1 BACKGROUND TO OPERATION SPOOK THE SPOOK FORCE (STYRKAN)...4

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "1 BACKGROUND TO OPERATION SPOOK...4 2 THE SPOOK FORCE (STYRKAN)...4"

Transkript

1

2

3 Innehåll 1 BACKGROUND TO OPERATION SPOOK THE SPOOK FORCE (STYRKAN) MISSION STATEMENT INFORMATIONSINHÄMTNING OM ÖVERLEVNADSVECKAN AVFÄRDADE TEMAN FÖR OPERATION SPOOK DEFINITION AV OPERATION SPOOK PREPARATIONS BEFORE TAKE-OFF LOKALISERING (PRECISION KARTA 1 : ) UTRUSTNING OCH MATERIEL D-DAY TAKE-OFF SUB-OPERATION LAST SUPPER SUB-OPERATION REST SUB-OPERATION READY FOR COMBAT SUB-OPERATION ESTABLISHING ÅSA SUB-OPERATION VISUAL CONTACT WAITING TO STRIKE SUB-OPERATION ON-SITE PREPARATIONS AND DOCUMENTATION SUB-OPERATION WAITING TO STRIKE OMFALL 1: REGROUPING OMFALL 2: MISSION ABORTED PLANNING PHASE 2 STOCKHOLM SITE FIRST ENCOUNTER OMFALL 3: INCREASED ENGAGEMENT SECOND ENCOUNTER PREY RETALIATION OR FUMBLING IN THE DARK? IDENTITIES REVEALED OMFALL 4: PREMATURE OPERATION WIND UP SUB-OPERATION RE-PLANNING OPERATION WIND UP SUB-OPERATION PREPARATIONS FOR OPERATION WIND UP SUB-OPERATION D-DAY OPERATION WIND UP UTRUSTNINGSLISTA FÖR RÄDEN TILL HÄLSINGLAND VID SPANINGSPLATSEN VID ÅSA VID ÅSA UTRUSTNINGSLISTA FÖR OPERATION WIND UP SOM FÖRBEREDDES ÖVRIGT SOM TOGS MED (30)

4 1 BACKGROUND TO OPERATION SPOOK Operation Spook fick sin första glöd den 29 juni Mr Borep, under sitt alias Gunilla, flyttade ihop med Jesper på Hornsgatan. Bland flyttkarlarna fanns bland annat Frallan, Fredrik vp och Peter. Frallan berättade om sin snart stundande överlevnadsvecka i Hälsningslands mörka djupa skogar tillsammans med Johnny (hmm, som killen i Monte Python s Flying Circus skulle ha sagt: Nutch, nutch. You know what I mean ). Peter tyckte att han själv och Fredrik skulle åka upp till slutet av veckan och campa precis bredvid Frallans och Johnnys bivack och sprida dofter av grillat skrovmål. Frallan replikerade gör gärna det och tittade ut genom flyttbilens vindruta Inom en vecka hade Fredrik och Peter utbytt en rad tankar och idéer om vilka spratt man skulle kunna spela Frallan och Johnny uppe i Hälsingland om man skulle åka dit. F-n, det är klart att vi åker upp dit sade Peter till Fredrik. Ja, det vore roligt instämde Fredrik. Fredrik och Peter enades om att man skulle hemlighålla färden för att avslöja den först i samband med Frallans 30-årsdag den 6 februari THE SPOOK FORCE (STYRKAN) Fredrik och Peter kallades in på en Hell Week för att testas tillsammans med en rad andra svenska och utländska kommandosoldater, med det visade sig vara Fredrik och Peter som var mest lämpade för detta uppdrag. Detta Hell Week var maskerat till att se ut som en vanlig arbetslunch på Pytterian i Kungshallen i Stockholm. Ett problem i sammanhanget var att det skulle visa sig att Frallans och Johnnys överlevnadsvecka var förlagd huvudsakligen mellan två helger. Fredriks och Peters förhoppning hade varit att kunna åka upp över en helg eftersom Fredrik inte hade påbörjat sin semester än. Peter fick lobba ordentligt på Fredrik för att få honom att ta ut två extra semesterdagar (det blev bara en till slut) innan Fredriks sedan tidigare planerade ordinarie semester. Den avgörande informationsbiten föreföll vara när Peter erbjöd sig stå för hela kostnaden för bilhyran. Fredriks chef övertalades så av Fredrik till att planera om påföljande veckas arbete för att möjliggöra Fredriks nypåkomna semesterplaner Det var förstås lite taskigt att sätta in denna spetskommandostyrka mot två späda krabater som kämpade för att överleva. Ungefär som att jämföra ett krig mellan USA och en blind mygga utan ben, vingar och blodsugarorgan. Men, men. Det är mycket som är orättvist här i världen 4 (30)

