Verksamhetsberättelse 2012 Nämnden för forskning

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Verksamhetsberättelse 2012 Nämnden för forskning"

Transkript

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10 Verksamhetsberättelse 2012 Nämnden för forskning

11 ÖREBRO LÄNS LANDSTING Lennart Philipson 13OLL293 Uppdrag för nämnden för forskning Nämnden för forskning ska svara för beställning av forskningsinsatser och för beställning av högre utbildning inom landstinget. Nämnden ska härvid träffa överenskommelser med verksamheterna. Nämnden ska följa utvecklingen av högre utbildningsfrågor jämte forskningsfrågor inom landstinget och ska härvid ansvara för kartläggning av landstingets behov av insatser för forskning, samordning, prioritering och uppföljning av landstingets insatser för forskning, att föreslå mål inom ramen för forskningsverksamheten, utveckling av det medicinska verksamhetsområdet tillsammans med Örebro universitet och länets kommuner, att kunskap inhämtas om den medicinska forskningen ur ett nationellt och internationellt, perspektiv samt att denna kunskap tillämpas för utveckling av forskningen i landstinget, att samarbete etableras med omgivande regioner, universitet och landsting, samt landstingets bidrag ur anslaget för forskning samt bidrag ur anslaget för forskningsstipendier 1. Rapportering I oktober fastställde landstingsfullmäktige den nya forskningsstrategin för Örebro läns landsting Arbetet med den nya strategin har bedrivits i nämnden för forskning under 2011 och 2012 och har resulterat i en helt ny forskningsstrategi. Strategin beskriver hur Örebro läns landsting ska stärka sinforskningsverksamhet inom i huvudsak tre forskningsområden; prevention och folkhälsa, bassjukvård samt högspecialiserad vård. Dessutom sätter landstinget upp tre generella kriterier som ska beaktas inom forskningen: klinisk patientnära forskning, samverkan, samt perspektiv på etik, genus, ålder och miljö. Fördelning av landstingets forskningsresurser ska prövas mot dessa områden och kriterier. Utifrån den nya strategin har nämnden arbetat fram överenskommelser om forskning 2013 som tecknas med de förvaltningar som får landstingsbidrag för forskning. Överenskommelserna är nämnden för forsknings verktyg för att nå målen i forskningsstrategin och för att i dialog med de forskande förvaltningarna få en tydlig bild av styrkor och svagheter i landstingets forskning. Tidigare strategier behandlade både forsknings- och utbildningsfrågor men fr o m strategin har utbildningsfrågorna brutits ut. Arbetet med att formulera en ny utbildningssstrategi i samverkan med Personalpolitiska utskottet och landstingets personalfunktion har påbörjats under hösten. 1 Bestämmelser för politiska organ med mera inom Örebro läns landsting från och med 1 januari Fastställda av landstingsfullmäktige (5)

12 ÖREBRO LÄNS LANDSTING Lennart Philipson Under 2012 har nämnden för forskning sammanträtt åtta gånger 2. Måluppfyllelse inom målområdet Forskning och högskoleutbildning Målen som formulerades i Örebro läns landstings verksamhetsplan med budget , antogs i samma form i verksamhetsplan för nämnden för forskning Måluppfyllelsen presenteras i nedanstående matris. Mål Mål 19: Örebro läns landsting ska tillsammans med Örebro universitet bedriva ett starkt och högkvalitativt forskningsarbete, med fokus på klinisk patientnära forskning Mål 20: Det medicinska vetenskapsområdet ska stärkas ytterligare för att läkarutbildningen i Örebro ska få en god vetenskaplig förankring. Måluppfyllelse Kommentar Uppnått Delvis uppnått Ej uppnått Uppnått Delvis uppnått Ej uppnått Landstingets forskning är klinisk och patientnära, dvs har ett starkt fokus på forskningsfrågor inom hälso- och sjukvården. Denna forskning antas på kortare sikt än s.k. grundforskning kunna vara till nytta för patienterna. Forskning bedrivs i samtliga hälso- och sjukvårdsförvaltningar med den största volymen på Universitetssjukhuset. Förutom den forskning som sker på de olika klinikerna etc finns ett tiotal forskningsenheter med riktade eller landstingsövergripande uppdrag 4. Under 2012 har 18 landstingsanställda disputerat (11 kvinnor och 7 män). Den preliminära sammanställningen av de vetenskapliga publikationerna tyder på en oförändrat hög produktionsvolym. Byggandet av Campus USÖ pågår för fullt och kommer att vara klart under hösten Där kommer att inrymmas moderna laboratorielokaler och ett nytt medicinskt bibliotek, som tillsammans kommer att ge ännu bättre förutsättningar för den medicinska forskningen. Stiftelsen för medicinsk forskning vid USÖ (Nyckelfonden) och Örebro läns landstings forskningskommitté har tillsammans sett över hur stödet till forskningen i landstinget kan samordnas och genom strategiska satsningar få en högre verkningsgrad. Genom en samtidig utlysning med koordinerad granskning och tilldelning undviks dubbelarbete för såväl forskare som granskare. Landstinget deltar tillsammans med övriga universitetslandsting i överläggningar med staten inför ett nytt avtal om s.k. ALF- 2 Protokollen återfinns på 3 Örebro läns landsting. Verksamhetsplan med budget 2012 och planeringsförutsättningar för (5)

13 ÖREBRO LÄNS LANDSTING Lennart Philipson Mål 21: Landstingets verksamhetsförlagda utbildning ska vara väl integrerad med Örebro universitets utbildningsprogram. Mål 22: Specialisttandvårdens roll som nationellt och regionalt centrum ska stärkas genom intensifierad forskningsverksamhet och specialistutbildning knuten till Örebro universitet. Uppnått Delvis uppnått Ej uppnått Uppnått Delvis uppnått Ej uppnått medel som ersätter landstingen för kostnader för utbildning och forskning i samband med läkarutbildningen. Genom strategiska och operativa samverkansorgan på olika nivåer arbetar landstinget och universitetet för en optimal fördelning av ansvar och arbetsuppgifter för att behålla och öka den vetenskapliga kvaliteten och forskningsvolymen. Inom landstinget bedrivs verksamhetsförlagd utbildning (VFU) för en mängd vårdutbildningar, sammanlagt cirka studentveckor per år. I och med inrättandet av läkarprogrammet vid Örebro universitet ökar antalet studenter för varje år i landstinget och diskussioner pågår nu med utbildningsansvariga vid universitetet om nya pedagogiska modeller och former för handledning för att kunna fortsätta erbjuda en hög kvalitet på VFU. Landstinget har nu en samordnande utbildningschef med 25 procent tjänstgöringsgrad och nämnden för forskning har påbörjat diskussioner om en ny utbildningsstrategi för Örebro läns landsting. Arbetet med den kommer att ske gemensamt med personalfunktionen. Arbetet vid den odontologiska forskningsenheten får en allt starkare koppling till Örebro universitet där tandvårdens forskningschef under våren erhöll en docentur, en ny doktorand har registrerats och en har genomgått sin halvtidskontroll. 17 publikationer har utgått från tandvården jämfört med 14 föregående år. Mäteltal Publikationer Uppgift om antalet publikationer 2012 samlas in under våren 2013 och kommer att redovisas senare. Utvecklingen under de senaste årtiondena har varit god. 4 (5)

14 ÖREBRO LÄNS LANDSTING Lennart Philipson Antal vetenskapliga publikationer från det medicinska vetenskapsområdet i Örebro Disputationer Antalet disputationer per femårsperiod har nästan tredubblats sedan slutet av 1990-talet. Under 2012 har 18 landstingsanställda disputerat (11 kvinnor och 7 män). Av dessa kom 16 från Universitetssjukhuset och 2 från Primärvården Antalet disputationer i medeltal per år inom det medicinska vetenskapsområdet vid Örebro läns landsting och Örebro universitet. 5 (5)

15 Bilaga 3:1 13OLL44 Överenskommelse om forskning 2013 Mellan Folktandvården och nämnden för forskning, Örebro läns landsting Landstinget arbetar för att skapa goda livsvillkor för länets medborgare. I det uppdraget ingår att garantera medborgarna en hög kvalitet på hälso- och sjukvården och erbjuda högspecialiserad sjukvård till omkringliggande landsting. För att klara det behövs en omfattande och högkvalitativ forskning. Att erbjuda personalen forsknings- och utvecklingsmöjligheter är också nödvändigt för att behålla, och rekrytera nya kompetenta medarbetare. I landstingets uppdrag ingår också att samverka med akademin inom såväl forskning som utbildning. Landstinget har vidare en roll i det regionala utvecklingsarbetet, där samverkan med andra delar av samhället, såsom näringslivet och länets kommuner, är av stor betydelse. I landstingets budget avsätts årligen medel till forskning. Dessa fördelas via nämnden för forskning som tecknar årliga överenskommelser om forskning med landstingets förvaltningar. Landstingets nya forskningsstrategi för ger nämnden möjligheter att följa upp och strategiskt styra hur forskningsmedlen används. Överenskommelserna för 2013 innehåller därför ett antal uppdrag som syftar till att ge en tydlig bild av forskningen inom landstinget som i sin tur kan ligga till grund för kommande strategiska beslut. Uppdrag för Folktandvården 2013 (Återrapportering till forskningsfunktionen vid landstingets ledningskansli senast vid datum inom parentes) Uppdrag 1. Beskrivning av forskningen 2012 (1 april 2013): Beskriv hur resurserna (interna och externa) till forskningen 2012 fördelats utifrån de tre forskningsområdena prevention och folkhälsa, bassjukvård samt högspecialiserad vård. Förutom en uppskattning av proportionerna bör beskrivningen särskilt belysa publikationer samt externa forskningsanslag. Beskriv vidare hur forskningen 2012 relaterar till/uppfyller de generella kriterierna klinisk patientnära forskning, samverkan samt perspektiv på etik, genus, ålder och miljö. Använd matrisen i bilaga 1. Uppdrag 2. Redovisa fördelningen av landstingets forskningsfinansiering Redovisa hur landstingets forskningsbidrag 2013 fördelas i budget (5 mars 2013) och utfall (5 mars 2014). Redovisa på samma sätt eventuell förvaltningsintern forskningsfinansiering.

16 Uppdrag 3. Beskriv möjligheter och problem med forskningen inom förvaltningen (1 sept 2013) Beskriv också hur förvaltningen arbetar för att stimulera forskningen, särskilt relaterat till de möjligheter och problem som identifierats. Uppdrag 4. Publicera 12 vetenskapliga artiklar 2013 (halvårsvis rapportering 31 aug 2013 samt 28 feb 2014) Uppdrag 5. En av förvaltningens medarbetare ska disputera under 2013 (löpande rapportering samt sammanställning 21 jan 2014) Uppdrag 6. Erhåll 0,5 Mkr i externa forskningsanslag (31 mars 2014) Alla prestationer är minimital. All numerär rapportering ska så långt som möjligt ske relaterat till de tre forskningsområdena, de generella kriterierna samt könsuppdelat. Innehåll i och kvalitet på återrapporteringen kommer att ingå i beslutsunderlaget vid kommande tilldelning av landstingsbidrag för forskning.

