Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "www.fackligutbildning.se"

Transkript

1 FACKLIGT STUDIE- PROGRAM Gävleborg 2015 vt/ht

2 I den här samlade studiekatalogen hittar du de tvärfackliga utbildningar som finns inom LO och ABFs verksamhetsområden i Gävleborgs län. Upplägget presenterar de olika utbildningarna och dess innehåll och längre fram kan du se på vilka orter utbildningarna genomförs och hur du går till väga för att anmäla dig. Det skiljer sig lite mellan olika kommuner så var observant på vad som gäller på den ort du vill gå. Stipendiefonden 2015 Det är utbildningsanordnaren som ska ansöka om stöd för alla deltagare i en studiecirkel eller kurs. Stipendiet är 106 kr per timme 2015 och betalas ut i de fall man har förlorat inkomst under utbildningstiden. Totalt kan en och samma medlem erhålla stipendium för 57 timmar. (Facklig introduktion 9 tim, Facklig grundutbildning 24 tim, Facklig politisk medlemsutbildning 24 tim) Ansvariga utgivare för denna folder är Jörgen Eliasson, ABF, och Ulrika Wiklund, LO, Stipendiet är skattefritt och är i första hand avsett för tvärfacklig grundutbildning samt facklig/ politisk medlemsutbildning. Det krävs att det är tre fack representerade för att stipendiet ska gälla. Mer information på Till deltagare: Du anmäler Dig till din organisation. Har du frågor ang ledighet mm, vänd dig till din studieorganisatör eller din fackliga kontakt. Till organisationerna: Ni anmäler Era deltagare till den ABF avdelning som genomför utbildningen.

3 För dig som är ny i facket... För dig som är helt ny i facket finns det utbildningar som riktar sig just precis till dig. Även om du inte hunnit gå med i facket kan du delta i den första utbildningsdagen som heter Facklig Introduktion. Den följs sedan av Medlem i Facket (steg 1) och Facket och samhället (steg 2). Här nedan presenteras de olika utbildningarna och du finner sen aktuella kursdatum under respektive ort/område. Medlem i Facket (steg 1) Vem bestämmer lönen? Kan arbetsgivaren avskeda vem de vill? Vad händer om jag skadar mig på jobbet? Vem bestämmer i en fackförening? Hur väljer man fackliga företrädare? Vad gör ett skyddsombud? Vad går fackavgiften till? Medlem i facket vänder sig till alla medlemmar. Utbildningen handlar om den fackliga idén, medlemskapets värde, kollektivavtalet, den svenska modellen, försäkringar, lokal facklig verksamhet. Deltagarnas förväntningar är viktiga och därför genomförs medlemsutbildningen ibland med inriktning på speciella frågor och områden. Facklig introduktionsdag Här får du lära dig vad facket är, varför behövs det kollektivavtal, vad har jag för försäkringar genom facket mm. Målgrupp - Fackligt intresserade anställda och alla medlemmar som vill veta mera om facket. Finns inget krav på att du ska vara medlem i facket. Facket och samhället / Den röda tråden (steg 2) Vi erbjuder också en fortsättning för den som vill bredda perspektivet och lära mer. Den fortsatta medlemsutbildningen brukar kallas facket och samhället. Den tar upp varför facket engagerar sig i samhällsfrågor, hur kommun, landsting och riksdag fungerar, hur LO-medlemmar vill se framtidens samhälle. Målet för medlemsutbildningarna handlar givetvis om att sprida kunskap om facket, men också att den kunskapen skall användas till aktivitet, såväl på arbetsplatsen som i samhället i stort. Medlemsutbildningarna omfattar 24 timmar vardera och genomförs antingen som studiecirkel eller under tre heldagar.

4 För dig som är UNG i facket! LOs ung - Skolinformatörer Utbildningen är på 16 timmar fördelat på två dagar, fyra kvällar eller en helg. Målgrupp: Fackligt aktiva medlemmar LOs ung - Om Facket Om Facket är en i raden av tvärfackliga ungdomspaket. En kurs som ger dig en första inblick i den fackliga organisationen, dina rättigheter och skyldigheter, kollektivavtalet och hur du kan påverka både i organisationen och på din arbetsplats. Utbildningen är på 16 timmar fördelat på två dagar, fyra kvällar eller en helg. Målgrupp: Medlemmar under 30 år Innehåll: Människovärde, Unga arbetare och makten på arbetets marknad, Klass och Rättvisa samt Facklig aktion och påverkan. Innehåll: Rollen som skolinformatör-vårt uppdrag, Våga tala och framträda, Argumentation, Upplägg och innehåll i skolinformationen, Hantera en klass och problem samt praktiska övningar. Det fackliga löftet "Vi lovar och försäkrar att aldrig någonsin, under några omständigheter, arbeta på sämre villkor eller till lägre lön än det vi nu lovat varandra. LOs ung - Om samhället Om Samhället är en i raden av tvärfackliga ungdomskurser i LO ungs nya utbildningspaket för unga upp till 30 år. En kurs som ger dig grundläggande förståelse kring hur skattesystemet fungeraroch välfärdssamhället är uppbyggt. Du får lära dig mer om ideologier och varför LO samverkar med just socialdemokraterna. Utbildningen är på 16 timmar fördelat på två dagar, fyra kvällar eller en helg. Vi lovar varandra detta i den djupa insikten om att om vi alla håller detta löfte så måste arbetsgivaren uppfylla våra krav." Målgrupp: Medlemmar under 30 år Innehåll: Den fackliga ideologin, Rätten till ett värdigt arbetsliv, ordning och rättvisa samt Opinionsbildning och facklig kamp.

5 För dig som har ett uppdrag... Grundläggande Förhandlingsteknik Grundutbildning för nya förhandlare där du lär dig grunderna i förhandlings-verksamhet, möjlighet att träna förberedelser inför förhandling och hur du uppträder i förhandlingssituationer. Målgrupp - Arbetsplatsombud med förhandlingsansvar, klubbstyrelseledamöter med förhandlingsansvar, anmälda förhandlare. Utbildningstid: 32 timmar Vald på jobbet Rollen som förtroendevald det fackliga arbetssättet. Rättigheter och skyldigheter som förtroendevald. Grunderna i arbetsmarknadslagstiftning och arbetstagarnas försäkringsskydd via kollektivavtalen. Målgrupp - Du som är nyvald eller saknar tidigare utbildning i ditt fackliga förtroendeuppdrag. Utbildningstid: 24 timmar Arbetsgivaren står i enlighet med förtroendemannalagen för deltagarnas förlorade arbetsförtjänst och eventuella resekostnader. Ansök om ledighet minst två veckor före kursstart. Arbetsgivaren står i enlighet med FML 7 för förlorad arbetsförtjänst. Ansök om ledighet minst två veckor före kursstart. Förkunskaper - Grundläggande utbildning för förtroendevalda, grundkunskaper i arbetsrätt (lag och avtal) eller motsvarande kompetens. Alla kan göra något Om Främlingsfientlighet Facken kan aldrig acceptera att människor spelas ut mot varandra, i samhället i stort, men även på arbetsmarknaden som helhet, samt på den enskilda arbetsplatsen. Målgrupp Alla fackligt förtroendevalda. Utbildningstid: 8 timmar Förkunskaper Du bör ha gått Medlem i Facket eller motsvarande samt dela arbetarrörelsens värderingar. Ansök om ledighet minst två veckor före kursstart. Du anmäler dig till din fackliga organisation.

