Funktionshinder och delaktighet - om SKL s positionspapper.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Funktionshinder och delaktighet - om SKL s positionspapper."

Transkript

1 1 (8) Tjänsteställe, handläggare Datum Beteckning Linnea Hedkvist, Välfärd och folkhälsa Minnesanteckningar Funktionshinder och delaktighet - om SKL s positionspapper. Workshop kl , Conventum Örebro. Redovisning gruppdiskussioner eftermiddagen Hur kan vi i länet/kommunen/regionen/civilsamhället bidra till att förbättra livsvillkoren inom området folkhälsa och jämlik hälsa för personer med funktionsnedsättning. Vad ser vi för utmaningar och möjligheter? SISU idrottsutbildarna: Hur får vi fler inom målgruppen in i föreningsidrotten? Det finns bra och positiva saker redan idag, men strukturen inom idrotten kan ibland inte vara så välkomnande. Det kan handla om kunskap hos ledare. Utmaning att ta sig till aktiviteter via färdtjänst etc. Örebro läns Parasportförbund: Parasportförbundet ska egentligen inte behövas. Idrotten borde kunna ta emot alla! Föreningslivet måste stärkas. Man behöver arbeta er med andra organisationer i samhället. Nämnden för funktionshindrade i Örebro kommun och Örebro föreningsråd: Ekonomisk utsatthet hindrar deltagande i föreningsliv och i samhället i stort. Särskilt bland de som inte (ännu) har en god man. Förvaltning för funktionshindrade, Örebro kommun: Möter mycket psykisk ohälsa. Arbetsmarknaden måste vara mer inkluderande. Ekonomin är en stor utmaning. Länsstyrelsen Örebro: Stödja kommuner och regioner i deras planer för funktionshinderpolitiken. Behoven av stöd måste få styra. Prevention av alkohol, narkotika, tobak är en del där länsstyrelsen kan stötta. Jämställdhet, mänskliga rättigheter, integration och brottsförebyggande är andra områden. Utmaning: hur gör vi för att investera i god hälsa? Postadress Region Örebro län Regional utveckling Box 1613, Örebro E-post: regionen@regionorebrolan.se Besöksadress Eklundavägen 1, Örebro Tel: Organisationsnummer:

2 2 (8) Region Örebro län, Välfärd och folkhälsa: Omvandla de politiska besluten till ett konkret arbete som leder till resultat. Utmaningen är att det främjande arbetet främjar så mycket att det är svårt att mäta. Vi har i vårt län relativt gott om resurser för hälsofrämjande arbete. För att få ett bra resultat måste detta ske i det ordinarie arbetet. Nämnd för psykiatri (även ungdomsvård): Många ungdomar i ungdomsvård har en funktionsnedsättning i botten. En stor utmaning är att få den här gruppen att räknas. Habilitering och hjälpmedel, Region Örebro län: En stor utmaning är den jämlika hälsan. Har bland annat arbetat med sömn (som är en viktig skyddsfaktor). Många med funktionsnedsättning vill inte vara en särskild grupp. Man vill inte ha en specialbehandling. SKL: Utmaningen är att visa på att en bred insats har varit framgångsrik. Svårt att visa på orsak-verkan inom detta område. Lyft fram att alla kan göra något. Kommunalråd i Nora kommun med ansvar för de sociala frågorna (även barnmorska på Ungdomsmottagningarna): Det är klyftor i kommunikation mellan olika organisationer. Svårt att nå ut till varandra. Staben hållbar utveckling: Vi har perspektivträngsel. Många vill gott, men man har fullt upp med det man gör just nu. Även den ekologiska hållbarheten är en viktig förutsättning för social hållbarhet och jämlik hälsa. Hur ser behovet ut i de ordinarie verksamheterna för att vi ska kunna arbeta mer med jämlik hälsa? Ibland kan ramarna vara begränsande och man skulle ibland vara i behov av lite mer flexibilitet. Man behöver hitta bättre samverkansformer mellan kommun och region. Vi kan inte sätta mål och aktiviteter åt varandra. Våra nya folkhälsoöverenskommelser mellan Region Örebro län, länets kommuner, ÖLIF och ÖLBF är ett försök att få mål som är likriktade. Västra Götaland har gemensamma kraftsamlingsområden. Vi kanske borde ha detta vi också? Man kan ta spjärn mot olika styrande dokument där man kan hitta en gemensam riktning. Samverkan är mycket lärorikt och leder (oftast) fram till mycket gott. Medborgardialoger är bra, men det är en stor utmaning att nå de som aldrig kommer på dialogmöten. Man måste arbeta mycket med med uppsökande verksamhet. Man måste bemöda sig att nå de som inte kommer självmant. Vi måste hitta en dialog med den berörda parten. Brukarråd är ofta också samma personer. Hur får vi med dem som det berör? En stor utmaning är att få med de grupper som inte deltar idag? Brukarstyrda revisioner är bra för att få till en förändring.

3 3 (8) Hur gör vi med ideella ledare som inte har samma uppfattning angående inkludering? Svårt att säga till någon som engagerar sig idéellt om de beter sig fel. Även föräldrar kan bete sig dåligt. Positiva krafter: Samverkan Kommunikation (mellan aktörer, aktörer och brukare) Föreningslivet är ett stort kapital (borde kunna utvecklas mer med ganska små medel) Det är viktigt att träffas lokalt där man kan nå människornas i deras vardag Föreningsverksamhet kan ge så mycket tillbaka. Hur sprider vi att det är positivt att engagera sig. Vi diskuterade också utifrån matrisen med Individ-Grupp-Samhälle och Hälsofrämjande-Förebyggande-Åtgärdande: Problemställning: Hur kan livsvillkoren förbättras för personer med funktionshinder? Hälsofrämjande Förebyggande Åtgärder Individnivå Kommunikation- Personcentrerad omsorg Tillgänglighet Grupp- Dialog - söka upp Lokal samverkan organisation passiva - brukar förening Tillgänglighet- Kommunikation Lokal samverkan Samhällsnivå Folkhälsoöverenskommelser region-kommun Tillgänglighet- Kommunikation Länk till verktygslådan: rfolkhalsa.3889.html

4 4 (8) Lyckade exempel: Cykelträning för en liten grupp, men det var mycket positivt Personligt ombud till gruppen med psykisk funktionsnedsättning Förebyggande arbete angående ANT-vanor hos barn och unga Befolkningsundersökningarna vi har i länet är en god grund för samtal och där man kan hitta områden där man har rådighet. Befolkningsundersökningarna bryts ned av ÖLIF så att de kan användas i det lokala sammanhanget. Ingen kan göra allt, men alla kan göra något! Arbetsmarknad och egen försörjning, SKL:s positionspapper 18/4. Presentation om projektet "Fler vägar in, breddad rekrytering" (Karlskoga kommun och Örebro kommun är delaktiga i projektet) av Madelene Wennberg SKL. Årligen ger AF ut en rapport om "var finns jobben", och läser man den ser man att det är svårt att rekrytera inom samtliga av välfärdens områden. Enskilda sektorer "skriker" efter arbetskraft, och tittar vi på utbildning så vet vi att vi inte utbildar så många som behövs inom området. Samtidigt har vi grupper som står utanför arbetsmarknaden, och då gäller det främst personer med utländsk bakgrund och personer med funktionsnedsättning. Förstudie under 2015 som resulterade i en forskningsrapport. (Arbete för alla, Södertörn) Viktigaste slutsatsen var att om du inte arbetar med stöd till t.ex. Chefer så kommer dessa personer att komma till korta i rekryteringsprocessen. Handlar till stor del om våra fördomar om vem som kan arbeta på vår arbetsplats. (SKL, Arbetsförmedlingen och MSD - lever vi som vi lär?) Breddad rekrytering - vad menar vi? Att lösa delar av kompetensförsörjningsbehovet genom att: - Utifrån verksamhetens behov ta fram kompletterande tjänster i välfärden - Matcha dessa mot individer som idag finns utanför arbetsmarknaden Målgruppen -Personer med psykiska funktionsnedsättningar som medför långvarig/kronisk intellektuell och/eller kognitiv påverkan - Unga personer som på grund av sitt funktionssätt har liten eller ingen arbetslivserfarenhet Vad vill vi åstadkomma?

