Giftfri miljö - strategi för Stockholms län

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Giftfri miljö - strategi för Stockholms län"

Transkript

1 Södermalms stadsdelsförvaltning Ekonomiavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) Handläggare Mats Christenson Telefon: Till Södermalms stadsdelsnämnd Giftfri miljö - strategi för Stockholms län Remiss från kommunstyrelsen Förslag till beslut 1. Stadsdelsnämnden överlämnar stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande som svar på remissen. 2. Beslutet justeras omedelbart. Christina Rapp Lundahl stadsdelsdirektör Niklas Björkman Ekonomichef Sammanfattning Södermalms stadsdelsnämnd har av kommunstyrelsen fått på remiss Giftfri miljö strategi för Stockholms län som tagits fram av Länsstyrelsen i Stockholms län. Strategin syftar till att identifiera åtgärdsområden som är relevanta för Stockholms län för att bidra till det nationella målet Giftfri miljö. Strategin vänder sig till samtliga kommuner i länet, Stockholms läns landsting, Trafikverket, Länsstyrelsen och VA-bolag. Södermalms stadsdelsförvaltning Ekonomiavdelningen Medborgarplatsen 25 Box Stockholm Växel Fax soder@stockholm.se Stadsdelsförvaltningen anser att förslaget, Giftfri miljö strategi för Stockholms län, är ett viktigt dokument för att kunna nå framgång i arbetet med att minska halterna av farliga kemikalier i miljö och därmed också uppnå målsättningen i det nationella miljömålet Giftfri miljö. I det fortsatta arbetet är det viktigt att ta fram handlingsplaner som kan konkretisera strategins prioriterade åtgärdsområden. Stadsdelsnämnden kan bland annat bidra till strategin genom att ställa krav vid upphandlingar av entreprenader och verka för en giftfri förskola.

2 Sida 2 (6) Ärendets beredning Ärendet har beretts av ekonomiavdelningen inom Södermalms stadsdelsförvaltning. Remissbehandling Förslaget, Giftfri miljö strategi för Stockholms län som tagits fram av Länsstyrelsen i Stockholms län, har förutom till Södermalms stadsdelnämnd skickats på remiss till Spånga-Tensta och Skarpnäcks stadsdelsnämnder, exploateringsnämnden, miljöoch hälsoskyddsnämnden, stadsbyggnadsnämnden och till bland annat Stockholm Vatten AB. Remisstiden sträcker sig fram till den 26 november Förvaltningen har erhållit förlängd svarstid av kommunstyrelsen så att ärendet kan behandlas på stadsdelsnämndens möte den 11 december Nämndens beslut måste därför justeras omedelbart. Remissen bifogas som bilaga. Ärendet Nedan görs en kort sammanfattning av förslaget Giftfri miljöstrategi för Stockholms län. Inledning I förslaget framhålls att regeringen bedömer att Giftfri miljö är ett av de 16 miljömål som är svårast att uppnå. Förekomsten och användningen av kemikalier genomsyrar det moderna välfärdssamhället och många av de problem som förknippas med kemikalier går hand i hand med en ökande konsumtionen. Samtidigt som användningen av kemikalier hela tiden ökar, råder stor brist på kunskap om många av ämnena och hur människor och miljö påverkas. Strategins syfte och målgrupp Strategin syftar till att identifiera åtgärdsområden där flera insatser behövs och som är relevanta för Stockholms län för att bidra till det nationella målet Giftfri miljö. Målsättningen med strategin är att minska förekomsten och användningen av farliga ämnen i regionen och strategin riktar sig till länets 26 kommuner, Stockholms läns landsting, Trafikverket, Länsstyrelsen och VA-bolag. Strategin tar sikte på vad som kan göras inom en snar framtid, inom cirka två till fem år.

3 Sida 3 (6) Regionens utmaningar Ett effektivt miljöarbete, både lokalt och globalt, har lett till att halterna av många miljögifter i länet minskat kraftigt. Under senare år har denna trend emellertid brutits. För en del av de kända miljögifterna sjunker halterna numera långsamt eller inte alls. Några av länets reningsverk visare exempelvis ökade halter av bland annat koppar och vismut 1 i slam. Enligt provtagningar tycks halten av vissa läkemedelsrester också öka i råvatten och avloppsvatten. I länet uppskattas att det finns cirka misstänkt förorenade områden. Utgångspunkter och avgränsningar I arbetet med strategin har inga mål formulerats. Istället är utgångspunkten att regionens aktörer ska arbeta för att bidra till de nationella miljömålen som rör Giftfri miljö med sikte på år Barns hälsa och miljö bör enligt förslaget vara i fokus då det är vetenskapligt fastlagts att barn är särskilt känsliga exponeringen av kemikalier. Prioriterade åtgärdsområden I förslaget till strategi har åtta åtgärdsområden identifierats som bedöms vara prioriterade för Stockholms län. Ökad kunskap och information Kunskapen om farliga ämnen är generellt låg bland alla samhällets aktörer. Offentliga aktörer har en viktig roll i att öka kunskapen om farliga ämnen hos många grupper i samhället. För att få större genomslag föreslås länets kommuner, landstinget och de statliga myndigheterna samverka om informationsinsatserna. Intensifierad tillsyn Offentliga aktörer kan påverka användningen av farliga ämnen i verksamheter, material och varor via tillsyn. Regeringen har identifierat fyra varugrupper som särskilt prioriterade; byggprodukter och inredningar, elektriska och elektroniska produkter, kläder och skor samt leksaker och andra produkter avsedda för barn. Med anledning av att barns exponering av farliga ämnen har hamnat i fokus för samhällets insatser, lyfts tillsynen av förskolor och skolor fram ett relevant tillsynsområde. 1 Metalliskt grundämne som används i legeringar.

