Öppningsanförande av distriktsordförande Magnus Alm vid LO-distriktet i Skånes årsmöte den 21 november 2017

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Öppningsanförande av distriktsordförande Magnus Alm vid LO-distriktet i Skånes årsmöte den 21 november 2017"

Transkript

1 Öppningsanförande av distriktsordförande Magnus Alm vid LO-distriktet i Skånes årsmöte den 21 november 2017 Kära ombud, gäster, personal. Kamrater. Vi från LO-distriktets styrelse hälsar er välkomna till höstmöte med det skånska LO-distriktet. Tillsammans representerar ni medlemsorganisationer över skånska LO-medlemmar. Jag kommer i min inledning att prata om samhällsutvecklingen. Om utvecklingen för fackföreningarna. Om våra viktiga gemensamma uppgifter. Organisera. Samla, skola, påverka. och Vinna val. Men jag börjar med det sistnämnda. Nu när vi står här idag så är det inte ens ett år kvar till valet. Jag är rädd att vi redan har glömt bort hur det var med åtta år av borgerligt styre i Sverige. Men låt mig påminna: det var åtta år av arbetarfientlig politik. Vi hade en regering som aktivt motverkade arbetarklassens intressen och gick i kapitalets ledband. Allmän visstidsanställning infördes och tidsbegränsade anställningar kunde därför ske utan motivering. De kunde staplas på varandra utan att leda till fast anställning.

2 Låt mig också påminna om Lex Laval. Reinfeldt införde begränsningar för fackföreningarna att se till att alla som arbetar i Sverige omfattas av kollektivavtal. Det var ett slag mot hela den svenska modellen, mot våra kollektivavtal och mot det fackliga löftet. Det var deras högerideologi som styrde. Därför var det ju ingen överraskning att avdragsrätten för fackföreningsavgiften avskaffades medan arbetsgivarna fortfarande hade sin avdragsrätt kvar. Inte heller att a-kasseavgiften chockhöjdes och hundratusentals tvingades lämna fack och a-kassa då de inte längre hade råd att vara med. Kamrater. Vi skulle kunna fortsätta länge med en sådan här uppräkning. Vi skulle kunna ta Maud Olofssons berömda näringspolitik. Vi skulle kunna gå igenom Jan Björklunds haveri kring skolan. Vi skulle kunna gå igenom deras misslyckade bostadspolitik Eller titta på personalutvecklingen inom barn- och äldreomsorgen. Men låt oss stanna här. Låt oss ha det i bakhuvudet när vi nu tänker framåt. Är det några som till fullo måste vara medvetna om vad det är som står på spel i valen 2018 så är det vi. För våra medlemmar står i fronten. För arbetarklassen spelar politiken roll. Politik är på allvar. Den kan hjälpa eller stjälpa. Den kan lyfta upp eller trycka ner. Jag vet vilken politik jag vill se. Jag vill se en starkare arbetarrörelse och en modigare Socialdemokrati än vad vi har idag.

3 Men samtidigt måste vi kunna ta ett steg tillbaka och se vad som hänt den här mandatperioden. Inte bara är regeringen bättre än den förra. Den här regeringen är bra i sig självt. Man har varit tydlig med att välfärden ska rustas upp, att tryggheten ska stärkas och att jobben ska bli fler. Stefan Löfven har gått från ord till handling när det gäller att skapa mer jämlika förutsättningar på arbetsmarknaden. Bara det att hans regering har rivit upp Lex Laval är värt applåder. Höjt tak i a-kassan och rätt till ersättning för förtroendevalda, åtgärder för att stoppa missbruk av visstidsanställningar, arbetsmiljöarbetet är rejält upp-prioriterat. Regeringen har möjliggjort stora satsningar inom vård, skola och omsorg. Det är sant. Låt mig bara ta ett exempel. Sedan 2015 får kommunerna extra resurser för att öka bemanningen inom äldreomsorgen. Socialstyrelsen har utvärderat och visade att kommunerna har kunnat stärka äldreomsorgen med drygt årsarbetskrafter. Det är viktigt på riktigt! Kommunerna har både kunnat nyanställa personal och låta befintlig personal gå upp i arbetstid. Räcker det? Nej det finns mycket kvar att göra. Men kom inte och säg att regeringen står passiv. Skillnaden mot den borgerliga regeringen är ju enorm!

4 Samma sak för Region Skåne. Med Henrik Fritzon i spetsen har satsningar genomförts på cancersjukvården, kvinnosjukvården och psykiatrin. Ytterligare 2000 personer har anställts för att förbättra tillgängligheten och kvaliteten i sjukvården. Personalpolitiken har reformerats steg för steg. Region Skåne är nu det landsting där beroendet av inhyrd personal minskar mest i hela landet. Räcker det? Nej det finns mycket kvar att göra. Men för att kunna bana vägen för allt det vi vill, måste vi nu göra en stor insats under de kommande månaderna. Dels handlar det om att inte få en högerregering. Dels handlar det om att vinna väg för s-ledda majoriteter! Socialdemokraterna styr Sverige i minoritet. Socialdemokraterna styr Region Skåne i minoritet. Jag själv är med i ett socialdemokratiskt kommunstyre där vi är i minoritet. Kamrater tänk vad vi kunnat göra om vi hade majoritet istället! Varje röst i valet kommer göra skillnad. Så vi har att göra. Därför är jag faktiskt genuint glad över resan vi har gjort de senaste åren. I år har vi pratat om vårt 100-årsjubileum och mycket om historia. En historisk satsning i nutid har faktiskt varit vår nya lokala organisation. På årsmötet 2016 valde vi 300 personer till att utgöra en röst för LO ute i Skånes kommuner. Den lokala tvärfackliga närvaro vi har nu, har LO inte haft i Skåne på väldigt många år. Tack för det arbete ni utför, ni förtroendevalda i LO-facken. Tack vare ert slit så kan avdelningarna i större utsträckning påverka den politiska utvecklingen i Skånes olika kommuner.