17 Uppdrag 1. Beskrivning av forskningen 2012 Bilaga 1 Förvaltning: Uppskattad fördelning av forskningsverksamheten på tre forskningsområden Prevention och Bassjukvård Högspecialiserad vård folkhälsa Uppskattad andel av forskningsresurserna, % Vetenskapliga publikationer, antal Externa forskningsanslag, tkr * * En separat sammanställning över sökta och erhållna externa anslag ska lämnas. Generella kriterier Klinisk patientnära forskning Bedrevs 2012 klinisk patientnära forskning inom området prevention och folkhälsa? Om, beskriv/exemplifiera: Bedrevs 2012 klinisk patientnära forskning inom området bassjukvård? Om, beskriv/exemplifiera: Bedrevs 2012 klinisk patientnära forskning inom området högspecialiserad vård? Om, beskriv/exemplifiera: Samverkan Bedrevs 2012 forskning i samverkan med aktörer inom eller utom landstinget inom området prevention och folkhälsa? Om, beskriv/exemplifiera:

18 Bedrevs 2012 forskning i samverkan med aktörer inom eller utom landstinget inom området bassjukvård? Om, beskriv/exemplifiera: Bedrevs 2012 forskning i samverkan med aktörer inom eller utom landstinget inom området högspecialiserad vård? Om, beskriv/exemplifiera: Perspektiv på etik, genus, ålder och miljö Beskriv, gärna med exempel, hur forskningen inom området prevention och folkhälsa beaktat perspektiv på etik, genus, ålder och miljö. Beskriv, gärna med exempel, hur forskningen inom området bassjukvård beaktat perspektiv på etik, genus, ålder och miljö. Beskriv, gärna med exempel, hur forskningen inom området högspecialiserad vård beaktat perspektiv på etik, genus, ålder och miljö. Ort och datum Namnteckning Förtydligande

19 Bilaga 3:2 13OLL44 Överenskommelse om forskning 2013 Mellan Habiliteringsförvaltningen och nämnden för forskning, Örebro läns landsting Landstinget arbetar för att skapa goda livsvillkor för länets medborgare. I det uppdraget ingår att garantera medborgarna en hög kvalitet på hälso- och sjukvården och erbjuda högspecialiserad sjukvård till omkringliggande landsting. För att klara det behövs en omfattande och högkvalitativ forskning. Att erbjuda personalen forsknings- och utvecklingsmöjligheter är också nödvändigt för att behålla, och rekrytera nya kompetenta medarbetare. I landstingets uppdrag ingår också att samverka med akademin inom såväl forskning som utbildning. Landstinget har vidare en roll i det regionala utvecklingsarbetet, där samverkan med andra delar av samhället, såsom näringslivet och länets kommuner, är av stor betydelse. I landstingets budget avsätts årligen medel till forskning. Dessa fördelas via nämnden för forskning som tecknar årliga överenskommelser om forskning med landstingets förvaltningar. Landstingets nya forskningsstrategi för ger nämnden möjligheter att följa upp och strategiskt styra hur forskningsmedlen används. Överenskommelserna för 2013 innehåller därför ett antal uppdrag som syftar till att ge en tydlig bild av forskningen inom landstinget som i sin tur kan ligga till grund för kommande strategiska beslut. Uppdrag för Habiliteringsförvaltningen 2013 (Återrapportering till forskningsfunktionen vid landstingets ledningskansli senast vid datum inom parentes) Uppdrag 1. Beskrivning av forskningen 2012 (1 april 2013): Beskriv hur resurserna (interna och externa) till forskningen 2012 fördelats utifrån de tre forskningsområdena prevention och folkhälsa, bassjukvård samt högspecialiserad vård. Förutom en uppskattning av proportionerna bör beskrivningen särskilt belysa publikationer samt externa forskningsanslag. Beskriv vidare hur forskningen 2012 relaterar till/uppfyller de generella kriterierna klinisk patientnära forskning, samverkan samt perspektiv på etik, genus, ålder och miljö. Använd matrisen i bilaga 1. Uppdrag 2. Redovisa fördelningen av landstingets forskningsfinansiering Redovisa hur landstingets forskningsbidrag 2013 fördelas i budget (5 mars 2013) och utfall (5 mars 2014). Redovisa på samma sätt eventuell förvaltningsintern forskningsfinansiering.

20 Uppdrag 3. Beskriv möjligheter och problem med forskningen inom förvaltningen (1 sept 2013) Beskriv också hur förvaltningen arbetar för att stimulera forskningen, särskilt relaterat till de möjligheter och problem som identifierats. Uppdrag 4. Publicera 10 vetenskapliga artiklar 2013 (halvårsvis rapportering 31 aug 2013 samt 28 feb 2014) Uppdrag 5. En av förvaltningens medarbetare ska disputera under 2013 (löpande rapportering samt sammanställning 21 jan 2014) Uppdrag 6. Erhåll 1 Mkr i externa forskningsanslag (31 mars 2014) Alla prestationer är minimital. All numerär rapportering ska så långt som möjligt ske relaterat till de tre forskningsområdena, de generella kriterierna samt könsuppdelat. Innehåll i och kvalitet på återrapporteringen kommer att ingå i beslutsunderlaget vid kommande tilldelning av landstingsbidrag för forskning.

21 Uppdrag 1. Beskrivning av forskningen 2012 Bilaga 1 Förvaltning: Uppskattad fördelning av forskningsverksamheten på tre forskningsområden Prevention och Bassjukvård Högspecialiserad vård folkhälsa Uppskattad andel av forskningsresurserna, % Vetenskapliga publikationer, antal Externa forskningsanslag, tkr * * En separat sammanställning över sökta och erhållna externa anslag ska lämnas. Generella kriterier Klinisk patientnära forskning Bedrevs 2012 klinisk patientnära forskning inom området prevention och folkhälsa? Om, beskriv/exemplifiera: Bedrevs 2012 klinisk patientnära forskning inom området bassjukvård? Om, beskriv/exemplifiera: Bedrevs 2012 klinisk patientnära forskning inom området högspecialiserad vård? Om, beskriv/exemplifiera: Samverkan Bedrevs 2012 forskning i samverkan med aktörer inom eller utom landstinget inom området prevention och folkhälsa? Om, beskriv/exemplifiera:

22 Bedrevs 2012 forskning i samverkan med aktörer inom eller utom landstinget inom området bassjukvård? Om, beskriv/exemplifiera: Bedrevs 2012 forskning i samverkan med aktörer inom eller utom landstinget inom området högspecialiserad vård? Om, beskriv/exemplifiera: Perspektiv på etik, genus, ålder och miljö Beskriv, gärna med exempel, hur forskningen inom området prevention och folkhälsa beaktat perspektiv på etik, genus, ålder och miljö. Beskriv, gärna med exempel, hur forskningen inom området bassjukvård beaktat perspektiv på etik, genus, ålder och miljö. Beskriv, gärna med exempel, hur forskningen inom området högspecialiserad vård beaktat perspektiv på etik, genus, ålder och miljö. Ort och datum Namnteckning Förtydligande

23 13OLL44 Bilaga 3:3 Överenskommelse om forskning 2013 Mellan Karlskoga lasarett och nämnden för forskning, Örebro läns landsting Landstinget arbetar för att skapa goda livsvillkor för länets medborgare. I det uppdraget ingår att garantera medborgarna en hög kvalitet på hälso- och sjukvården och erbjuda högspecialiserad sjukvård till omkringliggande landsting. För att klara det behövs en omfattande och högkvalitativ forskning. Att erbjuda personalen forsknings- och utvecklingsmöjligheter är också nödvändigt för att behålla, och rekrytera nya kompetenta medarbetare. I landstingets uppdrag ingår också att samverka med akademin inom såväl forskning som utbildning. Landstinget har vidare en roll i det regionala utvecklingsarbetet, där samverkan med andra delar av samhället, såsom näringslivet och länets kommuner, är av stor betydelse. I landstingets budget avsätts årligen medel till forskning. Dessa fördelas via nämnden för forskning som tecknar årliga överenskommelser om forskning med landstingets förvaltningar. Landstingets nya forskningsstrategi för ger nämnden möjligheter att följa upp och strategiskt styra hur forskningsmedlen används. Överenskommelserna för 2013 innehåller därför ett antal uppdrag som syftar till att ge en tydlig bild av forskningen inom landstinget som i sin tur kan ligga till grund för kommande strategiska beslut. Uppdrag för Karlskoga lasarett 2013 (Återrapportering till forskningsfunktionen vid landstingets ledningskansli senast vid datum inom parentes) Uppdrag 1. Beskrivning av forskningen 2012 (1 april 2013): Beskriv hur resurserna (interna och externa) till forskningen 2012 fördelats utifrån de tre forskningsområdena prevention och folkhälsa, bassjukvård samt högspecialiserad vård. Förutom en uppskattning av proportionerna bör beskrivningen särskilt belysa publikationer samt externa forskningsanslag. Beskriv vidare hur forskningen 2012 relaterar till/uppfyller de generella kriterierna klinisk patientnära forskning, samverkan samt perspektiv på etik, genus, ålder och miljö. Använd matrisen i bilaga 1. Uppdrag 2. Redovisa fördelningen av landstingets forskningsfinansiering Redovisa hur landstingets forskningsbidrag 2013 fördelas i budget (5 mars 2013) och utfall (5 mars 2014). Redovisa på samma sätt eventuell förvaltningsintern forskningsfinansiering.

24 Uppdrag 3. Beskriv möjligheter och problem med forskningen inom förvaltningen (1 sept 2013) Beskriv också hur förvaltningen arbetar för att stimulera forskningen, särskilt relaterat till de möjligheter och problem som identifierats. All numerär rapportering ska så långt som möjligt ske relaterat till de tre forskningsområdena, de generella kriterierna samt könsuppdelat. Innehåll i och kvalitet på återrapporteringen kommer att ingå i beslutsunderlaget vid kommande tilldelning av landstingsbidrag för forskning.

25 Uppdrag 1. Beskrivning av forskningen 2012 Bilaga 1 Förvaltning: Uppskattad fördelning av forskningsverksamheten på tre forskningsområden Prevention och Bassjukvård Högspecialiserad vård folkhälsa Uppskattad andel av forskningsresurserna, % Vetenskapliga publikationer, antal Externa forskningsanslag, tkr * * En separat sammanställning över sökta och erhållna externa anslag ska lämnas. Generella kriterier Klinisk patientnära forskning Bedrevs 2012 klinisk patientnära forskning inom området prevention och folkhälsa? Om, beskriv/exemplifiera: Bedrevs 2012 klinisk patientnära forskning inom området bassjukvård? Om, beskriv/exemplifiera: Bedrevs 2012 klinisk patientnära forskning inom området högspecialiserad vård? Om, beskriv/exemplifiera: Samverkan Bedrevs 2012 forskning i samverkan med aktörer inom eller utom landstinget inom området prevention och folkhälsa? Om, beskriv/exemplifiera:

26 Bedrevs 2012 forskning i samverkan med aktörer inom eller utom landstinget inom området bassjukvård? Om, beskriv/exemplifiera: Bedrevs 2012 forskning i samverkan med aktörer inom eller utom landstinget inom området högspecialiserad vård? Om, beskriv/exemplifiera: Perspektiv på etik, genus, ålder och miljö Beskriv, gärna med exempel, hur forskningen inom området prevention och folkhälsa beaktat perspektiv på etik, genus, ålder och miljö. Beskriv, gärna med exempel, hur forskningen inom området bassjukvård beaktat perspektiv på etik, genus, ålder och miljö. Beskriv, gärna med exempel, hur forskningen inom området högspecialiserad vård beaktat perspektiv på etik, genus, ålder och miljö. Ort och datum Namnteckning Förtydligande

