Nybro kommun Sammanträdesprotokoll Blad Sammanträdesdatum 329 Kommunfullmäktige

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Nybro kommun Sammanträdesprotokoll Blad Sammanträdesdatum 329 Kommunfullmäktige"

Transkript

1 Sammanträdesdatum Dnr KS Antagande av Mat- och måltidspolicy för Nybro kommun Bakgrund och sammanfattning Kommunfullmäktige i Nybro kommun fastställde den 22 februari 2010, 36, Mat- och måltidspolicy för Nybro kommun. I beslutet anges att policyn ska hållas levande och revideras vart 4:e år med start den 1 maj Detta ska ske av måltidsservice i samverkan med respektive nämnd. Av olika anledningar har revideringsförslag inte tagits fram förrän nu. Mat- och måltidspolicyn ska skapa ett gemensamt synsätt på mat och måltider inom de kommunala verksamheterna. Hänsyn till folkhälsa och miljö ska utgöra grunden för val av livsmedel och utformning av måltider. All produktion, hantering och servering av mat ska präglas av kvalitets-, säkerhets- och servicetänkande. Vidare ska mat- och måltidspolicyn bidra till att sprida kunskap och information om regelbundna goda matvanor. För att främja en hållbar utveckling samt arbeta för en giftfri vardag, ställs krav i samband med upphandling av livsmedel, där närproducerade varor inom en omkrets av 15 mil samt ekologiska varor ökar. 29 procent av landets kommuner och landsting har tagit beslut eller mål om att köpa närproducerade livsmedel. Ytterligare 13 procent uppger att de är på gång att ta beslut eller mål om att köpa närproducerat. Intresset för närproducerat fortsätter att öka i landets kommuner och landsting. Även om det är juridiskt tveksamt att begära närproducerat i den offentliga upphandlingen finns olika sätt att lösa de juridiska knutarna. Just nu råder en stark trend för upphandling av närproducerat i kommuner och landsting. Vinsterna anses vara att gynna det lokala näringslivet, minska klimat- och miljöpåverkan genom kortare transportavstånd samt en bättre kvalitet på livsmedlen, på grund av kortare leveranstider. (Källa: EkoMatCentrum 2014). Nybro kommun - vi hamnar på 23,63 procent närproducerat under första halvåret Då ingår potatis, morötter, lök, ägg från Öland samt färskt kött från Karlskrona. Tidigare regering (2006) hade fram till 2010 som nationellt inriktningsmål att 25 procent av maten i offentlig sektor skulle vara ekologisk. Vid 2010 års slut hade inte målet uppnåtts och regeringen valde att inte sätta upp nya procentmål. Nästa regering (2011) ansåg inte att det är statens roll utan upp till varje kommun och landsting att själva välja att sätta upp sådana mål eller att inte göra det - många kommuner har idag valt att sätta upp egna och ibland mycket högre mål än 25 procent.

2 Sammanträdesdatum 330 EkoMatCentrum Informationscentrum för Ekologiska Produkter har nyligen överlämnat en petition till Landsbygdsdepartementet. EkoMatCentrum vill se ett nytt mål för ekologiskt i offentlig sektor i nya livsmedelsstrategin. Förslaget är 50 procent ekologiskt till Beredning Förslaget till revidering av policyn samt riktlinjer har arbetats fram av representanter från individ- och familjeförvaltningen, omsorgsförvaltningen, lärande- och kulturförvaltningen samt måltidscheferna inom samhällsbyggnad. Teknik- och samhällsbyggnadsnämnden beslutade den 19 januari 2016, 5, att godkänna förslag till revidering av Mat- och måltidspolicy för Nybro kommun, att överlämna förslaget till kommunstyrelsen samt att föreslå kommunstyrelsen att remittera förslaget till individ- och familjenämnden, omsorgsnämnden, lärande- och kulturnämnden, ungdomsrådet samt pensionärsrådet för vidare behandling. Kommunstyrelsens arbetsutskott beslutade den 17 februari 2016, 21, att remittera förslag till Mat- och måltidspolicy till individ- och familjenämnden, omsorgsnämnden, lärande- och kulturnämnden, ungdomsrådet samt pensionärsrådet för yttrande senast inom tre månader. Konsekvensbeskrivning Inriktningen i föreslagen policy är att välja livsmedel som är bra för miljön, hälsan och ur djurskyddshänsyn. Vårt mål ska vara minst procent ekologiskt vid val av livsmedel. Idag är andelen ekologiskt cirka 26 procent. En ökad andel kan medföra ökade kostnader. Yttranden Individ- och familjenämnden Individ- och familjenämnden beslutade den 17 maj 2016, 72, att ställa sig bakom förslaget till Mat- och måltidspolicy för Nybro kommun samt föreslår kommunfullmäktige att anta densamma. Omsorgsnämnden Föreslagen mat- och måltidspolicy är kort och koncis, vilket betyder att den är enkel att ta till sig och låta sig ledas av. Det är mycket positivt. För omsorgsnämndens del är det enskilt viktigaste att policyn har sin utgångspunkt i kunden.

3 Sammanträdesdatum 331 Det finns nationella nyckeltal för att mäta måluppfyllelse från kund i den årliga brukarundersökningen, som görs av Socialstyrelsen Vad tycker de äldre om äldreomsorgen?. Där ställs frågorna Hur brukar maten smaka? samt Upplever du att måltiderna på ditt äldreboende är en trevlig stund på dagen? Bra att policyn också pekar ut att uppföljning ska synliggöras genom kommunens resultat- och styrsystem (Stratsys). Omsorgsnämnden beslutade den 11 maj 2016, 43, att ställa sig bakom Matoch måltidspolicy för Nybro kommun. Lärande- och kulturnämnden Lärande- och kulturförvaltningens representanter har deltagit i revideringen av policyn och har inget övrigt att tillägga. Förvaltningen föreslår därför lärande- och kulturnämnden besluta att stödja förslaget till ny mat- och måltidspolicy. Lärande- och kulturnämnden beslutade den 4 maj 2016, 59, att ställa sig bakom förslaget till mat- och måltidspolicy samt att överlämna yttrandet till kommunstyrelsen. Ungdomsrådet LCHF och andra populära dieter bör nämnas i policyn, kanske i samband med avsnittet Specialkoster. Ungdomsrådet vill även lyfta fram vikten av god kvalitet på laktosfri mat då en del elever är hänvisade till sådan kost dagligen. Det kan vara bra om detta förtydligas i policyn, genom att skrivningen Fullgoda alternativ ska serveras, förtydligas med skrivningen Fullgoda alternativ ska serveras av bra kvalitet. Ungdomsrådet beslutade den 15 april 2016, 25, att föreslå kommunstyrelsen att LCHF och andra dieter tas upp under avsnittet Specialkoster samt att den i policyn föreslagna skrivning Fullgoda alternativ ska serveras förtydligas med skrivningen Fullgoda alternativ ska serveras av bra kvalitet. Kommunala pensionärsrådet, KPR Kommunens kostpolicy är väl genomtänkt och formulerad. Kommunala pensionärsrådet vill dock betona att mat är mer än föda. Det är minnen, dofter och samvaro. Några synpunkter: Grönsallad i all ära, men att få känna doften av rotmos och andra gammaldags rätter, stimulerar matlusten och ger underlag för samtal.

