Västsvenska inspel till nyindustrialiseringsstrategin

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Västsvenska inspel till nyindustrialiseringsstrategin"

Transkript

1 Västsvenska inspel till nyindustrialiseringsstrategin Inledning Västsvenska Handelskammaren har aktivt förespråkat att Sverige, i likhet med andra framstående industrinationer, bör ha en strategi för nyindustrialisering. Inför valet 2014 publicerade vi en rapport om industrins villkor i Västsverige, baserad på intervjuer med 200 ledare på våra medlemsföretag verksamma inom industrin. Där var den kanske viktigaste slutsatsen att det bör finnas en strategi med offensivt satta mål för Sveriges roll som industrination i framtiden. Mot bakgrund av detta, ser vi mycket positivt på att regeringen nu tar fram en sådan strategi. I processen för strategins framtagande, är vår utgångspunkt att industrins representanter själva får komma till tals i så stor utsträckning som möjligt. Vi har därför genomfört djupintervjuer med ett 20-tal industriledare på medlemsföretag runt om i Västsverige och bett dem kommentera strategins utgångspunkter, med fokus på vision, mål och prioriterade områden. I följande skrivelse har vi sammanställt medlemmarnas synpunkter. Vi lämnar också utifrån dessa synpunkter våra slutsatser och rekommendationer. Med mer spets i visionen, ökad tydlighet i målformuleringen och större delaktighet för industrins SME i processen har strategin goda möjligheter att bana väg för en framgångsrik nyindustrialisering av Sverige. Inspel kring strategins utgångspunkter Vision Visionen att Sverige ska vara världsledande inom modern och hållbar industriell produktion väcker blandade reaktioner hos våra medlemmar. Å enda sidan är det flera som känner igen sig i visionen och menar att svensk industri i mångt och mycket redan befinner sig i en världsledande position. Denna ståndpunkt speglas i följande citat: Det är just det här Sverige kan bli bra på. Vi är redan riktigt bra på att ha en hög automationsnivå. Vi är världsbäst på att göra saker på ett smartare sätt, vara flexibla och resurseffektiva. Jämför vi med Indien eller Kina, som kan hysta ur sig tusentals fler ingenjörer än vi, så lyckas vi ändå göra mer med de resurser vi har. De fem punkter som står under visionen är utomordentligt bra. Vara och tjänst integrerade till exempel, det är kort och kärnfullt, och det är precis så vi försöker tänka. Vi är också duktiga på automation och att använda digitalisering. g. Det är mycket vettiga punkter allihop. Å andra sidan finns det flera som upplever visionen som lite för självklar. De punkter som omnämns under visionen upplevs av många som rena hygienfaktorer. Att vi är bättre i Europa än andra delar av världen, det är överspelat. Ska vi vara världsledande behöver vi göra mer än detta. Det här gör redan alla. Flera ger också uttryck för att de saknar ambitionsnivå och spets i visionen: Vad är bortvalt? Var är spetsen? Vad gör den unik, var är USP:en? Vad skiljer vår vision jämfört med t ex Tyskland eller Kina? Vad är det som gör att Sverige kan vara bra på detta?

2 De bästa visionerna är de som man kommer ihåg utan att läsa i pappret. Denna vision skapar ingen bild i huvudet på någon. Vissa betraktar visionen som rent av tillbakablickande. Mitt första intryck är att det är en vision som drömmer tillbaka till 70- och 80-talen. Den bygger på teorin att någon skulle vilja lägga produktion i Sverige för att vi har bättre produktions- kapacitet här än någon annanstans. Det är en tankevurpa. Sverige ligger geografiskt offside, har en mycket liten hemmamarknad, har ingen fördelaktig kostnadsstruktur med avseende på skatter och lönekostnader och har inte heller en fördelaktig arbetsmarknad när det gäller rörlighet och flexibilitet. Jag får en känsla av att både formulering och tanke bottnar i gamla mönster och frågor som har sitt ursprung i klassiska fackliga drivkrafter, till exempel att inte konkurrera med löner. Jag saknar det faktum att Sverige faktiskt växer, med företag som är lönsamma och innovativa. Jag saknar också begreppet välstånd och menar att riktningen på visionen ska ge en bild av en växande industri som skapar jobb, är resurseffektiv och lönsam. Det är alltså en tudelad bild som framträder när vi provtrycker visionen på våra medlemmar. Å ena sidan hög igenkänningsfaktor, å andra sidan bristande ambitionsnivå. Kännetecken för produktion Under visionsformuleringen anges fem punkter som kännetecknande ecknande för svensk produktion, som ska: Vara smart, flexibel och resurseffektiv. Ligga längst framme i användning av digitaliseringens möjligheter. Ha hög automationsnivå. Möta komplexa kundkrav och efterfrågemönster. Låta vara och tjänst bli integrerade. Samtliga dessa punkter är viktiga, men för att skapa en tydligare känsla för vilka delar av visionen som framstår som mest relevanta för våra medlemmar, bad vi dem att spontant rangordna punkterna. Den punkt som rankas allra högst, är en produktion som är smart, flexibel och resurseffektiv. På denna punkt upplever våra medlemmar att Sverige redan är i världsklass. På andra plats rankas en produktion som möter komplexa kundkrav och efterfrågemönster. På tredje plats hamnar en produktion som har hög automationsnivå. De två punkter som överlag rankas lägst av våra medlemmar är vara och tjänst integrerade, samt att ligga längst framme i användningen av digitaliseringens möjligheter. Dessa båda punkter upplevs båda vara mer abstrakta än de övriga. Punkter som saknas i visionen När vi frågar våra medlemmar vilka punkter de saknar i visionen, framträder en mångfacetterad bild. Värt att nämna i sammanhanget, är att intervjuerna koncentrerades på vision, mål och den översiktliga bilden av prioriterade områden. De bilder som tar upp tidsplan, process och bakgrund till l visionen ingick inte i intervjuunderlaget och inte heller de fördjupade bilderna om respektive prioriterat område.

3 Nedan följer ett axplock av det som medlemmarna saknar i visionen. Innovationsklimatet Sverige måste vara bra på att tillvarata innovationer. oner. Det måste vara lätt att starta och driva företag. En av orsakerna till att vi har så många startups och att vi rankas som mer kreativa än Silicon Valley, handlar om vårt innovationsklimat. Det är OK att komma med galna idéer i Sverige. Det är en av fördelarna med det fria samhälle vi har. Innovationsklimatet är med andra ord något som borde omfattas av visionen. Kompetensförsörjning Rätt kompetens saknas ofta. Det är speciellt viktigt för oss i Sverige som ligger lite off att vi hittar rätt kompetens. Jag saknar fokus på kompetensförsörjningen med tätare samverkan mellan skolan och arbetslivet redan från tidig grundskola. Det borde ges mer tid för lärare och elever att besöka och få en positiv bild av vad en modern industri innebär. Jag ser gärna att man utvecklar både Teknikcollege och lärlingskonceptet så det även passar mindre bolag. Samspelet mellan skola och arbetsliv måste prioriteras. Produktutveckling och produktägarskap Jag saknar produktionsanpassad produktutveckling. För att kunna automatisera produktionen behöver produkten vara anpassad för automation. Detta är en av Sveriges främsta konkurrensfördelar och det finns inte med i visionen. Sverige kan utveckla hur mycket modern, hållbar och digitaliserad produktion vi vill. Ytterst få företag kommer att välja Sverige om det inte finns en koppling till produktägande med ursprung i Sverige. Framgångsrika produktbolag som har en tillväxt globalt ger potential till världsledande produktion, inte tvärtom. Kostnadsläget Visionen är OK men stämmer inte med handling. Arbetsmarknadens regler är inte flexibla och vi har höga lönekostnader i förhållande till omvärlden. Visionen säger ingenting om detta. Som det är nu skickar vi produkter kors och tvärs över jorden med bara hänsyn till transportkostnader. Kommer miljöperspektivet in tydligare kommer det att förändra kostnadsbilden och då kanske vi skulle göra annorlunda. Mål och uppföljning Där visionen spontant väcker flera igenkännande reaktioner, reagerar merparten av våra medlemmar mycket frågande till målet. För det första är det flera som reagerar på formuleringen de högkvalificerade delarna av de globala värdekedjorna. Jag gillar inte alls denna formulering. Om man tittar på de företag som är framgångsrika i Sverige och ekonomiskt hållbara över flera konjunkturcykler, så är det de som har hela kedjan, från R&D, produktutveckling, produktion, logistik och marknad. Det är inte alltid så lätt att tala om vad som är högkvalificerade delar av värdekedjan. Det blir lätt hänt att man tolkar det som att R&D är högkvalificerat, eftersom det kräver hög utbildning att utföra, men det är inte alls säkert att det är där som mest värde adderas.

