4 Kent Dryler rapporterat om hur den Norrländska sortprovningen integreras med övrig sortprovning vid SLU.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "4 Kent Dryler rapporterat om hur den Norrländska sortprovningen integreras med övrig sortprovning vid SLU."

Transkript

1 Minnesanteckningar från Ämneskommittén för sortförsök och odlingsteknik Närvarande: Björn Andersson Erik Ekre Anna-Karin Krijger Nils Yngveson Desirée Börjesdotter Kent Dryler Johan Klingspor Anders Ericsson Per Henriksson Ingvar Christensson Sven-Åke Rydell Gunnel Andersson SJV Mattias Hammarstedt, HIR, HS-L Magnus Halling, SLU Jens Weibull SJV Anna Pettersson SJV Staffan Larsson, ordf. Arne Ljungars, sekr. Anmält förhinder Nils Yngveson Sven-Olof Bernhoff Gunilla Lindahl-Larsson Lennart Johansson, ersattes av Sven-Åke Rydell Göran Gustavsson, ersattes av Gunnel Andersson 1 Staffan Larsson hälsade alla välkomna och en snabb presentation gjordes eftersom det fanns många nya personer på dagens möte. 2 Dagordningen godkändes. Med tillägg av följande punkter under övriga frågor. Mattias Hammarstedts inkomna skrivelse, tåglitteratur, om möjligheter att dela in våra höstvetesorter i olika sorttyper efter Tysk modell. Klas Erikssons skrivelse om utsädesmängder. Samt även en fråga om det går att få ett ca-pris per sort och försök för att möjliggöra ett enklare budgetarbete hos sortföretagen 3 Minnesanteckningar från Kent Dryler rapporterat om hur den Norrländska sortprovningen integreras med övrig sortprovning vid SLU.

2 Inför kommande försöksår 2012 har SLU/NJV beslutat att till sortprovning i norra Sverige nyttja de fyra nuvarande försöksplatserna Öjebyn, Röbäcksdalen, Ås och Offer. En dialog mellan ansvariga från SLU, sortägare och sortrepresentanter rörande försöksplaceringen och organisation skall årligen organiseras via SLU/NJV för att alla parter skall ges full insikt och möjlighet att komma med justeringsförslag och inlägg med målet att optimera försökens resultatkvalitet. Försöken sköts med en ansvarig personal från SLU alternativt Hushållningssällskapen eller Jämtlands läns institut för landsbygdsutveckling, vid behov kan hjälp lejas för insatser rörande praktiska fältarbeten samt maskinutrustning. SLU svarar för: - uppvägt utsäde -kodning av försöksplaner Personal från SLU ( Röbäcksdalen och Offer), Hushållningssällskapet ( Öjebyn) och Jämtlands läns institut för landsbygdsutveckling (Ås) svarar för följande: - arbetsleder sådd - ansvarar för och utför samtliga graderingar - övervakar skörd, och övriga skötselåtgärder av försöken - ansvarar för all dokumentation - ts-analyser och mognadsbestämningar Extern serviceleverantör kan ombesörja: - jordbearbetning - inmätning - gödsling - sådd - skörd Kodning genereras för försöksplaner och försöksmaterial i provning, dvs. respektive sorts placering i försöken är känd endast av försöksansvarige från SLU. Detta förfarande gör att alla misstankar gentemot extern personal, rörande otillbörlig hantering av försöksupplägg, hantering av försöksmaterialet etc., kan undvikas. Systemet med kodningen används under planering, sådd och inledande tillväxtperiod. Kodningen hävs och sortnamn och randomisering offentliggörs mot slutet av provningssäsongen för att underlätta försöksvisningar. Samarbetet mellan SLU Uppsala och SLU - Umeå kommer att ske beträffande databearbetning och sammanställningar medan rapport skrivning och övrig samordning kommer att ske med personal från SLU/NJV i Umeå. 6 En liten diskussion och ett klarläggande av vad som menas med en ettåring. VCUprovningen lever sitt eget liv. Det betyder att en sort som provas året efter att den förekommit två år i VCU-provningen betraktas som en ettåring. 7 Försöksutsäde. Har det fungerat? I vår är vi lite sena mot bakkrund av de beslut som fattades tidigare men med en veckas frist från nu kommer vi att ha utsäde och fältkort på plats i god tid inför vårbruket.

3 8 Ny modell för sammanställning sköts från förra mötet. Staffan redovisar detta vid nästa möte. 11 Borde tillväxtregulatorer ingå i sortförsöken? NEJ! Därefter godkändes minnesanteckningarna som därefter lades till handlingarna. 4 Sortprovningens framtid ny bemanning. Staffan Larsson, ordförande går i pension och efterträds av Jannie Hagman och Magnus Halling. Uppdelning av arbetsuppgifter ännu ej klar. Sekreteraren går också i pension under året och efterträdare föreslås efter diskussioner i Sverigeförsöken. NFTS, den Nordiska försöksdatabasen, kommer att testas i viss omfattning i sortförsöken i år. 5 Vem ansvarar för försöksskördeproverna? Frågan har uppkommit då någon inom Lantmännen SW seed fått skördeprover från havreförsök från Försök i Väst och gjort DON-analyser. Är detta riktigt? Det är ju ingen opartisk test. BESLUT TOGS ATT ALLA INBLANDADE FÖRETAG SKALL TILLFRÅGAS OM EXTRAANALYSER SKALL GÖRAS. 6 Mätarsorter. Vårvete: Vinjett Vårkorn: Sortblandning Quench, Mercada, Tipple och Anakin, som ersätter Justina Havre: Belinda Ärter: SW Clara Åkerböna: Fuego eftersom Paloma utgått. Höstråg: Sortblandning Visello, Conduct, Marcello och Evolo som ersätter Amilo. Höstvete: Sortblandning, där alla sorter behålls, Kranich, Boomer, Ellvis och Olivin. Höstkorn: Anisette Rågvete: Tulus 7 Betning av försöksutsäde. Samma preparat och doser som Problem då preparat försvinner. Robust och Fungacil försvinner troligen. Celest från Syngenta kan komma att ersätta i vårkorn. Kan möjligen bli godkänt även i havre. Ingvar Christensson får i uppdrag att bevaka frågan. 8 Svampbehandling i sortförsöken. Pirimor är inte tillåtet att sälja för tillfället. Möjligen kan tillstånd komma ser ut att bli ett riktigt havrebladlusår ( häggstudier ) Ersättning med Mavrik + ev Teppek. Sumialphadosen får max vara 0,3 l/ha. Arne samarbetar med Jordbruksverkets rådgivare för att få ett bra PM.