4 Sida 4 (6) Fler kemikaliekrav i offentlig upphandling Kemikaliekrav i offentlig upphandling uppges vara ett kraftfullt verktyg för att få kunskap om farliga ämnen och möjliggöra att farliga ämnen byts ut. Det uppges även kunna stimulera innovationer inom kemikalieområdet. Fortsatt sanering av förorenade områden Förorenade markområden utgör en risk både för människor och för miljö. Typiska ämnen är dioxiner, bekämpningsmedel, oljebaserade produkter, lösningsmedel och arsenik. Exempel på åtgärder är att ta fram strategier och handlingsplaner för förorenade områden. Mindre farliga ämnen i bygg- och anläggningsarbete Bygg- och anläggningssektorn står för en stor andel av resursanvändningen i samhället och genererar betydande avfallsmängder. Byggmaterial och produkter är särskilt relevant att se över då det har lång livslängd och byggs in för lång tid. Offentliga aktörer uppges bland annat kunna ställa kemikaliekrav vid inköp av byggnads- och anläggningsmaterial samt ställa krav vid markanvisnings- och exploateringsavtal. Renare vatten och avlopp Kemikaliers spridning till vattenmiljön sker genom direktkontakt med vattnet eller indirekt genom utsläpp av dräneringsvatten/dagvatten och från reningsverk. I förslaget nämns en rad åtgärder som kan leda till lägre halter av farliga ämnen i vatten och avlopp såsom lokalt omhändertagande av dagvatten (LOD), minska utsläpp vid källan, öka reningsgraden i de kommunala reningsverken och verka för bättre skydd av vattentäkter. Förbättrad avfallshantering Avfall innehåller stor mängd farliga ämnen som kan sprida till miljön på olika sätt. Enligt förslaget till strategi behöver regionens aktörer i ökad grad förebygga uppkomsten av avfall. Andra åtgärder som nämns är bland annat att arbeta för att farliga ämnen sorteras ut från övrigt avfall och omhändertas på ett miljöriktigt sätt och att bedriva tillsyn över hantering av bygg- och rivningsavfall. Stärkt miljögiftsövervakning Giftfri miljö är ett av de miljömål som har starkast koppling till människors hälsa. För att få bättre kunskap om farliga ämnens hälsoeffekter bör regionens aktörer öka insatserna avseende hälsorelaterad övervakning.

5 Sida 5 (6) Synergier och konflikter med andra miljömål En minskad användning av farliga kemiska ämnen är positivt för många andra miljökvalitetsmål. För att uppfylla flera av miljömålen uppges giftfria och resurssnåla kretslopp vara centralt. Genomförande och uppföljning Strategin är avsedd att fungera som stöd för prioriteringar på regional och lokal nivå. Dess genomförande utgörs av att respektive organisation tar fram egna åtgärdsprogram för sitt arbete. Strategin kommer att följas upp inom ramen för den regionala miljömålsdialogen där respektive aktör bidrar med egna resultat. Länsstyrelsen följer årligen upp miljömålet Giftfri miljö och rapporterar till Naturvårdsverket. Förvaltningens synpunkter Stadsdelsförvaltningen anser att förslaget, Giftfri miljö strategi för Stockholms län, är ett viktigt dokument för att kunna nå framgång i arbetet med att minska halterna av farliga ämnen i miljö och därmed också målsättningen i det nationella miljömålet Giftfri miljö. Strategin pekar ut flera utmaningar som rör farliga kemikalier i vår miljö, inte minst inom de områden som rör barn. Att barn i förslaget är prioriterade är viktigt eftersom forskning tydligt visar att barn är extra känsliga för exponering av kemikalier. I det fortsatta arbetet är det viktigt att ta fram konkreta handlingsplaner som kan konkretisera strategins prioriterade åtgärdsområden. Här har staden tagit fram en kemikalieplan som utgör ett värdefullt instrument i arbetet att minska användning och utsläpp av farliga kemikalier inom Stockholms stad. Det nyinrättade kemikaliecentrum är i detta sammanhag en mycket viktig funktion som kan vägleda stadens olika förvaltningar och bolag hur den ska arbeta med att uppfylla kemikalieplanens målsättningar. Stadsdelsnämnden kan bland annat bidra till strategin genom att ställa krav vid upphandlingar av entreprenader och verka för en giftfri förskola. Bilaga Giftfri miljö strategi för Stockholms län. Länsstyrelsen Stockholm.

6 Tjänsteutlåtande Sida 6 (6)

Stockholms stads kemikalieplan

Stockholms stads kemikalieplan Södermalms stadsdelsförvaltning Administrativa avdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (9) 2014-03-17 Handläggare Agneta Pernu Olofsson Telefon: 08-508 13 034 Till Södermalms stadsdelsnämnd 2014-04-10 Stockholms

Läs mer

Strategi för att bidra till Giftfri miljö

Strategi för att bidra till Giftfri miljö Strategi för att bidra till Giftfri miljö Länsstyrelsens regleringsbrev: åtgärdsprogram i bred förankring i länet för att nå miljömålen Giftfri miljö prioriterat mål av Miljömålsrådet Syfte: Identifiera

Läs mer

Stockholms lans landsting 1(2)

Stockholms lans landsting 1(2) Stockholms lans landsting 1(2) Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 2014-11-26 LS 1406-0830 Landstingsstyrelsen Yttrande över Giftfri miljö - Strategi för Stockholms län Föredragande landstingsråd: Gustav

Läs mer

KEMIKALIEPLAN för Göteborgs stad

KEMIKALIEPLAN för Göteborgs stad Utskriftsversion Göteborgs Stads KEMIKALIEPLAN för Göteborgs stad En kort presentation av kemikalieplanen. Läs mer på www.goteborg.se/kemikalieplan Foto: Peter Svenson EN GIFTFRI STAD Göteborg ska vara

Läs mer

Remiss av Giftfri miljö - strategi för Stockholms län

Remiss av Giftfri miljö - strategi för Stockholms län 1(6) Kommunstyrelsen 2014-12-01 Remiss av Giftfri miljö - strategi för Stockholms län Ärendet Länsstyrelsen i Stockholms län har skickat ett förslag till strategi för Stockholms län för miljömålet en Giftfri

Läs mer

Giftfri miljö - strategi för Stockholms län Remiss från Länsstyrelsen i Stockholms län Remisstid den 31 januari 2015

Giftfri miljö - strategi för Stockholms län Remiss från Länsstyrelsen i Stockholms län Remisstid den 31 januari 2015 PM 2015: RV (Dnr 303-1308/2014) Giftfri miljö - strategi för Stockholms län Remiss från Länsstyrelsen i Stockholms län Remisstid den 31 januari 2015 Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar

Läs mer

Remiss: Giftfri miljö - strategi för Stockholms län

Remiss: Giftfri miljö - strategi för Stockholms län MILJÖ- OCH SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN MILJÖTILLSYNSAVDELNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE DATUM REFERENS SIDA 2014-09-29 Dnr 2014-001151 1 (6) HANDLÄGGARE Jonna Gyll 08-535 364 65 jonna.gyll@huddinge.se Miljönämnden

Läs mer

Dnr Kst 2014/279 Giftfri miljö, strategi för Stockholms län- svar på remiss. Kommunstyrelseförvaltningens förslag till kommunstyrelsen

Dnr Kst 2014/279 Giftfri miljö, strategi för Stockholms län- svar på remiss. Kommunstyrelseförvaltningens förslag till kommunstyrelsen TJÄNSTESKRIVELSE 1 (6) 2014-11-07 Kommunstyrelsen Dnr Kst 2014/279 Giftfri miljö, strategi för Stockholms län- svar på remiss Förslag till beslut Kommunstyrelseförvaltningens förslag till kommunstyrelsen

