1 BACKGROUND TO OPERATION SPOOK THE SPOOK FORCE (STYRKAN)...4

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "1 BACKGROUND TO OPERATION SPOOK...4 2 THE SPOOK FORCE (STYRKAN)...4"

Transkript

1

2

3 Innehåll 1 BACKGROUND TO OPERATION SPOOK THE SPOOK FORCE (STYRKAN) MISSION STATEMENT INFORMATIONSINHÄMTNING OM ÖVERLEVNADSVECKAN AVFÄRDADE TEMAN FÖR OPERATION SPOOK DEFINITION AV OPERATION SPOOK PREPARATIONS BEFORE TAKE-OFF LOKALISERING (PRECISION KARTA 1 : ) UTRUSTNING OCH MATERIEL D-DAY TAKE-OFF SUB-OPERATION LAST SUPPER SUB-OPERATION REST SUB-OPERATION READY FOR COMBAT SUB-OPERATION ESTABLISHING ÅSA SUB-OPERATION VISUAL CONTACT WAITING TO STRIKE SUB-OPERATION ON-SITE PREPARATIONS AND DOCUMENTATION SUB-OPERATION WAITING TO STRIKE OMFALL 1: REGROUPING OMFALL 2: MISSION ABORTED PLANNING PHASE 2 STOCKHOLM SITE FIRST ENCOUNTER OMFALL 3: INCREASED ENGAGEMENT SECOND ENCOUNTER PREY RETALIATION OR FUMBLING IN THE DARK? IDENTITIES REVEALED OMFALL 4: PREMATURE OPERATION WIND UP SUB-OPERATION RE-PLANNING OPERATION WIND UP SUB-OPERATION PREPARATIONS FOR OPERATION WIND UP SUB-OPERATION D-DAY OPERATION WIND UP UTRUSTNINGSLISTA FÖR RÄDEN TILL HÄLSINGLAND VID SPANINGSPLATSEN VID ÅSA VID ÅSA UTRUSTNINGSLISTA FÖR OPERATION WIND UP SOM FÖRBEREDDES ÖVRIGT SOM TOGS MED (30)

4 1 BACKGROUND TO OPERATION SPOOK Operation Spook fick sin första glöd den 29 juni Mr Borep, under sitt alias Gunilla, flyttade ihop med Jesper på Hornsgatan. Bland flyttkarlarna fanns bland annat Frallan, Fredrik vp och Peter. Frallan berättade om sin snart stundande överlevnadsvecka i Hälsningslands mörka djupa skogar tillsammans med Johnny (hmm, som killen i Monte Python s Flying Circus skulle ha sagt: Nutch, nutch. You know what I mean ). Peter tyckte att han själv och Fredrik skulle åka upp till slutet av veckan och campa precis bredvid Frallans och Johnnys bivack och sprida dofter av grillat skrovmål. Frallan replikerade gör gärna det och tittade ut genom flyttbilens vindruta Inom en vecka hade Fredrik och Peter utbytt en rad tankar och idéer om vilka spratt man skulle kunna spela Frallan och Johnny uppe i Hälsingland om man skulle åka dit. F-n, det är klart att vi åker upp dit sade Peter till Fredrik. Ja, det vore roligt instämde Fredrik. Fredrik och Peter enades om att man skulle hemlighålla färden för att avslöja den först i samband med Frallans 30-årsdag den 6 februari THE SPOOK FORCE (STYRKAN) Fredrik och Peter kallades in på en Hell Week för att testas tillsammans med en rad andra svenska och utländska kommandosoldater, med det visade sig vara Fredrik och Peter som var mest lämpade för detta uppdrag. Detta Hell Week var maskerat till att se ut som en vanlig arbetslunch på Pytterian i Kungshallen i Stockholm. Ett problem i sammanhanget var att det skulle visa sig att Frallans och Johnnys överlevnadsvecka var förlagd huvudsakligen mellan två helger. Fredriks och Peters förhoppning hade varit att kunna åka upp över en helg eftersom Fredrik inte hade påbörjat sin semester än. Peter fick lobba ordentligt på Fredrik för att få honom att ta ut två extra semesterdagar (det blev bara en till slut) innan Fredriks sedan tidigare planerade ordinarie semester. Den avgörande informationsbiten föreföll vara när Peter erbjöd sig stå för hela kostnaden för bilhyran. Fredriks chef övertalades så av Fredrik till att planera om påföljande veckas arbete för att möjliggöra Fredriks nypåkomna semesterplaner Det var förstås lite taskigt att sätta in denna spetskommandostyrka mot två späda krabater som kämpade för att överleva. Ungefär som att jämföra ett krig mellan USA och en blind mygga utan ben, vingar och blodsugarorgan. Men, men. Det är mycket som är orättvist här i världen 4 (30)

5 3 MISSION STATEMENT 3.1 INFORMATIONSINHÄMTNING OM ÖVERLEVNADSVECKAN Fredrik tog sig an uppdraget om att få reda på lite mer om Frallans och Johnnys överlevnadsvecka. För att inte väcka misstankar användes en diskussion om att mötas senare under sommaren när Frallan med flera skulle ut och paddla kajak, medan Fredrik och Peter med flera skulle ut och segla, som förevändning för telefonsamtalet. Därefter kunde Fredrik spela på att han funderade på att genomföra en överlevnadsvecka ute i skärgården och därför ville höra lite hur Frallan och Johnny hade resonerat och planerat. Frallan verkade inte fatta något, men vad hade man väntat sig..? Frallan hänvisade även till Johnnys webbsida där information om överlevnadsveckan skulle samlas. 3.2 AVFÄRDADE TEMAN FÖR OPERATION SPOOK Några idéer som diskuterades, men som avfärdades som alltför riskfyllda för Frallans och Johnnys psyke (åtminstone Frallan har sedan tidigare konstaterad livlig fantasi och Fredrik och Peter ville trots allt ogärna se honom inspärrad på Hispan), var ett Scream -tema som bland annat bestod i att mitt i natten i svart kåpa rusa genom Frallans och Johnnys läger, skrika som en stucken gris och kasta vatten (ordagrant, dvs inte pinka) över eldstaden, samt ett Paintball-eller Soft Airgun-tema som bestod i att fullt maskerade inta/överta Frallans och Johnnys läger. Ett tredje tema var ett ritualtema som inte avskrevs förrän långt senare, då pga den för långa tid förberedelserna skulle ha tagit och svårigheten att säkerställa att Frallan och Johnny skulle besöka ritualplatsen (samt att de inte varit där tidigare under veckan). Tanken med ritualtemat var dock att med en karta i en flaskpost leda Frallan och Johnny till en plats som riggats för att se ut som om det skett rituella avrättningar där Ytterligare idéer var att samla på sig djur (grodor, sniglar mm) och stoppa in dem i Frallans och Johnnys bivack, att knyta fast tunna trådar i det som Frallan och Johnny låg på (inte med varandra hoppas vi ) och rycka i dem mitt i natten, att spela in deras samtal på band, att hälla ut något som luktade satan i lägret, att hänga upp voo-doo-dockor i träden runt lägret och göra mönster i marken, att lägga uppfläkt fisk i lägret, att hälla färgmedel i strandkanten, att sprida ut tomma toalettpappersrullar i lägret (Frallan och Johnny hade inte tagit med toalettpapper eftersom Frallans arbetskamrater hade trakasserat honom för detta), att rasera bivacken, att göra solkatter med spegel från långt avstånd, att leda Frallan och Johnny till någon form av skattkista, samt att hänga upp bjällror i tunna trådar som skulle ringa när Frallan eller Johnny gick en liten bit från bivacken. Operationen 5 (30)

6 var nära att behöva ställas in pga att Fredrik en kväll på restaurang Gondolens uteservering höll på att skratta ihjäl sig när styrkan skämtade om att klä ut sig till självlysande skelett och springa förbi Frallans och Johnnys läger men där råka snubbla över varandra Styrkan enades dock ganska snart om att inte göra något som försämrade Frallans och Johnnys möjligheter att klara överlevnadsveckan. 3.3 DEFINITION AV OPERATION SPOOK Operation Spook skulle istället bestå av tre moment. För det första skulle bilder av Frallan och Johnny tas och skickas till Frallan eller Johnny utan avsändare när de var tillbaka i Stockholm. För det andra skulle styrkan ta sig in i Frallans och Johnnys läger när de begav sig ut för att leta föda och göra tre saker: 1) gömma en nästan uppäten kexchoklad i bivacken så att överlevarna skulle hitta denna och beskylla varandra för att ha tagit med den; 2) ta en souvenir från lägret som vid senare tillfälle skulle skickas till Frallan eller Johnny utan avsändare när de var tillbaka i Stockholm; 3) ta en bild på Fredrik och Peter i Frallans och Johnnys läger som förstorad och inramad skulle ges till Frallan på hans 30-årsdag. För det tredje skulle styrkan avvakta till natten för att någon gång efter skjuta upp ett antal raketer över sjön i anslutning till Frallans och Johnnys läger. Raketerna hade två syften: 1) vara en väldigt mysko/absurd händelse för Frallan och Johnny mitt ute i vildmarken; 2) vara en hyllning för att de hade klarat av hela överlevnadsveckan. 4 PREPARATIONS BEFORE TAKE-OFF 4.1 LOKALISERING (PRECISION KARTA 1 : ) Fredrik tog sig an uppgiften att mer exakt ta reda på var Frallan och Johnny skulle befinna sig. Uppenbarligen kände vare sig Fredrik eller Peter att det var aktuellt att bege sig ut och leta på måfå efter Frallan och Johnny någonstans i Hälsingland. Källor för information var Frallan själv, Frallans sambo Jennie samt Frallans pappa (i vars skogar Frallan och Johnny skulle befinna sig under överlevnadsveckan). Telias positioneringstjänst FriendFinder testades också, men 6 (30)