4 Under en ganska lång period talades det om att vi skulle producera tjänster och sedan skulle andra länder ta hand om varuproduktionen. Vi skulle vara högre upp i värdekedjorna sa man. Hela det resonemanget känns absurt. Vilka länder vill inte vara långt upp i värdekedjorna? Flera uttrycker också att begreppet högkvalificerade riskerar att vara diskvalificerande för många befintliga tillverkningsindustrier. Några svarar till och med nej på frågan om de anser att företaget ingår i de högkvalificerade delarna av de globala värdekedjorna. Jag känner mig inte träffad när jag läser det här målet. De högkvalificerade delarna av globala värdekedjor känns som en högtidlig formulering som inte gäller mig och vår verksamhet. Vi har en traditionell tillverkning med hela kedjan, men jag vet inte om det skulle anses som högkvalificerat. Det känns som en exkluderande formulering. För det andra är det många som hänger upp sig på formuleringen ett aggregerat mål. De ställer sig frågande till vad som överhuvudtaget avses. Den i särklass mest förekommande frasen i djupintervjuerna är vad menar de med ett aggregerat gregerat mål? Här har vi blivit svaret skyldiga våra medlemmar, som då har påpekat att detta begrepp måste förtydligas. Därmed ser vi också med viss tvekan på de exempel på uppföljning av målet som anges i underlaget. Hur avser man följa antalet jobb och värdeskapande i Sverige som ingår i globala värdekedjor när inte ens företagen själva är säkra på definitionen och än mindre för statistik på detta? Och är antalet jobb det mest relevanta mätetalet? Med ökad digitalisering och högre automationsgrad tenderar antalet jobb i produktionen snarare att minska. Prioriteringar för en smart industri För att underlätta industrins strukturomvandling så att Sverige kan ta en tätposition i utvecklingen, pekar strategin ut fyra prioriterade områden: Den digitala utvecklingen i industrin. Resurseffektivitet och miljöhänsyn för värdeskapande och konkurrenskraft. Kunskap och kompetens i industrin för framtiden. Forskning, innovation och samverkan för nyindustrialisering. Precis som med punkterna under visionen, bad vi våra medlemmar att rangordna de fyra utpekade områdena. Även här finns insikten att samtliga områden är viktiga, men vi ville ändå få en känsla för vilket område som ligger högst upp på våra medlemmars agendor. Det område som prioriteras högst bland medlemmarna, är forskning, innovation och samverkan. Tätt därefter rankas det nära sammankopplade området kunskap och kompetens. Det är med ett starkt innovationsklimat, framstående forskning och utveckling samt ett högt kunskapsinnehåll som svensk industri ska klara strukturomvandlingen. På tredje plats rankas resurseffektivitet och miljöhänsyn. Flera av de intervjuade påpekar dock att man kan lägga lite olika innebörd i begreppet resurseffektivitet och inte nödvändigtvis koppla ihop det med miljöhänsyn. Jag skulle egentligen vilja lägga en lite annan betydelse i ordet resurseffektivitet, nämligen att få ut max av de ganska snåla resurser vi har. Om det var betydelsen, skulle jag sätta det först, men eftersom de slår samman det med miljöhänsyn, tror jag att de har en annan definition. Resurseffektivitet går ofta hand i hand med ekonomi, medan miljöhänsyn ofta går stick i stäv med ekonomi. Jag ser de två orden som skilda punkter.

5 Som tidigare redan nämnts, gick vi i intervjuerna inte in på de delar av underlaget som förtydligar respektive område och anger potentiella utmaningar. Där talas det om livscykelperspektiv, giftfria kretslopp och omställning till en cirkulär ekonomi, vilket tyder på att man i strategin gör en tydligare koppling till miljöhänsyn än vad våra medlemmar spontant gör när de talar om resurseffektivitet. Det område som ligger längst ned på våra medlemmars spontana prioriteringslista, är den digitala utvecklingen. Fler än hälften av de intervjuade rankar denna punkt sist. Här finns därför en stor potential att få fler industriföretag att bättre utnyttja digitaliseringens möjligheter, oavsett sektor, företagsstorlek och geografisk lokalisering, precis som strategin pekar ut som en utmaning. Slutsatser och rekommendationer Mot bakgrund av de synpunkter som framkommit i djupintervjuerna samt i tidigare samtal med våra medlemsföretag i industrin, drar Västsvenska Handelskammaren följande slutsatser och ger följande rekommendationer. Om strategin Spetsa till strategin och gör den unik Vi vill att strategin ska blicka framåt och skapa nytt inte bara bevara. Vi tror att möten mellan kunskap, produktion och kapital är viktigt. Vi vill se en strategi där hackers får möta hantverk och pengar får möta pneumatik. Som visionen nu är formulerad, väcker den igenkänning men inte wow-känsla. Jämför med till exempel Tyskland, där Industrie 4.0 har blivit ett begrepp som direkt skapar bilder av vad strategin innehåller och innebär. En svensk nyindustrialiseringsstrategi bör tydligt signalera vad vi vill ska vara unikt med just svensk industri. Omformulera och förtydliga mål och uppföljning När vi diskuterar mål med våra medlemmar rent generellt, kommer ofta begreppet SMARTA mål upp i diskussionen. Mål bör upplevas som Specifika, Mätbara, Accepterade, Realistiska, Tidsbundna och Attraktiva. Nuvarande målformulering uppfyller knappast något av dessa kriterier. Våra medlemmar är väl införstådda i och kan beskriva den del av värdekedjan som man själv är aktiv inom. Vad som däremot anses vara högkvalificerade delar av globala värdekedjor råder det en stor ovisshet kring. Denna ovisshet blir ännu större när vi talar i termer av ett aggregerat mål. Målet måste därför omformuleras och förtydligas för att upplevas som smart och därmed vinna gehör hos våra medlemmar. Öka stringensen mellan vision, mål och prioriterade områden I visionen siktar man på att vara världsledande inom modern och hållbar industriell produktion. I målet avser man öka sin konkurrenskraft och sitt deltagande främst i de högkvalificerade delarna av de globala värdekedjorna. I de möjliga prioriteringarna talas det om en smart industri, där fokus för strategin är att underlätta industrins strukturomvandling. Med så många olika buzz words i formuleringarna, blir det svårt att urskilja den röda tråden mellan vision, mål och prioriterade områden för att nå dit. Strategin skulle därför tjäna på att tvättas från buzz words och göras mer stingent. Förtydliga kopplingen mellan FoU, produktutveckling och produktion Nyindustrialisering handlar, som vi ser det, om att skapa förutsättningar för industrin att både utveckla, tillverka och ta nya produkter till marknaden med hjälp av den nya tekniken. Där finns framtiden och den kommer att skapa nya varor och tjänster, nya företag och nya jobb både i produktionen och i produktutvecklingen.