5 Ni utgör en röst för LO-medlemmars villkor både på arbetsmarknaden och i samhället. Det sker genom mer utåtriktad verksamhet, genom ökat engagemang i de kommunala frågorna och genom ökad opinionsbildning. LO-förbunden i Skåne har satt ett starkt fokus på den lokala verksamheten. Vi har lagt stora resurser och mycket energi på att skåningarna ska märka av oss som en positiv och närvarande kraft i deras kommuner. Nu har vi haft ett och ett halvt år där vi arbetat tillsammans med att starta upp och utveckla den lokala verksamheten. Fortfarande lär vi oss. Fortfarande upptäcker vi saker som kan göras mer effektiva eller bättre. Men grunden är lagd! Stort tack till alla som engagerat sig under den här uppstartsfasen. Det är ovärderligt. Detta utgör en av de viktigaste grunderna inför det kommande årets verksamhet. Valrörelsens tvärfackliga fotarbete kommer ske genom den lokala verksamheten. I Åstorp, i Kristianstad, i Tomelilla. Den andra grunden är inte tvärfacklig i sig. Den är kärnfacklig. Det handlar om vår organisering. Visste ni att vi har en rubrik i LOs nationella verksamhetsplan som heter Organisera eller dö?. Precis så illa är det nämligen. Om vi inte vänder utvecklingen och rekryterar fler medlemmar, och behåller fler av våra medlemmar,

6 så ser kurvorna katastrofala ut. Och med vilken kraft i ryggen går vi då in till arbetsgivaren och tar löneförhandlingen? Vilken legitimitet har våra kollektivavtal utan en hög organisationsgrad? Vågar skyddsombudet säga ifrån på en arbetsplats utan medlemmar i facket? Ni vet svaret på alla dessa frågor. Arbetarklassens möjlighet till att påverka på jobbet och i samhället bygger på att vi går samman. Vi är löne- och villkorskartellen på arbetsmarknaden. Allting vi gör har sin grund i det fackliga löftet. Och det löftet är satt under hot. För att verkligen understryka allvaret så har det slagits fast att LO inom ramen för det tvärfackliga arbetet ska samordna och utveckla möjligheterna för LOförbunden att få fler att bli medlemmar. Numera säger förbunden att detta är något vi måste lösa tillsammans. Bra! Vi ger och tar av varandras erfarenheter. Vi lär av varandra. Och LO-distriktets styrelse tar uppdraget om att stärka de förtroendevalda på allvar. Det är därför vi satsar på att utveckla det lokala och regionala tvärfackliga arbetet. För att inspirera! För att motivera! Det är ju på arbetsplatserna allt det viktiga sker. Det avgörande inför ett valår för att få igång de politiska diskussionerna på jobbet, vet ni vad det är? Att få igång och utveckla de fackliga diskussionerna på jobbet! Det är så vi bygger förtroende och ökar vår organisering. Det är vår kärna.

7 Det är utifrån detta vi kan odla klassmedvetande. Medvetna medlemmar ger er och mig trygghet att våga vara kaxiga, att våga ställa de nödvändiga kraven. Vare sig det är vid förhandlingsbordet med arbetsgivaren eller i möteslokalen med Socialdemokraterna. Arbetet med att höja organisationsgraden måste därför utgöra en del av en samlad strategi där även att hålla upp täckningen av kollektivavtal, stärka den fackliga utbildningen och flytta fram arbetarnas positioner ingår. Studier kommer vara ett avgörande verktyg i vårt arbete. Inför valet men också för vår överlevnad. Det känns därför helt rätt att vi nu gör en storsatsning på valutbildningar. Det är en grund för valarbetet men det är också en grund för allt vårt fortsatta arbete. Vi måste tagga upp och vässa oss. Ni vet det. Jag vet det. Arbetsmarknaden har förändrats radikalt de senaste decennierna. Det har hela samhället också. Vem kan titta sig runtomkring och känna stolthet över att det tillåts finnas en parallell arbetsmarknad med svartjobb, otrygga daglönare som väntar vid telefonen, arbetsplatser där vinst går före säkerheten och kamrater dör i tjänsten? En arbetsmarknad där svaga människor utnyttjas och ställs mot varandra? Det gagnar enbart kapitalet! Varje människa som utnyttjas på svensk arbetsmarknad är en försvagning för oss alla på arbetsmarknaden! Deras intresse är vårt intresse. Vi har inte råd att vända bort blicken. Vi kan inte sluta försöka rekrytera också de svårrekryterade. Vi måste få kollektivavtalen att täcka fler delar av arbetsmarknaden. Och vi måste se till att vi har en lokal organisation ute på arbetsplatserna som ser till att de efterlevs.

8 Precis så svårt är det! Precis så enkelt är det! Vi har nu ett samhälle och en arbetsmarknad där människor ställs mot människor, istället för att arbete ställs mot kapital. Det började inte med Reinfeldt. Detta har pågått decennier! Klyftorna började växa redan på 80-talet. Lönernas andel av ekonomin har minskat successivt. Vi måste vara självkritiska! Det är nu det gäller kamrater. Nu vänder vi på detta. Vi måste alla ta ett ansvar för varandra. Inget förbund är en ö. LO och vår sammanhållning inom LO är viktigare än någonsin. Tillsammans i med och motgång krokar vi arm. Samla. Skola. Påverka. Organisera. Organisera. Organisera. Vinna val. Mötesdeltagare! Det är med dessa insikter ni ska behandla distriktsstyrelsens förslag till verksamhetsplan och budget. Det är med dessa bilder på näthinnan ni ska utse förtroendevalda i våra viktiga LO-fack i kommunerna. Låter det stort? Det är stort.

9 Men om inte vi, vem då? Vår uppgift är stor men vi ska klara det. Nu vänder vi på detta! Varmt välkomna till LO-distriktets höstmöte. Nu kör vi!

tighet s a em i F ams, medl Ad y k Ric

tighet s a em i F ams, medl Ad y k Ric Nu drar vi igång! Så kan löntagarna vinna valet 2006 Nu har LO-förbundens medlemmar sagt vad de tycker! Maria Lindberg, medlem i Handels. I undersökningen Valet är ditt har 30 032 medlemmar deltagit och

Läs mer

Vi vill investera i Sverige

Vi vill investera i Sverige Vi vill investera i Sverige Karl-Petter Thorwaldsson LOs ordförande Tobias Baudin LOs förste vice ordförande Ingela Edlund LOs andre vice ordförande Torbjörn Johansson LOs avtalssekreterare Dags att investera

Läs mer

Öppningsanförande av distriktsordförande Magnus Alm vid LO-distriktet i Skånes årsmöte den april 2016

Öppningsanförande av distriktsordförande Magnus Alm vid LO-distriktet i Skånes årsmöte den april 2016 LO-distriktet i Skåne Backagården, torsdagen den 21 april 2016 Öppningsanförande av distriktsordförande Magnus Alm vid LO-distriktet i Skånes årsmöte den 21-22 april 2016 [Obs! Det talade ordet gäller]

Läs mer

Varför ska ett fackförbund bry sig om politik?

