LOs KUNSKAPSSYSTEM. - nya bilder av verkligheten KUNSKAPS SYSTEMET

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "LOs KUNSKAPSSYSTEM. - nya bilder av verkligheten KUNSKAPS SYSTEMET"

Transkript

1 LOs KUNSKAPSSYSTEM - nya bilder av verkligheten KUNSKAPS SYSTEMET

2 Ta dig ett par minuter och fundera lite grann på hur ditt jobb utvecklats under de senare åren; - har det blivit mer eller mindre att göra? - har det blivit fler eller färre medlemmar på arbetsplatsen? - är de fackliga frågorna desamma som förut? - fler eller färre aktiva medlemmar? - mer eller mindre stimulerande fackliga frågor?

3 Tider förändras, kunskaper förnyas En del förtroendevalda upplever nog tillvaron som ganska tuff just nu, med hård press på de anställda. Allt färre ska uträtta alltmer i jobbet. Att gå in i väggen har blivit ett ganska vanligt sätt att beskriva ett kritiskt tillstånd när det gäller exempelvis arbetsbelastningen. Nya fackliga frågor som kräver speciella kunskaper avlöser de gamla frågorna. Men en del frågor och problem finns alltid kvar. En sak är i alla fall säker - utan nya kunskaper kommer man inte långt. Men kunskaper är ju så mycket. Att lära av misstag och framgångar. Att lära genom att läsa, diskutera, lyssna, betrakta, öva, känna, och så vidare... Den framtida fackliga utbildningen i LOs nya Kunskapssystem ska mer än tidigare utgå från ett helhetsperspektiv där det fackliga uppdraget understöds av fortlöpande kunskapsinhämtning. Men det förutsätter att den förtroendevaldas utbildningsbehov görs tydligare och att tillgängligheten i den fackliga utbildningen blir större. LOs Kunskapssystem ger dig stöd att debattera och agera i arbetslivet.

4 Basutbildningen har vi gett namnet Insikter Kunskapssystemet är uppbyggt av en basdel och ett stort antal påbyggnadsmoduler i olika ämnesområden. Basdelen är en tvärfacklig och gemensam utbildning där fackföreningens kärnfrågor diskuteras. Utbildningen har vi gett namnet Insikter. Skiljelinjen mellan arbete och kapital och en kritisk analys av den så kallade fria marknaden - det är två viktiga delar i Insikter. En utbildning där fackets ideologi och värderingar står i centrum. Grunden för vårt fackliga arbete ifrågasätts allt oftare från olika håll. Nya typer av företag växer fram, tillfälliga och osäkra anställningar blir allt vanligare och nya attityder breder ut sig. När allt detta sker måste alla som arbetar fackligt ha ordentliga kunskaper om ekonomi och arbetsmarknad och kunna beskriva fackets roll i olika sammanhang. För att kunna argumentera för facket måste vi analysera och förstå hur samhället förändras. Därför är de stora samhällsekonomiska sambanden en viktig del i Insikter. Insikter handlar om - att analysera den fria marknaden - att förstå hur samhället förändras - att kunna argumentera - att påverka utvecklingen Andra viktiga frågeställningar som tas upp i Insikter är hur facket påverkas när gränser suddas ut. Det nya arbetslivet gör att samarbetet mellan arbetare och tjänstemän och deras respektive organisationer får en allt större betydelse. Arbetsgivarens strategi för att flytta fram sina positioner på arbetsplatserna tas också upp - och hur vi från fackligt håll ska kunna stoppa den utvecklingen men också för att vi ska kunna utveckla egna idéer och framtidsplaner.

5 Insikter ger dig en stabil grund att stå på i diskussioner om de fackliga villkoren. Det är viktigt till exempel inför en lönerörelse eller i samband med stora förändringar på din arbetsplats. Genom Insikter uppstår också kunskaper om det politiska klimatet i allmänhet och om arbetarrörelsens idéer i synnerhet. LOs KUNSKAPSSYSTEM IDÉ OCH VÄRDERING GEMENSAMT BLOCK: PROJEKTARBETE: DEMOKRATI PROJEKTARBETE: EKONOMI PROJEKTARBETE: ORGANISATION PROJEKTARBETE: ARBETSMARKNAD

6 Idéer, eftertanke och ett livslångt lärande Reflektion och eftertanke Utbildningarna har ett större inslag av fackliga och politiska idéfrågor och värderingar och begränsas inte enbart till sakfrågorna kring det egna förtroendeuppdraget. Utbildningarna besvarar mer frågan varför saker och ting fungerar och ser ut som de gör, och mindre hur dessa ser ut och fungerar. I utbildningsprocessen och kunskapsinhämtningen måste det ges mer tid och större möjlighet till reflektion och eftertanke. Ibland kan detta ske under en speciell utbildning, men det kan också ske mellan flera utbildningar eller utbildningssteg. Din verklighet är grunden för en lärande organisation Det är först när människor kan sortera, förstå, värdera och relatera till sin egen verklighet som kunskap blir värdefull. Medlems- och ungdomsutbildningen, den grundläggande förtroendemannautbildningen, fördjupningsutbildningen och funktionärsutbildningen ska ses i ett sammanhang samt utvecklas och organiseras så att bättre förutsättningar skapas för den lärande organisationen. Det bygger på att den förtroendevalda tar ett större ansvar för sitt eget lärande men också för att sprida kunskaperna inom organisationen.

7 Opinionsbildning Handlar om strategiskt arbete i opinionsbildning via kunskaper om bl.a.: information retorik massmedia Arbetsmiljö Ger dig förutsättningar för det fackliga arbetsmiljöarbetet samt kunskaper om: lagar, regler och avtal fysisk och psykosocial arbetsmiljö Ekonomi Ger dig kunskaper som behövs i ditt fackliga uppdrag när det gäller: samhällsekonomi lönebildning företagsekonomi Internationellt Organisation Om Sverige och världsekonomin: om internationellt fackligt arbete om biståndsarbete om frågor kring EU och EMU Pedagogik För att kunna lära och utbilda inom alternativa lärmiljöer: om pedagogiska metoder för projektarbete om lärstilar och processer Arbetsmiljö Ämnesområde Ämnesområde Lär dig hur det fackliga arbetet ska läggas upp på bästa sätt och behandlar bl.a.: organisationsteorier organisationsutveckling Pedagogik Opinionsbildning Facklig juridik Internationel Ekonomi Ämnesområde Organisation Facklig juridik Ger dig kunskaper som behövs i ditt fackliga uppdrag när det gäller: rättssystem lagstiftning avtal Ämnesområd Internatio Mod

8 Fackets behov och dina förkunskaper bestämmer vilken väg du väljer genom Kunskapssystemet. Många alternativ ska ge många möjligheter att starta på nytt och välja andra vägar nästa gång. Arbetsmiljö Ämnesområde Ämnesområde Pedagogik Opinionsbildning Facklig juridik Internationel Ekonomi Ämnesområde Organisation Ämnesom Internat Insikter är det första steget i Kunskapssystemet och ger den ideologiska plattform som behövs i allt fackligt arbete.