5 5 (8) - Bätter möjligheter att tillvarata medarbetares kärnkompetens. - Förutsättningar att matcha välfärdens tjänster till dem som står utanför - System för att se och tillvarata kompetensen hos personer med funktionsnedsättning - Förändrade attityder och värderingar - Hälsofrämjande och inkluderade arbetsplatser Hur kan vi i länet/kommunen/regionen/civilsamhället bidra till att förbättra till att förbättra livsvillkoren inom arbetsmarknad och egen försörjning för personer med funktionsnedsättning? - Våra egna verksamheter har svårt att ta emot personer med psykisk funktionsnedsättning. - Har startat en grupp som arbetare i trädgårdar och på äldreboenden - Handlar mycket om att vi ser dessa personer som "annorlunda" - bemötande - Handlar om brist på kunskap, både hos "oss" och i utbildningen - Arbetsuppgifterna som vi har är många och det finns arbetsuppgifter som andra kan göra (kompletterande arbetsuppgifter) - Jag har reagerat på att dessa personer ofta inte tillåts att bli vuxna, och hur ska man då kunna hävda sig på en arbetsplats - Jag ser att man organiserar sig på ett annat sätt (kommuner) när man tar emot en personer med funktionsnedsättning (särskiljer personerna typ semesterlista, kläder) Det gör man inte i t.ex ett privat företag - Rädsla, t.ex att inte få all info om funktionsnedsättningen istället för att se förmågan - När vi inom politiken för upphandlingar kan vi ställa krav på företagen att ex så här många procent, ska gå till den här målgruppen - Ställ krav på verksamhetsansvariga, att breddad kompetens ger ökad lön - Vi måste återspegla hur samhället ser ut (offentlig sektor) - Civilsamhället har en kompetens att det finns egen erfarenhet av olika funktionsnedsättningar, kan användas vid t.ex föreläsning. Oftast deltar inte tjänstemän och det tror jag vore bra, om man sen ska arbeta med målgruppen - Annonsformuleringar - kan man forma den så att man känner sig inkluderad, utan att diskriminera i rekryteringsförfarandet - En framgångsfaktor kan vara att man får vara en längre period på extern plats, för att sedan ev omvandla till anställning - Viktigt med inkludering på arbetsplatsen, "normalisering" och inte anpassning som särskiljer. Friska arbetsplatser - En kommun (Malmö) där man arbetat med att ha personer med funktionsnedsättning som deltar vid rekryteringsförfarandet

6 6 (8) Hur kan vi i länet/kommunen/regionen/civilsamhället bidra till att förbättra livsvillkoren inom utbildning och livslångt lärande för personer med funktionsnedsättning. Visionär framåtsyftande workshop. Tänk Nationellt pris, SKOLA TILL ARBETE, vad har vi gjort för att förbättra livsvillkoren? Pressen kommer. Vad ska vi säga? Vad har vi gjort? Skapat en bra kommunikation mellan skolan/studieförbund/lss/civilsamhälle/idrottsförbund genom att skapa referensgrupp (Skola/civilsamhälle/företag/LSS/studieförbund/AF/näringsliv/ etc), styrgrupp (beslutsfattare) med långsiktig hållbar satsning på förändring för målgruppen. Kartläggning: Vilka funktionshinder finns, Hur når vi dem, Vilka myndigheter behöver vi nå? Behovsanalys med målgruppen intervjuer Digital kunskapsbank: App till målgruppen för att se vad som finns att tillgå i samhället, alla som är med i appen erbjuds grundutbildning. Certifiering ger ekonomisk kompensation för de som finns i appen. Ledarskapsutbildning i föreningslivet/civilsamhälle etc Skolan 2027 Vad gör vi under skoltiden för att inte skicka ut ungdomar i utanförskap? Elektronisk manual följer med barnet för att underlätta vid överlämning Kontinuerlig uppföljning för elevens studieresultat/närvaro etc Möjlighet till undervisning i mindre grupp Vitessystem av beslutande insatser som inte genomförs. Villkorad skolpeng Hitta styrkor och färdigheter Hitta intresseområden att bygga på i både skola och i kontakten med arbetslivet Fadderföretag med mentorer Individanpassad skolplikt i gymnasiet, mer flexibla utbildningar Anpassad eftergymnasial utbildning Hur kan vi i länet/ kommunen/ regionen/civilsamhället bidra till att förbättra livsvillkoren inom individuellt stöd för personer med funktionsnedsättning? Gruppen hann inte diskutera alla delar som SKL presenterar i sitt positionspapper utifrån området individuellt stöd, utan nedanstående delar berördes i diskussionen.

7 7 (8) Samordnad individuell plan (SIP) Viktigt att bjuda in andra aktörer och hur ska vi få till det med skolan? Susanne informerar om att det redan idag finns en gällande överenskommelse i länet där skolan/elevhälsan är en likvärdig part i arbetet med SIP. De skall delta om de får en kallelse, de har även rätt att kalla andra aktörer till en SIP. SKL föreslår i sitt positionspapper lagändringar så att t.ex Arbetsförmedling, Försäkringskassa, kriminalvård, skola mm ska ha skyldighet att delta i SIP:arbetet. SKL kommer att driva frågan nationellt och påverka genom LSS utredningen. De finns bra exempel på samarbete mellan t.ex skola, Försäkringskassan m.fl. och det finns bra webbutbildningar om hur en SIP går till bl.a på SKL s hemsida. Gruppen är enig om att det vore bra att få till lagstadgade krav på samarbete och SIP för föreslagna myndigheter. Viktigt att beakta barnperspektivet som finns med i barnkonventionen. Anhörigstöd Hur ska stöd ges på bästa sätt till föräldrar och syskon till barn med funktionsnedsättning? Vi hade en diskussion om hur det ser ut i aktuella kommuner och regionen idag och konstaterar att det finns stora förbättringsområden. Föräldrar till barn med funktionsnedsättning får dra ett tungt lass och själva koordinera kontakter och insatser från alla olika myndigheter och instanser och hur skulle de kunna avlastas? Ett förslag som presenterades i gruppen var särskilda Lotsar, en anställd person som alla kontakter går genom och de slussar sen till rätt instans och kan ta kontakter och avlasta föräldrarna en del av samordningen. Ett ex. gavs från Uppsala där kommunen och landstinget arbetar med att samordna insatser för cancersjuka barn och deras föräldrar. Korttidsvård är en form av avlastning som diskuterades och hur många dygn räknas som korttidsvård? Det finns ingen vägledning genom lagstiftningen men det verkar som att max 15 dygn är en vanlig gräns. Gruppen enas om att det viktiga är att fråga föräldrarna själva vilket stöd de behöver och vara mycket flexibel med insatserna. Föräldrar som är personlig assistent åt sitt barn diskuterades även och en svår balansgång där kan vara att få föräldern att inse vikten av barnet/ungdomens frigörelseprocess då hen börjar närma sig vuxenlivet. Gruppen diskuterade även när föräldern/föräldrarna har en funktionsnedsättning och vikten att ge stöd och stärka föräldraförmågan. Sammanfattningsvis kan ett sätt vara att utbilda och stärka hela familjen i just att vara förälder, studiecirklar ges som ett exempel. Nationell kompetenssatsning Viktigt att även personal inom funktionshinderområdet får del av statliga kompetensutvecklingsmedel liknande de satsningar som getts vid flertalet