6 Arbetsmiljö... BAM - Bättre arbetsmiljö Skyddsombudets och chefens roller i arbetsmiljöarbetet, arbetsmiljöfaktorer och samverkan i det systematiska arbetsmiljöarbetet. Målgrupp - Kursen vänder sig till skyddsombud och arbetsledare som saknar tidigare utbildning på arbetsmiljöområdet. Arbetsgivaren står i enlighet med arbetsmiljö- och förtroendemannalagen för kurskostnaden och deltagarnas eventuella resekostnader. Skyddsombud har alltså rätt till ledighet med bibehållen lön. Ansök om ledighet minst två veckor före kursstart. Utbildningstid: 5 dagar Diskriminering i arbetslivet Vilka är diskrimineringsgrunderna och vilken lagstiftning gäller? Hur upptäcker, förebygger och åtgärdar vi diskriminering i arbetslivet? Hur lagen har tillämpats och tolkats av domstolarna. Målgrupp Fackligt förtroendevalda Psykosocial Arbetsmiljö (internatkurs) Aktivt arbete för en bättre Psykosocial Arbetsmiljö, vi går igenom bl a konsultativt arbetssätt, kamratstöd, svåra samtal, aktuellt regelverk. Målgrupp Utbildningen är en vidareutbildning för skyddsombud och arbetsledare. Du bör ha gått grundläggande arbetsmiljöutbildning, BAM eller motsvarande. Arbetsgivaren står i enlighet med förtroendemannalagen för deltagarnas förlorade arbetsförtjänst och eventuella resekostnader. Skyddsombud har alltså rätt till ledighet med bibehållen lön. Utbildningstid: 16 timmar Arbetsgivaren står i enlighet med FML för förlorad arbetsförtjänst och eventuella resekostnader. Ansök om ledighet minst två veckor före kursstart. Förkunskaper - Grundläggande utbildning för förtroendevalda, grundkunskaper i arbetsrätt (lag och avtal) eller motsvarande kompetens. Utbildningstid: 16 timmar Lagar i Arbetslivet Viktiga regleri MBL, LAS, diskrimineringslagen samt viktiga delar i FML, föräldraledighetslagen, kvittningslagen, semesterlagen samt studieledighetslagen. Målgrupp: Ledamöter i klubbstyrelser, avdelningsombud och förtroendevalda med liknande uppgifter. Förkundkaper: Grundutbildning för förtroendevalda. Utbildningstid: 48 timmar

7 Funktionsutbildningar... Studieorganisatörsutbildning Kassör- och revisorsutbildning Studieorganisatörens roll och arbetsuppgifter, bygga den egna verktygslådan för uppdraget, vilket nätverk har jag som studieorganisatör, hur kan ett studieverksamhetsår se ut. Målgrupp Du som är nyvald eller saknar utbildning för ditt förtroendeuppdrag Ansök om ledighet minst två veckor före kursstart. Utbildningstid: 16 timmar Sekreterarutbildning Uppdraget som sekreterare, roll och uppgifter på mötet och i det dagliga föreningsarbetet, protokollskrivande, hur och varför, innehåll, spårbarhet, former, olika sätt att skriva, genomgång av gällande lagstiftning, skrivövningar. Kassörens och Revisorns roller, ekonomi i fackföreningen, regelverk, bokföring och revision Målgrupp Du som är nyvald eller saknar utbildning för ditt förtroendeuppdrag Ansök om ledighet minst två veckor före kursstart. Utbildningstid: 16 timmar Valberedningsutbildning Valberedningens funktion, betydelsen av en fungerande valberedning, verktygslåda och arbetssätt för arbetet på hemmaplan. Målgrupp Du som är nyvald eller saknar utbildning för ditt förtroendeuppdrag Ansök om ledighet minst två veckor före kursstart. Utbildningstid: 16 timmar Anmälan - Vid samtliga funktionsutbildningar anmäler du dig till din fackliga organisation. Målgrupp Du som är nyvald eller saknar utbildning för ditt förtroendeuppdrag Ansök om ledighet minst två veckor före kursstart. Utbildningstid: 16 timmar Ordförandeutbildning Rollen som ordförande, ledarskap, föreningskunskap, mötesteknik, stadgar, media, nätverk mm. Målgrupp: Du som är nyvald eller saknar utbildning för ditt fackliga uppdrag. Ansök om ledighet minst två veckor före kursstart. Utbildningstid: 16 timmar

8 Övriga utbildningar... Grundutbildning för kurs- och cirkelledare (4 dagar 2+2) LOs utbildning för Försäkringsinformatörer ABF organisationen, ABFs folkbildningssyn. studiecirkelns pedagogik, rollen som ledare, vuxnas lärande, gruppdynamik, konflikthantering/problemlösning. Målgrupp - Du som är cirkelledare, kursledare eller handledare - oavsett förkunskaper, ämne eller organisationstillhörighet. Ekonomi - Vid eventuell förlorad arbetsförtjänst och kostnad för resor ska du kontakta din lokala ABFavdelning eller din organisation. Ansök om ledighet minst två veckor före kursstart. Anmälan - Du anmäler dig till din ABF- avdelning. Vidareutbildning för kurs- och cirkelledare Konflikthantering i studiecirkelns- och kursens värld. Det många cirkelledare efterfrågar i Grundutbildningen är mer problemlösning/konflikthantering. Det behovet försöker vi nu tillgodose genom att erbjuda denna kurs Målgrupp - Du som är cirkelledare, kursledare eller handledare - oavsett förkunskaper, ämne eller organisationstillhörighet. Ekonomi - Vid eventuell förlorad arbetsförtjänst och kostnad för resor ska du kontakta din lokala ABFavdelning eller din organisation. Ansök om ledighet minst två veckor före kursstart. Att vara försäkringsinformatör är ett fackligt förtroendeuppdrag. För att ta del av LOs utbildningar på försäkringsområdet måste du vara vald av din förbundsavdelning, sektion eller klubb. Din uppgift är att informera och öka dina arbetskamraters kännedom och kunskaper om avtalsförsäkringarna. Vi vill att den som har rätt ersättning också ska få del av den och det kan gälla vid olika tillfällen i livet som sjukdom och arbetsskada eller vid uppsägning. På arbetsplatser som har kollektivavtal omfattas samtliga av avtalsförsäkringarna. Vår inriktning är att du ska kunna så mycket om försäkringar att du kan hjälpa den försäkrade med sitt ärende. Först går du grundutbildning under fyra separata dagar och sedan kommer du tillbaks varje år och får en dag med nyheter. Utbildningarna spänner över social- och avtalsförsäkring men även pensionssystemen. Vi kallar dig personligen till utbildningarna. LOs Centrala Insikter (externat) i Gävle Insikter är en intensiv och uppslukande utbildning. Kursen ger en grundlig genomgång av de olika politiska ideologierna och de fackliga värderingarna och dessutom en fördjupad kunskap om de krafter och motkrafter i samhället som strider om makten över arbetets marknad. Insikter innehåller ett fördjupningsarbete som i slutet av kursen redovisas muntligt och skriftligt. Detta är ett krävande arbete, som bedrivs parallellt med övriga kursmoment. Detta ställer stora krav på deltagaren, men brukar upplevas som oerhört berikande för alla deltagare. Ämnen för fördjupningsarbetena kan exempelvis vara; internationellt fackligt arbete, samhällsekonomi, kampen mot marknadskrafterna, kampen om tanken, arbetets värde, medlemskapets värde, välfärd i förändring med mera. Anmälan - Du anmäler dig till din ABF-avdelning. Målgrupp Du som är fackligt förtroendevald. Förkunskaper Grundläggande förtroendemannautbildning Ekonomi Kurskostnaden är avgiftsfri. Kursdatum v 19 + v 24 (4-8 maj juni) Anmälan - Du anmäler dig till din fackliga organisation. Sista anmälan 6 mars.

9 ABF Västra Hälsingland erbjuder följande utbildningar... Facklig Introduktion 29 september i Bollnäs Medlem i facket (steg 1) 3 heldagar Ovanåker: februari Lokal: ABF i Edsbyn Ljusdal: april Ljusdal: 3-5 november Lokal: ABF Ljusdal Bollnäs: 1-3 september Bollnäs Facket och samhället/den röda tråden (steg 2) 3 heldagar Ovanåker: mars Lokal: ABF i Edsbyn Ljusdal: maj Ljusdal: november ABF Ljusdal Bollnäs: 8-10 september Bollnäs Fakta gällande Introduktion och Medlemsutbildningar: Du tar ledigt enligt studieledighetslagen. Ditt fackförbund/lo står för stipendie 106 kr/ närvarotimme. Därför är det viktigt att Ditt förbund får din anmälan för godkännande. Anmäl senast 14 dagar före start! Övriga utbildningar...hör med ditt fackförbund vad som gäller. Vald på jobbet 5-7 maj i Bollnäs september i Ljusdal BAM - Bättre arbetsmiljö 5 heldagar Bollnäs 2-4 mars samt mars Lokal: Bollnäs folkhögskola Ovanåker september samt september Lokal: ABF Edsbyn Ljusdal november samt 1-2 december Fakta gällande BAM och SAM: Arbetsgivaren står för förlorad arbetsförtjänst och deltagaravgift för deltagare. I avgiften ingår bla kurslitteratur, lunch och fika. Anmäl senast 14 dagar före start! Kontaktpersoner och ansvariga ABF Västra Hälsingland Mattias Eklund Bollnäs mattias.eklund@abf.se Ljusdal jenny.breslin@abf.se Edsbyn ylva.ivarsson@abf.se