7 precisionen för denna bedömdes alltför låg (500 meter missvisning i centrala Stockholm, 1 km missvisning ute i Hemmesta på Värmdö). Endast mycket begränsad information om var Frallan och Johnny skulle befinna sig exakt gick att utvinna genom Frallan, framför allt för att han inte själv visste. Exakt plats skulle diskuteras med Frallans pappa när de hade kommit upp till Hälsingland. Jennie det är ju skitbra, Frallan säger jämt att ingen kan smyga sig på honom! blev heltänd på idén och ordande genast Frallans pappas telefonnummer. Kartor över området inhandlades och därefter kunde Frallans pappa efterhand förse styrkan med all nödvändig och tillräcklig information om var Frallan och Johnny befann sig. Tisdag (9 juli) eftermiddag kunde Fredrik stolt konstatera för Peter via en krypterad telefonledning Vi har en exakt position för lägerplatsen. Fredrik skred därefter till verket med färgkopiering av kartor och inplastning av desamma så att de skulle tåla den omilda behandling som brukar bli fallet vid denna typ av operationer. 4.2 UTRUSTNING OCH MATERIEL Peter, som tidigare konsekvent avstyrt behov av att införskaffa kamoflagefärgade kläder, kände nu att han inte längre hade något val. Denna operation kunde bara inte sluta med att han och Fredrik blev upptäckta pga dåliga förberedelser i synnerhet eftersom man skulle åka 80 mil (totalt, fram och tillbaka) för att genomföra operationen. En tysktillverkad budgetvariant av amerikansk BDU Wood Land -uniform införskaffades tillsammans med myggnät, samt en regnponcho och mössa åt Fredrik. Kamofärger för ansikte och händer hade både Fredrik och Peter kvar sedan lumpen. Dessutom införskaffades en raketsats för det avslutande fyrverkeriet i samband med styrkans urnästling från krigsskådeplatsen. Peter hade stora våndor i beslutet av vilken kaliber på grejerna som var lämpligt för att inte riskera någon skogsbrand eller dylikt. Samtidigt var det ju viktigt att Frallan och Johnny faktiskt skulle se fyrverkeriet. Peter hann även bli halvt idiotförklarad av en ung kille bakom disken för att inte veta hur stora effekter det blev av allehanda raketer, bomber och tårtor. Det blev dock pinsamt för killen bakom disken när det visade sig att han själv inte heller visste skillnaderna Walkie-Talkies övervägdes att införskaffas från TeknikMagasinet, men avskrevs efter att Johnny lagt upp sin första redogörelse på sin webbsida mobilt från lägerplatsen. Fredrik och Peter skulle kunna tala mycket med varandra via mobiltelefon innan ett par Walkie-Talkies skulle ha lönat sig Styrkans kommandobil hämtades på Statoil i Midsommarkransen, förklädd till en vanlig hyrbil Saab 9 3. Just denna station valdes eftersom den är felutmärkt både på Statoils egen webbsida och på Gula Sidornas webbsida (något som även gav Peter och hans sambo betydligt mer motion än de hade planerat just då). 7 (30)

8 5 D-DAY 5.1 TAKE-OFF Ipackning på Hägerstensvägen 173 och Sickla Kanalgata 52 skedde mellan och på onsdagskvällen. T minus ten seconds. Mission control prepare for take-off sade Peter till Fredrik via kommandobilens knastriga intercom när all ipackning var klar. We have a green light. I repeat we have a green light replikerade Fredrik. Roger that. Ignition konstaterade Peter och vred om startnyckeln. Halv tio lämnade Fredrik och Peter Stockholm och det civila livet bakom sig. Kommandobilen var tydligt utrustad med raketmotorer SUB-OPERATION LAST SUPPER En andra middag intogs i form av korv med bröd stående på en Statoil-station strax utanför Gävle. HNSF (Highly Nutritious Spy Food, dvs godis) utgjorde en utmärkt efterrätt i bilen under fortsatt färd norrut. 5.3 SUB-OPERATION REST Fredrik försökte sova under den fortsatta färden med begränsad framgång. I höjd med Hudiksvall övergick dock styrkan till höjd beredskap, vilket inte längre gav utrymme för sömn. Vid samhället Jättendal lämnade så kommandobilen E4:an för att sätta kurs inåt land, riktning fiendeland (=Rånkastjärnen) 5.4 SUB-OPERATION READY FOR COMBAT Klockan parkerades kommandobilen i anslutning till ett vägskäl 1,5 km öster om Rånkastjärnen, utnämnt till ÅSA 1. Kommandobilen maskerades omedelbart till en TSPB (Turist-Svamp-Plockar-Bil). Med militäriskt ryggmärgseffektivitet och beslutsamhet (här har okvädningsord om myggor, villrådighet om vilken materiel som skulle vara vid vilken ÅSA och Peters linsproblem censurerats ) iordningställdes utrustning och material för fortsatt färd till kommandofots. Fredrik hade tydligt ett uppdämt behov av att fullständigt få täcka ansikte, hals och händer i kamofärg eftersom han hunnit göra detta innan Peter ens hade hunnit byta byxor. Eller så skvallrar det om hur långsamt Peter bytte om? 8 (30)

9 Hur som helst, efter 50 minuter (inklusive diskussion om vägval och plats för ÅSA 2 mm) bar det av ned mot Rånkastjärnen. ÅSA 1 och ÅSA SUB-OPERATION ESTABLISHING ÅSA 2 Vid ÅSA 2, 800 meter öster om Rånkastjärnen, lämnades huvuddelen av materielen. Bara det allra nödvändigaste på kort sikt togs med. Beslutet var att hämta resten som behövdes vid deloperationerna Waiting to Strike och Strike efter att styrkan fått visual. Peter föreslog att man skulle övergå från MP SN (matplan Spritköksnudlar) till betydligt enklare MP LUPOM (matplan Limpautanpåläggochmariekex). Fredrik var inte svårövertalad. 5.6 SUB-OPERATION VISUAL CONTACT Klockan och utan att behövt göra en enda kommandorullning hade styrkan säkrat grusvägen öster om Rånakstjärnen ned till vattnet. Om man bildar en ens från de tre avbrutna björkarna till björken på andra sidan sjön med ett tydligt överhäng där ligger de, enligt Frallans pappa sade Fredrik. Varken Fredrik eller Peter kunde dock se denna plats tydligt, mycket troligtvis beroende på att de inte vågade sig fram för nära vattnet eftersom det skulle riskera röja deras närvaro om Frallan eller Johnny av någon outgrundlig anledning skulle vara uppe och röra på sig och titta åt det hållet. Eftersom Frallan och Johnny redan demonstrerat att de gör outgrundliga saker av outgrundliga anledningar (som t ex att åka upp till Hälsinglands skogar för att ha överlevnadsvecka under sin semester) ville Fredrik 9 (30)

10 och Peter inte ta för stora risker. Det fanns ju även en risk, om än liten, att Frallans pappa skulle ha indikerat att en kommandostyrka var i antågande Visst stöd hade dock hämtats från Johnnys hemsida där Johnny tidigare under veckan skrivit att de hade hittat den perfekta lägerplatsen, en liten udde vid vattnet. Det föreföll även rimligt att de valt att bygga sin bivack på norra sidan sjön för att få så mycket sol som möjligt, resonerade Peter. Efter några minuters spanande över sjön från vad som kom att benämnas Spaningsplats A beslöt Fredrik och Peter att Fredrik skulle ta sig ut på udden vid sjöns sydöstra sida för att förbättra möjligheterna att spana över ett större område, samt för att inte ligga för nära grusvägen om Frallan och Johnny skulle få för sig att gå den ned till Klingersjön (enligt Frallans pappa fanns här bra badmöjligheter). Peter begav sig tillbaka till ÅSA 2 för att hämta kompletterande material eftersom det eventuellt kunde bli svårt att hämta det när väl Frallan och Johnny var lokaliserade ( rörelse röjer som man lär sig i lumpen). Fredrik och Peter möttes åter i de tätvuxna inre delarna av den sydöstra udden för överläggning om läget. Fredriks spaningar hade gett begränsat resultat. Dock hade han funnit en mindre byggnad längst ute på den sydöstra udden. Efter en kort diskussion kunde styrkan dock avfärda möjligheten att Frallan och Johnny skulle finnas där, men styrkan valde att inte gå fram för att kontrollera detta eftersom man då skulle blivit alltför synlig från andra sidan sjön. Styrkan fortsatte istället att leta efter den ultimata spaningsplatsen sydvästerut. Den planen grumlades dock snart av att styrkan var tvungen att korsa en öppen sankmark för att ta sig vidare, alternativt gå en lång omväg. Beslut togs att återvända till den sydöstra udden och inleda observation därifrån. Klockan hade Fredrik och Peter ålat sig på plats på långt ut på sydöstra udden (Spaningsplats B) med uppsikt mot var sin av de tänkbara norra uddarna för Frallans och Johnnys läger. 10 (30)

11 Spaningsplats A och B. Styrkan kunde tyvärr konstatera att detta även var ett populärt tillhåll för skogsmyror som gärna bet spanare där de kom åt. Myrorna ackompanjerades även glatt av myggor. Klockan 07.10, efter att Fredrik ålat sig iväg för att dimensionera sin vikt genom den främre regionen, kom Fredrik tillbaka i iver och konstaterade att han hade hittat Frallan och Johnnys läger. Jag är 150% säker att det är deras bivack man ser. Peter kunde bara hålla med när han såg de vertikala bivackpålarna i den riktning Fredrik pekade. Target located löd SMS:et till Peters sambandscentral i Stockholm (hans pappa) ett par minuter senare. Med anledning av läget på Frallans och Johnnys läger beslöt styrkan snabbt att omgruppera till ett för spaning mer lämpligt ställe, mer dolt i den tätare vegetationen längre in på den sydöstra udden. En perfekt plats hittades inom en halvtimme och styrkan slog sig ned för fortsatt observation klockan Observationsplatsen. 11 (30)

