Remissyttrande, Regional livsmedelsstrategi och handlingsplan för Södermanlands län

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Remissyttrande, Regional livsmedelsstrategi och handlingsplan för Södermanlands län"

Transkript

1 TJÄNSTEUTLÅTANDE Kansliavdelningen Dnr KS/ /2 Handläggare Karin Lundell Kommunstyrelsen Remissyttrande, Regional livsmedelsstrategi och handlingsplan för Södermanlands län Förslag till beslut Kommunstyrelsen beslutar att 1. godkänna skrivelsen remissyttrande avseende Regional livsmedelsstrategi och handlingsplan för Södermanlands län. Beskrivning av ärendet Den nationella livsmedelsstrategin med sikte mot år 2030, antogs av riksdagen den 20 juni 2017 och är den första svenska livsmedelsstrategin som omfattar hela livsmedelskedjan. En långsiktig strategi ska bidra till att potentialen för hela livsmedelskedjan nyttjas fullt ut. Det innebär en ökad och hållbar produktion av mat som kan leda till fler jobb och hållbar tillväxt i hela landet och ge konsumenter, oavsett bättre förutsättningar att göra medvetna val. I samband med detta fick landets alla län i uppdrag att ta fram regionala livsmedelsstrategier, något som redan gjorts i Södermanland sedan Målet med den nya regionala livsmedelsstrategin är att peka ut riktningen för länets livsmedelskedja. Strategin ska kunna användas som vägledning vid politiska beslut och bidra till att företag i länet kan utvecklas och växa. Den regionala strategin ska verka i samma riktning som den nationella så att såväl nationella som regionala mål uppfylls. Avgränsningar som gjorts i den regionala strategin innebär att störst vikt har lagts vid livsmedelskedjan från primärproduktion till konsument. Infrastrukturoch dricksvattenfrågor berörs inte av denna strategi. Andra strategiska dokument som har stor betydelse för livsmedelskedjan och som också ska samverka med den regionala livsmedelsstrategin finns på regional, nationell och internationell nivå. Exempel på några av dessa är vattendirektiv, nationella miljömål och Agenda Remissyttrandet har genomförts av måltidschef, miljösamordnare, kommunekolog och näringslivsansvarig. Ekonomiska konsekvenser Beslutet innebär inga kortsiktiga ekonomiska konsekvenser för kommunen.

2 2/2 Beträffande långsiktiga ekonomiska konsekvenser beror kostnaderna på i vilken grad kommunen avser att bidra till strategins uppfyllelse. Övriga konsekvenser Kommunens mål i måltidspolicy, miljöstrategi, inköps- och upphandlingspolicy samt Agenda 2030-målen 2, 3, 4, 8, 9, 11, 12, 13, 14, 15 hänger nära samman med den regionala livsmedelsstrategin. Beslutsunderlag Regional livsmedelsstrategi för Södermanlands län, remissversion Handlingsplan , remissversion Remissyttrande Beslutet skickas till Teknik- och servicenämnden Länsstyrelsen i Södermanlands län Lars Ekström Kommundirektör Karin Lundell Måltidschef

3 Handläggare Karin Lundell Kommunstyrelsen Remissyttrande Regional livsmedelsstrategi och handlingsplan Inledning: Remissyttrandet har sammanställts i form av observationer och tillhörande förslag till ändring eller förtydligande. Tyngdpunkten har lagts vid kopplingen till den nationella strategin, samt att hållbarhetsaspekterna som framgår i det nationella perspektivet även märks och konkretiseras i den regionala strategin. Remissyttrandet berör såväl strategidokumentet som handlingsplanen. Generella synpunkter på kopplingen till den nationella livsmedelsstrategin och dess mål, begrepp och formuleringar: Observation 1: Den nationella livsmedelsstrategin utgörs av en proposition och en handlingsplan. Det övergripande målet för livsmedelsstrategin ska vara en konkurrenskraftig livsmedelskedja där den totala livsmedelsproduktionen ökar, samtidigt som relevanta nationella miljömål nås, i syfte att skapa tillväxt och sysselsättning och bidra till hållbar utveckling i hela landet. Detta innebär enligt propositionen större produktion för såväl inhemska som utländska marknader. I förslaget till regional strategi framhålls dock enbart att syftet med den nationella strategin är att öka den inhemska produktionen. I remissutgåvan till regional livsmedelsstrategin framhålls även att Det är viktigt att den regionala livsmedelsstrategin verkar i samma riktning som den nationella strategin så att såväl regionala som nationella mål uppfylls. Om alla län i Sverige enbart fokuserar på att öka produktionen inom respektive län kommer det nationella målet om ökad produktion för såväl inhemska som utländska marknader vara svårt att nå. I remissutgåvan fokuseras i stort sett uteslutande på hur den regionala/lokala produktionen ska öka. Hur produktionen av livsmedel ska ökas utanför Sveriges gränser framgår inte av den regionala strategin. Förslag 1:

4 Ge en mer nyanserad bild av hur/på vilket sätt den totala livsmedelsproduktionen (för såväl inhemska som utländska marknader) ska öka utifrån de förutsättningar som råder i hela livsmedelskedjan i länet. Observation 2: I propositionen till den nationella livsmedelsstrategin beskrivs omfattningen av livsmedelskedjan som; primärproduktionen, livsmedelsindustrin, livsmedelshandeln, restaurangnäringen, måltidsturismen och konsumenten. I den regionala strategin finns en vokabulär som gör strategin svårtolkad. Exempelvis används olika begrepp som t.ex. i beskrivningen av syftet med den nya regionala livsmedelsstrategin där begreppet livsmedelsproduktionssektor används och detta är något som kan tolkas som att det enbart är en viss del av livsmedelskedjan som avses. Förslag 2: Förtydliga och renodla begreppen som används inom livsmedelskedjan utifrån definitionen i propositionen till den nationella strategin. Observation 3: I nuvarande förslag till regional strategi uppfattar kommunen att ett stort fokus ligger på ingående beskrivning av förutsättningar och utmaningar för primärproduktionen. Om visionen ska kunna nås till år 2030 och att samtliga aktörer i livsmedelskedjan ska ges goda förutsättningar att samverka och bidra utifrån den roll man har bör övriga aktörers förutsättningar och utmaningar beskrivas mer ingående för en bättre balans från primärproducenternas behov, utmaningar och förutsättningar till de behov, utmaningar och förutsättningar som konsumenterna i andra änden av livsmedelskedjan har. Förslag 3: Beskriv förutsättningar och behov hos alla aktörer längs livsmedelskedjan på ett balanserat sätt för att underlätta för önskad samverkan. Det vore önskvärt om strategin visade tydligare på hur livsmedelssektorn påverkar och påverkas av andra nationella och internationella mål, som exempelvis bostadsutveckling och miljömål, samt hur man bör arbeta med detta. Frågan berörs men ger inte en överskådlig bild av var det finns möjliga synergieffekter samt hur man kan arbeta med målkonflikter och lösningar. Som nämns i strategin är det många små till medelstora företag inom sektorn vilka har svårt att enskilt arbeta med dessa frågor och det är därför viktigt att det tydligt framgår vilka möjligheter som finns att arbeta med detta regionalt. I handlingsplanen bör det ingå mål och aktiviteter som beskriver hur detta arbete kan drivas vidare. Observation 4:

5 I den nationella strategin finns det övergripande målet som anger att; Produktionsökningen, både konventionell och ekologisk, bör svara mot konsumenternas efterfrågan. I den regionala strategin är området otydligt beskrivet. Förslag 4: Beskriv/förtydliga förutsättningar och utmaningar för ekologisk och konventionell produktionsökning för att kunna svara mot konsumenternas efterfrågan i linje med det övergripande målet i den nationella strategin. Synpunkter på innehållet per kapitel: Observation 5: Sida 1, rad 1-4: Primärproduktionen tillsammans med livsmedelsförädlingen ger både arbetstillfällen och ekonomisk tillväxt Förslag 5: Här borde klimat- och miljöargumenten komma först, då en hållbar livsmedelsproduktion är en grundförutsättning. Utan kretsloppsjordbruk och ekologisk hållbarhet försvinner på sikt möjligheten till arbetstillfällen. Ekonomisk tillväxt är inte hållbart på sikt och borde inte omnämnas i positiva ordalag, däremot cirkulär ekonomi som är både nödvändigt och värdeskapande i hela kedjan. Beskrivningen av den svenska livsmedelsproduktionen som bidragande med uppskattade och viktiga värden är en underdrift, inhemsk och hållbar livsmedelsproduktion är en förutsättning för så väl resiliens i livsmedelsförsörjningen som fungerande kontinuitetsplanering för Sverige som land. Observation 6: Sida 1, rad 7: Det innebär att maten som produceras här är säker att äta, håller god hygienisk kvalitet och att den produktion som sker är under så bra förutsättningar som möjligt. Förslag 6: Denna beskrivning är en värdering och mer av en åsikt. Vem avgör vad som är så bra förutsättningar som möjligt? Har vi alltså nått gränsen för vad som är möjligt att förbättra i den svenska livsmedelsproduktionen? Förhoppningsvis är så inte fallet. Förtydliga vad som menas och knyt gärna an till tillämpliga formuleringar i den nationella strategin.

6 Observation 7: Stycke 3, sida 11, rad 6-7: Det offentliga understödjer utvecklingen och är en stabil part till livsmedelsbranschen Förslag 7: Det kommunala måltidsverksamheterna inte bara understödjer utan tar ofta en ledande och pådrivande position, till exempel i konsumtion av ekologiska livsmedel, i proteinskiftet och som förebilder i den nya hållbara kosthållningen i länet. Förtydliga gärna detta förhållande. Observation 8: Kunskap och teknik för ökad konkurrenskraft, Övergripande mål: Öka användningen av innovationer, ny teknik och nya metoder Förslag 8: Nya metoder kan bytas mot bra eller fungerande metoder, inom livsmedelssektorn är det ofta gamla eller nygamla metoder som tas upp och förädlas som leder till framgång. Äldre sätt att förädla och ta mat tillvara, så som mjölksyrning, surdegsbakning, äldre sädesslag och baljväxter som återigen odlas och används är exempel på utveckling och innovation som tar sitt avstamp i det gamla men får en ny kostym och ibland ett nytt användningsområde. För att lyckas anpassa livsmedelskedjan till kommande klimatförändringar kommer såväl nya innovationer som gamla metoder att behövas. Det kan även vara lämpligt att komplettera med food tech och andra produktionsformer (inte bara akvaponi som lyfts) Det pågår många olika försök och forskning om livsmedelsproduktion och vi behöver främja alla olika former av innovativ produktion och inte begränsa oss till det vi idag känner till. Observation 9: Kunskap och teknik för ökad konkurrenskraft, Innovation: med tanke på klimatförändringarna som hotar att förändra vår miljö. Förslag 9: Enligt all tillgänglig forskning är detta inte ett hot, det är faktum och något som kommer att hända. Ett bättre ord kan vara kommer att. Behovet av anpassning till de nu pågående klimatförändringarna är av lika stor vikt som att begränsa omfattningen av de samma. Observation 10: Regler och villkor, Offentlig upphandling: Lagen om offentlig upphandling upplevs av kommunerna som

7 Förslag 10: Det är inte upphandlarna utan avtalsansvariga chefer/verksamheter som upplever budgetbegränsningar, upphandlare genomför en process från upphandling till avtal på uppdrag av verksamheter med inköpsbehov, som till exempel en måltidsverksamhet. Man kan man ställa sig frågande till om det verkligen är en målsättning att fler lantbrukare ska lägga anbud och vara direktleverantörer till kommunens verksamheter. Är det ett effektivt sätt att utveckla länets primärproduktion, att lantbrukare kundpackar och levererar varor ut till mängder av slutkonsumenter i form av skolkök och mindre förskolor? Grossistfunktionen i livsmedelskedjan finns till av en anledning och kanske kan det vara intressant att utveckla denna del av kedjan för att underlätta kommunernas inköp av nära producerade varor. Beskriv hur denna del i livsmedelskedjan kan tydliggöras och utvecklas för att möjliggöra olika typer av upphandling och avtal mellan mindre leverantörer och offentliga kunder. Observation 11: Förutsättningar för företagande: Det är viktigt att vi som offentlig verksamhet i en ännu större omfattning än nu arbetar med livsmedelsproducerande företag med sina egna branschspecifika behov på samma sätt som vi till exempel har gjort med handelsbranschen och industrin - systematiskt och behovsstyrt med god kommunikation och lyhördhet. Givetvis skall vi med vår myndighetsutövning ha en snabb, effektiv och tillgänglig handläggning till livsmedelsproducerande företagare precis som till andra företag/branscher. Taxor och avgifter inom jordbruk är ett område som kan vara komplicerat och väldigt kommunspecifikt (politiska beslut) så det kan vara svårt att peka på något särskilt. En ambition i detta område skulle dock kunna vara att sträva/jobba för en större enhetlighet i länet vad gäller uttag av avgifter och även på vilket sätt men debiterar(förskott eller efter utförd tillsyn) Observation 12: Ökad hållbar produktion: För att kunna mätta en växande befolkning behöver vi öka den mängd mat vi producerar. Förslag 12: Det är inte sant att matproduktionen måste öka. Globalt och nationellt i Sverige överproduceras mat och det onödiga matsvinnet motsvarar mer än väl ett ökat behov av mat på grund av en växande befolkning. Tydliggör därför hur den regionala strategin kan stödja en ökad användningsgrad av redan producerade livsmedel.

8 Observation 13: Ett hållbart jordbruk: Inte ett ord om ekologisk produktion nämns, trots att det är ett väl använt begrepp och en av de tre grundpelarna i hållbarhetstriangeln. I den nationella livsmedelsstrategin finns tydligt uttalade mål om såväl ökad offentlig konsumtion av ekologiska livsmedel som ökad ekologiskt odlad landareal. Sörmland som det rika odlings-län den regionala livsmedelsstrategin beskriver, kan och borde ta ledarposition i arbetet med att öka andelen ekologisk livsmedelsproduktion. Det finns ingen motsättning i att å ena sidan beskriva fördelarna med en ekologisk produktion och samtidigt verka för att utveckla det konventionella jordbruket i hållbar riktning. Ytterligare ett iögonfallande begrepp i samma stycke är att djurhållning endast nämns i samband med att den ska bli så resurseffektiv som möjligt. Det är självklart att resurser ska användas effektivt för att uppnå god lönsamhet och goda förutsättningar för lantbrukaren, men den mest effektiva djurhållningen är sällan den som är bäst ur ett etiskt eller djuromsorgsperspektiv. Djur som tillåts beta utomhus, röra sig över större ytor, äta grovfoder etc. innebär ofta såväl högre personalkostnader som driftkostnader, och det är viktigt att i strategisammanhang framhålla vikten av att värna den svenska djurhållningens ineffektivitet i form av omsorg om djurens grundläggande behov. Förslag 13: Tydliggör hur ökning av livsmedelsproduktion i länet generellt hänger samman med ökning av ekologisk produktion och konsumtion, regionalt och nationellt. Observation 14: Ökad hållbar produktion, Vilt: Det är värt att nämna just vilthanteringsanläggningarnas kapacitet och förutsättningar upplevs som en flaskhals i viltets väg från jakt i skog och mark till tallriken, inom såväl offentlig sektor som privatkonsumenten. Viljan att laga och servera viltkött inom de offentliga verksamheterna är hög men bromsas ofta av tillgången på viltkött i rätt förpackningar och till ett acceptabelt pris. Handlingsplan Observation 1: Första stycket, rad 4: Den regionala livsmedelsstrategin ska inkludera matens färd från jord till bord. Förslag 1:

9 Istället för att begränsa livsmedelskedjan till att sluta på bordet, kan det istället stå från jord till jord, det vill säga visa på nödvändigheten att näringsämnen förs tillbaka till de jordar de en gång kom ifrån, det vill säga kretsloppsjordbruket. Observation 2: Stycke Mål till 2021: Här nämns att öka antalet sökande till gymnasieutbildningar, men inte alls vuxenutbildning, distansutbildning och fortbildning till redan anställda inom livsmedelssektorn, trots att det är en snabbare väg till fler kompetenta medarbetare och sökande till utannonserade tjänster. Inom offentlig sektor ses detta som den enskilt viktigaste åtgärden för att komma till rätta med den stora obalans som råder mellan behov och tillgång till kompetent arbetskraft. Förslag 2: Utöka målet till att även gälla olika typer av vuxenutbildningar med inriktning mot livsmedelssektorn. Stycke Aktiviteter fram till 2021: Beskriv aktiviteter för att nå målet om ökat antal sökande till gymnasieutbildningarna. Observation 3: Avsnitt 5 Mål fram till 2021 Få de offentliga verksamheterna att servera mer svenskt och regionalt producerad mat för att stimulera en produktionsökning Förslag 3: Är detta en rimlig målsättning med tanke på att den största konsumtionsvolymen finns i detaljhandeln och hos privatkonsumenterna? Offentliga måltider är och ska vara en tydlig förebild och pådrivande i arbetet med att främja hållbara måltider men målsättningen ska kanske snarare vara att öka den privata konsumtionen av svensk och regional mat, där redan en blygsam procentuell ökning kan ge underlag till produktionsökning. Det är också intressant att veta hur stor andel av den offentliga måltiden respektive den privata som redan idag består av svenska/regionala livsmedel. Beskriv detta mer utförligt med mer faktaunderlag. Observation 4: Ökad hållbar produktion, Mål fram till 2021 Under rubriken Ökad hållbar produktion återfinns inte ett enda mål eller aktivitet kopplat till ekologisk produktion trots att denna målsättning finns i den nationella livsmedelsstrategin. Länets goda förutsättningar för såväl spannmåls-

10 som grönsaksodling borde också innebära betydande möjligheter att öka den ekologiska produktionen, något som efterfrågas av såväl offentlig sektor som privata konsumenter. Då många kommuner och landsting har mål för ekologiska inköp och ökad andel närproducerade livsmedel, krockar ibland denna ambition då tillgången till närproducerade ekologiska livsmedel ofta är liten. Länet kan genom utveckling och ökning av den produktionen tillgodose offentliga måltiders behov av såväl ekologiska som närproducerade livsmedel. Förslag 4: Tydliggör länets mål för att öka den ekologiska produktionen och konsumtionen av regionalt producerade livsmedel så att den regionala målsättningen bidrar till den nationella måluppfyllelsen.

ÄT UPPsala län. En handlingsplan för att bidra till en hållbar och konkurrenskraftig livsmedelsproduktion

ÄT UPPsala län. En handlingsplan för att bidra till en hållbar och konkurrenskraftig livsmedelsproduktion ÄT UPPsala län En handlingsplan för att bidra till en hållbar och konkurrenskraftig livsmedelsproduktion Ät Uppsala län - handlingsplan för att bidra till en hållbar och konkurrenskraftig livsmedelsproduktion

Läs mer

Handlingsplan

Handlingsplan Handlingsplan 2019-2021 Regional livsmedelsstrategi Rapport 2014:XX Titel: Regional Livsmedelsstrategi Utgiven av: Länsstyrelsen Utgivningsår: 2018 Handläggare: Karin Larsson Foto: Diarienr: Rapportnr:

Läs mer

Mat för hälsa och hållbarhet

Mat för hälsa och hållbarhet Populärversion Mat för hälsa och hållbarhet handlingsplan för ökad livsmedelsproduktion i Örebro län 2018 2023 1 Mat för hälsa och hållbarhet Vårt mål är en konkurrenskraftig livsmedelskedja där den totala

Läs mer

Stockholms läns livsmedelsstrategi

Stockholms läns livsmedelsstrategi Stockholms läns livsmedelsstrategi Nationell livsmedelsstrategi beslutad juni 2017 Riksdagsbeslut med 7 Riksdagspartier bakom Agenda 2030 Övergripande mål Den regionala livsmedelsstrategin för Stockholms

Läs mer

Pågående processer i Regeringskansliet, uppdrag och satsningar. Med anknytning till det nordsvenska kulturlandskapet

Pågående processer i Regeringskansliet, uppdrag och satsningar. Med anknytning till det nordsvenska kulturlandskapet Pågående processer i Regeringskansliet, uppdrag och satsningar Med anknytning till det nordsvenska kulturlandskapet 1 Gemensam beredning av regeringens beslut Regeringen tar kollektiva beslut. Ett ärende

Läs mer

Kajsa Berggren

Kajsa Berggren Kajsa Berggren 2017-12-08 En livsmedelsstrategi för Sverige - fler jobb och hållbar tillväxt i hela landet Näringsdepartementet 2 Strategi med sikte mot år 2030 Näringsdepartementet 3 Därför behövs en

Läs mer

Vad är livsmedelsstrategin?

Vad är livsmedelsstrategin? Livsmedelsstrategin Vad är livsmedelsstrategin? 1. 1+3 övergripande mål som 7 partier är överens om 2. En proposition till riksdagen med 24 punkter, beslut den 20 juni 3. Regeringens handlingsplan, 49

Läs mer

Interpellationssvar KSKF/2019:58 1 (2)

Interpellationssvar KSKF/2019:58 1 (2) KSKF/2019:58 1 (2) Interpellationssvar Marielle Lahti (MP) har till Servicenämndens ordförande Arne Jonsson (C) ställt en interpellation angående KRAV-mat. Är du missnöjd med hur KRAV fungerat i Eskilstuna

Läs mer

Uppdrag och senaste nytt om Livsmedelsstrategin

Uppdrag och senaste nytt om Livsmedelsstrategin Uppdrag och senaste nytt om Livsmedelsstrategin Andreas Davelid, Åsa Lannhard Öberg och Karin Lindow Vad ska vi berätta? Uppdrag om att följa upp och utvärdera livsmedelsstrategin Tillväxtverkets och Jordbruksverkets

Läs mer

Mat och livsmedelsstrategi Jämtlands län

Mat och livsmedelsstrategi Jämtlands län Mat och livsmedelsstrategi Jämtlands län inledning Mat- och livsmedelsproduktion är viktigt för Jämtlands län. Inte bara för att mätta länets befolkning och bidra till den globala livsmedelsförsörjningen

Läs mer

Livsmedelsstrategin -Sluta avveckla jordbruket -Istället utveckla jordbruket

Livsmedelsstrategin -Sluta avveckla jordbruket -Istället utveckla jordbruket Livsmedelsstrategin -Sluta avveckla jordbruket -Istället utveckla jordbruket Vårt fokus har varit Öka livsmedels produktionen Mer lönsamhet i jordbruket Stärka konkurrenskraften Höja självförsörjning på

Läs mer

Uppdrag respektive erbjudande att göra insatser för livsmedelsstrategins genomförande på regional nivå

Uppdrag respektive erbjudande att göra insatser för livsmedelsstrategins genomförande på regional nivå e Regeringen Regerings beslut 2017-10-05 N2017 /06143/RTS IV 10 Näringsdepartementet Länsstyrelsen i Stockholms län Box 22067 104 22 Stockholm m.fl. Uppdrag respektive erbjudande att göra insatser för

Läs mer

HÅLLBARHETS- MANIFEST.