27 Bilaga 3:4 13OLL44 Överenskommelse om forskning 2013 Mellan Lindesbergs lasarett och nämnden för forskning, Örebro läns landsting Landstinget arbetar för att skapa goda livsvillkor för länets medborgare. I det uppdraget ingår att garantera medborgarna en hög kvalitet på hälso- och sjukvården och erbjuda högspecialiserad sjukvård till omkringliggande landsting. För att klara det behövs en omfattande och högkvalitativ forskning. Att erbjuda personalen forsknings- och utvecklingsmöjligheter är också nödvändigt för att behålla, och rekrytera nya kompetenta medarbetare. I landstingets uppdrag ingår också att samverka med akademin inom såväl forskning som utbildning. Landstinget har vidare en roll i det regionala utvecklingsarbetet, där samverkan med andra delar av samhället, såsom näringslivet och länets kommuner, är av stor betydelse. I landstingets budget avsätts årligen medel till forskning. Dessa fördelas via nämnden för forskning som tecknar årliga överenskommelser om forskning med landstingets förvaltningar. Landstingets nya forskningsstrategi för ger nämnden möjligheter att följa upp och strategiskt styra hur forskningsmedlen används. Överenskommelserna för 2013 innehåller därför ett antal uppdrag som syftar till att ge en tydlig bild av forskningen inom landstinget som i sin tur kan ligga till grund för kommande strategiska beslut. Uppdrag för Lindesbergs lasarett 2013 (Återrapportering till forskningsfunktionen vid landstingets ledningskansli senast vid datum inom parentes) Uppdrag 1. Beskrivning av forskningen 2012 (1 april 2013): Beskriv hur resurserna (interna och externa) till forskningen 2012 fördelats utifrån de tre forskningsområdena prevention och folkhälsa, bassjukvård samt högspecialiserad vård. Förutom en uppskattning av proportionerna bör beskrivningen särskilt belysa publikationer samt externa forskningsanslag. Beskriv vidare hur forskningen 2012 relaterar till/uppfyller de generella kriterierna klinisk patientnära forskning, samverkan samt perspektiv på etik, genus, ålder och miljö. Använd matrisen i bilaga 1. Uppdrag 2. Redovisa fördelningen av landstingets forskningsfinansiering Redovisa hur landstingets forskningsbidrag 2013 fördelas i budget (5 mars 2013) och utfall (5 mars 2014). Redovisa på samma sätt eventuell förvaltningsintern forskningsfinansiering.

28 Uppdrag 3. Beskriv möjligheter och problem med forskningen inom förvaltningen (1 sept 2013) Beskriv också hur förvaltningen arbetar för att stimulera forskningen, särskilt relaterat till de möjligheter och problem som identifierats. All numerär rapportering ska så långt som möjligt ske relaterat till de tre forskningsområdena, de generella kriterierna samt könsuppdelat. Innehåll i och kvalitet på återrapporteringen kommer att ingå i beslutsunderlaget vid kommande tilldelning av landstingsbidrag för forskning.

29 Uppdrag 1. Beskrivning av forskningen 2012 Bilaga 1 Förvaltning: Uppskattad fördelning av forskningsverksamheten på tre forskningsområden Prevention och Bassjukvård Högspecialiserad vård folkhälsa Uppskattad andel av forskningsresurserna, % Vetenskapliga publikationer, antal Externa forskningsanslag, tkr * * En separat sammanställning över sökta och erhållna externa anslag ska lämnas. Generella kriterier Klinisk patientnära forskning Bedrevs 2012 klinisk patientnära forskning inom området prevention och folkhälsa? Om, beskriv/exemplifiera: Bedrevs 2012 klinisk patientnära forskning inom området bassjukvård? Om, beskriv/exemplifiera: Bedrevs 2012 klinisk patientnära forskning inom området högspecialiserad vård? Om, beskriv/exemplifiera: Samverkan Bedrevs 2012 forskning i samverkan med aktörer inom eller utom landstinget inom området prevention och folkhälsa? Om, beskriv/exemplifiera:

30 Bedrevs 2012 forskning i samverkan med aktörer inom eller utom landstinget inom området bassjukvård? Om, beskriv/exemplifiera: Bedrevs 2012 forskning i samverkan med aktörer inom eller utom landstinget inom området högspecialiserad vård? Om, beskriv/exemplifiera: Perspektiv på etik, genus, ålder och miljö Beskriv, gärna med exempel, hur forskningen inom området prevention och folkhälsa beaktat perspektiv på etik, genus, ålder och miljö. Beskriv, gärna med exempel, hur forskningen inom området bassjukvård beaktat perspektiv på etik, genus, ålder och miljö. Beskriv, gärna med exempel, hur forskningen inom området högspecialiserad vård beaktat perspektiv på etik, genus, ålder och miljö. Ort och datum Namnteckning Förtydligande

31 Bilaga 3:5 13OLL44 Överenskommelse om forskning 2013 Mellan Primärvårdsförvaltningen och nämnden för forskning, Örebro läns landsting Landstinget arbetar för att skapa goda livsvillkor för länets medborgare. I det uppdraget ingår att garantera medborgarna en hög kvalitet på hälso- och sjukvården och erbjuda högspecialiserad sjukvård till omkringliggande landsting. För att klara det behövs en omfattande och högkvalitativ forskning. Att erbjuda personalen forsknings- och utvecklingsmöjligheter är också nödvändigt för att behålla, och rekrytera nya kompetenta medarbetare. I landstingets uppdrag ingår också att samverka med akademin inom såväl forskning som utbildning. Landstinget har vidare en roll i det regionala utvecklingsarbetet, där samverkan med andra delar av samhället, såsom näringslivet och länets kommuner, är av stor betydelse. I landstingets budget avsätts årligen medel till forskning. Dessa fördelas via nämnden för forskning som tecknar årliga överenskommelser om forskning med landstingets förvaltningar. Landstingets nya forskningsstrategi för ger nämnden möjligheter att följa upp och strategiskt styra hur forskningsmedlen används. Överenskommelserna för 2013 innehåller därför ett antal uppdrag som syftar till att ge en tydlig bild av forskningen inom landstinget som i sin tur kan ligga till grund för kommande strategiska beslut. Uppdrag för Primärvårdsförvaltningen 2013 (Återrapportering till forskningsfunktionen vid landstingets ledningskansli senast vid datum inom parentes) Uppdrag 1. Beskrivning av forskningen 2012 (1 april 2013): Beskriv hur resurserna (interna och externa) till forskningen 2012 fördelats utifrån de tre forskningsområdena prevention och folkhälsa, bassjukvård samt högspecialiserad vård. Förutom en uppskattning av proportionerna bör beskrivningen särskilt belysa publikationer samt externa forskningsanslag. Beskriv vidare hur forskningen 2012 relaterar till/uppfyller de generella kriterierna klinisk patientnära forskning, samverkan samt perspektiv på etik, genus, ålder och miljö. Använd matrisen i bilaga 1. Uppdrag 2. Redovisa fördelningen av landstingets forskningsfinansiering Redovisa hur landstingets forskningsbidrag 2013 fördelas i budget (5 mars 2013) och utfall (5 mars 2014). Redovisa på samma sätt eventuell förvaltningsintern forskningsfinansiering.

32 Uppdrag 3. Beskriv möjligheter och problem med forskningen inom förvaltningen (1 sept 2013) Beskriv också hur förvaltningen arbetar för att stimulera forskningen, särskilt relaterat till de möjligheter och problem som identifierats. Uppdrag 4. Publicera 8 vetenskapliga artiklar 2013 (halvårsvis rapportering 31 aug 2013 samt 28 feb 2014) Uppdrag av förvaltningens medarbetare ska disputera under 2013 (löpande rapportering samt sammanställning 21 jan 2014) Uppdrag 6. Erhåll 1 Mkr i externa forskningsanslag (5 mars 2014) Uppdraget avser all forskning inom Hälsoval. Alla prestationer är minimital. All numerär rapportering ska så långt som möjligt ske relaterat till de tre forskningsområdena, de generella kriterierna samt könsuppdelat. Innehåll i och kvalitet på återrapporteringen kommer att ingå i beslutsunderlaget vid kommande tilldelning av landstingsbidrag för forskning.

33 Uppdrag 1. Beskrivning av forskningen 2012 Bilaga 1 Förvaltning: Uppskattad fördelning av forskningsverksamheten på tre forskningsområden Prevention och Bassjukvård Högspecialiserad vård folkhälsa Uppskattad andel av forskningsresurserna, % Vetenskapliga publikationer, antal Externa forskningsanslag, tkr * * En separat sammanställning över sökta och erhållna externa anslag ska lämnas. Generella kriterier Klinisk patientnära forskning Bedrevs 2012 klinisk patientnära forskning inom området prevention och folkhälsa? Om, beskriv/exemplifiera: Bedrevs 2012 klinisk patientnära forskning inom området bassjukvård? Om, beskriv/exemplifiera: Bedrevs 2012 klinisk patientnära forskning inom området högspecialiserad vård? Om, beskriv/exemplifiera: Samverkan Bedrevs 2012 forskning i samverkan med aktörer inom eller utom landstinget inom området prevention och folkhälsa? Om, beskriv/exemplifiera:

34 Bedrevs 2012 forskning i samverkan med aktörer inom eller utom landstinget inom området bassjukvård? Om, beskriv/exemplifiera: Bedrevs 2012 forskning i samverkan med aktörer inom eller utom landstinget inom området högspecialiserad vård? Om, beskriv/exemplifiera: Perspektiv på etik, genus, ålder och miljö Beskriv, gärna med exempel, hur forskningen inom området prevention och folkhälsa beaktat perspektiv på etik, genus, ålder och miljö. Beskriv, gärna med exempel, hur forskningen inom området bassjukvård beaktat perspektiv på etik, genus, ålder och miljö. Beskriv, gärna med exempel, hur forskningen inom området högspecialiserad vård beaktat perspektiv på etik, genus, ålder och miljö. Ort och datum Namnteckning Förtydligande

35 Bilaga 3:6 13OLL44 Överenskommelse om forskning 2013 Mellan Psykiatriförvaltningen och nämnden för forskning, Örebro läns landsting Landstinget arbetar för att skapa goda livsvillkor för länets medborgare. I det uppdraget ingår att garantera medborgarna en hög kvalitet på hälso- och sjukvården och erbjuda högspecialiserad sjukvård till omkringliggande landsting. För att klara det behövs en omfattande och högkvalitativ forskning. Att erbjuda personalen forsknings- och utvecklingsmöjligheter är också nödvändigt för att behålla, och rekrytera nya kompetenta medarbetare. I landstingets uppdrag ingår också att samverka med akademin inom såväl forskning som utbildning. Landstinget har vidare en roll i det regionala utvecklingsarbetet, där samverkan med andra delar av samhället, såsom näringslivet och länets kommuner, är av stor betydelse. I landstingets budget avsätts årligen medel till forskning. Dessa fördelas via nämnden för forskning som tecknar årliga överenskommelser om forskning med landstingets förvaltningar. Landstingets nya forskningsstrategi för ger nämnden möjligheter att följa upp och strategiskt styra hur forskningsmedlen används. Överenskommelserna för 2013 innehåller därför ett antal uppdrag som syftar till att ge en tydlig bild av forskningen inom landstinget som i sin tur kan ligga till grund för kommande strategiska beslut. Uppdrag för Psykiatriförvaltningen 2013 (Återrapportering till forskningsfunktionen vid landstingets ledningskansli senast vid datum inom parentes) Uppdrag 1. Beskrivning av forskningen 2012 (1 april 2013): Beskriv hur resurserna (interna och externa) till forskningen 2012 fördelats utifrån de tre forskningsområdena prevention och folkhälsa, bassjukvård samt högspecialiserad vård. Förutom en uppskattning av proportionerna bör beskrivningen särskilt belysa publikationer samt externa forskningsanslag. Beskriv vidare hur forskningen 2012 relaterar till/uppfyller de generella kriterierna klinisk patientnära forskning, samverkan samt perspektiv på etik, genus, ålder och miljö. Använd matrisen i bilaga 1. Uppdrag 2. Redovisa fördelningen av landstingets forskningsfinansiering Redovisa hur landstingets forskningsbidrag 2013 fördelas i budget (5 mars 2013) och utfall (5 mars 2014). Redovisa på samma sätt eventuell förvaltningsintern forskningsfinansiering.