4 Sammanträdesdatum 332 Kunderna bör få ingå i menyplaneringen och, då det är möjligt, delta i tillagning, smaksättning m m. Praktiskt med matdistribution till äldre i sina hem, men vem tittar i deras kylskåp? Kanske står där halvätna portioner i ett osunt kylskåp. Hur följs kostmålen upp med de gamla och hur på verksamhetsnivå? Kommunala pensionärsrådet beslutade den 7 juni 2016, 24, att överlämna yttrandet till kommunstyrelsen för vidare handläggning. Kommunstyrelsens behandling Bodil Johansson (C) föreslog att första att-satsen i arbetsutskottets förslag: att den i policyn föreslagna skrivningen Fullgoda alternativ ska serveras, ändras till Fullgoda alternativ ska serveras av bra kvalitet, stryks då denna mening inte finns med i föreslagen policy utan enbart i antagna riktlinjer. Ordföranden Christina Davidson (C) fann att kommunstyrelsen inte hade några invändningar mot föreslagen förändring. Beslutsunderlag Mat- och måltidspolicy Riktlinjer för omsorgen Riktlinjer för skola och fritidshem Riktlinjer för förskola Riktlinjer för gymnasieskola

5 Sammanträdesdatum 333 Kommunfullmäktiges behandling Christina Davidson (C) yrkar att byta ut texten i Mat- och måltidspolicy för Nybro kommun, under rubriken Val av livsmedel till: För att främja en hållbar utveckling samt arbeta för en giftfri vardag, ställs krav i samband med upphandling av livsmedel, där närproducerade varor inom en radie av 15 mil samt ekologiska varor ökar. Baskraven i Upphandlingsmyndighetens (tidigare Miljöstyrningsrådets) vägledande dokument, krav, kriterier ska utgöra grunden vid livsmedelsupphandlingar. Inriktningen är att välja livsmedel som är bra för miljön, hälsan och ur djurskyddshänsyn. Vårt mål ska vara minst 70 procent ekologiskt/närproducerat vid val av livsmedel. Propositionsordning Kommunfullmäktiges ordförande Lars-Gunnar Hellström (C) finner att det finns två förslag till beslut: 1. Kommunstyrelsens förslag. 2. Christina Davidsons (C) ändringsyrkande om att byta ut del av texten i Mat- och måltidspolicy för Nybro kommun. Ordföranden ställer fråga, bifall eller avslag på förslagen och finner att kommunfullmäktige beslutar att bifalla kommunstyrelsens förslag med Christina Davidsons (C) ändringsyrkande.

6 Sammanträdesdatum 334 Beslut Kommunfullmäktige beslutar att anta Mat- och måltidspolicy för Nybro kommun enligt förslag med ändringen av Christina Davidsons (C) yrkande enligt följande: att byta ut texten i Mat- och måltidspolicy för Nybro kommun, under rubriken Val av livsmedel till: För att främja en hållbar utveckling samt arbeta för en giftfri vardag, ställs krav i samband med upphandling av livsmedel, där närproducerade varor inom en radie av 15 mil samt ekologiska varor ökar. Baskraven i Upphandlingsmyndighetens (tidigare Miljöstyrningsrådets) vägledande dokument, krav, kriterier ska utgöra grunden vid livsmedelsupphandlingar. Inriktningen är att välja livsmedel som är bra för miljön, hälsan och ur djurskyddshänsyn. Vårt mål ska vara minst 70 procent ekologiskt/närproducerat vid val av livsmedel. Utdrag till: Individ- och familjenämnden Lärande- och kulturnämnden Omsorgsnämnden Teknik- och samhällsbyggnadsnämnden Kommunala pensionärsrådet Ungdomsrådet Maria Andersson, måltidschef Carina Nilson, måltidschef Akten

Nybro kommun Sammanträdesprotokoll Blad

Nybro kommun Sammanträdesprotokoll Blad Sammanträdesdatum 307 113 Dnr KS 2016-30 Mat- och måltidspolicy för Nybro kommun Bakgrund och sammanfattning Kommunfullmäktige i Nybro kommun fastställde den 22 februari 2010, 36, Mat- och måltidspolicy

Läs mer

Beslutande. Övriga deltagande. Brith-Louise Fagerstrand. Utses att justera. Justeringens plats och tid Kommunstyrelseförvaltningen

Beslutande. Övriga deltagande. Brith-Louise Fagerstrand. Utses att justera. Justeringens plats och tid Kommunstyrelseförvaltningen Sammanträdesdatum 27 Plats och tid Aktivitetshus Jutegården, Nybro, klockan 09.00-10.40 Beslutande Christina Davidson, ordförande Birgit Andersson (SPF) Gunbritt Häggebrink (PRO) Gunda Martinsson (SPF)

Läs mer

Lars-Gunnar Hellström. Utses att justera. Justeringens plats och tid Kommunstyrelseförvaltningen

Lars-Gunnar Hellström. Utses att justera. Justeringens plats och tid Kommunstyrelseförvaltningen Sammanträdesdatum 28 Plats och tid Eken, förvaltningshuset, Nybro, klockan 08.30-11.00 ande Mikael Svanström, ordförande (S) Lars-Gunnar Hellström (C) Peter Lilja (M) Martina Aronsson (S) Jimmy Loord (KD)

Läs mer

Ställ högre djurskyddskrav i upphandlingar! Svar på motion (MP)

Ställ högre djurskyddskrav i upphandlingar! Svar på motion (MP) TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) 2013-11-20 Utbildningskontoret Dnr BOU 2012-165 Helena Rolandsson Dnr BIN 2012-119 Dnr KS 2012-277 Barn- och ungdomsnämnden Bildningsnämnden Ställ högre djurskyddskrav i upphandlingar!

Läs mer

Kost- och måltidspolicy 2017

Kost- och måltidspolicy 2017 Missiv 1(1) Kommunstyrelsens förvaltning Datum Diarienummer 2017-09-18 KS/2017:70 Handläggare Åsa Carlberg Tfn 0142-850 88 Kommunstyrelsen Kost- och måltidspolicy 2017 Bakgrund Föreslagen kost- och måltidspolicy

Läs mer

Projekt 2012 - Kostpolicy

Projekt 2012 - Kostpolicy KALLELSE/ÄRENDELISTA Sida 14 (19) Kommunfullmäktige 2015-04-23 Kf Ks 57 Au 55 Ks/2013-0436 Projekt 2012 - Kostpolicy s förslag till Kommunfullmäktiges beslut att anta Kostpolicy för Strömstads kommun Ärendebeskrivning

Läs mer

Beslutande. Övriga deltagande. Monika Petersson. Utses att justera. Justeringens plats och tid Kommunstyrelseförvaltningen

Beslutande. Övriga deltagande. Monika Petersson. Utses att justera. Justeringens plats och tid Kommunstyrelseförvaltningen Sammanträdesdatum 1 Plats och tid Vitsippans förskola Nybro, klockan 09.00-11.30 ande Christina Davidson, ordförande Birgit Andersson (SPF) Ingegerd Lagercrantz (PRO) Gunda Martinsson (SPF) Britt Holgert