Varför ska ett fackförbund bry sig om politik? Därför politik Varför ska ett fackförbund bry sig om politik? För att din chef gör det. Arbetsgivarna har ett tätt samarbete med de borgerliga partierna för att få lagar och beslut som gynnar dem. Av samma

Läs mer

Välfärd är trygghet. Varje dag, dygnet runt. Facklig information från Kommunal

Välfärd är trygghet. Varje dag, dygnet runt. Facklig information från Kommunal Välfärd är trygghet Varje dag, dygnet runt Facklig information från Kommunal När vi investerar i välfärden investerar vi i ett tryggare Sverige Vi i Kommunal är ryggraden i välfärden vi är där och skapar

Läs mer

Vår organisation. Kongress 2014. Hur ska vi jobba framöver?

Vår organisation. Kongress 2014. Hur ska vi jobba framöver? 1 Vår organisation Kongress 2014 2 Hur ska vi jobba framöver? Fackliga studier. Information och opinionsbildning. Kultur. Medlemsförsäkringar. Ekonomi och avgiftsfrågor. Medlemsutveckling. Klubbar, avdelningar

Läs mer

Varför ska ett fackförbund bry sig om politik?

Varför ska ett fackförbund bry sig om politik? Därför politik Varför ska ett fackförbund bry sig om politik? Därför att din chef gör det. Arbetsgivarna har ett tätt samarbete med de borgerliga partierna för att få lagar och beslut som gynnar dem.

Läs mer

LOs politiska plattform inför valet 2014

LOs politiska plattform inför valet 2014 LOs politiska plattform inför valet 2014 LOs politiska plattform inför valet 2014 Sveriges löntagare behöver en ny politik och en ny regering. Arbetslösheten är idag högre än vid regeringsskiftet 2006.

Läs mer

Prioriterade områden och huvudaktiviteter 2018

Prioriterade områden och huvudaktiviteter 2018 Prioriterade områden och huvudaktiviteter 2018 Inledning Kongressen 2017 beslutade om att fastställa en verksamhetsplan för hela kongressperioden. Inför varje verksamhetsår beslutar sedan förbundsstyrelsen

Läs mer

LOs politiska plattform valet 2018

LOs politiska plattform valet 2018 LOs politiska plattform valet 2018 Landsorganisationen i Sverige 2018 Grafisk form: LO Produktion och tryck: Bantorget Grafiska AB, Stockholm 2018 isbn 978-91-566-3298-3 lo 18.03 2 000 Trygghet för vanligt

Läs mer

Förslag till: Verksamhetsinriktning för perioden

Förslag till: Verksamhetsinriktning för perioden Förslag till: Verksamhetsinriktning för perioden 2019-2022 Förord En verksamhetsinriktning beskriver uppgifter, prioriteringar och arbetsfördelning för vår organisation. Mätbara mål och metodval redovisas

Läs mer

KONGRESSBLADET. Sveriges näste statsminister besökte kongressen. 13 juni 2014

KONGRESSBLADET. Sveriges näste statsminister besökte kongressen. 13 juni 2014 KONGRESSBLADET 13 juni 2014 Sveriges näste statsminister besökte kongressen Under fredagseftermiddagen kom Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven till Byggnads kongress. Han talade om arbetsrätt

Läs mer

Kämpa tillsammans för högre lön, kortare dagar och bättre arbetsvillkor!

Kämpa tillsammans för högre lön, kortare dagar och bättre arbetsvillkor! Kämpa tillsammans för högre lön, kortare dagar och bättre arbetsvillkor! En stark fackförening gör skillnad Kraven på oss arbetstagare ökar hela tiden. Vi ska göra mer på kortare tid. Genom vårt arbete

Läs mer

Verksamhetsplan Verksamhetsplan Antaget av SEKOs kongress 2006

Verksamhetsplan Verksamhetsplan Antaget av SEKOs kongress 2006 Verksamhetsplan Verksamhetsplan 2007 2009. Antaget av SEKOs kongress 2006 Verksamhetsplan 2007 2009 Inledning I SEKO ska medlemmen stå i centrum. SEKOs verksamhet växer fram ur samtalen på arbetsplatserna.

Läs mer

MITT SVERIGE VÅR FRAMTID

MITT SVERIGE VÅR FRAMTID MITT SVERIGE VÅR FRAMTID INNEHÅLL SAMMANFATTNING...4 BAKGRUND...5 INTERVJU: HEJ SEKO SÖDRA...6 RESULTAT...7 ARBETSGIVAREN SKA INTE KUNNA STAPLA KORTA VISSTIDSANSTÄLLNINGAR PÅ VARANDRA...7 NÄR MÄNNISKOR

Läs mer

DAGS FÖR ETT FEMINISTISKT SYSTEMSKIFTE I VÄLFÄRDEN

DAGS FÖR ETT FEMINISTISKT SYSTEMSKIFTE I VÄLFÄRDEN DAGS FÖR ETT FEMINISTISKT SYSTEMSKIFTE I VÄLFÄRDEN Dags för ett feministiskt systemskifte i välfärden Det drar en feministisk våg över Sverige. Den feministiska rörelsen är starkare än på mycket länge

Läs mer

En fullmatad rapport

En fullmatad rapport En fullmatad rapport Kapitel 1 förklarar framväxten av kollektivavtalsmodellen. Vad är det som gör arbetets marknad unik? Vilka är kollektivavtalens förutsättningar? Kapitel 2 handlar om löner och avtal.

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN. Sv. Transportarbetareförbundet avdelning 17

VERKSAMHETSPLAN. Sv. Transportarbetareförbundet avdelning 17 VERKSAMHETSPLAN 2014 Sv. Transportarbetareförbundet avdelning 17 Verksamhetsplan 2014 för Svenska Transportarbetareförbundet Avdelning 17 Skövde Borås I alla delar av sina liv påverkas Transports medlemmar

Läs mer

Inriktning för LOs valarbete - Den fackliga valrörelsen. Byt regering för jobb och välfärd

Inriktning för LOs valarbete - Den fackliga valrörelsen. Byt regering för jobb och välfärd Inriktning för LOs valarbete - Den fackliga valrörelsen Byt regering för jobb och välfärd LO-förbundens medlemmar är elektriker, svetsare, undersköterskor, servitriser, murare och kassörskor. Vi serverar

Läs mer

Vi vill inte bara byta regering, vi vill byta politik!

Vi vill inte bara byta regering, vi vill byta politik! Vi vill inte bara byta regering, vi vill byta politik! För mer information gå in på: www.lo.se/stockholmsmodellen Facket ska jobba för att individen får mer inflytande. Man 38 år, Byggnads Sluta jaga sjuka.