9 Ett behovsstyrt, flexibelt system med aktualitet och tydliga mål Tydliga mål Alla ämnesområden och moduler ska vara uppbyggda kring tydliga mål där varje förtroendevald själv ska kunna förstå vad utbildningen innehåller och vad den ska leda till, för att därefter ta ställning till om hon/ han behöver utbildningen för sitt uppdrag och vilka förkunskaper som är nödvändiga för att kunna delta. Aktuellt Alla utbildningar i systemet ska vara aktuella till sitt innehåll, d.v.s. kunna relateras till aktuella händelser och diskussioner som är av värde för utbildningen. Om till exempel avtalsrörelsen pågår eller förbereds ska detta självklart på ett eller annat sätt behandlas på de olika utbildningarna i systemet i relation till ämnesområdet. Alla utbildningar kommer dessutom att förses med ett bäst-före-datum, som innebär att utbildningarna utvärderas minst en gång per år för att se om dessa fortfarande är aktuella. Flexibelt Utbildningarna ska så långt som möjligt anpassas efter deltagarnas förutsättningar och behov. Alltför många förtroendevalda har av olika skäl svårt att under långa perioder vara hemifrån för att delta i en internatförlagd utbildning. Därför kommer Kunskapssystemet i allt större omfattning att byggas kring externat-, cirkel-, distans- och självstudie- ÄMNESOMRÅDEN -DELMODULER: - Tydlighet för förståelse - Bäst-före-datum - Valfri lärmiljö - Individuella kombinationer - Utgår från den enskildes behov

10 formerna. Men självklart ska internatformen finnas kvar även i framtiden. Flexibilitet i Kunskapssystemet innebär också att vissa moduler kompletteras med en högskoleutbildning som fördjupning eller ett seminarium som kopplas direkt till innehållet i modulen där även andra utbildningar och förtroendevalda/medlemmar bjuds in. Behovsstyrt Kunskapssystemet ska i högre grad utformas efter förbundens och de förtroendevaldas behov i uppdraget. Det innebär att behoven ska uttryckas på ett bättre och tydligare sätt. Beslut på kongresser och i andra beslutsforum i förbunden måste i högre grad avspeglas i förbundens önskemål och beställningar till LO inför verksamhetsplaneringen. Den enskilda förtroendevalda måste också analysera och uttrycka sina utbildningsbehov på ett tydligare sätt. En målsättning är också att de olika modulerna i Kunskapssystemet inte ska rikta sig till något speciellt förtroendeuppdrag som målgrupp, utan istället ska den förtroendevalda bedöma om innehållet i respektive ämnesmodul överensstämmer med det kunskapsbehov man har. Här hittar du mer om LOs Kunskapssystem För att var och en ska kunna göra sin egen behovsbedömning utifrån innehållet på utbildningen, krävs att innehållet och nivån görs mycket tydliga. På LOs hemsida, under rubriken Facklig utbildning / Bokhyllan kommer du framledes att kunna hitta en beskrivning av varje ämnseområde och dess utbildningsmoduler i Kunskapssystemet. Där kommer du också att hitta tid och plats för utbildningen samt annat som kan vara av intresse för din kunskapsutveckling.

11

12 Beställningsnr: LO - Enheten för facklig utbildning och organisation Barnhusgatan Stockholm e-post: info@lo.se

Kalendarium Fackliga studier. Hösten 2015

Kalendarium Fackliga studier. Hösten 2015 Kalendarium Fackliga studier Hösten 2015 Lite om våra kurser under våren 2011 2015-02-02 Medlem i facket / Medlemsutbildning Målgrupp: För medlemmar utan förtroendeuppdrag. Kursinnehåll: Är du nöjd eller

Läs mer

Kommunals studiestrategi

Kommunals studiestrategi Kommunals studiestrategi Utbildning är ett strategiskt verktyg i Kommunal som syftar till att skapa förutsättningar för medlemmar att engagera sig på sin arbetsplats och i Kommunal. Aktiva medlemmar kräver

Läs mer

Kalendarium Fackliga studier. Våren 2017

Kalendarium Fackliga studier. Våren 2017 Kalendarium Fackliga studier Våren 2017 Lite om våra kurser under våren 2011 2016-11-17 Medlem i facket / Medlemsutbildning Målgrupp: För medlemmar utan förtroendeuppdrag. Kursinnehåll: Är du nöjd eller

Läs mer

Kalendarium Fackliga studier 2019

Kalendarium Fackliga studier 2019 Kalendarium Fackliga studier 2019 Lite om våra kurser under våren 2019 Medlem i facket / Medlemsutbildning (tvärfacklig) ABF Målgrupp: För medlemmar utan förtroendeuppdrag. Kursinnehåll: Är du nöjd eller

Läs mer

VARMT VÄLKOMMEN! Om de tvärfackliga studierna. Platser för utbildningarna. Ledighet från arbetet. Anmälan. Bekräftelse

VARMT VÄLKOMMEN! Om de tvärfackliga studierna. Platser för utbildningarna. Ledighet från arbetet. Anmälan. Bekräftelse STUDIER 2018 1 Om de tvärfackliga studierna Flera utav utbildningarna i häftet görs tillsammans med övriga LO-förbund genom ABF i Uppsala län. Vi tror på vikten av att träffas och bilda oss tillsammans

Läs mer

Studiekatalog GS Avd

Studiekatalog GS Avd Studiekatalog GS Avd.7 2018 Katalogen är ett utdrag ur den centrala studiekatalogen som sätter fokus på de lokala utbildningarna i Avd.7. Vill du få det totala utbudet gå in på www.lo.se och klicka vidare