Läs mer

Måltidspolicy för kommunens verksamheter

Måltidspolicy för kommunens verksamheter Måltidspolicy för kommunens verksamheter Krokoms kommuns styrdokument STRATEGI avgörande vägval för att nå målen PROGRAM verksamheter och metoder i riktning mot målen PLAN aktiviteter, tidsram och ansvar

Läs mer

Svar på remiss om mat- och måltidspolicy för äldreomsorgen i Stockholms stad

Svar på remiss om mat- och måltidspolicy för äldreomsorgen i Stockholms stad Sida 1 (5) 2019-05-09 SDN 2019 06 13 Handläggare Anne-Christine Davidsson Telefon: 0850806005 Till Bromma stadsdelsnämnd Svar på remiss om mat- och måltidspolicy för äldreomsorgen i Stockholms stad Förslag

Läs mer

Måltidspolicy för Västerås stad

Måltidspolicy för Västerås stad Diarienr 2011/239-KS Måltidspolicy för Västerås stad Antagen av kommunfullmäktige den 5 februari 2015 program policy handlingsplan riktlinje program policy uttrycker värdegrunder och förhållningssätt för

Läs mer

Nybro kommun Sammanträdesprotokoll Blad Sammanträdesdatum 527 Kommunfullmäktige

Nybro kommun Sammanträdesprotokoll Blad Sammanträdesdatum 527 Kommunfullmäktige Sammanträdesdatum 527 288 Dnr 2015/000102 Antagande av Kommunplan 2016-2018 Sammanfattning Enligt kommunfullmäktiges beslut ska kommunstyrelseförvaltningen senast under december 2015 lämna en ekonomisk

Läs mer

Kost- och måltidspolicy för Mjölby kommun. Världsvan & Hemkär

Kost- och måltidspolicy för Mjölby kommun. Världsvan & Hemkär Kost- och måltidspolicy för Mjölby kommun Världsvan & Hemkär Förord Vårt mål är att alla matgäster ska känna trygghet i att Mjölby kommun serverar god, vällagad och näringsrik kost i förskolan, skolan

Läs mer

Mat- och måltidspolicy för äldreomsorgen i Stockholms stad

Mat- och måltidspolicy för äldreomsorgen i Stockholms stad Sida 1 (5) 2019-05-08 Handläggare Anneli Rydström Telefon: 0850822068 Till stadsdelsnämnd 2019-06-13 Mat- och måltidspolicy för äldreomsorgen i Stockholms stad Yttrande till kommunstyrelsen Förslag till

Läs mer

Kost- och måltidspolicy 2017

Kost- och måltidspolicy 2017 Missiv 1(2) Kommunstyrelsens förvaltning Datum Diarienummer 2017-08-15 KS/2017:70 Handläggare Åsa Carlberg Tfn 0142-850 88 Kommunstyrelsen Kost- och måltidspolicy 2017 Bakgrund Föreslagen kost- och måltidspolicy

Läs mer

Mat och måltider Kiruna kommun

Mat och måltider Kiruna kommun Antagen i kommunfullmäktige 2015-11-23, 118 Mat och måltider Kiruna kommun Definition, värdebegrepp och ambitionsnivåer BILAGA 1 Innehållsförteckning 1. Bakgrund 3 2. Definition och beskrivning begrepp

Läs mer

Författningssamling i Borlänge kommun. Kostpolicy Beslutad av kommunfullmäktige Reviderad

Författningssamling i Borlänge kommun. Kostpolicy Beslutad av kommunfullmäktige Reviderad Författningssamling i Borlänge kommun Kostpolicy Beslutad av kommunfullmäktige 2012-09-18 Reviderad 2016-02-09 Metadata om dokumentet Dokumentnamn Kostpolicy Dokumenttyp Policy Omfattar Kommunen Dokumentägare

Läs mer

Måltidspolicy för förskola, skola och äldreomsorg. Reviderad Kf 117/2016

Måltidspolicy för förskola, skola och äldreomsorg. Reviderad Kf 117/2016 Måltidspolicy för förskola, skola och äldreomsorg Reviderad Fastställt av: Kommunfullmäktige Datum: 2016-10-26, 117 Diarienummer: 2015/215 10 För revidering ansvarar: Skol- och barnomsorgschefen och vård-

Läs mer

POLICY FÖR. Mat och Måltider. Antaget

POLICY FÖR. Mat och Måltider. Antaget POLICY FÖR Mat och Måltider Antaget av Kommunfullmäktige Antaget 2019-09-30 130 Giltighetstid Dokumentansvarig Tills vidare Kostchef 2019-03-221 Dnr 2018/00906 nr 91473 Håbo kommuns styrdokumentshierarki

Läs mer

Remiss av strategi för god, hälsosam och klimatsmart mat

Remiss av strategi för god, hälsosam och klimatsmart mat Hässelby-Vällingby stadsdelsförvaltning Strategi- och internservice Sida 1 (5) 2018-09-27 Handläggare Carina Fromm Telefon: 08-50805178 Till Hässelby-Vällingby stadsdelsnämnd 2018-10-18 Remiss av strategi

Läs mer

Svar på remiss - Motion om hållbar kost

Svar på remiss - Motion om hållbar kost Torshälla stads nämnd 2017-04-06 Torshälla stads förvaltning Ledning/administration TSN/2017:26 Annette Johansson 016-710 70 28 1 (1) Torshälla stads nämnd Svar på remiss - Motion om hållbar kost Förslag

Läs mer

www.hassleholm.se S Måltidspolicy Policy

www.hassleholm.se S Måltidspolicy Policy www.hassleholm.se S Måltidspolicy Policy Sida 2 (6) Innehåll Inledning 3 Syfte 3 Gemensamt för kost och måltider 3 Kvalitet och utförande 4 Kunskap och kompetens 4 Miljö och hållbar utveckling 4 Måltider

Läs mer

Kostpolicy för Bergs kommun

Kostpolicy för Bergs kommun Kostpolicy för Bergs kommun 2018-03-02 1 Innehåll Inledning...3 Syfte...3 Mål...3 Kommunövergripande...4 Kosten inom skola, förskola och fritidsverksamhet...4 Kosten inom vård och omsorg...4 Klimat/miljö...5

Läs mer

Motion av Stefan Hanna (-) om ekologisk mat KSN

Motion av Stefan Hanna (-) om ekologisk mat KSN 1 (1) KOMMUNSTYRELSEN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum: 2019-05-08 100 Beslut Kommunstyrelsen beslutar att avslå motionen utifrån föredragningen i ärendet. Reservation Stefan Hanna (-) reserverar

Läs mer

Kostpolicy för Falköpings kommun. Mat och måltider

Kostpolicy för Falköpings kommun. Mat och måltider Kostpolicy för Falköpings kommun Mat och måltider Falköpings kommun och maten Här i Falköpings kommun är maten ett medel för att nå god och jämlik hälsa för kommunens invånare. Detta är i enlighet med