Läs mer

Gemenskap ger styrka

Gemenskap ger styrka Välkommen till Seko Gemenskap ger styrka Varmt välkommen till Seko! Som medlem hos oss står du starkare på din arbetsplats. Starkare tack vare att vi är många. Det är det som gör att vi kan ställa krav

Läs mer

Regional strategi för arbetsgivarpolitik

Regional strategi för arbetsgivarpolitik Regional strategi för arbetsgivarpolitik Vår vision Socialdemokratisk arbetsgivarpolitik ska stärka personalens arbetsvillkor och arbetsmiljö. Det är viktigt både för den enskilde men också för kvaliteten

Läs mer

Rapportserien Röster om facket och jobbet januari september 2007

Rapportserien Röster om facket och jobbet januari september 2007 Rapportserien Röster om facket och jobbet januari september 2007 Rapport 1 Synen på fackligt medlemskap och fackets uppgifter Rapport 2 Synen på lönesättning och löneskillnader Rapport Facklig aktivitet

Läs mer

Fakta om ditt uppdrag som skyddsombud i Handels. Välkommen som skyddsombud

Fakta om ditt uppdrag som skyddsombud i Handels. Välkommen som skyddsombud Fakta om ditt uppdrag som skyddsombud i Handels Välkommen som skyddsombud Skyddsombuden har verkat i över 100 år med att förbättra arbetsmiljön i Sverige. En bra arbetsmiljö kräver både samverkan och

Läs mer

Byt politik! Rösta för en ny regering den 14 september! Information inför höstens allmänna val.

Byt politik! Rösta för en ny regering den 14 september! Information inför höstens allmänna val. Byt politik! Rösta för en ny regering den 14 september! Information inför höstens allmänna val. Jag bryr mig om valet i höst! För jag tror på alla människors lika värde och rätt. Och jag vägrar ge upp.

Läs mer

Vad tycker du? Valet är ditt! Nu har LO-förbundens medlemmar sagt vad de tycker!

Vad tycker du? Valet är ditt! Nu har LO-förbundens medlemmar sagt vad de tycker! Valets vik tigaste fr ågor Vad tycker du? Valet är ditt! Nu har LO-förbundens medlemmar sagt vad de tycker! Landsorganisationen i Sverige 2006 Omslagsfoto: Stefan Bohlin Grafisk form: LO Original: MacGunnar

Läs mer

Till dig som jobbar inom Försvaret

Till dig som jobbar inom Försvaret Till dig som jobbar inom Försvaret Med dig blir vi ännu starkare Tack vare att vi är många kan vi sätta tryck på arbetsgivaren. Men du kan hjälpa oss att bli ännu starkare. Bra villkor När Sverige ställer

Läs mer

Verksamhetsinriktning 2016/2017

Verksamhetsinriktning 2016/2017 Förslag till: Verksamhetsinriktning 2016/2017 Förord En verksamhetsinriktning beskiver uppgifter, mål och prioriteringar för vår organisation. Hur vi når målen och vilka metoder vi använder redovisas i

Läs mer

Bli medlem i Handels du är värd det! korta argument för dig som värvar nya medlemmar

Bli medlem i Handels du är värd det! korta argument för dig som värvar nya medlemmar Bli medlem i Handels du är värd det! korta argument för dig som värvar nya medlemmar Att bli medlem i Handels en bra affär! Medlemskap i facket är fortfarande en självklarhet samtidigt finns det undersökningar

Läs mer

Det här är SEKOs medlemmar

Det här är SEKOs medlemmar Det här är SEKO 1 Det här är SEKOs medlemmar Tåg som kommer i tid, posten hemburen, varma hus, framkomliga vägar och fungerande telefoner. Och så förstås trygg färjetrafik, säkra fängelser och en trevlig

Läs mer

Prioriterade områden och mål 2019

Prioriterade områden och mål 2019 Prioriterade områden och mål 2019 Bakgrund Kongressen 2017 beslutade om att fastställa en verksamhetsplan för hela kongressperioden. Inför varje verksamhetsår beslutar sedan förbundsstyrelsen om årliga

Läs mer

Planeringsförutsättningar 2019

Planeringsförutsättningar 2019 Planeringsförutsättningar 2019 Planeringsförutsättningarna ut i februari Verksamhetsplan kick-off Avdelningarna antar och skickar in VP till förbundet senast den 31 augusti Distriktsmöte på hösten Studiekonferens

Läs mer

Fakta om ditt uppdrag som skyddsombud i Handels Bibi, butiksanställd

Fakta om ditt uppdrag som skyddsombud i Handels Bibi, butiksanställd Fakta om ditt uppdrag som skyddsombud i Handels Bibi, butiksanställd Välkommen som skyddsombud En bra arbetsmiljö kräver både samverkan och engagemang. Arbetslivet och arbetsuppgifterna förändras i allt

Läs mer

10 löften och ett handslag! - En ny Socialdemokratisk arbetsgivarepolitik i Östergötland!

10 löften och ett handslag! - En ny Socialdemokratisk arbetsgivarepolitik i Östergötland! Östergötland 2009-11-16 10 löften och ett handslag! - En ny Socialdemokratisk arbetsgivarepolitik i Östergötland! Socialdemokraterna i Östergötland har presenterat ett program som ska genomföras efter

Läs mer

Arbetsorganisation. Bemanning. Arbetstider. Arbetsmiljö. kollektivavtal. VÅR ARBETSPLATS. Fackliga studier.

Arbetsorganisation. Bemanning. Arbetstider. Arbetsmiljö. kollektivavtal. VÅR ARBETSPLATS. Fackliga studier. Arbetsorganisation. Bemanning. Arbetstider. Arbetsmiljö. Rehabilitering. Kompetensutveckling. Trygga anställningar. Jämställdhet. Lönesystem och lönekriterier. Starka kollektivavtal. VÅR ARBETSPLATS. Fackliga

Läs mer

Bilaga 6 en utvecklingsresa för Sveriges fräschaste 50-åring

Bilaga 6 en utvecklingsresa för Sveriges fräschaste 50-åring Bilaga 6 ingsr l k c e v t u en e g n i r å 0 5 aste h c s ä r f s rige e v S r ö f sa Innehåll Bakgrund 4 Detta har hänt 4 Det här är Expedition 50 5 Tidslinje 6 Processer och beslut 6 Vad tycker du?

Läs mer

Innehåll Bakgrund 4. Här finns den viktigaste informationen om Expedition 50 och frågeställningar ni gärna får diskutera.

Innehåll Bakgrund 4. Här finns den viktigaste informationen om Expedition 50 och frågeställningar ni gärna får diskutera. ingsr l k c e v t u en e g n i r å 0 5 aste h c s ä r f s rige e v S r ö f sa År 2020 fyller IOGT-NTO 50 år. Vi har tre år på oss att göra oss till världens fräschaste 50-åring. Vi ska vara lika relevanta

Läs mer

En rättvis hälso- och sjukvård - i hela länet!

En rättvis hälso- och sjukvård - i hela länet! Reservation i landstingsstyrelsen 26 maj 2008, ärende 85 Socialdemokraternas alternativ till preliminär plan och budget 2009-2011 för Landstinget i Uppsala län En rättvis hälso- och sjukvård - i hela länet!