12 6 WAITING TO STRIKE 6.1 SUB-OPERATION ON-SITE PREPARATIONS AND DOCUMENTATION Frallans och Johnnys revelj bedömdes ej ske förrän vid niotiden. Eftersom detta var en överlevnadsvecka fanns det dock risk för att överlevarna skulle gå upp senare för att på så sätt spara på sina krafter. En kort diskussion om hur länge styrkan skulle vänta på detta ställe om man inte fick någon bekräftelse på att Frallan och Johnny verkligen låg i den bivack styrkan spanade på vidtog. Fredrik och Peter var överens i detta läge om att man var beredda att ligga kvar fram till Kommandospanare Peter. Klockan återupptogs dock diskussionen om hur länge man skulle ligga kvar. Kan detta vara någon annans bivack? Kan det vara en skenbivack för att lura eventuella spanare? Hade Frallan och Johnny fått för sig att byta lägerplats någon gång under det senaste dygnet eftersom man hade haft dålig fiskelycka i denna sjö? Frågorna blev allt fler. Styrkan beslöt sig för att inhämta kompletterande underrättelser från Fredriks HQ i Stockholm. Hade Johnny skrivit något om detta på sin webbplats? Fredriks sambo Paula fick hacka sig in och återberätta Johnnys senaste redogörelse. Styrkan blev åter säkra på att detta var rätt läger. Frallan och Johnny hade varit uppe länge kvällen innan (hade de varit i den lokala gläntan och freebasat 12 (30)

13 svampar, månntro?), samt inte givit några indikationer på att de hade bytt lägerplats. Klockan kom så bekräftelsen. Frallan masade sig ur bivacken för att ta sig ned till strandkanten och fiska. Fredrik och Peter undrade om han deltog i VM i masning (eller var det svamparna som satt sina spår?). Ingen risk för fartränder på fotona här inte Efter bland annat Frallans oengagerade fiskande utan resultat i en dryg halvtimme kom så även Johnny utkravlandes ur bivacken Fredrik paparazzi gick igång en andra gång Frallan samlar ved. 6.2 SUB-OPERATION WAITING TO STRIKE Tyvärr höll Frallan och Johnny ett märkvärdigt lågt tempo i allt de företog sig, så det dröjde innan de kom iväg. Vad som var än värre var att det soliga och varma vädret snabbt blev sämre och himlen fylldes med regntunga moln. Till slut, vid tvåtiden, verkade det som att Frallan och Johnny började bli klara för födoletning. Då hände det som inte fick hända: REGN! Som snart hade övergått till HÄLLREGN. Det var inte svårt att förstå att Frallan och Johnny valde att stanna kvar i lägret för att vänta ut regnet. Peter hade dock fått en dyster rapport från sin sambandscentral i Stockholm. I Stockholm hade det regnat från klockan till Och det var det regnvädret som hade fortsatt norrut Eftersom regnväder ju försvagar sig självt genom att det regnar bedömde Peter att styrkan skulle få vänta i runt fem timmar innan regnet skulle upphöra. Fredrik tyckte estimatet lät rimligt och tog konsekvensenligt fram sin regnponcho och bredde ut den över styrkan. Styrkan hoppades dock initialt att Frallan och Johnny skulle vara så hungriga att de skulle ta första bästa tillfälle till att gå ut och leta bär om regnet 13 (30)

14 försvagades. I sådana fall var det troligt att deras utflykt skulle bli kortvarig. Därför behövde styrkans plan läggas om 7 OMFALL 1: REGROUPING Styrkan beslöt försöka omgruppera till andra sidan sjön, i anslutning till Frallan och Johnnys läger. Detta för att snabbt kunna ta sig in i lägret om tillfälle gavs. Styrkan beslöt därför skicka en första spanare som skulle finna en ändamålsenlig spaningsplats med visual till lägret. Därefter skulle han via mobiltelefon redogöra för lämplig väg dit till den andra spanaren, som under tiden haft uppsikt över lägret ifall Frallan och Johnny skulle få för sig att bege sig därifrån under tiden. Mobilerna kändes säkra att använda eftersom Frallan och Johnny inte skulle ha med sig någon elektronisk apparatur som skulle kunnat bli störda och därmed väcka misstankar om spaningsstyrkor i närheten Förste spanare fick bli Fredrik, dels med tanke på hans önskan om att få smyga och spana, dels eftersom Peter fått problem med sitt vänstra knä. J-vla kontorsråtta man har blivit, som får problem med knät när man snörar på sig ett par tyngre kängor mumlade Peter under ponchon. Fredrik kommandoålade sig iväg obemärkt strax efter klockan två. Klockan var Fredrik tillbaka hos Peter uppdraget hade misslyckats pga terrängen kring Frallans och Johnnys läger! Fredrik menade att det inte gick att finna en ändamålsenlig spaningsplats på norra sidan sjön. Hoppet fick istället ställas till att regnet skulle upphöra om några timmar, och att Frallan och Johnny då skulle bege sig ut på en lite längre tur. Fredrik kröp in under ponchon medan regnet tilltog. En och en halv timme senare tändes åter hoppet. Regnet hade avtagit i styrka och Frallan och Johnny kom ut ur bivacken. Snart förstod dock styrkan att Frallan och Johnny inte hade kommit ut för att gå och leta föda, eftersom de istället tände en brasa. 14 (30)

15 Frallan och Johnny. Butter stämning. 8 OMFALL 2: MISSION ABORTED Klockan 17.42, efter över tre och en halv timme spanande i regnet, eller nästan 16 timmar efter ankomsten till ÅSA 1, kom DRÅPSLAGET. Slag under bältet! Domar n, utvisning på Frallan och Johnny! Frallans sambo Jennie ringde Fredrik på mobilen och meddelade att Frallan och Johnny skulle bryta upp redan under kvällen och återvända hem till Frallans pappa! VILKA JÄVLA LOSERS!!! Med bara EN dag kvar! LÖJLIGT! Motiveringen var att myggen var jobbiga och att det var så tråkigt. Styrkan samlades (vände sig mot varandra) för överläggning. Skulle man gå bort till Frallan och Johnny och hälsa och berätta vad man hade gjort? Skulle man skrika VILKA JÄVLA LOSERS! men fortfarande hålla sig gömda? Skulle man resa sig och skrika, för att sedan gå runt till Frallan och Johnny? Skulle man skjuta upp raketerna i alla fall? Eller skulle man dra den största raketen rakt in i lägret (nja, kanske inte, även om lusten var stor )? Eller skulle man göra ett riktigt djärvt försök att ta sig in i lägret och fotografera sig själva och bivacken utan att Frallan och Johnny märkte det? Skulle man maskera sig än mer, springa fram till öppningen av bivacken, ta ett kort, och därefter springa i full fart därifrån? Peter ansåg att man skulle skjuta åtminstone en raket från grusvägen och att sedan bege sig hemåt. Fredrik förespråkade att man skulle nöja sig med de bilder man hade tagit och göra något med dem väl hemma i Stockholm. Det blev som Fredrik ville utan någon långdragen diskussion. 15 (30)

16 Klockan var kommandostyrkan ipackad och avtvättad på väg mot Stockholm i 9 3 :an. Fredrik passade på att sova i bilen under större delen av resan så att han kunde gå till jobbet och spara en semesterdag dagen efter. Känslomässigt infann sig samma känsla som efter styrkans förra större upptåg Extreme Expedition 1999 när bestigningen av Europas högsta berg, Mount Blanc, efter drygt halva vägen var tvungen att avbrytas pga snöstorm. 26 timmar efter att The Spook Force lämnade Stockholm var man åter tillbaka. Kommandospanare Fredrik. 9 PLANNING PHASE 2 STOCKHOLM SITE Väl hemma framkallades bilderna från Hälsingland och detaljerna kring hur dessa skulle användas planerades. Beslut togs om att scanna in en av bilderna och maila denna i form av pusselbitar till Johnny (för att avleda misstankarna från Frallans bekantskapskrets) från ett nyskapat Hotmailkonto. Adressen fick bli Om Johnny hade samma lynne som Frallan så skulle det inte dröja länge innan Frallan ändå var involverad, resonerade styrkan. Peter tog sig an kommandoscanningen och drog upp grova linjer för pusselbitarna. De första bitarna skulle säga väldigt lite, medan bild 4 skulle ge tydliga ledtrådar till överlevnadsveckan och bild 5, den sista, skulle visa Frallan och Johnny själva. Fredrik fixade sedan till bilderna så som de skulle mailas. En ny pusselbit skulle mailas varje vecka med start 11 september. Efter det första pusslet skulle sedan ytterligare bilder mailas, i första hand en kartbild över Rånkastjärnen med ÅSA1, ÅSA2 och Spaningsplatsen markerade, 16 (30)

17 och därefter växelvisa bilder från två olika pussel med Fredrik respektive Peter som motiv. Dessa båda sista bilder skulle storpixlas där avslöjande detaljer kring identiteterna fanns (i princip hela individerna). Vid något tillfälle skulle även kexchokladbiten som skulle ha planterats i Frallans och Johnnys bivack skickas till Frallan. Operationen skulle fortfarande avslutas i samband med Frallans 30-årsdag. Han skulle så få i nämnd ordning: (1) raketsatsen som aldrig avfyrades, (2) denna rapport, (3) en kexchoklad och (4) ett inramat bildcollage över Operation Spook. 10 FIRST ENCOUNTER Styrkan hade inga problem att hålla masken (trots mycket stora våndor om hur svårt det skulle bli) när man träffade Frallan i ett annat sammanhang den 14 september. Frallan berättade helt enkelt inte något om pusslet. Styrkan började istället ana oråd att de fösta pusselbitarna inte nått fram. Peter tog sig an att ringa och kontrollera stavningen på Johnnys mailadress. Receptionisten på Progress kunde glatt ge beskedet Adressen var tydligt rätt, och det kom inte heller någon indikation om att Johnny skulle vara bortrest (fysiskt i alla fall ). Johnny verkade helt enkelt bara inte vidtaga några åtgärder. I varje fall var det troligt att Frallan inte visste något om pusselbitarna, eftersom Fredrik och Peter kände sig säkra på att Frallan skulle ha berättat om detta den 14 september. Inte heller var det någon respons till Spooky Spook-mailadressen. Var Johnny inte lika barnslig som Frallan och styrkan själva? Något behövde göras för att säkerställa Frallans snara involvering så att han fick vara med under tiden spänningen inför sista pusselbiten byggdes upp 11 OMFALL 3: INCREASED ENGAGEMENT Eftersom det ändå var Frallan som var huvudperson för operationen kände sig styrkan nödgade att förändra sin strategi. Frallan måste involveras mer direkt för att något skulle hända. Strategin ändrades sålunda. Nästa moment blev istället TPTF (Tredje Pusselbiten Till Frallan). Detta kompletterades med att Johnny fick frågan Vem har pusselbit 3?. Frallan gick loss omedelbart med svar till Spooky Spook-adressen, samt frågade om någon annan hade fått pusselbitar i sitt mail om sin nya release av sin hemsida. 17 (30)