10 ABF Gästrikebygden och Hofors erbjuder följande utbildningar... Facklig Introduktion 10 februari i Gävle 27 april i Gävle Medlem i facket (steg 1) 3 heldagar Sandviken/Hofors/Ockelbo 4-6 mars i Sandviken 6-8 maj i Sandviken 9-11 september i Sandviken 7-9 oktober i Sandviken 2-4 december i Sandviken Gävle februari i Gävle april i Gävle maj i Gävle oktober i Gävle november i Gävle Fakta gällande Introduktion och Medlemsutbildningar: Du tar ledigt enligt studieledighetslagen. Ditt fackförbund/lo står för stipendie 106 kr/ närvarotimme. Därför är det viktigt att Ditt förbund får din anmälan för godkännande. Anmäl senast 14 dagar före start! Övriga utbildningar...hör med ditt fackförbund vad som gäller. BAM - Bättre arbetsmiljö Gävle 9-11 mars mars 4-6 maj maj 7-9 september september 9-11 november november Facket och samhället / Den röda tråden (steg 2) 3 heldagar Sandviken/Hofors/Ockelbo 8-10 april i Sandviken 3-5 juni i Sandviken oktober i Sandviken november i Sandviken Gävle januari 2-4 mars 6-8 maj 9-11 september 9-11 december Vald på jobbet januari i Gävle Sandviken Datum och inbjudan kommer i februari SAM - Vidareutbildning Bättre Arbetsmiljö Datum och inbjudan kommer i februari Fakta gällande BAM och SAM: Arbetsgivaren står för förlorad arbetsförtjänst och deltagaravgift för deltagare. I avgiften ingår bla kurslitteratur, lunch och fika. Anmäl senast 14 dagar före start! Samtliga utbildningar presenteras mer utförligt i inledningen på katalogen!

11 Kontaktpersoner och ansvariga ABF Gästrikebygden Kauko Nisukangas Gävle Karin Svedin Sandviken Anna Nyman Ockelbo Eva Sjölander ABF Hofors Mari Rasjö Samtliga utbildningar presenteras mer utförligt i inledningen på katalogen!

12 ABF Hälsingekusten erbjuder följande utbildningar... Facklig Introduktion 25 februari i Hudiksvall Medlem i facket (steg 1) 3 heldagar Hudiksvall den mars Söderhamn den september Facket och samhället / Den röda tråden (steg 2) 3 heldagar Hudiksvall den maj Söderhamn den november Vald på jobbet Söderhamn den november BAM - Bättre arbetsmiljö Hudiksvall 9-10 mars samt mars september samt oktober Söderhamn 4-5 maj samt maj SAM - vidareutbildning Bättre arbetsmiljö Hudiksvall den november Fakta gällande Introduktion och Medlemsutbildningar: Du tar ledigt enligt studieledighetslagen. Ditt fackförbund/lo står för stipendie 106 kr/ närvarotimme. Därför är det viktigt att Ditt förbund får din anmälan för godkännande. Anmäl senast 14 dagar före start! Övriga utbildningar...hör med ditt fackförbund vad som gäller. Kontaktpersoner och ansvariga ABF Hälsingekusten Hans Svedberg hans.svedberg@abf.se Hudiksvall/Söderhamn/Nordanstig Pia Tillemar pia.tillemar@abf.se Samtliga utbildningar presenteras mer utförligt i inledningen på katalogen!

13 ABF Gävleborg erbjuder följande utbildningar... Studieorganisatörsutbildning Grundutbilning maj Kursgården Gläntan, Viksjöfors Vidareutbildning september Kursgården Gläntan, Viksjöfors Sekreterarutbildning maj i Sandviken Kassör- och revisorsutbildning april i Bollnäs Ordförandeutbildning maj i Borlänge steg oktober i Borlänge steg 2 Valberedningsutbildning 5-6 oktober i Söderhamn Alla kan göra något 15 april i Gävle 19 maj i Söderhamn 15 september i Bollnäs 20 oktober i Sandviken Diskriminering i Arbetslivet 2-3 december i Borlänge Psykosocial Arbetsmiljö mars Borlänge Facklig cirkelledarutbildning (4 dagar) Steg april Kursgården Gläntan, Viksjöfors Steg maj Kursgården Gläntan, Viksjöfors Samtliga utbildningar presenteras mer utförligt i inledningen på katalogen! Vidareutbildning för kurs- och cirkelledare Lärstilar Konflikthantering Datum fastställs senare! Resa till Bryssel ABF och LO har i samarbete med Europahuset anordnat studiebesök med facklig inriktning i Bryssel. En sådan resa planeras till 1-4 september Anmälan senast 30 mars på europahuset.se Vi besöker parlamentet, LO/TCO/SACO-kontoret, Europafacket och några fler institutioner. Resan är på 4 dagar. Syftet är att bredda det fackliga engagemanget och skapa kunskaper om Europafackligt arbete samt eventuella projekt. Du anmäler dig till ditt fackförbund senast 3 veckor innan kursstart. Kom ihåg att begära ledigt minst 14 dagar innan kursstart! Kontaktpersoner och ansvariga ABF Gävleborg Jörgen Eliasson jorgen.eliasson@abf.se Kerstin Moberg kerstin.moberg@abf.se

14 LO-distriktet i Dalarna och Gävleborg erbjuder följande utbildningar... LOs ung - Om facket februari - Borlänge mars - Gävle 1-2 september - Gävle oktober - Borlänge LOs ung - Om samhället 6-7 maj - Borlänge september - Gävle LOs ung - Skolinformatörer mars - Gävle 3-4 november - Borlänge Anmäl dig 14 dagar innan kursstart! Kontaktpersoner och ansvariga LO-distriktet i Dalarna och Gävleborg Ulrika Wiklund Försäkringsrådgivare kjell.andersson@lo.se mona.nordin@lo.se LOs utbildning för Försäkringsinformatörer Grundutbildning Dalarna Borlänge Galaxen 8/4, 23/4, 7/5 och 19/5 17/9, 28/9, 19/10 och 4/11 Grundutbildning Gävleborg Läkerol Arena - Gävle 15/4, 4/5, 18/5 och 28/5 16/9, 1/10, 13/10 och 29/10 Vidareutbildning Dalarna 6/10 Borlänge, 14/10 Falun, 20/10 Mora, 27/10 Ludvika, 3/11 Borlänge, 11/11 Falun, 8/12 Borlänge Vidareutbildning Gävleborg 7/10 Gävle, 15/10 Sandviken, 21/10 Bollnäs, 28/10 Hudiksvall, 10/11 Gävle, 17/11 Sandviken, 26/11 Special Gävle Ändringar kan förekomma i utbildningsplan du kan läsa mer om våra utbildningar på se rubrik försäkringar. För mer information: kjell.andersson@lo.se mona.nordin@lo.se Samtliga utbildningar presenteras mer utförligt i inledningen på katalogen!

15 Anteckningar...

16 Du som vill veta mer

Till deltagare: Du anmäler Dig till din organisation. Har du frågor ang ledighet mm, vänd dig till din studieorganisatör eller din fackliga kontakt.

Till deltagare: Du anmäler Dig till din organisation. Har du frågor ang ledighet mm, vänd dig till din studieorganisatör eller din fackliga kontakt. FACKLIGT STUDIE- PROGRAM Gävleborg 2016 vt/ht I den här samlade studiekatalogen hittar du de tvärfackliga utbildningar som finns inom LO och ABFs verksamhetsområden i Gävleborgs län. Upplägget presenterar

Läs mer

www.fackligutbildning.se

www.fackligutbildning.se FACKLIGT STUDIE- PROGRAM Gävleborg 2014 vt/ht I den här samlade studiekatalogen hittar du de tvärfackliga utbildningar som finns inom LO och ABFs verksamhetsområden i Gävleborgs län. Upplägget presenterar

Läs mer

Till deltagare: Du anmäler Dig till din organisation. Har du frågor ang ledighet mm, vänd dig till din studieorganisatör eller din fackliga kontakt.