Läs mer

Frågor & svar om a-kassan. inför 7 september

Frågor & svar om a-kassan. inför 7 september Frågor & svar om a-kassan inför 7 september Frågor och svar om a-kassan Fråga: Varför bör den som blir arbetslös ha sin inkomst tryggad? Svar: Alla människor behöver kunna planera sin ekonomi. Det faktum

Läs mer

Dagordningens punkt 20 Handlingslinjer. Förbundsstyrelsens förslag till handlingslinjer

Dagordningens punkt 20 Handlingslinjer. Förbundsstyrelsens förslag till handlingslinjer Förbundsstyrelsens förslag till handlingslinjer Handlingslinjernas syfte är att formulera mål och strategier inom viktiga områden för IF Metall. Inom varje område anges konkreta mål och inriktningar för

Läs mer

Kollektivavtal vad är grejen?

Kollektivavtal vad är grejen? Kollektivavtal vad är grejen Det är skönt när det finns avtal om lön och andra villkor. Men så är det inte på alla arbetsplatser. Första steget för den som bryr sig och vill ha koll* på sitt jobb är att

Läs mer

Var tredje av oss unga är utan jobb. Var tredje! Reinfeldt menar att unga är arbetslösa för att vi inte söker jobb. Tycker du att det låter elakt?

Var tredje av oss unga är utan jobb. Var tredje! Reinfeldt menar att unga är arbetslösa för att vi inte söker jobb. Tycker du att det låter elakt? Läge att rösta! Var tredje av oss unga är utan jobb. Var tredje! Reinfeldt menar att unga är arbetslösa för att vi inte söker jobb. Tycker du att det låter elakt? Smaka på den här: Arbetslösheten är en

Läs mer

Innehållsförteckning

Innehållsförteckning Innehållsförteckning Förslag på verksamhetsplan för socialdemokraterna i Norrköping mars 2012- mars 20133 Temaår: Barn... 3 Studier... 4 Ledarskapsutbildning för ledande företrädare... 4 Media, retorik

Läs mer

Röster om facket och jobbet 2011

Röster om facket och jobbet 2011 Röster om facket och jobbet 0 Det fackliga medlemskapet Röster om facket och jobbet 0 Det fackliga medlemskapet Om undersökningen - 988, 99, 998, 00, 006 och 0-4500 intervjuer vintern 00/0 - Anställda

Läs mer

Opinionsbildning och kommunikation

Opinionsbildning och kommunikation Verksamhetsplan 2019 Det är en ynnest att vara en del av Linköpings arbetarekommun och att ha förtroendet att leda den. Det åligger oss i styrelsen att se till att Socialdemokraterna i Linköping lever

Läs mer

Landsorganisationen i Sverige 2013

Landsorganisationen i Sverige 2013 Integrationspolicy Landsorganisationen i Sverige 2013 Foto: Lars Forsstedt Grafisk form: LO Original: MacGunnar Information & Media Tryck: LO-Tryckeriet, Stockholm 2013 isbn 978-91-566-2907-5 lo 13.12

Läs mer

Facket och den nordiska modellens framtid. organisering och rekrytering Sammanfattning. Mats Wingborg

Facket och den nordiska modellens framtid. organisering och rekrytering Sammanfattning. Mats Wingborg Facket och den nordiska modellens framtid organisering och rekrytering Sammanfattning Mats Wingborg Facket och den nordiska modellens framtid organisering och rekrytering Facket och den nordiska modellens

Läs mer

Ökade klyftor och ett otryggare arbetsliv

Ökade klyftor och ett otryggare arbetsliv Ökade klyftor och ett otryggare arbetsliv Ett PM om konsekvenserna av en borgerlig regerings politik Dyrare och lägre a-kassa, fler otrygga jobb, skrotad rätt till heltid och uteblivna satsningar på arbetsmiljö

Läs mer

Valplattform Kommunvalet 2018 Vänsterpartiet Nordmaling

Valplattform Kommunvalet 2018 Vänsterpartiet Nordmaling Ett solidariskt samhälle en ekonomi för alla Valplattform Kommunvalet 2018 Vänsterpartiet Nordmaling Vänsterpartiets prioriterade huvudfrågor: 1. Öka grundbemanningen inom äldreomsorgen för högre kvalité

Läs mer

Studieprogram Fackliga studier för medlemmar och förtroendevalda i Handels Göteborg

Studieprogram Fackliga studier för medlemmar och förtroendevalda i Handels Göteborg Studieprogram 2019 Fackliga studier för medlemmar och förtroendevalda i Handels Göteborg 1 Handels grundläggande förtroendemannautbildning Steg 1-6 Kursinnehåll Steg 1 inriktas först och främst på att

Läs mer

Kommunal och Vision tillsammans för ett bättre arbetsliv

Kommunal och Vision tillsammans för ett bättre arbetsliv Kommunal och Vision tillsammans för ett bättre arbetsliv Annelie Nordström, förbundsordförande Kommunal: Tanken med det här samarbetsavtalet är att vi tillsammans kan nå bättre resultat för våra medlemmar

Läs mer

Därför EU. Är du intresserad av frågor som berör ditt arbete och din vardag? Då är du intresserad av EU-frågor.

Därför EU. Är du intresserad av frågor som berör ditt arbete och din vardag? Då är du intresserad av EU-frågor. Därför EU Är du intresserad av frågor som berör ditt arbete och din vardag? Då är du intresserad av EU-frågor. 2 Ett EU för oss EU kan kännas krångligt och långt borta, men är mer tydligt och nära än du

Läs mer

Vad är fackföreningens uppgift? Samla och organisera människor! Varför? Vi blir starkare!