Läs mer

En bransch att må bra i

En bransch att må bra i En sammanfattning av slutsatser och åtgärder 2012 2013 Lotta Linderson 2013-10-18 1 Bakgrund och syfte I december 2011 gjordes en medlemsundersökning med fokus på stress. Nära hälften av medlemmarna, 6019

Läs mer

Studiekatalog GS Avd

Studiekatalog GS Avd Studiekatalog GS Avd.7 2017 Katalogen är ett utdrag ur den centrala studiekatalogen som sätter fokus på de lokala utbildningarna i Avd.7. Vill du få det totala utbudet gå in på www.lo.se och klicka vidare

Läs mer

Röster om facket och jobbet

Röster om facket och jobbet RAPPORT 3B AV 6 2012 Röster om facket och jobbet Fackligt förtroendevalda och viljan att ta fackligt förtroendeuppdrag efter födelseland Denna rapport är ett komplement till Röster om facket och jobbet

Läs mer

Studieprogram Fackliga studier för medlemmar och förtroendevalda i Handels Göteborg

Studieprogram Fackliga studier för medlemmar och förtroendevalda i Handels Göteborg Studieprogram 2019 Fackliga studier för medlemmar och förtroendevalda i Handels Göteborg 1 Handels grundläggande förtroendemannautbildning Steg 1-6 Kursinnehåll Steg 1 inriktas först och främst på att

Läs mer

LO UNG UTBILDNINGAR LAR DIG MER OM FACKET!

LO UNG UTBILDNINGAR LAR DIG MER OM FACKET! 2018 LO UNG UTBILDNINGAR LAR DIG MER OM FACKET! Lär dig mer om facket och var med och påverka. På första kursen Om facket får du lära dig mer om vad facket står för och vad du har för rättigheter på jobbet.

Läs mer

Delstrategi och utmaning medlemskapet stärker individen

Delstrategi och utmaning medlemskapet stärker individen Förmågan att väcka engagemang och samtidigt utveckla medlemskapet är avgörande för att kunna växa som förbund. Unionen har genom att se och möta medlemmarnas behov lyckats nå vårt mål om att bli 600 000

Läs mer

Studieprogram. FÖR ALLA MEDLEMMAR INOM SEKO Väst

Studieprogram. FÖR ALLA MEDLEMMAR INOM SEKO Väst Studieprogram 2011 FÖR ALLA MEDLEMMAR INOM SEKO Väst 2 Innehållsförteckning Information om ungdomskurser för dig under 30 år...5 Om Facket... 6 Om Samhället...7 Om Global rättvisa...8 Om Främligsfientlighet...

Läs mer

VARMT VÄLKOMMEN! Om de tvärfackliga studierna. Platser för utbildningarna. Ledighet från arbetet. Anmälan. Bekräftelse

VARMT VÄLKOMMEN! Om de tvärfackliga studierna. Platser för utbildningarna. Ledighet från arbetet. Anmälan. Bekräftelse STUDIEKATALOG 2019 Om de tvärfackliga studierna Flera utav utbildningarna i häftet görs tillsammans med övriga LO-förbund genom ABF i Uppsala län. Vi tror på vikten av att träffas och bilda oss tillsammans

Läs mer

Studieprogram. För alla medlemmar inom Seko Mellansverige

Studieprogram. För alla medlemmar inom Seko Mellansverige Studieprogram 2018 För alla medlemmar inom Seko Mellansverige 1 Hej Seko medlem... 3 Information om ungdomskurser för dig under 30 år... 4 Om Facket... 5 Om Samhället... 6 Om Främlingsfientlighet... 7

Läs mer

Studieprogram. För medlemmar inom Seko Mellansverige, som inte har förtroendeuppdrag. Reviderat

Studieprogram. För medlemmar inom Seko Mellansverige, som inte har förtroendeuppdrag. Reviderat Studieprogram 2018 För medlemmar inom Seko Mellansverige, som inte har förtroendeuppdrag. Reviderat 2018-05-29 1 Hej Seko medlem... 3 Information om ungdomskurser för dig under 30 år... 4 Om Facket...

Läs mer

LO UNG UTBILDNINGAR LAR DIG MER OM FACKET!

LO UNG UTBILDNINGAR LAR DIG MER OM FACKET! 2017 LO UNG UTBILDNINGAR LAR DIG MER OM FACKET! Lär dig mer om facket och var med och påverka. På första kursen Om facket får du lära dig mer om vad facket står för och vad du har för rättigheter på jobbet.

Läs mer

LO UNG UTBILDNINGAR LAR DIG MER OM FACKET!

LO UNG UTBILDNINGAR LAR DIG MER OM FACKET! 2018 LO UNG UTBILDNINGAR LAR DIG MER OM FACKET! Lär dig mer om facket och var med och påverka. På första kursen Om facket får du lära dig mer om vad facket står för och vad du har för rättigheter på jobbet.

Läs mer

LO UNG UTBILDNINGAR LAR DIG MER OM FACKET!

LO UNG UTBILDNINGAR LAR DIG MER OM FACKET! 2019 LO UNG UTBILDNINGAR LAR DIG MER OM FACKET! Lär dig mer om facket och var med och påverka. På första kursen Om facket får du lära dig mer om vad facket står för och vad du har för rättigheter på jobbet.

Läs mer

Våren 2018 LO UNG UTBILDNINGAR LAR DIG MER OM FACKET!

Våren 2018 LO UNG UTBILDNINGAR LAR DIG MER OM FACKET! Våren 2018 LO UNG UTBILDNINGAR LAR DIG MER OM FACKET! Lär dig mer om facket och var med och påverka. På första kursen Om facket får du lära dig mer om vad facket står för och vad du har för rättigheter

Läs mer

Våren 2019 LO UNG UTBILDNINGAR LAR DIG MER OM FACKET!

Våren 2019 LO UNG UTBILDNINGAR LAR DIG MER OM FACKET! Våren 2019 LO UNG UTBILDNINGAR LAR DIG MER OM FACKET! Lär dig mer om facket och var med och påverka. På första kursen Om facket får du lära dig mer om vad facket står för och vad du har för rättigheter

Läs mer

Hösten 2018 LO UNG UTBILDNINGAR LAR DIG MER OM FACKET!

