SP XYZ. - Additivsystem permanent fastsatta på utsidan av tanken bör vara av metalliskt material och de föreslagna godstjocklekarna ansågs godtagbara för arbetsgruppen. - En övergångsbestämmelse föreslås om att additivsystem som monterats på tankar innan 1/ får fortsätta att användas fram till 1/ Följande frågor kräver ytterligare klargöranden eller motiveringar från ECFD: - Det är oklart vad som avses med enhet och tank vilken är integrerad del av tanken, vilken är permanent eller avmonterbar samt vilken som kan anses vara separerad från tanken. Detta är den viktigaste frågan som behöver lösas. - Det är också oklart vad som ska gälla för tankar med ett additivsystem vid transport av andra ämnen än UN 1202, 1203, 1223 och 1863 i ett separat tankfack (t.ex. UN 3475, etc.). - Vilken information ska anges i godsdeklarationen beroende på typ av additivsystem (separat del av tank, etc.).

4 - Vad gäller om additivsystemet är permanent fast i tanken vid en inspektion avseende provtryck m.m. - Bestämmelser om fyllning och beskrivning av additivsystemet i tanken typgodkännande var inte heller det tillgodosett i förslaget. Det diskuterades i tankarbetsgruppen om en annan strategi behövdes för att ta itu med denna fråga, från en mer allmän syn med tanke på att en viss mängd bränsle kan transporteras utan särskilda krav i ADR och RID. ECFD uppmanades att ta ovan nämnda slutsatser och frågeställningar i beaktande och lägga fram ett nytt förslag till nästa möte. ECFD beslutade senare att i plenum framföra en inbjudan till en arbetsgrupp för denna fråga i Berlin den 18 maj /9 Förslag att införa en fotnot i avseende likvärdiga åtgärder (Sverige). Sverige vill med detta förslag klargöra vad som menas med likvärdiga åtgärder i och dessutom klargöra vad som gäller för de punkter som finns uppräknande i standarden EN vilken är obligatorisk från 1 januari Ett sätt att förtydliga detta är att införa en fotnot till med lydelsen: "Equivalent measures means measures given in standards according to Exceptions are only allowed by means of a technical code according to the rules of " Efter Sveriges presentation av dokumentet kunde arbetsgruppen bekräfta att med likvärdiga åtgärder i avses de i standarden EN som också är obligatorisk att följa enligt Efter en kort diskussion, ansågs däremot den sista meningen i det ursprungliga förslaget vara överflödig och den slutliga texten som man beslutade att lägga till som en fotnot i lyder: "Med likvärdiga åtgärder menas de åtgärder som anges i standarder som refereras till i " Någon övergångsbestämmelse ansågs inte nödvändig eftersom sådant problem tas om hand i /17 Införande av en ny kategori av stål s.k.austenitic-ferritic stainless steel grades (Sv) Teknisk utveckling av stål har lett till att Sverige i detta förslag föreslår att utöka tabellen med stålkategorier i med ett austenit-ferrit stål. Detta stål anser Sverige vara missgynnat då det i dagens regler hamnar i kategorin för andra stål. Hållfastheten på detta stål är av sådan nivå att det kan ha en tunnare dimension än andra stål och ändå vara lika hållfast och därför föreslår Sverige att en ny kategori införs i i RID/ADR.

5 Sverige presenterade sitt förslag att utöka antalet stålsorter till att även inkludera austenit-ferritiska rostfria stål med samma godstjocklekar som för austenitiska rostfria stål. Presentationen illustrerade de mekaniska egenskaperna och beteendet hos dessa båda stålsorter och några värden justerades mot vad som angavs i det ursprungliga förslaget. Det diskuterades i arbetsgruppen beträffande slagseghet vid låga temperaturer, energiabsorption och brottförlängningen av austenit-ferritiska rostfria stål jämfört med austenitiska rostfria stål. Särskilt diskuterades beteende av svetsar i dessa material. Tankarbetsgruppen kom till konsensus att acceptera en 3 mm godstjocklek för en tankskals-diameter på högst 1,8 meter och 3,5 mm för tankar med större diameter för dessa typer av stål i Detta drevs till en omröstning i plenum som ändå resulterade i att besluta om att införa detta stål med ovan nämnda godstjocklekar i linje med tankarbetsgruppens uppfattning. Sverige uppmanades dessutom att komma tillbaka med ett nytt dokument vid nästa möte om en eventuell vidareutveckling av kraven avseende de austenitferritiska stålen. Om det kan motiveras så kan godstjocklekarna 2,5 och 3 mm accepteras för ett austenit-ferritiskt stål med en brottförlängning på minst 30%. Då måste hänsyn tas till användningen av stålet i kallt klimat och dessutom ska särskild hänsyn tas till att säkerställa en god svetsbarhet i materialet. 2011/18 Införande av tankkod för UN1402 kalciumkarbid PG I (Tyskland och UIP) För att legalisera transport av UN1402 klass 4.3 pg I i tank föreslår Tyskland och UIP att möjliggöra transport i S4AN-tankar med särbestämmelse TU4, TU22 och TM2. I Sverige transporteras UN1402 i bulkcontainrar och i en SGAN tank. Tyskland och UIP motiverar S4 hellre än S10. Möjligen föreslås S4 för att harmonisera med UN-tankinstruktion T9 som finns för ämnet. Kalciumkarbid uppfyller kriterierna i (a) i RID / ADR och förpackningsgrupp I vilket innebär att transport i befintliga tankar och i bulk, och därmed möjligheten att kunna förse stålindustrin med kalciumkarbid inte längre är möjlig. För UN 1402 förpackningsgrupp I kolumn (12), tabell A i kapitel 3.2, finns inte heller någon tankkod och den tankinstruktion T 9 som ges för UNtankar är inte lämplig på grund av kravet på öppen topp. Dessutom finns ingen tankkod i tillordningen i för fasta ämnen i klass 4.3 och klassificeringskod W 2. Det är av anledningarna ovan som det multilaterala avtalet M226 initierades av Tyskland efter att det diskuterats i tankarbetsgruppen i september Vid Joint-mötet i september 2010 påpekade också några medlemmar i arbetsgruppen att det finns ämnen i klass 4.3 och klassificeringskod W 2 som har tilldelats tankkoden S10AN med särskilda bestämmelserna TU 4, TU 14, TU 22, TU 38 (tankvagnar endast), TE 21, TE 22 (cisternvagnar endast), och TM 2 (t.ex. UN 2813 och UN 3395). I presentationen av dokumentet, betonade UIP att ämnets specifika egenskaper

6 medför en risk att utveckla stora mängder brandfarlig acetylengas om ämnet kommer i kontakt med vatten. Detta kan leda till detonation vid höga tryck efter en deflagration av ämnet. Tilldelningen av tankkoden S10AN skulle i så fall kunna leda till dramatiska konsekvenser. Dessutom skulle det förbjuda befintliga aluminium silo-vagnar från att kunna användas i framtiden. Med anledning av ovanstående och efter diskussion i tankarbetsgruppen ledde detta till en enighet i arbetsgruppen om att en tankkod med lägre provtryck är att rekommendera. Gruppen kom överens om ett provtryck på 2,65 bar eftersom det leder till samma minsta godstjocklek som en tank med ett tryck på 4 bar och det nuvarande multilaterala avtalet som kräver 2 bar. Arbetsgruppen kom fram till följande slutsatser: - UN 1402 ska i kolumn (12), tabell A i kapitel 3.2 tilldelas tankkoden S2,65AN (+) - UN 1402 ska i kolumn (13), tabell A i kapitel 3.2 tilldelas bestämmelserna TU4, TU22, TM2 och en ny TA5 med följande anmärkningar: - Revidera TU22 i avsnitt enligt följande: "TU22 Tankar ska fyllas till högst 90% av sin kapacitet, för vätskor och ha ett utrymme på 5% samt förbli tomma när vätskan har en medeltemperatur på 50 C." - Lägg till en ny TA5 i avsnitt (c) enligt följande: "TA5 Detta ämne får transporteras endast i tankar med tankkoden S2.65AN (+), tankhierarkin i är inte tillämplig." - En övergångsperiod till den 1 juli 2015 för befintliga tankar rekommenderas av tankarbetsgruppen. Plenum för Joint-mötet uppmanades av arbetsgruppen att överväga ovannämnda slutsatser. Sekretariatet uppmanades att föreslå en lämplig övergångsbestämmelse, med beaktande av ovan nämnda övergångsperiod. Sekretariatet ansåg senare i plenum att en övergångsbestämmelse inte var relevant då bestämmelsen inte finns i regelverket nu. De länder som har behov av en sådan lösning att kunna transportera enligt avtalet till 2015 uppmanades att skriva ett lämpligt förslag om detta till nästa Joint-möte. 2011/20 Ordval i och beträffande märkning (Ty) Med detta förslag önskar Tyskland att Joint-mötet ska diskutera och förhoppningsvis komma överens om hur märkning av -ägarens eller brukarens namn - olastad vikt, och - högsta tillåtna totalvikt. ska anges på tankar och tankfordon så att detta blir harmoniserat och beskrivs i RID/ADR på samma sätt. Efter presentationen av dokument 2011/20 av Tyskland, diskuterade arbetsgruppen om en lämplig formulering att använda i ändringen av Den slutgiltiga texten för ADR / RID arbetsgruppen enades om lyder: ADR: Följande uppgifter ska anges på tankfordonet (på själva tanken eller på skyltar)