Vad är fackföreningens uppgift? Samla och organisera människor! Varför? Vi blir starkare! IDÉN!? Vad är fackföreningens uppgift? Samla och organisera människor! Varför? Vi blir starkare! Hur gör vi detta? Att organisera oss för att bli starkare är en idé! En idé som är långt mycket äldre än

Läs mer

Heltidsarbete som norm

Heltidsarbete som norm Heltidsarbete som norm 1 Varför heltidsarbete? Heltidsarbete är en viktig fråga för hela Sverige. Det är en viktig delstrategi för att möta välfärdens om fattande rekryteringsbehov. Om fler arbetar heltid

Läs mer

Värvartips för förtroendevalda. samtalet med den blivande medlemmen

Värvartips för förtroendevalda. samtalet med den blivande medlemmen Värvartips för förtroendevalda samtalet med den blivande medlemmen Större Seko All facklig kraft bygger i grunden på att vi är många. Det är förutsättningen för att vi ska kunna driva fram löneökningar,

Läs mer

Värvartips för förtroendevalda. samtalet med den blivande medlemmen

Värvartips för förtroendevalda. samtalet med den blivande medlemmen Värvartips för förtroendevalda samtalet med den blivande medlemmen Värvartips för förtroendevalda Ett diskussionsunderlag om medlemsvärvning Större Seko All facklig kraft bygger i grunden på att vi är

Läs mer

Dagordningens punkt 18 Vår organisation. Utlåtande Medlemskapets värde motionerna B1 B6

Dagordningens punkt 18 Vår organisation. Utlåtande Medlemskapets värde motionerna B1 B6 Utlåtande Medlemskapets värde motionerna B1 B6 IF Metalls styrka bygger på att vi är många och kunniga, både när vi driver frågor på arbetsplatserna och i samhället i stort. Organisering handlar inte enbart

Läs mer

När delegationens medlemmar ska gör anföranden mejlas texten till richard.rosander@socialdemokraterna.se. De kommer läggas ut, i huvudsak på FB.

När delegationens medlemmar ska gör anföranden mejlas texten till richard.rosander@socialdemokraterna.se. De kommer läggas ut, i huvudsak på FB. Syftet med kommunikationen är att informera både medlemmar och allmänhet om delegationens arbete. Kommunikationen kommer inrikta sig på egna kanaler då medieutrymmet är begränsat. All kommunikations ska

Läs mer

En stark a-kassa för trygghet i förändringen

En stark a-kassa för trygghet i förändringen En stark a-kassa för trygghet i förändringen En stark a-kassa för trygghet i förändringen När den moderatledda regeringen tillträde hösten 2006 inledde man med att snabbt försvaga arbetslöshetsförsäkringen.

Läs mer

Lönesänkarpartiet moderaterna

Lönesänkarpartiet moderaterna Lönesänkarpartiet moderaterna En granskning av moderaternas politik för otrygga jobb -Byggnads agerande är en skamfläck för hela LO. Här har ett skolbygge upphandlats enligt alla konstens regler. Fredrik

Läs mer

Kamrater Mötesdeltagare!

Kamrater Mötesdeltagare! 2014-05-01 Christer Engelhardt Kamrater Mötesdeltagare! Varmt välkomna till supervalårets första majfirande här i Bingebyparken och jag vill rikta ett varmt tack till Gråbo- Bingeby Socialdemokratiska

Läs mer

Lär dig mer om facket!

Lär dig mer om facket! LO UNG UTBILDNINGAR 2017 Lär dig mer om facket! Lär dig mer om facket och var med och påverka På kursen Om facket får du lära dig vad facket står för och vad du har för rättigheter på jobbet. Du får lära

Läs mer

RÖSTER OM FACKET OCH JOBBET

RÖSTER OM FACKET OCH JOBBET RÖSTER OM FACKET OCH JOBBET 2003 Landsorganisationen i Sverige LO 03.10 10 satser EXTRA 1 Rapportens syfte Att utifrån det rika materialet i undersökningen Röster om facket och jobbet ge en fördjupad bild

Läs mer

Rättigheter på jobbet

Rättigheter på jobbet Rättigheter på jobbet Seko är facket för dig på Bring Citymail Fackligt medlemskap är det viktigaste som finns för dig som anställd. Tillsammans i Seko håller vi koll på våra rättigheter och ser till att

Läs mer

Bromma sdf Verksamhetsplan 2012

Bromma sdf Verksamhetsplan 2012 Vision INLEDNING Vision är det ledande fackförbundet för offentligt anställda i Sverige och Vision är en del av Vision Stockholms Stad som är avdelningen för alla som arbetar med välfärdstjänster eller

Läs mer

Kollektivavtalet skyddar din lön! 020-560056. Fråga facket om medlemskap. Kolla dina rättigheter på www.lo.se

Kollektivavtalet skyddar din lön! 020-560056. Fråga facket om medlemskap. Kolla dina rättigheter på www.lo.se Kollektivavtalet skyddar din lön! 020-560056 Fråga facket om medlemskap. Kolla dina rättigheter på www.lo.se 2 Avtalet är befrielse Kollektivavtalet handlar om löner, arbetstider och ersättningar. Men

Läs mer

Vi är Vision! Juni 2016

Vi är Vision! Juni 2016 Vi är Vision! Juni 2016 2 Inledning Under några år har vi tillsammans byggt Vision och vi har varit framgångsrika. Allt fler väljer att bli medlemmar i Vision. Vi växer för varje dag som går. Bilden och

Läs mer

ENGAGERA DIG FÖRTROENDEVALD I SVERIGES FARMACEUTER SÅ FUNKAR DET

ENGAGERA DIG FÖRTROENDEVALD I SVERIGES FARMACEUTER SÅ FUNKAR DET ENGAGERA DIG FÖRTROENDEVALD I SVERIGES FARMACEUTER SÅ FUNKAR DET VI ÄR EXPERTER PÅ LÄKEMEDEL Vi är ett förbund för farmaceuterna hela Sveriges läkemedelsexperter. Vi tar plats, ställer krav och skapar

Läs mer

FACKLIG UTBILDNING (FU)

FACKLIG UTBILDNING (FU) FACKLIG UTBILDNING (FU) Motionerna FU 1 FU 7 MOTION FU 1 Byggnads GävleDala Det blir svårare få ungdomar intressera sig för fackliga frågor. Detta beror oftast på okunskap om vad en fackförening är och

Läs mer

1 1!2 #&#'(/&'( 3 +.(4(/(,-4/4(& 56!&#.#&(7)&#(#&(/ 56 1 1 1 "8!!1 9 #&/&('/ 5: #&#.-&/&+/& 5 " 1 8;8!!9 ;/&#&##. 5* #&#$%+/&#.#& 50 "8 4#/=7&>#&(

1 1!2 #&#'(/&'( 3 +.(4(/(,-4/4(& 56!&#.#&(7)&#(#&(/ 56 1 1 1 8!!1 9 #&/&('/ 5: #&#.-&/&+/& 5  1 8;8!!9 ;/&#&##. 5* #&#$%+/&#.#& 50 8 4#/=7&>#&( 2 #$%) * +#,-./ 0 1 1 2 ##/ 3 +.4/,-4/4 56 #.#7)##/ 56 1 1 1 81 9 #// 5: ##.-/+/ 5 1 8;89 ;/###. 5* ##$%+/#.# 50 7-./#..# 5 8 4#/=7># >=?@- @ A.>++,->7-%/A %=6- A8#$%>#....A 1 /=*?- 5? A#.>#>#,#A =/B06-5@

Läs mer

RÖSTER OM FACKET OCH JOBBET

RÖSTER OM FACKET OCH JOBBET RÖSTER OM FACKET OCH JOBBET 2003 Landsorganisationen i Sverige LO 03.10 10 satser EXTRA 1 Rapportens syfte Att utifrån det rika materialet i undersökningen Röster om facket och jobbet ge en fördjupad bild

Läs mer

Verksamhetsplan antagen av Sekos kongress 2017

Verksamhetsplan antagen av Sekos kongress 2017 Verksamhetsplan 2017 2021 antagen av Sekos kongress 2017 Seko Service- och kommunikationsfacket 2017 Grafisk form: Seko Original: Seko Tryck: FASAB, Stockholm 2017 17.08 Verksamhetsplan 2017-2021 Förord

Läs mer

ETT STARKARE SAMHÄLLE. ETT TRYGGARE LINKÖPING.