18 Jennie mailade snart därpå Fredrik och Peter och berättade om att operationen hade lyckats! Frallan hade redogjort för Jennie om vad som hänt och han hade funderat en hel del på vem som kunde ligga bakom detta, att det var lite läskigt om det inte skulle vara Johnny etc. Styrkan utbytte långa skrattsalvor per telefon med varandra Tjena Spökena! Kan bara säga att ni har lyckats! Fredrik berättade igår kväll om kryptiska mail med pusselbitar som han klurat ut att Johnny fått likadana... Dom hade pusslat ihop det och antar att det är från överlevnadsveckan, men det fattas en bit, tagit med teleobjektiv på jättelångthåll, lite läskigt, skitknepigt osv osv. Jag höll god min! Dom Fredrik misstänker är Johnny själv eller sin Pappa Göran men efter lite resonerande skippade han nog Göran ändå, han är inte så hemma på datorer osv. misstanken gick då över till en jobbarkomis som kanske skulle kunna hitta på nåt sånt här galet, idag skulle han kolla upp om han hade haft semester dom dagarna! Dom (F&J) har också försökt spåra mailen men inte lyckats med det heller. Bra jobbat! Keep on spooke Kram //Jennie Jennies mail till Fredrik och Peter. Påföljande vecka skickades pusselbit 4 till både Frallan och Johnny. Styrkan ansåg att Frallan och Johnny nu borde fatta att pusslets motiv härrörde från deras överlevnadsvecka, så det fanns ingen anledning att bara skicka pusselbiten till en av dem. 12 SECOND ENCOUNTER Om det var lätt att hålla masken den 14 september var det betydligt svårare på Gunilla (Mr Borep) och Jespers flytthjälpsmiddag den 5 oktober. Frallan berättade då om pusselbitarna från Spooky Spook (uttalet på namnet var tydligen som i Star Trek Spåck något som styrkan inte vetat tidigare ) och att han trodde att det måste vara Johnny som låg bakom det hela. Eller kunde det kanske vara en arbetskollega som brukade göra avancerade bus? Frallans pappa var avskriven eftersom Frallan inte trodde att han hade tillräcklig IT-kompetens och resurser för att genomföra detta. Johnny hade försökt spåra mailen för att se från vilken dator de hade skickats men utan resultat. Peter höll på att sätta en chilinöt i halsen när Frallan sade att Johnny brukar kunna spåra från vilken dator ett internetmail är skickat från. Styrkan hade tydligt brustit i sin kartläggning av sina villebråd. Hade man vetat att Johnny kunde spåra internetmail hade man skickat dem från ett internetcafé istället. Styrkan fick vidare bekräftat att det hade varit låg aktivitet på Johnny när han hade fått de första två pusselbitarna. Det var först när styrkan ändrade strategi som det 18 (30)

19 hade börjat hända något. Kul var att höra att Frallan trodde att Spooky Spook hade gjort ett misstag när denne skickat fjärde pusselbiten till både Frallan och Johnny, något som Frallan även senare benämde första misstaget från Spooky Spook på sin egen hemsida (www.frallan.info/bilder, äventyr/spooky Spook). Detta var ju helt enligt planerna Peter konstaterade under flytthjälpsmiddagen att det kan ju bara vara Johnny som ligger bakom detta, medan Fredrik tog en mer avvaktande hållning. I efterhand kunde bägge spanarna gemensamt konstatera att de i det närmaste frenetiskt ätit salta pinnar, chilinötter och druckit fördrink för att ha något annat att tänka på/göra eftersom gapflabbet låg och vibrerade på läpparna under Frallans redogörelse. Bästa kommentaren för kvällen blev dock Frallans du skulle aldrig kunna lura mig, Jennie i samband med en diskussion om programmet Make My Day PREY RETALIATION OR FUMBLING IN THE DARK? Torsdagen den 10 oktober, när femte pusselbiten skickats, lät Frallan meddela Spooky Spook att Jakten har börjat. Frallan skickade även ut samtliga bilder till ett antal bekanta (däribland Fredrik och Peter) och beskrev kortfattat vad som hänt. Fredrik och Peter övervägde först att skicka mailet från ett internetcafé, men eftersom Johnnys spårningsförsök tidigare hade misslyckats så chansade styrkan ur ren bekvämlighetsaspekt på att inte heller den femte pusselbiten skulle gå att spåra. Peter kände sig lite olustig över att spanarna inte hade talat med Göran sedan i somras. Tänk om han skulle avslöja allt? Om inte Frallan redan hade ringt honom så var det ju bara en tidsfråga. Framför allt om Frallan var smart och lade upp samtalet med Göran i stil med kul att du var med på practical joke-grejen under vår överlevnadsvecka i somras vilket då lätt kunde fått Göran att nämna Fredriks namn. Peter bad Fredrik på lördagförmiddagen (12 oktober) leta fram telefonnumret till Frallans pappa för att ringa till honom för att höra om Frallan hade hört av sig och vad Frallan i sådana fall hade fått reda på. Telefonnumret förföll dock hårt krypterat i Spook-arkivet för det var svårt att få fram... På lördagskvällen stod det klart för styrkan att de nu tillhörde de misstänkta. Eller visste rent av Frallan att det var Fredrik och Peter som var Spooky Spook? Peter anade oråd redan efter första samtalet om att någon ville köpa den systemkamera som var till salu. Efter det andra samtalet, som bara kom en minut senare, ringde Peter upp Fredrik. Jag kanske är paranoid, men folk har ringt och vill köpa en systemkamera som jag ska ha satt ut annons på i DN. Det är en som har ringt mig också, svarade Fredrik. DN letades igenom utan resultat. Styrkan enades om att det måste vara bekanta till Frallan och/eller Johnny som hade ringt. En timme senare ringde Fredrik tillbaka till Peter och konstaterade att ytterligare en person hade hört av sig som ville kolla på systemkameran med Spooky Spook-objektiv. 19 (30)

20 Fredrik hade även hittat annonsen efter noggrannare granskning i samtliga delar i DN. Annonsen insatt av Frallan med Peters och Fredriks mobilnummer. Styrkan hade ett flertal överläggningar per telefon under dagen och dagen därefter. Hur mycket visste Frallan och Johnny? Var detta bara ett famlande i mörkret? Vad hade styrkan sagt under flytthjälpsmiddagen hos Mr Borep som kunde avslöjat dem? Hade Johnny lyckats spåra något av mailen? Hur skulle situationen hanteras? Vad vore normalt agerande, dvs om Fredrik och Peter inte varit involverade? Peter konstaterade att han skulle spinna vidare på det mail han skickat i veckan innan, där han hade trott att det var Frallan själv som skulle spela alla ett spratt. Det är klart att det är du som satt in annonsen. Vad håller du på med egentligen? skulle svaret till Frallan bli. Fredrik oroade sig för att han inte skulle kunna hålla god min vid en diskussion med Frallan. Fredrik skulle ändå kontakta Frallan med anledning av innebandy, så styrkans nästa drag blev att Fredrik ringde Frallan för detta. Han kunde då samtidigt nämna att folk ringt för att köpa en systemkamera med Spooky Spook-objektiv och fråga om Frallan var involverad i det. Frallan var dock inte anträffbar, utan meddelande lämnades på mobilsvaret. Under söndagen hade Fredik slutligen dekryperat telefonnumret till Göran. Frallan hade på lördagen ringt Göran, men hade bemötts med kalla handen. Om det är ett practical joke så skiter jag i dig hade Frallans pappa svarat Frallan på frågan om vem som var viktigast Frallan eller de som låg bakom detta. Göran hade dock känt sig tvungen att erkänna att han hade varit involverad. Dessvärre hade Frallans pappa hänvisat till Frallans sambo Jennie på frågan om hon var involverad. Operationens fortlevnad hängde nu på Jennie. Skulle hon motstå Frallans försök att få reda på något via henne? Söndagen den 13 oktober förflöt under stor oro och hålla-tummen-övningar för Jennie IDENTITIES REVEALED Frallan hade missat möjligheten att lura Göran att berätta om vilka som låg bakom Spooky Spook-mailen. Men inför samtalet med Jennie hade han tydligen tänkt över strategin mer noggrant. Upplägget med att Göran har avslöjat allt svaldes med hull och hår av Jennie som avslöjade styrkans medlemmar vid namn. Johnny 20 (30)

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert Ökpojken Mitt i natten så vaknar Hubert han är kall och fryser. Han märker att ingen av familjen är där. Han blir rädd och går upp och kollar ifall någon av dom är utanför. Men ingen är där. - Hallå är

Läs mer

Danielle hängde av sig kläderna och satte på lite musik, gick in i badrummet och började fylla upp vatten i

Danielle hängde av sig kläderna och satte på lite musik, gick in i badrummet och började fylla upp vatten i Ensamhet Danielle hade precis slutat jobbet och var på väg hemåt för en lugn och stilla fredagskväll för sig själv. Hon hade förberett med lite vin och räkor, hade inhandlat doftljus och köpt några bra

Läs mer

med mig lite grejer som jag kunde använda till att bygga en hydda med. Jag hittade löv några stockar och träd.

med mig lite grejer som jag kunde använda till att bygga en hydda med. Jag hittade löv några stockar och träd. Kapitel 1 Resan Jag har väntat länge på att göra denna resan. Jag heter Hanna och är 23 år. Jag ska åka båt till en Ön Madagaskar. Jag kommer ha med mig en hel besättning. Vi tog med oss väldigt mycket

Läs mer

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget 1 Kapitel 1 Drakägget Hej jag heter Felicia och är tio år. Jag bor på en gård i södra Sverige och jag har ett syskon som heter Anna. Hon är ett år äldre än mig. Jag har även en bror som är ett år, han

Läs mer

Stefan hade inte hängt med, det tog ett ögonblick innan han kunde svara. Öh från Sverige? Pojken fick en rynka mellan ögonbrynen, lät lite irriterad

Stefan hade inte hängt med, det tog ett ögonblick innan han kunde svara. Öh från Sverige? Pojken fick en rynka mellan ögonbrynen, lät lite irriterad BARCELONA 2008 Stefan och Karin hade skaffat mobiltelefonen nästan genast när de anlände till Barcelona drygt en månad tidigare. De hade sedan dess haft den inom räckhåll alla dygnets timmar, varit måna

Läs mer

DEN RUNDA TUNNELN EN UNDERSKATTAD FIENDE

DEN RUNDA TUNNELN EN UNDERSKATTAD FIENDE DEN RUNDA TUNNELN EN UNDERSKATTAD FIENDE Av Marie Hansson När man är nybörjare i agility, eller ser sporten utifrån, är det lätt att tro att just den runda tunneln är det allra lättaste hindret! Och det

Läs mer

Ytterfack till regnkläder + matsaker är bra att ha samt en möjlighet att öppna underifrån.