36 Uppdrag 3. Beskriv möjligheter och problem med forskningen inom förvaltningen (1 sept 2013) Beskriv också hur förvaltningen arbetar för att stimulera forskningen, särskilt relaterat till de möjligheter och problem som identifierats. Uppdrag 4. Publicera 16 vetenskapliga artiklar 2013 (halvårsvis rapportering 31 aug 2013 samt 28 feb 2014) Uppdrag av förvaltningens medarbetare ska disputera under 2013 (löpande rapportering samt sammanställning 21 jan 2014) Uppdrag 6. Erhåll 2 Mkr i externa forskningsanslag (5 mars 2014) Alla prestationer är minimital. All numerär rapportering ska så långt som möjligt ske relaterat till de tre forskningsområdena, de generella kriterierna samt könsuppdelat. Innehåll i och kvalitet på återrapporteringen kommer att ingå i beslutsunderlaget vid kommande tilldelning av landstingsbidrag för forskning.

37 Uppdrag 1. Beskrivning av forskningen 2012 Bilaga 1 Förvaltning: Uppskattad fördelning av forskningsverksamheten på tre forskningsområden Prevention och Bassjukvård Högspecialiserad vård folkhälsa Uppskattad andel av forskningsresurserna, % Vetenskapliga publikationer, antal Externa forskningsanslag, tkr * * En separat sammanställning över sökta och erhållna externa anslag ska lämnas. Generella kriterier Klinisk patientnära forskning Bedrevs 2012 klinisk patientnära forskning inom området prevention och folkhälsa? Om, beskriv/exemplifiera: Bedrevs 2012 klinisk patientnära forskning inom området bassjukvård? Om, beskriv/exemplifiera: Bedrevs 2012 klinisk patientnära forskning inom området högspecialiserad vård? Om, beskriv/exemplifiera: Samverkan Bedrevs 2012 forskning i samverkan med aktörer inom eller utom landstinget inom området prevention och folkhälsa? Om, beskriv/exemplifiera:

38 Bedrevs 2012 forskning i samverkan med aktörer inom eller utom landstinget inom området bassjukvård? Om, beskriv/exemplifiera: Bedrevs 2012 forskning i samverkan med aktörer inom eller utom landstinget inom området högspecialiserad vård? Om, beskriv/exemplifiera: Perspektiv på etik, genus, ålder och miljö Beskriv, gärna med exempel, hur forskningen inom området prevention och folkhälsa beaktat perspektiv på etik, genus, ålder och miljö. Beskriv, gärna med exempel, hur forskningen inom området bassjukvård beaktat perspektiv på etik, genus, ålder och miljö. Beskriv, gärna med exempel, hur forskningen inom området högspecialiserad vård beaktat perspektiv på etik, genus, ålder och miljö. Ort och datum Namnteckning Förtydligande

39 Bilaga 3:7 13OLL44 Överenskommelse om forskning 2013 Mellan Universitetssjukhuset Örebro och nämnden för forskning, Örebro läns landsting Landstinget arbetar för att skapa goda livsvillkor för länets medborgare. I det uppdraget ingår att garantera medborgarna en hög kvalitet på hälso- och sjukvården och erbjuda högspecialiserad sjukvård till omkringliggande landsting. För att klara det behövs en omfattande och högkvalitativ forskning. Att erbjuda personalen forsknings- och utvecklingsmöjligheter är också nödvändigt för att behålla, och rekrytera nya kompetenta medarbetare. I landstingets uppdrag ingår också att samverka med akademin inom såväl forskning som utbildning. Landstinget har vidare en roll i det regionala utvecklingsarbetet, där samverkan med andra delar av samhället, såsom näringslivet och länets kommuner, är av stor betydelse. I landstingets budget avsätts årligen medel till forskning. Dessa fördelas via nämnden för forskning som tecknar årliga överenskommelser om forskning med landstingets förvaltningar. Landstingets nya forskningsstrategi för ger nämnden möjligheter att följa upp och strategiskt styra hur forskningsmedlen används. Överenskommelserna för 2013 innehåller därför ett antal uppdrag som syftar till att ge en tydlig bild av forskningen inom landstinget som i sin tur kan ligga till grund för kommande strategiska beslut. Uppdrag för Universitetssjukhuset Örebro 2013 (Återrapportering till forskningsfunktionen vid landstingets ledningskansli senast vid datum inom parentes). All redovisning (ej uppdrag 4 och 8) ska ske på verksamhetsnivå, så att det är möjligt att urskilja hur forskningsverksamhet, -produktion och -finansieringen ser ut på de olika forskningsenheterna. Uppdrag 1. Beskrivning av forskningen 2012 (1 april 2013): Beskriv hur resurserna (interna och externa) till forskningen 2012 fördelats utifrån de tre forskningsområdena prevention och folkhälsa, bassjukvård samt högspecialiserad vård. Förutom en uppskattning av proportionerna bör beskrivningen särskilt belysa publikationer samt externa forskningsanslag. Beskriv vidare hur forskningen 2012 relaterar till/uppfyller de generella kriterierna klinisk patientnära forskning, samverkan samt perspektiv på etik, genus, ålder och miljö. Använd matrisen i bilaga 1.

40 Uppdrag 2. Redovisa fördelningen av landstingets forskningsfinansiering Redovisa hur landstingets forskningsbidrag 2013 fördelas i budget (5 mars 2013) och utfall (5 mars 2014). Redovisa på samma sätt eventuell förvaltningsintern forskningsfinansiering. Uppdrag 3. Beskriv möjligheter och problem med forskningen inom förvaltningen (1 sept 2013) Beskriv också hur universitetssjukhuset arbetar för att stimulera forskningen, särskilt relaterat till de möjligheter och problem som identifierats. Uppdrag 4. Beskriv två forskningsområden av strategisk betydelse för universitetssjukhuset. (1 sept 2013) Beskriv också hur de relaterar till de strategiska forskningsområdena vid Örebro universitet. Uppdrag 5. Publicera 300 vetenskapliga artiklar 2013 (halvårsvis rapportering 31 aug 2013 samt 28 feb 2014) Uppdrag 6. Tio av universitetssjukhusets medarbetare ska disputera under 2013 (löpande rapportering samt sammanställning 21 jan 2014) Uppdrag 7. Erhåll 30 Mkr i externa forskningsanslag (31 mars 2014) Uppdrag 8. Reservera 7,5 Mkr kr av det erhållna bidraget för utdelning via forskningskommittén, varav 2 Mkr till forskning om åldrandets tillstånd och sjukdomar Anslaget till forskning om åldrandets tillstånd och sjukdomar ska delas ut efter ansökan hos forskningskommittén efter sommaren enligt kriterier som fastställs av nämnden för forskning. De administrativa kostnaderna för forskningskommittén belastar inte anslaget om 7,5 Mkr. Alla prestationer är minimital. All numerär rapportering ska så långt som möjligt ske relaterat till de tre forskningsområdena, de generella kriterierna samt könsuppdelat. Innehåll i och kvalitet på återrapporteringen kommer att ingå i beslutsunderlaget vid kommande tilldelning av landstingsbidrag för forskning.

41 Bilaga 1 Uppskattad fördelning av forskningsverksamheten på tre forskningsområden Prevention och Bassjukvård Högspecialiserad vård folkhälsa Uppskattad andel av forskningsresurserna, % Vetenskapliga publikationer, antal Externa forskningsanslag, tkr * * En separat sammanställning över sökta och erhållna externa anslag ska lämnas. Generella kriterier Klinisk patientnära forskning Bedrevs 2012 klinisk patientnära forskning inom området prevention och folkhälsa? Om, beskriv/exemplifiera: Bedrevs 2012 klinisk patientnära forskning inom området bassjukvård? Om, beskriv/exemplifiera: Bedrevs 2012 klinisk patientnära forskning inom området högspecialiserad vård? Om, beskriv/exemplifiera: Samverkan Bedrevs 2012 forskning i samverkan med aktörer inom eller utom landstinget inom området prevention och folkhälsa? Om, beskriv/exemplifiera: Bedrevs 2012 forskning i samverkan med aktörer inom eller utom landstinget inom området bassjukvård?

42 Om, beskriv/exemplifiera: Bedrevs 2012 forskning i samverkan med aktörer inom eller utom landstinget inom området högspecialiserad vård? Om, beskriv/exemplifiera: Perspektiv på etik, genus, ålder och miljö Beskriv, gärna med exempel, hur forskningen inom området prevention och folkhälsa beaktat perspektiv på etik, genus, ålder och miljö. Beskriv, gärna med exempel, hur forskningen inom området bassjukvård beaktat perspektiv på etik, genus, ålder och miljö. Beskriv, gärna med exempel, hur forskningen inom området högspecialiserad vård beaktat perspektiv på etik, genus, ålder och miljö. Ort och datum Namnteckning Förtydligande

43

44 CV för Kjell nsson Vetenskapliga arbeten 1. Rossi RF, Ekroth R, nsson K, Scallan M, Thompson RJ, Lincoln C.Brain type creatine kinase in relation to oxygen desaturation in the blood of children with congenital heart disease.scand J Thorac Cardiovasc Surg. 1990;24(1): nsson K, Jonsson T, Norgren L. Intraperitoneal microdialysis (IPM) a new method to monitor patients after abdominal surgery. Int Journ of Intensive Care 2003;10: nsson K, Ungerstedt J, Jonsson T, et al. Human intraperitoneal microdialysis: increased lactate/pyruvate ratio suggests early visceral ischaemia. A pilot study. Scand J Gastroenterol 2003;38(9): nsson K, Redler B, Truedsson L, Magnuson A, Matthiessen P, Andersson M, et al. Intraperitoneal cytokine response after major surgery: higher postoperative intraperitoneal versus systemic cytokine levels suggest the gastrointestinal tract as the major source of the postoperative inflammatory reaction. Am J Surg 2004;187(3): nsson K, Redler B, Truedsson L, Magnuson A, Ungerstedt U, Norgren L. Postoperative online monitoring with intraperitoneal microdialysis is a sensitive clinical method for measuring increased anaerobic metabolism that correlates to the cytokine response. Scand J Gastroenterol 2004;39(5): nsson K, Strand I, Redler B, Magnuson A, Ungerstedt U, Norgren L. Results of intraperitoneal microdialysis depend on the location of the catheter. Scand J Clin Lab Invest 2004;64(1): Norgren L, nsson K. Intraperitoneal and intraluminal microdialysis in the detection of experimental regional intestinal ischaemia (Br J Surg 2004; 91: ). Br J Surg 2004;91(12): nsson M, Strand I, nsson K Intraperitoneal microdialysis: Postoperative monitoring of splanchnic ischemia by measurements of the lactate pyruvate ratio.crit Care Med Oct;34(10): Matthiessen P, Strand I, nsson K, Törnqvist K, Andersson M, Rutegård J, Norgren L Is early detection of anastomotic leakage possible by intraperitoneal microdialysis and intraperitoneal cytokines after anterior resection of the rectum for cancer?dis Colon Rectum Nov;50(11): Utbildning Examen: Läkarexamen 1990 Specialistkompetens allmänkirurgi 1996 Norsk authorisasjon generell kirurgi 1998 Avlagt examen i medicinsk vetenskap 2004 Intraperitoneal Microdialysis Technique and Results Ackrediterad kolorektalkirurg 2005 Kurser 1997 Ledningsläkarutbildning vid katastrof 2002 ATLS traumakurs 2004 Rektalkirurgi kurs Basingstoke England 2004 Kurs kolorektal kirurgi, Nordic society of surgery Göteborg 2005 Laparoskopisk kolorektalkirurgi Göteborg