ETT STARKARE SAMHÄLLE. ETT TRYGGARE LINKÖPING. ETT STARKARE SAMHÄLLE. ETT TRYGGARE LINKÖPING. SOCIALDEMOKRATERNA I LINKÖPINGS VALMANIFEST 2018 ETT STARKARE SAMHÄLLE. ETT TRYGGARE LINKÖPING. Att bygga ett samhälle blir aldrig klart. Även om arbetslösheten

Läs mer

Vem vinner på en bra arbetsmiljö?

Vem vinner på en bra arbetsmiljö? Vem vinner på en bra arbetsmiljö? Illustration: Robert Nyberg. Är arbetsmiljö viktigt? Vilka är de viktigaste fackliga områdena? Är det anställningstrygghet och uppenbara plånboksfrågor om lön och skydd

Läs mer

MÅL- OCH HANDLINGSPLAN

MÅL- OCH HANDLINGSPLAN MÅL- OCH HANDLINGSPLAN 2016 1 Organisering Mål och vision Att Byggnads är världens starkaste fackförening och organiserar minst 90 procent av byggnadsarbetarna. Att alla medlemmar ska gå en utbildning

Läs mer

A-kassan är till för dig som har arbete

A-kassan är till för dig som har arbete A-kassan är till för dig som har arbete Illustration: Robert Nyberg. Trygga vågar Trygga människor vågar. Vågar ställa om och pröva nya banor. Samhällets sätt att tillverka varor och erbjuda tjänster förändras

Läs mer

Facket för Service och Kommunikation. Gott & blandat inför yrkeslivet

Facket för Service och Kommunikation. Gott & blandat inför yrkeslivet Facket för Service och Kommunikation Gott & blandat inför yrkeslivet Det här är SEKO 3 Vi tror på solidaritet! 5 Kolla avtalen 7 Åldern inne? 8 Sommarjobbet 9 Jobb utomlands 10 Mer info 10 Försäkra dig!

Läs mer

Facklig introduktion på arbetsplatsen workshop

Facklig introduktion på arbetsplatsen workshop Facklig introduktion på arbetsplatsen workshop Syftet med den fackliga introduktionen är att öka den totala fackliga medvetenheten på arbetsplatsen och vara en första positiv kontakt med facket för att

Läs mer

Frågeformulär inför Valet 2014

Frågeformulär inför Valet 2014 Frågeformulär inför Valet 2014 Kommun/Landsting: Kiruna kommun och Norrbottens län Parti: Knegarkampanjen Svarande: Tommy Hjertberg Svara endast: JA eller NEJ 1. Kommer ditt parti att se till att Kommunalarna

Läs mer

Röster om facket och jobbet 2011

Röster om facket och jobbet 2011 Röster om facket och jobbet 11 Sammanfattning av del 1-5 Röster om facket och jobbet 11 Om undersökningen - 1988, 1993, 1998, 2, 6 och 11-45 intervjuer vintern 1/11 - Anställda 18-64 år - SCBs AKU och

Läs mer

Aktivitetsplan 2018 Sektion Uppsala Vi är fler medlemmar än vid föregående årsskifte. o Medlemsvärvning o Privata arbetsgivare o Studerandemedlemmar

Aktivitetsplan 2018 Sektion Uppsala Vi är fler medlemmar än vid föregående årsskifte. o Medlemsvärvning o Privata arbetsgivare o Studerandemedlemmar Aktivitetsplan 2018 Sektion Uppsala Vi är fler medlemmar än vid föregående årsskifte. o Medlemsvärvning o Privata arbetsgivare o Studerandemedlemmar 2905 Arbetsplatsbesök. I syfte att värva ao/so. Ombud

Läs mer

Röster om facket och jobbet 2011

Röster om facket och jobbet 2011 Röster om facket och jobbet 2011 Fackets uppgifter, fackets inflytande och facklig-politisk samverkan Röster om fack om facket och jobbet 2011 Det fackliga uppdraget Om undersökningen - 1988, 1993, 1998,

Läs mer

Ra pp or t 5 av

Ra pp or t 5 av 5 Ra pp or t 5 av 7 7 Röster om fac ket och jobbet Ungdomar och fa cket Rapportserien Röster om facket och jobbet januari september 7 Rapport 1 Synen på fackligt medlemskap och fackets uppgifter Rapport

Läs mer

Jonas Sjöstedts tal i Malmö, 1 maj Vänsterpartister, Malmöbor, förstamajfirare,

Jonas Sjöstedts tal i Malmö, 1 maj Vänsterpartister, Malmöbor, förstamajfirare, Jonas Sjöstedts tal i Malmö, 1 maj 2016 Det talade ordet gäller Vänsterpartister, Malmöbor, förstamajfirare, Tack till alla er som kommit idag. Det känns väldigt bra att stå här i Slottsparken på första

Läs mer

EN ARBETSGIVARPOLITIK FÖR UTVECKLING OCH TRYGGA ARBETSPLATSER Gemensamt rödgrönt principprogram inför landstingsvalet 2010

EN ARBETSGIVARPOLITIK FÖR UTVECKLING OCH TRYGGA ARBETSPLATSER Gemensamt rödgrönt principprogram inför landstingsvalet 2010 EN ARBETSGIVARPOLITIK FÖR UTVECKLING OCH TRYGGA ARBETSPLATSER Gemensamt rödgrönt principprogram inför landstingsvalet 2010 Landstinget i Uppsala län 2010-04-08 2 (7) Innehållsförteckning Vi kan och vill

Läs mer

RIKSDAGSVALET SAMTALS- KAMPANJEN SAMTALET VID DÖRREN FÖR DIG SOM VALARBETARE Gäller fram till 10 september

RIKSDAGSVALET SAMTALS- KAMPANJEN SAMTALET VID DÖRREN FÖR DIG SOM VALARBETARE Gäller fram till 10 september RIKSDAGSVALET 2014 SAMTALS- KAMPANJEN SAMTALET VID DÖRREN FÖR DIG SOM VALARBETARE Gäller fram till 10 september Sid 2 (4) MANUS FÖR BLOCKBYTARE Hej! Jag heter X och kommer från Socialdemokraterna. Vi går

Läs mer

Tal av LOs avtalssekreterare Erland Olauson Första maj 2007 Linköping Det talade ordet gäller! Hur känns det att fira första maj?