5 3 MISSION STATEMENT 3.1 INFORMATIONSINHÄMTNING OM ÖVERLEVNADSVECKAN Fredrik tog sig an uppdraget om att få reda på lite mer om Frallans och Johnnys överlevnadsvecka. För att inte väcka misstankar användes en diskussion om att mötas senare under sommaren när Frallan med flera skulle ut och paddla kajak, medan Fredrik och Peter med flera skulle ut och segla, som förevändning för telefonsamtalet. Därefter kunde Fredrik spela på att han funderade på att genomföra en överlevnadsvecka ute i skärgården och därför ville höra lite hur Frallan och Johnny hade resonerat och planerat. Frallan verkade inte fatta något, men vad hade man väntat sig..? Frallan hänvisade även till Johnnys webbsida där information om överlevnadsveckan skulle samlas. 3.2 AVFÄRDADE TEMAN FÖR OPERATION SPOOK Några idéer som diskuterades, men som avfärdades som alltför riskfyllda för Frallans och Johnnys psyke (åtminstone Frallan har sedan tidigare konstaterad livlig fantasi och Fredrik och Peter ville trots allt ogärna se honom inspärrad på Hispan), var ett Scream -tema som bland annat bestod i att mitt i natten i svart kåpa rusa genom Frallans och Johnnys läger, skrika som en stucken gris och kasta vatten (ordagrant, dvs inte pinka) över eldstaden, samt ett Paintball-eller Soft Airgun-tema som bestod i att fullt maskerade inta/överta Frallans och Johnnys läger. Ett tredje tema var ett ritualtema som inte avskrevs förrän långt senare, då pga den för långa tid förberedelserna skulle ha tagit och svårigheten att säkerställa att Frallan och Johnny skulle besöka ritualplatsen (samt att de inte varit där tidigare under veckan). Tanken med ritualtemat var dock att med en karta i en flaskpost leda Frallan och Johnny till en plats som riggats för att se ut som om det skett rituella avrättningar där Ytterligare idéer var att samla på sig djur (grodor, sniglar mm) och stoppa in dem i Frallans och Johnnys bivack, att knyta fast tunna trådar i det som Frallan och Johnny låg på (inte med varandra hoppas vi ) och rycka i dem mitt i natten, att spela in deras samtal på band, att hälla ut något som luktade satan i lägret, att hänga upp voo-doo-dockor i träden runt lägret och göra mönster i marken, att lägga uppfläkt fisk i lägret, att hälla färgmedel i strandkanten, att sprida ut tomma toalettpappersrullar i lägret (Frallan och Johnny hade inte tagit med toalettpapper eftersom Frallans arbetskamrater hade trakasserat honom för detta), att rasera bivacken, att göra solkatter med spegel från långt avstånd, att leda Frallan och Johnny till någon form av skattkista, samt att hänga upp bjällror i tunna trådar som skulle ringa när Frallan eller Johnny gick en liten bit från bivacken. Operationen 5 (30)

6 var nära att behöva ställas in pga att Fredrik en kväll på restaurang Gondolens uteservering höll på att skratta ihjäl sig när styrkan skämtade om att klä ut sig till självlysande skelett och springa förbi Frallans och Johnnys läger men där råka snubbla över varandra Styrkan enades dock ganska snart om att inte göra något som försämrade Frallans och Johnnys möjligheter att klara överlevnadsveckan. 3.3 DEFINITION AV OPERATION SPOOK Operation Spook skulle istället bestå av tre moment. För det första skulle bilder av Frallan och Johnny tas och skickas till Frallan eller Johnny utan avsändare när de var tillbaka i Stockholm. För det andra skulle styrkan ta sig in i Frallans och Johnnys läger när de begav sig ut för att leta föda och göra tre saker: 1) gömma en nästan uppäten kexchoklad i bivacken så att överlevarna skulle hitta denna och beskylla varandra för att ha tagit med den; 2) ta en souvenir från lägret som vid senare tillfälle skulle skickas till Frallan eller Johnny utan avsändare när de var tillbaka i Stockholm; 3) ta en bild på Fredrik och Peter i Frallans och Johnnys läger som förstorad och inramad skulle ges till Frallan på hans 30-årsdag. För det tredje skulle styrkan avvakta till natten för att någon gång efter skjuta upp ett antal raketer över sjön i anslutning till Frallans och Johnnys läger. Raketerna hade två syften: 1) vara en väldigt mysko/absurd händelse för Frallan och Johnny mitt ute i vildmarken; 2) vara en hyllning för att de hade klarat av hela överlevnadsveckan. 4 PREPARATIONS BEFORE TAKE-OFF 4.1 LOKALISERING (PRECISION KARTA 1 : ) Fredrik tog sig an uppgiften att mer exakt ta reda på var Frallan och Johnny skulle befinna sig. Uppenbarligen kände vare sig Fredrik eller Peter att det var aktuellt att bege sig ut och leta på måfå efter Frallan och Johnny någonstans i Hälsingland. Källor för information var Frallan själv, Frallans sambo Jennie samt Frallans pappa (i vars skogar Frallan och Johnny skulle befinna sig under överlevnadsveckan). Telias positioneringstjänst FriendFinder testades också, men 6 (30)

7 precisionen för denna bedömdes alltför låg (500 meter missvisning i centrala Stockholm, 1 km missvisning ute i Hemmesta på Värmdö). Endast mycket begränsad information om var Frallan och Johnny skulle befinna sig exakt gick att utvinna genom Frallan, framför allt för att han inte själv visste. Exakt plats skulle diskuteras med Frallans pappa när de hade kommit upp till Hälsingland. Jennie det är ju skitbra, Frallan säger jämt att ingen kan smyga sig på honom! blev heltänd på idén och ordande genast Frallans pappas telefonnummer. Kartor över området inhandlades och därefter kunde Frallans pappa efterhand förse styrkan med all nödvändig och tillräcklig information om var Frallan och Johnny befann sig. Tisdag (9 juli) eftermiddag kunde Fredrik stolt konstatera för Peter via en krypterad telefonledning Vi har en exakt position för lägerplatsen. Fredrik skred därefter till verket med färgkopiering av kartor och inplastning av desamma så att de skulle tåla den omilda behandling som brukar bli fallet vid denna typ av operationer. 4.2 UTRUSTNING OCH MATERIEL Peter, som tidigare konsekvent avstyrt behov av att införskaffa kamoflagefärgade kläder, kände nu att han inte längre hade något val. Denna operation kunde bara inte sluta med att han och Fredrik blev upptäckta pga dåliga förberedelser i synnerhet eftersom man skulle åka 80 mil (totalt, fram och tillbaka) för att genomföra operationen. En tysktillverkad budgetvariant av amerikansk BDU Wood Land -uniform införskaffades tillsammans med myggnät, samt en regnponcho och mössa åt Fredrik. Kamofärger för ansikte och händer hade både Fredrik och Peter kvar sedan lumpen. Dessutom införskaffades en raketsats för det avslutande fyrverkeriet i samband med styrkans urnästling från krigsskådeplatsen. Peter hade stora våndor i beslutet av vilken kaliber på grejerna som var lämpligt för att inte riskera någon skogsbrand eller dylikt. Samtidigt var det ju viktigt att Frallan och Johnny faktiskt skulle se fyrverkeriet. Peter hann även bli halvt idiotförklarad av en ung kille bakom disken för att inte veta hur stora effekter det blev av allehanda raketer, bomber och tårtor. Det blev dock pinsamt för killen bakom disken när det visade sig att han själv inte heller visste skillnaderna Walkie-Talkies övervägdes att införskaffas från TeknikMagasinet, men avskrevs efter att Johnny lagt upp sin första redogörelse på sin webbsida mobilt från lägerplatsen. Fredrik och Peter skulle kunna tala mycket med varandra via mobiltelefon innan ett par Walkie-Talkies skulle ha lönat sig Styrkans kommandobil hämtades på Statoil i Midsommarkransen, förklädd till en vanlig hyrbil Saab 9 3. Just denna station valdes eftersom den är felutmärkt både på Statoils egen webbsida och på Gula Sidornas webbsida (något som även gav Peter och hans sambo betydligt mer motion än de hade planerat just då). 7 (30)