6 Därför bör inte strategin för ensidigt koncentreras på själva tillverkningsmomentet, utan även tydligt omfatta både de tidiga och sena faserna i värdekedjan, samt både de primära och stödjande aktiviteterna. Att vara världsledande inom FoU och produktutveckling är nog så viktigt som att vara det inom modern och hållbar industriell produktion. Om den fortsatta processen Öka delaktigheten för industrins SME i nyindustrialiseringen Storindustrin tar ofta själv initiativ för att ligga i framkant. En viktig del av strategin bör därför ligga på att underlätta för SME att vara med och förnya och vitalisera hela den svenska tillverkningsindustrin. En viktig utmaning för dessa är att ta till sig innovationer som andra aktörer på marknaden driver fram. Regeringens arbete bör därför särskilt behandla hur det ska bli enklare för små och medelstora företag att utvecklas, ta till sig innovationer och på så sätt ta plats i fler globala värdekedjor eller utveckla och tillverka mer avancerade ancerade produkter. Träffa fler industrirepresentanter i deras egen verklighet Hittills har inspel till nyindustrialiseringsstrategin i huvudsak kommit genom industrisamtalen, där arbetsmarknadens parter och branschorganisationer har tung representation, utöver Näringsdepartementets egna deltagare. Endast fyra av 23 deltagare i industrisamtalen är renodlade företagsrepresentanter. Tillkommer gör de fyra industrirådgivare som tillsattes i somras, helt i enlighet med Västsvenska Handelskammarens tidigare rekommendationer. Vi menar dock att direktkontakten med industrins ns enskilda företagare och ledare bör öka. Och den direktkontakten bör i större utsträckning ske ute i industriföretagarnas egen verksamhet. Vi på Västsvenska Handelskammaren bistår gärna till att sådana möten blir verklighet. Säkra strategins långsiktiga överlevnad En strategi och vision är per definition långsiktig till sin karaktär. Om vi ska lyckas nyindustrialisera svensk industri krävs ett ihärdigt arbete över tid. Och industrin behöver långsiktiga spelregler. Om politiska beslut rivs upp, ändras eller styrs om, skapar det osäkerhet som i sin tur kan leda till att nödvändiga investeringar och åtgärder för att effektivisera industrin inte görs. Kalkylerna går inte ihop för företagen om tiden för omställning blir för kort mellan olika politiska inriktningsbeslut. Ska strategin vara långsiktig måste den också kunna leva längre än en mandatperiod. Betydelsen av en nyindustrialisering måste därför förankras över blockgränserna. Inta rollen som facilitator och låt industrin själv göra jobbet Att regeringen nu tar fram en nyindustrialiseringsstrategi är ett lovvärt initiativ, som mottas väl bland våra medlemsföretag. Och det är industrin själv som ska göra jobbet, inte politiken. Regeringens roll är att t vara facilitator och skapa långsiktiga spelregler, inte att genomföra nyindustrialiseringen. Därför är det av största vikt att industrin kopplas in ännu tydligare när strategins konkreta handlingsplaner ska tas fram. Här står de västsvenska industriföretagen redo att kavla upp ärmarna i det fortsatta arbetet med att nyindustrialisera Sverige. Göteborg Johan Trouvé, Vd, Västsvenska Handelskammaren Kajsa Dahlsten, Industripolitisk talesperson, Västsvenska Handelskammaren

7 Bilaga 1. Medverkande medlemsföretag Representanter från följande medlemsföretag medverkade i djupintervjuerna: Autoliv Sverige AB Borealis AB CPAC Systems AB Ericsson AB Fredrik Mogensen AB Fröjdia AB IMI Hydronic Engineering AB Jaba Group AB Kanvan AB Nexans Sweden AB Preemraff Lysekil RUAG Space AB SCA Hygiene Products AB SKF Sverige AB Sveba-Dahlén AB Svenska Brandslangfabriken AB Svebab Termoventiler i Ulricehamn AB Tooltec Trestad AB Vargön Alloys AB VBG Group AB Villeroy & Boch Gustavsberg AB Volvo Car Corporation

Utgångspunkter för framtagandet av en nyindustrialiseringsstrategi för Sverige. Näringsdepartementet

Utgångspunkter för framtagandet av en nyindustrialiseringsstrategi för Sverige. Näringsdepartementet Utgångspunkter för framtagandet av en nyindustrialiseringsstrategi för Sverige Tidplan och process Arbetsgrupp N-dep Intern beredning Dialog med intressenter Beslut JUN AUG SEPT OKT NOV DEC Industrisamtal

Läs mer

0HG HXURSHLVNW GLJLWDOW LQQHKnOO EHKnOOHUYLOHGQLQJHQ

0HG HXURSHLVNW GLJLWDOW LQQHKnOO EHKnOOHUYLOHGQLQJHQ 63((&+ (UNNL/LLNDQHQ Ledamot av Europeiska kommissionen med ansvar för näringspolitik och informationssamhället 0HG HXURSHLVNW GLJLWDOW LQQHKnOO EHKnOOHUYLOHGQLQJHQ Norden digitalt konferens +HOVLQJIRUVGHQRNWREHU

Läs mer

Automation - nu och framåt. Thomas Lezama

Automation - nu och framåt. Thomas Lezama Automation - nu och framåt Thomas Lezama Agenda Globala trender och Industrie 4.0 och dess betydelse för Volvo Utmaningar och möjligheter 2 2015-12-03 Globala trender som påverkar automationen hos Source:

Läs mer

Mindre styrdans mer rock n roll

Mindre styrdans mer rock n roll november 2013 Mindre styrdans mer rock n roll Personalchefsbarometern 2013 Personalchefsbarometern 2013 Mindre styrdans mer rock n roll I årets version av Visions Personalchefsbarometer fokuserar vi på

Läs mer

Har du träffat en miljöpartist den senaste månaden? Känner du en miljöpartist?

Har du träffat en miljöpartist den senaste månaden? Känner du en miljöpartist? Kommunikationsplan för Sveriges mest öppna parti 2012-2013 INTRODUKTION Vi finns där du finns ska vara en ledstjärna för Miljöpartiet de grönas kommunikation. Genom att vara närvarande i människors vardag

Läs mer

Vägskälsdag 2 februari 2014

Vägskälsdag 2 februari 2014 Vägskälsdag 2 februari 2014 Den 2 februari 2014 arrangerade riksstyrelsen en vägskälsdag dit UH:s medlemmar var inbjudna för att fördjupa sig och diskutera kring rekrytering, engagemang och UH:s vision

Läs mer

Femton punkter för fler växande företag i Örebro

Femton punkter för fler växande företag i Örebro Örebro Örebro 2010-09-10 Femton punkter för fler växande företag i Örebro Örebro behöver fler nya företag och att mindre företag växer och nyanställer. Därför måste Örebro kommun förbättra servicen och

Läs mer

Att skriva Hur utformar man en Social berättelse? Lathund för hur en Social berättelse kan skrivas

Att skriva Hur utformar man en Social berättelse? Lathund för hur en Social berättelse kan skrivas 52 56 57 57 59 59 61 61 63 64 64 65 67 67 76 77 77 79 80 83 86 87 89 91 93 95 Seriesamtalets andra möjligheter Sammanfattning Seriesamtal Sociala berättelser Vad är en Social berättelse? För vilka personer

Läs mer

Idé & framtid. LEdarna sveriges chefsorganisation. 2014 Ledarna 1

Idé & framtid. LEdarna sveriges chefsorganisation. 2014 Ledarna 1 Idé & framtid LEdarna sveriges chefsorganisation alla vinner på ett bra ledarskap vi arbetar för att sverige ska ha världens bästa chefer 2014 Ledarna 1 verksamhetsidé Ledarna är en organisation för chefer.