Ytterfack till regnkläder + matsaker är bra att ha samt en möjlighet att öppna underifrån. Packa inför hajk Jacob-style! Jag kommer skriva det i prioritetsordning med det viktigaste först och gå igenom vissa saker som ofta går lite snett och som många undrat över lite mer i detalj! Ryggsäck:

Läs mer

Från bokvagn såg jag att det var ganska mörkt ute sen sprang jag till

Från bokvagn såg jag att det var ganska mörkt ute sen sprang jag till 1 De mystiska drakägget Kapitel 1 Jag vaknade upp tidigt jag vaknade för att det var så kallt inne i vår lila stuga. Jag var ganska lång och brunt hår och heter Ron. Jag gick ut och gick genom byn Mjölke

Läs mer

MAJ 2012. Sommartider. den 27 maj 2012. Södergarn. den 17 maj 2012

MAJ 2012. Sommartider. den 27 maj 2012. Södergarn. den 17 maj 2012 MAJ 2012 Sommartider den 27 maj 2012 Har hunnit vara hemma en vecka nu och vila upp mig lite från lägret ute på Lidingö, eller vilat och vilat, det har varit tester på schemat den gågna veckan. Men har

Läs mer

Kraaam. Publicerat med tillstånd Kartkatastrofen Text Ingelin Angeborn Rabén & Sjögren 2009. Kartkatastrofen.indd 9 09-02-09 20.48.

Kraaam. Publicerat med tillstånd Kartkatastrofen Text Ingelin Angeborn Rabén & Sjögren 2009. Kartkatastrofen.indd 9 09-02-09 20.48. Kraaam Viktor, Vilma och jag, Viking, har bildat en hemlig klubb. Den heter AB Klant & Kompani. Det är jag som är Klant och Viktor och Vilma som är Kompani. Vi har lånat namnet från min pappas målarfirma.

Läs mer

Min försvunna lillebror

Min försvunna lillebror 3S Ida Norberg Sa1a Min försvunna lillebror Vi hade precis sålt vårt hus och flyttat in i världens finaste hus, det var stort, väldigt stort, det fanns nästan allt där, pool, stor trädgård och stort garage.

Läs mer

40-årskris helt klart!

40-årskris helt klart! 40-årskris helt klart! Oj, det kom som ett brev på posten! En stor och enorm hemsk känsla! Det var krisdags igen! Jag ville helst inte vara med, jag kände mig så totalt misslyckad mitt i mitt liv! Så här

Läs mer

En kort historia om en Norgeresa som blev Bingo!

En kort historia om en Norgeresa som blev Bingo! En kort historia om en Norgeresa som blev Bingo! Det började för många år sedan när jag och min fd fru, mina föräldrar och min farmor åkte till Oppdal i Norge. Vi skulle besöka farmors syster mm. Farmor

Läs mer

Huset på gränsen. Roller. Linda Hanna Petra. Dinkanish. Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra

Huset på gränsen. Roller. Linda Hanna Petra. Dinkanish. Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra Huset på gränsen Roller Linda Hanna Petra Dinkanish Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra Scen 1 Linda, Hanna och Petra kommer in och plockar svamp som dom lägger i sina korgar - Kolla! Minst

Läs mer

En dag så gick vi runt på skolan och pratade. Då så såg vi en konstig dörr. Den var vit och hade en svart ruta och den luktade inte gott.

En dag så gick vi runt på skolan och pratade. Då så såg vi en konstig dörr. Den var vit och hade en svart ruta och den luktade inte gott. Hej! Hej! Jag heter Peter och jag är tio år. Jag går på Tallbergskolan. Det finns många snälla på våran skola, men våran vaktmästare är jag väldigt rädd för. Han ser sur ut. Jag har en bästis som heter

Läs mer

Några små tips om att träna på utsatt fågel

Några små tips om att träna på utsatt fågel Några små tips om att träna på utsatt fågel Att träna sin fågelhund på utsatt fågel, vanligen rapphöns eller fasan, har blivit rätt populärt. Gör man rätt kan det vara en effektiv och förhållandevis enkel

Läs mer

Orienteringsteknik. Steg 1: Att förstå kartans symboler. Steg 2: Att förstå kompassen. Steg 3: Att förstå kartan. Steg 4: Koncentration.

Orienteringsteknik. Steg 1: Att förstå kartans symboler. Steg 2: Att förstå kompassen. Steg 3: Att förstå kartan. Steg 4: Koncentration. Orienteringsteknik Orientering är egentligen världens enklaste sport. Man får facit redan vid start och får kolla på det hur ofta man vill under hela loppet. Trots detta har majoriteten av orienterarna

Läs mer

Någon som redan hade växt, det var Björnkram. Men han hade växt under vintern. Han hade alltid varit större än Springer Med Vinden men nu var han

Någon som redan hade växt, det var Björnkram. Men han hade växt under vintern. Han hade alltid varit större än Springer Med Vinden men nu var han Någon som redan hade växt, det var Björnkram. Men han hade växt under vintern. Han hade alltid varit större än Springer Med Vinden men nu var han huvudet längre och nästan dubbelt så bred. Springer Med

Läs mer

FÖRKORTA DIN VÄG PÅ BANAN

FÖRKORTA DIN VÄG PÅ BANAN FÖRKORTA DIN VÄG PÅ BANAN Av Marie Hansson - Känns hunden för snabb? - Har du svårt att hinna dit du vill på banan? Själva kärnan i lösningen på problemet borde väl vara att förkorta din väg? Ju svårare

Läs mer

FEBRUARI 2012. JVM-Distans. den 22 februari 2012

FEBRUARI 2012. JVM-Distans. den 22 februari 2012 FEBRUARI 2012 JVM-Distans den 22 februari 2012 Då var första tävlingen avklarad för oss äldre igår, resultatet från min egen sida var inte alls suveränt, faktiskt inte ens i närheten.. Men med tanke på

Läs mer

Insekternas värld Jorden i fara, del 1. KG Johansson

Insekternas värld Jorden i fara, del 1. KG Johansson Insekternas värld Jorden i fara, del 1 KG Johansson SMAKPROV Publicerad av Molnfritt Förlag Copyright 2014 Molnfritt Förlag Den fulla boken har ISBN 978-91-87317-31-6 Boken kan laddas ned från nätbutiker

Läs mer

hennes kompisar, dom var bakfulla. Det första hon säger när jag kommer hem är: -Vart har du varit? - På sjukhuset Jag blev så ledsen så jag började

hennes kompisar, dom var bakfulla. Det första hon säger när jag kommer hem är: -Vart har du varit? - På sjukhuset Jag blev så ledsen så jag började Blodfrost Värsta samtalet jag någonsin fått. Det hände den 19 december. Jag kunde inte göra någonting, allt stannade, allt hände så snabbt. Dom berättade att han var död, och allt började så här: Det var

Läs mer

Kapitel 1 - Hej Hej! Jag heter Lola. Och jag är 10 år och går på vinbärsskolan som ligger på Gotland. Jag går i skytte och fotboll. Jag älskar min bästa vän som heter Moa. Jag är rädd för våran mattant

Läs mer

Den magiska dörren. Av: Daniela Marjasin.

Den magiska dörren. Av: Daniela Marjasin. Den magiska dörren. Av: Daniela Marjasin. Hej! Hej! Jag heter Lisa och jag är 11 år. Jag går på Valnötsskolan i Malmö. Min bästa kompis heter Vera. Hon är den bästa kompis man kan ha. Hon är så snäll och

Läs mer

hade. Många har nationella konflikter med andra länder vilket drabbar invånarna och det sitter kvar även om de har kommit till ett annat land.

hade. Många har nationella konflikter med andra länder vilket drabbar invånarna och det sitter kvar även om de har kommit till ett annat land. Jag träffade Elmir för att prata om hans flykt från Bosnien till Sverige när kriget bröt ut och belägringen av Sarajevo inträffade i början på 1990-talet. Han berättade hur det var precis innan det bröt

Läs mer

Kapitel 1 Resan. - Oj nu börjar det bli mörkt sa jag till Sergio.