8 5 D-DAY 5.1 TAKE-OFF Ipackning på Hägerstensvägen 173 och Sickla Kanalgata 52 skedde mellan och på onsdagskvällen. T minus ten seconds. Mission control prepare for take-off sade Peter till Fredrik via kommandobilens knastriga intercom när all ipackning var klar. We have a green light. I repeat we have a green light replikerade Fredrik. Roger that. Ignition konstaterade Peter och vred om startnyckeln. Halv tio lämnade Fredrik och Peter Stockholm och det civila livet bakom sig. Kommandobilen var tydligt utrustad med raketmotorer SUB-OPERATION LAST SUPPER En andra middag intogs i form av korv med bröd stående på en Statoil-station strax utanför Gävle. HNSF (Highly Nutritious Spy Food, dvs godis) utgjorde en utmärkt efterrätt i bilen under fortsatt färd norrut. 5.3 SUB-OPERATION REST Fredrik försökte sova under den fortsatta färden med begränsad framgång. I höjd med Hudiksvall övergick dock styrkan till höjd beredskap, vilket inte längre gav utrymme för sömn. Vid samhället Jättendal lämnade så kommandobilen E4:an för att sätta kurs inåt land, riktning fiendeland (=Rånkastjärnen) 5.4 SUB-OPERATION READY FOR COMBAT Klockan parkerades kommandobilen i anslutning till ett vägskäl 1,5 km öster om Rånkastjärnen, utnämnt till ÅSA 1. Kommandobilen maskerades omedelbart till en TSPB (Turist-Svamp-Plockar-Bil). Med militäriskt ryggmärgseffektivitet och beslutsamhet (här har okvädningsord om myggor, villrådighet om vilken materiel som skulle vara vid vilken ÅSA och Peters linsproblem censurerats ) iordningställdes utrustning och material för fortsatt färd till kommandofots. Fredrik hade tydligt ett uppdämt behov av att fullständigt få täcka ansikte, hals och händer i kamofärg eftersom han hunnit göra detta innan Peter ens hade hunnit byta byxor. Eller så skvallrar det om hur långsamt Peter bytte om? 8 (30)

9 Hur som helst, efter 50 minuter (inklusive diskussion om vägval och plats för ÅSA 2 mm) bar det av ned mot Rånkastjärnen. ÅSA 1 och ÅSA SUB-OPERATION ESTABLISHING ÅSA 2 Vid ÅSA 2, 800 meter öster om Rånkastjärnen, lämnades huvuddelen av materielen. Bara det allra nödvändigaste på kort sikt togs med. Beslutet var att hämta resten som behövdes vid deloperationerna Waiting to Strike och Strike efter att styrkan fått visual. Peter föreslog att man skulle övergå från MP SN (matplan Spritköksnudlar) till betydligt enklare MP LUPOM (matplan Limpautanpåläggochmariekex). Fredrik var inte svårövertalad. 5.6 SUB-OPERATION VISUAL CONTACT Klockan och utan att behövt göra en enda kommandorullning hade styrkan säkrat grusvägen öster om Rånakstjärnen ned till vattnet. Om man bildar en ens från de tre avbrutna björkarna till björken på andra sidan sjön med ett tydligt överhäng där ligger de, enligt Frallans pappa sade Fredrik. Varken Fredrik eller Peter kunde dock se denna plats tydligt, mycket troligtvis beroende på att de inte vågade sig fram för nära vattnet eftersom det skulle riskera röja deras närvaro om Frallan eller Johnny av någon outgrundlig anledning skulle vara uppe och röra på sig och titta åt det hållet. Eftersom Frallan och Johnny redan demonstrerat att de gör outgrundliga saker av outgrundliga anledningar (som t ex att åka upp till Hälsinglands skogar för att ha överlevnadsvecka under sin semester) ville Fredrik 9 (30)