7 Följande uppgifter ska anges på tankcontainern (på själva tanken eller på skyltar) RID: Följande uppgifter ska anges på båda sidorna av tankvagnen (på själva tanken eller på skyltar) Följande uppgifter ska anges på tankcontainern (på själva tanken eller på skyltar) Följdaktligen ska samma formulering införas i ADR / RID. Följande övergångsbestämmelse beslutades: "1.6.3/4.xx" Tankar tillverkade före den 1 juli 2013 i enlighet med gällande krav den 31 december 2012, men som dock inte uppfyller bestämmelser för märkning i enlighet med och från den 1 januari 2013 får fortsätta att märkas i enlighet med gällande krav den 31 december 2012 fram tills nästa återkommande kontroll efter den 1 juli /23 Bestämmelser för ändring av tankar vars typgodkännande har gått ut eller dragits tillbaka (UIP) Detta förslag innehåller ny regelverkstext om hur man ska förhålla sig till typgodkännandens giltighet när ombyggnader eller ändringar av befintliga tankar utförs. Förslaget från UIP diskuterades i tankarbetsgruppen om hur de nuvarande bestämmelserna i fungerar när det gäller ombyggnad av befintliga tankar både med ett giltigt typgodkännande och med ett som gått ut eller återkallats. Det fanns ett allmänt stöd för principen att lägga till ytterligare text i regelverket om detta. Arbetsgruppen beslutade att det bästa var att införa en ny för detta ändamål. Den befintliga blir en ny Lydelsen av den nya bestämdes till: "Vid en ombyggnad av en befintlig tank och uppgifterna på kontrollintyget är begränsade till den förändrade delen av tanken, inklusive utrustning ska ombyggnaden vara i överensstämmelse med bestämmelserna i RID / ADR som gällde vid tidpunkten för förändringarna. För de delar av en tank och utrustning som inte ändras, förblir dokumentation enligt det ursprungliga typgodkännandet. Vid utfärdande av typgodkännandet för ombyggnad av en befintlig tank så förutsätter det att en behörig myndighet eller ett organ som utsetts av denna myndighet som har utfärdat typgodkännandet har gett sitt tillstånd." I behöver införas en liknande text så om utfärdandet av typgodkännande ska vara utfört av den behöriga myndigheten som har utfärdat det ursprungliga typgodkännande eller någon annan behörig myndighet bör bestämmas av Jointmötet. UIP återkommer med officiellt dokument med förslag på en slutgiltig text till nästa möte, med hänsyn tagna till synpunkter från Joint-mötet. 2011/24 Övergångsperiod för tankutrustning som inte direkt uppfyller kraven i standard (UIP) Utrustning ska vara testad och märkt enligt standard. Detta krav kom in i regelverket för viss utrustning 1 januari UIP föreslår att

8 övergångsbestämmelser förs in i reglerna så att nya tankar kan fortsatt utrustas med utrustning som inte uppfyller dessa nya krav. Dokument 2011/24 diskuterades tillsammans med INF.17. Det visar sig att trots de två år som industrin haft på sig att utveckla ventiler enligt standarderna EN och EN så finns det få ventiler på marknaden. Tankar byggda efter den 1 januari 2011, enligt nya typgodkännanden, får endast utrustas med dessa standardiserade ventiler. Tankarbetsgruppen kom slutligen fram till följande slutsatser: tillåter ventiler som inte är i enlighet med EN eller EN och som ska användas för att ersätta samma typ av ventil på befintliga tankar byggda före den 1 januari 2011 detta eftersom den ursprungliga ventiltypen är en del av tankens typgodkännande. - Det fanns i arbetsgruppen ingen enighet om tidsramen för den föreslagna övergångsbestämmelsen i 2011/24. - En möjlig lösning som diskuterades för att lösa situationen med bristen av ventiler på marknaden i enlighet med EN eller EN skulle kunna vara en ny utvärdering av befintliga ventiler, som är identiska ur ett tekniskt perspektiv, med avseende på typprovningsmoment i enlighet med ovanstående nämnda standarder. Arbetsgruppen stödde enhälligt Tysklands begäran till CEN att revidera EN och EN 14433, med tanke på de tekniska problemen med ventiltestningen och brist på vissa bestämmelser (t.ex. när det gäller vakuum för slamsugartankar) men bristen på deltagande i den berörda tekniska kommittén poängterades. Eftersom de två refererade normer inte är tillämpliga för vakuum i slamsugartankar i kapitel 6.10 stöddes tolkningen i INF.17 av en majoritet av arbetsgruppen. ADR / RID 2009 reglerade klart den 1 januari 2011 som datum för tillämpningen av båda standarderna och därför tillåts inte den vanliga övergångsperiod på sex månader till den 1 juli Joint-mötet uppmanades att se över behovet av ett multilateralt avtal. Arbetsgruppen beslutade slutligen att tiden inte var mogen för att referera till normer för att möjliggöra för ett separat typgodkännande för en tanks komponenter.

9 INF.21 Översyn av övergångperioder för tankar i (OTIF) OTIF:s sekretariat har inkommit med uppdateringar i ett antal övergångsbestämmelser i 1.6 där man förtydligar vilka krav som avses i varje specifik övergångsbestämmelse. Arbetsgruppen inledde en översyn av övergångsbestämmelser för tankar under Joint-mötet i september Arbetsgruppen ansåg att arbetet med denna fråga måste fortsätta och beslutade att ta itu med den vid sitt nästa möte och under tiden be om feedback från deltagarna i arbetsgruppen. 2010/43 Översyn av övergångperioder för tankar i (Tyskland) Vid tankarbetsgrupp i samband med RID-mötet i maj presenterade Tyskland ett arbetsdokument för att se över övergångsperioder för tank- och batterifordon vagnar. INF.6 INF.7 Se INF.21 ovan. Tyskland har sammanställt en tabell över de övergångsperioder som finns i RID med förslag på åtgärder. Tabellen kan utgöra ett underlag för arbetsgruppens arbete. Se INF.21 ovan (d) (UIC) UIC vill med hänvisning till tidigare diskussioner att Joint-mötet verifierar om (d) med tillhörande särbestämmelse CW30 i RID kan tas bort och ersättas med regler som styr både faktisk hålltid och referenshålltid för tankar och tankvagnar på samma sätt som i RID/ADR och Vidare vill man utöka särbestämmelser för klass 2 med detaljerad information avseende fyllning av UN-tankar när dessa fylls med kondenserade kylda gaser. Slutligen vill man undersöka behovet av ytterligare åtgärder beträffande säkerhetsventiler och tankisolering. Detta då problemen med förtida öppning av säkerhetsventiler kan bero på tekniska eller underhållsrelaterade felaktigheter på dessa komponenter. Resultat av mötet: Dokumentet INF.7 tog upp en fråga från det 49:e RID-mötet. Efter diskussion beslutade tankarbetsgruppen att bestämmelserna om referenshålltiden i RID (d) behövdes. Arbetsgruppen insåg svårigheterna att exakt uppskatta eller beräkna den garanterade tiden före öppnande av säkerhetsventil och gruppen kom till slutsatsen att beräkning i enlighet med och , som för närvarande krävs för UN-tankar, också bör krävas för tankar / cisternvagnar. Arbetsgruppen konstaterade att öppnandet av ventiler vid tankars arbetstryck ger allmänheten intrycket av att något är fel när det i själva verket inte finns någon risk utan trycket ventileras ut av säkerhetssynpunkt. Det skulle kunna utgöra en möjlig fara i trånga utrymmen (t.ex. tunnlar,...). Arbetsgruppen beslöt att skjuta upp ytterligare utvärdering av frågan tills nationella experter har rådfrågats för ytterligare information och uppmanade UIC och andra berörda parter att komma med ett officiellt förslag till nästa möte.

10 INF.13 Märkning av avmonterbara tankar (Nederländerna) En önskan om att man i tankarbetsgruppen diskuterar märkningskraven för de olika typerna av tankar. Nederländerna har uppmärksammat att märkningskravet för avmonterbara tankar skiljer sig väsentligt från kraven för övriga tankar. Beroende på resultatet av diskussionerna kan ett officiellt dokument tas fram till nästkommande möte. Nederländerna presenterade INF.13 om de skillnader i kraven för märkning mellan avmonterbara tankar och andra tankar som finns. Arbetsgruppen stödde ansträngningen att ändra märkningskraven mer i linje med de krav som finns för märkning av tankcontainrar. Nederländerna uppmanades att komma med ett förslag till nästa möte. Medlemmarna i arbetsgruppen uppmanades att lämna sina synpunkter till Nederländerna. INF.17 Tillämpning av standarder EN och EN i enlighet med (Tyskland) Tyskland menar att vissa testmetoder i dessa standarder inte är lämpliga och bör diskuteras på nytt. Man ber därför Joint-mötet att ge CEN i uppdrag att revidera standarderna EN och EN Vidare vill man ha en tolkning huruvida standarderna är tillämpliga på slamsugartankar enl Tyskland förutsätter att så inte är fallet. Enligt tyska tanktillverkare finns väldigt få standardiserade komponenter att tillgå på marknaden. För att komma ifrån detta problem förutsätter Tyskland att dessa standarder inte är obligatorisk att följa förrän övergångsperioden upphört 1/ Man ber Joint-mötet att bekräfta denna tolkning. Tyskland ber också Joint-mötet att överväga om ett separat typgodkännande, så som för tankar, även vore lämpligt för tankutrustning, t.ex. ventiler. Se 2011/24 ovan. INF. 31 Olycka med en tank som utsats för vakuum (Frankrike) Detta var ett sent inkommet INF-dokument från Frankrike om en olycka med en tank när det var låg temperatur ute. Frankrike presenterade en preliminär haverirapport om en kollapsad tank på grund av vakuum och kyla (-18 C). Tanken innehöll rester av UN 1010 Butadiener. Arbetsgruppen insåg att vid tidpunkten för byggandet av tanken (1968), fanns det inte några krav på tankar för att motstå ett vakuum på 0,4 bar, vilket numera föreskrivs i Arbetsgruppen beräknade att tanken, som inte var utrustad med styva ringar, skulle kunna klara ett undertryck på mer än 0,2 bar. Arbetsgruppen föreslog att lägga till ytterligare åtgärder i linje med bestämmelserna i för tankar enligt kapitel 6.8 och att i kapitel 4.3 för befintliga tankar ev. kräva fyllning med kväve efter lossning för att skydda tankar mot vakuum.

11 Frankrike kommer att återkomma med ett förslag till nästa Joint-möte där man tar hänsyn till de synpunkter man fått från arbetsgruppen. 3. Standards 2011/22 Information om pågående arbete (CEN) CEN redovisar i detta dokument till att börja med de nya standarder som det arbetas med i kommittéerna CEN/TC 023, 261, 286 och 296. CEN redovisar sedan de standarder som Joint-mötet ska ta ställning till och som är vid Step 2 och 3 i processen. Step 2 innebär en möjlighet till påverkan av det tekniska innehållet och Step 3 innebär en möjlighet att endast rösta Accept eller Refuse för standarden som referens i RID/ADR. Standarder vid step 2: pren Gas cylinders- Acetylene cylinders-filling ISO/DIS conditions and filling inspection 11372:2010 pren LPG equipment and accessories Sealing caps and plugs for cylinder and tank valves Specification and testing pren14334 pren ISO/DIS LPG equipment and accessories Inspection and testing of LPG road tankers Gas cylinders refillable seamless steel tubes of water capacity between 150 l and 3000 l Design construction and testing Standarder vid step 3: FprEN ISO Gas cylinders refillable seamless aluminium 7866:2009 alloy gas cylinders (ISO/DIS 7866:2007) 2009??? Publicerade standarder: EN ISO 13340:2001 Transportable gas cylinders Cylinder valves for non-refillable cylinders Specification and prototype testing EN ISO 7866:2011 Gas cylinders refillable seamless aluminium alloy gas cylinders Design, construction and testing (ISO/DIS 7866:2011) förs in i tabellen I och ersätter EN 1975: A1:2003 Transportable gas cylinders Specifications for the design and construction of refillable transportable seamless aluminium and aluminium alloy gas cylinders of capacity from 0,5 litres up to 150 litres För förslutningar i samma tabell tillkommer EN ISO 13340:2001 Transportable gas cylinders Cylinder valves for non-refillable cylinders Specificatoin and prototype testing. INF.18 Sammanställda kommentarer från Joint mötets medlemmar(cen) Se den bilagda tabellen i dokumentet. Som vanligt är det endast Tyskland, Schweiz och UK som har haft synpunkter. Kommentarerna som framkom under mötet finns sammanställda i dokumentet INF.18r1 på UNECE:s hemsida.