Läs mer

Att ge feedback. Detta är ett verktyg för dig som:

Att ge feedback. Detta är ett verktyg för dig som: Att ge feedback Detta är ett verktyg för dig som: Vill skapa ett målinriktat lärande hos dina medarbetare Vill bli tydligare i din kommunikation som chef Vill skapa tydlighet i dina förväntningar på dina

Läs mer

Bokslutskommuniké 2014

Bokslutskommuniké 2014 Stockholm, 2015-02-1617 Bokslutskommuniké 2014 Hållbart värdeskapande i tillväxtbolag Avyttring av LeanNova Engineering i Trollhättan Viktiga händelser under helåret 2014 och fjärde kvartalet Fouriertransform

Läs mer

Smart industri - En nyindustrialiseringsstrategi för Sverige

Smart industri - En nyindustrialiseringsstrategi för Sverige Smart industri - En nyindustrialiseringsstrategi för Sverige Christina Nordin Avdelningschef Näringsliv och villkor Industrins betydelse för tillväxt, samhällsutveckling och välstånd i förnyat fokus Industrin

Läs mer

Kärleken till stålet BERÄTTELSEN OM UDDEHOLMS AB

Kärleken till stålet BERÄTTELSEN OM UDDEHOLMS AB Kärleken till stålet BERÄTTELSEN OM UDDEHOLMS AB I 350 år har vi tillverkat stål. Det har gett oss en erfarenhet och en kunskap som lett fram till att vi idag tillverkar världens bästa verktygsstål. 1668

Läs mer

Motion till riksdagen 2015/16:2537 av Gunilla Carlsson m.fl. (S) Näringspolitiken i Västsverige

Motion till riksdagen 2015/16:2537 av Gunilla Carlsson m.fl. (S) Näringspolitiken i Västsverige Enskild motion Motion till riksdagen 2015/16:2537 av Gunilla Carlsson m.fl. (S) Näringspolitiken i Västsverige Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om näringspolitik

Läs mer

Remissvar angående Skellefteå 2030 utkast till prioriteringar i strategin

Remissvar angående Skellefteå 2030 utkast till prioriteringar i strategin 2015-03-25 Remissvar angående Skellefteå 2030 utkast till prioriteringar i strategin Föreningen Skeva har tagit del av det utkast till prioriteringar i strategin för Skellefteå 2030 som Skellefteå kommun

Läs mer

ESSÄ. Min syn på kompetensutveckling i Pu-process. Datum: 2006-04-26. Produktutveckling med formgivning, KN3060

ESSÄ. Min syn på kompetensutveckling i Pu-process. Datum: 2006-04-26. Produktutveckling med formgivning, KN3060 ESSÄ Min syn på kompetensutveckling i Pu-process Datum: 2006-04-26 Produktutveckling med formgivning, KN3060 Utfört av: Kim Hong Tran Handledare: Rolf Lövgren Ragnar Tengstrand INLEDNING INLEDNING ESSÄNS

Läs mer

Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande

Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande För att du ska trivas på jobbet och känna att du gör ett bra arbete behöver du kunna påverka din arbetssituation

Läs mer

Företagskompassen, 10 mars 2010: Svenskt företagsklimat behöver bli bättre

Företagskompassen, 10 mars 2010: Svenskt företagsklimat behöver bli bättre Företagskompassen, 10 mars 2010: Svenskt företagsklimat behöver bli bättre Jobs and Society NyföretagarCentrum och SEB har låtit 3 000 personer svara på frågor om hur de ser på det svenska företagsklimatet.

Läs mer

Yttrande över delbetänkande, På jakt efter den goda affären SOU 2011:73

Yttrande över delbetänkande, På jakt efter den goda affären SOU 2011:73 Ert datum Er beteckning, referens Registrator Socialdepartementet 103 33 Stockholm Yttrande över delbetänkande, På jakt efter den goda affären SOU 2011:73 ALLMÄNNA SYNPUNKTER Famna har av regeringen inbjudits

Läs mer

Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande

Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande För att du ska trivas på jobbet och känna att du gör ett bra arbete behöver du kunna påverka din arbetssituation

Läs mer

Remiss: Nya regler om upphandling SOU 2014:51 och Ds 2014:25

Remiss: Nya regler om upphandling SOU 2014:51 och Ds 2014:25 Datum Er referens S2014/5303/RU Vår referens 2014-09-30 Stefan Holm Socialdepartementet Enheten för upphandlingsrätt 103 33 Stockholm Remiss: Nya regler om upphandling SOU 2014:51 och Ds 2014:25 Almega

Läs mer

Samlade erfarenheter av 100 förbättringsprojekt. Professor Anders Kinnander Seniorkonsult Christian Carlén

Samlade erfarenheter av 100 förbättringsprojekt. Professor Anders Kinnander Seniorkonsult Christian Carlén Samlade erfarenheter av 100 förbättringsprojekt Professor Anders Kinnander Seniorkonsult Christian Carlén Svensk tillverkningsindustri Har fler anställda i andra länder än i Sverige Expandera mångdubbelt

Läs mer

Jag har läst kandidatprogrammet i globala studier vid Göteborgs universitet, och en kompletterande kurs i Latinamerikakunskap.

Jag har läst kandidatprogrammet i globala studier vid Göteborgs universitet, och en kompletterande kurs i Latinamerikakunskap. Praktikrapport Louisa Flores Praktikplats Global Utmaning Birger Jarlsgatan 27 111 34 Stockholm Utbildning Jag har läst kandidatprogrammet i globala studier vid Göteborgs universitet, och en kompletterande

Läs mer

TSL 2014:2 Minskat inflöde och snabbare ut i jobb

TSL 2014:2 Minskat inflöde och snabbare ut i jobb TSL 2014:2 Minskat inflöde och snabbare ut i jobb TSL-rapport januari 2014 Trygghetsfonden TSL är en kollektivavtalsstiftelse med Svenskt Näringsliv och LO som ägare och vår uppgift är att hjälpa uppsagda

Läs mer

Vad är mjukvara? DEN INBYGGDA INTELLIGENSEN

Vad är mjukvara? DEN INBYGGDA INTELLIGENSEN Vad är mjukvara? Under många år var Swedish Quality ett inarbetat begrepp över hela världen. Svenska produkter var eftertraktade (och ofta dyrare) därför att de ansågs hålla den högsta kvaliteten. Vår

Läs mer

ATT DRIVA JÄMSTÄLLDHET

ATT DRIVA JÄMSTÄLLDHET ATT DRIVA JÄMSTÄLLDHET 10 trender om jämställdhetsarbete i Sverige 1. Prioritering Större i ord än handling En studie med 10 trender som visar tempen på jämställdhetsarbete i Sverige, kontrasterad mot

Läs mer

Förslag på vision och strategiska utvecklingsområden inför beslut i KF 15 sep 2015

Förslag på vision och strategiska utvecklingsområden inför beslut i KF 15 sep 2015 Förslag på vision och strategiska utvecklingsområden inför beslut i KF 15 sep 2015 Vision för Tierps kommun 1 Ta riktning Visionen ska visa vägen och ge vår kommun bästa tänkbara förutsättningar att utvecklas.