HÅLLBARHETS- MANIFEST. 2019 / ETT FRÅN HÅLLBARHETS- MANIFEST. FEM ÅTAGANDEN FÖR EN HÅLLBAR OCH LIVSKRAFTIG SVENSK LIVSMEDELSPRODUKTION 1 LIVSMEDELSINDUSTRINS Produktionen av livsmedel från jord till bord har en omfattande påverkan

Läs mer

Ito SÖRMLANDS FRÄMSTA SJUKVÅRDSPARTI

Ito SÖRMLANDS FRÄMSTA SJUKVÅRDSPARTI Ito SÖRMLANDS FRÄMSTA SJUKVÅRDSPARTI Interpellation Till: Miljölandstingsråd Anna Wåhlström (MP) 2018-04- 3 Ekologisk kost- bra för hälsa och miljö? Dfr A:fP/(S 7- //* 7 Ekologiska ägg innehåller tre gånger

Läs mer

Konsument och marknad i Västra Götaland

Konsument och marknad i Västra Götaland Konsument och marknad i Västra Götaland -Hur möter vi livsmedelsstrategin? Robin Kalmendal Övergripande antogs i juni 2017 och gäller till 2030 Innehåller en proposition (2016/17:104) och handlingsplan

Läs mer

Information om regeringens handlings-plan för Agenda 2030 och kommunens kartläggning 8 KS

Information om regeringens handlings-plan för Agenda 2030 och kommunens kartläggning 8 KS Information om regeringens handlings-plan för Agenda 2030 och kommunens kartläggning 8 KS 2018.029 4 Sammanträdesprotokoll Kommunstyrelsens arbetsutskott 2018-11-29 204 Information om regeringens handlings-plan

Läs mer

Regional livsmedelsstrategi för Stockholm. Behövs det?

Regional livsmedelsstrategi för Stockholm. Behövs det? Regional livsmedelsstrategi för Stockholm Behövs det? Trendspaning Stockholm historiskt en plats för nya intryck och innovation Många miljömedvetna konsumenter och många olika matkulturer Stockholms uppfattas

Läs mer

10. Samarbete. Länsstyrelsen i Västra Götalands län

10. Samarbete. Länsstyrelsen i Västra Götalands län 10. Samarbete Syftet med åtgärden är att stödja samarbeten inom områden där den gemensamma nyttan av ett samarbete är stor för samhället men där incitamentet för en enskild aktör är för litet för att kunna

Läs mer

Food Valley of Bjuv. - restvärme och cirkulär produktion basen för utveckling av en ny svensk industri Henrik Nyberg. Int NN

Food Valley of Bjuv. - restvärme och cirkulär produktion basen för utveckling av en ny svensk industri Henrik Nyberg. Int NN Food Valley of Bjuv - restvärme och cirkulär produktion basen för utveckling av en ny svensk industri. 2015-09-17 Henrik Nyberg Int NN 2014-02-10 1 Det finns massor av outnyttjade resurser! Olika möjligheter

Läs mer

Sverige det nya matlandet. En rapport om Sverige som det nya matlandet hur kommer vi dit och varför är det viktigt?

Sverige det nya matlandet. En rapport om Sverige som det nya matlandet hur kommer vi dit och varför är det viktigt? Sverige det nya matlandet En rapport om Sverige som det nya matlandet hur kommer vi dit och varför är det viktigt? 2 Sverige det främsta matlandet i Europa Sverige är i dag kanske inte det första landet

Läs mer

Yttrande Sörmlandsstrategin

Yttrande Sörmlandsstrategin TJÄNSTEUTLÅTANDE Samhällsbyggnadskontoret Dnr KS/2018:68-032 Strategienheten 2018-02-16 1/2 Handläggare 0152-293 30 Kommunstyrelsen Yttrande Sörmlandsstrategin Förslag till beslut Kommunstyrelsen beslutar

Läs mer

Uppdrag att genomföra åtgärder inom ramen för livsmedelsstrategin

Uppdrag att genomföra åtgärder inom ramen för livsmedelsstrategin Regeringsbeslut IV 2 2017-02-09 N2017/01028/SUN Näringsdepartementet Livsmedelsverket 751 26 Uppsala m.fl. Uppdrag att genomföra åtgärder inom ramen för livsmedelsstrategin Regeringens beslut Regeringen

Läs mer

Forskning och innovation inom livsmedel en framtidssatsning

Forskning och innovation inom livsmedel en framtidssatsning Forskning och innovation inom livsmedel en framtidssatsning Christina Nordin Departementsråd och avdelningschef Näringsliv och villkor Näringsdepartementet 1 Övergripande mål livsmedelsstrategin En konkurrenskraftig

Läs mer

Innovationskraft i hela landet

Innovationskraft i hela landet Innovationskraft i hela landet Forum för hållbar regional tillväxt 19 maj 2017 Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht Näringsdepartementet 1 Foto: Julia Sjöberg/Folio Det ska vara attraktivt att bo och jobba

Läs mer

Kostenheten. Diarienummer: 2014/330 Fastställd: 2014-12-15 POLICY. Kost- och livsmedel

Kostenheten. Diarienummer: 2014/330 Fastställd: 2014-12-15 POLICY. Kost- och livsmedel Kostenheten Diarienummer: 2014/330 Fastställd: 2014-12-15 POLICY Kost- och livsmedel Kost- och livsmedel 2/5 Vision... 3 Maten och hälsan... 3 Maten och klimatet... 3 Maten och måltiden... 4 Maten och

Läs mer

Strategi för god, hälsosam och klimatsmart mat

Strategi för god, hälsosam och klimatsmart mat Avdelningen för förskola Avdelningen egen regi Sida 1 (6) 2018-09-27 Handläggare: Katarina Höök 08 508 18 138 Till Farsta stadsdelsnämnd 2018-11-15 Strategi för god, hälsosam och klimatsmart mat Svar på

Läs mer

Remiss Strategi för tillväxt och utveckling för Västra Götaland 2014-2020

Remiss Strategi för tillväxt och utveckling för Västra Götaland 2014-2020 sida 1 2013-03-06 Dnr:2013-54 KOMMUNSTYRELSEN TJÄNSTESKRIVELSE Remiss Strategi för tillväxt och utveckling för Västra Götaland 2014-2020 Bakgrund VÄSTRA GÖTALAND 2020 sätter ramarna för arbetet med tillväxt

Läs mer

Framtidens livsmedel - Hållbara kretslopp

Framtidens livsmedel - Hållbara kretslopp Framtidens livsmedel - Hållbara kretslopp 2015-06-23 Henrik Nyberg Int NN 2014-02-10 1 Förändrade behov och beteende från konsumenter ställer nya krav på framtidens mat Nuläge: Import av fisk och grönsaker

Läs mer

Dalarnas regionala livsmedelsstrategi mot 2030

Dalarnas regionala livsmedelsstrategi mot 2030 Dalarnas regionala livsmedelsstrategi mot 2030 Dalarnas regionala livsmedelsstrategi mot 2030 Vi befinner oss i en tid när allt mer av maten på våra tallrikar kommer från andra delar av världen. Handel

Läs mer

Digitalt först. För en smartare livsmedelskedja. Offentliga rummet Tomas Nilsson, Jordbruksverket