8 8 (8) tillfällen till personal inom vård och omsorg. Viktigt att öka kompetensen och därmed höja statusen bland personalen. Ett sätt är att validera personals kunskap som arbetat utan erforderlig utbildning, och att behålla de personal som redan finns i verksamheterna. Diskuteras vad lägsta nivå kan vara gällande kompetensen och några delar som framkommer är att kunna språket, kunna dokumentera, bemötandet, alternativ kompletterande kommunikation (AKK), lågaffektivt bemötande, grundläggande värderingar. Vad ger internutbildningar för resultat det behöver följas upp. Det finns många bra webbutbildningar för baspersonalen bl. a på bl.a finns en Introduktionsutbildning för nyanställd personal och Ulrika frågar om den används och de kommunala representanterna svarar ja på frågan. Viktigt att även upprätta kompetensutvecklingsplaner för enheten, inte bara individuella kompetensutvecklingsplaner. LSS utredningen och SKLs ställningstagande om ett statligt huvudmannaskap för personlig assistans. Frågan ställs varför SKL tagit ställning till detta? Ulrika menar att dels blir det oroligt för den enskilde med dubbelt huvudmannaskap vem ska man vända sig till i olika frågor? Då ett ärende går till Förvaltningsdomstolen etc. så ska ärendet hanteras hos båda myndigheterna och risken är att bedömningar görs på olika sätt hos två huvudmän. Förhoppningsvis kan arbetssättet i framtiden utgå från Individens behov i centrum (IBIC) och göra det möjligt med mer likvärdiga bedömningar. Ett problem som Ulrika även anger är kommunernas svårigheter att kunna rekrytera LSS handläggare och slår ett slag för den nationella utbildningen som Socialstyrelsen anordnat på 7,5 hp för LSS handläggare och deras chefer.

AID - Övergripande förändringar

AID - Övergripande förändringar På gång på SKL AID - Övergripande förändringar Begreppen stödpedagog, stödassistent och stödbiträde införs Funktionshinder ersätts med Funktionsnedsättning Socialt och kurativt ersätts med Individ- och

Läs mer

Policy för. Arbetsmarknad

Policy för. Arbetsmarknad Policy för Arbetsmarknad Denna arbetsmarknadspolicy är s syn på arbete/sysselsättning för personer med funktionsnedsättning. Policyn utgår från vårt mål att uppnå ett samhälle för alla. Arbete är en viktig

Läs mer

Prioriterade insatsområden för Folkhälsoarbetet

Prioriterade insatsområden för Folkhälsoarbetet Prioriterade insatsområden för Folkhälsoarbetet 2017 Vad är folkhälsa? Folkhälsa handlar om människors hälsa i en vid bemärkelse. Folkhälsa innefattar individens egna val, livsstil och sociala förhållanden

Läs mer

Utmaningar i folkhälsoarbetet Norra Örebro län. Folkhälsostrateg Linnéa Hedkvist

Utmaningar i folkhälsoarbetet Norra Örebro län. Folkhälsostrateg Linnéa Hedkvist Utmaningar i folkhälsoarbetet Norra Örebro län Folkhälsostrateg Linnéa Hedkvist Det handlar om jämlik hälsa! Folkhälsa Uttryck för befolkningens hälsotillstånd, som tar hänsyn såväl till nivå som fördelning

Läs mer

Breddad rekrytering genom attraktiva arbetsplatser

Breddad rekrytering genom attraktiva arbetsplatser Breddad rekrytering genom attraktiva arbetsplatser Falu kommun ESF-projekt 2017-2020 Karin Rosenberg 023-87915 23 november 2017 29 Bakgrund till projektet Kompetensförsörjning i välfärden Kvalitetsbrister

Läs mer

Länsgemensam folkhälsopolicy

Länsgemensam folkhälsopolicy Länsgemensam folkhälsopolicy 2012-2015 Kronobergs län Kortversion Länsgemensam vision En god hälsa för alla! För hållbar utveckling och tillväxt i Kronobergs län Förord En god hälsa för alla För hållbar

Läs mer

ESF-projekt Samstart Skype möte

ESF-projekt Samstart Skype möte ESF-projekt Samstart Skype möte 190523 Utlysning med inriktning fast etablering på arbetsmarknaden av unga funktionsnedsatta Bidra till att modeller utarbetas och/eller strukturer utvecklas med syfte att

Läs mer

Ansökan till Samordningsförbundet RAR om medel till uppstart av TUNA Nyköping/ Oxelösund

Ansökan till Samordningsförbundet RAR om medel till uppstart av TUNA Nyköping/ Oxelösund 2015-10-07 Ansökan till Samordningsförbundet RAR om medel till uppstart av TUNA Nyköping/ Oxelösund Bakgrund Regeringen har de senaste åren gjort omfattande satsningar för att belysa och åstadkomma förbättringar

Läs mer

Projektplan inför handlingsplan mot ekonomisk utsatthet bland barn.

Projektplan inför handlingsplan mot ekonomisk utsatthet bland barn. Tjänsteskrivelse 2015-05-20 Handläggare: FHN 2014.0050 Folkhälsonämnden Projektplan inför handlingsplan mot ekonomisk utsatthet bland barn. Sammanfattning Den 7 januari beslutade kommunstyrelsen att uppdra

Läs mer

Förord. vid er första träff gör en planering tillsammans.

Förord. vid er första träff gör en planering tillsammans. Studiehandledning Förord Örebro Läns Landsting, Örebro Läns Bildningsförbund och Örebro Läns Idrottsförbund har tillsammans tagit fram en skrift om föreningslivets och folkbildningens roll i folkhälsoarbetet

Läs mer

Överenskommelse mellan kommunerna i Jönköpings län och Region Jönköpings län om samarbete kring personer med psykisk funktionsnedsättning

Överenskommelse mellan kommunerna i Jönköpings län och Region Jönköpings län om samarbete kring personer med psykisk funktionsnedsättning Överenskommelse mellan kommunerna i Jönköpings län och Region Jönköpings län om samarbete kring personer med psykisk funktionsnedsättning Hälso- och sjukvårdslagen (HSL) och Socialtjänstlagen (SoL) föreskriver

Läs mer

Livsmedelssektorn saknar arbetskraft vem gör vad i Västra Götaland?