12 2011/26 Ändring av referens till ISO (Sekr) Enligt Sekr ska ISO vara daterad 1997 och inte 2005 som gäller EN ISO I ska det alltså stå ISO 11621:1997 Arbetsgruppen bekräftar sekretariatets synpunkt och stödjer den föreslagna ändringen. Det är också föreslaget att lägga till en not: EN-versionen av denna ISOstandard uppfyller kraven och kan också användas. 2011/27 Hänvisning till direktivsbilagor i avsnitt (CEN) CEN uppmärksammar Jointmötet på att det finns hänvisningar till tekniska detaljer i direktivsbilagor i Direktivet är föråldrat medan de tekniska specifikationerna fortfarande är aktuella. CEN frågar nu Joint mötet hur dessa detaljer ska presenteras. Är det ok att under en övergångsperiod innan de utvecklats till standarder referera till dem i RID/ADR som CEN Technical Specifications. Jointmötet noterade att direktiven dras tillbaka men att referenserna i RID/ADR pekar på direktivsbilagorna och man anser inte att det finns några juridiska aspekter att ta hänsyn till. Då direktivsbilagorna publicerats i The Official Journal of the European Communities finns de fortfarande tillgängliga även efter det att direktivet dragits tillbaka. Jointmötet anser också att direktivsbilagorna fortfarande är tillämpliga att referera till i RID/ADR. Dock ansåg Jointmötet att det vore önskvärt att CEN gör i ordning standarder som täcker innehållet i direktivsbilagorna, så att man i framtiden istället ska kunna referera till dessa. På så sätt minskas risken för missförstånd. 2011/28 INF.8 Rutiner för CEN och CENELEC för att säkerställa en kontinuerig uppdatering av EN standarder som finns hänvisade till i RID/ADR/ADN CEN och CENELEC föreslår rutiner för att kontinuerligt hålla RID/ADR/ADN uppdaterad vad gäller hänvisning till standarder: 2.1 Dedikerade standarder, dvs sådana som endast finns för farligt gods-syfte (t.ex. konstruktionskrav för tankar och tryckkärl) bevakas och granskas av standardarbetsgruppen under Joint. CEN/CENELEC-konsulten lämnar förslag till ny standard i de fall detta behövs. Jointmötet får genom lösenord tillgång till publicerat förslag till standard. Kommentarer lämnas direkt till CEN/CENELEC som sammanställer dessa i inf. När ett nytt förslag publiceras kommer detta automatiskt att meddelas Joint-medlemmarna. Samma förfarande sker vid publicering av slutligt förslag för antagande. Här måste dock synpunkter sändas inom en månad och viktiga sådana kan fördröja ikraftträdandet. Inkommer de för sent kan standarden ändå antas, men viktiga synpunkter beaktas då inför en revidering. 2.2 Standarder antagna i FN-rekommendationerna meddelas Joint via den arbetsgrupp som arbetar med harmonisering mellan FN-rekommendationerna och RID/ADR/ADN. Endast om en Joint-medlem ifrågasätter om dess innehåll är anpassat till RID/ADR/ADN ser standardarbetsgruppen under Joint över dess innehåll. Initiativtagande land tillhandahåller då allt underlag. 2.3 Generella EU- EN/ISO- EN/ISO/IEC-standarder (dvs. standarder som har

13 upprättats utanför regelverken men som RID/ADR/ADN hänvisar till som antingen tvingande att följa eller som rekommendation) som föreslås införas i RID/ADR/ADN görs tillgängliga genom lösen. Ev. kommentarer sänds till CEN/ CENELEC konsulten. Behandlas sedan av Joint-mötet. Löpande revideringar som sker av EU-standarder bevakas av CEN/CENELEC som informerar Joint om dess omfattning. Joint-medlemmar kan skriftligen lämna kommentarer som då också behandlas av standardarbetsgruppen under Joint. Hela standarden görs då tillgänglig genom lösenord. 3. CEN/CENELEC bistår FN-sekretariatet i att upprätta en lista över samtliga standarder som refereras till i RID/ADR/ADN. 4. Mandat för standardarbetsgruppen under Joint. INF.8 Lista över samtliga EU- EN/ISO- EN/ISO/IEC-standarder som antingen är dedikerade eller generella samt en bild över deras status. Jointmötet antog med några små förändringar förslaget som presenterats av CEN. CEN avser att, för standarder som inte är obligatoriska, se över relevansen av dessa referenser och vid behov uppdatera referenserna. Jointmötet ansåg dock att detta inte är ett prioriterat arbetsområde. Jointmötet noterar också att UIC ser över relevansen av sina UIC leaflets och Jointmötet avvaktar information om resultatet av detta arbete. 4. Interpretation of RID/ADR/ADN 2011/10 Lagring av transportinformation enligt (Sv) Sverige undrar hur andra länder tolkar kravet att transportinformationen ska lagras i 3 månader. Sverige tolkar det som att alla som är involverade i transporten ska spara informationen. Hur tänker andra länder? Är det speditören eller transportören eller båda som ska ha informationen tillgänglig. Sen undrar vi hur kravet i ska tillämpas. INF.14 Mötet var enigt att med transportör i menas alla transportörer och åkare som är delaktiga i transporten. Däremot behöver inte speditören spara informationen om inte transportören har ett avtal med speditören att det är speditören som behåller informationen. Tolkningsfråga avseende uppfyllande av standard (EIGA) EIGA vill ha Joint-mötets tolkning avseende vilken standard som ska tillämpas vid typgodkännande av gasflaskventiler med inbyggd tryckreducering och som har en förslutande funktion. Mötets mening var att EN ISO endast avser ventilen som stängningsanordning. Finns det en tryckreducerande funktion får den dock inte påverka ventilens funktion.

14 5. Proposals for amendments to RID/ADR/ADN (a) Pending issues 2010/53 Ansvar för skyltning av fara (Belgien) Belgien föreslår att förtydliga ansvaret för märkning för olika aktörer i en farligt god transport. Be vill ha en definition i som beskriver vilken märkning som avses. I där ansvarsförhållandet anges idag. Man börjar med att i beskriva i vilka punkter begreppet skyltning av fara bör finns för att därifrån hänvisa till respektive märkning och ansvar angivet i 1.4. Några länder höll med Sverige om att ansvaret för etikettering och märkning kan behöva förtydligas i kapitel 1.4 men att begreppet danger marking kan skapa förvirring. Dessutom bör man vid en genomgång se över ansvaret för all typ av etikettering och märkning på så väl förpackningar, containrar och fordon etc. Belgien lovade att komma tillbaka med ett nytt förslag i vilket de tagit hänsyn till mötets kommentarer. Sammanfattningsvis, De delaktigas skyldigheter avseende etikettering och märkning ska preciseras i kapitel 1.4 med hänvisning till kapitlen 5.2 och 5.3. INF.7 Förtydligande av dok.2010/53 (Be) Belgien påpekar att det krävs tillägg till angående märkning av små containrar. De vill att problemet diskuteras på nästa RID-möte. Förslaget diskuterades inte specifikt utan behandlades i diskussionen enligt ovan /14 Ett antal UN nummer med pg I bör tas bort (UK) UK föreslår att UN 1169, UN1197, UN1266, UN1286, och UN1287 med pg I tas bort för att harmonisera med FN-rek. Mötet stödde inte förslaget. UK kommer i stället ta upp frågan i FN Sub för att i stället harmonisera FN-Rek med RID/ADR. 2011/25 Särbestämmelse för transport av ej rengjorda förpackningar (Fr) Frankrike föreslår att ge möjlighet till transport av ej rengjorda förpackningar som innehållit farligt gods i klass 3, 4.1, 5.1, 6.1, 8 och 9 som UN 3175 Fasta ämnen innehållande brandfarlig vätska UN 1479 Oxiderande fast ämne n.o.s. UN 3243 Fasta ämnen som innehåller giftig vätska UN 3244 Fasta ämnen som innehåller frätande vätska UN 3077 Miljöfarliga ämnen, fasta, n.o.s. I en särbestämmelse kopplat till dessa ämnen beskrivs kraven. Mötet var enigt om att det behövs förenklade bestämmelser för transport av avfall som består av ej rengjorda förpackningar. Mötet kunde dock inte enas om innehållet i förslaget. Några tyckte också att fråga bör till FN eftersom det kan vara multimodala transporter. Frankrike ska först ta fram ett förslag till nästa Joint möte i vilket man tagit hänsyn till de synpunkter som kommit fram vid mötet.