Till deltagare: Du anmäler Dig till din organisation. Har du frågor ang ledighet mm, vänd dig till din studieorganisatör eller din fackliga kontakt. FACKLIGT STUDIE- PROGRAM Gävleborg 2017 vt/ht I den här samlade studiekatalogen hittar du de tvärfackliga utbildningar som finns inom LO och ABFs verksamhetsområden i Gävleborgs län. Upplägget presenterar

Läs mer

Detta är version 1,

Detta är version 1, FACKLIGT STUDIE- PROGRAM Gävleborg 2019 vt/ht Detta är version 1, 2018 12 04 I den här samlade studiekatalogen hittar du de tvärfackliga utbildningar som finns inom LO och ABFs verksamhetsområden i Gävleborgs

Läs mer

Stipendiefonden ABF-avdelningar i Dalarna

Stipendiefonden ABF-avdelningar i Dalarna Stipendiefonden 2017 Det är utbildningsanordnaren som ska ansöka om stöd för alla deltagare i en studiecirkel eller kurs. Stipendiet är 110 kr per timme 2017 och betalas ut i de fall man har förlorat inkomst

Läs mer

Facklig Utbildning. LO-distriktet i Dalarna och Gävleborg och ABF Dalarna inbjuder till. Stipendiefonden ABF-avdelningar i Dalarna

Facklig Utbildning. LO-distriktet i Dalarna och Gävleborg och ABF Dalarna inbjuder till. Stipendiefonden ABF-avdelningar i Dalarna Stipendiefonden 2016 Det är utbildningsanordnaren som ska ansöka om stöd för alla deltagare i en studiecirkel eller kurs. Stipendiet är 108 kr per timme 2016 och betalas ut i de fall man har förlorat inkomst

Läs mer

Kalendarium Fackliga studier. Hösten 2015

Kalendarium Fackliga studier. Hösten 2015 Kalendarium Fackliga studier Hösten 2015 Lite om våra kurser under våren 2011 2015-02-02 Medlem i facket / Medlemsutbildning Målgrupp: För medlemmar utan förtroendeuppdrag. Kursinnehåll: Är du nöjd eller

Läs mer

Tvärfackliga studier Jönköpings län 2016

Tvärfackliga studier Jönköpings län 2016 2016 Tvärfackliga studier Jönköpings län 2016 1 Information. Ledigt för fackliga studier: Ansökan ska göras till arbetsgivaren senast 14 dagar före utbildningens start. Vi rekommenderar att du anmäler

Läs mer

Fackliga studier Hösten 2013

Fackliga studier Hösten 2013 Fackliga studier Hösten 2013 Gå en facklig utbildning och ta reda på dina rättigheter och skyldighet! Medlemsutbildning Steg 1 Varför ska jag vara med? Lär dig om fackets grundläggande värderingar...!

Läs mer

Tvärfackliga studier Jönköpings län 2015

Tvärfackliga studier Jönköpings län 2015 2014-12-15 Tvärfackliga studier Jönköpings län 2015 1 Information. Ledigt för fackliga studier: Ansökan ska göras till arbetsgivaren senast 14 dagar före utbildningens start. Vi rekommenderar att du anmäler

Läs mer

FACKLIGA STUDIER. and@lo.se

FACKLIGA STUDIER. and@lo.se FACKLIGA STUDIER 2013 ABF Örebro län Drottninggatan 38 702 22 Örebro Tel: 019-57 10 84 Fax: 019-601 54 09 www.abf.se/orebrolan E-POST: thomas.andersson@abf.se tomas.hjort@abf.se LO-distriktet Örebro-Värmland

Läs mer

LO UNG UTBILDNINGAR LAR DIG MER OM FACKET!

LO UNG UTBILDNINGAR LAR DIG MER OM FACKET! 2016 LO UNG UTBILDNINGAR LAR DIG MER OM FACKET! Lär dig mer om facket och var med och påverka. På första kursen Om facket får du lära dig mer om vad facket står för och vad du har för rättigheter på jobbet.

Läs mer

Kalendarium Fackliga studier. Våren 2017

Kalendarium Fackliga studier. Våren 2017 Kalendarium Fackliga studier Våren 2017 Lite om våra kurser under våren 2011 2016-11-17 Medlem i facket / Medlemsutbildning Målgrupp: För medlemmar utan förtroendeuppdrag. Kursinnehåll: Är du nöjd eller

Läs mer

LO Ung utbildningar. Lar dig mer om facket!

LO Ung utbildningar. Lar dig mer om facket! 2012 LO Ung utbildningar Lar dig mer om facket! Lär dig mer om facket och var med och påverka. På första kursen Om facket får du lära dig mer om vad facket står för och vad du har för rättigheter på jobbet.

Läs mer

LO UNG UTBILDNINGAR LAR DIG MER OM FACKET!

LO UNG UTBILDNINGAR LAR DIG MER OM FACKET! 2019 LO UNG UTBILDNINGAR LAR DIG MER OM FACKET! Lär dig mer om facket och var med och påverka. På första kursen Om facket får du lära dig mer om vad facket står för och vad du har för rättigheter på jobbet.

Läs mer

Våren 2018 LO UNG UTBILDNINGAR LAR DIG MER OM FACKET!

Våren 2018 LO UNG UTBILDNINGAR LAR DIG MER OM FACKET! Våren 2018 LO UNG UTBILDNINGAR LAR DIG MER OM FACKET! Lär dig mer om facket och var med och påverka. På första kursen Om facket får du lära dig mer om vad facket står för och vad du har för rättigheter

Läs mer

VARMT VÄLKOMMEN! Om de tvärfackliga studierna. Platser för utbildningarna. Ledighet från arbetet. Anmälan. Bekräftelse

VARMT VÄLKOMMEN! Om de tvärfackliga studierna. Platser för utbildningarna. Ledighet från arbetet. Anmälan. Bekräftelse STUDIER 2018 1 Om de tvärfackliga studierna Flera utav utbildningarna i häftet görs tillsammans med övriga LO-förbund genom ABF i Uppsala län. Vi tror på vikten av att träffas och bilda oss tillsammans

Läs mer

Studiekatalog GS Avd

Studiekatalog GS Avd Studiekatalog GS Avd.7 2018 Katalogen är ett utdrag ur den centrala studiekatalogen som sätter fokus på de lokala utbildningarna i Avd.7. Vill du få det totala utbudet gå in på www.lo.se och klicka vidare

Läs mer

Våren 2019 LO UNG UTBILDNINGAR LAR DIG MER OM FACKET!

Våren 2019 LO UNG UTBILDNINGAR LAR DIG MER OM FACKET! Våren 2019 LO UNG UTBILDNINGAR LAR DIG MER OM FACKET! Lär dig mer om facket och var med och påverka. På första kursen Om facket får du lära dig mer om vad facket står för och vad du har för rättigheter

Läs mer

FACKLIGA STUDIER. Hösten 2011

FACKLIGA STUDIER. Hösten 2011 FACKLIGA STUDIER Hösten 2011 ABF ÖREBRO LÄN Drottninggatan 38 702 22 Örebro Tel: 019-601 54 13 Fax: 019-601 54 09 E-POST: tomas.hjort@abf.se thomas.andersson@abf.se LO-distriktet Örebro-Värmland Kungsvägen

Läs mer

Hösten 2018 LO UNG UTBILDNINGAR LAR DIG MER OM FACKET!

Hösten 2018 LO UNG UTBILDNINGAR LAR DIG MER OM FACKET! Hösten 2018 LO UNG UTBILDNINGAR LAR DIG MER OM FACKET! Lär dig mer om facket och var med och påverka. På första kursen Om facket får du lära dig mer om vad facket står för och vad du har för rättigheter

Läs mer

HÖSTen 2019 LO UNG UTBILDNINGAR LAR DIG MER OM FACKET!

HÖSTen 2019 LO UNG UTBILDNINGAR LAR DIG MER OM FACKET! HÖSTen 2019 LO UNG UTBILDNINGAR LAR DIG MER OM FACKET! Lär dig mer om facket och var med och påverka. På första kursen Om facket får du lära dig mer om vad facket står för och vad du har för rättigheter

Läs mer

LO UNG UTBILDNINGAR LAR DIG MER OM FACKET!