Hösten 2018 LO UNG UTBILDNINGAR LAR DIG MER OM FACKET! Hösten 2018 LO UNG UTBILDNINGAR LAR DIG MER OM FACKET! Lär dig mer om facket och var med och påverka. På första kursen Om facket får du lära dig mer om vad facket står för och vad du har för rättigheter

Läs mer

HÖSTen 2019 LO UNG UTBILDNINGAR LAR DIG MER OM FACKET!

HÖSTen 2019 LO UNG UTBILDNINGAR LAR DIG MER OM FACKET! HÖSTen 2019 LO UNG UTBILDNINGAR LAR DIG MER OM FACKET! Lär dig mer om facket och var med och påverka. På första kursen Om facket får du lära dig mer om vad facket står för och vad du har för rättigheter

Läs mer

Studieprogram. För medlemmar inom Seko Mellansverige, som inte har förtroendeuppdrag.

Studieprogram. För medlemmar inom Seko Mellansverige, som inte har förtroendeuppdrag. Studieprogram 2019 För medlemmar inom Seko Mellansverige, som inte har förtroendeuppdrag. 1 Hej Seko medlem... 3 Information om ungdomskurser för dig under 30 år... 4 Om Facket... 5 Om Samhället... 7 Om

Läs mer

Prioriterade områden och mål 2019

Prioriterade områden och mål 2019 Prioriterade områden och mål 2019 Bakgrund Kongressen 2017 beslutade om att fastställa en verksamhetsplan för hela kongressperioden. Inför varje verksamhetsår beslutar sedan förbundsstyrelsen om årliga

Läs mer

Hösten 2014 LO UNG UTBILDNINGAR LAR DIG MER OM FACKET!

Hösten 2014 LO UNG UTBILDNINGAR LAR DIG MER OM FACKET! Hösten 2014 LO UNG UTBILDNINGAR LAR DIG MER OM FACKET! Lär dig mer om facket och var med och påverka. På första kursen Om facket får du lära dig mer om vad facket står för och vad du har för rättigheter

Läs mer

Tvärfackliga studier Jönköpings län 2015

Tvärfackliga studier Jönköpings län 2015 2014-12-15 Tvärfackliga studier Jönköpings län 2015 1 Information. Ledigt för fackliga studier: Ansökan ska göras till arbetsgivaren senast 14 dagar före utbildningens start. Vi rekommenderar att du anmäler

Läs mer

LO Ung utbildningar. Lar dig mer om facket!

LO Ung utbildningar. Lar dig mer om facket! 2014 LO Ung utbildningar Lar dig mer om facket! Lär dig mer om facket och var med och påverka. På första kursen Om facket får du lära dig mer om vad facket står för och vad du har för rättigheter på jobbet.

Läs mer

Unionens handlingsprogram 2012 2015

Unionens handlingsprogram 2012 2015 Unionens handlingsprogram 2012 2015 Unionens handlingsprogram 2012 2015 Vår vision Vår vision är Tillsammans är vi i Unionen den ledande kraften som skapar framgång, trygghet och glädje i arbetslivet.

Läs mer

Vår organisation. Kongress 2014. Hur ska vi jobba framöver?

Vår organisation. Kongress 2014. Hur ska vi jobba framöver? 1 Vår organisation Kongress 2014 2 Hur ska vi jobba framöver? Fackliga studier. Information och opinionsbildning. Kultur. Medlemsförsäkringar. Ekonomi och avgiftsfrågor. Medlemsutveckling. Klubbar, avdelningar

Läs mer

LO UNG UTBILDNINGAR LAR DIG MER OM FACKET!

LO UNG UTBILDNINGAR LAR DIG MER OM FACKET! 2017 LO UNG UTBILDNINGAR LAR DIG MER OM FACKET! Lär dig mer om facket och var med och påverka. På första kursen Om facket får du lära dig mer om vad facket står för och vad du har för rättigheter på jobbet.

Läs mer

LO UNG UTBILDNINGAR LAR DIG MER OM FACKET!

LO UNG UTBILDNINGAR LAR DIG MER OM FACKET! 2017 LO UNG UTBILDNINGAR LAR DIG MER OM FACKET! Lär dig mer om facket och var med och påverka. På första kursen Om facket får du lära dig mer om vad facket står för och vad du har för rättigheter på jobbet.

Läs mer

LO UNG UTBILDNINGAR LAR DIG MER OM FACKET!

LO UNG UTBILDNINGAR LAR DIG MER OM FACKET! 2016 LO UNG UTBILDNINGAR LAR DIG MER OM FACKET! Lär dig mer om facket och var med och påverka. På första kursen Om facket får du lära dig mer om vad facket står för och vad du har för rättigheter på jobbet.

Läs mer

Facklig utbildning & utveckling Utbud

Facklig utbildning & utveckling Utbud Facklig utbildning & utveckling Utbud 2017-2018 Kunskap och utveckling för facket på en arbetsmarknad i förändring TCO Fackliga Akademi utvecklar och genomför fackliga vidareutbildningar för förtroendevalda

Läs mer

Studieledighet ansökan - ersättning

Studieledighet ansökan - ersättning Studieledighet ansökan - ersättning Enligt studieledighetslagen har du rätt att vara ledig från jobbet för att delta i fackliga studier och vuxenutbildning. Lagen klargör också hur det ska gå till när

Läs mer

LO UNG UTBILDNINGAR LAR DIG MER OM FACKET!

LO UNG UTBILDNINGAR LAR DIG MER OM FACKET! 2019 LO UNG UTBILDNINGAR LAR DIG MER OM FACKET! Lär dig mer om facket och var med och påverka. På första kursen Om facket får du lära dig mer om vad facket står för och vad du har för rättigheter på jobbet.

Läs mer

www.fackligutbildning.se

www.fackligutbildning.se FACKLIGT STUDIE- PROGRAM Gävleborg 2015 vt/ht I den här samlade studiekatalogen hittar du de tvärfackliga utbildningar som finns inom LO och ABFs verksamhetsområden i Gävleborgs län. Upplägget presenterar

Läs mer

FACKLIG UTBILDNING (FU)

FACKLIG UTBILDNING (FU) FACKLIG UTBILDNING (FU) Motionerna FU 1 FU 7 MOTION FU 1 Byggnads GävleDala Det blir svårare få ungdomar intressera sig för fackliga frågor. Detta beror oftast på okunskap om vad en fackförening är och

Läs mer

LO Ung utbildningar. Lar dig mer om facket!