Läs mer

REMISS FÖR ETT BRA NÄRINGSLIVSKLIMAT OCH NYA JOBB

REMISS FÖR ETT BRA NÄRINGSLIVSKLIMAT OCH NYA JOBB REMISS FÖR ETT BRA NÄRINGSLIVSKLIMAT OCH NYA JOBB Skicka svaren till remissvar@ framtidsjobb.nu eller Remissvar Socialdemokraterna, Slottsgatan 154, 602 20 Norrköping senast den 15 november Förord till

Läs mer

1 Sammanfattning och slutsatser

1 Sammanfattning och slutsatser 1 Sammanfattning och slutsatser 1.1 Bakgrund Enligt regeringsformens 11 kap. 9 skall vid tillsättning av statlig tjänst avseende fästas endast vid sakliga grunder, såsom förtjänst och skicklighet. Det

Läs mer

Välkommen till Midroc!

Välkommen till Midroc! Välkommen till Midroc! midroc en historia av att anta utmaningar tillsammans Vi brukar säga att varje dag börjar med en ny utmaning. Det är tur, för på Midroc drivs vi av att anta utmaningar tillsammans.

Läs mer

Vad vill Moderaterna med EU

Vad vill Moderaterna med EU Vad vill Moderaterna med EU Förstärka Miljö och Fredsfrågan Underlätta för handel Bekämpa internationell brottslighet Varför skall jag som Eksjöbo intressera mig för EU och rösta i EU valet Våra exporterande

Läs mer

Tre misstag som äter upp din tid och hur du enkelt gör någonting åt dem. Innehåll. Misstag #1: Önskelistan... 4. Misstag #2: Parkinsons lag...

Tre misstag som äter upp din tid och hur du enkelt gör någonting åt dem. Innehåll. Misstag #1: Önskelistan... 4. Misstag #2: Parkinsons lag... Innehåll Inledning... 3 Misstag #1: Önskelistan... 4 Misstag #2: Parkinsons lag... 7 Misstag #3: E-postfällan... 9 Avslutning... 11 2 Inledning Jag vill inte påstå att dålig tidshantering är en folksjukdom.

Läs mer

MER-styrning - Lekeberg kommuns styrmodell

MER-styrning - Lekeberg kommuns styrmodell MER-styrning - Lekeberg kommuns styrmodell Fastställd av: Kommunfullmäktige Datum: 2014-06-11 Ansvarig för revidering: Kommunstyrelsen Ansvarig tjänsteman: Kommundirektör Diarienummer: 13KS231 Program

Läs mer

Verktyg för Achievers

Verktyg för Achievers Verktyg för Achievers 2.5. Glöm aldrig vem som kör Bengt Elmén Sothönsgränd 5 123 49 Farsta Tel 08-949871 Fax 08-6040723 http://www.bengtelmen.com mailto:mail@bengtelmen.com Ska man kunna tackla sina problem

Läs mer

Concept Selection Chaper 7

Concept Selection Chaper 7 Akademin för Innovation, Design och Teknik Concept Selection Chaper 7 KPP306 Produkt och processutveckling Grupp 2 Johannes Carlem Daniel Nordin Tommie Olsson 2012 02 28 Handledare: Rolf Lövgren Inledning

Läs mer

TALMANUS FÖR GENERELLT BILDSPEL OM GRÖNA KRONOBERG 2025. VAD ÄR EN REGIONAL UTVECKLINGSSTRATEGI

TALMANUS FÖR GENERELLT BILDSPEL OM GRÖNA KRONOBERG 2025. VAD ÄR EN REGIONAL UTVECKLINGSSTRATEGI VAD ÄR EN REGIONAL UTVECKLINGSSTRATEGI Gröna Kronoberg är en politiskt beslutad strategi för länets utveckling som talar om hur det ska vara att bo och leva i Kronoberg 2025. Ett stort antal aktörer och

Läs mer

6-stegsguide för hur du tänker positivt och förblir positiv.

6-stegsguide för hur du tänker positivt och förblir positiv. 6-stegsguide för hur du tänker positivt och förblir positiv Låt oss säga att du vill tänka en positiv tanke, till exempel Jag klarar det här galant. och du vill förbli positiv och fortsätta tänka den här

Läs mer

Partiledardebatt 20 januari 2010 Maud Olofsson (Det talade ordet gäller)

Partiledardebatt 20 januari 2010 Maud Olofsson (Det talade ordet gäller) Partiledardebatt 20 januari 2010 Maud Olofsson (Det talade ordet gäller) Ibland påminns man om en annan verklighet. Trots att skalvet nu lagt sig i Haiti hörs fortfarande skriken. Skriken från de tusentals

Läs mer

Frågor & svar om a-kassan. inför 7 september

Frågor & svar om a-kassan. inför 7 september Frågor & svar om a-kassan inför 7 september Frågor och svar om a-kassan Fråga: Varför bör den som blir arbetslös ha sin inkomst tryggad? Svar: Alla människor behöver kunna planera sin ekonomi. Det faktum

Läs mer

socialdemokraterna.se WORKSHOP

socialdemokraterna.se WORKSHOP socialdemokraterna.se WORKSHOP Innehållsförteckning: Vårt fokus ligger på framtiden!...3 Del 1: Vårt utgångsläge...4 Del 2: Vår nya inriktning, Socialdemokraterna framtidspartiet...8 Del 3: Hur blir vi

Läs mer

Likvärdig skola med hög kvalitet

Likvärdig skola med hög kvalitet Gävle Kommun Likvärdig skola med hög kvalitet Sätra rektorsområde Likvärdig skola med hög kvalitet Bakgrund I september 2011 fick Barn & Ungdom i uppdrag av barn- och ungdomsnämnden att återkomma med underlag,

Läs mer

Ansökan från Transfer om anslag till utveckling av verksamheten i Uppsala län

Ansökan från Transfer om anslag till utveckling av verksamheten i Uppsala län KONTORET FÖR BARN, UNGDOM OCH ARBETSMARKNAD Handläggare Datum Diarienummer Andreas Christoffersson 2014-03-24 UAN-2014-0184 Rev. 2014-04-02 Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden Ansökan från Transfer

Läs mer

Kompetensbrist försvårar omställning TSL 2013:4

Kompetensbrist försvårar omställning TSL 2013:4 Kompetensbrist försvårar omställning TSL 2013:4 Trygghetsfonden TSL är en kollektivavtalsstiftelse med Svenskt Näringsliv och LO som ägare och vår uppgift är att hjälpa uppsagda till ett nytt jobb. TSL

Läs mer

FöreningsSparbanken Analys Nr 26 8 september 2005

FöreningsSparbanken Analys Nr 26 8 september 2005 FöreningsSparbanken Analys Nr 26 8 september 2005 Endast hälften av småföretagen förbereder sig för morgondagen Vartannat svensk småföretag med färre än 50 anställda förbereder sig för nästa generation

Läs mer

2013-09-09. Regionalt handlingsprogram för besöksnäring och turism för Örebroregionen 2014-2020.