Tal av LOs avtalssekreterare Erland Olauson Första maj 2007 Linköping Det talade ordet gäller! Hur känns det att fira första maj? Tal av LOs avtalssekreterare Erland Olauson Första maj 2007 Linköping Det talade ordet gäller! 1 Mötesdeltagare, Hur känns det att fira första maj? Känner du dig lite mer dämpad än vanligt? Ett halvår

Läs mer

Normalstadgar för LO-distrikten Reviderad upplaga

Normalstadgar för LO-distrikten Reviderad upplaga Normalstadgar 2015 för LO-distrikten Reviderad upplaga Landsorganisationen i Sverige 2016 Reviderad upplaga Omslagsfoto: Lars Forsstedt Grafisk form: LO Produktion och tryck: Bantorget Grafiska AB, Stockholm

Läs mer

Full sysselsättning i Stockholmsregionen. Den otrygga flexibiliteten Författare: Emil Johansson, utredare LO-distriktet i Stockholms län.

Full sysselsättning i Stockholmsregionen. Den otrygga flexibiliteten Författare: Emil Johansson, utredare LO-distriktet i Stockholms län. Full sysselsättning i Stockholmsregionen Den otrygga flexibiliteten Författare: Emil Johansson, utredare LO-distriktet i Stockholms län. Full sysselsättning i Stockholmsregionen För LO är full sysselsättning

Läs mer

Bygg välfärd! dalarnas län 1

Bygg välfärd! dalarnas län 1 Bygg välfärd! dalarnas län 1 välfärd 3 Världens bästa välfärd utan privata vinster Varje dag lämnar massor av människor sina allra bästa, sina barn, till förskola, skola och barnomsorg. Många lämnar vården

Läs mer

Planeringsförutsättningar 2018

Planeringsförutsättningar 2018 Planeringsförutsättningar 2018 1 Planeringsförutsättningarna ut i februari Verksamhetsplan kick-off Avdelningarna antar och skickar in VP till förbundet senast den 31 augusti Distriktsmöte på hösten Studiekonferens

Läs mer

SATSA PÅ ETT UTBYTE MED MÅNGA VINNARE PLUGGJOBB. Kvalificerat arbete för akademiker under studietiden

SATSA PÅ ETT UTBYTE MED MÅNGA VINNARE PLUGGJOBB. Kvalificerat arbete för akademiker under studietiden SATSA PÅ ETT UTBYTE MED MÅNGA VINNARE Studenter behöver relevanta extrajobb på schyssta villkor under studietiden Kommuner och landsting behöver rekrytera en halv miljon medarbetare inom 10 år PLUGGJOBB

Läs mer

LOs KUNSKAPSSYSTEM. - nya bilder av verkligheten KUNSKAPS SYSTEMET

LOs KUNSKAPSSYSTEM. - nya bilder av verkligheten KUNSKAPS SYSTEMET LOs KUNSKAPSSYSTEM - nya bilder av verkligheten KUNSKAPS SYSTEMET Ta dig ett par minuter och fundera lite grann på hur ditt jobb utvecklats under de senare åren; - har det blivit mer eller mindre att göra?

Läs mer

3 (8) Under verksamhetsperioden ska vi arbeta med att utveckla hela rekryteringskedjan som innefattar, frågan betalningen välkomnandet introduktionen.

3 (8) Under verksamhetsperioden ska vi arbeta med att utveckla hela rekryteringskedjan som innefattar, frågan betalningen välkomnandet introduktionen. 2 (8) Den här verksamhetsplanen för Socialdemokraterna i Bohuslän sträcker sig från 1 januari 2015 till 31 december 2018. Eftersom det är en flerårig verksamhetsplan håller den sig på en övergripande verksamhetsnivå.

Läs mer

Studieprogram. FÖR ALLA MEDLEMMAR INOM SEKO Väst

Studieprogram. FÖR ALLA MEDLEMMAR INOM SEKO Väst Studieprogram 2011 FÖR ALLA MEDLEMMAR INOM SEKO Väst 2 Innehållsförteckning Information om ungdomskurser för dig under 30 år...5 Om Facket... 6 Om Samhället...7 Om Global rättvisa...8 Om Främligsfientlighet...

Läs mer

VERKSAMHETSBERÄTTELSE SEKTION STOCKHOLM MITT

VERKSAMHETSBERÄTTELSE SEKTION STOCKHOLM MITT VERKSAMHETSBERÄTTELSE SEKTION STOCKHOLM MITT 2015 Organisation Sektionen omfattar stadsdelarna Östermalm, Norrmalm, Kungsholmen, Bromma, Hässelby-Vällingby, Spånga-Tensta, Rinkeby-Kista, Temabo, privat

Läs mer

MEDBESTÄMMANDE OCH INFLYTANDE (MBL)

MEDBESTÄMMANDE OCH INFLYTANDE (MBL) MEDBESTÄMMANDE OCH INFLYTANDE (MBL) Motionerna MBL 1 MBL 5 MOTION MBL 1 Byggnads MellanNorrland När och hur det utses förtroendevalda representera förbundet i lokala större företags styrelser, verkar inte

Läs mer

Sveriges Företagshälsor och Svenskt Kvalitetsindex: Jobbhälsobarometern 2014. De anställdas syn på jobbet inom vård- och omsorgssektorn

Sveriges Företagshälsor och Svenskt Kvalitetsindex: Jobbhälsobarometern 2014. De anställdas syn på jobbet inom vård- och omsorgssektorn Sveriges Företagshälsor och Svenskt Kvalitetsindex: Jobbhälsobarometern De anställdas syn på jobbet inom vård- och omsorgssektorn Innehåll 1 Förord och sammanfattning... 3 2 Attityd till arbetet... 5 3

Läs mer

Strax dags för jobb. Om anställning och facket

Strax dags för jobb. Om anställning och facket Strax dags för jobb Om anställning och facket IF Metall din Har du eller utbildar du dig till arbete inom industrin är IF Metall din fackförening. Du och alla andra medlemmar ska behandlas rättvist och

Läs mer

Utbildningar hösten 2016

Utbildningar hösten 2016 STUDIEPLAN HT 2016 Utbildningar hösten 2016 September 5 september Inspirationskväll tema Arbete Plats: Kristianstad 7 september Inspirationskväll tema Arbete Plats: Landskrona 17 september Medlemsutbildning,

Läs mer