10 och Peter inte ta för stora risker. Det fanns ju även en risk, om än liten, att Frallans pappa skulle ha indikerat att en kommandostyrka var i antågande Visst stöd hade dock hämtats från Johnnys hemsida där Johnny tidigare under veckan skrivit att de hade hittat den perfekta lägerplatsen, en liten udde vid vattnet. Det föreföll även rimligt att de valt att bygga sin bivack på norra sidan sjön för att få så mycket sol som möjligt, resonerade Peter. Efter några minuters spanande över sjön från vad som kom att benämnas Spaningsplats A beslöt Fredrik och Peter att Fredrik skulle ta sig ut på udden vid sjöns sydöstra sida för att förbättra möjligheterna att spana över ett större område, samt för att inte ligga för nära grusvägen om Frallan och Johnny skulle få för sig att gå den ned till Klingersjön (enligt Frallans pappa fanns här bra badmöjligheter). Peter begav sig tillbaka till ÅSA 2 för att hämta kompletterande material eftersom det eventuellt kunde bli svårt att hämta det när väl Frallan och Johnny var lokaliserade ( rörelse röjer som man lär sig i lumpen). Fredrik och Peter möttes åter i de tätvuxna inre delarna av den sydöstra udden för överläggning om läget. Fredriks spaningar hade gett begränsat resultat. Dock hade han funnit en mindre byggnad längst ute på den sydöstra udden. Efter en kort diskussion kunde styrkan dock avfärda möjligheten att Frallan och Johnny skulle finnas där, men styrkan valde att inte gå fram för att kontrollera detta eftersom man då skulle blivit alltför synlig från andra sidan sjön. Styrkan fortsatte istället att leta efter den ultimata spaningsplatsen sydvästerut. Den planen grumlades dock snart av att styrkan var tvungen att korsa en öppen sankmark för att ta sig vidare, alternativt gå en lång omväg. Beslut togs att återvända till den sydöstra udden och inleda observation därifrån. Klockan hade Fredrik och Peter ålat sig på plats på långt ut på sydöstra udden (Spaningsplats B) med uppsikt mot var sin av de tänkbara norra uddarna för Frallans och Johnnys läger. 10 (30)

11 Spaningsplats A och B. Styrkan kunde tyvärr konstatera att detta även var ett populärt tillhåll för skogsmyror som gärna bet spanare där de kom åt. Myrorna ackompanjerades även glatt av myggor. Klockan 07.10, efter att Fredrik ålat sig iväg för att dimensionera sin vikt genom den främre regionen, kom Fredrik tillbaka i iver och konstaterade att han hade hittat Frallan och Johnnys läger. Jag är 150% säker att det är deras bivack man ser. Peter kunde bara hålla med när han såg de vertikala bivackpålarna i den riktning Fredrik pekade. Target located löd SMS:et till Peters sambandscentral i Stockholm (hans pappa) ett par minuter senare. Med anledning av läget på Frallans och Johnnys läger beslöt styrkan snabbt att omgruppera till ett för spaning mer lämpligt ställe, mer dolt i den tätare vegetationen längre in på den sydöstra udden. En perfekt plats hittades inom en halvtimme och styrkan slog sig ned för fortsatt observation klockan Observationsplatsen. 11 (30)

12 6 WAITING TO STRIKE 6.1 SUB-OPERATION ON-SITE PREPARATIONS AND DOCUMENTATION Frallans och Johnnys revelj bedömdes ej ske förrän vid niotiden. Eftersom detta var en överlevnadsvecka fanns det dock risk för att överlevarna skulle gå upp senare för att på så sätt spara på sina krafter. En kort diskussion om hur länge styrkan skulle vänta på detta ställe om man inte fick någon bekräftelse på att Frallan och Johnny verkligen låg i den bivack styrkan spanade på vidtog. Fredrik och Peter var överens i detta läge om att man var beredda att ligga kvar fram till Kommandospanare Peter. Klockan återupptogs dock diskussionen om hur länge man skulle ligga kvar. Kan detta vara någon annans bivack? Kan det vara en skenbivack för att lura eventuella spanare? Hade Frallan och Johnny fått för sig att byta lägerplats någon gång under det senaste dygnet eftersom man hade haft dålig fiskelycka i denna sjö? Frågorna blev allt fler. Styrkan beslöt sig för att inhämta kompletterande underrättelser från Fredriks HQ i Stockholm. Hade Johnny skrivit något om detta på sin webbplats? Fredriks sambo Paula fick hacka sig in och återberätta Johnnys senaste redogörelse. Styrkan blev åter säkra på att detta var rätt läger. Frallan och Johnny hade varit uppe länge kvällen innan (hade de varit i den lokala gläntan och freebasat 12 (30)

13 svampar, månntro?), samt inte givit några indikationer på att de hade bytt lägerplats. Klockan kom så bekräftelsen. Frallan masade sig ur bivacken för att ta sig ned till strandkanten och fiska. Fredrik och Peter undrade om han deltog i VM i masning (eller var det svamparna som satt sina spår?). Ingen risk för fartränder på fotona här inte Efter bland annat Frallans oengagerade fiskande utan resultat i en dryg halvtimme kom så även Johnny utkravlandes ur bivacken Fredrik paparazzi gick igång en andra gång Frallan samlar ved. 6.2 SUB-OPERATION WAITING TO STRIKE Tyvärr höll Frallan och Johnny ett märkvärdigt lågt tempo i allt de företog sig, så det dröjde innan de kom iväg. Vad som var än värre var att det soliga och varma vädret snabbt blev sämre och himlen fylldes med regntunga moln. Till slut, vid tvåtiden, verkade det som att Frallan och Johnny började bli klara för födoletning. Då hände det som inte fick hända: REGN! Som snart hade övergått till HÄLLREGN. Det var inte svårt att förstå att Frallan och Johnny valde att stanna kvar i lägret för att vänta ut regnet. Peter hade dock fått en dyster rapport från sin sambandscentral i Stockholm. I Stockholm hade det regnat från klockan till Och det var det regnvädret som hade fortsatt norrut Eftersom regnväder ju försvagar sig självt genom att det regnar bedömde Peter att styrkan skulle få vänta i runt fem timmar innan regnet skulle upphöra. Fredrik tyckte estimatet lät rimligt och tog konsekvensenligt fram sin regnponcho och bredde ut den över styrkan. Styrkan hoppades dock initialt att Frallan och Johnny skulle vara så hungriga att de skulle ta första bästa tillfälle till att gå ut och leta bär om regnet 13 (30)