2013-09-09. Regionalt handlingsprogram för besöksnäring och turism för Örebroregionen 2014-2020. Regionalt handlingsprogram för besöksnäring och turism för Örebroregionen 2014-2020. 1 Inledning Regionförbundets uppdrag är att på olika sätt medverka till att regionen utvecklas så att fler människor

Läs mer

Utvärdering FÖRSAM 2010

Utvärdering FÖRSAM 2010 Utvärdering av FÖRSAM genom deltagarintervjuer, Samordningsförbundet Göteborg Väster Innehåll 1. Bakgrund... 2 2. Metod... 2 2.1 Urval... 2 2.2 Intervjuerna... 2 2.3 Analys och resultat... 3 3. Resultat...

Läs mer

Tillväxtverkets arbete med regional tillväxt

Tillväxtverkets arbete med regional tillväxt Tillväxtverkets arbete med regional tillväxt Lars Wikström 2016-01-22 Nationell myndighet med regional närvaro - 390 medarbetare - nio orter 1 Värt att fundera på Kommer företag att våga investera på platser

Läs mer

Presentera kursledarna Ge deltagarna möjlighet att presentera sig (9 min)

Presentera kursledarna Ge deltagarna möjlighet att presentera sig (9 min) Presentera kursledarna Ge deltagarna möjlighet att presentera sig (9 min) 1 Gå igenom agenda Var tydlig med praktikaliteter (toaletter, lokal för fika etc.) (2 min) 2 Gå igenom kursens utgångspunkter med

Läs mer

Personlig pensionsrådgivning

Personlig pensionsrådgivning SKATTESEKTIONEN MOTION 12 angående Personlig pensionsrådgivning Jusek ställer, tillsammans med samarbetspartners, upp med olika typer av pensionsföreläsningar i grupp. Förtroendevalda vid Skatteverket

Läs mer

Lär dig mer om de. kulturella näringarna!

Lär dig mer om de. kulturella näringarna! Lär dig mer om de kulturella näringarna! Fortbildning av affärsrådgivare De kulturella näringarna skapar jobb och hållbar ekonomisk tillväxt. Dessa branscher teater och scenkonst, bildkonst, kulturarvsinstitutioner,

Läs mer

Att driva förändring med kommunikation

Att driva förändring med kommunikation 1/17 Att driva förändring med kommunikation Detta är ett verktyg för dig som: Står inför uppgiften att driva ett förändringsarbete Redan ansvarar för och har påbörjat ett förändringsarbete Inser att kommunikation

Läs mer

Tillitsfull KLARTÄNKT

Tillitsfull KLARTÄNKT Tillitsfull KLARTÄNKT SNABBFOTAD Träna dina entreprenöriella förmågor! Världen vi lever i är komplex och vi står inför många utmaningar. Det kräver utveckling av både privata och offentliga organisationer,

Läs mer

Utställningsförslag Fördjupad översiktsplan för Järna tätort med omgivning i Södertälje kommun

Utställningsförslag Fördjupad översiktsplan för Järna tätort med omgivning i Södertälje kommun Södertälje Nykvarn 2012-12-31 YTTRANDE Till Samhällsbyggnadskontoret Plan Södertälje kommun 151 89 Södertälje E-post: sbk.plan@sodertalje.se Utställningsförslag Fördjupad översiktsplan för Järna tätort

Läs mer

Lägesrapport (förprojektering och genomförandeprojekt)

Lägesrapport (förprojektering och genomförandeprojekt) 1(5) (förprojektering och genomförandeprojekt) Projektnamn: KomLär Diarienummer: 2008-3040040 Period (samma som blanketten Ansökan om utbetalning): mars 2009 Inledning Inom Socialfonden läggs stor vikt

Läs mer

Så väljer svenska studenter utbildning och så påverkas studenter i hela Norden av den ekonomiska krisen

Så väljer svenska studenter utbildning och så påverkas studenter i hela Norden av den ekonomiska krisen Så väljer svenska studenter utbildning och så påverkas studenter i hela Norden av den ekonomiska krisen En undersökning av Studentum om val till högskola och Kvalificerad Yrkesutbildning Studentum AB Torstenssonsgatan

Läs mer

Sociala företag Social resursförvaltnings strategi för stöd

Sociala företag Social resursförvaltnings strategi för stöd Sociala företag Social resursförvaltnings strategi för stöd Bakgrund och avsikt Social resursförvaltning beviljade under 2014 drygt sju miljoner kronor i ekonomiskt stöd till sociala företag. Dessa företag

Läs mer

Vision och övergripande mål 2010-2015

Vision och övergripande mål 2010-2015 Vision och övergripande mål 2010-2015 Beslut: Högskolestyrelsen, 2009-12-17 Revidering: - Dnr: DUC 2009/1139/10 Gäller fr o m: 2010-01-01 Ersätter: Dalauniversitetet akademi och yrkesliv i partnerskap.

Läs mer

Sätta dagordningen Fokus

Sätta dagordningen Fokus Sätta dagordningen Fokus DAGS FÖR FLER JOBB I DALARNA INVESTERA FÖR FRAMTIDSTRO OCH ARBETE RÖSTA DEN 14 SEPTEMBER ETT BÄTTRE DALARNA. FÖR ALLA. socialdemokraterna.se/dalarna 2 (6) Arbetslösheten biter

Läs mer

NÄRINGSLIVSSTRATEGI FÖR LYSEKILS KOMMUN TILL ER TJÄNST!

NÄRINGSLIVSSTRATEGI FÖR LYSEKILS KOMMUN TILL ER TJÄNST! NÄRINGSLIVSSTRATEGI FÖR LYSEKILS KOMMUN TILL ER TJÄNST! ANTAGEN AV KOMMUNFULLMÄKTIGE 2014-01-30 Del 1: Näringslivsvision Del 2: Mål Innehållsförteckning INLEDNING DEL 1 - NÄRINGSLIVSVISION VAD? NÄRINGSLIVSVISION

Läs mer

Några övningar att göra

Några övningar att göra Några övningar att göra Dagens kort Du ber om ett kort som kan vägleda och hjälpa dig genom dagen. Kortet beskriver hur du kan förhålla dig till dagen eller om du ska tänka på något speciellt idag. Drar

Läs mer

KONKURRENSKRAFTSUT- REDNINGEN SOM UTGÅNGSPUNKT FÖR FRAMTIDA POLITIK. KSLA, 2015-04-09 Annika Åhnberg

KONKURRENSKRAFTSUT- REDNINGEN SOM UTGÅNGSPUNKT FÖR FRAMTIDA POLITIK. KSLA, 2015-04-09 Annika Åhnberg KONKURRENSKRAFTSUT- REDNINGEN SOM UTGÅNGSPUNKT FÖR FRAMTIDA POLITIK KSLA, 2015-04-09 Annika Åhnberg Bra i konkurrenskraftsutredningen Konkurrenskraftsutredningen lägger grunden för en verklighetsbaserad

Läs mer

Delrapportering av Uppdrag avseende Innovation och design inom regeringens handlingsplan för kulturella och kreativa näringar

Delrapportering av Uppdrag avseende Innovation och design inom regeringens handlingsplan för kulturella och kreativa näringar Mattias Esbjörnsson, +4684733293 Mattias. Esbj ornsson@ VINNOVA. se Projektnr Ert diarienr 1(2) N2009/8901/ENT (delvis) Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Delrapportering av Uppdrag avseende Innovation

Läs mer

Regionalt strukturfondsprogram för investeringar i tillväxt och sysselsättning för Skåne-Blekinge 2014-2020. Sara Persson, Region Skåne