LO Ung utbildningar. Lar dig mer om facket! 2012 LO Ung utbildningar Lar dig mer om facket! Lär dig mer om facket och var med och påverka. På första kursen Om facket får du lära dig mer om vad facket står för och vad du har för rättigheter på jobbet.

Läs mer

LO UNG UTBILDNINGAR LAR DIG MER OM FACKET!

LO UNG UTBILDNINGAR LAR DIG MER OM FACKET! 2019 LO UNG UTBILDNINGAR LAR DIG MER OM FACKET! Lär dig mer om facket och var med och påverka. På första kursen Om facket får du lära dig mer om vad facket står för och vad du har för rättigheter på jobbet.

Läs mer

LO UNG UTBILDNINGAR LAR DIG MER OM FACKET!

LO UNG UTBILDNINGAR LAR DIG MER OM FACKET! 2018 LO UNG UTBILDNINGAR LAR DIG MER OM FACKET! Lär dig mer om facket och var med och påverka. På första kursen Om facket får du lära dig mer om vad facket står för och vad du har för rättigheter på jobbet.

Läs mer

Tvärfackliga studier Jönköpings län 2016

Tvärfackliga studier Jönköpings län 2016 2016 Tvärfackliga studier Jönköpings län 2016 1 Information. Ledigt för fackliga studier: Ansökan ska göras till arbetsgivaren senast 14 dagar före utbildningens start. Vi rekommenderar att du anmäler

Läs mer

LO UNG UTBILDNINGAR LAR DIG MER OM FACKET!

LO UNG UTBILDNINGAR LAR DIG MER OM FACKET! 2016 LO UNG UTBILDNINGAR LAR DIG MER OM FACKET! Lär dig mer om facket och var med och påverka. På första kursen Om facket får du lära dig mer om vad facket står för och vad du har för rättigheter på jobbet.

Läs mer

Planeringsförutsättningar 2018

Planeringsförutsättningar 2018 Planeringsförutsättningar 2018 1 Planeringsförutsättningarna ut i februari Verksamhetsplan kick-off Avdelningarna antar och skickar in VP till förbundet senast den 31 augusti Distriktsmöte på hösten Studiekonferens

Läs mer

LO UNG UTBILDNINGAR LAR DIG MER OM FACKET!

LO UNG UTBILDNINGAR LAR DIG MER OM FACKET! 2015 LO UNG UTBILDNINGAR LAR DIG MER OM FACKET! Lär dig mer om facket och var med och påverka. På första kursen Om facket får du lära dig mer om vad facket står för och vad du har för rättigheter på jobbet.

Läs mer

Vägar till ny kunskap

Vägar till ny kunskap Vägar till ny kunskap - Sacos förslag till en modern kompetensutveckling Digitaliseringen av samhället har medfört ökat fokus på livslångt lärande. Sacos utgångspunkt är att vi behöver mer utbildning fördelat

Läs mer

Fackliga studier för medlemmar och förtroendevalda i Handels region väst

Fackliga studier för medlemmar och förtroendevalda i Handels region väst S 2016 Fackliga studier för medlemmar och förtroendevalda i Handels region väst 1 Handels grundläggande förtroendemannautbildning Steg 1-6 Kursinnehåll Steg 1 inriktas först och främst på a göra en individuell

Läs mer

Medlemsrekrytering. Facklig introduktion Fråga alla om medlemskap Medlemsutbildning

Medlemsrekrytering. Facklig introduktion Fråga alla om medlemskap Medlemsutbildning Medlemsrekrytering Medlemsrekrytering Facklig introduktion Fråga alla om medlemskap Medlemsutbildning Facklig introduktion Information till alla nyanställda (t ex i samband med företagets introduktion):

Läs mer

LO-facken Avesta Studiekatalog Våren 2013

LO-facken Avesta Studiekatalog Våren 2013 LO-facken Avesta Studiekatalog Våren 2013 Vi lever i en tid av för mycket arbete och för lite bildning; en tid då människor är så flitiga att det blir dumma. Oscar Wilde LO-facken i Avesta samarbetar med

Läs mer

Tvärfackliga studier i Småland och Blekinge

Tvärfackliga studier i Småland och Blekinge Tvärfackliga studier i Småland och Blekinge 2017 1 Praktisk Information. Ledigt för fackliga studier: Ansökan ska göras till arbetsgivaren senast 14 dagar före utbildningens start. Vi rekommenderar att

Läs mer

Kurskatalog 2008. Höst TULL-KUST

Kurskatalog 2008. Höst TULL-KUST Kurskatalog 2008 Höst TULL-KUST INLEDANDE ORD Denna kurskatalog omfattar de kurser som TCOs fackliga Akademi erbjuder under hösten 2008. Det är viktigt att ni ser över vilket behov ni har i ert fackliga

Läs mer

Hitta rätt i katalogen. Flera goda skäl att studera med IF Metall

Hitta rätt i katalogen. Flera goda skäl att studera med IF Metall Studiekatalogen 2018 Hitta rätt i katalogen Flera goda skäl att studera med IF Metall 3 Kontakt 3 ar 4 Medlemsutbildningar 6 Facklig introduktion 7 Medlem i facket 8 Facket och samhället 9 Medlem i facket

Läs mer

LO UNG UTBILDNINGAR LAR DIG MER OM FACKET!

LO UNG UTBILDNINGAR LAR DIG MER OM FACKET! 2018 LO UNG UTBILDNINGAR LAR DIG MER OM FACKET! Lär dig mer om facket och var med och påverka. På första kursen Om facket får du lära dig mer om vad facket står för och vad du har för rättigheter på jobbet.