45 Pedagogiska meriter Utbildningsledare CMA microdialysis Övriga meriter Posters, föredragsreferat vid symposier/kongresser 1. nsson K Ungerstedt Jonsson T Ungerstedt U Norgren L Intraperitoneal mikrodialys påvisar visceral ischemi Kirurgveckan Malmö 2. nsson K Norgren LIntraperitoneal mikrodialysis (IPM) och cytokinbestämning efter stor bukkirurgi. Prediktorer för prognos? Kirurgveckan Eskilstuna 3. nsson K, Jonsson T, Norgren L. Intraperitoneal microdialysis (IPM), a new method to monitor patients after abdominal surgery. Poster. ISICM Bryssel mars nsson K. Norgren L. Increasing lactate/pyruvate ratio measured by Intraperitoneal Microdialysis (IPM) precedes postoperative complications. Poster. ESICM Amsterdamm oktober nsson K. Technique and results of intraperitoneal microdialysis. Oral presentation. Microdialysis in intensive care. Lübeck december nsson K. Technique and results of intraperitoneal microdialysis Inbjuden föredragshållare APICE Trieste December 2004 Referee uppdrag 2004 Scandinavian journal of gastroenterology 2005 Critical care medicine

Innehållsförteckning AKTUELLA HÄNDELSER... 2 FULLMÄKTIGES MÅL... 3 MÅLOMRÅDE FORSKNING OCH HÖGSKOLEUTBILDNING... 3 FRAMTIDA UTMANINGAR... 5 Delårsrapp

Innehållsförteckning AKTUELLA HÄNDELSER... 2 FULLMÄKTIGES MÅL... 3 MÅLOMRÅDE FORSKNING OCH HÖGSKOLEUTBILDNING... 3 FRAMTIDA UTMANINGAR... 5 Delårsrapp Innehållsförteckning AKTUELLA HÄNDELSER... 2 FULLMÄKTIGES MÅL... 3 MÅLOMRÅDE FORSKNING OCH HÖGSKOLEUTBILDNING... 3 FRAMTIDA UTMANINGAR... 5 Delårsrapport 1 2013.doc TJÄNSTESTÄLLE, HANDLÄGGARE DATUM BETECKNING

Läs mer

REGELVERK FÖR FORSKNINGSKOMMITTÉN Örebro läns landstings Forskningskommittés uppdrag ska vara att fördela inkomna medel som ekonomiskt stöd för forskning till personer anställda inom Örebro läns landsting

Läs mer

Halvtid för forskningsstrategin Avstämning och rekommendationer för kommande mandatperiod Örebro läns landstings strategi för forskning (1

Halvtid för forskningsstrategin Avstämning och rekommendationer för kommande mandatperiod Örebro läns landstings strategi för forskning (1 Halvtid för forskningsstrategin Avstämning och rekommendationer för kommande mandatperiod Örebro läns landstings strategi för forskning 2013-2017 1 (10) Långvarigt fokus på forskningsfrågorna Örebro läns

Läs mer

Överenskommelse om forskning 2010

Överenskommelse om forskning 2010 Överenskommelse om forskning 2010 Mellan Psykiatri- och habiliteringsförvaltningen och Forskningsnämnden, Örebro läns landsting avseende forskningsverksamheten inom Habiliteringen Överenskommelse om forskning

Läs mer

Överenskommelse om forskning Mellan Folktandvården och Forskningsnämnden, Örebro läns landsting

Överenskommelse om forskning Mellan Folktandvården och Forskningsnämnden, Örebro läns landsting Överenskommelse om forskning 2009 Mellan Folktandvården och Forskningsnämnden, Örebro läns landsting Överenskommelse om forskning 2009 Folktandvården 08OLL3122 s 2 Överenskommelse om forskning 2009...3

Läs mer

Forskningsstrategi. Region Örebro läns strategi för forskning , uppdaterad 2016

Forskningsstrategi. Region Örebro läns strategi för forskning , uppdaterad 2016 Forskningsstrategi Region Örebro läns strategi för forskning 2013-2017, uppdaterad 2016 Innehåll Region Örebro läns värdegrund 5 Region Örebro läns vision för forskning 5 Syfte 5 Varför är det viktigt

Läs mer

Målområde: Forskning och högskoleutbildning Delårsrapport 2 per 31 augusti 2014 Aktuella händelser För en stark forskning I utredningen för en samlad forsknings- och utbildningsorganisation inom landstinget

Läs mer

Konferensrum 1, Kliniskt forskningscentrum, M-Huset, USÖ.

Konferensrum 1, Kliniskt forskningscentrum, M-Huset, USÖ. Sammanträdesdatum kl 09.30 11.30 Plats Närvarande ledamöter Närvarande ersättare Övriga närvarande Konferensrum 1, Kliniskt forskningscentrum, M-Huset, USÖ. Mårten Blomquist (s), ordförande Kerstin Bergström

Läs mer

BUDGET 2013, FORSKNINGSNÄMNDEN FOU-gemensamt VFU - Örebro universitet VFU - Övriga utbildningsanordnare 16 340 000 kr -6 000 000 kr 184 000 kr Forskningsbidrag inom ÖLL 71 801 000 kr * Landstingsbidrag

Läs mer

Överenskommelse om forskning Mellan Universitetssjukhuset Örebro och Forskningsnämnden, Örebro läns landsting

Överenskommelse om forskning Mellan Universitetssjukhuset Örebro och Forskningsnämnden, Örebro läns landsting Överenskommelse om forskning 2010 Mellan Universitetssjukhuset Örebro och Forskningsnämnden, Örebro läns landsting Överenskommelse om forskning 2010 Universitetssjukhuset Örebro 09OLL3966 s 2 Överenskommelse

Läs mer

Konferensrum 1, Kliniskt forskningscentrum, M-Huset, USÖ.

Konferensrum 1, Kliniskt forskningscentrum, M-Huset, USÖ. Sidan 1 av 5 Sammanträdesdatum kl 09.30 10.45. Plats Närvarande ledamöter Närvarande ersättare Övriga närvarande Konferensrum 1, Kliniskt forskningscentrum, M-Huset, USÖ. Mårten Blomquist (s), ordförande

Läs mer

Kliniska ALF-förordnande vid Region Örebro län i samverkan med Örebro universitet

Kliniska ALF-förordnande vid Region Örebro län i samverkan med Örebro universitet Kliniska ALF-förordnande vid Region Örebro län i samverkan med Örebro universitet Region Örebro län och Örebro universitet har gemensamt beslutat om följande förordnandeprogram för att stödja utvecklingen

Läs mer

Universitetsöverläkare/specialistläkare

Universitetsöverläkare/specialistläkare Kliniska ALF-förordnande vid Region Örebro län i samverkan med Örebro universitet Region Örebro län och Örebro universitet har gemensamt beslutat om följande förordnandeprogram för att stödja utvecklingen

Läs mer

ANSÖKAN UNIVERSITETSÖVERLÄKARE. Information

ANSÖKAN UNIVERSITETSÖVERLÄKARE. Information 1 Information Behöriga att söka För att vara behörig till befattning som universitetsöverläkare behöver du uppfylla följande kriterier: Formella kriterier Du är disputerad Minst två accepterade/publicerade

Läs mer

Forskning och utbildning inom hälso- och sjukvård. Mats G Karlsson

Forskning och utbildning inom hälso- och sjukvård. Mats G Karlsson Forskning och utbildning inom hälso- och sjukvård Mats G Karlsson Introduktion Aktörer inom FoU Forskningsprocessen RÖL organisation för FoU Forskningsfinansiering och utvärdering Universitetssjukvård

Läs mer

Förordnandeprogram för ALF-finansierad forskning vid Region Örebro län i samverkan med Örebro universitet

Förordnandeprogram för ALF-finansierad forskning vid Region Örebro län i samverkan med Örebro universitet Förordnandeprogram för ALF-finansierad forskning vid Region Örebro län i samverkan med Örebro universitet Region Örebro län och Örebro universitet har gemensamt beslutat om följande förordnandeprogram

Läs mer

Direktiv för hantering av basenheternas ALF-medel för klinisk forskning

Direktiv för hantering av basenheternas ALF-medel för klinisk forskning Beslut ALF-kommittén 2015-10-06 Direktiv för hantering av basenheternas ALF-medel för klinisk forskning 1. Bakgrund Den 1 maj 2015 trädde ett nytt regionalt avtal mellan Umeå universitet och Västerbottens

Läs mer

Överenskommelse om forskning Mellan Folktandvården och Forskningsnämnden, Örebro läns landsting

Överenskommelse om forskning Mellan Folktandvården och Forskningsnämnden, Örebro läns landsting Överenskommelse om forskning 2008 Mellan Folktandvården och Forskningsnämnden, Örebro läns landsting Överenskommelse om forskning 2008 Folktandvården 07OLL3684 s 2 Överenskommelse om forskning 2008...3

Läs mer

Konferensrum 1, Kliniskt forskningscentrum, M-Huset, USÖ.

Konferensrum 1, Kliniskt forskningscentrum, M-Huset, USÖ. Sidan 1 av 5 Sammanträdesdatum kl 09.30 11.15. Plats Närvarande ledamöter Närvarande ersättare Övriga närvarande Konferensrum 1, Kliniskt forskningscentrum, M-Huset, USÖ. Mårten Blomquist (s), ordförande

Läs mer

Bilaga p 79 a Medicinska fakultetens utlysning av strategiska forskningsresurser våren 2017

Bilaga p 79 a Medicinska fakultetens utlysning av strategiska forskningsresurser våren 2017 Bilaga p 79 a Medicinska fakultetens utlysning av strategiska forskningsresurser våren 2017 Bakgrund. Konkurrensen om externa forskningsmedel har ökat under de senaste åren och även forskare med starka

Läs mer

Konferensrum 1, Kliniskt forskningscentrum, M-Huset, USÖ.