15 5. Proposals for amendments to RID/ADR/ADN (b) New proposals 2011/2 Transport av tändare i små mängder (Tyskland) Tyskland föreslår att UN1057 tändare/ refill till tändare som är tillverkade enligt EN ISO standard 9994: A1:2008 ska kunna transporteras som begränsad mängd. Kollits vikt får inte överstiga 5 kg och totala bruttovikten av kollin med tändare får inte överstiga 100 kg per fordon/järnvägsvagn. Kollit ska vara märkt med UN1057 Tändare eller UN1057 Refiller till tändare Mötet antog förslaget att införa en särbestämmelse som möjliggör transport av tändare/ refill till tändare, som begränsad mängd. Mötet ändrade kravet på kollits maximala vikt till 10 kg. Förövrigt gäller kraven på transporten enligt ovan. 2011/4 INF.11 Tyskland kommer att ändra i det multilaterala avtalet och Sverige skriver under det reviderade avtalet för att möjliggöra transport före 1 januari Koppla särbestämmelse 601 till UN3175 och 3243 (CEFIC) CEFIC vill att UN3175 Fasta ämnen innehållande brandfarlig vätska n.o.s (med en flampunkt på <60 C) och UN3243 Fasta ämnen som innehåller giftig vätska n.o.s ska i likhet med andra produkter för personligt och hushållsbruk undantas bestämmelserna i RID/ADR/ADN enligt SP 601. Förslaget antogs utan kommentarer. 2011/5 Beskrivning av miljöfara i godsdeklarationen (AISE, CEFIC, CEPE, FECC) Ovanstående branschorganisationer föreslår att det ska vara ok att ange MARINE POLLUTANT istället för MILJÖFARLIGT i godsdeklarationen för ämnen i klass 1-9 som uppfyller kriterierna i I dag är detta endast tillåtet om landtransporten sker i anslutning till en sjötransport. De föreslår följande text i When a substance belonging to one of classes 1 to 9 meets the classification criteria of , the transport document shall bear the additional inscription ENVIRONMENTALLY HAZARDOUS or MARINE POLLUTANT (according to of the IMDG Code). This additional requirement does not apply to UN Nos and 3082 or for the exceptions listed in The inscription MARINE POLLUTANT (according to of the IMDG Code) instead of ENVIRONMENALLY HAZARDOUS is acceptable for carriage in a transport chain including maritime carriage. Sverige ansåg att Marine Pollutant enbart ska kunna användas i stället för Miljöfarligt även vi landtransport. Mötet däremot vart inte av den uppfattningen eftersom Marine Pollutant anger fara för havsmiljön. Däremot föreslog man att följande text ska kunna användas i godsdeklarationen, "MARINE POLLUTANT/ENVIRONMENTALLY HAZARDOUS Detta för att både passa land- och sjötransport. Det nya långa begreppet måste dock accepteras av IMO vid sjötransport. Sekr. kommer att ta upp det med IMO och dessutom en engång undersöka om begreppet "AQUATIC POLLUTANT kan vara ett alternativ i frantiden.

16 2011/6 Förtydligande av betr. Import av DOT- tryckkärl från USA till ADR land (Belgien) Belgien anser att texten i delavsnitt , så som det är skrivet idag, inte fullständigt täcker in skillnader i konstruktion, testning och godkännande. Då detta är grunden i skillnaderna mellan DOT-godkända flaskor och ADR/RIDgodkända flaskor behöver detta förtydligas. Man föreslår att ändra kollin till förpackningar. Detta skulle även förtydligas genom att införa en punkt (d) i slutet på delavsnittet: (d) If packagings are not designed, constructed, inspected, tested and approved in accordance with ADR(RID), they shall be so in conformity with the requirements of the IMDG Code or the ICAO Technical Instructions. Vidare vill Belgien förtydliga delavsnitt genom att införa ordet packagings efter packages i inledningen av delavsnittet. Detta då man anser att emballage (som används i den franska utgåvan) inte har samma innebörd som packing. Som en sista del i förslaget vill Belgien öppna upp för diskussioner angående en permanent lösning avseende transport av gaser i klass 2 i DOT-godkända flaskor, efter det att det multilaterala avtalet M180 har löpt ut Belgiens förslag antogs inte av Jointmötet eftersom idag tillåter transport av dessa flaskor då den sker som en efterföljande del av en flyg- eller sjötransport i en multimodal transportkedja och förutsatt att de uppfyller kraven i IMDG-koden eller ICAO-TI. Jointmötet beslutade att M180 ska förnyas och då med en klausul som exkluderar nytillverkade DOT-flaskor. Detta för att uppmuntra en framtida övergång till UN-tryckkärl. INF.16 Clarification of sub-section regarding.(eiga) EIGA ger här sitt stöd till Belgien och välkomnar en text i regelverket som gör avtal 180 onödigt i framtiden. Man uppmanar också till att lösa situation kortsiktigt när M180 går ut. 2011/7 Definition av uttrycket breathing apparatus i fotnot i kapitel 3.3 (Sverige) Sverige vill med detta förslag klargöra vad som avses med en andningsapparat (breathing apparatus) i särbestämmelse 655 och därmed förtydliga vilken typ av utrustning som omfattas av denna särbestämmelse. Ett sätt att förtydliga detta är att införa en fotnot med lydelsen: "A self contained system for providing of breathable air in an immediate danger to life and health atmosphere." Efter diskussionen som uppstod på mötet beslöt Sverige att dra tillbaka förslaget. Mötet ansåg att detta problem bör lösas på EU-nivå i berörda direktiven PED och TPED. Sverige uppmanades att konsultera Kommissionen i frågan.

17 Kommissionen lovade att återkomma till Sverige. 2011/8 Storleken på storetiketter och märkning (Sv) Sverige föreslår att införa en ny mening i , och som anger att storleken på storetiketten/märket kan minskas till 150 mm 150 mm om fordonets storlek eller konstruktion inte möjliggör föreskriven storlek på storetiketten/märket. Enligt bilagan i förslaget är kravet på storleken olika för olika typer av storetiketter/märken i de olika regelverken. För att få en harmonisering mellan RID/ADR/ADN föreslår vi därför följande: Proposal 1, LQ-marking Add a second sentence in sub-section to read as follows: "If the size and construction of the vehicle/wagon are such that the available surface area is insufficient to affix the prescribed marking, its dimensions may be reduced to 150 mm x 150 mm.". Proposal 2, Placards Replace the text in sub-section with the following text: "The dimensions of the placards to be affixed to vehicles/wagons may be reduced to mm x 150 mm, mm x 100 mm for Class 1 and 7 (ADR only) if the size and construction of the vehicle/wagon are such that the available surface area is insufficient to affix the prescribed placards. In this case, the other dimensions prescribed for the symbol, lines, figures and letters do not apply.". Proposal 3, Environmentally hazardous substance mark Add a new second paragraph in section to read as follows: "If the size and construction of the vehicle/wagon is such that the available surface area is insufficient to affix the prescribed marking, its dimensions may be reduced to 150 mm x 150 mm.". Förslaget fick inget stöd. Flera länder var emot att göra det möjligt att minska etiketter och märkning för att harmonisera RID/ADR. Det behövs inte i ADR. Eftersom syftet är att det ska synas ska de vara stort nog. LQ-märkningen gäller från 8 ton och då måste det finnas plats på fordonet/vagnen. UIC tycker inte det är något problem de, UIC hävdar att ingen sätter upp en mindre märkning om det inte behövs. Sverige drog tillbaka förslaget. Ska det göras något måste det ske i RID där möjligheten att minska redan har kommit. 2011/11 Ordval (passiv form) i (Sv) För att harmonisera med motsvarande texter i , och i RID/ADR/ADN föreslår Sverige att första meningen i görs om till passiv form. Idag skiljer sig texten i ADR och ADN mot RID. I ADR/ADN står det avsändaren och i RID fyllaren Se INF.24 INF.24 Ord i (Sv) I INF.24 föreslår Sverige att ändra andra meningen i till passiv form. I dag står det att fyllaren ska kontrollera tätheten hos förslutningsanordningar samtidigt som detta krav finns preciserat i kapitel 1.4.

18 Förslagen antogs inte. Några länder menade att motsvarande ansvar inte finns tillräckligt tydligt angivet i kapitel 1.4. Man menade därför att det krävs en komplettering i kapitel 1.4 innan man kan förenkla texten i kapitel 4.2. Sverige drog därför tillbaka förslaget. 2011/12 Ändring av särbestämmelse 653 i kapitel 3.3 (Sv) Sverige föreslår att höja produktens maximala provtryck och volym till 15.2 MPa liter (152 bar liter) från idag 15 MPa liter (150 bar liter). Det har visat sig att det finns ett mycket stort antal gasflaskor innehållande UN1013 koldioxid som har 151,26 bar liter vilket är strax över den tillåtna gränsen. Förslaget diskuterades tillsammans med INF.15 nedan. Mötet ansåg att Sveriges förslag var mycket rimligt och ett principiellt stöd för detta fanns. Men när EIGA dessutom genom sitt INF-dokument ville lägga till särbestämmelsen för andra gaser också så uppmanade mötet EIGA att ordentligt utreda denna fråga och återkomma med ett väl genomtänkt och motiverat förslag där även Sveriges förslag tas om hand. Sverige drog med anledning av detta tillbaka sitt förslag om ändring av 150 bar-liter till 152. Nu är det upp till branschen att arbeta igenom detta för att lösa situationen på lämpligaste sätt. INF.15 Modification of SP653 (EIGA) EIGA stöder Sverige i 2011/12 men vill här också utöka SP till att omfatta UN 1006 Argon, komprimerad. Man anser att argon ofta används i liknande applikationer. De fysikaliska egenskaperna anses vara liknande för argon och kväve (UN 1066) vilket bör motivera att även inkludera argon i denna SP. Sedan går EIGA ett steg längre och vill ändra till 187,5 bar/liter för att man anser att 0,75 liter kärl används ofta i dessa applikationer. Se 2011/12 ovan. 2011/13 Delaktigas skyldigheter (Sv) Sverige föreslår att ersätta han, hans och honom med en neutral benämning eller i passiv form. Det görs redan på vissa ställen. Med vårt förslag blir texten mer harmoniserad och gender neutral Se detaljerna i själva förslaget. Några länder stödde det svenska förslaget men merparten var emot. De menade bland annat att texten inte blir lika tydlig som tidigare och att de latinska språken inte går att göra könsneutrala på samma sätt som till exempel engelska och svenska. I de latinska språken och ryska refererar inte gender till honom och henne utan i dessa språk är substantiv generellt feminina eller maskulina. Motståndarna menade också att det ur ett kostnads-nyttoperspektiv inte var försvarbart att ändra i alla regelverk för alla språk. EU:s representant framförde också att det inte är ekonomiskt möjligt att ändra hela EU lagstiftningen för att göra den mer gender neutral. 2011/19 Transport av använd litiumbatterier från återvinningscentraler till bearbetningsanläggning (Ty)