Läs mer

Riktlinjer för. IF Metalls arbetsmiljöarbete

Riktlinjer för. IF Metalls arbetsmiljöarbete Riktlinjer för IF Metalls arbetsmiljöarbete 1 Innehållsförteckning Inledning sid. 3 Förbundets 12 målsättningar 6 Utbildning 7 Ansvarsfördelning 8 2 Riktlinjer för IF Metalls arbetsmiljöarbete Inledning

Läs mer

2013-01-07 TVÄRFACKLIGA STUDIER JÖNKÖPINGS LÄN. Ansvarig: Mariette Ljunggren Tel: 0761 807911 mariette.ljunggren@abf.se

2013-01-07 TVÄRFACKLIGA STUDIER JÖNKÖPINGS LÄN. Ansvarig: Mariette Ljunggren Tel: 0761 807911 mariette.ljunggren@abf.se 2013-01-07 TVÄRFACKLIGA STUDIER JÖNKÖPINGS LÄN Ansvarig: Mariette Ljunggren Tel: 0761 807911 mariette.ljunggren@abf.se 2013 1 Innehållsförteckning 3 Information 4 Anmälningsblankett 5 Introduktionsutbildning

Läs mer

Studiekalender

Studiekalender Studiekalender 2019 Vårens utbildningar Förhandlarutbildning 20-21 maj Steg 1 tillfälle 1 Kursen vänder sig till förtroendevalda som ska förhandla. Ansvarig: Avd. 4 Plats: Ädelfors Folkhögskola Förhandlarutbildning

Läs mer

Tänk på att VÄLKOMMEN TILL STUDIEÅRET 2019

Tänk på att VÄLKOMMEN TILL STUDIEÅRET 2019 Studiekatalog 2019 VÄLKOMMEN TILL STUDIEÅRET 2019 Kunskap är mer än fakta. Kunskap är förståelse, medvetenhet, färdigheter och omdöme. Kunskap är personlig och utvecklar gruppen. Genom våra lagar och avtal

Läs mer

Facklig utbildning SID 1

Facklig utbildning SID 1 Facklig utbildning 2019 ABF Västernorrland ABF Jämtland/Härjedalen LO-distriktet Mellersta Norrland SID 1 Uppdaterad 190108 Medlemsutbildningar Alla medlemsutbildningar riktar sig till dig som inte har

Läs mer

Utbildningar för medlemmar och förtroendevalda

Utbildningar för medlemmar och förtroendevalda Utbildningar för medlemmar och förtroendevalda Sektionens och avdelningens utbildningar är gratis en medlemsförmån! Vilka cirklar som anordnas på din hemort framgår av sektionens utbildningsprogram. Sektionen

Läs mer

Hitta rätt i katalogen. Flera goda skäl att studera med IF Metall

Hitta rätt i katalogen. Flera goda skäl att studera med IF Metall Studiekatalogen 2019 Hitta rätt i katalogen Flera goda skäl att studera med IF Metall 3 Kontakt 3 ar 4 Utbildningskalender 6-7 Medlemsutbildningar 10 Facklig introduktion 11 Medlem i facket 12 Facket och

Läs mer

Läs det här först: Ansökan om deltagande i utbildningar måste ske senast fyra veckor före kursstart

Läs det här först: Ansökan om deltagande i utbildningar måste ske senast fyra veckor före kursstart Kurskalender 2019 Läs det här först: Ansökan om deltagande i utbildningar måste ske senast fyra veckor före kursstart Utbildningar som arrangeras av ABF har sex veckors ansökningstid Det ska framgå i kursansökan

Läs mer

Kort om: Röster om facket och jobbet. En sammanfattning av den sjunde och sista rapporten. Sammanfattning och slutsatser. kort om Rapport 7 av

Kort om: Röster om facket och jobbet. En sammanfattning av den sjunde och sista rapporten. Sammanfattning och slutsatser. kort om Rapport 7 av Kort om: kort om Rapport 7 av 7 2007 7 RAPPORT 7 AV 7 2007 En sammanfattning av den sjunde och sista rapporten De många frågeställningarna om facket och jobbet betraktas en avslutande gång, men denna gång

Läs mer

Verksamhetsinriktning

Verksamhetsinriktning Försvarsförbundets Verksamhetsinriktning 2007-2011 Antagna av Försvarsförbundets kongress 12-14 juni 2007 2 FÖRSVARSFÖRBUNDET VERKSAMHETSINRIKTNING 2007-2011 3 Försvarsförbundets vision Vi i Försvarsförbundet

Läs mer

MÅL- OCH HANDLINGSPLAN

MÅL- OCH HANDLINGSPLAN MÅL- OCH HANDLINGSPLAN 2016 1 Organisering Mål och vision Att Byggnads är världens starkaste fackförening och organiserar minst 90 procent av byggnadsarbetarna. Att alla medlemmar ska gå en utbildning

Läs mer

LO UNG UTBILDNINGAR LAR DIG MER OM FACKET!

LO UNG UTBILDNINGAR LAR DIG MER OM FACKET! 2016 LO UNG UTBILDNINGAR LAR DIG MER OM FACKET! Lär dig mer om facket och var med och påverka. På första kursen Om facket får du lära dig mer om vad facket står för och vad du har för rättigheter på jobbet.

Läs mer

MEDBESTÄMMANDE OCH INFLYTANDE (MBL)

MEDBESTÄMMANDE OCH INFLYTANDE (MBL) MEDBESTÄMMANDE OCH INFLYTANDE (MBL) Motionerna MBL 1 MBL 5 MOTION MBL 1 Byggnads MellanNorrland När och hur det utses förtroendevalda representera förbundet i lokala större företags styrelser, verkar inte

Läs mer

Utkast 2. Underlag för remissrunda inom rörelsen. Förslag till kongressen beslutas av förbundsstyrelsen under mars 2013.

Utkast 2. Underlag för remissrunda inom rörelsen. Förslag till kongressen beslutas av förbundsstyrelsen under mars 2013. Utkast 2. Underlag för remissrunda inom rörelsen. Förslag till kongressen beslutas av förbundsstyrelsen under mars 2013. IOGT-NTO-rörelsens grundsatser utgör en ideologisk kompass och riktning för hela

Läs mer

Kurskatalog 2008. Våren TULL-KUST

Kurskatalog 2008. Våren TULL-KUST Kurskatalog 2008 Våren TULL-KUST INLEDANDE ORD Denna kurskatalog omfattar de kurser som TCOs fackliga Akademi erbjuder under våren 2008. Det är viktigt att ni ser över vilket behov ni har i ert fackliga

Läs mer

Välkommen som medlem i Handels!