Läs mer

Mat- och måltidspolicy

Mat- och måltidspolicy Styrdokument Dokumenttyp: Policy Beslutat av: Kommunfullmäktige Fastställelsedatum: 2016-08-25 Ansvarig: Utvecklingsledare-kost Revideras: Vart 4:e år Följas upp: Mat- och måltidspolicy INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

KOMMUNÖVERGRIPANDE KOSTPOLICY

KOMMUNÖVERGRIPANDE KOSTPOLICY KOMMUNÖVERGRIPANDE KOSTPOLICY Antagen av Kommunfullmäktige Beslutsdatum/paragraf 2014-11-19/ 188 Giltighetstid tills annat beslut fattas Uppföljningsdatum senast 2017-03-01 Beteckning KS2014/146-629, 2014.2251

Läs mer

111 Dnr 00005/2017. Omsorgsnämnden beslutar 1. Förslag till driftbudget samt investeringsbudget för godkänns.

111 Dnr 00005/2017. Omsorgsnämnden beslutar 1. Förslag till driftbudget samt investeringsbudget för godkänns. 1(6) 111 Dnr 00005/2017 Budget 2018 beslutar 1. Förslag till driftbudget samt investeringsbudget för 2018-2020 godkänns. 2. Förslag till driftbudget samt investeringsbudget 2018-2020 gäller efter att erforderliga

Läs mer

Måltidspolicy Åtvidabergs kommun Policy avseende kvalitet för måltider vid förskola, skola, vård och omsorg

Måltidspolicy Åtvidabergs kommun Policy avseende kvalitet för måltider vid förskola, skola, vård och omsorg Måltidspolicy Policy avseende kvalitet för måltider vid förskola, skola, vård och omsorg Dnr: ATVKS 2016-00685 003 Fastställt av: Kommunfullmäktige, 138 Antogs: 2016-12-14 Reviderad: Ansvarig förvaltning:,

Läs mer

Handlingsplan utifrån Livsmedels- och Måltidspolicyn. Skola och fritidshem. Åstorps kommun. www.astorp.se

Handlingsplan utifrån Livsmedels- och Måltidspolicyn. Skola och fritidshem. Åstorps kommun. www.astorp.se Handlingsplan utifrån Livsmedels- och Måltidspolicyn Skola och fritidshem Åstorps kommun www.astorp.se Livsmedels- och måltidspolicy Folkhälsoperspektiv: Riksdagen antog 2003 det övergripande folkhälsomålet,

Läs mer

Svar på medborgarförslag nr 5/2013 - Bra och näringsriktig mat till alla i skolan

Svar på medborgarförslag nr 5/2013 - Bra och näringsriktig mat till alla i skolan Sammanträdesprotokoll för Kommunstyrelsens arbetsutskott 2014-12-17 AU 1:9 Dnr. KS 2013/0333 Svar på medborgarförslag nr 5/2013 - Bra och näringsriktig mat till alla i skolan Arbetsutskottets förslag Kommunstyrelsen

Läs mer

KOST- OCH LIVSMEDELSPOLICY FÖR MÅLTIDSVERKSAMHETEN I GULLSPÅNGS KOMMUN

KOST- OCH LIVSMEDELSPOLICY FÖR MÅLTIDSVERKSAMHETEN I GULLSPÅNGS KOMMUN KOST- OCH LIVSMEDELSPOLICY FÖR MÅLTIDSVERKSAMHETEN I GULLSPÅNGS KOMMUN Antagen av kommunfullmäktige 2014-09-29, 139 Dnr: KS 2012/360 Revideras Kommunledningskontoret Torggatan 19, Box 80 548 22 HOVA Tel:

Läs mer

av jämställdhet, inflytande och hållbarhet. Kvalitén på erbjuder ska präglas Alla ska få rätt bemötande och verksamheten ska ha en

av jämställdhet, inflytande och hållbarhet. Kvalitén på erbjuder ska präglas Alla ska få rätt bemötande och verksamheten ska ha en Mat & måltider Vision och riktlinjer för servering i förskola, skola, vård och omsorg, sportanläggningar, fritidsgårdar samt övrig servering i kommunens lokaler. Visionen för maten i Kiruna kommun Måltiden

Läs mer

Kostpolitiskt program

Kostpolitiskt program Kostpolitiskt program i Kumla kommun Vision Program Policy Regler Handlingsplan Riktlinjer Kommunfullmäktige Kommunstyrelsen Nämnd Innehållsförteckning Syfte 3 Vision 3 Uppföljning och revidering 3 Inledning

Läs mer

Kostpolicy Gävle kommun 17KS121. Remiss med begäran om komplettering av tidigare yttrande i rubricerat ärende.

Kostpolicy Gävle kommun 17KS121. Remiss med begäran om komplettering av tidigare yttrande i rubricerat ärende. Sid 1 (1) Remissmissiv Ärende Dnr 17KS121 Dok/Handl id 17KS121-14 2018-02-21 Erika Greis Telefon 026-17 81 03 erika.greis@gavle.se Till Ärende Vårt dnr Enligt sändlista Kostpolicy Gävle kommun 17KS121

Läs mer

Berit Hagblom. Utses att justera. Justeringens plats och tid Kommunstyrelseförvaltningen den 11 december 2018

Berit Hagblom. Utses att justera. Justeringens plats och tid Kommunstyrelseförvaltningen den 11 december 2018 Sammanträdesdatum 39 Plats och tid Björken, förvaltningshuset, Nybro, klockan 09.00-11-30 ande Christina Davidson, ordförande (C) Birgit Andersson (SPF) Monika Petersson (PRO) Berit Hagblom (SPF) Gunnbritt

Läs mer

Policy för Mat och Måltider i Värnamo kommun

Policy för Mat och Måltider i Värnamo kommun Policy för Mat och Måltider i Värnamo kommun Antagen av kommunfullmäktige 2019-03-28 Gäller från 2019-03-28 2 ( 7 ) Reglemente Kommunala beslut som utöver kommunallag och andra författningar styr och reglerar

Läs mer

Livsmedels- och måltidspolicy

Livsmedels- och måltidspolicy Barn- och utbildningsförvaltningen Solveig Andersson solveig.andersson@saffle.se LIVSMEDELS- OCH MÅLTIDSPOLICY 2017-06-21 Godkänd/ansvarig Kommunfullmäktige 89 1(6) Beteckning Ks 2017-000171 Livsmedels-

Läs mer

Ärendebeskrivning Kostchef Daniel Chu har inkommit med förslag till Kostpolitiskt program

Ärendebeskrivning Kostchef Daniel Chu har inkommit med förslag till Kostpolitiskt program f9i9l LJUSNARSBERGS ~KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 5 (14) Sammanträdesdatum ALLMÄNNA UTSKOTTET 2017-12-06 Au 202 Dnr KS 0117/2017 Kostpolitiskt program 2018-2021 Ärendebeskrivning Kostchef Daniel Chu har

Läs mer

Strategi för god, hälsosam och klimatsmart mat

Strategi för god, hälsosam och klimatsmart mat Avdelningen för förskola Avdelningen egen regi Sida 1 (6) 2018-09-27 Handläggare: Katarina Höök 08 508 18 138 Till Farsta stadsdelsnämnd 2018-11-15 Strategi för god, hälsosam och klimatsmart mat Svar på