4 9 Sortförsök i vårrågvete. Vårrågvete mognar som vårvete men klarar troligen inte kvävegivan för vårvete. Alltså svårt att lägga in i vårveteförsöken. I de ekologiska skulle det gå men vårvete sås på bättre jordar medan vårrågvete främst är tänkt på lite sämre jordar. Nilex Dubblett, Milvo ( ny ) är några sorter. Vi väntar ett år med att besluta om dessa försök. 10 Ekologisk sortprovning. Sedan 1987 bekostas den ekologiska sortprovningen av Jordbruksverket. De senaste 5 åren efter ett upplägg där en referensgrupp på Jordbrkuksverket, enligt Anna Pettersson, beslutar om verksamheten som upphandlas. 1,2 milj kr för att genomföra en provning i hela Sverige med stråsäd och trindsäd. Sedan upphandlas potatisprovningen för ca kr års upphandling gäller även Referensgruppen för stråsäd och trindsäd består av Ann-Marie Dock Gustavsson, Torsten Rabeck Pedersen, Katarina Hostmark och Johan Ascard. Det finns även provning av ekologiska vallgräs. Under 2012 kommer en utvärdering av den ekologiska sortprovningen att göras av Jens Weibull. Antalet försök: höstvete 3, Höstråg o rågvete 2, Vårvete 3, Vårkorn 4, Havre 3, Ärter 4, Åkerbönor 4, Lupin 1 totalt 24 försök. Henrik Nätterlund som representerar de ekologiska rådgivarna inom HIR hade mailat deras synpunkter som han föredrog under mötet. Hur görs prioriteringen vilka sorter som skall vara med? Kosack och Tritikon har försvunnit ogräskonkurrens är en viktig parameter i ekologisk odling. Hu skiljer man sorterna när det gäller denna fråga? Radhackning ökar mer och mer sortskillnader? Halmen är viktig och hur kan den mätas? Strålängd är inte helt tillräckligt. Vårrågvete är intressant i många fall. Sjukdomsfrågor bör kunna hanteras från de konventionella försöken. Instrålning på marknivå mättes på Weibulls för 20 år sedan kan det användas för att mäta ogräskonkurrensförmågan? N-sensor och bildanalys kan vara andra möjligheter. Dessa studier bör kanske genomföras som ett separatprojekt. 11 Avstämningsmöte i vår för att få en bild av utvintringen? Beslutades att göra detta som ett telefonmöte den 25 april kl Staffan ansvarar för genomförandet. Det fanns en grupp som skulle studera tveksamma försök och avgöra om de skulle skördas. Hur gick det med denna? Beslutades att om man ser något tveksamt i något försök så kontaktas den områdesansvarige. Försöksstatus rapporteras första veckan i juli till Ämneskommittén. Uppföljningsrapport för skörd försöksstatus förslag den 1 augusti men beslutas den 25 april kl Sortportal. Vad skall ingå? Vem ansvarar? Det krävs ett projekt med särskilda pengar för att finansiera detta. Jordbruksverket studerar möjligheter att finansiera detta Anna Pettersson ansvarar för detta. Under ett övergångsskede borde vi ha en enkel länk för att lättare hitta till sortförsökens resultat. 13 Nästa ordinarie möte efter telefonmötet den 25 april beslutades till den 9 oktober 2012 i Nässjö med start 09.30, kaffe, mötesstart och avslutning

5 14 Övriga frågor. Mattias Hammarstedt HIR-L, projektledare i Absolut vodkas stärkelsevete-odlingsprojekt där man jobbat i 10 år för att utveckla denna odling hade skickat in material som skulle läsas som tåglitteratur. Frågan som man ville diskutera i Ämneskommittén var hur vi kan dela in höstvetesorterna i våra försök i sorttyper efter tysk modell. Det är svårt, har man upplevt, att jobba fram sortanpassade råd då sorterna omsätts väldigt snabbt och då vore en modell med sorttypsanpassade råd en möjlig väg. Översättning av den tyska nomenklaturen borde göras och undersökas om den tyska indelningen även gäller för svenska förhållanden. I avsikt att testa detta lades två försök under 2011, ett på Svalöv och ett på Bjertorp. Vidare menar man att vi redan nu borde kunna ange antalet kärnor/ax hos sorterna då vi vet skörd, tkv och antalet ax/m2. Mattias föreslog att en grupp bestående av absolutgruppen ( Mattias Hammarstedt, Hans Thorell, Tina Henriksson, Sven-Olof Bernhoff och Nils Yngvesson ) tillsätts för att fastställa en svensk nomenklatur. Beslutades att så göra med en utökning av gruppen med Anders Ericsson, HS Konsult, Brunnby försöksstation i Västmanland och Staffan Larsson, SLU för att geografiskt bredda gruppen. Mattias utses som sammankallande. Kommer axräkning att göras i Basförsöken 2012? Beslut kommer när kostnaderna redovisats. Klas Eriksson från Kalmar hade skickat in en skrivelse ( också tåglitteratur ) som föredrogs av Gunnel Andersson från Växtskyddscentralen i Kalmar. Bönderna sår med lägre utsädesmängder numera. Både lägre kostnader och bättre övervintring ligger bakom dessa beslut. I Kalmar utvintrade höstrågförsöket medan lantbrukarens gröda i fältet klarade sig under denna säsong. Man vill förklara detta med skillnader i utsädesmängden. Det finns ett intervall då man kan öka utsädesmängden något vid sena sådder. Borde det inte finnas motsvarande för tidiga sorter under gynnsamma förhållanden. Staffan, Arne och Klas får i uppdrag att arbeta fram ett förslag i god tid till nästa möte, telefonmötet den 25 april. Företagen som provar sorterna önskar en bättre information om kostnaden för sort och försök i de olika grödorna. Om inte nya moment införs under året bör vi kunna presentera försökskostnader som ligger väldigt nära de slutgiltiga kostnaderna 15 Mötet avslutades. Arne Ljungars Sekr Staffan Larsson Ordf

Minnesanteckningar från Ämneskommittén för sortförsök och odlingsteknik

Minnesanteckningar från Ämneskommittén för sortförsök och odlingsteknik Minnesanteckningar från Ämneskommittén för sortförsök och odlingsteknik 2011-10-06 Närvarande: Björn Andersson tillförordnad ordf Erik Ekre Anna-Karin Krijger Nils Yngveson Desirée Börjesdotter Kent Dryler

Läs mer

Mötesanteckningar Fältforsks ämneskommitté för Sortprovning

Mötesanteckningar Fältforsks ämneskommitté för Sortprovning Plats: Nässjö Mötesanteckningar Fältforsks ämneskommitté för Sortprovning Tid: 12:e februari 2013 Närvarande: Anna Karin Krijger Anders Ericsson Desirée Börjesdotter Thomas Börjesson Jannie Hagman Per

Läs mer

Protokoll fört vid möte med Ämneskommitté Odlingsmaterial i Linköping

Protokoll fört vid möte med Ämneskommitté Odlingsmaterial i Linköping Protokoll fört vid möte med Ämneskommitté Odlingsmaterial i Linköping 2017-02-09 Deltagare: Ordf. Magnus Halling, Sekr. Anders Ericsson, Nils Yngvesson, Karl-Oskar Andersson, Gunnel Andersson, Sven-Åke

Läs mer

Sortförsök med spannmål och trindsäd i ekologisk odling 2011 Försöksledare Staffan Larsson, SLU E-post: staffan.larsson@slu.se

Sortförsök med spannmål och trindsäd i ekologisk odling 2011 Försöksledare Staffan Larsson, SLU E-post: staffan.larsson@slu.se Sortförsök med spannmål och trindsäd i ekologisk odling 2011 Försöksledare Staffan Larsson, SLU E-post: staffan.larsson@slu.se Under 2011 utfördes 24 ekosortförsök med spannmål och trindsäd. Jordbruksverket

Läs mer

Vad provas och hur? Vad provas inte?