Livsmedelssektorn saknar arbetskraft vem gör vad i Västra Götaland? Livsmedelssektorn saknar arbetskraft vem gör vad i Västra Götaland? Kompetensförsörjning med hjälp av utrikesfödda Det råder fortsatt problem med etablering på arbetsmarknaden samtidigt som arbetsmarknaden

Läs mer

Anhörigstöd - en skyldighet

Anhörigstöd - en skyldighet Anhörigstöd Anhörigstöd - en skyldighet Sedan 2009 ska alla socialnämnder erbjuda stöd för att underlätta för de personer som: - vårdar en närstående som är långvarigt sjuk eller äldre - stödjer en närstående

Läs mer

Ansökan om medel för förstudie Fokus arbetsliv Psykisk hälsa i fokus

Ansökan om medel för förstudie Fokus arbetsliv Psykisk hälsa i fokus Skellefteå 2016-01-21 Sammordningsförbundet Skellefteå-Norsjö Ansökan om medel för förstudie Fokus arbetsliv Psykisk hälsa i fokus Bakgrund I Sverige står psykiatriska diagnoser för ca 40 % av alla pågående

Läs mer

Program för personer med funktionshinder i Essunga kommun

Program för personer med funktionshinder i Essunga kommun Program för personer med funktionshinder i Essunga kommun 2015 2018 Dokumenttyp Program Fastställd 2015-03-30, 13 av kommunfullmäktige Samtliga nämnder Detta dokument gäller för Giltighetstid 2015 2018

Läs mer

Arbete med Unga på Arbetsförmedlingen

Arbete med Unga på Arbetsförmedlingen Arbete med Unga på Arbetsförmedlingen Särskilt uppdrag unga med funktionshinder Arbetsförmedlingen har ett särskilt uppdrag att bedriva verksamhet för vissa unga med funktionsnedsättning: elever som fyllt

Läs mer

SAMLA Vårdsamverkan Lerum och Alingsås

SAMLA Vårdsamverkan Lerum och Alingsås SAMLA Vårdsamverkan Lerum och Alingsås Lena Arvidsson Processledare http://www.vardsamverkan.se/samla Närvårdssamverkan kännetecknas av helhetssyn, kontinuitet och samverkan med ett hälsofrämjande förhållningssätt.

Läs mer

Mötesplats social hållbarhet

Mötesplats social hållbarhet Mötesplats social hållbarhet Invigning 11 mars 2014 #socialhallbarhet Välkommen till Mötesplats social hållbarhet Cecilia Garme moderator Johan Carlson Generaldirektör, Folkhälsomyndigheten Ulrika Johansson

Läs mer

Ett Stockholm för alla, Program för tillgänglighet och delaktighet för personer med funktionsnedsättning

Ett Stockholm för alla, Program för tillgänglighet och delaktighet för personer med funktionsnedsättning Rinkeby - Kista stadsdelsförvaltning Avdelning äldre, funktionsnedsättning och socialpsykiatri Sida 1 (6) 2018-02-07 Handläggare Linda Lantz Telefon: 08-508 01 449 Till Rinkeby-Kista Stadsdelsnämnd 2018-02-22

Läs mer

Anhörigstöd. sid. 1 av 8. Styrdokument Riktlinje Dokumentansvarig SAS Skribent SAS. Gäller från och med

Anhörigstöd. sid. 1 av 8. Styrdokument Riktlinje Dokumentansvarig SAS Skribent SAS. Gäller från och med Anhörigstöd Styrdokument Riktlinje Dokumentansvarig SAS Skribent SAS Beslutat av Förvaltningschef Gäller för Vård- och omsorgsförvaltningen Gäller från och med Senast reviderad 2019-05-06 sid. 1 av 8 Innehåll

Läs mer

Förhandsinbjudan till regional folkhälsokonferens 2013

Förhandsinbjudan till regional folkhälsokonferens 2013 Tjänsteskrivelse 2012-10-23 Handläggare: Cecilia Ljung Förhandsinbjudan till regional folkhälsokonferens 2013 Sammanfattning I folkhälsoplan för Örebro län står att länets fortsatta folkhälsoarbete ska

Läs mer

Handlingsplan Regional utvecklingsgrupp/vuxenpsykiatri

Handlingsplan Regional utvecklingsgrupp/vuxenpsykiatri Handlingsplan Regional utvecklingsgrupp/vuxenpsykiatri 2018 Implementering Mål Åtgärd Målgrupp för åtgärd Hur När Ansvar 1) Samverkan och samordning ska leda till upplevd god psykisk och fysisk hälsa samt

Läs mer

Vård- och omsorgsförvaltningen. Dokumentansvarig Emelie Sundberg, SAS. Godkänd av Monica Holmgren, chef vård- och omsorgsförvaltningen

Vård- och omsorgsförvaltningen. Dokumentansvarig Emelie Sundberg, SAS. Godkänd av Monica Holmgren, chef vård- och omsorgsförvaltningen Vård- och omsorgsförvaltningen Riktlinje Gäller för Vård- och omsorgsförvaltningen Dokumentansvarig Emelie Sundberg, SAS Godkänd av Monica Holmgren, chef vård- och omsorgsförvaltningen Diarienr VON 248/17

Läs mer

Funktionsnedsatta i arbete (FIA) ansökan om medel

Funktionsnedsatta i arbete (FIA) ansökan om medel Regionledningskontoret Folkhälsa och sjukvård Jesper Ekberg 010-242 42 01 jesper.ekberg@rjl.se Samordningsförbundet Södra Vätterbygden Funktionsnedsatta i arbete (FIA) ansökan om medel 2019-2021 Region

Läs mer

Nationella ANDT-strategin

Nationella ANDT-strategin Nationella ANDT-strategin En samlad strategi för alkohol-, narkotika-, dopnings- och tobakspolitiken 2016 2020 Lena Bolin; Länssamordnare ANDT lena.bolin@lansstyrelsen.se ANDT-strategin 2016-2020 Syftet

Läs mer

Hälsa och barnperspektiv i samhällsplaneringen

Hälsa och barnperspektiv i samhällsplaneringen Hälsa och barnperspektiv i samhällsplaneringen 3 mars 2010 i Ånge. ARRANGÖRER: Länsstyrelserna i Jämtlands och Västernorrlands län i samarbete med Statens folkhälsoinstitut. Välkomna! 2010-04-13 Sid 1

Läs mer

Viktiga ord i planen. Kommunens plan Ett samhälle för alla är en del av kommunens arbete för mångfald.

Viktiga ord i planen. Kommunens plan Ett samhälle för alla är en del av kommunens arbete för mångfald. Ett samhälle för alla Plan för funktionshinderspolitiken i Jönköpings kommun år 2015-2018 Jönköpings kommun arbetar för mångfald. Mångfald betyder bland annat att alla människor ska vara välkomna i samhället.