Kapitel 1 Resan. - Oj nu börjar det bli mörkt sa jag till Sergio. Kapitel 1 Resan. Äntligen är jag på väg till Spanien för att spela min första match med Real Madrid. Jag heter Marko och jag är 19 år gammal. Jag och min kompis Sergio är på väg med ett jätte stort kryssnings

Läs mer

Har du saknat mig? Prolog Nu är det 12 år sedan och jag tänker fortfarande på det. Hur mamma skriker på pappa att han ska gå medan han skriker tillbaka, det var då han lämnade oss och tillbaka kom han

Läs mer

Intervjuguide - förberedelser

Intervjuguide - förberedelser Intervjuguide - förberedelser Din grundläggande förberedelse Dags för intervju? Stort grattis. Glädje och nyfikenhet är positiva egenskaper att fokusera på nu. För att lyckas på intervjun är förberedelse

Läs mer

Innehållsförteckning. Kapitel 1

Innehållsförteckning. Kapitel 1 Innehållsförteckning Kapitel 1, Zara: sid 1 Kapitel 2, Jagad: sid 2 Kapitel 3, Slagna: sid 3 Kapitel 4, Killen i kassan: sid 5 Kapitel 5, Frågorna: sid 7 Kapitel 6, Fångade: sid 8 Kapitel 1 Zara Hej, mitt

Läs mer

Flykten från Sverige. Avdelningsmöte. Samling -Vem är här och vad ska vi göra idag? Innehåll. Material

Flykten från Sverige. Avdelningsmöte. Samling -Vem är här och vad ska vi göra idag? Innehåll. Material Avdelningsmöte Flykten från Sverige Under detta möte får scouterna fundera på hur det kan kännas att vara på flykt och ha olika förutsättningar i livet. Mötet avslutas med en saga som berättar om ett Sverige

Läs mer

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor: Eleverna tränar följande förmågor: Författare: Diane Tullson

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor: Eleverna tränar följande förmågor: Författare: Diane Tullson Lärarmaterial SIDAN 1 Författare: Diane Tullson Vad handlar boken om? Boken handlar om Liam och Tej som ska iväg och åka snowboard (bräda). Plötsligt voltar bilen och rullar ner för en brant backe. Liam

Läs mer

Rödluvan Med bilder av Mati Lepp

Rödluvan Med bilder av Mati Lepp Rödluvan Med bilder av Mati Lepp Det var en gång en liten flicka som var så söt och rar att alla människor tyckte om henne. Den som älskade henne allra mest var hennes gamla mormor. Alltid när hon kom

Läs mer

JAG MÅLAR MIN HIMMEL ORANGE

JAG MÅLAR MIN HIMMEL ORANGE JAG MÅLAR MIN HIMMEL ORANGE Sofia Fredén Slutversion December 2012januari 2013 8 år MAMMA KOMPIS 8 år LÄRARE TVÅ ORANGUTANGER I en skola, hemma, i en djungel. Pjäsen är tänkt för 3 skådespelare. 2 1. Leo

Läs mer

Programmet kommer bli roligt och vi hoppas att solen lyser på oss och att det är varmare i vattnet.

Programmet kommer bli roligt och vi hoppas att solen lyser på oss och att det är varmare i vattnet. Lägerbrev 2 Hej Det kommer bli ett toppen läger med mycket scouter vi blir ca 80 st när vi är som flest. På Vässarö kommer det vara nästan 2 000 scouter totalt under delar av den tid vi är där. Programmet

Läs mer

Kap.1 Packning. - Ok, säger Elin nu måste vi sätta fart för båten går om fem timmar!

Kap.1 Packning. - Ok, säger Elin nu måste vi sätta fart för båten går om fem timmar! Kap.1 Packning Hej jag heter Elin. Jag och min pojkvän Jonathan ska till Gotland med våra kompisar Madde och Markus. Vi håller på att packa. Vi hade tänkt att vi skulle tälta och bada sedan ska vi hälsa

Läs mer

Publicerat med tillstånd Spinkis och Katta Text Lasse Anrell Bild Mati Lepp Bonnier Carlsen 2009

Publicerat med tillstånd Spinkis och Katta Text Lasse Anrell Bild Mati Lepp Bonnier Carlsen 2009 Första dagen på sommarlovet ska Olle åka på fotbollsläger. Det är två lag från Söderkamraterna som ska träna ihop: Olles lag och ett tjejlag. Varför ska vi träna med tjejer? undrar några killar i Olles

Läs mer

Ellie och Jonas lär sig om eld

Ellie och Jonas lär sig om eld Ellie och Jonas lär sig om eld Ellie och Jonas lär sig om eld Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Textbearbetning: Boel Werner och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Grafisk form: Per

Läs mer

Förvandlingen. Jag vågade inte släppa in honom utan frågade vad han ville. Jag trodde att du behövde mig, sa gubben och log snett.

Förvandlingen. Jag vågade inte släppa in honom utan frågade vad han ville. Jag trodde att du behövde mig, sa gubben och log snett. Förvandlingen Det var sent på kvällen och jag var ensam hemma. Jag måste upp på vinden och leta efter något kul och läskigt att ha på mig på festen hos Henke. Det skulle bli maskerad. Jag vet att jag inte

Läs mer

Kapitel 1. Jag gillar inte honom sa jag, inte jag heller svarade Emil. När vi hade rast gick vi till dörren

Kapitel 1. Jag gillar inte honom sa jag, inte jag heller svarade Emil. När vi hade rast gick vi till dörren Kapitel 1 Hej jag heter Matteo Lindgren. Jag går på elevskolan. Jag är 10 år. Min bästa kompis heter Emil Hanson. Vaktmästaren är läskig. Han är alltid arg skriker så högt så att man blir rädd. Första

Läs mer

Hjälp min planet Coco håller på att dö ut. Korvgubbarna har startat krig Kom så fort du kan från Tekla

Hjälp min planet Coco håller på att dö ut. Korvgubbarna har startat krig Kom så fort du kan från Tekla Kapitel 1 Hej jag heter Albert och är 8 år. Jag går på Albertskolan i Göteborg. Min fröken heter Inga hon är sträng. Men jag gillar henne ändå. Mina nya klasskompisar sa att det finns en magisk dörr på

Läs mer

h ä x folk et magisk a kr after Jo Salmson Illustrationer av Natalia Batista

h ä x folk et magisk a kr after Jo Salmson Illustrationer av Natalia Batista h ä x folk et magisk a kr after Jo Salmson Illustrationer av Natalia Batista Kapitel 1 I full galopp Sol Hästarna galopperade så snabbt att Sol fick tårar i ögonen. Hon hann knappt ducka för ett par lågt

Läs mer

BERÄTTARFESTIVALEN SKELLEFTEÅ 2013 22-28 APRIL. Skellefteå skriver. 4 Friluftsdagen. En berättelse från Skellefteå

BERÄTTARFESTIVALEN SKELLEFTEÅ 2013 22-28 APRIL. Skellefteå skriver. 4 Friluftsdagen. En berättelse från Skellefteå BERÄTTARFESTIVALEN SKELLEFTEÅ 2013 22-28 APRIL Skellefteå skriver # 4 Friluftsdagen En berättelse från Skellefteå Författaren & Skellefteå berättarförening 2013 Tryck: Skellefteå Tryckeri, april 2013 Det

Läs mer

Kom och tita! Världens enda indiska miniko. 50 cent titen.

Kom och tita! Världens enda indiska miniko. 50 cent titen. En ko i garderoben j! är jag här igen, Malin från Rukubacka. Det har hänt He Det en hel del sedan sist och isynnerhet den här sommaren då vi lärde känna en pianotant. Ingenting av det här skulle ha hänt

Läs mer

Kapitel 1 Hej! Jag heter Jessica Knutsson och jag går på Storskolan. Jag är nio år. Jag har blont hår och små fräknar. Jag älskar att rida.

Kapitel 1 Hej! Jag heter Jessica Knutsson och jag går på Storskolan. Jag är nio år. Jag har blont hår och små fräknar. Jag älskar att rida. Kapitel 1 Hej! Jag heter Jessica Knutsson och jag går på Storskolan. Jag är nio år. Jag har blont hår och små fräknar. Jag älskar att rida. Min bästa kompis heter Frida. Frida och jag brukar leka ridlektion

Läs mer

KAPTEN VANDA OCH VATTENMYSTERIET

KAPTEN VANDA OCH VATTENMYSTERIET KAPTEN VANDA OCH VATTENMYSTERIET Någon har lämnat vattenspår i hela Staffanstorp. Hjälp Kapten Vanda att lista ut vem det är! Ett blött spel för hela familjen. Spelet utgår ifrån: Torget Spelet är skapat

Läs mer

Kapitel 2 Övernattning

Kapitel 2 Övernattning Kapitel 1 Sommarlov Det var den tolfte juni, jag hade precis fått sommarlov och firade det med en glass med mina två bästa kompisar, Maj och Isabell. Efter glassen satt vi och pratade på en bänk i parken.

Läs mer

Elevuppgifter till Spöket i trädgården. Frågor. Kap. 1

Elevuppgifter till Spöket i trädgården. Frågor. Kap. 1 Elevuppgifter till Spöket i trädgården Frågor Kap. 1 1. Varför vaknade Maja mitt i natten? 2. Berätta om när du vaknade mitt i natten. Varför vaknade du? Vad tänkte du? Vad gjorde du? Kap 2 1. Varför valde

Läs mer

FEBRUARI 2013. Kvar i Östersund. den 23 februari 2013. VM stafett. den 15 februari 2013

FEBRUARI 2013. Kvar i Östersund. den 23 februari 2013. VM stafett. den 15 februari 2013 FEBRUARI 2013 Kvar i Östersund den 23 februari 2013 Har nu hunnit vara hemma några dagar efter VM som var en stor upplevelse för min del, tiden hemma har bestått till största delen av vila och återhämtning

Läs mer

Sune slutar första klass

Sune slutar första klass Bra vänner Idag berättar Sunes fröken en mycket spännande sak. Hon berättar att hela skolan ska ha ett TEMA under en hel vecka. Alla barnen blir oroliga och Sune är inte helt säker på att han får ha TEMA

Läs mer

Innehållsförteckning. Introduktion. Kapitel 1Introduktion. sid 1. Kapitel 2Bilhandlarn. sid 3. Kapitel 3Döskallemasken. sid 5

Innehållsförteckning. Introduktion. Kapitel 1Introduktion. sid 1. Kapitel 2Bilhandlarn. sid 3. Kapitel 3Döskallemasken. sid 5 Innehållsförteckning Kapitel 1Introduktion. sid 1 Kapitel 2Bilhandlarn. sid 3 Kapitel 3Döskallemasken. sid 5 Kapitel 4 De misstänkta. sid 7 Kapitel 5 Förhöret. sida 9 Kapitel 6 Den splitternya bilen. sida

Läs mer

!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Träffen! Ett filmmanus av! Linda Åkerlund!