Läs mer

Riktlinjer för övergången mellan förskola och skola i Stockholms stad från 2013

Riktlinjer för övergången mellan förskola och skola i Stockholms stad från 2013 Södermalms stadsdelsförvaltning Förskoleavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2013-06-27 Handläggare Ingegerd Appelgren Telefon: 08-508 13 144 Till Till Södermalms stadsdelsnämnd 22 augusti 2013 förskola

Läs mer

Minska riskerna med farliga ämnen i varor - viktigt även ur ett avfallsperspektiv. Anne-Marie Johansson Skellefteå 22 feb 2012

Minska riskerna med farliga ämnen i varor - viktigt även ur ett avfallsperspektiv. Anne-Marie Johansson Skellefteå 22 feb 2012 Minska riskerna med farliga ämnen i varor - viktigt även ur ett avfallsperspektiv Anne-Marie Johansson Skellefteå 22 feb 2012 Innehåll presentation: - Miljökvalitetsmålet Giftfri miljö - Farliga ämnen

Läs mer

Remiss av Betänkandet Det svenska medborgarskapet (SOU 2013:29)

Remiss av Betänkandet Det svenska medborgarskapet (SOU 2013:29) Södermalms stadsdelsförvaltning Sociala avdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2013-07-03 Handläggare Veronica Karlberg, Kjell Carlsson Telefon: 08-508 12 000 Till Södermalms stadsdelsnämnd 2013-08-22

Läs mer

BILAGA 5. SAMMANSTÄLLNING AV NATIONELLA OCH

BILAGA 5. SAMMANSTÄLLNING AV NATIONELLA OCH BILAGA 5. SAMMANSTÄLLNING AV NATIONELLA OCH REGIONALA MILJÖMÅL SOM BERÖR AVFALL NATIONELLA MILJÖMÅL Det övergripande målet för miljöarbetet är att vi till nästa generation, det vill säga med sikte på år

Läs mer

Förslag till Stockholms stads program för alkohol-, narkotika-, dopnings- och tobakspolitiken

Förslag till Stockholms stads program för alkohol-, narkotika-, dopnings- och tobakspolitiken Socialförvaltningen Avdelningens för stadsövergripande sociala frågor Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2017-11-20 Handläggare Therese Holmkvist Telefon: 08-508 43 028 Till Socialnämnden 2017-12-12 Förvaltningens

Läs mer

kemikalierådgivning riktat till kommuner inom Stockholms län för

kemikalierådgivning riktat till kommuner inom Stockholms län för Tillväxt- och regionplaneförvaltningen JIL STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING l (4) TJÄNSTEUTLÅTANDE 2016-10-25 TRN 2016-0116 Handläggare: Christina Larsson Tillväxt- och regionplanenämnden Ansökan om bidrag ur

Läs mer

Motion om (2012:12) barns rätt till en giftfri vardag inför miljödiplomering för giftfria skolor

Motion om (2012:12) barns rätt till en giftfri vardag inför miljödiplomering för giftfria skolor MILJÖFÖRVALTNINGEN HÄLSOSKYDD TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR: 2012-6831 SID 1 (6) 2012-05-29 Handläggare: Pia Winbladh Högfors Telefon: 08-508 28 125 Till Miljö- och hälsoskyddsnämnden 2012-06-12 p. 10 Motion om

Läs mer

Remiss: Ingen övergödning Strategi för Stockholms län

Remiss: Ingen övergödning Strategi för Stockholms län 28 augusti 2014 rev. 15 september 2014 MN 2014-1331 1 (2) HANDLÄGGARE Johanna Pettersson 08-535 364 91 johanna.pettersson@huddinge.se Miljönämnden Samhällsbyggnadsnämnden Remiss: Ingen övergödning Strategi

Läs mer

Kvalitetssäkring av tolkningen i stadens verksamheter

Kvalitetssäkring av tolkningen i stadens verksamheter SÖDERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2012-03-19 Handläggare: Kicki Elofsson Telefon: 08-508 12 008 Till Södermalms stadsdelsnämnd 2012-04-19 Kvalitetssäkring av tolkningen i stadens

Läs mer

2014-11-05. Dnr Kst 2014/188 Ingen övergödning, strategi för Stockholms län- svar på remiss. Kommunstyrelseförvaltningens förslag till kommunstyrelsen

2014-11-05. Dnr Kst 2014/188 Ingen övergödning, strategi för Stockholms län- svar på remiss. Kommunstyrelseförvaltningens förslag till kommunstyrelsen TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) 2014-11-05 Kommunstyrelsen Dnr Kst 2014/188 Ingen övergödning, strategi för Stockholms län- svar på remiss Förslag till beslut Kommunstyrelseförvaltningens förslag till kommunstyrelsen

Läs mer

VI SKAPAR SAMHÄLLSNYTTA I SKÅNE. Avfallsförebyggande och miljömålen Tommy Persson, miljöstrateg Länsstyrelsen Skåne

VI SKAPAR SAMHÄLLSNYTTA I SKÅNE. Avfallsförebyggande och miljömålen Tommy Persson, miljöstrateg Länsstyrelsen Skåne VI SKAPAR SAMHÄLLSNYTTA I SKÅNE Avfallsförebyggande och miljömålen Tommy Persson, miljöstrateg Länsstyrelsen Skåne Länsstyrelsens miljömålsuppdrag Förordning (2007:825) med länsstyrelseinstruktion: 5

Läs mer

Förslag till Stockholms stads program för alkohol-, narkotika-, dopnings- och tobakspolitiken

Förslag till Stockholms stads program för alkohol-, narkotika-, dopnings- och tobakspolitiken S Kungsholmens stadsdelsförvaltning Socialtjänstavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2018-02-21 Handläggare Till Ingemar Sollgard Kungsholmens stadsdelsnämnd Telefon: 08-508 08 444 2018-03-15 Förslag

Läs mer

Ekosystemtjänster i en expansiv region strategi för miljömålet Ett rikt växt- och djurliv i Stockholms län- Remiss från kommunstyrelsen

Ekosystemtjänster i en expansiv region strategi för miljömålet Ett rikt växt- och djurliv i Stockholms län- Remiss från kommunstyrelsen Dnr Dnr E E 2014-02890 Sida 1 (5) 2015-01-08 Handläggare Elisabeth Tornberg 08-508 264 07 Till Kommunstyrelsen Ekosystemtjänster i en expansiv region strategi för miljömålet Ett rikt växt- och djurliv

Läs mer

Remissvar av betänkandet Kvinnor och barn i rättens gränsland (SOU 2012:45)

Remissvar av betänkandet Kvinnor och barn i rättens gränsland (SOU 2012:45) Dnr 001-1338/2013 Sida 1 (6) 2013-09-30 Handläggare Ulrika Sandberg Telefon: 08-508 12 581 Till Södermalms Stadsdelsnämnd 2013-10-24 Remissvar av betänkandet Kvinnor och barn i rättens gränsland (SOU 2012:45)