19 Tyskland föreslår att ändra texten i särbestämmelse 636 (b) så att litiumbatterier i utrustning (UN3091 och UN3481) ska kunna transporteras enligt denna särbestämmelse tillsammans med andra typer av batterier från en återvinningscentral till en anläggning där avfallet omhändertas. Förslaget antogs i princip men texten i särbestämmelse 636 (b)förenklades enligt följande: "Up to the intermediate processing facility, used lithium cells and batteries with a gross mass of not more than 500 g each whether or not contained in equipment, collected and handed over for carrigage for disposal, together or without other non-lithium cells or batteries, are not subject to the other provisions of RID/ADR if they meet the following conditions:". 2011/21 Maximalt invändigt tryck vid 50 ºC för UN1950 aerosoler (FEA) FEA (European Aerosol Federation) föreslår, i syfte att harmonisera med Aerosoldirektivet, att i delavsnitt i RID/ADR ändra kraven beträffande invändigt tryck vid 50 ºC för aerosoler (UN 1950) med icke brandfarlig drivgas. Däremot vill man lämna kraven för små gasbehållare (UN 2037) oförändrade. Förslaget ser ut som följer: "The internal pressure at 50 C of small receptacles containing gas (gas cartridges) (UN No. 2037) shall exceed neither two-thirds of the test pressure nor 1.32 MPa (13.2 bar). Aerosol dispensers and Small receptacles containing gas (gas cartridges) shall be so filled that at 50 C the liquid phase does not exceed 95 % of their capacity. The internal pressure at 50 C of aerosol dispensers (UN No. 1950) shall exceed neither two-thirds of the test pressure nor 1.20 MPa (12.0 bar). However if the aerosol does not contain a flammable gas or a flammable gas mixture the internal pressure at 50 C shall exceed neither two-thirds of the test pressure nor 1.50 MPa (15.0 bar). Aerosol dispensers shall be so filled that at 50 C the liquid phase does not exceed 95 % of their capacity.". FEA vill ha kommentarer från Jointmötet på detta document som presenterats I rent informationssyfte. Jointmötet noterar FEA:s intention att föreslå en förändring i direktiv 75/324/EEC. FEA kommer senare att föreslå motsvarande ändring i RID/ADR INF.4 INF.6 Följdändringar i och (Ru) Utifrån definitionen av batterifordon och MEG -containrar i vill Rumänien ändra uttrycket gases of Class 2 till gases defined in på de ställen det förekommer i och Mötet kunde inte enas. Man bör ta hänsyn till att det är FN text innan man ändrar något. Rumänien återkommer kanske med ett nytt förslag vid september mötet Referens till (Sp) Spanien har uppmärksammat att det är fel referens, 3.4.6, i tabell 3A och i Anm. I De föreslår att referera till kapitel 3.4 istället.

20 INF.20 INF.27 INF.28 Mötet antog förslaget att referera till kapitel 3.4 i kolumn 7a i tabell 3A och till delavsnitt i Anm. till Packing Instruction P200 (Finland) Finland vill ändra i P200 (9) där det för kompositkärl står att kontrollintervall fastställs av en behörig myndighet som godkänt den tekniska normen för konstruktion och tillverkning till en behörig myndighet som godkänt tillämplig teknisk norm. Det menas norm för återkommande kontroll och inte bara konstruktion och tillverkning. Förslaget hann inte diskuteras. Däremot uppmanades de som har synpunkter på förslaget att skicka dessa till Finland. Ett officiellt dokument kommer att presenteras vid nästa möte. Transport av trasiga litiumbatterier (Ge) Tyskland bad om kommentarer för att kunna ta fram ett officiellt dokument till nästa möte. Definition av maximal bruttovikt för IBCer (Fr) Förslaget skickades vidare till arbetsgruppen för definitioner. 6. Reports of informal working groups 2011/15 Rapport från bulk-arbetsgruppen (UK) (för resultat, se 2011/16) I arbetsgruppen deltog bl.a. Sverige. I dag har ADR och RID två kodsystem för bulktransport. Mycket övergripande framkom följande synpunkter: - Ett system önskvärt för harmonisering mot övriga transportslag dock svårt eftersom IMDG inte har BK1 (möjligt införa i framtiden?). - Innehållet i vissa VV/VW-koder inte helt logiskt med hänsyn till andra bestämmelser. - AG enades om att inte ändra i BK-systemet. Detta måste lämnas över till Subkommitten om Joint kommer fram till att behov finns. - BK2 koderna ska tillsvidare behållas oförändrade eftersom dessa även finns i IMDG-koden. - Många särkrav nödvändiga att behålla men detaljerna måste ses över. - Möjligtvis bör alla bulkcontainers vara godkända. 2011/16 Utkast till för en reviderad text för bulkkoder (UK och Ro) UK och Ro har tagit fram ett utkast till bestämmelser för bulkcontainrar. Texten ska ses som ett diskussionsunderlag. Följande presenteras: - Kolumn 10 indikerar att bulktransport är tillåten för multimodal transport och därför ska den endast visa BK2-koder. - Kolumn 17 indikerar att bulk är tillåten för väg/järnväg. - Samtliga BK1-koder flyttas från kolumn 10 till I de fall BK2-kod anges i kolumn 10 anges den även i kolumn 17 för att även tillåta sådan bulktransport för en icke multimodal transport. - VV/VW-koderna försvinner helt och ersätts av BK1 och/eller BK2 (vilka kommer anges i kolumn 17).

Sammanställning av dokument till Joint-mötet (RID/ADR/ADN)

Sammanställning av dokument till Joint-mötet (RID/ADR/ADN) Avdelningen för risk- och sårbarhetsreducerande arbete Enheten för farliga ämnen Jan Nilsson +46 10 240 5211 Brita Skärdin +46 10 240 5495 Datum 2013-02-14 Diarienr 2012-6653 Sammanställning av dokument

Läs mer

Dokumentsammanställning

Dokumentsammanställning I [Skriv här] 2017-10-05 2017-09948 Dokumentsammanställning 8 th session of the RID Committee of Experts standing working group, Utrecht 20 24 November 2017 (RID) 1. Fastställande av dagordning 2. Närvaro

Läs mer

DOKUMENTSAMMANSTÄLLNING - ECE/TRANS/WP.15/X

DOKUMENTSAMMANSTÄLLNING - ECE/TRANS/WP.15/X samhällsskydd och beredskap 1 (5) DOKUMENTSAMMANSTÄLLNING - Working Party on the Transport of Dangerous Goods 3-5 maj 2011, Genève 1. ADOPTION OF THE AGENDA /209 (Sekretariatet) /209/Add.1 (Sekretariatet)

Läs mer

Sammanställning av dokument till Joint-mötet (RID/ADR/ADN)

Sammanställning av dokument till Joint-mötet (RID/ADR/ADN) Datum 2012-09-26 Diarienr 2012-3843 Avdelningen för risk- och sårbarhetsreducerande arbete Enheten för farliga ämnen Brita Skärdin +46 10 240 5495 Sammanställning av dokument till Joint-mötet (RID/ADR/ADN)

Läs mer

Inbjudan till samrådsmöte inför Jointmötet

Inbjudan till samrådsmöte inför Jointmötet samhällsskydd och beredskap 1 (10) Ert datum Er referens Avdelningen för utveckling av samhällsskydd Enheten för säker hantering av farliga ämnen Camilla Oscarsson +46105405430 camilla.oscarsson@msb.se

Läs mer

Dokumentsammanställning

Dokumentsammanställning I [Skriv här] 2017-10-05 2017-09946 Dokumentsammanställning 103 rd session of the Working Party on the Transport of Dangerous Goods, WP.15, Geneva 6-10 November 2017 (ADR) 1. Fastställande av dagordning

Läs mer

Bo Zetterström Jan Nilsson

Bo Zetterström Jan Nilsson Bo Zetterström Jan Nilsson Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Enheten för farliga ämnen registrator@msb.se Allmänt om RID/ADR Nyheter i ADR 2013, tank Nya ADR-intyg Multilaterala avtal Fordonskrav,

Läs mer

Sammanställning av dokument till Joint-mötet (RID/ADR/ADN)

Sammanställning av dokument till Joint-mötet (RID/ADR/ADN) cost I Avdelningen för risk- och sårbarhetsreducerande arbete Enheten för säker hantering av farliga ämnen Brita Skärdin 010-240 5495 Datum 2017-02-20 Diarienr 2017-173 Sammanställning av dokument till

Läs mer

MSBFS Remissutgåva. Förordningen senast ändrad 2011:

MSBFS Remissutgåva. Förordningen senast ändrad 2011: Förslag till Föreskrifter om ändring i Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps föreskrifter (MSBFS 2016:8) om transport av farligt gods på väg och i terräng (ADR-S); Med stöd av 15 förordningen (2006:311)

Läs mer

TSFS 2017: kap. beslutade den 12 december 2017.

TSFS 2017: kap. beslutade den 12 december 2017. Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2009:131) om transport av förpackat farligt gods på rorofartyg i Östersjön (Östersjöavtalet); TSFS 2017:114 Utkom från

Läs mer

Rapport från 90:e mötet med FN:s arbetsgrupp för transport av farligt gods på väg, WP.15, 3-5 maj 2011 Genève

Rapport från 90:e mötet med FN:s arbetsgrupp för transport av farligt gods på väg, WP.15, 3-5 maj 2011 Genève samhällsskydd och beredskap 1 (10) Rapport från 90:e mötet med FN:s arbetsgrupp för transport av farligt gods på väg, WP.15, 3-5 maj 2011 Genève Färgkoderna i rapporten betyder: Grön = Positivt resultat

Läs mer

1 Bakgrund. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (5) Datum

1 Bakgrund. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (5) Datum samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (5) Avdelningen för risk- och sårbarhetsreducerande arbete Enheten för farliga ämnen Josefine Gullö +46 10 240 5224 josefine.gullo@msb.se Konsekvensutredning

Läs mer

Förslag till RÅDETS BESLUT

Förslag till RÅDETS BESLUT EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 17.8.2016 COM(2016) 508 final 2016/0248 (NLE) Förslag till RÅDETS BESLUT om fastställande av den ståndpunkt som ska intas av unionen när det gäller ändringarna av bilagorna

Läs mer

Tanktransportdagen 2015

Tanktransportdagen 2015 Tanktransportdagen 2015 Björn Antonsson MSB Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Avdelningen för risk och sårbarhetsreducerande arbete Enheten för farliga ämnen Tel vxl 0771 240 240 registrator@msb.se

Läs mer

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Enheten för säker hantering av farliga ämnen

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Enheten för säker hantering av farliga ämnen Tanktransportdagarna 7 april 2017 MSB:s informationsseminarium 5 april 2017 Nyheter i ADR/RID 2017 Multilaterala avtal Nyheter i ADR/RID 2017 Magnus Nygren Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Enheten

Läs mer

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Enheten för säker hantering av farliga ämnen

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Enheten för säker hantering av farliga ämnen MSB:s informationsseminarium 5 april 2017 MSB:s informationsseminarium 5 april 2017 Nyheter i ADR/RID 2017 Nyheter i ADR/RID 2017 Josefine Gullö Camilla Oscarsson Myndigheten för samhällsskydd och beredskap

Läs mer

SVENSK STANDARD SS-EN ISO 3834-5:2005 Fastställd 2005-12-22 Utgåva 1 Kvalitetskrav för smältsvetsning av metalliska material Del 5: Referenser med vilka överensstämmelse är nödvändig för att hävda överensstämmelse

Läs mer

Nyheter i ADR 2019 Johan Karlsson Henric Strömberg

Nyheter i ADR 2019 Johan Karlsson Henric Strömberg Nyheter i ADR 2019 Johan Karlsson Henric Strömberg Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Enheten för säker hantering av farliga ämnen Del 1 1.1.3.6 Värdeberäknad mängd Nya UN-nummer införs Totalvikten