Vad provas och hur? Vad provas inte? Vad provas och hur? Vad provas inte? Björn Andersson, FältForsk, SLU Värdeprovning av jordbruksväxter Provning för intagning på svensk sortlista, s.k. VCU-provning (Value for Cultivation and Use). Försöken

Läs mer

Bra sorter och friskt utsäde. Varför ekologisk sortprovning?

Bra sorter och friskt utsäde. Varför ekologisk sortprovning? www.slu.se/ekologisksortprovning Bra sorter och friskt utsäde Jordbruksverkets FoU-dagar 14, Linköping 9-1 april Jannie Hagman, Institutionen för växtproduktionsekologi, SLU Varför ekologisk sortprovning?

Läs mer

Minnesanteckningar fört vid möte om utsädesmängder i sortförsök, telefonmöte den

Minnesanteckningar fört vid möte om utsädesmängder i sortförsök, telefonmöte den Minnesanteckningar fört vid möte om utsädesmängder i sortförsök, telefonmöte den 2015-05-13 Deltagare: Ordf. Magnus Halling, Björn Andersson, Nils Yngvesson, Anders Ericsson, Gunnel Andersson, Jannie Hagman,

Läs mer

Minnesanteckningar fört vid möte med operativa sortgruppen, telefonmöte nr 1 den

Minnesanteckningar fört vid möte med operativa sortgruppen, telefonmöte nr 1 den Minnesanteckningar fört vid möte med operativa sortgruppen, telefonmöte nr 1 den 2015-01-29 Deltagare: Ordf. Magnus Halling, Johan Lagerholm, Nils Yngvesson, Anders Ericsson, Johan Klingspor, Desirée Börjesdotter,

Läs mer

Välkomna till 23:a ÖSF konferensen!

Välkomna till 23:a ÖSF konferensen! Välkomna till 23:a ÖSF konferensen! Hitta försök-www.sverigeforsoken.se Hitta försök-www.sverigeforsoken.se Hitta försök-https://nfts.dlbr.dk Hitta försök-https://nfts.dlbr.dk Hitta försök-https://nfts.dlbr.dk

Läs mer

Jordbrukaredag ALNARP vad sår vi i vår? (tröskbara grödor) Nils Yngveson

Jordbrukaredag ALNARP vad sår vi i vår?   (tröskbara grödor) Nils Yngveson Jordbrukaredag ALNARP 2011 vad sår vi i vår? (tröskbara grödor) Nils Yngveson 10 ton/ha skördeutveckling sortförsök i vårkorn Skåne 2006-2010 medel 5 sorter: Gustav, Justina, Mercada, Quench och NFC Tipple

Läs mer

Sorter ekologisk odling

Sorter ekologisk odling ekologisk odling Staffan Larsson, SLU Sortöken ger vägledning åt den ekologiske odlaren, men även värdefull information om hur moderna sorter uppför sig utan stora insatser av produktionsmedel. Under 2009

Läs mer

Försöksåret 2012/2013

Försöksåret 2012/2013 Försöksåret 2012/2013 Erik Ekre, Hushållningssällskapet Halland Ola Sixtensson, Hushållningssällskapet Malmöhus Antal försök i södra jordbruksdistriktet 1994 till 2013 1 Försöksåret 2013 Mars var kallt

Läs mer

Sorter ekologisk odling

Sorter ekologisk odling Sorter ekologisk odling Staffan Larsson, SLU Under 2008 utfördes totalt 24 sortförsök i ekologisk odling. Jordbruksverket har finansierat 22 av dessa, medan två har bekostats av Hushållningssällskapet

Läs mer

Protokoll fört vid möte med ämneskommittéerna för Ogräs- och Växtskyddsfrågor Nässjö

Protokoll fört vid möte med ämneskommittéerna för Ogräs- och Växtskyddsfrågor Nässjö Protokoll fört vid möte med ämneskommittéerna för Ogräs- och Växtskyddsfrågor Nässjö 2008 09 02 Deltagare: Per-Göran Andersson HS Lars Wiik SLU Johan Nilsson SLU Stefan Hansson Bayer Karin Jahr SJV Morten

Läs mer

Sammanfattning ekoförsöken 2018, 17 försök 4 kasserad

Sammanfattning ekoförsöken 2018, 17 försök 4 kasserad 2018 blev spannmålsskörden totalt i hela riket 55 % av skörden år 2017. Den totala spannmålsskörden minskade från 5,9 miljoner ton till 3,2 miljoner ton Sammanfattning ekoförsöken 2018, 17 försök 4 kasserad

Läs mer

Välkomna till 22:a ÖSF konferensen!

Välkomna till 22:a ÖSF konferensen! Välkomna till 22:a ÖSF konferensen! Men detta är den 30:e växtskyddsdagen i ÖSF-området Försöksplan, typ av försök E D-T S:a Sortförsök, odlingsmetodik L7-101 Sort-beh. i höstvete bas, 61/38 2 1 3 L7-101

Läs mer

dnr H (2008), V (2009), H (2010), V (2011) och H (2012).

dnr H (2008), V (2009), H (2010), V (2011) och H (2012). 1 Rådgivande sortprovning i norra Sverige, 2008 2012. dnr H0760012 (2008), V0960065 (2009), H0960351 (2010), V1160084 (2011) och H1160258 (2012). Kent Dryler Bakgrund Spannmål Den officiella provningen

Läs mer

Jordbrukaredag Törringelund vad sår vi i vår? (tröskbara grödor) Nils Yngveson

Jordbrukaredag Törringelund vad sår vi i vår?   (tröskbara grödor) Nils Yngveson Jordbrukaredag Törringelund 2010 vad sår vi i vår? (tröskbara grödor) Nils Yngveson skördeutveckling vårkorn 2005 2009 sorter: SW Gustav och NFC Tipple 10 9 8 7 6 8,1 7,0 7,7 7,9 9,1 vårkorn obehandlad

Läs mer

Ämneskommittén Odlingsmaterial möte Linköping

Ämneskommittén Odlingsmaterial möte Linköping Ämneskommittén Odlingsmaterial möte 20180206 Linköping Magnus Halling Ordförande Odlingsmaterial Forskningsledare Växtproduktionsekologi, Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) Ämneskommitté Odlingsmaterial

Läs mer

Lämpl antal grobara kärnor/m 2

Lämpl antal grobara kärnor/m 2 Utsädesmängder Minska utsädesmängden för vårstråsäd med 2030 kg/ha vid vallinsådd och med 3040 kg/ha på mulljordar. Beräkning av utsädesmängd utsädesmängd kg/ha = tusenkornvikt, g x önskat antal grobara