Digitalt först. För en smartare livsmedelskedja. Offentliga rummet Tomas Nilsson, Jordbruksverket Digitalt först För en smartare livsmedelskedja Offentliga rummet 2016-05-26 Tomas Nilsson, Jordbruksverket Innehållsdeklaration Smartare livsmedelskedja OR 2016-05- 2 Uppdraget Smartare livsmedelskedja

Läs mer

Beslutsunderlag Antagande av Östergötlands livsmedelsstrategi

Beslutsunderlag Antagande av Östergötlands livsmedelsstrategi BESLUTSUNDERLAG 1/5 Regionstyrelsen Beslutsunderlag Antagande av Östergötlands livsmedelsstrategi Bakgrund Måltider vid regionens sjukhus Region Östergötland upphandlar en hel måltidsservice enligt vilken

Läs mer

MER NÄRPRODUCERADE LIVSMEDEL I VÅRA OFFENTLIGA MÅLTIDER

MER NÄRPRODUCERADE LIVSMEDEL I VÅRA OFFENTLIGA MÅLTIDER 2017-04-03 MER NÄRPRODUCERADE LIVSMEDEL I VÅRA OFFENTLIGA MÅLTIDER Underlag till förslag till samarbete mellan Vadstena, Ödeshögs och Boxholms kommuner gällande närproducerade livsmedel. Bakgrund Vadstena

Läs mer

Klimatsmart mat myter och vetenskap. Elin Röös, forskare Sveriges lantbruksuniversitet

Klimatsmart mat myter och vetenskap. Elin Röös, forskare Sveriges lantbruksuniversitet Klimatsmart mat myter och vetenskap Elin Röös, forskare Sveriges lantbruksuniversitet Jordbruk är väl naturligt? Klimatpåverkan Klimatpåverkan från olika sektorer Källa: Naturvårdsverket, 2008, Konsumtionens

Läs mer

Landsbygdsprogrammet 2014-2020

Landsbygdsprogrammet 2014-2020 Landsbygdsprogrammet 2014-2020 Smart och hållbar ekonomi för alla Alla EU-stöd i Sverige ska bidra till smart och hållbar tillväxt för alla, det är det övergripande målet i den långsiktiga strategin Europa

Läs mer

Livsmedelsstrategi i Västra Götalands kommuner. Workshop 2 den 1:e februari 2019

Livsmedelsstrategi i Västra Götalands kommuner. Workshop 2 den 1:e februari 2019 Livsmedelsstrategi i Västra Götalands kommuner Workshop 2 den 1:e februari 2019 Välkomna Västra Götalandsregionen Introduktion till dagen Jessica Carragher Wallner, PwC Agenda 09:30-10:00 Kaffe och registrering

Läs mer

Regional livsmedelsstrategi för Västernorrland: Dokumentation från workshop 2

Regional livsmedelsstrategi för Västernorrland: Dokumentation från workshop 2 Regional livsmedelsstrategi för Västernorrland: Dokumentation från workshop 2 30 mars 2015 I workshop 1 fann vi 36 betydelsefulla trender till 2025 Betydelsen av bilaterala avtal ökar Bönder uppmärksammas

Läs mer

MOTIONER OCH UTLÅTANDEN. Livsmedels- politik DAGORDNINGSPUNKT. nr 73 74

MOTIONER OCH UTLÅTANDEN. Livsmedels- politik DAGORDNINGSPUNKT. nr 73 74 MOTIONER OCH UTLÅTANDEN Livsmedels- politik DAGORDNINGSPUNKT nr 73 74 Sid 2 Livsmedelspolitik HEM Innehåll Dagordningspunkt 73... 3 Motion nr 113 Angående Livs tar ansvar för svensk livsmedelsproduktion...

Läs mer

Motion av Stefan Hanna (-) om ekologisk mat KSN

Motion av Stefan Hanna (-) om ekologisk mat KSN 1 (1) KOMMUNSTYRELSEN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum: 2019-05-08 100 Beslut Kommunstyrelsen beslutar att avslå motionen utifrån föredragningen i ärendet. Reservation Stefan Hanna (-) reserverar

Läs mer

Mer mat från Västerbotten

Mer mat från Västerbotten Mer mat från Västerbotten en regional livsmedelsstrategi en plattform för stärkande av livsmedelsnäringen i Västerbotten Övergripande mål: Att producera mer mat i Västerbotten Varför producera mer mat

Läs mer

Kommun och företag utvecklar matinnovationer tillsammans - Inspiration från verkligheten - Hållbarhet för framtida generationer -Södertälje

Kommun och företag utvecklar matinnovationer tillsammans - Inspiration från verkligheten - Hållbarhet för framtida generationer -Södertälje Kommun och företag utvecklar matinnovationer tillsammans - Inspiration från verkligheten - Hållbarhet för framtida generationer -Södertälje Eva Helén, MatLust/Södertälje kommun MatLust 2015-2020 En storsatsning

Läs mer

Grogrund SLUs Centrum för förädling av Livsmedelsgrödor. Lena Åsheim Ordförande för Styrgruppen

Grogrund SLUs Centrum för förädling av Livsmedelsgrödor. Lena Åsheim Ordförande för Styrgruppen Grogrund SLUs Centrum för förädling av Livsmedelsgrödor Lena Åsheim Ordförande för Styrgruppen Styrgrupp Ordf. Lena Åsheim, LRF Eva Johansson, Programchef Torleif Härd, SLU Håkan Schroeder, SLU Peter Annas,

Läs mer

TJÄNSTESKRIVELSE. Kostpolicy för Nykvarns. kommun* KS/2018:494 TJÄNSTESKRIVELSE. Kommunstyrelsen

TJÄNSTESKRIVELSE. Kostpolicy för Nykvarns. kommun* KS/2018:494 TJÄNSTESKRIVELSE. Kommunstyrelsen TJÄNSTESKRIVELSE 2019-01-29 Kommunstyrelsen Marko Persson Vik. Kommunsekreterare Telefon 08 55501418 marko.persson@nykvarn.se kommun* KS/2018:494 Förvaltningens förslag till beslut Kostpolicy för Nykvarns

Läs mer

Välkommen till Seminarium F: Dags att konkretisera arbetet med hållbar mat. #livsmedelsforum

Välkommen till Seminarium F: Dags att konkretisera arbetet med hållbar mat. #livsmedelsforum Välkommen till Seminarium F: Dags att konkretisera arbetet med hållbar mat #livsmedelsforum Seminarium F: Dags att konkretisera arbetet med hållbar mat Kristina Fermskog Projektledare lokal Karin Ingelhag

Läs mer

Uppdrag att genomföra åtgärder inom ramen för livsmedelsstrategin

Uppdrag att genomföra åtgärder inom ramen för livsmedelsstrategin e Regeringen Regeringsbeslut 2017-02-09 N2017/01029/SUN IV3 Näringsdepartementet Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping Uppdrag att genomföra åtgärder inom ramen för livsmedelsstrategin Regeringens beslut

Läs mer

Miljöpåverkan från mat. Elin Röös

Miljöpåverkan från mat. Elin Röös Miljöpåverkan från mat Elin Röös Jordbruk är väl naturligt? De svenska miljömålen Växthuseffekten Källa: Wikipedia Klimatpåverkan Klimatpåverkan från olika sektorer Källa: Naturvårdsverket, 2008, Konsumtionens

Läs mer

Måltidspolicy för kommunens verksamheter

Måltidspolicy för kommunens verksamheter Måltidspolicy för kommunens verksamheter Krokoms kommuns styrdokument STRATEGI avgörande vägval för att nå målen PROGRAM verksamheter och metoder i riktning mot målen PLAN aktiviteter, tidsram och ansvar