Läs mer

Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps författningssamling

Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps författningssamling Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps författningssamling Utgivare: Key Hedström, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap ISSN 2000-1886 MSBFS Utkom från trycket den 15 september 2017 Föreskrifter

Läs mer

NYHETER IMDG-koden 2017

NYHETER IMDG-koden 2017 Från och med den 1 januari 2017 får IMDG-koden, amendment 38-16 att börja tillämpas. Precis som vid tidigare utgåvor så är det först den 1 januari 2018 som dessa reviderade bestämmelser blir tvingande

Läs mer

NYHETER ADR/RID Del 1 Allmänna bestämmelser. Bränsle i tankar på transporterade fordon. Ändringar i tabellen för värdeberäknad mängd

NYHETER ADR/RID Del 1 Allmänna bestämmelser. Bränsle i tankar på transporterade fordon. Ändringar i tabellen för värdeberäknad mängd Från och med den 1 januari 2017 finns det nya reviderade bestämmelser för landtransport av farligt gods (ADR/RID). Precis som tidigare så finns det en övergångstid på sex (6) månader, vilket innebär att

Läs mer

Sammanställning av dokument till Joint-mötet (RID/ADR/ADN)

Sammanställning av dokument till Joint-mötet (RID/ADR/ADN) Datum 2013-10-02 Diarienr 2013-3542 Avdelningen för risk- och sårbarhetsreducerande arbete Enheten för farliga ämnen Brita Skärdin +46 10 240 5495 Sammanställning av dokument till Joint-mötet (RID/ADR/ADN)

Läs mer

SVENSK STANDARD SS-EN ISO 3834-3:2005 Fastställd 2005-12-22 Utgåva 1 Kvalitetskrav för smältsvetsning av metalliska material Del 3: Normala kvalitetskrav (ISO 3834-3:2005) Quality requirements for fusion

Läs mer

Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps författningssamling

Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps författningssamling Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps författningssamling Utgivare: Key Hedström, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap ISSN 2000-1886 MSBFS Utkom från trycket den 15 september 2017 Föreskrifter

Läs mer

SVENSK STANDARD SS-EN :2005/A1:2014

SVENSK STANDARD SS-EN :2005/A1:2014 SVENSK STANDARD SS-EN 1993-1-1:2005/A1:2014 Fastställd/Approved: 2014-05-12 Publicerad/Published: 2015-04-01 Utgåva/Edition: 1 Språk/Language: svenska/swedish ICS: 91.010.30; 91.070.03; 91.070.50; 91.070.60;

Läs mer

1. Bakgrund och problemställning. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (5) Datum 2015-05-27

1. Bakgrund och problemställning. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (5) Datum 2015-05-27 samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (5) Enheten för farliga ämnen Josefine Gullö 010-240 5224 josefine.gullo@msb.se Konsekvensutredning avseende förslag till föreskrifter om ändring i Myndigheten

Läs mer

1 Bakgrund. Vad avser tekniska egenskaper som transportabla tryckbärande anordningar ska uppfylla anges dessa i ADR-S och RID-S.

1 Bakgrund. Vad avser tekniska egenskaper som transportabla tryckbärande anordningar ska uppfylla anges dessa i ADR-S och RID-S. 1 Bakgrund Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) är behörig myndighet för landtransport av farligt gods, vilket innebär att MSB ska verka för att förebygga olyckor och tillbud i samband med

Läs mer

Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps författningssamling. MSBFS Remissutgåva

Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps författningssamling. MSBFS Remissutgåva Myndigheten för samhällsskydd beredskaps författningssamling Utgivare: Anna Asp, Myndigheten för samhällsskydd beredskap ISSN 2000-1886 MSBFS Remissutgåva Förslag till Föreskrifter om ändring i Myndigheten

Läs mer

Blanka stålprodukter Tekniska leveransbestämmelser Del 3: Automatstål. Bright steel products Technical delivery conditions Part 3: Free-cutting steels

Blanka stålprodukter Tekniska leveransbestämmelser Del 3: Automatstål. Bright steel products Technical delivery conditions Part 3: Free-cutting steels SVENSK STANDARD SS-EN 10277-3 Fastställd 1999-07-30 Utgåva 1 Blanka stålprodukter Tekniska leveransbestämmelser Del 3: Automatstål Bright steel products Technical delivery conditions Part 3: Free-cutting

Läs mer

Blanka stålprodukter Tekniska leveransbestämmelser Del 2: Stål för konstruktionsändamål

Blanka stålprodukter Tekniska leveransbestämmelser Del 2: Stål för konstruktionsändamål SVENSK STANDARD SS-EN 10277-2 Fastställd 1999-07-30 Utgåva 1 Blanka stålprodukter Tekniska leveransbestämmelser Del 2: Stål för konstruktionsändamål Bright steel products Technical delivery conditions

Läs mer

Rättelser till Finlands författningssamling

Rättelser till Finlands författningssamling Till Finlands författningssamling nr 538/2013 (Kommunikationsministeriets förordning om ändring av kommunikationsministeriets förordning om transport av farliga ämnen på järnväg) På sidan 2 i inledningen

Läs mer

Riktlinjer för att fylla i certifikat om godkännande av fordon enligt i ADR-S1

Riktlinjer för att fylla i certifikat om godkännande av fordon enligt i ADR-S1 samhällsskydd och beredskap 1 (5) Riktlinjer för att fylla i certifikat om godkännande av fordon enligt 9.1.3 i ADR-S1 De numrerade rutorna i certifikatet om godkännande av fordon som transporterar farligt

Läs mer

Konsekvensutredning av förslag till ändring i Transportstyrelsens föreskrifter TSFS 2009:131 med anledning av reviderat Östersjöavtal

Konsekvensutredning av förslag till ändring i Transportstyrelsens föreskrifter TSFS 2009:131 med anledning av reviderat Östersjöavtal Konsekvensutredning 1 (7) Datum Dnr/Beteckning Konsekvensutredning av förslag till ändring i Transportstyrelsens föreskrifter TSFS 2009:131 med anledning av reviderat Östersjöavtal Transportstyrelsens

Läs mer

Sjöfartsverkets föreskrifter och allmänna råd (SJÖFS 2006:36) om transport till sjöss av kondenserade gaser i bulk (IGC-koden) SJÖFS 2008:12

Sjöfartsverkets föreskrifter och allmänna råd (SJÖFS 2006:36) om transport till sjöss av kondenserade gaser i bulk (IGC-koden) SJÖFS 2008:12 Föreskrifter och allmänna råd om ändring i Sjöfartsverkets föreskrifter (SJÖFS 2006:36) om transport till sjöss av kondenserade gaser i bulk (IGC-koden); SJÖFS 2008:12 Utkom från trycket den 11 juli 2008

Läs mer

Kompletterande ändringar till RID-S antagna vid senaste RID-mötet den 20-22 maj 2014.

Kompletterande ändringar till RID-S antagna vid senaste RID-mötet den 20-22 maj 2014. Kompletterande ändringar till RID-S antagna vid senaste RID-mötet den 20-22 maj 2014. Nedan visas en preliminär översättning av de senast antagna ändringarna till RID samt en beskrivning av konsekvenserna.

Läs mer

Ändringar i ADR och RID 2015 rörande radioaktiva ämnen (klass 7)

Ändringar i ADR och RID 2015 rörande radioaktiva ämnen (klass 7) samhällsskydd och beredskap PM 1 (6) Enheten för farliga ämnen, Farligt gods 0771 240 240 Ändringar i ADR och RID 2015 rörande radioaktiva ämnen (klass 7) Del 1 Allmänna bestämmelser Kapitel 1.1 Giltighetsområde

Läs mer

Stålstandardiseringen i Europa

Stålstandardiseringen i Europa Stålstandardiseringen i Europa Erfarenheter, möjligheter, utmaningar Hans Groth Avesta Research Center Innehåll 1. En idé om ett nytt material - Tidslinje 2. Förutsättningar Regelverket som det var då

Läs mer

Sammanställning av dokument för ändringar i FN-rekommendationerna (17:e utgåvan)

Sammanställning av dokument för ändringar i FN-rekommendationerna (17:e utgåvan) samhällsskydd och beredskap 1 (10) Avdelningen för risk- och sårbarhetsreducerande arbete Enheten för farliga ämnen Josefine Gullö josefine.gullo@msb.se Sammanställning av dokument för ändringar i FN-rekommendationerna

Läs mer

Värmeväxlare - Terminologi. Heat exchangers -Terminology

Värmeväxlare - Terminologi. Heat exchangers -Terminology Heat exchangers -Terminology Värmeväxlare - Terminologi The European Standard has the status of a Swedish Standard. This document contains the official English version of with a Swedish translation. This

Läs mer

Kommande a ndringar i fo reskrifterna fo r transport av farligt gods pa va g

Kommande a ndringar i fo reskrifterna fo r transport av farligt gods pa va g Kommande a ndringar i fo reskrifterna fo r transport av farligt gods pa va g Inledning Regelverk ADR 2013 (MSBFS 2012:6) trädde i kraft 1 januari 2013. Flera aktörer inom transportledet påverkas mer eller

Läs mer

Rättelser till Finlands författningssamling

Rättelser till Finlands författningssamling Till Finlands författningssamling nr 537/2013 (Kommunikationsministeriets förordning om ändring av kommunikationsministeriets förordning om transport av farliga ämnen på väg) På sidan 3, i raderna 15 och

Läs mer

SVENSK STANDARD SS-EN 345-2

SVENSK STANDARD SS-EN 345-2 SVENSK STANDARD SS-EN 345-2 Handläggande organ Fastställd Utgåva Sida Allmänna Standardiseringsgruppen, STG 1996-11-01 1 1 (1+7+7) SIS FASTSTÄLLER OCH UTGER SVENSK STANDARD SAMT SÄLJER NATIONELLA, EUROPEISKA

Läs mer

SÖ 2005:10. Agreement in the Form of an Exchange of Letters on the Taxation of Savings Income

SÖ 2005:10. Agreement in the Form of an Exchange of Letters on the Taxation of Savings Income Nr 10 Avtal med Anguilla om automatiskt utbyte av information om inkomster från sparande i form av räntebetalningar Stockholm och The Valley den 9 september och 19 november 2004 Regeringen beslutade den

Läs mer

Bilaga S. Särskilda nationella bestämmelser för transport av farligt gods på järnväg

Bilaga S. Särskilda nationella bestämmelser för transport av farligt gods på järnväg Bilaga S Särskilda nationella bestämmelser för transport av farligt gods på järnväg 1083 1085 1084 2011-01-01 RID-S Bilaga S 10 Märkning, transporthandlingar, språk, resande, övervakning och lastsäkring

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgiven i Helsingfors den 5 juli 2013 537/2013 Kommunikationsministeriets förordning om ändring av kommunikationsministeriets förordning om transport av farliga ämnen påväg

Läs mer

Nedan finns en sammanställning över de möjligheter som finns till undantag från reglerna i ADR.