Läs mer

Protokoll fört vid möte med ämneskommittén Odlingsmaterial i Nässjö

Protokoll fört vid möte med ämneskommittén Odlingsmaterial i Nässjö Protokoll fört vid möte med ämneskommittén Odlingsmaterial i Nässjö 2015-02-10 Deltagare: Ordf. Magnus Halling, Sekr. Anders Ericsson, Nils Yngvesson, Johan Klingspor, Desirée Börjesdotter, Gunnel Andersson,

Läs mer

Sorter, ekologisk odling

Sorter, ekologisk odling STAFFAN LARSSON, SLU, Uppsala er, ekoloisk odlin Under utfördes 24 ekosortförsök med spannmål och trindsäd. Jordbruksverket har fi nansierat 23 av dessa, medan Hushållninssällskapet på Gotland har bekostat

Läs mer

Inbjudan till möte i Fältforsk s ämneskommitté vall och grovfoder

Inbjudan till möte i Fältforsk s ämneskommitté vall och grovfoder Institutionen för växtproduktionsekologi 2013-02-11 Inbjudan till möte i Fältforsk s ämneskommitté vall och grovfoder Ämneskommittén är en mötesplats för alla intressenter inom området vall och grovfoder.

Läs mer

Jordbrukardag Alnarp. sortval Nils Yngveson

Jordbrukardag Alnarp.   sortval Nils Yngveson Jordbrukardag Alnarp sortval 2012 Nils Yngveson 10 ton/ha skördeutveckling sortförsök i vårkorn Skåne 2007-2011 medel 6 sorter: Gustav, Justina, Mercada, Quench, NFC Tipple och Waldemar 9,24 9-0,36 8,60

Läs mer

Nederbörd Brunnby

Nederbörd Brunnby Nederbörd Nederbörd Brunnby 1994-2006 600 500 400 300 200 0 94 95 96 97 98 99 00 01 02 03 04 05 06 X Oktober 39,5 21,5 25,5 74,5 36 24 139 72 50 43,8 51,8 46,7 82 52,5 September 89,5 71,5 38,5 76,5 47

Läs mer

Sorter i ekologisk odling

Sorter i ekologisk odling JANNIE HAGMAN, SLU, Uppsala jannie.haman@slu.se i ekoloisk odlin Under 2015 enomfördes tjuo ekoloiska sortförsök med spannmål och trindsäd som finansierades av Jordbruksverket. Mer utförlia tabeller och

Läs mer

Bibliografiska uppgifter för Sortval i ekologisk odling 2007. Sortförsök 2002-2006

Bibliografiska uppgifter för Sortval i ekologisk odling 2007. Sortförsök 2002-2006 Bibliografiska uppgifter för Sortval i ekologisk odling 2007. Sortförsök 2002-2006 Författare Larsson S., Hagman J. Utgivningsår 2007 Tidskrift/serie Rapporter från Fältforsk - Sveriges lantbruksuniversitet,

Läs mer

Protokoll fört vid möte med Ämnesgrupp Odlingsmaterial i Nässjö

Protokoll fört vid möte med Ämnesgrupp Odlingsmaterial i Nässjö Protokoll fört vid möte med Ämnesgrupp Odlingsmaterial i Nässjö 2016-02-09 Deltagare: Ordf. Magnus Halling, Sekr. Anders Ericsson, Nils Yngvesson, Karl-Oskar Andersson, Gunnel Andersson, Ola Sixtensson,

Läs mer

Sortanpassad kvävegödsling

Sortanpassad kvävegödsling Sortanpassad kvävegödsling L7-1010 Sortanpassad kvävegödsling till ABSOLUT (2014-2016) Kvävebehov hos olika höstvetesorter (2016) L7-426 Kvävebehov hos olika maltkornsorter (2016) Mattias Hammarstedt,

Läs mer

Sortförsök i spannmål och trindsäd

Sortförsök i spannmål och trindsäd försök i spannmål och trindsäd Höstvete Av Lars Wijkmark, Hushållningssällskapet Halland Jannie Hagman och Magnus Halling SLU (sortegenskaper och sortbeskrivningar) E-post: lars.wijkmark@hushallningssallskapet.se

Läs mer

Sortval i ekologisk odling 2010

Sortval i ekologisk odling 2010 Sortval i ekologisk odling 2010 Sortförsök 2000-2009 Höstvete Höstråg, rågvete Vårvete Vårkorn Havre Åkerböna Lupin Ärter Potatis Staffan Larsson och Jannie Hagman Swedish University of Agricultural Sciences

Läs mer

Höstråg. Sven-Åke Rydell, Hushållningssällskapet Rådgivning Agri AB

Höstråg. Sven-Åke Rydell, Hushållningssällskapet Rådgivning Agri AB Höstråg Sven-Åke Rydell, Hushållningssällskapet Rådgivning Agri AB Populationssorter fortsätter att avkasta väldigt bra i försöken men trots detta är hybriderna fortfarande ett intressant alternativ på

Läs mer

Hur utvecklar vi svensk. Nils Yngveson

Hur utvecklar vi svensk. Nils Yngveson Hur utvecklar vi svensk sortprovning? Nils Yngveson svensk sortprovning Var hämtar rådgivningen sortinformation? 1. Svenska sortförsök, men egna sammanställningar! svensk sortprovning Exempel sammanställning

Läs mer

Växtplatsanpassad kvävegödsling till höstvete

Växtplatsanpassad kvävegödsling till höstvete Växtplatsanpassad kvävegödsling till höstvete Anna-Karin Krijger HS Skaraborg Försök i Väst Sekreterare i Ämneskommitté Växtnäring Kväve till höstvete vid olika markförutsättningar Syftet är att skaffa

Läs mer

Sortvalstabeller 2013 Resultat från sortförsök

Sortvalstabeller 2013 Resultat från sortförsök Sortprovningen SLU Första upplaga: November 2012 Reviderad: April 2013 Sortvalstabeller 2013 Resultat från sortförsök 2008-2012 Staffan Larsson Konventionell odling Innehåll, 1 Områdesfigur, 2 Höstråg,

Läs mer

Sortförsök i höstråg Av Försöksledare Arne Ljungars, Hushållningssällskapet i Kristianstad.

Sortförsök i höstråg Av Försöksledare Arne Ljungars, Hushållningssällskapet i Kristianstad. Sortförsök i höstråg Av Försöksledare Arne Ljungars, Hushållningssällskapet i Kristianstad. År 2007 skördades 3 sortförsök med höstråg inom Skåneförsöken. Resultaten från de enskilda försöken finns redovisade

Läs mer

HÖSTSÄD INNEHÅLL. Höstråg 2. Höstvete 5. Höstkorn 14. Rågvete 17. Staffan Larsson. Inst. för växtproduktionsekologi Box UPPSALA

HÖSTSÄD INNEHÅLL. Höstråg 2. Höstvete 5. Höstkorn 14. Rågvete 17. Staffan Larsson. Inst. för växtproduktionsekologi Box UPPSALA HÖSTSÄD INNEHÅLL Gröda sida Höstråg 2 Höstvete 5 Höstkorn 14 Rågvete 17 Staffan Larsson Inst. för växtproduktionsekologi Box 7043 750 07 UPPSALA 1 HÖSTRÅG SORTVAL 2007 Tabell 1a. Höstråg. Avkastning områdesvis.