Välkommen som medlem i Handels! Ung i Handels Välkommen som medlem i Handels! Det är viktigt att alla känner till vilka rättigheter de har på arbetsmarknaden, vilka lagar och avtal som gäller och vad facket gör. När man är ung och ny

Läs mer

( Studieprogram 2017

( Studieprogram 2017 (Studieprogram 2017 För att förstå facket Nästan alltid vet vi vad vi betalar för. Det sitter i ryggraden att ha koll på vart pengarna går och vad man får för dem. Men erfarenheten visar att många medlemmar

Läs mer

Lär dig mer om facket!

Lär dig mer om facket! LO UNG UTBILDNINGAR 2017 Lär dig mer om facket! Lär dig mer om facket och var med och påverka På kursen Om facket får du lära dig vad facket står för och vad du har för rättigheter på jobbet. Du får lära

Läs mer

Skyddsombud UPPDRAG: SKYDDSOMBUD

Skyddsombud UPPDRAG: SKYDDSOMBUD Skyddsombud UPPDRAG: SKYDDSOMBUD Skyddsombuden är till för dig! Skyddsombudet är en nyckelperson i vårt gemensamma arbetsmiljöarbete. Arbetsgivaren är ansvarig för arbetsmiljön. Skyddsombudet är arbetstagarnas

Läs mer

Stark tillsammans Verksamhets- förslag

Stark tillsammans Verksamhets- förslag ns a m k r a St m a s till Verksamhets- förslag I Handels Stark tillsammans i Handels 1. VÅR ORGANISATION 5 1.1 Grunden för vårt uppdrag 5 1.2 Medlemskapet 5 1.3 Medlemsutvecklingsverksamhet 6 1.3.1 Medlemsvärvning

Läs mer

Arbetsmiljö i nya tider. 7,5 högskolepoäng 22 januari 24 april Kursbeskrivning

Arbetsmiljö i nya tider. 7,5 högskolepoäng 22 januari 24 april Kursbeskrivning Arbetsmiljö i nya tider 7,5 högskolepoäng 22 januari 24 april 2018 Kursbeskrivning Arbetsmiljö i nya tider I dag har många tjänstemän ett stimulerande och utvecklande arbete, men upplever också ökade krav,

Läs mer

LO UNG UTBILDNINGAR LAR DIG MER OM FACKET!

LO UNG UTBILDNINGAR LAR DIG MER OM FACKET! 2016 LO UNG UTBILDNINGAR LAR DIG MER OM FACKET! Lär dig mer om facket och var med och påverka. På första kursen Om facket får du lära dig mer om vad facket står för och vad du har för rättigheter på jobbet.

Läs mer

LO UNG UTBILDNINGAR LAR DIG MER OM FACKET!

LO UNG UTBILDNINGAR LAR DIG MER OM FACKET! 2017 LO UNG UTBILDNINGAR LAR DIG MER OM FACKET! Lär dig mer om facket och var med och påverka. På första kursen Om facket får du lära dig mer om vad facket står för och vad du har för rättigheter på jobbet.

Läs mer

Proposition 2: Saco i framtiden

Proposition 2: Saco i framtiden Proposition 2: Saco i framtiden Tillsammans är vi Saco Proposition 2: Saco i framtiden Förslag till beslut Styrelsen föreslår kongressen beslutar uppdra åt den tillträdande styrelsen beskriva och analysera

Läs mer

Medlemmar utan fackliga uppdrag ersätts med ett skattefritt stipendium på 824 kr/dag eller 103 kr/timme.

Medlemmar utan fackliga uppdrag ersätts med ett skattefritt stipendium på 824 kr/dag eller 103 kr/timme. 2 Varför skall jag gå en facklig utbildning? Kunskap är mer än att hämta in fakta. Kunskap är även förståelse, medvetenhet, färdigheter och omdöme, vilket är unikt för varje individ. Kunskap utvecklas

Läs mer

Studieprogram Hösten 2011

Studieprogram Hösten 2011 Studieprogram Hösten 2011 FÖR ALLA MEDLEMMAR INOM SEKO Väst Innehållsförteckning Information om ungdomskurser för dig under 30 år... 4 Om Facket... 5 Om Samhället... 6 Om Global rättvisa... 7 Om Främligsfientlighet...

Läs mer

Det här är SEKOs medlemmar

Det här är SEKOs medlemmar Det här är SEKO 1 Det här är SEKOs medlemmar Tåg som kommer i tid, posten hemburen, varma hus, framkomliga vägar och fungerande telefoner. Och så förstås trygg färjetrafik, säkra fängelser och en trevlig

Läs mer

Tänk på att VÄLKOMMEN TILL STUDIEÅRET 2018 ANMÄLAN LEDIGHET ERSÄTTNING KURSKOSTNAD OM SISTA ANMÄLNINGSDAG MÖJLIGHET TILL ÖVERNATTNING

Tänk på att VÄLKOMMEN TILL STUDIEÅRET 2018 ANMÄLAN LEDIGHET ERSÄTTNING KURSKOSTNAD OM SISTA ANMÄLNINGSDAG MÖJLIGHET TILL ÖVERNATTNING STUDIEK ATALOG 2018 VÄLKOMMEN TILL STUDIEÅRET 2018 Kunskap är mer än fakta. Kunskap är förståelse, medvetenhet, färdigheter och omdöme. Kunskap är personlig och utvecklar gruppen. Genom våra lagar och

Läs mer

den professionella identiteten och förändra värderingen av yrket i samhället.

den professionella identiteten och förändra värderingen av yrket i samhället. Redo för framtiden Grattis, snart tar du examen och lämnar livet som student för att arbeta i ditt nya yrke. Du har ett spännande arbetsliv framför dig inom ett fantastiskt yrke som är självständigt, ansvarsfullt

Läs mer

2013-12-16. Ansvarig: Mariette Ljunggren Tel: 0761-807911 mariette.ljunggren@abf.se

2013-12-16. Ansvarig: Mariette Ljunggren Tel: 0761-807911 mariette.ljunggren@abf.se 2013-12-16 Ansvarig: Mariette Ljunggren Tel: 0761-807911 mariette.ljunggren@abf.se Tvärfackliga studier Jönköpings län 2014 1 Innehållsförteckning 3 Information 4 Anmälningsblankett 5 Fackets roll i samhället