14 försvagades. I sådana fall var det troligt att deras utflykt skulle bli kortvarig. Därför behövde styrkans plan läggas om 7 OMFALL 1: REGROUPING Styrkan beslöt försöka omgruppera till andra sidan sjön, i anslutning till Frallan och Johnnys läger. Detta för att snabbt kunna ta sig in i lägret om tillfälle gavs. Styrkan beslöt därför skicka en första spanare som skulle finna en ändamålsenlig spaningsplats med visual till lägret. Därefter skulle han via mobiltelefon redogöra för lämplig väg dit till den andra spanaren, som under tiden haft uppsikt över lägret ifall Frallan och Johnny skulle få för sig att bege sig därifrån under tiden. Mobilerna kändes säkra att använda eftersom Frallan och Johnny inte skulle ha med sig någon elektronisk apparatur som skulle kunnat bli störda och därmed väcka misstankar om spaningsstyrkor i närheten Förste spanare fick bli Fredrik, dels med tanke på hans önskan om att få smyga och spana, dels eftersom Peter fått problem med sitt vänstra knä. J-vla kontorsråtta man har blivit, som får problem med knät när man snörar på sig ett par tyngre kängor mumlade Peter under ponchon. Fredrik kommandoålade sig iväg obemärkt strax efter klockan två. Klockan var Fredrik tillbaka hos Peter uppdraget hade misslyckats pga terrängen kring Frallans och Johnnys läger! Fredrik menade att det inte gick att finna en ändamålsenlig spaningsplats på norra sidan sjön. Hoppet fick istället ställas till att regnet skulle upphöra om några timmar, och att Frallan och Johnny då skulle bege sig ut på en lite längre tur. Fredrik kröp in under ponchon medan regnet tilltog. En och en halv timme senare tändes åter hoppet. Regnet hade avtagit i styrka och Frallan och Johnny kom ut ur bivacken. Snart förstod dock styrkan att Frallan och Johnny inte hade kommit ut för att gå och leta föda, eftersom de istället tände en brasa. 14 (30)

15 Frallan och Johnny. Butter stämning. 8 OMFALL 2: MISSION ABORTED Klockan 17.42, efter över tre och en halv timme spanande i regnet, eller nästan 16 timmar efter ankomsten till ÅSA 1, kom DRÅPSLAGET. Slag under bältet! Domar n, utvisning på Frallan och Johnny! Frallans sambo Jennie ringde Fredrik på mobilen och meddelade att Frallan och Johnny skulle bryta upp redan under kvällen och återvända hem till Frallans pappa! VILKA JÄVLA LOSERS!!! Med bara EN dag kvar! LÖJLIGT! Motiveringen var att myggen var jobbiga och att det var så tråkigt. Styrkan samlades (vände sig mot varandra) för överläggning. Skulle man gå bort till Frallan och Johnny och hälsa och berätta vad man hade gjort? Skulle man skrika VILKA JÄVLA LOSERS! men fortfarande hålla sig gömda? Skulle man resa sig och skrika, för att sedan gå runt till Frallan och Johnny? Skulle man skjuta upp raketerna i alla fall? Eller skulle man dra den största raketen rakt in i lägret (nja, kanske inte, även om lusten var stor )? Eller skulle man göra ett riktigt djärvt försök att ta sig in i lägret och fotografera sig själva och bivacken utan att Frallan och Johnny märkte det? Skulle man maskera sig än mer, springa fram till öppningen av bivacken, ta ett kort, och därefter springa i full fart därifrån? Peter ansåg att man skulle skjuta åtminstone en raket från grusvägen och att sedan bege sig hemåt. Fredrik förespråkade att man skulle nöja sig med de bilder man hade tagit och göra något med dem väl hemma i Stockholm. Det blev som Fredrik ville utan någon långdragen diskussion. 15 (30)

16 Klockan var kommandostyrkan ipackad och avtvättad på väg mot Stockholm i 9 3 :an. Fredrik passade på att sova i bilen under större delen av resan så att han kunde gå till jobbet och spara en semesterdag dagen efter. Känslomässigt infann sig samma känsla som efter styrkans förra större upptåg Extreme Expedition 1999 när bestigningen av Europas högsta berg, Mount Blanc, efter drygt halva vägen var tvungen att avbrytas pga snöstorm. 26 timmar efter att The Spook Force lämnade Stockholm var man åter tillbaka. Kommandospanare Fredrik. 9 PLANNING PHASE 2 STOCKHOLM SITE Väl hemma framkallades bilderna från Hälsingland och detaljerna kring hur dessa skulle användas planerades. Beslut togs om att scanna in en av bilderna och maila denna i form av pusselbitar till Johnny (för att avleda misstankarna från Frallans bekantskapskrets) från ett nyskapat Hotmailkonto. Adressen fick bli Om Johnny hade samma lynne som Frallan så skulle det inte dröja länge innan Frallan ändå var involverad, resonerade styrkan. Peter tog sig an kommandoscanningen och drog upp grova linjer för pusselbitarna. De första bitarna skulle säga väldigt lite, medan bild 4 skulle ge tydliga ledtrådar till överlevnadsveckan och bild 5, den sista, skulle visa Frallan och Johnny själva. Fredrik fixade sedan till bilderna så som de skulle mailas. En ny pusselbit skulle mailas varje vecka med start 11 september. Efter det första pusslet skulle sedan ytterligare bilder mailas, i första hand en kartbild över Rånkastjärnen med ÅSA1, ÅSA2 och Spaningsplatsen markerade, 16 (30)