Läs mer

Yara N-Tester är ett bra hjälpmedel. Men kunskap och sunt förnuft är lika viktigt.

Yara N-Tester är ett bra hjälpmedel. Men kunskap och sunt förnuft är lika viktigt. Yara N-Tester är ett bra hjälpmedel. Men kunskap och sunt förnuft är lika viktigt. Yara N-Tester är ett hjälpmedel för att bedöma behovet av en kvävekomplettering. Förenklat kan mätaren beskrivas som en

Läs mer

Sortval i ekologisk odling 2011

Sortval i ekologisk odling 2011 Sortval i ekologisk odling 2011 Sortförsök 2004-2010 Höstvete Höstråg Rågvete Vårvete Vårkorn Havre Åkerböna Lupin Ärter Potatis Staffan Larsson och Jannie Hagman Swedish University of Agricultural Sciences

Läs mer

R8-74B PM För sådd, skötsel och skörd av långtidsförsök med monokultur

R8-74B PM För sådd, skötsel och skörd av långtidsförsök med monokultur Senast reviderat 20180503/BS R8-74B PM För sådd, skötsel och skörd av långtidsförsök med monokultur Syfte Försökets syfte är att undersöka den ensidiga odlingens inverkan på avkastning, kvalitet och sundhet

Läs mer

Sort såtidpunkt utsädesmängd i höstvete

Sort såtidpunkt utsädesmängd i höstvete Nils Yngveson, HIR Skåne, Bjärred E-post: nils.yngveson@hushallningssallskapet.se Sort såtidpunkt utsädesmängd i höstvete SAMMANFATTNING I ett projekt inlett hösten 2014 provas två höstvetesorter, och,

Läs mer

Tabell 1. Enskilda havreförsök Skörd. Obehandlat och fungicidbehandlat. Behandlat = 0,5 Tilt Top + 0,25 Comet st

Tabell 1. Enskilda havreförsök Skörd. Obehandlat och fungicidbehandlat. Behandlat = 0,5 Tilt Top + 0,25 Comet st Sortförsök i havre Av Försöksledare Arne Ljungars, Hushållningssällskapet i Kristianstad Under hösten 2007 har 3 sortförsök i havre skördats, tabell 1. I tabell 2 kan man studera medeltalen de olika åren

Läs mer

Vårvete. Anders Ericsson, Hushållningssällskapet Västmanland. Relativ skörd Obehandlat

Vårvete. Anders Ericsson, Hushållningssällskapet Västmanland. Relativ skörd Obehandlat Vårvete Anders Ericsson, Hushållningssällskapet Västmanland Triso är den högst avkastande sorten i hela området och dominansen är särskilt påtaglig i F-området. och Curry har den högsta proteinhalten och

Läs mer

R E S U L T A T B L A N K E T T SIDA 1 Fältforskningsenheten Grödor Skördeår: Plan: R7-910 Vårraps. Sortförsök

R E S U L T A T B L A N K E T T SIDA 1 Fältforskningsenheten Grödor Skördeår: Plan: R7-910 Vårraps. Sortförsök Plan: R7-910 Vårraps. Sortförsök ADB-nr: 07A100 Län-fnr: MA-718- Ansvarig vid FFE: Desirée Börjesdotter Förs.v: Magnus Larsson Utförar ansvarig: Sune Helmersson, 070 816 10 52 Fleninge Gunnestorp KATTARP

Läs mer

Bibliografiska uppgifter för Sortval i ekologisk odling 2009. Sortförsök 1999-2008

Bibliografiska uppgifter för Sortval i ekologisk odling 2009. Sortförsök 1999-2008 Bibliografiska uppgifter för Sortval i ekologisk odling 2009. Sortförsök 1999-2008 Författare Larsson S., Hagman J. Utgivningsår 2009 Tidskrift/serie Aktuellt från VPE Nr/avsnitt 7 Utgivare SLU, Institutionen

Läs mer

Jordbrukaredagar 2013

Jordbrukaredagar 2013 Jordbrukaredagar 2013 Erfarenheter från Svampförsöken 2012 Gunilla Berg och Louise Aldén Demoling Jordbruksverket Växtskyddscentralen Alnarp Varför dricker engelsmännen te? Sri Lanka (Ceylon) stor plantering

Läs mer

Fusarium Rekommendationer för att minimera fusariumtoxinerna DON och ZEA i spannmål 2014

Fusarium Rekommendationer för att minimera fusariumtoxinerna DON och ZEA i spannmål 2014 Fusarium Rekommendationer för att minimera fusariumtoxinerna DON och ZEA i spannmål 2014 Rekommendationer för att minimera fusariumtoxinerna DON och ZEA i spannmål 2014 Dessa rekommendationer syftar till

Läs mer

Sortval i ekologisk odling 2008 Sortförsök 1999-2007

Sortval i ekologisk odling 2008 Sortförsök 1999-2007 Aktuellt från VPE Nr. 5 2008 Sortval i ekologisk odling 2008 Sortförsök 1999-2007 Artförsök med höstsäd; höstvete, höstråg, rågvete Artförsök med vårsäd; korn, havre, vårvete Vårvete Vårkorn Havre Åkerböna

Läs mer

Försöksåret 2014 Ett axplock ur fältförsöksverksamheten på Hushållningssällskapet Sjuhärad

Försöksåret 2014 Ett axplock ur fältförsöksverksamheten på Hushållningssällskapet Sjuhärad Försöksåret 2014 Ett axplock ur fältförsöksverksamheten på Hushållningssällskapet Sjuhärad God Jul och Gott Nytt År önskar Hushållningssällskapet Sjuhärad och Rådgivarna i Sjuhärad Försök/växtodlingsåret

Läs mer

Kvävegödsling av olika sorters höstvete

Kvävegödsling av olika sorters höstvete ANNA-KARIN KRIJGER, Hushållningssällskapet Skaraborg anna-karin.krijger@hushallningssallskapet.se SORTER OCH ODLINGSTEKNIK Kvävegödsling av olika sorters höstvete har klart högst skörd medan, och har lägst

Läs mer

Sortförsök i spannmål och trindsäd

Sortförsök i spannmål och trindsäd försök i spannmål och trindsäd Höstvete Av Lars Wijkmark, Hushållningssällskapet Halland Jannie Hagman och Magnus Halling SLU (sortegenskaper och sortbeskrivningar) E-post: lars.wijkmark@hushallningssallskapet.se

Läs mer

Sortval i ekologisk odling 2013

Sortval i ekologisk odling 2013 Sortval i ekologisk odling 2013 Sortförsök 2008-2012 Höstvete Höstråg Rågvete Vårvete Vårkorn Havre Åkerböna Lupin Ärter Potatis Staffan Larsson och Jannie Hagman Swedish University of Agricultural Sciences