Läs mer

Planeringsförutsättningar 2019

Planeringsförutsättningar 2019 Planeringsförutsättningar 2019 Planeringsförutsättningarna ut i februari Verksamhetsplan kick-off Avdelningarna antar och skickar in VP till förbundet senast den 31 augusti Distriktsmöte på hösten Studiekonferens

Läs mer

Kurser för dig som är förtroendevald 2014

Kurser för dig som är förtroendevald 2014 Kurser för dig som är förtroendevald 2014 Till dig som är fackligt förtroendevald Byggnads har ett stort kursprogram för dig som blivit utsedd till lagbas, skyddsombud och MB/FFM. I den här broschyren

Läs mer

Fackuttrycket. Studier 2016 MEDLEMSTIDNING FÖR GS- AVD. 6 VÄST

Fackuttrycket. Studier 2016 MEDLEMSTIDNING FÖR GS- AVD. 6 VÄST Fackuttrycket Studier 2016 MEDLEMSTIDNING FÖR GS- AVD. 6 VÄST GS-medlem innehåll Innehållsförteckning Ordförande har ordet Sida 3 Hur gör jag? Sida 4 Vilken ersättning får jag? Sida 4 Medlemsutbildning

Läs mer

Personalpolitiskt ramprogram

Personalpolitiskt ramprogram 1 Personalpolitiskt ramprogram Folkuniversitetet Vision Vår personalpolitiska vision är att skapa goda arbetsplatser där varje medarbetare känner arbetsglädje och stolthet, har inflytande och möjlighet

Läs mer

Facklig utbildning SID 1

Facklig utbildning SID 1 FACKLIGA STUDIER Facklig utbildning 2019 ABF Västernorrland ABF Jämtland/Härjedalen LO-distriktet Mellersta Norrland SID 1 Uppdaterad 181112 Medlemsutbildningar FACKLIGA STUDIER Alla medlemsutbildningar

Läs mer

Ung i Seko Väst aktiviteter

Ung i Seko Väst aktiviteter Ung i Seko Väst aktiviteter Ung i Seko Väst aktiviteter Ungdomskurser Det finns en hel del att lära sig om man är ny inom den fackliga verksamheten eller behöver fler argument för att gå med, Hur tar jag

Läs mer

Förtroendevald i avdelningsstyrelser och på arbetsplatser

Förtroendevald i avdelningsstyrelser och på arbetsplatser Förtroendevald i avdelningsstyrelser och på arbetsplatser Fastställd av förbundsstyrelsen 12 november 2015 2 [11] Innehållsförteckning Förtroendevald i avdelningsstyrelser och på arbetsplatser... 3 I Lärarförbundets

Läs mer

nmqwertyuiopasdfghjklzxcvbnm

nmqwertyuiopasdfghjklzxcvbnm nmqwertyuiopasdfghjklzxcvbnm rtyuiopasdfghjklzxcvbnmqwerty uiopasdfghjklzxcvbnmqwertyuio pasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopas dfghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfg hjklzxcvbnmqwertyuiopasdfghjk Utbildningarna riktar

Läs mer

Facklig utbildning SID 1

Facklig utbildning SID 1 FACKLIGA STUDIER Facklig utbildning 2018 ABF Västernorrland ABF Jämtland/Härjedalen LO-distriktet Mellersta Norrland SID 1 Uppdaterad 17-10-23 Medlemsutbildningar Alla medlemsutbildningar riktar sig till

Läs mer

Kursutbud våren

Kursutbud våren Kursutbud 2012 + våren 2013 2012 Område Kurs Ort Vecka Datum Datum 2 Sista A 05 Insikter - Internat Runö 2+ 3 9-20/1 11/11 2011 Internat Runö 3 16-18/1 18/11 2011 Internat Runö 3 16-18/1 18/11 2011 Internat

Läs mer

Kort om: Röster om facket och jobbet. En sammanfattning av den första rapporten. Synen på fackligt medlemskap och fackets uppgifter

Kort om: Röster om facket och jobbet. En sammanfattning av den första rapporten. Synen på fackligt medlemskap och fackets uppgifter Kort om: kort om Rapport 1 av 7 007 1 RappoRt 1 av 7 007 En sammanfattning av den första rapporten Oavsett facklig Diagram.1 Vilka anses vara de viktigaste fackliga områdena? LO-medlemmar tillhörighet

Läs mer

Tabellbilaga. Facket i Stockholm 43

Tabellbilaga. Facket i Stockholm 43 Tabellbilaga Facket i Stockholm 43 1 Arbetare fördelade efter arbetsställets storlek. Tillverkningsindustri. Antal anställda 1 5 6 10 11 49 50 99 100 499 500 Vet ej, men färre än 11 Vet ej, men fler än

Läs mer

Röster om facket och jobbet 2011

Röster om facket och jobbet 2011 Röster om facket och jobbet 11 Sammanfattning av del 1-5 Röster om facket och jobbet 11 Om undersökningen - 1988, 1993, 1998, 2, 6 och 11-45 intervjuer vintern 1/11 - Anställda 18-64 år - SCBs AKU och

Läs mer

Lär dig mer om facket!

Lär dig mer om facket! LO UNG UTBILDNINGAR Lär dig mer om facket! Lär dig mer om facket och var med och påverka På kursen Om facket får du lära dig vad facket står för och vad du har för rättigheter på jobbet. Du får lära dig

Läs mer

Fackliga studier Hösten 2013

Fackliga studier Hösten 2013 Fackliga studier Hösten 2013 Gå en facklig utbildning och ta reda på dina rättigheter och skyldighet! Medlemsutbildning Steg 1 Varför ska jag vara med? Lär dig om fackets grundläggande värderingar...!

Läs mer

Sätt agendan bli facklig företrädare

Sätt agendan bli facklig företrädare Sätt agendan bli facklig företrädare 1 Sätt agendan bli facklig företrädare, 2016 Sveriges Arbetsterapeuter Layout: Pontus Wikholm Foto: Johan Gunséus (omslag) och Jonas Eriksson (s. 9) Tryck: Exakta Print

Läs mer

LO Ung utbildningar. Lar dig mer om facket!

LO Ung utbildningar. Lar dig mer om facket! 2013 LO Ung utbildningar Lar dig mer om facket! Lär dig mer om facket och var med och påverka. På första kursen Om facket får du lära dig mer om vad facket står för och vad du har för rättigheter på jobbet.

Läs mer