Läs mer

Stockholms stads program för alkohol-, narkotika-, dopings- och tobakspolitiken

Stockholms stads program för alkohol-, narkotika-, dopings- och tobakspolitiken Östermalms stadsdelsförvaltning Socialtjänsten Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2018-02-12 Handläggare Christina Pettersson Telefon: 08-508 103 20 Till Östermalms stadsdelsnämnd 2018-03-15 Stockholms stads

Läs mer

Rekommendation för konstgräs, gummigranulat och platsgjuten gummi

Rekommendation för konstgräs, gummigranulat och platsgjuten gummi Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsförvaltning Utveckling lokal och stadsmiljö Dnr 1.5.3.- 519/2018 Sida 1 (5) 2018-09-28 Handläggare Eva Fagerhem Telefon: 08-508 20 114 Till Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd

Läs mer

Klimat- och miljömål Nynäshamns kommun , remiss

Klimat- och miljömål Nynäshamns kommun , remiss 1 (4) Handläggare: Helena Näsström Tillväxt- och regionplanenämnden Klimat- och miljömål Nynäshamns kommun 2017 2020, remiss Ärendebeskrivning Nynäshamns kommun har tagit fram ett förslag till Klimat-

Läs mer

Handlingsplan för socialtjänstens arbete med barnfamiljer som lever under osäkra boendeförhållanden

Handlingsplan för socialtjänstens arbete med barnfamiljer som lever under osäkra boendeförhållanden Södermalms stadsdelsförvaltning Stadsdelsdirektörens stab och kansli Sida 1 (5) 2018-03-19 Handläggare Christina Koistinen Telefon: 08-508 12196 Till Södermalms stadsdelsnämnd 2018-04-19 Handlingsplan

Läs mer

Giftfri miljö behov av HÄMI-data för miljömålsuppföljning

Giftfri miljö behov av HÄMI-data för miljömålsuppföljning Giftfri miljö behov av HÄMI-data för miljömålsuppföljning Utvärdering av HÄMI i Saltsjöbaden 6 feb 2014 Per Nordmalm, KemI 2014-02-04 Miljökvalitetsmålet Giftfri Miljö Förekomsten av ämnen i miljön som

Läs mer

Kommittédirektiv. Skatt på skadliga kemikalier i kläder och skor. Dir. 2019:15. Beslut vid regeringssammanträde den 18 april 2019

Kommittédirektiv. Skatt på skadliga kemikalier i kläder och skor. Dir. 2019:15. Beslut vid regeringssammanträde den 18 april 2019 Kommittédirektiv Skatt på skadliga kemikalier i kläder och skor Dir. 2019:15 Beslut vid regeringssammanträde den 18 april 2019 Sammanfattning En särskild utredare ska analysera och lämna förslag på hur

Läs mer

Handlingsplanen för en giftfri vardag

Handlingsplanen för en giftfri vardag Handlingsplanen för en giftfri vardag Födda och ofödda barn Varför en handlingsplan för en giftfri vardag? bly bisfenol A kvicksilver kadmium allergiframkallande biocider Högfluorerade kemiska ämnen ämnen

Läs mer

Hur arbetar regeringen för att förebygga kemiska föroreningar i vattnets urbana kretslopp?

Hur arbetar regeringen för att förebygga kemiska föroreningar i vattnets urbana kretslopp? Hur arbetar regeringen för att förebygga kemiska föroreningar i vattnets urbana kretslopp? Jerker Forssell Kemikalienheten Vattenstämman, 19 maj 2015 Förslag i vårändringsbudgeten 2015 Förstärkt satsning

Läs mer

Strategi för god, hälsosam och klimatsmart mat

Strategi för god, hälsosam och klimatsmart mat Avdelningen för förskola Avdelningen egen regi Sida 1 (6) 2018-09-27 Handläggare: Katarina Höök 08 508 18 138 Till Farsta stadsdelsnämnd 2018-11-15 Strategi för god, hälsosam och klimatsmart mat Svar på

Läs mer

LOKALA MILJÖMÅL Giftfri miljö

LOKALA MILJÖMÅL Giftfri miljö Giftfri miljö LOKALT ÖVERGRIPANDE MÅL De kemiska ämnenas påverkan på hälsa och miljö skall vara försumbar inom en generation i Trelleborgs kommun. Tillförsel av miljögifter i avloppsvatten, dagvatten,

Läs mer

3. AU 9:3 Dnr. KS 2014/0219-340

3. AU 9:3 Dnr. KS 2014/0219-340 Sammanträdesprotokoll för Kommunstyrelsens arbetsutskott 2014-1 1-12 Öster Ä 3. AU 9:3 Dnr. KS 2014/0219-340 Svar på remiss från Länsstyrelsen - Regional strategi för miljömålet giftfri miljö Arbetsutskottets

Läs mer

Stockholms stads program för stöd till anhöriga

Stockholms stads program för stöd till anhöriga SÖDERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (6) 2012-10-25 Handläggare: Marita Danowsky Kerstin Larsson, Anne Vilhelmsson Tel. 08-508 12 000 Till Södermalms stadsdelsnämnd 2012-11-22 Stockholms

Läs mer

Kemikalieplan Lägesrapport gällande utveckling av ny kemikalieplan. Förvaltningens förslag till beslut

Kemikalieplan Lägesrapport gällande utveckling av ny kemikalieplan. Förvaltningens förslag till beslut centrum Miljöförvaltningen Miljöanalys Sida 1 (10) 2019-01-22 Handläggare Maria Azzopardi Telefon: 08-50828787 Till Miljö- och hälsoskyddsnämnden 12 februari 2019, p.20 Kemikalieplan 2020 Lägesrapport

Läs mer

Remiss av Giftfri miljö strategi för Stockholms län

Remiss av Giftfri miljö strategi för Stockholms län BARN- OCH UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE DATUM DIARIENR SIDA 2014-09-11 FSN-2014/249.809 1 (6) HANDLÄGGARE Berwing, Sandra 08-535 360 76 Sandra.Berwing@huddinge.se Förskolenämnden Remiss av

Läs mer

Svar på motion om giftfria förskolor

Svar på motion om giftfria förskolor 17:1 17:2 TJÄNSTEUTLÅTANDE 17:3 Stabsavdelningen Dnr KS/2016:358-034 2017-08-23 1/2 Handläggare Anna-Karin Ahlgren 0152-291 57 Svar på motion om giftfria förskolor Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslår

Läs mer

Strategi för Stockholm som smart och uppkopplad stad - remissvar till kommunstyrelsen