Läs mer

EFFEKTRAPPORT

EFFEKTRAPPORT EFFEKTRAPPORT 2018.09.28 Uppgiftslämnare: Organisationsnummer: 866001-3229 Juridiskform: Ideell förening Övergripande mål Bufff arbetar föra att stärka barns rättigheter och har som övergripande mål att

Läs mer

Nästa steg på vägen mot en mer jämlik hälsa - Förslag för ett långsiktigt arbete för en god och jämlik hälsa (SOU 2017:4)

Nästa steg på vägen mot en mer jämlik hälsa - Förslag för ett långsiktigt arbete för en god och jämlik hälsa (SOU 2017:4) REMISSYTTRANDE 1 (5) 2017-11-06 1456/17 Nästa steg på vägen mot en mer jämlik hälsa - Förslag för ett långsiktigt arbete för en god och jämlik hälsa (SOU 2017:4) (S2017/03553/FS) Myndigheten för ungdoms-

Läs mer

Ideella sektorn i Örebro län - En kraft att räkna med

Ideella sektorn i Örebro län - En kraft att räkna med Ideella sektorn i Örebro län - En kraft att räkna med 2013-02-19 Föreningar i Örebro län Det finns drygt 3 100 föreningar i Örebro län. Nästan hälften av alla vuxna är aktiva i en förening. Största engagemanget

Läs mer

Socialstyrelsen värnar hälsa, välfärd och allas lika tillgång till god vård och omsorg

Socialstyrelsen värnar hälsa, välfärd och allas lika tillgång till god vård och omsorg Socialstyrelsen värnar hälsa, välfärd och allas lika tillgång till god vård och omsorg Nätverksträff för deltagare i NKR Carina Wiström Bergstock Ann-Kristin Sandebjer Annika Jalap Hermansson 2016-11-30

Läs mer

Stöd till anhöriga, riktlinjer

Stöd till anhöriga, riktlinjer Stöd till anhöriga, riktlinjer Dokumenttyp Riktlinje Fastställd/upprättad Kommunstyrelsen 2017-11-29, 138 Senast reviderad Kommunstyrelsen 2018-10-31, 137 Detta dokument gäller för Vård och Omsorg och

Läs mer

Ett diskussionsmaterial om Västerås Lokala Överenskommelse, LÖK:en.

Ett diskussionsmaterial om Västerås Lokala Överenskommelse, LÖK:en. Ett diskussionsmaterial om Västerås Lokala Överenskommelse, LÖK:en. Det här är ett diskussionsmaterial. Det är inte någon färdig LÖK utan ett underlag att använda i diskussioner runt om i Västerås både

Läs mer

Strategisk plan för Sotenäs kommuns folkhälsoarbete

Strategisk plan för Sotenäs kommuns folkhälsoarbete Strategisk plan för s folkhälsoarbete 2016-2019 SOTENÄS KOMMUN Strategisk plan för s folkhälsoarbete 2016-2019 1. Inledning Folkhälsoarbete är ett långsiktigt arbete för att stärka och utveckla livsvillkor

Läs mer

Politiskt program med åtgärder för personer med funktionsnedsättning. Antaget av kommunfullmäktige 2013-06-19, 131

Politiskt program med åtgärder för personer med funktionsnedsättning. Antaget av kommunfullmäktige 2013-06-19, 131 Politiskt program med åtgärder för personer med funktionsnedsättning Antaget av kommunfullmäktige 2013-06-19, 131 Bakgr und Programmet vänder sig till personer med funktionsnedsättning. Det kan bland annat

Läs mer

Plan för insats. Samverkansteamet 2014 SOFINT. Reviderad Samordningsförbundet i norra Örebro Län

Plan för insats. Samverkansteamet 2014 SOFINT. Reviderad Samordningsförbundet i norra Örebro Län Plan för insats 2014 Reviderad 140423 SOFINT Samordningsförbundet i norra Örebro Län VERKSAMHETSPLAN Innehållsförteckning 1 Insatsbenämning... 1 2 Verksamhetens ägare... 1 3 Bakgrund... 1 4 Syfte och mål...

Läs mer

Uppvidinge kommun, handlingsplan PRIO 2018

Uppvidinge kommun, handlingsplan PRIO 2018 Fokusområde 1: Förebyggande och främjande arbete Fokusområde 2: Tillgängliga tidiga insatser Fokusområde 3: Enskildas delaktighet och rättigheter Fokusområde 4: Utsatta grupper Fokusområde 5: Ledning,

Läs mer

Minnesanteckningar RUG funktionsnedsättning

Minnesanteckningar RUG funktionsnedsättning MINNESANTECKNINGAR Sida 1(5) Handläggare Maria Ekelöf 023-777058 maria.ekelof@regiondalarna.se Datum 2016-03-15 Minnesanteckningar RUG funktionsnedsättning 2016-03-15 Närvarande: Lotta Daun-Messing (Ludvika),

Läs mer

Interpellation om arbetet mot psykisk ohälsa

Interpellation om arbetet mot psykisk ohälsa Kommunalråd Linda Eskilsson (MP) 4 juni 2019 Interpellation om arbetet mot psykisk ohälsa Fråga 1: Hur många av punkterna rörande psykisk ohälsa i mittenstyrets politiska plattform är genomförda eller

Läs mer

Datum Dnr Slutlig fördelning av samverkansmedel

Datum Dnr Slutlig fördelning av samverkansmedel Folkhälsoberedningen Mats Brandström Strateg folkhälsa 040-675 32 87 Mats.Brandstrom@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2015-09-25 Dnr 1400873 1 (5) Folkhälsoberedningen Slutlig fördelning av samverkansmedel

Läs mer

Mål för nyanländas introduktion. Reviderad april 2006

Mål för nyanländas introduktion. Reviderad april 2006 Mål för nyanländas introduktion Reviderad april 2006 Introduktion för nyanlända utgörs av samhällets insatser under deras första tid i Sverige. Här beskrivs de nationella målen och delmålen för introduktionen.

Läs mer

Göteborgs stad. Social ekonomi = sant

Göteborgs stad. Social ekonomi = sant Göteborgs stad Social ekonomi = sant Lotta Lidén Lundgren, Anneli Assmundson, Ulrika Lantz Westman Stöd till social ekonomi, Social resursförvaltning, Social resursförvaltnings uppdrag Social resursförvaltning

Läs mer

Folkhälsopolitiskt program

Folkhälsopolitiskt program 1(5) Kommunledningskontoret Antagen av Kommunfullmäktige Diarienummer Folkhälsopolitiskt program 2 Folkhälsa Att ha en god hälsa är ett av de viktigaste värdena i livet. Befolkningens välfärd är en betydelsefull

Läs mer

Sammandrag inspirationsdag för ökat brukarinflytande på verksamhets- och organisationsnivå, av Sofia Wange. 6 oktober 2016 i Wilandersalen

Sammandrag inspirationsdag för ökat brukarinflytande på verksamhets- och organisationsnivå, av Sofia Wange. 6 oktober 2016 i Wilandersalen Sammandrag inspirationsdag för ökat brukarinflytande på verksamhets- och organisationsnivå, av Sofia Wange 6 oktober 2016 i Wilandersalen Moderator Elisabet Norlinder Välkomsttal av Marie-Louise Forsberg

Läs mer

Antagen av KF , 145. Vision 2030

Antagen av KF , 145. Vision 2030 Vision 2030 Västerviks kommun Livskvalitet varje dag Vår vision om framtiden är ett samhälle där livskvalitet står i fokus varje dag. Ett samhälle där medborgarna, gamla som unga, känner glädje, tillhörighet

Läs mer

Handlingsplan. Jämställd och jämlik hälsa för ett hållbart Gävleborg

Handlingsplan. Jämställd och jämlik hälsa för ett hållbart Gävleborg Handlingsplan Jämställd och jämlik hälsa för ett hållbart Gävleborg 2015-2020 Handlingsplanen i ett sammanhang Gävleborgs prioriterade målområden Jämställd och jämlik hälsa Delaktighet och inflytande Ekonomisk