Läs mer

DAGORDNING: (reviderad på mötet) Välkomnande

DAGORDNING: (reviderad på mötet) Välkomnande Protokoll fört vid möte med Ämneskommittéen Odlingsmaterial i Nässjö 2015-10-01 Deltagare: Ordf. Magnus Halling, Sekr. Anders Ericsson, Nils Yngvesson, Johan Klingspor, Gunnel Andersson, Ola Sixtensson,

Läs mer

Såtid höstvete och vårsäd

Såtid höstvete och vårsäd Nils Yngveson, HIR Malmöhus AB E-post: nils.yngveson@hushallningssallskapet.se Såtid höstvete och vårsäd SNABBSAMMANFATTNING L7-170 En senare sådd av höstvete med fjorton dagar har inte medfört en minskad

Läs mer

Sortförsök i höstvete

Sortförsök i höstvete Av Försöksledare Mattias Zetterstrand, Hushållningssällskapet i Kristianstad E-post: mattias.zetterstrand@hushallningssallskapet.se ER OCH ODLINGSTEKNIK Sortök i höstvete SAMMANFATTNING Under år 2014 skördades

Läs mer

Länken mellan Europeisk växtförädling och svenskt lantbruk. Ola Sixtensson

Länken mellan Europeisk växtförädling och svenskt lantbruk. Ola Sixtensson Länken mellan Europeisk växtförädling och svenskt lantbruk Ola Sixtensson Scandinavian Seed AB Startades 1996 av Svenska Foder AB, Forsbecks AB och Skånefrö AB Syfte Lantbruket i fokus! Vårt oberoende

Läs mer

Sorter. Höstråg. Sven-Åke Rydell, Hushållningssällskapet Östergötland

Sorter. Höstråg. Sven-Åke Rydell, Hushållningssällskapet Östergötland Höstråg Sven-Åke Rydell, Hushållningssällskapet Östergötland Ett trendbrott är att många av årets testade sorter är populationssorter med bättre avkastning, men hybriderna har trots detta fortfarande högst

Läs mer

Sortanpassad kvävegödsling till ABSOLUT vete

Sortanpassad kvävegödsling till ABSOLUT vete SORTER VÄXTNÄRING OCH ODLINGSTEKNIK Av NAMN, Av NAMN, Av Mattias titel titelsson, titelsson, Hammarstedt epost@epost epost@epost E-post: mattias.hammarstedt@hushallningssallskapet.se Sortanpassad kvävegödsling

Läs mer

Minnesanteckningar fört vid möte med utförargruppen för sortförsök, telefonmöte den

Minnesanteckningar fört vid möte med utförargruppen för sortförsök, telefonmöte den Minnesanteckningar fört vid möte med utförargruppen för sortförsök, telefonmöte den 2017-04-21 Dagordning 1. Godkännande av dagordningen 2. Val av sekreterare 3. Rapporter angående läget i landet för sortförsöken

Läs mer

Ämneskommittén Odlingsmaterial möte Linköping

Ämneskommittén Odlingsmaterial möte Linköping Ämneskommittén Odlingsmaterial möte 20171005 Linköping Magnus Halling Ordförande Odlingsmaterial Forskningsledare Växtproduktionsekologi, Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) Ämneskommitté Odlingsmaterial

Läs mer

Bekämpning av havrebladlöss i vårkorn och havre 2012

Bekämpning av havrebladlöss i vårkorn och havre 2012 Gunnel Andersson, Jordbruksverket, Växtskyddscentralen, Kalmar E-post: gunnel.andersson@jordbruksverket.se växtskydd ogräs Bekämpning av havrebladlöss i vårkorn och havre 2012 Sammanfattning Fyra försök

Läs mer

Falltal och ergosterol Lidköping säsong Data från sortförsök. Ergosterolprediktion med NIT snabb bedömning av mögel i spannmål

Falltal och ergosterol Lidköping säsong Data från sortförsök. Ergosterolprediktion med NIT snabb bedömning av mögel i spannmål Ergosterolprediktion med NIT snabb bedömning av mögel i spannmål Ergosterol membrankomponent hos svampar som ger problem vid spannmålsodling/lagring. Indikator på förekomst av Fusariumtoxiner: Zearalenon

Läs mer

Ämneskommittén Odlingsmaterial möte Linköping

Ämneskommittén Odlingsmaterial möte Linköping Ämneskommittén Odlingsmaterial möte 20170209 Linköping Magnus Halling Ordförande Odlingsmaterial Forskningsledare Växtproduktionsekologi, Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) Ämneskommitté Odlingsmaterial

Läs mer

Upptaget av kväve fortsätter att öka både i ogödslat och gödslat höstvete

Upptaget av kväve fortsätter att öka både i ogödslat och gödslat höstvete Till hemsidan Prenumerera Upptaget av kväve fortsätter att öka både i ogödslat och gödslat höstvete Det varma vädret som följde på kylan fick tillväxten i många höstvetefält att komma igång ordentligt.

Läs mer

Kvävebehov till höstvete, olika markförutsättningar

Kvävebehov till höstvete, olika markförutsättningar ANNA-KARIN KRIJGER, Hushållningssällskapet Skaraborg Kvävebehov till höstvete, olika markförutsättningar M3-2278 Optimala kvävegivor varierar från 129 till 234 kg kväve. Skördarna har varierat mellan cirka

Läs mer

KVÄVEBEHOV TILL HÖSTVETE MED OLIKA MARKFÖRUTSÄTTNINGAR

KVÄVEBEHOV TILL HÖSTVETE MED OLIKA MARKFÖRUTSÄTTNINGAR KVÄVEBEHOV TILL HÖSTVETE MED OLIKA MARKFÖRUTSÄTTNINGAR Anna-Karin Krijger Hushållningssällskapet Skaraborg, Box 124, 532 22 Skara E-post: anna-karin.krijger@hushallningssallskapet.se Sammanfattning Optimala

Läs mer

Vårkorn. Odla rätt gröda. Minskad odling på grund av låga priser = lägre produktion, men hur pass lägre? Odla för egen användning.

Vårkorn. Odla rätt gröda. Minskad odling på grund av låga priser = lägre produktion, men hur pass lägre? Odla för egen användning. Vårkorn Ett gigantiskt lager av 2009 års skörd och nattsvarta priser. Men en ekonomisk återhämtning innebär fler restaurangbesök och ökat resande med ökad ölkonsumtion som följd. Nu kan vi börja se ljuset

Läs mer

Protokoll fört vid skypemöte med arbetsgrupp Kvävegödsling till vall

Protokoll fört vid skypemöte med arbetsgrupp Kvävegödsling till vall Protokoll fört vid skypemöte med arbetsgrupp Kvävegödsling till vall 2017-03-22 FÄLTFORSK:s ÄMNESKOMMITTÉ FÖR VALL OCH GROVFODER Medverkande: Anne-Maj Gustavsson, SLU Umeå, ämnesansvarig SLU, ordförande

Läs mer

Rödsot. Resultat av enkätundersökning Johanna Lindgren, Växtskyddscentralen Alnarp Nils Yngveson, HIR Skåne. Växtskyddscentralen Alnarp