!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Träffen! Ett filmmanus av! Linda Åkerlund! Träffen Ett filmmanus av Linda Åkerlund Linda Åkerlund Skapat datum: Kamomillgången 15 25 oktober 2015 61145 Nyköping Version 8 070-5883143 Slutmanus 151102 INT. SEBASTIANS VARDAGSRUM -KVÄLL Sebastian,

Läs mer

Vätterrundan 2009 och vi hade inte tur med vädret.

Vätterrundan 2009 och vi hade inte tur med vädret. Vätterrundan 2009 och vi hade inte tur med vädret. Så var det då dags för vår första (och sista?) Vätternrunda. Vi hade ängsligt följt väderrapporterna i veckan och till sist var det bara att inse att

Läs mer

Opalens Förskoleklass

Opalens Förskoleklass Opalens Förskoleklass Veckobrev för vecka 38 Vilken härlig vecka vi har haft tillsammans, men det är rysligt vad dagarna går fort! Jag skulle ha suttit på en sten och haft tråkigt, så hade det inte tagit

Läs mer

Prov: Möte i korridor, Medicin Svar elev A.

Prov: Möte i korridor, Medicin Svar elev A. Prov: Möte i korridor, Medicin Svar elev A. Uppgift 1. Vad gör du och hur bemöter du kvinnan? Svar. Jag går framtill henne och säger att jag är undersköterska och säger mitt namn, och frågar vad det är,

Läs mer

TIPS & TRIX. Praktiska tips för att träna dig själv och andra i ett motiverande ledarskap

TIPS & TRIX. Praktiska tips för att träna dig själv och andra i ett motiverande ledarskap TIPS & TRIX Praktiska tips för att träna dig själv och andra i ett motiverande ledarskap 1 mod subst. ~et ORDLED: mod-et 1 förmåga att handla utan fruktan för följder vanl. för ett gott syfte och med insikt

Läs mer

Drakstigen introduktion

Drakstigen introduktion Drakstigen introduktion En naturstig skapad av Centrum för naturvägledning till Ute är inne-konferensen 2011 Stigen är gjord för bokskogen i Pildammsparken i Malmö, men kan anpassas till annan natur förstås.

Läs mer

Facit Spra kva gen B tester

Facit Spra kva gen B tester Facit Spra kva gen B tester En stressig dag B 1 Pappan (mannen) låser dörren. 2 Han handlar mat efter jobbet. 3 Barnen gråter i affären. 4 Han diskar och tvättar efter maten. 5 Han somnar i soffan. C 1

Läs mer

Killen i baren - okodad

Killen i baren - okodad Killen i baren - okodad 1. R: (Säger sitt namn och hälsar välkommen.) K: Tack. Ja, e hmm jag tänkte väl bara säga så här att det känns djävligt konstigt å vara här. Jag brukar gå till doktorn när jag...

Läs mer

Denna bok är tillägnad till mina bröder Sindre och Filip

Denna bok är tillägnad till mina bröder Sindre och Filip Kapitel: 1 hej! Sid: 5 Kapitel: 2 brevet Sid: 6 Denna bok är tillägnad till mina bröder Sindre och Filip Kapitel: 3 nycklarna Sid: 7 Kapitel: 4 en annan värld Sid: 9 Kapitel: 5 en annorlunda vän Sid: 10

Läs mer

Svärmhämtning 2011-06-11

Svärmhämtning 2011-06-11 Svärmhämtning 2011-06-11 Det började på ett styrelsemöte i Södra Björke, Conny Persson hade fått ett telefonsamtal från en privatperson. De hade fått en svärm som satt sig emellan en ytter och innerdörr

Läs mer

Kom ihåg ombyteskläder.

Kom ihåg ombyteskläder. Hej v48 Nu har vi börjat med massage, med tända ljus och skön musik masserade barnen varandra medan jag visade i luften vilka rörelser de skulle göra. Först var det lite fnissigt och de hade lite svårt

Läs mer

Redigering och disposition av texter med hjälp av dator. Olika funktioner för språkbehandling i digitala medier. (SV åk 7 9)

Redigering och disposition av texter med hjälp av dator. Olika funktioner för språkbehandling i digitala medier. (SV åk 7 9) LINA STOLTZ SIDAN 1 Lärarmaterial Vad handlar boken om? Sam, Sams mamma och hans lillasystrar Nour och Asma har flytt från kriget i Syrien till Sverige. Nu sitter de på bussen på väg norrut. Det är mörkt

Läs mer

Rödluvan. Med bilder av Mati Lepp

Rödluvan. Med bilder av Mati Lepp Rödluvan Med bilder av Mati Lepp Det var en gång en liten flicka som var så söt och rar att alla människor tyckte om henne. Den som älskade henne allra mest var hennes gamla mormor. Alltid när hon kom

Läs mer

Drogad. AHHH! skrek Tim. Vad har hänt! skrek jag. Det är någon som har kört av vägen och krockat med ett träd! Men ring 112! Ge mig min mobil da!

Drogad. AHHH! skrek Tim. Vad har hänt! skrek jag. Det är någon som har kört av vägen och krockat med ett träd! Men ring 112! Ge mig min mobil da! Drogad Det var en helt vanlig lördags morgon, klockan var 4:33 det var kallt och snöade ute. Idag skulle jag och min pojkvän åka på skidresa i en vecka i Lindvallen, det är första gången för min pojkvän

Läs mer

1. Låt mej bli riktigt bra

1. Låt mej bli riktigt bra 1. Låt mej bli riktigt bra Rosa, hur ser en vanlig dag i ditt liv ut? Det är många som är nyfikna på hur en världsstjärna har det i vardagen. Det börjar med att min betjänt kommer in med frukost på sängen.

Läs mer

Sagan om Kalle Kanin en Metafor för entreprenörer

Sagan om Kalle Kanin en Metafor för entreprenörer 2009-04-16 Sid: 1 (7) Sagan om Kalle Kanin en Metafor för entreprenörer Det var en gång en kanin som hette Kalle. Han bodde på en grön äng vid en skog, tillsammans med en massa andra kaniner. Kalle hade

Läs mer

Lärarrummet för lättläst lattlast.se/larare

Lärarrummet för lättläst lattlast.se/larare Kampen mot klockan - funderingsfrågor, diskussion om tid och skrivövning Ämne: Svenska, SVA, Årskurs: 7-9 Lektionstyp: reflektion, diskussion, skrivövning Lektionsåtgång: 2-5 Upp och hoppa! hojtar mamma.

Läs mer

Ljuden Kap 1. -Vad var det där, sa Moa?

Ljuden Kap 1. -Vad var det där, sa Moa? Baksidan Moa och Alex hör konstiga ljud på vinden. Ska dom våga kolla? Den elaka klasskamraten ställer till det för dom hela tiden. Moa går och kollar och sen. Hur ska det gå? Om du vill veta så får du

Läs mer

Therese: Jobbiga mardrömmar och tårar kommer ofta December 31, 2011

Therese: Jobbiga mardrömmar och tårar kommer ofta December 31, 2011 Therese: Jobbiga mardrömmar och tårar kommer ofta December 31, 2011 Jag har helt tappat förtroendet och är så trött på hur de har behandlat mig i detta. Det säger Therese Johansson när hon hör vad SJ kommit

Läs mer

JULI 2012. Storsjöyran. den 28 juli 2012

JULI 2012. Storsjöyran. den 28 juli 2012 JULI 2012 Storsjöyran den 28 juli 2012 Nu har det gått några dagar sen sist och jag har haft en vecka med lugnare träning, vilket har varit ganska skönt då det är Yran-vecka i stan och fullt med folk.

Läs mer

Hälsningar Viktor och Ida

Hälsningar Viktor och Ida Ida Sjöberg Kapitel 1 Hej mamma och pappa! Jag och Viktor skulle gå och titta på en jättestor båt som stod i hamnen. För Viktor tycker så mycket om båtar. När vi kom in i båten så kände vi att den rörde

Läs mer

Jag har legat vaken hela natten, sa hon, och bara tänkt på honom. Hon fnissade till. Hon vände sig mot mig och det lyste om henne.

Jag har legat vaken hela natten, sa hon, och bara tänkt på honom. Hon fnissade till. Hon vände sig mot mig och det lyste om henne. Del 1 Det är jag som är kvar. Det är jag som ska berätta. Jag kände dem båda två, kände till hur de levde och hur de dog. Det är inte länge sedan det hände. Jag är ung, som de. Som de? Kan det vara möjligt?

Läs mer

Instruktioner för att bygga Inrha Hobbyväxthus

Instruktioner för att bygga Inrha Hobbyväxthus 1 Instruktioner för att bygga Inrha Hobbyväxthus Inrha Hobbyväxthus är lätta att montera upp med endast ett litet antal verktyg. Dessa instruktioner gäller alla modeller, en del instruktioner gäller bara

Läs mer

Lärarmaterial. Böckerna om Sara och Anna. Vilka handlar böckerna om? Vad tas upp i böckerna? Vem passar böckerna för? Vad handlar boken om?