Läs mer

Våld i nära relationer

Våld i nära relationer Våld i nära relationer Övergripande plan mot våld i nära relationer 2015-2018 Våld i nära relationer har många uttryck: psykiskt våld fysiskt våld sexuellt våld materiellt våld latent våld försummelse

Läs mer

Stö d fö r lökalt inflytande i PRIO-pröcesserna

Stö d fö r lökalt inflytande i PRIO-pröcesserna Stö d fö r lökalt inflytande i PRIO-pröcesserna I 2014 års PRIO-överenskommelse vill Regeringen och SKL att patienters, brukares och anhörigas delaktighet ökar individuellt och på organisationsnivå. Det

Läs mer

Yrkesintroduktion för baspersonal inom stöd och service för personer med funktionsnedsättning

Yrkesintroduktion för baspersonal inom stöd och service för personer med funktionsnedsättning Yrkesintroduktion för baspersonal inom stöd och service för personer med funktionsnedsättning Guide till webbaserat stöd YRKESINTRODUKTION FÖR BASPERSONAL INOM STÖD OCH SERVICE FÖR PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING

Läs mer

Handlingsplan för psykisk hälsa (inkl. arbete kring ärendeberedning) och Resurscentrum för psykisk hälsa i Västra sjukvårdsregionen

Handlingsplan för psykisk hälsa (inkl. arbete kring ärendeberedning) och Resurscentrum för psykisk hälsa i Västra sjukvårdsregionen Handlingsplan för psykisk hälsa 2018-2020 (inkl. arbete kring ärendeberedning) och Resurscentrum för psykisk hälsa i Västra sjukvårdsregionen 180112 Malin Camper, KPH Handlingsplan för psykisk hälsa 2018-2020

Läs mer

Tillgängligt för alla - rättigheter för personer med funktionsnedsättning

Tillgängligt för alla - rättigheter för personer med funktionsnedsättning Inriktningsdokument 2014-05-26 Tillgängligt för alla - rättigheter för personer med funktionsnedsättning KS 2014/0236 Beslutad av kommunfullmäktige den 26 maj 2014. Inriktningen gäller för hela den kommunala

Läs mer

Uppvidinge kommun, handlingsplan Psykisk hälsa 2019

Uppvidinge kommun, handlingsplan Psykisk hälsa 2019 Fokusområde 1: Förebyggande och främjande arbete Fokusområde 2: Tillgängliga tidiga insatser Fokusområde 3: Enskildas delaktighet och rättigheter Fokusområde 4: Utsatta grupper Fokusområde 5: Ledning,

Läs mer

UPPROP FRÅN BRANSCHRÅD VA

UPPROP FRÅN BRANSCHRÅD VA Våga rekrytera smartare! Branschråd VA vill uppmuntra dig att tänka både kreativt och strategiskt vid rekrytering. Det finns väldigt många människor med kunskaper som du inte har råd att bortse ifrån,

Läs mer

ANDT området - vad gör GR?

ANDT området - vad gör GR? ANDT området - vad gör GR? IFO chefsnätverket, GR 2017-01-27 Yvonne Witzöe ANDT strategi Nationell ANDT-strategi "En samlad strategi för alkohol-, narkotika-, dopnings- och tobakspolitiken 2016-2020. Länsstyrelsen

Läs mer

EFFEKTRAPPORT

EFFEKTRAPPORT EFFEKTRAPPORT 2017.09.25 Uppgiftslämnare: Organisationsnummer: 866001-3229 Juridiskform: Ideell förening Övergripande mål Bufff arbetar föra att stärka barns rättigheter och har som övergripande mål att

Läs mer

Projektplan Gruppverksamhet för barn till föräldrar med psykisk ohälsa

Projektplan Gruppverksamhet för barn till föräldrar med psykisk ohälsa Projektplan Gruppverksamhet för barn till föräldrar med psykisk ohälsa Kontaktperson Programchef Anna-Lena Christensson Box 24156 1054 51 Stockholm Telefon; direkt 508 10 317, mobil 070.45 10 317 E-post;

Läs mer

Lika Unikas skolplattform

Lika Unikas skolplattform Lika Unikas skolplattform Fastställd vid Lika Unikas styrelse 23 november 2016. 1. Lika Unikas vision Vi ska ha en skola med höga ambitioner där målet är största möjliga akademiska och sociala utveckling

Läs mer

Malin Camper Kunskapscentrum för psykisk hälsa i VGR

Malin Camper Kunskapscentrum för psykisk hälsa i VGR Överenskommelse om samarbete mellan Västra Götalandsregionen och kommunerna i Västra Götaland kring personer med psykisk funktionsnedsättning och personer med missbruk 2016 10 11 Malin Camper Kunskapscentrum

Läs mer

MÅL- OCH INRIKTNINGSPLAN

MÅL- OCH INRIKTNINGSPLAN Samordningsförbundet Göteborg Väster Tjänsteutlåtande Dnr 0015/18 Styrelsemöte 180615 MÅL- OCH INRIKTNINGSPLAN 2019-2021 Inledning Mål- och inriktningsdokumentet är grunden för förbundets budget de kommande

Läs mer

Måldokument. En väg in, många vägar ut! FÖR VUXENUTBILDNINGEN PERIODEN 2015-2020

Måldokument. En väg in, många vägar ut! FÖR VUXENUTBILDNINGEN PERIODEN 2015-2020 Måldokument FÖR VUXENUTBILDNINGEN PERIODEN 2015-2020 En väg in, många vägar ut! Överlämnad 2014-04-03 av beredningen för lärande Antagen av Kommunfullmäktige 2014- Innehåll FÖRORD... 3 VISION OCH MÅL...

Läs mer

Strategiska planen

Strategiska planen Strategiska planen 2015 2020 Strategisk plan Datum för beslut: 2015-04-08 Kommunledningskontoret Reviderad: Beslutsinstans: Giltig till: 2020 Innehållsförteckning 1. Så styrs Vännäs kommun... 4 2. Vad

Läs mer

Motion av Markus Lagerquist (M) om ett kommunalt idrottslyft för alla

Motion av Markus Lagerquist (M) om ett kommunalt idrottslyft för alla KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Davidsson Per (KLK) Malmgren Jan (SBF) Datum 2017-05-09 Diarienummer KSN-2016-0472 Kommunstyrelsen Motion av Markus Lagerquist (M) om ett kommunalt idrottslyft för alla

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2015. Internationella Kvinnoföreningen Lokalt ResursCentrum för kvinnor i Öresundsregionen

VERKSAMHETSPLAN 2015. Internationella Kvinnoföreningen Lokalt ResursCentrum för kvinnor i Öresundsregionen VERKSAMHETSPLAN 2015 Internationella Kvinnoföreningen Lokalt ResursCentrum för kvinnor i Öresundsregionen Inledning Internationella Kvinnoföreningen i Malmö, IKF i Malmö, är en väl etablerad ideell förening

Läs mer

Verksamheten "Vi vill Bidra"

Verksamheten Vi vill Bidra Sida 1 (8) 2019-05-08 Handläggare Stephanie Kilander Telefon: 08-508 25 061 Till Socialnämndens organisations- och föreningsutskott 2019-06-18 Verksamheten "Vi vill Bidra" Ansökan om tidsbegränsat bidrag

Läs mer

ANHÖRIGPLAN 2012-2015

ANHÖRIGPLAN 2012-2015 ANHÖRIGPLAN 2012-2015 INLEDNING Anhörigplanen för Svedala kommun 2012-2015 är kommunens plattform för anhörigstödet. Planen ska ses som ett uttryck för den politiska synen på verksamheten, övergripande