Strategi för Stockholm som smart och uppkopplad stad - remissvar till kommunstyrelsen stadsdelsförvaltning Ekonomiavdelningen Sida 1 (5) 2016-07-21 Handläggare Kalle Sönnergren Telefon: 08-50814670 Till stadsdelsnämnd Strategi för Stockholm som smart och uppkopplad stad - remissvar till

Läs mer

Remissversion. Giftfri miljö. Strategi för Stockholms län

Remissversion. Giftfri miljö. Strategi för Stockholms län Remissversion Giftfri miljö Strategi för Stockholms län Remissversion Giftfri miljö Strategi för Stockholms län Helen Barda har varit samman hållande för Länsstyrelsens arbete med strategin. Omslagsfoto:

Läs mer

Strategi för Stockholm som smart och uppkopplad stad

Strategi för Stockholm som smart och uppkopplad stad Hägersten-Liljeholmens stadsdelsförvaltning Administrativa avdelningen Sida 1 (6) 2016-08-30 Handläggare Monica Slama Telefon: 08-508 23 092 Till Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd 2016-09-22 Strategi

Läs mer

Reviderade riktlinjer för handläggning av ärenden rörande vårdnad, boende, umgänge och namn - remiss från kommunstyrelsen

Reviderade riktlinjer för handläggning av ärenden rörande vårdnad, boende, umgänge och namn - remiss från kommunstyrelsen NORRMALMS STADSDELSFÖRVALTNING KANSLIET TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2011-11-28 Handläggare: Gunilla Schedin Telefon: 508 09 015 Till Norrmalms stadsdelsnämnd Reviderade riktlinjer för handläggning av ärenden

Läs mer

Koll på kemikalierna en förutsättning för hållbarhet. Nina Cromnier Generaldirektör, Kemikalieinspektionen Den 9 maj 2019

Koll på kemikalierna en förutsättning för hållbarhet. Nina Cromnier Generaldirektör, Kemikalieinspektionen Den 9 maj 2019 Koll på kemikalierna en förutsättning för hållbarhet Nina Cromnier Generaldirektör, Kemikalieinspektionen Den 9 maj 2019 Vårt uppdrag: förebygga skador på hälsa och miljö Vi utvecklar lagstiftning och

Läs mer

Tjänsteskrivelse Remissvar Giftfri miljö - Strategi för Stockholms län

Tjänsteskrivelse Remissvar Giftfri miljö - Strategi för Stockholms län VALLENTUNA KOMMUN TJÄNSTESKRIVELSE SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN 2014-11-03 DNR KS 2014.282 ANNA EDHOLM SID 1/4 KOMMUNPLANERARE ANNA.WINNERSJO-EDHOLM@VALLENTUNA.SE KOMMUNSTYRELSEN Tjänsteskrivelse Remissvar

Läs mer

Inriktningsbeslut om att ingå finansiell samordning i Stockholm (inrättande av samordningsförbund)

Inriktningsbeslut om att ingå finansiell samordning i Stockholm (inrättande av samordningsförbund) Skarpnäcks stadsdelförvaltning Avdelningen för individ- och familjeomsorg Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2015-02-23 Handläggare Christina Koistinen Telefon: 08-508 15024 Till Skarpnäcks stadsdelsnämnd 2015-03-26

Läs mer

Färdplan för ett fossilbränslefritt Stockholm 2050

Färdplan för ett fossilbränslefritt Stockholm 2050 Älvsjö stadsdelsförvaltning Kansli- och serviceavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2013-05-18 Handläggare Kajsa Pärke Telefon: 08-508 21 083 Till Älvsjö stadsdelsnämnd 2013-06-13 Remiss från kommunstyrelsen

Läs mer

Förslag till program mot våld i nära relationer och hedersrelaterat våld och förtryck

Förslag till program mot våld i nära relationer och hedersrelaterat våld och förtryck Östermalms stadsdelsförvaltning Socialtjänstavdelningen Dnr 2016-512-1.5.1. Sida 1 (5) 2016-10-01 Handläggare Anne Menes Telefon: 08 508 10 320 Till Östermalms stadsdelsnämnd 2016-11-24 Förslag till program

Läs mer

Kemikalier i varor. Framtidens miljö Regional miljömålskonferens i Eskilstuna 13 februari 2013. Karin Thorán Kemikalieinspektionen. www.kemi.

Kemikalier i varor. Framtidens miljö Regional miljömålskonferens i Eskilstuna 13 februari 2013. Karin Thorán Kemikalieinspektionen. www.kemi. Kemikalier i varor Karin Thorán Kemikalieinspektionen Framtidens miljö Regional miljömålskonferens i Eskilstuna 13 februari 2013 Användningen av kemikalier ökar Produktionen av kemikalier har ökat från

Läs mer

Trafikförändringar i SL-trafiken

Trafikförändringar i SL-trafiken Avdelningen för stadsutveckling Sida 1 (5) 2018-03-19 Handläggare: Cecilia Rivard 08 508 18 048 Till Farsta stadsdelsnämnd 2018-04-12 Trafikförändringar i SL-trafiken 2018 2019 Svar på remiss från kommunstyrelsen

Läs mer

Yttrande till Vattenmyndigheten Bottenhavet om åtgärdsprogram m.m. för Bottenhavets vattendistrikt 2015-2021

Yttrande till Vattenmyndigheten Bottenhavet om åtgärdsprogram m.m. för Bottenhavets vattendistrikt 2015-2021 TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) Kommunstyrelseförvaltningen Stadsbyggnads- och näringslivskontoret Datum Diarienummer 2015-03-18 KS0150/15 Handläggare Thomas Jågas Telefon 023-828 42 E-post: thomas.jagas@falun.se

Läs mer

Förslag till detaljplan för Tobaksmonopolet 2,6 och 7 i stadsdelen Södermalm, SDp

Förslag till detaljplan för Tobaksmonopolet 2,6 och 7 i stadsdelen Södermalm, SDp Södermalms stadsdelsförvaltning Administrativa avdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2014-01-13 Handläggare Mats Christenson Telefon: 08-508 12 201 Till Södermalms stadsdelsnämnd 2014-02-06 Förslag till

Läs mer

Farliga ämnen i avfallet

Farliga ämnen i avfallet Farliga ämnen i avfallet - Hur förebygger vi kemikalierisker i avfallet? - Strategier för minskade risker med kemikalier i varor Mona Blomdin Persson Sekretariatet Strategier och styrmedel www.kemi.se

Läs mer

Offentliga rum förslag på komplettering till Framkomlighetsstrategin

Offentliga rum förslag på komplettering till Framkomlighetsstrategin 5 Södermalms stadsdelsförvaltning Stadsdelsdirektörens stab Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2017-11-22 Handläggare Erik Jondelius Telefon: 508 12 098 Till Södermalms stadsdelsnämnd 2017-12-14 Offentliga rum