Regionalt strukturfondsprogram för investeringar i tillväxt och sysselsättning för Skåne-Blekinge 2014-2020. Sara Persson, Region Skåne Regionalt strukturfondsprogram för investeringar i tillväxt och sysselsättning för Skåne-Blekinge 2014-2020 Sara Persson, Region Skåne 1 Vad är strukturfonderna? EU-perspektiv - Ekonomiska styrmedel för

Läs mer

DONATORBARN I SKOLAN. Inspiration till föräldrar. StorkKlinik och European Sperm Bank

DONATORBARN I SKOLAN. Inspiration till föräldrar. StorkKlinik och European Sperm Bank DONATORBARN I SKOLAN Inspiration till föräldrar KÄRA FÖRÄLDRAR Med detta material vill vi ge inspiration till dig som har ett donatorbarn som börjar skolan. Det finns lika stor variation bland familjer

Läs mer

SAMMANSTÄLLNING AV GRUPPDISKUSSIONER

SAMMANSTÄLLNING AV GRUPPDISKUSSIONER SAMMANSTÄLLNING AV GRUPPDISKUSSIONER Flera frågor kring Nya Visit Dalarna diskuterades kring borden under Up to Date. Vad krävs av oss i Dalarna för att vi ska fördubbla omsättningen till 2020? Dalarna

Läs mer

Tal av vd Lars-Erik Aaro på LKAB:s årsstämma den 27 april 2011 på Luleå tekniska universitet

Tal av vd Lars-Erik Aaro på LKAB:s årsstämma den 27 april 2011 på Luleå tekniska universitet Tal av vd Lars-Erik Aaro på LKAB:s årsstämma den 27 april 2011 på Luleå tekniska universitet 2010 fyllde LKAB 120 år. Det är i sig fantastiskt. Nästan svårt att förstå... 120 år. Man måste stanna upp lite

Läs mer

Sammanställning 1 100215

Sammanställning 1 100215 Sammanställning 1 100215 Bakgrund Nationellt Kompetenscentrum Anhöriga, NKA, har sedan starten 2008 arbetat inom fyra olika prioriterade områden. Ett av dessa är Individualisering, utveckling och utvärdering

Läs mer

Tal vid seminarium "Den svenska modellen och ett social Europa kompletterande eller oförenliga?"

Tal vid seminarium Den svenska modellen och ett social Europa kompletterande eller oförenliga? SPEECH/07/501 Margot Wallström Vice-President of the European Commission Tal vid seminarium "Den svenska modellen och ett social Europa kompletterande eller oförenliga?" Arrangerat av Ekonomiska och sociala

Läs mer

FRAMTIDENS FOLKRÖRELSE

FRAMTIDENS FOLKRÖRELSE FRAMTIDENS FOLKRÖRELSE Sofia Arkelsten, partisekreterare 20110704 INLEDNING Politiken påverkar människors liv. Därför är det viktigt vilka människor som utformar politiken. Och därför är det viktigt att

Läs mer

Inriktning för LOs valarbete - Den fackliga valrörelsen. Byt regering för jobb och välfärd

Inriktning för LOs valarbete - Den fackliga valrörelsen. Byt regering för jobb och välfärd Inriktning för LOs valarbete - Den fackliga valrörelsen Byt regering för jobb och välfärd LO-förbundens medlemmar är elektriker, svetsare, undersköterskor, servitriser, murare och kassörskor. Vi serverar

Läs mer

Mer Svedala för pengarna

Mer Svedala för pengarna Mer Svedala för pengarna Valet 2014 Vi bryr oss Söker du ytterligare information eller vill ha kontakt med oss? Besök www.moderat.se/svedala sök oss på Facebook eller kontakta Linda Allansson Wester, kommunstyrelsens

Läs mer

Sammanställning 6 Lärande nätverk samtal som stöd

Sammanställning 6 Lärande nätverk samtal som stöd Sammanställning 6 Lärande nätverk samtal som stöd Bakgrund Syftet med lärande nätverk är att samla in och sprida kunskap och ta del av aktuell forskning. Samtliga lokala lärande nätverk består av personer

Läs mer

Utbildningspolitiskt program

Utbildningspolitiskt program Utbildningspolitiskt program 2011 Ämnespolitiskt program antaget av Centerstudenters förbundsstämma 21-21 maj 2011, Örebro. Programmet redogör för Centerstudenters syn på den högre utbildningen och hur

Läs mer

#4av5jobb. Skapas i små företag. FYRBODAL

#4av5jobb. Skapas i små företag. FYRBODAL #4av5jobb Skapas i små företag. FYRBODAL Rapport Juli 2014 Innehållsförteckning Småföretagarna håller krisorterna under armarna........ 3 Jobben kan bli fler om politikerna vill..3 Sverige totalt.....

Läs mer

Anteckningar från mötet med det regionala Teknikcollegerådet inom GR

Anteckningar från mötet med det regionala Teknikcollegerådet inom GR Anteckningar från mötet med det regionala Teknikcollegerådet inom GR Datum: 24 mars 13.00-16.00 Plats: SteelTech i Alingsås AB Deltagare Pernilla Öhberg - Kungsbacka Jens Kultje - Göteborg Mikael Andersson

Läs mer

Nyckeltalsinstitutets. årsrapport 2013

Nyckeltalsinstitutets. årsrapport 2013 Nyckeltalsinstitutets årsrapport 2013 För 18:e året i rad sammanställer Nyckeltalsinstitutet en rad olika personalnyckeltal. För tolfte året presenteras Attraktiv Arbetsgivarindex AVI och för nionde året

Läs mer

Rapport om Europeiska rådets möte Göteborg

Rapport om Europeiska rådets möte Göteborg 63((&+ 0V0DUJRW:DOOVWU P Miljökommissionär Rapport om Europeiska rådets möte Göteborg Yttrande inför Europaparlamentet på kommissionens vägnar ledamot av kommissionen Strasbourg den 3 juli 2001 +HUUIUXWDOPDQSUHPLlUPLQLVWHUlUDGHOHGDP

Läs mer

Vad betyder 40-talisternas uttåg för företagens kompetensförsörjning? PATRIK KARLSSON JULI 2010

Vad betyder 40-talisternas uttåg för företagens kompetensförsörjning? PATRIK KARLSSON JULI 2010 Vad betyder 40-talisternas uttåg för företagens kompetensförsörjning? PATRIK KARLSSON JULI 2010 Inledning 2 1. Inledning För många företag är medarbetarna och deras kompetens den viktigaste resursen i

Läs mer

Sverige tåget - Vem kör lok och vem åker vagn? Innehållsförteckning. All data avser år 2004

Sverige tåget - Vem kör lok och vem åker vagn? Innehållsförteckning. All data avser år 2004 Sverige tåget - Vem kör lok och vem åker vagn? All data avser år 2004 Innehållsförteckning Sid 2 - Grundkurs Sid 3 - Fördelning medborgare Sid 4 - Fördelning företag Sid 5 - Fördelning anställda Hur ser

Läs mer

Moderaterna i Örnsköldsviks handlingsprogram 2014-2018

Moderaterna i Örnsköldsviks handlingsprogram 2014-2018 Moderaterna i Örnsköldsviks handlingsprogram 2014-2018 5 frågor som vi tänker fokusera på 2014-2018 Norrlands bästa företagsklimat Ordning och reda i ekonomin Bra inomhusoch utomhus miljöer för barn, unga

Läs mer

Hur tar vi tillvara nya idéer i äldreomsorgen?