LO UNG UTBILDNINGAR LAR DIG MER OM FACKET! 2019 LO UNG UTBILDNINGAR LAR DIG MER OM FACKET! Lär dig mer om facket och var med och påverka. På första kursen Om facket får du lära dig mer om vad facket står för och vad du har för rättigheter på jobbet.

Läs mer

Studieprogram. FÖR ALLA MEDLEMMAR INOM SEKO Väst

Studieprogram. FÖR ALLA MEDLEMMAR INOM SEKO Väst Studieprogram 2011 FÖR ALLA MEDLEMMAR INOM SEKO Väst 2 Innehållsförteckning Information om ungdomskurser för dig under 30 år...5 Om Facket... 6 Om Samhället...7 Om Global rättvisa...8 Om Främligsfientlighet...

Läs mer

LO Ung utbildningar. Lar dig mer om facket!

LO Ung utbildningar. Lar dig mer om facket! 2014 LO Ung utbildningar Lar dig mer om facket! Lär dig mer om facket och var med och påverka. På första kursen Om facket får du lära dig mer om vad facket står för och vad du har för rättigheter på jobbet.

Läs mer

LO UNG UTBILDNINGAR LAR DIG MER OM FACKET!

LO UNG UTBILDNINGAR LAR DIG MER OM FACKET! 2018 LO UNG UTBILDNINGAR LAR DIG MER OM FACKET! Lär dig mer om facket och var med och påverka. På första kursen Om facket får du lära dig mer om vad facket står för och vad du har för rättigheter på jobbet.

Läs mer

Tvärfackliga studier i Småland och Blekinge

Tvärfackliga studier i Småland och Blekinge Tvärfackliga studier i Småland och Blekinge 2017 1 Praktisk Information. Ledigt för fackliga studier: Ansökan ska göras till arbetsgivaren senast 14 dagar före utbildningens start. Vi rekommenderar att

Läs mer

2013-12-16. Ansvarig: Mariette Ljunggren Tel: 0761-807911 mariette.ljunggren@abf.se

2013-12-16. Ansvarig: Mariette Ljunggren Tel: 0761-807911 mariette.ljunggren@abf.se 2013-12-16 Ansvarig: Mariette Ljunggren Tel: 0761-807911 mariette.ljunggren@abf.se Tvärfackliga studier Jönköpings län 2014 1 Innehållsförteckning 3 Information 4 Anmälningsblankett 5 Fackets roll i samhället

Läs mer

VARMT VÄLKOMMEN! Om de tvärfackliga studierna. Platser för utbildningarna. Ledighet från arbetet. Anmälan. Bekräftelse

VARMT VÄLKOMMEN! Om de tvärfackliga studierna. Platser för utbildningarna. Ledighet från arbetet. Anmälan. Bekräftelse STUDIEKATALOG 2019 Om de tvärfackliga studierna Flera utav utbildningarna i häftet görs tillsammans med övriga LO-förbund genom ABF i Uppsala län. Vi tror på vikten av att träffas och bilda oss tillsammans

Läs mer

Kalendarium Fackliga studier 2019

Kalendarium Fackliga studier 2019 Kalendarium Fackliga studier 2019 Lite om våra kurser under våren 2019 Medlem i facket / Medlemsutbildning (tvärfacklig) ABF Målgrupp: För medlemmar utan förtroendeuppdrag. Kursinnehåll: Är du nöjd eller

Läs mer

LO UNG UTBILDNINGAR LAR DIG MER OM FACKET!

LO UNG UTBILDNINGAR LAR DIG MER OM FACKET! 2018 LO UNG UTBILDNINGAR LAR DIG MER OM FACKET! Lär dig mer om facket och var med och påverka. På första kursen Om facket får du lära dig mer om vad facket står för och vad du har för rättigheter på jobbet.

Läs mer

Medlemmar utan fackliga uppdrag ersätts med ett skattefritt stipendium på 824 kr/dag eller 103 kr/timme.

Medlemmar utan fackliga uppdrag ersätts med ett skattefritt stipendium på 824 kr/dag eller 103 kr/timme. 2 Varför skall jag gå en facklig utbildning? Kunskap är mer än att hämta in fakta. Kunskap är även förståelse, medvetenhet, färdigheter och omdöme, vilket är unikt för varje individ. Kunskap utvecklas

Läs mer

LO Ung utbildningar. Lar dig mer om facket!

LO Ung utbildningar. Lar dig mer om facket! 2013 LO Ung utbildningar Lar dig mer om facket! Lär dig mer om facket och var med och påverka. På första kursen Om facket får du lära dig mer om vad facket står för och vad du har för rättigheter på jobbet.

Läs mer

LO UNG UTBILDNINGAR LAR DIG MER OM FACKET!

LO UNG UTBILDNINGAR LAR DIG MER OM FACKET! 2018 LO UNG UTBILDNINGAR LAR DIG MER OM FACKET! Lär dig mer om facket och var med och påverka. På första kursen Om facket får du lära dig mer om vad facket står för och vad du har för rättigheter på jobbet.

Läs mer

2013-01-07 TVÄRFACKLIGA STUDIER JÖNKÖPINGS LÄN. Ansvarig: Mariette Ljunggren Tel: 0761 807911 mariette.ljunggren@abf.se

2013-01-07 TVÄRFACKLIGA STUDIER JÖNKÖPINGS LÄN. Ansvarig: Mariette Ljunggren Tel: 0761 807911 mariette.ljunggren@abf.se 2013-01-07 TVÄRFACKLIGA STUDIER JÖNKÖPINGS LÄN Ansvarig: Mariette Ljunggren Tel: 0761 807911 mariette.ljunggren@abf.se 2013 1 Innehållsförteckning 3 Information 4 Anmälningsblankett 5 Introduktionsutbildning

Läs mer

Studiekatalog GS Avd

Studiekatalog GS Avd Studiekatalog GS Avd.7 2017 Katalogen är ett utdrag ur den centrala studiekatalogen som sätter fokus på de lokala utbildningarna i Avd.7. Vill du få det totala utbudet gå in på www.lo.se och klicka vidare

Läs mer

LO UNG UTBILDNINGAR LAR DIG MER OM FACKET!

LO UNG UTBILDNINGAR LAR DIG MER OM FACKET! 2016 LO UNG UTBILDNINGAR LAR DIG MER OM FACKET! Lär dig mer om facket och var med och påverka. På första kursen Om facket får du lära dig mer om vad facket står för och vad du har för rättigheter på jobbet.

Läs mer

nmqwertyuiopasdfghjklzxcvbnm

nmqwertyuiopasdfghjklzxcvbnm nmqwertyuiopasdfghjklzxcvbnm rtyuiopasdfghjklzxcvbnmqwerty uiopasdfghjklzxcvbnmqwertyuio pasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopas dfghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfg hjklzxcvbnmqwertyuiopasdfghjk Utbildningarna riktar

Läs mer

Studieprogram. För medlemmar inom Seko Mellansverige, som inte har förtroendeuppdrag. Reviderat

Studieprogram. För medlemmar inom Seko Mellansverige, som inte har förtroendeuppdrag. Reviderat Studieprogram 2018 För medlemmar inom Seko Mellansverige, som inte har förtroendeuppdrag. Reviderat 2018-05-29 1 Hej Seko medlem... 3 Information om ungdomskurser för dig under 30 år... 4 Om Facket...

Läs mer

LO UNG UTBILDNINGAR LAR DIG MER OM FACKET!

LO UNG UTBILDNINGAR LAR DIG MER OM FACKET! 2018 LO UNG UTBILDNINGAR LAR DIG MER OM FACKET! Lär dig mer om facket och var med och påverka. På första kursen Om facket får du lära dig mer om vad facket står för och vad du har för rättigheter på jobbet.

Läs mer

LO UNG UTBILDNINGAR LAR DIG MER OM FACKET!

LO UNG UTBILDNINGAR LAR DIG MER OM FACKET! 2017 LO UNG UTBILDNINGAR LAR DIG MER OM FACKET! Lär dig mer om facket och var med och påverka. På första kursen Om facket får du lära dig mer om vad facket står för och vad du har för rättigheter på jobbet.

Läs mer

Studieprogram. För medlemmar inom Seko Mellansverige, som inte har förtroendeuppdrag.