17 och därefter växelvisa bilder från två olika pussel med Fredrik respektive Peter som motiv. Dessa båda sista bilder skulle storpixlas där avslöjande detaljer kring identiteterna fanns (i princip hela individerna). Vid något tillfälle skulle även kexchokladbiten som skulle ha planterats i Frallans och Johnnys bivack skickas till Frallan. Operationen skulle fortfarande avslutas i samband med Frallans 30-årsdag. Han skulle så få i nämnd ordning: (1) raketsatsen som aldrig avfyrades, (2) denna rapport, (3) en kexchoklad och (4) ett inramat bildcollage över Operation Spook. 10 FIRST ENCOUNTER Styrkan hade inga problem att hålla masken (trots mycket stora våndor om hur svårt det skulle bli) när man träffade Frallan i ett annat sammanhang den 14 september. Frallan berättade helt enkelt inte något om pusslet. Styrkan började istället ana oråd att de fösta pusselbitarna inte nått fram. Peter tog sig an att ringa och kontrollera stavningen på Johnnys mailadress. Receptionisten på Progress kunde glatt ge beskedet Adressen var tydligt rätt, och det kom inte heller någon indikation om att Johnny skulle vara bortrest (fysiskt i alla fall ). Johnny verkade helt enkelt bara inte vidtaga några åtgärder. I varje fall var det troligt att Frallan inte visste något om pusselbitarna, eftersom Fredrik och Peter kände sig säkra på att Frallan skulle ha berättat om detta den 14 september. Inte heller var det någon respons till Spooky Spook-mailadressen. Var Johnny inte lika barnslig som Frallan och styrkan själva? Något behövde göras för att säkerställa Frallans snara involvering så att han fick vara med under tiden spänningen inför sista pusselbiten byggdes upp 11 OMFALL 3: INCREASED ENGAGEMENT Eftersom det ändå var Frallan som var huvudperson för operationen kände sig styrkan nödgade att förändra sin strategi. Frallan måste involveras mer direkt för att något skulle hända. Strategin ändrades sålunda. Nästa moment blev istället TPTF (Tredje Pusselbiten Till Frallan). Detta kompletterades med att Johnny fick frågan Vem har pusselbit 3?. Frallan gick loss omedelbart med svar till Spooky Spook-adressen, samt frågade om någon annan hade fått pusselbitar i sitt mail om sin nya release av sin hemsida. 17 (30)

18 Jennie mailade snart därpå Fredrik och Peter och berättade om att operationen hade lyckats! Frallan hade redogjort för Jennie om vad som hänt och han hade funderat en hel del på vem som kunde ligga bakom detta, att det var lite läskigt om det inte skulle vara Johnny etc. Styrkan utbytte långa skrattsalvor per telefon med varandra Tjena Spökena! Kan bara säga att ni har lyckats! Fredrik berättade igår kväll om kryptiska mail med pusselbitar som han klurat ut att Johnny fått likadana... Dom hade pusslat ihop det och antar att det är från överlevnadsveckan, men det fattas en bit, tagit med teleobjektiv på jättelångthåll, lite läskigt, skitknepigt osv osv. Jag höll god min! Dom Fredrik misstänker är Johnny själv eller sin Pappa Göran men efter lite resonerande skippade han nog Göran ändå, han är inte så hemma på datorer osv. misstanken gick då över till en jobbarkomis som kanske skulle kunna hitta på nåt sånt här galet, idag skulle han kolla upp om han hade haft semester dom dagarna! Dom (F&J) har också försökt spåra mailen men inte lyckats med det heller. Bra jobbat! Keep on spooke Kram //Jennie Jennies mail till Fredrik och Peter. Påföljande vecka skickades pusselbit 4 till både Frallan och Johnny. Styrkan ansåg att Frallan och Johnny nu borde fatta att pusslets motiv härrörde från deras överlevnadsvecka, så det fanns ingen anledning att bara skicka pusselbiten till en av dem. 12 SECOND ENCOUNTER Om det var lätt att hålla masken den 14 september var det betydligt svårare på Gunilla (Mr Borep) och Jespers flytthjälpsmiddag den 5 oktober. Frallan berättade då om pusselbitarna från Spooky Spook (uttalet på namnet var tydligen som i Star Trek Spåck något som styrkan inte vetat tidigare ) och att han trodde att det måste vara Johnny som låg bakom det hela. Eller kunde det kanske vara en arbetskollega som brukade göra avancerade bus? Frallans pappa var avskriven eftersom Frallan inte trodde att han hade tillräcklig IT-kompetens och resurser för att genomföra detta. Johnny hade försökt spåra mailen för att se från vilken dator de hade skickats men utan resultat. Peter höll på att sätta en chilinöt i halsen när Frallan sade att Johnny brukar kunna spåra från vilken dator ett internetmail är skickat från. Styrkan hade tydligt brustit i sin kartläggning av sina villebråd. Hade man vetat att Johnny kunde spåra internetmail hade man skickat dem från ett internetcafé istället. Styrkan fick vidare bekräftat att det hade varit låg aktivitet på Johnny när han hade fått de första två pusselbitarna. Det var först när styrkan ändrade strategi som det 18 (30)

Världen har blivit lite bättre än den var förra veckan.