Läs mer

Miljökvalitetsmål GIFTFRI MILJÖ

Miljökvalitetsmål GIFTFRI MILJÖ Miljökvalitetsmål GIFTFRI MILJÖ Arbetet för att minska kemikalier i vårt samhälle pågår och vid uppföljning av de nationella miljökvalitetsmålen 2017 gjordes bedömningen att målet Giftfri miljö inte kommer

Läs mer

Riktlinjer för Stockholms stads sociala investeringsfond

Riktlinjer för Stockholms stads sociala investeringsfond Östermalms stadsdelsförvaltning Socialtjänstavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2016-01-08 Handläggare Anne Menes Telefon: 08 508 10 320 Till Östermalms stadsdelsnämnd 2016-02-04 Riktlinjer för Stockholms

Läs mer

Välkommen till miljömålsnätverket 2014-02-20

Välkommen till miljömålsnätverket 2014-02-20 Välkommen till miljömålsnätverket 2014-02-20 Dagens program 9.00 9.15 Välkomna Thomas Fredriksson, KSL Samordningsgruppen 9.15 10.00 Inspiration: Trafik- och infrastrukturplaner i vårt län Emma Ström &

Läs mer

Kemikalier i varor. Forskningsprogrammet Emissioner av organiska ämnen från varor i teknosfären (ChEmiTecs)

Kemikalier i varor. Forskningsprogrammet Emissioner av organiska ämnen från varor i teknosfären (ChEmiTecs) Kemikalier i varor Forskningsprogrammet Emissioner av organiska ämnen från varor i teknosfären (ChEmiTecs) Inledning vid slutkonferensen den 9 september 2013 Mona Blomdin Persson Kemikalieinspektionen

Läs mer

Strategi för Stockholm som smart och uppkopplad stad

Strategi för Stockholm som smart och uppkopplad stad Utbildningsförvaltningen Avdelningen för utveckling och samordning Tjänsteutlåtande Dnr 1.6.1-6148/2016 Sida 1 (7) 2016-08-31 Handläggare Somia Frej Telefon: 08-508 33 027 Till Utbildningsnämnden 2016-09-22

Läs mer

Remiss - Giftfria förskolor- motion väckt av Christina Axelsson (S)

Remiss - Giftfria förskolor- motion väckt av Christina Axelsson (S) BARN- OCH UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN 2013-09-16 FSN-2013/230.640 1 (4) HANDLÄGGARE Berwing, Sandra 08-535 360 76 Sandra.Berwing@huddinge.se Förskolenämnden Remiss - Giftfria förskolor- motion väckt av Christina

Läs mer

Lokal barnombudsman och handlingsprogram för att stärka barns rättigheter

Lokal barnombudsman och handlingsprogram för att stärka barns rättigheter HÄGERSTEN-LILJEHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR SOCI AL OMSORG TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (7) 2013-03-11 Handläggare: Inger Nilsson Telefon: 08-508 23 305 Susanne Forss-Gustafsson Telefon: 08-508

Läs mer

På lika villkor! delaktighet, jämlikhet och effektivitet i hjälpmedelsförsörjning

På lika villkor! delaktighet, jämlikhet och effektivitet i hjälpmedelsförsörjning Administrativa avdelningen Skarpnäcks stadsdelsförvaltning Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2017-09-04 Handläggare Susanna Nytell Telefon: 08-508 150 29 Till Skarpnäcks stadsdelsnämnd 2017-09-21 Svar på remiss

Läs mer

Rapport Framtida inriktning för färdtjänsten

Rapport Framtida inriktning för färdtjänsten Östermalms stadsdelsförvaltning Staben Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2016-08-01 Handläggare Linnéa Lundbäck Telefon: 08 508 10 100 Till Östermalms stadsdelsnämnd 2016-08-25 Rapport Framtida inriktning för

Läs mer

Vägen till en giftfri miljö. Nina Cromnier Generaldirektör, Kemikalieinspektionen 16 mars 2017

Vägen till en giftfri miljö. Nina Cromnier Generaldirektör, Kemikalieinspektionen 16 mars 2017 Vägen till en giftfri miljö Nina Cromnier Generaldirektör, Kemikalieinspektionen 16 mars 2017 Miljökvalitetsmålet Giftfri miljö Förekomsten av ämnen i miljön som har skapats i eller utvunnits av samhället

Läs mer

KEMIKALIEPLAN

KEMIKALIEPLAN KS 2018.102 2.11.9 KEMIKALIEPLAN 2018- Fastställd av kommunfullmäktige 2018-12-10 181 Avdelning/enhet med ansvar för revidering: Kommunledningskontoret/staben Kemikalieplan Vallentuna kommun Innehåll Om

Läs mer

Program för tillgänglighet och delaktighet för personer med funktionsnedsättning Svar på remiss från kommunstyrelsen.

Program för tillgänglighet och delaktighet för personer med funktionsnedsättning Svar på remiss från kommunstyrelsen. Dnr Sida 1 (6) 2017-12-05 Handläggare Catarina Nilsson 08-508 262 42 Till Trafiknämnden 2018-02-01 Program för tillgänglighet och delaktighet för personer med funktionsnedsättning 2018-2023. Svar på remiss

Läs mer

Utbildning, undervisning och ledning - reformvård till stöd för en bättre skola (SOU 2017:51)

Utbildning, undervisning och ledning - reformvård till stöd för en bättre skola (SOU 2017:51) Förskola och Parklek Dnr 2017-497-1.5.1. Sida 1 (5) 2017-08-25 Handläggare Eija Pohjanen Telefon: 08-508 10 016 Till 2017-09-21 Utbildning, undervisning och ledning - reformvård till stöd för en bättre

Läs mer

Åtgärder för ett säkrare och tryggare Stockholm för alla, motion (2017:54)

Åtgärder för ett säkrare och tryggare Stockholm för alla, motion (2017:54) Socialförvaltningen avdelningen för stadsövergripande sociala frågor Sida 1 (6) 2017-11-17 Handläggare Niklas Roth Telefon: 08-508 43 024 Till Socialnämnden 2018-01-30 Åtgärder för ett säkrare och tryggare

Läs mer

Bilaga 5 Miljöbedömning

Bilaga 5 Miljöbedömning Beslutad av: Dokumentansvarig: Renhållningsenheten Dokumenttyp: Välj i listan... Giltighetstid: Välj i listan... Gäller från: Diarienr: KS.2017.203 Ändringsförteckning Datum Ändring Bilaga 5 Miljöbedömning

Läs mer

Strategi för god, hälsosam och klimatsmart mat

Strategi för god, hälsosam och klimatsmart mat enligt Kungsholmens stadsdelsförvaltning Ekonomiavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2018-10-04 Handläggare Eva Cedergren Telefon: 08-508 08 789 Till Kungsholmens stadsdelsnämnd 2018-10-25 Strategi