Läs mer

Forskning för ett hållbart och konkurrenskraftigt livsmedelssystem

Forskning för ett hållbart och konkurrenskraftigt livsmedelssystem Forskning för ett hållbart och konkurrenskraftigt livsmedelssystem Strategisk agenda för det nationella forskningsprogrammet för livsmedel Formas Forskningsrådet för miljö, areella näringar och samhällsbyggande

Läs mer

Återkoppling om två ärenden från IVO gällande LSS

Återkoppling om två ärenden från IVO gällande LSS Kallelse Omsorgsnämnden Tid: Onsdagen den 14 december kl. 13.00 Plats: Östra Roten, Kommunhuset i Lilla Edet Ärenden 1. Upprop 2. Val av justerare samt fastställande av tid för justering 3. Godkännande

Läs mer

Remissyttrande över Agenda 2030 och Sverige (SOU 2019:13): Världens utmaning världens möjlighet

Remissyttrande över Agenda 2030 och Sverige (SOU 2019:13): Världens utmaning världens möjlighet REGIONSTYRELSEN YTTRANDE Sida 1 (5) Dnr 01724-2019 Finansdepartementet M2019/00661 Remissyttrande över Agenda 2030 och Sverige (SOU 2019:13): Världens utmaning världens möjlighet Sammanfattning Sveriges

Läs mer

Strategi för god, hälsosam och klimatsmart mat

Strategi för god, hälsosam och klimatsmart mat enligt Kungsholmens stadsdelsförvaltning Ekonomiavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2018-10-04 Handläggare Eva Cedergren Telefon: 08-508 08 789 Till Kungsholmens stadsdelsnämnd 2018-10-25 Strategi

Läs mer

KONKURRENSKRAFTSUT- REDNINGEN SOM UTGÅNGSPUNKT FÖR FRAMTIDA POLITIK. KSLA, 2015-04-09 Annika Åhnberg

KONKURRENSKRAFTSUT- REDNINGEN SOM UTGÅNGSPUNKT FÖR FRAMTIDA POLITIK. KSLA, 2015-04-09 Annika Åhnberg KONKURRENSKRAFTSUT- REDNINGEN SOM UTGÅNGSPUNKT FÖR FRAMTIDA POLITIK KSLA, 2015-04-09 Annika Åhnberg Bra i konkurrenskraftsutredningen Konkurrenskraftsutredningen lägger grunden för en verklighetsbaserad

Läs mer

Sammanfattning. Bakgrund

Sammanfattning. Bakgrund Sammanfattning I den här rapporten analyseras förutsättningarna för att offentlig upphandling ska fungera som ett mål- och kostnadseffektivt miljöpolitiskt styrmedel. I anslutning till detta diskuteras

Läs mer

Sammanfattning av uppföljningsrapport 2010/11:RFR1 Miljö- och jordbruksutskottet. Uppföljning av ekologisk produktion och offentlig konsumtion

Sammanfattning av uppföljningsrapport 2010/11:RFR1 Miljö- och jordbruksutskottet. Uppföljning av ekologisk produktion och offentlig konsumtion Sammanfattning av uppföljningsrapport 2010/11:RFR1 Miljö- och jordbruksutskottet Uppföljning av ekologisk produktion och offentlig konsumtion Uppföljning av ekologisk produktion och offentlig konsumtion

Läs mer

Nybro kommun Sammanträdesprotokoll Blad

Nybro kommun Sammanträdesprotokoll Blad Sammanträdesdatum 307 113 Dnr KS 2016-30 Mat- och måltidspolicy för Nybro kommun Bakgrund och sammanfattning Kommunfullmäktige i Nybro kommun fastställde den 22 februari 2010, 36, Mat- och måltidspolicy

Läs mer

Tillsammans kan vi få Europa att växa.

Tillsammans kan vi få Europa att växa. Tillsammans kan vi få Europa att växa. Jag gillar EU EU blir vad vi gör det till. Europas framtid ligger i EU EU speglar samtiden och står idag inför frågor som måste lösas gemensamt och över gränser:

Läs mer

Riktlinje för inköp och upphandling av livsmedel

Riktlinje för inköp och upphandling av livsmedel Diarienr 2013/143-KS nternati Riktlinje för inköp och upphandling av livsmedel Beslutad av Kommunstyrelsen 12 juni 2013 program policy handlingsplan riktlinje program policy handlingsplan riktlinje uttrycker

Läs mer

Livsmedelsstrategi i Västra Götalands kommuner. Workshop 1 den 29:e november 2018

Livsmedelsstrategi i Västra Götalands kommuner. Workshop 1 den 29:e november 2018 Livsmedelsstrategi i Västra Götalands kommuner Workshop 1 den 29:e november 2018 Välkomna Marie Andreasson, Landsbygdsdirektör, Länsstyrelsen Introduktion till dagen Agenda 09:30-10:00 Kaffe och registrering

Läs mer

Hållbara livsmedelsinköp

Hållbara livsmedelsinköp Policy Hållbara livsmedelsinköp Dokumenttyp Dokumentnamn Fastställd Giltighetstid Policy Hållbara livsmedelsinköp 2016-10-24 2016-2019 Dokumentansvarig Senast reviderad Beslutsinstans Dokument gäller för

Läs mer

Kommunstyrelsens förvaltnings förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta

Kommunstyrelsens förvaltnings förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunfullmäktige 29 (39) 2017-03-27 Kf Ks 82 16. Motion om strategi så att upphandling av livsmedel som köps in till Västerviks kommuns verksamheter produceras enligt de krav som

Läs mer

Ale kommuns målsättning inom Fairtrade city arbetet

Ale kommuns målsättning inom Fairtrade city arbetet TJÄNSTEUTLÅTANDE 1(5) 2015-02-20 2015-02-19Dnr KS.2015.14 Sektor kommunstyrelsen Handläggare: Annika Friberg Tel: 0303-371186 E-post: annika.friberg@ale.se Kommunstyrelsen Ale kommuns målsättning inom

Läs mer

Välkomna! MAT 2017 i Växjö. Upphandling ett verktyg för offentliga måltider med kvalitet

Välkomna! MAT 2017 i Växjö. Upphandling ett verktyg för offentliga måltider med kvalitet MAT 2017 i Växjö Upphandling ett verktyg för offentliga måltider med kvalitet Välkomna! Eva Edin, Upphandlingsmyndigheten Eva Sundberg, Livsmedelsverket Sunda offentliga affärer för en hållbar framtid

Läs mer

Handlingsplan för att nå målen i Malmös stads policy för hållbar utveckling och mat GRF

Handlingsplan för att nå målen i Malmös stads policy för hållbar utveckling och mat GRF Malmö stad Grundskoleförvaltningen 1 (5) Datum 2019-05-06 Vår referens Kimmo Räihä Controller kimmo.raiha@malmo.se Tjänsteskrivelse Handlingsplan för att nå målen i Malmös stads policy för hållbar utveckling

Läs mer

Konkurrensen i Sverige Kapitel 29 Offentlig upphandling av livsmedel RAPPORT 2018:1

Konkurrensen i Sverige Kapitel 29 Offentlig upphandling av livsmedel RAPPORT 2018:1 Konkurrensen i Sverige 2018 Kapitel 29 Offentlig upphandling av livsmedel RAPPORT 2018:1 Utdrag Det här dokumentet innehåller ett utdrag ur Konkurrensverkets rapport Konkurrensen i Sverige (rapportserie

Läs mer

Regionala utvecklingsnämnden

Regionala utvecklingsnämnden Regionala utvecklingsnämnden Lennart Svensson Utvecklare 040-623 97 45 Lennart.R.Svensson@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2017-08-18 Dnr 1702797 1 (5) Regionala utvecklingsnämnden KrinovaMAT Ordförandens