Rödsot. Resultat av enkätundersökning Johanna Lindgren, Växtskyddscentralen Alnarp Nils Yngveson, HIR Skåne. Växtskyddscentralen Alnarp Rödsot Resultat av enkätundersökning 215 Johanna Lindgren, Nils Yngveson, HIR Skåne Virus som sprids med bladlöss Ingen utsädessmitta eller jordsmitta Sprids enbart med bladlöss Stora angrepp i år pga

Läs mer

Sortförsök SORTFÖRSÖK I SPANNMÅL OCH TRINDSÄD. av Lars Wijkmark, HS Halland och Staffan Larsson, SLU (sortbeskrivningar)

Sortförsök SORTFÖRSÖK I SPANNMÅL OCH TRINDSÄD. av Lars Wijkmark, HS Halland och Staffan Larsson, SLU (sortbeskrivningar) SORTFÖRSÖK I SPANNMÅL OCH TRINDSÄD av Lars Wijkmark, HS Halland och Staffan Larsson, SLU (sortbeskrivningar) Höstvete Antalet försök har detta år minskat till 7 stycken. Ett har tagits bort på grund av

Läs mer

Samodlingseffekter - tre växtföljdsomlopp med samodling av trindsäd och havre

Samodlingseffekter - tre växtföljdsomlopp med samodling av trindsäd och havre Samodlingseffekter - tre växtföljdsomlopp med samodling av trindsäd och havre Thorsten Rahbek Pedersen Jordbruksverket 040-41 52 82 thorsten.pedersen@sjv.se Seminarium på Kungl. Skogs- och Lantbruksakademien

Läs mer

Jordbrukaredagarna 2011

Jordbrukaredagarna 2011 Jordbrukaredagarna 2011 Alnarp 14 jan Erfarenheter från svampförsöken 2010 Gunilla Berg Jordbruksverket Växtskyddscentralen Alnarp Försöksboken sid 179-188 Septoria tritici Gulrost Dinaro Sköldfläcksjuka

Läs mer

Länken mellan Europeisk växtförädling och svenskt lantbruk

Länken mellan Europeisk växtförädling och svenskt lantbruk Länken mellan Europeisk växtförädling och svenskt lantbruk Vårt mål Lantbruket i fokus! Vårt oberoende skapar valfrihet åt lantbrukaren! Det bästa sortmaterialet utifrån svenska odlingsförhållande för

Läs mer

Jordbrukardagarna 2010

Jordbrukardagarna 2010 Jordbrukardagarna 2010 Försöksboken sid 143-156 Svampförsök i stråsäd erfarenheter från 2009 Gunilla Berg Jordbruksverket Växtskyddscentralen Alnarp Merskörd, ton/ha, fungicidförsök Skåne Inkl L15-1070

Läs mer

Växjö möte 6 december Svamp och insektsförsök i stråsäd och åkerbönor 2011

Växjö möte 6 december Svamp och insektsförsök i stråsäd och åkerbönor 2011 Växjö möte 6 december 2011 Svamp och insektsförsök i stråsäd och åkerbönor 2011 Gunilla Berg och Mariann Wikström Jordbruksverket Växtskyddscentralen Alnarp Tack! Försöken har bekostas av BASF, BayerCropScience,

Läs mer

Växjö möte 4 december 2012

Växjö möte 4 december 2012 Växjö möte 4 december 2012 Svampbekämpning i stråsäd och åkerbönor Gunilla Berg och Louise Aldén Demoling Jordbruksverket Växtskyddscentralen Alnarp Vädret i Lund 2011/2012 källa:smhi 20 Temperatur, ºC

Läs mer

Gödsling i varje sort VÄXTNÄRING

Gödsling i varje sort VÄXTNÄRING Sortanpassad kvävegödsling till maltkorn Mattias Hammarstedt, mattias.hammarstedt@hushallningssallskapet.se, HIR Skåne AB Magnus Nilsson, magnus.nilsson@hushallningssallskapet.se, Hushållningssällskapet

Läs mer

SLF-projekt: Inventering av axfusarioser och fusariumtoxiner i höstvete

SLF-projekt: Inventering av axfusarioser och fusariumtoxiner i höstvete SLF-projekt: Inventering av axfusarioser och fusariumtoxiner i höstvete Thomas Börjesson, Lantmännen Hans Pettersson, SLU Lars Persson, Findus/Brandsberga Gård Cecilia Lerenius, SJV Väst Gunilla Berg,

Läs mer

Tillväxtreglering i stråsäd

Tillväxtreglering i stråsäd Tillväxtreglering i stråsäd Växtskyddsrådet 6 mars 2017 Lars Johansson Jordbruksverkets växtskyddscentral i Skara Agenda Tillväxtreglering kort bakgrund Rådgivning kring tillväxtreglering Vad säger marknaden?

Läs mer

Skördeutveckling och årsmån. Hur påverkas kväveoptimum? Ingemar Gruvaeus, Yara AB. Uddevalla

Skördeutveckling och årsmån. Hur påverkas kväveoptimum? Ingemar Gruvaeus, Yara AB. Uddevalla Skördeutveckling och årsmån. Hur påverkas kväveoptimum? Ingemar Gruvaeus, Yara AB. Uddevalla 2018-01-12 Skördeutveckling i Sverige 2 Skörd, kg/ha 8000 7000 6000 5000 4000 3000 Skörd, Sverige 1965 2017,

Läs mer

Sortförsök i spannmål och trindsäd

Sortförsök i spannmål och trindsäd sorter och odlingsteknik Sortförsök i spannmål och trindsäd av Lars Wijkmark Växa Sverige och Staffan Larsson SLU (sortegenskaper) lars.wijkmark@vxa.se Sortbeskrivningar från resp sortföreträdare. Höstvete

Läs mer

VÄXTNÄRING. Kvävebehov för höstvete vid olika markförutsättningar, M Växtnäring

VÄXTNÄRING. Kvävebehov för höstvete vid olika markförutsättningar, M Växtnäring VÄXTNÄRING Kvävebehov för höstvete vid olika markförutsättningar, M3-2278 Anna-Karin Krijger, Hushållningssällskapet Skaraborg Optimala kvävegivorna varierar från 51 till 239 kg kväve. Skördarna har varierat

Läs mer

Sortförsök i höstvete Försöksledare Arne Ljungars, Hushållningssällskapet, Kristianstad E-post:

Sortförsök i höstvete Försöksledare Arne Ljungars, Hushållningssällskapet, Kristianstad E-post: Sortförsök i höstvete Försöksledare Arne Ljungars, Hushållningssällskapet, Kristianstad E-post: arne.ljungars@hushallningssallskapet.se Under 2010 skördades 6 sortförsök inom Skåneförsöken i serie L7-101

Läs mer

POM. Programmet för odlad mångfald

POM. Programmet för odlad mångfald Katarina Holstmark POM Programmet för odlad mångfald Sedan år 2000 finns ett nationellt program för att bevara den genetiska mångfalden bland de odlade växterna. Konventionen säger att alla växter och