Läs mer

Strategi för god, hälsosam och klimatsmart mat

Strategi för god, hälsosam och klimatsmart mat enligt Kungsholmens stadsdelsförvaltning Ekonomiavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2018-10-04 Handläggare Eva Cedergren Telefon: 08-508 08 789 Till Kungsholmens stadsdelsnämnd 2018-10-25 Strategi

Läs mer

Måltidspolicy. Östra Göinge kommun. Upprättad av KF tillfällig beredning. Ansvarig Bengt Gustafson Produktionschef

Måltidspolicy. Östra Göinge kommun. Upprättad av KF tillfällig beredning. Ansvarig Bengt Gustafson Produktionschef Ansvarig Bengt Gustafson Produktionschef Upprättad av KF tillfällig beredning Berörda verksamheter Bildning, Vård och Omsorg Fastställd datum KF 2011-11-22 99 Dokumentnamn Måltidspolicy Reviderad Diarienummer

Läs mer

Kostpolicy FÖRFATTNING En sund och god kost präglad av närhet, kvalitet och skånsk matkultur

Kostpolicy FÖRFATTNING En sund och god kost präglad av närhet, kvalitet och skånsk matkultur FÖRFATTNING 7.10 Antagen av kommunfullmäktige 7, 2017 Reviderad av kommunfullmäktige 99, 2019 Kostpolicy En sund och god kost präglad av närhet, kvalitet och skånsk matkultur 2019-02-15 KOSTPOLICY Om detta

Läs mer

Kostpolicy för äldreomsorgen

Kostpolicy för äldreomsorgen Kostpolicy för äldreomsorgen Vision Alla matgäster, äldre som yngre, erbjuds god nylagad, varm, och säker mat i en lugn och trevlig miljö. Maten produceras och distribueras så att den främjar både folkhälsa

Läs mer

Visionen för maten i Kiruna kommun

Visionen för maten i Kiruna kommun Mat & måltider Vision och riktlinjer för servering i förskola, skola, vård och omsorg, sportanläggningar, fritidsgårdar samt övrig servering i kommunens lokaler. Visionen för maten i Kiruna kommun Måltiden

Läs mer

Måltidsverksamhet inom Hjo kommun

Måltidsverksamhet inom Hjo kommun Måltidsverksamhet inom Hjo kommun Dokumenttyp Riktlinjer Fastställd/upprättad Kommunstyrelsen 2015-10-14, 164 Senast reviderad Kommunstyrelsen 2016-08-24, 107 (2015-278) Detta dokument gäller för Kommunövergripande

Läs mer

LIVSMEDELS- OCH MÅLTIDSPOLICY

LIVSMEDELS- OCH MÅLTIDSPOLICY LIVSMEDELS- OCH MÅLTIDSPOLICY saffle.se Sammanfattning Livsmedels- och måltidspolicyn ska fungera som ett styrdokument och ett stöd för att kvalitetssäkra upphandling, inköp och måltider i kommunen. Varje

Läs mer

AU 6:15 Dnr. KS 2012/

AU 6:15 Dnr. KS 2012/ ÖSTERÅKERS KOMMUN KOMMUNSTYRELSENS ARBETSUTSKOTT SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2013-03-20 AU 6:15 Dnr. KS 2012/0160-739 Utdrag: akten, KS Rapportering av ej verkställda beslut enligt socialtjänstlagen och lagen

Läs mer

Svar på Medborgarförslag - att Strömstads skolor bara ska servera kravmärkt kött och fisk

Svar på Medborgarförslag - att Strömstads skolor bara ska servera kravmärkt kött och fisk STRÖMSTADS KOMMUN KALLELSE/ÄRENDELISTA Sida 12 (22) Kommunfullmäktige Sammanträdesdatum 2015-09-10 Kf 93 Ks 132 Au 147 KS/2014 0471 Svar på Medborgarförslag - att Strömstads skolor bara ska servera kravmärkt

Läs mer

Handlingsplan utifrån Livsmedels- och Måltidspolicyn. Skolcafeteria och fritidsgård. Åstorps kommun. www.astorp.se

Handlingsplan utifrån Livsmedels- och Måltidspolicyn. Skolcafeteria och fritidsgård. Åstorps kommun. www.astorp.se Handlingsplan utifrån Livsmedels- och Måltidspolicyn Skolcafeteria och fritidsgård Åstorps kommun www.astorp.se Livsmedels- och måltidspolicy Folkhälsoperspektiv: Riksdagen antog 2003 det övergripande

Läs mer

Tjänsteskrivelse Yttrande över remiss: Kostpolicy för Gävle kommun

Tjänsteskrivelse Yttrande över remiss: Kostpolicy för Gävle kommun Sida 1 av 6 Sid 1 (1) 2018-04-10 Dnr 17UN161-8 Utbildningsnämnden Tjänsteskrivelse Yttrande över remiss: Kostpolicy för Gävle kommun Förslag till beslut Utbildningsnämnden beslutar att anta yttrandet från

Läs mer

Kostpolicy för måltidsverksamheten inom Hjo kommun

Kostpolicy för måltidsverksamheten inom Hjo kommun Kostpolicy för måltidsverksamheten inom Hjo kommun Dokumenttyp Policy Fastställd/upprättad Kommunfullmäktige 2015-10-29, 196 Senast reviderad Detta dokument gäller för Kommunövergripande Giltighetstid

Läs mer

Förslag på reviderad kostpolicy för Gävle kommunkoncern

Förslag på reviderad kostpolicy för Gävle kommunkoncern Förslag på reviderad kostpolicy för Gävle kommunkoncern 1 Innehåll Bakgrund Matens betydelse...3 Omfattning...3 Syfte...3 Gemensamma synsätt...3 Servera säker mat...4 Servera näringsrik mat...4 Köpa livsmedel...4

Läs mer

Svar på motion om att få en giftfri vardag

Svar på motion om att få en giftfri vardag SAMMANTRÄDESPROTOKOLL LEDNINGSUTSKOTTET 24 (36) Sammanträdesdatum 2014-09-30 188 Svar på motion om att få en giftfri vardag Dnr 2014/49 INLEDNING Carola Gunnarsson (C), Christer Eriksson (C), Mårten Öhrström

Läs mer

Måltidspolicy. Fastställt: 2013-10-24 125. Ansvar för revidering: kommunstyrelsen. Karlskrona kommun och dess bolag. Ersätter:

Måltidspolicy. Fastställt: 2013-10-24 125. Ansvar för revidering: kommunstyrelsen. Karlskrona kommun och dess bolag. Ersätter: Måltidspolicy Fastställt av: Kommunfullmäktige Fastställt: 2013-10-24 125 Ansvar för revidering: kommunstyrelsen Gäller för: Giltighetstid: Ersätter: Karlskrona kommun och dess bolag tills vidare Kostpolicy