Världen har blivit lite bättre än den var förra veckan. Om du kikar ut genom fönstret så kommer du att lägga märke till en sak. Världen har blivit lite bättre än den var förra veckan. 10 stärkande dagar Tiodagarsutmaningen Universe Imagine Publishing www.universeimagine.com

Läs mer

Glimtar från en inlåst tid

Glimtar från en inlåst tid Glimtar från en inlåst tid Av Ia Ohrsell "Write the truth the truth never lies and it's the one that sounds best" Mathew Chilcott 1 Förord "Välkommen till polisen. Hur kan jag stå till tjänst?" "Ja hej,

Läs mer

Dagbok från en Skilda världar-grupp

Dagbok från en Skilda världar-grupp Mina föräldrar är skilda. Dagbok från en Skilda världar-grupp Mina föräldrar är skilda. Orden bildar utgångspunkt för de möten med barn som Barbro Andersson och Birgitta Grane beskriver i sin handbok med

Läs mer

Välkommen tillbaka. vecka 5-12

Välkommen tillbaka. vecka 5-12 Välkommen tillbaka Sluta röka vecka 5-12 Under de närmsta månaderna är det viktigt att du fortsätter med din CHAMPIX-ordination och från LifeREWARDSprogrammet kommer du att få fortsatt stöd och råd.. 22

Läs mer

JALLE FÅR EN HUND. av Mikael Eliasson

JALLE FÅR EN HUND. av Mikael Eliasson JALLE FÅR EN HUND av Mikael Eliasson 2 Kapitel 1 Jalle och Tjimbo yrde omkring inne bland skogens alla blad. Detta hade dom hållit på med en bra stund vid det här laget. Så länge att dom började bli ordentligt

Läs mer

STORM ÖVER MIEN EN RAPPORT OM STORMEN GUDRUNS KONSEKVENSER

STORM ÖVER MIEN EN RAPPORT OM STORMEN GUDRUNS KONSEKVENSER STORM ÖVER MIEN EN RAPPORT OM STORMEN GUDRUNS KONSEKVENSER AV CLAIRE LIEBERATH STORM ÖVER MIEN INNEHÅLL Inledning 2 Mienbygden - Kortfattad historik 3 Syfte och metod 5 Stormen 6 Upplevelsen 7 Dagen därpå

Läs mer

JL Core Power Grunden till accelererad framgång som entreprenör. Del 2 Vart är du på väg?

JL Core Power Grunden till accelererad framgång som entreprenör. Del 2 Vart är du på väg? JL Core Power Grunden till accelererad framgång som entreprenör. Del 2 Vart är du på väg? Av: Jesper Lindén Den här delen i kursen Core Power är egentligen en påbyggnad och fördjupning av det som du tagit

Läs mer

Anders Danielsson svarar på barns frågor

Anders Danielsson svarar på barns frågor 1 2014-03-12 Anders Danielsson svarar på barns frågor I slutet av februari 2014 träffade Migrationsverkets generaldirektör Anders Danielsson BRIS generalsekreterare Kattis Ahlström för att prata om hur

Läs mer

Räddad genom att hoppa

Räddad genom att hoppa 17 Räddad genom att hoppa Var förnuftig Igor, sa Vic, och låt mig köpa dig ur de här problemen. Men Igor bara skakade på huvudet. Nej, Vic, sa han, jag har själv försatt mig i den här situationen och jag

Läs mer

Presentationsteknik i utbildningssyfte. av Janne Arleklint Cygnel

Presentationsteknik i utbildningssyfte. av Janne Arleklint Cygnel Presentationsteknik i utbildningssyfte Presentationsteknik i utbildningssyfte av Janne Arleklint Cygnel 1 Innehåll Inledning! 6 Förberedelser! 7 Mål och struktur! 7 Definiera målet med din presentation!

Läs mer

JALLE OCH TJIMBO VELAR VIDARE. av Mikael Eliasson

JALLE OCH TJIMBO VELAR VIDARE. av Mikael Eliasson JALLE OCH TJIMBO VELAR VIDARE av Mikael Eliasson 2 Kapitel 1 Jalle och Tjimbo stod utanför bion. Dom hade ett paraply uppfällt över sig. Det hade nämligen regnat på vägen dit, men nu hade det minskat till

Läs mer

Förord. Idén till boken kommer från alla frågor vi får om hur vi hamnade här, om hur det är att bo här, vad vi gör på vintern o s v.

Förord. Idén till boken kommer från alla frågor vi får om hur vi hamnade här, om hur det är att bo här, vad vi gör på vintern o s v. Sid 124 Sid 1 Förord Idén till boken kommer från alla frågor vi får om hur vi hamnade här, om hur det är att bo här, vad vi gör på vintern o s v. Jag har valt att lägga tonvikten på det som sker i vardagen

Läs mer

Från utmattning till balans. - ett befrielsearbete i vardagen. olle hallgren (ollehallgren@hotmail.com)

Från utmattning till balans. - ett befrielsearbete i vardagen. olle hallgren (ollehallgren@hotmail.com) Från utmattning till balans - ett befrielsearbete i vardagen olle hallgren (ollehallgren@hotmail.com) ord före Följande text är ett försök att sammanfatta mina erfarenheter från hundratals möten med individer

Läs mer

Kanadafärden. 135 mil med träkanot i fri natur

Kanadafärden. 135 mil med träkanot i fri natur EXPEDITIONSRAPPORT KANADAFÄRDEN 2010 Kanadafärden 135 mil med träkanot i fri natur Alma Bågefalk, David Engström, Maria Ferm, Tomas Johansson, Josef Kjellqvist, Tobias Lundgren, Frida Söderlind 2 EXPEDITIONSRAPPORT

Läs mer

Tänk om han också fått chansen att komma hit

Tänk om han också fått chansen att komma hit Åtta män berättar om sig själva och mötet med Manscentrum i Haninge Tänk om han också fått chansen att komma hit En reflektion från en av de intervjuade männen vars kompis satt häktad för misshandel av

Läs mer

Har hört att man kan köpa en liten lampa att sätta i vägguttaget, är det en bra idé. Grannen är rätt sur på oss.