Studieprogram. För medlemmar inom Seko Mellansverige, som inte har förtroendeuppdrag. Studieprogram 2019 För medlemmar inom Seko Mellansverige, som inte har förtroendeuppdrag. 1 Hej Seko medlem... 3 Information om ungdomskurser för dig under 30 år... 4 Om Facket... 5 Om Samhället... 7 Om

Läs mer

LO UNG UTBILDNINGAR LAR DIG MER OM FACKET!

LO UNG UTBILDNINGAR LAR DIG MER OM FACKET! 2017 LO UNG UTBILDNINGAR LAR DIG MER OM FACKET! Lär dig mer om facket och var med och påverka. På första kursen Om facket får du lära dig mer om vad facket står för och vad du har för rättigheter på jobbet.

Läs mer

Studieprogram Hösten 2011

Studieprogram Hösten 2011 Studieprogram Hösten 2011 FÖR ALLA MEDLEMMAR INOM SEKO Väst Innehållsförteckning Information om ungdomskurser för dig under 30 år... 4 Om Facket... 5 Om Samhället... 6 Om Global rättvisa... 7 Om Främligsfientlighet...

Läs mer

Läs det här först: Ansökan om deltagande i utbildningar måste ske senast fyra veckor före kursstart

Läs det här först: Ansökan om deltagande i utbildningar måste ske senast fyra veckor före kursstart Kurskalender 2019 Läs det här först: Ansökan om deltagande i utbildningar måste ske senast fyra veckor före kursstart Utbildningar som arrangeras av ABF har sex veckors ansökningstid Det ska framgå i kursansökan

Läs mer

Studieprogram. För alla medlemmar inom Seko Mellansverige

Studieprogram. För alla medlemmar inom Seko Mellansverige Studieprogram 2018 För alla medlemmar inom Seko Mellansverige 1 Hej Seko medlem... 3 Information om ungdomskurser för dig under 30 år... 4 Om Facket... 5 Om Samhället... 6 Om Främlingsfientlighet... 7

Läs mer

Ung i Seko Väst aktiviteter

Ung i Seko Väst aktiviteter Ung i Seko Väst aktiviteter Ung i Seko Väst aktiviteter Ungdomskurser Det finns en hel del att lära sig om man är ny inom den fackliga verksamheten eller behöver fler argument för att gå med, Hur tar jag

Läs mer

LO UNG UTBILDNINGAR LAR DIG MER OM FACKET!

LO UNG UTBILDNINGAR LAR DIG MER OM FACKET! 2017 LO UNG UTBILDNINGAR LAR DIG MER OM FACKET! Lär dig mer om facket och var med och påverka. På första kursen Om facket får du lära dig mer om vad facket står för och vad du har för rättigheter på jobbet.

Läs mer

LO UNG UTBILDNINGAR LAR DIG MER OM FACKET!

LO UNG UTBILDNINGAR LAR DIG MER OM FACKET! 2017 LO UNG UTBILDNINGAR LAR DIG MER OM FACKET! Lär dig mer om facket och var med och påverka. På första kursen Om facket får du lära dig mer om vad facket står för och vad du har för rättigheter på jobbet.

Läs mer

LO UNG UTBILDNINGAR LAR DIG MER OM FACKET!

LO UNG UTBILDNINGAR LAR DIG MER OM FACKET! 2016 LO UNG UTBILDNINGAR LAR DIG MER OM FACKET! Lär dig mer om facket och var med och påverka. På första kursen Om facket får du lära dig mer om vad facket står för och vad du har för rättigheter på jobbet.

Läs mer

Studiekalender Gemensam Styrka

Studiekalender Gemensam Styrka Studiekalender 2017 Gemensam Styrka Vårens kurser för medlemmar Med livet som insats 26 april, 3, 10 maj Kursen vänder sig till samtliga medlemmar som är intresserade av arbetsmiljö Ansvarig: ABF Jönköping

Läs mer

Tänk på att VÄLKOMMEN TILL STUDIEÅRET 2018 ANMÄLAN LEDIGHET ERSÄTTNING KURSKOSTNAD OM SISTA ANMÄLNINGSDAG MÖJLIGHET TILL ÖVERNATTNING

Tänk på att VÄLKOMMEN TILL STUDIEÅRET 2018 ANMÄLAN LEDIGHET ERSÄTTNING KURSKOSTNAD OM SISTA ANMÄLNINGSDAG MÖJLIGHET TILL ÖVERNATTNING STUDIEK ATALOG 2018 VÄLKOMMEN TILL STUDIEÅRET 2018 Kunskap är mer än fakta. Kunskap är förståelse, medvetenhet, färdigheter och omdöme. Kunskap är personlig och utvecklar gruppen. Genom våra lagar och

Läs mer

Hösten 2014 LO UNG UTBILDNINGAR LAR DIG MER OM FACKET!

Hösten 2014 LO UNG UTBILDNINGAR LAR DIG MER OM FACKET! Hösten 2014 LO UNG UTBILDNINGAR LAR DIG MER OM FACKET! Lär dig mer om facket och var med och påverka. På första kursen Om facket får du lära dig mer om vad facket står för och vad du har för rättigheter

Läs mer

LO UNG UTBILDNINGAR LAR DIG MER OM FACKET!

LO UNG UTBILDNINGAR LAR DIG MER OM FACKET! 2019 LO UNG UTBILDNINGAR LAR DIG MER OM FACKET! Lär dig mer om facket och var med och påverka. På första kursen Om facket får du lära dig mer om vad facket står för och vad du har för rättigheter på jobbet.

Läs mer

Studieledighet ansökan - ersättning

Studieledighet ansökan - ersättning Studieledighet ansökan - ersättning Enligt studieledighetslagen har du rätt att vara ledig från jobbet för att delta i fackliga studier och vuxenutbildning. Lagen klargör också hur det ska gå till när

Läs mer

LO UNG UTBILDNINGAR LAR DIG MER OM FACKET!

LO UNG UTBILDNINGAR LAR DIG MER OM FACKET! 2015 LO UNG UTBILDNINGAR LAR DIG MER OM FACKET! Lär dig mer om facket och var med och påverka. På första kursen Om facket får du lära dig mer om vad facket står för och vad du har för rättigheter på jobbet.

Läs mer

Facklig utbildning. Jämtland / Västernorrland. www.fackligutbildning.se

Facklig utbildning. Jämtland / Västernorrland. www.fackligutbildning.se Facklig utbildning 2012 Jämtland / Västernorrland www.fackligutbildning.se Medlemsutbildningar Medlem i facket 24 tim Den fackliga idén då och nu en omvärldsanalys, Medlemskapets värde vad får jag för

Läs mer

Hitta rätt i katalogen. Flera goda skäl att studera med IF Metall

Hitta rätt i katalogen. Flera goda skäl att studera med IF Metall Studiekatalogen 2018 Hitta rätt i katalogen Flera goda skäl att studera med IF Metall 3 Kontakt 3 ar 4 Medlemsutbildningar 6 Facklig introduktion 7 Medlem i facket 8 Facket och samhället 9 Medlem i facket

Läs mer

i samverkan med LO, ABF och närliggande IF Metall-avdelningar

i samverkan med LO, ABF och närliggande IF Metall-avdelningar i samverkan med LO, ABF och närliggande IF Metall-avdelningar 1 Innehållsförteckning: Anmälningsrutiner m.m. Sid. 3 Medlemsutbildningar Facklig introduktionsutb. Sid. 4 Medlem i Facket Sid. 4 Facklig/Politisk

Läs mer

Tänk på att VÄLKOMMEN TILL STUDIEÅRET 2019

Tänk på att VÄLKOMMEN TILL STUDIEÅRET 2019 Studiekatalog 2019 VÄLKOMMEN TILL STUDIEÅRET 2019 Kunskap är mer än fakta. Kunskap är förståelse, medvetenhet, färdigheter och omdöme. Kunskap är personlig och utvecklar gruppen. Genom våra lagar och avtal

Läs mer

INNEHÅLLSFÖRTECKNING Alla kan göra något 21 Bättre arbetsmiljöutbildning (BAM) 18 Det fackliga löftet 26 Facket och samhället 7 Fackliga budbärare 20

INNEHÅLLSFÖRTECKNING Alla kan göra något 21 Bättre arbetsmiljöutbildning (BAM) 18 Det fackliga löftet 26 Facket och samhället 7 Fackliga budbärare 20 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Alla kan göra något 21 Bättre arbetsmiljöutbildning (BAM) 18 Det fackliga löftet 26 Facket och samhället 7 Fackliga budbärare 20 Förhandlarutbildning grund 14 Försäkringsrådgivarutbildning