Läs mer

Korn, tidiga sorter. Sorter

Korn, tidiga sorter. Sorter Korn, tidiga sorter Henrik Bergman, HS Konsult AB Otira befäster sin ställning bland marknadssorterna med hög avkastning och stor odlingssäkerhet, mognar något sent och har låg rymdvikt. Otira passar bäst

Läs mer

Vi ser ingen omkullkastning av sorternas

Vi ser ingen omkullkastning av sorternas MATTIAS HAMMARSTEDT, HIR Skåne MAGNUS NILSSON, HIR Skåne Kvävebehov hos olika höstvetesorter Året 2018 kännetecknas mest av ett varmt klimat med liten till mycket liten nederbörd. Detta har satt sina spår

Läs mer

Kväveform i höstvete Anna-Karin Krijger Försöksledare Hushållningssällskapet Skaraborg

Kväveform i höstvete Anna-Karin Krijger Försöksledare Hushållningssällskapet Skaraborg Kväveform i höstvete 2016 Anna-Karin Krijger Försöksledare Hushållningssällskapet Skaraborg Bakgrund Sverigeförsöken har provat effektiviteten hos olika gödselmedel, L3 2300 Kvävet har tillförts som nitrat,

Läs mer

Eng Wide LM-Lantbruk. Brunnby Tina Henriksson, höstveteförädlare Lantmännen Lantbruk

Eng Wide LM-Lantbruk. Brunnby Tina Henriksson, höstveteförädlare Lantmännen Lantbruk Tina Henriksson, höstveteförädlare Lantmännen Lantbruk Höstveteförädlare Tina Henriksson Ansvarig för vårt höstveteprogram sedan 2005 Tidigare ärtförädlare i Sverige och försöksansvarig på företag i land

Läs mer

Sortjämförelse av olika utsädesmängder i

Sortjämförelse av olika utsädesmängder i Av Anders Bauer, HIR Skåne AB E.post: anders.bauer@hushallningssallskapet.se SORTER OCH ODLINGSTEKNIK jämförelse av olika utsädesmängder i vårkorn SAMMANFATTNING I treårssammanställningen har 00 grobara

Läs mer

Medverkande i Animaliebältets försöksrapport

Medverkande i Animaliebältets försöksrapport Tack alla finansiärer! Vi riktar ett stort tack till nedanstående företag som tillsammans bidragit med en miljon kronor till de regionala försöken. Ytterligare drygt en halv miljon har vi fått från Hushållningssällskapen.

Läs mer

Sortförsök SORTFÖRSÖK I SPANNMÅL OCH TRINDSÄD. av Lars Wijkmark, HS Halland och Staffan Larsson, SLU (sortbeskrivningar)

Sortförsök SORTFÖRSÖK I SPANNMÅL OCH TRINDSÄD. av Lars Wijkmark, HS Halland och Staffan Larsson, SLU (sortbeskrivningar) SORTFÖRSÖK I SPANNMÅL OCH TRINDSÄD av Lars Wijkmark, HS Halland och Staffan Larsson, SLU (sortbeskrivningar) Höstvete Antalet försök är samma som förra året vilket innebär sju stycken till antalet. Ett

Läs mer

Sortförsök i höstvete

Sortförsök i höstvete Av Kristoffer Gustafsson, Hushållningssällskapet Kristianstad Epost: kristoffer.gustafsson@hushallningssallskapet.se Sortök i höstvete SAMMANFATTNING Under år 2013 skördades sex sortök inom Skåneökens

Läs mer

Landscape. Bästa utsädet - vår strategi

Landscape. Bästa utsädet - vår strategi Aktuellt från Lantmännen Jan Lyckman Landscape Bästa utsädet - vår strategi Upptakt vårutsäde 2013 30 olika utsädespartier med en smittnivå som inte anses behöva betning Vilket utsäde väljer du? Parti

Läs mer

Protokoll fört vid möte i ämneskommittéerna för Ogräs och Växtskydd i Linköping

Protokoll fört vid möte i ämneskommittéerna för Ogräs och Växtskydd i Linköping Protokoll fört vid möte i ämneskommittéerna för Ogräs och Växtskydd i Linköping 20110822 1. Öppnande Mötet öppnas. 2. Val av sekreterare Per-Göran Andersson valdes att föra anteckningar vid mötet. 3 Föregående

Läs mer

Växjö Möte. Försöksåret Ronny Anngren, Hushållningssällskapet Halland Ulrika Dyrlund Martinsson, Hushållningssällskapet Skåne

Växjö Möte. Försöksåret Ronny Anngren, Hushållningssällskapet Halland Ulrika Dyrlund Martinsson, Hushållningssällskapet Skåne Försöksåret 2018 Ronny Anngren, Hushållningssällskapet Halland Ulrika Dyrlund Martinsson, Hushållningssällskapet Skåne Torrt och varmt! Dränering Bevattning Läckage av växtnäring Läckage av bekämpningsmedel

Läs mer

Fusarium ett handelsperspektiv

Fusarium ett handelsperspektiv Fusarium ett handelsperspektiv CG Pettersson, Lantbruk/Odlingsutveckling Agenda Jag kommer att fokusera på havre mest akut! Översikt av försörjningssituationen Hur påverkas jobbet för en spannmålshandlare

Läs mer

Prognos & Varning - och annan IPM-rådgivning från Växtskyddscentralerna och Jordbruksverket. Sara Ragnarsson, Växtskyddscentralen, Jordbruksverket

Prognos & Varning - och annan IPM-rådgivning från Växtskyddscentralerna och Jordbruksverket. Sara Ragnarsson, Växtskyddscentralen, Jordbruksverket Prognos & Varning - och annan IPM-rådgivning från Växtskyddscentralerna och Jordbruksverket Sara Ragnarsson, Växtskyddscentralen, Jordbruksverket 2014-11-12 Integrerat växtskydd beskrivs i Artikel 14 Krav

Läs mer

odlingssystem i höstvete

odlingssystem i höstvete 37:e regionala växtodlings- och växtskyddskonferensen Växjö den 8 9 december 29 odlingssystem i höstvete FÖRSÖKSPLAN LS3-99 27-29 led utsäde kväve kg N/ha växtskydd kärnor totalt / m² kväve tidigt < DC

Läs mer

Sortval i ekologisk odling Innehåll

Sortval i ekologisk odling Innehåll Sortval i ekologisk odling 2014 Sortförsök 2009-2013 i höstvete, höstråg, rågvete, vårvete, vårkorn, havre, åkerböna, lupin, ärter, potatis Författare: Jannie Hagman, Magnus Halling och Staffan Larsson

Läs mer

Antal brukningsenheter med nötkreatur (1000 tal) (Källa SCB, SJV). 5000 mjölkbönder med 350 000 kor producerar 3 milj ton

Antal brukningsenheter med nötkreatur (1000 tal) (Källa SCB, SJV). 5000 mjölkbönder med 350 000 kor producerar 3 milj ton Växjö möte 4 december 2012 Christer Nilsson, Agonum Antal brukningsenheter med nötkreatur (1000 tal) (Källa SCB, SJV). 5000 mjölkbönder med 350 000 kor producerar 3 milj ton 1 Spannmålsarealer (Källa SCB)

Läs mer