Läs mer

Avtal om folkhälsosamordning i. Borås Stad fr.o.m. 2013-01-01. Mellan

Avtal om folkhälsosamordning i. Borås Stad fr.o.m. 2013-01-01. Mellan Dnr: 110-2012 Avtal om folkhälsosamordning i Borås Stad fr.o.m. 2013-01-01 Mellan HSN 8 och Borås Stad 1 (7) 1. Parter Detta avtal är slutet mellan kommunstyrelsen i Borås nedan kallad kommunen och Västra

Läs mer

RBU:S MÅL. Alla har rätt att maxa livet

RBU:S MÅL. Alla har rätt att maxa livet RBU:S MÅL Alla har rätt att maxa livet RBU accepterar inga orättvisor Barn med funktionsnedsättning har precis samma rätt till ett bra liv och möjlighet att utvecklas som alla andra, för att så småningom

Läs mer

Arbetsförmedlingen - Efter

Arbetsförmedlingen - Efter Arbetsförmedlingen - Efter 20190701 Arbetsförmedlingens erbjudande till arbetsgivare Rekrytera medarbetare Hitta rätt kompetens, lämpliga kandidater och få en bild av dina vägval när du ska anställa nya

Läs mer

Det här ska jag prata om idag:

Det här ska jag prata om idag: 2018-2026 Det här ska jag prata om idag: Folkhälsostrategin i ett sammanhang strategiorientering Folkhälsostrategin - tre viktiga framgångsfaktorer: Ny modell för det regionala genomförandet/stödet Gemensamt

Läs mer

Folkhälsoplan för Strängnäs kommun

Folkhälsoplan för Strängnäs kommun 1/5 Beslutad: Kommunfullmäktige 2014-06-16 73 Gäller fr o m: 2015-01-01 Myndighet: Diarienummer: Nämnden för hållbart samhälle KS/2013:43-0092 Ersätter: Folkhälsoplan beslutad av kommunfullmäktige 2010-02-22

Läs mer

Hur ser ojämlikheten i hälsa ut i Västra Götaland?

Hur ser ojämlikheten i hälsa ut i Västra Götaland? Hur ser ojämlikheten i hälsa ut i Västra Götaland? Varje år dör 1.600 personer i förtid på grund av ojämlikheter i hälsa. Detta medför ett produktionsbortfall motsvarande 2,2 miljarder kronor en förlust

Läs mer

Välkommen till Svenska ESF-rådet

Välkommen till Svenska ESF-rådet Välkommen till Svenska ESF-rådet ESF-rådet i korthet Cirka 130 medarbetare i åtta regioner Huvudkontor i Stockholm Myndigheten förvaltar: Europeiska Socialfonden Fead fonden för dem som har det sämst ställt

Läs mer

Barnperspektivet inom Beroendevården

Barnperspektivet inom Beroendevården Barnperspektivet inom Beroendevården Sölvie Eriksson & Anna-Carin Hultgren Dagens Agenda Vårt sammanhang och vårt uppdrag Lagar och åtaganden Barnombud och Barnsamordnare Anhöriga barn Utbildningsinsatser

Läs mer

Lokala samverkansgruppen Katrineholm/Vingåker

Lokala samverkansgruppen Katrineholm/Vingåker Förslag till Samordningsförbundet RAR om medel till uppstart av TUNA KFV Bakgrund TUNA (Träning, Utveckling Nära Arbetslivet) Eskilstuna är en samverkan mellan Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen, Eskilstuna

Läs mer

Verksamhet som ska bedrivas i samverkan (bilaga 3)

Verksamhet som ska bedrivas i samverkan (bilaga 3) Verksamhet som ska bedrivas i samverkan (bilaga 3) Samverkan mellan Älmhults kommun och Arbetsförmedlingen i Älmhult Målgruppen unga i åldern 16-24 år som står utanför arbetsmarknaden är varierad med en

Läs mer

Redovisning av uppdrag avseende samordningsförbund Dnr SN16/

Redovisning av uppdrag avseende samordningsförbund Dnr SN16/ 2017-08-29 Karolina Nygren Utvecklingsledare 08 124 57 236 Karolina.Nygren@ekero.se Redovisning av uppdrag avseende samordningsförbund Dnr SN16/135-701 Bakgrund I december 2016 beslutade Socialnämnden

Läs mer

Program för ett integrerat samhälle

Program för ett integrerat samhälle Strategi» Program Plan Policy Riktlinjer Regler Borås Stads Program för ett integrerat samhälle Integrerat samhälle 1 Borås Stads styrdokument» Aktiverande strategi avgörande vägval för att nå målen för

Läs mer

Folkesundhed og partnerskaber Sundhet genom partnerskap

Folkesundhed og partnerskaber Sundhet genom partnerskap Folkesundhed og partnerskaber Sundhet genom partnerskap Sara Kollberg, Folkhälsomyndigheten, Sverige Elisabeth Skoog Garås, Sveriges Kommuner och Landsting Hur kom den till av vilka Vad är Mötesplatsen

Läs mer

Regional överenskommelse. kommunerna i VG Charlotta Wilhelmsson, VästKom Malin Camper, Enhet Kunskapsstöd för psykisk hälsa i VGR

Regional överenskommelse. kommunerna i VG Charlotta Wilhelmsson, VästKom Malin Camper, Enhet Kunskapsstöd för psykisk hälsa i VGR Regional överenskommelse och aktuellt inom VGR och kommunerna i VG 2018 02 01 Charlotta Wilhelmsson, VästKom Malin Camper, Enhet Kunskapsstöd för psykisk hälsa i VGR Områden för samverkan Hälso och sjukvårdsavtal

Läs mer

Regional handlingsplan social barn- och ungdomsvård

Regional handlingsplan social barn- och ungdomsvård TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1(1) H A N D L Ä G G A R E D A T U M D I A R I E N R Johan Karlsson Administrativa enheten +46155245000 2016-05-19 NSV16-0024-1 Ä R E N D E G Å N G Nämnden för samverkan kring socialtjänst

Läs mer

Folkhälsoplan

Folkhälsoplan Folkhälsoplan 2007 2010 Bakgrund Folkhälsa Folkhälsa Begreppet folkhälsa används för att beskriva hela befolkningens eller olika befolkningsgruppers hälsotillstånd till skillnad från enskilda individers

Läs mer

Projektplan Porten. Bakgrund. Målgrupp. Syfte

Projektplan Porten. Bakgrund. Målgrupp. Syfte Samordningsförbundet Utskriftsdatum Sid(or) 2013-04-16 1(5) Projektplan Porten Bakgrund Bland de unga finns idag en stor grupp som är arbetslösa. Bland dem finns en eftersatt grupp ungdomar som har en

Läs mer

Så verkställs Norrbottens folkhälsostrategi -så förbättras hälsan

Så verkställs Norrbottens folkhälsostrategi -så förbättras hälsan Så verkställs Norrbottens folkhälsostrategi -så förbättras hälsan 2018-2022 Norrbottens folkhälsostrategi 2018-2026 antogs i december 2017 Norrbottens regionala handlingsplan antogs i december 2018 Regional

Läs mer

Att möta föräldrar till barn med funktionsnedsättning. Ett utbildningspaket för barnhälsovården