Läs mer

Program för ett jämställt Stockholm

Program för ett jämställt Stockholm Norrmalms stadsdelsförvaltning Administrativa avdelningen Sida 1 (5) 2017-08-18 Handläggare Maria Stigle Telefon: 08 508 09 062 Till Norrmalms stadsdelsnämnd 2017-09-21 Program för ett jämställt Stockholm

Läs mer

Svar på remiss om Införandet av ett system för prova-studier för personer med försörjningsstöd

Svar på remiss om Införandet av ett system för prova-studier för personer med försörjningsstöd Spånga-Tensta stadsdelsförvaltning Avdelningen för verksamhetsutveckling Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2015-10-13 Handläggare Carina Cronwall Telefon: 08-508 03 393 Till Spånga- Tensta stadsdelsnämnd Svar

Läs mer

Fördjupad utvärdering av miljömålen 2019

Fördjupad utvärdering av miljömålen 2019 Fördjupad utvärdering av miljömålen 2019 En sammanhållen politik för hållbar utveckling Viktiga vägval för att nå miljömålen Sverige kan påverka den globala utvecklingen Förebild hantera våra nationella

Läs mer

Från avfallshantering till resurshushållning

Från avfallshantering till resurshushållning Förslag ny nationell avfallsplan 2012-2017 Från avfallshantering till resurshushållning 1. Vision mot resurshushållning 2. Hantering av avfall idag 3. Mot ökad resurseffektivitet 4. Prioriterade områden

Läs mer

Miljökrav vid upphandling av entreprenader. Revidering

Miljökrav vid upphandling av entreprenader. Revidering Trafikkontoret Tjänsteutlåtande Dnr 2017-11-13 Sida 1 (5) Handläggare Tomas Nitzelius 08-508 260 42 Till Trafiknämnden 2017-12-14 Miljökrav vid upphandling av entreprenader. Revidering Förslag till beslut

Läs mer

Arbetsgrupp om miljögifter

Arbetsgrupp om miljögifter Arbetsgrupp om miljögifter Fokusområde för arbetsgruppen om miljögifter Grunden i arbetet för en giftfri miljö är att förebygga skador på människors hälsa och i miljön av kemiska ämnen, varor och produkter.

Läs mer

Förslag till gemensam värdegrund för äldreomsorgen i Stockholm Yttrande till kommunstyrelsen

Förslag till gemensam värdegrund för äldreomsorgen i Stockholm Yttrande till kommunstyrelsen FARSTA STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR ÄLDR E TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2010-08-23 Handläggare: Christina Almqvist Telefon: 08-508 19 231 Till Farsta stadsdelsnämnd 2010-09-30 Förslag till gemensam

Läs mer

Yttrande till mark- och miljödomstolen, Nacka tingsrätt, mål nr M Remisstid den 20 februari 2018

Yttrande till mark- och miljödomstolen, Nacka tingsrätt, mål nr M Remisstid den 20 februari 2018 PM Rotel VII (Dnr 2018/000090) Anmälan om svar på remiss av Ansökan om tillstånd till vattenverksamhet för tillfällig grundvattensänkning för gång- och cykeltunnel projekt Mälarbanan Yttrande till mark-

Läs mer

Remissvar gällande bostadshus vid Bällstavägen i Mariehäll

Remissvar gällande bostadshus vid Bällstavägen i Mariehäll Bromma stadsdelsförvaltning Förskola och teknik Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2014-09-03 Handläggare Gunnar Hedman E-post: bromma@stockholm.se Till Bromma stadsdelsnämnd Remissvar gällande bostadshus vid

Läs mer

FÖRORENINGAR I VATTENDRAG

FÖRORENINGAR I VATTENDRAG FÖRORENINGAR I VATTENDRAG 1 Föroreningar i vattendrag Mål och krav FN, EU och Sverige Miljökvalitet Viskan Föroreningar Källor Spridning Åtgärder 2 Ramdirektivet för vatten Vi ska uppnå en långsiktigt

Läs mer

Utlåtande 2015:14 RVI (Dnr /2014)

Utlåtande 2015:14 RVI (Dnr /2014) Utlåtande 2015:14 RVI (Dnr 333-878/2014) Revidering av de länsgemensamma riktlinjerna för handläggning av ärenden vid socialtjänsten kring ensamkommande barn Rekommendation från Kommunförbundet Stockholms

Läs mer

Riktlinje för hantering av förorenade områden

Riktlinje för hantering av förorenade områden STADSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN Handläggare Stening Elin Datum 2017-10-12 Diarienummer KSN-2017-3504 Kommunstyrelsen Riktlinje för hantering av förorenade områden Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslås

Läs mer

III Stockholms V stad

III Stockholms V stad III Stockholms Södermalm stadsdelsnämnd Sammanträdesprotokoll 1 februari 2018 Blad 46 24 Råttproblem Svar på medborgarförslag Beslut l. stadsdelsnämnden överlämnar förvaltningens tjänsteutlåtande som svar

Läs mer

Program för miljöövervakning av biologisk mångfald och relaterade ekosystemtjänster

Program för miljöövervakning av biologisk mångfald och relaterade ekosystemtjänster Skarpnäck stadsdelsförvaltning Administrativa avdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2017-04-20 Handläggare Åsa Örnevik Telefon: 08-50815000 Inger Bogne Telefon: 08 50815450 Till Skarpnäck stadsdelsnämnd

Läs mer

Kartläggning av farliga kemikalier

Kartläggning av farliga kemikalier Miljökontoret Dnr 2009-0141 Januari 2010 Dpl 4251 Kartläggning av farliga kemikalier Ett samarbetsprojekt i Dalarnas län 2009 Redovisning av resultatet för Borlänge kommun Delprojektet i Borlänge utfört

Läs mer

Kommunhuset Ankaret i Norrtälje, den 4 juni. Underskrifter Sekreterare Paragrafer 7-10 Mikael Forssander

Kommunhuset Ankaret i Norrtälje, den 4 juni. Underskrifter Sekreterare Paragrafer 7-10 Mikael Forssander 2014-06-04 1(8) Plats och tid Kommunhuset Ankaret i Norrtälje, kl. 13.15-14.15 Beslutande Ledamöter Åsa Wärlinder (C), ordförande Sören Forslund (M) Kristian Krassman (S) Sten Arrhenius (M), ersättare

Läs mer

Bättre skydd mot diskriminering (SOU 2016:87)

Bättre skydd mot diskriminering (SOU 2016:87) Östermalms stadsdelsförvaltning socialtjänstavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2017-06-14 Handläggare Anne Menes Telefon: 08 508 10 320 Till Östermalms stadsdelsnämnd 2017-08-24 Bättre skydd mot diskriminering