Konferensrum 1, Kliniskt forskningscentrum, M-Huset, USÖ. Sidan 1 av 5 Sammanträdesdatum kl 14.00 15.50 Plats Närvarande ledamöter Närvarande ersättare Övriga närvarande Konferensrum 1, Kliniskt forskningscentrum, M-Huset, USÖ. Kerstin Bergström Persson (s),

Läs mer

2004-01-19 FÖRSLAG. Övergripande samarbetsavtal Linköpings universitet - Landstinget i Östergötland

2004-01-19 FÖRSLAG. Övergripande samarbetsavtal Linköpings universitet - Landstinget i Östergötland REGIONALT ALF-AVTAL Parter i detta avtal är Landstinget i Östergötland (Landstinget) och Linköpings universitet (Universitetet), nedan gemensamt benämnda parterna. Vad avtalet reglerar Detta avtal är ett

Läs mer

Karriärvägar för klinisk forskning på Skånes Universitetssjukhus. Professor Ingemar Petersson Forskningschef Stab forskning och utbildning SUS

Karriärvägar för klinisk forskning på Skånes Universitetssjukhus. Professor Ingemar Petersson Forskningschef Stab forskning och utbildning SUS Karriärvägar för klinisk forskning på Skånes Universitetssjukhus Professor Ingemar Petersson Forskningschef Stab forskning och utbildning SUS Klinisk forskning SUS Finansiering Tjänster och anställningar

Läs mer

Ansökan universitetsbefattning

Ansökan universitetsbefattning Ansökan universitetsbefattning Sida 1 (13) Ansökan universitetsbefattning Information Behöriga att söka För att vara behörig till universitetsbefattning behöver du uppfylla följande kriterier: Formella

Läs mer

(5) STRATEGIER FÖR SAMVERKAN KRING FORSKNING, UTVECKLING OCH UTBILDNING I NORRA SJUKVÅRDSREGIONEN

(5) STRATEGIER FÖR SAMVERKAN KRING FORSKNING, UTVECKLING OCH UTBILDNING I NORRA SJUKVÅRDSREGIONEN 2012-12-17 1 (5) STRATEGIER FÖR SAMVERKAN KRING FORSKNING, UTVECKLING OCH UTBILDNING I NORRA SJUKVÅRDSREGIONEN 2013-2016 2(5) Samverkan för utveckling Direktionen för Norrlandstingens regionförbund har

Läs mer

Kliniska ALF-förordnande vid Region Örebro län i samverkan med Örebro universitet

Kliniska ALF-förordnande vid Region Örebro län i samverkan med Örebro universitet ORU 1.3.1-00131/2016 16RS809 Kliniska ALF-förordnande vid Region Örebro län i samverkan med Örebro universitet Universitetsöverläkare/specialistläkare Förordnande: Årliga utlysningar om 18 månader 40 %

Läs mer

ANSÖKAN TILL UNIVERSITETSBEFATTNING INOM LEGITIMERADE VÅRDYRKEN ELLER NATURVETARE/ANNAN EXAMEN

ANSÖKAN TILL UNIVERSITETSBEFATTNING INOM LEGITIMERADE VÅRDYRKEN ELLER NATURVETARE/ANNAN EXAMEN 1 Information Behöriga att söka För att vara behörig till befattning som universitetsöverläkare behöver du uppfylla följande kriterier: Formella kriterier Du är disputerad Minst två accepterade/publicerade

Läs mer

Konferensrum 1, Kliniskt forskningscentrum, M-Huset, USÖ.

Konferensrum 1, Kliniskt forskningscentrum, M-Huset, USÖ. Sidan 1 av 9 Sammanträdesdatum kl 09.30 12.00 Plats Närvarande ledamöter Närvarande ersättare Övriga närvarande Konferensrum 1, Kliniskt forskningscentrum, M-Huset, USÖ. Mårten Blomquist (s), ordförande

Läs mer

Bilaga 14 1 (1) Datum 2015-09-29 Uppdragsbeskrivning kanslifunktion för samverkansnämnden Uppdrag Samordna och administrera samverkansnämndens sammanträden inklusive tjänstemannaberedningar. Administrera

Läs mer

Dnr 14OLL28 Verksamhetsberättelse 2013 Nämnden för folkhälsa ÖREBRO LÄNS LANDSTING Inledning Nämnden för folkhälsa ska känna till dagens livsvillkor, levnadsvanor och hälsoläget i befolkningen för att

Läs mer

PM rådgivning i statistik vid ansökan om forskningsmedel för kliniska studier till nationella forskningsfinansiärer

PM rådgivning i statistik vid ansökan om forskningsmedel för kliniska studier till nationella forskningsfinansiärer PM rådgivning i statistik vid ansökan om forskningsmedel för kliniska studier till nationella forskningsfinansiärer Bakgrund: Klinisk forskning omfattar sådan forskning som använder hälso- och sjukvårdens

Läs mer

Forskning som specialist eller ST-läkare i allmänmedicin. Varför behövs du? Och hur gör du?

Forskning som specialist eller ST-läkare i allmänmedicin. Varför behövs du? Och hur gör du? Forskning som specialist eller ST-läkare i allmänmedicin Varför behövs du? Och hur gör du? Varför behövs primärvårdsforskning? Forskning behövs för att utveckla vården o Riktlinjer o Organisation o Finansiering

Läs mer

Forskningsplan för tandvården i Region Skåne 2013-2018

Forskningsplan för tandvården i Region Skåne 2013-2018 2012-02-24 Forskningsplan för tandvården i Region Skåne 2013-2018 Forskningsplanen är framtagen i enighet mellan representanter för Region Skåne, Folktandvården Skåne, Privattandläkarna Skåne, Odontologiska

Läs mer

ODONTOLOGISKA FAKULTETEN TANDVÅRDSHÖGSKOLAN 2007 2015. Utbildning, forskning och tandvård i symbios

ODONTOLOGISKA FAKULTETEN TANDVÅRDSHÖGSKOLAN 2007 2015. Utbildning, forskning och tandvård i symbios ODONTOLOGISKA FAKULTETEN TANDVÅRDSHÖGSKOLAN 2007 2015 Utbildning, forskning och tandvård i symbios Odontologiska fakultetens vision för år 2015 utgår från Malmö högskolas visionsdokument Där mångfald gör

Läs mer

Konferensrum 1, Kliniskt forskningscentrum, M-Huset, USÖ.

Konferensrum 1, Kliniskt forskningscentrum, M-Huset, USÖ. Sidan 1 av 6 Sammanträdesdatum kl 09.30 11.45 Plats Närvarande ledamöter Närvarande ersättare Övriga närvarande Konferensrum 1, Kliniskt forskningscentrum, M-Huset, USÖ. Mårten Blomquist (s), ordförande

Läs mer

Konferensrum 1, Kliniskt forskningscentrum, M-Huset, USÖ.

Konferensrum 1, Kliniskt forskningscentrum, M-Huset, USÖ. Sidan 1 av 5 Sammanträdesdatum kl 09.30 11.00 Plats Närvarande ledamöter Övriga närvarande Konferensrum 1, Kliniskt forskningscentrum, M-Huset, USÖ. Mårten Blomquist (s), ordförande Kerstin Bergström Persson

Läs mer

Forskande och undervisande personal, vägledning för bedömning av arbetsprestationer

Forskande och undervisande personal, vägledning för bedömning av arbetsprestationer Lönekriterier som grund för lönesamtalet Varje medarbetare ska veta på vilka grunder lönen sätts och hur hon eller han kan påverka sin lön. Inför en lönerevision ska varje medarbetare därför erbjudas ett

Läs mer

Välkommen till USÖ Det personliga universitetssjukhuset

Välkommen till USÖ Det personliga universitetssjukhuset Välkommen till USÖ Det personliga universitetssjukhuset Välkommen till det personliga universitetssjukhuset USÖ är ett personligt universitetssjukhus med uppdrag att bedriva avancerad sjukvård, forskning

Läs mer

FoU-delegation Jonas Bonnedahl Forskningschef

FoU-delegation Jonas Bonnedahl Forskningschef FoU-delegation 20170124 Jonas Bonnedahl Forskningschef Regional Life-science strategi Uppdrag från regionsjukvårdsledningen: Att utforma förslag till en långsiktig strategi för sjukvårdsregionens arbete

Läs mer

Allmänna bedömningsgrunder vid anställning av lärare

Allmänna bedömningsgrunder vid anställning av lärare STYRANDE DOKUMENT SLU ID: SLU.ua.2018.1.1.1-1176 Sakområde: Personal Dokumenttyp: Riktlinjer Beslutsfattare: Rektor Avdelning/kansli: Personalavdeklningen Handläggare: Maria Bergling Beslutsdatum: 2018-04-17

Läs mer

Övergripande samarbetsavtal mellan Region Östergötland och Linköpings universitet

Övergripande samarbetsavtal mellan Region Östergötland och Linköpings universitet BESLUTSUNDERLAG 1/1 Ledningsstaben Richard Widén 2016-11-30 Dnr: RS 2016-843 Regionstyrelsen Övergripande samarbetsavtal mellan Region Östergötland och Linköpings universitet Bakgrund Region Östergötland

Läs mer

Strategi för forskning inom hälso- och sjukvård

Strategi för forskning inom hälso- och sjukvård Strategi för forskning inom hälso- och sjukvård 2018-2024 Forskning och utveckling en förutsättning för god hälso- och sjukvård Landsting och regioner bedriver en kunskapsintensiv verksamhet. De behöver

Läs mer

Strategi för forskning inom hälso- och sjukvård

Strategi för forskning inom hälso- och sjukvård Strategi för forskning inom hälso- och sjukvård 2018-2024 Forskning och utveckling en förutsättning för god hälso- och sjukvård Landsting och regioner bedriver en kunskapsintensiv verksamhet. De behöver

Läs mer

STRATEGI FÖR FORSKNING INOM HÄLSO- OCH SJUKVÅRD

STRATEGI FÖR FORSKNING INOM HÄLSO- OCH SJUKVÅRD STRATEGI FÖR FORSKNING INOM HÄLSO- OCH SJUKVÅRD 2018-2024 REGIONALA FORSKNINGSRÅDET SAMVERKANSNÄMNDEN, UPPSALA-ÖREBRO SJUKVÅRDSREGION Upprättare: Katarina Wijk, föreståndare RFR Strategi för forskning

Läs mer

FORSKNINGSSAMVERKAN I NORRLAND FÖR ETT VISARE NORR

FORSKNINGSSAMVERKAN I NORRLAND FÖR ETT VISARE NORR FORSKNINGSSAMVERKAN I NORRLAND FÖR ETT VISARE NORR De fyra norrlandstingen ställer årligen ett forskningsanslag till förfogande för klinisk forskning inom hälso- och sjukvården i norra sjukvårdsregionen,

Läs mer

Bedömning av arbetsprestationer

Bedömning av arbetsprestationer 2014-10-30 Bedömning av arbetsprestationer Lönekriterier som grund för lönesamtalet Varje medarbetare ska veta på vilka grunder lönen sätts och hur hon eller han kan påverka sin lön. Inför en lönerevision

Läs mer

Riktlinjer för ansökning om forskningsanslag 2019

Riktlinjer för ansökning om forskningsanslag 2019 Riktlinjer för ansökning om forskningsanslag 2019 Deadline: 28 februari 2019 1. Bakgrund Insamlingsstiftelsen Lions Cancerforskningsfond i västra Sverige, med kortnamnet Lions Cancerfond Väst, har enligt

Läs mer

PROGRAMFÖRKLARING Vetenskapsrådets ämnesråd för medicin och hälsa

PROGRAMFÖRKLARING Vetenskapsrådets ämnesråd för medicin och hälsa PROGRAMFÖRKLARING 2013-2016 Vetenskapsrådets ämnesråd för medicin och hälsa Fo rord Vetenskapsrådets ämnesråd för medicin och hälsa stödjer forskning inom allt från forskning på molekylär- och cellnivå