Nedan finns en sammanställning över de möjligheter som finns till undantag från reglerna i ADR. Regler, lättnader och undantag för farligt gods Detta är en sammanställning som är framtagen och upprättad av Räddningsverket, numera Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Nedan finns en sammanställning

Läs mer

Betongkonstruktioner - lnjektering av foderrör för spännkablar - Utförande

Betongkonstruktioner - lnjektering av foderrör för spännkablar - Utförande Betongkonstruktioner - lnjektering av foderrör för spännkablar - Utförande Grout for presfressing tendons - Grouting procedures Europastandarden EN 446:1996 gäller som svensk standard. Detta dokument innehåller

Läs mer

SVENSK STANDARD SS-EN

SVENSK STANDARD SS-EN SVENSK STANDARD SS-EN 60254-2 Handläggande organ Fastställd Utgåva Sida Ingår i Svenska Elektriska Kommissionen, SEK 1998-03-27 1 1 (9) SEK Översikt 21 Reg 408 01 06 SIS FASTSTÄLLER OCH UTGER SVENSK STANDARD

Läs mer

SVENSK STANDARD SS-EN 12246

SVENSK STANDARD SS-EN 12246 Provläsningsexemplar / Preview SVENSK STANDARD SS-EN 12246 Handläggande organ Fastställd Utgåva Sida Byggstandardiseringen, BST 1999-12-22 1 1 (1+7) Copyright SIS. Reproduction in any form without permission

Läs mer

1 Bakgrund. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (5) Datum 2009-09-29

1 Bakgrund. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (5) Datum 2009-09-29 samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (5) Ert datum Er referens Avdelningen för risk- och sårbarhetsreducerande arbete Enheten för farliga ämnen Josefine Gullö 010-240 5224 josefine.gullo@msbmyndigheten.se

Läs mer

SVENSK STANDARD SS-EN 45014

SVENSK STANDARD SS-EN 45014 SVENSK STANDARD SS-EN 45014 Handläggande organ Fastställd Utgåva Sida Standardiseringsgruppen STG 1998-07-31 2 1 (1+7) INNEHÅLLET I SVENSK STANDARD ÄR UPPHOVSRÄTTSLIGT SKYDDAT. SIS HAR COPYRIGHT PÅ SVENSK

Läs mer

1. Bakgrund och problemställning. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (7) Datum

1. Bakgrund och problemställning. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (7) Datum samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (7) Ert datum Er referens Avdelningen för utveckling av samhällsskydd Enheten för säker hantering av farliga ämnen Josefine Gullö 010-240 5224 josefine.gullo@msb.se

Läs mer

Förslag till Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps föreskrifter om säkerhetsrådgivare för transport av farligt gods

Förslag till Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps föreskrifter om säkerhetsrådgivare för transport av farligt gods Ändrad 2015-03-16 Förslag till Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps föreskrifter om säkerhetsrådgivare för transport av farligt gods Myndigheten för samhällsskydd och beredskap föreskriver 1 följande

Läs mer

Nr 313 783 INNEHÅLLSFÖRTECKNING TILL BILAGOR A, B OCH C

Nr 313 783 INNEHÅLLSFÖRTECKNING TILL BILAGOR A, B OCH C Nr 313 783 INNEHÅLLSFÖRTECKNING TILL BILAGOR A, B OCH C Bilaga A Allmänna bestämmelser samt bestämmelser om farliga ämnen och föremål Del 1 Allmänna bestämmelser Kapitel 1.1 Giltighetsområde och tillämplighet

Läs mer

Konsekvensutredning av förslag till ändring i Transportstyrelsens föreskrifter TSFS 2009:131 med anledning av reviderat Östersjöavtal

Konsekvensutredning av förslag till ändring i Transportstyrelsens föreskrifter TSFS 2009:131 med anledning av reviderat Östersjöavtal Konsekvensutredning 1 (6) Datum Dnr/Beteckning Konsekvensutredning av förslag till ändring i Transportstyrelsens föreskrifter TSFS 2009:131 med anledning av reviderat Östersjöavtal Transportstyrelsens

Läs mer

SVENSK STANDARD SS-EN 962

SVENSK STANDARD SS-EN 962 Provläsningsexemplar / Preview SVENSK STANDARD SS-EN 962 Handläggande organ Fastställd Utgåva Sida Tryckkärlsstandardiseringen, TKS 1996-12-30 1 1 (1+11) Copyright SIS. Reproduction in any form without

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgiven i Helsingfors den 5 juli 2013 538/2013 Kommunikationsministeriets förordning om ändring av kommunikationsministeriets förordning om transport av farliga ämnen på järnväg

Läs mer

Sammanfattning av de viktigaste nyheterna i ADR och RID 2013

Sammanfattning av de viktigaste nyheterna i ADR och RID 2013 MSB-51.1 Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Nyheter ADR och RID 1 (36) Enheten för farliga ämnen, farligt gods Telefon 0771-240 240 Sammanfattning av de viktigaste nyheterna i ADR och RID 2013

Läs mer

Förslag till RÅDETS BESLUT. om Regionkommitténs sammansättning

Förslag till RÅDETS BESLUT. om Regionkommitténs sammansättning EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 11.6.2014 COM(2014) 226 final 2014/0128 (NLE) Förslag till RÅDETS BESLUT om Regionkommitténs sammansättning SV SV MOTIVERING 1. BAKGRUND TILL FÖRSLAGET I artikel 305

Läs mer

TSFS 2012:5. 1 kap. beslutade den 18 januari 2012.

TSFS 2012:5. 1 kap. beslutade den 18 januari 2012. Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2009:131) om transport av förpackat farligt gods på rorofartyg i Östersjön (Östersjöavtalet); TSFS 2012:5 Utkom från trycket

Läs mer

Transport av farligt gods enligt ADR-S och bilaga S

Transport av farligt gods enligt ADR-S och bilaga S 20120207/MO Transport av farligt gods enligt ADR-S och bilaga S Farligt gods är ett samlingsbegrepp för ämnen och föremål som har sådana farliga egenskaper att de kan orsaka skador på människor, miljö

Läs mer

Sammanställning av dokument till Joint-mötet (RID/ADR/ADN)

Sammanställning av dokument till Joint-mötet (RID/ADR/ADN) Avdelningen för risk- och sårbarhetsreducerande arbete Enheten för farliga ämnen Brita Skärdin +46 10 240 5495 Datum 2012-03-30 Diarienr 2012-334 Sammanställning av dokument till Joint-mötet (RID/ADR/ADN)

Läs mer

[ UPPHÄVD ] Statens räddningsverks författningssamling

[ UPPHÄVD ] Statens räddningsverks författningssamling Statens räddningsverks författningssamling Utgivare: Key Hedström, Statens räddningsverk ISSN 0283-6165 Föreskrifter om ändring av Statens räddningsverks föreskrifter ( 2004:15) om transport av farligt

Läs mer

Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps författningssamling

Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps författningssamling Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps författningssamling Utgivare: Key Hedström, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap ISSN 2000-1886 MSBFS Utkom från trycket den 1 juni 2011 Myndigheten

Läs mer

GJUTEN ALUMINIUMPLATTA EN AW 5083 CAST ALUMINIUM PLATE EN AW 5083

GJUTEN ALUMINIUMPLATTA EN AW 5083 CAST ALUMINIUM PLATE EN AW 5083 GJUTEN ALUMINIUMPLATTA EN AW 5083 CAST ALUMINIUM PLATE EN AW 5083 Granskad av Reviewed by Göran Magnusson Tjst Dept. GUM1 tb tvåspråkig 2008-06-17 1 (9) ÄNDRINGSFöRTECKNING RECORD OF CHANGES Ändring nummer

Läs mer

Provläsningsexemplar / Preview SVENSK STANDARD SS-EN ISO 1478 Fastställd 1999-08-13 Utgåva 2 Fästelement Gängpressande skruvar ST-gängor och skruvändar (ISO 1478:1999) Tapping screw thread (ISO 1478:1999)

Läs mer

Bestämmelserna för transport av farligt gods innehåller undantag för vissa transporter.

Bestämmelserna för transport av farligt gods innehåller undantag för vissa transporter. Undantag 71 Undantag Bestämmelserna för transport av farligt gods innehåller undantag för vissa transporter. LäSTIps Läs mer om undantag i avsnitt 1.1.3 ADR-S och RID-S Undantag som har samband med hur

Läs mer

SVENSK STANDARD SS-EN ISO

SVENSK STANDARD SS-EN ISO SVENSK STANDARD SS-EN ISO 11114-1 Handläggande organ Fastställd Utgåva Sida Tryckkärlsstandardiseringen, TKS 1997-11-07 1 1 (1+46) SIS FASTSTÄLLER OCH UTGER SVENSK STANDARD SAMT SÄLJER NATIONELLA, EUROPEISKA

Läs mer

1 Bakgrund. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (5) Datum

1 Bakgrund. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (5) Datum samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (5) Avdelningen för risk- och sårbarhetsreducerande arbete Enheten för farliga ämnen Josefine Gullö +46 10 240 5224 josefine.gullo@msb.se Konsekvensutredning

Läs mer

1. Bakgrund och problemställning. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning rev 1 (8) Datum

1. Bakgrund och problemställning. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning rev 1 (8) Datum samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning rev 1 (8) Ert datum Er referens Avdelningen för utveckling av samhällsskydd Enheten för säker hantering av farliga ämnen Josefine Gullö 010-240 5224 josefine.gullo@msb.se

Läs mer

SVENSK STANDARD SS-EN ISO

SVENSK STANDARD SS-EN ISO Provläsningsexemplar / Preview SVENSK STANDARD SS-EN ISO 4157-1 Fastställd Utgåva Sida 1999-05-28 1 1 (1+9) Copyright SIS. Reproduction in any form without permission is prohibited. Byggritningar Beteckningssystem

Läs mer

UTKAST. I bilaga 4 har det gjorts ett antal adressändringar till behöriga myndigheter.

UTKAST. I bilaga 4 har det gjorts ett antal adressändringar till behöriga myndigheter. Konsekvensutredning 1 (6) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Caroline Petrini sjöfartsavdelningen fartygstekniska enheten miljösektionen Konsekvensutredning Föreskrifter om ändring av Transportstyrelsens

Läs mer

TSFS 2013: kap. beslutade den 21 november 2013.