Läs mer

152 Svar på motion om förbättrad matservering

152 Svar på motion om förbättrad matservering 2017-12-14 255 Dnr KS17/91 152 Svar på motion om förbättrad matservering Beslut beslutar att anse att-satserna 1, 4 och 5 vara besvarade och att motionens övriga delar avslås. Reservationer Olle Moln Teike

Läs mer

Sammanträdesdatum Arbetsutskott (1) 120 KS/2017:230. Förslag angående lokalisering av nytt äldreboende i Mjölby

Sammanträdesdatum Arbetsutskott (1) 120 KS/2017:230. Förslag angående lokalisering av nytt äldreboende i Mjölby Mjölby Kommun PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Arbetsutskott 2017-08-14 1 (1) Sida 120 KS/2017:230 Förslag angående lokalisering av nytt äldreboende i Mjölby Bakgrund Mjölby kommuns fastighetsavdelning,

Läs mer

Österåkers kommuns styrdokument

Österåkers kommuns styrdokument Österåkers kommuns styrdokument Kostpolicy för Österåkers kommun Antagen av Kommunfullmäktige 2017-10-23, 7:11 Dnr: KS 2015/0034 Kommentar: Ersätter tidigare Kostpolicy antagen 2009-06-15, 76 Kostpolicy

Läs mer

SALA KOMMUN. Svar på motion om att få en giftfri vardag. ""''"~ o!3 IL ' Di laga ~~~~~ Ink. 2014-09- 2 4. KOMMUNSTYRELSEN Per-Olov Rapp

SALA KOMMUN. Svar på motion om att få en giftfri vardag. ''~ o!3 IL ' Di laga ~~~~~ Ink. 2014-09- 2 4. KOMMUNSTYRELSEN Per-Olov Rapp 'f'is?d't'1'10 Di laga ~~~~~ KOMMUNSTYRELSEN Per-Olov Rapp L "u' 1' 4/ 'l bl. ''l/l 1 (2) 2014-09-19 DIARlEN R' 2013/49 SALA KOMMUN Kommunstyrelsens förvaltning Ink. 2014-09- 2 4 ""''"~ o!3 IL ' Dpb: /!Aktbilaga

Läs mer

Förslag på reviderad kostpolicy för Gävle kommunkoncern Skillnad mellan &

Förslag på reviderad kostpolicy för Gävle kommunkoncern Skillnad mellan & Förslag på reviderad kostpolicy för Gävle kommunkoncern Skillnad mellan 170602 & 180216 Läshjälp: Röd genomstruken text = Borttaget Grönmarkerad text = Tillagt 1 Innehåll Bakgrund Matens betydelse...3

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott föreslår Kommunstyrelsen föreslå Kommunfullmäktige besluta

Kommunstyrelsens arbetsutskott föreslår Kommunstyrelsen föreslå Kommunfullmäktige besluta 0 Österåker Tjänsteutlåtande Kommunkansliet Fredrik Zethraeus Datum 2017-05-04 Dnr KS 2015/0034 Till Kommunstyrelsen Kostpolicy för Österåkers kommun Kommunstyrelsen fick i budget 2015, planåren 2016 2017,

Läs mer

Riktlinjer för kostverksamhet i Mariestads kommun

Riktlinjer för kostverksamhet i Mariestads kommun Riktlinjer för kostverksamhet i Mariestads kommun Antaget av Kommunstyrelsen 2015-09-14 Reviderad av utbildningsnämnden: 2019-01-15 Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 1.1. Syfte... 3 1.2. Ansvar...

Läs mer

Kostpolicy för Ånge kommun

Kostpolicy för Ånge kommun Kostpolicy för Ånge kommun Dokumentansvarig: Tekniska förvaltningen Fastställd av: Kommunfullmäktige Fastställd när: 2018-11-26, 129 Diarienummer: KS 14/231 Postadress Besöksadress Webb Telefon Bankgiro

Läs mer

Kostpolicy för äldreomsorgen

Kostpolicy för äldreomsorgen Tjänsteutlåtande Eva Carlsson 2012-06-28 Sidan 1 av 1 Dnr 2012/0387 KS-2 Kommunstyrelsens arbetsutskott Kostpolicy för äldreomsorgen Förslag till beslut Kommunledningskontoret föreslår att kommunstyrelsens

Läs mer

Vision. Syfte. Eksjö kommun - Småland som bäst. Matglädje för alla!

Vision. Syfte. Eksjö kommun - Småland som bäst. Matglädje för alla! Fastställd av kommunfullmäktige 2013-04-25 91 Tillägg fastställt av kommunfullmäktige 2013-06-19 132 Revidering fastställd av kommunfullmäktige 2017-09-21 161 Måltidspolicy Vision Eksjö kommun - Småland

Läs mer

Kostpolicy för Ånge kommun

Kostpolicy för Ånge kommun Kostpolicy för Ånge kommun Dokumentansvarig: Tekniska förvaltningen Fastställd av: Kommunfullmäktige Fastställd när: 2015-10-26, 81 Diarienummer: KS 14/231 Postadress Besöksadress Webb Telefon Bankgiro

Läs mer

341 Svar på motion om pilotprojekt rörande specialkost (KSKF/2017:255)

341 Svar på motion om pilotprojekt rörande specialkost (KSKF/2017:255) Kommunstyrelsen Protokollsutdrag Sammanträdesdatum 2017-11-28 Sida 1(2) 341 Svar på motion om pilotprojekt rörande specialkost (KSKF/2017:255) Beslut Förslag till kommunfullmäktige 1. Motionen bifalles.

Läs mer

Kostpolicy. Lessebo kommun. Antagen av kommunfullmäktige 2015-10-26 68

Kostpolicy. Lessebo kommun. Antagen av kommunfullmäktige 2015-10-26 68 Kostpolicy Lessebo kommun Antagen av kommunfullmäktige 2015-10-26 68 Innehåll 1. Inledning... 3 2. Syfte... 3 3. Vision... 3 4. Kommunens övergripande policy/riktlinjer är:... 3 5. Inriktningsmål/områden...

Läs mer

Strategi för god, hälsosam och klimatsmart mat

Strategi för god, hälsosam och klimatsmart mat Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsförvaltning Stab Handläggare Susannah Sjöberg Telefon: 08-508 20 905 Dnr 1.5.1-592/2018 Sida 1 (6) 2018-10-11 Till Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd 2018-10-25 Strategi

Läs mer

Måltidspolicy. Dokumentansvarig Kostchef Diarienummer KS/2016:821

Måltidspolicy. Dokumentansvarig Kostchef Diarienummer KS/2016:821 Policy Beslutad av kommunfullmäktige, 104 Framtagen av kostcheferna Susanna Bengtsson och Jens Modéer Uppdaterad: Dokumentansvarig Kostchef Diarienummer KS/2016:821 Ett utskrivet exemplar är alltid en

Läs mer

Motion om ekologisk och lokalt odlad mat

Motion om ekologisk och lokalt odlad mat SAMMANTRÄDESPROTOKOLL KOMMUNSTYRELSEN Sammanträdesdatum 2016-08-11., r;i.,., h..,:, I /._ \: =: L I, ~ l; ~ 5... ~:,., 1 ~ 20 (35) 112 Motion om ekologisk och lokalt odlad mat Dnr 2015/977 INLEDNING Erik