Har hört att man kan köpa en liten lampa att sätta i vägguttaget, är det en bra idé. Grannen är rätt sur på oss. Jag har en tibetansk terrier som är 10 månader. Jag undrar hur jag ska göra för att han inte ska sticka iväg, jag vill kunna ha han lös ute. Jag ska snart ut till min stuga över påsken och vill då kunna

Läs mer

COREW.SE ATT LYCKAS MED EN HEMSIDA

COREW.SE ATT LYCKAS MED EN HEMSIDA COREW.SE ATT LYCKAS MED EN HEMSIDA Projektarbete Medieprogrammet Niklas Kurvinen, MP07, 2 Maj 2010 Innehållsförteckning Introduktion...3 Inledning...3 Syfte...3 Metod...3 Förarbete... 4-5 Planering...4

Läs mer

Sju ungdomar om sin rättegång RAPPORT 2002:18

Sju ungdomar om sin rättegång RAPPORT 2002:18 Sju ungdomar om sin rättegång RAPPORT 2002:18 BRÅ centrum för kunskap om brott och åtgärder mot brott Brottsförebyggande rådet (BRÅ) verkar för att brottsligheten minskar och tryggheten ökar i samhället.

Läs mer

Det stora Örnäventyret. --Ett skogigt uppdrag om allemansrätten för årskurs 1-6

Det stora Örnäventyret. --Ett skogigt uppdrag om allemansrätten för årskurs 1-6 Det stora Örnäventyret --Ett skogigt uppdrag om allemansrätten för årskurs 1-6 1 Stiftelsen Håll Sverige Rent Februari 2013 Författare: Lisa Adelsköld, Håll Sverige Rent Illustrationer: Fia Sjögren Grafisk

Läs mer

Del 3 av Bo Simonsson

Del 3 av Bo Simonsson Del 3 av Bo Simonsson Jag hade flyttat till Göteborg för bara några månader sedan men hade börjat knyta vissa kontakter och hade ett begynnande socialt umgänge. Jag flyttade till Kungsladugård, en mycket

Läs mer

Träff 5 Att vara schysst mot sig själv.

Träff 5 Att vara schysst mot sig själv. Träff 5 Att vara schysst mot sig själv. Översikt De fem djuren...5 min Repetition av träff 4, 3, 2 och 1...10 min Genomgång av att öva mellan träffarna...10 min Dansa jobbig tanke...15 min Festinbjudan...15

Läs mer

Eldbunden Ylva Lee Lindell

Eldbunden Ylva Lee Lindell Eldbunden Ylva Lee Lindell Eldbunden 2013 Ylva Lee Lindell ISBN e-bok: 978-91-87015-96-0 Mörkersdottir förlag Smashwords edition Mindra Jag minns bara mörker, en plötslig vindpust och en gnisslande grind.

Läs mer

Varför just jag? Klara Österling. Klara Österling 6:4

Varför just jag? Klara Österling. Klara Österling 6:4 Varför just jag? Klara Österling 1 Kap 1: Mitt liv Jag vaknar av att Jessy hoppar upp i min säng och börjar slicka mig i ansiktet. Jag ser på klockan. Hon är fem. Jessy hoppar av min säng och skuttar menande

Läs mer

KONTAKTEN INNEHÅLL KONTAKTEN. Medlemsblad för Linköpings Flygklubb. Samlingsnummer 2013. www.lfk.se. Sid 1 Ledare

KONTAKTEN INNEHÅLL KONTAKTEN. Medlemsblad för Linköpings Flygklubb. Samlingsnummer 2013. www.lfk.se. Sid 1 Ledare KONTAKTEN Medlemsblad för Linköpings Flygklubb Samlingsnummer 2013 www.lfk.se Sid 1 Ledare Sid 3 Ordförande Göran har ordet INNEHÅLL Sid 16 Classic Aircraft Meeting på Hedlanda Sid 20 Nytt ansikte utåt

Läs mer

Mycket vilar på mig. När en anhörig har hemtjänst. Mymmel Blomberg

Mycket vilar på mig. När en anhörig har hemtjänst. Mymmel Blomberg Mycket vilar på mig När en anhörig har hemtjänst Mymmel Blomberg Mycket vilar på mig När en anhörig har hemtjänst mel Blomberg Mymmel Blomberg FoU SocialCentrum Region Halland FoU-verksamheten på Region

Läs mer

50 år sedan starten. Jubileet sid 14 T K N 57 (3/06) N 2006

50 år sedan starten. Jubileet sid 14 T K N 57 (3/06) N 2006 T K N 57 (3/06) N 2006 Adventure Racing Sales & Event stärker varumärket Kustjägarna. Bildar Kustjägarna Adventure Racing Se sidan 12 När helvetet bröt ut i Beirut... var Röda Korset och Räddningstjänst

Läs mer

FÖRSVARSMAKTENS GUIDE för. par

FÖRSVARSMAKTENS GUIDE för. par FÖRSVARSMAKTENS GUIDE för par där någon av er ska göra utlandstjänst 1 2 INNEHÅLL Allmän information 3 När man är ifrån varandra... 4 Tiden före insatsen 6 Vad är det som gör att vissa vill åka på insats?

Läs mer

ÅLÄNDSK UTREDNINGSSERIE

ÅLÄNDSK UTREDNINGSSERIE ÅLÄNDSK UTREDNINGSSERIE 2003:7 Att leva i en familj med ekonomiska svårigheter Lina Lundström Oktober 2003 ISSN 0357-735X Innehållsförteckning 1 INLEDNING 2 1.1 Finland 2 1.2 Sverige 3 1.3 Syfte-frågeställningar

Läs mer

Metoder för att skapa delaktighet

Metoder för att skapa delaktighet Metoder för att skapa delaktighet Metoder för att skapa delaktighet Presentation- och Lära känna-metoder Ballongen Dela upp gruppen två och två, ge varje par två ballonger och en penna som fäster på ballongen.

Läs mer