Läs mer

Demokratiutveckling på Södermalm

Demokratiutveckling på Södermalm Södermalms stadsdelsförvaltning Staben Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2015-05-25 Handläggare Lotte Lindgren Telefon: 08 508 12 030 Till Södermalms stadsdelsnämnd 2015-06-11 Demokratiutveckling på Södermalm

Läs mer

2010 års uppföljning av Stockholms stads åtgärdsprogram enligt förordning om omgivningsbuller

2010 års uppföljning av Stockholms stads åtgärdsprogram enligt förordning om omgivningsbuller MILJÖFÖRVALTNINGEN PLAN OCH MILJÖ TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2011-03-14 Handläggare: Jörgen Bengtsson Telefon: 08-508 28 934 Till Miljö- och hälsoskyddsnämnden 2011-04-12 p 21 2010 års uppföljning av Stockholms

Läs mer

Miljööverenskommelse

Miljööverenskommelse Miljööverenskommelse för ett hållbart Värmland Värmland står inför flera miljö- klimatutmaningar! Nu skrivs miljööverenskommelser i Värmland för att driva arbetet framåt synliggöra kommunernas Landstinget

Läs mer

Ett fönster av möjligheter - stärkt barnrättsperspektiv för barn i skyddat boende

Ett fönster av möjligheter - stärkt barnrättsperspektiv för barn i skyddat boende Skarpnäcks stadsdelsförvaltning Avdelningen för individ- och familjestöd Sida 1 (5) 2018-03-12 Handläggare Patricia Hamberg Telefon: 08-508 15 024 Till Skarpnäcks stadsdelsnämnd 2018-04-12 Svar på remiss

Läs mer

Ett Stockholm för alla Program för tillgänglighet och delaktighet för personer med funktionsnedsättning

Ett Stockholm för alla Program för tillgänglighet och delaktighet för personer med funktionsnedsättning Södermalms stadsdelsförvaltning Stadsdelsdirektörens stab Sida 1 (5) 2017-12-19 Handläggare Christina Koistinen Telefon: 08-508 12196 Till Södermalms stadsdelsnämnd 2018-02-01 Ett Stockholm för alla Program

Läs mer

Naturvårdsverkets redovisning av regeringsuppdrag om. investeringsstöd för hållbar återföring av fosfor. Svar på remiss från kommunstyrelsen

Naturvårdsverkets redovisning av regeringsuppdrag om. investeringsstöd för hållbar återföring av fosfor. Svar på remiss från kommunstyrelsen Sida 1 (7) 2014-02-28 Handläggare Jonas Dahllöf 08-508 466 06 jonas.dahllof@stockholm.se Till Trafik- och renhållningsnämnden 2014-03-20 Naturvårdsverkets redovisning av regeringsuppdrag om investeringsstöd

Läs mer

Stockholms stad program för alkohol-, narkotika-, dopnings- och tobakspolitiken Svar på remiss från kommunstyrelsen

Stockholms stad program för alkohol-, narkotika-, dopnings- och tobakspolitiken Svar på remiss från kommunstyrelsen Kulturförvaltningen Administrativa staben Sida 1 (6) 2018-02-23 Handläggare Kajsa Rydergård Telefon: 08-508 319 44 Till Kulturnämnden 2018-03-06 Stockholms stad program för alkohol-, narkotika-, dopnings-

Läs mer

Yttrande över remiss av Stockholms stads program för alkohol-, narkotika-, dopning och tobakspolitiken

Yttrande över remiss av Stockholms stads program för alkohol-, narkotika-, dopning och tobakspolitiken Arbetsmarknadsförvaltningen Utvecklings- och utredningsstaben Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2018-03-01 Handläggare Lisa Svensson Telefon: 08-508 47 980 Till Arbetsmarknadsnämnden den 13 mars 2018 Ärende

Läs mer

Utvärdering av feriejobb för unga

Utvärdering av feriejobb för unga Södermalms stadsdelförvaltning Sociala avdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (7) 2016-01-11 Handläggare Emma Holmgren Telefon: 08-508 13 185 Till Södermalms stadsdelsnämnd 2016-02-04 Utvärdering av feriejobb

Läs mer

Bättre behörighetskontroll (SOU 2012:42) Remiss från Socialdepartementet Remisstid 31 oktober 2012

Bättre behörighetskontroll (SOU 2012:42) Remiss från Socialdepartementet Remisstid 31 oktober 2012 PM 2012: RVII (Dnr 001-1132/2012) Bättre behörighetskontroll (SOU 2012:42) Remiss från Socialdepartementet Remisstid 31 oktober 2012 Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande.

Läs mer

Gemensamma miljökrav för entreprenader. Svar på remiss

Gemensamma miljökrav för entreprenader. Svar på remiss Dnr Sida 1 (8) 2017-09-11 Handläggare Sofie Pandis Iveroth 08-508 26 666 Till Exploateringsnämnden 2017-10-12 Gemensamma miljökrav för entreprenader. Svar på remiss Förslag till beslut 1. Anse remissen

Läs mer

Handlingsplan för en Giftfri vardag och vad kostar miljögifterna samhället?

Handlingsplan för en Giftfri vardag och vad kostar miljögifterna samhället? Handlingsplan för en Giftfri vardag och vad kostar miljögifterna samhället? Miljömålskonferens Kemikalier och Giftfri miljö Skåne 2014-03-14 Per Nordmalm Kemikalieinspektionen Vad kostar miljögifterna

Läs mer

Utred de apatiska barnens situation - svar på remiss från kommunstyrelsen. Remissen besvaras med stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande.

Utred de apatiska barnens situation - svar på remiss från kommunstyrelsen. Remissen besvaras med stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande. Planeringsavdelningen Norrmalms stadsdelsförvaltning Handläggare: Gunilla Schedin Tfn: 508 09 015 Tjänsteutlåtande Sid 1 (5) 2006-01-26 Till Norrmalms stadsdelsnämnd Utred de apatiska barnens situation

Läs mer

Innehåll. Kemikalieplanen: Principer, visioner Exempel på pågående arbete

Innehåll. Kemikalieplanen: Principer, visioner Exempel på pågående arbete The Capital of Scandinavia Innehåll Kemikalieplanen: Principer, visioner Exempel på pågående arbete Barnperspektiv Vi är känsligare Vi är mer utsatta Vi är en viktig målgrupp för stadens verksamheter 2016-10-26

Läs mer

Remiss av strategi för god, hälsosam och klimatsmart mat

Remiss av strategi för god, hälsosam och klimatsmart mat Hässelby-Vällingby stadsdelsförvaltning Strategi- och internservice Sida 1 (5) 2018-09-27 Handläggare Carina Fromm Telefon: 08-50805178 Till Hässelby-Vällingby stadsdelsnämnd 2018-10-18 Remiss av strategi

Läs mer