Läs mer

TRELLEBORGS KOMMUN Servicenämnden

TRELLEBORGS KOMMUN Servicenämnden Protokollsutdrag 1 (9) Mötesdatum Plats och tid Parken kl. 15.00-15.40 Beslutande Andreas Persson (S) Rickard Johansson (SÖS) Fredrik Schlyter (M) Bo Andersson (C) Olof Blennhede (L) Anders Yngve (S) Göran

Läs mer

Tjänsteskrivelse Remiss Kostpolicy

Tjänsteskrivelse Remiss Kostpolicy VALLENTUNA KOMMUN TJÄNSTESKRIVELSE FÖRVALTING 2014-09-08 DNR BUN 2014.366 ELISABETH JOHANSSON SID 1/1 KANSLICHEF ELISABETH.JOHANSSON@VALLENTUNA.SE BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN Tjänsteskrivelse Remiss Kostpolicy

Läs mer

Bodil Bagert. Utses att justera. Justeringens plats och tid Kommunstyrelseförvaltningen

Bodil Bagert. Utses att justera. Justeringens plats och tid Kommunstyrelseförvaltningen Sammanträdesdatum 132 Plats och tid Björken, förvaltningshuset, Nybro, klockan 14.00-16.45 ande Bodil Johansson, ordförande (C) Stig-Roland Fagergård, vice ordförande (S) Anders Johansson (C) Ing-Marie

Läs mer

Medborgarförslag anbudsskola. (AU 376) KS 2014-409

Medborgarförslag anbudsskola. (AU 376) KS 2014-409 kommunstyrelsen i Falkenberg 2015-01-13 20 Medborgarförslag anbudsskola. (AU 376) KS 2014-409 KF Beslut Kommunstyrelsen beslutar enligt arbetsutskottets förslag. Arbetsutskottets förslag Arbetsutskottet

Läs mer

Beslutsunderlag Tillväxt- och marknadsenhetens tjänsteudåtande daterat 2014-10-21.

Beslutsunderlag Tillväxt- och marknadsenhetens tjänsteudåtande daterat 2014-10-21. Sammanträdesprotokoll för Kommunstyrelsens arbetsutskott 2014-1 1-12 AU 9:27 Dnr. KS 2014/0294 Revidering av policy för upphandling Arbetsutskottets förslag Kommunstyrelsen föreslår Kommunfullmäktige besluta

Läs mer

Svar på motion pilotprojekt rörande specialkost

Svar på motion pilotprojekt rörande specialkost Kommunstyrelsen 2017-11-01 Kommunledningskontoret Miljö och samhällsbyggnad KSKF/2017:255 Kristina Nyström 016-710 80 58 1 (3) Kommunstyrelsen Svar på motion pilotprojekt rörande specialkost Förslag till

Läs mer

MÅLTIDSPOLICY BOXHOLMS KOMMUN. Antagen av Kommunfullmäktige

MÅLTIDSPOLICY BOXHOLMS KOMMUN. Antagen av Kommunfullmäktige MÅLTIDSPOLICY BOXHOLMS KOMMUN Antagen av Kommunfullmäktige 2016-10-17 Varför har vi en måltidspolicy? Kommunen bedriver måltidsverksamhet inom skola, förskola, omsorgsverksamhet och social omsorg. Måltidspolicyn

Läs mer

Kostpolicy Norrtälje kommun. Antagen i fullmäktige den 20 juni 2016

Kostpolicy Norrtälje kommun. Antagen i fullmäktige den 20 juni 2016 Kostpolicy Norrtälje kommun Antagen i fullmäktige den 20 juni 2016 1 Vår vision är att erbjuda goda, näringsriktiga och lustfyllda måltider som lagas nära gästen och bidrar till hållbar utveckling. Inledning

Läs mer

Barn- och utbildningsnämnden beslutade den 12 december 2013 att lämna följande önskemål om tillägg under rubriken Matvanor och livsmedel, sidan 5:

Barn- och utbildningsnämnden beslutade den 12 december 2013 att lämna följande önskemål om tillägg under rubriken Matvanor och livsmedel, sidan 5: Protokoll Sammanträdesdatum Sida 2014-04-28 15(20) Kommunfullmäktige Dnr 13.K0374 106 Folkhälsopolitiskt program, aktivitetsplan 2014-2017 Sammanfattning Kommunens folkhälsoråd har i uppdrag att genom

Läs mer

Mat- och måltidspolicy för äldreomsorgen i Stockholms stad

Mat- och måltidspolicy för äldreomsorgen i Stockholms stad Mat- och måltidspolicy för äldreomsorgen i Stockholms stad Februari 2019 stockholm.se 3 (7) Innehållsförteckning... 4 Syfte... 4 Mål... 4 Maten... 5 Måltidsmiljön... 5 Måltidsordning... 5 Hållbara och

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1 (8)

Sammanträdesprotokoll 1 (8) Sammanträdesprotokoll 1 (8) Plats och tid Garvaren Röd, kl. 13.15 17.00 Beslutande ledamöter Övriga närvarande Sten Fransson, Ordförande (S) Lena Kandergård, 1:e vice ordförande (S) Börje Wahlund, 2:e

Läs mer

PROTOKOLL Svar på motion 2014:03 från Anders Grönvall (S) om giftfri förskola KS-2014/482

PROTOKOLL Svar på motion 2014:03 från Anders Grönvall (S) om giftfri förskola KS-2014/482 Kommunstyrelsens arbetsutskott 33 Utdrag ur PROTOKOLL 2015-03-09 Svar på motion 2014:03 från Anders Grönvall (S) om giftfri förskola KS-2014/482 Beslut Arbetsutskottet föreslår att kommunstyrelsen föreslår

Läs mer

Måltiderna i förskolan och skolan och hur vi ska göra dem bättre

Måltiderna i förskolan och skolan och hur vi ska göra dem bättre Måltiderna i förskolan och skolan och hur vi ska göra dem bättre Måltiden har betydelse Våra måltider har stor betydelse. Det är säkert alla överens om. Näringsriktig mat ger energi och hälsa. God och

Läs mer

Öka andelen lokal- och närproducerade samt ekologiska livsmedel

Öka andelen lokal- och närproducerade samt ekologiska livsmedel Tjänsteskrivelse 1 (2) 2015-10-06 FHN 2015.0034 Handläggare Öka andelen lokal- och närproducerade samt ekologiska livsmedel Sammanfattning Kommunfullmäktige fastställde 2014-06-17 97 planeringsförutsättningarna

Läs mer

Kostpolicy. För skola, förskola och äldreomsorg i Gnesta kommun. Antagen av Kommunfullmäktige i Gnesta kommun

Kostpolicy. För skola, förskola och äldreomsorg i Gnesta kommun. Antagen av Kommunfullmäktige i Gnesta kommun Kostpolicy För skola, förskola och äldreomsorg i Gnesta kommun Antagen av Kommunfullmäktige i Gnesta kommun 2017-10-02 Inledning Det växande Gnesta med omväxlande tätorter och odlingslandskap värnar om