Att möta föräldrar till barn med funktionsnedsättning. Ett utbildningspaket för barnhälsovården Att möta föräldrar till barn med funktionsnedsättning Ett utbildningspaket för barnhälsovården Utbildningspaketet innehåller ett kunskapsstöd två filmer två scenarier en broschyr till föräldrar en studiehandledning

Läs mer

- Anhörigstöd - Riktlinjer och vägledning funktionshinderområdet

- Anhörigstöd - Riktlinjer och vägledning funktionshinderområdet - Anhörigstöd - Riktlinjer och vägledning funktionshinderområdet Introduktionsutbildning 2017-02-07 Louise Odengard avdelning för individ och familjeomsorg samt funktionshinder Stadsledningskontoret Denna

Läs mer

Barn och fritidsprogrammet. Nuläge och förslag på förändring

Barn och fritidsprogrammet. Nuläge och förslag på förändring Barn och fritidsprogrammet Nuläge och förslag på förändring Barn och fritidsprogrammet Barn- och fritidsprogrammet är ett yrkesprogram. Efter examen från programmet ska eleverna ha de kunskaper som behövs

Läs mer

- DET CIVILA SAMHÄLLET GÖR SKILLNAD. Arbetsförmedlingen i Uppsala & TRIS-tjejers rätt i samhället

- DET CIVILA SAMHÄLLET GÖR SKILLNAD. Arbetsförmedlingen i Uppsala & TRIS-tjejers rätt i samhället - DET CIVILA SAMHÄLLET GÖR SKILLNAD Arbetsförmedlingen i Uppsala & TRIS-tjejers rätt i samhället Uppnå en snabbare etablering i samhälls- och arbetslivet Ökat egenansvar och ekonomiska incitament för individen

Läs mer

att jobba på socialförvaltningen

att jobba på socialförvaltningen att jobba på socialförvaltningen Socialförvaltningen Socialförvaltningen ansvarar för insatser till barn, ungdomar, familjer samt personer med funktionsnedsättning eller någon form av beroende. Socialförvaltningen

Läs mer

-Anhörigstöd -Riktlinjer och vägledning funktionshinderområdet

-Anhörigstöd -Riktlinjer och vägledning funktionshinderområdet -Anhörigstöd -Riktlinjer och vägledning funktionshinderområdet Introduktionsutbildning 2017-10-12 Katarina Hedberg SDF Centrum Funktionshinderenheten Denna presentation skall handla om Göteborgs stad riktlinjer

Läs mer

PRIO - analys och handlingsplan

PRIO - analys och handlingsplan Protokoll Sammanträdesdatum 2015-09-03 Sida 13(25) Socialnämndens arbetsutskott Sn/2015:240 SNau 102 PRIO - analys och handlingsplan Arbetsutskottets förslag till beslut Socialnämnden tackar för informationen

Läs mer

Årsplanering 2016. Promemoria 019-16 54 82. Lars-Olof Lindberg Samordnare lars-olof.lindberg@esf.se. Datum: 2015-05-18

Årsplanering 2016. Promemoria 019-16 54 82. Lars-Olof Lindberg Samordnare lars-olof.lindberg@esf.se. Datum: 2015-05-18 Promemoria Datum: 2015-05-18 Kontaktperson: Lars-Olof Lindberg Samordnare lars-olof.lindberg@esf.se Telefon: 019-16 54 82 Årsplanering 2016 Bakgrund Årsplanen 2016 ska bidra till att stärka samverkan och

Läs mer

SFI som matchningsverktyg

SFI som matchningsverktyg Region Värmland Britta Zetterlund-Johansson SFI som matchningsverktyg Region Värmland, Länsstyrelsen Värmland, Arbetsförmedlingen och länets kommuner startar upp ett stort projekt för att underlätta för

Läs mer

Begreppstrappan. Verktyg för stödjande av samverkan inom arbetslivsinriktad rehabilitering. LokusTierp2017/Samordningsförbundet/Uppsala län

Begreppstrappan. Verktyg för stödjande av samverkan inom arbetslivsinriktad rehabilitering. LokusTierp2017/Samordningsförbundet/Uppsala län Begreppstrappan Verktyg för stödjande av samverkan inom arbetslivsinriktad rehabilitering 1 Begreppstrappan Begreppstrappan har utarbetats som ett stöd för medarbetare inom de fyra parterna Arbetsförmedlingen,

Läs mer

Utdrag ur SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Delges: Socialnämnden Enheten för sysselsättning och arbete Peter Nyberg Styrdokument. 218 Dnr 2013KS391 Dpl 003

Utdrag ur SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Delges: Socialnämnden Enheten för sysselsättning och arbete Peter Nyberg Styrdokument. 218 Dnr 2013KS391 Dpl 003 Kommunstyrelsen Utdrag ur SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Datum 2013-10-22 Sid Delges: Socialnämnden och arbete Peter Nyberg Styrdokument 218 Dnr 2013KS391 Dpl 003 Handlingsplan Utifrån inventering och analys kring

Läs mer

Välkommen till studiecirkeln om sociala innovationer och integration

Välkommen till studiecirkeln om sociala innovationer och integration Välkommen till studiecirkeln om sociala innovationer och integration I det här dokumentet finner du en introduktion till den forskarledda studiecirkeln om sociala innovationer och integration som du är

Läs mer

Redovisning av statsbidrag 2016

Redovisning av statsbidrag 2016 Socialförvaltningen Avdelningen för stadsövergripande sociala frågor Tjänsteutlåtande Dnr 1.5.4-274-2016 Sida 1 (7) 2017-01-27 Handläggare Karin Wallqvist Telefon: 08-508 25 181 Till Socialnämnden 2017-02-28

Läs mer

Psykisk hälsa, ohälsa. Rapport om pågående arbete.

Psykisk hälsa, ohälsa. Rapport om pågående arbete. Psykisk hälsa, ohälsa Rapport om pågående arbete ing-marie.wieselgren@skl.se www.uppdragpsykiskhälsa.se Ing-Marie Wieselgren och Zophia Mellgren Kort information och lite diskussion: 1. Handlingsplanen

Läs mer

Folkhälsoenhet. Hultsfred Oskarhamn Vimmerby Västervik

Folkhälsoenhet. Hultsfred Oskarhamn Vimmerby Västervik Folkhälsoenhet Hultsfred Oskarhamn Vimmerby Västervik Vad är folkhälsa? Resultatet av den sammanlagda hälsan i en befolkning. Kan mätas genom att titta på exempelvis medellivslängd, självupplevd hälsa,

Läs mer

Framtidens möjligheter och utmaningar för funktionshinderområdet

Framtidens möjligheter och utmaningar för funktionshinderområdet Framtidens möjligheter och utmaningar för funktionshinderområdet Mötesplats Funktionshinder 17-18 april 2012 Riitta-Leena Karlsson Innehåll FN-konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning

Läs mer

Använd kompetensen rätt breddad kompetensförsörjning. Förändrat arbetssätt inom Örebro kommun 14 mars 2018

Använd kompetensen rätt breddad kompetensförsörjning. Förändrat arbetssätt inom Örebro kommun 14 mars 2018 Använd kompetensen rätt breddad kompetensförsörjning Förändrat arbetssätt inom Örebro kommun 14 mars 2018 Presentation av mig & bakgrund till projektet Utmaningarna Tre chefer funderar (2015) o o Demografisk

Läs mer