Läs mer

Tvärfackliga Studier 2019

Tvärfackliga Studier 2019 Tvärfackliga Studier 2019 ETT SAMARBETE MELLAN ABF, LO OCH FACKFÖRBUNDEN I VÄRMLANDS OCH ÖREBRO LÄN Innehållsförteckning Information kring fackliga studier 2019 3 Introduktionsutbildning 4 Medlemsutbildning

Läs mer

FACKLIGA STUDIER. Våren 2012 ETT SAMARBETE MELLAN ABF, LO OCH FACKFÖRBUNDEN I VÄRMLAND

FACKLIGA STUDIER. Våren 2012 ETT SAMARBETE MELLAN ABF, LO OCH FACKFÖRBUNDEN I VÄRMLAND FACKLIGA STUDIER Våren 2012 ETT SAMARBETE MELLAN ABF, LO OCH FACKFÖRBUNDEN I VÄRMLAND INNEHÅLLSFÖRTECKNING sidan Information kring fackliga studier våren 2012 3 Facklig introduktion 4 Medlemsutbildning

Läs mer

i samverkan med LO, ABF och närliggande IF Metall-avdelningar

i samverkan med LO, ABF och närliggande IF Metall-avdelningar i samverkan med LO, ABF och närliggande IF Metall-avdelningar 1 Innehållsförteckning: Anmälningsrutiner m.m. Sid. 3 Medlemsutbildningar Facklig introduktionsutb. Sid. 4 Medlem i Facket Sid. 4 Facklig/Politisk

Läs mer

Studiekalender

Studiekalender Studiekalender 2019 Vårens utbildningar Förhandlarutbildning 20-21 maj Steg 1 tillfälle 1 Kursen vänder sig till förtroendevalda som ska förhandla. Ansvarig: Avd. 4 Plats: Ädelfors Folkhögskola Förhandlarutbildning

Läs mer

( Studieprogram 2017

( Studieprogram 2017 (Studieprogram 2017 För att förstå facket Nästan alltid vet vi vad vi betalar för. Det sitter i ryggraden att ha koll på vart pengarna går och vad man får för dem. Men erfarenheten visar att många medlemmar

Läs mer

Med önskan om ett bra studieår!

Med önskan om ett bra studieår! Med önskan om ett bra studieår! 1 Medlemsutbildning Medlemmar. Att ge grundläggande kunskaper om lagar, avtal och den fackliga organisationen. Stimulera till fortsatt fackligt arbete samt studier. Kurslängd

Läs mer

STUDIEPROGRAM. Detta är en övergripande Studiefolder i GS avd. 4 Här finner du både lokala, regionala och centrala utbildningar för dig som GS medlem.

STUDIEPROGRAM. Detta är en övergripande Studiefolder i GS avd. 4 Här finner du både lokala, regionala och centrala utbildningar för dig som GS medlem. STUDIEPROGRAM GS-facket avd. 4 Östra Småland Detta är en övergripande Studiefolder i GS avd. 4 Här finner du både lokala, regionala och centrala utbildningar för dig som GS medlem. Grafisk design av Pontus

Läs mer

Fackliga Studier 2016

Fackliga Studier 2016 Fackliga Studier 2016 ETT SAMARBETE MELLAN ABF, LO OCH FACKFÖRBUNDEN I VÄRMLAND INNEHÅLLSFÖRTECKNING Information kring fackliga studier 2016 2-3 Facklig introduktion 4 Medlemsutbildning 5 Facket och samhället

Läs mer

Att ge grundläggande kunskaper om lagar, avtal och den fackliga organisationen. Stimulera till fortsatt fackligt arbete samt studier.

Att ge grundläggande kunskaper om lagar, avtal och den fackliga organisationen. Stimulera till fortsatt fackligt arbete samt studier. 1 Medlemsutbildning Medlemmar. Att ge grundläggande kunskaper om lagar, avtal och den fackliga organisationen. Stimulera till fortsatt fackligt arbete samt studier. Kurslängd 24 timmar ( 3 dagar ). Utbildningsstipendium

Läs mer

Hitta rätt i katalogen. Flera goda skäl att studera med IF Metall

Hitta rätt i katalogen. Flera goda skäl att studera med IF Metall Studiekatalogen 2019 Hitta rätt i katalogen Flera goda skäl att studera med IF Metall 3 Kontakt 3 ar 4 Utbildningskalender 6-7 Medlemsutbildningar 10 Facklig introduktion 11 Medlem i facket 12 Facket och

Läs mer

Lär dig mer om facket!

Lär dig mer om facket! LO UNG UTBILDNINGAR 2017 Lär dig mer om facket! Lär dig mer om facket och var med och påverka På kursen Om facket får du lära dig vad facket står för och vad du har för rättigheter på jobbet. Du får lära

Läs mer

ETT SAMARBETE MELLAN ABF, LO OCH FACKFÖRBUNDEN I VÄRMLAND

ETT SAMARBETE MELLAN ABF, LO OCH FACKFÖRBUNDEN I VÄRMLAND FACKLIGA STUDIER Våren 2012 ETT SAMARBETE MELLAN ABF, LO OCH FACKFÖRBUNDEN I VÄRMLAND Uppdaterad 2012-02-09 INNEHÅLLSFÖRTECKNING sidan Information kring fackliga studier våren 2012 3 Facklig introduktion

Läs mer

Studieprogram 2013 Hösten

Studieprogram 2013 Hösten Studieprogram 2013 Hösten FÖR ALLA MEDLEMMAR INOM SEKO Väst Innehållsförteckning Information om ungdomskurser för dig under 30 år... 4 Om Facket... 5 Om Samhället... 6 Om Global rättvisa... 7 Om Främligsfientlighet...

Läs mer

Studier 2015. GS Facket avd 1 Västra Skåne

Studier 2015. GS Facket avd 1 Västra Skåne Studier 2015 GS Facket avd 1 Västra Skåne Innehållsförteckning Inledning sid 1 Ersättningsregler sid 2 Kurser sid 3-11 ABF sid 12 LO - Ung sid 13 Albins Folkhögskola sid 14 Centrala kurser sid 15-18 Insikter

Läs mer

Lär dig mer om facket!

Lär dig mer om facket! LO UNG UTBILDNINGAR Lär dig mer om facket! Lär dig mer om facket och var med och påverka På kursen Om facket får du lära dig vad facket står för och vad du har för rättigheter på jobbet. Du får lära dig

Läs mer

Studieprogram. FÖR ALLA MEDLEMMAR INOM Seko Väst

Studieprogram. FÖR ALLA MEDLEMMAR INOM Seko Väst Studieprogram 2015 FÖR ALLA MEDLEMMAR INOM Seko Väst Innehållsförteckning Information om ungdomskurser för dig under 30 år... 4 Om Facket... 5 Om Samhället... 6 Om Global rättvisa... 7 Om Främligsfientlighet...

Läs mer

Facklig utbildning SID 1

Facklig utbildning SID 1 FACKLIGA STUDIER Facklig utbildning 2018 ABF Västernorrland ABF Jämtland/Härjedalen LO-distriktet Mellersta Norrland SID 1 Uppdaterad 17-10-23 Medlemsutbildningar Alla medlemsutbildningar riktar sig till

Läs mer

Studieprogram Hösten 2015

Studieprogram Hösten 2015 Studieprogram Hösten 2015 FÖR ALLA MEDLEMMAR INOM Seko Väst Innehållsförteckning Information om ungdomskurser för dig under 30 år... 4 Om Facket... 5 Om Samhället... 6 Om Global rättvisa... 7 Om Främlingsfientlighet...

Läs mer

Fackliga Studier 2015

Fackliga Studier 2015 Fackliga Studier 2015 ETT SAMARBETE MELLAN ABF, LO OCH FACKFÖRBUNDEN I VÄRMLAND INNEHÅLLSFÖRTECKNING Information kring fackliga studier 2015 2-3 Facklig introduktion 4 Medlemsutbildning 5 Facket och samhället

Läs mer

Studieprogram. FÖR ALLA MEDLEMMAR INOM Seko Väst

Studieprogram. FÖR ALLA MEDLEMMAR INOM Seko Väst Studieprogram 2015 FÖR ALLA MEDLEMMAR INOM Seko Väst Innehållsförteckning Information om ungdomskurser för dig under 30 år... 4 Om Facket... 5 Om Samhället... 6 Om Global rättvisa... 7 Om Främligsfientlighet...