Läs mer

Forskning och utveckling inom landstinget

Forskning och utveckling inom landstinget Forskning och utveckling inom landstinget Regionens utveckling och tillväxt Kunskapsorganisation god vård Skapar grund för innovationer och utveckling Landstingets skyldighet ( 26b HoS) Attraktivt landsting,

Läs mer

Norrbottens läns landstings strategi för forskning och utveckling inom hälso- sjukoch tandvård. Ett lyft för befolkningens bästa

Norrbottens läns landstings strategi för forskning och utveckling inom hälso- sjukoch tandvård. Ett lyft för befolkningens bästa Norrbottens läns landstings strategi för forskning och utveckling inom hälso- sjukoch tandvård Ett lyft för befolkningens bästa Kent Ögren Landstingsstyrelsens ordförande Landstinget i Norrbotten har stora

Läs mer

Informationsmöte ALF maj Kristina Åkesson prodekan med ALF-ansvar

Informationsmöte ALF maj Kristina Åkesson prodekan med ALF-ansvar Informationsmöte ALF maj 2018 Kristina Åkesson prodekan med ALF-ansvar Vad är ALF? ALF står för Avtal om Läkarutbildning och Forskning Avtal mellan svenska staten och vissa landsting om samarbete om grundutbildning

Läs mer

FOKUSBEREDNINGEN FÖR HÖGSPECIALISERAD VÅRD, KLINISK FORSKNING OCH UTBILDNING PROTOKOLL

FOKUSBEREDNINGEN FÖR HÖGSPECIALISERAD VÅRD, KLINISK FORSKNING OCH UTBILDNING PROTOKOLL FOKUSBEREDNINGEN FÖR HÖGSPECIALISERAD VÅRD, KLINISK FORSKNING OCH UTBILDNING PROTOKOLL Nr: 4 Datum: 1 (11) Vid protokollet June Fors Sekreterare Justerat den (S) Ordförande (KD) Justerare Bevis Justeringen

Läs mer

ALF-info maj Anders Bjartell vice-dekan med ALF-ansvar

ALF-info maj Anders Bjartell vice-dekan med ALF-ansvar ALF-info maj 2016 Anders Bjartell vice-dekan med ALF-ansvar ALF = Samverkan Avtal mellan staten och vissa landsting om samarbete om utbildning av läkare, klinisk forskning och utveckling av hälso och sjukvården

Läs mer

Dnr 13OLL2134 Delårsrapport januari-augusti 2013 Nämnden för folkhälsa

Dnr 13OLL2134 Delårsrapport januari-augusti 2013 Nämnden för folkhälsa Dnr 13OLL2134 Delårsrapport januari-augusti 2013 Nämnden för folkhälsa ÖREBRO LÄNS LANDSTING Delårsbokslut och prognos per augusti 2013 Enligt direktiv från landstingsstyrelsen ska nämnden för folkhälsa

Läs mer

RIKTLINJER FÖR ANTAGNING SOM OAVLÖNAD DOCENT VID MH-NÄMNDEN

RIKTLINJER FÖR ANTAGNING SOM OAVLÖNAD DOCENT VID MH-NÄMNDEN RIKTLINJER FÖR ANTAGNING SOM OAVLÖNAD DOCENT VID MH-NÄMNDEN Fastställda av: Fakultetsnämnden för medicin och hälsa Datum: 2016-06-17 Senast ändrade: 2017-10-19 1 Bakgrund Rektor har i instruktion till

Läs mer

B - ÅRLIG RAPPORT OM KLINISK FORSKNING

B - ÅRLIG RAPPORT OM KLINISK FORSKNING B - ÅRLIG RAPPORT OM KLINISK FORSKNING Enkätsvaren skickas in senast den 29 februari. Upplysningar om enkäten Sakinnehåll: Kerstin Sjöberg, 08-452 76 67 eller kerstin.sjoberg@skl.se. Tekniska frågor: Kenneth

Läs mer

ERAS Enhanced Recovery After Surgery

ERAS Enhanced Recovery After Surgery ERAS Enhanced Recovery After Surgery koncept för säker stor kirurgi i hela den perioperativa processen med möjlighet att minska komplikationer och vårdtider Mari Bergeling 2013 05 16 Värdeutveckling för

Läs mer

Folktandvårdens VP-arbete för Lägesrapport

Folktandvårdens VP-arbete för Lägesrapport Folktandvårdens VP-arbete för 2016 Lägesrapport 2015-10-19 Utmaningar Folktandvårdens VP 2016 Asyltandvården Rekrytering Arbetsmiljö Vårdprocesserna Ekonomin Hållbar utveckling Folktandvårdens mål: Minskad

Läs mer

ANSTÄLLNINGSORDNING VID ÖREBRO UNIVERSITET

ANSTÄLLNINGSORDNING VID ÖREBRO UNIVERSITET Dnr: ORU 1.2.1-4488/2013 ANSTÄLLNINGSORDNING VID ÖREBRO UNIVERSITET Fastställd av: styrelsen Datum: 2013-12-12 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Inledning 2. Disposition av Anställningsordningen 3. Utgångspunkter

Läs mer

Helsingfors universitet Juridiska fakulteten

Helsingfors universitet Juridiska fakulteten Godkänd vid fakultetsrådets möte 21.5.2013 Punkt 5 Bilaga A Helsingfors universitet Juridiska fakulteten Anvisning om grunder för bedömningen av behörighetsvillkoren för anställning som professor vid Juridiska

Läs mer

RIKTLINJER FÖR ANTAGNING SOM OAVLÖNAD DOCENT VID MH-NÄMNDEN

RIKTLINJER FÖR ANTAGNING SOM OAVLÖNAD DOCENT VID MH-NÄMNDEN ORU 1.2.1-02219/2016 RIKTLINJER FÖR ANTAGNING SOM OAVLÖNAD DOCENT VID MH-NÄMNDEN Fastställda av: Fakultetsnämnden för medicin och hälsa Datum: 2016-06-17 1 Bakgrund Rektor har i instruktion till fakultetsnämnderna

Läs mer

Anvisningar för rekrytering av gästprofessor

Anvisningar för rekrytering av gästprofessor Dnr MEDFARM 2018/344 Anvisningar för rekrytering av gästprofessor Vetenskapsområdet för medicin och farmaci Fastställda av områdesnämnden 2018-05-17 Föreliggande vid vetenskapsområdet för medicin och farmaci

Läs mer

NU 15 - Nätbaserad utbildning för internationell positionering

NU 15 - Nätbaserad utbildning för internationell positionering Sida 1 (8) UTLYSNING NU 15 - Nätbaserad utbildning för internationell positionering PLANERINGSBIDRAG FÖR STRATEGIUTVECKLING Programmet Nätbaserad utbildning för internationell positionering syftar till

Läs mer

RIKTLINJER FÖR ANTAGNING SOM OAVLÖNAD DOCENT VID MH-NÄMNDEN

RIKTLINJER FÖR ANTAGNING SOM OAVLÖNAD DOCENT VID MH-NÄMNDEN RIKTLINJER FÖR ANTAGNING SOM OAVLÖNAD DOCENT VID MH-NÄMNDEN Fastställda av: Fakultetsnämnden för medicin och hälsa Datum: 2016-06-17 Senast ändrade: 2017-01-31 1 Bakgrund Rektor har i instruktion till

Läs mer

Motion av Jonas Lindberg m.fl. (V) om införandet av akademisk specialisttjänstgöring för sjuksköterskor

Motion av Jonas Lindberg m.fl. (V) om införandet av akademisk specialisttjänstgöring för sjuksköterskor Stockholms läns landsting 1(4) Landstingsstyrelsens förvaltning Landstingsdirektörens stab 2015-08-03 LS 2015-0121 Handläggare: Lena Halvardson Rensfelt Landstingsstyrelsens personalutskott Ankom Stockholms

Läs mer

ALF rapport 2013

ALF rapport 2013 2014-09-30 ALF rapport 2013 I en webbenkät till verksamhetschefer vid enheter som bedriver eller förväntas bedriva klinisk forskning, har Västerbottens läns landsting, VLL, de senaste fem åren följt upp

Läs mer

Namn: Fredrik Scherstén Titel: En verksamhetschefs syn på klinisk forskning

Namn: Fredrik Scherstén Titel: En verksamhetschefs syn på klinisk forskning Namn: Fredrik Scherstén Titel: En verksamhetschefs syn på klinisk forskning Ingen intressekonflikt. 1 En verksamhetschefs syn på klinisk forskning Fredrik Scherstén Klinikchef Kliniken för kranskärlssjukdom,

Läs mer

Förändring av det regionala utvecklingsansvaret i Östergötland

Förändring av det regionala utvecklingsansvaret i Östergötland 1(8) Landstingsstyrelsen Förändring av det regionala utvecklingsansvaret i Östergötland Inledning Regionfrågan har diskuterats under lång tid i Sverige och i Östergötland. I mars 2008 undertecknade partidistrikten

Läs mer

PPG Projekt 2017. Projektmedel för forskning och utveckling inom psykiatri, primärvård och geriatrik, PPG

PPG Projekt 2017. Projektmedel för forskning och utveckling inom psykiatri, primärvård och geriatrik, PPG 1 2015-10-22 Dnr LS 2015-1199 PPG Projekt 2017 Projektmedel för forskning och utveckling inom psykiatri, primärvård och geriatrik, PPG Utlysning av projektmedel och anvisningar för ansökan Kontaktpersoner

Läs mer

Informationsmöte ALF 2019

Informationsmöte ALF 2019 Informationsmöte ALF 2019 Kristina Åkesson, prodekan med ALF-ansvar Hannie Lundgren, Forskningschef Region Skåne Camilla Andersson, Enhetschef ALF-ekonomi Region Skåne Liselott Gelkner, Ekonom ALF-ekonomi

Läs mer

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i ämnet medicinsk vetenskap (Dnr 6570/10-506)

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i ämnet medicinsk vetenskap (Dnr 6570/10-506) Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i ämnet medicinsk vetenskap (Dnr 6570/10-506) Gäller fr.o.m 2009-07-01. Fastställd av Styrelsen för forskarutbildning 2009-05-12. Reviderad* av Styrelsen

Läs mer

2 Fördjupad samverkan

2 Fördjupad samverkan Regionalt avtal mellan Region Skåne och Lunds universitet om samarbete om grundutbildning av läkare, medicinsk forskning och utveckling av hälso- och sjukvården 1 Region Skåne och Lunds universitet träffar

Läs mer

Anvisningar antagna av Landstingsstyrelsen BESTÄMMELSER OM BIDRAG TILL ORGANISATIONER OCH FÖRENINGAR VERKSAMMA I GÄVLEBORGS LÄN

Anvisningar antagna av Landstingsstyrelsen BESTÄMMELSER OM BIDRAG TILL ORGANISATIONER OCH FÖRENINGAR VERKSAMMA I GÄVLEBORGS LÄN Anvisningar antagna av Landstingsstyrelsen 2005-09-01 153 BESTÄMMELSER OM BIDRAG TILL ORGANISATIONER OCH FÖRENINGAR VERKSAMMA I GÄVLEBORGS LÄN Innehållsförteckning 1 Inledning 2 Allmänna villkor 3 Ansökan

Läs mer

09OLL1082. Forskningsförankra vården. Vårdförankra forskningen

09OLL1082. Forskningsförankra vården. Vårdförankra forskningen 09OLL1082 Forskningsförankra vården Vårdförankra forskningen Örebro läns landstings strategi för forskning och utbildning 2010-2011 Forskningsstrategi för Örebro läns landsting 2010-2011 s 2 Inledning