TSFS 2013: kap. beslutade den 21 november 2013. Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2009:131) om transport av förpackat farligt gods på rorofartyg i Östersjön (Östersjöavtalet); TSFS 2013:100 Utkom från

Läs mer

BILAGA. till ändrat förslag till. rådets beslut

BILAGA. till ändrat förslag till. rådets beslut EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 6.9.2016 COM(2016) 552 final ANNEX 2 BILAGA till ändrat förslag till rådets beslut om undertecknande och provisorisk tillämpning av luftfartsavtalet mellan Amerikas

Läs mer

PRESTANDADEKLARATION. Nr 0015 SV

PRESTANDADEKLARATION. Nr 0015 SV PRESTANDADEKLARATION Nr 0015 SV 1. Produkttypens unika identifikationskod: fischer Anchor bolt FBN II, FBN II A4 2. Avsedd användning/avsedda användningar: Produkt Avsedd användning/användningar Kraftkontrollerat

Läs mer

För delegationerna bifogas ett dokument om ovannämnda ärende som rådet (rättsliga och inrikes frågor) enades om den 20 juli 2015.

För delegationerna bifogas ett dokument om ovannämnda ärende som rådet (rättsliga och inrikes frågor) enades om den 20 juli 2015. Europeiska unionens råd Bryssel den 22 juli 2015 (OR. en) 11130/15 ASIM 62 RELEX 633 NOT från: till: Rådets generalsekretariat Delegationerna Föreg. dok. nr: 10830/2/15 REV 2 ASIM 52 RELEX 592 Komm. dok.

Läs mer

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Myndigheten för samhällsskydd och beredskap 1 (32) Datum Diarienr 2012-05-25 2012-471 (ADR-S) 2012-472 (RID-S) Ert datum Er referens Avdelningen för risk- och sårbarhetsreducerande arbete Enheten för farliga

Läs mer

Brott mot lagen (2006: 263) om transport av farligt gods

Brott mot lagen (2006: 263) om transport av farligt gods lagen (2006: 263) om transport av farligt gods Med avses de föreskrifter som reglerar transport av farligt gods. De framgår av bilagorna A, B och S till Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps föreskrifter

Läs mer

Brott mot lagen (2006: 263) om transport av farligt gods

Brott mot lagen (2006: 263) om transport av farligt gods lagen (2006: 263) om transport av farligt gods Med -S avses de föreskrifter som reglerar transport av farligt gods. De framgår av bilagorna A, B och S till Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps

Läs mer

SVENSK STANDARD SS-EN ISO

SVENSK STANDARD SS-EN ISO SVENSK STANDARD SS-EN ISO 2566-2 Handläggande organ Fastställd Utgåva Sida SVENSK MATERIAL- & MEKANSTANDARD, SMS 1999-06-30 1 1 (1+30) Copyright SIS. Reproduction in any form without permission is prohibited.

Läs mer

Swedish Standards Institute

Swedish Standards Institute Swedish Standards Institute Utbildning i leksakers säkerhet 15 maj SIS/TK 392 Leksaker Bodil Möller Standardiseringens organisation Globalt IEC ISO ITU Europeiskt CENELEC CEN ETSI Svenskt SEK SIS ITS ISO

Läs mer

DIREKTIV. EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV 2009/139/EG av den 25 november föreskrivna märkningar på två- och trehjuliga motorfordon

DIREKTIV. EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV 2009/139/EG av den 25 november föreskrivna märkningar på två- och trehjuliga motorfordon 9.12.2009 Europeiska unionens officiella tidning L 322/3 DIREKTIV EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV 2009/139/EG av den 25 november 2009 om föreskrivna märkningar på två- och trehjuliga motorfordon

Läs mer

SVENSK STANDARD SS-EN 391

SVENSK STANDARD SS-EN 391 Provläsningsexemplar / Preview SVENSK STANDARD SS-EN 391 Handläggande organ Fastställd Utgåva Sida Byggstandardiseringen, BST 1995-07-31 1 1 (1+6) INNEHÅLLET I SVENSK STANDARD ÄR UPPHOVSRÄTTSLIGT SKYDDAT.

Läs mer

SVENSK STANDARD SS-EN

SVENSK STANDARD SS-EN Provläsningsexemplar / Preview SVENSK STANDARD SS-EN 12390-1 Fastställd Utgåva Sida 2001-03-30 1 1 (1+10) Copyright SIS. Reproduction in any form without permission is prohibited. Provning av hårdnad betong

Läs mer

[ UPPHÄVD ] RID-S. Statens räddningsverks författningssamling Utgivare: Key Hedström, Statens räddningsverk ISSN

[ UPPHÄVD ] RID-S. Statens räddningsverks författningssamling Utgivare: Key Hedström, Statens räddningsverk ISSN Statens räddningsverks författningssamling Utgivare: Key Hedström, Statens räddningsverk ISSN 0283-6165 SRVFS 2002:2 RID-S Statens räddningsverks föreskrifter om transport av farligt gods på järnväg Beställningsadress

Läs mer

Konsekvensutredning av ändring av IMDG-föreskriften (TSFS 2015:66)

Konsekvensutredning av ändring av IMDG-föreskriften (TSFS 2015:66) Konsekvensutredning 1 (6) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Mattias Hörnquist Sjö och luft Enheten för operatörer, fartyg och luftfartyg Sektionen för sjövärdighet Konsekvensutredning av ändring av IMDG-föreskriften

Läs mer

SVENSK STANDARD SS-EN 50272-3

SVENSK STANDARD SS-EN 50272-3 SVENSK STANDARD SS-EN 50272-3 Fastställd Utgåva Sida Ingår i Svenska Elektriska Kommissionen, SEK 2003-01-29 1 1 (1+15) SEK Område 21 Copyright SEK. Reproduction in any form without permission is prohibited.

Läs mer

SVENSK STANDARD SS-EN Mobile access and working towers Rules and guidelines for the preparation of an instruction manual

SVENSK STANDARD SS-EN Mobile access and working towers Rules and guidelines for the preparation of an instruction manual SVENSK STANDARD SS-EN 1298 Fastställd 1996-03-15 Utgåva 1 Temporära konstruktioner Rullställningar Regler och vägledning för framtagning av instruktioner Mobile access and working towers Rules and guidelines

Läs mer

Tid: oktober Introduktion. Tatjana Olson representerade Sverige. 2. Utvärdering av nya produkter

Tid: oktober Introduktion. Tatjana Olson representerade Sverige. 2. Utvärdering av nya produkter 1 (5) Fartygstekniska enheten Handläggare, direkttelefon 2008-11-05 Dnr: 050212-08-22187 Tatjana Olson, 011-19 10 43 Rapport från sammanträde med ESPH 14 Evaluation of Safety and Pollution Hazards of Chemicals

Läs mer

Standardisering inom Tryckkärlstål SIS/TK 137. Otto Björnberg SIS Swedish Standards Institute

Standardisering inom Tryckkärlstål SIS/TK 137. Otto Björnberg SIS Swedish Standards Institute Standardisering inom Tryckkärlstål SIS/TK 137 Otto Björnberg SIS Swedish Standards Institute Dagens presentation Material- och produktkrav enligt Direktivet för tryckbärande anordningar PED 2013-04-17

Läs mer

Säkerhetsrådgivaren informerar

Säkerhetsrådgivaren informerar sid: 1 Regelverk & olycksstatistik Nytt regelverk Till årsskiftet kom ett nytt uppdaterat regelverk, ADR-S 2015. Nedan punkter belyser vissa förändringar. Mer information kan ni läsa i konsekvensutredningen

Läs mer

SVENSK STANDARD SS-EN 1045

SVENSK STANDARD SS-EN 1045 Provläsningsexemplar / Preview SVENSK STANDARD SS-EN 1045 Handläggande organ Fastställd Utgåva Sida SVENSK MATERIAL- & MEKANSTANDARD, SMS 1997-12-05 1 1 (1+7+7) SIS FASTSTÄLLER OCH UTGER SVENSK STANDARD

Läs mer

INFORMATIONSBLAD NR 3/

INFORMATIONSBLAD NR 3/ j öfartsverket INFORMATIONBLAD NR 3/25.1.2000 TRANPORT AV FARLIGT GOD PÅ RO-RO FARTYG I BEGRÄNAD TRAFIK PÅ ÖTERJÖN På ett möte i Wi.irzburg 24 26.8.1999 har Finland, verige, Danmark, Tyskland, Polen och

Läs mer

Utfärdad av Compiled by Tjst Dept. Telefon Telephone Datum Date Utg nr Edition No. Dokumentnummer Document No.

Utfärdad av Compiled by Tjst Dept. Telefon Telephone Datum Date Utg nr Edition No. Dokumentnummer Document No. Stämpel/Etikett Security stamp/lable PROVNINGSBESTÄMMELSE OFRSTRANDE PROVNING AV STÅLGJUTGODS TEST SPECIFICATION NON-DESTRUCTIVE TESTING OF STEEL CASTINGS Granskad av Reviewed by Göran Magnusson Tjst Dept.

Läs mer

Europeiska unionens råd Bryssel den 18 maj 2017 (OR. en) Jordi AYET PUIGARNAU, direktör, för Europeiska kommissionens generalsekreterare

Europeiska unionens råd Bryssel den 18 maj 2017 (OR. en) Jordi AYET PUIGARNAU, direktör, för Europeiska kommissionens generalsekreterare Europeiska unionens råd Bryssel den 18 maj 2017 (OR. en) 9438/17 ADD 1 MAP 12 FÖLJENOT från: inkom den: 17 maj 2017 till: Jordi AYET PUIGARNAU, direktör, för Europeiska kommissionens generalsekreterare

Läs mer

SVENSK STANDARD SS-EN /A1:2015

SVENSK STANDARD SS-EN /A1:2015 SVENSK STANDARD SS-EN 1991-1-3/A1:2015 Fastställd/Approved: 2015-09-06 Publicerad/Published: 2016-03-08 Utgåva/Edition: 1 Språk/Language: svenska/swedish ICS: 91.010.30; 91.070.01; 91.070.50; 91.070.60

Läs mer

SVENSK STANDARD SS-EN ISO 19108:2005/AC:2015

SVENSK STANDARD SS-EN ISO 19108:2005/AC:2015 SVENSK STANDARD SS-EN ISO 19108:2005/AC:2015 Fastställd/Approved: 2015-07-23 Publicerad/Published: 2016-05-24 Utgåva/Edition: 1 Språk/Language: engelska/english ICS: 35.240.70 Geografisk information Modell

Läs mer