Läs mer

Studieprogram Fackliga studier för medlemmar och förtroendevalda i Handels Göteborg

Studieprogram Fackliga studier för medlemmar och förtroendevalda i Handels Göteborg Studieprogram 2019 Fackliga studier för medlemmar och förtroendevalda i Handels Göteborg 1 Handels grundläggande förtroendemannautbildning Steg 1-6 Kursinnehåll Steg 1 inriktas först och främst på att

Läs mer

Tvärfackliga Studier 2019

Tvärfackliga Studier 2019 Tvärfackliga Studier 2019 ETT SAMARBETE MELLAN ABF, LO OCH FACKFÖRBUNDEN I VÄRMLANDS OCH ÖREBRO LÄN Innehållsförteckning Information kring fackliga studier 2019 3 Introduktionsutbildning 4 Medlemsutbildning

Läs mer

Facklig utbildning 2016 ABF J/H, ABF Västernorrland LO-distriktet i Mellersta Norrland

Facklig utbildning 2016 ABF J/H, ABF Västernorrland LO-distriktet i Mellersta Norrland Facklig utbildning 2016 ABF J/H, ABF Västernorrland LO-distriktet i Mellersta Norrland Observera att ABF även anordnar utbildningarna efter behov på andra tider och orter Reservation för ev ändringar.

Läs mer

Innehållsförteckning

Innehållsförteckning Innehållsförteckning Inledning sid 1 Ersättningsregler sid 2 Kurser sid 3-8 Arbetsmiljöutbildningar sid 9 ABF sid 10 LO - Ung sid 11 Albins Folkhögskola sid 12 Medlemsutbildningar sid 13 LO kurser sid

Läs mer

i samverkan med LO, ABF och närliggande IF Metall-avdelningar

i samverkan med LO, ABF och närliggande IF Metall-avdelningar i samverkan med LO, ABF och närliggande IF Metall-avdelningar 1 Innehållsförteckning: Anmälningsrutiner m.m. Sid. 3 Medlemsutbildningar Facklig introduktionsutb. Sid. 4 Medlem i Facket Sid. 4 Facklig/Politisk

Läs mer

INNEHÅLLSFÖRTECKNING

INNEHÅLLSFÖRTECKNING STUDIEKATALOG 2019 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Innehållsförteckning 2 Information kring studier 3 Vald på jobbet 4 Agera 5 Kollektivavtalet 6 Lagar i arbetslivet 7 Förhandlarutbildning 8 Hållbart arbete Grund

Läs mer

Fackliga Studier 2013

Fackliga Studier 2013 Fackliga Studier 2013 ETT SAMARBETE MELLAN ABF, LO OCH FACKFÖRBUNDEN I VÄRMLAND INNEHÅLLSFÖRTECKNING sidan Information kring fackliga studier 2013 3 Facklig introduktion 4 Medlemsutbildning 5 Facket och

Läs mer

Facklig utbildning 2017

Facklig utbildning 2017 Facklig utbildning 2017 ABF J/H, ABF Västernorrland LO-distriktet i Mellersta Norrland SARA Observera att ABF även anordnar utbildningarna efter behov på andra tider och orter Reservation för ev. ändringar.

Läs mer

FACKLIGA STUDIER. Våren 2011 653 46 KARLSTAD FOLKETS VÄG 1, 683 31 HAGFORS

FACKLIGA STUDIER. Våren 2011 653 46 KARLSTAD FOLKETS VÄG 1, 683 31 HAGFORS FACKLIGA STUDIER Våren 2011 ABF VÄRMLAND ABF NORRA VÄRMLAND KÖRKARLSVÄGEN 4 KULTUR KONFERENS HUSET 653 46 KARLSTAD FOLKETS VÄG 1, 683 31 HAGFORS TEL:054-20 38 30 VX BOX 194, 683 24 HAGFORS FAX: 054-20

Läs mer

Facklig utbildning. Jämtland / Västernorrland.

Facklig utbildning. Jämtland / Västernorrland. Facklig utbildning 2014 Jämtland / Västernorrland www.fackligutbildning.se Medlemsutbildningar Medlem i facket 24 tim Den fackliga idén då och nu en omvärldsanalys, Medlemskapets värde vad får jag för

Läs mer

LO UNG UTBILDNINGAR LAR DIG MER OM FACKET!

LO UNG UTBILDNINGAR LAR DIG MER OM FACKET! 2016 LO UNG UTBILDNINGAR LAR DIG MER OM FACKET! Lär dig mer om facket och var med och påverka. På första kursen Om facket får du lära dig mer om vad facket står för och vad du har för rättigheter på jobbet.

Läs mer

Studieprogram. FÖR ALLA MEDLEMMAR INOM SEKO Väst

Studieprogram. FÖR ALLA MEDLEMMAR INOM SEKO Väst Studieprogram 2013 FÖR ALLA MEDLEMMAR INOM SEKO Väst 2 Innehållsförteckning Information om ungdomskurser för dig under 30 år... 5 Om Facket... 6 Om Samhället... 7 Om Global rättvisa... 8 Om Främligsfientlighet...

Läs mer

Facklig utbildning SID 1

Facklig utbildning SID 1 Facklig utbildning 2019 ABF Västernorrland ABF Jämtland/Härjedalen LO-distriktet Mellersta Norrland SID 1 Uppdaterad 190108 Medlemsutbildningar Alla medlemsutbildningar riktar sig till dig som inte har

Läs mer

Fackliga Studier 2018 VK2

Fackliga Studier 2018 VK2 Fackliga Studier 2018 VK2 I samarbete med 1 Välkomna till studieåret 2018 Utbildningarna är indelade i två kategorier, utbildning för medlem och utbildning för förtroendevald. Målsättningen från Verksamhetskrets

Läs mer

i samverkan med LO, ABF och närliggande IF Metall-avdelningar

i samverkan med LO, ABF och närliggande IF Metall-avdelningar i samverkan med LO, ABF och närliggande IF Metall-avdelningar 1 Innehållsförteckning: Anmälningsrutiner m.m. Sid. 3 Medlemsutbildningar Facklig introduktionsutb. Sid. 4 Medlem i Facket Sid. 4 Medlemsutbildning

Läs mer

FACKLIGA STUDIER. Hösten 2011 ETT SAMARBETE MELLAN ABF, LO OCH FACKFÖRBUNDEN I VÄRMLAND

FACKLIGA STUDIER. Hösten 2011 ETT SAMARBETE MELLAN ABF, LO OCH FACKFÖRBUNDEN I VÄRMLAND FACKLIGA STUDIER Hösten 2011 ETT SAMARBETE MELLAN ABF, LO OCH FACKFÖRBUNDEN I VÄRMLAND INNEHÅLLSFÖRTECKNING sidan Kommentarer kring kurser våren 2010 3 Facklig introduktion 4 Medlemsutbildning 5 Facket

Läs mer

Fackliga I VK Välkomna till studieåret 2019

Fackliga I VK Välkomna till studieåret 2019 Fackliga I VK 2 2019 Välkomna till studieåret 2019 Utbildningarna är indelade i två kategorier, utbildning för medlem och utbildning för förtroendevald. Målsättningen från Verksamhetskrets 2 är att alla

Läs mer

LO-facken Avesta Studiekatalog Våren 2013

LO-facken Avesta Studiekatalog Våren 2013 LO-facken Avesta Studiekatalog Våren 2013 Vi lever i en tid av för mycket arbete och för lite bildning; en tid då människor är så flitiga att det blir dumma. Oscar Wilde LO-facken i Avesta samarbetar med

Läs mer

Medlemsutbildningar Funktionsutbildningar Valrörelseutbildningar Arbetsmiljöutbildningar LO UNG-utbildningar...

Medlemsutbildningar Funktionsutbildningar Valrörelseutbildningar Arbetsmiljöutbildningar LO UNG-utbildningar... Innehåll Medlemsutbildningar... 3 Funktionsutbildningar... 5 Valrörelseutbildningar... 7 Arbetsmiljöutbildningar... 8 LO UNG-utbildningar... 9 Insikter... 12 GS specefika utbildningar... 13 Fakta om utbildningar...

Läs mer