Läs mer

Meritsammanställning för lärare Medicinska fakulteten Lund Universitet

Meritsammanställning för lärare Medicinska fakulteten Lund Universitet 1 Meritsammanställning för lärare Medicinska fakulteten Lund Universitet Information och instruktion till sökande av anställning som lärare vid medicinska fakulteten. Du söker en anställning via länken

Läs mer

Linnéuniversitetets mål och strategier med relevans för Familjen Kamprads stiftelse

Linnéuniversitetets mål och strategier med relevans för Familjen Kamprads stiftelse Linnéuniversitetets mål och strategier med relevans för Familjen Kamprads stiftelse Beslutat av Rektor Inledning 3 Gemensamma mål och strategier 4 Det fortsatta arbetet 7 2 (7) Inledning Familjen Kamprad

Läs mer

Västra Götalandsregionen. Från politiska intentioner till konkreta uppdrag

Västra Götalandsregionen. Från politiska intentioner till konkreta uppdrag Västra Götalandsregionen Från politiska intentioner till konkreta uppdrag Region Västra Götaland Bildades 1998 Syftet var regional utveckling Fyra landsting blev en region Stora kulturella skillnader Skilda

Läs mer

UPPFÖLJNING AV VERKSAMHETSPLAN 2013

UPPFÖLJNING AV VERKSAMHETSPLAN 2013 UPPFÖLJNING AV VERKSAMHETSPLAN 2013 HUMANISTISKA FAKULTETEN DATUM: 2014-01- 15 AVSÄNDARE: Dekanus Margareta Hallberg KONTAKTPERSON: Kanslichef Anna Nordling FORSKNING SOM PÅVERKAR nu bättre samordning

Läs mer

Ur Anställningsordning för Stockholms universitet, AOSU

Ur Anställningsordning för Stockholms universitet, AOSU 1 (7) BESLUT ON/FN 2013-06-10 Carina Nymark Utredare Kriterier för bedömning av vetenskaplig och pedagogisk skicklighet vid anställning som biträdande lektor och anställning som eller befordran till universitetslektor

Läs mer

Forskningsförankra vården. Vårdförankra forskningen

Forskningsförankra vården. Vårdförankra forskningen Forskningsförankra vården Vårdförankra forskningen Örebro läns landstings strategi för forskning och utbildning 2005-2009 Forskningsstrategi ÖLL s 2 INLEDNING... 4 VÄRDEGRUND... 6 VISION... 6 STRATEGI...

Läs mer

Verksamhetsplan 2012. Styrelsen för forskarutbildning. Dnr: 1302/2012-500 Fastställd: 2012-03-09

Verksamhetsplan 2012. Styrelsen för forskarutbildning. Dnr: 1302/2012-500 Fastställd: 2012-03-09 Verksamhetsplan 2012 Styrelsen för forskarutbildning Dnr: 1302/2012-500 Fastställd: 2012-03-09 Styrelsen för forskarutbildning - Verksamhetsplan 2012 2 (5) Verksamhetsplan 2012 - Styrelsen för forskarutbildning

Läs mer

Beskrivning av bedömningsgrunder vid anställning som universitetslektor vid Medicinska fakulteten, Umeå universitet

Beskrivning av bedömningsgrunder vid anställning som universitetslektor vid Medicinska fakulteten, Umeå universitet Sid 1 (5) Instruktioner till sakkunniga: Beskrivning av bedömningsgrunder vid anställning som universitetslektor vid, Umeå universitet Vid bedömning av anställning som universitetslektor vid, Umeå universitet,

Läs mer

Kallelse till ledningsråd

Kallelse till ledningsråd Kallelse till ledningsråd 2012-03-07, R2-014, kl 10.00 12.00 Ärenden 1. Information från ledningsgruppen 2. Synpunkter på planeringsdirektiv (bilaga 1) 3. Riktlinjer för nya arbetstidsavtalet 4. Riktlinjer

Läs mer

Åt samma håll Nationella insatser för stärkt ledarskap i hälso- och sjukvården. Stockholm 2019

Åt samma håll Nationella insatser för stärkt ledarskap i hälso- och sjukvården. Stockholm 2019 Åt samma håll Nationella insatser för stärkt ledarskap i hälso- och sjukvården Stockholm 2019 Innehåll Regeringens uppdrag till Vårdanalys och våra utgångspunkter Svar på regeringens frågor om förutsättningar

Läs mer

Kriterier för bedömning av vetenskaplig och pedagogisk skicklighet vid

Kriterier för bedömning av vetenskaplig och pedagogisk skicklighet vid 1 (7) BESLUT ON/FN 2013-06-10 Rev. 2014-09-16 (del.) SU FV-1.9-2638-14 Carina Nymark Utredare Kriterier för bedömning av vetenskaplig och pedagogisk skicklighet vid anställning som biträdande lektor och

Läs mer

Strategi för fakulteten för hälsooch livsvetenskap

Strategi för fakulteten för hälsooch livsvetenskap Dnr: ST 2013/281-1.1 Strategi för fakulteten för hälsooch livsvetenskap 2013-2015 Beslutat av Fakultetsstyrelsen för hälso- och livsvetenskap Gäller från 2013-10-24 Beslutat av: Beslutsdatum: 2013-1024

Läs mer

FÖRSÖKSVERKSAMHET KRING PRAKTIKNÄRA FORSKNING

FÖRSÖKSVERKSAMHET KRING PRAKTIKNÄRA FORSKNING FÖRSÖKSVERKSAMHET KRING PRAKTIKNÄRA FORSKNING UTBILDNINGSCHEFSNÄTVERKET 171110 sandra.svensson@grkom.se Regeringens uppdrag 20170309 Uppsala universitet, Göteborgs universitet, Umeå universitet och Karlstads

Läs mer

Pedagogisk samverkan vid 12 geriatriska kliniker i Stockholms län. Svensk sjuksköterskeförening och Karolinska Institutets VFU-konferens

Pedagogisk samverkan vid 12 geriatriska kliniker i Stockholms län. Svensk sjuksköterskeförening och Karolinska Institutets VFU-konferens Pedagogisk samverkan vid 12 geriatriska kliniker i Stockholms län Svensk sjuksköterskeförening och Karolinska Institutets VFU-konferens 2017-10-19 Disposition Presentation AKA-plattformen Elisabeth Rydwik,

Läs mer

Bedömningskriterier för finansiering av forskning vid HKR

Bedömningskriterier för finansiering av forskning vid HKR Forskningsnämnden Dnr: 2012-114-77 Fastställda: 2012-02-07 Reviderat 2014-03-18 Bedömningskriterier för finansiering av forskning vid HKR Bedömningskriterierna syftar till att säkerställa kvalitet och

Läs mer

Avtal om att inrätta ett medicintekniskt centrum med Karolinska Institutet och Kungliga Tekniska högskolan

Avtal om att inrätta ett medicintekniskt centrum med Karolinska Institutet och Kungliga Tekniska högskolan TJÄNSTEUTLÅTANDE 1 (5) s förvaltning SLL Forskning och innovation Jan Andersson 2017-09-25 s forskningsberedning Avtal om att inrätta ett medicintekniskt centrum med Karolinska Institutet och Kungliga

Läs mer

Riksdagen har beslutat om Göteborgs universitets verksamhet för budgetåret 2010.

Riksdagen har beslutat om Göteborgs universitets verksamhet för budgetåret 2010. Bilaga 3 Göteborgs universitet Riksdagen har beslutat om Göteborgs universitets verksamhet för budgetåret. Regeringen beslutar att följande ska gälla under budgetåret för Göteborgs universitet och nedan

Läs mer

Samverkan mellan universitet och kommunen stärker regionen. Jens Schollin, rektor Staffan Isling, kommundirektör

Samverkan mellan universitet och kommunen stärker regionen. Jens Schollin, rektor Staffan Isling, kommundirektör Samverkan mellan universitet och kommunen stärker regionen Jens Schollin, rektor Staffan Isling, kommundirektör Örebro en av de snabbast växande kommunerna 142 000 invånare 2014 Vi växer ca 2 000 invånare

Läs mer

Handlingsplan för Uppsala universitet - Campus Gotland,

Handlingsplan för Uppsala universitet - Campus Gotland, UFV 2016/965 Handlingsplan för Uppsala universitet - Campus Gotland, 2017-2021 Fastställt av rektor 2017-03-27 Inledning I Program för Uppsala universitet- Campus Gotland 2017-2021, fastställt av konsistoriet

Läs mer

Instruktion för sökande om utnämning till senior miljöanalysspecialist vid SLU

Instruktion för sökande om utnämning till senior miljöanalysspecialist vid SLU STYRANDE DOKUMENT SLU ID: SLU.ua 2018.2.5.1-3883 Sakområde: Fortlöpande miljöanalys Dokumenttyp: Anvisning/Instruktion Beslutsfattare: Nämnden för utnämning av seniora miljöanalysspecialister (NSM) Avdelning/kansli:

Läs mer

Utlysning av bidrag ur Adlerbertska forskningsstiftelsen 2019

Utlysning av bidrag ur Adlerbertska forskningsstiftelsen 2019 Forsknings- och innovationskontoret Rangnar Nilsson rangnar.nilsson@gu.se 2019-04-15 Dnr GU 2019/86 1 / 5 Utlysning av bidrag ur Adlerbertska forskningsstiftelsen 2019 Forskningsbidrag ur Adlerbertska

Läs mer

Vägledning för ansökan om tillstånd att utfärda examen

Vägledning för ansökan om tillstånd att utfärda examen PRÖVNINGAR AV EXAMENSTILLSTÅND Vägledning för ansökan om tillstånd att utfärda examen Generell och konstnärlig masterexamen Bilaga 2 Vägledning för ansökan om tillstånd att utfärda examen: Bilaga 2 Generell

Läs mer

SAHLGRENSKA AKADEMIN. Specialistsjuksköterskeprogrammet med inriktning mot anestesisjukvård, 60 högskolepoäng

SAHLGRENSKA AKADEMIN. Specialistsjuksköterskeprogrammet med inriktning mot anestesisjukvård, 60 högskolepoäng Utbildningsplan Dnr G2018/316 SAHLGRENSKA AKADEMIN Specialistsjuksköterskeprogrammet med inriktning mot anestesisjukvård, 60 högskolepoäng Programkod: V2ANV 1. Fastställande Utbildningsplanen är fastställd

Läs mer

Innovationsarbete inom Landstinget i Östergötland

Innovationsarbete inom Landstinget i Östergötland 1 (5) Landstingsstyrelsen Innovationsarbete inom Landstinget i Östergötland Bakgrund Innovationer har fått ett allt större politiskt utrymme under de senaste åren. Utgångspunkten är EUs vision om Innovationsunionen

Läs mer

Strategi för forskning och utbildning. Strategi för förbättring och innovation

Strategi för forskning och utbildning. Strategi för förbättring och innovation Strategi för forskning och utbildning Strategi för förbättring och innovation Varför bedriver vi forskning? Region Norrbotten en del av Umeå universitet Läkarutbildningen, ALF- avtalet Akademiska sjukvårdsenheter/

Läs mer

2011-11-21. 1 Inledning

2011-11-21. 1 Inledning 2011-11-21 Särskild bilaga till reglemente för Gemensamma nämnden vård, omsorg och hjälpmedel (VOHJS-nämnden) avseende regionalt Vård och omsorgscollege Sörmland (VO-College) 1 Inledning Vård och omsorgscollege

Läs mer