Läs mer

Kostpolicy. - för verksamheten inom förskola, skola, matdistribution och restauranger för äldre samt gruppboende för äldre

Kostpolicy. - för verksamheten inom förskola, skola, matdistribution och restauranger för äldre samt gruppboende för äldre Kostpolicy - för verksamheten inom förskola, skola, matdistribution och restauranger för äldre samt gruppboende för äldre Antagen Kommunfullmäktige 2008-08-18 134 Reviderad Kommunfullmäktige 2012-12-10

Läs mer

Strategi för god, hälsosam och klimatsmart mat - förslag till matstrategi för Stockholms stad

Strategi för god, hälsosam och klimatsmart mat - förslag till matstrategi för Stockholms stad Sida 1 (6) 2018-08-28 Handläggare Katarina Odén-Ryhede Telefon: 0850823044 Till Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd 2018-10-25 Anneli Rydström Telefon: 0850822068 Strategi för god, hälsosam och klimatsmart

Läs mer

Måltidspolicy för Hällefors kommun

Måltidspolicy för Hällefors kommun Måltidspolicy för Hällefors kommun 2(9) Innehåll Inledning 3. 1 Bakgrund 3. 2 Syfte 3. 3 Målsättning 4. 4 Måltidsverksamhet 4. 5 Organisation 4. 5.1 Nämnd 4. 5.2 Förvaltningschef 4. 5.2 Verksamhetsansvarig

Läs mer

Yttrande över motion om ekologisk mat inom Luleå kommun

Yttrande över motion om ekologisk mat inom Luleå kommun Allmänna utskottet 2012 06 07 50 10 Socialnämnden 2012 06 20 104 13 Dnr 2011/571 008 Yttrande över motion om ekologisk mat inom Luleå kommun Bilaga: Tjänsteutlåtande Ärendebeskrivning Bertil Bartholdsson,

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1 (8)

Sammanträdesprotokoll 1 (8) Sammanträdesprotokoll 1 (8) Plats och tid Garvaren Röd, kl. 13.15 Beslutande ledamöter Övriga närvarande Sten Fransson, Ordförande (S) Lena Kandergård, 1:e vice ordförande (S) Börje Wahlund, 2:e vice ordförande

Läs mer

Kostpolicy. Robertsfors kommun 2016

Kostpolicy. Robertsfors kommun 2016 Kostpolicy Robertsfors kommun 2016 Detta är ett övergripande styrdokument för hur Robertsfors kommun ska arbeta med kost och nutrition för att säkerställa god kvalitet vid måltider. Innehåll Inledning

Läs mer

Införandet av en GLMS-fri (gluten, laktos, mjölkprotein och soja) dag årligen den 15 maj Motion (2013:26) av Kaj Nordquist (S)

Införandet av en GLMS-fri (gluten, laktos, mjölkprotein och soja) dag årligen den 15 maj Motion (2013:26) av Kaj Nordquist (S) Utlåtande 2013:118 RI (Dnr 329-384/2013) Införandet av en GLMS-fri (gluten, laktos, mjölkprotein och soja) dag årligen den 15 maj Motion (2013:26) av Kaj Nordquist (S) Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige

Läs mer

Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler

Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Styrdokument RIKTLINJER FÖR MÅLTIDER ANTAGET AV: Kommunstyrelsen DATUM: 2017-11-30, 277 GÄLLER FRÅN OCH MED:2017-11-30 ANSVAR UPPFÖLJNING/UPPDATERING: Servicechef

Läs mer

Sammanfattning De satsningar som ligger till grund för beslutet är följande:

Sammanfattning De satsningar som ligger till grund för beslutet är följande: UTDRAG 1 (3) Sammanträdesdatum 2017-10-26 74 Motion - Inför "måltidsvän" inom Kalmars omsorg. Dnr ON 2017/0086 Handlingar Tjänsteskrivelse 2017-10-03 Motion Inför måltidsvän inom Kalmars omsorg Bakgrund

Läs mer

Motion 2013:19 av Anna Sehlin (V) m.fl. om vegetarisk mat och ekologiska livsmedel

Motion 2013:19 av Anna Sehlin (V) m.fl. om vegetarisk mat och ekologiska livsmedel Stockholms läns landsting 1 (2) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2015-01-21 LS 1309-1155 Landstingsstyrelsen Motion 2013:19 av Anna Sehlin (V) m.fl. om vegetarisk mat och ekologiska livsmedel Föredragande

Läs mer

Riktlinjer för kostverksamhet i Mariestads kommun

Riktlinjer för kostverksamhet i Mariestads kommun Riktlinjer för kostverksamhet i Mariestads kommun Antaget av Kommunstyrelsen 2015-09-14 Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 2. Syfte... 3 3. Ansvar... 3 3.1. Kostavdelningen... 3 3.2. Sektor utbildning...

Läs mer

Tjänsteskrivelse Yttrande angående kostpolicy för Vallentuna kommun

Tjänsteskrivelse Yttrande angående kostpolicy för Vallentuna kommun VALLENTUNA KOMMUN TJÄNSTESKRIVELSE SOCIALFÖRVALTNING 2014-09-24 DNR SN 2014.162 MARIE BLAD SID 1/1 HÄLSO OCH SJUKVÅRDSSTRATEG/MEDICINSK ANSVARIG SJUKSKÖTERSKA MARIE.BLAD@VALLENTUNA.SE SOCIALNÄMNDEN Tjänsteskrivelse

Läs mer

10 Lokal värdighetsgaranti för Äldreomsorgen i Höörs kommun

10 Lokal värdighetsgaranti för Äldreomsorgen i Höörs kommun Kommunfullmäktige FÖREDRAGNINGSLISTA 2014-12-08 13 (18) Dnr KSF 2014/335 10 Lokal värdighetsgaranti för Äldreomsorgen i Höörs kommun Förslag till beslut Kommunfullmäktige beslutar. Den av socialnämnden

Läs mer

0 Österåker. Svar på medborgarförslag 5/ Bra och näringsriktig mat till alla i skolan. Beslutsförslag BESLUTSFÖRSLAG

0 Österåker. Svar på medborgarförslag 5/ Bra och näringsriktig mat till alla i skolan. Beslutsförslag BESLUTSFÖRSLAG 0 Österåker BESLUTSFÖRSLAG Kommunstyrelsens ordförande Michaela Fletcher 2014-12-01 Dnr KS 2013/0333 Till Kommunstyrelsen Svar på medborgarförslag 5/2013 - Bra och näringsriktig mat till alla i skolan

Läs mer

Policy. Kostpolicy med riktlinjer. för verksamheter inom Bjurholms kommun KS Föreskrifter Plan. Program Reglemente Riktlinjer Strategi Taxa

Policy. Kostpolicy med riktlinjer. för verksamheter inom Bjurholms kommun KS Föreskrifter Plan. Program Reglemente Riktlinjer Strategi Taxa KS15-440 003 Kostpolicy med riktlinjer för verksamheter inom Bjurholms kommun Antagen Giltig från och med Dokumentansvarig Kommunfullmäktige Kommunchef 2016-04-25 10 Föreskrifter Plan Policy Program Reglemente

Läs mer