Lärarmaterial. Böckerna om Sara och Anna. Vilka handlar böckerna om? Vad tas upp i böckerna? Vem passar böckerna för? Vad handlar boken om? sidan 1 Böckerna om Sara och Anna Författare: Catrin Ankh Vilka handlar böckerna om? Böckerna handlar om två tjejer i 15-årsåldern som heter Sara och Anna. De är bästa vänner och går i samma klass. Tjejerna

Läs mer

Någonting står i vägen

Någonting står i vägen Det här vänder sig till dig som driver ett företag, eller precis är på gång att starta upp Någonting står i vägen Om allting hade gått precis så som du tänkt dig och så som det utlovades på säljsidorna

Läs mer

Ellie och Jonas lär sig om eld

Ellie och Jonas lär sig om eld Ellie och Jonas lär sig om eld Ellie och Jonas lär sig om eld Textbearbetning: Boel Werner Illustrationer: Per Hardestam 2005 Räddningsverket, Karlstad Enheten för samhällsinriktat säkerhetsarbete Beställningsnummer:

Läs mer

JAAKO-SVÄNGEN eller DET BAKVÄNDA BLINDBYTET

JAAKO-SVÄNGEN eller DET BAKVÄNDA BLINDBYTET JAAKO-SVÄNGEN eller DET BAKVÄNDA BLINDBYTET Vad handlar det om, vem passar det för, för- och nackdelar, inlärning. Av Marie Hansson Sedan klippet på den första Jaako-svängen för bra länge sedan spreds

Läs mer

Tilla ggsrapport fo r barn och unga

Tilla ggsrapport fo r barn och unga Tilla ggsrapport fo r barn och unga 25 mars 2014 Vad berättar barn för Bris om hur de mår? Hur har barn det i Sverige? Jag har skilda föräldrar och vill så gärna bo hos min pappa. Mamma har ensam vårdnad

Läs mer

Halvmånsformade ärr. Något osynligt trycker mot mitt bröst. Jag vänder mitt ansikte mot fläkten, blundar åt den

Halvmånsformade ärr. Något osynligt trycker mot mitt bröst. Jag vänder mitt ansikte mot fläkten, blundar åt den Halvmånsformade ärr Något osynligt trycker mot mitt bröst. Jag vänder mitt ansikte mot fläkten, blundar åt den kalla luften. Det är inte så varmt längre. Dagen har börjat sjunka in i natten. Mamma talar

Läs mer

Kårläger 2014 28 maj-1 juni

Kårläger 2014 28 maj-1 juni Kårläger 2014 28 maj-1 juni Årets kårläger arrangerar vi tillsammans med A-dalens scoutkår och Mölndals scoutkår, och vi kommer att hålla till vid Djursjön i Lindome, se vägbeskrivning på sista sidan.

Läs mer

Av: Martina Gustafsson

Av: Martina Gustafsson Av: Martina Gustafsson Kapitel 1. Hej! Hej! Jag heter Jonna Linnea Bengtsson och är en vanlig tjej på 11 bast. Jag föddes den 4 Maj 2003. Jag går nog på världens konstigaste skola Eiraskolan i Stockholm,

Läs mer

Men jag försov mig! Ge mig en andra chans! Snälla Om du tar dig hit på 10 minuter så kan vi forsätta prata. Men det tar 15 minuter med bil!

Men jag försov mig! Ge mig en andra chans! Snälla Om du tar dig hit på 10 minuter så kan vi forsätta prata. Men det tar 15 minuter med bil! En brottslig polis Jag känner hur jag börjar kallsvettas, att jag nästan får panik när jag hör att telefonen börjar ringa. Jag slänger mig över den och svarar med ett svagt hej. Det är en man som svarar,

Läs mer

Hasse Andersson - Avtryck i naturen

Hasse Andersson - Avtryck i naturen Hasse Andersson - Avtryck i naturen En i gänget Efter nio timmar i bil anländer jag till Kongsvold fjällstation i Norge. Klockan är halv fyra och solen står fortfarande högt på himlen. Det är september

Läs mer

Varje gång jag har kommit på ett nytt mysterium, börjar jag med att ställa några frågor till mig själv:

Varje gång jag har kommit på ett nytt mysterium, börjar jag med att ställa några frågor till mig själv: Kommissarie Tax deckarskola Hej, jag heter Elsie Petrén och jag är författare till kommissarie Taxböckerna. Vill du också skriva ett mysterium? Här får du några tips på hur jag gör när jag skapar mina

Läs mer

Inplaceringstest A1/A2

Inplaceringstest A1/A2 SVENSKA Inplaceringstest A1/A2 Välj ett ord som passar i meningen. Skriv inte det! Ring in bokstaven med det passande ordet! Exempel: Smöret står i kylskåpet. a) om b) på c) i d) från Svar c) ska ringas

Läs mer

Den magiska dörren. Kasper Lindström

Den magiska dörren. Kasper Lindström Den magiska dörren Kasper Lindström Kapitel 1. Hej Hej! Jag heter Marcus berg och jag är 12 år jag går i Centralskolan i Sundsvall. Min klass är ganska stökig. Min bästis heter Johan och vi har känt varandra

Läs mer

Fråga 1 6 Barnens kommentarer

Fråga 1 6 Barnens kommentarer Fråga 1 6 Barnens kommentarer Detta är en sammanställning av barnens kommentarer som lämnats i enkäten. Kommentarerna har grupperats efter fråga. För bättre läsbarhet har stavfel korrigerats. Ett stort

Läs mer

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas:

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: Lärarmaterial SIDAN 1 Författare: Martina Ericson Boken handlar om: Robin och hans bror Ante är olika. Ante tycker om att skjuta och jaga tillsammans med pappa i skogen. Robin tycker inte alls om att skjuta,

Läs mer

ÖREBROS 40-milare 2010-06-05 av Mats Lundgren, Fornåsa

ÖREBROS 40-milare 2010-06-05 av Mats Lundgren, Fornåsa ÖREBROS 40-milare 2010-06-05 av Mats Lundgren, Fornåsa 40 mil på cykel låter himla långt när man börjar fundera på det. Det tycker jag också och bara fram till i fjol så skulle det varit något som vore

Läs mer

Idag ska jag till djurparken! Wow vad kul det ska bli. Det var 2 år sedan jag var där sisst? Hur gammal var Rut då?

Idag ska jag till djurparken! Wow vad kul det ska bli. Det var 2 år sedan jag var där sisst? Hur gammal var Rut då? MATTE PÅ ZOO HEJSAN! Jag heter Mattias och jag är 8 år. Jag kallas Matte, det har jag gjort sedan jag var väldigt liten. Jag har tre syskon. Elin, Matilda och Rut. Elin är två år mindre än mig. Matilda

Läs mer

Vilka tycker du är de bästa valen?

Vilka tycker du är de bästa valen? Vilka tycker du är de bästa valen? På vår webbplats www.respect4me.org kan du titta på berättelserna om våra liv och de situationer vi råkar ut för. Varje berättelse börjar på samma sätt med en kort film,

Läs mer

Livets lotteri, Indien

Livets lotteri, Indien Livets lotteri, Indien Jag heter Rashmika Chavan och bor i Partille, men mitt ursprung är Indien (Mumbai). Jag, min mamma Angirasa och lillebror Handrian flydde till Sverige när jag var 11 år. Nu är jag

Läs mer

Att be med barn Maria Furusand & Ann Lundgren

Att be med barn Maria Furusand & Ann Lundgren Att be med barn Maria Furusand & Ann Lundgren Barn kan be! Men de måste ibland få veta att deras böner är lika viktiga som vuxna krusidullböner. När vi ber med barn, brukar vi sätta upp enkla böneregler.

Läs mer

Först till häcken... en berättelse om vad som hände innan prinsen kysste prinsessan ROLLER HÄCK-IRÈN MAMMA OLE DOLE DOFF

Först till häcken... en berättelse om vad som hände innan prinsen kysste prinsessan ROLLER HÄCK-IRÈN MAMMA OLE DOLE DOFF Först till häcken... en berättelse om vad som hände innan prinsen kysste prinsessan ROLLER HÄCK-IRÈN D sovande flicka mamma lat son lat son lat son flitig gårdskarl gift med Ingvild flitig gårdsfru gift

Läs mer

Hur det är att vara arbetslös i fina Sverige.

Hur det är att vara arbetslös i fina Sverige. Hur det är att vara arbetslös i fina Sverige. Är det inte meningen att samhället ska hjälpa de som har det mindre bra? Är det inte meningen att man ska få stöd till ett bättre mående och leverne? Är det

Läs mer

André 5A Ht-15. Kapitel 1 Drakägget

André 5A Ht-15. Kapitel 1 Drakägget 1 Kapitel 1 Drakägget Hej, Jag heter Aragon. Jag och min far bor i en liten stuga i en liten stad kallas sed Wood. Här bor det inte många men vi odlar mat så det räcker till alla. Men vi har inte mycket

Läs mer

Trevlig helg Monika och Helene

Trevlig helg Monika och Helene Hej! v.47 Den här veckan har vi börjat tänka lite matte, vi har tex 6 kulor i handen och "gömmer" 3 i andra handen hur många finns då kvar? jo 3, vi har också 6 små fyrkanter till hjälp som ligger framför

Läs mer

Kvällspromenad i Sundals Ryr 1/ ett bildkollage

Kvällspromenad i Sundals Ryr 1/ ett bildkollage Kvällspromenad i Sundals Ryr 1/7-2016 ett bildkollage Då var det dags igen. Det finns ingen hejd på promenaderna. Men det kan inte hjälpas för som jag tidigare nämnt har det blivit ett beroende. Angenämt

Läs mer

Kapitel 1. Lina. Innehållsförteckning: Kapitel 1: sid 1 Kapitel 2: sid 2 Kapitel 3: sid 3 Kapitel 4: sid 5 Kapitel 5: sid 7 Kapitel 6: sid 10

Kapitel 1. Lina. Innehållsförteckning: Kapitel 1: sid 1 Kapitel 2: sid 2 Kapitel 3: sid 3 Kapitel 4: sid 5 Kapitel 5: sid 7 Kapitel 6: sid 10 Innehållsförteckning: Kapitel 1: sid 1 Kapitel 2: sid 2 Kapitel 3: sid 3 Kapitel 4: sid 5 Kapitel 5: sid 7 Kapitel 6: sid 10 Lina Kapitel 1 Lina var 10 år och satt inne med sina två vänner Gustav och Caroline.

Läs mer

Fjällpoesi av de glada eleverna i 6 Gul 2008

Fjällpoesi av de glada eleverna i 6 Gul 2008 Fjällpoesi av de glada eleverna i 6 Gul 2008 Farten med min vackra bräda Är obeskrivlig Men ändå så är det synen Som fångade mina ögon. Jag kollar på de andra. Så ser vilken fart de åker med. Men ändå

Läs mer