Läs mer

Klimatsmart mat. Elin Röös Institutionen för energi och teknik Sveriges lantbruksuniversitet, Uppsala

Klimatsmart mat. Elin Röös Institutionen för energi och teknik Sveriges lantbruksuniversitet, Uppsala Klimatsmart mat Elin Röös Institutionen för energi och teknik Sveriges lantbruksuniversitet, Uppsala Jordbruk är väl naturligt? Klimatpåverkan från olika sektorer Källa: Naturvårdsverket, 2008, Konsumtionens

Läs mer

Nybro kommun Sammanträdesprotokoll Blad Sammanträdesdatum 329 Kommunfullmäktige

Nybro kommun Sammanträdesprotokoll Blad Sammanträdesdatum 329 Kommunfullmäktige Sammanträdesdatum 329 165 Dnr KS 2016-30 Antagande av Mat- och måltidspolicy för Nybro kommun Bakgrund och sammanfattning Kommunfullmäktige i Nybro kommun fastställde den 22 februari 2010, 36, Mat- och

Läs mer

Ställ högre djurskyddskrav i upphandlingar! Svar på motion (MP)

Ställ högre djurskyddskrav i upphandlingar! Svar på motion (MP) TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) 2013-11-20 Utbildningskontoret Dnr BOU 2012-165 Helena Rolandsson Dnr BIN 2012-119 Dnr KS 2012-277 Barn- och ungdomsnämnden Bildningsnämnden Ställ högre djurskyddskrav i upphandlingar!

Läs mer

En kvadratmeter markframtidens mat? Annsofie Wahlström SLU Future Food

En kvadratmeter markframtidens mat? Annsofie Wahlström SLU Future Food En kvadratmeter markframtidens mat? Annsofie Wahlström SLU Future Food SLU Future Food har en vision om att bidra till att skapa ett hållbart livsmedelssystem Med livsmedelssystemet menas alla processer

Läs mer

Remiss av strategi för god, hälsosam och klimatsmart mat

Remiss av strategi för god, hälsosam och klimatsmart mat Hässelby-Vällingby stadsdelsförvaltning Strategi- och internservice Sida 1 (5) 2018-09-27 Handläggare Carina Fromm Telefon: 08-50805178 Till Hässelby-Vällingby stadsdelsnämnd 2018-10-18 Remiss av strategi

Läs mer

10. Samarbete. Länsstyrelsen i Västra Götalands län

10. Samarbete. Länsstyrelsen i Västra Götalands län 10. Samarbete Syftet med åtgärden är att stödja samarbeten inom områden där den gemensamma nyttan av ett samarbete är stor för samhället men där incitamentet för en enskild aktör är för litet för att kunna

Läs mer

Beslutsunderlag Antagande av Östergötlands livsmedelsstrategi

Beslutsunderlag Antagande av Östergötlands livsmedelsstrategi BESLUTSUNDERLAG 1/5 Regionstyrelsen Beslutsunderlag Antagande av Östergötlands livsmedelsstrategi Bakgrund Måltider vid regionens sjukhus Region Östergötland upphandlar en hel måltidsservice enligt vilken

Läs mer

bruka utan att förbruka

bruka utan att förbruka bruka utan att förbruka Strategiska mål för Jordbruksdepartementet 2008 2012 bruka utan att förbruka Ett dynamiskt och konkurrenskraftigt näringsliv i hela landet som präglas av öppenhet och mångfald De

Läs mer

Räcker maten till alla världsmedborgare i framtiden? Lars Wedén Risker

Räcker maten till alla världsmedborgare i framtiden? Lars Wedén Risker Minnesanteckningar från seminariet "Räcker maten" som Omställning Sigtuna (OS)tillsammans med Naturskyddsföreningen i Sigtunabygden (NFS) genomförde den 21 febr 2016. Medverkande föreläsare: Mats Olsson,

Läs mer

Kompetensförsörjningsstrategi för Norrbottens läns landsting

Kompetensförsörjningsstrategi för Norrbottens läns landsting Kompetensförsörjningsstrategi för Norrbottens läns landsting Norrbottningen ska leva ett rikt och utvecklande liv i en region med livskraft och tillväxt. En fungerande och effektiv kompetensförsörjning

Läs mer

Förslag på reviderad kostpolicy för Gävle kommunkoncern

Förslag på reviderad kostpolicy för Gävle kommunkoncern Förslag på reviderad kostpolicy för Gävle kommunkoncern 1 Innehåll Bakgrund Matens betydelse...3 Omfattning...3 Syfte...3 Gemensamma synsätt...3 Servera säker mat...4 Servera näringsrik mat...4 Köpa livsmedel...4

Läs mer

Kostpolitiskt program

Kostpolitiskt program Kostpolitiskt program i Kumla kommun Vision Program Policy Regler Handlingsplan Riktlinjer Kommunfullmäktige Kommunstyrelsen Nämnd Innehållsförteckning Syfte 3 Vision 3 Uppföljning och revidering 3 Inledning

Läs mer

Yttrande över remiss av Agenda 2030-delegationens slutbetänkande Världens utmaning, världens möjlighet (SOU 2019:13) KSN

Yttrande över remiss av Agenda 2030-delegationens slutbetänkande Världens utmaning, världens möjlighet (SOU 2019:13) KSN Sida 1 (1) Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesdatum: Protokollsutdrag 2019-08-20 222 Yttrande över remiss av Agenda 2030-delegationens slutbetänkande Världens utmaning, världens möjlighet (SOU

Läs mer

Webbinarium 30 augusti 2018

Webbinarium 30 augusti 2018 Webbinarium 30 augusti 2018 Lokal mat och offentlig upphandling Teori, praktik, utmaningar och möjligheter Eva Edin, Monica Sihlén, Team livsmedel Livsmedel@uhmynd.se Upphandlingsmyndigheten Agenda Offentlig

Läs mer

En dag om livsmedelsforskning och -innovation 23 januari 2019

En dag om livsmedelsforskning och -innovation 23 januari 2019 En dag om livsmedelsforskning och -innovation 23 januari 2019 Program 10.00 Välkomna Ingrid Petersson, Formas generaldirektör och Inger Andersson, ordförande i Nationella kommittén för livsmedelsforskning

Läs mer

Remiss: Ingen övergödning Strategi för Stockholms län

Remiss: Ingen övergödning Strategi för Stockholms län 28 augusti 2014 rev. 15 september 2014 MN 2014-1331 1 (2) HANDLÄGGARE Johanna Pettersson 08-535 364 91 johanna.pettersson@huddinge.se Miljönämnden Samhällsbyggnadsnämnden Remiss: Ingen övergödning Strategi

Läs mer

Uppdrag att genomföra åtgärder inom ramen för livsmedelsstrateg in

Uppdrag att genomföra åtgärder inom ramen för livsmedelsstrateg in e Regeringen Regerings beslut 2017-03-23 N2017/02366/SUN IV8 Sveriges lantbruksuniversitet Box 7070 750 07 Uppsala Uppdrag att genomföra åtgärder inom ramen för livsmedelsstrateg in Regeringens beslut

Läs mer

Vart är vi på väg? Offentliga måltider i en föränderlig värld. Eva Sundberg Sundsvall 7 mars 2017

Vart är vi på väg? Offentliga måltider i en föränderlig värld. Eva Sundberg Sundsvall 7 mars 2017 Vart är vi på väg? Offentliga måltider i en föränderlig värld. Eva Sundberg Sundsvall 7 mars 2017 Nationellt kompetenscentrum för måltider i vård, skola och omsorg Livsmedelsstrategin Regeringens proposition

Läs mer

STRATEGI. Antagandehandling. Miljöstrategi för ekologiskt hållbar utveckling i Håbo kommun