Hur tar vi tillvara nya idéer i äldreomsorgen? Hur tar vi tillvara nya idéer i äldreomsorgen? Ett idédokument om praktikbaserade innovationer Mats Segerström & Britt Östlund 2010-12-28 Innehåll 1. Inledning 2. Vad menas med innovation? 3. Bakgrund

Läs mer

Löneutveckling i Järfälla

Löneutveckling i Järfälla Löneutveckling i Järfälla Vad krävs för att Järfälla ska placera sig i topp fem i Stockholms län? Sandra Backlund Rapportnr: Dnr Bun 2016/160 Juni 2016 2016-04-29 1 (13) Innehåll 1. INLEDNING... 2 1.1.

Läs mer

Studiehandledning till Nyckeln till arbete

Studiehandledning till Nyckeln till arbete Studiehandledning till Nyckeln till arbete STUDIECIRKEL OM NYCKELN TILL ARBETE 2014 gav Handikappförbunden ut skriften Nyckeln till arbete. Den vänder sig till arbetssökande med olika funktionsnedsättningar

Läs mer

Koncernchef Lars G. Nordströms anförande Posten Nordens årsstämma 14 april 2010

Koncernchef Lars G. Nordströms anförande Posten Nordens årsstämma 14 april 2010 Koncernchef Lars G. Nordströms anförande Posten Nordens årsstämma 14 april 2010 Bästa stämmodeltagare! 2009 var ett år då våra kunder var mer nöjda än någonsin det vet vi genom våra mätningar. Det var

Läs mer

Trafikverket, Borlänge

Trafikverket, Borlänge Västsvenska Handelskammaren Stefan Gustavsson Stefan.gustavsson@handelskammaren.net 031-825233, 0734-282134 Datum: 2012-03-30 Ärende: Remissvar TRV2012/17304 Trafikverket, Borlänge Yttrande över Transportsystemets

Läs mer

Trainee för personer med funktionsnedsättning - 2015

Trainee för personer med funktionsnedsättning - 2015 Trainee för personer med funktionsnedsättning - 2015 Ett arbetsmarknadsprogram för personer med funktionsnedsättning, i samarbete mellan Göteborgs Stad, Arbetsförmedlingen och HSO Göteborg. Programmet

Läs mer

Ett nytt sätt att se på Falköping Sveriges första Cittaslow har börjat värdesätta sin särart och identitet

Ett nytt sätt att se på Falköping Sveriges första Cittaslow har börjat värdesätta sin särart och identitet Ett nytt sätt att se på Falköping Sveriges första Cittaslow har börjat värdesätta sin särart och identitet Allt är klätt i vitt denna vackra januaridag i Falköping, Sveriges hittills enda Slow City. Eller

Läs mer

Bolagen har ordet. Atlas Copco

Bolagen har ordet. Atlas Copco Bolagen har ordet Hållbart värdeskapandes enkätundersökning är ett viktigt verktyg för att ta tempen på nivån och omfattningen på svenska bolags hållbarhetsarbete. Men i kvantitativa resultat är det ofta

Läs mer

Miljödriven affärsutveckling

Miljödriven affärsutveckling Snabbguide till Miljödriven affärsutveckling För alla företag som vet vad de vill men inte hur. -Kan ni vara snäll att tala om vilken väg jag ska gå? -Det beror på vart du vill komma. -Det spelar inte

Läs mer

Invandrarföretagare i Sverige och Europa. Farbod Rezania, Ahmet Önal Oktober 2009

Invandrarföretagare i Sverige och Europa. Farbod Rezania, Ahmet Önal Oktober 2009 Invandrarföretagare i Sverige och Europa Farbod Rezania, Ahmet Önal Oktober 2009 Sammanfattning 1 Sammanfattning I denna rapport har möjligheter och hinder för företagandet i Sverige jämförts med motsvarande

Läs mer

#4av5jobb. Skapas i små företag. ÖSTERGÖTLAND

#4av5jobb. Skapas i små företag. ÖSTERGÖTLAND #4av5jobb Skapas i små företag. ÖSTERGÖTLAND Rapport Juli 2014 Innehållsförteckning Småföretagarna håller krisorterna under armarna........ 3 Jobben kan bli fler om politikerna vill..3 Sverige totalt.....

Läs mer

DALARNAS BESÖKSNÄRING FRAMTIDS- SATSAR MED STARKARE SAMVERKAN

DALARNAS BESÖKSNÄRING FRAMTIDS- SATSAR MED STARKARE SAMVERKAN DALARNAS BESÖKSNÄRING FRAMTIDS- SATSAR MED STARKARE SAMVERKAN Den 14 oktober har Besöksnäringens Sverigeturné intagit Mora och träffar Dalarnas olika destinationsbolag, kommuner, Region Dalarna och andra

Läs mer

#4av5jobb. Skapas i små företag. ÖREBRO

#4av5jobb. Skapas i små företag. ÖREBRO #4av5jobb Skapas i små företag. ÖREBRO Rapport Juli 2014 Innehållsförteckning arna håller krisorterna under armarna........ 3 Jobben kan bli fler om politikerna vill..3 Sverige totalt..... 4 Om undersökningen

Läs mer

MILJÖDRIVEN PRODUKTUTVECKLING

MILJÖDRIVEN PRODUKTUTVECKLING TJÄNA PENGAR PÅ MILJÖDRIVEN inbjudan till konferens i Stockholm den 9-10 juni 2010 TALARE MODERATOR Marie Hagberg Kvalitets- och miljöchef MTR Stockholm KEYNOTE SPEAKER Sara Paulsson Manager Design for

Läs mer

Nationell strategi för inköp i offentlig sektor

Nationell strategi för inköp i offentlig sektor Nationell strategi för inköp i offentlig sektor Bra offentliga affärer på en fikarast* 2 *Det vill säga max 15 minuter. Den offentliga sektorn köper in varor och tjänster för mer än 700 miljarder kronor

Läs mer

Samverkan kring ämnen på ett högskoleförberedande program ett exempel

Samverkan kring ämnen på ett högskoleförberedande program ett exempel Utvecklingspaket 2012-06-14 Samverkan kring ämnen på ett högskoleförberedande program ett exempel Läroplanen för gymnasieskolan lyfter fram vikten av att eleverna ska kunna välja studie- och yrkesinriktning

Läs mer

SLALOMINGÅNGAR hur svårt kan det vara?

SLALOMINGÅNGAR hur svårt kan det vara? SLALOMINGÅNGAR hur svårt kan det vara? Av Marie Hansson Ju mer man börjar tänka på vad en slalomingång innebär, desto mer komplicerat blir det! Det är inte lite vi begär att hundarna ska lära sig och hålla

Läs mer

ETT BÄTTRE DEGERFORS. FÖR ALLA. SOCIALDEMOKRATERNA I DEGERFORS VALPROGRAM 2015-2018.

ETT BÄTTRE DEGERFORS. FÖR ALLA. SOCIALDEMOKRATERNA I DEGERFORS VALPROGRAM 2015-2018. ETT BÄTTRE DEGERFORS. FÖR ALLA. SOCIALDEMOKRATERNA I DEGERFORS VALPROGRAM 2015-2018. Annika Engelbrektsson, kandidat till kommunstyrelsens ordförande och förstanamn på Socialdemokraterna i Degerfors lista

Läs mer

Global nedvärdering av sig själv, andra och livet.

Global nedvärdering av sig själv, andra och livet. Global nedvärdering av sig själv, andra och livet. Att globalt värdera andra människor är som att döma en musikskiva efter dess konvolut. Låt oss nu titta på denna globala värdering om den riktas mot dig

Läs mer