STRATEGI. Antagandehandling. Miljöstrategi för ekologiskt hållbar utveckling i Håbo kommun STRATEGI Antagandehandling Miljöstrategi för ekologiskt hållbar utveckling i Håbo kommun Antaget av kommunfullmäktige 2015-02-23, 6 STRATEGI 2 Miljöstrategi för Håbo 2030 Håbo kommun är en expansiv kommun

Läs mer

Uppdrag att inom ramen för livsmedelsstrategin, genomföra en förstärkt satsning på livsmedelsexport (rskr. 2016/17:338)

Uppdrag att inom ramen för livsmedelsstrategin, genomföra en förstärkt satsning på livsmedelsexport (rskr. 2016/17:338) 8 Regeringen Regerings beslut 2017-12-07 N2017/07503/JM N2017/06252/JM (delvis) IV 10 Näringsdepartementet Sveriges export- och investeringsråd Box 240 101 24 Stockholm Uppdrag att inom ramen för livsmedelsstrategin,

Läs mer

Information kring VG2020 och strategisk styrning

Information kring VG2020 och strategisk styrning Information kring VG2020 och strategisk styrning Lars Jerrestrand lars.jerrestrand@borasregionen.se 0723-666561 1 Varför gör vi det vi gör? Invånarna i Västra Götaland ska ha bästa möjliga förutsättningar

Läs mer

Sverige det nya matlandet

Sverige det nya matlandet Sverige det nya matlandet Matriket Österbotten, 27 september 2010 Sverige det nya matlandet Sverige det nya matlandet är en vision för fler jobb i hela landet. Det uppnår vi genom att satsa på det som

Läs mer

Riktlinjer för upphandling av livsmedel Knivsta kommun

Riktlinjer för upphandling av livsmedel Knivsta kommun Riktlinjer för upphandling av livsmedel Knivsta kommun Antagna av kommunfullmäktige den 23 maj 2013, 121 Riktlinjer för upphandling av livsmedel i Knivsta kommun Dessa riktlinjer utgör komplement till

Läs mer

Remissvar, regionalt trafikförsörjningsprogram Sörmland 2017

Remissvar, regionalt trafikförsörjningsprogram Sörmland 2017 KF 20:1 KF 20:2 KF 20:3 TJÄNSTEUTLÅTANDE Stabsavdelningen Dnr KS/2016:675-014 2017-01-03 1/2 Handläggare Kristina Welin 0152-29245 Remissvar, regionalt trafikförsörjningsprogram Sörmland 2017 Förslag till

Läs mer

Politiska initiativ med bäring på bioekonomi KSLA 12 dec

Politiska initiativ med bäring på bioekonomi KSLA 12 dec Politiska initiativ med bäring på bioekonomi KSLA 12 dec Christina Nordin Avdelningschef Fossilfritt Sverige! Samverkansprogrammet cirkulär och biobaserad ekonomi Nationella skogprogrammet Smart industri

Läs mer

Strategi ( ) för Grogrund SLU:s centrum för förädling av livsmedelsgrödor

Strategi ( ) för Grogrund SLU:s centrum för förädling av livsmedelsgrödor STYRANDE DOKUMENT SLU ID: ltv.2018.1.1.1-336 Sakområde: Visioner och strategier av övergripande karaktär samt Forskning och utbildning på forskarnivå Dokumenttyp: Måldokument/strategi Beslutsfattare: Dekan

Läs mer

Sid 1 Lantbrukarnas Riksförbund

Sid 1 Lantbrukarnas Riksförbund Sid 1 Lantbrukarnas Riksförbund Tillsammans får vi landet att växa Tillsammans får vi landet att växa är LRFs huvudbudskap. Det framgår av LRFs kommunikationsstrategi, fastställd av riksförbundsstyrelsen.

Läs mer

Tillväxt och hållbar utveckling i Örebro län

Tillväxt och hållbar utveckling i Örebro län Tillväxt och hållbar utveckling i Örebro län Regional utvecklingsstrategi 2018 2030 Kortversion Örebroregionen Sveriges hjärta En attraktiv och pulserande region för alla Området som idag kallas Örebroregionen

Läs mer

Jordbruksverkets arbete med -Minskat matsvinn -Motverka orättvisa affärsmetoder

Jordbruksverkets arbete med -Minskat matsvinn -Motverka orättvisa affärsmetoder Jordbruksverkets arbete med -Minskat matsvinn -Motverka orättvisa affärsmetoder Karin Lindow Jordbruksverkets roll Övergripande mål och verksamhet Vi arbetar för ett livskraftigt jordbruk som grunden för

Läs mer

Strategi för Stockholm som smart och uppkopplad stad

Strategi för Stockholm som smart och uppkopplad stad Utbildningsförvaltningen Avdelningen för utveckling och samordning Tjänsteutlåtande Dnr 1.6.1-6148/2016 Sida 1 (7) 2016-08-31 Handläggare Somia Frej Telefon: 08-508 33 027 Till Utbildningsnämnden 2016-09-22

Läs mer

Arena för en livsmedelssektor i världsklass Framtidens arena för forskning och innovation om mat och hälsa

Arena för en livsmedelssektor i världsklass Framtidens arena för forskning och innovation om mat och hälsa Arena för en livsmedelssektor i världsklass Framtidens arena för forskning och innovation om mat och hälsa Per Arfvidsson, vice VD Lantmännen och Styrgruppsordförande Arena för livsmedelsektorn KSLA seminarium,

Läs mer

Möjligheter och utmaningar för en trygg livsmedelsförsörjning i Eskilstuna

Möjligheter och utmaningar för en trygg livsmedelsförsörjning i Eskilstuna Möjligheter och utmaningar för en trygg livsmedelsförsörjning i Eskilstuna Sammanfattning av Rapport över Resiliensanalys av Eskilstuna kommuns livsmedelsförsörjning Eskilstuna kommuns arbete har letts

Läs mer

Tips och råd från Upphandlingsmyndigheten på hur upphandling kan användas för hållbara inköp

Tips och råd från Upphandlingsmyndigheten på hur upphandling kan användas för hållbara inköp Tips och råd från Upphandlingsmyndigheten på hur upphandling kan användas för hållbara inköp Måltidsdagarna 20 november 2018 Monica Sihlén, Upphandlingsmyndigheten Team Livsmedel på Upphandlingsmyndigheten:

Läs mer

2012-06-01 1(9) Rapport 28/5 29/5. Workshop för att formulera de övergripande målen för svenskt vattenbruk. Processledare: Lisa Renander, GoEnterprise

2012-06-01 1(9) Rapport 28/5 29/5. Workshop för att formulera de övergripande målen för svenskt vattenbruk. Processledare: Lisa Renander, GoEnterprise 2012-06-01 1(9) Rapport 28/5 29/5 Workshop för att formulera de övergripande målen för svenskt vattenbruk 2012-06-01 2(9) Vattenbruket i Sverige är en liten näring trots att potentialen är betydande och

Läs mer

Giftfri miljö - strategi för Stockholms län

Giftfri miljö - strategi för Stockholms län Södermalms stadsdelsförvaltning Ekonomiavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2014-11-19 Handläggare Mats Christenson Telefon: 08-508 12 201 Till Södermalms stadsdelsnämnd 2014-12-11 Giftfri miljö - strategi

Läs mer

Version Gruppens uppdrag var att för området Tillväxt och Innovation

Version Gruppens uppdrag var att för området Tillväxt och Innovation ÖSTERGÖTLAND EN VÄRDESKAPANDE REGION 1. Uppdraget Gruppens uppdrag var att för området Tillväxt och Innovation 2. Arbetet 1. Inventera nuläget (vad är gjort hittills och varför, gällande strategier och

Läs mer